Page 1

Verksamhetsberättelse med ürsredovisning

2017 1


2


Innehåll Ledare........................................................ 5 VM-guld till Max Salminen.................... 6 Två 470-medaljer..................................... 7 Vision för framtiden............................... 8 Swe Sailing Team..................................... 9 Allsvenskan............................................... 10 Kappseglingar i Sverige...........................12 Kitesurfing och Parasegling....................14 Americas Cup........................................... 15 Internationella framgångar..................... 16 Prova på.................................................... 18 SeglarTräffen............................................ 19 Jr Camp..................................................... 20 Juniortjejträffen....................................... 21 Klubbstöd................................................ 22 Utbildning................................................. 24 Seglarskolor.............................................. 25 Sailarena.................................................... 26 Svenska Sjö ochTävlingsavgifter............27 Svenska Postkodlotteriet........................ 28 Hall of Fame............................................ 29 Årets utmärkelser.................................... 30 Resultat..................................................... 32 Medlemsklubbar...................................... 39 Kommittéer & Arbetsgrupper.............. 46 Årsredovisning......................................... 48 Revisionsberättelse.................................. 58

Svenska Seglarförbundet (SSF) är ett av 71 specialidrottsförbund som är anslutet till Riksidrottsförbundet (RF) och ett av 36 olympiska specialförbund i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). SSF har cirka 101 133 individuella medlemmar fördelat på 342 klubbar, 16 distrikt och 76 klassförbund. Svenska Seglarförbundet af Pontins väg 6, 115 21 Stockholm 08-459 09 90 ssf@ssf.se • www.svensksegling.se Facebook.com/SvenskaSeglarförbundet Svenska Seglarförbundets verksamhetsberättelse. Ansvarig utgivare: Svenska Seglarförbundet. Redaktör: Mats Olsson. Grafisk form och layout, samt tryck: Saltsjöbadens Tryckeri. BILDER Omslag: Max Salminen firar sitt VM-guld i Finnjolle. Foto: Robert Deaves. Sid 2 & 3: Tuff sjö på SM Laser Master i Sandhamn. Foto Malcolm Hanes Sista sidan: Josefin Olsson, Laser Radial, under världscupen i Miami. Foto: Jesus Renedo Övriga foton, om inget annat anges: SSF


Foto: Daniel Stenholm

”Möjliggörare för Svensk Segling”

Leverantörer: Liros, Docendo, Boding Segel, Garmin, Swedish Radio Supply, One Design Center, Harken, SAP.

4


SVENSK SEGLING: LEDARE

Svensk Segling - tillgänglig för alla För Svensk Segling har 2017 varit ett framgångsrikt och intressant år på många sätt. Visionen ”Svensk segling - tillgänglig för alla” är oförändrat vårt ledmotiv och präglar mycket av verksamheten. Värt att nämna är att vi sjösatt en modern digital plattform för seglare, klubbar, distrikt och andra intressenter. Tjänsten heter Sailarena och kommer att betyda mycket för information, service och sammanhållning. Vad gäller våra kommersiella samarbeten har vi ett värdefullt samarbete med Postkodlotteriet och ett nytt mycket intressant projekt för oss är Optimist för Havet som vi får möjligheten att driva tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Håll Sverige Rent.

Sportsligt har 2017 blivit det framgångsrikaste på mycket länge. Med toppresultat, som VM-guld i Finnjolle, EM-guld och VMsilver i 470, har våra landslagsseglare visat att vi har en spets som håller världsklass. Att de båda 470-besättningarna sedan visade upp en fantastisk laganda när de tog hem Mästarnas Mästare tillsammans är väldigt glädjande. Vidare har Allsvenskan haft en positiv utveckling och nu med Division 1, till säsongen 2018, driver vi utvecklingen tydligt mot att göra kappseglingen allt mer tillgänglig för fler. Därutöver har Svensk Segling även i år genomfört många lyckade och välbesökta evenemang och aktiviteter för alla nivåer från nybörjare till elit.

Att upprätthålla en hög nivå på verksamheten tillsammans med generationsskiften och förändring är aldrig enkelt. Men med den engagerade organisation jag upplever vi har på alla nivåer och dessutom en engagerad ung generation, har vi alla förutsättningar att med framgång ta oss an ett nytt verksamhetsår.

Operativt är förbundet fortsatt en organisation med välskött ekonomi och ordning och reda, som på ett professionellt sätt för arbetet vidare med att framtidssäkra vår ekonomi, effektivisera vår organisation och öka attraktionskraften hos vår sport. Styrelsearbetet, under året, har präglats av stort engagemang och hög uppslutning. Vi har också fått ny förbundsdirektör som med framgång tagit plats som ledare både på kansliet och externt inom Svensk Segling. Även detta år kan vi glädjas åt att Seglarträffen vuxit ytterligare och vittnar om den starka gemenskap som finns inom vårt förbund. Extra roligt var det med uppslutningen bland våra yngre seglare och vi har nu tagit initiativ till att aktivt få med en yngre generation i vår organisation.

Foto: Åsa Blomqvist

Anders Selling, ordförande

SSF:s styrelse 2017 (från vänster): Carina Pettersson, ledamot, Annika Ekman, vice ordförande, Jonas Branden, ledamot, Fredrik Norén, ledamot, Mikael Stamming, skattmästare/vice ordförande, Anders Selling, ordförande, Hans Ramne, ledamot, Arne Larsson, ledamot. På bilden saknas: Annika Carlunger, ledamot, Fredrik Olsson, ledamot. 5


SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Max Salminen vann Finnjolle-VM I början av september kom så äntligen den stora triumfen som Max Salminen längtat efter sedan han seglade hem OS-guldet tillsammans med Fredrik Lööf sommaren 2012. Allt slit betalade sig när han vann VM-guldet i Finnjolle på Balatonsjön i sydvästra Ungern. Inför den avslutande medaljfinalen hade Max en liten ledning – som han höll på att tappa…

- Jag gjorde som jag gjort hela veckan. Jag gick in för att ta varje banben för sig, fokusera på stunden och inte förivra mig. Det var skönt att avsluta med ännu ett bra race. Jag har haft en fantastisk serie hela veckan, utan missar.

- Det gick bra i början. Jag hade kontroll på mina konkurrenter runt hela banan och guldet i min hand, fram till länsen mot mål när vinden dog lite och både fransmannen och britten gick förbi, sade Max som inte var säker på segern efter målgången.

För Max Salminen var segern ett kvitto på att han nu är en av de absolut bästa i världen. Han var besviken efter sjätteplatsen i OS i Rio 2016. Men nu är siktet inställt på Tokyo-OS 2020.

- Jag visste inte om jag vunnit när jag gick i mål, precis som det brukar vara när jag vinner stora mästerskap, sade Max och skrattade och syftade på samma förvirring som rådde efter målgången i OS 2012. Men då som nu så gick guldet till Max.

- Jag är enormt glad för Max skull. Jag är mycket imponerad av att han bestämde sig i början av året att nu skulle han ge allt och vinna VM som revansch för missen på OS när bronsmedaljen slank honom ur händerna. Max har den där sällsynta förmågan att våga spänna bågen rejält och inte tveka en sekund på att det är möjligt, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

VM i Ungern bjöd mest på lätta vindar och finalen var inget undantag. Balatonsjön är stor och mycket grund. Och förhållandena är speciella. Det är inte heller lätt att ta för sig när det är 115 båtar på start-linjen.

- Det här är stort för svensk segling. Det är inte så ofta vi vinner de stora mästerskapen. Fredrik Lööf tog ju tre VM i Finnjolle på 90-talet och två i Starbåt under 2000-talet. Förutom det så är det bara Therese Torgersson och Vendela Santéns guld i 470, som Sverige har tagit de senaste 25 åren. Vi behöver fler och jag tror vi är på gång…

Foto: Robert Deaves

- Balatonsjön är ofta väldigt svårseglad. Det är någonting mitt emellan som att segla på en insjö, på stora vindskift som man snabbt får reagera på. Men ibland också som att vara på ett större hav med mer långsamma förändringar, säger Max. Men den som behärskade förhållandena bäst är utan tvekan 28-årige Max.

6


SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Besvikna svenska VM-medaljörer tolv racen som seglades i VM vann de fyra och var på pallen i ytterligare fyra.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tog sin allra första VM-medalj tillsammans i 470-VM i grekiska Thessaloniki i juli. Men sällan har två VM-medaljörer varit så oerhört besvikna. - Just nu gör det jäkligt ont. Det här var dyra läropengar, sa Anton direkt efter sista racet i VM

Fredrik Bergström tror han vet varför det gick så bra: - Den senaste tiden har Anton suttit inne på ett kontor så han njuter verkligen att vara ute på vattnet igen. Och vi har trivts här, både med arenan och förhållandena, sade Fredrik.

Förutsättningarna inför det sista racet i VM, som svenskarna hade dominerat fram till sista dagen, var enkla. De behövde ”bara” ha australiensarna efter sig för att bärga guldet. Starten blev perfekt – men Anton och Fredrik vände tillbaka eftersom de trodde de tjuvstartat.

Foto: Jesus Renedo

- Vi hade två sekunder på oss att ta ett beslut. Och vi fattade ett helt felaktigt. Vi valde att gå ner och starta om. Just nu känns det så jäkla trist. Vi gav bort VM-guldet utan att tävla om det, sade Anton och fortsatte: - Vi var grymt förberedda på matchracing. Vi hade en god idé där vi skulle ta kommandot. Inför starten händer först inget och sedan händer allt de sista 25 sekunderna. Vi kommer in bland de andra, vi får ett perfekt startläge. Och vi sticker. Då blir det en enskild återkallelse och vi tror att det är vi…

I våras var Carl-Fredrik och Marcus rankade etta i världen i 470.

Men det var inte Anton och Fredrik som var för snabba över startlinjen. Och när de väl fattat beslutet så var racet över för dem. De slutade sexa i medaljfinalen. Australiensarna, som de skulle ha efter sig, vann.

Svenskt EM-guld i 470 Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar dominerade 470-EM i mitten av maj och i finalen säkrade de guldet – utan att behöva segla. Det kom nämligen aldrig tillräckligt mycket vind på vattnet utanför Monaco.

För Anton och Fredrik var det givetvis en bitter förlust när guldet var så nära. Men det var deras första stora internationella mästerskapsmedalj. Kanske kan de glädjas åt silverpengen i framtiden.

- Det var inte det vackraste sättet att vinna på. Men Carl-Fredrik och Marcus har seglat suveränt hela veckan. De har helt enkelt varit överlägsna, förutom under torsdagens starka vindar då båten gick sönder och de fick ta sig runt bägge seglingarna med starkt reducerad fart, sade deras coach Gidi Kligers.

Efter sjätteplatsen i OS i Rio tog Anton och Fredrik en paus. VM i Thessaloniki var deras första stora mästerskap efter OS. Helt respektlöst gick de in och satte världseliten på plats. I de

Seglingarna utanför det lilla furstendömet var inte enkla. Ofta nästan ingen vind alls och uppskjutna eller inställda seglingar – men ibland också alldeles för mycket vind. Men svenskarna visade att de behärskar alla förhållanden och seglade ifrån världseliten, med bland annat två av OS-medaljörerna från Rio 2016. Foto: Richard Langdon

Trots dominansen var de inte klara guldmedaljörer inför lördagens finalseglingar där de tio bästa skulle göra upp om medaljerna. Även om den svenska ledningen var betryggande fanns risken att de kunde bli utan medalj om de inte seglade bra. Men de behövde aldrig segla… Under våren var det Carl-Fredrik och Marcus som var Sveriges hetaste besättning. De var tvåa både i stortävlingen ”Trofeo Princesa Sofia” på Mallorca i slutet av mars och i världscupen i franska Hyeres. Dessa resultat gjorde att de toppade världsrankingen i 470 redan innan EM.

Anton och Fredrik dominerad VM men en miss i finalen kostade dem guldet. 7


SVENSK SEGLING: VISION

Svensk Segling – tillgänglig för alla I mars 2016 presenterade SSF:s styrelse svensk seglings nya vision ”Svensk segling - tillgänglig för alla”. Vad innebär det, vad har vi gjort under verksamhetsåret 2017 för att tillgängliggöra svensk segling och hur skall vi målmedvetet jobba framåt?

Under 2017 har vi arbetat med att tillgängliggöra seglingen ännu mer. Detta har skett bl. a. genom våra SSF event Allsvenskan och Jr Cup där kappseglingen sker i tillhandahållna båtar. Vi har också tillsammans med många av våra klubbar jobbat med prova på-segling. Det är ett effektivt sätt att få fler att intressera sig för vår sport. Utvecklingen av Sailarena – vår nya digitala plattform för svensk segling – är också ett viktigt sätt att tillgängliggöra vår idrott ur många aspekter. Våra tre klubbkonsulenter, som kom på plats under året. är också en betydelsefull del i att hjälpa klubbarna att bli mer tillgängliga.

”Svensk segling – tillgänglig för alla” Marie Björling Duell innebär att vi vill att fler ska kunna uppleva segling på riktigt. Fler ska få uppleva den frihet, den laganda och det ansvarstagande som är svensk segling. Det är lätt att man bara tänker att fler ska få prova på segling och båtliv när man pratar om tillgänglig för alla. Det är en viktig del, men tillgänglig betyder så mycket mera. Det är att göra seglingsutbildningar lätta att nå för de som vill lära sig, att göra det enkelt att kappsegla oavsett om du vill segla i egen båt eller med båtar man kan låna. Tillgänglig för alla betyder att fler ungdomar skall ha råd att utöva idrotten segling och att insteget för sällanseglaren finns genom att erbjuda hyrbåtar eller kanske till och med ett delat båtägande.

Under 2018 ska vi målmedvetet fortsätta arbetet med att göra ”Svensk segling – tillgängligt för alla”. En viktig pusselbit är vårt nya projekt Optimist för havet – där vi samverkar med Håll Sverige Rent och Svenska Sjöräddnings Sällskapet. Ett mycket spännande projekt finansierat av Postkodlotteriet, där vi tillsammans arbetar för att minska den maritima nedskräpningen och i samband med det kommer att få visa upp tillgänglig segling i många sammanhang. Vi kommer också från förbundets sida att satsa mer på kommunikation och tillgängliggöra seglingen genom mer rörlig bild i våra kanaler och fler livesändningar.

Vår verksamhet bedrivs i föreningar, distrikt, klassförbund och Svenska Seglarförbundet. Vi är en integrerad del av den svenska idrottsrörelsen. Allt vi gör inom svensk segling syftar till att utveckla idrotten segling. Vi bedriver dessutom verksamhet som gagnar seglingen i stort och genom att göra det så bidrar vi aktivt till att öka intresset för såväl fritidssegling som idrotten segling. Vi vill finnas till för dom många, vi är öppna för alla och vi ska jobba hårt för att fler ska kunna få ta del av vår fantastiska sport.

Vi ser tillbaka på ett mycket positivt och händelserikt år och kommer under 2018 göra vårt yttersta för att än mer tillgängliggöra svensk segling. Vi hoppas att ni alla är med oss i båten! Marie Björling Duell Förbundsdirektör/Sportchef

Jr Cup – ett av flera sätt att prova på kappsegling 8


SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Bästa kappseglingsåret på 13 år Som helhet blev det ett mycket framgångsrikt år - det bästa resultatmässigt sedan 2004. Ett VM-guld, ett VM-silver och ett EM-guld visar att toppbesättningarna från Rio de Janeiro blivit ännu bättre, samtidigt som utvecklingen på flera andra parametrar är väl så roliga och spännande.

Andra målsättningar som vi arbetade på att uppnå under året var att följa upp analysen efter OS i Rio de Janeiro. Huvudpunkterna därifrån kan förenklat beskrivas som att ”träna mer med högre kvalitet”. Vi har lyckats skruva upp arbetsinsatsen ytterligare under året så att vi nu gör ännu mer under sommarsäsongen, samtidigt som träningsprogrammet omfattar årets alla månader. På kvalitetssidan arbetar vi med att utveckla de tekniska hjälpmedel som seglare och coacher använder i sin träning. Vi förbättrar processerna så att det blir enklare att använda verktygen på vattnet och till att ge effektivare analyser av träningspassen.

Det lyckosamma Swe Challenger projektet för seglare 18–23 år har gjort att landslaget nu är numerärt större än på många år, med många välutbildade och motiverade yngre seglare. Swe Sailing Team hade vid årskiftet representanter i åtta av tio olympiska klasser. Laget bestod av 15 besättningar varav åtta nya i laget - totalt 26 seglare med en jämn fördelning mellan könen. Medelåldern har gått ner vilket är naturligt och önskvärt. Åldersspannet var 18–32 år vilket ger ett snitt på 24 år, med fler tonåringar än trettioåringar.

Vi arbetar också på att knyta upp resursteamet runt seglarna såsom coacher, sjukgymnaster, fystränare och experter inom diverse seglingstekniska områden. Det arbetet har gått mycket bra och vårt coachteam är i världsklass liksom det stöd som de har från övriga resurspersoner.

Landslagsverksamheten går naturligt i fyra års cykler och omedelbart efter en Olympiad så är prioriteringen att behålla olympierna med erfarenhet och få in nya hungriga i laget, vilket denna gång ser ut att ha lyckats väldigt bra. Endast Lisa Ericson från OS-truppen har avslutats sin karriär och vi tackar Lisa efter många fina regattor och tio år i landslaget!

Swe Sailing Teams medlemmar är mycket tacksamma för stödet som Svenska Seglaförbundet ger. Teamet arbetar hårt för att leva upp till de förväntningar som ställs på dem i form av tävlingsresultat och på att vara positiva förebilder för Svensk Segling.

Foto: Jesus Renedo

Foto: Malcolm Hanes

Swe Sailing Teams säsong 2017 var, som alltid året efter ett OS, en blandning av återhämtning efter en urladdning och ett försök till att ta ett kliv i utvecklingen för att närma sig världstoppen.

Det blev två VM-medaljer och en EM-medalj i OS-klasserna under 2017 – plus en seger på för-VM i Århus genom Josefin Olsson i Laser Radial. 9


SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Allsvenskan Segling

Det blev en dramatisk final av Allsvenskan Segling 2017 som avgjordes i Gottskär utanför Göteborg. Först efter den tolfte och sista omgången stod det klart att KSSS höll undan i toppen, före fjolårsmästarna Cape Crow. KSSS kom till Gottskär som favoriter till att segla hem guldet. Men det var ingen stor ledning stockholmarna hade. De fick vara max tre platser efter Cape Crow för att inte gå miste om guldet. Efter hälften av de tolv omgångarna var de långt efter och just då var Cape Crow allsvenska mästare. Men KSSS unga, duktiga, rorsman, 19-åriga Vilma Bobeck, och hennes rutinerade besättning med Fredrik Bergström, Patrik Erlandsson och Göran Bobeck fick ordning på seglingen och sin båt och avslutade de sex kommande race med sex pallplatser.

Allsvenskan Segling gick 2017 in på sitt tredje år och rutinerna för arrangemanget har börjat sätta sig. Fyra deltävlingar samt ett kval inför 2018 har arrangerats under året i samarbete med Strängnäs Segelsällskap, Ekerö Båtklubb, Domsands Båtklubb, Jönköpings Segelsällskap, Gränna Båtklubb och Segelsällskapet Kaparen. Kvalet arrangerades av Kungälvs Motor- och Segelbåtssällskap i oktober.

Kvalet till Allsvenskan vanns av Göteborgs Kungliga Segelsällskap, som därmed får tillbaka sin plats i Allsvenskan tillsammans med nykomlingarna; Stockholms 606 Klubb och Särö Båtklubb.

Efter 162 race stod det klart att Kungliga Svenska Segelsällskapet hade tagit hem ligan och därmed kunde utnämnas till Årets bästa kappseglingsklubb 2017. På andra plats placerade sig 2016 års vinnare, Cape Crow Yacht Club och på tredje plats seglade Hjuviks Båtklubb upp. De tre kommer att, tillsammans med Malmö Segelsällskap, försöka ta sig till finalen i Sailing Champions League under 2018.

Foto: Daniel Stenholm

Under säsongen 2017 har SSF jobbat för att tillgängliggöra Allsvenskan Segling ytterligare. Därför har satsningar gjorts på att sända seglingarna live via Facebook, vilket har varit mycket uppskattat. Tillsammans med SAP Sailing Analytics har man kunnat hänga med i alla händelser även om man inte varit på plats.

Jubel på prispallen i Gottskär där KSSS vann före Cape Crow YC och Hjuviks BK. 10


SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Foto: Daniel Stenholm.

Syftet med Allsvenskan Segling är att stärka klubbkänslan såväl inom klubbarna som inom svensk segling i helhet. Ett härligt exempel på detta under 2017 var deltävlingen i Jönköping där tre klubbar – Domsands Båtklubb, Jönköpings Segelsällskap och Gränna Båtklubb – kraftsamlade rejält och genomförde ett oförglömligt event. Som en del av Vattenfestivalen i Jönköping kappseglades det på Munksjön inne i city. Klubbarna satsade även på prova-på-aktiviteter och fick över 500 deltagare till detta. På så vis sprider Allsvenskan Segling ringar på vattnet! Allsvenskan Segling har skett i samarbete med Svenska Postkodlotteriet, SAP och Svenska Sjö. Det har även varit en kvalserie för Nord Stream Race, där vinnaren av ligan får en plats i denna havskappsegling i Östersjön. Allsvenskan har även möjliggjorts av Musto/Sebago, Liros, One Design Center och Boding Segel.

KSSS segrande lag i den sista deltävlingen i Gottskär.

Totalt deltog 249 personer i Allsvenskan 2017. 99 av dessa, 40 %, var ungdomar mellan 13 och 25 år.77 av dessa, 31 %, var kvinnor. Detta tal består av både ungdomar och vuxna kvinnor.

Seglarförbundet bygger ut seriesystemet Efter tre framgångsrika säsonger med Allsvenskan Segling bygger Svenska Seglarförbundet nu ut seriesystemet. Från och med säsongen 2018 införs även Division I. - Vi vill göra det möjligt för fler klubbar att vara en del av Allsvenskan och helt enkelt inspirera till mer segling i enkelt format, säger projektledaren Isabelle Lindsten.

2017 seglades 162 race (150 2016). Sotefjorden har flest vinster i rad. Sju segrar på deltävling fyra i Gottskär. KSSS vann totalt 24 race under säsongen, CCYC 15 och HjBK likaså. Dessa klubbar var topp 3 2017.

Nu införs fyra Division I-serier (nord, syd, ost och väst) där klubbar får kvala för att ta sig till Allsvenskan. Dessa kval avgörs genom två deltävlingar, under två dagar vid varje tillfälle. Seriesegraren i varje division får en plats i Allsvenskan kommande år, medan de fyra sista i Allsvenskan får ”börja om” i Division I. 11


SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

SSF:s egna kappseglingar 2017

Mästarnas Mästare Det var nog den mest dramatiska finalen i Mästarnas Mästares historia när 470-seglarna Anton Dahlberg, Fredrik Bergström, Carl-Fredrik Fock, Marcus Dackhammar och André Olsson bokstavligen susade om SM-mästarna i RS 200 över mållinjen i Marstrand i oktober.

både vad det gäller kön och ålder. 35 lag deltog i årets upplaga av Jr Cup på Marstrand. Finalen avgjordes i lätta vindar på Marstrands Center Court inför tiotusentals åskådare och vinnare blev KSSS Tjej, som bestod av Tindra Forssén, Sissel Engdahl och Lova Forssén. Matchracing stjärnorna Johnie Berntsson och Måns Holmberg kom förbi och inspirerade deltagarna. Tio lag fick segla M32. Dessutom fick ett antal ungdomar från Kungälvs kommun prova på segling för första gången. I samband med tävlingen passade även fem ungdomar på att utbilda sig till domare.

RS Feva besättningen, som så snöpligt kom tvåa bestod av Marcus Westerlind, Oliver Österberg, Stefan Rahm, Oscar Angervall och Marius Westerlind. På tredje plats kom SMmästaren i OK-jolle, Thomas Hansson-Mild, som hade med sig Nils Bjerkås, Erik Malmberg och Björn Lundgren i besättningen.

Jr Cup har genomförts i samarbete med Svenska Postkodlotteriet, Liros, Kungälvs Kommun, One Design Center, GKSS, Brandspot och Musto.

Totalt deltog 38 lag varav 34 svenska mästare och fyra wildcards. Marstrand bjöd på härligt seglingsväder, kanske något kallt för åskådarna men för seglarna var vindarna utmärkta. En vidareutveckling av förra årets webb-sändning, som genomfördes i samarbete med Hamnen.se, var att seglingarna inte bara filmades från båt och land utan även från drönare. Detta gjorde seglingarna ännu lättare att följa för de som inte var på plats.

Foto: Daniel Stenholm

Mästarnas Mästare arrangerades i samarbete med Marstrands Segelsällskap och möjliggjordes av SAP, Svenska Sjö, Marstrands Havshotell, Musto/Sebago och Liros.

Junior-SM 17 – 21 juni arrangerades JSM i Uppsala av fem klubbar, Uppsala Kanotförening, Upsala Segelsällskap, Ekolns Segelklubb, Sigtuna Båtklubb och Knivsta Optimist- och jolleklubb. Totalt deltog 414 seglare (420 2016), varav 92 i Opti 12, som var ett lite nytt koncept för de yngsta seglarna, med meriterade coacher (bland annat Cecilia Jonsson, Josefin Olsson, Oscar Pantzare, Fredrik Lassenius och Josefine Åkesson) under lite kortare seglingsdagar. Dessa deltagare, som var mellan sju och tolv år, fick även släppa loss på KFUM:s anläggning i närheten av Skarholmen, som var JSMs epicenter.

Jr Cup Under fyra intensiva dagar arrangerade Marstrands Segelsällskap och Lerums Segelsällskap ihop med Svenska Seglarförbundet Jr Cup. En tävling som beskrivs bäst som seglingens version av lagidrotternas större cuper, såsom Gothia Cup. Här bjuds över 100 juniorer på tävlingar i tillhandahållna båtar, mixade lag 12


Foto: Anna Wigren

SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Junior-SM är en av årets största juniortävlingar och en höjdpunkt för många unga seglare. Både för att det är roligt att mäta sina kunskaper tillsammans med jämnåriga från hela landet. Men också för att få nya kompisar.

Ungdoms-SM i matchracing Svensk Mästare blev Johanna Bergqvist, Isabelle Bergqvist och Johanna Thiringer, Hjuviks BK. De fick inte bara guldmedaljen utan även prispengar och en biljett till Mästarnas Mästare. Besättningen representerade även Sverige på Ungdoms VM i Matchracing tidigare i somras.

Under årets upplaga utmanades seglarna i både mycket lätta och lite tuffare vindar. De som behärskade allt detta bäst var också de som placerade sig högst på prispallen i slutet av tävlingen. I år seglades JSM i klasserna: 29er (tjejer och öppen), E-jolle (killar och tjejer), Laser 4.7 (öppen), Laser Radial (killar och tjejer, Optimist (killar och tjejer), RS Feva (öppen) och Zoom 8 (killar och tjejer).

Det är ett stabilt högt intresse bland ungdomarna att vara med på USM i matchracing. Till de tolv platserna var det så många som 17 intresserade lag. Kullaviks KKK stod som värd helgen 23–24 september. Hela tävlingen streamades på webben och gick att följa live framför datorn, så väl som på plats på kajen. Tre kommentatorer var på plats; Alexander Abenius, Klara Ekdahl och Kim Kling som även avlöste Karin Knigge som mästerskapscoach ena dagen.

Junior SM-vinnare i de olika klasserna: 29er Open Oscar Engström/Hugo Westberg, LESS 29er tjej Ronja Lundberg/ Alice Borslöv, GKSS E-jolle kille Erik Lindberg, JKV E-jolle tjej Hanna Koba JKV Laser 4,7 Hannah Maurer, KSSS Laser Radial kille Ludde Lindqvist, KSSS Laser Radial tjej Maja Hansson-Mild, SSKA Optimistjolle kille Calle Lindbom, LDSS Optimistjolle tjej Martina Carlsson, LESS RS Feva Kettil Leke/ Viktor Sönnergren, KKKK Zoom 8 kille Axel Hallquist, BOOSS Zoom 8 tjej Elin Ax Karjel, BOOSS

13


SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Stark utveckling för kitsurfingen

Parasegling - Sverige följer världen

Kitesurfing fortsätter att växa i Sverige och internationellt, med utövare i olika åldrar och kön. Under 2017 har Svenska Kiteförbundet utvecklat både tävlings- och ungdomsverksamhet med gott resultat.

Under 2017 har arbetet gått vidare med att utveckla Paraseglingen i Sverige. Sedan World Sailing tog beslut hur de skulle utveckla paraseglingen internationellt så har Sverige haft som mål att följa den planen omsatt till svenska förhållanden.

Frihet och passion är några av drivkrafterna för det ökande antalet kitesurfare längs våra kuster och även ute i världen. Alla kan välja vilken nivå man vill ligga på, bara åka fram och tillbaka eller hoppa högt. Utrustningen är enkel att ta med sig både i bilen och på flyg. - När det gäller racing så är slalom den grenen där alla kan vara med oberoende av utrustning. Men den senaste trenden inom racing är Hydrofoil. Med Hydrofoil slipper man det hoppiga i småvågor. Man bara glider fram ovan för ytan. Det är som att köra lössnö på vattnet, säger Peter Ingerstam på Svenska Kiteförbundet. Längs Västkusten, Skåne, Öland och Gotland kitar många men det går att kita varsomhelst bara man har en gräsyta och strand. Foto: Jacek Kwiatkowski

- I Sverige ser vi att sporten ökar och det är positivt att de flesta lär sig genom kiteskolor vilket ökar säkerheten, säger Peter Ingerstam. Under 2017 arrangerades flera deltävlingar inom både Kiteracing och Freestyle och klassmästerskap genomfördes i klasserna slalom och course racing för både Twintip och Hydrofoil. Det öppna klassmästerskapet lockade 40 deltagare från sex nationer till Åsa Surfklubb. Det Sverige lägger särskild fokus på är att få fler unga och fler kvinnor med funktionsnedsättningar att börja segla och kappsegla.

Med stöd från Svenska Seglarförbundet genomfördes tre ungdomscamp i olika delar av landet som gav ringar på vattnet. Internationellt hoppas Svenska Kiteförbundet på att bli en olympisk gren 2024 och det finns indikationer på att det ser ljust ut.

Under midsommarveckan deltog två av våra paraseglare på en internationell utbildning för att öka på både sina egna kunskaper som seglare men även för att öka kunskapen om parasegling på tränarsidan. I början av september arrangerade KSSS i samarbete med Skota Hem det första Nordiska Mästerskapet (NM) i Parasegling. I tvåfyran deltog tio seglare från fyra nationer och svenska Fia Fjelddahl vann.

Gotlands Surfcenter

I samband med NM bildades Para Nordic sailors bestående av paraseglare från Norden och Baltikum. Syftet är att skapa en teamkänsla med gemensamma träningsläger och regattor och att vi på sociala medier kan skapa ett klubbrum med gemensamma träningsupplägg. Vi hoppas att det ska stärka och utveckla seglarna fast de kanske är ensam på sin ort eller i sitt land. Under året har ytterligare ledare i ett par klubbar genomgått instruktörsutbildning inriktad mot parasegling. Utbildningen genomförs med fördel i den lokala klubben om fler vill gå den. Det finns även en webbutbildning som en introduktion till ämnet.

14


SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Foto: Sander van der Borsch

Största svenska framgången i America’s Cup I mitten av juni förlorade Artemis Racing utmanarfinalen i Louis Vuitton America’s Cup Challenger mot slutsegraren Emirates Team New Zealand med 5–2 och var därmed utslagna ur America’s Cup 2017. Men att de tog poäng i utmanarfinalen är den största svenska framgången i America’s Cup 166-åriga historia. Gustav Pettersson, Fritjof Hedström, Julius Hallström, Rasmus Rosengren, Eddie Klemets, Marcus Höglander, Markus Anjemark, Axel Munkby.

Artemis Youth Team – Vad händer nu? Under ett år fick åtta av Sveriges bästa unga seglare chansen att ingå i Artemis Youth Team. Det var en unik möjlighet för dessa unga män att skaffa sig ovärderlig erfarenhet av professionell kappsegling på högsta internationella nivå. Det blev en fjärdeplats i Red Bull Youth Americas Cup och i somras kom delar av teamet femma i M32-VM i Marstrand. Nu går de vidare i sina respektive kappseglingskarriärer – många erfarenheter rikare.

Foto: Sander van der Borsch

– Vi kan vara väldigt stolta över hur vi har seglat och vi har haft riktigt jämna race mot Nya Zeeland där vi gav allt vi hade. Hela vårt team har lagt ner mycket jobb de senaste åren och det var fint att belöna dem med att nå utmanarfinalen, sade skepparen Nathan Outteridge.

Från början var det 50 unga seglare som ansökte om att få ingå i teamet. Ett 25-tal förväntansfulla kallades till uttagning. Tuffa fysiska tester och hantering av M32 som redskap, samt prov på att visa ambition, vilja och förmåga att samarbeta var viktiga ingredienser för uttagningen.

Slutresultatet i utmanarfinalen blev alltså 5–2. Sverige har haft ett lag i utmanarfinal tidigare. Det var 1977 då Pelle Petterson var skeppare på båten ”Sverige” och det laget förlorade den matchen med 4–0.

Sedan fanns där frågor som; Vem skulle styra båten? Vem skulle vara den bästa skippern? Vem skulle bli den bästa taktikern? Vilka skulle axla det tunga fysiska jobbet ombord.

Peter Burling, rorsman på Emirates Team New Zealand, hyllade det svenska laget efter den avgörande matchen:

Sex seglare var med ombord och därmed var det också viktigt att de som inte var ombord ändå kunde ge energi åt laget under resans gång. Efter tre tuffa dagar fanns där ett lag som bestod av Rasmus Rosengren, rorsman, Gustav Pettersson skipper och taktiker, Marcus Anjemark, Julius Hallström, Axel Munkby, Fritiof Hedström, Marcus Höglander och Eddie Klemets.

– Artemis Racing har varit fantastiska motståndare och de har pressat oss hårt. Vi har haft ett par riktigt tuffa matcher och det ger oss en bra position inför finalen.

Red Bull Youth AC blev en stor framgång och gav alla ovärdeliga erfarenheter när de nu går vidare i sina respektive OS-satsningar, storbåtskappsegling eller vad de väljer att satsa på.

Emirates Team New Zealand gick sedan hela vägen och vann även mot titelförsvararen Oracle Team USA, i den 35:e America’s Cupfinalen. Fakta är att Artemis lyckades bättre mot Nya Zeeland än vad amerikanerna gjorde som bara vann en segling i finalen mot Team New Zealands sju segrar 15


SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Svenska internationella framgångar Svenskt VM-guld i Fareast28R Efter en tight kamp, i varierande vindar, stod tillslut Team Griffin Sailing från Malmö/Lomma som segrare i det första VM:et i klassen Fareast28R.

vindar. Under de sista dagarna ändrade tävlingsbanan skepnad och bjöd seglarna på hårda vindar vilket kom att sålla agnarna från vetet.

Fareast28R är en relativt ung klass (godkänd som OneDesign av World Sailing 2015) men har snabbt blivit populär, inte minst i Sverige.

Adam Holm visade under mästerskapet att han bemästrade alla förhållanden. Förra årets världsmästare, Huig-Jan Tak (23 år) från Nederländerna, skuggade Adam i resultattabellen. När mästerskapet gick in på de två sista tävlingsdagarna var medaljplaceringarna helt öppen.

Det första VM:et arrangerades av Malmö Segelsällskap och samlade 22 besättningar från sex olika länder. Seglingarna avgjordes på vattnet utanför Västra Hamnen, vilket lockade många spontana åskådare.

I totalställningen fick Adam Holm 17 poäng, en poäng före Huig-Jan Tak. Adams kompletta resultatserie över tolv seglingar blev: 1-1-2-(25)-2-(3)-2-2-1-2-2-2.

Under veckan utmanades seglarna i både skiftande vindar, vågor och ström. Men det var ganska snart tydligt att kampen om guldet skulle stå mellan två svenska team. Till slut var det Team Griffin Sailing med Marcus Löfgren, Martin Strandberg, Björn Jönsson, Johan Lindell och Henrik Ekström som drog det längsta strået.

VM-guldet är det andra för Adam Holm i Kona One-klassen. Det första vann han när han var 18 år då VM avgjordes på Kanarieöarna 2012.

Foto: Daniel Nordlund

Andraplatsen gick också till en svensk båt, Team Drake med Andras Emmoth, Bo Ek, Markus Lagerquist, Jonas Svensson  och  Calle Jr Johansson från KSSS. Tredjeplatsen tog Maarten Voogd, med besättning, från Nederländerna.

Team Pro4u Europamästare i havskappsegling Team Pro4u, en First 36.7 med Patrik Forsgren som skeppare tävlande för KSSS, vann Klass C i ORC EM i havskappsegling som gick i Gdansk Polen 24–29 juli.

Foto: Lasse Eklöf

Tävlingen innehöll ett offshore race samt fem inshore race med kryss/läns, dvs totalt sex deltävlingar. Totalt deltog 82 båtar på EM och i klass C där Team Pro4u tävlade, var det 40 båtar från nio nationer. Team Pro4u lyckades väl och efter att man fått räkna bort en delsegling hade man serien 1, 1, 3, 1 och 3,5 med en total poäng på 9,5. Team Pro4u vann två klasser, dels vann man hela Klass C i EM där även icke amatörbåtar deltog och dels vann man klass C för amatörer som kallas Corinthian.

Adam Holm världsmästare i Kona One Adam Holm från KSSS vann VM i vindsurfing i Kona One när mästerskapet avgjordes i Båstad i början av augusti. Seglingarna utvecklades till en rafflande duell mellan Adam och förra årets världsmästare Huig-Jan Tak från Nederländerna. Bronsmedaljen erövrades av den trefaldige världsmästaren Björn Holm.

- Jag är fantastiskt nöjd att vi lyckades vinna EM och denna tävling har varit vårt teams stora målsättning denna säsong. All vår träning, förberedelser och planering har gett resultat. Teamet som seglar ihop nu är ett riktigt bra gäng och vi trivs väldigt bra ihop. Vi har alla en lärande attityd där vi hela tiden försöker förbättra oss som seglare och båten och det är en framgångsfaktor för oss, säger skeppare och rorsman Patrik Forsgren.

Mästerskapet pågick under sex dagar på vattnen utanför Båstad. De första tävlingsdagarna bjöd på lätta och svårlästa 16


Foto: Oskar Kihlborg

SVENSK SEGLING: KAPPSEGLING

Sverige tog topplatser på Speed VM Tre svenskar deltog när VM i speedvindsurfing gick av stapeln på Fuerteventura i början av juli och Markus Emanuelsson från Växjö tog bronset.

Guld och brons till Sverige i X35-VM Svenska SWE-122 Joanna med rorsman Jacob Jacobsen vann överlägset X-35 VM i danska Skovshoved och behövde inte segla sista seglingen. Malmöbåten Joanna vann fem av tio race och var tvåa i ytterligare tre. Silvret gick till danska ”Foxy Lady” och brons till svenska ”Escape” från Uppsala med rorsman Mats Rimmö.

Titelförsvararen från förra året, spanjoren Björn Dunkerbeck, var beredd att ta upp kampen över den 250 meter långa banan. Till skillnad mot förra året så blåste det mycket denna gång och med stora rullande vågor både utifrån öst och från norr blev det ett tufft mästerskap med rejält många krascher.

- Vi är glada över seger i år. Vi var fyra vid senaste VM 2015 och det är en fantastisk känsla att all träning till slut betalat sig, sade Jacob Jacobsen.

Markus Emanuelsson och Marcus Richardson vann var sitt hårdvindsheat, men Björn och den unge holländaren Twan Verseput blev till slut för mycket för svenskarna.

Foto: Återkommer

Foto: Per Heegard

Efter sex dagars hård segling i vindar mellan 12 och 22 m/s slutade Markus Emanuelsson på bronsplats i herrklassen, bara någon poäng från tvåan Björn Dunkerbeck. Marcus Richardson blev totalt fyra och vann titeln Grand Master World Champion.

17


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Utökade möjligheter att prova på segling Under Jr Cup på Marstrand bjöd vi, i samarbete med Kungälvs Kommun, in ungdomar från deras fritidsgårdar. Syftet var att låta ungdomar, som troligen aldrig kommer i kontakt med segling annars, få en chans att segla och se hur det är att tävla i segling. Det blev väldigt uppskattat av alla inblandande och ett par av deltagarna har sedan bestämt sig för att de ska börja segla.

svensksegling.se och seglarskola.se. Artikeln spreds också på Facebook där den fick en räckvidd på 3 977 personer och 325 interaktioner.

Foto: Mats Olsson

Tack vare Svenska PostkodLotteriet fick klubbar som bedriver SSF Seglarskola i år chansen att söka extra stöd för att arrangera prova på seglingar. Det har varit väldigt uppskattat och en bra spridning över landet, från Örnsköldsvik i norr till Borgholm i söder. Totalt har 15 klubbar fått stöd och därigenom kunnat erbjuda över 5 500 intresserade personer att prova på segling.

Foto: Hans Haak

För att underlätta att hitta tillfällen för att prova på segling och för att sprida informationen om de bättre skapades en artikel om alla tillfällena som fanns på hemsidorna

18


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Enkelhet – årets tema på SeglarTräffen

Foto: Mikael Stamming

Med 260 deltagare representerande 75 klubbar och 20 klassförbund blev årets SeglarTräffen ett ”högtryckcentrum” som tände många ljus i frågor om Svensk Seglings framtid.

Enkelhet var årets tema, som också är en av de strategiska nycklarna för Svenska Seglarförbundets vision ”Svensk Segling – tillgänglig för alla”. Ett strategiarbete som redan påbörjats inom ramen för ”Seglingen Vill”.

SeglarTräffen var som vanligt välbesökt.

För att få en känsla av var vi står i detta arbete, men också för att ge inspiration, inledde Johan Fyrberg från Svenska Gymnastikförbundet med att presentera gymnastikens utvecklingsresa. Johan, som bland annat har en bakgrund inom ridsporten som förbundskapten i hoppning, gav en mycket bra bild om seglingens återstående resa på såväl central som regional och lokal nivå.

Seglingens framtid ”Seglingens framtid” var ett speciellt tema för deltagarna på SeglarTräffen som är under 26 år.

Mia Börjessons inspirationsföreläsning ”I huvet på en tonåring” bjöd förvisso på mycket skratt och leenden men också många allvarsamma funderingar bland såväl tonåringar som ledare och föräldrar. Här fanns mycket att ta till sig och Mias bok ”Framtidens piloter”, som är underlaget till hennes föreläsning, har samtliga deltagare nu fått på posten.

När ”Träffen” för seglingens ungdomsvänliga klubbar startades för 15 år sedan var just detta engagemang viktigt. Och det är minst lika viktigt idag.

Under några timmar diskuterades många viktiga frågor men framförallt vad som skulle attrahera dig, som ung, för att engagera dig i respektives klubbs styrelse- och kommittéarbete.

Seminariet ”Seglingens framtid” med 46 deltagare under 26 år leddes av Johan Sjöstrand och innehöll mycket energi och idéer. För att visa hur lätt det egentligen är för unga att göra sin röst hörd gjordes ett gemensamt mass-sms till ordförande Anders Selling när alla deltagare samtidigt skickade ett sms med texten ”Nu har jag ditt nummer”.

Resten av SeglarTräffen genomfördes med individuella val av info- och workshops i kombination med seminarier för domare och arrangörer. Flertalet av seglarträffens info- och workshops utgjordes av presentationer av ”goda exempel” på verksamheter som genomförs runt om i seglarsverige. En redovisning från samtliga dessa föredragningar finns på SSF:s hemsida under ”SeglarTräffen”.

Under seminariet ifrågasattes hur det kan vara okej att junior- och ungdomskommittén innehåller enbart vuxna. Det slutade i att ungdomarna gemensamt skrev en motion som lämnats in till Seglardagen 2018 med ett yrkande om att kommittén till hälften ska bestå av ungdomar under 26 år.

Under lördagskvällens gemensamma middag delades det ut ett antal utmärkelser där bland andra Stefan Mälstad, KSSS, utsågs till årets ideella ledare. Med hjälp av värmeljus, öskar och gasolbrännare gav han exempel på framtidens seglarskola där man inte släcker ljus utan skapar brinnande lågor. Stefan bedriver sin seglarskola ”Jolleskoj” för barn på Neglingeviken i Saltsjöbaden, som verkligen är värt ett studiebesök. 19

För att göra det enklare för ungdomar att komma till tals skapades efter seminariet en Facebook-grupp med namnet ”Ung segling”. I gruppen får endast ungdomar till och med 26 år vara med och det ska diskuteras hur svensk segling kan bli ännu bättre. Det ska också vara möjligt för styrelsen att få ställa frågor där de vill veta ungdomarnas åsikter.


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Teamkänsla på JR Camp Den 21–22 oktober samlades 30 seglare i åldern 16-18 år på Bosön för Jr Camp för att få inspiration och kunskap för sin fortsatta segling. många olika båtar, tillsammans med flera olika personer. Klubbkonsulenten för Västkusten och matchracingseglaren Karin Knigge tillsammans med vikarierande junioransvarig på Svenska Seglarförbundet Cecilia Jonsson ledde helgen där även andra delar som planering och upplägg av sin satsning ingick.

Foton: Karin Knigge

Här fick ungdomarna tips på hur man lägger upp SMARTA mål (Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt, Tidsbestämt), att prestationsmål är lika viktiga som resultatmål, att delmål behövs för att kunna uppnå de långsiktiga målen. Jr Camp är för de satsande seglingsungdomar som inte går på Riksidrottsgymnasie men vill fortsätta att utvecklas och ha kul med sin segling. Med en spännvidd från Sundsvall till Bjärred kom många nya kontakter att knytas.   

Under helgen fick seglarna nya lärdomar i hur de kan jobba med sitt team, både i båten och i sin träningsgrupp. Flerfaldige OS-seglaren Anton Dahlberg inspirerade med lärdomar från sina satsningar och peppade seglarna till att våga testa segla

Lördagen avslutades med skivstångsteknik i Bosöns stora idrottshall. Rätt teknik i gymmet är en förutsättning för att undvika att dra på sig skador. Fokus låg också på stabilitet och rörlighet, något man enkelt kan träna med hjälp av en trästav.

20


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Fullbokad juniortjejträff maxad med inspiration Det blev två fullmatade dagar med inspiration, kunskap, träning och kul med kompisar på SSF:s Juniortjejträff på Göteborgs nya idrottscenter, Kviberg Park. Deltagarna på årets Juniortjejträff i Göteborg fick möta några av Sveriges bästa seglare som berättade om sina seglingskarriärer, Hanna Klinga OS-seglare från Rio i 49erFX, Lovisa Karlsson Laser Radial seglare i Swe Sailing Challengers och tvillingsystrarna Anna och Linnea Wennergren i Team Anna, världsmästare i Match Racing 2016 och Årets Seglare. Budskapet var entydigt – segla mycket, ha kul, prova olika båtar och våga ta chansen när den kommer.

Karin Knigge, som även hon ingår i matchracingbesättningen Team Anna, ledde träffen och pratade bland annat om mål, planering och hur mens kan påverka idrottandet och hur idrottande kan påverka mensen. Dessemellan fanns det tid att umgås med nya och gamla seglarkompisar under mat och fikapauserna. - Juniortjejträffens mål är att inspirera fler tjejer 13–18 år att fortsätta segla och att skapa nya kontaktytor tjejer emellan som de kan ha glädje av längre fram. Jag är imponerad av gruppen vi haft i år där tjejerna har varit nyfikna och engagerade. De har bjudit på sig själva, ställt många bra frågor och bidragit till en bra teamkänsla, säger Marit Söderström Nord ansvarig för juniorsegling på Svenska Seglarförbundet.

Foto: Karin Knigge

Karin Söderström, landslagets sjukgymnast, visade hur man ska bli en stark och skadefri seglare med olika styrke- och stabilitetsövningar. Marie Björling Duell, idrottspsykologiskt rådgivare, pratade om hur man kan tänka för att förbättra sin prestation och hur man snabbt kan komma ur negativa tankesvackor under en kappsegling.

21


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Klubbstöd Nationellt klubbstöd Teamet som arbetar med klubbstöd har vuxit under 2017. En heltid på SSF’s kansli, tre klubbkonsulenter och åtta sailcoacher ingår numera i ett team som planeras att stärkas under 2018 för att kunna ge bästa support till landets klubbar. Den dagliga kontakten med klubbar och distrikt har under året berört bland annat rekrytering, utveckling av klubbverksamhet, stora och mindre evenemang, försäkringsfrågor, miljöfrågor, tvister om mark och arrenden, utbildning och våra administrationssystem IdrottOnline och Sailarena.

subventionerade kursavgifter eller genom att helt sonika flytta verksamheten till nya platser. Ett par bidrag handlade också om att utveckla verksamheten med klubbägda båtar för att hålla kvar fler på klubben. Kombinerad sim- och seglarskola för traktens ungdomar, inklusive asylsökande ungdomar var ett annat bidrag som hoppas att fler barn och ungdomar som söker eller har fått asyl i Sverige kommer att nå roliga och lärorika aktiviteter vid havet tillsammans med svenskfödda.

Mycket glädjande kunde förbundet under 2017 hälsa nio nya klubbar välkomna som medlemmar; Club 29, Fisksätra Idrottsförening, Föreningen Linjettseglarna, Föreningen M/S Atene, Gotlands Paddlar-Seglarklubb, Jönköpings Segelsällskap, Jönköpings Sjöscoutkår, Stockholm Kiteboardklubb och Åsa Surfklubb.

Tre klubbar ökade sin tillgänglighet genom att starta seglingsfritids på klubben. Fyra andra klubbar satsade på att få fler att kappsegla genom att locka med sprintsegling i jolle och flerskrovssegling. Ett par klubbar sökte medel för att göra svensk segling mer jämställd. Två klubbar gjorde det genom att satsa på utbildning för sina ledare och dessutom satsade extra på att rekrytera kvinnliga ledare. Ett annat projekt för att göra svensk segling mer jämställd kommer från Gustavsbergs Båtklubb som på sikt vill göra en dokumentär med fokus på att lyfta fram tjejer inom segling och free ride-åkning. Planen är att segla från Stockholm till Lofoten för att spendera en vinter där. Under 2017 arrangerade de bland annat en eskadersegling med endast kvinnliga besättningar.

Utmaningen 2017 Det lyckade utfallet av Utmaningen som startades 2016 gjorde att förbundet beslutade att låta föreningarna få möjlighet att söka för projekt även 2017. För 2017 kunde föreningen söka medel för att våga prova en ny typ av verksamhet. 22 klubbar och tre klassförbund blev beviljade medel och flertalet presenterade sedan utfallet av sina projekt på SeglarTräffen. För att få sitt projekt beviljat skulle det syfta till att göra Svensk Segling mer tillgänglig, mer hållbar ur ett miljöperspektiv eller mer jämställd. Många sökte för att göra insteget till seglingen mindre för nya målgrupper. Dels genom att använda klubbägda båtar, flytvästar, våtdräkter i större utsträckning. Men också genom

Två bidrag syftade till att minska vår miljöpåverkan. Se mer under ”Miljö” på nästa sida. Klubbkonsulenter Efter ett lyckat pilotprojekt i Skåne och Blekinge tog även Västkustens- och Stockholm Seglarförbund beslut att rekrytera varsin klubbkonsulent. De nya till-skotten är Karin Knigge på västkusten och Hans Johansson i Stockholm. Här följer några ord från konsulenterna:

Foto: Per Gemhede

Oscar Johansson, Syd Mitt första hela år som klubbkonsulent har varit väldigt varierat och utvecklande. Jag känner att rollen/tjänsten klubbkonsulent har blivit en given del av segling i Skåne och Blekinge. Tjänsten har utvecklats från att informera/utbilda klubbarna om tjänsten till att ge konkret service till klubbarna. Jag har fått kontakt med många klubbar och hjälpt dem att ta ett steg till i rätt riktning. Jag har träffat 27 av 36 klubbar vid evenemang, kvällsmöten m.m. Utöver detta har jag utbildat ledare från ytterligare två klubbar. En nyhet under 2018 är att jag, tillsammans med min kollega Martin, kommer att driva och ansvara för Division 1 i region Syd. Exempel på service till klubbarna under 2017 har varit att planera och arrangerat utbildningar för klubbarna, hjälpa två klubbar att söka bidrag för inköp av RIB-båtar, planering och stöttning av RS Feva-projekt i nordvästra Skåne och hjälpt huvudtränare att optimera klubbens träningsstruktur.

I samband med Allsvenskan i Jönköping fick över 100 unga nybörjare prova på segling. 22


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Karin Knigge, Väst Jag började jobba som klubbkonsulent 1 juli 2017. Jag kom snart in i ett klubbutvecklingspojekt mellan klubbar i Bohuslän och nu har ytterligare en handfull klubbar fått klubbutvecklingsbidrag inför 2018, från Bohuslän till Halland. Det är kul med spridningen och engagemanget som finns runt om. Foto: Hans Berg

Hans Johansson, Öst Jag kom in som klubbkonsult i Stockholmsområdet i somras och tycker det ska bli fantastiskt kul och utmanande att jobba med segling och seglare. Segling är bland det roligaste och svåraste jag vet och genom seglingen har jag träffat några av de bästa människor jag känner. Jag vill vara med och skapa förutsättningar för att segling blir så tillgängligt som möjligt och samtidigt hjälpa och stödja de som driver klubbar och träningar i vardagen.

Skrovdukar är ett bra alternativ till bottenfärg. SSF har även ingått ett samarbete med Håll Sverige Rent och Svenska Sjöräddningssällskapet där vi under 2017 ansökte om medel för ett treårigt projekt. Medel beviljades och under 2018 kommer projektet ”Optimist för havet” att sjösättas. Projektet ska syfta till att öka kunskapen om marint skräp och få till beteendeförändringar.

Miljö Även på miljösidan har det genomförts flera intressanta projekt inom ramen för Utmaningen 2017. Exempelvis har Lerbergets SS provat att använda skrovdukar till sina coachbåtar, istället för att bottenmåla dem. De har även testat mer miljövänliga drivmedel i sina motorer. Detta har även Sotefjordens SS testat och i samband med det även utbildat sina ledare i ECO-driving.

Foto: Emelie Lindström

Svenska Seglarförbundet är en aktiv part i Båtmiljörådet som samlar organisationer och myndigheter som har intresse av att minska båtlivets miljöpåverkan. Under 2017 har fokus legat på arbete kring återvinning av båtar och alternativa lösningar till att bottenmåla skrovet.

RS Feva-projektet i nordvästra Skåne. 23


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Utbildning och seglarskolor I samband med föreläsarkonferensen 2016 inför 2017 reviderades samtliga kursplaner för våra ledar- och funktionärsutbildningar. De stora förändringarna blev att de fysiska kurserna på röd nationell nivå för seglingsledare och domare togs bort. Förändringen innebär att röda licenser nu istället erhålles på basis av praktiska meriter på blå nivå och individuellt anpassad fortbildning.

Totalt har det under året genomförts 83 kurser för ledare och funktionärer där totalt 893 (411) personer har utbildats på grön nivå, 603 (218) på blå nivå och 195 (131) på röd nivå. Detta har inneburit att cirka 21 000 utbildningstimmar för våra ledar-och funktionärsutbildningar har registrerats hos SISU Idrottsutbildarna. I nära samarbete med Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB) har kunskapsfodringarna för Seglarintyg 1 och 2 reviderats.

Hemsidan har delvis omarbetats och förenklats för att göra information om våra utbildningar mer tillgängliga. En ny funktion, där man kan göra en intresseanmälan till våra utbildningar, har också lanserats med goda resultat.

Säkerhetskursen ”World Saling Offshore Personal Safety Course” som arrangeras i SSF:s regi har genomförts i något mindre omfattning än tidigare. En bidragande orsak till detta är att våra största inhemska tävlingar som exempelvis ÅF Offshore Race förändrat sina säkerhetskrav.

För andra året i rad utbildades unga direktdomare i samband med Jr Cup. I år var det fem unga domare som utbildades på ett lyckat och uppskattat sätt.

SSF Seglarskola fortsätter att växa sig stark. Både vad det gäller antalet klubbar men också vad det gäller antalet elever och kännedomen om varumärket. Jonstorp Jolleklubb, Stockholms Segelklubb, Grisslehamns Motor och Segelsällskap och Haverdalstrands Segelsällskap har tillkommit under året. 89 av klubbarna har rapporterat in sin verksamhet och enbart dessa har under 2017 haft 7 852 elever. I den siffran ingår såväl barn, ungdomar som vuxna. Uppskattningsvis har de övriga 37 SSF Seglarskolorna utbildat mellan 2 500 och 3 000 elever.

Under året har en markant ökning av utbildningar redovisats. Till stor del har detta sina orsaker i uppdatering av seglingsledare och domarlicenser på grund av de nya reglerna för perioden 2017–2020.

Den centrala utvärderingen av SSF Seglarskola visar att våra ledare upplevs kompetenta och att det är roligt och lärorikt att gå i våra seglarskolor. Dock märks det att denna sommar varit lite blåsigare än föregående då några fler blivit rädda eller missnöjda för att de inte fick segla så mycket som de hoppats på grund av vädret. Trots vädret har ledarna för SSFs seglarskolor gjort det bästa av situationen och skapat möjligheter för eleverna att lära sig och utvecklas inom segling utan att vara på vattnet. Användandet av hjälmar i SSF Seglarskola har visat sig vara ett lyckokast. De säljs nu av Svenska Seglarförbundet till ett subventionerat pris och i två olika storlekar. För klubbar som erbjuder vindsurfing inom ramen för SSF Seglarskola har ett arbete påbörjats för att tydliggöra en utbildningsstruktur. I denna ingår numera en kursplan för SSF Seglarskola Vindsurfing nybörjare. Genom formuläret ”Hitta din SSF Seglarskola” på hemsidan www.seglarskola.se har närmare 250 personer guidats till den av våra seglarskolor som passar dem bäst. Arbetet med att skapa en e-learningsplattform för Svensk Segling har fortsatt under 2017 tillsammans med SISU Idrottsböcker. Fokus ligger på att skapa tre utbildningar i den nya webbutbildningsportalen. Regelkursen som får en uppfräschning och ett lyft genom att omarbetas och flyttas till den nya plattformen. En ny variant av kursen ”Uppdrag Segling” som är Svensk Seglings grundläggande ledarskapsutbildning och till sist en kurs för Förarintyg. 24


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Klubbar med certifierad seglarskola

20172017 Blekinge Blekinge

Stockholm Stockholm

Västkusten

Karlshamns Segelsällskap Karlshamns   Segelsällskap Karlskrona   Segelsällskap Karlskrona   Segelsällskap Optimistjolleklubben   TimanTiman Optimistjolleklubben  

Blynäsvikens Båtklubb Blynäsvikens   Båtklubb Boo  SBoo   egelsällskap Segelsällskap Dalarö   Båtklubb Dalarö   Båtklubb Djursholms   Segelklubb Djursholms   Segelklubb Edsvikens   Seglarskola   Jolle  (JESS   Edsvikens   Seglarskola   olle  J(olle) ESS  Jolle) Kungliga   Svenska   Segelsällskapet Kungliga   Svenska   Segelsällskapet Kvarnvikens   Båtsällskap Kvarnvikens   Båtsällskap Lidingö   Jolleseglare Lidingö   Jolleseglare Mälarhöjdens   Kanotsällskap Mälarhöjdens   Kanotsällskap Nynäshamns   Segelsällskap Nynäshamns   Segelsällskap Runmarö   Yacht  YCacht   lub Club Runmarö   Skärgårdsstads   Segelsällskap Skärgårdsstads   Segelsällskap Stockholms   Kappseglingsklubb Stockholms   Kappseglingsklubb Stockholms   Segelklubb Stockholms   Segelklubb Stockholms   Segelsällskap Stockholms   Segelsällskap Trollbäckens   Båtsällskap Trollbäckens   Båtsällskap Trälhavets   Båtklubb   Seglarskola Trälhavets   Båtklubb   Seglarskola Upplands   Väsby  VBäsby   åtsällskap Upplands   Båtsällskap Vikingarnas   Segelsällskap Vikingarnas   Segelsällskap Värmdö   Jolleseglare Värmdö   Jolleseglare Årstavikens   Segelsällskap Årstavikens   Segelsällskap

Billdals Kappseglingssällskap Björlanda  Kile  Segelsällskap Bohuslänska  Jaktklubben Bohus-­‐Malmöns  Båtklubb Boxvike  Segelsällskap Göteborgs  Kungliga  Segelsällskap Halmstads  Segelsällskap Haverdalsstrand  Segelsällskap Hjuviks  Båtklubb Kullaviks  Kanot  och  Kappseglingsklubb Lerums  Segelsällskap Ljungskile  Segelsällskap Lysekils  Segelsällskap  Gullmar Långedrags  Segelsällskap Marstrands  Segelsällskap Rådasjöns  Segelsällskap Rörviks  Segelsällskap Segelsällskapet  Kaparen Segelsällskapet  Norderviken Segelsällskapet  Viken  Ägir Seglesällskapet  Fram Sotefjordens  Segelsällskap Stenungsunds  Segelsällskap Stora  Stenars  Segelsällskap Strömstads  Segelsällskap Svanesunds  Segelsällskap Varbergs  Segelsällskap Ölmanäs  Segelsällskap

Dalarna Dalarna

Ludvika Segelsällskap Ludvika   Segelsällskap Mora  Mora   Segelsällskap Segelsällskap Mellannorrland Mellannorrland

Hudiksvall Sjösportssällskap Hudiksvall   Sjösportssällskap Storsjöns   Segelsällskap Storsjöns   Segelsällskap Sundsvall   Njurunda   Båtklubb Sundsvall   Njurunda   Båtklubb Sundsvalls   Segelsällskap Sundsvalls   Segelsällskap Åre  Slalomklubb   Segling Åre  Slalomklubb   Segling Örnsköldsviks   Segelsällskap   Jolle Jolle Örnsköldsviks   Segelsällskap   Norrbotten Norrbotten

Luleå Luleå   Segelsällskap Segelsällskap SkåneSkåne

Bjärreds Optimistjolleklubb Bjärreds   Optimistjolleklubb Borstahusens   Segelsällskap Borstahusens   Segelsällskap Båstad   Båt  o  BSåt   egelsällskap Båstad   o  Segelsällskap Christianstads   Segelsällskap Christianstads   Segelsällskap Domstens   Båtklubb Domstens   Båtklubb Falsterbokanalens   Båtklubb Falsterbokanalens   Båtklubb Jonstorp   Jolleklubb Jonstorp   Jolleklubb Kullens   Segelsällskap Kullens   Segelsällskap Kämpinge   Vattensportklubb Kämpinge   Vattensportklubb Lerbergets   Segelsällskap Lerbergets   Segelsällskap Lommabuktens   Seglarklubb Lommabuktens   Seglarklubb Malmö   Segelsällskap Malmö   Segelsällskap Nyhamns   Byalags   Båtklubb   Röde  ROöde   rm Orm Nyhamns   Byalags   Båtklubb   Råå  Jolleklubb Råå  Jolleklubb Segelsällskapet   Pinhättan Segelsällskapet   Pinhättan Skanörs   Båtklubb Skanörs   Båtklubb SS  Delfinen   Vejbystrand SS  Delfinen   Vejbystrand Trelleborgs   Båtsällskap Trelleborgs   Båtsällskap Wesurf   Hittarp   Vindsurfing   KlubbKlubb Wesurf   Hittarp   Vindsurfing   Vikens   Båtsällskap Vikens   Båtsällskap Ystads   Segelsällskap Ystads   Segelsällskap Ängelholm-­‐Skäldervikens   Segelsällskap Ängelholm-­‐Skäldervikens   Segelsällskap Småland Småland

Borgholms Båtklubb Borgholms   Båtklubb Domsands   Båtsällskap Domsands   Båtsällskap

Figeholms Båtklubb Figeholms   Båtklubb Färjestadens   Segelsällskap Färjestadens   Segelsällskap Loftahammars   Båtsällskap Loftahammars   Båtsällskap Oskarshamns   Segelsällskap Oskarshamns   Segelsällskap Segelsällskapet   Vikingarna Segelsällskapet   Vikingarna Sommens   Seglarsällskap Sommens   Seglarsällskap Vätterns   Skepparförening Södra  Södra   Vätterns   Skepparförening Westerviks   Segelsällskap Westerviks   Segelsällskap Westerviks   SS  Wikingarna Westerviks   SS  Wikingarna

Södermanland Södermanland

Nyköpings Segelsällskap Nyköpings   Segelsällskap Oxelösunds   Segelsällskap Oxelösunds   Segelsällskap Segelsällskapet   Svearna Segelsällskapet   Svearna Södertälje   Båtsällskap Södertälje   Båtsällskap Uppland/Gästrikland Uppland/Gästrikland

Ekolns Segelklubb Ekolns   Segelklubb Enköpings   Segelsällskap Enköpings   Segelsällskap Gefle  Gefle   Segelsällskap Segelsällskap Grisslehamns   Motor-­‐   och  So egelsällskap Grisslehamns   Motor-­‐   ch  Segelsällskap Knivsta   Optimistjolleklubb Knivsta   Optimistjolleklubb Norrtälje   Segelsällskap Norrtälje   Segelsällskap Sigtuna   Båtklubb Sigtuna   Båtklubb Uppsala   Kanotförening Uppsala   Kanotförening Upsala   Segel  SSegel   ällskap Upsala   Sällskap Värmland/Västergötland Värmland/Västergötland

Hjo Seglarsällskap Hjo  Seglarsällskap Karlstad   Kappseglingsförening Karlstad   Kappseglingsförening Mariestads   Segelklubb Mariestads   Segelklubb Segelsällskapet   Westgötarne Segelsällskapet   Westgötarne Ulricehamns   Kappseglingssällskap Ulricehamns   Kappseglingssällskap

Vänersborgs Segelsällskap Vänersborgs   Segelsällskap

Västerbotten Västerbotten

Umeå Segelsällskap Umeå   Segelsällskap

25

Västmanland Jollekappseglarna Västerås Örebro  län

Askersunds Segel  och  Motorbåtsklubb Segelsällskapet  Hjälmaren Seglarklubben  Sjöfararna Örebro  Kanotförening Östergötland

Bråvikens Segelsällskap Linköpings  Jolleseglarklubb Motala  Segelsällskap Norrköpings  Segelsällskap Waldemarsviks  Segelklubb


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Sailarena - ny samlingsplats för segling Under hösten 2017 kom Svensk Seglings nya digitala plattform för seglare, klubbar, distrikt och andra intressenter. Med Sailarena gör vi kappsegling och andra klubbaktiviteter enklare och mer tillgänglig för både arrangörer och deltagare. Svenska Seglarförbundets tidigare tävlingsadministrations-system IndTA var ett samarbete mellan flera idrottsförbund och därför inte optimalt anpassat till segelsportens speciella krav, framför allt när det gäller tävlingsadministration. - Därför har vi tagit fram Sailarena som är ett modernt system, byggt för framtidens segling. Det är en digital plattform, som är så mycket mer än bara tävlingsadministration och som skapats med utgångspunkt från att förenkla för våra klubbar och seglare, säger förbundsdirektör Marie Björling Duell. God service och support till både seglare, arrangörer, klubbar och förbund är en viktig del av systemet. Målet är att ge snabb respons på de frågor och supportärenden som dyker upp och därför är denna hantering en integrerad del av Sailarena.

- Visionen för Sailarena kan liknas vid en hög byggnad, men initialt bygger vi en stabil grund och de första våningsplanen. Denna del kan stå på egna ben men utgör även plattform för att vi ska bygga vidare, gärna i samarbete med andra nationella seglingsförbund, säger Martin Klug projektledare för utvecklingen av Sailarena. Sjösättningen sker inför säsongen 2018, men redan i höstas kunde man exempelvis lägga in 2018 års kappseglingar. Under hösten och vintern kom nya funktioner och delar till. Följ utvecklingen på Sailarena.com. - Under hösten 2017 arrangerade SSF eller fanns med på distrikts- eller regionala möten för att berätta om Sailarena. Våra klubbkonsulenter och Sailcoacher kommer att finnas till hands att hjälpa klubbarna. Vi berättade även om Sailarena på Seglarträffen i

november. Vårt mål är att alla skall vara redo att börja använda Sailarena fullt ut i mars 2018, säger Marie Björling Duell. - Sailarena är en viktig pusselbit i SSF:s vision ”Svensk segling – tillgänglig för alla”, avslutar Marie Björling Duell. Detta finns i Sailarena 1.0: En kappseglingskalender där man lägger in tävlingar tillsammans med inbjudan, seglingsföreskrifter och annan typ av information kring tävlingen. Klubben styr vad som ska finnas med. För tävlingar som kräver sanktion kan hela processen från ansökan till genomförande skötas direkt i Sailarena. En anmälningsmodul där det går att hantera allt från internationella tävlingar till lokala klubbaktiviteter och där olika digitala betaltjänster kan läggas till. En nationell resultatdatabas med resultat från olika tävlingar runt om i Sverige. På ett enkelt sätt kan man hämta data från anmälan i Sailarena till t.ex. SailWave för att sedan återföra resultatlistan till Sailarena efter genomförd tävling. För att komma igång med Sailarena skapar varje användare sitt SeglarID. Här lägger man in sin personliga information och använder sitt ID vid varje anmälan. Som användare ser man också sin tävlings- eller funktionärslicens. Man kan även skapa ett Båt-ID med exempelvis mätbrev och tidigare resultat. Varje användare har en profil i Sailarena. Här kan man presentera och dela information om resultat, bilder, vilka båtar man seglat och annat som skapar ett levande seglarcv. På samma sätt finns profilsidor för båtar.

26


SVENSK SEGLING: UTBILDNING & KLUBBAR

Medvind för Svenska Sjö Svenska Sjö, som Svenska Seglarförbundet är en av de större ägarna till, har under 2017 utvecklats positivt. Drygt 1 400 fler båtar har försäkrats i jämförelse med 2016 och kundnöjdheten fortsätter att vara hög. Under 2017 steg den till att drygt nio av tio var mycket nöjda med regleringen av deras skada. Foto: Daniel Stenholm

Tyvärr fortsätter motorstölderna att öka och Svenska Sjö kommer 2018 att lansera ett klubbprojekt i syfte att försöka vända den trenden. Under året har våra klubbar, tillsammans med båtunionens klubbar, fått nästan en miljon kronor i ersättning genom båtklubbstödet. Svenska Sjös resultat blev bra, mycket tack vare att skadeutfallet för tidigare år visat sig bättre än beräknat. Detta gör att det för 2017 avsattes 4,2 miljoner kronor i resultatbonus och som tillfaller försäkringstagarna vid deras förnyelser under 2018.

klubbar fortsatt betalar onödiga försäkringspremier p.g.a. att man inte har kontroll på vad båtklubbförsäkringen, som ingår i medlemsavgiften, faktiskt innehåller.

Intresset för båtklubbsförsäkringen ökar med flera förfrågningar som följd. Dock gör vi bedömningen att många

Svenska Sjö har under året fortsatt att stödja svensk segling och exempel på det är Allsvenskan och Mästarnas Mästare.

Tävlingslicens och Tävlingsavgift utvecklar svensk kappsegling Inför kappseglingssäsongen 2016 införde Svenska Seglarförbundet två nya avgifter för deltagare och kappseglingsarrangörer - en tävlingslicens och en tävlingsavgift. Dessa har bidragit till att svensk seglings ekonomi tryggas och att kappseglingsverksamheten kan fortsätta utvecklas.

utgjorde tio procent av anmälningsavgiften per besättning, med ett maxtak på 100 kr. Under 2017 sanktionerades 614 tävlingar på regional nivå, 132 tävlingar på nationell nivå och 33 tävlingar på internationell nivå. På lokal nivå krävs ingen sanktion men 115 lokala tävlingar lades upp i tävlingsadministrationssystemet IndTA2.0 under 2017.

Under 2017 behövdes en tävlingslicens för att få kappsegla i Sverige på nationell eller internationell nivå (till exempel SM, JSM, Allsvenskan, nationella kval och rankingseglingar, Nordiska-, Europeiska- och Världsmästerskap som arrangeras i Sverige). Licenskravet gällde ansvarig ombord, normalt rorsman, men gällde inte för utländska besättningar och barn under 13 år. Basen i tävlingslicensen är en olycksfallsförsäkring som gäller under kappsegling. Detta täcks vanligtvis inte av hemförsäkringen och inte heller av de försäkringar som klubben, man är medlem i, har.

Foto: Bjarne Riesto

Förutom att Svenska Seglarförbundet säkerställer att fler på kappseglingsbanan har ett bra försäkringsskydd ökar potentialen för svensk segling att ha fler samarbetspartners. Både genom möjligheten att kunna kommunicera direkt med de aktiva kappseglarna, vilket är ett stort värde för kommersiella partners, men också att i framtiden kunna knyta förmånliga erbjudanden till licensen. Under 2017 tecknade 1463 seglare tävlingslicens, varav 970 senior (341 engångslicens) och 493 junior (59 engångslicens). Tävlingsavgiften 2017 gällde för alla klubbar som arrangerade tävlingar på regional, nationell och internationell nivå. Avgiften

27


SVENSK SEGLING: FRITIDSSEGLING

Fortsatt stöd från Postkodlotteriet Den sjätte mars hölls den årliga Förmånstagarfesten i Svenska Postkodlotteriets regi. Svenska Seglarförbundet, som har ett samarbete med Postkodlotteriet som förmånstagare sedan 2014, väntade med spänning på utdelningen till-sammans med drygt 55 andra organisationer som alla får stöd via lotteriets överskott.

Foto: Postkodlotteriet

Svenska Seglarförbundet fick under kvällen ånyo ta emot en check om fem miljoner kr i form av basstöd till verksamheten. - Detta stöd betyder oerhört mycket för svensk segling. Postkodlotteriets fortsatta stöd möjliggör att vi kan nå ut till nya målgrupper och få fler barn, ungdomar och vuxna att utvecklas inom idrotten och på så sätt komma närmare vår vision, Svensk segling - tillgänglig för alla, säger Svenska Seglarförbundets förbundsdirektör/ sportchef Marie Björling Duell.

Foto: Mats Nilsson

Marie Björling Duell och Anders Selling jublar över det generösa bidraget från Postkodlotteriet.

28


SVENSK SEGLING: UTMÄRKELSER

Sune Carlsson invald i seglingens Hall of Fame Båtbyggaren och starbåtsseglaren Sune Carlsson är medlem nummer nio i Svensk Seglings Hall of Fame. Vid en ceremoni i samband med Mästarnas Mästare i Marstrand i mitten av oktober, fick Sune ta emot den ärofyllda utnämningen. på Seglarförbundet eller Sveriges Olympiska Kommitté tyckte att Sune och hans gast, Olle ”Bull” Carlsson, var för unga, så de fick aldrig åka.

I statuterna heter det att; Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Och detta stämmer verkligen in på denne glade hedersman.

Under den här tiden fortsatte Sune att bygga Starbåtar i Jakobsberg. Riggarna köptes i Västerås sedan satte de riggen mellan två cyklar och cyklade hem – en sträcka på närmare tio mil.

Sune Carlsson är en legend inom segling – och kanske främst inom starbåtssegling. Men det är som båtbyggare han gjort sig allra mest känd – sedan han för 53 år sedan tog över Moranäsvarvet i Saltsjöbaden och förvandlade det till Sune Carlsson Båtvarv.

Till OS i Rom 1960 kom han dock iväg och slutade på tionde plats. Åtta år senare försökte han på nytt kvala in till OS, då i 5.5-metersklassen. Men bröderna Sundelin blev för svåra i det svenska kvalet och fick representera Sverige. Det gjorde de så bra att det blev OS-guld i båten WASA 4 - byggd av Sune Carlsson. Sune var själv på plats i Acapulco, som reserv och ”båtmeck” till Sundelinarna, och fick uppleva framgången på plats.

Men intresset för båtar föddes långt tidigare då han i början av 40-talet seglade med modellbåtar i Bällstaån i Sundbyberg. Som 13-åring byggde han sin första riktiga ”experimentbåt”. Sune vann totalt åtta SM. Det första kom 1950 och det första i en egenbyggd Stare tog han 1954. Två år senare kvalade Sune in till OS i Melbourne men någon

Tidigare samma år hade Sune seglat final i Guldpokalen mot självaste Kronprins Harald av Norge (senare Kung Harald V av Norge). Sune förlorade med en poäng men denna regatta är en av de som ligger honom varmast om hjärtat. Under sina aktiva år har han byggt närmare 300 starbåtar. Och med sin seglarglädje och kunskap är han fortfarande en stor inspiration för många seglare. OS-mästaren Fredrik Lööf vände sig självklart till Sune för att få tips om hur en Starbåt ska seglas. Sitt senaste SM i Starbåt seglade Sune för två år sedan - 84 år gammal.

Foto: Daniel Stenholm

Medlemmar i Svensk Seglings Hall of Fame • Pelle Pettersson • Marit Söderström Nord • Magnus ”Mange” Olsson • Jörgen Sundelin • Peter Sundelin • Ulf Sundelin • Göran Marström • Anders Bringdal • Sune Carlsson

Sune Carlsson fick ta emot utmärkelsen av Svenska Seglarförbundets ordförande Anders Selling. 29


SVENSK SEGLING: UTMÄRKELSER

Sveriges bästa seglare 2017 Årets Seglare

Utmärkelsen ”Årets lyft som seglare” går till Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS

Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. Motivering: I höstas tog han ett uppehåll och inför säsongen hade han tänkt fortsätta sitt break, men ändrade sig och åkte till Trofeo Princesa Sofia på Mallorca där han seglade hem guldet. Några månader senare stod han som vinnare igen – till på köpet på ett VM. Nu är han en av mycket få svenskar som under de senaste 25 åren lyckats vinna ett VM-guld i en OS-klass. Utmärkelsen ”Årets Seglare” går till Max Salminen, GKSS

Årets Junior - Geddapokalen Geddapokalen, delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året. Motivering: För ett år sedan gjorde de sin första regatta tillsammans på JVM. Nu utmanar de världseliten bland seniorerna. De blev nia på för-VM och kom på 19:e plats i VM – sedan de bland annat spikat sista racet i guldfinalen. Utmärkelsen ”Årets junior” går till 49erFX-seglarna Vilma Bobeck/Malin Tengström, KSSS

Årets kvinnliga seglare - Reimerspokalen Reimerspokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året. Motivering: I flera år var de tuffa konkurrenter men sedan ett år tillbaka sitter de i samma båt. I sin första större regatta tillsammans blev de fyra på EM i Kiel i somras. Nu satsar de allt för att nå OS i Tokyo 2020 Utmärkelsen ”Årets kvinnliga seglare” går till Julia Gross, KSSS/Hanna Klinga, GKSS

Årets bästa placering bland juniorer - Halvan Halvan tilldelas den junioridrottsman/lag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM. Motivering: För deras EM-silver i 29er i franska Quiberon i augusti Utmärkelsen ”Årets bästa placering bland juniorer” går till Kasper Norderam, LJS/Axel Pantzare, SHBS

Årets manlige seglare - Vinges Kanna Kannan delas ut till den manlige seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året. Motivering: Efter ett längre uppehåll var de tillbaka på världsscenen i somras. De åkte till VM efter nästan ett års frånvaro från stora tävlingar. Respektlöst dominerade de VM från första till sista dagen. Ett misstag i finalen kostade dem guldet och de fick nöja sig med VM-silvret i 470 – deras största framgång i karriären – hittills. Utmärkelsen ”Årets manlige seglare” går till Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

Årets Havskappseglare – Nakterhuset

Årets lyft som seglare – Lyftet

Hall of Fame

Priset delas ut till årets bästa havskappseglare. Motivering: För att på ett framgångsrikt, inkluderande och inspirerande sätt ha drivit havskappseglingsteam och båt till både deltagande och fina placeringar i stora internationella havskappseglingar. Främst Sydney-Hobart och Fastnet Race gångna säsong. Besättningen utgörs allt mer av duktiga amatörer som Jonas samlat kring sig under flera år på flera båtar - alla under namnet Matador. Utmärkelsen ”Årets Havskappseglare” går till Jonas Grandér och Team Matador

Lyftet tilldelas den eller de seglare som genomgått en dramatisk utveckling under året eller gjort ett imponerande ”lyft” inom seglingen. Det vill säga gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan med utgångspunkt från sin nivå. Motivering: För att under våren ha etablerade sig i den absoluta världstoppen. De var på prispallen i hårdaste möjliga konkurrens när de blev tvåa i Trofeo Princesa Sofia på Mallorca, tvåa på världscupen i Hyeres och när de vann guld på EM i Monaco. Dessa resultat gjorde att de rankades som världsetta i 470 i våras.

Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna. Motivering: Den senaste medlemmen i seglingens Hall of Fame började segla modellbåtar i Bällstaån i Sundbyberg i början av 40-talet och 13 år gammal byggde han sin första ”exprimentbåt”. Han har totalt åtta Svenska Mästerskap i Starbåt. Det första kom 1950 och det första i en egenbyggd Stare tog han 1954. 1960 slutade han på tionde plats i OS i Rom. Åtta år senare försökte han på nytt kvala in till OS, då i klassen 5.5-metersklassen – men 30


SVENSK SEGLING: UTMÄRKELSER

Hedersomnämnande Träffen/MM

bröderna Sundelin blev för svåra och fick representera Sverige. De gjorde det så bra att det blev svenskt OS-guld i båten WASA 4 - som byggts av dagens pristagare.

Motivering: Ett av idrottsvärldens äldsta och mest mytomspunna priser har det seglats om sedan 1851. Många svenskar har känt sig kallade att ta sig an utmaningen, men aldrig tidigare har någon gjort det bättre än det Team Artemis Racing lyckades med på Bermuda i somras när de blev tvåa i Louis Vuitton Cup – utslagna av den slutgiltiga vinnaren av Americas Cup 2017, Nya Zeeland. Utmärkelsen ”Årets hedersomnämnande” går till Team Artemis Racing - Andreas Axelsson, Kalle Torlén, Anders Gustafsson, KSSS.

Under sina aktiva år har han byggt närmare 300 starbåtar. Och med sin seglarglädje och kunskap är han fortfarande en stor inspiration för många seglare. Fredrik Lööf vände sig självklart till honom för att få tips om hur en Starbåt ska seglas. Sitt senaste SM i Starbåt seglade han för två år sedan - 84 år gammal. Till medlem nummer nio i svensk seglings Hall of Fame utses Sune Carlsson

Här är samtliga pristagare, från vänster: Nina Bäckman (Team Matador), Tomas Bäckman (Team Matador), Carl-Fredrik Fock, Max Salminen, Hanna Klinga, Fredrik Bergström, Sune Carlsson, Anton Dahlberg, Julia Gross, Marcus Dackhammar, Vilma Bobeck, Kasper Norderam, Axel Pantzare, Malin Tengström. Foto Daniel Stenholm 31


SVENSK SEGLING: RESULTAT

Svenskt Mästerskap

2-krona Mälarhöjdens Båtklubb, 30 startande 1. Magnus Sjögren/Björn Sandberg, VSS 2. Fredrik Skoglund/Anton Hellqvist, MSS 3. Theodor Westermark/Federico Brolli, SSS 2.4mR Int Falun SS, 20 startande 1. Stellan Berlin, KSSS 2. Lennart Heselius, GSS 3. Henrik Johnsson, VHSS 49er GKSS, 6 startande 1. Fritiof Hedström/Otto Hamel, GKSS 2. Carl P Sylvan/Marcus Anjemark, GKSS 3. Hannes Westberg/Albin Boman, GKSS 505 Råå JK, 21 startande 1. Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS 2. Malin Broberg/Johan Röök, LESS 3. Anders Dahlen/Magnus Nilsson, TÄBS 606 Int Hudiksvall SS, 39 startande 1. Markus Rönnberg/Emil Nordlund, ÅSS 2. Johan Qviberg/Michael Nettelbladt, S606K 3. Filip Hansen/Emil Hansen, GYC A22 Int Norrköpings SS, 10 startande 1. Joakim Rodebäck/Christoffer Hellman/Lars Hermansson, TRASS 2. Martin Carlsson/Thomas Ericsson/ Leif Eriksson, ASS 3. Anton Dahlberg/Peder Antonson/Nils Dahlberg, KSSS C55 Marstrands SS, 29 startande 1. Oscar Johansson/Hugo Johansson, SBK

2. Per-Erik Johansson/Anette Sjö, HJBK 3. David Nordholm/Olle Nordholm, HJBK Drake Marstrands SS, 20 startande 1. Martin Pålsson/Göran Alm/Peter Lind, GKSS 2. Olle Johansson/Gutta Johansson/ Björn Palmqvist, KSSS 3. Jonas Wahlström/Anders Bäckström/Peter Bäckström, KSSS Express Örnsköldsviks SS, 38 startande 1. Michael Collberg/Per Alberg/Ulf Larsson/Klas Larsson, MSK 2. Kristoffer Harmark/Anna Cedervall/ Mats Cedervall/Pontus Jansson/ Marcus Sundgren, HSS 3. Petter Conradsson, UmSS Formula 18 Nynäshamns SS, 15 startande 1. Leff Dahl/Roger Bodén, BOOSS 2. Lars Linder/Erik Brunnberg, KSSS 3. Fredrik Karlsson/Niklas Nordblom, KSSS Finnjolle Åmåls SS, 38 startande 1. Björn Allansson, GKSS 2. Fredrik Tenghed, KKF 3. Johan Wijk, KKF H-Båt Båstad BSS, 19 startande 1. Henrik Edman/Peder Edman/Bent Pedersen/Reimina Hansson, MSS 2. Uno Gren/Tord Svensson/Stefan Gren, MSS 3. Bengt Ramne/Martin Larsson/Malte Larsson, GKSS IF-Båt Rastaholm, 23 startande 1. Pontus Rosberg/Anders Fernlund/ Tomas Norberg, USS 2. Nils Virving/Niklas Virving/Peter Sahlén, STSS 3. Joop Somhorst/Göran Ejdeling/ Fredrik Hansson, LDSS

3 232

IOM (radiostyrt) Stenungssunds SS, 29 startande 1. Johan Holmberg, StSS 2. Fredrik Edgren, SRSS 3. Thomas Enwall, SRSS J70 Båstad BSS, 22 startande 1. Oscar Lundqvist/Jacob Lundqvist/ Erik Skoting/Pelle Vickberg, KSSS 2. Mathias Hermansson/Olof Detlefsen/Pontus Meijer/Mikael Björndal, KSSS 3. Jim Rotsman/Gustaf Öhrn/Henrik Grape/Daniel Winberg, KSSS Kona One Stockholm, 42 startande 1. Björn Holm, KSSS 2. Anders Pers, SKÄSS 3. Bo-Staffan Andersson RSS Neptunkryssare Nynäshamn SS, 18 startande 1. Staffan Eklund/Erik Mattsson, USS 2. Fredrik Edberg/Mattias Gustafsson, ESS 3. Leif Bodinson/Anders Kling, LBK OK-jolle Int Åmåls SS, 41 startande 1. Thomas Hansson-Mild, SSKA 2. Greg Wicox, GER 3. Jonas Qvist, SSKA RS 200 Kullavik KKK, 6 startande 1. Marcus Westerlind/Oliver Österberg, KKKK 2. Martin Johansson/Axel JohanssonLandell, SSKA 3. Thomas Hansson-Mild/Carl Hansson-Mild, SSKA Smaragd Tjörns SS, 15 startande 1. Johan Davidsson/Christer Ek/Håkan Häggström, LDSS 2. Jonas Granhed/Pontus Ericsson/ Magnus Ridderstad/Marcus Sylvin, LDSS 3. Per Wretlind/Andreas Gustafsson/ Björn Svensson, LDSS


SVENSK SEGLING: RESULTAT Snipe Ljungskile SS, 23 startande 1. Lucas Örn/Axel Edwall, GKSS 2. Tomas Berg/Patric Wollmersson, SSKA 3. Ola Sjöstrand/Mats Gustafsson, MSS Starbåt Skanörs BK, 10 startande 1. Erik Dahlén/David Nogén, VSS 2. Lars Edwall/Christian Finnsgård, LBS 3. Calle Schröder/Alexander Schröder, LBS Trissjolle Borås SS, 21 startande 1. Björn Sandberg/Linnea Pettersson, JKV 2. Magnus Sjögren/Irma Sjögren, VJS 3. Klara Wester/Rebecca Netsler, GKSS Laser SS Vikingarna, 18 startande 1. Jesper Stålheim, KSSS 2. Markus Magnusson, GKSS 3. Albin Gipperth, GKSS Laser Master KSSS, 86 startande 1. Niklas Edler, KSSS 2. Tomas Nordqvist, KKKK 3. Jonas Kostmann, BrSS Laser Master Radial KSSS, 38 startande 1. Anders Mattson, BiKSS 2. Björn Sandberg, JKV 3. Bengt Holmqvist, BOSS Laser Radial dam SS Vikingarna, 12 startande 1. Klara Utterström, GKSS 2. Jenny Hammersland, BOOSS 3. Liv Gyllfors, KSSS M22 SS Aros, 13 startande 1. Stefan Hultgren/Mattias Edman, NySS 2. Jan Björnberg/Håkan Frost, VSS 3. Mikael Forslund/Niklas Forslund

M30 SS Aros, 21 startande 1. Tord Bergman/Ulf Andersson-Frejd/ Micke Sääf, SSA 2. Oskar Bergman/Magnus Schenström/Emil Liveborn, SSA 3. Henrik Janmark/Eva Janmark/Calle Janmark, SSK Matchracing Ungdom Öppen Kullavik KKK, 12 startande 1. Johanna Bergqvist/Isabelle Bergqvist/Johanna Thiringer, HjBK 2. Oscar Engström/Hugo Westberg/ Olle Aronsson, LESS 3. Måns Holmberg/Pontus Dackhammar/Olivia Bergström, GKSS Matchracing Öppen GKSS, 8 startande 1. Victor Abenius/Alexander Abenius/ Robin Axelsson/Richard Thomra/ Hampus Svensson, GKSS/NäYC 2. Anna Östling, GKSS 3. Kim Kling & Henrik Eyerman, GKSS Matchracing Dam GKSS, 8 startande 1. Caroline Sylvan/Malin Holmberg/ Louise Kruuse af Verchou/Klara Ekdahl/Frida Langenius, GKSS 2. Johanna Bergqvist/Isabelle Bergqvist/Johanna Thiringer/Ellinor Hansson, HjBK 3. Sanna Häger/Karin Bäckström/Sara Edholm/Klara Häger/Karin Flinkenberg, KSSS Melges 24 Marstrands SS, 31 startande 1. Tomas Skålén/Fredrik Pettersson/ Anders Åberg/Jonas Petersson-Sand, SSAV 2. Jonas Berntsson/Magnus Lundberg/ Viktor Thorsson/Claes Meldgaard/ Ludvig Meldgaard, STSS 3. Martin Fridh/Måns Larsson/Ylva Hofvander Trulsson/Ola Sjöstrand/JanErik Jönsson, MSS Neptunkryssare Nynäshamns SS, 18 startande 1. Staffan Eklund/Erik Matsson, USS

333 3

2. Fredrik Edberg/Mattias Gustafsson, SSSV 3. Leif Bodinson/Anders Kling, SSS Nordisk Folkbåt Halmstads SS, 33 startande 1. Magnus Johansson/Anders Cederblad/Jonas Konrad, KNSS 2. Lennart Magnusson/ Gustav Magnusson/Mats Brodefors, LDSS 3. Lars-Gunnar Lindberg/Thomas Niejahr/Jan Björnberg, VSS SM ORCi Oxelösunds SS, 6 startande 1. Team Pro4U/Patrik Forsgren/Anders Mårtensson/Peter Thorwid/Anders Björk/Johan Tuvstedt/Oskar Hellblom/ Thomas Andersson/Nils Englund, KSSS 2. Foxy Lady/Rickard Bergkvist/Joakim Langner/Clas Boman/Jan Aspdahl/ Johan Trobäck/Joakim Marklund/Clas Falk, NSS 3. Almaviva/Oscar Ekelund/Anders Rydberg/Ingmar Ravudd/Erik Bidö/ Mattias Westerberg/Staffan Engdahl/ Olof Olsson/Karl Fredriksson/Sanna Moliis/Andreas Sjöholm, KSSS

Junior SM

29er kille Uppsala, 10 startande 1. Oscar Engström/Hugo Westberg, LESS 2. Linus Lindquist/Calle Leuckfeld, TÄBK/KSSS 3. Måns Gustafsson/Linus Berglund, SÄSS 29er tjej Uppsala, 9 startande 1. Ronja Lundberg/Alice Borslöv, GKSS 2. Hedvig Hedström/Annie Kullberg, GKSS 3. Alice Moss/Maja Haga, LESS/GKSS E-jolle kille Uppsala, 31 startande 1. Erik Lindberg, JKV 2. Carl Ljunggren, JKV 3. Joel Warvne, RÖSS


SVENSK SEGLING: RESULTAT E-jolle tjej Uppsala, 10 startande 1. Hanna Koba, JKV 2. Sofie Petersson, RÖSS 3. Moa Andersson, SHBS Laser 4.7 Uppsala, 23 startande 1. Hannah Maurer, KSSS 2. Ludwig Löhr, KSSS 3. Johanna Edh, GKSS Laser Radial kille Uppsala, 36 startande 1. Ludvig Lindqvist, KSSS 2. Axel Rahm, GKSS 3. Olle Lindbom, GKSS Laser radial tjej Uppsala, 19 startande 1. Maja Hansson-Mild, SSKS 2. Hanna Johnsson, HJBK 3. Lotta Handmark, GKSS Optimist kille Uppsala, 67 startande 1. Calle Lindbom; LDSS 2. Lukas Lindström, RÖSS 3. Marius Westerlind, KKKK Optimist tjej Uppsala, 41 startande 1. Martina Carlsson, LESS 2. Lova Forssén, KSSS 3. Jennifer Öhrnell, LESS RS Feva Uppsala, 13 startande 1. Kettil Leke/Viktor Sönnergren, KKKK 2. Ellen Fredriksson/Ebba Fredriksson, ASMK 3. Philip Carlbom/Ebba Ettemo, USS Zoom8 kille Uppsala, 14 startande 1. Axel Hallquist, BOOSS 2. William Karlsson, StSS 3. Love Molitor, BOOSS Zoom8 tjej Uppsala, 13 startande 1. Elin Ax Karjel, BOOSS 2. Ebba Berntsson, STSS 3. Linn Berntsson, STSS

Lagsegling – Optimist Hjuviks BK, 32 startande lag 1. Rasmus Granzin/Calle Lagerberg/ Hugo Liljegren/Lova Forssén, KSSS1 2. Calle Lindbom/Christoffer Halin/Maja King/Victor Björk, LDSS 1 3. Rasmus Lindström/Lukas Lindström/ Jonathan Krensler-Llado/Filippa Henriksson, RÖSS1  

Allsvenskan 2017: 1. Kungliga Svenska Segelsällskapet 2. Cape Crow Yacht Club 3. Hjuviks Båtklubb 4. Malmö Segelsällskap 5. Örnsköldsviks Segelsällskap 6. Segelsällskapet Kaparen 7. Sotefjordens Segelsällskap 8. Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb 9. Ekoln Segelklubb 10. Lommabuktens Seglarklubb 11. Halmstad Segelsällskap 12. Oxelösunds Segelsällskap 13. Rörviks Segelsällskap 14. Jollekappseglarna Västerås 15. Strängnäs Segelsällskap 16. Göteborgs Kungliga Segelsällskap 17. Wikens Båtselskap 18. Långedrags Segelsällskap   Världsmästerskap

A-Cat, non-foiling Sopot – POL, 125 startande 1. Pontus Johnsson, SWE 2. Marek Zebrowski, POL 3. Phillipe Muyzers, BEL Beneteau First 36.7 Helsinki – HSK, 12 startande 1. Richard Reid/Ian Nowell/Gordon Delgaty-Cook/Allison Hobson-Wardell/ John Kerr/Craig Zaluski/Brian McKay/ Stephen Bardon/Geoff Moore, CAN 2. Joonas Sandholm/Mikko Mäkipää/ Matias Niemeläinen/Miimu Airaksinen/ Mika Viinikkala/Kari Salonen/Petri Mustonen/Olli Jarva/Mikko Mäläskä/ Mona Sandholm, FIN 3. Chuck Bayer/Todd Jones/Al Declercq/Don Maxwell/Bill Henderson/ Paul Hulsey/Kevin Thomas/Jan-Erik Wasenius, USA 3 434

8. Per Lindqvist/Thomas Lindqvist/ Magnus Ullman/Björn Tolhammar/ Andreas Ullman/Johan Haasum/Lars Olsson, SWE E-jolle herr Blanes - ESP, 76 startande 1. Sven Stadel Seiler, ESP 2. Lars-Johan Brodtkorb, NOR 3. Fabian Kirchhoff, GER 5. Albin Johnsson, SWE E-jolle dam Blanes - ESP, 54 startande 1. Anna Livbjerg, DEN 2. Anna Munch, DEN 3. Ascensión Roca de TogoresBenabent, ESP 11. Ingrid Bengtsson, SWE FarEast28R Malmö – SWE, 22 startande 1. Marcus Löfgren/Martin Strandberg/ Björn Olsson/Johan Lindell/Henrik Ekström, SWE 2. Andreas Emmoth/Bo Ek/Markus Lagerquist/Jonas Svensson/Calle Jr. Johansson, SWE 3. Maarten Voogd, NED Formula 18 Vallensbeak – DEN, 124 startande 1. Mischa Heemskerk/Stephan Dekker, NED 2. Patrik Memedmaeker/Gilles Tas, BEL 3. Jolbert van Dijk/Frank de Waard, NED 17. Leff Dahl/Therese Antman, SWE 33. Lars Linder/Erik Brunnberg, SWE RAID Formula 18 Vikingarnas SS – SWE, 27 startande 1. Leff Dahl/Roger Bodén, SWE 2. William Sunnucks/Freddie White, GBR 3. Elke Delnooz/Jeroen van Leeuwen, ARG Formula Windsurfing Grand Master Sylt - GER, 47 startande 1. Ulf Sjöstedt, SWE 2. Arvydas Moliusis, LTU 3. Oliver Schott, GER


SVENSK SEGLING: RESULTAT H-båt Brunnen - SUI, 41 startande 1. Claus Höj-Jensen/Frederik Dahl/ Rasmus Andresen, DEN 2. Morton Nielsen/Niels BRoch/Claus Rossing, DEN 3. Jan Forsbom/Timo Lankinen/Liro Tornström/Jukka Nikulainen, FIN 6. Bengt Ramne/Martin Larsson/Malte Larsson, SWE IOM Pierrelatte – FRA, 76 startande 1. Jelacic Zvonko, CRO 2. Beltri Guillermo, ITA 3. Robert Walsh, GBR 21. Thomas Enwall, SWE Kona One Båstad - SWE, 54 startande 1. Adam Holm, SWE 2. H.J. Tak, NED 3. Björn Holm, SWE M32 Marstrand – SWE, 15 startande 1. Phil Robertson, NZL 2. Jonas Warrer, DEN 3. Chris Steele, NZL 5. Rasmus Rosengren, SWE Matchracing Shenzen – CHN 1. Torvar Mirsky, AUS 2. Phil Robertson, NZL 3. Yann Guichard, FRA 10. Nicklas Dackhammar, SWE Finnjolle Balatonsjön, Ungern, 112 startande 1. Max Salminen, SWE 2. Jonathan Lobert, FRA 3. Nicholas Heiner, NED Finnjolle U23 Balatonsjön, Ungern, 45 startande 1. Oskari Muhonen, FIN 2. Facundo Olezza, ARG 3. Fionn Lyden, IRL 8. Johannes Pettersson, SWE 470 herr Thessaloniki - GRE, 72 startande 1. Mathew Belcher/Wiliam Ryan, AUS

2. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, SWE 3. David Bargehr/Lukas Mahr, AUT 470 dam Thessaloniki - GRE, 60 startande 1. Agnieszka Skrzypulec/Irmina Mrozek, POL 2. Hannah Mills/Eilidh Mcintyre, GBR 3. Tina Mrak/Veronica Macarol, SLO 39. Olivia Bergström/Lovisa karlsson, SWE 49er Clube De Vela Atlântico - POR, 81 startande 1. Dylan Fletcher-Scott/Stuart Bithell, GBR 2. James Peters/Fynn Sterritt, GBR 3. Benjamin Bildstein/David Hussl, AUT 15. Carl P Sylvan/Marcus Anjemark, SWE 49erFX Clube De Vela Atlântico - POR, 56 startande 1. Jena Mai-Hansen/Katja SalskovIversen, DEN 2. Martine Grael/Kahena Kunze, BRA 3. Alexandra Maloney/Molly Meech, NZL 19. Vilma Bobeck/Malin Tengström, SWE Laser Standard Split - CRO, 148 startande 1. Pavlos Kontides, CYP 2. Tom Burton, AUS 3. Matthew Wearn, AUS 5. Jesper Stålheim, SWE Laser Master Split - CRO, 69 startande 1. Brett Beyer, AUS 2. Peter Hurley, USA 3. Ernesto Rodriguez, USA 4. Niklas Edler, SWE 6. Stefan Nordström, SWE Laser Grand Master Split - CRO, 66 startande 1. Allan Clark, CAN 2. Andy Roy, CAN 3. Tomas Nordqvist, SWE 353 5

Laser Radial Grand Master Split - CRO, 63 startande 1. Martin White, AUS 2. Pierantonio Masotto, ITA 3. Terry Scutcher, GBR 12. Bo Johannisson, SWE Matchracing dam Helsinki– FIN, 14 startande 1. Lucy Macgregor/Silja Frost/Rosie Watkins/Imogen Stanley/Charlotte Lawrence, GBR 2. Renée Groeneveld/Bos-De Koning/ Lobke Berkhout/Sanne Akkerman/ Mijke Lievens, NED 3. Trine Palludan/Lea Richter Vogelius/ Vivi Lund Møller/Anne Sofie MunkHansen/Joan Vestergård Hansen, DEN 4. Anna Östling/Karin Knigge/Marie Berg/Linnea Wennergren/Annika Carlunger, SWE RS 500 Lake Como - ITA, 62 startade 1. Federico Maccari/Filippo Maccari, ITA 2. Francesco Bozano/Andrea Dellepiane, ITA 3. Martin Johansson/Axel Johansson, SWE 6. Peter Bökmark/Martin Persson, SWE RS Feva Medemblick - NED, 178 startade 1. Eli Liefting/Rose Dickson, NZL 2. Henry Jameson/Rupert Jameson, GBR 3. Pierce Harris/Alfie Cogger, GBR 22. Oscar Andersson/Amanda Ljunggren, SWE Starbåt Troense - DEN, 70 startande 1. Eivind Melleby/Joshua Revkin, NOR 2. Lars Grael/Samuel Goncalves, BRA 3. Rainhard Schmidt/Paul Sradnick, GER 14. Tom Löfstedt/Arthur Lopes, SWE Optimist Royal Varuna YC - THA, 280 startande 1. Marco Gradoni, ITA 2. Muhammad Fauzi Kaman Shah, MAS


SVENSK SEGLING: RESULTAT 3. Mic Sig Kos Mohr, CRC 27. Carl Lagerberg, SWE Optimist Team Royal Varuna – THA 1. USA 2. CHINA 3. MALAYSIA 4. SWEDEN/SINGAPORE Zoom8 kille Råå - SWE, 66 startande 1. Jacob Haud, EST 2. Lucas Karlemo, FIN 3. Dmitry Golovkin, RUS 9. Axel Hallquist, SWE 10. Oscar Andersson, SWE Zoom8 tjej Råå - SWE, 47 startande 1. Lilian Tanhuanpää, FIN 2. Arina Latynina, RUS 3. Emma Grönblom, FIN 4. Ebba Berntsson, SWE Para VM Kiel - GER, 43 startande 1. Heiko Kröger, GER 2. Matthew Bugg, AUS 3. Damien Seguin, FRA 8. Fia Fjelddahl, SWE 2.4mR Sneek NED, 84 startande 1. Stellan Berlin, SWE 2. Kroger, GER 3. Hans Asklund, SWE 12. Henrik Johnsson, SWE X-35 Skoveshoved - DEN, 10 startande 1. Jacob Jacobsen/Tom Engels/ Peder Edman/Leino Svensson/Jesper Axelsson, SWE 2. Jette Dalegaard, DEN 3. Mats Rimmö, SWE

Europamästerskap

470 Herr YC de Monaco, 49 startande 1. Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, SWE

2. Guillaume Pirouelle/Jeremie Mion, FRA 3. Mat Belcher/Will Ryan, AUS E-jolle kille Biscarrosse - FRA, 67 startande 1. Kristian Praest, DEN 2. Valteri Uusitalo, FIN 3. Ilari Mouhonen, FIN 5. Erik Lindberg, SWE 9. Hugo Björklund, SWE E-jolle tjej Biscarrosse - FRA, 31 startande 1. Martta Soini, FIN 2. Lluisa Puig-Moner, ESP 3. Julie Erhardsen, DEN 7. Sofie Peterson, SWE E-jolle Master Biscarrosse - FRA, 65 startande 1. Søren Johnsen, DEN 2. Lennart Ljunggren, SWE 3. Peter Van Lear, BEL Drake Lake Thun - SUI, 62 startande 1. Pedro Andrade/Bernardo TorresPego/Charles Nankin, GER 2. Dimitry Samokhim/Alexey Bushuev/ Andrey Korolyuk, RUS 3. Yevgen Braslavets/Sergey Pugachev/Sergey Timokhof, UAE 41. Karl-Gustaf Lohr/Mads Hansen/ Jesper Bendix, SWE Finnjolle Marseille - FRA, 62 startande 1. Jonathan Lobert, FRA 2. Ed Wright, GBR 3. Ben Cornish, GBR 17. Max Salminen, SWE 34. Johannes Pettersson, SWE Laser Standard Barcelona - ESP, 125 startande 1. Nick Thompson, GBR 2. Fransesco Marrai, ITA 3. Andrew Mckenzie, NZL 69. Marcus Magnusson, SWE Laser Master Standard Fouesnat - FRA, 66 startande 1. Carlos Martinez, ESP 2. Rik Wolters, NED 3 636

3. Alan Davis, GBR 29. Ulf Dahlgren, SWE OK-jolle Faaborg – DEN, 128 startande 1. Lars Johan Brodtkorb, NOR 2. Charlie Cumbley, GBR 3. Bo Petersen, DEN 4. Thomas Hanson-Mild, SWE 6. Mats Caap, SWE ORCi Klass B Gdansk, 29 startande 1. Xini Freedom, FIN 2. Dockenhuden, GER 3.Premium, EST 9. Datacom/Ralf Aspholm/Robert Carenfelt/Matthew Humphries/Jesper Feldt/Tore Lewander/Fredrik Olrog/ Fredrik Jacobsson/Christer Ahlbeck/ Magnus Bååthe, SWE ORCi Klass C Gdansk, 40 startande 1. Team Pro4u/Patrik Forsgren/Anders Mårtensson/Peter Thorwid/Anders Björk/Johan Tuvstedt/Oskar Hellblom/ Oskar Sömermaa/Joakim Hoppe, SWE 2. Immac Fram, GER 3. Reval Cafe, EST Starbåt YC Sanremo - ITA, 50 startande 1. Torben Grael/Arthur Lopes, BRA 2. Diego Negri/Sergio Lambertenghi, ITA 3. Augie Diaz/Bruno Prada, USA 16. Tom Löfstedt/Joost Houweling, SWE Optimist kille YC Port Bourgas - BGR, 153 startande 1. Stefan Yuill, SRB 2. Igor Kuczys, POL 3. Iakovos Ntentopoulos, GRE 10. Oscar Löfgren, SWE Optimist tjej YC Port Bourgas - BGR, 108 startande 1. Donna Mazzucchelli, ARG 2. India Page-Wood, GBR 3. Natascha Rast, SUI 13. Martina Carlsson, SWE


SVENSK SEGLING: RESULTAT Optimist LAG YC Port Bourgas - BGR 1. SWEDEN 2. TURKEY 3. GERMANY Zoom8 kille Neusiedl am See - AUT, 30 startande 1. Hendrik Holtsmann, EST 2. Oscar Andersson, SWE 3. Fabrin Jesper Bergmann, DEN Zoom8 tjej Neusiedl am See - AUT, 17 startande 1. Arina Latynina, RUS 2. Ebba Berntsson, SWE 3. Clara Petschel, AUT

Mästarnas Mästare Marstrands SS, 38 startande 1. 470 herr Wildcard Anton Dahlberg/Fredrik Bergström/ Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar/André Olsson 2. RS 200 Marcus Westerlind/Oliver Österberg/ Stefan Rahm/Oscar Angervall/Marius Westerlind 3. OK-Jolle Thomas Hansson-Mild/Nils Bjerkås/ Erik Malmberg/Björn Lundgren 4. Optimist kille Calle Lindbom/Emil Malmström/Erik Larsson/Christoffer Hallin/Herman Andersson 5. Trissjolle/2-krona Björn Sandberg/Magnus Sjögren/ Mikael Moge/Mathias Beckman 6. 29er Öppen Oscar Engström/Hugo Westberg/ Hannes Westberg/Victor Västernäs 7. Melges 24 Tomas Skålen/Fredrik Pettersson/ Anders Åberg 8. 606 Johan Qviberg/Michael Nettelbladt/ Rasmus Myrgren/Ronny Gustavsson 9. Laser Master Standard Niklas Edler/Mathias Hermansson/ Mikael Björndal/Mathias Bredin 10. ORCi Int Patrik Forsgren/Johan Tuvstedt/Peter Thorwid/Anders Mårtensson 11. Laser Radial tjej

Maja Hansson-Mild/Patrik Sturesson/ Cecilia Jonsson/Patrik Rohlin 12. 49er Fritiof Hedström/Otto Hamel/Hans Hamel/Urban Hedström 13. Snipe Lucas Örn/Axel Edwall/Lisa Ericson/ Mattias Frösing 14. E-jolle kille Erik Lindberg/Andreas Vasberg/Axel Pantzare/Kasper Nordenram 15. Finnjolle Wildcard Max Salminen/Leonardo Kjellström/ Tom Engels /Jacob Reutersköld 16. C55 Oscar Johansson/Hugo Johansson/ Oscar Pantzare/Max Waldhauer 17. Drake Martin Pålsson/Göran Alm/Peter Lind/ Thomas Wallenfeldt 18. Zoom8 kille Axel Hallquist/Ulf Wedenberg/Johan Mossberg/William Karlsson/Martin Nilsson 19. Matchracing Ungdom Johanna Bergqvist/Isabelle Bergqvist/ Johanna Thiringer/Sten Bergqvist 20. Laser Standard Jesper Ståhlheim/Mathias Lantz/Erik Skoting/David Jonsson 21. Folkbåt Anders Cederblad/Magnus Johansson/ Jonas Hallström 22. WC Artemis Racing Rasmus Rosengren/Kalle Torlén/Nils Åkervall/Andreas Axelsson 23. 29er tjej Ronja Lundberg/Hanna Johansson/ Axel Rahm/Alice Borslöv 24. M30 Tord Bergman/Mikael Sääf/Daniel Ekstrand/Jonas Öhrström 25. 49erFX Wildcard Julia Gross/Hanna Klinga/Rebecca Netzler/Klara Wester 26. 2.4mR Stellan Berlin/Jonas Holm/Magnus Holm/Martin Angsell 27. Laser Radial kille Ludvig Lindqvist/Tim Nyllinge/Linus Lindquist/Calle Leukfeld 28. M22 Stefan Hultgren/Andreas Birgersson/ Mattias Edman/Linda Kowallek373 7

Ekstrand 29. Laser Radial dam Klara Utterström/Hedvig Hedström/ Elin Sevedag/Julia Dahlberg/Annie Kullberg 30. Optimist tjej Martina Carlsson/Alice Moss/Karin Knigge/Daniel Björndahl/Mattias Rahm 31. Neptunkryssare Staffan Eklund/Erik Mattsson/Christer Olsson/Conny Kjellberg 32. Laser 4.7 Hannah Maurer/Anders Rosenberg/ Hedvig Liljegren/Ibb Berglund/Tindra Forssén 33. Zoom8 tjej Elin Karjel/Göran Bobeck/Patrik Erlandsson/Anders Gille 34. Laser Master Radial Anders Mattson/Johan Lindstedt/Jonas Länje/Joakim Fors 35. Matchracing dam Caroline Sylvan/Louise Kruuse af Verchou/Carl Sylvan/Klara Ekdahl 36. E-jolle tjej Hanna Koba/Carl Ljunggren/Hugo Björklund/Filip Larsson 37. IF-Båt Pontus Rosberg/Tomas Norberg/ Anders Fernlund/Ulrika By 38. RS Feva Kettil Leke/Viktor Sönnergren/Björn Bengtsson/Johan Åstradsson

Youth Worlds

29er tjej Sanya - CHN, 20 startande 1. Margherita Porro/Sofia Leoni, ITA 2. Zova Novikova/Dana Sabirova, RUS 3. Jasmin May-Galbraith/Chloe Fisher, AUS 12. Alice Moss/Julia Henriksson, SWE 29er kille Sanya - CHN, 30 startande 1. Theo Revil/Gautier Guevel, FRA 2. Mathias Berthet/Alexander FranksPenty, NOR 3. Santiago Duncan/Elias Dalli, ARG 5. Kasper Nordenram/Linus Berglund, SWE


SVENSK SEGLING: RESULTAT

Laser radial tjej Sanya - CHN, 40 startande 1. Charlotte Rose, USA 2. Dolores Moreira Fraschini, URG 3. Daisy Collingride, GBR 16. Klara Utterström, SWE Laser radial kille Sanya - CHN, 51 startande 1. Maor Ben Hrosh, ISR 2. Daniil Krutskikh, RUS 3. Guido Gallinaro, ITA 22. Olle Lindbom, SWE

Nordiskt mästerskap Para NM KSSS, 10 startande 1. Fia Fjelddahl, SWE 2. Niko Salomaa, FIN 3. Anre Nömme, EST

29er Moss SF - NOR, 22 startande 1. Oscar Engström/Hugo Westberg, SWE 2. Mathias Berthet/Alexander FranksPenty, NOR 3. Emelie Dahl-Andersen/Maren Edland, NOR IOM Roskilde – DEN, 20 startande 1. Sören Andresen, DEN 2. Thomas Enwall, SWE 3. Odd Ornulf Stray, NOR E-jolle Pärnu - EST, 18 startande 1. Ilari Muhonen, FIN 2. Laura Pesola, FIN 3. Axel Laine, FIN 6. Axel Burlin, SWE OK-jolle Nykøping Sjælland – DEN, 44 startande 1. Anders Andersen, DEN 2. Johan Bjørling, DEN 3. Jonas Börjesson, SWE 4. Thomas Hansson-Mild, SWE Optimist tjej Pärnu YC – EST, 80 startande 1. Xiaojian Keinänen, FIN 2. Diane Ninuave-Jutulstad, NOR

3. Filippa Henriksson, SWE 4. Elsa Aronsson, SWE 5. Jennifer Öhrnell, SWE Optimist kille Pärnu YC – EST, 101 startande 1. Martins Atilla, LAT 2. Jonathan Llado Krensler, SWE 3. Eduards Plavins, LAT 4. Rasmus Granzin, SWE 5. Victor Björk, SWE Team Race Optimist tjej 1. SWEDEN 2. FINLAND 3. LATVIA Team Race Optimist kille Pärnu – EST, 6 startande 1. SWEDEN 2. LATVIA 3. FINLAND Laser 4.7 Moss SF - NOR, 27 startande 1. Tobias Sandmo, NOR 2. Guro Gjesdal, NOR 3. Karoline Eirin-Vabo, NOR 17. Charlotte Hallin, SWE OK-jolle Nyköping - DEN, 44 startande 1. Anders Andersen, DEN 2. Johan Björling, DEN 3. Jonas Börjesson, SWE 4. Thomas Hansson-Mild, SWE 2.4mR Karleby - FIN, 18 startande 1. Marko Dahldberg, FIN 2. Janne Laine, FIN 3. Rikard Bjurström, FIN 7. Hans Ekholm, SWE Express Båstad - SWE, 13 startande 1. Michael Collberg/ Per Åhlby/Ulf Larsson/Klas Andersson., SWE 2. Dennis Petersen/Anette B. Hansen/ Louise Prahm/Dennis Hansen, DEN 3. Hans-Christian Erbs/Hans Frederik Klint/Mikkel Hagelskær-Ebbesen/ Mathias Degn-Pedersen/Mathias Skovby, DEN 3 838

J/70 Hankö - NOR, 17 startande 1. Eivind Astrup/Thomas Nilsson/Pål Tönnrsson, NOR 2. Mathias Hermannson/Mikael Björndal/Pontus Meijer, SWE 3. Bo Johannisson/Wilhelm Johannisson/Hobbe Wärnegård, SWE


SVENSK SEGLING: ANSLUTNA KLUBBAR Distrikt/Organisationsnamn BLEKINGES SEGLARFÖRBUND Karlshamns Segelsällskap Karlskrona Segelsällskap Nättraby Båtklubb Optimistjolleklubben Timan Ronneby Segelsällskap Sölvesborgs Segelsällskap DALARNAS SEGLARFÖRBUND Ludvika Segelsällskap Mora Segelsällskap Runns Segelsällskap Rättviks Båtklubb Piraten Sollerö Segelsällskap GOTLANDS SEGLARFÖRBUND Fårösunds Båtklubb Gotlands Paddlar-Seglarklubb Klinte Båtklubb Rute Båtklubb Slite Båtklubb Wisby Segelsällskap MELLANNORRLANDS SEGLARFÖRBUND Alnö Båtklubb Enångers Båtsällskap Hudiksvalls Sjösportsällskap Härnösands Segelsällskap Kramfors Båtklubb Njutångers Båtklubb Storsjöns Segelsällskap Sundsvall Modellbåtklubb Sundsvall Njurunda Båtklubb Sundsvalls Segelsällskap Söderhamns Segelsällskap Söråkers Båtsällskap Wifstavarfs Båtklubb Åre Slalomklubb Örnsköldsviks Segelsällskap NORRBOTTENS SEGLARFÖRBUND Kalix Segel & Motorbåtsällskap Luleå Segelsällskap Piteå Segelsällskap SKÅNES SEGLARFÖRBUND Bjärreds Optimistjolle Klubb Björkvikens Windsurfingklubb Borstahusens Segelsällskap Båstad Båt o Segelsällskap Christianstads Segelsällskap Domstens Båtklubb Falsterbokanalens Båtklubb Helsingborgs Yacht Club Hvens Båtklubb Jonstorps Optimistjolleklubb Kiviks Båtklubb Kullens Segelsällskap Kämpinge Vattensportklubb Lagunens Kappseglingsklubb Landskrona Segelsällskap Lerbergets Segelsällskap Lommabuktens Seglarklubb Lommabuktens WSS

Klubb/Fk

Post/Ort

KSS KNSS NBYBK OTS RSS SBSS

KARLSHAMN KARLSKRONA NÄTTRABY SÖLVESBORG RONNEBY SÖLVESBORG

89 469 161 65 360 146

LKSS MOSS RUSS RBKP SOSS

LUDVIKA MORA FALUN RÄTTVIK SOLLERÖN

67 74 311 155 85

FÅBK GPS KlBK RUBK SLIBK WISS

FÅRÖSUND VISBY KLINTEHAMN LÄRBRO VISBY VISBY

179

ABK ENBS HSPS HSS KRBK NBK STOSS SNBK SMOBK SUSS SÖSS SÖBS WIVBK ÅSK ÖSS

ALNÖ SUNDSVALL HUDIKSVALL HÄRNÖSAND KRAMFORS NJUTÅNGER ÖSTERSUND BERGEFORSEN SUNDSVALL SUNDSVALL SÖDERHAMN SÖRÅKER TIMRÅ ÅRE ÖRNSKÖLDSVIK

74 260 536 712 150 233 187 2 306 164 231 150 124 63 230

KASMS LåSS PSS

KALIX LULEÅ SVENSBYN

341 362 104

BOJK BJWK BOSS BBSS CHSS DMBK FBK HYC HVEBK JOJK KIBK KUSS KVSK LKK LASS LERSS LBSK LBWS

BJÄRRED STOBY LANDSKRONA BÅSTAD LUND HELSINGBORG HÖLLVIKEN HELSINGBORG LUND BROMMA KIVIK MÖLLE HÖLLVIKEN STAFFANSTORP LANDSKRONA LERBERGET LOMMA LOMMA

123 47 512 262 398 439 878 273 16 66 200 36 208 25 210 110 857 447

393 9

Total

57 7 181 173


SVENSK SEGLING: ANSLUTNA KLUBBAR Distrikt/Organisationsnamn

Klubb/Fk

Post/Ort

Malmö Segelsällskap Nyhamns Byalags Båtklubb Röde Orm Ramsjöstrands Segelsällskap Råå Jolleklubb Råå-Helsingborg Segelsällskap Segelsällskapet Pinhättan Segelsällskapet Sjöhästen Simrishamns Segelsällskap Skanörs Båtklubb SS Delfinen Vejbystrand Torekovs Båt o Segelklubb Trelleborgs Båtsällskap Wesurf Hittarp Vindsurfing Klubb WeSurf Malmö Surfingklubb Wikens Båtsällskap Ystads Segelsällskap Åhus Windsurfingclub Ängelholm-Skäldervikens SS SMÅLANDS SEGLARFÖRBUND Apladalens Segelsällskap Värnamo Bergkvara Båtklubb Borgholms Båtklubb Calmar Windsurfing Club Domsands Båtsällskap Figeholms Båtklubb Färjestadens Segelsällskap Gamleby Segelsällskap Gränna Båtklubb Hovmantorps Segelsällskap Kalmar Sprint Sailing Club Jönköpings Segelsällskap Jönköpings Sjöscoutkår Loftahammars Båtsällskap Mönsterås Segelklubb Mörbylånga Båtklubb Oskarshamns Segelsällskap Segelsällskapet Angantyr Segelsällskapet Vikingarna Seglarklubben Kaparen Sommens Segelsällskap Strömmens Båtklubb Södra Vätterns Skepparförening Westerviks Segelsällskap Westerviks SS Wikingarna Växjö Kappseglingsklubb Ölands Windsurfingklubb SMÅLANDS SEGLARFÖRBUND Askrike Segelsällskap Badhusvikens Båtklubb Blynäsvikens Båtklubb Boo Segelsällskap Breviks Båtsällskap Båtsällskapet Arken Bällstavikens Segelsällskap Dalarö Båtklubb Djursholms Segelklubb Drevvikens Segelsällskap Edsvikens Segelsällskap Edsvikens Seglarskola Jolle Ekensbergs Båtsällskap

MSS NRO RSSS RJK RHSS SSP SSSA SIMSS SKBK SSDV TBSK TREBS WHVK WSMS WBS YSS ÅWC ÄSSS

LIMHAMN NYHAMNSLÄGE BÅSTAD RÅÅ RÅÅ BARSEBÄCK DJURSHOLM SIMRISHAMN SKANÖR VEJBYSTRAND STOCKHOLM TRELLEBORG HELSINGBORG HÖLLVIKEN VIKEN YSTAD ÅHUS ÄNGELHOLM

588 60 89 234 552 473 35 302 944 240 158 351 160 20 442 208 100 360

ASSV BEBK BBK CWC DBS FIBK FÄSS GASS GBK HTSS KSSC JSS JSK LOBS MÖSK MBSK OSS SSAN SSVI SKK SOMSS STÖBK SVSF WIKSS WSSV VÄKK ÖWC

VÄRNAMO BERGKVARA FÄRJESTADEN KALMAR BANKERYD FIGEHOLM FÄRJESTADEN GAMLEBY GRÄNNA HOVMANTORP KALMAR HUSKVARNA JÖNKÖPING LOFTAHAMMAR MÖNSTERÅS MÖRBYLÅNGA OSKARSHAMN LJUNGBY KALMAR KALMAR TRANÅS VÄSTERVIK JÖNKÖPING VÄSTERVIK VÄSTERVIK VÄXJÖ VÄXJÖ

78 230 153 20 1119 447 282 81 290 47 13 987 50 271 239 80 155 62 320 130 168 88 48 424 442 124 225

ASSS BADBK BLBK BOOSS BREBS ARK BSS DBK DJSK DSS EKSS EDSJ EBS

LIDINGÖ TYRESÖ VAXHOLM SALTSJÖ-BOO LIDINGÖ KUNGSÄNGEN ENSKEDEDALEN DALARÖ DJURSHOLM TRÅNGSUND SOLLENTUNA SOLLENTUNA STOCKHOLM

376 175 374 836 46 460 46 761 186 115 141 261 209

4 040

Total


SVENSK SEGLING: ANSLUTNA KLUBBAR Distrikt/Organisationsnamn

Klubb/Fk

Post/Ort

Total

Ekerö Båtklubb EKBK EKERÖ 460 Essinge Båtsällskap ESBS STOCKHOLM 213 Fisksätra Idrottsförening FIF SALTSJÖBADEN Föreningen För Kanot-idrott FKI STOCKHOLM 21 Föreningen Linjettseglarna FLS SALTSJÖ-BOO 127 Gamla Stans Yacht Sällskap GSYS STOCKHOLM 213 Guldbådans Båtklubb GUBK NYNÄSHAMN 127 Gustavsberg Båtklubb GBKL GUSTAVSBERG 665 GYS Racing Club GRC BROMMA 7 Gålö Båtklubb GÅBK HANINGE 290 Gålöbasens Båtklubb GÅBBK HANDEN 103 Gåsö Seglarsällskap GÅSS STOCKHOLM 25 Göta Segelsällskap GÖSS STOCKHOLM 408 Havsörnarna HÖRN DJURSHOLM 121 Huvudsta Kappsegling o Kanotklubb HKKK SOLNA 89 Hässelby Sjösällskap HYSS HÄSSELBY 449 Hästängsudds Segelsällskap HTSS ÅKERSBERGA 130 Järfälla Brädseglingssällskap JBSS JÄRFÄLLA 30 Katamaranklubben KAKL STOCKHOLM 50 KFUK-KFUM Ängsholmen KFUMF STOCKHOLM 760 Kungliga Svenska Segelsällskapet KSSS SALTSJÖBADEN 5799 Kungsängens Båtsällskap KUBS KUNGSÄNGEN Kvarnvikens Båtsällskap KBS BROMMA 591 Lidingö Båtklubb LBK LIDINGÖ 238 Lidingö Jolleseglare LIJS LIDINGÖ 214 Lidingö Segelsällskap LSS LIDINGÖ 384 Liljeholmens Båtklubb LIBK STOCKHOLM 152 Ljushagens Båtsällskap LJUBS SKÖNDAL 115 Lännersta Båtklubb LÄBK SALTSJÖ-BOO 95 Lövbergavikens Sjösällskap LBVSS SALTSJÖ-BOO 100 Morarnas Båtklubb MOBK HANINGE 278 Mälarhöjdens Båtklubb MÄBK HÄGERSTEN 579 Mälarhöjdens Kanotsällskap MKS HÄGERSTEN 314 Nynäshamns SS-Nynäshamns YC NHSS NYNÄSHAMN 1005 Oxnö Båtförening OXBF VÄSTERHANINGE 377 Quinnliga Segelsällskapet QSS STOCKHOLM 209 Rasta Starbåtsflottilj RSF SALTSJÖBADEN 20 Runmarö Yacht Club RYC RUNMARÖ 741 Saltsjöbadens Båtklubb SBK SALTSJÖBADEN 739 Saltsjöbadens Yacht Club SBYC GRYT 8 Segelklubben Måsungen SKM SALTSJÖ-DUVNÄS 434 Segelsällskapet Brunnsviken SSB STOCKHOLM 439 Segelsällskapet Färingarna SSFÄ STENHAMRA 10 Segelsällskapet Gäddviken SSG STOCKHOLM 242 Segelsällskapet Görväln SSGÖ JÄRFÄLLA 80 Segelsällskapet Vega SSV STOCKHOLM 229 Skurusundets Båtsällskap SKBS NACKA 225 Skärgårdsstads Segelsällskap SKÄSS ÅKERSBERGA 75 Solna Båtsällskap SOBS SOLNA 178 Stockholm Kiteboardklubb SKBK TYRESÖ 95 Stockholms 606-klubb S606K SKARPNÄCK 54 Stockholms Kappseglingsklubb SKSK SOLNA 58 Stockholms Radiosegelsällskap SRSS LIDINGÖ 493 Stockholms Segelklubb SSK STOCKHOLM 1580 Stockholms Segelsällskap SSS STOCKHOLM 8 Stockholms Yachtklubb SYK STOCKHOLM 5 Svindersviks Båtklubb SVIBK NACKA 111 Sätra Båtsällskap SÄBS SKÄRHOLMEN 210 Södra Evlinge Båtklubb SEBK VÄRMDÖ 196 Tranebergs Segelsällskap TRASS BROMMA 193

4141


SVENSK SEGLING: ANSLUTNA KLUBBAR Distrikt/Organisationsnamn

Klubb/Fk

Trollbäckens Båtsällskap TRBS Trälhavets Båtklubb TÄBK Tyresö Båtklubb TYBK Tyresö Skeppslag TYRSL Upplands Väsby Båtsällskap UVBS Velamsunds Båtklubb VEBK Viggbyholms Segelsällskap VHSS Vikingarnas Segelsällskap VSS Vitsgarns Segelsällskap VGSS Värmdö Jolleseglare VJS Wärmdö Skeppslags SS WSSS Ålstens Båtsällskap ÅBS Årstavikens Segelsällskap ÅSS Åva Båtsällskap ÅVA Ösmo Båtklubb ÖSOBK Österhaninge Båtklubb ÖHBK SÖDERMANLANDS SEGLARFÖRBUND Kvicksunds Båtförening KBF Mariefreds Båtklubb MBK Nyköpings Segelsällskap NYSS Oaxens Båtklubb OBK Oxelösunds Segelsällskap OXSS Segelsällskapet Svearna SSSV Selaö Yacht Club SEYC Strängnäs Segelsällskap SÄSS Södertälje Båtklubb SÖBK Södertälje Båtsällskap SBS Torshälla Segelsällskap TSS Trosa Båtklubb TRBK Östertälje Båtklubb ÖTBK UPPLANDS/GÄSTRIKLANDS SEGLARFÖRBUND Ekolns Segelklubb ESK Enköpings Segelsällskap ESS Gefle Segelsällskap GSS Grisslehamns Motor och Segelsällskap GHMS Håbo Båtsällskap HÅBS KFUK-KFUM Idrottsklubb KFUÄ Knivsta Optimist & Jolleklubb KOJK Norrtälje Segelsällskap NOSS Sandvikens Segelsällskap SASS Segelklubben Surfing SKSU Sigtuna Båtklubb SIBK Tulka Segelsällskap TUSS Uppsala Kanotförening UKF Upsala Segel Sällskap USS Öregrunds Båtklubb ÖBK Östhammars Segelsällskap ÖSSS VÄRMLAND-VÄSTERGÖTLANDS SEGLARFÖRBUND Arvika Segelsällskap ARSS Borås Segelsällskap BåSS Carlsborgs Segelsällskap CSS Christinehamns Segelsällskap CRSS Hjo Segelsällskap HJSS Karlskoga Segelsällskap KGSS Karlstads Kappseglingsförening KKF Karlstads Segelsällskap KDSS Kristinehamns Kanotseglare KKS Mariestads Segelklubb MSK Segelsällskapet Westgötarne SSWL Segelsällskapet Åmålsviken SSÅV

4 242

Post/Ort

Total

TYRESÖ ÅKERSBERGA TYRESÖ TYRESÖ UPPLANDS VÄSBY VÄRMDÖ TÄBY LIDINGÖ STOCKHOLM VÄRMDÖ VÄRMDÖ BROMMA STOCKHOLM HANINGE ÖSMO HANINGE

622 1628 592 177 130 60 115 803 54 184 133 135 782 344 317 231

KVICKSUND MARIEFRED NYKÖPING SÖDERTÄLJE OXELÖSUND ESKILSTUNA STALLARHOLMEN STRÄNGNÄS SÖDERTÄLJE SÖDERTÄLJE TORSHÄLLA TROSA SÖDERTÄLJE

57 197 608 66 463 503 5 481 258 505 443 349 252

UPPSALA ENKÖPING GÄVLE GRISSLEHAMN BÅLSTA UPPSALA KNIVSTA NORRTÄLJE SANDVIKEN GÄVLE SIGTUNA HALLSTAVIK UPPSALA UPPSALA ÖREGRUND ÖSTHAMMAR

932 589 586 432 256 263 106 918 88 251 1122 51 308 1420 869 573

ARVIKA BORÅS KARLSBORG KRISTINEHAMN HJO KARLSKOGA KARLSTAD KARLSTAD KRISTINEHAMN MARIESTAD LIDKÖPING ÅMÅL

193 14 149 191 189 71 191 1043 63 265 481 555


SVENSK SEGLING: ANSLUTNA KLUBBAR Distrikt/Organisationsnamn

Klubb/Fk

Post/Ort

Sjötorps Båtklubb Sjötorps Segelsällskap Skoghalls Båtsällskap Ulricehamns KSS Viaredsjöns Segelsällskap Vänersborgs Segelsällskap VÄSTERBOTTENS SEGLARFÖRBUND KFUM Umeå Umeå Segelsällskap Ursvikens Segelsällskap VÄSTKUSTENS SEGLARFÖRBUND Alingsås Segelsällskap Billdals Kappseglingssällskap Björboholms Segelsällskap Björlanda Kile Segelsällskap Bohuslänska Jaktklubben Bohus-Malmöns Båtklubb Boxvike Segelsällskap Cape Crow Yacht Club Chalmers Seglarsällskap Club 29 Segelsällskap De Tio Öarnas Segelsällskap Falkenbergs Båtsällskap Fjällbacka Segelsällskap Föreningen M/S Atene Getskärs Segelsällskap Göteborg Allstar Sailing Team Göteborg-Grötö Segelsällskap Göteborgs Kanotförening Göteborgs Kungliga Segelsällskap Göteborgs Quinnliga Segelsällskap Göteborgs Windsurfing Club Göteborgs Yachtclub Halmstads Segelsällskap Haverdalsstrands Segelsällskap Helleviksstrands KSS Hjuviks Båtklubb Hovenäsets Segelsällskap Hovås Yacht Club Kappseglingsklubben FSMK Klädesholmens Segelsällskap Korshamns Båtklubb Kullaviks Kanot & Kappseglingsklubb Kungsbacka Surfklubb Kungälvs Motor - och Segelbåtssällskap Käringö Segelklubb Lerkils Båtsällskap Lerums Segelsällskap Lerums Seglargymnasiums Idrottsförening Ljungskile Segelsällskap Lysekils SS Gullmar Långedrags Segelsällskap Lövstavikens Båtförening Marks Segelklubb Marstrands Segelsällskap Mollösunds Båtförening Nääs Yacht Club Orrvikens Segelsällskap Partille Segelsällskap

STBK SJÖSS SHBS UKSS VIASS VÄSS

SJÖTORP TORSÖ SKOGHALL Ulricehamn SANDARED VÄNERSBORG

268 70 967 81 81 321

UKFUM UMSS URSS

UMEÅ UMEÅ SKELLEFTEHAMN

20 109 603

ASS BiKSS BJSS BKSS BMBK BJK BXSS CCYC CHASS C29SS XSS FABS FJSS FMSA GESS GAST GGSS GKF GKSS GQSS GWC GYC HASS HDSSS HKS HJBK HOSS HOYC FSMK KLSS KOBK KKKK KSK KMS KÖSK LBS LESS LSIF LJSS LSSG LDSS LÖBF MKSK MASS MBF NäYC ORSS PASS

ALINGSÅS BILLDAL GRÅBO TORSLANDA GREBBESTAD ÖCKERÖ GÖTEBORG HÖNÖ GÖTEBORG SKÄRHAMN HÖNÖ FALKENBERG FJÄLLBACKA SKÄRHAMN STORA HÖGA VÄSTRA FRÖLUNDA BROMMA GÖTEBORG VÄSTRA FRÖLUNDA GÖTEBORG Västra Frölunda KULLAVIK HALMSTAD LUND VÄSTRA FRÖLUNDA TORSLANDA BILLDAL HOVÅS GÖTEBORG GÖTEBORG GÖTEBORG KULLAVIK ONSALA LYCKE SALTSJÖBADEN VALLDA LERUM LERUM LJUNGSKILE LYSEKIL VÄSTRA FRÖLUNDA FALKENBERG SKENE MARSTRAND GÖTEBORG STENKULLEN ONSALA LANDVETTER

434 3

Total

297 238 70 319 340 281 49 69 21 20 154 388 20 509 60 20 59 50 2447 74 98 148 455 116 164 597 78 98 14 18 29 1223 10 2075 81 220 322 23 330 242 574 242 84 979 129 8 66 15


SVENSK SEGLING: ANSLUTNA KLUBBAR Distrikt/Organisationsnamn

Klubb/Fk

Post/Ort

Total

Rådasjöns Segelsällskap RÅSS MÖLNLYCKE 174 Rörviks Segelsällskap RÖSS VÄSTRA FRÖLUNDA 665 Sandviks Kappseglingssällskap SKSS GÖTEBORG 65 Segelsällskapet Fram SSF GÖTEBORG 477 Segelsällskapet Kaparen SSKA ONSALA 640 Segelsällskapet Norderviken SSN FJÄLLBACKA 94 Segelsällskapet Slören SSSÖ LINDOME 88 Segelsällskapet Vendels SSVE FRILLESÅS 56 Segelsällskapet Viken-Ägir SSVÄ UDDEVALLA 172 Smögens Yachtclub SYC KUNGSHAMN 38 Sotefjordens Segelsällskap SFSS HUNNEBOSTRAND 258 Stenungsbaden Yacht Club SBYC STENUNGSUND 10 Stenungsunds Segelsällskap STSS STENUNGSUND 902 Stora Stenars Segelsällskap SSSS HAMBURGSUND 225 Strömstads Segelsällskap SMSS STRÖMSTAD 350 Sunneskärs Båtsällskap SNBS NYGÅRD 93 Svanesunds Segelsällskap SvSS SVANESUND 80 Sällskapet Seglare med Synnedsättning SSMS VÄSTRA FRÖLUNDA 20 Särö Båtklubb SÄRÖ SÄRÖ 142 Tanumstrand Yacht Club TSYC GREBBESTAD 3 Tjuvkils Kappseglingsklubb TKK LYCKE 134 Tjörns Segelsällskap TJSS SKÄRHAMN 113 Torkelstorps Vindsurfingklubb TTVK ONSALA 32 Träslövsläges Båtsällskap TÄBS TRÄSLÖVSLÄGE 313 Varberg Windsurfing Klubb VVK VÄSTRA FRÖLUNDA 164 Varbergs Segelsällskap VASS VARBERG 608 Åsa Surfklubb ÅSSK ÅSA 20 Ödsmåls Kappseglingsklubb ÖKK ÖDSMÅL 108 Ölmanäs Segelsällskap ÖSS MÖLNDAL 127 VÄSTMANLANDS SEGLARFÖRBUND Båtsportklubben Sextanten SEX VÄSTERÅS 68 Båtsällskapet Lögarängen BSLÖ VÄSTERÅS 642 Geddeholms Båtklubb GEBK VÄSTERÅS 69 Jollekappseglarna Västerås JKV VÄSTERÅS 310 KFUM Freden KFUMU STRÖMSHOLM 282 Kungsörs Segelsällskap KÖSS KUNGSÖR 305 Köpings Seglarklubb KPSK KÖPING 69 Segelsällskapet Aros SSA VÄSTERÅS 215 Westerås Segelsällskap WESS VÄSTERÅS 438 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND Askersunds Segel o MBS ASMK ÅSBRO 340 Segelsällskapet Hjälmaren SSH ÖREBRO 464 Seglarklubben Sjöfararna SKSF MOTALA 34 Södra Hjälmarens Båtklubb SHBK ÖREBRO 271 Örebro Kanotförening ÖKF ÖREBRO 73 ÖSTERGÖTLANDS SEGLARFÖRBUND Borens Segelklubb BSK MOTALA 26 Bråvikens Segelsällskap BRSS FINSPÅNG 655 Finspångs Båtsällskap FBS FINSPÅNG 293 Gryts Segelsällskap GRSS GRYT 96 Linköpings Jolleseglarklubb LJS LINKÖPING 105 Linköpings Segelsällskap LINSS LINKÖPING 345 Motala Segelklubb MOSK MOTALA 187 Motala Segelsällskap MTSS MOTALA 214 Norrköpings Segelklubb NSK NORRKÖPING 214 Norrköpings Segelsällskap NSS NORRKÖPING 168 Segelsällskapet Roxen SSR LINKÖPING 104 Segelsällskapet Vättern SSVÄT VADSTENA 236 Söderköpings Båtklubb SökBK SÖDERKÖPING 202 Waldemarsviks Segelklubb VSK VALDEMARSVIK 48

4 444


45

Foto: Malcolm Hanes

SK30:an Pani under Sandhamnsregattan Classic Class augusti 2016


SVENSK SEGLING: KOMMITTÈER OCH ARBETSGRUPPER

Arrangörskommittén

nya boken om Kanotseglingens Historia, Gustaf Holgersson om ”Citona”. Henrik Widstrand valdes in som ny ledamot av Historiska Utskottet.

Till Arrangörskommitténs uppgifter hör att hålla löpande kontakt med klassförbunden, stödja klubbar och arrangörer, samordna och administrera kappseglingar samt att bidra till funktionärsutvecklingen inom svensk segling. Kommittén har varit representerade hos internationella seglarförbundets Race Management grupp och i det Europeiska Seglarförbundets funktionärsutbytesprogram genom Hans Peter Hylander och Håkan Andersson.

Internationella rådet Internationella rådets uppgift är att samordna den internationella verksamheten inom svensk segling genom samarbete i Nordiska Seglarförbundet (Nordic SF), Europeiska Seglarförbundet (EUROSAF) och World Sailing (WS). WS har delat upp seglingsvärlden i olika grupper som inom sig samarbetar. Till grupp G tillika Nordic SF hör Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. EUROSAF Race Managment Committe har ett utbytesprogram både för klubbar som vill ha kontakter med utländska domare/seglingsledare och för funktionärer som vill jobba som domare eller seglingsledare inom Europa på någon större tävling. Planeringen för detta sker i januari varje år och Hans Peter Hylander i EUROSAF Race Managment Committe förmedlar kontakten. Stefan Rahm är med i World Sailing Events Committee och sätter där upp riktlinjerna för seglingar på internationell nivå vad gäller internationella event från OS, VM till Världscuper. Emma Hallén jobbar intensivt med att stötta Parasegling tillbaka till Paralympics liksom att rekommendera vilka båttyper som skall användas.

Tekniska Kommittén Kommitténs arbete ägnas främst åt den båttekniska service SSF ger till seglare, tillverkare, mätmän, besiktningsmän, tävlingsarrangörer och klassförbund. Kommittén fortsatte också arbetet med drift och utveckling av SRS-systemet.

Regelkommittén Under året har regelkommittén haft nio telefonmöten, en arbetshelg samt ytterligare telefonmöten för att hantera överklaganden. Regelkommittén har hanterat fem överklaganden och beslut fattades i samtliga. Ett kortare domarseminarium genomfördes i november i samband med Seglarträffen. Vid seminariet deltog 24 domare. Det finns totalt 107 domare med olika licensnivåer. En minskning med 21 domare jämfört med föregående år.

Sjösportens Samarbetsdelegation, SSD Hållbarhet – miljö

Junior- och ungdomskommittén

Arbetet internt inom SSF har koncentrerats till att implementera den förbundspolicy för arbete med hållbarhet - miljö, vilken antogs vid ett av styrelsemötena tidigt under föregående år. Extern organisationssamverkan inom hållbarhet – miljö är medverkan i Sjösportens Samarbetsdelegation, SSD, samt Båtmiljörådet. SSD är ett samarbetsorgan för de tre båtorganisationerna Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet. SSD:s uppgift är att på central nivå samordna båtlivets gemensamma intressen och utgöra remissinstans för myndigheter och organisationer. Delegationen har under året inte haft några sammanträden och inte heller har några remisser varit aktuella att svara på. Båtmiljörådet är en sammanslutning av flera olika havs- och sjöfokuserade intresseföreningar med Transportstyrelsens representant som sammankallande. Båtmiljörådet har under året haft tre sammanträden.

Under året har Junior- och ungdomskommittén inte varit sammankallad. Ämnen som hanterats av ordföranden och kansliet har främst rört JSM i framtiden och justeringar av Idrotten vill och kommitténs uppgift och roll i framtiden.

Historiska Utskottet Historiska Utskottet har haft två sammankomster och tre styrelsemöten under 2017. På våren hade vi ”Seglare Minns” i Tranebergsstugan och det handlade om IF-båten. Moderator var Nils Virving och deltog gjorde Sture Sundén, Staffan Eklund och Göran Ejdeling. I november hade vi den Historiska Dagen på Sjöhistoriska museet. Temat var ”Båtar som vill hem”. Bland andra så talade Marcus Norling om ”Agnes”, Magnus Adlercreutz om ”Bacchant”, Bobby Cyrus om ”Princess Svanevit”, Tor Hedvall om andra större svenska segelbåtar utomlands, Stefan Iwanowski om motorbåtar, Olle Bengtsson om den 46


SVENSK SEGLING: KOMMITTÈER OCH ARBETSGRUPPER Börje Larsson, Saltsjöbaden Niclas Skärlund, Enskede Eva Berglund-Thörnblom, Dalarö Olle Bengtsson, Hässelby Nils Virving, Hässelby Curt Gelin, Täby Henrik Widstrand, Åkersberga

Styrelsen Anders Selling, ordförande, Uddevalla Mikael Stamming, skattmästare/ vice ordförande, Limhamn Annika Ekman, vice ordförande, Mölndal Jonas Branden, ledamot, Bjärred Annika Carlunger, ledamot, Västra Frölunda Arne Larsson, ledamot, Vänersborg Fredrik Noren, ledamot, Solna Fredrik Olsson, ledamot, Saltsjöbaden Carina Pettersson, ledamot, Askersund Hans Ramne, ledamot, Ängelholm

Junior- och ungdomskommittén Fredrik Olsson, ordförande, Saltsjöbaden Regelkommittén Mats Skoting, ordförande, Hammarö Martin Corin, Varberg Charlotte Greppe, Göteborg Håkan Larsson, Skövde Bo Samuelsson, Nacka Pia Wahren, Uppsala Christina Örtendahl, Billdal

World Sailing Håkan Andersson, Enköping Race Management Sub Committee Stefan Rahm, Stockholm, Events Committee Emma Hallén, Stockholm, Para World Sailing Committee Development Working Party Nordiska Seglarförbundet Annika Ekman, Mölndal, styrelseledamot Nordiska Seglarförbundet Marie Björling Duell, Kungsbacka förbundsdirektör Svenska Seglarförbundet Europeiska Seglarförbundet Hans Peter Hylander, Varberg  Race Management Committee Mattias Dahlström, Helsingborg, Event Committee                                                 

Tekniska Kommittén Per Lindell, ordförande, Göteborg Jan Dejmo, Uddevalla      Eva Andersson, Göteborg Tommy Andersson, Uddevalla Sten Edholm, Lidingö Jimmy Hellberg, Järfälla Marek Janiec, Lund Johan Tuvstedt, Täby Valnämnden Anders Pettersson, ordförande, Mora Anna Klange Wikström, Stockholm Gert-Ove Forsberg, Lysekil Stefan Nordström, Umeå Marianne Stålheim, Skoghall

Arrangörskommittén Morgan Sundén, ordförande, Ängelholm Håkan Andersson, Enköping  Hans Peter Hylander, Varberg Bo Samuelsson, Nacka  Patrik Schander, Färjestaden Disciplinnämnden Martin Corin, ordförande, Varberg Per Henrik Adrian, Göteborg Charlotte Greppe, Göteborg (ersatte under året Per Henrik Adrian) Sten Gejrot, Gustavsberg Mikael Gustafsson, Limhamn Historiska Utskottet Bobby Cyrus, ordförande, Tyresö Gustaf Holgersson, sekreterare, Sundbyberg

47


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING

Svenska Seglarförbundet Org. nr: 802002-9545 Räkenskapsår 2017-01-01 – 2017-12-31

SSF avhöll sitt årsmöte Seglardagen den 18 mars på Scandic Crown i Göteborg och samlade cirka 70 delegater från distrikt och klassförbund som representanter för SSF:s medlemmar. Styrelsen har under året haft tio möten.

Styrelsen och förbundsdirektör/sportchef för Svenska Seglarförbundet avger härmed följande årsredovisning. Alla belopp redovisas, om inte annat anges, i kronor (kr). Uppgifter inom parentes avser föregående år.

Ekonomi

2017 var ett år med ett positivt ekonomiskt resultat, vilket uppgick till 1 209 368 (242 239) kr.

Förvaltningsberättelse 2017

På intäktssidan bidrar under året Svenska Postokodlotteriet till SSF:s verksamhet på ett fantastiskt sätt. Bidraget för 2017 års verksamhet uppgick till 5 000 tkr.

Organisation

Svenska Seglarförbundet (SSF) är ett av 71 specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF) och ett av 36 olympiska specialförbund i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Detta stöd möjliggör en rad olika projekt med syfte att nå ut med seglingen till fler. Utbildningsprojekt, prova på seglingar, segling för funktionsnedsatta, Idrotten Vill-projekt, JSM, Jr Cup, Allsvenskan Segling, klubbstöd och en rad andra delar har fått ta del av projektmedel.

SSF är anslutet till Sjösportens Samarbetsdelegation (SSD) och Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB). Via SSD har SSF varit representerat i organisationer såsom Sjöräddningssällskapet, Sjösäkerhetsrådet och Allmänna Reklamationsnämnden. Internationellt är SSF anslutet till World Sailing (WS), European Sailing Federation (EUROSAF) och Nordic Sailing Federation (NoSF).

SSF erhöll även under 2017 en aktieutdelning av genererat överskott i Svenska Sjö på 964 638 kr. Dessa medel går in i Svenska Sjö-fonden som skall dela ut stipendier till klubbar som främjar tillgänglig segling och/eller sjösäkerhet samt enskild junior/ ungdom som behöver något extra för att komma vidare i sin seglingskarriär, bredd, elit och ledare.

Under 2017 så har SSF tillsammans med medlemsklubbar arrangerat Allsvenskan Segling, JSM, Jr Cup, Ungdoms-SM i matchracing samt Mästarnas Mästare.

Placeringarna på aktier och fonder får maximalt uppgå till 30 procent av den fria likviditeten enligt finanspolicyn och resterande del på likviditet och räntebärande papper, vilket följts under året.

Vi har haft ett framgångsrikt år på kappseglingsbanorna med bland annat ett VM-guld i Finnjolle, EM-guld och VM-silver i 470 och ett flertal andra internationella mästerskapsmedaljer i flera andra klasser. Verksamheten har under 2017 arbetat utifrån SSF:s vision; ”Svensk Segling – Tillgänglig för alla”. Det har varit extra fokus på tre uttalade målområden; Enkelhet, effektivisering samt varumärke.

Värdet av Svenska Seglarförbundets barteravtal uppgick under 2017 till cirka 1 500 tkr, utöver de bartersamarbeten som kan knytas till specifika event eller projekt. Barteravtalen ger i huvudsak tillgång till IT-utrustning för tracking, transporter, kläder, tågvirke och bilar.

Antalet medlemsklubbar uppgick vid årets slut till 342 (344) bestående av cirka 101 133 (101 808) individuella medlemmar, fördelade på 16 (16) distrikt och 76 (82) klassförbund.

Det helägda dotterbolaget Svensk Segling Service AB hanterar vissa sponsorintäkter och delar av evenemangens in- och utgifter. Bolaget har också, enligt styrelsebeslut den 27/4 2017, varit huvudman 48


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING

för utvecklingen av Sailarena. Bolaget hade under år 2017 en omsättning på 71 tkr och visade ett underskott uppgående till 117 tkr, vilket täcks med ett aktieägartillskott

tävling samt jämställdhet för en framgångsrik idrott. SSF arbetar med att på bästa sätt vara i samklang med dessa utvecklingsresor. Glädjande så har Svenska Seglarförbundet tillsammans med Håll Sverige Rent (HSR) och Svenska  Sjöräddnings Sällskapet (SSRS) fått projektmedel av Postkodlotteriet för ett treårigt samverkansprojekt (2018–2020) mot maritim nedskräpning: ”Optimist för havet”.  Totalt har projektet tilldelats tolv miljoner, varav SSF har fått fyra miljoner.   I ”Optimist för havet” kommer de tre organisationerna att samla in plast längst med våra kuster och sjöar, samt bygga optimistjollar av den återvunna plasten som sedan används för prova på-segling runt om i Sverige. Projektet vänder sig framför allt till barn och ungdomar. Målet är att med hjälp av utbildning, samt en ökad medvetenhet om problemet, skapa bestående förändring för framtiden.

Framtid

Foto: Oskar Kihlborg

Svenska Seglarförbundet arbetar vidare med att förankra sin vision och tillgängliggöra segling. Varumärkesarbetet är fortsatt ett viktigt område att utveckla tillsammans med vår kommunikation. Arbetet med klubbkonsulenter och sailcoacher fortsätter som en viktig del av vår verksamhet för att kunna skapa mervärde och utveckling i våra klubbar.   RF har lagt fram sin ”Strategi 2025” där de beskriver fem utvecklingsresor som de önskar göra, såsom en inkluderande idrott för alla, stärkt ledarskap, den moderna föreningen, en ny syn på träning och

Start av ÅF Offshore Race 2 juli 2017. 49


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING

Resultat och ställning

(tkr) Intäkter Kostnader Resultat Basverksamhet Övergripande intäkter (inkl finansiella int.) 12 315 1 003 11 312 Seglardagen, styrelse, nämnder och utskott 26 465 -439 Kansli, Försäljning och Personal 1 837 7 968 -6 313 IT-drift 147 391 -244 Kommunikation, marknadsföring & PR 50 881 -831 Avdelningen för båtteknik 864 442 423 Internationell verksamhet 0 265 -265 Mötesadministration för kommittéer och arbetsgrupper 0 53 -53 Summa 15 239 11 468 3 771 Summa att fördela på projekt/kommitté/verksamhet 3 771 Projekt/kommitté/verksamhet Utbildningsverksamhet 419 616 -198 IT-projekt 500 795 -295 Klubbstöd 2 548 2 077 471 Arrangemang/tävlingar 2 139 2 374 -234 Barn- och juniorverksamhet 1 148 1 417 -270 Elitverksamhet - Junior 1 592 1 951 -359 Elitverksamhet - Senior (inkl. bokslutsdispositioner) 1 539 3 217 -1 678 Summa projekt/kommitté/verksamhet 9 886 12 448 -2 562 Totalt 25 125 23 916 1 209 Svenska Seglarförbundets ekonomiska utveckling i sammandrag (tkr) Verksamhetens intäkter Verksamhetens resultat Eget kapital Balansomslutning Antal anställda Soliditet (%)

2017 2016 2015 2014 24 146 29 088 28 381 24 546 2 201 5 963 -960 16 18 479 16 278 10 314 11 274 27 100 24 911 18 141 21 055 9,8 7,2 9,7 8,4 68 % 65 % 57 % 54 %

Förslag till disposition av årets resultat Styrelsen föreslår att till förfogande stående resultat behandlas på följande sätt: Balanserat resultat Årets resultat efter förändring av ändamålsbestämda medel Reservering till ändamålsbestämda medel Summa Överförs i ny räkning

50

2013 18 499 507 11 258 18 806 7,4 60 %

4 830 438 1 209 368 -1 000 000 209 368 209 368


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING

Resultaträkning

Not 1 2017 2016 Verksamhetens intäkter Not 2 Nettoomsättning 3 550 458 3 779 572 Offentligrättsliga bidrag 9 600 790 14 601 706 Övriga bidrag/gåvor 5 100 700 5 000 000 Medlemsavgifter 4 474 869 4 564 791 Tävlingslicens/Tävlingsavgift 569 496 785 315 Övriga intäkter 667 251 356 880 Försäkringsersättning 182 781 0 Summa intäkter 24 146 345 29 088 264 Verksamhetens kostnader Not 3 Verksamhetskostnader -14 034 019 -20 132 229 Personalkostnader Not 4 -8 228 315 -7 900 792 Avskrivningar av materiella anläggningstillgångar Not 7 -161 922 -373 618 Summa kostnader -22 424 256 -28 406 640 Resultat före finansiella poster 1 722 089 681 625 Finansiella poster Resultat från andelar i koncernföretag Not 5 -500 000 Resultat från andelar i andra företag Not 6 964 638 5 271 609 Ränteintäkter och liknande resultatposter 13 754 27 966 Räntekostnader och liknande resultatposter 239 -17 351 Resultat efter finansiella poster 2 200 720 5 963 840 Årets resultat 2 200 720 5 963 840 Förändring av ändamålsbestämda medel -991 352 - 5 721 601 Resultat efter förändring av ändamålsbestämda medel 1 209 368 242 239

51


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING

Balansräkning

Not 1

2017

2016

Tillgångar Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Inventarier Not 7 114 810 122 701 Finansiella anläggningstillgångar Aktier i dotterbolag/ Not 8 100 000 100 000 Andelar i intresseförening Not 9 12 500 12 500 Långfristiga fordringar Not 10 2 023 727 1 820 933 Summa anläggningstillgångar 2 251 037 2 056 134 Omsättningstillgångar Varulager 577 975 332 095 Kortfristiga fordringar Kundfordringar 1 344 317 897 750 Fordran hos koncernföretag 2 025 000 25 000 Övriga fordringar 345 244 325 929 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 406 569 147 581 Summa omsättningstillgångar 4 699 105 1 728 355 Kassa och bank 20 150 117 21 126 772 Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar

24 849 223 22 855 127 27 100 260 24 911 261

52


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING

Balansräkning

2017 2016

Eget kapital Balanserat kapital Ändamålsbestämda medel Not 11 Årets resultat Summa eget kapital Kortfristiga skulder Leverantörsskulder Övriga skulder Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Not 12 Summa kortfristiga skulder Summa skulder och eget kapital

4 830 438 4 588 199 12 439 220 11 447 868 1 209 368 242 239 18 479 026 16 278 306

1 506 304 881 806 636 341 762 616 6 478 559 6 988 532 8 621 234 8 632 955 27 100 260 24 911 261

Rapport över förändringar i eget kapital

Ingående balans

Balanserat Kapital

Ändamåls- Bestämt

Årets resultat

Totalt eget kapital

4 588 199

11 447 868

242 239

16 278 306

Disposition av föregående års resultat 242 239 -242 239 Avsättning/Återföring OS fond Avsättning/Återföring Seglarfond 26 714 -26 714 Avsättning/Återföring Sv Sjö fonden 964 638 -964 638 Årets Resultat 2 200 720 Utgående balans 4 830 438 12 439 220 1 209 368

2 200 720 18 479 026

53


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING

Tilläggsupplysningar (Noter) Not 1 Redovisnings- och värderingsprinciper Årsredovisningen har upprättats enligt Årsredovisningslagen (1995:1554) och Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning och koncernredovisning, K3 (2012:1). Detta råd tillämpas för första gången i år. Flerårsöversikten har inte räknats om. Inga redovisningsprinciper har ändrats till följd av övergången till BFNAR 2012:1. Inga av förenklingsreglerna i kapitel 35.21-35.30 har tillämpats vid övergången. I samband med övergång till BFNAR 2012:1 har redovisningen av årets resultat förändrats. I årsredovisningen för räkenskapsåret 2016-01-01 – 2016-12-31 var årets resultat efter finansiella poster 5 963 840 kr. Detta blir årets resultat för föregående räkenskapsår i denna årsredovisning med hänvisning tagen till det nya regelverket. Bokslutsdispositioner sker nu inom eget kapital. För en bättre översiktbild över ändamålsbestämda medel, se not 11. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor. Fordringar Fordringar har upptagits till det lägsta av nominellt värde och det belopp varmed de beräknas inflyta. Varulager Varulager har värderats enligt lägsta värdets princip och först in – först ut (FIFO) metoden. Detta innebär att varulagret tas upp till det lägsta av anskaffningsvärdet enligt FIFO-metoden och verkligt värde.

Foto: Ian Roman/WMRT

Materiella anläggningstillgångar Anläggningstillgångar värderas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar. Avskrivningarna görs (från 2009) planmässigt med en avskrivningstid på 3 år.

World Match Racing Tour i Marstrand.

54


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING

Not 2 Verksamhetens intäkter Verksamhetens intäkter fördelar sig enligt följande: 2017 2016 Riksidrottsförbundet - ordinarie bidrag 4 607 000 5 291 000 Medlemsavgifter 4 474 869 4 564 791 Riksidrottsförbundet - projektbidrag - Idrottslyft mm 3 553 790 1 975 000 Sv Olympiska Kommitté - landslagsstöd 620 000 5 934 706 Övriga erhållna gåvor, bidrag och fonder 5 100 700 5 000 000 Verksamhetsintäkter 1 610 173 1 611 511 Deltagar-/tränings-/tävlingsavgifter 1 701 200 1 718 062 Riksidrottsförbundet - landslagsstöd 820 000 880 000 Tävlingslicens/Tävlingsavgift 569 496 785 315 Sponsorer 239 085 450 000 Riksidrottsförbundets extra bidrag 0 521 000 Övriga intäkter 667 251 356 880 Försäkringsersättning 182 781 0 24 146 345 29 088 264 Not 3 Upplysning om föreningens kostnader Idrottsverksamhetens kostnader Sponsor/reklamkostnader Övriga föreningskostnader

2017 2016 8 191 847 10 862 539 1 219 134 995 5 840 953 9 134 695 14 034 019 20 132 229

Not 4 Personalkostnader Medelantal anställda Kvinnor Män Summa

2017

2016

6 4 10

Not 5 Resultat från andelar i koncernföretag Nedskrivningar/Aktieägartillskott Summa Not 6 Resultat från andelar i andra företag Utdelning Fördelning rekonstruktion Resultat avyttring andelar Summa

55

4 3 7

2017 -500 000 -500 000

2016 0 0

2017 964 638 0 0 964 638

2016 3 750 000 1 521 601 11 000 000 16 271 601


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING Not 7 Materiella anläggningstillgångar 2017 2016 Ingående anskaffningsvärden 1 842 890 kr 2 342 144 kr Utrangering och försäljning -116 982 kr -621 674 kr Inköp 154 032 kr 122 420 kr Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 1 879 940 kr 1 842 890 kr Ingående avskrivningar -1 720 189 -1 968 245 Utrangering och försäljning 116 982 621 674 Årets avskrivningar -161 923 -373 618 Utgående ackumulerade avskrivningar -1 765 130 -1 720 189 Utgående planenligt restvärde 114 810 122 701 Not 8 Aktier i dotterbolag Namn, org.nr. och säte Antal andelar Eget Kapital/ Anskaffnings-/ kapitalandel Årets resultat bokfört värde Svensk Segling Service AB 100 000 559 688 100 000 (Org nr 556779-8300, med säte i Stockholm) 100 % -116 738 Not 9 Andelar i intresseföretag Namn, org.nr. och säte Antal andelar/ Eget Kapital/ kapitalandel Årets resultat* Svenska Sjö Intressenter AB 12 500 43 754 269 (Org nr 556958-4674, med säte i Vaxholm) 25% -295 731 *Uppgifter avser bokslut per 16-12-31 Ingående anskaffningsvärde 12 500 Bokfört värde 12 500 Not 10 Långfristiga fordringar Fordringar på landslagsseglare avseende båtlån ur Elit och OS-fonden. Not 11 Ändamålsbestämda medel Elit och OS-fonden Ingående balans 2017 4 618 445 Tillförda medel till fond Nyttjade medel ur fond 0 Utgående balans 31/12-2017 4 618 445

Seglarfonden 1 557 822 26 714 0 1 584 536

56

2017 2 023 727

2016 1 820 933

Sv Sjöfonden 5 271 601 964 638 0 6 236 239

Summa 11 447 868 991 352 0 12 439 220


SVENSK SEGLING: ÅRSREDOVISNING Not 12 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 2017 2016 Balanserade projektmedel (Idrottslyftet mm) 4 795 527 5 202 527 Semesterlöner 1 303 503 1 160 167 Övriga upplupna kostnader 232 559 373 707 Upplupna leverantörsskulder 0 80 031 Förskott seglare 10 000 30 000 Förutbetalda deltagaravgifter mm 42 000 47 100 Revisionsarvode 95 000 95 000 Summa upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 6 478 588 6 988 532

Not 13 Ställda säkerheter och eventualförpliktelser 2017-12-31 Ställda säkerheter Deposition 255 858 Summa ställda säkerheter 255 858  

Stockholm den 12 februari 2018 Anders Selling Ordförande

Annika Ekman Vice ordförande

Mikael Stamming Skattmästare Vice ordförande

Jonas Brandén

Annika Carlunger Fredrik Norén

Arne Larsson

Carina Pettersson

Marie Björling Duell Förbundsdirektör/Sportchef

Fredrik Olsson

Hans Ramne Min revisionsberättelse beträffande denna årsredovisning har lämnats 2018 Min granskningsrapport beträffande denna årsredovisning har lämnats 2018 Ola Spinnars , Thomas Olrog Auktoriserad Revisor Förbundsutsedd revisor

57

2016-12-31 172 861 172 861


SVENSK SEGLING: REVISIONSBERÄTTELSE & GRANSKNINGSBERÄTTELSE

REVISIONSBERÄTTELSE Som del av en revision enligt ISA använder jag professionellt omdöme och har en professionellt skeptisk inställning under hela revisionen. Dessutom: identifierar och bedömer jag riskerna för väsentliga fel-aktigheter i årsredovisningen, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på fel, utformar och utför gran-skningsåtgärder bland annat utifrån dessa risker och inhämtar revisionsbevis som är tillräckliga och ända-målsenliga för att utgöra en grund för mina uttalanden. Risken för att inte upptäcka en väsentlig felaktighet till följd av oegentligheter är högre än för en väsentlig felaktighet som beror på fel, eftersom oegentligheter kan innefatta agerande i maskopi, förfalskning, avsiktliga utelämnanden, felaktig information eller åsidosättande av intern kontroll.skaffar jag mig en förståelse av den del av förbundets interna kontroll som har betydelse för min revision för att utforma granskningsåtgärder som är lämpliga med hänsyn till omständigheterna, men inte för att uttala mig om effektiviteten i den interna kontrollen.

Till förbundsmötet i Svenska Seglarförbundet Org.nr. 802002-9545 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Jag har utfört en revision av årsredovisningen för Svenska Seglarförbundet för år 2017-01-01—2017-12-31. Enligt min uppfattning har årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av förbundets finansiella ställning per den 31 december 2017 och av dess finansiella resultat för året enligt årsredovisningslagen. Förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens övriga delar. Grund för uttalanden Jag har utfört revisionen enligt International Standards on Auditing (ISA) och god revisionssed i Sverige. Mitt ansvar enligt dessa standarder beskrivs närmare i avsnittet Revisorns ansvar. Jag är oberoende i förhållande till förbundet enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort mitt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav.

Utvärderar jag lämpligheten i de redovisningsprinciper som används och rimligheten i styrelsens och förbundschefens uppskattningar i redovisningen och tillhörande upplysningar. drar jag en slutsats om lämpligheten i att styrelsen och förbundschefen använder antagandet om fortsatt drift vid upprättandet av årsredovisningen. Jag drar också en slutsats, med grund i de inhämtade revisionsbevisen, om huruvida det finns någon väsentlig osäkerhetsfaktor som avser sådana händelser eller förhållanden som kan leda till betydande tvivel om förbundets förmåga att fortsätta verksamheten. Om jag drar slutsatsen att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor, måste jag i revisionsberättelsen fästa uppmärksamheten på upplysningarna i årsredo-visningen om den väsentliga osäkerhetsfaktorn eller, om sådana upplysningar är otillräckliga, modifiera uttalandet om årsredovisningen. Mina slutsatser baseras på de revisionsbevis som inhämtas fram till datumet för revisionsberättelsen. Dock kan framtida händelser eller förhållanden göra att ett förbund inte längre kan fortsätta verksamheten.

Jag anser att de revisionsbevis jag har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för mina uttalanden. Styrelsens och förbundschefens ansvar Det är styrelsen och förbundschefen som har ansvaret för att årsredovisningen upprättas och att den ger en rättvisande bild enligt årsredovisningslagen. Styrelsen och förbundschefen ansvarar även för den interna kontroll som de bedömer är nödvändig för att upprätta en årsredovisning som inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på fel. Vid upprättandet av årsredovisningen ansvarar styrelsen och förbundschefen för bedömningen av förbundets förmåga att fortsätta verksamheten. De upplyser, när så är tillämpligt, om förhållanden som kan påverka förmågan att fortsätta verksamheten och att använda antagandet om fortsatt drift. Antagandet om fortsatt drift tillämpas dock inte om styrelsen avser att likvidera förbundet, upphöra med verksamheten eller inte har något realistiskt alternativ till att göra något av detta.

Utvärderar jag den övergripande presentationen, strukturen och innehållet i årsredovisningen, däribland upplys-ningarna, och om årsredovisningen återger de under-liggande transaktionerna och händelserna på ett sätt som ger en rättvisande bild. Jag måste informera styrelsen och förbundschefen om bland annat revisionens planerade omfattning och inriktning samt tidpunkten för den. Jag måste också informera om betydelsefulla iakttagelser under revisionen, däribland de eventuella betydande brister i den interna kontrollen som jag identifierat.

Revisorns ansvar Mina mål är att uppnå en rimlig grad av säkerhet om huruvida årsredovisningen som helhet inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på fel, och att lämna en revisionsberättelse som innehåller mina uttalanden. Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men är ingen garanti för att en revision som utförs enligt ISA och god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka en väsentlig felaktighet om en sådan finns. Felaktigheter kan uppstå på grund av oegentligheter eller fel och anses vara väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förväntas påverka de ekonomiska beslut som användare fattar med grund i årsredovisningen.

Rapport om andra krav enligt lagar och andra författningar Uttalande Utöver min revision av årsredovisningen har jag även utfört en revision av styrelsens förvaltning för Svenska Seglarförbundet för år 2017-01-01—2017-12-31. Jag tillstyrker att Seglardagen beviljar styrelsens leda-möter och förbundschefen ansvarsfrihet för räken-skapsåret. 58


SVENSK SEGLING: REVISIONSBERÄTTELSE & GRANSKNINGSBERÄTTELSE Grund för uttalande Jag har utfört revisionen enligt god revisionssed i Sverige. Mitt ansvar enligt denna beskrivs närmare i avsnittet Revisorns ansvar. Jag är oberoende i förhållande till förbundet enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort mitt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav.

för att en revision som utförs enligt god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka åtgärder eller försummelser som kan föranleda ersättnings-skyldighet mot förbundet. Som en del av en revision enligt god revisionssed i Sverige använder jag professionellt omdöme och har en professionellt skeptisk inställning under hela revisionen. Granskningen av förvaltningen grundar sig främst på revisionen av räkenskaperna. Vilka tillkommande granskningsåtgärder som utförs baseras på min professionella bedömning med utgångspunkt i risk och väsentlighet. Det innebär att jag fokuserar granskningen på sådana åtgärder, områden och förhållanden som är väsentliga för verksamheten och där avsteg och överträdelser skulle ha särskild betydelse för förbundets situation. Jag går igenom och prövar fattade beslut, beslutsunderlag, vidtagna åtgärder och andra förhållanden som är relevanta för mitt uttalande om ansvarsfrihet.

Jag anser att de revisionsbevis jag har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för mitt uttalande. Styrelsens och förbundschefens ansvar Det är styrelsen och förbundschefen som har ansvaret för förvaltningen. Revisorns ansvar Mitt mål beträffande revisionen av förvaltningen, och därmed mitt uttalande, är att inhämta revisionsbevis för att med en rimlig grad av säkerhet kunna bedöma om någon styrelseledamot eller förbundschefen i något väsentligt avseende företagit någon åtgärd eller gjort sig skyldig till någon försummelse som kan föranleda ersättnings-skyldighet mot förbundet.

Stockholm 2018Ola Spinnars Auktoriserad revisor

Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men ingen garanti

Till förbundsmötet i Svenska Seglarförbundet Org.nr. 802002-9545

Rapport från lekmannarevisor Jag har granskat årsredovisningen, räkenskaperna samt styrelsens och förbundschefens förvaltning för år 2017-01-01—201712-31 för Svenska Seglarförbundet. Det är styrelsen och förbundschefen som är ansvarig för att upprätta årsredovisningen i enlighet med god redovisningssed och för att sköta förvaltningen i enlighet med förbundets stadgar. Jag har granskat att årsredovisningen är baserad på en ordnad bokföring och är upprättad i enlighet med god redovisningssed. Jag har dessutom granskat att förbundets verksamhet sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt och att förbundets interna kontroll är tillräcklig. Baserat på min granskning anser jag att: Årsredovisningen är i allt väsentligt upprättad enligt god redovisningssed och baseras på en ordnad bokföring. Styrelsens ledamöter och förbundschefen har utfört sitt uppdrag med omsorg och i enlighet med förbundets stadgar. Jag anser således att: Förbundsmötet kan fastställa årsredovisningen, och Bevilja styrelsens ledamöter och förbundschefen ansvarsfrihet. Stockholm 2018Thomas Olrog Förbundsutsedd revisor

59


www.svensksegling.se 60

SSF Verksamhetsberättelse 2017 med årsredovisning  
SSF Verksamhetsberättelse 2017 med årsredovisning