Page 17

HÄLSA & SKÖNHET

KHaktuellt #8 2019

17

”På slutet av 60-talet var det en lite mystiskt sport”

IDROTT. 1969 var året när Karlstad Karateförning startade. Mycket har förändrats på 50 år, och f ler har fått upp ögonen för sporten. – Det har växt i olika perioder. På slutet av 60-talet var det en lite mystiskt sport. Orientalisk. När kung fu-filmerna kom, från början var vi runt 60 medlemmar. På bara ett år var vi 360. Sedan tonades det ner. Men så kom filmen Karate Kid och då blev det samma sak igen, vi blev nerringda, säger Lennart Larsson. Då hade de en lokal på Våxnäs. Där är de kvar än idag men har även f ler klubbar i närområdet. En annan förändring är åldern på de som börjar träna. – Generellt genom åren har det gått ner i ålder. Det är f ler yngre idag, det minns jag inte att det var förr.

Välkommen till Karlstads trevligaste optiker!

Foto: Anna Nordström

Nu kan du boka din tid online - lixoptik.se

Ö. Torgg. 10 Karlstad • 054-130 430 • lixoptik.se Mån – fre 09.00–18.00

SMÅTT ELLER STORT, DIGITALT ELLER TRYCK. svenskmediakonsult.se

Lennart Larsson har varit med i Karlstad Karetaförening sedan den startade och är fortfarande aktiv både i träning och som instruktör.

LINNEA

BM

ANDREA

PLAXPOT ™

ÖGONLOCKSLYFT UTAN KIRURGI Med en revolutionerande plasmaljusteknik hjälper vi dig med hängande ögonlock, påsar under ögonen, läpprynkor och mycket mer.

20% RABATT

3D HIFU Med nya tekniken 3D HIFU utför vi ansiktslyft utan kirurgi som är hållbara 2-4 år. Fettreducering av dubbelhaka, mage, lår och kärlekshandtag mer mera. Lyft och uppstramning av ansikte, gäddhäng, rumpa med mera.

20% RABATT Foto: Karlstad Karateförening

I RM i Shito-ryu i Lidingö tidigare år knep föreningen tio guld, ett silver och ett brons. traditionell teknik

INFUZION + SKIN PEN GER EN FANTASTISK SKINBOOST MED DIREKT RESULTAT.

Infuzion slussar ner hyaluronsyra 3 mm ner i huden. Den ger huden en riktig fuktboost som fillers utan nål. Skin pen (microneedling) stimulerar kollagen och elastin vilket ger en fastare och slätare hud samt ett yngre och piggare utseende med ett fantastisk glow.

20% RABATT (samtliga erbjudanden gäller t.o.m. 25 oktober)

K! GIL

anna nordström 070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se

054-15 05 30 • Ulvsbygatan 2, Norrstrand Boka online: hud-spa.se

OS

B OO

sm i karlstad

Innan dess, nämligen den 5 oktober, är det dags för Heian Cup i Karlstad. Den har funnits i Karlstad i drygt 20 år. – Det började med att vi satt i ett kök i Japan och diskuterade tävlingsmöjligheter för ungdomar. Det fanns inte så mycket då. Resultatet blev en barnoch ungdomscup som årligen brukar ha runt 300 deltagare.

– Vårt mål är att hålla tävlingen vid liv för ungdomarna. Bara lite drygt en månad senare är det dags för SM i Karlstad 9-10 november. Det är då senior-SM, men även junior-, u21- och kadett-SM. – Där försöker vi göra en satsning för att våra unga ska få medaljer, säger Lennart med ett leende.

CE

japansk instruktör

Sitt 50-årskalas kommer föreningen fira med en fest på Nöjesfabriken den 19 oktober och Lennart hoppas få träffa grupper från 70-, 80och 90-talet där. – Det är många som har kommit och gått genom åren. Men vi har letat upp de gamla som var med och startade det här. För alla unga har de planerat något speciellt i samband med jubileet. – Vi lägger upp ett läger tillsammans med det här. Det kommer då en japansk

instruktör, Mie Nakayuma. Hon är ledare i japanska karateförbundet och har mycket kunskap inom sporten.

PÅ FA

som kopplar ihop dem, säger Lennart.

LA

I föreningen har det alltid funnit både killar och tjejer som alltid tränat med varandra. De grupperingar som finns är snarare om man tränar för elit eller enbart motion. – Jämställdheten på mattan har alltid varit lika. Inom karaten är etikett viktigt, och därför bugas det till exempel innan en match. Disciplinträning är därmed betydande. Än viktigare är dock träning av grundtekniken, som kallas kata. – Tekniken är den röda tråden. Släpp aldrig grundtekniken. Gammal traditionell teknik mot nya metoder, den som lyckas är den

S

Karlstad karateförening firar 50-årsjubileum i oktober. Mycket har skett under åren, både i föreningen och i sporten. Bland annat har de haft många talanger som har startat från scratch och sedan kommit till landslaget. – Att ha fått se alla ungdomar träna och nå framgång, det är roligt att se. Det är en del av stimulansen av att vara tränare, säger Lennart Larsson, som varit med sedan föreningen startade.

Profile for KHaktuellt/Fastighetsmarknaden

KHaktuellt 2019 #8  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...

KHaktuellt 2019 #8  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...