Page 1

#4 | 23 AP R IL 20 18 | ÅR GÅNG 27

FRISKVÅRDSBIDRAGET UTÖKAS

LÄRARUTBILDNING SKA LOCKA FLER

HELG sid 9

HÄLSA sid 11

UTBILDNING sid 17

G RU P P F Ö RS Ä N D E LS E T I LL H U S H Å LL I K A RLS TA D, H A M M A RÖ, K I L, F O RS H AG A & D EJ E

Läs tidningen online:

khaktuellt.com

5 sid

BILAGA: BYGG/BO & INDUSTRI

Dags att flytta ut Våren är nu äntligen här och det är dags att inleda säsongen för uterum och uteplats.

2 sid

TIPS INFÖR OMMÅLNING AV HUSET sid 4

ÖKAD RISK FÖR VATTENSKADOR EFTER LÅNG VINTER

sid 6

STORT FIRANDE NÄR UDDEHOLM FYLLER 350 ÅR sid 10

FOTO: SK ÅNSK A BYGGVAROR

Nästa nummer av KHaktuellt kommer 21 maj.

Ett brett utbud av konst intar Kil och Arvika med omnejd när det är dags för den fjortonde upplagan av konstrundan Värmlands hjärta.

Bilaga till KHaktuellt #4 | 23 april 2018 | Läs på nätet: khaktuellt.com

Följ KHAKTUElLT på Facebook!

Kärlek till konsten BYGG/BO&INDUSTRI

FOTO: SARA STRAND

HÄR KAN DU SJUNGA IN VALBORG

Hammarö 054-52 52 00 | Arvika 0570- 145 00 | klimatvvs.se Hammarö | Arvika | klimatvvs.se

Tel 010-458 50 10 Stormgatan 4, Örsholmen www.officedepot.se

0708-71 20 63


Välkommen till

KHaktuellt KLICK

Som papperstidningen, fast på nätet, med bredare innehåll.

Annonser och artiklar som har denna symbol är klickbara så att du lätt kan komma åt erbjudanden & mer information.


G I L V E R G T N I N S ä L

Vill ditt företag synas här? Kontakta någon av våra engagerade säljare.


2

KHaktuellt #4 2018 Ansvarig utgivare/VD: Joachim Svärdh Ekonomi: Tomas Carlsson 054-18 77 18 Säljare: Jonas Spångberg, Gudrun Ahlsén, Håkan Andersson, Pär Forsberg Reportrar: Sara Strand, Anna Nordström Layout/annonsproduktion: Caroline Asplund, Marko Tosic, Claes Josefsson Post och besöksadress: Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad

Läs tidningen på nätet: khaktuellt.com

№4 ■ 2018 ■ 23 APRIL

Distribution: Tryck: Utgivning: Telefon växel: E-post: Hemsida: Nästa utgåva:

Svensk Direktreklam samt Posten Pressgrannar AB Södra Värmland Årgång: 29 Nr: 284 054 - 18 77 18 fornamn@svenskmediakonsult.se svenskmediakonsult.se Måndagen 21 maj

NÖJE I KORTHET

VÄLKOMMEN VÅRSÄSONG ”Sköna maj välkommen” brukar det sjungas av olika körer under Valborgsfiranden runt om i landet. Och jag kan inget annat än att hålla med – maj känns oerhört välkommet just i år. Våren har ju trots allt äntligen kommit efter den alldeles för långa vintern. Och med våren är det ju också dags för alla utomhusaktiviteter att dra igång. Golfsäsongen till exempel har en sen start i år men snart är det dags för banorna att öppna. Och i år har dessutom friskvårdsbidraget utökat så att det även gäller för golf och ridning. Det är kul då det kan göra så att fler faktiskt utnyttjar sitt bidrag. Sedan är det ju också dags för vårens konstrundor. Både Krut och Värmlands hjärta är två väl etablerade konstrundor i Värmland som brukar bjuda på ett brett utbud av konst. Jag själv tycker att det är väldigt mysigt med konstrundor. Det blir lite mer levande och lite mer intryck än i ett galleri. Och det är ju trots allt det som konst handlar om – intryck. Och såklart skaparglädje. I varje aprilnummer har vi på KHaktuellt en Bygg & Bo-bilaga och det har vi såklart även i år. Denna gång har vi dock utökat den med lite industri då det händer spännande saker ute i länet. Uddeholm i Hagfors fyller nämligen 350 år. Det är inte många företag som har en så lång historik på nacken så jag kan förstå att de vill fira stort. För fira, det kommer de att göra i en hel vecka där de bland annat har ordnat med en gratisspelning med en världsartist. Vem det är får en dock inte veta ännu, utan vi får med spänning vänta tills slutet av maj. I övrigt i bilagan har vi knåpat ihop lite smått och gott med allt ifrån att man bör ha koll på avloppen efter den långa vintern till tips för när man ska måla om huset. Men även om våren bjuder på många måsten, framförallt för alla husägare, så glöm inte att passa på att njuta lite i solen. Det ska i alla fall jag göra.

Trevlig läsning!

ANNA NORDSTRÖM

Redaktör MERA LÄSNING:

Lyfter problemen med alkoholkonsumtion

s.5

Snart startar årets golfsäsong

s.10

Spännande upplevelser i Sydafrika

s.23

KRUT brukar locka 3 000-4 000 besökarevarje år.

FOTON: THORBJÖRN SVENSSON

Konstrunda i Ulvsby

med måleri och textil Under pingsthelgen hålls den 18:e konstrundan i Ulvsbytrakten (KRUT). Varje år samlar man traktens konstnärer i en konstrunda som besökarna kan cykla eller gå runt. Ett tips är att börja vid Alsters kyrka. KONST. – KRUT invigs vid Alsters kyrka på pingstafton som vanligt, där vi har en samlingsutställning med ett verk från alla utställare som finns med på rundan. Där kan man passa på att se ut de man vill se mer av för man hinner inte besöka alla, säger Thorbjörn Svensson, ordförande i konstföreningen KRUT.

re på omsorgsverksamheten i Karlstad, som öppnar konstrundan vid Alsters kyrka. – Det är roligt för hon har varit projektledare för dokumentärserien Lerins lärlingar som sändes i SVT under våren, där man fick följa en grupp konstnärer på dagliga verksamhet på Ventilen i Karlstad.

WANJA ASPLUND INVIGER

NYA OCH GAMLA UTSTÄLLARE

Årets invigningstalare är Wanja Asplund, projektleda-

Det brukar vara ungefär 40 utställare varje år och i år

är det 41 stycken. De visar en bredd av olika tekniker som graffiti, textil, måleri och allt däremellan. Många av utställarna återkommer år från år, men det tillkommer också nya. I år har man tre nya utställare som ställer ut på olika ställen under konstrundan. – Vi brukar ha 3 000–4 000 besökare, beroende på vädret. Många cyklar med sina barn runt konstrundan som geografiskt sett är väldigt utspridd. En del ställer ut i sina egna hem till och med, berättar Thorbjörn.

KOPPLING TILL ULVSBY För att få vara med i konstrundan måste man ha någon koppling till Ulvsbytrakten. – Det är stor spridning på

utställarna med de måste ha en anknytning till Ulvsby på något sätt. Vi har fem kriterier och man måste uppfylla minst ett av dem för att få vara med. Alla får ställa ut, men man behöver inte vara utbildad konstnär, säger han. Varje år har man dessutom en gästutställare. I år är det Karin Fast Aronsson från Karlstad som deltar med sina färgstarka målningar. Hennes konst kan man även beskåda under konstrundan Värmlandshjärta. Förutom utställningar och evenemang av många slag under helgen kan man njuta av fika och kaffe på olika ställen i trakten. SARA STRAND sara@svenskmediakonsult.se


3

KHaktuellt #4 2018

SKOGHALLSPARKEN FÅR EN MAKEOVER Enligt Hammarö kommun kommer Skoghallsparken att snyggas till och får en makeover under sommaren, med både en nybyggd loge och flera nya toaletter. Den nya delen bakom scenen kommer att bli 100 kvadratmeter stor och bestå av två loger för artisterna som uppträder på scenen under arrangemangen. Tanken är att utbyggnaden ska medföra att Skoghallsparken blir en mer anpassad och attraktiv plats för underhållning och uppträdanden under sommarsäsongen i avseende att locka en större publik.

Vinresor!

Vinresa till Mosel & Ahr 24/6, 7 dgr Fåtal!.................. 9.450:Reseledare: Björn Nordenhaag Rüdesheim med vinfest & Loreley 15/8, 6 dgr.......... 6.850:Solens mat & italienska delikatesser 16/9, 8 dgr... 13.650:På franska vinvägar - Chablis, Rhôndalen, Champagne & Ahr 21/9, 10 dgr Fåtal!.............. 19.800:Reseledare: Thomas ”Vinare” Toscana med vin & kultur 4/10, 11 dgr ....................... 10.980:Läs mer & boka på vår hemsida!

Konferens-, fest- & eventlokal

Funderar du på

MOPEDKORT? Vi har 3-dagars intensivkurser fre-sön, april-november 076-166 31 39 | yamati.eu

0554- 159 00 eskebohl.se

NORDIC MOPEDSKOLA

Vill du slippa dina linser dagtid?

Lördag o söndag 28-29 april kl 10-17

Ring eller för merdina information om Nattlinser. Villmaila du slippa linser dagtid?

Synvårdskliniken i Klara Nu har du som är närsynt möjlighet att prova ut specialanpassade Leg. Opt. Adolfson & Elisabeth Frykblom kontaktlinser för Maria nattbruk. Du fårGustafsson en helt normal syn dagtid – utan varken070-603 linser eller82 glasögon! 33 • Malmtorgsgatan 18, Karlstad

054-18 72 50 | www.gruppresor.se Telefonöppet även kvällar & helger!

info@mariaoptik.se • www.mariaoptik.se

Optiker Branning inbjuder Dig till en informationskväll tisdagen den 7 juni kl. 18,00.

MAJERBJUDANDE

Anmälan sker per email eller i butiken. Begränsat antal platser.

Frans & bryn 335kr (375kr)

Vi ser fram emot att se dig!

Välkommen!

Tingvallag 19, Kd • 054-21 14 15 • ekolea.se • vard 9-18, lörd 10-14

Optiker Branning WEBSHOP

Adress + email

DIN CITROËN-SPECIALIST 50 års erfarenhet

…MED STÖD AV….

...

Vardagar 10-18, lördagar 10-14 Verkstad även öppet på lördagar 070-608 26 77 • per-arne@strandsmotor.se • Betongvägen 6, Karlstad

www.varmlandshjarta.net

Varen ar har! Håkan Andersson 054-18 77 18, 0730 - 33 51 00 hakan@svenskmediakonsult.se

ANNONSBOKNING

Din Honda-återförsäljare i Värmland!

Unna dig en behandling!

FREDAGAR 15-18 VI BJUDER PÅ ITALIENSKT TILLTUGG

SHOPPINGLUNCH LÖRDAGAR 12-15 ETT URVAL FRÅN VÅR MENY:

ANSIKTSBEHANDLING FRANSFÖRLÄNGNING FRANS- & BRYNFÄRGNING MJUKA SKÖNA FÖTTER

MICRONEEDLING Körklar, besiktigad och ägd minst 6 mån. när du köper en beg. bil över 50.000:-. Bra finansieringsmöjligheter. 20% kontant eller bytesbil. Se mer på vår hemsida!

UTESERVERING AFTER WORK

KOSMETISK TATUERING diamantslipning

makeupkonsultation permanent makeup-eyelinerögonbryn/3d/ombre/powder Se fler behandlingar på makemeup.se

ARROSTO SPIEDO Grillspett på kycklingfile, fläskfilé och grönsaker samt bearnaise och rödvinssås.

PESCE ALLA GRIGLIA Stekt torskryggfilé med brynt smör och kapris samt knaperstekt rökt sidfläsk och pressad potatis.

PASTA ALLA BOSCAIOLA Krämig pasta med oxfilé i en sås av gorgonzola och skogschampinjoner toppad med parmesan.

INSALATA DI CAESAR Caesarsallad med vår egen dressing, bacon, parmesan, krutonger och tomat. Välj nygrillad kyckling eller räkor.

FIORENTINE Hängmörad svensk t-benstek serveras med bearnaise och rödvinssås.

PIATTO DI CAZANOVA Serveras på ett fat med nygrillad kyckling och caesardressing, oxfilé med vitlökssmör, pestoslungad sallad och en potatis gratinerad på chevre, valnötter och honung.

Öppet: Vard. 9-18 • Lörd. 10-14 Körlkarlsvägen 11, Karlstad 054-560 810 • BochTbil.se

ÄVEN PIZZA OCH BARNMENY! L a g m a n s g A TA N 1 7 N o r r s t r a n d | 0 5 4 - 1 8 0 8 2 0 | m a k e m e u p. s e

KUNGSGATAN 16, KARLSTAD 054-10 09 50 CAZANOVA.SE


A N NONS

D E T TA Ä R E N A N N O N S F R Å N L AVA M U S

AN N ON S

Gör huset vårfräscht! Tänk dig att du står naken utomhus 365 dagar om året, och att det till och med har börjat växa mossa på dig. Skulle inte du då vilja ha en ordentlig dusch? Det vill i alla fall ditt hus ha emellanåt. – Allt behöver underhållas och det är samma sak med huset. Underhåller du din fasad och ditt tak tjänar du på det i det långa loppet, säger Susanne Tillman, vd Lavamus. FASADVÅRD

Att tvätta fasaden på huset gör inte bara att det blir rent och fint, utan det underhåller även färgen så att man inte behöver måla om lika ofta. – Vi rekommenderar att man tvättar och underhåller huset i alla fall vartannat eller vart tredje år. Ultrarent vatten är det vi använder mest och det ger direktresultat, det blir verkligen bra, säger Susanne Tillman, vd Lavamus. Fasaden behöver även tvättas innan målning för att färgen ska fästa ordentligt när du målar. Om du målar utan att tvätta målar du in smutsen och all smuts och påväxt är kvar under den nya färgen och all smuts kommer snabbt tillbaka. För ett skinande rent resultat använder sig Lavamus av ultrarent vatten med mjuka borstar med lågt tryck. Det varken sliter på huset eller trycker in smutsen eller vatten i brädorna, vilket en högtryckstvätt kan göra. – Alla våra tvättmetoder är väldigt skonsamma för huset. Har huset fått påväxt i form av till exempel mossa eller alger bör det också tvättas och även då gör Lavamus det med ultrarent vatten. Vid behov behandlar de även med underhållsspray för att kunna ge ett långsiktigt skydd. Är det mycket påväxt kan det nämligen tränga in i träet som då kan börja ruttna. Medlet funkar dessutom lika bra på eternit- eller tegelfasad om man har problem med till exempel rödmögel.

VÅRE! D N A D U ERBJ dande

TAKVÅRD

Lika mycket som fasaden behöver lite omvårdnad behöver även taket det. Lavamus erbjuder en enkel takbehandling för ett snyggt tak som dessutom får en betydligt längre livslängd. – Påväxt binder fukt och fukten i sin tur förstör takpannorna. Det här är ett billigt sätt att förlänga livslängden för taket.För behandling använder de sig av sprayen lavarent, som är både miljövänligt och väldigt effektivt. Dessutom krävs det inget förarbete och heller inte att någon går uppe på taket. – Tegelpannor kan knäckas och man kan skada taket. Sedan handlar det också såklart om säkerhet, man ska inte gå på taket mer än nödvändigt. Efter behandlingen kan det ta upp till ett år innan man ser resultatet, då medlet behöver tid för att verka. – Medlet aktiveras av vädret, varje gång det regnar verkar medlet som i sin tur dödar mossan, och sedan tar vinden hand om resten. Man får sedan ett långvarigt resultat och ett tak som både mår och ser bra ut.

Vår filosofi är att genom regelbunden skötsel av tak och fasad sparar våra kunder pengar över tid eftersom detta minimerar dyra renoveringar av huset. Vi på Lavamus gör detta med miljövänliga produkter och metoder - och det är detta som har lett till företagets stora framgångar.

Taktvätt

erbju Speciellt llts läsare tue för KHak nad. Kontakta aj m å d en u nd er m uppge ko oss och ellt” så ”KHaktu mer. vi ber ät t a r

054-83 32 38 • 070-583 33 54

Fasadtvätt

info@lavamus.se • lavamus.se


5

KHaktuellt #4 2018

Värmlands hjärta bjuder in till konstrunda Nio utställare och ett brett utbud av konst av hög kvalité. Det är vad som väntar besökarna på konstrundan Värmlands hjärta som hålls den 28–29 april. – I år är det vår fjortonde konstrunda och det har blivit något som folk ser framemot att besöka. Det brukar bli många trevliga samtal och besök i våra ateljéer under den här helgen, säger Ellen Heller som är med för tredje gången. KULTUR. Konstrundan Värmlands hjärta startades av de fyra konstnärerna Håkan Blomqvist, Karin Westman, Per-Erik Aronsson och Helena Elfgren. De hade varit på konstrundor på Österlen och ville göra något liknande. – De bjöd in några utvalda konstnärer och när de sedan ritade upp konstrundans sträckning på en karta såg de hur den formade ett hjärta. Det var så konstrundans namn kom till, berättar Elisabeth Ryhre.

BRETT UTBUD Måleri, glaskonst, keramik, skulptur, metall och textilier är en del av utbudet som väntar besökarna i utställarnas ateljéer och lador. Utöver gästutställarna har det i stort sett varit samma personer

Från vänster: Magnus Hedman, Ellen Heller, Björn Lidberg (gästutställare), Elisabeth Ryhre, Anders Fredholm, Karin Fast Aronsson och Kerstin Osterman (gästutFOTO: SARA STRAND ställare). som deltagit varje år. En av årets gästutställare är Björn Lidberg som ställer ut på station nummer fem. – Jag vill vara med på konstrundan för att hitta andra som är verksamma här omkring. Men också för att vara ute i bôskera och träffa besökarna där istället för i en vit kub som ett galleri ger, säger han. – Det blir en djupare inblick i konstnärens arbete och helt andra samtal på en runda än på en vernissage på ett galleri, säger Kerstin Osterman som också är gästutställare i år. Värmlands hjärta är totalt cirka fem mil lång – cirka hälften av milen avverkas

i Arvika kommun och resterande i Kils kommun. Nu hoppas de på lagom med sol. – Det får inte vara för mycket för då stannar de hemma i trädgården istället. Jag tror att det har regnat en gång, annars brukar vi ha tur med vädret också, berättar Anders Fredholm. Hur många besökare brukar ni ha? – De flesta besökare åker runt till alla stoppen och en del cyklar runt, säger Anders och fortsätter: – Vi brukar ha mellan 500 och 600 besökare varje dag. SARA STRAND sara@svenskmediakonsult.se

Vill se ett nyktrare samhälle för minskat lidande Varje år både skadas och dör folk på grund av alkoholkonsumtion. En del i samband med våldsbrott och en del i samband med rattonykterhet i trafiken. Folknykterhetens vecka och Trafiknykterhetens dag är två tillfällen i maj som uppmärksammar problemen. – För att minska skador och våld är det att minska konsumtionen som är grunden, säger Stig Håkangård, Värmlands Nykterhetsförbund. NYKTERHET. Varje år arrangeras Folknykterhetens vecka i början av maj och i år infaller den i vecka 19, mellan den 7-13 maj. Från början var det bara en dag som firades och då hette den Folknykterhetsdagen. Den firas varje år på Kristihimmelsfärds dag, vilket i år är den 10 maj. Både veckan och dagen uppmärksammas i hela landet i och i Värmland blir det aktiviteter på ett tiotal olika ställen. – Det kommer bli traditionellt firande med olika tal och program, säger Stig.

ALKOHOL OCH VÅLD Varje år är det olika teman under veckan

och i år handlar det om alkohol och våld . – Det finns en hel del att säga om det. Det finns statistik att följa på alkoholkonsumtion och våldsbrott. Det är oerhört slående att se hur kurvorna för alkohol och våldsbrott följs åt. Bara under 2015 var det 180 000 alkoholrelaterade våldsbrott i Sverige, enligt rapport från BRÅ. – Det är ju ganska förskräckligt. Bara ett enskilt brott kan orsaka oerhört lidande, säger Stig. För att kunna kontrollera alkoholkonsumtionen och få ett nyktrare samhälle är åldersgränser, alkoholmonopolet, priset och att skapa alkoholfria miljöer fyra viktiga punkter som förbundet jobbar med.

TRAFIKNYKTERHET Den 22 maj är det dags för Trafiknykterhetens dag, som arrangeras av MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund. MHF kommer under dagen bland annat dela ut flyers vid bilprovningar runt om i länet för att informera om alkohol i trafiken och dess yttersta konsekvenser samt att polisen kommer ha extra blåskontroller. Det är en dag att uppmärksamma rattfylleri, men också en dag att skänka en tanke till alla de som fallit offer i olyckor på grund av det.

Trafiknykterhetens dag anordnas tisdag FOTO: MHF den 22 maj i hela Sverige.  – Jag känner tyvärr såna som har barn som de har förlorat i sån här olycka. Då blir det så nära. Det är otäckt med alla de här olyckorna, säger Gunilla Nilsson, MHF. På grund av rattonykterhet i trafiken skadas varje år runt 1 000 personer och runt 70 personer dör. Förutom att det kostar samhället mycket pengar orsakar det också ett stort lidande för både inblandade och närstående. – Vi måste försöka göra något åt det här problemet, säger Gunilla. ANNA NORDSTRÖM anna@svenskmediakonsult.se

ETT ATTRAKTIVT, TRYGGT OCH JÄMLIKT KARLSTAD Nu i maj kan du träffa oss i hela Karlstads kommun! Lördag 12 maj kl. 11.00-14.00 Soltorget Måndag 14 maj kl. 9.00-11.30 Skåre, vid ICA kl. 13.30-16.00 Edsvalla, ovanför jvstn Tisdag 15 maj kl. 9.00-11.30 Väse, gamla järnhandlartomten kl. 13.30-16.00 Våxnäs Centrum Onsdag 16 maj kl. 9.00-11.30 Rud Centrum kl. 13.30-16.00 Vålberg Norsplan Torsdag 17 maj kl. 9.00-11.30 Skattkärr, vid COOP kl. 13.30-16.00 Vallargärdet, vid ICA Fredag 18 maj kl. 9.00-11.30 Molkom, torget kl. 13.30-16.00 Kronoparken Centrum Lördag 19 maj kl. 11.00-14.00 Soltorget kl. 14.00-16.00 Våxnäs Centrum Måndag 21 maj kl. 9.00-11.30 Edsvalla, ovanför jvstn kl. 13.30-16.00 Skåre, vid ICA Tisdag 22 maj kl. 9.00-11.30 Vålberg Norsplan kl. 13.30-16.00 Väse, gamla järnhandlartomten Onsdag 23 maj kl. 9.00-11.30 Kronoparken Centrum kl. 13.30-16.00 Skattkärr, vid COOP Torsdag 24 maj kl. 9.00-11.30 Rud Centrum kl. 13.30-16.00 Vallargärdet, vid ICA Fredag 25 maj kl. 9.00-11.30 Våxnäs Centrum kl. 13.30-16.00 Molkom, vid torget Lördag 26 maj kl. 11.00-14.00 Soltorget

SVENSKA MODELLEN

SKA UTVECKLAS INTE AVVECKLAS


6

KHaktuellt #4 2018

A N R A G Ä V Å P R E T IS L K Y C H U N DR A TA L S

n a d n u r t e m l a v r unde Under helgen den 26 - 27 maj är det dags för årets upplaga av motionscykelloppet Valmetrundan. Då gäller det att se upp för de hundratals cyklister som kommer att trafikera landsvägarna och skogarna i Värmland. - Om man slår ihop alla motionsloppen brukar vi ha ungefär 600 anmälda cyklister, det får vi vara glada för om vi får i år med den här blöta våren, säger tävlingsledare Krister Lergård.

CYKLING. Enligt Krister kommer de flesta anmälningarna in veckan innan Valmnetrundan, även om sista anmälningsdagen är den 16 maj. Det finns möjlighet att anmäla sig på plats ända fram till startskottet. –Det underlättar naturligtvis för alla om de som vill vara med anmäler sig i förtid. Men många anmäler sig samma dag. Det handlar mycket om vilket väder vi har och i år får vi så klart fantastiskt väder, säger Krister Lergård.

TÄVLA I MOUNTAINBIKE På lördagen kan deltagarna välja på två landsvägssträckor som är 15 eller 7 mil långa. Lergård berättar att när stora cykel-

tävlingar arrangeras är det enormt fokus på säkerhet runt tävlingen. - Nu ser vi till att alla mår gott istället. Det finns kartor och asfalten är målad så ingen ska komma vilse, säger han. Även i år kan man välja en 45 kilometer lång MTB-banan. - På söndagen kan man åka vår roliga MTB-bana som har flyttats till Kilenegården på Hammarö. Ungefär lika många cyklister deltar på alla distanser även om det är stor spridning på dem som kör de olika loppen. - De som kör 15 mil ska ju också köra Vätternrundan senare i år och vill ha längre distanser, medan 7-milarna är de som vill cykla mer i ett lagom tempo. Det ska vara kul att

vara med och efteråt ska man vara stolt över sig själv. Allt från entusiaster till tävlingscyklare brukar vara med. Gammal som ung är välkommen att delta och meningen är att cyklisterna ska ha trevligt. De ska utmana sig själva i ett tempo som de själva väljer. –Det är ett motionslopp och meningen att man ska mäta sina krafter. Det är både en trevlig naturupplevelse och en utmaning att vara med, säger Lergård.

ETT SAMARBETE Valmetrundan är ett samarbete mellan Valmet AB och Skoghalls cykelklubb. Ett samarbete som startade när Valmet skulle fira ett jubileum och man skulle ha öppet hus.

- Man ville förgylla det hela med något mer än att bara öppna upp så att folk kunde tittade på jättemaskinerna där inne. Då passade det bra att låta härliga motionärer komma för det blev samtidigt en friskvårdsaktiviet för Valmets personal. Vad ska man tänka på om man vill vara med? - Alla måste ha hjälm, men det är så självklart att man inte ens behöver säga något. Sen ska man se till att ha ordentligt vätska i kroppen och börja tanka vatten under torsdagen och fredagen innan. Vätskebrist är en vanlig orsak till att man inte orkar. SARA STRAND sara@svenskmediakonsult.se


7

KHaktuellt #4 2018

VÅRERBJUDANDE! * ▪ MTB & standardcyklar från 4.000:▪ Fjolårets elcyklar 15.000:- Statligt bidrag – 25% på elcyklar ▪ Barncyklar 30%

KAMPANJPRISER I HELA BUTIKEN!

*Gäller lagervaror.

VI SERVAR DIN CYKEL INFÖR VÅREN & VALMETRUNDAN

Rudsvägen 32, Karlstad Vard 10-18, Lör 10-15 Butik: 076-191 98 41 Peo: 072-701 28 51

För att cyklister ska hitta vägen använder man orange enduropilar och ritar med kalk på backen.

NYA STRÄCKOR PÅ

Karlstad & Hammarö

ÅRETS VALMETRUNDA I år blir det nya sträckor att cykla på Valmetrundan. På lördag kan man välja att cykla 15 eller 7 mil och de nya sträckorna kommer så snart alla tillstånd är klara. – Det är klart att starten blir samma hos Valmet men målet kommer att flyttas. Vi har gjort om banorna så att den långa kommer att gå ända upp till Sunne, det är möjligt att den kommer att bli lite längre än vanligt, säger Tommy Ahlborg, medarrangör Valmetrundan. På söndag kan man även i år välja en 45 kilometer lång MTB-bana, som även den är ny för i år. – Vi har också en ny bana för MTB där start och mål blir vid Kilenegården. Vi kör MTB längs Bonäsleden och sedan i skogen. Den kommer nog att bli riktigt fin i år. På söndag kommer även Barncancertrampet på 3 mil att köras i ett samarbete med Team Rynkeby, efter MTB-loppet.

PILAR MED ENDURO Inför ett större arrangemang som Valmetrundan är det mycket att tänka på och en hel del att planera. Säkerheten är så klart viktig och att alla både hittar runt banan och att de kommer i mål. För att alla cyklister ska hitta fram målar man bland annat pilar på vägen. Det tar hela dagen att göra detta och då sätter man både upp små orangea enduropilar och målar pilar direkt på marken med kalkfärg. – Börjar det regna får vi göra om allting för kalket regnar bort då. Det har vi varit med om att det har hänt och då började det regna under natten, berättar Tommy Ahlborg. Han åker inte ensam utan de brukar vara 3–4 stycken som hjälps åt. En kör bilen och de andra pilar. – Det är lite jobb med att lägga en bana och det kan vara lite besvärligt ibland men när tävlingen startar och man ser alla glada cyklister så är det värt allt jobb, säger han.

45 km mTB

N I A

K O B

N u

R AJ t e 7M

M 2 l 6 2 A V

N A d

70 eller 150 km landsväg

HINNER INTE CYKLA Tommy Ahlborg har varit medlem i Skoghalls cykelklubb i många år men de senaste åren har han inte haft tid att cykla själv. – På Valmetrundan och många andra lopp som vi är med och arrangerar under sommaren, brukar jag vara tidtagare. Då har man tyvärr inte tid att cykla själv. Andra lopp som föreningen är med och arrangerar är Fryksdalens 3-dagarslopp, Kileneloppet, Vätternrundan och några fler.

SARA STRAND

ValmetRundan är ett motionslopp som körs under två dagar. Tävlingen passar ung som gammal, elit som motionär. Åldersgräns 15 år. Följ oss gärna på Facebook. Arrangemanget är ett samarbete mellan Valmet AB och Skoghalls Cykelklubb

ANMÄLAN PÅ VALMETRUNDAN.SE


Solglasögon med din styrka på köpet Travkvällen med KHaktuellt har blivit en årlig tradition.

FOTO: JOACHIM SVÄRDH

VÄLKOMMEN PÅ TRAVKVÄLL MED KHAKTUELLT Värde upp till:

2895:-

+ gratis synundersökning. Värde 395:-

Vid köp av kompletta glasögon med iProtection NT, så får du solglasögon med din styrka! Köp enkelslipade glasögon (fr. 2095:-), få enkelslipade solglasögon (solglas 1000:och båge 595:-). Progressivt första par (fr. 3395:-) ger progressiva solglas (solglas 2300:- båge 595:-). Pris på 1:a par är med iProtection NT

Fördelarna med iProtection NT

MADE IN GERMANY

◆ Maximalt reptålig ◆ Minimalt med reflexer ◆ Smuts- och vattenavvisande ◆ Maxskydd mot UV-ljus ◆ Förlänger glasets livslängd ◆ 3 års garanti

Varje år arrangerar vi på Svensk mediakonsult en travkväll på Färjestads travbana. I år blir det den 7 maj som vi bjuder in till en riktig travfest fylld med spännande lopp, spel och förhoppningsvis fint väder. Vi hoppas på en trevlig kväll med möjligheter att träffa både läsare, kunder och samarbetspartners. TRAV. Travkvällen med Svensk mediakonsult, som ger ut de båda tidningarna KHaktuellt och Fastighetsmarknaden, som arrangör har numer blivit en årlig tradition och hålls som vanligt på Färjestads travbana. Måndagen den 7 maj är det dags för årets travkväll med V64. Totalt blir det elva lopp med bland annat Sleipner cup och Dubbelcupen, två lopp för kallblod. Dessutom kommer Wången cup att köras, som är en natio-

nell serie för de bästa lärlingarna i landet. Och för den som är intresserad av att även titta på ridningen kommer det denna kväll bli ett montélopp, där man rider travhästar istället för att köra dem i sulky.

SAMARBETSPARTNER Färjestadstravet har en central roll i den värmländska travsporten och arrangerar årligen cirka 40 tävlingsdagar med både elit- och breddverksamhet. Svensk media-

konsult har under många år haft Färjestadstravet som samarbetspartner och att arrangera en travkvällen har blivit en årlig tradition. KHaktuellt och Fastighetsmarknaden är två väl etablerade tidningar med 27 respektive 26 utgivningsår och som med tiden utvecklats till onlinetidning samtidigt som vi även finns på sociala medier. Utöver en trevlig kväll på travet ser vi det som ett gediget tillfälle att träffa både läsare, kunder och samarbetspartners. Vi hoppas på många spännande lopp och håller tummarna för storvinster, eller åtminstone några slantar, när det är vår tur att vara värd för en kväll på Färjestadstravet. ANNA NORDSTRÖM anna@svenskmediakonsult.se

Välj bland över 30 solglasögonmodeller! 1/2 PRISET PÅ TILLVAL! Förbättra dina solglasögon med t ex polariserande glas. Alla tillval för halva priset på ditt andra par! Eller byt upp dig till en het märkesbåge från Boomerang, för bara 500 kr i tillägg (ord pris 1095 kr).

Gratis synundersökning

395:-

Synundersökningen avser glasögon och utförs av legitimerad optiker. Inget köptvång. Intyg, recept, remiss etc. debiteras. Gäller t.o.m. 2018-07-01.

Boka din synundersökning enkelt på: www.glasogonmagasinet.se

VÄRDEKUPONG

Kvalitet & service till rätt pris!

Drottninggatan 26 Karlstad Tel: 054-18 03 18

Mån - Fre: 09.30 - 18.00 Lördag: 09.30 - 14.00

w w w. g l a s o g o n m a g a s i n e t . s e

Varje människa är unik. Gravstenen avspeglar den avlidnes personlighet och ger ett minne att hedra och bevara. Vi tillverkar varje gravsten från grunden efter kundens önskemål. Klicka våra gravvårdskataloger på backmanssten.se. Där finns ett stort utbud av stenar, granitsorter, dekorer samt olika textstilar och uppställningsförslag. Vi har även en utställning på Ilanda av både stående och liggande gravvårdar.

Rådalsvägen 11, Skåre, Karlstad 054-53 40 70 | backmanssten.se

gravstenar Trafiknykterhetens dag

22 maj

Att mista en vän eller familjemedlem i en rattfylleriolycka förändrar människors liv. För alltid. Trafiknykterhetens dag är en nationell manifestation mot rattfylleri. I år uppmärksammar vi rattfylleriets pris på trafiknykterhetens dag. Den 22 maj möter du MHF på bilprovningar i hela Värmland.


9

KHaktuellt #4 2018

”För oss blir det inte vår

utan att sjunga på Valborg” Manskören Manhem bildades 1890 och är en av Karlstads äldsta kulturföreningar. Redan från starten sjöng de in våren under Valborgsmässoaftonen och det har blivit en tradition i Karlstad både att lyssna till dem och för dem att sjunga på museitrappan på Sandgrundsudden. – Jag gör mitt 34:e år nu och ha stått på samma plats varje år som körledare med i stort sett samma sånger. Det är en speciell känsla, säger körledare Erik Rynefors. VALBORG. Det

här är en av de största körerna under valborgsfirandet i Sverige och det blir en maffig föreställning när uppåt 100 mansröster tillsammans välkomnar våren. – Manhem har 60 medlemmar och vi kommer att sjunga tillsammans med studentkören CMB som är cirka 20 personer. Dessutom brukar det sluta upp fler hemvändare så vi blir nog uppåt 100 sångare, säger Erik Rynefors. För många är det en tradition att lyssna till manskören på Valborg och som tycker att det hör till firandet lika mycket som brasan. – Vi har sjungit där i väldigt många år, kanske redan från starten. För oss blir det inte vår utan att vi får sjunga in våren där på Valborg. Hur känns det att sjunga i en så stor kör? – Det blir en enorm kraft och känsla att vara så många. Men det är också speciellt när vi sjunger de mer finstämda visorna så mjukt som vi gör, fast vi är så många.

VALBORGSMÄSSOAFTON I MARIEBERGSSKOGEN Måndag 30 april kl. 19.30-22.00. Fri entré! FOTO: PIX ABAY.COM

INGET FYRVERKERI I Forshaga blir det traditionellt valborsgfirande på Forshaga hembygdsgård med café och fiskdamm för barnen. Brasan tänds efter körsången men i år har man beslutat att avstå från fyrverkerier. – Vi tycker inte att det ligger i tiden längre med fyrverkerier. Vi har haft det tidigare år men med tanke på miljön, djuren och att vi har sett att barnfamiljerna går därifrån när det är dags för fyrverkerier för att barnen blir skrämda, har vi bestämt att vi inte ska ha det i år. Vi lägger pengarna på annat istället, säger ordförande Sara Nilsson.

Sandgrundsudden, Karlstad Tid 18:00 Mariebergsskogen, Karlstad Brasan tänds vid klockan 20 Tid 19:30 - 22:00

Filipstad Traditionsenligt valborgsfirande på Munkeberg från klockan 19:30.

Alster Tid: 20 Plats: Tälleruds hembygdsgård

Bergsjö, Kristinehamn Välkomna in våren med brasa, vårtal, musik, lotterier och fyrverkerier vid Bergsjö Bygdegård. Från klockan 20.

Värmskog Grums Valborgsfirande på Liljenäs, startar 20:00 och kvällen avslutas med ett fyrverkeri. Charlottenberg Folkets Hus klockan 20. Bjurtjärn Valborgsmässofirande vid sockenstugan i Bjurtjärn klockan 19. Brasan tänds klockan 20.

MARIEBERGSSKOGEN.SE

Stiftelsen Bergslagsgårdar söker

FAMILJEHEM Vill Du ta emot barn, ungdomar eller vuxna i ditt hem?

SARA STRAND Åmotsfors Hammars Folkets hus hälsar våren välkommen klockan 19:30. Brasan tänds vid Bysjöns strand 20:45.

Lillängsviken, Skoghall När: 18:30 - 20:30

Det är Agria Djurförsäkringar som står bakom Sveriges största hundpromenad som ifjol hade över 2 000 hundar som deltog i Stockholm. I år utökar de promenaden med 16 orter där Karlstad är en av dem. Så lördagen den 19 maj är det dags att ta med alla vovvar för att gemensamt i alla orter bilda Sveriges största hundpromenad. För varje ekipage med husse eller matte med hund skänker Agria 10 kronor till hjälporganisationer för hundar. Alla orter kommer ha en gemensam start klockan 11 med löpande starter framåt. Mer information om varje ort kommer på Agrias hemsida. MARIEBERGSSKOGEN - KARLSTADS STADSPARK

Efter konserten på museitrappan åker körerna vidare till Mariebergsskogen och kör samma program där vid Acksjöns kapell.

HÄR FIRAR DU VALBORG:

ÅRETS STÖRSTA HUNDPROMENAD TILL K ARLSTAD

Bjurbäcken Valborgsmässofirande i Kvarnen, Bjurbäcken, klockan 19. Brasan tänds klockan 21. Rämmens Bygdegård Start klockan 18. Forshaga hembygdsgård Start klockan 20. Östra fågelvik Tid: 19.30, brasan tänds klockan 21.

   

Jour dygnet runt Stöd från familjevårdskonsulent Utbildning och möten med andra familjehem Högsta ersättning enligt rekommendationer från SKL

Ring Pernilla i Karlstad Växel 019 - 17 05 90

www.bergslagsgardar.se

BESIKTA BILEN PÅ NÅGON AV VÅRA 11 STATIONER I VÄRMLAND! BESIKTA.SE | 0774-400 800

054 - 13 95 24


10 HÄLSA & SKÖNHET

KHaktuellt #4 2018

HÄLSOKRÖNIKA

DET ÄR INNE ATT TRÄNA UTE

I

skrivande stund sitter jag ute på balkongen i vårsolen och laddar för en löptur. Jag har gjort en ny spellista på Spotify och planerat vilken runda jag ska springa idag. Att träna utomhus är bland det bästa jag vet. Jag gillar enkelheten i att bara behöva sätta på mig mina löparskor och gå utanför dörren så finns där tusen möjligheter för ett bra träningspass! På den här tiden av året tar det emot för många att gå in och träna på ett gym då vårsolen lockar mer än träningslokalen. Vad passar då bättre än att kombinera motion och frisk luft på samma gång? Använd naturen som träningsredskap och låt fantasin flöda. Promenera, spring eller cykla. Lyft stenar och stockar eller spring intervaller upp och ner i en backe. Känner du att du behöver ny inspiration eller vill träna tillsammans med andra så erbjuder även en del träningsanläggningar gruppträning utomhus såhär års. Det finns många fördelar med att träna ute. Det är vetenskapligt fastlagt att utomhusträning har en mycket god effekt på vår hälsa. Det har givetvis all form av träning, men tränar man utomhus så får man också i sig det viktiga D-vitaminet från solljuset och man får en annan effekt av träningen då underlaget ofta är ojämnt, vilket gör att kroppen jobbar med fler småmuskler än vid inomhusträning. Forskare menar även att utomhusträning är extra effektivt mot stress och påverkar vårt humör på ett positivt sätt. Det största steget är att ta sig upp ur soffan och över tröskeln, men sitt inte hemma Range, pay and play &Bege Linksgolf och vänta på att bli motiverad. dig istället ut i naturen och rör på Grön friskvård dig - kanske är det så att du blir motiverad av upplevelsen i sig. Nu ska jag lägga bort datorn och beger mig ut i skogen – vi kanske ses där!

Med golfsäsongen runt knuten På Hammarö Golfklubb är det mycket på gång. Just nu byggs det en ny träningshall samtidigt som klubben håller på att tillgänglighetsanpassar delar av anläggningen. Framöver är det många olika tävlingar på gång, men härnäst är det att kunna öppna upp banan för säsongen som ligger närmast. – Banarbetarna gör ett fantastiskt arbete och ligger i fas. Så nu är det bara upp till vädret när vi kan öppna, säger klubbchef Martin Zetterfeldt Edin. GOLF. Med våren ordentligt på ingång börjar det också dra ihop sig för alla golfbanor att öppna upp för säsongen. När det sker är dock ännu svårt att säga, utan beror på hur vädret ter sig. – Vi har varit lite bortskämde de senaste åren med tidiga öppningar. Kollar man bak-

åt i tiden var det mer vanligt att banorna öppnades först i april-maj. Vi är en av de klubbar som brukar öppna tidigast i regionen. Det är målsättningen även i år och det har vi lyckats med tidigare.

POPULÄR TÄVLING Framöver så har klubben ett

GOLF FÖR ALLA

gediget tävlingsschema på gång, med såväl nya som gamla tävlingar. – Vi behåller många tävlingar från förra året. En väldigt populär tävling är Jonas Blixt Invitational. Den är jätteviktig för juniorerna och det kommer folk från hela Sverige. En ny tävling under 2018 är i samarbete med Team Rynkeby. Det kommer vara en lagtävling, där pengarna kommer gå till Barncancerfonden. – Det blir en tävlingsdag där vi tillsammans kan stödja den viktiga cancerforskningen, det tycker vi är jättekul, säger Martin.

TVÅ MILJONER

Alla är välkomna att prova-på golf oavsett förkunskaper, utrustning, grönt kort eller medlemskap. Vi är Karlstad närmaste och grönaste mötesplats på gamla flygplatsen med driving range, två golfbanor samt café, fika och lunch i klubbhuset. Alla är välkomna!

FRIDA SVENSSON Personlig tränare,kostrådgivare, grupptränare KMTI

054-15 90 15 • sommarrogolf.se

En av Hammarö Golfklubbs stora satsningar i år har varit bygget av en ny träningshall, vilket kommer ge träningsmöjligheter året runt, samt att de tillgänglighetsanpassar delar av anläggningen. För hallen har klubben fått cirka två miljoner kronor i bidrag från Allmänna arvsfonden, Värmlands Idrottsförbund, Hammarö kommun, Svenska Golfförbundet och Värmlands Golfförbund. – Hallen kommer troligtvis att stå klar i maj. Den kommer börja användas fullt ut i höst men nu i sommar blir

Hos oss finner du ett lugn • Frisör • Sockring (vaxning) • Hudvård • Fransar – även utbildningar • Naglar – även utbildningar Vill ni boka för en grupp så går det även utanförvåra ordinarie öppettider!

Herrgårdsgatan 16 • Tel: 054-151558

det som en förlängning av shopen med möjligheter att bland annat testa produkter. Klubbhuset och korthålsbanan är en del i tillgänglighetsanpassningen, det blir en handikapptoalett i klubbhuset och handikapparkering i direkt anslutning till klubbhuset och restaurangen.

ÄNDRAD VISION I klubbens verksamhetsplan har de uppdaterat sin vision till ”Hammarö Golfklubb, det naturliga valet för alla”, hela familjen ska kunna åka dit även om inte alla vill spela golf då klubben även erbjuder footgolf, va ndringsleder, rest aurang, och närheten till sol och bad. – Samtidigt uppdaterade vi våra värdeord till Hänsyn, Ödmjukhet, Glädje och Kvalité. Då vår övertygelse är att våra medlemmar, personal och gäster blir och är ambassadörerna för klubben. Våra värdeord känns då självklara för att stärka möjligheterna till att alla våra besökare ska få med sig en positiv upplevelsebild, säger Martin.

ANNA NORDSTRÖM anna@svenskmediakonsult.se

Gudrun Ahlsén 054-18 77 18, 070-509 55 61 gudrun@ svenskmediakonsult.se

I vår spa avdelning kan du bada bubbelbad, Ir bastu och få massage. Vi har solarium för dig som vill få lite färg och pigga upp dig.

Välkommen till oss!

Snart är det dags för golfbanorna att öppna upp för säFOTO: HAMMARÖ GK songen.

Synundersökning ingår alltid vid köp av glasögon!

Storgatan 31,Kil 0554-100 39 | 7optiker.se

ANNONSBOKNING


11

HÄLSA & SKÖNHET

KHaktuellt #4 2018 ”Ridning är en bra träningsform eftersom den tränar hela kroppen med både balans, grundkondition och uthållighet”, säger Maria Persson, ridlärare på Karlstads ridklubb, som rider hästen Cassandra. FOTO: SARA STRAND

ÅRETS NYHETER HOS BM!

PLAXPOT™ PLASMALJUS ÖGONLOCKSLYFT UTAN KIRURGI FÖRE

FRISKVÅRDSBIDRAGET UTÖKAS

Den 1 januari i år utökades friskvårdsbidraget och nu omfattas också flera sporter som golf och ridning. Men det är fortfarande arbetsgivaren som avgör vilka aktiviteter som de anställda får använda bidraget till. HÄLSA.

– Tanken med friskvårdsbidraget är att det ska användas till enklare former av motion som gör att man mår bättre. Skatteverket har tidigare fått kritik för att vi tillåter bidrag för vissa aktiviteter som av vissa anses vara humbug. Men vi lägger ingen värdering i vilka aktiviteter som bidraget används till. Mår man bättre av yoga eller massage är vi nöjda, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket. En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions-

och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen. Tidigare har inte golf och ridning ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning. – Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till

det, säger Pia Blank Thörnroos. För personlig träning gäller bidraget för tjänster som kostar mindre än 1 000 kronor per timme och tjänsten får inte utföras i hemmet. – Det ska vara motion av enklare slag och det ska vara sådant som man upplever sig friskare av. Vi har varit tvungna att sätta upp regler för friskvårdsbidraget och det omfattas nu av nästan alla typer av idrott, utom mer avancerade sporter som fallskärmshoppning i vindtunnel. Om det kostar mer än 1 000 kronor vid ett tillfälle är det inte av enklare slag.

ÖKAT INTRESSE Ridning på timme har blivit en allt vanligare motionsform. På Karlstads ridklubb har man märkt ett ökat in-

EFTER FÖRE

EFTER

Plaxpot är en revolutionerande ansiktslyftningsprocedur som inte kräver någon operation. Den stramar och lyfter huden med omedelbara resultat. Plasmaljus är en icke-kirurgisk och icke-invasiv behandling som krymper överflödig hud, påsar, rynkor, ärr och mycket mer. ™

tresse för ridlektioner sedan friskvårdsbidraget utökades. – Vi har haft en ökning av seniorer jämfört med förra året och har 5–6 stycken som har utnyttjat friskvårdsbidraget för ridning. Det kan ju vara så att flera redan utnyttjat sin friskvårdspeng i år, därför tror vi att vi kommer att få fler anmälningar nästa år, säger Anna Bengtner, verksamhetschef. – Ridning är en bra träningsform eftersom den tränar hela kroppen med både balans, grundkondition och uthållighet. Men man får med sig så mycket mer också med miljön runt omkring med hästarna och naturen. Det är också friskvård, säger Maria Persson, ridlärare på Karlstads ridklubb.

INTRODUKTIONSERBJUDANDE FÖR ÖGONLOCK ELLER PÅSAR UNDER ÖGONEN.

2900:-

gäller tom 18 maj

(4500:-)

3D HIFU

KONSULTATION 100:- (350:-)

ÅTERFÅS VID BEHANDLING gäller tom 18 maj

Med nya tekniken 3D HIFU kan vi utföra riktiga ansiktslyft utan kirurgi som är hållbart upp tilll 5 år. Fettreducering och lyft av dubbelhaka och hals. Fettreducering, lyft och uppstramning av mage, lår, gäddhäng, rumpa, kärlekshantag, celluliter med mera.

SARA STRAND

CE

PÅ FA

054-15 05 30 • Ulvsbygatan 2, Norrstrand Boka online: hud-spa.se

EFTER 7 DAGAR

ERBJUDANDE

30% på valfri botoxbehandling

Gäller behandlingar som bokas under Maj och behandling görs senast 31/7 (kan ej kombineras med andra erbjudanden)

S

FÖRE

K! GIL

OS

MAJ-

Fotmassage och fotvård -Det här gäller dock inte skönhetsvård i form av pedikyr och liknande eller medicinsk behandling (sjukvård). Saltrum - Som metod för avslappning och stresshantering är saltrum, som precis som det låter är rum klädda med salt från golv till tak, godkänt. Mindfulness som stresshantering.

LA

Akupunktur - både med nålar och laser. Bastubad Bowling och boule Crossfit - en ibland tuff träningsform som kretsar kring naturliga rörelser: springa, lyfta, släpa, klättra. Hypnobirthing - För blivande föräldrar. Om båda föräldrarna deltar kan respektive förälder få halva avgiften skattefritt.

B OO

HÄR ÄR NÅGRA GODKÄNDA AKTIVITETER SOM DU KAN GÖRA AVDRAG FÖR. SE HELA LISTAN PÅ SKATTEVERKET.SE:

Färjestads Herrgård Färjestadsvägen 73 KD 054-83 76 00 www.karlstadlaserklinik.se


12 HÄLSA & SKÖNHET

KHaktuellt #4 2018

FOLKNYKTERHETENS VECKA 7-13 MAJ Se våra olika arrangemang på vår hemsida. Varmt välkomna!

Nygatan 15, Karlstad • 054-18 77 72 • vnf.solstan.se

TANDLÄKARE CARIN MARTIN

Anna-Karin

Malin

Carin

Jihan

Vi hälsar nya medarbetaren tandläkare Anna-Karin Martin välkommen. Nu har vi större möjlighet att ta emot nya patienter. Vi hälsar gamla och nya patienter välkomna! Besök oss på facebook

Boka gärna tid online på carinmartin.se

Läkarhuset, Drottninggatan 19, Karlstad 054-15 30 85 | carinmartin.se

25%

Microneedling Gäller tom 9/5.

Fota eller medtag annonsen för att erhålla rabatten.

HON FICK EN NY LOOK Vinnaren av gör-om-mig-tävlingkortare frisyr med både ny färg en blev Anna-Lena Persson. An- och slingor samt att hon färgade na-Lena är 65 år och kommer från både bryn och fransar och gjorLinköping. 2006 flyttade hon till de en handinpackning. Håret laKarlstad och sedan 2009 driver des även upp på rullar för att få en hon Åkerby Herrgård i Nora, där klassisk Hollywoodlook. Efteråt hon även har en gammal släktbegav de sig till ELFRIDA för att gård. komplettera den nya looken med Hur kommer det sig att du ansök- kläder, där de valde starka färger för att lyfta fram Anna-Lete till tävlingen? – Jag kände att jag behövde det. nas drag. Jag känner mig grå och trist. Hur känns det nu efteråt? Jag hinner inte med mig själv så – Det känns jättebra. Jag är jätmycket utan jobbar mest. Det är tenöjd. Det blev mer än förväntat, Vi har även en arabisktalande tandläkare,säger Samir,Anna-Lena. ettnu dygnet runt jobb. som görhar sin praktik hos oss. Vad har du fått för reaktioner? Anna-Lena haft ungefär samma frisyr och färg de senas– Alla har tyckt att det har varit jättebra. Alla reaktioner jag har te 30 åren. – Barnen har sagt så många fått har varit positiva. Jag är otrogånger att ”mamma, ska du inte ligt nöjd och tacksam. Jag fick ingöra något åt håret”. sikt i hur mycket det gör att göra Suzanne Herrlin på Salong Bella om sig själv, säger Anna-Lena. på Nickebo gav Anna-Lena en lite ANNA NORDSTRÖM

FOTON: ANNA NORDSTRÖM

Vi erbjuder tandvård till både barn och vuxna och vi utför tandblekningar.

FÖRE Anna-Lena Persson kände sig innan tävlingen både grå och trist och i stort behov av en förändring.

Vill du också få chansen

att få en ny look?

Passa då på, vi kör samma tävling en gång till. Tävlingen sker i samarbete med Salong Bella på Nickebo och klädesbutikerna ELFRIDA och Walthers. Makeovern består av klippoch hårstyling och makeup från salongen samt kläder från butikerna, för ett totalt värde av cirka 4 000 kronor. Vinnaren kommer sedan synas i kommande nummer med ett kort reportage med före- och efterbild. Vinnaren förbehåller sig att kunna avsätta tid under tisdagen den 8 maj från klocka 9 och framåt, cirka fyra timmar, på salongen på Råtorp plus tid för besök i butikerna i centrum på eftermiddagen. För att vara med och tävla ska du skicka ett mail till anna@svenskmediakonsult.se med en kort motivering varför just du vill ha en make-over samt en bild på dig själv.

Senast söndagen den 6 maj behöver vi ha din ansökan.

EFTER Anna-Lena fick en helt ny look med hår och smink fixat av Suzanne Herrlin från Salong Bella på Nickebo och med kläder från ELFRIDA. Här har hon på sig en kostym från Isay, topp från Street One och en sjal från Masai.

MaJErBJudandE Brynfärg med formning

195 kr • Fillers/botox • Ögonlocksplastik • Plastikkirurgi • Kemiskpeeling • Permanent hårborttagning • Medicinsk hud- & kroppsvård • Cellulitbehandling och mycket mer.

Spraytan (vita Liberata)

299 kr

Manikyr, Pedikyr

550 kr

(Permanent Gellac ingår i priset.)

Boka en kemisk

peeling eller microneedling med dessa fantastiska produkter, så erhåller du valfria produkter för 30%.

������������������� �������������������������������������

Gäller endast bokningar fram t.om 25/5.

Ring eller boka på bokadirekt.se V. Kanalgatan 1 HAGA, Karlstad 0705-20 30 04 skonhetssalonganne.se Järnvägsgatan 9E 1tr, Karlstad | 054-21 15 65 Boka online på harmoniaspa.se

Öppettider endast efter tidsbeställning. (gäller även inköp av produkter & konsultation) Endast kontantbetalning eller swish.

������������������������������������������������������������

������������� VÄLKOMNA ������

�������������

����������������������������������������������� �����������������������

������

Järnvägsgatan 9, Karlstad, 054-21 12 90 guldsilverdesign.se


HÄLSA & SKÖNHET

KHaktuellt #4 2018

13

MASSAGENS DAG Den 12 maj är det Massagens Dag vilket uppmärksammas i hela Norden. För Kroppsterapeuternas Yrkesförbund är det en riktig branschdag och medlemmar runt om i landet uppmärksammar massage med olika event, rabatter och prova-på tillfällen. Idag när de flesta har stressiga jobb och en vardag som är full av måsten, är det viktigt att ta hand om sin hälsa. Massage handlar om beröring, friskvård och att ta hand om sig själv. Den mixade massagen bestod av både taktil och klassisk massage och utfördes av två personer samtidigt. FOTO: SARA STRAND

Massage från topp till tå – av två Massage handlar om såväl friskvård som välbefinnande och det finns många olika varianter. KHaktuellt testade på en mix av både taktil massage och klassisk massage, som dessutom utfördes av två personer samtidigt. – Jag tycker nog att massage är en av de bättre tillfriskningsmetoderna, säger Annelie Jensen, A.J:s massage – utan piller och bandage. MÅNADENS BEHANDLING.

KHaktuellt testade på mixad massage i Deje, som utfördes av både Annelie Jensen från A.J:s massage och Joy från Joys massage. Mixen bestod av en blandning av klassisk massage och taktil massage. – Vi jobbar både mjukt och hårt, säger Annelie. Massagen var helkropp som startade med benen och fötterna. – Du får inte med dig allt om du inte börjar i botten där fötterna för dig framåt.

REN KOKOSOLJA Massagen fortsatte sedan till ryggen, först den nedre biten och sedan den övre. Här mas-

serade Annelie och Joy växelvis. Att det var en blandning av klassisk och taktil massage märktes som mest på ryggen, då det var här det togs i lite mer vid axlarna och övre ryggpartiet, vilket var perfekt för en som mig som spenderar mycket tid vid skrivbordet. – Med den klassiska lyfter man på musklerna och städar under kan man säga. Taktil är mer mjuk och avslappnande, säger Annelie. Massagen fortsatte sedan till armarna och händerna och även här körde de samtidigt. Behandlingen avslutades med en dekolletage- och ansiktsmassage

baserad på ref lexologi. Den utfördes med ren kokosolja, som även tillför fukt till ansiktet.

ANSIKTSMASSAGE Att det var två personer som samtidigt utförde massagen kändes lite annorlunda, fast på ett bra sätt. Att till exempel båda benen blev masserade samtidigt istället för ett i taget gav en annan form av helhet. Och det var svårt att veta vem som gjorde vad när man låg där med ansiktet nedåt. De jobbade väldigt lika fast ändå olika. Massagen som helhet var väldigt avslappnande med en bra mix av det taktila och det klassiska. Ansiktsmassagen, som nästan kändes som varmt sommarregn i ansiktet under ett av momenten, var en perfekt avslutning på ett välbefinnande för hela kroppen. Innan det var dags att vakna till fick jag jag dessutom en lätt stretchning. – Att stretcha är mycket viktigt, säger Annelie. ANNA NORDSTRÖM

t a x a d M e ng m ni ä r t

Säterivägen 9 | 653 41 Karlstad, Våxnäs | 054 - 55 77 100 | www.kmti.se

Vi är branschens största förbund Kroppsterapeuternas Yrkesförbund är ett ideellt yrkesförbund som organiserar massörer, zonterapeuter, kinesiologer, spaterapeuter, akupressörer, aromaterapeuter, shiatsuterapeuter, taktilterapeuter, ayurvedamassörer, ekologiska hudvårdsterapeuter, friskvårdskonsulter, personliga tränare, rosenterapeuter och yogamassörer. Våra medlemmar är välutbildade, följer branschens etiska regler och innehar en patient- och ansvarsförsäkring. I år genomför våra drygt 4 300 medlemmar tillsammans nära 3,5 miljoner behandlingar.

Kroppsterapeuternas Yrkesförbund | kroppsterapeuterna.se

Massage Företagsmassage Afrikansk Dans Zumba Eva HEnriksson Aukt. massageterapeut Lagmansg. 17, Karlstad 070-515 87 42 aktivmassagefriskvard.se

Välkommen till Vår nyA PrAktik

Flera massageFormer Kinesiologi Kristallbädd Yoga Laser Thai Rörelser i grupp

A.J:s Massage

Kroppsterapeuternas Yrkesförbund

– utan piller & bandage

Brogatan 12 A Deje Joy: 0766 - 11 16 90 Annelie: 0761 - 64 11 71 ajsmassage.se Ulrika: 0702 - 22 24 84 ulrikaspraktik.se

Cirkulationsmassage • Energimassage • Triggerpunkter Lymfmassage • Reflexologi/Zonterapi • Reiki Healing

29 års erfarenhet

Mottagningen Vikengatan 17 C, Karlstad 0706-92 64 12 www.ahgrensmassage.se

Urban Åhgren

utbildad cert. massör


14

KHaktuellt #4 2018

HAGADAGEN 28 APRIL

kl 11.00-16.00

e le CreolCreo KingKing träffs aspå på Kingträffa The Elvis

Inne i Haga

Så här trevligt kommer Haga att bli, med stenlagda mattor, grönska och belysning.

Många nyheter på Hagadagen

Lördag den 28 april bjuder Haga in till shopping med trevlig stämning och en hel del erbjudanden, trots ombyggnationerna i området. – Vi vill visa att vi finns kvar men Hagadagen kommer att vara lite mindre än vanligt, säger Jan Åke Nilsson, en av butiksinnehavarna i Haga som är med och arrangerar dagen. Haga är en attraktiv och levande del av Karlstad som kommer att utvecklas ännu mer i samband med att Karlstadsstråket byggs. Redan i vecka 15 började man bygga och när det nya Haga står klart till hösten kommer det att ha en ny skepnad. Ny stensättning, belysning och grönska kommer att bjuda in till

vistelse i området. Men i år gör ombyggnationen att man har fått tänka om kring Hagadagen. – Jag har varit med varje år sedan starten och vi har samma ide’ och upplägg nu som då. Det blir ungefär som det brukar vara, fast Hagadagen blir lite mindre. Eftersom torget är avstängt på grund

av ombyggnationerna kommer vi att hålla till längs Östra Kanalgatan, från slussen mot CCC, säger Jan Åke Nilsson.

LITE AV VARJE Utbudet på marknaden blir ungefär samma som tidigare år och många torghandlare återkommer. Nytt för i år är att Prostatacancerföreningen kommer att ha ett bord där man bland annat kan köpa tre böcker som Gunnar Lundqvist har skrivit och skänkt till föreningen. – Han har skänkt över 3 000 böcker och de kan man köpa för ett rabatterat pris. Pengarna går sedan oavkortat till Prost at aca ncerföreningen. Förhoppningsvis kom-

mer han också att vara här och signera böckerna, säger Gun Nyström på King Creole. Förutom torghandeln brukar butikerna i Haga erbjuda lite extra rabatter och fina erbjudanden. – Det är lite individuellt men många flyttar också ut några av sina varor på gatan. De butiker som finns här är båda gamla och nya men mycket av det som finns i Haga hittar man inte i centrum, menar Jan Åke.

MUSIK TILL SHOPPINGEN Hagadagen erbjuder lite allt möjligt och det har blivit en tradition i kvarteret. Som alla andra marknadsdagar är de beroende av vädret.

–Jag hoppas på fint väder för då kommer det många. Det är lite intimt och mysigt här och det brukar bli riktigt bra, säger Jan Åke. Som vanligt blir det livemusik till shoppingen och som traditionen bjuder är det nya artister som spelar. – Det blir Per Larsson på gitarr, och Thomas Vainio på synt som spelar blandade covers, berättar Gun Nyström. De kommer att stå utanför cafe’ King Creole men eftersom Thomas även spelar dragspel kommer de att gå omkring en del och spela också. SARA STRAND sara@svenskmediakonsult.se

ICA Hagahallen

VI FIRAR 10 ÅR I HAGA!

happy kitchen restaurang bar takeaway

sushi fisk skaldjur

Östra Kanalgatan 2 | 054-15 84 80 happykitchen.se

!

Titta in

Försäljning av antika möbler. Vi utför även renovering och målning av möbler till humana priser. Dan

Öppettider: Mån - Fre 12-18 Lör 10-14 Östra Kanalgatan 6 0703-88 87 66 • 054-15 45 92


15

KHaktuellt #4 2018

HAGADAGEN

28 APRIL

kl 11.00-16.00

Mat, mackor, musik & mer i mysig miljö! Vår specialite räkmackor amerikanska Våfflor Tis-fre 11-18 Lör-sön 11-16 Nygatan 8 - 0731-814173 cafekingcreole.se

FruRetro

Möbler Walfrid Svenssons

IOGT-NTO / VNF

FruRetro Nygatan 3, Karlstad 073 068 71 98 Fruretrohaga

Inredningsstudion

Renässansboden

Öppettider: Tors- Fre 12-18, Lör 11-15

Odds and Ends

MAJERBJUDANDE se sida 12 i tidningen

Boka på bokadirekt.se eller 0705-20 30 04 skonhetssalonganne.se V. Kanalgatan 1, HAGA

Skönhetssalong Anne

Karlstad Kultur & Kuriosa

Happy Kitchen

Maria Wickström Skandinavisk Form och Design

Mån–Tors: 11-18, Fre: 11- 16 Lunchstängt: 13- 14 Östra Kanalgatan 6, Karlstad 054-15 80 30

www.inredningsstudion.se

Maria Wickström Skandinavisk Form och Design Nygatan 1 070-572 00 23 formochdesign.se

H

ld ET ni ng ar bi

NY

ut

en äv

Nygatan 15, Karlstad | 054-18 77 72 | vnf.solstan.se

Med rutavdraget betalar du endast 50% av arbetskostnaden

KARLSTADS STÖRSTA DATORBUTIK & VERKSTAD

Fryxellsg. 2, Herrhagen, Karlstad 054-15 69 00 • wermlandsdata.se

en

Inrednings Studion

Din matt- & lampaffär

Dator, tv, surfplatta, nätverk, eller installationsproblem? Vi hjälper er i hemmet!

N utbi

Kungsg. 2 A • 054-202 20 10 oddsandendsbyh.se

Vi har verkat för drogfrihet sedan 1915

äv

Gör en lysande mattaffär!

!

054-21 08 91


40-70% PÅ ALL SPORT! Stadium Outlet, Välsviken, Karlstad. Vard 10-19 Lörd 10-17 Sönd 11-17.

BEVAKAR VALET 2018

STINA BERGSTRÖM (MP) Sker det några stora f örändringar i partitoppen i Värmland inför valet? – Nej våra två toppnamn på både riksdagslistan och landstingslistan är desamma som i förra valet. Ser partiprogrammet för Värmland liknande ut från tidigare år eller är det många nya frågor? – I vårt partiprogram för Värmland fokuserar vi på den politik som driver i landstinget och i regionen. Till största delen går vi till val på att fortsätta samma politik som nu, att göra landstinget miljövänligare och att se till att bra vård och bra kollektivtrafik finns i närheten i alla delar av länet. Några nya punkter är att vi vill fortsätta öka bemanningen i förlossningsvården, med målet att på sikt ha en barnmorska per förlossning. Vi vill också att det ska finnas toalett på busslinjer som tar längre tid än 45 minuter. Vad är miljöpartiets viktigaste valfråga i år och varför är den viktig? – Miljöfrågan, inklusive klimatutmaningen

är vår viktigaste fråga. Om vi inte kan hejda klimatförändringarna, utrotningen av arter och spridning av gifter med flera miljöhot kommer det att få allvarliga följder både för oss och kommande generationer. Hur planerar ni att genomföra dem? – Att arbeta för en bättre miljö handlar både om att satsa mer pengar på att skydda värdefull natur, på att göra klimatsmarta investeringar i kommuner och landsting, att höja miljöskatterna och förbjuda farliga kemikalier. Det handlar också om att sätta mål för minskade utsläpp, både de inhemska och de som orsakas av vår konsumtion i andra länder. Är det frågor ni drivit länge eller är något nytt? – Ja, detta har vi drivit länge och under den här mandatperioden då vi sitter i regering har vi tagit stora steg framåt. Vi har höjt miljöbudgeten med mer än 100 procent. Vi har skyddat mycket mer skog, fördubblat stödet till hyggesfria skogsbruksmetoder, tagit ett beslut om en landsomfattande inventering av värdefulla skogar, gjort stora satsningar på renare hav och på järnväg och annan kollektivtrafik. Vi har också infört en klimatlag med mål för i vilken takt utsläppen ska minska i Sverige. Detta var miljöpartiets viktigaste vallöfte 2014. SARA STRAND

ARMAN TEIMOURI (L)

Sport har aldrig varit billigare!

Sker det några stora förändringar i partitoppen i Värmland inför valet? – Stora förändringar både när det gäller riksdags- och landstingslistan med nya namn i toppen. Jag och Sara Gunnarsson från Karlstad toppar riksdagslistan och Eva Julin Dombrowe från Kristinehamn och Niklas Lehresjön från Karlstad toppar landstingslistan. Ser partiprogrammet för Värmland liknande ut från tidigare år eller är det många nya frågor? – Det är många nya frågor. Det viktiga för oss är ett valprogram som värnar om att hela Värmland ska leva. Vi arbetar därför för en utvecklande politik både på nationell, regional och kommunal nivå, som alla går hand i hand. Vad är Liberalernas viktigaste valfråga i år och varför är den viktig? – Inom Liberalerna ser vi framför allt två frågor som viktiga. Det handlar om integration och utbildning. Idag ser vi ett fruktansvärt slöseri med människors kraft, när personer som vill försörja sig själva och vara med och bidra, aldrig får en chans att komma in i det svenska samhället på riktigt. Liberal integrationspolitik bygger på att varenda människa behövs. Här är skolan också en viktig del. I klassrummet kan nya dörrar öppnas för barn som aldrig får veta hemma att man kan läsa tidningen eller öppna en bok. På det barnet

ska skolan ha höga förväntningar och tydliga kunskapskrav. För den eleven ska den bästa läraren finnas. För den som drabbas av hederskultur måste skolan vara en oas av frihet. Och för alla som tror att de måste följa gamla spår ska skolan visa att man kan välja sin egen väg. I skolan ska varenda unge få veta att allt är möjligt. Hur planerar ni att genomföra dem? – När det gäller integration vill vi satsa på svenska språket, som är en biljett in i det svenska samhället. Vi vill också satsa på inträdesjobb för unga och nyanlända där arbetsgivare genom lite lägre lön och enklare regler kan ha råd att anställa och fler få en egen lön att leva på. Vi kommer även arbeta med jämställdhet och fortsätta kampen mot hedersförtryck. När det gäller skolan vill vi ha mer lärarledd undervisning och låta lärarna få vara lärare. Därför vill vi återinföra lärarassistenter som administrativt stöd. Men framför allt vill vi att lärarlönerna ska höjas rejält och göra skolan statlig igen. Är det frågor ni drivit länge eller är något nytt? – Liberaler har i alla tider lyft fram utbildning och kunskap – helt enkelt för att kunskap skapar möjligheter för en människa. En människas bakgrund ska heller inte få avgöra hennes framtid – den övertygelsen ligger bakom liberalers engagemang för bättre integration. Både den som flyttat till Sverige från ett annat land och den som har vuxit upp här, ska kunna bestämma över sitt liv och drömma sina egna drömmar. ANNA NORDSTRÖM


17 U

* N

AM EH

A

D

& K RISTI

N

Solglasögon för 99 kr hos den stora klädjätten. Klart! Sommaren räddad?

UTBILDNING. Den nya utbildningen vänder sig till dem som vill arbeta som lärare i grundskolan för årskurs 4-6. Tre dagar i veckan kommer studenten att arbeta verksamhetsintegrerat i en kommun och två dagar i veckan studerar hen. – Regionen står inför stora rekryteringsbehov de närmaste åren och tillsammans med kommunerna försöker vi hitta fler möjligheter till att få fler utbildade lärare i Värmland. Vi tänker att det finns personer som har gått och tänkt på att läsa till lära-

re men av olika orsaker inte kan göra det. Det är dem vi vill nå, säger Nina Thelander.

TEORI OCH PRAKTIK Utbildningen har 40 platser och passar bäst för den som har tänkt igenom möjligheterna att arbeta som lärare noga. En fördel är att ha vikarierat som lärare tidigare. Redan från utbildningens start förväntas eleven ta ett undervisningsansvar i den skola som hen har anställts vid. – Det vi tycker är spännande är att utbildningen redan

från början kopplar ihop teori med praktik, det ger oss en möjlighet att koppla ihop dem på ett nytt sätt. Den fördjupning som erbjuds är naturvetenskapliga ämnen och matematik. Studenterna kommer att få ta del av undervisningen via telebildssändningar på lärcentrum. Vilket lärcentrum hen tillhör beror på vilken kommun studenten tillhör och tanken är att resväg till lärcentrat ska vara kortare än att åka till Karlstad universitet.

Nja, inte riktigt. Vi på OptikHuset brinner för dina ögons hälsa och vill gärna dela med oss av svaret på varför du behöver ett riktigt solskydd. Därför startar vi nu Solskyddsakuten i våra butiker. Kom förbi och testa dina befintliga solglasögon eller prova ett par nya så berättar vi mer. Välkommen till OptikHuset. För dina ögons skull.

Kristinehamn Kungsg. 46, 0550-182 00 Karlstad V. Torgg. 14, 054-18 20 20

SARA STRAND

21 YH-UTBILDNINGAR TILL VÄRML AND Under 2018 kommer det att finnas 21 olika YH-utbildningar att söka i Värmland och under YH-dagen den 21 mars var det fullt hus med drygt 500 besökare. En av skolorna som i år har beviljats nya utbildningar är Yrkeshögskolan på Karlstads Teknikcenter, som inför hösten kommer ha totalt åtta olika utbildningar att erbjuda. – Att som utbildningssamordnare bli beviljade sex av sju sökta utbildningar är helt fantastiskt och unikt. Tidigare har vi fått ungefär hälften beviljade. Detta visar vilken hög kvalitet vi har på våra utbildningar, säger Henrik Degert Grahn biträdande rektor på Karlstads Teknikcenter, i ett pressmeddelande.

Har du sökt till oss? Vi söker i alla fall dig!

För vi ses väl till hösten... 15 augusti drar vi i gång höstterminen. Är du intresserad av djur och natur? Gör ett omval till oss senast 9 maj. Läs mer på www.lillerud.se.

T

Det ÄR skillnad på solglas och solglas! ”Vi gör den här satsningen för att skapa möjligheter för en ny målgrupp att nå lärarbehörighet”, säger Nina Thelander, prodekan för Lärarutbildningsnämnden på Karlstads universitet.

T

LS

Läs mer på optikhuset.se

D DSAK

KAR

Köp 1 par glasögon till ordinarie pris - få 50% rabatt på glasen i par 2!

KY

*

I höst startar en ny lärarutbildning på Karlstads universitet. Det är ett pilotprojekt där eleverna studerar på 75 procent och arbetar på 50 procent, samtidigt som de får lön under studietiden. – Vi gör den här satsningen för att skapa möjligheter för en ny målgrupp att nå lärarbehörighet, säger Nina Thelander, prodekan för Lärarutbildningsnämnden på Karlstads universitet.

SOLKAMPANJ

LS

EN

Ny utbildning ska locka fler till läraryrket

SO

KHaktuellt #4 2018


18

KHaktuellt #4 2018

Vad hände med Kärringaholmen? Karlstad utvecklas och förändras hela tiden. Historiens vingslag kan man se på många ställen – som Gubbholmen till exempel. I dag är den lite av en oas i staden, men den har inte alltid funnits där. Faktum är att Gubbholmen är relativt ny och ett tag hade den även en maka som kallades för Kärringaholmen.

Kärringholmen var bara 15x4 meter, så holmarna har växt ihop till en. Idag kan man se en landupphöjning där Kärringholmen var, men den försvann för ungefär 50 år sedan, berättar Sven Wallin, lokalhistoriker.

NORRSTRAND. Gubb-

Idag är Gubbholmen ett populärt område. Där är det inte är några problem att ha en picknick, det är till och med til�låtet att dricka alkohol här. Många använder holmen till att motionera på och numera kan man även träna på utomhusgymmet i lärkträ. – Utegymmet byggdes 2016 efter att kultur- och fritidsförvaltningen fått ett medborgarförslag som föreslog platsen som lämplig placering av ett utegym, säger säger Anders Holmquist, utvecklingschef vid kultur- och fritidsförvaltningen. 2017 kompletterades gymmet med kilometermärkning av stigen runt Gubbholmen. – För att göra så att platsen för utegymmet kändes mer trygg monterades samtidigt ljus som belyser gymmet och den bakomliggande skogen,

holmen är en ö i Klarälven som enligt Naturskyddsföreningen bildades i samband med att Östra bron blev färdig i början av 1800-talet. Det finns lite dokumenterat om ön men något som är intressant är att den användes av Laxfiskebolaget som 1863 ville uppföra en mindre stuga där, men fick nej av fullmäktige. – Bolaget surnade då till och menade att de av hävd hade full besittningsrätt till Gubbholmen och att deras tillståndsansökan mest var en formsak. Fullmäktige gav då med sig och man får väl anta att Gubbholmen vid den tiden sedan gammalt hörde Laxfiskebolaget till, berättar Jon Räftegård, arkivchef vid Karlstads kommun. Före 1954 syns ingen gångbro på arkivets kartor och en får anta att den inte var tillgäng-

PUPULÄRT OMRÅDE lig utan båt. 1953 beslutade fullmäktige att det skulle byggas en gångbro över Gubbholmen.

KÄRRINGAHOLMEN Gubbholmen hade en partner en gång i tiden. På kartor från 1880- och 1890-tal är det nämligen två holmar utritade på platsen och den andra ska ha gått under namnet Käringaholmen. – Men jag vet inte mycket om den. Det enda jag har hittat skrivet om Kärringholmen är att 1903 ansökte Karlstad-Munkfors-Järnvägs AB om att få ta fyllnadsämnen från ”Gubb- och Käringholmarna” till den blivande bangården på Herrhagen. Men på 1908 års karta finns bara Gubbholmen utritad, berättar Jon Räftegård. –Det kommer stora mängder sand med vårvattnet och

säger Anders Holmquist. Kommunen har också röjt bort sly runt hela Gubbholmen så att den skulle kännas tryggare att vara på. – I år kommer vi att byta ut två maskiner som har gått sönder på grund av slitage samt

att vi kommer att komplettera gymmet med nya maskiner, säger Anders Holmquist, vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Karta från 1893 där Gubbholmen och Kärringholmen är synliga längst upp till höger.

SARA STRAND

FOTO: K ARLSTADS ARKIV.

D E T TA Ä R E N A N N O N S F R Å N F O R S H A G A M Ä S S A N

A NNO NS

A N N ON S

Mässan för alla samlare

Nu är det snart dags för Forshagamässan, samlarmässan som har allt som tänkas kan inom samlarföremål, antikt och kuriosa. – Alla samlar på någonting, det finns samlare för allt. Jag säljer också en del men jag tycker att det är roligare att köpa. Att köpa och samla, det är det roliga, säger mässgeneralen Ingemar Hansson.

På Kristi himmelsfärd torsdag 10 maj är det dags för årets upplaga av Forshagamässan. – Vi fyller hela Ängevi Ishall i Forshaga för 16 året, säger mässgeneralen Ingemar Hansson. Och förra året hade de runt 1 100 besökare, vilket är en fördubbling sedan första året. – En del mässor tappar efter några år, men vi har aldrig tappat besökare. Tvärtom. När vi öppnar på morgonen är det alltid en lång kö för att få komma in. Det är kul. – Jag personligen tycker att mässsan har satt Forshaga på kartan. Det är den största inomhusmässan i Värmland som är på en dag. 70-tal utställare Det kommer vara runt ett 70-tal utställare på mässan. En del åter-

Över 1 000 personer besökte Forshagamässan fjol och mässgeneralen Ingemar Hansson tror på minst lika bra uppslutning i år.

kommande sedan tidigare år, men även en del nya. – Det kommer ett antikvariat från Göteborg som ska ha sex bord. Det innebär ju att den här mässan är omtalad. Långväga utställare från till exempel Skåne och Hälsingland och besökare från hela Mellansverige säger det mesta. Och det som går att fynda är allt möjligt med mycket från 50- och 60-talet men även från både tidigare och senare perioder. – Den är så spridd. Det är så

många olika utställare och så många spridda områden bland fynden. Allt mellan himmel och jord, som vi brukar säga, på Värmlands fyndigaste mässa. Fri värdering På mässan är det några företag som ställer ut men mest privatpersoner, som precis som arrangörerna har det som hobby. – Den här mässan är helt ideell. Det är Forshaga IF och Forshaga Folkets Park som gör det här tillsammans.

Dessutom kommer det finnas möjlighet med fri värdering av en expert på antika föremål, tillika värderare på mynt, vykort och frimärken. Alla har ju något värdefullt i hemma i gömmorna. Och som samlarmässa har den genom åren fått toppbetyg av såväl säljare som besökare. – Det är en väldigt uppskattad mässa. Det är kul att höra från besökare vad de tycker. Många går runt en hel dag och tittar, fikar och fyndar, säger Ingemar.

FORSHAGAMÄSSAN 16:e året!

ANTIKT & KURIOSA

Ängevi Ishall, Forshaga Kristi Himmelfärdsdag, tors 10 maj kl 10-15 ANTIKT • KURIOSA • SAMLARSAKER • MYNT SEDLAR • GLAS • PORSLIN • FIGURINER BÖCKER • LEKSAKER • BENSINA • VYKORT FRIMÄRKEN • VINYL • VINTAGE

ingemar.son@live.se


19

KHaktuellt #4 2018

STENBRON STÄNGS AV IGEN

Renoveringen av Östra bron börjar bli klar och har öppnat upp för gångoch cykel- och busstrafik. Det som återstår att göra nu är en del undervattensarbeten och en del målning som kommer att göras under våren 2018. Därför stängdes den av igen från och med den 3 april tillsvidare.

SUNDSTA. Under våren startade arbetet med Karlstads nya busstråk och då stängdes bron igen. Då passar man på att göra den sista målningen och gjutningarna under vatten. Arbetet med Östra Bron har pågått sedan i

juni 2017 och det är den första renoveringen av bron sedan 50-talet. Den har nu totalrenoverats och fått nytt tätskikt. Bron har även smyckats med ny färgglad belysning. Man ska även konservera de två sandstenarna som står på

ANNONSBOKNING Aquabase är Sundstabadets senaste träningspass.

SARA STRAND sara@svenskmediakonsult.se

Bellis Blommor

Pär Forsberg 054-18 77 18 073-992 08 31 par@ svenskmediakonsult.se

bron, med skrifter av Gustaf IV Adolf från invigningen av bron 1797, för att återigen göra stenarna läsbara.

054-15 44 87 Norrstrandsg. 40, Karlstad www.lottasfrisorer.se

mån-fre 9-18 · lör 9-13 054-18 41 00 Rudsvägen 30

Bäst på inramning

FOTO: SUNDSTABADE T

SUNDSTABADET VÄRD FÖR VAT TENINSPIRATIONSDAGARNA

10% rabatt vid mottagen kupong gäller tom 9/5 2018

Varje år arrangeras vatteninspirationsdagarna H20 av Svenska Badmästareförbundet. 2016 var första gången som Sundstabadet i Karlstad fick står värd för dagarna och i år är det dags igen. Arrangemanget kommer ske den 12-13 augusti och beräknas locka folk från hela landet. Under dagarna kommer det hållas cirka 50 vattenpass och föreläsningar. Sundstabadet har dessutom en nyhet inom vattenträningsområdet, nämligen Aquabase. Det är en träningsform som går ut på att deltagarna genomför träningspasset på flytdynor som placeras ut i bassängen. – Jättekul att bara direkt efter att vi officiellt fått klart med vatteninspirationsdagarna H20 kan gå ut med ännu en spännande och spektakulär nyhet. Vår målsättning är alltid att ligga i framkant bland Sveriges bad- och friskvårdsanläggningar samt att på sikt bli ännu mer attraktiva för våra besökare. Detta är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Stephan Hammar, verksamhetschef Bad och sport i Karlstads kommun.

DROP IN

Rudsvägen 20, Karlstad • 054-21 99 07 • thorsram.se

TA MED KUPONG & ÄT LUNCH 2 FÖR 1 t.o.m 4/5 2018

MånDAG-FreDAG 9-18 LörDAG 9-14

• Lunch, vardagar 11-15 • Catering & festservice • Boka vår hemtrevliga restaurang, kvällar & helger • Fullständiga rättigheter • FredagsMys, 119:-/pers, hämtas mellan 16-19

054-18 29 77 Norrstrandsgatan 25

Lagmansgatan 10, karlstad 054-18 50 30, 070-533 01 37 www.dittmatstalle.se

Student 2018

StudentSkyltar 50x70 CM komplett med pinne, bild och regnskydd. Monterat och klart!

Studentfotografering Boka i tid! Rudsvägen 32, Karlstad 054-15 10 89 | kiwafoto.se

Storgatan 53, Kil 0554-415 51

50-80%

MTB

ORTOPEDISKA SKOR

på ordinarie pris

499:-

Kom in och fynda märkeskläder hos oss!

Kläder • Skor • Väskor • Accessoarer

70% RABATT

Arbetskläder Fristad, Blåkläder

50% PÅ REPARATION AV KLÄDER

Ord. pris 2500:-

Mån-Fre 10-18 KARLSTAD Rudsv. 36

Adidas • Puma • Diesel • Triple F.A.T Goose Calvin Klein • Bison • De sigual • Hilfiger BOSS • Grundens regnkläder

HOS OSS KAN DU TRÄNA, LEKA OCH NJUTA

GÅ TVÅ BETALA FÖR EN TILL NJUTA Kupongen gäller mån-tors för inträde till relaxen NJUTA. (ord.pris för ett inträde 240 kr). För åldersgränser och öppettider, se hemsidan. Gäller t.o.m. 7 juni 2018.

www.sundstabadet.se


20

KHaktuellt #4 2018

Vi kommer ha lördagsöppet hela sommaren, Fr.o.m April! Nya Öppettider fr.o.m April Mån-Fre 7-17 Lördag 10-14

www.loofsgasol.se

Sveriges bredaste gasolsortiment och självklart kunskapen med över 50 år i branschen Välkomna in!

Lööfs Gasol AB Kulinggatan 13 Örsholmen, Karlstad Tel. 054-85 44 50 www.loofsgasol.se

Grillarna med bäst kvalité finns hos oss!

Ogräsbrännare för alla behov och tillfällen.

Cosy Polo 2.0

Enkel, effektiv och användarvänlig myggfälla. Gasoldriven utan sladdar. Tyst, luktfri och barnsäker. Säkra för en mygg & knottfri sommar.

!

-Endast 115 cm hög -Lättplacerad -Effektiv

NY

PREMIÄR Sandhamn matgrupp

FÖR VÅR UTEMARKNAD MED SOMMARMÖBLER ILANDA-KARLSTAD | EDA-CHARLOTTENBERG

Davenport

Ovalt bord 95x180cm inkl 6st stolar 8.990:-

5.990:-

34%

7.990:-

25%

Chelsea

Bord med 4st stolar 3.990:-

2.990:-

25%

Milford

Kmplett hörngrupp i konstrotting 10.990:-

Sarek matgrupp

Komplett duoset i konstrotting. Hög rygg 7.990:-

5.990:-

25%

Konstrottingsgrupp Bord + Soffa + 2 Fåtöljer inkl dynor 5.990:-

Brighton konstrottingsgrupp highback

35%

3.490:-

27%

Besök vår möbelbutik på nätet: moblera-hemma.se Kontinentalsäng Comfort Lyx Miami Miami Elstyrd reclinerfåtölj i Ecoläder eller tyg. Finns i olika färger. 7.490:-

4.990:-

Komplett: tjock bäddmadrass ! 160 x 200 ...... 3.990:PA SS A PÅ ngen 180 x 200 ...... 4.490:Före pishöjni Köp till huvudgavel 160 cm .......... 1.290:180 cm .......... 1.490:120x200 cm Nackkudde 1 st 298:normalpris 5.990:-

3.490:-

30%

Ställbar rygg på fåtlöjerna 14.990:-

9.990:-

Newport

Aluminiumgrupp Bord inkl 6 ställbara fåtöljer 4.790:-

5.990:-

3.790:-

37%

Mallis

Klassisk hörnsoffa i tyg. 7.990:-

25%

35%

Fånga myggorna med SkeeterVac

Allt ifrån ogräsbrännare passande engångsflaskor till kärror som kan hantera kompositflaskor. NYHET för iår är en elektrisk ogräsbrännare

Liten smidig terassvärmare, perfekt på altan på grund av sin låga höjd.

Pinto

Gasolfyllning i vår butik på Kulinggatan

Exklusiv konstrottingsgrupp. Hög rygg 18.990:-

27%

13.990:-

Möblera Hemma ILANDA-KARLSTAD Vard 10-18 Lör 10-15 • Sön 12-16 Fjärrviksvägen 2A info@mobelnet.nu

EDA-CHARLOTTENBERG Vard 11-18 Lör 10-15 • Sön 12-16 Häljebodavägen 5 0571-233 90


21

KHaktuellt #4 2018

MÅNADENS

TÄVLINGAR KH#4

Fyndmarknaden För privatpersoner SÄL JES

HERRKLIPPNING

I SAMARBETE MED SJÄLVFALLETS SALONGER & MAN PÅ NORRSTRAND LOT TAR VI UT EN KLIPPNING.

mÄ rK: ”K LIpPnInG”

Svarv ▪ Elsvets (grovsvets) ▪ Tjock-tv, 32 tum ▪ DVD med högtalarsystem. 500:- för varje vara. 070-422 48 47 Karlstad Skänk i furu (med skåp och lådor). L:137 x B:39 x H:82 cm, 500:- 054-83 02 08, ring efter kl 18.00

DÄCKBY TE #1

I SAMARBETE MED DÄCK JOHNNY AB PÅ NOLGÅRD LOT TAR VI UT GRATIS DÄCKSKIFTE FÖR PERSONBILAR.

mÄ rK: ”dÄCK ”

BARNENS FAVORIT

I SAMARBETE MED MARIEBERGSSKOGEN LOT TAR VI UT SÄSONGSKORT TILL RUNDTURSTÅGET CONRAD HÖÖK. HIT TA BILDEN PÅ TÅGET OCH SKICKA IN SIDNUMRET.

mÄ rK: ”COnRa D HÖÖK ”

Plan- & rikthyvel, Meec. Nypris 1600:- säljes för 800:- 070-449 70 50 Spisplatta med 2 st elplattor, vit, 60:- Lite använd i husbil, som ny. 054-15 97 59 Nymålad grön spark med medar i silver, 750:- ▪ Blå spark 650:- ▪ 3-växlad damcykel 800:- ▪ Gammal kolraka 500:076-313 73 00 Kil Spegel, tredelad 90x160 cm 200:- ▪ Högtalare, Philips, med radio och förstärkare, 300:- 070-361 56 14 Karlstad

▪ Handstickad och välgjord tröja, mjukt mohairgarn. Dekorativt mönster i svart, cerise och solgult. Rund dubbelstickad halsringning. Resårstickning i tröjans och ärmarnas nederkant Längd mitt bak 63 cm. Armlängd mätt från halsringning 78 cm. Ej använd. Stl Large. ▪ Handstickad och välgjord tröja av mjukt bouclé-mohairgarn i en ljuvlig aprikos färg med inslag av rosa, ljusgult och vitt. Dekorativt hålmönster. Rund resårstickad halsringning. Resårstickning i tröjans och ärmarnas nederkant Längd mitt bak 61 cm. Armlängd mätt från halsringning 80 cm. Ej använd. Stl 38. 600:▪ Handstickad och välgjord tröja av mjukt bouclégarn i en varm mullvadsbrun färg med effektfulla inslag av ljusare mullvad och orange. V-ringad resårstickad halsringning. Resårstickning i tröjans och ärmarnas nederkant Längd mitt bak 60 cm. Armlängd mätt från halsringning 77 cm. Ej använd. Stl 38. 600:- Vid köp av 2 eller flera tröjor 550:-/st. 054-186200

Spegel 60x120 cm, 100:- ▪ Mangelkorg 57x80 cm, 50:- 076-247 89 75

SKICK A SVAR SENAST 4 MA J 2018

med telefon, adress och mejladress till KHaktuellt, Ilanda Gård 120 653 50 Karlstad.

VINNARE#3 2018

DÄCKBYTE#1: Lena Bråby, Karlstad DÄCKBYTE#2: Mirja Andersson, Karlstad HERRKLIPPNING: Gunnar Sundström, Forshaga

Välvårdat pelarbord träslag körsbär 200:kerstin194405@ gmail.com

Teservis, Nittsjö, blå, 6 koppar med fat, assietter, tekanna, tillbringare, sockerskål. Pris 1200:- 073-971 17 87 Handstickad, välgjord tröja i skönt bomullsgarn. Mellanblå botten med dekorativt mönster i fina färger. Rund dubbelstickad halsringning med dekorativ uddkant. Resårstickning i tröjans och ärmarnas nederkant Längd mitt bak 58 cm. Armlängd mätt från halsringning 76 cm. Ej använd. Stl Medium 600:-

Ny kaninbur, året runt med bolåda h 120 x b105 x d 60cm. 500:- ▪ Startkablar 100:Småfågelholkar 3st/ 100:- ▪ Starholkar 50:- ▪ Natursten för uteplats/trädgårdsgång 2500:- 073-140 50 20

KÖPES Villaolja/diesel, egen pump, bra betalt, ring 070-449 19 29 Sommardäck 185x65x15 med eller utan fälgar, snobbringar/fälgringar universal 14” ▪ Platt-tv 50”-55”, 073-401 74 74 Solur köpes. 054-51 99 20

ÖVRIGT En sångkunnig keyboardist sökes och en sångare som kan spela munspel sökes till 2 Rockband som har eget PA och även en egen REPLOKAL m.m. För mera info: 0554404 16, 070-427 95 41 eller mejla jarmo.kil@telia.com & statusquiz@telia.com

PERSONLIGT Snart 70-årig kvinna söker vänner att umgås med. T.ex. promenader, gå på bio, ut och äta, ta ett glas vin/öl eller ishockey. Är ”allätare” på nöjesfronten som ni ser. Svar till: ”Våren”

Fin massiv furusäng från Vemdalens snickerifabrik. Sängen är 90 x 195 cm och under sängen 2 måttanpassade lådor,

GÖR SÅ HÄR: Fyll i talongen (TEXTA) och skicka till Klippet, KHaktuellt, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad eller maila till klippet@svenskmediakonsult.se. Du kan få med bilder i din annons om du bifogar bilden i ett mejl.

vardera 90 x 60 cm som går på hjul. Sängen har en ribbotten. Lådorna är bra till förvaring av leksaker etc. Säljes 700:Skummadrass följer med. Tel. 070-341 93 32

SÄLJES

KÖPES

ÖVRIGT

f y n d ma r kna d e n fö r p r ivat p e r so ne r TEXT:

OBS! Vid ”personligt” skicka med frankerat kuvert för återsändelse av svar.

MA X 300 TECKEN Max 300 tecken/annons, gäller även annonser som skickas via mejl. Observera att vi inte annonserar ut tjänster.

Texta tydligt, tack!

Jag bifogar 20 kr och får då fet stil för större uppmärksamhet.


22 MAT & DRYCK

KHaktuellt #4 2018

DÄRFÖR SK A DU ÄTA GURKMEJA

VIN FRÅN ITALIEN Vin från Italien väcker alltid känslor. Vissa tycker att de är sura och tvära och andra tycker att de är för söta. Istället för att träta om ditt och datt, borde alla vinälskare ge sig ut på en smakresa genom Italien. Kul och inspirerande vinresa på hemmaplan. Ännu bättre är en resa till Verona och Vinitaly, en av världens största vinmässor som går av stapeln i mitten på april. Där visar vinproducenterna upp ett enormt smakspektra. För att kunna prova och tillgodogöra sig Italiens mångfald av viner krävs bra fysik, mycket spottande och litervis av vatten. Italien är långt och följer oftast områdets typiska klimat och mattraditioner. Det är naturligt att man i södra delen av landet producerar lite kraftiga soldränkta viner, medan man i norr har svalare smaktoner. För några år sedan blev det populärt med kraftiga, ganska söta viner från södra Italien, sedan kom trenden med Amaroneviner. Det vill säga viner som görs av torkade russinliknande druvor. Dessa viner uppnår en högre koncentration, smakrikedom och sötma. Eftersom metoden med att torka druvorna är kostsam och tidskrävande, började billigare varianter av Appassimentotyp dyka upp Systembolaget. Först ut var Ripassovinerna. Ett slags miniamarone som tillverkades vid sämre årgångar. Nu för tiden är dessa olika italienska viner av torkade druvor så populära, att ingen funderar på ursprung eller tillverkningsmetod. Ett äkta Amaronevin kostar ganska mycket. Bland de billigaste är Nr 28002 Amarone Selezione Antonio Castagnedi 2013 kostar "bara" 275 kr. Köper man flaskan tillsammans med några vänner kan det vara ett bra sätt att få prova en Amarone. Valborg stundar och därför har jag lagt med några tips på mousserande viner i den härliga vårsolens glans!

Vårsallad

Mousserande Nr7749 Mionetto Prosecco Brut (Venetien, Italien) 89:Ungdomligt bubbel med lite restsötma och smak av päron, honungsmelon och mandarin Nr 7567 Rotari Brut Riserva 2012 (Trentino-Alto Adige, Italien) 120:Härligt torrt fruktigt bubbel med smak av röda äpplen, honung, nötter, grapefruktskal och ljust bröd. Nr 7721 Ferrari Brut (Trentino-Alto Adige, Italien) 159:Bästa mousserande vinet på Systembolaget från Italien. Välbalanserat med goda små bubblor! Rött vin Nr 7126 Bianchi Montepulciano d´Abruzzo 2016 (Abruzzo, Italien) 75:Ungt bärigt vin med smak av hallon, körsbär, lakrits och örter. Fynd till pizza och prat. Nr 2727 Cappello di Prete 2013 (Salento, Italien) 89:Kryddigt vin med lite brända toner och smak av rosmarin, körsbär, örter och choklad. Nr 2773 Briccotondo 2016 (Piemonte, Italien) 89:Fruktigt friskt lättdrucket vin med smak av tranbär, körsbär, hallon, fat och örter Nr 3025 Conero Riserva 2015 (Marche, Italien) 109:Smakrikt favoritvin med medelfyllig god smak av mörka körsbär, örter och choklad. Nr 2393 Musella Valpolicella Superiore 2015 (Venetien, Italien) 129:- EKO Balanserat fruktdrivet vin med smak av körsbär, björnbär, lingon, fat och färska örter. Nr 2376 Quercia al Poggio Chianti Classico 2015 (Toscana, Italien) 139:-EKO Stor komplex nyanserad kryddig smak av körsbär, ceder, hallon, nougat och vanilj.

vinkrönikör

CAZANOVA UTÖK AR I ÖREBRO

4 portioner

Restaurangen Cazanova har funnits i Karlstad sedan 2006 och nu satsar de på ytterligare en restaurang i Örebro, som öppnade på Stortorget i mitten av april. Konceptet är detsamma som i Karlstad med en modern italiensk restaurang, där menyn även kompletteras av sydeuropeiska och svenska klassiker. Företaget tar även siktet på fler städer med målet att göra Cazanova till en kedja.

Ingredienser 2 huvudsallad 1 gul snackpaprika 100 g cocktailtomater 8 skivor rökt kalkonbröst 200 g färskost t ex Philadelphia 1 kruka färsk basilika

Aprilviner

KJELL BJÖRNSTAD

Gurkmeja är en gammal indisk och kinesisk medicinalväxt och tillhör ingefärsväxterna. Traditionellt har gurkmeja använts mot olika magbesvär, för matsmältningen, för levern och som stärkande medel. Men den har också en bakteriedödande effekt och används på sår. Den verksamma substansen är det gula färgämnet kurkumin i gurkmeja som också är en kraftig antioxidant. De senaste åren har det kommit många intressanta studier på gurkmeja som visar att kurkumin minskar inflammationer, tar död på bakterier och även bromsar cancer.

Dressing 3 msk rapsolja 3 msk vit balsamvinäger 2 msk Dijonsenap

Skölj salladen noga och ta loss bladen och låt dem rinna av på en handduk. Skölj, halvera (på längden), kärna ur och skiva paprikan. Skölj och dela tomaterna. Lägg salladsbladen på ett uppläggningsfat. Lägg på paprika och tomater. Vik samman kalkonskivorna och fördela dem över fatet. Ta ut osten ur förpackningen och dela den i bitar som läggs på fatet. Blanda samman ingredienserna till dressingen och servera till salladen.

2 msk Muscovadosirap

RECEP TE T ÄR FRAMTAGE T AV DANSUKKER

Salt, peppar

Alltid hos oss! 59ª

/st

BLÖJOR

Libero och Pampers. Gäller ej Libero Touch.

Handla andra varor* för 500 kr. så får du köpa 1 st, för 1 000 kr får du köpa 2 st osv.

*gäller ej spel, lotter, tobak och receptfria läkemedel.

69ª

/kg

NÖTFÄRS

ICA. 12 %. Svensk. Storpack 1600 g.

10 FÖR

59ª MJÖLK

ICA, 1 liter. 59:-/tio st.

En riktig mataffär Öppet alla dagar 7-22 SVENSKA SPEL

Hammarö

Öppettider Måndag-fredag 8-20 Lördag-söndag 10-18

Bivägen 11, 663 41 Hammarö Tel 054-774 51 00 ICA.se/kvantum/hammarö


RESOR 23

KHaktuellt #4 2018

BiLSemeSTeR med

KH

Som läsare av KH aktuellt får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden KHaktuellt vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

Stämningsfullt i Toscana 7 nätter 4.249:-

Det som imponerad mest under resan var det fantastiska djurlivet som de fick uppleva på nära håll. FOTON: MIK AEL GÖRANSSON

Grand Hotel Nizza et Suisse HHHH i Italien Hotellet är ett perfekt val för alla livsnjutare som vill uppleva det italienska temperamentet och den toskanska livsstilen. Här bor du i hjärtat av Toscana, granne med den vackra kurparken Parco della Terme i Italiens mest kända kurort Montecatini Terme. Varje kväll får du en liten gastronomisk upplevelse, när hotellets servitörer med glimten i ögat serverar kökets bästa lokala specialiteter. Och under Toscanas sköna sol kan du ta ett svalkande dopp i hotellets swimmingpool på takterrassen.

Pris per person i dubbelrum

3.049:-

Pris utan reskod 3.349:-

• 5 övernattningar • 5 x frukostbuffé • 5 x 3-rätters middag • 10 % rabatt på entréavgift till wellnessavdelningen • 1 x rundvisning och provsmakning hos Tenute di Badia samt rabatt på vin, grappa och olivolja Barnrabatt

Ankomst: Valfri 1/4-27/10 2018.

1 barn 0-5 år gratis. 2 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris 1.949:Turistskatt EUR 1,40 per person (över 10 år) och dygn.

Semester i Danmark Varje morgon steg de upp tidigt och fick äta frukost ute i naturen.

Ett minnesvärt ögonblick var när en lejonhane kom väldigt nära bilen.

Djuren och naturen imponerade i Sydafrika Den 31 januari åkte makarna Mikael Göransson och Susanne Göransson till Sydafrika i nio dagar. Där besökte de Sydafrikas huvudstad Pretoria och gick i Nelson Mandelas fotspår. Men det som imponerade mest var det fantastiska djurlivet som de fick uppleva på nära håll. – Det kryllade av djur, det var det som var så fantastiskt, berättar Mikael. RESA.

Att de fick uppleva djuren på så nära håll är kanske inte så konstigt eftersom de bodde i parken Kololo i provinsen Limpopo, mitt i den fascinerande naturen och de vackra savannerna. Där fick de möta tre av de stora fem. – Vi såg alla djur utom leopard och vattenbuffel, men vi var nöjda ändå. Idag finns det väldigt få vilda djur kvar i Sydafrika. De ägs av parkägaren till den park som de bor i och man kan få se gnuer, impala, vattenbufflar, elefanter, giraffer, zebror och uppåt 300 olika fågelarter. – Alla djur går fritt i parken, säger Mikael.

FRUKOST UTE Varje morgon steg de upp tidigt och fick äta frukost ute i naturen. Sen gick de på

buschwalks eller åkte runt med bil och tittade på djuren i parken. – Jag trodde inte att de skulle komma så nära inpå oss, men vi stod bara några meter ifrån en familj med giraffer. Vi hade fått skriva på papper om att vi inte skulle klappa dem eller mata dem, men vi fick gå ganska nära och ta bilder på djuren. Han berättar att en av många höjdpunkter med djuren var när de fick se två unga elefanter på ungefär 11 och 12 år som lekte och badade i vattnet tillsammans. – Unga elefanter är väldigt lekfulla men det är sällan man får se dem leka och busa i vattnet så som vi fick se dem göra. Vi hade tur, säger han.

LEJONHANEN Ett annat tillfälle då de hade tur

var när de fick se små lejonungar och en lejonhona leka. – Vi såg lejonhanen som låg långt bort och de brukar inte komma närmare, i vanliga fall håller han sig dold och ligger långt bort från mamman och ungarna. Men vi hade tur för efter en stund reste han sig upp och kom gående mot oss. Sen la han sig bara några meter från vår bil, berättar Mikael. Sista dagen reste de till Johannesburg, som är en av världen största städer, och besökte kåkstaden Soweto. Men det paret tyckte bäst om var djuren och naturen. – Jag blev förvånad över vad lite jag visste om djuren. Jag kunde aldrig tänka mig att elefanter kunde klättra i berg till exempel, men det kan de. Det var lärorikt. SARA STRAND

2 nätter från 1.4

99:-

Lars Lerin på Liljevalchs & Cinderellakryssning datum: 22/5, 5/8, 9/9 I priset fr 814:- ingår buss,

guidad visning av Lars Lerins utställning, B2hytt, buffé inkl öl/vin/läsk samt frukost Fr Karlstad-Khn-Kga

www.

Charterbuss.se 0550-833 46

TALLINN- fr 895:KRYSSNING Tallinkryssning fr. 895:3 dgr, buss, 4-bäddshytt p/p (2-bädds+200:-p/p)

2/5, 23/5, 6/6, 20/6 fr. 895:5/7 & 20/7.........fr. 1195:-

SPA/HÄLSORESA TILL

PÄRNU 8 DAGAR Del i 2-b-hytt/dbb.rum.mat & 15 behandlingar ingår.

14/5, 4/6, 6/8, 20/8, 3/9, 17/9, 1/10, 15/10 fr 5995:-

Bussen alltid med till Estland

Hotel Pinenhus HHH på Salling, Nordjylland Ta med familjen till Nordjylland och bo på härligt strandhotell vid Limfjorden, med utsikt till vattnet och ett stort aktivitetsutbud under dagarna. Hotel Pinenhus ligger på en av Danmarks mest idylliska platser – helt ner till egen strand och badbrygga på halvön Salling, där du kan se fram emot barnskratt och bad i det ljumma vattnet under hela sommaren. Besök fiskeläget Klitmøller, som också kallas för Cold Hawaii, och den populära Jesperhus Blomsterpark (5 km) med bland annat ett tropiskt badland.

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 1 x 2-rätters middag • 1 x kökschefens 4-rätters middag • 1 fl. mousserande vin per rum • Fri Wi-Fi • Rum med utsikt över Limfjorden

Ankomst: Valfri t.o.m. 28/12 2018.

Barnrabatt: 1 barn 0-3 år gratis. 2 barn 4-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris från 1.299:-

Ho tel Pin en hu s Pris per person i familjerum

1.999:-

Pris utan reskod 2.149:Pristillägg från 1/7: 150:-

expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Beställ på

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14. Teknisk arrangör:

Kom ihåg reskoden: KHaktuellt


24

KHaktuellt #4 2018

LÄS TIDNINGEN ONLINE

SMÅTT ELLER STORT, DIGITALT ELLER TRYCK.

khaktuellt.com

svenskmediakonsult.se

SpecialpriSer på alla nya och begagnade lagerbilar!

Märke & Modell

Modellår

Mil

Färg

priS (kr)

Citroën C3 1,4 SX komfort Citroën C4 1,6 e-HDI Steel Edition Ford Focus 2,0 TDCI Titanium aut Isuzu Pickup D-Max Double Cab 4x4 163hk Kuro Opel Astra Sports Tourer 1,4 Turbo Sport 140 hk Opel Astra Sports Tourer 2,0 CDTI 165hk aut Opel Corsa 1,4 Enjoy Pluspaket Opel Movano Skåp L2H2 2,3CDTI 125hk Opel Vivaro Skåp Premium L2H1 2,0CDTI 114hk Opel Zafira 1,4T/140 Hk Tourer 7 säten Renault Mégane Phas II 1.9 dCi Touring 131 hk aut Subaru XV G4

2016 2007 2014 2013 2014 2012 2014 2015 2014 2014 2012 2009 2012

6175 7700 5080 2900 9070 8000 8750 4000 15000 10100 8525 5500 5700

Vit Röd Vit Svartmetallic Mörkröd Gråmetallic Svartmetallic Vit Vit Silvermetallic Vit Gråmetallic Vit metallic

335000 37000 109000 129000 249000 95000 129000 89000 129000 115000 129000 49900 139000

Prisexempel: Audi A6 Avant Quattro 3,0 TDi 218 Hk S Tronic

Pris från

229 900 kr*

ViVaro PreMiUM Per eriKsson Försäljningschef 054-20 33 883 072-40 22 352

Jari Kanto Bilsäljare 054-20 33 884 072-40 22 353

anna Wester Bilsäljare 054-20 33 882 072-40 22 351

» NAVI 50, 7” med USB, AUX & Bluetooth » Parkeringssensor bak » Dieselvärmare med timer » LED ljus » Läderratt med farthållare » Dragkrok

*10

BRÄNSL

ECHECK

PÅ KÖP

ET

0 0 0 kr

gäller t. o.m 30/6 2018 Erbjuda

ndet gäll er

t.o.m 30/6

2018

Öppettider vard 9-18, lör 10-14 054-203 38 80 Bromsgatan 9, Karlstad info@opelkarlstad.se opelkarlstad.se

*Finansiering via Opel Finans (en del av Santander Consumer Bank): första förhöjd hyra på 20 %, upplagt på 48 mån, med ett på 30,34%. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Sedvanlig kreditprövning sker. Bränsleförbrukning blandad 6,0 – 6,9 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 155 –178 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. Samtliga bilpriser är exkl. mo


BYGG/BO&INDUSTRI

Bilaga till KHaktuellt #4 | 23 april 2018 | Läs på nätet: khaktuellt.com

Dags att flytta ut Våren är nu äntligen här och det är dags att inleda säsongen för uterum och uteplats.

2 sid

TIPS INFÖR OMMÅLNING AV HUSET sid 4

ÖKAD RISK FÖR VATTENSKADOR EFTER LÅNG VINTER

sid 6

STORT FIRANDE NÄR UDDEHOLM FYLLER 350 ÅR sid 10

FOTO: SK ÅNSK A BYGGVAROR

Hammarö 054-52 52 00 | Arvika 0570- 145 00 | klimatvvs.se Hammarö | Arvika | klimatvvs.se


2

GÖR PLATS UTE

När våren och värmen kommer hägrar trädgården allt mer. Uterum och uteplatser byggs som aldrig förr och det är inte helt ovanligt att folk har både och. Ett uterum är perfekt innan den riktiga värmen slår till eller för de kanske lite kyligare kvällarna. En uteplats däremot är idealiskt för att njuta av solens värmande strålar.

TIPS INFÖR BYGGET AV UTEPLATS:

▫▫Fundera ut vad du vill ha för typ av uteplats. Ska du lägga stenplattor eller kanske bygga ett trädäck? Fundera också på hur stor uteplats du vill ha och vad som ska få plats på den. ▫▫Om du ska ta hjälp av hantverkare så be om en offert. ▫▫Om du ska bygga själv så planera noggrant innan

du bygger, så att du vet att ritningen håller för verkligheten. ▫▫Behövs det något bygglov? Det kan se olika ut i olika kommuner. I Karlstad får du till exempel bygga mur eller plank utan bygglov för att bygga uteplats inom 3,6 meter från bostadshuset, men det får inte vara högre än 1,8 meter eller placeras

närmare tomtgränser än 4,5 meter utan grannes skriftliga medgivande. Kolla upp vad som gäller där du bor!

En uteplats behöver inte sitta ihop med huset utan kan även vara mitt i trädgården.

▫▫Se över vilket material du vill ha och ta reda på hur det behöver underhållas för att ha så lång hållbarhet som möjligt. ANNA NORDSTRÖM anna@svenskmediakonsult.se

Uterum och uteplats funkar väldigt bra att ha ihop, så att man får både och.

FOTO: MICK AEL TANNUS

FOTON: SK ÅNSK A BYGGVAROR

Se över dina behov innan du bygger uteplatsen. Ska det få plats ett matbord behöver uteplatsen vara lite större medan det räcker med en mindre om den bara är tänkt som en plats för solstolen.

Familjehelg! VECKA 17 SLÄPPS SVERIGES STÖRSTA BYGG- OCH JÄRNKATALOG!

Kristi himmelfärd 10-12 maj. Vi bjuder på korv, kaffe och fiskdamm. Torsdag 9-15 • Fredag 7-18 • Lördag 9-15

JABO 20% PLANNJA 25%

!TESIRP ES

2 990:Ord. pris 5 180:-

AVVATTNING

Kampanj på

Kap- & geringssåg med arbetsbord

FALU RÖDFÄRG

METABO KGS216M KSU251

max 2 st per hushåll

Många fina erbjudanden i butiken, – välkomna!

!TESIRP ES

99:Ord. pris 249:-

!TESIRP ES

1 290:Ord. pris 1 490:-

Träolja HAGMANS Klassisk premium 3 L

max 5 st per hushåll

Högtryckstvätt

KÄRCHER K3 Full Control

max 2 st per hushåll

Brårudsallén 4, Sunne 0565-153 30

bolist.se

Årstidsvägen 9, Kil 0554-416 30


3

BYGG / BO & INDUSTRI FOTO: BLOMSTERFRÄMJANDE T/PEL ARGONIUM FOR EUROPE

Anlita en

BRETT UTBUD AV TJÄNSTER!

Alert Senior

• HANTVERKARE • TRÄDGÅRD • STÄD m.m.

EGEN DESIGN PÅ NYMÅLNING OCH OMMÅLNING AV MÖBLER Öppet efter överenskommelse

Hantverkstjänster

Bibbi Åberg, Arnästorp KUL, Deje 054- 87 32 83 • 070- 23 26 752 www.bibbismobelmaleri.com

Seniorbolaget Trädgårdstjänster Städ/flyttstäd

054 -770 17 77

ger dig tid

All in- och utvändig målning - även tapetsering

Karlstad

Njut av våren vi ger dig tid! DELA UPP DIN BETALNING! Seniorbolaget samarbetar med Wasa Kredit

0570 -75 47 77 Arvika

Kontakta Sven Wedemalm Tel: 010-175 19 47

Dietmar 070-665 01 92 0552-102 86. Linnév. 13, Deje

PEL ARGONER I UTERUMMET I ett inglasat uterum är det härligt att möta våren. Även när det är kallt och blåsigt ute blir ett uterum snabbt varmt och skönt och en plats för trevliga fikastunder, skön samvaro eller bara avkoppling. Detta är även en plats för pelargonerna att mellanlanda på innan de kommer ut i en balkonglåda eller kruka i trädgården. Uterum kan såklart också vare en plats att stanna kvar i hela sommaren.

SKÖTSELTIPS: Pelargoner älskar ljus och värme och därför trivs de utmärkt i inglasade uterum så länge det är frostfritt. Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det enklaste är att blanda långtidsverkande näring i jorden eftersom långtidsverkande näring löses ut under lång tid och ger pelargonerna den energi de behöver. Alternativt kan du vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Huvudsaken är att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Inglasade utrum kan bli väldigt varma när solen ligger på, men det gillar pelargoner som tål värme ypperligt. Det är däremot mycket viktigt att vattna dem ordentligt, speciellt varma sommardagar. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt. Några dagar utan vatten klarar dock alla pelargoner galant. Dåligt isolerade uterum och uterum som bara delvis är inglasade kan bli dragiga och kalla på nätterna men det fixar pelargonerna bra så länge som det är plusgrader.

NY CYKELVÄG MELL AN BERGVIK OCH LILLERUD Den gång- och cykelväg som finns mellan Skutbergsområdet från centrum via Bergvik, förlängs i samband med utbyggnad av E18 över Sörmon. Den gamla sträckan längs E18 som tidigare kallades Vålbergsvägen har gjorts om till cykelväg. Det innebär att du kan njuta av en ny sträcka att motionera längs i vår, som löper från Bergvik och ända ut till Björkåsmotet, det vill säga avfarten till Lillerud.

Med mer än 30-års erfarenhet inom branschen 073-055 25 95 info@ptsn.se plat-takspecialisten.se UTNYTTJA ROT-AVDRAGET AV ARBETSKOSTNADEN AVDRAGSGILTIGT MED UTNYTTJA ROT-AVDRAGET AV ARBETSKOSTNADEN AVDRAGSGILTIGT MED

30%

Värme & Sanitet 070 – 191 42 49 KARLSTAD

Ring för r fört g fe Rinof offert

DIN RÖRMOKARE DIN RÖRMOKARE

VI VI ÄR ÄR ÅTERFÖRSÄLJARE ÅTERFÖRSÄLJARE AV AV IVT IVT OCH OCH NIBES NIBES VIPRODUKTER. ÄR ÅTERFÖRSÄLJARE IVT OCH FÖR NIBES VI ANLITARAV HÖJDENS BORRNING PRODUKTER. VI ANLITAR HÖJDENS FÖR BORRNING

DAGS ATT PLANERA VÅRENS BYGGPROJEKT

En riktig bygghandel XL Bygg Grums • 0555-78 50 00 • xlbygg.se • mån-fre 7-17, lör 10-13

Dags att byta fönster? Kontakta oss för en kostnadsfri offert. UTNYTTJA ROT-AVDRAGET!

Vi vänder oss bla till privatpersoner och bostadsrättsföreningar Vi kommer hem till dig och mäter Dina nuvarande fönster, ger förslag på lämpliga fönsterval ur SP-Fönsters breda sortiment. Vår fönsterserie Balans är energimärkt. Vilket innebär en rejäl sänkning av dina värmeförluster!

Ring 054-53 30 93 eller 070-557 33 80 och prata fönster med oss!

m me Vi h åt d Vä j lko och tag hel älpe m fä nin a p r d m rd g, ro e en i m je j at gstä on kte t k ll te t, on an rin ta de g kt ! a os s!

Uterum är sköna platser på våren, för både människor och växter.

Helhetslösningar för tak Falsat plåttak-Plåttak-Tegeltak-Papptak

Nu går vi mot ljusare tider Upplev vårsolen genom nya fönster

Vi samarbetar med

K ÄLL A: BLOMSTERFRÄMJANDE T

Nybyggnationer • Om- och tillbyggnader • Renoveringar

Betongvägen 8A | Karlstad | 054-53 38 30 | wassab.se Öppet: mån-fre 11.00-17.30


4

BYGG / BO & INDUSTRI

Måla om fasaden i 4 steg När dygnstemperaturen överstiger sju plusgrader är dags att börja måla. Med andra ord ska du måla under maj, juni, juli och augusti, som är årets målarmånader. Men innan du sätter igång med målningen måste du förbereda. – Ett bra förarbete är A och O när du ska måla träfasaden och det måste du göra på våren när det är varmare än sju grader dygnet runt. Bräderna måste ha torkat innan du börjar för annars förstörs färgen, säger Marie Gustafsson, butikschef Colorama Forshaga. MÅLA. Mer än hälften av arbetstiden går åt till att tvätta, slipa och laga innan du målar. Var noggrann och låt det ta tid. Då får du en fasad som håller i flera år. Så här gör du:

1. Rengöring

Börja med att täcka in fönster och lägga ut skyddsplast på marken närmast fasaden. Skölj av fasaden med vatten och lägg sedan på ett rengöringsmedel. – Har du alger eller mögelpåväxt på fasaden behöver du välja ett medel för det också. Fasaden ska vara blöt när du lägger på medlet för att det

DET HÄR BEHÖVER DU: Stege eller ställning, färgskrapor, borste eller kvast, skruvmejsel, kniv, kraftig spik, krok till färgburk, sandpapper och slipkloss, penslar och roller, skyddsglasögon, andningsskydd, handskar, maskeringstejp, skyddsplast, grundolja, grundfärg, täckfärg, målarfog, penseltvätt, färgborttagning, utomhustvätt, alg och mögelmedel, tvättsvamp och hink.

ska ligga på ytan och verka. Det kan du göra efter det har regnat en mulen dag, då har du det gjort sedan, säger Marie Gustafsson. Använd inte högtryckstvätt, det kan skada träet. Tvätta mjukt med slang eller liknande.

2. Skrapa och slipa

Mjukt och fuktigt trä måste bytas ut innan du målar. Skrapa bort färg som flagar och sitter löst. Ta bort allt som är löst och skrapa sedan ner kanterna så att det inte blir skarpa kanter.

AN N O N S

Ett bra förarbete är A och O när du ska måla träfasaden. FOTO: BECKERS.

3. Grundmåla

– Det är viktigt att kontrollera vilken typ av färg du har, för alla färger passar inte ihop. Det finns akrylater, oljefärg och hybrider men de trivs inte ihop. Ta med en flaga till butiken så att en expert

kan undersöka den och se vilken färg du har idag. Det är viktigt att grundmåla alla ytor, följ torktiderna och rekommendationerna för den färg du valt.

4. Måla

När du har skrapat, slipat

och gjort grundjobbet ordentligt är det äntligen dags att måla. Stryk på rikligt med färg, måla uppifrån och ner. Se till att färgen täcker överallt, var extra noga vid skarvar och ändträ. Låt färgen torka ordentligt innan du stryker på det andra lagret,

D E T TA Ä R E N A N N O N S F RÅ N SVÄ R D H FAST I G H E T E R

följ alltid re kommendationerna på burken. Måla inte när det regnar då regnet kan göra ytan matt och fläckig.

SARA STRAND sara@svenskmediakonsult.se

A NNONS

HÖG TID ATT BESKÄRA FRUKTTRÄDEN. Många har inte tid att beskära sina träd själva, då kan man nyttja rotavdraget och anlita Svärdh Fastigheter.

VI TAR HAND OM DITT HUS OCH DIN TRÄDGÅRD Har du något som behöver göras i trädgården men har inte tid eller kunskap att göra det själv? Då ska du absolut anlita oss som kan jobbet. Med flera års erfarenhet erbjuder Svärdh Fastigheter hjälp med det mesta inom trädgårdsskötsel. – Vi vet att många husägare både vill och behöver ha hjälp i trädgården. En del har inte tid att beskära sina träd själva och då blir de vildvuxna och känsligare för sjukdomar, säger Göran Torp, trädgårdsmästare hos Svärdh Fastigheter. I första hand snyggar företagets trädgårdsmästare Göran Torp och Janne Virmaja till och städar i trädgården. Så här års, när det bli allt varmare och behagligare ute, kan de till exempel förbereda gräsmattan för sommaren genom att ge den gödning. Då blir gräsmattan lättare att sköta samtidigt som mossangrepp förebyggs.

NYTTJA RUTAVDRAGET PÅ

50%

LÅNG ERFARENHET – Jag har jobbat med trädgårdsskötsel i åtta säsonger tidigare och har lång erfarenhet av det. Men vi kan hjälpa till med mycket mer i trädgården. Vi kan lägga i ordning trädgårdsplattor som rest sig från marken, vi krattar och klipper häckar. När jobbet är klart transporterar de också bort allt som inte ska vara kvar. – Vi ser alltid till att kunden är helt nöjd, säger Göran Torp. De gör också mindre reparationer om något behöver lagas. – Vi kan en hel del annat också, prova oss gärna. Vi lovar ett gott resultat, säger Janne Virmaja.

RUT- ELLER ROTAVDRAG Att anlita ett företag till det man vill man vill få gjort i trädgården kan vara väldigt fördelaktigt eftersom de tjänster som de erbjuder kan göras med Ruteller Rotavdrag. – Om ni har något som ni önskar hjälp med i er trädgård, kontakta oss så berättar vi mer om våra tjänster, säger Göran och Janne på Svärdh Fastigheter.

RING OSS FÖR MER INFO:

072-019 51 10 eller 070-735 68 01

ANLITA OSS FÖR DIN TRÄDGÅRD ▪ Vår- & sommarstädning av trädgård. ▪ Gräsklippning & trimmning ▪ Häckklippning & kantskärning ▪ Rensning & plantering i rabatter & övrig trädgård ▪ Kalkning och Gödning av gräsytor ▪ Beskärning av träd & buskar ▪ Justering av befintlig stensättning i trädgård ▪ Bortforsling av trädgårdsavfall ▪ Enklare utvändiga snickeri& målningsarbeten


5

BYGG / BO & INDUSTRI

POWER TOOLS:

för stenspräckning runt husgrunder, mindre bergsklackar & större sten

Fråga om R oss avdraOTg

› Dränering › Avlopp & vatten › Markarbeten › Husgrunder › Stubbfräsning

Kontakta Peter: 070-622 98 82 • forshagaakeriservice.se

S ÅR . 12 ET ER NH ÖV FARE ER Kulinggatan 11, Karlstad • 072-718 09 90 biabentreprenad.se

SpecialiSt på målning av plåttak

plåtmålning och vattenblästring Vi jobbar med Noxyde-färg, certifierad för en c5-miljö, med 10 års försäkringsgaranti.

www.stolpenstradgard.se HANDELSTRÄDGÅRD VISNINGSTRÄDGÅRD DESIGN

De enda auktoriserade Noxyde-målarna i Värmland.

ons-fred 10-18 lör-sön 11-15

Stort sortiment av: Magnolior, Japanska-lönnar, Azalea Rododendron, Dvärgbarr, Perenner, Prydnadsträd, Fruktträd, Bärbuskar, Klätterväxter, Häckplantor... Med mera!

VI KAN GLAS AV ALLA SLAG! ERBJUDANDE PÅ FLAGGSTÄNGER!

Ölme Stolpen Kristinehamn, Värmland 0550- 31150, 070-7475112

VÅRYRA STANS NÄRMASTE FÄRGBUTIK!

Flaggstång 9 m PRO

2.890:- (ord 3.630:-) INREDNINGSGLAS

G L A S R ÄC K E N

15 års garanti

Flaggstång 12 m PRO

4.390:- (ord 5.555:-)

Flagga ingår fram till vecka 26.

Trallskydd

FÖRLÄNG SOMMAREN

Terrassolja W I CO N A

649:Erbjudandet gäller April - Maj mot avlämnande av denna kupong

D U S C HG L A S

Vi hjälper dig att glasa in altanen efter era önskemål. Egen tillverkning av isolerade och oisolerade skjutpartier av aluminium. Dina mått är vår standard!

179:Erbjudandet gäller April - Maj mot avlämnande av denna kupong Inglasningspartier

Örsholmsgatan 4 (Tormestad) Tel 054 - 100 894 @fargbutikenkarlstad.se Öppet: Vard. 07.00-18.00, Lörd. 10.00-14.00

INGLASNINGAR Sågverksgatan 4, Lamberget | tel. 054-85 30 40 | karlstadsglasmasteri.se | Se våra inspirationsbilder på:


6

BYGG /BO & INSUSTRI

Problem med avloppen? Ring oss! I år är risken för översvämningar ovanligt stor.

ÖKAD RISK FÖR SKADOR AV SMÄLTANDE SNÖ OCH IS www.ror-inspektion.se • tel 054-56 88 16

Hur mår ert sommarvatten? Vid problem, kontakta oss! Hans & Marcus Nyttja rotavdraget vid byte av djupbrunnspump!

SERVICE • INSTALLATION • FÖRSÄLJNING LÅNG OCH BRED BRANSCHKUNSKAP

I år är risken för översvämningar ovanligt stor och kan ställa till med problem i Värmland. Som villa – och fastighetsägare är det klokt att se över dräneringen och vidta åtgärder för att undvika översvämnings- och vattenskador. När snön smälter är det risk för att smältvatten tar sig in i huset istället för att rinna bort i avloppsbrunnar och stuprör. DRÄNERING. - För att undvika översvämning bör

du som husägare se till att avloppsbrunnar i källarin-

FAKTA

Så undviker du skador av smältande snö och is

▫▫Skotta bort snö från marken närmast huset för att minska risken för fuktskador i grund och källare. ▫▫Rensa hängrännor och stuprör från is, löv eller annat skräp ▫▫Se till att avloppsbrunnar inte är igensatta eller igenisade ▫▫Undvik att förvara saker direkt på golvet i källaren, en meter upp är en bra tumregel. Ta bort sådant som riskerar att skadas vid översvämning

gångar och på garagenedfarter inte är igentäppta av skräp och is. Här kan du behöva hacka bort is eller rensa bort skräp. På platta eller lågt sluttande tak kan stora mängder snö bilda en sjö på taket om stuprör eller takbrunnar är igensatta av snö och is, säger Anders Hagman, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Värmland, i ett pressmeddelande.

Snön kan också blåsa in på ställen som inte tål fukt och ställa till problem. – En bra dränering är a och o. För att undvika att vatten tar sig in genom sprickor i husgrunden är det viktigt att husägare någon gång varje år tittar till grunden och tätar eventuella sprickor så att vatten hålls ute, säger Anders Hagman. SARA STRAND

Åtgärder om det finns risk för översvämning eller om skadan redan skett

▫▫Om vattnet kommer via markytan, gräv ett dike

▫▫vvvvv upp hinder av sandsäckar, brädor eller murblock ▫▫Täta öppningar och otätheter mot inkommande vatten ▫▫Pumpa eller ös ut vatten så fort som möjligt ▫▫Om vattnet kommer via avloppet så kan du täta golvbrunnarna genom att lägga en filt eller ett liggunderlag med en rejäl tyngd ovanpå.

ALLT INOM DIVERSE GRÄVJOBB Vi hjälper er med allt inom:

VI UTFÖR ALLT INOM VVS

avlopp | utbyggen | pooler | fiber dränering | isolering m.m.

Lantvärnsg. 7, KD • 054-10 13 90 • elektralindblad.se

070-514 85 42 magnus-holmqvist@live.se

Årtidsv. 11, KIL • 0554-12925 • rorkil.se z

• VENTILATION • PROJEKTERING • SERVICE BETEN • EL- OCH STYRAR AR • OVK-BESIKTNING KARLSTAD, KARLSKOGA & SUNNE 054-85 05 06 • air4you.se

Rent vatten? Tryckluft

Birm®

Grus

Har du problem med järn, mangan, smak, lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet eller bakterier i ditt hushållsvatten?

LUFTNING OCH OXIDERING Detta järn- & manganfilter behandlar vattnet med en beprövad, effektiv, ekonomisk och miljövänlig metod. Med Oxydizer behövs ingen extra syresättning av vattnet, vilket förenklar installation och underhåll! Passar både till hydropress och hydrofor. exkl. moms

13.600:Östanvindsgatan 21, Karlstad Kontor 054-56 11 00

Per Hansson 070-97 68 481

info@vvab.se www.vvab.se


7

BYGG / BO & INDUSTRI

Nya regler för avlopp behövs i Karlstad I Karlstad finns 5 326 fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunens avloppsnät. Det finns förslag på nya regler som bland annat ställer krav på kontroller av nyanlagda små avlopp, men besluten har dragit ut på tiden. AVLOPP. – Med krav på regelbundna kontroller skulle de här avloppen vara åtgärdade för länge sedan. Nu har vi istället 240  000 små avlopp som har varit olagliga sedan slutet av 1960-talet, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd och samordnare för Aktionsgruppen små avlopp, i ett pressmeddelande. I  Värmland  finns  52  000  fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunens avloppsnät. I landet som helhet beräknas 25 procent av

avloppen sakna annan rening än slamavskiljning och därmed vara olagliga. Om Värmland antas vara representativt för riket innebär det13 000 olagliga avlopp.

DRAR UT PÅ TIDEN 2016 arbetade Havs- och vattenmyndigheten fram ett förslag till en ny, bindande lagstiftning som skulle ersätta dagens allmänna råd för små avlopp, men ännu har inga beslut fattats i frågan. Istället tillsatte regeringen 2017 en utredning som väntas fö-

Tre tips till fastighetsägare: 1. Ta reda på vad du har för avloppsanläggning. Om du har enskilt avlopp har du som fastighetsägare själv ansvar för att reningen håller en tillräcklig standard. 2. Om du misstänker att standarden inte är tillräcklig. Ta kontakt med kommunen och fråga vilken skyddsnivå som gäller på din tomt. 3. Om du behöver åtgärda ditt avlopp. Ta kontakt med en entreprenör som kan utföra förändringarna och ansök om lov för att åtgärda avloppet av kommunen. Genom att föregå kommunens inspektion undgår du tillsynsavgiften.

reslå införandet av en så kallad ”avloppsdeklaration”. – Orenat avloppsvatten i dricksvatten och badsjöar är ett allvarligt problem och beror ofta på dålig rening och läckage från små avlopp. Vi är positiva till en avloppsdeklaration, men för att de ska ge önskad effekt är det viktigt att den följs upp med täta kontroller och omfattar både

nya och gamla anläggningar, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd. Enligt Havs- och vattenmyndigheten saknar flera små avlopp annan rening än slamavskiljning och har därmed varit olagliga sedan 1969.

Hantverk & trädgård ROT på fakturan!

– Snart är våren här, boka dina hantverks- och trädgårdsjobb redan idag så blir det klart innan semestern.

054-86 02 20 karlstad@veteranpoolen.se

Ditt självklara val när du behöver – Industrislang – Kopplingar – Gummiduk – Packningar – Tätningslister – Gummimattor – Kilremmar – Vibrationsdämpare

SARA STRAND sara@svenskmediakonsult.se

Felkopplat dagvatten kan leda till översvämningar Det finns riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten som förtydligar att dränerings- och takdagvatten inte får kopplas till avloppsledning. De ska anslutas till kommunal dagvattenledning. Det är inget nytt i sig, bestämmelserna har funnits i 27 år, men för att avloppen ska klara den ökade påfrestning när staden växer är det hög tid för fastighetsägare att se över sin dagvattenseparering. DRÄNERING OCH AVLOPP.

– Det är ingen hemlighet att det regnar mera de senaste åren och staden växer. Därför behöver vi anpassa oss. Avloppsrören som är nerlagda i våra bostadsområden är dimensionerade med tanke på bebyggelsens behov. Om fastighetsägaren har kopplat på sitt dagvatten till avloppet kan ledningen bli full när det regnar och då blir det översvämning, säger Lennart Nordh, VA-avdelningen teknik- och

fastighetsförvaltningen.

KOPPLA RÄTT Vid nederbörd kan det medföra att vatten som inte får plats i ledningsnätet tvingas släppas ut orenat till sjöar och vattendrag. Därför ska dränerings- och takdagvatten inte kopplas till avloppsledning, så kallad spillvattenledning, utan ska anslutas till kommunal dagvattenledning. – Om röret blir fullt kan vattnet också tränga upp bak-

ALLTID RENA FÖNSTER Abonnera på utvändig fönsterputs

6 ggr/år från 158 kr/gång

vägen och det kommer upp avloppsvatten i källaren. Det finns olika sätt att ta hand om dag- och dräneringsvattnet på fastigheten. Några vanliga metoder är att använda stuprör med utkastare över en gräsyta, som är planerad så att vattnet rinner bort från huset och infiltreras i marken. En stenkista kan också grävas ner eller en dagvattenkassett kan installeras.

– Karlstads kommun kommer nu att kontakta alla berörda fastighetsägare och ställa krav på att dag- och dräneringsvatten ska separeras från avloppsvatten. Från det att kommunen ställer kravet, ska fastighetsägaren utföra åtgärderna inom 12 månader. Vad händer om en fastighetsägare inte gör de här åtgärderna? – De flesta gör det. Det är bara ett fåtal som inte förstår resonemanget för att vi måste förbereda oss för det här tänket. Folk är förståndiga och när vi förklarar att det är bra för staden och deras egen fastighet brukar de flesta förstå hur viktigt det är. SARA STRAND

Zakrisdalsvägen 3 653 42 Karlstad – INDUSTRIPRODUKTER–

pewaindustri.se

Låt oss hjälpa dig!

Tryggare boende och bättre inomhusmiljö! TILL DIG SOM ÄR HUSÄGARE

erbjuder vi

tjänster som till exempel:

KARLSTAD FALSADE BANDTÄCKNINGAR SKORSTENSHUVAR | HÄNGRÄNNOR KOMPLETTA TAKBYTEN | TAKSÄKERHET KOSTNADSFRIA OFFERTER OCH ROT

Proffs på fönsterputs – 30 år i branschen!

GODKÄND FÖR F-SKATT INNEHAR ANSVARSFÖRSÄKRING 073-444 97 91 • info@fixitservice.se

Tel 054-56 74 50

Sågverksgatan 49 A Karlstad 076-787 44 33 • frykasen.se

• Överlåtelsebesiktning och energideklaration • Radonsäkring och byggrådgivning • Krypgrundsbesiktning och -avfuktning • Avfuktning och sanering vid vattenskador • Utredning av problem med inomhusmiljön Kontakta oss på telefon 054-56 56 00 eller läs mer på www.anticimex.se.


8

BYGG / BO & INDUSTRI

KOMMUNENS STÖRSTA SKOLBYGGE G Sundsta- och Älvkullegymnasiet ska bli till en skola, och kommer när den står klar att vara en av Sveriges största sammanhållna gymnasieskolor. Det första spadtaget för om- och tillbygget för skolan togs i september 2017 och totalt kommer det att byggas i fyra etapper där planen är att hela skolan ska stå färdig till höstterminen 2021.

BYGG. I de första tre etapperna kommer det att byggas tre nya huskroppar och i den fjärde etappen kommer befintliga delar att renoveras. De nya och de befintliga delarna kommer i sin tur att kopplas samman via det så kallade ”sociala stråket”. Till höstterminens start 2019 beräknas den första etappen och huskroppen stå klar. – Vi har evakuerat eleverna enbart till Älvkullen. Projektet bygger på att man ska kunna ta ett hus i taget i bruk, säger Micael Johansson, projektledare Karlstad kommun. Projektet sker i partneringform med Skanska som huvudentreprenör. De jobbar i nära dialog med kommunen för att effektivisera arbetet samtidigt som det ska hållas hög

säkerhet under byggtiden. – Det är en stor arbetsplats som ska gå hand i hand med verksamheten, säger Micael.

PLATS FÖR 2 000 ELEVER Just nu pågår den första etappen där stomresningen och takkonstruktion är i full gång. – Det går bra. Vi följer tidsplanen. Under april ska stommen vara uppe, säger Martin Eriksson, produktionschef Skanska. – Vi följer den ekonomiska planen också. Sedan är vi tidigt i projektet, men vi har fått en bra start, säger Micael. Det beviljade anslaget för hela projektet ligger på 456 miljoner kronor och är det största skolbygget i kommunens historia. Skolan kommer när den står klar vara 26 800 kvadratmeter stor. Den kom-

mer då vara en av Sveriges största sammanhållna gymnasieskolor och rymma runt 2 000 elever och 250 personal.

STÖRRE LEKTIONSSALAR De nya huskropparna kommer alla vara sammanlänkade med kvarvarande byggnader via ”sociala stråket” och kommer att ha tre respektive fyra våningar. – Det kommer vara samma tidsintervaller på de olika huskropparna för de nya byggnaderna, säger Martin. Då det är ett väldigt stort projekt i flera etapper pågår fortfarande detaljprojekteringen. Det som är klart är att inuti skolan kommer det bli mycket ytor och även mycket teknik. – Det ska bli större lektionssalar. Skolan vill ha flexiblare läromiljö med ny digital teknik. Det ska bli öppna ytor, inte bara för transport och kommunikation utan även aktiva studiezoner, säger Micael.Förutom allmänna salar finns behov från verksamheten av specialanpassade salar som exempelvis danssal och olika typer av labb. ANNA NORDSTRÖM

R TFÖ VI U H TELE R C NE O EL- LLATIO TA INS

054-77 18 700

info@elcenterab.se •elcenterab.se

Huvudkonstruktör

integra.se |

010-102 51 00

Karlstad • 010-788 60 00 • ebabkonsult.se

054-22 14 40 | Kolvgatan 10, Karlstad

HYR DIN UTRUSTNING ONLINE cramo.se

HYR UTRUSTNING DYGNET RUNT

UTFÖRLIG PRODUKTINFORMATION

Infrastruktur HANTERA HYROR OCH FAKTUROR

RETURNERA UTRUSTNING


9

BYGG / BO & INDUSTRI

GENOM TIDERNA

Martin Eriksson från Skanska och Micael Johansson från kommunen framför bygget av den första etappen på Sundstagymnasiet.

I de första tre etapperna byggs det nya huskroppar som kommer bindas samman med de befintliga delarna via ett stråk.

FOTON: ANNA NORDSTRÖM

Vi ombesörjer transport, material & återvinning Vi ombesörjer Vi ombesörjer transport och material

Vi utför luftbehandlingsinstallationerna

transport och material

Karlstad 054-85 30 85 Kil 0554-108 98 • flaktteknik.se

Vi projekterar rörinstallationerna 054-15 65 45 Blockgatan 10, Karlstad www.vvsplan.se

För säkra och energieffektiva fastigheter

Projektering luftbehandling & installationssamordning

VI LEVERERAR STÅL- & BETONGSTOMMEN

siemens.se/buildingtechnologies

STÅLBYGGNADS- & VERKSTADSFÖRETAGET FÖR ER Stålstommar & byggsmide • Robotsvetsning • Plåt- & svetsarbeten

.. Sandbacksgatan 1, Karlstad | Tel: 054-14 17 00 | SWECO.SE

Certifierad enl. EN1090-1 Industrivägen 1, Box 88, Molkom • 0553-315 30 • weldtec.se


10

BYGG / BO & INDUSTRI

Stor världsartist när Uddeholm firar 350 år Det som startade en gång i Hagfors finns nu världen över och Uddeholm är idag ledande tillverkare av verktygsstål för industriella verktyg. I år fyller företaget 350 år, vilket de tänker fira stort. – Jag tycker att vi har satsat rejält. Man fyller ju bara 350 år en gång, säger vd Johnny Sjöström. INDUSTRI. 1668 byggde Johan Karlström en hammarsmedja och hytta i Stjärnfors, Uddeholm. Flera smedjor och hyttor växte fram och samlades med tiden under det gemensamma företagsnamnet Uddeholm. 1878 stod stålverket färdigt i Hagfors, och där står det kvar än idag. Detta var startskottet för det Uddeholm som idag är världsledande inom stålindustrin. Och att företaget nu fyller 350 år är något de definitivt kommer att uppmärksamma. – Det kommer bli en veck-

as firande, säger vd Johnny Sjöström.

vent, tekniska seminarier och mycket mer. Det kommer även ske rundvandringar för 350 VIP-gäster som bland annat kommer kunna se Uddeholms nya pulveranläggning, vilket är en storinvestering för en halv miljard kronor. Anläggningen är dock inte färdig för att tas i drift förrän oktober utan kommer enbart kunna beskådas.

FLYGS IN FRÅN ÖSTERRIKE

PLATS FÖR 15 000

Idag har Uddeholm anläggningar i hela världen med huvudkontoret i Österrike. I Hagfors ligger fortfarande centrallagret kvar och det är också där som det stora firandet kommer att ske under vecka 26. – Koncernchefen och koncernledningen kommer flygas in från Österrike så det landar nog två-tre privatjet i Hagfors. Under firandet kommer det hållas tal, vara olika kunde-

För allmänheten är det torsdagen som är den stora dagen. – Då har vi bjudit in en stor världsartist som ska spela i Hagfors. Vi har också bjudit in både kungen och statsministern, men har inte fått något svar där ännu. Spelningen med världsartisten kommer ha fri entré med plats för upp till 15 000 personer. Men vem artisten är får de inte avslöja ännu, utan släpper namnet först den 28 maj. – Det är lite synd att vi inte

Uddeholms vd Johnny Sjöström ser fram emot det stora firandet i slutet av juni.

får gå ut med det. Men alla vet vem det är, säger Johnny Sjöström. På fredagen kommer det sedan bli fest för alla anställda och deras familjer i Hagfors. – Det kommer bli runt 2 000

En smidespress vid pressmedjan i Hagfors. FOTON: COPYRIGHT UDDEHOLM

personer. Vi kommer ha barnområde med lite roliga aktiviteter, bland annat ansiktsmålning och hoppborg. Vi försöker göra det till ett familjeevent. Vad ser du mest fram emot?

– Torsdagen när koncernledningen flyger ner, vi har den stora artisten och när det är för allmänheten. Det kan bli en riktig folkfest. Det skulle jag tycka vore jättekul. ANNA NORDSTRÖM

Att byta eller inte byta tak Att byta tak på sitt hus är ingenting en vill göra vare sig ofta eller lättvindigt. Men när det väl är dags finns det en del att tänka på. KHaktuellt har träffat Mikael Johansson, ägare av Plåt och Takspecialisten och med drygt 30 års erfarenhet i branschen, för att få lite tips inför ett eventuellt takbyte. – Man vill ju helst bara göra det en gång, säger Mikael. TAK. Men hur vet man egentligen om taket verkligen måste bytas? Eller om det räcker med tvättning och underhåll. – Betongpannor blir till exempel porösa när de blir äldre och börjar då släppa in vatten. Då kan man titta under en panna på pappen om den har fått fukt till sig. Inget tak har evig livslängd. Vill man inte behöva byta är underhåll viktigt. Att rensa hängrännor från löv och skräp är viktigt så att regnvattnet kan rinna bort från taket. Har man mycket påväxt på till exempel te-

geltak bör även det ses över.

TÄNK PÅ LUTNINGEN När det väl är dags för ett takbyte är det bra att planera och tänka till ordentligt innan. – Det första man ska göra tycker jag är att ta in olika offerter från olika företag. Sedan ska man tänka på vilket material man vill ha, om man vill ha till exempel tegel, betong eller plåt. För att kunna se vilket material som lämpar sig bäst bör man kolla lutningen på taket. Vill man till exempel ha betong- eller tegelpannor måsta taket ha minst 14 graders lut-

Ombyggnad av garagetak och läggning av falsat plåt för att få lutning och avrinning utanför taksargen. FOTO: PL ÅT OCH TAKSPECIALISTEN

ning. – Är det under 14 grader ska man helst ha falsad plåt. Vilka skillnader är det mellan till exempel plåttak och tegeltak? – Plåten är lättare. Så har man haft plåt på taket innan kanske inte takstolen är gjord för att klara tyngden som kommer med tegel eller betong. Finns det något annat att tänka på när man väljer material? – Det är en smaksak. Är det något som är vanligare? – Det är nog betongpannor, men det är väldigt generellt. Vi lägger mest plåt. Och plåten har faktiskt kommit tillbaka. På 80-talet släppte färgen på plåttak mycket men nu

har man kommit med bättre färg.

FACKMANNAMÄSSIGT Ska man byta tak är det bästa att anlita proffs så att det blir rätt utfört på ett säkert sätt. – Det är viktigt att om man tar in en byggare att fråga om

utförandet, så att de verkligen lägger underlagspapp och att det blir utfört på ett fackmannamässigt sätt. Man behöver även kolla om de har kollat på råsponten under så att den inte ligger kvar och är röten. Var verkligen noga med att allt görs rätt och att allt som

behöver bytas ut görs det, att det inte är någon som fuskar med taket. Sedan kan det också vara bra att även kolla vindbrädan och takfotsbädan när man ändå är igång, säger Mikael. ANNA NORDSTRÖM

Dagvindsg. 4 Karlstad | 054-85 08 90 | ramirent.se


REDO FÖR VÅREN? till vårpriser! r ro a v ts te li a v k d e m Fyllt

swedoor/polardörren/diplomatdörren

Ytterdörrar

RABATT

20%

Rabatt på hela beställningssortimentet av dörrar som tål nordiskt klimat.

dörrar för nordiskt klimat

beckers

Utomhusfärg

RABATT

25%

Rabatt på hela lagersortimentet.

svensk kvalitetsfärg

1 495:nilfisk Nilfisk C 125.7-6 PCAD X-TRA Är kraftfull, kompakt och ergonomisk. Har ett tryck på 125 bar och 1700 W motor. Compact Patio terrasstvätt, borste och rör- och avloppsrensare (8 m) följer med som standard. Rek.ca pris 2 495:-

XLENT vår finaste trall

Värmlands största WEBER-sortiment på grillar och tillbehör. Fråga vår utbildade personal om tips, trix och alla möjligheter som finns när du skaffat en Webergrill.

st:eriks/benders

Marksten

18:90/m 157:-/kvm

Rabatt på hela beställningssortimentet av marksten, murar och plattor

RABATT

25% kampanjperiod 26/4–14/5 2018

XLENT utegolv

Tryckimpregnerat trallvirke i NTRklass AB. Mindre och friskare kvistar och utskuret från trädets allra bästa delar. Sortering G4-1 med få inslag av 2. Dimension 28x120 mm. Finns i flera längder. Åtgång ca 8,3 meter/kvm. Pris/kvm. Rek. ca pris 21:90/lpm (182:-/kvm)

Massor av fler vårerbjudande finns i butiken!

Du kan få Monterat & Klart inom, golv, fönster, dörr, förvaring, garageport och uterum. Välkommen till oss! XL BYGG KARLSTAD • RATTGATAN 1 • VÅXNÄS • 054-770 60 00 • XLBYGGKARLSTAD.SE • VARDAGAR 7-18, LÖRDAG 10-15

En riktig bygghandel


12

BYGG / BO & INDUSTRI

”JAG BRINNER VERKLIGEN FÖR FÖRÄNDRING” pa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare. Jag är också glad över möjligheten att komma tillbaka till pappersindustrin i Värmland där jag arbetade mellan åren 1996 och 2001, säger Peter Lindgren. Peter har bred kompetens och gedigen erfarenhet med sig från pappersindustrin, det här blir den fjärde fabriken i rollen som fabrikschef. Senast

Bli medlem i IF Metall NY ADRESS FRÅN 2 MAJ PÅ GRÄSDALEN FRÖGATAN 6, 653 43 KARLSTAD Växel 0771-33 33 11 • ifmetall.se

den som ska styra oss in i framtiden. Det går bra för förpackningsindustrin bland annat tack vare att motståndet mot plast har startat på riktigt. Att konsumenterna har insett hur negativt plast påverkar miljön är positivt för förpackningsindustrin som jobbar med papper. – Framtidsutsikterna för Gruvön är väldigt bra. Vi kommer att ligga i framkant i världen med den nya investeringen. Vad gör dig till en bra ledare? – Jag är transparent och enkel som person med starkt resultatfokus. Jag strävar efter att bygga starka team som arbetar mot gemensamma mål och att många har möjlighet att växa under mitt ledarskap. En annan bra egenskap jag har är att jag är ganska envis

2

GRUVÖN. BillerudKorsnäs produktionsanläggning på Gruvön är ett av Nordens största pappers- och massabruk som dygnet runt producerar olika typer av kartong- och förpackningspapper. Just nu genomförs en av Sveriges största industriinvesteringar på Gruvöns bruk som kommer att göra bruket till den största och mest moderna i sitt slag. –  Jag ser verkligen fram emot att vara med och ska-

som fabriksdirektör för BillerudKorsnäs produktionsanläggning i Frövi och Rockhammar. – Att vara fabriksdirektör innebär att man är ansvarig för allt som händer på bruket med medarbetarna, säkerheten, miljön och produktionen. Det är mitt uppdrag att våra produkter produceras på ett säkert, hållbart och kostnadseffektiv sätt som uppfyller kundernas förväntningar. Vad ser du mest fram mot med den nya tjänsten? – Jag har jobbat sedan 1993 i pappersindustrin och har alltid älskat det. Gruvön gör nu en satsning på den mest moderna kartongmaskinen i världen, i en bransch där svensk skogsindustri ligger i framkant och är på många sätt världsledande. Det är en fantastisk utmaning att vara

19 0 98 Å -2 R 01 8

I mitten av maj tillträder Peter Lindgren som ny fabriksdirektör på Gruvön, ett jobb som han verkligen ser fram emot. – Personligen brinner jag för att förändra och förbättra och på Gruvön pågår en stor förändring just nu. Den ser jag verkligen fram mot med en viss ödmjukhet inför uppgiften, säger Peter Lindgren.

vilket kan komma väl till pass i ett sådan här stor förändring som Gruvön nu är inne i .

Peter Lindgren tillträder i maj som ny fabrikschef på Gruvön.

SARA STRAND

Verkstadstillverkning och montage

Gjuterigatan 38 D, 652 21 Karlstad 054-85 00 27 | rltab.se

Ahlsell - lokAl närvAro, Alltid närA, Alltid öppet!

Vi finns lokalt och tillhandahåller marknadens bredaste sortiment inom produktslagen El, VVS, Verktyg & Maskiner, Personligt skydd samt Rör & Armatur. Vi finns nära kund genom att erbjuda konceptet Tillfällig butik på site i samband med större projekt. Tack vare att vi använder oss av moduler kan vi smidigt bygga upp en Shop on Site. Webbutiken har alltid öppet - oavsett var du befinner dig når du oss via www.ahlsell.se. Webbutiken fungerar lika bra på datorn som i telefonen och surfplattan.

Sågverksgatan 14-16, Karlstad • 054-454 01 00 • www.ahlsell.se

Alla gillar tid. Att ha tid över. För att du ska slippa lägga din tid på underhåll kan du välja SP Fönsters kvalitetsprodukter i trä, beklädd med snygg mattlackerad aluminium.

FOTO: BILLERUDKORSNÄS


13

BYGG / BO & INDUSTRI

EN KOMPLETT INDUSTRIHANDEL & SERVICEPARTNER

Stormgatan 2, Örsholmen, Karlstad 054-85 25 00 • osterbergs.nu

Priset gäller Maj ut!

UTHYRES!

89.000:-

Nybyggda lagerutrymmeN & möbelmagasiN

Efter rot-avdrag

Prisex:

50 m² 3600:-

T-CAP All-in-One Den kOmPleTTA lufT/vATTenvärmePumPen för DiTT hem

med loft

Aquarea All-in-One T-CAP är en kraftfull och prisvärd helhetslösning från Panasonic med fantastiska möjligheter. Aquarea ger dig både varmvatten, värme och minskar kraftigt dina uppvärmningskostnader. Luft/vatten värmepumpen kommer med en inbyggd varmvattenberedare på 200 L. Aquarea T-CAP fungerar i extrema utomhusvillkor ner till -28 °C med garanterad värmeeffekt utan tillskottsvärme ner till -20 °C.

/mån exkl. m oms samt el. Lagerutrymmmen, magasinering med

kontorsmöjligheter. 96 m² med loft. Korttidskontrakt, separat brandcell, värmepump och egen toalett. Tillgängligt dygnet runt. Tillgång till truck. Port 400 cm bred x 450 cm hög. Lagerlokal 120m², tillträde omgående!

Östanvindsgatan 21 Industri och Lagerhotell

Östanvindsgatan 21 Örsholmen, Karlstad Vxl 054-56 11 00 Ulf 070-976 84 82 kbgrahlingen.se

054-182007 • klimatteknik.com Skraggevägen 7 • 66341 Hammarö

En pålitlig samarbetspartner för industrin i allmänhet och pappersindustrin i synnerhet UTE PÅ FÄLTET:

I VÅR VERKSTAD:

FÖRSÄLJNING:

• Service och underhåll

• Renovering av maskinutrustning

• Begagnad maskinutrustning

• Montage

• Bearbetning

• Pumpar och reservdelar, nya som gamla

• Lagerbyten med SKF-certifierad personal

• Svetsning

• Projektledning och konstruktion

• Tillverkning av egna produkter

• Maskinombyggnader, från idé till färdigt montage

• Maskinflytt

• Montage och provkörningsmöjlighet i egna lokaler

Vi köper även upp begagnad utrustning och ger den nytt liv hos någon annan – en del i vår recycling-filosofi

054-60 25 00 montagetjanst.se


Fönsterbyte för dig som hellre njuter av solen. Nu kan du byta fönster utan att lyfta ett finger. När du köper fönster av oss kommer våra duktiga hantverkare och sätter upp dem hemma hos dig. På det sättet kan vi garantera att installationen blir korrekt utförd och håller samma höga kvalitet som våra fönster.

36

månader räntefritt

Våra fönster har alltid lågt u-värde är inbrottsklassade och med kondensskyddande glas. Din personliga projektledare tar ansvar för hela processen från rådgivning och tillverkning i Morups egen fabrik till montering och slutlig genomgång. Ett komplett fönsterbyte, helt enkelt.

JUST NU! Altandörr på köpet *

Boka ett kostnadsfritt hembesök med vår lokala projektledare Dan på: 070-365 00 88 | www.morups.se Fönsterbyte. Som det borde vara.

* Gäller vid köp av minst 7 st fönster. Pågår till den 20/5 2018


D E T TA Ä R E N A N N O N S F R Å N D E J E T R Ä

AN NO N S

AN N O N S

Värmlands listigaste bygghandel Familjeföretaget Dejeträ har med 2017 ett rekordår bakom sig och ser nu fram emot att vårsäsongen för 2018 ska dra igång ordentligt. Nytt för i år är att de även kommer sälja utemöbler. Dessutom har de tagit fram nya modeller till sitt unika listsortiment. – Förutom att de är fina är det också mycket kärlek i dem. Vi brinner för det vi gör, säger Therese Pettersson. Dejeträ är ett familjeägt företag som har tre ben att stå på – bygghandeln, hyvleriet och bodverkstan. I bygghandeln har de ett stort sortiment av allt man kan tänka sig till bygget. – Eftersom vi inte är bundna till någon kedja är det ingen som bestämmer över vad vi får

INågra av årets nya lister, där en av dem har anor från tidigt 1900-tal.

I nya tapet- och målerihörnan sitter Anders Sjöqvist, Ewa Johansson, Martin Rysjö och Therese Pettersson vid ett av årets visningsexemplar för sommarmöbler.

ta hem. Har vi inte något på lager kan vi alltid ta hem det. Vi har ett enormt beställningssortiment, säger Therese. Ifjol började de även att sälja planteringsjord och i år kommer de även börja sälja utemöbler. – Det är inget vi kan ha på lager mer än något visningsex-

emplar men tar hem på beställning, säger Therese. SPECIALTILLVERKAR

Det andra benet är hyvleriet. Där tillverkar de bland annat sin specialitet, nämligen lister. – Vi ökade ifjol, det var den bästa omsättningen vi har haft,

säger Ewa Johansson. – Det ligger i tiden. Det byggs mycket i trä nu, säger Therese. I hyvleriet tillverkar de lister av alla tänkbara slag såväl nya som gamla modeller. De har ett unikt listlager och specialtillverkar även lister vid behov. – Det ringer många och frå-

gar om speciella grejer som de inte hittar någon annanstans. Det renoveras mycket gamla hus där folk vill ha likvärdiga lister. Många tror att de inte kan få det men det kan vi ordna, säger Therese.

på Dejegrunden, säger Ewa. Under 2017 reste de runt mycket och besökte kunder för att bearbeta marknaden mer. – Vi ska även försöka få in en större andel på marknaden i Norge, säger Therese.

DEJEGRUNDEN

Det tredje benet är bodverkstan där de tillverkar Dejegrunden. Det är ett effektivt grundsystem för etablering av moduler, vilket används i hela Sverige. – Förra året var det rekord. Det byggs mycket just nu och det första som kommer på bygget är barackerna, och de står

Dömlevägen 4, Deje | Butik: 0552-101 63 | Kontor: 0552-103 50 | dejetra@telia.com | www.dejetra.se

Tillverkade i en av Europas modernaste fönsterfabriker.

78x64 mm

Vi är leverantörer till Dejeträ

Vädra dina fönstertankar med oss. Modern teknik, snygg design och svensk hantverkstradition, sedan 1946. Och naturligtvis riktigt bra energiegenskaper. Du hittar våra fönster hos utvalda återförsäljare i hela landet!

Glasullsisolering

Takprodukter

Ett batteri passar alla verktyg

I RÄTT KLÄDER FÖR ALLA VÄDER PLASTSÄCKAR SOM TÅL ATT VARA UTE NÄR MAN HELST VILL VARA INNE


Din batterispecialist i Karlstad!

Deka marinstart

Ett startbatteri för marint bruk med extremt bra startegenskaper. Dubbla anslutningar Marinstart: 1000 MCA L: 273 mm B: 171 mm H: 238 mm

Optima start-förbrukning

90Ah Bosch husbilsbatteri

Vi lagerför Otimas sortimert av kraftfulla heltäta AGM-batterier. Blue-top-Red-Top, Yellow-Top

Bra djupurladdningsörmåga kombinerat med låg självurladdning ger ett driftsäkert och ekonomiskt batteri.Passar som bodelsbatteri till husbil eller husvagn, självklart även för marint bruk. 353*175*190mm Polställning 0

1595kr

1595kr

Hörselbatterier

230Ah Golfbilsbatteri 6 Volt Deka GC15G Pro Master är ett amerikanskt prestandabatteri med mycket goda djupurladdningsegenskaper. Passar golfbilar, elektriska flakmopeder m.m. Vid köp av min. 4st lämnar vi 20% rabatt Mått:260*181*276 mm

Sony är världens största tillverkare av högkva-

litativa silveroxidbatterier. Den senaste generationens kvicksilverfria hörselbatterier har längre flikar, vilket gör det enklare att infoga batteriet i hörapparaten. Nu kan du köpa dessa kartor till ett fantastiskt bra pris! Endast 24,90kr per karta. Storlek 10, 13, 312 och 675. 6st batterier\karta. Ord.pris: 39kr/karta.

”Made in USA”

ga Nu otroli

24,90kr

MC-Powersportbatterier

% 0

Snart är värmen här och det börjar bli dags att ta ut din motorcel. Hos oss hittar du alla typer av batterier till powersportfordon, motorcyklar,terränghjulingar, vattenskotrar ochmopeder. Öppna standardbatterier, AGM och Litium. Deka, Varta, Shido, Nordström

Behöver du ett batteri som inte längre finns på marknaden? Kom in så hjälper vi dig med att skräddarsy din batteripack! Vi bygger även batteripackar till nödbelysningar, backup m.m

Favour Foco

En kraftfull laddbar handlampa med hela 1000 lumen. Justerbart fokus. Li-ion batteri 2600mah (ingår)Micro USB kabel Bärrem,IP66

499kr

LITIUM

ETX

Ctek CT5 Powersport

2

2495kr/st

YTX

Ctek MXS 5.0

Avancerad mikroprocessorstyrd batteriladdare med inbyggd automatisk temperaturkopensering och oslagbar prestanda för blybatterier mellan 1,2 Ah och 110 Ah.

FÖR ALLA MOTORCYKLAR, TERRÄNGHJULINGAR, VATTENSKOTRAR OCH SNÖSKOTRAR. CT5 är enkel att använda och fungerar för alla batterier i powersport-fordon.

Ord.pris 849kr

100kr rabatt

899kr

LED arbetsbelysning

Inbyggt litiumbatteri som laddas via USB. Kraftigt ledbart magnetfäste. Perfekt arbetsbelysning för hemmet, garaget, stugan m.m

399kr

Triss för Miljön!

749kr

LED-ficklampa

Justerbar fokus och 360lumen. LED: 5W CREE XTE

SONY 20-Pack Alkaliska AA/AAA Passa på och köp hem till vintermörkret, AA/AAA batterier för ledlampor fjärrkontroller m.m Batterier från Sony till ett oslagbart bra pris! Ord. 79kr

49kr

119kr

Köp ett batteri, 35Ah eller större, så får du en trislott när du lämnar in ditt gamla uttjänta batteri i retur till oss

Vi byter batteri på din klocka, bilnyckel eller bankdosa!

Pris från 49kr.

Bromsgatan 4 Karlstad Våxnäs

Tel: 054-18 47 50 Vard. 9-17, Lörd 10-15

Åf:ToMa Trading Storgatan 57 Sunne Vard: 9-17, Lörd: 10-14

Gäller t.o.m 15/5-2018 (eller så länge lagret räcker) Med reservation för feltryck.

www.batterilagret.se

KHaktuellt 2018 #4  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...

KHaktuellt 2018 #4  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...