Page 1

#2 | 25 FE BRUAR I 20 19 | ÅR GÅNG 28

KALENDARIUM FÖR SPORTLOVET

STORT INTRESSE FÖR JIU-JITSU

NÖJE sid 2

LOV sid 8

SPORT sid 12

G RU P P F Ö RS Ä N D E LS E T I LL H U S H Å LL I K A RLS TA D, H A M M A RÖ, K I L, F O RS H AG A & D EJ E

FOTO: ANNA NORDSTRÖM

HYLLNINGSSHOW FÖR DAVID BOWIE

Följ KHAKTUElLT på Facebook! Läs tidningen online:

khaktuellt.com

FRITIDSBANKEN LADDAR FÖR SPORTLOV

För sex år sedan startade framgångssagan Fritidsbanken i Deje. Sedan dess har organisationen växt och finns nu på många håll i landet. Och även i Deje har de växt sig större, där det alltid är stort tryck på att få låna fritidsgrejer. Här lämnar Alice Bohlin tillbaka ett par skridskor som hennes lillebror Harry lånat.

sid

Nästa nummer av KHaktuellt kommer 25mars.

9

Tel 010-458 50 10 Stormgatan 4, Örsholmen www.officedepot.se

KOSTNADSFRITT HEMBESÖK!


G I L V E TR ! G N I N S LÄ


2

KHaktuellt #2 2019 Ansvarig utgivare/VD: Joachim Svärdh Ekonomi: Tomas Carlsson 054-18 77 18 Säljare: Jonas Spångberg, Gudrun Ahlsén, Håkan Andersson, Pär Forsberg Reportrar: Sara Strand, Anna Nordström Layout/annonsproduktion: Caroline Asplund, Felicia Olausson, Claes Josefsson Post och besöksadress: Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad

Läs tidningen på nätet: khaktuellt.com

Distribution: Tryck: Utgivning: Telefon växel: E-post: Hemsida: Nästa utgåva:

Svensk Direktreklam samt Posten Pressgrannar AB Södra Värmland Årgång: 28 Nr: 293 054 - 18 77 18 fornamn@svenskmediakonsult.se svenskmediakonsult.se Måndagen 25 Mars

Medlem i handelskammaren Värmland

№2 ■ 2019 ■ 25 FEBRUARI

KNOPP I HÅRET?

S

nö, snö och åter snö. Det blev en vit vinter till slut och trots att det råder plusgrader ute ligger den fortfarande kvar. För alla sportlovssugna barn hoppas jag att den ligger kvar tills åtminstone lovet är över, för den veckan brukar det bli tryck på backar och isrinkar. Som det ska vara, det heter ju trots allt sportlov. För visst rycker det lite i mungiporna när en går förbi en pulkabacke och barnskratten ekar. För min egen del kan snön kvitta, jag är trött på den. Februari, eller vabruari som den även kallas, har svischat förbi och det är redan snart mars. Jag tänker då på barnramsan som lyder ”mars-april har knopp i håret”. Och nog börjar i alla fall jag gå och småkika i alla rabatter för att se om det inte kommer upp något snart. Kanske en liten snödroppe eller två. Och när väl krokusarna kommer blir glädjen total – för det om något är ett vårtecken. Så sent som häromdagen, trots att det var mitten av februari, sken solen och fåglarna kvittrade. Det kändes som att det var lite försmak av våren. Och jag hoppas verkligen att det blir en vår i år. Ifjol saknade jag den. Jag tycker att våren är en härlig årstid. Naturen börjar vakna till liv igen efter vinterns dvala och allt börjar knoppa. Fåglarna flyttar tillbaka och sjunger in värmen. Och framförallt kan en börja lägga vinterkläderna på hyllan. Och jag tror att jag inte är den enda småbarnsföräldern som längtar efter det. Men nu ska jag inte gå händelserna i förväg, än är det vinter trots de milda temperaturerna. Så till alla barn: passa på att ta tillvara på snön! Åk pulka, skidor och skridskor. Gör en snögubbe och ha ett snöbollskrig. För snart är snön borta och det kommer dröja länge innan den kommer igen. Och för er som är som jag: håll ut! Snart är våren här (hoppas jag i alla fall). Till dess har ni ett rykande färskt nummer av KHaktuellt att läsa. Och ni, ni vet väl att ni alltid kan kontakta oss på redaktionen med tips? Det kan också bara vara förslag på vad ni vill läsa om. Det är ju trots allt för er läsare vi skriver.

Trevlig läsning! ANNA NORDSTRÖM Redaktör

MERA LÄSNING: Frilansmusiker med passion för flöjt

s. 17

Kvinnorna tar plats i industrin

s. 20-21

Blomstertrender till bröllopet

s. 31

Thomas Di Leva och Magnus Carlsson möttes i Diggiloo, där Di Levas framträdande av ”Life on mars” ledde till att FOTO: A XEL ÖBERG Magnus Carlsson blev hans skivproducent.

Di Leva på hyllningsturné för Bowie En stor artist och ikon som har hyllats världen över är David Bowie och när han gick bort 2016 lämnade han många i sorg. Någon som han har betytt oerhört mycket för är artisten Thomas Di Leva, som nu gör en hyllningskonsert i hans ära. – Han har betytt så otroligt mycket på så många plan. Man vill få fram historiens vingslag. Hans resa har påverkat oss alla på ett djupare plan än vi tror, säger Di leva. NÖJE. I mitten av februari ger sig Thomas Di Leva ut på en hyllningsturné om David Bowie och den 15 mars tar han showen till Nöjesfabriken i Karlstad. – Det ska bli både spännande och kul. Just Bowie har så otroligt mycket bra låtar. Man måste vara hård när man sållar. Han har gjort fruktansvärt många album, inte bara singlar, säger Thomas Di Leva. Showen går under titeln ”Changes”, dels efter låten men framförallt för att påvisa Bowies skiftande karriär. – Jag utgår från det som är

vändpunkterna i hans musik, men även ifrån mina möten med hans musik. Han var en förunderlig artist. Ju mer han förändrade sig själv, förändrade han oss andra.

INSPIRATIONSKÄLLA Thomas Di Leva upptäckte Bowie när han var 11 år, vilket blev en vändpunkt i hans liv. – Han har betytt mycket för mig, framförallt när jag var barn och tonåring. Det fanns inte så många jag kände något gemensamt med och jag var mobbad i skolan. Då kom Bowie med sina lå-

tar. Han var också lite utanför på 70-talet. Han kom ju och sa att det var okej att vara lite konstig. Att man hade rätt att drömma sina egna drömmar. Jag är väldigt tacksam att han fanns som förebild och ledstjärna. Har han påverkat även din musik? – Ja, förr i alla fall när jag var ung. Han var en stor inspirationskälla för mig när jag tog mina första stapplande steg inom musiken.

INTE ETT ÖGA TORRT – När David Bowie dog 2016 var det en stor chock för mig och för många andra. Det var en stor sorg. Jag gjorde en hyllningssång till Bowie under Diggiloo-turnén det året med ”Life on mars”. Det kan låta som skryt, men det blev stående ovationer och inte ett öga torrt. Det kändes som att han hade nått in på djupet hos många svenskar, inte bara mig, säger Di Leva. Under den Diggiloo-turnén deltog även Magnus Carlsson, som gillade Di Le-

vas tolkning. – Utan att ha sagt något till mig tog han dit en kille som spelade in det. Han sa senare till mig att ”vill du släppa den som singel har jag redan spelat in det”. De tog det vidare in till studion.

KÄNSLA OCH DRAMATIK Nu blir det istället en turné för Di Leva i Bowies namn. Han har själv sett Bowie live ett par gånger och vill att showen ska hålla samma anda som Bowies egna, för att de som aldrig fick uppleva honom live ändå ska få känslan av det. – Jag har sett många hyllningar, men jag vill att det ska vara en fartfylld rockshow fylld med känsla och dramatik, som hans shower var. Det var en enorm känsla i hans shower och det vill jag förmedla, säger han. – För mig är det fantastiskt att få göra den här resan och få berätta den här berättelsen.

ANNA NORDSTRÖM anna@svenskmediakosnult.se


3

KHaktuellt #2 2019

NYA HALL AR PÅ HAMMARÖ I december 2018 tog kommunfullmäktige i Hammarö kommun beslut om ersättningslokaler samt två nya idrottshallar vid Hammarlundens skola. Den 18 februari startade markarbetet för idrottshallarna som ska byggas på grusplanen sydväst om Hammarlunden 7-9 – det blir första steget mot en ny skola. En av hallarna som byggs kommer att inredas för att kunna användas som ersättningsskola till den nya skolan står färdig. De elever som inte placeras i ersättningslokalerna i idrottshallen kommer att flyttas ut i moduler under rivnings- och byggtiden. Arbetet med att färdigställa modulen kommer ske under sommaren 2019 och vara klara för inflyttning till höstterminens start. För att skapa ett säkert trafikflöde för elever, boende i området och övriga trafikanter under byggnationen kommer Lövnäsleden att breddas vid nya infarten för byggtrafik. Dessutom sänks hastigheten på sträckan.

NY GRUNDSKOL A PÅ VÅ XNÄS Just nu pågår planerna för fullt för en ny F6-skola på Våxnäs i Karlstad. Förhoppningen är att kunna sätta igång med byggproduktionen i höst och att skolan ska stå färdig till vårterminen 2022. Fredricelundsskolan byggdes 1962 och motsvarar inte längre kraven från verksamheten. Därför ska man riva de befintliga byggnaderna och sedan bygga en ny skola med en kapacitet på 350 elever. Man kommer även att bygga en ny idrottshall, produktionskök, fyra förskoleavdelningar för 80 barn samt en öppen förskola.

LUNCH

Vill du slippa dina linser dagtid? Ring eller för merdina information om Nattlinser. Villmaila du slippa linser dagtid?

Under sportlovet håller Skaparverkstaden workshop i serieteckning den 26/2. Gillar du att teckna får du chansen att lära dig att teckna manga med serietecknaren och illustratören Lisa Medin. Hon kommer att gå igenom olika tekniker steg för steg och ge dig nyttiga tips och trix. Föranmälan krävs, ålder: 10-15 år.

Prova medicinsk/terapeutisk laser. En enkel, smärt- och riskfri behandling för bl.a. inflammation, smärta, läkning och cirkulation.

Synvårdskliniken i Klara Nu har du som är närsynt möjlighet att prova ut specialanpassade Leg. Opt. Adolfson & Elisabeth Frykblom kontaktlinser för Maria nattbruk. Du fårGustafsson en helt normal syn dagtid – utan varken070-603 linser eller82 glasögon! 33 • Malmtorgsgatan 18, Karlstad

Vi har flyttat till Romst adsv.

info@mariaoptik.se • www.mariaoptik.se

Optiker Branning inbjuder Dig till en informationskväll tisdagen den 7 juni kl. 18,00.

2B

Anmälan sker per email eller i butiken. Begränsat antal platser.

Nu ska vi bli fina inför våren! Vi ser fram emot att se dig!

Anette Solebris

Birgitta Björk

Cert. Laser- & Massageterapeut 070-593 86 04

Cert. Laserterapeut 070-651 44 34

Välkommen! • Bayalage + klippning inkl. bryntrådning 1150:• Uppsättning inkl. färgning av bryn och fransar 1190:Jungmansgatan 3, Karlstad • studiofanny.se 054-19 00 70 • 070-496 19 02 • mån-fre 10-18

Optiker Branning Adress + email

Romstadsvägen 2B, Karlstad • Molkom laserteamet.se

20%

ÖPPET HUS ONS 27 MARS Gudrun Ahlsén 054-18 77 18, 070-509 55 61 gudrun@ svenskmediakonsult.se

ANNONSBOKNING

PÅ ALLA PRODUKTER

MARSERBJUDANDE!

Ansiktsbehandling AHA kur + esse ampull

DR O P IN

Kort intensiv behandling för bättre hudstruktur. Välj mellan olika exklusiva serum, för reducering av pigmentsfläckar, djupare fukt, utslätande för fina linjer eller för bättre balans på röd torr irriterad hud. För optimalt resultat rekommenderas en kur på 4 ggr.

AFTER WORK

En behandling NU 449 kr Kur 4 behandlingar NU 1750 kr

FREDAGAR 15-18

Rengöring, AHA peeling 20%, esse ampull, mask och kräm.

SHOPPINGLUNCH

ÖPPET: MÅNDAG-FREDAG 9-18 054-18 29 77 Norrstrandsgatan 25 KARLSTAD

LÖRDAGAR 12-15 WEBSHOP

Tingvallag 19, Kd • 054-21 14 15 ekolea.se • vard 9-18, lörd 10-14

CATERING ETT URVAL FRÅN VÅR MENY:

Gummistövlar från Avignon

PESCE ALLA GRIGLIA Stekt torskryggfilé med brynt smör och kapris samt knaperstekt rökt sidfläsk och pressad potatis.

499:-

PASTA ALLA BOSCAIOLA Krämig pasta med oxfilé i en sås av gorgonzola och skogschampinjoner toppad med parmesan.

INSALATA DI CAESAR

oavsett tidigare pris!

TECKNA SERIER PÅ LOVET

Trött på värk?

Caesarsallad med vår egen dressing, bacon, parmesan, krutonger och tomat. Välj nygrillad

Ord pris fr. 1095:-

kyckling eller räkor.

PIATTO DI CAZANOVA Serveras på ett fat med nygrillad kyckling och caesardressing, oxfilé med vitlökssmör, pestoslungad sallad och en potatis gratinerad på chevre, valnötter och honung.

KARLSTAD

(Skåre/Ilanda) Fjärrviksvägen 2 A Vardagar 10-18 Helger 11-15

HAGFORS

ÄVEN PIZZA OCH BARNMENY!

Skolgatan 2

Vardagar 10-18 Lördagar 10-14

KUNGSGATAN 16, KARLSTAD 054-10 09 50 CAZANOVA.SE


4

KHaktuellt #2 2019

LISA EKDAHL TILL K ARLSTAD

KNAPPT TIO MIL JONER TILL VÄRML AND I år delar Riksantikvarieämbetet ut 249 miljoner kronor till kulturmiljövård, det är 13 miljoner mer jämför t med 2018. Av dem har Värmlands län fått 9 969

056 kronor, som är en ökning med omkring 860 000 jämfört med året innan. Bidraget ska användas till vård, information och ”tillgängliggörande av vär-

defulla kulturmiljöer”. Målet är att bevara en mångfald av kulturmiljöer i hela landet. Samtidigt har det positiva effekter för regional utveckling, sysselsättning och tillväxt.

Stiftelsen Bergslagsgårdar söker

Lisa Ekdahl fyller 25 år som artist. I april kommer hon till Karlstad och Nöjesfabriken. Under hösten 2018 släppte hon ett nytt album, More of the good, låtar från det

kommer också att spelas under showen. Vid sidan av den skandinaviska karriären har Liza Ekdahl blivit en välkänd röst även internationellt.

för alla medlemmar i unionen värmland

6 Maxa snacket mars - Led digitalt!

FAMILJEHEM Vill Du ta emot barn, ungdomar eller vuxna i ditt hem?

Välkommen till ett nytt och intressant seminarie om hur du som chef når framgång genom digital kommunikation.

Jag skiter i att det är fejk - det är förjävligt ändå

håller seminariet i samarbete med TCO Värmland    

Människor blev inte sämre på källkritik över en natt 2016 så varför känns det så? Frilansjournalisten JACK WERNER berättar om källkritik, varför vi hela tiden har fel och vad vandringssägner på sociala medier kan berätta.

Jour dygnet runt Stöd från familjevårdskonsulent Utbildning och möten med andra familjehem Högsta ersättning enligt rekommendationer från SKL

Ring Pernilla i Karlstad Växel 019 - 17 05 90

054 - 13 95 24

Hollywood Biosoffa 2-sits i Ecoläder

Solliden Matgrupp Bord inkl. 4st stolar med grått tyg. Bord storlek 80x120 cm 3.990:-

26%

UPP TILL

PLATS: Sundstagymnasiets aula i Karlstad ANMÄLAN: senast 26 februari på unionen.se/ kurser-och-aktiviteter

50%RABATT

Sofiero Matgrupp

Finns i flera färger. 8.790:-

Konstrottingsgrupp. Bord + Soffa + 2 st Fåtöljer inkl dynor 5.990:-

Bord inkl. 6 st klädda stolar. Bord storlek 95x180 cm 12.900:-

36%

8.990:-

FÖRSÄSONGSPRISER PÅ SOMMARMÖBLER

Milford

Provence Matgrupp

Elstyrda recliners Dekorativa kontrastsömmar 13.990:-

2.990:-

Milano hörnsoffa

ONSDAG 6 mars kl 19.00

www.bergslagsgardar.se

OMBYGGNADSREA! 25%

JACK WERNER belönades med Stora Journalistpriset 2014 i kategorin Årets Förnyare. Seminariet är kostnadsfritt för dig som medlem i Unionen. Övriga får kontrollera med sina respektive fackförbund eller köpa biljett á 200 kr hos Sensus.

7.990:-

38%

Cosy Corner hörnsoffa

27%

3.790:BESTÄLL NU! SPARA ca 30-40% 37%

Davenport

Bord inkl. 6 st klädda stolar med sits i grått tyg. 6.990:-

hörngrupp i konstrotting

28%

6.490:35%

Miami Elstyrd reclinerfåtölj i Ecoläder eller tyg. Finns i olika färger. 7.490:-

4.990:-

4.990:-

Längd 360 cm, finns i olika färger. 14.990:-

10.990:-

Besök vår möbelbutik på nätet: moblera-hemma.se

Kontinentalsäng Comfort Lyx Komplett: tjock bäddmadrass 160 x 200 ......... 3.990:180 x 200 ......... 4.490:Köp till huvudgavel 160 cm ............. 1.290:180 cm ............. 1.490:Nackkudde 1 st .... 298:-

120x200 cm

Normalpris 5.990:-

10.990:-

30%

7.990:-

Möblera Hemma

ILANDA-KARLSTAD

PASSA PÅ

innan prishöjningen

3.490:-

28%

EDA-CHARLOTTENBERG

Mån-Fre 10-18 Mån-Ons Stängt Lör 10-15 • Sön 12-16 Tors-Fre 11-18 Fjärrviksvägen 2A Lör 10-15 • Sön Stängt info@mobelnet.nu Häljebodavägen 5 0571-233 90 Besök oss på Facebook!


5

KHaktuellt #2 2019

ALEX ANDER ”THE MAULER” GUSTAFSSON TILL NÖJESFABRIKEN

FOTO: PRESSBILD

I april besöker sveriges i särklass mest kända UFCfighter till Nöjesfabriken för att prata om sin karriär. Det blir en unik talk show där Alexander ”The Mauler” Gustafsson kommer att berätta om hur han gick från kriminell yngling till superstjärna i MMA. Han kommer också att berätta om varför han kallades Bond-Ove som liten. I talk showen på Nöjes b er ät t ar A lexand er Gustafsson sin historia,

om hur han som en ung och lovande boxare från Arboga trampade snett och i fängelse. Hur han sedan hittade MMA och började följa en annan väg i livet. Under kvällen svarar han på frågor som ställda av kvällens moderator i klassiskt Talk Showmanér. Det kommer också att finnas en möjlighet för publiken att framföra sina frågor till honom.

FÖRSL AG PÅ NY SMÅBÅTSHAMN

PREMIÄR FÖR NISSAN

Ett förslag på att bygga en ny småbåtshamns i älvfåran mellan Örsholmen och Lamberget, har inkommit till Karlstads kommun. Det finns en efterfrågan på fler båtplatser därför ska förslaget nu utredas av kommunen. Det tänkta området ligger i de sydöstra delarna av Karlstads tätort och är en del av Örsholmsälven. Den nya hamnen kommer i så fall att ligga mellan verksamhetsområde Örsholmen och Lamberget.

I mars kommer det bli premiär för bilmärket Nissan i Karlstad och Årjäng. Det är företaget Nordmarkens Motor som nu kommer bli auktoriserad Nissanåterförsäljare. Nordmarkens Motor är framförallt återförförsäljare av bilmärket Opel, och har både eftermarknad och verkstad. Nyheten om Nissan släppte de i februari och har nu utbildat personal samt anpassat lokalerna för att breda plats åt Nissan på båda orterna.

barnmassan.se GRATIS entré för alla barn!

29-31 MARS 2019 | RACKETCENTER | KARLSTAD

DEN STORA MÄSSAN OM

FAMILJ, BARN & GRAVIDITET


6

KHaktuellt #2 2019

MUSIKKRÖNIKA

EN SVÅR JÄVEL Jag anses av en del som en svår jävel. Men min granne Christer Lindén är en svår jävel… Min favoritdiktare är Dan Andersson. Utifrån min horisont hamnar de flesta som tonsätter hans dikter i skuggan av Christer Lindén. För att ni ska få perspektiv - Staffan Hellstrand, Roffe Wiklund, Joakim Thåström, Thorstein Bergman, Hootnanny Singers mfl. Dan Andersson skrev i moll och Christers röst enligt mig gör sig bäst när det gör ont på riktigt och när han sjunger om utanförskap och den nakna sanningen. Men även när han brister ut i sång om kärleken till familjen, livet och barnen. Jag har följt honom på nära håll och på avstånd. En man med hjärtat på rätta stället samtidigt som han är en svår jävel. När han har arbetat och kämpat med personer med psykisk ohälsa och gjort allt från skiva till rockmusikal med dem inser man att han kan plocka fram det bästa ur människor. Fin egenskap. Men ändå en svår jävel den där Christer. Det är dags för Christer att knyta ihop och slutföra trilogin i sin Dan Andersson-resa som började med Pilgrimsstig [2017], En Spelmäns jordafärd [2012] och nu kommer den sista pusselbiten Gnisslande kuggar i hjulet [2019]. Själv hoppas jag att det kommer minst lika många Dan Andersson som i En svår jävel-serien… Jag är smått förtjust i hans volymer En svår jävel volymer 1-7 (alltså sju skivor). Men tårarna rullar fortfarande på mina kinder när jag lyssnar på Utan dig som finns med på Pilgrimsstig skivan. En sång om hans bror som omkom i en smitningsolycka en Valborg i Molkom. Likt Dan Andersson berör han med sina texter. Christer Lindén landar alltid rätt när han tonsätter Dan Andersson för han har sett mörker och han sjunger i moll. Jag ser spänt fram emot hans tolkning av Om aftonen på nya skivan som släpps i vår, den som kan sin Elvis kommer höra avtryck ifrån Always on my mind har han skvallrat för mig... Men han bjuder även på akustiskt med nylon, brukspiano och tramporgel. Varje gång Christer Lindén släpper ny musik tänker jag; Fan det här är det bästa han har gjort. Varje gång! Förutom ovanstående musik återkommer jag ofta till Mannen utanför och Svenska sår när jag lyssnar på hans musik. Ser fram emot Christers nya musikprojekt, hoppas på Fröding och Dylan tolkningar också… Att jag har fastnat för Christer Lindéns musik och texter är möjligtvis för att jag känner igen mig i hans brukspoesi, eller för att jag helt enkelt är en svår jävel.

MATTIAS PERSSON Radioprofil & DJ

Grahame Patrick ställde sig på scenen som Elvis i musikalen redan 2004. Sedan dess har han hyllats för sin tolkningar av legendaren. FOTO: PRESSBILDER

Med på scenen är dansarna the Heartbrekers, som med sina koreografier skapar känslan av att föreställningen tar plats i ett casino i Las Vegas.

Musikalen om Elvis till Sverige

Hyllningsföreställningen till ”The King of rock” har setts av fler än 250 000 besökare. Nu kommer musikalbiografin till Sverige, och med sig har de Grahame Patrick – känd som ”the best Elvis since Elvis”.

larna av hans musikkarriär. Det bjuds på allt från videosekvenser till olika koreografier och musiken sträcker sig från gospel till blues och rock’n’roll.

NÖJE. Elvis – the musical

Som Elvis ser vi Grahame Patrick, som är känd över hela världen som ”the best Elvis since Elvis”. Med sig har han the Stamps Quartet, vars vo-

ger sig i vår ut på en stor turné i Europa med ett 50-tal stopp. Ett av dem är i Karlstad, där musikalen spelas på CCC den

RIKA MUSIKLIV 19 mars. Föreställningen tar publiken tillbaka till Elvis storhetstid med början i 50-talet och tolkar de viktigaste de-

kalisten Ed Enoch själv har turnerat med Elvis på 70-talet. Han var även med på Elvis begravning. På scenen kommer det dessutom vara en stor ensemble med musiker, sångare och dansare som alla bjuder in till en resa i tiden om Elvis rika musikliv.

ANNA NORDSTRÖM

K ARLSTAD VILL UTVIDGA EVENEMANGSUTBUDET På initiativ av den politiska majoriteten ska Karlstad utvecklas som evenemangsstad och vara ett kulturellt centrum. Kommunledningskonto ret tillsammans med tek-

nik- och fastighetsförvaltningen kommer att arbeta med uppdraget som ska resultera i att underlätta för arrangörer som vill boka evenemang i Karlstad.

Vid en inventering av Karlstads utomhusy tor visade det sig att Sandgrundsparken och Mariebergsskogen var mest intressant för arrangörer vid bokning av evene-

mang, men dessa platser har inte förutsättningar för fler arrangemang än vad som redan genomförs. I och med det fick kommunledningskonto ret och teknik- och fastig-

hetsförvaltningen i uppdrag att utveckla Norra fältet med faciliteter och tillgänglighet för att skapa ett mer attraktivt evenemangsområde. Utöver detta ska också andra

ytor utredas, exempelvis Wermlandskajen, Gubbholmen och Borgmästarholmen.


7

KHaktuellt #2 2019

Grattis! Vi delar ut 60 miljoner till våra kunder i Värmland.

Vi ägs av våra kunder och vet att närhet skapar trygghet, tillit och trivsel. Därför finns vi bara i Värmland. När det går bra för oss vill vi dessutom ge återbäring. Nu delar vi ut 60 miljoner kronor till våra försäkringskunder.

Välkommen till oss du också!

Läs mer om återbäringen och registrera ditt konto för utbetalning på LFvarmland.se/aterbaring


8

KHaktuellt #2 2019

Sportlov-kalendarium FORSHAGA/DEJE ALLA/FLERA DAGAR ▫▫Skridskor - Ängevi Ishall ▫▫Allmänhetens åkning varje dag utom tisdag ▫▫Skidor - Dömlebacken. Öppet varje dag kl 10-16 ▫▫Deje simhall extraöppet måndag-fredag kl 10-14 (ons kl 10-13) TISDAG 26 FEBRUARI ▫▫Sportlovsfiske OBS! enbart om isen är säker. 9-15 år, yngre barn i vuxet sällskap. Utrustning finns att låna. Kostnadsfritt. Plats: Skivtjärn Tid: kl 10-14 ONSDAG 27 FEBRUARI ▫▫Sportlovsfiske OBS! enbart om isen är säker. 9-15 år, yngre barn i vuxet sällskap. Utrustning finns att låna. Kostnadsfritt. Plats: Västra Örten, badplatsen Tid: kl 10-14 ▫▫Quiz. Frågorna är anpassade för barn cirka 7-13 år men alla är välkomna att delta. Tid: kl 15.00 Plats: Forshaga bibliotek ▫▫”Öppen hall” i Grossbolshallen med Pär och Kim från Hubben. Tid: kl 10-12 för årskurs 4-6 och kl 1315 för högstadiet och gymnasiet. TORSDAG 28 FEBRUARI ▫▫Sportlovsbio Superhjältarna 2.

Fri entré. Tid: kl 12:00 och kl 15:00 Plats: Forshaga Folkets hus ▫▫Gratisbio i Kulturhuset. Tid: kl 18:00 för årskurs 1-6 och kl 21:00 för högstadiet och gymnasiet. Plats: Kulturhuset Deje SÖNDAG 3 MARS ▫▫Sagostund på arabiska. Passar barn från 3 år. Ingen föranmälan. Plats: Forshaga bibliotek Tid: kl 12

HAMMARÖ ALLA/FLERA DAGAR ▫▫Skridskor, allmänhetens åkning mån-fre. Plats: Hammarö ishall Tid: 12-13.30 utan klubba, 13.30-14.50 med klubba ▫▫Sätterstrands badhus. Extraöppet mån-lör. Parasportlov i Valfjället ▫▫Parasportlov i Valfjället. För alla skolbarn i Värmland med någon funktionsvariation. Föranmälan krävs. ▫▫Sportlovsgolf ons-fre. Olika grupper. 10-15 år. Klubbor finns att låna. Anmälan krävs. Plats: Hammarö golfklubb Tid: kl 1112.45 och 13-14.45 ▫▫Dans med Dansstudion och Kulturskolan. Mer information och anmälan på dansstudion.nu

SPORTLOV

Tips på aktiviteter Det finns massor att göra i Karlstad under sportlovet. Du hittar vår sportlovskalender och sportlovsfolder på webben. Läs mer på karlstad.se

SPORTLOV I

FAMILJEVÄNLIGA D Ö M L E B AC K E N ! BARNBACKE • PARK MED HOPP, RAILS & BOXAR CAFETERIA • VÄRMESTUGA • GRILLPLATS ÖPPETTIDER: Lör och sön kl 10-16 Tis och tors kl 18-21

MÅNDAG 25 FEBRUARI ▫▫Måla i målarverkstaden. Inspireras av konstböcker och skapa egna verk. Föranmälan krävs. Från 6 år. Plats: Hammarö bibliotek Tid: 13-15 ▫▫Prova på boule för alla åldrar. Plats: Hammarö Boulehall Tid: 14-17 TISDAG 26 FEBRUARI ▫▫Tillverka egen pin och bokmärke. Plats: Hammarö bibliotek Tid: kl 10-14 ▫▫Prova på pingis, låg- eller mellanstadieelever. Föranmälan. Plats: Skoghalls bordtennisklubbs lokal vid Nyskolan Tid: 13-16 ▫▫Besök av Naturfotografen Mikael Skalstad. Plats: Hammarö bibliotek Tid: kl 15-15.45 ONSDAG 27 FEBRUARI ▫▫Improvisera sagor med Kunskapsteatern ▫▫Upplev en helt improviserad sagoshow och testa att själv stå på scenen. Från 6 år. Plats: Hammarö bibliotek Tid: kl 11 och 14 TORSDAG 28 FEBRUARI ▫▫Testa på judo. 7-12 år. Plats: Sätterstrands Judohall Tid: 10-11 ▫▫Slumpa fram en bokidé. 7-10 år. Plats: Hammarö bibliotek Tid: kl 11 och kl 14 ▫▫Fågelholksbygge med Hammarö hembygdsförening. Plats: Hammarö Arena Tid: kl 13-15 ▫▫Prova på boule för alla åldrar. Plats: Hammarö Boulehall Tid: 14-17 FREDAG 1 MARS ▫▫Testa på judo. 7-12 år. Plats: Sätterstrands Judohall Tid: 10-11 ▫▫Nåltovning med Hammarö hembygdsförening. Plats: Hammarö Arena Tid: kl 10-12 ▫▫Teaparty med Alice i underlandet med smakprov från tokiga böcker. 9-13 år. Föranmälan krävs. Plats: Hammarö bibliotek Tid: kl 11 och kl 14 ▫▫Livekarusellen. Banden Wendighoul, A.W.A.R.E, Live Sessions, the Marshmallows och Fredrik Persson. Från årskurs 7 till 2:an på gymnasiet. Plats: Mörmo gård Tid: kl 19

K ARLSTAD

SPORTLOVSVECKA (V.9): Alla dagar kl 10-16 Tis och tors kl 18-21 UTHYRNING AV UTRUSTNING

VUXEN

140:DAG KVÄLL 100:-

UNGDOM > 16år 120:80:-

Betala med kort, swish eller kontant!

KIOSKEN ERBJUDER: hamburgare, korv med bröd, pizza, godis, kaffe och dricka

DEJEALPINAKLUBB.NU

ALLA/FLERA DAGAR ▫▫Knappjakt efter snögubbens knappar på Värmlands Museum. Gratis. Tid: kl. 11:00 - 16:00 Plats: Värmlands Museum ▫▫Utförsåkning på Bryngfjordsbacken. För alla åldrar. Gratis. Mån-fre Tid: kl. 10:00 - 17:00 ▫▫Tipspromenad för hela familjen i Mariebergsskogen. 22-28 feb kl. 11-17 Tema Snö och is. 1-7 mars kl. 11-17 Tema Istiden. Start vid Naturum Värmland. Pris: 5 kr. ▫▫Skattjakt i Mariebergsskogen. Start vid Naturum Värmland. Pris: 25 kr. Varje dag kl. 11-17

▫▫Pyssel i Mariebergsskogen. 25 feb - 3 mars. Pyssla på egen hand. Pysselmaterial finns. I Smådjurshuset i Lillskogen. Gratis. kl. 11-15 ▫▫Djurspanare i Mariebergsskogen. 25 feb-3 mars. Upptäck alla som bor i Lillskogen. Start i Smådjurshuset. För ca 3-6 år och 7-11 år. Gratis. kl. 9-16 ▫▫Dagens djur. Lär dig mer om djuren. 25 feb-3 mars. Gratis. kl. 14 ▫▫Sportlovsfotboll med Carlstad United. 25 feb, 27 feb & 1 mars. 7-13 år. Ledare från a-laget. Gratis. Tid: Kl 10–11 (7–10 år), kl 11–12 (11–13 år) Plats: Fröding Arena ▫▫Gör din egen tvål på pysseldag. 25 feb & 28 feb. 6-12 år. Gratis, ingen föranmälan. Tid: kl. 13:00 - 17:00 Plats: Kronoparkens parklek ▫▫Spelprogrammering med biblioteket i Skåre. 25 - 26 feb. Tid: kl. 14:00 - 18:00. Plats: Skåre Bibliotek. Ålder från 7 år. Gratis. ▫▫Prova på längdskidor. 25 feb & 27 feb. Tid: kl. 11:00 - 14:00. Plats: Grava SK. Vi har längdskidutrustning för utlåning till barn och vuxna. Ålder: från 7 år. Gratis ▫▫Shorinji Kempo. 25 feb & 27 feb. Tid: kl. 18:30 - 20:00. Plats: Mariebergsskolans gymnastiksal. Lär dig självförsvar. Ålder: För 7–12 år, klockan 17.30–18.30. Från 13 år, klockan 18.30–20.00. Gratis. Anmälan: Föranmälan rekomenderas via shorinjikempo.net/kontakt. ▫▫Make your space. 26 feb - 27 feb. Tid: kl. 13:00 - 17:00. Plats: NTI-gymnasiet. Du kan bland annat filma med greenscreen och testa vår motion suit. Fika ingår. För högstadiet. Gratis. ▫▫Släktforskning för unga. 26 feb & 28 feb. Tid: kl. 13:00 - 15:00. Plats: Arkivcentrum Värmland. ålder från 15 år. Gratis. ▫▫Rovdjursstund. 26 feb & 28 feb. Var med när naturguider öppnar rovdjurslådan Pris: 25 kr. Tid: kl. 13.00 Plats: Naturum, Mariebergsskogen

MÅNDAG 25 FEBRUARI ▫▫Tipspromenad med pannkaksavslutning. Ålder: Alla åldrar. Barn under 6 år behöver ha med en vuxen. Gratis. Tid: kl. 15:00 - 17:30. Plats: Orrlekens aktivitetshus. ▫▫Sportlovsfiske. Utrustning finns att låna på plats. Ta med egen matsäck. Ålder: 10-15 år, yngre deltagare välkomna i målsmans sällskap. Gratis. Tid: kl. 10:00 - 15:00. Plats: Sandbäckstjärn. ▫▫Jakkolo-turnering. Vi har turnering i brädspelet Jakkolo. Ålder: 6-12 år. Gratis. Tid: kl. 13:15 - 16:00. Plats: Parkleken Rud. Ingen föranmälan. TISDAG 26 FEBRUARI  ▫▫Sportlovsskytte. Tid: kl. 10:00 16:00. Plats: Sundsta Bad- och idrottshus, skyttelokalen i källaren. Inga krav på förkunskaper. Ålder: 9–14 år kl: 10.00–12.00, äldre ungdom och senior kl: 13.00–16.00. Kostnad: 50 kronor inklusive vapenhyra och ammunition. ▫▫Biljardturnering. Tid: kl. 13:15 -

16:00. Plats: Parkleken Rud. Ålder: 6-12 år. Gratis. Ingen föranmälan.

en på Stadsbiblioteket. Tid: kl. 13:00 - 14:00 Plats: Arenan, Bibliotekshuset

▫▫Skridskodisco. För alla åldrar. Gratis. Ta med egen utrustning eller låna. Ingen föranmälan. Tid: kl. 14:00 - 16:00. Plats: Kronoparkens parklek, byggleken.

SÖNDAG 3 MARS ▫▫MORA TRÄSK. Pris: 100 kr. Plats: Mariebergsskogen Tid: kl. 11.00. 

▫▫Prova på decoupage. Har du något du vill piffa upp? Ta med och gör om dem till något nytt. Ålder: För alla åldrar. Barn under 6 år behöver ha med en vuxen. Gratis. Tid: kl. 15:00 19:00. Plats: Orrlekens aktivitetshus. ▫▫Aikido. Inga för- kunskaper eller utrustning krävs. Ingen anmälan behövs. Ålder från 7-12 år. Gratis. Tid: kl. 18:00 - 19:00. Plats: Sundsta bad- och idrottshus. ONSDAG 27 FEBRUARI. ▫▫Snickra fågelholk. Pris: 60 kr inklusive material. Tid: kl. 13-15. Plats: Naturum, Mariebergsskogen ▫▫Spela bridge. Inga krav på förkunskaper och mat ingår. Ålder från 12 år. Gratis. Tid: kl. 09:00 - 16:00. Plats: Karlstad Bridgeklubb. ▫▫Bokbindning och papperskonst. Tid: kl. 10:00 - 15:00. Plats: Arkivcentrum Värmland. Drop-in under öppettiden. Kom gärna med en vuxen. Ålder från 6 år. Gratis. ▫▫Ta med barnen på en annorlunda sportlovsaktivitet! Tid: kl. 11:00 16:00. Plats: Handelskammaren. ▫▫Välkomna till en Handelskammarträff där barnens kreativitet och lärande står i centrum! Ålder: Förskoleklass-årskurs 6. Pris: Kostnadsfritt. ▫▫Bandvagnsåkning. För alla åldrar. Kostnad: 40 kronor per person och åktur. Tid: kl. 11:00 - 15:00. Plats: Brigadmuseum. ▫▫Baka och smaka. Vi bakar och fikar tillsammans. Ålder: 0-12 år. Gratis. Tid: kl. 13:00 - 17:00. Plats: Kronoparkens parklek. Ingen föranmälan. ▫▫Stek pannkakor över öppen eld. Tid: kl. 14:00 - 16:00. Plats: Parkleken Rud. Ålder: 6-12 år. Gratis. TORSDAG 28 FEBRUARI  ▫▫Basketturnering. Tid: kl. 09:00 - 14:00. Plats: Kronoparkens fritidsgård. Ålder 12-18 år. Gratis. ▫▫Sportlovskul. Kom och åk skridskor eller pröva att spela hockey med Nor IK. Vi bjuder på fika och tipspromenad. Ta med egen utrustning eller låna. Gratis och för alla åldrar. Tid: kl. 09:00 - 12:00. Plats: Norvalla ishall. ▫▫Vi pimplar tillsammans, om isen är tillräckligt tjock. För alla åldrar. Barn under 6 år behöver ha med vuxen. Gratis. Spön finns att låna. Ingen föranmälan. Tid: kl. 12:30 - 15:30 Plats: Isen vid Orrlekens aktivitetshus FREDAG 1 MARS  ▫▫Utomhusdisco. För alla åldrar. Barn under 6 år behöver ha med en vuxen. Gratis. Tid: kl. 17:00 - 18:00 Plats: Orrlekens aktivitetshus LÖRDAG 2 MARS  ▫▫Kom och spela Kahoot. För alla åldrar, barn under 6 år behöver ha med en vuxen. Gratis. Tid: kl. 17:00 - 17:30 Plats: Orrlekens aktivitetshus ▫▫Barnteater. Panik på playan med Teater Barbara. 4-7 år. 50 kronor, biljetter bokas och hämtas från 25 februari i informationsdisken på vuxenavdelning-

KIL

ALLA/FLERA DAGAR ▫▫Frykstabacken. Tid: Slalombacken och cafeterian är öppen klockan 10-16. ▫▫Allmänhetens skridskoåkning. Plats: Ishallen, Sannerudsvallen ▫▫Isbana för allmänheten. Avgift frivillig, dock minst 50kr/tim. Plats: Nikkebo i Nilsby ▫▫Utställningar på biblioteket. Tid: 10.00-18.00. Plats: Kils bibliotek ▫▫Fårfest i Kil. Tid: 10-17. Plats: Sannerudsskolan och Kyrkans gård ▫▫Sportlovsöppet på Familjecentralen Stjärnan. Tid: 9.30-12.00. MÅNDAG 25 FEBRUARI ▫▫Aktivitetsdag med Familjecentralen Stjärnan. Möjlighet att låna pulka. Tid: 9.30-12.00. Plats: Gröna torget ▫▫Sagostund "Bu & Bä" + pyssel. Ålder: 3-5 år. Ingen föranmälan.Tid: 10.00-11.00. Plats: Glasrummet, Kils bibliotek ▫▫Babycafé på Familjecentralen Stjärnan. Tid: 13.00-15.30. Plats: Öppna förskolan, Vårdcentralen TISDAG 26 FEBRUARI ▫▫Kyrkis. Öppen verksamhet för barn i sällskap av vuxen. Tid: 13.00. Plats: Kyrkans gård ▫▫Pyssel. Vi pysslar med temat får och ull. Ålder: 8- 12 år. Ingen förnmälan. Tid: 14.00-16.00. Plats: Glasrummet, Kils bibliotek ▫▫Prova på bågskytte. Tid: 16.0018.00. Plats: Skjuthallen, Långgatan. (Intill Sannerudskyrkan) TORSDAG 28 MARS ▫▫Kombinationstävling slalom-backhoppning för barn. Anmälan sker på plats och det är gratis att delta. Plats: Frykstabacken. Tid: 14 ▫▫Bland drakar & dragqueens. Några av landets mest erkända dragartister framför sagor för barn mellan 5 och 7 år. Biljetter hämtas på biblioteket från 11 februari. Tid: 10.00-11.00. Plats: Kils bibliotek, Glasrummet ▫▫Spelturnering. Ålder: årskurs 6-9. Tid: 15.00-18.00. Plats: Glasrummet, Kils bibliotek FREDAG 1 MARS ▫▫Kombinationstävling slalom-backhoppning för barn. Anmälan sker på plats och det är gratis att delta. Plats: Frykstabacken. Tid: 11 ▫▫Sportlovsfiske vid Fryksta. Ingen föranmälan krävs. Tid: Samling klockan 10.00 drop in fram till klockan 14.00. Plats: Båthamnen i Äng, Fryksta

FÖR MER INFO SE VARJE KOMMUNS HEMSIDA

ME D RE SE R VAT ION FÖR E V E N T UE L L A F E L OCH Ä NDRINGA R


SPORTLOV 9

KHaktuellt #2 2019

Högsäsong för Fritidsbanken Med vintern och det stundade sportlovet är det full fart på Fritidsbanken i Deje. Även om nu Fritidsbanken finns på flertal orter kommer det fortfarande många även utifrån för att låna sportoch fritidsutrustning till säsongens alla aktiviteter. – Nya grupper som aldrig skulle prova på sånt här kan komma hit och testa. Med det här blir det möjligt och det uppmanar till spontanitet, säger Birgitta Molang från Fritidsbanken i Deje. FRITID. För sex år sedan startades något i Deje som senare skulle bli en prisad och hyllad rörelse i hela Sverige. Det var nämligen den allra första Fritidsbanken som slog upp portarna. Och på bara sex år har det öppnats betydligt fler Fritidsbanker i landet. – 2013 var det bara vi. Nu har vi ökat till 87 stycken och man kommer att öka mer. Bara 2018 startade 33 nya, säger Birgitta Molang.

Sedan starten har verksamheten i Deje växt även lokalt och har sedan två år tillbaka nya, och betydligt större, lokaler – Det har blyvit enormt mycket bättre. Men trots att vi har så stort är det ändå lite för litet.

IDEELLA KRAFTER Verksa m heten i Deje ä r välbesökt och under vintern är det högsäsong inf ör a l la v i ntera k t iv iteter. Och det är även större

Birgitta Molang tar emot ett par skridskor från Alice Bohlin, som lämnar tillbaka dem åt sin lillebror Harry.

grupper som kommer, allt från skolklasser till SFI till exempel som nyligen kom med en grupp för att testa på längdskidor. – Nu är det hysteriskt hela tiden. Och då har vi ändå utökat öppet tiderna. Till sportlovet kommer vi utöka ytterligare. I Fritisbanken är allt gratis och det som f inns at t låna har skänkts. Och att de inte har öppet mer beror på att det drivs av ideella krafter. Birgit ta har en halvtidstjänst, men alla andra som arbetar där är

volontärer, vilket alltid behövs f ler.

PRISADE PÅ GALA Att Fritisbanken är populär har inte bara visats genom sitt stora besöksantal eller alla nyetableringar, utan har

även fått motta många hyllningar. Så sent som i januari i år fick de motta det nyinstiftade Fair Play-priset på den årliga Idrottsgalan. – Det är jätteroligt. Det här är världens bästa idé för alla. För alla våra växande barn

FOTO: ANNA NORDSTRÖM

som behöver nytt varje år, men också för samhällsutvecklingen, miljön och återvinningen, säger Birgitta.

ANNA NORDSTRÖM anna@svenskmediakonsult.se

SPORTLOV SE ALLA AKTIVITETER PÅ MARIEBERGSSKOGEN.SE

STORA SCEN

AVATAR | 2/3 DI LEVA tolkar BOWIE | 15/3 UDO + BULLET | 15/3 JIREEL | 16/3 SEINABO SEY | 22/3 JILL JOHNSON | 23/3 MOVITS! | 29/3 LISA EKDAHL | 5/4 THE EXPLOITED & COCKNEY REJECTS m.fl | 5/4 VIAGRA BOYS + LES BIG BYRD | LÅNGFREDAG BJÖRN ROSENSTRÖM | PÅSKAFTON STOR | 26/4 THE CROWN + MORDBRAND | 27/4 CASCADA, DA BUZZ, GÜNTHER & BASIC ELEMENT | 3/5

65% rabatt

* Gäller vid köp av första paret glasögon till ordinarie pris. Erbjudandet gäller till och med 31 maj 2019.

Kristinehamn Kungsg. 46, 0550-182 00 Karlstad V. Torgg. 14, 054-18 20 20

BAR TEATRAL

F Ö R E L Ä S NI NGA R

THE NATIONAL RESERVE | 8/3 ROBERT GUSTAFSSON | 6/3 AVANTGARDET | 16/3 CHRSTINA STIELLI | 12/3 SEMST | 23/3 ALEXANDER “THE MAULER” FATBOY | 29/3 GUSTAFSSON | 12/3 SIDE EFFECTS | 30/3 THOMAS ERIKSON | 19/3 LUKE ELLIOT | 6/4 JOHAN OLSSON | 27/3 JOHAN AIRIJOKI | 24/4 PAOLO ROBERTO | 8/5 MER INFO & BILJETTER ANNIE ANGEL | 26/4 nojesfabriken.se AWAZE | 3/5 info@nojesfabriken.se | 054 22 22 00


10 SPORTLOV

KHaktuellt #2 2019

DM FINAL DAMER GS86 - Karlstad Forshaga Sporthall Tis 12 mars 19.30 Välkomna!

EGEN DESIGN PÅ NYMÅLNING OCH OMMÅLNING AV MÖBLER

Rekordår för Dömlebacken

44:-

Förra årets snörika vinter lockade fler åkare än på länge till länets backar och man pratade om rekordår. I år går det ännu bättre för Dömlebacken. – Vi har rekordmycket åkare i år. Det är ungefär 200 åkare om dagen på helgerna, säger Olle Frenqvist, vice ordförande Deje alpina klubb.

Grillbricka

SKIDOR. I år har vi väl-

Öppet efter överenskommelse Bibbi Åberg, Arnästorp KUL, Deje 054- 87 32 83 • 070- 23 26 752 www.bibbismobelmaleri.com

Festen börjar på ICA Forshaga

Smörgåstårta fr.

/person

fr.

95

:-

/person

Provhandla i vår nätbutik Läs mer på ica.se/forshaga

digt mycket snö igen och redan dagen efter julaftonen öppnade backarna i Dömle. – Vi har alla tre backar öppna och till sportlovet har vi också kört upp spåren för längdskidor, om snön ligger kvar, säger Olle Fernqvist.

IDEELL FÖRENING Dömlebacken drivs helt av ideella krafter i förening-

Forshaga 054-87 00 05 • Chark 054-87 10 15 Öppet 8-22 • Förbutik 8-20

en Deje alpina klubb. Det är något som märks tydligt i engagemanget menar han. – Alla som hjälper till är med för att de gillar att åka skidor. Ingen får betalt utan allt går till föreningen. Redan från öppningsdagen har det varit många åkare i år från både Karlstad och Hammarö.

– Det börjar lugna ner sig lite nu men på lördagar och söndagar har vi 200 åkare i backen, om dagen. På kvällarna är det lite lugnare, då har vi mellan 80–100 åkare. Under sportlovet har de som ambition att ha öppet varje dag mellan 10–16. – Backen drivs av ideella krafter och vår ambition är

att ha öppet, men om vi inte får ihop folk som kan jobba kan vi inte ha öppet, säger Olle Fernqvist. Förutom backarna och skidspår finns en kiosk, värmestugor och grillplatser i Dömle.

SARA STRAND

Helhetslösningar för tak Falsat plåttak-Plåttak-Tegeltak-Papptak

FORSHAGABOR ALLT MER NÖJDA

montagetjanst.se

Uttagsautomat

Redan från öppningsdagen har det varit många åkare i Dömlebacken, både från Karlstad och Hammarö. FOTO: PIX ABAY

054 - 60 25 00

Med mer än 30-års erfarenhet inom branschen

Kommunens kvalitet i korthet, KKiK, genom073-055 25 95 förs i cirka 260 kominfo@ptsn.se muner varje år. I unplat-takspecialisten.se Maskinflytt Begagnad utrustning dersökningen jämförs Industriservice kommunerna inom tre Maskinrenovering Konstruktion Maskinrenovering Montage områden med syftet att Pumpar och pumpdelar utveckla servicen till inBearbetning Pumpar & pumpdelar vånarna. Enligt den senaste mätningen blir montagetjanst.se 054 - 60 25 00 Bodin & Co AB Maskinflytt Forshagaborna allt mer ! 0 5 9 nst sedan 1 ä tj s nöjda med sin kommun. in r st u - i indMontage Enligt mätningen hade Bodin & Co AB 950! 1 Konstruktion n 85 % av de som ansöa d se st Industriservice s tjän in r st u d ker om förskoleplats får in -i Maskinflytt plats inom önskad tid, Begagnad utrustning Maskinflytt Begagnad utrustning Pumpar & pumpdelar under 2018. Men man Maskinrenovering Konstruktion har en fortsatt utmaning Maskinflytt Begagnad utrustning Bearbetning med handläggningstiMontage Begagnad utrustning Maskinrenovering der för ekonomiskt biPumpar och pumpdelar Maskinrenoveringstånd vid ett första beBearbetning Konstruktion Ett familjeföretag med kunnig och erfaren Bearbetning Montage Montage personal redo att hjälpa dig! sök. Väntetiden har Bodin & Co AB Konstruktion 0! da195fyra Pumpar och pumpdelar sedan med Bearbetning änst minskat m o n t a g e t j a n-s ti. in s edu0st5r4in-s 6tj0 2 5 gar, 0 0från 22 dagar 2017 montagetjanst.se till 18 dagar 2018.

Pumpar och pumpdelar Bodin & Co AB

dan 1950! ns tjänst se - i industri

Montage

Bearbetning

Konstruktion

montagetjanst.se

Begagnad utrustning

montagetjanst.se

montagetjanst.se 054-60 25 00

Maskinrenovering

054 - 60 25 00

Maskinflytt

054 - 60 25 00

- i indu

Maskinrenovering Konstruktion Montage Ett familjeföretag med kunnig och erfaren Montage personal redo att hjälpa dig! Bodin & Co AB Pumpar ochPumpar pumpdelar och pumpdelar an 1950! sedBearbetning Bearbetning strins tjänst

utrustning

Maskinrenovering

Industriservice

Begagnad Begagnad utrustning

Konstruktion

Maskinflytt

ins - i industr

Konstruktion

Bodin & Co AB

1950! tjänst sedan

Maskinrenovering

Maskinflytt

Barn 0-12 år fritt boende på hotellet

Bearbetning

HELA FAMILJEN

Begagnad utrustning

LÅNGBERGET SKIDÅKNING FÖR

Montage

ins - i industr

montagetjanst.se

054 - 60 25 00

montagetjanst.se 054-60 25 00 00 m o n t a g e t j a n s t054-60 .Montage s e 0 5 425 - 60 25 Pumpar & pumpdelar

Bodin & Co AB Bearbetning

Pumpar och pumpdelar

Montage

Maskinrenovering

Maskinflytt

Maskinflytt

Konstruktion

1950! tjänst sedan

0564-260 50 • langberget.se

Pumpar & pumpdelar

Bodin & Co AB Begagnad utrustning

00

Maskinflytt

Maskinrenovering

Industriservice

1950! Konstruktion Maskinrenovering n a d 9 mars kl 18.00 Växjö- FBKKonstruktion e s t s n jä ins t Begagnad utrustning

Maskinflytt

- i industr

VARMT VÄLKOMNA! Montage 8 mars kl 19.00 Musikquiz, pub & tacobuffe Mer informa26 feb kl 19.00 Skellefteå - FBK tion om våra Pumpar och pumpdelar 15 mars kl 19.00 Opera Regementets Dotter Bearbetning 27 feb kl 14.00 & 18.30 Bio Eld & Lågor evenemang på vår hemsida! 30 mars kl 19.00 Opera Wagners Valkyrian 1 mars kl 19.00 Mora - FBK Begagnad utrustning 12 april kl 19.00 Musikquiz, pub & tacobuffe 7 mars kl 19.00 Örebro - FBK montagetjanst.se 054 - 60 ns - i industri

Bodin & Co AB

1950! tjänst sedan

054-87 30 40 | info@forshagafh.se forshagafh.se GILLA OSS PÅ FACEBOOK

Bearbetning

Maskinflytt

Dagkonferens, handikappanpassade lokaler för stora om små sällskap • Festlokal med egen ingång • Barnkalas Begagnad utrustning

Konstruktion

25 00

Maskinreno


11

KHaktuellt #2 2019

DETTA ÄR EN ANNONS

Ge dig själv en god start på Mollys Hörna! KMTi är företaget som byggt sitt eget koncept. Vi är en

• Morgonmålet

privat obunden aktör inom träning, företagshälsa, medicinsk

• Mellanmålet

rehabilitering men också en plats där du kan äta gott och

• På väg till målet

hälsosamt. Med väl avvägda ingredienser hjälper du kroppen

• Huvudmålet

att må gott och du kan koncentrera dig på att träna och få den

• På vägen till målet

friska, hälsosamma kropp som du är så väl värd. Trenderna

• Vilodagsmålet

inom träning och hälsa utvecklas ständigt och vi har med över 35 år i branschen skapat en gedigen trygghet och

Oavsett vad du behöver, hjälper vi dig med förutsättningarna.

ståndpunkt i vad vi står för. I Mollys Hörna kan du välja mellan

Med stor mängd träning förändras behovet av mat. Både

fantastiska och välkomponerade sallader, mellanmål eller

mängden, sammansättningen och tidpunkten då måltiderna

varför inte starta din fredag med en hälsosam frukostbuffé

intas, behöver anpassas till din träning. Även om kraven på

utöver det vanliga?

maten ser annorlunda ut för dig som tränar, behöver du inte

Vi som arbetar på KMTi står för ett holistiskt tänkande

kompromissa med smaken.

där vi hela tiden anammar nya vetenskapliga studier. Att äta ”nyttigt” och röra på sig vet alla i grund och botten är

MAT ÄR OCH SKA VARA ETT AV LIVETS GLÄDJEÄMNEN!

förutsättningen för ett gott liv. Ordet ”nyttigt” är dock ett laddat

KMTi’s alldeles egna salladsbar Mollys Hörna erbjuder dig

ord som vi egentligen skulle vilja byta ut mot näringsrikt. Våra

bra och näringsrik mat. Hjärtat i Mollys Hörna är från början

kroppar behöver näring för att utvecklas, växa och ta tillvara på

Malin Mårtensson som har ett stort intresse för träning, hälsa

den träning som vi gör. Men alla kanske inte riktigt vet vad som

och matlagning. För Malin är det helheten som är viktig, hon

är bäst för var och en. Vi är alla olika och behöver olika mat,

har fokus på rätt mat och rätt träning tillsammans med rätt

olika träning, olika motivationer för att nå våra mål.

återhämtning. Malins syn på träning och mat är att det är byggstenar i kroppen. Det är viktigt att ha med alla delar och

PERSONLIG TRÄNING

att man bygger en bra grund. Mollys Hörna är noga med

Här hos oss på KMTi kan du få hjälp med vad just du behöver.

vilka leverantörer man jobbar med och försöker aktivt välja

Våra personliga tränare tar dig till en ny nivå och skapar större

svenskproducerade råvaror. I Mollys Hörna arbetar vi aktivt med

förutsättningar till utveckling. Personlig träning ger hög kvalitet

att undvika tillsatser i de produkter vi använder och vi avstår helt

på träningen, du får ett personligt upplägg som passar just dig

från det vita sockret.

i både kost och träning. Vi erbjuder oss att tillsammans med dig gå in på detaljerna och skapa en plan så just du kan nå dina mål. Välkommen in till oss och förbered dig på en kost och träning i världsklass!

KMTI | Säterivägen 6 | 653 41 Karlstad, Våxnäs | 054 - 55 77 100 | www.kmti.se


12 HÄLSA & SKÖNHET

KHaktuellt #2 2019

ÖKAT INTRESSE FÖR KAMPSPORT BLAND BARN Samurang fight center IF är en ideell idrottsförening i Karlstad som sysslar med kampsportsträning. I många år har det funnits en taekwondo-grupp för barn, men nu kan de även träna brasiliansk jiu-jitsu tillsammans med sina föräldrar. – Vi började på prov för två år sedan och det blev väldigt uppskattat. Nu körde vi igång vår femte säsong i januari och har fulla grupper utan att behöva göra någon reklam, säger Goran Katanic, tränare i brasiliansk jiujitsu för barn. KAMPSPORT. Samurang startades 1985 av Peter Malmberg. – Det började med att jag drog ihop ett gäng av mina kompisar, som jag trodde skulle vara intresserade av taekwondo, och startade Samurang. Vi blev ett tiotal personer och det som är roligt med det är att de flesta fortfarande håller på med kampsport, berättar han. Sedan dess har det hänt en del. Idag är Samurang den största kampsportsklubben i Karlstad tillsammans med Karlstads karateförening. Klubben har 300 medlemmar och en lokal på 600 kvadratmeter där man kan träna sex olika kampsporter. – Vi försöker investera varenda krona i föreningen och har bland annat ett styrketräningsgym, säger Peter Malmberg. TRÄNA TILLSAMMANS De senaste åren har efterfrågan och intresset ökat

för att träna kampsport. Den största tillväxten sker inom Muay thai och brasiliansk jiu-jitsu. – Sedan i början av 00-talet har föreningen haft taekwendo-grupper för barn. Nu finns det också brasiliansk jiu-jitsu för barn, säger Peter Malmberg. Det som är speciellt med den här gruppen är att barnen tränar tillsammans med sina föräldrar. – Det blir en lek, barnen leker jiu-jitsu med sina föräldrar, säger Peter Andersson, som också tränar barngruppen. Hur kom ni på att ni skulle starta den här gruppen? – Vi har själva tränat brasiliansk jiu-jitsu i ungefär 10 år, sedan blev vi föräldrar. Min grabb har tränat med mig sedan han var 2–3 år ungefär, säger Goran Katanic. – Vi tänkte att vi skulle testa med en grupp. Först var det bara ett tiotal barn

I lilla gruppen tränar barnen med sina föräldrar.

FOTO: SARA STRAND

i gruppen och det var bara barn till dem som tränar i klubben. Vi visste inte hur vi skulle göra eller hur vi skulle lägga upp det först, men sedan hittade vi Grazie bullyproof som är själva grunden i träningen, säger Peter Andersson. Grazie bullyproof har ett antimobbingprogram som ska stärka barnen att till och med våga gå emellan och säga ifrån till den som mobbar andra.

Kampsport

NY GRUPP I ÅR – Allt vi gör i den lilla gruppen är riktiga övningar som vi har smugit in i leken. Men vi kallar dem för ”spider kid” och ”vildhästen” till exempel istället för de riktiga namnen, säger Peter Andersson. Skillnaden mellan grupperna är att barn som är 7-9 år tränar med en kompis istället för en förälder. – Vi har provat oss fram och lär oss hela tiden, men det har blivit riktigt lyckat. Över för-

9

I stora gruppen är barnen 7-9 år och tränar med en kompis istället.

väntan, säger Peter Andersson. – Det viktigaste är att barnen har roligt, säger Goran Katanic. Barnen har tränat i två grupper, barn 4-6 och 7-9 år. I

år startar det dessutom en grupp för barn som är 10-15 år.

SARA STRAND

Kampsporter blir allt populärare och idag finns det över 180 000 kampsportsutövare i Sverige. Ungefär 70 000 av kampsportsutövarna är kvinnor eller unga tjejer. Många som börjar utöva en kampsport gör det för att de vill lära sig kampsportens tekniker och för att de gillar att tävla, men också för att träningen är mycket effektiv. Det är inte många sporter som är så mångsidig och får dig i så bra form som en kampsport.

sara@svenskmediakonsult.se

Street Salads, baguettes and more

Vi fixar

fruktko

FOKUS PÅ JOBBET Fokusera på jobbet medan vi fixar frukost, lunch eller fika till mötet. Beställ enkelt på bistro9.se | 054-15 32 12 mån-fre 06.00-14.00 | Blockgatan 9, Karlstad

även

rgar!


HÄLSA & SKÖNHET

KHaktuellt #2 2019

13

Kalle Åslund, Tindra Daggert, Arvid Palm och Theo Locke. FOTO: SOFIA TELBY

på förlovnings- & vigselringar! (gäller inte på Efva Attlings eller Lars Wallins kollektioner)

MOSSERUD BJÖD IN TILL CUP Mosserud bandy fyllde Tingvalla isstadion med drygt hundra bandyälskande nioåringar i mitten av februari. Men här är resultatet inte det viktigaste – det är att ha roligt. Barnen som är födda 2010 eller senare spelar i Region Västra Götaland. Detta

eftersom Mosserud bandy är den enda värmländska förening med ett U9-lag. De deltar i en poolspelsserie med 13 lag. Hur många mål som görs på de fyra planerna går inte att se. Resultaten sparas inte och inget lag vinner poolserien.

Värmlands bredaste sortiment på förlovningsoch vigselringar, varmt välkomna!

Vad är roligast med att spela bandy?

– Att skjuta, svarar Theo Locke och Kalle Åslund tar vid: – De stora ytorna och att åka skridskor. Det är roligare än att spela tvspel.

VÄLKOMNA

VÄLKOMNA VÄLKOMNA

JärnvägsgatanTelefon 9, Karlstad Telefon 054-21 12 90 Järnvägsgatan Karlstad 054-21 12 90 Järnvägsg.9, KD9, • 054-21 12 90 • guldsilverdesign.se guldsilverdesign.se Järnvägsgatan 9, Karlstad Telefon 054-21 12 90 guldsilverdesign.se

D E TTA Ä R E N A N N ON S

ANNO N S

guldsilverdesign.se

A N N ON S

SVERIGES BÄSTA REHABILITERING! 75 % AVSLUTAR SIN SJUKSKRIVNING • REHAB SEDAN 1992

RIV LIGHT

RIV har avtal med Landstinget i Värmland för att rehabilitera patienter som har besvär från rygg, nacke eller axlar. Avtalet gäller även för de som har en generell värkproblematik och muskulära besvär. Under 2015 hade RIV en speciell grupp för de patienter som hade en generell värkproblematik, som kallades för RIV Light. Nu tänker RIV göra en nystart och starta upp en grupp igen! Vi jobbar multimodalt på samma sätt som med den traditionella RIV-gruppen, men vi belastar inte patienterna lika hårt fysiskt.

Vad ingår i RIV Light? ► Stavgång ► Träning i varmvattenbassäng

RIV (RYGG, NACKE, AXLAR)

För närvarande har RIV 20 patienter inskrivna och cirka 15 att bedöma. Vi har ett löpande intag, ingen kö. Teamet består som tidigare av ortopedspecialist Rolf Sandberg, dr Johan Kauto, fysioterapeuterna Gunilla Nygren, Charlotta Widell och Linda Sandersson. Inger Karlsson hjälper oss med bedömningar. KBT-terapeuten Susanne Alm, massör Arne Alm, koordinatorn/allt i allo Lotta Ingman, vägledare Erik Strandqvist och stavgångsledare Charlotta Eriksson.

Uppföljning visar att RIV avslutar 75 % av alla sjukskrivningar! För mer information – kontakta verksamhetsansvarig Tomas Ullman, 0705-43 80 89, tomas.ullman@personalsupport.se

► Basal kroppskännedom ► Individuell träning ► Funktionell träning i grupp ► Behandlingar ► Massage ► Konsultation av ortoped, allmänläkare, fysioterapeut ► Arbetsvägledning ► KBT-samtal Målet är detsamma som i traditionella RIV-grupperna, att patienterna ska närma sig eller återgå till arbetsmarknaden.

RIV ► Rehab sedan 1992 ► Kurserna är 8 veckor ► 75% avslutar sin sjukskrivning ► Boende finns i Karlstad under träningsperioden ► Remiss via vårdcentraler eller ortopedkliniken

Säterivägen 6 • 653 41 Karlstad, Våxnäs • 070-543 80 89 • riv.kmti.se • personalsupport.se

En vanlig morgon på RIV! Så här har det sett ut under 25 år i I2-skogen.


14 HÄLSA & SKÖNHET

KHaktuellt #2 2019

Behandla smärtan med laser Många olika områden på kroppen går att behandla med laser och man kan få bukt med både smärta och inflammation, både i nya och som gamla skador. – Det är en smärtfri och biverkningsfri behandling som är helt riskfri. Det som händer är att laserljuset går in i cellerna och ljuset sätter igång läkningen av skadan, säger Birgitta Björk, laserterapeut på Laserteamet.

händer det ingenting. Däremot kan fler ställen på kroppen få positiv effekt eftersom läkningsprocessen har startats. – Det går att behandla många olika områden på kroppen med laser. Beroende på var skadan sitter använder man tre olika lasrar som går olika djupt, säger Anette Solebris.

– En långvarig kronisk skada blir på ett annat sätt än en ny skada, säger Anette Solebris, laserterapeut. Det som händer under en behandling är att lasern tränger ner i cellerna som börjar jobba snabbare för att läka muskeln. Mår cellen redan bra på det område som behandlas

Smärta i rygg och axlar är en relativt vanlig orsak till behandling. Innan behandlingen startade gick Anette igenom axlarna för att lokalisera smärtan. – Mycket av våra besvär kommer från ryggraden. I rörelseapparaten är det ryggraden som är det viktiga, säger hon. Då smärtan satt på vänstersidan var det där behandlingen utfördes. Eftersom det var axelpartiet jobbade Anette med lasern både bak på ryggen och på framsidan, för att komma åt problemområdet från alla håll. Under behandlingen hittades knutar vid skulderbladen, som efter en stund med lasern löstes upp. Direkt efteråt kändes det bättre i hela axelpartiet. Anette tipsade också om stretchövningar för att kunna stärka musklerna och minska förutsättningarna för smärta.

LÖSTE UPP KNUTAR MÅNADENS BEHANDLING.

KHaktuellt besökte Laserteamet i deras nya lokaler på Romstad med två olika problem – dels med ömma axlar och skulderblad samt en äldre skada i en tå. En ny skada ska behandlas så snabbt som möjligt efter skadetillfället med täta intervaller.

Vårerbjudande! Volymfransar

750:Nagelförlängning

550:-

Hadar Grudes gata 7 (inre hamn) KD mitrahairdesign.se | 054-100 550

NYHETER! SUPERÅTERFUKTANDE VITAMINCOCKTAIL REDUCERAR FINA LINJER & HJÄLPER EN FUKT & SPÄNSTFATTIG HUD.

1595KR

FILORGA NCTF (3ml). Mesoterapi/microinfusion. Hyaluronsyra med vitamincocktail. Köp 4 behandlingar få 5:e gratis.

BB-GLOW MED STAYVE OMEDELBAR & GRADVIS EFFEKT AV STRÅLANDE & JÄMNARE HUDTON

1495KR

Microneedlingbehandling (fraktionell mesoterapi). Köp 4 behandlingar få 5:e gratis.

LagmansgATAN 17 Norrstrand | 054-18 08 20 | makemeup.se

20 ÅR GAMMAL SKADA En äldre skada kan kännas mer efter en behandling eftersom kroppen sätter igång läkningsprocessen. Hur snabbt man känner av behandlingen och hur den verkar är olika från person till person. – Alla reagerar olika på behandlingen men många kan känna sig lite trötta och yra efteråt. Har man en kronisk skada och har haft värk länge kan det göra ont först, men det är för att läkningsprocessen har startat, berättar Anette.

Värk i axlar och rygg är ett ganska vanligt problem som går att behandla med laser.

Äldre skador går också att behandla.

Skadan på tån är ungefär 20 år gammal. Troligtvis har det blivit en fraktur som kroppen har läkt själv. Det gör att det gör ont när foten blir överansträngd.

HÅLLA SIG RÖRLIG Under behandlingen kom tröttheten men det tog ganska lång stund innan något kändes. Till slut började det sticka i vävnaden och

det knäppte till i tån. Efter behandlingen märktes stor skillnad. Det gick att röra tån utan smärta. Området där den gamla skadan sitter kändes också mindre svullen. – Det är viktigt att fortsätta hålla sig rörlig fast man har skadat sig, men samma dag som man har fått behandlingen på ska man ta det försiktigt för

FOTON: SARA STRAND OCH ANNA NORDSTRÖM

att inte överanstränga sig. Eftersom värken har släppt finns det en risk att du tar i för mycket annars, säger Birgitta Björk.

SARA STRAND & ANNA NORDSTRÖM

VINTERVÄRME ÖPPNAR NAT TCAFÉ FÖR HEMLÖSA Kyrkorna och organisationerna i nätverket Vintervärme öppnar återigen det tillfälliga nattcaféet. Det kommer att ha öppet alla nätter i veckan så länge möjlighet och behov finns.  - Vi vet att det finns hemlösa i Karlstad som fryser och som inte har någonstans att visats där de kan få lite värme och vila under nattens timmar. Därför öppnar vi nu ett nattcafé i centrala Karl-

stad säger Dan Kihlström, ordförande i pingstkyrkan i ett pressmeddelande. Nattcafét har tio platser där hemlösa får en möjlighet att sova inomhus, värma sig, äta kvällsmat och få frukost på morgonen. Nu söker man volontärer som kan hålla verksamheten öppen. - Varenda dag när vi öppnar här på Stadsmissionen så möter vi människor som

av olika anledning inte har någon bostad. Därför känns det extra skönt att kunna erbjuda detta nu mitt i vintern när det är som hårdast att leva utan ett fast boende, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Karlstads kyrkliga stadsmission. 

FOTO: UNSPL ASH.COM


KIL 15

KHaktuellt #2 2019

ANDREAS JONSSON OCH LOUISE HOFFSTEN PÅ TURNÉ I VÅR

Andreas Jonsson från Kil ger sig ut på turné med Louise Hoffsten. FOTO: EMIL JONSSON

Sångaren och musikern Andreas Jonsson från Kil ger sig ut på turné igen med Wermland big band. Den här gången är Louise Hoffsten med som gästartist. – Jag har velat jobba med henne i många år och är roligt att vi har fått ihop det nu efter att hon har varit med i ”Så mycket bättre”, säger Andreas Jonsson. KIL/NÖJE. Andreas Jonsson har omskrivits som Sveriges främsta Sinatratolkare. Under våren 2017 samlade han flera duktiga musiker och bildade Wermland big band. De hade premiär i storbandsvärlden genom att ge sig ut på turné tillsammans med Rigmor Gustafsson. Det blev lyckat och nu ger de sig ut på en ny turné under våren. – Vi startar turnén på Scalateatern med en konsert där vi spelar 40 låtar i en härlig mix med låtar från Sinatra, jazz och rock’n’roll från Jerry Lee

Lewis, men också Ella Fitzgerald, Ray Charles och Elvis. Jag vill locka yngre att upptäcka storband, berättar han. Vad är det som driver dig att stå på scenen? – Det har alltid varit självklart att sjunga och att stå på scenen. Det känns rätt helt enkelt. Man får väldigt mycket energi från konserter. Men det är inte lätt att slå igenom i den här branschen, säger han.

LOUISE HOFFSTEN Andreas Jonsson jobbar gärna med andra artister

och har tidigare samarbetat med Ingvar Karlsson från Sven-Ingvars, Rigmor Gustafsson, Staffan Hellstrand och Linda Gail Lewis bland andra. På den här turnén är Louise Hoffsten gästartist.

– Det blir en bra mix med en kvinnlig musiker i duetterna och Louise är en bra musiker som dessutom är väldigt trevlig. Jag har tänkt på henne i många år och det var spännande att fråga hen-

ne om hon ville vara med. Loiuse är rock- och bluessångerska som har en lång karriär bland toppartisterna i Sverige. Hennes musik får en unik prägel från hennes munspel bland annat.

– Med henne kommer vi att få in en del rock och blues också, säger Andreas Jonsson.

SARA STRAND sara@svenskmediakonsult.se


16 KIL

KHaktuellt #2 2019

FÅRnyelse och återbruk på årets FÅRfest Under några dagar om året fylls Sannerudsskolan i Kil med får i alla möjliga former och skepnader. Fårfesten lockar nästan 10 000 besökare varje år och växer mer och mer. – Vi brukar ha lite mer än 9000 besökare på de tre dagarna. Det som är roligt att vi breddar oss allt mer utåt och att intresset ökar internationellt, säger Karin Granström, pressansvarig för Fårfesten. KIL. På Sannerudsskolan möts besökarna av korridor efter korridor och klassrum efter klassrum fyllda av utställare som visar upp en otrolig bredd på saker man kan göra med de produkter våra får ger oss, som till exempel ull,  skinn, fårmjölk och lammkött. – I år har vi temat förnyelse och har tagit fasta

på återbruk. Ull är ett bra material som ligger i tiden och vi kommer att ha en workshop som är öppen verkstad där vi förnyar och återbrukar gamla ullkläder. Den leds av riktiga proffs som består av två hemslöjdskonsulenter och en professionell skräddare från Afghanistan. Han är riktigt skicklig och det

KILSBOSTÄDER NOMINERADE TILL SVERIGES BÄSTA HYRESVÄRDAR

är roligt att se honom jobba för han är så snabb, säger Karin Granström.

FESTLIG MARKNAD I år hålls Fårfesten 1–3 mars och precis som förra året kommer det ungefär 150 utställare från flera olika länder. – Förra året hade vi två utställare från Island, i år är de 10 stycken som kommer. Det är roligt, säger Karin Granström. Fårfesten växer på flera sätt och i år har flera kyrkor nappat. – De har också mycket fårtema i sin verksamhet och vi kommer bland annat att få en gudstjänst under Fårfesten på temat får. Men de hjälper också till med fika som serveras.

EN MÖTESPLATS Fårfesten i Kil arrangerades för första gången 2006 och

hade då några hundra besökare och ett 20-tal utställare. Nu vallfärdar besökarna till Fårfesten och förra året hade man nästan 10 000 besökare. – Jag har varit med sedan starten och det som är fantastik att se är att vi har satt en boll i rullning. Alla jobbar ideellt och vi har över 100 funktionärer, som alla verkar ha så roligt tillsammans. Det återspeglar sig i hela evenemanget. Men Fårfesten är också en mötesplats. – Vi fått fart på intresset för ull, som har ökat. Det händer en del i periferin av Fårfesten med en del möten business to business. Det är vi ju en del av. En del stora klädföretag har till exempel fått upp ögonen för ull, som Filipa K till exempel. SARA STRAND

Hur ger du nytt liv till en älskad kofta eller kappa? Skräddare Najeeb Karimi finns på året Fårfest och hjälper besökarna till rätta. Ta med dina nötta ullkläder och ge dom ett nytt liv!

sara@svenskmediakonsult.se

FOTO: K ARIN GRANSTRÖM.

Malin Lövendal, Sektorchef samhälle och service vid Kils kommun. FOTO: SARA STRAND

Kilsbostäder nominerades inom kategorin Produktindex, som visar hur nöjda hyresgästerna är med sin bostad och sitt område. Årets undersökning visar att 83 % av Kilsbostäders kunder är nöjda eller mycket nöjda, jämfört med ett genomsnitt på 77,4 %. Kilsbostäder får höga betyg främst när det gäller trivsel i lägenheten, planlösning och tillgång-

en till dagsljus i boendet, men även de allmänna utrymmena och skötseln av dessa ger Kilsbostäder höga poäng. Den 6 februari delades priset ut och de andra nominerade i kategorin Produktindex var AB Skövdebostäder och Simrishamns bostäder AB. Vinnare av Kundkristallen i kategorin blev Simrishamns bostäder.

Fest, event & konferenslokal i unik miljö för 70 personer!

0554-159 00 eskebohl.se

0554-191 00 | kils-energi.se

Förslag på ny skola i Kil Kils kommun är just nu inne i en planeringsfas där bland annat ett beslut om Vikstaskolan ska fattas. – Kommunen växer och flera barnfamiljer har flyttat hit, det gör att vi kommer att behöva fler skolplatser i framtiden. Men inget beslut har tagits om Vikstaskolan än, säger Malin Lövendal, Sektorchef samhälle och service vid Kils kommun. KIL. Det finns ett förslag på att bygga en ny skola på Viksta för 190 miljoner kronor och en sammanhållen förskola på Stenåsen för 12 miljoner kronor. – Vikstaskolan är en populär skola men den behöver renoveras och det finns ett behov av en modern F-6 skola i kommunen, säger Malin Lövendal. Om kommunfullmäkti-

ge antar förslaget får Kil en ny skola på Viksta till läsåret 2022. Samma år planerar man även att påbörja renoveringen av Stenåsenskolan, som då kommer att bli en renodlad förskola. Till hösten börjar dessutom den nya skolområdesindelningen att gälla för barn födda 2013. För Kils elever innebär det att de barn som skulle

ha börjat i förskoleklass på Stenåsen 2019, får börja i förskoleklass på Dallidenskolan eller Vikstaskolan istället. – Syftet med skolområdesindelningen är att barnen ska få närhet och en trygg skolväg till sin skola.

ra föreningar anordnar aktiviteter. Dagarna avslutas med nationaldagsfirande på hembygdsgården med Kunskapsteatern, inbjudna artister och stipendieutdelning inom kultur och idrott.

KULTUR I KIL

Ett stort evenemang som lockar flera tusen besökare till kil varje år är Fårfesten. – Den drivs av föreningen som anordnar festivalen men kommunen lånar ut Sannerudsskolan till dem. De brukar också vilja ha hjälp och stöd med parkeringsplatser och att sätta upp skyltar bland annat. Vi har också en monter under Fårfesten som våra politiker brukar uppskattar att stå i.

Just nu pågår även planeringen för fullt för kulturdagarna, Valborgsfirandet, nationaldagsfirandet och Kil hela veckan. – Vi brukar lägga kulturdagarna i samband med nationaldagsfirandet. Då har flera av föreningarna i Kil olika aktiviteter. Även biblioteket brukar vara med, säger Malin Lövendal. Under kulturdagarna har eleverna från kulturskolorna sin årliga vårshow och fle-

FÅRFESTEN

SARA STRAND


KIL 17

KHaktuellt #2 2019 ”Det är inte det självklara valet när man är tonåring att spela blockflöjt”, säger frilansmusikern Katarina Widell från Kil. FOTO: SARA STRAND

”ATT SPELA PÅ ROYAL ALBERT HALL VAR MÄKTIGT” Många ser blockflöjt som ett nybörjarinstrument, men i händerna på Katarina Widell blir det så mycket mer. Hon har spelat sedan hon var 6 år gammal och i gymnasiet bestämde hon sig för att satsa på allvar. – Det är inte det självklara valet när man är tonåring att spela blockflöjt, men det gick bra för mig och jag fastnade för det här udda instrumentet, säger hon.

KIL. Fyrabarnsmamman Katarina Widell från Kil är frilansmusiker i botten och blockflöjt är hennes instrument. Ett instrument som har funnits med henne se-

Tack för att du handlar här!

dan hon var liten. – Jag minns när jag var liten och mina storasystrar spelade blockf löjt. Då stal jag deras f löjter och mamma, som var rädd att jag

skulle ha sönder dem, köpte till sist en egen i plast till mig som jag hade med mig överallt, berättar hon.

BRA LÄRARE Något som har bidragit till Katarinas musikintresse är att hennes mamma tog henne med sig på olika konserter under uppväxten. – När jag var 8 år tog mamma med mig på en konsert med Dan Laurin som är en världsledande blockflöjtist. Han gjorde ett jättehäftigt solonummer som jag blev helt såld på och jag såg att man kunde göra så mycket mer med den, säger Katari-

na Widell. Laurin blev sedan en av f lera kända f löjtister som blev hennes lärare. – Att jag har satsat på musiken är mycket tack vare alla duktiga flöjtister som jag har träffat och som har inspirerat mig. Idag är hon själv lärare vid Kulturskolan i Kil.

ALBERT HALL Katarina har spelat på flera konserthus, kammarmusikerföreningar och kyrkor runt om i Sverige men också utomlands. I november turnerade hon i Danmark med blockflöjtskvartetten Wood-

Din Presentbutik

Välkomna önskar Carina, Eva & Patrick

Storgatan 53, Kil • 0554-415 51

Du bidrar till tillväxten i Kil. Synundersökning ingår alltid vid köp av glasögon!

peckers recorder quartett till exempel. Men den häftigaste konserten hittills var i Royal Albert hall sommaren 2018. – Det var en konsert med Svenska kammarorkestern. När jag blev tillfrågad att följa med bara tvillingarna bara 9 månader och jag var mitt i en separation. Jag tror inte att jag fattade innan jag var på plats, hur stort det var, men det får plats över 5 000 besökare där. Det var jättehäftigt. Jag har aldrig spelat för så stor publik förut, säger hon. Det var en helt annan upplevelse eftersom publiken är med på ett annat sätt och lyssnar på ett annat sätt.

– Det var väldigt annorlunda och vi fick så mycket gensvar från dem. Hela golvet var fullt av människor som stod upp, som på en rockkonsert. Man kände sig som en rockstjärna. Att spela på Royal Albert hall var mäktigt.

KONSERTER I VÅR I vår blir det så klart f ler konserter och i april kommer hon till exempel att turnera med Woodpeckers recorder quartett igen. Då blir det bland annat en konsert på Västerås konsterhus. SARA STRAND sara@svesnkmediakonsult.se

LEDIGA LOKALER I KIL 13-150 m2 Årstidsvägen

Storgatan 31,Kil 0554-100 39 | 7optiker.se

KIL.SE/HANTVERKSHUSET


18 1

11 12 13 14 15 16 17 18 19 karta RAMIRENT Dagvindsgatan 4 20 BYGGSTÅL 6x4 Pelletsgatan 1 21 STENA RECYCLING Östanvindsgatan 24 22 REKLAMBUTIKEN Västanvindsgatan 24 23 SÄKERHETSTEKNIK Lägatan 9 24 KARLSTAD SOLSKYDD Lägatan 9 25 A-LÅSSMEDEN AB Lägatan 9 KARLSTADS BYGGTJÄNST 26 Sågverksgatan 49 ELEKTRA LINDBLAD AB 27 Lantvärnsgatan 7 RLT - RÖR OCH LININGTEKNIK 28 Gjuterigatan 38D 19

ARNESSON KARLSTAD SOLSKYDD SÄKERHETSTEKNIK A-LÅSSMEDEN STÄDTJÄNST KYLMEKANO

en

äg dv

He

15

28

21 22 14 16 3

Välsvik

g vinds Östan

9

sleden

atan

gv 23 er

13

ks

ga ta

n

r te ju G

11

an at ig

6 7 gatan 5 orm St

18

8

sg nvind Västa

26

24

10

atan

4 20 1 12 17

25

27

2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

KHaktuellt #2 STÄDTJÄNST I VÄRMLAND AB KHaktuellt #1 2019 Gjuterigatan 21

TAXI KURIR AB Bidevindsgatan 3

KLV - KARLSTADS LINDARVERKSTAD AB Gjuterigatan 6

VÄSTSVENSK VATTENRENING AB Östanvindsgatan 21

VÄRMLANDS FASTIGHETSSERVICE Hedvägen 3

ÖSTANVINDENS INDUSTRIHOTELL Östanvindsgatan 21

LORENSBERGS ELEKTRISKA AB Bidevindsgatan 5

ÖSTERBERGS INDUSTRIHANDEL AB Stormgatan 2

KYLMEKANO

Välsviksleden 218

WCT VERKTYG AB Dagvindsgatan 5

BIAB ENTREPRENAD AB Kulinggatan 11

LÖÖFS GASOL Kulingsgatan 13

AIR4YOU

Sågverksgatan 18

FLÄKT TEKNIK ENTREPENAD Sunnanvindsgatan 6

BYGGAKUSTIK Pelletsgatan 3

NYA GLASMÄSTERIET Hamnpirsgatan 4

ARNESSONS

Kvällsvindsgatan 4

SOTNING OCH VENTILATION Kulinggatan 3

Med kvalitet och ett brett urval erbjuder vi kunden glasklara lösningar.

Vår standard är Dina mått!! Kontakta oss för pris. 054-21 45 64 • nyaglasmasteriet.se

Prisex:

50 m² 3600:med loft

/mån exkl. m oms samt el. Lagerutrymmmen, magasinering med

kontorsmöjligheter. 96 m² med loft. Korttidskontrakt, separat brandcell, värmepump och egen toalett. Tillgängligt dygnet runt. Tillgång till truck. Port 400 cm bred x 450 cm hög.

Industri och Lagerhotell

Kulinggatan 11, Karlstad • 072-718 09 90 biabentreprenad.se

SpecialiSt på målning av plåttak

plåtmålning och vattenblästring Vi jobbar med Noxyde-färg, certifierad för en c5-miljö, med 10 års försäkringsgaranti.

Lagerlokal 120m², tillträde omgående!

Östanvindsgatan 21

S ÅR . 12 ET ER NH ÖV FARE ER

UTHYRES!

Nybyggda lagerutrymmeN & möbelmagasiN

Östanvindsgatan 21 Örsholmen, Karlstad Vxl 054-56 11 00 Ulf 070-976 84 82 kbgrahlingen.se

De enda auktoriserade Noxyde-målarna i Värmland.


ÖSTRA KARLSTAD 19

KHaktuellt #2 2019

ÖRSHOLMENS IP RUSTADES UPP FÖR 180 000 Den 16 och 23 februari spelade KBK sina hemmamatcher i Svenska cupen, en årlig turnering i fotboll för herrar.

För att kunna genomföra matcherna krävdes bland annat snöskottning, saltning och plogning för att få bort slask från konst-

gräsytan på Örsholmens IP, ett arbete som beräknas till runt 180 000 kronor. Kommunledningskontoret ansåg att matcherna

i svenska cupen, som är den högst rankade nationella fotbollsturneringen efter Allsvenskan, har ett visst marknadsvärde för

Karlstads kommun, därför bevljade kultur- och fritidsnämnden pengar för att kunna iordningställa en plan för matchspelet.

AT I O N L L A T S N I T ION R E PA R A SERV ICE

ARNESSONS HAR BÖRJAT FLY T TA IN Under sommaren 2017 gick Arnessons Betongborrning AB ut med att de förvärvat nya lokaler på Kvällsvindsgatan på Örsholmen. Sedan dess har renovering och tillbyggnad pågått och runt årsskiftet

2018-2019 kunde verkstadsdelen flytta in. Även Arnesson Service, som tidigare legat på Zakrisdal, kommer flytta in. I dagsläget har företaget sin utgångspunkt i Kil, och de lokalerna kommer de att

behålla. Senast i april kommer även huvudkontoret flytta till lokalerna på Örsholmen. Det kommer då vara ett tiotal personer på kontoret samt ett tjugotal anställda som utgår ifrån Karlstad.

Måndag-Fredag 07.00-16.00 Stormgatan 2, Karlstad • 054-85 25 00

Verkstadstillverkning och montage

Avtalspriser för företag

KARLSTAD • taxikurir.se

stadtjanst-varmland.se

En å femti, två kronor. Dygnet runt

Ilbud – GOdS, TAXI, buSS

150 200

Gjuterigatan 38 D, 652 21 Karlstad 054-85 00 27 | rltab.se

Du har väl jordfelsbrytare? En jordfelsbrytare är en pålitlig och billig livräddare. Jordfelsbrytaren skyddar om strömmen går fel väg, till exempel om vi använder elapparater på oförnuftiga sätt eller i olämpliga miljöer.

Vi fixar elen på Färjestadstravet.

Bidevindsgatan 5, Örsholmen, Karlstad 054-85 40 15

sakerhetsteknik.com

alassmeden.se

karlstad-solskydd.se Välkommen till vår gemensamma lokal på Lägatan 9, Örsholmen, Karlstad

Vi räddar värden

054-14 40 70 • vfs.nu


20 INDUSTRI

KHaktuellt #2 2019 FOTO: LOVISA HALLQUIST

Verkstadstillverkning och montage

Gjuterigatan 38 D, 652 21 Karlstad 054-85 00 27 | rltab.se

ALLTID DROP IN

DÄCK JOHNNY AB Kvarnvägen 3, Hammarö 054-52 11 30 • Vard 7-17 dackjohnny@gmail.com

Marie Andersson är ny driftchef på Stuveriet i Karlstad.

VI BYGGER VÄXLARNA PÅ PLATS HOS OSS KONTAKTA OSS VID: ✔ Försäljning ✔ Service ✔ Rådgivning ✔ Omlindning ✔ Lagerbyte ✔ Isolationsmätningar ✔ Vibrationsmätningar ✔ Laseruppriktning ✔ Mätning av lagerströmmar Gjuterig. 6, Karlstad 054-690 680 Jour 054-690 685 www.klv.se

PumPar & ElmotorEr

Lång erfarenhet och bred branschkunskap.

Vi utför små och stora arbeten. Allt inom pumpar & drivsystem. Grundfos MAGNA3 – energisnål och smart

BEVI FRT – snäckväxlar

Hamnen viktig för industri och handel Trafiken på Vänern är beroende av Göta älv som länge har varit i dåligt skick, därför har framtiden varit oviss. Men i somras kom till sist beskedet att regeringen ska investera i nya slussar. – Enda sättet att ta sig in i Vänern är genom Göta älv, därför är satsningen på nya slussar i Trollhättan och Lilla Edet jätteviktig för oss, säger Marie Andersson, ny driftchef på Stuveriet i Karlstad. KARLSTAD. Sjöfarten på Vänern är viktig för industrin i regionen och en nedläggning skulle innebära stora problem. Men nu öppnas nya möjligheter och byggnationen av de nya slussarna kommer att påbörjas under 2024–2029. – Det kommer att innebära att vi kan ta emot en större kapacitet och större båtar.

Det kommer att betyda mycket för Karlstad, säger Marie Andersson. I slutet av 2018 tillträdde hon som ny driftchef och leder nu Stuveriet i Karlstad, som är en av fem hamnar i Vänerhamn. – Det är ett stort företag och i Karlstad jobbar ungefär 50 personer. Hamnen har varit en mans-

i ekonom s g n i n t arbe God be ra verktyg och kräver b r vice. ver snabbse s när Du behö Ring os och utr ustning . verktyg inbearbetning k för mas

dominerad arbetsplats, är det fortfarande så? – Det var så länge. Jag är den enda tjejen här, men vi har flera duktiga kvinnliga truckförare och kvinnliga anställda på andra delar av företaget. Däremot är jag inte den första kvinnliga driftchefen. Otterbäcken har också en kvinnlig driftchef. Så ja, det är en mansdominerad arbetsplats men det börjar bli mera blandat.

FLERA LED Stuveriet i Karlstad är ett stort företag där det gäller att få alla delar att fungera. I genomsnitt lägger det till två båtar i veckan och på vintern körs även isbrytaren, som är en förutsättning för att trafiken ska fungera. – Vi kör gods åt bland andra Gruvön, Stora Enso och Valmet men också Löfbergs. Vi

följer produktioner i flera led i flera av företagen. Först lastar vi flis som ska bli massa, sedan transporteras massan till bruken som gör papper av den. Till sist tar vi emot och lastar pappersrullar. Men vi har också allt vägsalt här till exempel som läggs på vägarna i Värmland.

OLJEHAMNEN I DRIFT I somras togs dessutom oljehamnen i drift igen. Från anläggningen på Kalvholmen i hamnens östra delar distribuerar man nu eldningsolja och diesel till kunder runt om i Sverige. – Vi tog emot den första båten i november - december någon gång och vi tar in oljebåtar för OKQ8. Det utökar andelen gods i Karlstad och är positivt på många sätt för Vänerhamn, säger Marie Andersson. SARA STRAND

Låt Seniorbolaget lösa några måsten! Vi tar hand om hantverk, städ och trädgård Vi växer och söker fler duktiga medarbetare!

Lantvärnsg. 7, Karlstad 054-10 13 90 elektralindblad.se

0 -85 12 0 Tel. 054 gatan 5 ds Dagvin TAD S KARL

1984

3å5r

2019

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA SVEN 010-175 19 47


INDUSTRI 21

KHaktuellt #2 2019

Kristina Olsson arbetar som produktionschef och har inget emot att slänga sig på golvet och skruva lite. FOTO: ANNA NORDSTRÖM

”De hade aldrig sett en kvinnlig produktionschef” Kristina Olsson arbetar som produktionschef i en mansdominerande bransch, där hon har det yttersta ansvaret för produktionen. – Jag vill inte sitta vid skrivbordet, jag vill vara med i produktionen. Jag är inte främmande för att slänga mig på golvet och skruva lite. Jag är inte den som kommer med röda naglar och klackar, säger hon. INDUSTRI. Sin första bil gjorde Kristina Olsson iordning och svetsade när hon var 17 år, så intresset fanns där, men det var inom sjukvården hon började arbeta. Av en slump har hon hamnat inom industrin och har bland annat arbetat som kvalitetschef. Sedan 2016 har hon varit produk-

tionschef på svetsföretaget RLT Rör- och Liningteknik AB. – Jag är väldigt intresserad av produktion. Det blev mycket skrivbordsarbete och visst att det kan bli sånt också, men det blev för lite produktion. Det är ju det jag brinner för, säger Kristina. Efter 13 år på annat svetsfö-

retag var hon sugen på att testa något annat. RLT hade då en tjänst ute som montagesledare som Kristina sökte. Det visade sig att det inte alls var vad hon hade tänkt sig så hon tackade för sig. – Då grunnade de ett tag och sa sen ”vi behöver någon som kan ha hand om produktionen i verkstaden. Vi ska flytta till nya lokaler och ska satsa på verkstaden”. I och med det skapades en ny tjänst.

GE RIS OCH ROS Tjänsten blev produktionschef och Kristina tänkte länge och väl innan hon tackade ja. Det de då sa var att de ville att hon skulle organisera upp verk-

stadsproduktion. – Jag fick börja från scratch med två tomma skepp. Jag hade ju utbildning inom kvalitet så jag tänkte mycket i de banorna. Det ska också vara ett bra flöde i verkstaden. När Kristina började på RLT var de 17 anställda men på bara två år har de växt till 40. – Jag tycker att vi har lyckats otroligt bra. Många företag som växer får växtvärk. Kristinas främsta uppgift är att ha produktion/personalansvar, se till att order levereras i tid med rätt kvalité. – Också att se till att vi håller hög kvalitet, där är jag väldigt sträng. Jag har skinn på näsan och kan ge både ris och ros. Jag

Dags att byta fönster?

VOLVO PENTA SERVICE

utNYttJa rot-aVDraGEt!

Vi vänder oss bla till privatpersoner och bostadsrättsföreningar

Vår fönsterserie Balans är energimärkt. Vilket innebär en rejäl sänkning av dina värmeförluster!

Ring 054-53 30 93 eller 070-557 33 80 och prata fönster med oss!

KALLAS CHEFEN För ett tag sedan var Kristina inbjuden till en skola för ett möte angående praktikplatser, som en del i arbetsförmedlingens satsning mot industrin. – Jag hade väl ett par synpunkter, i vanlig ordning. Till att börja med hade de glömt plåtslageri. De utbildar mycket i ren svets, men det är ju så mycket mer runt omkring som man behöver ha med sig för att

jobba på verkstad. Man måste ha materialkännedom med mera. Hennes synpunkter var dock inte det enda de lade märke till. – De var förvånade. De hade aldrig mött en kvinnlig produktionschef för ett svetsföretag förut. Att det är en mansdominerande bransch har hon märkt av, det är inte många kvinnor hon möter i yrket. Men det är inte något som har hindrat Kristina, snarare tvärtom. – Här har jag fått fria tyglar. Det är lite jag som bestämmer. Även de som äger stället kallar mig för chefen, säger Kristina och skrattar. ANNA NORDSTRÖM

BESÖK vår WEBSHOP IDAG

Kontakta oss för en kostnadsfri offert.

Vi kommer hem till dig och mäter Dina nuvarande fönster, ger förslag på lämpliga fönsterval ur SP-Fönsters breda sortiment.

tycker inte att man ska ge ris utan ros, alla behöver en klapp på axeln ibland, det är min filosofi. Sen vet jag inte om det är något kvinnligt, men jag tycker att som chef behöver man se medarbetarna, säger hon.

SMART OCH LYXIGT MED STENSKIVOR Välkommen in så berättar vi mer om våra stenskivor till kök och badrum.

FRÅGA OSS OM ZIPWAKE!

Vi samarbetar med

Nybyggnationer • Om- och tillbyggnader • Renoveringar

Rådalsvägen 11, 653 50 Karlstad 054-53 40 70 | backmanssten.se

VARDAGAR 8-17, LUNCH 12-13

Kanikenäshamnen • 054-10 11 22 • batservice.se


22 BYGG & BO

KHaktuellt #2 2019

NY FÖRSKOL A INVIGD I K ARLSTAD Karlstad har fått ännu en förskola - Klara förskola, som ligger intill Våxnäsparken i stadsdelen Klara. Den består av tre avdelningar som är belägna på tre plan, en av-

delning per våning. – Innanför staketet runt Våxnäsparken har vi skapat Klara förskola med en härlig parkmiljö mitt i staden. Lokalerna är fullt ut anpassade

till just den omsorg och undervisning som barn i förskolan har rätt till, säger Anders Karlsson, utbildningschef för förskolan i Karlstads kommun, i ett pressmeddelande.

FUNDERAR NI PÅ FÖNSTERBYTE?

KONTAKTA OSS FÖR KOSTNADSFRI OFFERT

Tel. 0533 10 685 • info@glas-fonstermontage.se

Fredrik Hedlund, vd Nya Glasmästeriet, har jobbat med fönster i 16 år och kan sina rutor. På frågan om man ska renovera eller byta tycker han att det helt enkelt handlar om tycke och smak. FOTO: ANNA NORDSTRÖM

Kolla över fönstren – och spara energi Att renovera ett fönster kan innebära många åtgärder, men det kan också vara så enkelt som att det bara behöver kittas om. Att byta ut själva rutan kan i sin tur innebära att man sänker energikostnaderna som att man minskar bullerinsläppet. – Ska man måla huset är det ett gyllene läge att kolla över även fönstren, säger Fredrik Hedlund, vd Nya Glasmästeriet. FÖNSTER. A lla har vi fönster och som så mycket annat håller de inte för evigt. Att renovera fönster kan innebära f lera saker, med allt från byte av glas eller karm till att kitta om eller byta tätningslister. Ska man byta glas finns det idag en mängd olika alternativ. – Förr var det alltid tvåmillimeters glas. Sen har det gått över till tremillimeters. I dagens isolerfönster har man gått över till fyramillimeters, säger Fredrik Hedlund. Utöver att få nya, fräscha rutor kan ett nytt glas även innebära besparingar i det långa loppet. – Det man kan göra när

JUST NU!

KAMPANJ* VID KÖP AV ETT

*25% tillbaka av kökssnickeriernas värde att använda till att köpa vitvaror och/eller bänkskivor för ur M5 Kökscenters sortiment. Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Leveransvillkor: Ditt Idealkök levereras senast 15 juni 2019. Kampanjperiod 1/2-15/3 2019.

man ändå renoverar är att sätta in energiglas.

KOLLA TÄTNINGSLISTER Energiglas är ett glas med en speciell beläggning på, som ger en isolerande effekt som även sänker energiförbrukningen då den minskar värmeutsläppen. Det finns också glas som minskar buller utifrån. – En tjockare ruta dämpar bättre. Sedan är det alltid bra att kolla tätningslisterna så att det inte drar från fönstret. – Ett tips är att kolla isoleringen utanför karmen. Det är inte så många som tänker på att kolla på utsidan. En smart grej är också att kolla över beslagen och smörja dem, det är

det många som glömmer, säger Fredrik Hedlund. Hur vet man att det är dags att kitta om? – Det är när det börjar släppa, det gör det först mot fönstret. Idag finns det bättre kitt som är gjort på silikon, då behövs det inte lika ofta. För den lite händiga är det fritt fram att kitta om fönstren själv. Har man inga kunskaper kan man alltid höra med en glasmästare om hjälp. – Man kan också ta bort det gamla själv och bara lämna in det för att få ny kitt. Hur vet man om man bör renovera eller byta fönster? – Bäst är såklart att fråga en glasmästare, men också beroende på vad du själv vill. Vill du spara gamla fina träfönster eller byta till nya i aluminium? Det handlar om tycke och smak tycker jag. Både att renovera gamla fönster och att byta till nya har sina fördelar. Att renovera gamla kan vara mer ekonomisk samt att man då kan behålla samma stil medan nya i aluminium i sin tur är underhållsfria. ANNA NORDSTRÖM anna@svenskmediakonsult.se

Nytt kök? Välkomna till oss på M5 Kökscenter och ta del av vårt breda sortiment. Besök oss eller varför inte boka en tid så hjälper vi till med att planera Ert nya kök.

Ramgatan 3, Karlstad Tel: 0500-27 27 84, www.m5kokscenter.se


BYGG & BO 23

KHaktuellt #2 2019

All vit färg på köpet! Vi gillar vita vintrar och bjuder just nu på all vit färg när du anlitar oss för måleri av väggar, tak eller snickerier. När du trivs och kan njuta av resultatet, kan vi känna oss nöjda.

• VENTILATION • PROJEKTERING • SERVICE BETEN • EL- OCH STYRAR AR • OVK-BESIKTNING

MÅLERI GOLV KAKEL&KLINKER FÖNSTERRENOVERING

Erbjudandet gäller vita kulörer ur standardsortimentet från Nordsjö Proffesional, Beckers Skotte och Alcros Milltex. Gäller ej vit grundfärg eller designfärg. Kampanjen gäller till och med 31 mars 2019.

Boka kostnadsfritt hembesök

KARLSTAD, KARLSKOGA & SUNNE 054-85 05 06 • air4you.se

010-178 71 00 | www.miljonaren.se

VINTERKLIPP

YTTERDÖRRAR Swedoor XL-ytterdörrar Sixten, Sally och Tara

UTFÖRSÄLJNING räcker! ller så långt lagret Begränsat parti, gä

33% Upp till

Sixten

55%

3Rek.ca374:pris 7 498:-

FÖNSTER & FÖNSTERDÖRRAR

Sally

4 410:Rek.ca pris 9 802:-

Tara

4 951:Rek.ca pris 11 004:-

SP Fönster/Trarydfönster/Nordan Rabatt på beställningssortimentet av kvalitetsfönster och fönsterdörrar från Sveriges ledande fönstertillverkare. OBS! Rabatten är beroende på antal fönster samt leverantör och beräknas på leverantörens bruttoprislista.

25%

329:-/kvm

SKJUTDÖRRAR & INREDNING OCH FÖRVARING Elfa Lumi. Rabatt på skjutdörrar & inredning. Rabatten gäller på leverantörens bruttoprislista. Elfa Lumi skjutdörrar och Lumi förvaring är beställningsvaror.

VÄGGPANEL Moelven Livlig Effekt Grå. Varje bräda är unik och den borstade ytans vackra ådring ger ett härligt väderbitet intryck. 13x120 mm. Åtgång 9,1 m/kvm. Rek. ca pris 399:-/kvm.

SKRUVDRAGARE

PARKETTGOLV

Kährs Ek Priola 1-stavsplanka. Mattlackad 15 mm med mikrofas, vilket framhäver varje bräda. Rustikt utseende med kvistar. Rek. ca pris 599:-/kvm

439:-

/kvm

1-STAVSGOLV

Bosch GSR 18V-28 Lång livslängd ch mindre slitage tack vare 13 mm metallchuck och elektroniskt motorskydd. Inkl. 2 st litiumjonbatterier: 1 st 2,0 Ah för lättare jobb och 1 st 4,0 Ah för mer krävande. Med laddare och förvaringsbox L-Boxx. Rek. ca pris 3 295:-

SPARA

1 300:-

1 995:-

Kampanjerna gäller tom 11 mars 2019. Fler erbjudanden hittar du i butiken och på xlbygg.se. XL BYGG KARLSTAD • RATTGATAN 1 • VÅXNÄS 054-770 60 00 • XLBYGGKARLSTAD.SE • VARDAGAR 7-18, LÖRDAG 10-15


24 BYGG & BO

KHaktuellt #2 2019

"Det första du ska tänka på är vad du ska ha i den. Ska du ha ytterkläder och skor i den eller FOTO: IKEA vanliga kläder?" säger Jimmy Johansson, säljare XL-bygg.

Inred med fler

garderober Behöver du mer förvaring i hemmet? Då kan fler garderober vara en lösning. – Det är inte svårt att bygga en garderob men det är viktigt att underlaget är rakt till exempel, säger Jimmy Johansson, säljare XL-bygg. BYGG . Det första du ska göra är att mäta upp var de ska stå och göra en budget först. Hur stor den ska vara är en platsfråga. – Börja med att mäta öppningen där du vill ha garderoberna. Sedan får du måttanpassa en skena i taket och en i golvet. Det är viktigt att golvet är rakt annars kommer dörrarna att glipa, men det går att justera, säger Jimmy Johansson.

Tryckluft

birm®

Grus

Det finns många sätt att bygga in fler garderober i hemmet. Man kan bygga en walk in closet eller ersätta en vägg med garderobssystem. En del system kan man dessutom köpa till och ändra efter hand, lite efter hur behoven ändras. – Det är svårare att göra med fasta inredningar, men det är mer exklusiva istället. När det gäller inredning-

en i garderober finns det många möjligheter.

LÅDOR ELLER HYLLOR? –Det är viktigt att planera inredningen efter skjutdörrarna så att du inte får en utdragslåda mitt i en dörrskarv. Det gäller att tänka till där. Annars vill de flesta ha hyllor som kan dras ut, då kommer man åt det som ligger längst in också. Om man vill platsbygga en garderob kan man ändå köpa färdiga dörrar, de finns i flera material och färger. – De flesta vill ha skjutdörrar idag. Det går att bara byta dörrarna på befintliga garderober också om man vill det, säger Jimmy Johansson. SARA STRAND

Vi utför el,-tele- och säkerhetsinstallationen i detta projekt

054-20 35 20 • www.elinstallatorenab.se

Värmlands Elsystem www.varmlandselsystem.se Karlstad • Kristinehamn

E L / T E L E KO N S U LT

RENT VATTEN?

Vi utför markarbeten

LUFTNING OCH OXIDERING

Tel: 073-846 21 16 | ncc.se

Har du problem med järn, mangan, smak, lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet eller bakterier i ditt hushållsvatten?

Detta järn- & manganfilter behandlar vattnet med en beprövad, effektiv, ekonomisk och miljövänlig metod. Med Oxydizer behövs ingen extra syresättning av vattnet, vilket förenklar installation och underhåll! Passar både till hydropress och hydrofor. exkl. moms

15.600:Gräsdalsgatan, Karlstad Kontor 054-56 11 00

Per Hansson: 070-97 68 481 Emil: 070-966 13 70

info@vvab.se www.vvab.se


VI BYGGER FANFAREN 25

KHaktuellt #2 2019

Vid Klaramotet intill E18 pågår just nu bygget av den andra etappen för Fanfaren. FOTO: ANNA NORDSTRÖM

ICA FLYTTAR IN I FANFAREN Projektet Fanfaren i Karlstad vid Klaramotet intill E18 och NWT-huset är en storinvestering för det Eskilstuna-ägda bolaget MaxFastigheter. En av hyresgästerna som flyttar kommer att flytta in är ICA Spara.

KARLSTAD. – Den lokal som vi är i idag på Våxnäs är inte anpassad efter oss, så vi flyttar in i nya fräscha lokaler i ett bättre läge, säger Fredrik Jansson, tillförord-

nad köpman, ICA Spara. Den första etappen av Fanfaren, med det stora kontorskomplexet, står nu nästan klar och bygget på den andra etappen har dragit igång.

Bygget drogs igång under oktober 2018 och byggtiden är planerad på 18 månader. – Om allt går som det gör nu, och att inget händer som försenar bygget, då kommer vi att flytta in i våra nya lokaler i mars 2020, säger Fredrik Jansson. Den nya byggnaden kommer vara på 9 300 kvadratmeter fördelat på fem våningar. I huset kommer det att bli livsmedel, res-

tauranger och kontor. ICA flyttar in på första våningsplanet.

BÄTTRE LÄGE – Själva butiksytan kommer att bli mindre än vad vi har idag, men de lokaler som vi är i nu har butiken funnits på i över 20 år. Läget på Våxnäs är bra med det här kommer att bli ännu bättre. Många har varit oroliga över trafiken i rusningstid, men vi tror att det kommer att bli jät-

tebra i det långa loppet. För trafikflödet så pågår ett övergripande arbete i kommunen i samråd med Trafikverket för att lösa trafiksituationen på in- och utfartsvägen till centrum Är det en stor satsning för er? – Ja det är en stor satsning för oss. Det kommer att bli en stor skillnad för oss och för kunderna. Bland annat ska vi sätta färskvarorna att stå i fokus med en delikatessdisk där kunder-

T O TA LENT R EPREN ÖR

projektering VVS

Vi utför luftbehandlingsinstallationerna Karlstad 054-85 30 85 flaktteknik.se

054-13 10 10

För säkra och energieffektiva fastigheter siemens.se/buildingtechnologies

na kan köpa uppskivad skinka till exempel. Det nya området är planerat att byggas i fem etapper, där byggnaderna är tänkta att ligga i form av en hästsko. Etapp tre och fyra kommer att bestå av hus fyra och fem. Hus tre är tänkt som ett höghus och kommer bli den sista etappen som MaxFastigheter bygger. Här planerar de bland annat att få in en hotellkedja. SARA STRAND


26 VI RENOVERAR KVARNBERGSSKOLAN

KHaktuellt #2 2019

Sören Jonsson, platschef NCC, Magnus Alvkäll, projektchef NCC, och Mikael Jansson, projektledare Karlstad kommun, framför en del av den nya skolan. Fasaden kommer bestå av träpanel i två olika kulörer samt olika panelsättningar för olika delar av byggnaden. ”Det kommer vara 3 000 timmar bara i panelsättning, säger Magnus Alvkäll.” FOTO: ANNA NORDSTRÖM

Kvarnbergsskolan renoveras och blir större Just nu pågår arbetet med om- och tillbyggnation av Kvarnbergsskolan i Karlstad. Skolan, som byggdes på 60-talet, ska få större och bättre anpassade lokaler. Dessutom bygger man en helt ny idrottshall. Till sommaren 2020 ska den nya skolan stå klar, som då kommer att ha kapacitet för 400 elever. KARLSTAD. Om- och tillbyggnationen av Kvarnbergsskolan görs då kommunen ser ett kommande behov av större och mer anpassade lokaler. Skolan ska utöver större yta framförallt få en sammanhängande byggnad.

– Det var fyra olika fristående byggnader på tomten, vilket försvårade samarbetet för verksamheten. Nu finns möjlighet att samnyttja resurser på ett bättre sätt. Det blir ett väldigt lyft, säger Mikael Jansson, projektledare Karl-

stad kommun. En del av den befintliga skolan renoveras, men det mesta blir nytt. Det ska även göras en lokalanpassning av kök och matsal. Höjden kommer som innan bli på två våningar och ett stort lyft för skolan blir att de får en ny och större idrottshall.

BÖRJAR INVÄNDIGT I somras drog rivning- och saneringsarbetet igång och i september togs det första spadtaget för bygget, som utförs i partneringentreprenad mellan kommunen och NCC.

Vi utför luftbehandlingsinstallationerna Karlstad 054-85 30 85 flaktteknik.se

– Det går bra. Vi håller tidsplanen och har fått tätt hus, säger Sören Jonsson, platschef NCC. – Det har gått i rasande fart. Det är nästan 5 000 kvadratmeter som har kommit upp, lägger projektchef Magnus Alvkäll till. I höstas restes stålstommen. För en effektiv byggtid har de byggt utfackningsväggar i trä på plats i tält, som de sedan snabbt kunnat få på plats. Skolan kommer få lättak, som kommer komplett och som lyfts upp i sektioner. I vår blir det framförallt arbe-

te med väggar samt installationer som sker. – Det är nu vi börjar invändigt, säger Sören Jonsson.

OMRÅDE SOM VÄXER Idag har Kvarnbergsskolan 245 elever i förskoleklass upp till sexan, som tillfälligt går i den renoverade Skogsbackeskolan på Rud. När skolan står färdig kommer den att ha en kapacitet för 400 barn, och kommer dessutom bli skofri. – Det är ett centralt skolområde med ökande tryck på elevantalet, säger Mikael Jansson. Hela skolan kommer när

den står klar ha en total yta på cirka 6 000 kvadratmeter, där den största delen består av nybyggnation. Även skolgården kommer få ett lyft med mer gröna ytor och träd, och den kommer utformas som olika aktivitetszoner för att passa barn i alla åldersgrupper. Budgeten för projektet ligger på 117 miljoner kronor och i mars nästa år ska själva bygget vara klart. – Skolan ska därefter inledas med sommarfritids som första verksamhet. ANNA NORDSTRÖM anna@svenskmediakonsult.se

KARLSTADS

Rörmontage Kolvgatan 10, Karlstad | 054-22 14 40 | karlstadsrormontage.se

Lambergsgatan 36, Karlstad • 054-876 444 • gkab.se

Helhetslösningar för tak Falsat plåttak-Plåttak-Tegeltak-Papptak Med mer än 30-års erfarenhet inom branschen 073-055 25 95 info@ptsn.se plat-takspecialisten.se

projektering VVS


BYGG & BO 27

KHaktuellt #2 2019

Den nya gymnastikhallen kommer bli betydligt större än den gamla.

För säkra och energieffektiva fastigheter siemens.se/buildingtechnologies

1000 kr rabatt

på progressiva glasögon Karlstad • 010-788 60 00 • ebabkonsult.se

Kostnadsfri synundersökning vid köp av glasögon. Värde 395 kr

Synundersökningen avser glasögon och utförs av leg. optiker.

KORPRALSVÄGEN 6, 671 34 ARVIKA • 070 - 56 84 213

Alltid andra paret för halva priset! Vi erbjuder alltid ett andra par glasögon för halva priset! (Gäller billigaste paret från samma recept).

Gäller t.o.m. 2019-03-22.

Kvalitet & service till rätt pris!

Dagvindsg. 4 Karlstad | 054-85 08 90 | ramirent.se

Drottninggatan 26 Karlstad Tel: 054-18 03 18

Mån - Fre: 09.30 - 18.00 Lördag: 09.30 - 14.00

w w w. g l a s o g o n m a g a s i n e t . s e


28 BYGG & BO

KHaktuellt #2 2019 DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN LL:S RÖRSERVICE

ANNONS

ANNONS

LL:s Rörservice utför bland annat:

OFFERTER

10% RABATT vid uppvisande av annons gäller även grävoch vvs-arbeten.

• VVS-installation • VVS-service • Golvvärmeinstallation • Vedpannor • Värmepumpar • Dränering • Markarbeten – grävmaskin • Hjullastartjänster – mindre hjullastare för uthyrning ”Vi är auktoriserade för Säker Vatteninstallation och följer branschreglerna med målet att ge en ökad säkerhet och trygghet för brukaren.” ”LL:s Rörservice är diplomerade i Baga avloppsanläggningar”

”Jepp, det ordnar vi på LL:s Rörservice” LL:s Rörservice är det lilla företaget med stora möjligheter och för dem finns det ingenting som inte går att lösa. De kan allt inom VVS och grabbarna tar sig an såväl stora som små jobb och rycker även ut på akuta jouruppdrag. År 2002 startade Leif och Lars Persson LL:s Rörservice. Sedan dess har det flutit på fint för rörmokarbröderna med en lång erfarenhet inom VVS-branschen.

– Vi är ett företag som håller på med det mesta – allt från småservice i villor i form av exempelvis reparationer och nyinstallationer, till grävarbeten, om – och tillbyggnader, vatten- och avloppsservice av inkommande kommunalt vatten och även enskilda avlopp, säger Leif Persson och fortsätter: – Vi åtar oss även trädfällning och snöröjning. Det blir även en hel del dräneringsarbeten och grundisolering av villor. Allt det

som folk behöver hjälp med fixar vi helt enkelt. Vi har ett stort kontaktnät inom de övriga hantverksyrkena och kan därför hjälpa till med det mesta. Vill man kan man även hyra frästraktor och liten hjullastare av oss.

Jouruppdrag På LL:s Rörservice är de måna om att kunden alltid ska få bra produkter som håller i längden och de använder sig bara av beprövade

Leif: 070-691 25 62 (även jour) • Lars: 070-691 25 34 • llsrorservice@gmail.com • N:a Sanna 125, Karlstad •

VINTERKLIPP

33% Upp till

Ser ni oss på stan? Ta gärna en bild och maila den till oss. Som tack får ni en liten gåva.

facebook.com/LLsRorservice

VI BYGGER & MONTERAR ALTANER • UTERUM • GLASRÄCKEN

ETT SÄKERT KORT FÖR DIN ELDSTAD

FÖNSTER & FÖNSTERDÖRRAR

OBS! Rabatten är beroende på antal fönster samt leverantör och beräknas på leverantörens bruttoprislista.

SKJUTDÖRRAR & INREDNING OCH FÖRVARING Elfa Lumi. Rabatt på skjutdörrar & inredning. Rabatten gäller på leverantörens bruttoprislista. Elfa Lumi skjutdörrar och Lumi förvaring är beställningsvaror.

PARKETTGOLV Kährs Ek Priola 1-stavsplanka. Mattlackad 15 mm med mikrofas, vilket framhäver varje bräda. Rustikt utseende med kvistar. Rek. ca pris 599:-/kvm

Kampanjerna gäller tom 11 mars 2019. Fler erbjudanden hittar du i butiken och på xlbygg.se.

– Vi är ett litet företag med stora möjligheter och vi brukar säga – jepp, det ordnar vi, säger Leif Persson.

Tel. 0533 10 685 • info@glas-fonstermontage.se

SP Fönster/Trarydfönster/Nordan Rabatt på beställningssortimentet av kvalitetsfönster och fönsterdörrar från Sveriges ledande fönstertillverkare.

25%

avloppsanläggningar i form av Baga och Biovac. Om olyckan är framme och ett rör springer läck eller liknande är de snabbt på plats. – Det kommer alltid in några akuta ärenden varje dag och visst har det hänt att vi fått rycka ut mitt i natten. Företagets kundkrets utgörs av både privatpersoner och företag i Karlstad, Hammarö, Kil, Deje och Forshaga med mera.

439:-

/kvm

1-STAVSGOLV

XL BYGG GRUMS • 0555-78 50 00 • XLBYGG.SE MÅN-FRE 7-17, LÖR 10-13

Varje installation måste besiktigas efter att den utförts, även om den gjorts av fackmän. Sotning & VentIiation arbetar enligt konceptet SSR-Godkänd besiktning. Det är en modern metod som tagits fram av Sveriges Skorstensfejaremästares riksförbund. Med en SSR-godkänd besiktning kan du känna dig trygg med din nya eldstad!

054-21 16 36 SOTOVENT.NU


BYGG & BO 29

KHaktuellt #2 2019

Hörselbatterier

Nu pressar vi priset på senaste generationens hörselbatterier från SONY. De är helt fria från kvicksilver och har längre flikar, vilket gör dem enklare att infoga. Europatillverkade batterier av premiumkvalité nu till ett fantastiskt bra pris! Storlek: 10, 13, 312, 675. 6st batterier\karta.

24

90

Nytt lägre pris!

96Ah Litiumbatteri för husbil/husvagn

11995kr 70Ah AGM Start

Varta AGM-batteri för dig med start/stopbil eller dieselvärmare! Med AGM tekniken får du ett heltätt underhållsfritt startbatteri för din bil. 278*175*190mm. Pol: 0 Startström: 760Aen

Detta förbrukningsbatteri är utrustat med ett inbyggt övervakningssystem (BMS) som förhindrar överladdning, överdriven urladdning, djupurladdning och kortslutning. Detta garanterar exakt och konstant prestanda och förlänger batteriets livslängd. Via Bluetooth visas strömförbrukningen, temperaturen i batteriet och hur mycket energi som finns i batteriet. Dessutom kan det läsas hur många cykler (urladdningar och laddningar) batteriet har levererat. Detta ger dig en indikation på livslängden. Detta batteri kan parallellkopplas. Laddas med laddare avsedd för litiumbatteri Tekniske data: • Längd: 350mm / Bredd: 175mm / Höjd: 188mm • Vikt: ca 12,5KG • Nominell spänning: 12,8V (13,2V vilospänning) • Nominell kapasitet: 96AH (minimum) • Tillgänglig energi: 1220Wt (Watt timer) • Antal urladdingar 100% DOD: ca 2000 @1C (100A belastning) • Antal urladdingar 80% DOD: ca 3000 @1C (100A belastning)

Solcellspaket Husbil/husvagn Startkit med 150W solpanel, 90Ah Vartabatteri samt regulator. (gäller endast fysisk butik)

11995kr

3495kr 5A Ctek laddare

ord. 4889kr

3495kr

Klockbatteribyte

( gäller alla artiklar undantaget start/förbrukningsbatterier som levereras fraktfritt vid order över 3000 kronor)

749kr

MXS 5.0 är en helt automatisk 12 V batteriladdare som har åtta laddningssteg. Laddar bil, båt, husvagn, mc, moped m.m 5 års garanti

1394kr rabatt

Besök vår webbshop www.batterilagret.se Hos oss handlar du fraktfritt!

2195kr

Vi byter batteri på din klocka, bilnyckel eller bankdosa!

Batteripackar Du kan beställa specialbyggdabatteripackar av oss. Vi bygger till nödljusanläggningar, backuper och ersätter utslitna battericeller i gamla packar. Kom in för prisuppgift.

r k 9 n4

Frå

Triss för miljön! När du köper ett blybatteri, 35Ah eller större får du en trisslott i pant när du lämnar ditt gamla uttjänta batteri i retur till oss.

Bromsgatan 4 Våxnäs Tel: 054-18 47 50 Vard. 9-17 Lörd 10-15

Åf: ToMa

Trading Storgatan 57, Sunne Vard: 9-17 lörd: 10-14

Gäller t.o.m 16/3-2019 (eller så länge lagret räcker) Med reservation för feltryck.

www.batterilagret.se


30 FEST

KHaktuellt #2 2019 D E T TA Ä R E N A N N O N S

AN N O N S

A NNONS

HÖG TID ATT BESKÄRA FRUKTTRÄDEN. Många har inte tid att beskära sina träd själva, då kan man nyttja rotavdraget och anlita Svärdh Fastigheter.

VI TAR HAND OM DITT HUS OCH DIN TRÄDGÅRD Har du något som behöver göras i trädgården men har inte tid eller kunskap att göra det själv? Då ska du absolut anlita oss som kan jobbet. Med flera års erfarenhet erbjuder Svärdh Fastigheter hjälp med det mesta inom trädgårdsskötsel. – Vi vet att många husägare både vill och behöver ha hjälp i trädgården. En del har inte tid att beskära sina träd själva och då blir de vildvuxna och känsligare för sjukdomar, säger Göran Torp, trädgårdsmästare hos Svärdh Fastigheter. I första hand snyggar företagets trädgårdsmästare Göran Torp och Janne Virmaja till och städar i trädgården. Så här års, när det bli allt varmare och behagligare ute, kan de till exempel förbereda gräsmattan för sommaren genom att ge den gödning. Då blir gräsmattan lättare att sköta samtidigt som mossangrepp förebyggs.

NYTTJA RUTAVDRAGET PÅ

Vi hjälper dig med blommor till alla tillfällen.

50%

LÅNG ERFARENHET – Jag har jobbat med trädgårdsskötsel i åtta säsonger tidigare och har lång erfarenhet av det. Men vi kan hjälpa till med mycket mer i trädgården. Vi kan lägga i ordning trädgårdsplattor som rest sig från marken, vi krattar och klipper häckar. När jobbet är klart transporterar de också bort allt som inte ska vara kvar. – Vi ser alltid till att kunden är helt nöjd, säger Göran Torp. De gör också mindre reparationer om något behöver lagas. – Vi kan en hel del annat också, prova oss gärna. Vi lovar ett gott resultat, säger Janne Virmaja.

RUT- ELLER ROTAVDRAG Att anlita ett företag till det man vill man vill få gjort i trädgården kan vara väldigt fördelaktigt eftersom de tjänster som de erbjuder kan göras med Ruteller Rotavdrag. – Om ni har något som ni önskar hjälp med i er trädgård, kontakta oss så berättar vi mer om våra tjänster, säger Göran och Janne på Svärdh Fastigheter.

ANLITA OSS FÖR DIN TRÄDGÅRD ▪ Vår- & sommarstädning av trädgård. ▪ Gräsklippning & trimmning ▪ Häckklippning & kantskärning ▪ Rensning & plantering i rabatter & övrig trädgård ▪ Kalkning och gödning av gräsytor ▪ Beskärning av träd & buskar ▪ Justering av befintlig stensättning i trädgård ▪ Bortforsling av trädgårdsavfall ▪ Enklare utvändiga snickeri& målningsarbeten

RING OSS FÖR MER INFO:

072-019 51 10 eller 070-735 68 01

CATERING

TIPSA REDAKTIONEN redaktionen@ svenskmediakonsult.se

Blombutiken med sinne för kvalitet och service.

www.svenskmediakonsult.se

Vårblomman Vi har blommor för varje tillfälle Välkommen! mån-fre 10-18 lörd 10-13 Storg. 16, Kil • 0554-311 60 Bruksg. 4, Forshaga • 054-87 10 92 /varblomman

VÄRLDEN BEHÖVER MER K ÄRLEK Årets tema för vår- och sommarblommorna i Karlstads kommun är ”Kärleken är röd i ett rosa skimmer” och redan på alla hjärtans dag såg de första röda blommorna dagens ljus. Temat ”Kärleken är röd i ett rosa skimmer” innebär att kommunen har valt blommor som går i röda, rosa, vit och även svarta toner. - Kärleken är förknippad

med röda toner och det kan kännas som att man går på rosa moln så det blir mycket rött och rosa. Det blir även lite vitt och svart för kärleken kan ju både vara oskyldig och innebära smärta. Vi tycker att det ligger rätt i tiden med ett kärlekstema när det är så mycket oro i världen, säger Dagmar Nilsson parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

NÄR DU VILL BJUDA PÅ NÅGOT GOTT! Välkommen till ICA Skåre,

önskar Christina & Sven-Uno med personal!

Vi har det mesta och bästa inom catering, chark- och delikatessuppläggningar, läckra smörgåstårtor, delikata tårtor och gott bröd – för små & stora tillfällen!

Skåre ica.se/skare

) tan

Öppet (näs alla dagar: 7-22 Beställ minst tre dagar innan festen 054-53 08 11


FEST

KHaktuellt #2 2019

SÄG JA MED

31

FOTO: VÅRBLOMMAN

VACKRA BLOMMOR

Ett givet inslag i ett bröllop är blommor. Just nu är det mycket luftiga buketter med kontraster som gäller och färgerna går framförallt i pudriga pasteller. – Ett tag var det stort med droppformade brudbuketter, det är det nästan aldrig nu. Nu är det mer fria och vilda former. Det gäller även bordsbuketter, tidigare var det mer stilrent, säger Therese Denker, florist på Vårblomman i Kil och Forshaga. BLOMMOR. Vid festliga tillfällen, och kanske bröllop framförallt, spelar blommorna ofta en betydande roll. Det är allt från buketter och bordsdekorationer till kransar och corsager. – Bröllop brukar ha teman, endera någon färg eller något annat. Det är väldigt individuellt, säger Therese Denker. Bland blomstertrenderna idag har man gått ifrån det lite mer stilrena till lite mer vilda buketter, såväl till bordet som till bruden. – Det är lite friare och folk

Nu är det populärt med luftiga, vilda buketter.

En klassisk droppform med rosa rosor.

LUFTIGA BUKETTER

är det mycket influensers som styr, både vid val av sort och färg på blommorna. – De eldigaste färgerna är inte så vanligt, utan det är mer de pudriga pastellfärgerna som till exempel dimmig blå, crème eller ljus lax/aprikos.

Det vanligaste är att man vet redan innan vad man vill ha för typ av bukett och många kollar online för inspiration. – Även om det är personligt går det trender. Nu är det mycket luftiga buketter med uttryck och kontraster. Det kan vara med till exempel ljuva rosor, grön eukalyptus och taggig tistel. Bland de trender som finns

Hur mycket blommor det är beror helt på storleken på bröllopet. Nuförtiden har det blivit vanligare med mindre bröllop och då blir det kanske bara en brudbukett. Är det ett stort bröllop blir det också mer blommor. Partnern ska ha corsage och tärnor och näbbar ha buketter. Det van-

ligast då är att de matchar brudbuketten, men kommer i mindre version. Plus kanske dekorationer på vigselplatsen och på borden i festlokalen. – Även armband har kommit tillbaka en del. Allting har funnits, men det går i cykler. Allt kommer tillbaka, precis som med modet. Bara i nya tappningar, säger Therese. Men trender eller inte. Det de allra flesta strävar efter är dock ett personligt uttryck, som speglar brudparet.

tycker att det är roligare att vara kreativa. Det är mer okej att blanda.

GÅR I CYKLER

ANNA NORDSTRÖM anna@svenskmediakonsult.se

Vid större bröllop har även tärnor och näbbar små buketter.

Corsaget går oftast i samma stil som brudbuketten.

Buketter med olika uttryck är det som gäller nu, som till exempel rosor i ljus pastell tillsammans med astrantia (stjärnflocka), dubbel eustoma, eucalyptus och annat grönt.

SKA DU OCKSÅ HA FEST? Utan att bli allt för skrytsamma vågar vi nog påstå att vi är berömda för våra goda tårtor, smörgåstårtor och festfat. De är mycket uppskattade vid festligare tillfällen så som kalas, dop, student och skolavslutningar. Eller varför inte passa på att ha något extra gott till fredagsmyset? Beställ tårtan eller festfatet i din butik eller på coopvarmland.se

Nästgårds finns bara hos Coop Värmland


32 MAT & DRYCK

KHaktuellt #2 2019

RÖDA FAVORITER

F

ebruari år en månad som bjuder på allt från snöslask till iskalla vintervindar och härligt vårlika dagar. Dessa vårlika dagar med muntert kvittrande Talgoxar och ljuvlig solvärme är lite förrädiska. Eftersom längtan efter våren är så stor, så kan ibland kvittret få oss att känna som att vintern är slut. Vi rycker muntert fram vårjackan och går frejdigt ut i februarivädret med ett självsäkert leende. Inom kort växlar vädret och det tidigare så frejdiga leendet, blir strax en blåfrusen grimas. . ”Än så är det långt till vår…” Gubbtrist konstaterar jag att vi säkert kan räkna med många kalla vinterdagar än. Därför behöver vi lite goda, mustiga och värmande viner. Jag har plockat fram ett gäng favoritviner denna gång. Fruktiga röda viner med bra balans, hög syra och härliga tanniner. Den strävhet vi upplever i vinerna, kallas tanniner och är nödvändiga i kombinationen med mat, annars skulle vi lika gärna kunna dricka druvjuice. Dessa tanniner kan upplevas på många sätt, men börjar viner få lita mognad, blir strävheten mildare och upplevs som angenäm. Viner med hög fruktighet och kraftiga tanniner är oftast lagringsbara. De blir bara godare om man lagrar dem något år. Därför är det smart att köpa minst två flaskor av varje vinsort, så man kan jämföra vad som händer med vinet efter lagring. Lagra vinerna gärna i svala mörka utrymmen. Du behöver inte ha en vinkällare, utan det räcker med en någorlunda jämn temperatur och att vinerna inte utsätts för direkt dagsljus. Öppna gärna dina lagrade flaskor någon dag, när du tänker fira något speciellt. Då har du något spännande att se fram mot. Det roliga med månadens lista är att dessa favoritviner, kommer från många olika länder och presenterar vad jag tycker är en mångfald av smaker. Även om alla vinerna är mustiga och kryddiga. Ett av mina senast upptäckta favoritviner är en utmärkt representant för det nya Australien. Nr 2664 Q Malbec 2017 för ynka 89 kronor visar att en utveckling från övertydliga aussieviner till moderna välbalanserade viner är på gång Down Under. Mer elegans än muskler. Detta vin passar alldeles utmärkt till örtkryddade grillade kötträtter. Om vinerna inte skulle finnas på ditt Systembolag, så beställ dem via systembolaget.se och hämta ut dem inom en vecka. Ett enkelt sätt att slippa leta sig förtvivlad bland Systembolagets alla hyllmetrar av dussinviner. Hoppas du hittar din favorit bland mina vintips och kom ihåg: Livet är för kort för att dricka tråkiga viner! Rött vin Nr 2664 Q Malbec 2017 (Australien) 89:-. Härligt fruktigt vin med bra ryggrad. Fina lite sträva tanniner. Smak av mörka bär, viol och lakrits. Nr 4500 Saint Auriol Chatelaine La Clape 2016 (Languedoc, Frankrike) 115:- EKO. Robust fruktstinnt vin med god smak av mörka bär, vitpeppar, plommon, lakrits och fat. Välbalanserat lite strävt med bra syra och lång god eftersmak! Nr 71256 Portia Roble 2017 (Ribera del Duero, Spanien) 119:-. Elegant välbalanserat vin med härlig frisk fruktighet. Smak av mogna röda bär, viol, kaffe, björnbär och choklad. Nr 2507 Portuga 2016 (Lisboa, Portugal) 119:Mycket fruktigt nyanserat ungt vin med smak av blåbär, björnbär, vanilj, peppar, viol och kaffe. Tydlig fatkaraktär och bra strävhet. Nr 2376 Quercia al Poggio Chianti Classico 2016 (Toscana, Italien) 139:- EKO Stort komplext vin med kryddiga toner. Nyanserad smak av körsbär, ceder, hallon, nougat och fin fatkaraktär.

KJELL BJÖRNSTAD

vinkrönikör

Det allra senaste är att ha levande blommor på tårtan, säger Veronica Karlsson på Hanna Larssons hembageri.

Veronika har gjort flera olika bröllopstårtor genom åren, med allt från rockabillytema till strössellängder och mumin. FOTON: VERONICA K ARLSSON ”Den som har varit mest speciell för mig är bröllopstårtan jag gjorde till min dotter”.

Det ska vara levande blommor och cake toppers CATERING

ANNONSBOKNING Pär Forsberg 054-18 77 18 073-992 08 31 par@ svenskmediakonsult.se

Det är klänningen, ringarna och tårtan som är det viktigaste när man ska gifta sig. Och självklart går det trender i hur de ska se ut. – För 10 år sedan skulle allt på bröllopstårtan vara ätbart, nu är det inte så längre. Det allra senaste är att ha levande blommor på tårtan, säger Veronica Karlsson på Hanna Larssons hembageri.

KARLSTAD. Så här på vintern görs inte så där förskräckligt många bröllopstårtor. Det är mer på sommaren när den stora bröllopssäsongen är. Oavsett årstid vill de flesta ha vita tårtor som ska ha ganska sparsmakat med dekorationer. – Då ska dekorationerna gärna gå i samma färg som bröllopstemat är i, med dukningen och allt det, säger Veronika Karlsson. Precis som med klänningen går det trender i hur tårtan ska se ut. Något som är otroligt ute just nu är att ha ett bröllopspar högts upp på tårtan. – Det ska vara cake toppers

på toppen istället, där det står ”Mr and mrs” eller parets gemensamma efternamn till exempel.

USA INSPIRERAR De senaste åren har mycket inspiration till bröllopstårtan hämtats från USA med höga bakverk i flera våningar. – Förr hade man flera tårtor på ett ställ men idag ska de vara flera tårtor på varandra, som hålls upp av en stång i mitten. Det är hämtat från USA. Men det senaste, som kom i somras, är att ha levande blommor på tårtan. De ska gärna matcha

blommorna som bruden har i sin bukett.

MUMIN PÅ BRÖLLOPET Veronika har gjort flera olika bröllopstårtor genom åren, med allt från rockabillytema till strössellängder och mumin. – Jag har jobbat med det här i 30 år så det har blivit en del tårtor genom åren. Men den som har varit mest speciell för mig är bröllopstårtan jag gjorde till min dotter. Jag fick fria händer och gjorde en mumintårta, för hon var väldigt rädd för mumin när hon var liten men gifte sig med en man från Finland, säger Veronika Karlsson och skrattar. Hur lång tid tar det att göra en bröllopstårta? – En vanlig bröllopstårta för 70–75 personer tar ungefär 4–5 timmar att göra. Det beror på vad man ska ha på den. Är det levande blommor på tar det inte lika lång tid som om dekorationerna ska vara ätbara. Då får man lägga till fyra timmar till. SARA STRAND


Rikskrysset 3356 BÖR KRYSSARE KUNNA

Lösningen publiceras om tre veckor.

FÖRSTÅR BILDENS SVARS- PRYLEN FÖR ORT PAKT SPANIEN

GÖR DET VILL SE RÄCKTE I TOMMA NYKTRA SALAR FÖRARE

GOLFTERM

4

AV STOR BETYDELSE VILKENS

TINGEST

RESER

GREKÖ

HUGIN

KALLT HÅL PÅ SJÖN FJUNET

GICK BRUTEN

SPATSERA HYRA BIL GÖR AKTÖR BAMSEDOTTER

VRICKAS I VENEDIG I DEN HÖRS DET GRYMT

5

HÄSTEN LÖN FÖR MÖDAN

MÄTER UPP MUSIKLOU MED BOARD

HAKA

MÅSTE BRA SATIR HA

PIRKA VINANDE

JETSET

GLOR ANRÄTTADE SJÖBERG

HETTE SÅDANA FRU KAN ERLAN- BRISERA DER ÖRTKRYDDA SVAMMEL

KLETA BESPARAT FÖRDUBBELT KLÄDNAD HALVKVALSSLAG TER

MÅLTAVLA? DYKANDEN

GOJORNA LITET GRAND

EFTERRÄTT INRE ORGAN STORA HÖGAR

LEVER I STAM HÅRT JÄRN

SMÄLTER KROKAR POTTERLÄRARE SLAGSIDA?

KLOCKSLAGET

DEN I ÖGAT ÖVERSÄTTA

NYLLE

BEGÄR

VINDSTÖTEN

AKADEMITAL

MILDRADE VÅGBRYTARE

STÄMNINGEN MÅRDDJURET ÖGONÅKOMMA

OTÄCK ORDNA KNAPPHÅLSBLOMMA

ID-KORT

DEPPIGA

6

TRISS

FYNBY BRITTISK GRUPP DISTRIKT

ÄLTAT TRÄ AV TALL KNIXA

RÄD

MATRIXFIGUR

MÄTTA SIG

EJ ERA KLÖSTE FYSLAG

UTAN LIKE AMPERETIMME

VIKARE FODER

FÅ TAG PÅ LYNX LYNX BAKREDSKAP

PÅTRÄFFAR

YTA

HAJA TORDMULEN

I NÅLENS RIKTNING

FÖR

AGATER

STADEN KORT

FÖR SLANTAR? BORT

SPRÅK, HISTORIA OCH FILOSOFI

UTAN FAST HEMVIST

Tävling 3356

Lösning och vinnare från vecka 6

Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter!

Omvandla bokstäverna till en sexsiffrig lösningskod i de gula rutorna enligt nyckeln här nedanför: ÅÄÖ=1

Så här gör du: Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver:

3

PÅ TRÄD KLÄMMA

PERFEKT

KAN SES PÅ ÄLG

2

TVÅ

LÄNGDGRAD

FINARE MAMMA IRONS PÅ FILM

FÖRLED FÖR 10 FUNDERING PROFIL UTÅT

DESSUTOM GJORT PROV

BLIR ÄRLIG?

ANDELAR

ARISTOKRATIN

SMALA BAND

LÄNGDMÅTT

3

KING KONG

KRAFT

1

1

NÖDTID

GODLYNT

TVÄRAR

TAR TON BAKOM

KÖTTSUBSTITUT

FÄRGSPRUTA STJÄRNBILD

2

MYNT I IRAN

KVINNA IDDEN SOM GÅNGEN ROTTSBARN PLATS

RASANDE

AVLÖST

LÅNGSAMT I MUSIK

LIGGA OCH SOVA

KALLT VATTEN

DOLDA

ÖDLOR

MINDRE LED INSEKTSGIFT

HANTVERK

PRONOMEN

KÄNTS

SUDDIG

UTROP

MÖBLERAT

©Bulls

STJÄRNPREFIX

HAR NATTVAKT

4

5

6

GHI=4

PQRS=7

ABC=2

JKL=5

TUV=8

DEF=3

MNO=6

WXYZ=9

Tävla senast söndag 10 mars kl. 24.00 på ett av följande sätt: Webb: http://respons.wordex.se Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr. Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in 3356 följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr. Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) 3356 (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift.

FÖRBINDA

PRATAS DET I

GLOB

A N S

T

STORA SKOGSBÄLTET

L U T A

PLACERADE

BILDENS ORT

TREVLIGT

S

JOBBAR MED JOBB

A

AVFALLEN

T Ä R D

F

TORKHUS

N Ö J

2

FÅTT UPP PRISET

T R

PORTAR

M

OANAD YMNIG

I

NÄR DET BLIVIT BLITT

BUTAN DELAR PÅ

S

I

PERIOD

AVSLUTAR NÖDRIM

F

I

HEDBUSKAR SJÖFÅGELN

S S A T

APA GUILLOUROMAN

L

IDEL TILLSATT MJÖL

A R

FÖRSTÄRKER LUGN DOS

LÄNGDMÅTT DÅ

A

V HITTA PÅ HYSS

SKOLÄMNE LÅNGT I

I N

I

KUL I BUTIK

FINNENS FINLAND

K A

L L

VILOPLATS BURFÅGELN

A

FRÅN DUBLIN UTFATTIG

LEJA DIVERSE

O R O N

T U N

KOMMA NÄRMARE ROADE

N A

21

I SKY MOGEN

S V

O I TONART

FESTA REJÄLT

U

SKEDAR

FÖR SMÅ

X

S

HÖGTIDEN

H E ÅKER HISS DÅ OCH DÅ

G E N

R A

HAN STYRDE I EGYPTEN KRUKAN

SÅNGGRUPP SÅS

F

D D U R LUFTSLOTT? GNABB

A SÄNKT BÄRNSTEN

AVSE RIKTIGT

Y R

L SES I STAKE

L

I

R

HALVGRÄS GLORIA

I

KORT DANNY ODYGD

6

PREKÄR ÄR IRLAND ETT

I

A V

FÄSTA

I

I FIX IDÉ FÖRDRÖJDA

BOKVÄXT GÖRS MED TÄRNING

DRIVA PÅ FLÖDET

3

N Å

ATELJÉ TITTA FÖR GRÖNMYCKET OMRÅDE

S K T T A GAV SKYDD I SAKTA ...

RISKNIPPE BETALFORM

A

L

GÖRS KÄND SPRÅK

STORA SKOGSBÄLTET

PERIOD

OCKSÅ ANDEN ETT HUSDJUR

AVSLUTAR NÖDRIM

L

L

ILLALUKTANDE RESTER GILTIG

I SKARE TOPPKORT

BOKRIDDARE RUSAT SOM ÖK

GOTT SMÅTT AV TRÄ

L

F

GER DEN SOM OFFRAR TROGEN

I

L

L

I

KOLÅT

S

4

R A M

PROFIT

U S

O

FORMBAR

A N S E R A S

AKTEXEMPEL

VÄXT SAMMANKOMST

Ö R T

S T E R BRA HAR KÄND STEN

FOGGÖRA SÅS VERKTYG TJOCKBÖR ARE HOVAR

SLÄKT MED ANOR REST

AVSER EURO NORRVATTEN

J Ö D DARRIGA

D Ä

V

I

S K

HITTA PÅ HYSS

GÅ IGENOM

L

E

E U R

Ä T T SYDÖST MODEBLAD

BLIR EKOR

S Ö

5

S V E T S

MOTORTYP HÖJT A

KALLAS SÅNG BULLER

I

L L

J

E T ROMFYRA KRAFT

PUHS POLARE

I

A

N

FINNENS FINLAND

K A

L L

VILOPLATS BURFÅGELN

FRÅN DUBLIN

A

UTFATTIG

LEJA DIVERSE

I

S A

N A

L

R

HALVGRÄS GLORIA

I

KORT DANNY ODYGD

A N L

O R O N

21

I

S P A

KOMMA NÄRMARE ROADE

N

FRYSA DEN BLIR GENOMLYST

T A N D E M

D R O T T

G S E NAKNA

HOJ FÖR TVÅ DE PÅ EKAR

T U N

6

SPELDEL

FORSAT

I FIX IDÉ

A

S K T T A GAV SKYDD I SAKTA ...

STÅR FÖR EMOT

S N Ä

D E V

A G

K A S

GOD OCH RAR

PREKÄR ÄR IRLAND ETT

LJUSHUVUD

TVÅ HÄR

SÅNGGRUPP SÅS

I TONART

FESTA REJÄLT

U

SKEDAR

FÖR SMÅ

X

S

H E

R A

HAN STYRDE I EGYPTEN KRUKAN

F

D D U R LUFTSLOTT? GNABB

N E R

I

DRIVA PÅ FLÖDET

A SÄNKT BÄRNSTEN

AVSE RIKTIGT

I

3

A S S

V Ä R N A

GERMANER RYMDMÅTT

ATELJÉ TITTA FÖR GRÖNMYCKET OMRÅDE

ILLALUKTANDE RESTER GILTIG

GOTT SMÅTT AV TRÄ

A

L

F

GER DEN SOM OFFRAR TROGEN

LIT

T

I

L

L

S T U D

G O T E R

I

PUTTRADE

S

GÅTA

A N VÄXT SAMMANKOMST

Ö

S T BRA HAR KÄND STEN

A R

S N Ö

FÄSTA

FOGGÖRA SÅS VERKTYG TJOCKBÖR ARE HOVAR

O

A V K T R O JAKOBS BROR REPA

E S

I HATTEN

KOLÅT

J Ö D

4

OMGER VERK

IHÄRDIGA BONDDOKTOR

PROFIT

Ykontakta: R V I rikskrysset@bulls.se T M O S S A U S L VÄLDIGT, VÄLDIGT DÅLIGA

S

K S K

omÅ inslaget M N L A R på A sidan, A V A N S VVid A frågor L A SES I STAKE

KO

VISST REDE

S N A S

SAGOVÄSEN

BILJONPREFIX

BOKRIDDARE RUSAT SOM ÖK

V A S E

M A N A

M E N A

LÅTA VILT

1

Ä A D E

M A N

RISKNIPPE BETALFORM

L

H Y

TOPPKORT

A R A O N SÄNDS VIA MOBIL

L

T O

SKARE

BOKVÄXT GÖRS MED TÄRNING

D R Ö M K Å K

L G E N

FÖRDRÖJDA

Y

L

HELT GALEN BORDA

L

GÖRS KÄND SPRÅK

FÖRE WEBBER

I

Tidigare vinnare och lösningar: G E N I U T S A T T I O www.riksvinnare.se M O L N K Ö R E K R Ä

SKY

MOGEN

SKYDDA MYGGJAGARE SES PÅ KORT

R E N

I

KUL I BUTIK

B U S A GÅRDSPLATS

ÅKER HISS DÅ OCH DÅ

V

O S Ä K R A

I

L N

ÄNGSLAN

HÖGTIDEN

GAMMAL SED

D O G A BETAR I FJÄLLEN

SKOLÄMNE LÅNGT I

S V

Å T

L

E S A U IHÄRDIGA BONDDOKTOR

DEN ÄLDRE BJÖRNBOET

G O D

A R N

T R O

A

FÖRSTÄRKER LUGN DOS

APA

GUILLOUROMAN

A

GÅTA

A V A N S L

IDEL

TILLSATT MJÖL

LÄNGDMÅTT DÅ

VISST REDE

A V K A

REPA

LÄGE

LAPPAR OM POST

YMNIG

Ö R N B O

1

S N Ö

JAKOBS BROR

HEDBUSKAR SJÖFÅGELN

LEM SNORRES ÄR YNGRE

OANAD

S K O L R E S A

S N A S K

A

BLEV FÖRE SIFFRA TILLFRÅGAD

VÄXER GUL

BUTAN

DELAR PÅ

KLASSTUR

R Ä K S K A

V A S E

PUTTRADE

KOMMER BAKÅTUPPORD IFRÅN

TREVLIGT

TORKHUS

2

VELIG

LÅTA VILT

Ä A D E

T

T M O S S A

L

H Y

LIT

VÄLDIGT, VÄLDIGT DÅLIGA

Y

HELT GALEN

SAGOVÄSEN

BILJONPREFIX

FÖRE WEBBER

T O

BORDA

S T U D OMGER VERK

STÅR FÖR EMOT

I

M A N

G O T E R L

A

S N Ä

M A N A

M E N A GERMANER RYMDMÅTT

SPELDEL

E K

A R A O N I

GOD OCH RAR

FÖRE SÅ

FORSAT

U T S A T T

K Ö R SÄNDS VIA MOBIL

D

D E V

A G

K A S

A S S

V Ä R N A

S V A

PORTAR

T

S A

D R Ö M K Å K

L G E N

N E R

SKYDDA MYGGJAGARE SES PÅ KORT

I HATTEN

LJUSHUVUD TVÅ HÄR

M O L N

P Å FORMBAR

I

A N L

B U S A N

FRYSA DEN BLIR GENOMLYST

S P A

ÄNGSLAN

GÅRDSPLATS

FÅTT UPP PRISET

E N A R

T A N D E M

D R O T T

G S E NAKNA

HOJ FÖR TVÅ DE PÅ EKAR

AVFALLEN

LÄGE

NÄR DET BLIVIT BLITT

BILDENS ORT

HALAT

JOBBAR MED JOBB

LAPPAR OM POST

GLOB

PLACERADE

A

VÄXER GUL

1:a pris S (10T lotter): Å F I R A T ESLÖV. A F N Ö J S A M T A 2:a pris (6 lotter): T Ä R D G A S A R M Berit T R I Olofsson, S S A T HALLARYD. E N A R M O V (3 Ä lotter): N T A D P Å 3:e pris E N D A S T Ö R R A R Bertil Öhman, Arvidsjaur. S I L A R K A V T

PRATAS DET I

A N S L Nilsson, U T A Sven

A R M

K A V

S K O L R E S A

AKTEXEMPEL

LEM SNORRES ÄR YNGRE

FÖRBINDA

E N D A S T

KLASSTUR

L N

OCKSÅ ANDEN ETT HUSDJUR

Å

R A T

S A M T

G A S

O V Ä N T A D

D Ö R R A R FÖRE SÅ

HALAT

©Bulls

SVAR EFTER TVEKAN?

VIRVLAT

KÄNNA LÄNGTAN

A

DARRIGA

O

M

H


MÅNADENS UTLOTTNINGAR KH#2 34

KHaktuellt #2 2019

fy n dma rk na de n för p r i vat p e r so n e r HERRKLIPPNING I SAMARBETE MED SJÄLVFALLETS SALONGER & SJÄLVFALLET MAN PÅ NORRSTRAND LOT TAR VI UT EN KLIPPNING.

mÄrK: ”KLIpPNInG”

DÄCKSKIFTE I SAMARBETE MED DÄCK JOHNNY AB PÅ NOLGÅRD LOT TAR VI UT ET T GRATIS DÄCKSKIF TE FÖR PERSONBILAR.

mÄrK: ”DÄCK ”

FÖR AT T DELTA I UTLOT TNINGEN

Skicka DINA UPPGIFTER senast 8 MARS 2019 med namn, telefon, adress och mejladress till: KHaktuellt, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad.

VINNARE#1 2019 DÄCKSKIFTE: Agneta Sundqvist, Karlstad HERRKLIPPNING: Ronald Hall, Karlstad ANDREAS JOHNSSON: Billy Myren, Kil

SÄL JES

Fotbubbelbad, Philips HP5225, pris 150:- 070-512 19 09

Sköna att ha hemma på kvällen, eller om du kanske reser till fjällen. Nya "hemstickade" sockor till garnkostnadspris. Olika storlekar, färger och kvaliteter. Karlstad 070265 98 76 KGB Aktuellt årsböcker 1970-2005 (bladguld) högstbjudande. ■ Nordisk kriminalhistoria 1978-1986, högstbjudande ■ Årsbok fotboll 1964-1967 ■ Årsbok idrott 1964 ■ Olympiaboken 1964 ■ MC-hjälm, ny, oanvänd 1800:- ■ Oljefylld elradiator 250:- 054-21 98 32 3+2-sits soffor i ljusbrunt skinn, välvårdade, 1000:- ■ Peruk, brun/ rödaktig, tidigare 2000:-, säljs för 400:- Karlstad 073-971 17 87 2 st kopparkokare, 350:- för bägge ■ Spinnrock, 350:- 054-12 03 80 Skidor, Madshus, vallningsfria, längd 210 cm, pris 1200:- (nypris 2990:-) 073-827 11 21 Gammal skänk med två dörrar och två lådor upptill, vitmålad (tidigt 1900-tal) H:125 B:104 D:51, 1200:- 070-573 08 80 4 st stolar, mycket stabila med pinnar i ryggstöd. 200:- för alla ■ Videokamera, Sony, batteriet slut. bud. 0552-100 53 ring morgontid.

– Ska du med till Warzawa i sommar? – Nä, jag har polenallergi.

Hemstickade tröjor, västar, fina, dam. Säljes billigt pga utrymmesskäl, kom så visar jag. Karlstad 070-665 63 65

– Hej alla mjölkallergiker, är ni vakna? – Nej vi har laktos.

KÖPES Pärmrondell på hjul. Går även att använda som blombord om man tar bort pärmställningen. ■ Databänk. Utdragsskiva och flera små och stora hyllor. Monteringsanvisning medföljer. ■ Stort stabilt bord. Mått 160 x 75 cm med ljus bordsskiva och svarta metallben. 2 st hängande hurtsar. Karlstad. Anders tel: 070-309 63 84

Hästgård köpes i närheten runt Karlstad. 070-370 44 74, Stig-Erik (efter kl. 18) Önskar köpa billig elmoped eller EU-moped. Allt av intresse. ■ Kikare stjärnkikare, allt av intresse. ■ Önskar köpa polisradio av märket AOR, Icom, Yaesu, Uniden osv. Allt av intresse. 070-614-26 38

100 vykort/julkort från Sverige mfl 50/60-talet. 200kr/bud. ■ 120 kort/ kuvert m läsbara orts/minnes-stämplar. 250kr/bud. ■ Div mynt fr 20-talet länder bl a Afrika. 300kr/bud ■ Fotostativ "Velbon J" i gott skick 150kr, ■ Småfågelholkar 3st/100kr, ■ Starholk 50kr, ■ Flyttkartonger 10st/50kr ■ Lastbåge till Suzuki Liana -05 300kr/bud 073-140 50 20 Snöskor Tubbs White/blå Ej använda 300:- (XXL649:-) Sms:a 070-813 15 12. (Kil) Plustek Optifilm 7200i dia/neg scanner med mjukvara i Dell Inspiron dator, hela paketet 600 kr. ■ Paximat 750 diaprojektor 200 kr. 20-tal Paximat diamagasin 0 kr. ■ Filmduk på stativ 200 kr. ■ Övervakningskamera med webb-alarm 200 kr. 073-691 84 91 (Karlstad).

Vykort, svenska, norska och finska före 60-talet. Gärna i Brefkortsalbum. Rejält betalt! 070-660 65 74

Annonser i nästa nummer införs senast 15/3.

ANNONSERA I KLIPPET: Fyll i talongen (TEXTA) och skicka till Klippet, KHaktuellt, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad eller maila till klippet@svenskmediakonsult.se. Du kan få med bilder i din annons om du bifogar bilden i ett mejl.

Illustrerade Uppslagsverk från 1945 1-8 Band. Pris 400kr. Bra skick ■ Uppfinningarna från år 1925 1-8 Band. Pris 400kr. Bra skick Finns i Karlstad. Heléne 073-528 62 96

SÄLJES

KÖPES

ÖVRIGT

f y n d ma r kna d e n fö r p r ivat p e r so ne r TEXT:

OBS! Vid ”personligt” skicka med frankerat kuvert för återsändelse av svar.

MA X 300 TECKEN Max 300 tecken/annons, gäller även annonser som skickas via mejl. Observera att vi inte annonserar ut tjänster.

Texta tydligt, tack!

Jag bifogar 20 kr och får då fet stil för större uppmärksamhet.


RESOR 35

KHaktuellt #2 2019 BILSEMESTER

I SAMARBETE MED

KH

LÄSARERBJUDANDE: Upplys reskoden ”KHAKTUELLT ” – så får du automatiskt rabattpriset.

Eldorado i Österrike

3 nätter 2.249: 5 nätter 3.699:

” När vi hade åkt ner för en backe kunde vi åka upp direkt igen, det är man inte van som skidåkare”, säger Cecilia Thorin. FOTON: CECILIA THORIN OCH MAT TIAS OLSSON.

Under resan var yngsta dottern Cajsa sjuk, men lite lek i snön blev det i alla fall.

Hotel Castel ★★★★ i Ischgl, Österrike För alla naturälskande friluftsmänniskor är detta ett rent paradis och den mondäna alpbyn Ischgls slogan ”Relax if you can” är en sanning med modifikation, då det faktiskt också är lätt att koppla av i dessa idylliska omgivningar med bas på ett komfortabelt och modernt hotell med bland annat läcker wellnessavdelning. Ischgl är en sann må bra-plats och området är mycket populärt bland alla som vill vandra, cykla och vara aktiva på sin sommarsemester. Gör bl.a. en utflykt till Schweiz. Ankomst: Valfri 23/6-19/8 2019.

Pris per person i dubbelrum

4.399:-

Pris utan reskod 4.699:-

• 7 övernattningar • 7 x frukostbuffé • 7 x 3-rätters middag med valfrihet från meny plus salladsbuffé • Upplevelsekort med fri entré till friluftsbad och linbanor Barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-11 år ½ priset. Extrasäng från 12 år 2.849:Turistskatt EUR 2,50 per person (över 15 år) och dygn.

Weekend mitt i Malmö Foto: Apelöga

Skidåkning och familjemys i Säfsen En snöfylld vintersemester med skidåkning och mycket familjemys fick Cecilia och Mattias med barnen i Säfsen. – Vi hade perfekta förhållanden under de dagar som vi var där. Det var bra väder, lagom kallt och det var inga köer till backarna, berättar Cecilia Thorin. RESOR. Sista helgen i januari åkte Cecilia Thorin och Mattias Olsson, från Edsvalla, till Säfsen med de två barnen Cassandra och Cajsa. Det blev lugna dagar på fjället med mycket familjetid. – Det var skönt att bara komma iväg hemifrån och att umgås med familjen. Det var ingen stress och inga måsten, det var bara att vara, säger Cecilia Thorin. För henne var det dessutom ett plus att det inte var så långt att åka från Karlstad. – Det är precis lagom

långt att åka när man har små barn.

INGA KÖER Något som var positivt med att åka när det inte var högsäsong var att det var lite folk på området. – Det var inga köer som det ofta är annars. När vi hade åkt ner för en backe kunde vi åka upp direkt igen, det är man inte van som skidåkare. Det var riktigt skönt. Annars brukar man få stå och vänta jättelänge innan man kan åka upp igen. Trots det blev det inte riktigt så mycket åkning som familjen hade hoppats på. – Vår yngsta dotter blev för-

kyld och hade feber, därför turades vi om att ta hand om henne och att åka med vår andra dotter Cassandra. Vad tyckte du var roligast Cassandra? – De svarta backarna var roligast, svarar hon. – De var nog en utmaning för henne att åka där som hon uppskattade, förklarar Cecilia.

MYCKET ATT GÖRA Familjen har varit i Säfsen flera gånger och kommer definitivt att åka dit igen. En anledning till det är att det finns mycket att göra på området, utan att det känns överexploaterat. För barnen finns det lekrum, en pulkabacke och dessutom en superhemlig backe. – Den fanns inte med på kartan och när de hade skrivit ”Superhemlig backe, berätta inte för någon” bjöd det verkligen in barnen att åka där. Och de hade gjort fint med roliga svampar och lite så där. Det finns saker att göra även om

man inte åker skidor. Men det är inte så överexploaterat med biografer och annat som det kan vara på andra ställen. Det tycker jag är bra, säger Cecilia.

SARA STRAND sara@svenskmediakonsult.se

TALLINN- fr 895:KRYSSNING 3 dgr, buss, 4-bäddshytt p/p (2-bädds+200:-p/p)

20/3, 3/4, 17/4, 22/5, 4/6, 19/6....... fr. 895:1/5........................ fr. 1195:-

SPA/HÄLSORESA TILL

PÄRNU 8 DAGAR Del i 2 b-hytt/dbb.rum.mat & 15 behandlingar ingår.

25/3, 8/4, 22/4, 13/5, 3/6, 5/8, 19/8, 2/9.......fr 5795:-

Bussen alltid med till Estland

Comfort Hotel Malmö ★★★★ Malmö är Skånes huvudstad och en spännande mix av influenser från hela världen, där världskända varumärken som Turning Torso och Zlatan dominerar. Närheten till Danmarks huvudstad Köpenhamn är ytterligare ett plus, då Ströget och Tivoli ligger på en brolängds avstånd. Här bor du verkligen mitt i smeten, på ett trendigt och komfortabelt hotell med en arkitektonisk pärla till huvudbyggnad, endast 128 steg från centralstationen och med Malmös stora utbud av shopping, restauranger och nöjen alldeles runt hörnet. Extranatt inkl. frukostbuffé 500:-

Comfort Hotel Ma

lmö

Pris per person i dubbelrum

1.299:-

Pris utan reskod 1.449:-

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 1 x 3-rätters middag • Liten överraskning • Fri Wi-Fi • Fri parkering • Utcheckning söndagar kl. 18 Ankomst: Fredag t.o.m. 24/5 och 16/8-13/12 samt valfri 14/10-1/11 2019

Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Beställ på

Kom ihåg reskoden: KHaktuellt

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.


SNABBT, ENKELT & FLEXIBELT

ROT & RUT på fakturan!

Veteranpoolen hjälper dig med hem, hantverk, trädgård och omsorg! Våra kunder är i alla åldrar. Men våra veteraner är trygga, erfarna och flexibla pensionärer som hjälper till löpande eller när du ringer efter oss.

054-86 02 20 karlstad@veteranpoolen.se

VÄRMLANDSPREMIÄR FÖRNISSAN NISSAN VÄRMLANDSPREMIÄR FÖR HOS MOTOR HOS NORDMARKENS NORDMARKENS MOTOR 9-10 MARS MARS 10.00-15.00 9-10 10.00-15.00 VÄRMLANDSPREMIÄR FÖR NISSAN HOS NORDMARKENS MOTOR 9-10 MARS 10.00-15.00

NISSANQASHQAI QASHQAI NISSAN

NISSAN NISSAN JUKE JUKE

NISSAN QASHQAI Från Från

NISSAN JUKE Från Från

199 900 900 KR 199

199 900 KR

UTRUSTNING UTRUSTNING

• Parkeringssensorer Från • Parkeringssensorer • Intelligent Autobroms • Intelligent Autobroms UTRUSTNING • Bluetooth • Bluetooth • Parkeringssensorer

• Intelligent Autobroms ÅRS FRISERVICE SERVICE OCH OCH 17" 17" • Bluetooth 33ÅRS FRI VINTERHJULINGÅR INGÅR FRÅN FRÅN VINTERHJUL 3 ÅRS FRI SERVICE OCH 17" ACENTA+ ACENTA+ VINTERHJUL INGÅR FRÅN

ACENTA+

Nordmarkens Motor Nordmarkens Bromsgatan 9Motor Bromsgatan 9 Motor 653Nordmarkens 41 KARLSTAD 653 41 KARLSTAD Bromsgatan 9 054-2033880 054-2033880 653 41 KARLSTAD info@nordmarkensmotor.se info@nordmarkensmotor.se 054-2033880

info@nordmarkensmotor.se

171 171 500 500 KR KR

171 500 KR

UTRUSTNING UTRUSTNING

•• Intelligent Från Intelligent Filbytesvarnare Filbytesvarnare

•• Syntetiskt Syntetiskt läder/ty läder/tygklädsel gklädsel UTRUSTNING • iKey Nyckelfritt låssystem iKey Nyckelfritt låssystem • •Intelligent Filbytesvarnare

• Syntetiskt läder/ty gklädsel FRI •3ÅRS iKey Nyckelfritt låssystemINGÅR! 3ÅRS FRI SERVICE SERVICE INGÅR!

3ÅRS FRI SERVICE INGÅR! Nordmarkens Motor Nordmarkens Smedgatan 1 Motor Smedgatan 672 31 ÅRJÄNG Nordmarkens 1Motor 672 31 ÅRJÄNG Smedgatan 1 0573-711360 0573-711360 672 31 ÅRJÄNG info@nordmarkensmotor.se info@nordmarkensmotor.se 0573-711360 info@nordmarkensmotor.se

Nissan JUKE: Bränsleförbrukning WLTP blandad körning l/100 km: 5,7–8,3. CO2-utsläpp g/km: 149–188 (NEDC-BT: 123-164). Gäller fram till 31.03.2019 och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Nissan QASHQAI: Bränsleförbrukning NEDC-BT blandad körning l/100 km: 3,8–5,8. CO2-utsläpp g/km: 99–134. *Spara 20.500 kr gäller bensinmotorerna DIG-T 115 och DIG-T 163. Dessa erbjudanden omfattar alla nya Nissan QASHQAI, dock ej utrustningsnivå Visia, fram till 31.03.2019 och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Med reservation för eventuella ändringar. Bilarna på bilderna är extrautrustade. 3 års service och 17" V-hjul Euro 6D motorer på QASHQAI och utrustningsnivå Acenta+.

Nissan JUKE: Bränsleförbrukning WLTP blandad körning l/100 km: 5,7–8,3. CO2-utsläpp g/km: 149–188 (NEDC-BT: 123-164). Gäller fram till 31.03.2019 och går ej att kombinera med andra avtal

Profile for KHaktuellt

KHaktuellt 2019 #2  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...

KHaktuellt 2019 #2  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...