__MAIN_TEXT__

Page 1

Foto: Simone Syversson

# 1 1 | 1 6 DE C E MBE R 20 19 | Å RGÅ N G 2 8

Insamling till barn med Julänglarna

Sabina levde ett år i Schweiz

NÖJE sid 6

KARLSTAD sid 15

RESA sid 42

Gruppförsändelse till hushåll i Karlstad, Hammarö, Kil, Forshaga & Deje

Musikalen Grease till Karlstad

Följ KHaktuellt på facebook! Läs tidningen online:

khaktuellt.com

Tio år med vardagshjältar Karlstad kommuns kampanj Vardagshjältar finns för att hylla de

Nästa nummer av KHaktuellt kommer 27 januari.

som jobbar med barn och unga och som gör det där lilla extra. Nu firar kampanjen tio år.

Tel 010-458 50 10 Stormgatan 4, Örsholmen www.officedepot.se

KOSTNADSFRITT HEMBESÖK!

sid

8


2

KHaktuellt #11 2019 Ansvarig utgivare/VD: Joachim Svärdh

Distribution: Svensk Direktreklam samt Posten

Ekonomi: Tomas Carlsson 054-18 77 18 Annonsäljare: Jonas Spångberg, Gudrun Ahlsén, Håkan Andersson, Pär Forsberg

Tryck: Pressgrannar AB Telefon växel: 054 - 18 77 18

Reportrar: Sara Strand, Anna Nordström Layout/annonsproduktion: Lovisa Hallquist, Claes Josefsson

Läs tidningen på nätet: khaktuellt.com

Post och besöksadress: Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad

Medlem i handelskammaren Värmland

Utgivning: Södra Värmland. Årgång: 29 Nr: 300 E-post: fornamn@svenskmediakonsult.se Hemsida: svenskmediakonsult.se Nästa utgåva: Måndagen 27 januari

#11 ■ 2019 ■ 16 DECMBER

Tack för i år

I

fall det är någon som följer den här krönikan, utöver min mamma, kan jag meddela att Pippikalendern gick hem hos dottern. Det var med glädje hon öppnade första luckan, och det var mindre glädje när hon inte fick öppna resten. Det gick dock snabbt över och det fungerar nu väldigt bra med en lucka om dagen. De flesta dagar. Julen börjar nu kännas allt mer påtaglig. Adventskalendrarna gör såklart sitt, men en stor del kommer från julmusiken som klingar vart man än går. För det mesta blir jag glad av det. För nog tycker jag att det mysigt med jul. Extra mysigt sedan jag blev mamma. Jag minns ifjol hur hennes ögon lystes upp av såväl granen som tomten och alla klappar. För att inte tala om glädjen att ha hela familjen samlad. Det är mysigt. Tyvärr finns det många som julefriden inte är lika given för. En del har det svårt så här års. En tröst i mörkret är att det finns många vänliga själar och organisationer så här års som sluter upp för de som behöver det som mest. En av dem är Julänglarna, som år efter år hjälper familjer att kunna ge sina barn en riktigt jul. Sånt gör mig varm om hjärtat. Nästa gång jag skriver den här krönikan kommer det vara ett nytt år. För 2020 har jag faktiskt inga direkta förväntningar, mer än att det ska bli ett bra år (för vem vill inte ha det?!). Det enda jag vet är att jag då kommer ha en ny reporterkollega vid min sida. Det ser jag fram emot och jag hoppas att ni alla läsare kommer att uppskatta honom och hans texter. Det blir dock först i januarinumret som ni kan börja se hans namn under artiklarna. Så håll utkik! Fram tills dess har ni ju faktiskt årets sista nummer av tidningen i er hand. Visste ni förresten att just denna tining är det 300:e numret av KHaktuellt? Inte så pjåkigt må jag säga. För en gratistidning har den funnits länge, och kommer förhoppningsvis finnas i minst 300 nummer till. Med detta sagt vill jag passa på att tacka er läsare för året som varit. Jag vill tacka er för den respons vi har fått och jag vill tacka er som har hört av sig med tips på nya inslag i tidningen. Det är ju trots allt er läsare vi skriver för. Så fortsätt med det.

Trevlig läsning! anna nordström redaktör

Mera läsning: Mycket humor i årets uppsättning av Cabary .......................s.4 Så väljer du en bra köttbit till nyårsmiddagen........................s.36 Stort glöggtest med både nya och gamla favoriter................s.40

Med en ensemble på 35 personer kan publiken förvänta sig klassisk sång och pampig musik när Schönbrunns slottsfilharmoniker kommer till CCC i januari.

Klassisk konsert med Schönbrunns Det blir storslaget och klassiskt när Schönbrunns slottsfilharmoniker kommer till CCC i januari. – Vi kommer att förtrolla publiken med musik från Johann Strauss och hans bror med vackra valser, polkor och en del överraskningar – som en del av vår publik redan känner till och förväntar sig, säger Peter Hosek, vd Schönbrunns slottskonserter i Wien.

KULTUR. För 17 år sedan började Schönbrunns slottsfilharmoniker från Wien att turnera i Skandinavien. Nu får även Karlstadborna en chans att njuta av musikstycken framförda av skickliga musiker. Det blir nyårsstämning med en dirigent som är verbal och pratar både med ensemblen och med publiken. – Publiken förväntar sig musik av en hög standard som all-

tid är elegant. Varje musikaliskt skämt är väl inövat, stort som smått, säger Peter Hosek. Med en ensemble på 35 personer kan publiken förvänta sig klassisk sång och pampig musik. I Karlstad kommer orkestern att ledas av dirigent Mika Eichenholtz, som faktiskt kommer från Sverige. – Mika har varit vår partner i 17 år och arbetar med oss både i Skandinavien och i Wien.

Han har skapat ett namn för sig själv som ”Skandinaviens främste Straussexpert”. vacker opera

Kvällens solister under föreställningen i Karlstad är Lukas Johan och Andreja Zidaric, som har rösten som instrument. – Lukas Johan och Andreja Zidaric är operasångare och sjunger båda två i våra uppsättningar i Wien på Schönbrunn sedan många år tillbaka. De är båda storslagna underhållare på scenen och tolkar Strauss operetter på ett väldigt roande sätt, samtidigt som de sjunger perfekt.

tern i Japan, Australien, USA, Sydamerika och Ryssland. Man turnerar även i Skandinavien där publiken i ledande konserthus får besök under denna turné. – Schönbrunns Slottsensemble är en ytterst professionell orkester från Wien och det är bara de skickligaste musiker och sångsolister som får framträda då Schönbrunns ensemble turnerar. Repertoaren är hämtad från den världsberömda TV-konserten som sedan 60 år sänds på nyårsdagen, säger Peter Hosek. Givetvis avslutas varje konsert med Radetzky-marsch där publiken taktfast får delta under dirigentens ledning.

skickliga musiker

Under turistsäsongen håller orkestern dagliga konserter på slottet Schönbrunns orangeri. Resten av året turnerar orkes-

sara strand 070-422 89 16 sara@svenskmediakonsult.se


3

KHaktuellt #11 2019

Sugen på gott kaffe?

Midsommartallrik 18 juni 11.30-14.00 Internationella Qvinnoföreningen Pris 90:-, Pensionärer 80:- med vår Secondhand butik och Iris Restaurang och Café

Vi har kaffelösningar för stora och små företag.

Vi önskar våra goa gäster God Jul & Gott Nytt År

010-456 55 40

JULCATERING

Stort Tack till alla som stöttat oss under hösten! Julstängt fr 23 dec. Öppnar åter 7 jan, varmt välkomna!

IRIS RESTAURANG OCH CAFÉ 054-15 27 72 Klaraborg (g:a kårhuset), Kårgränd 4, 2 tr, Kd

KOM HIT PÅ JULLOVET! SKATTJAKT, DAGENS DJUR, TIPSPORMENAD OCH FIKA.

VI ÖNSKAR ALLA

God Jul & ° Gott Nytt Ar!

MISSA INTE SKRIDSKODISCOT 4 JANUARI KL. 15-18. VÄLKOMNA!

Stängt 23 & 27 dec. Öppnar åter 30 dec.

070-265 63 27

Anna-Lena Lisbeth Marianne Tandläkare Lisbeth Engström Tingvallagatan 5 B, Karlstad • 054-15 77 25 tandlakareengstrom.praktikertjanst.se

MARIEBERGSSKOGEN.SE

Vi önskar er alla en God Jul & Gott Nytt År!

RACKETCENTER vardagar kl. 8-16

Inför JULLOVET kan du hos oss spela Tennis, Squash och Badminton! Boka din tid 054-18 30 00 Stadionvägen 2, Karlstad karlstad.se/racketcenter

Låt oss se över din skog ...och få ett konkret förslag!

Du kan träffa Pär på kontoret i Knipan, Forshaga. Pär Skinnargård når du på tel. 070-241 27 54 www.nykvist-skogs.se

Kontoret Gräsmark tel. 0565-409 30

Linnea

BM

Andrea

Julklappstips! BM’s PROBIOTIC DIAMANT En fantastisk behandling som passar alla hudtyper. Diamantslipningen får huden att stråla och minimerar porer, fina linjer, och ger huden en jämnare hudstruktur och hudton och du får en fantastisk lyster.

1190 KR (1490 KR)

PRESENTKORT – ALLTID UPPSKATTAT

JULTÄVLING

Vi önskar våra goa kunder

God Jul & Gott Nytt År!

Köp produkter eller presentkort för minst 500 kr innan 31 dec och delta i utlottningen av behandlingen: ”NEEDLEPEN MED INFUZION”

Needlepen tillsammans med Infuzion ger den optimala fuktboosten och ökar produktionen av elastin och kollagen. Behandlingen ger en fastare, slätare hud samt ett piggare och yngre utseende med en fantastisk lyster och glow.

Köp julpresentkort - få en Vivanichoklad!

JANUARIERBJUDANDE

WEBSHOP

LÖRDAGAR 12-15

CATERING UTESERVERING ETT URVAL FRÅN VÅR NYA MENY:

HAMBURGER ALL´ ITALIANA

Hemlagad italiensk hamburgare med bacon, balsamico, glaserad lök, tomat, cheddarost, bourbonchipotledressing sötpotatis och steakhouse fries mix toppad med parmesan och tryffelolja.

PASTA ALLA BOSCAIOLA

Krämig pasta med oxfilé i en sås av gorgonzola och skogschampinjoner toppad med parmesan.

INSALATA DI CAESAR

Caesarsallad med vår egen dressing, bacon, parmesan, krutonger och tomat. Välj nygrillad kyckling eller räkor.

PIATTO DI CAZANOVA

Serveras på ett fat med nygrillad kyckling och caesardressing, oxfilé med vitlökssmör, pestoslungad sallad och en potatis gratinerad på chevre, valnötter och honung.

ÄVEN PIZZA OCH BARNMENY!

FRANS & BRYN 345 KR (395 KR) Tingvallag 19, Kd • 054-21 14 15 ekolea.se • vard 9-18, lörd 10-14

NYÅRSSUPÉ SHOPPINGLUNCH

Ulvsbygatan 2, Norrstrand 054-15 05 30 • hud-spa.se

KUNGSGATAN 16, KARLSTAD 054-10 09 50 CAZANOVA.SE


4

KHaktuellt #11 2019

”Vi satsar på mer humor i år” Sedan 1981 har de roat karlstadsborna med sin nyårsrevy. Inför årets uppsättning av Cabary har man satsat extra på komiken och revyn är som vanligt full av sketcher baserade på främst lokala händelser från året som gått. Så vill man skratta åt händelserna kring Båten eller kanske Hammarö kommuns skattehöjningar? Ja då ska man se årets Cabary. NÖJE . Förberedelserna för årets uppsättning av nyårsrevyn med Cabary är i full gång och det repas flitigt inför premiären på nyårsafton. – Det går jättebra. Vi hade vårt första genomdrag i lördags, och jag kan inte minnas att vi någonsin fått så mycket skratt på ett genomdrag, säger regissören Magnus Berg. Magnus har själv varit med i Cabary i 19 år. Han har stått för regirollen tidigare men detta är första gången han gör det för nyårsrevyn, och även första gången han inte är på scen samtidigt. Namnet man har valt för årets revy är ”Vi är Cabary”, med en liten blinkning till sportsupportrar som ofta skanderar de orden från

läktarna när de hejar fram sina lag. trump och johnson

Det som kännetecknar Cabary är deras lokala prägel på sakerna det skämtas om från året som varit. – Båten kommer dyka upp. Ett it-bolag som har gått i konkurs kommer dyka upp. Utbränd personal på akuten kommer dyka upp. Även utländska regeringstyper med konstiga frisyrer, säger Magnus, och syftar på Donald Trump och Boris Johnsson. Det händer ju ganska mycket på ett år, är det lätt att sålla? – Nej, vi hade mycket bra material i år. Är det något som utmärker årets föreställning?

– Vi satsar på mer humor i år. Det är väl det, annars är mycket traditionellt. skattehöjningar

Årets show består av elva personer på scen som sketchar och dansar plus en orkester på sex eller sju personer, där flera av dem har stått på Cabarys scen även tidigare år. – Sen är det minst dubbelt så många runtikring. Utan dem blir det inget. Vad är det som är så bra med Cabary? – Det är jätteroligt folk som är med, det är därför det är så kul att vara med. Sen för publiken är vi de enda som driver om lokala händelser. Det finns ingen annan som driver om skattehöjningar på Hammarö. Även om det mesta är sketcher om lokala och aktuella händelser, finns det vissa saker som är med enbart för att de är roliga. Varför ska man se Cabary? – För att få sig ett skratt på de som har gjort korkade sakers bekostnad, säger Magnus.

Från ett av shownumren i fjolårets uppsättning av nyårsrevyn.

anna nordström 070-530 65 60

Sketch med Moa Örnborn och Oskar Ekendahl.

Nya tidtabeller 15 december Håll utkik efter ändringar på just din buss- eller tåglinje. Du hittar våra nya turer och tider i vår app och på vår webbplats. Trevlig resa! varmlandstrafik.se | 0771-32 32 00 | facebook.com/varmlandstrafik

Foto: Ida Myrin


5

KHaktuellt #11 2019

JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR

VÄRNA NATUREN KONSUMERA KULTUREN

”Svänger som satan” ”Lysande musikal för hela familjen”

AFTONBLADET

TIDNINGEN

SKD

KULTURVINDEN

”Full pott” VECKOTIDNINGEN.SE

WERMLAND ROCKFEST SPARZANZA | DEAD BY APRIL SMASH INTO PIECES | KNOGJÄRN LILLASYSTER | CORRODED

Julius Production & PH International Music & Great entertainment presenterar

N FRÅ IO

N

sedan

WIEN

2020

TRADIT

Nyårskonserten

SCHÖNBRUNN SLOTTSFILHARMONIKER 1785

Repertoar ur den världsberömda TV-konserten från Wien

Sopran: Andreja Zidaric Bariton: Lukas Johan Dirigent: Mika Eichenholz

s!

Jul

stip klapp

Karlstad CCC Måndag 20 januari kl 19.30

Biljetter: www.scalateatern.com, 054-190080 www.nyarskonserten.se

DANNY Anton Hagman SANDY Caroline Johansson

Kuhmunen REKTOR LYNCH Lotta Engberg

KARLSTAD CCC SÖNDAG 22 MARS KL 18.00 BILJETTER & INFO: WWW.GREASETHEMUSICAL.SE


6

KHaktuellt #11 2019 MUSIKKRÖNIK A

H

Foto: Cesare Righetti

Mannen utanför

an var kraftigt överviktig och hans röst var mörk och raspig. Hans tunga andetag hade blivit allt tyngre med åren. Med samma tunga steg gick han vacklandes i trapphuset. Andningen var ansträngd och svetten pärlande sig i pannan. Det blir en ensam jul igen, jag faller med snön i år, tänkte Slugger. Det kommer röda dagar och fabriken stänger igen. Slår av maskinen och går hem. Den trettio meter långa trapphuskorridoren var som ett maraton för honom. Han hade som vanligt parkerat bilen så nära ytterdörren som möjligt. Att gå kortast möjliga strecka var hans melodi. Han tittar in i fönstren där det är julefrid och julklappar. Han är mannen utanför. Han är ensam den här julen också. Familjen är borta för alltid. Han drömmer sig bort med sin musik och sina skivor. Det är allt han har. Han tänker jul och nyår, det blir ingen vit jul. Kassen från systembolaget klingade mot hans ben. Livet pågick där ute och han brydde sig sällan om det, sa han. Såklart saknade han värmen från familj och vänner. Flyttade egentligen aldrig hemifrån. Efter att hans mamma gick bort, bodde han kvar. Som ung arbetade han på pappersbruket i den lilla bruksorten bredvid Vänern. Han är mannen utanför. Han har samma längtan, han vill vara med. Han vill se ljuset i barnens ögon, låt tomten titta in hos mig också, tänkte han. Väl framme vid dörren till lägenheten, tappade han nyckelknippan på golvet. Med ett grymtade och en stor suck blänger han ont på nycklarna. Drar till sig en stol, sätter sig, tungt. Det knakar till lite i den gamla trästolen. Han fiskar till sig nycklarna med foten. Innan han stänger dörren hör han barnskratt och julmusik från våningen under. Han går i träskor året om, de är svarta och slitna. Saknar nästan sula helt och hållet. De är snett slitna och har sett bättre dagar. Det har gamle Slugger också gjort. Jultiden är värst, det är då han känner sig som ensammast. Det fanns en tid som han ofta tänker tillbaka på. Det var på sextiotalet då han åkte till England, såg på konserter, shower och fotboll. Det var en lycklig tid. Nu är han bara bitter, argsint och ensam. Men han har samma längtan, han vill vara med. Han vill se ljuset i barnens ögon, låt tomten titta in hos mig också. Ensamheten tog allt styggare på Slugger och han var ofta på dåligt humör. Hans humör svängde allt mer ju äldre han blev. Hälsan vacklade också allt mer. Han insåg allt mer för varje dag, speciellt de röda dagarna, att han var mannen utanför. Han ser genom fönstren hur stjärnorna och ljusstakarna lyser. Hur barnen skrattar och de vuxna skålar med sin glögg. Sluggers skivsamling, stod i bokstavsordning. Allt annat var otänkbart. Prydligt stod det närmare sextusen vinylskivor i hyllorna där hemma. Men det kom röda dagar, fabriken hade stängt och mannen utanför var ensam igen. En sann historia men det finns jullåtar utan glitter och bjällerklang, om just utanförskap och ensamhet och om julens baksidor. Låtar som Arbetarliv, Inga änglar dansar här, Faller med snön och Ensam av Christer Lindén.

MATTIAS PERSSON

Radioprofil & DJ

Förställningen, liksom filmen Grease, är fullproppad av medryckande sånger och danser – allt i rockig 50-talsanda.

Lotta Engberg spelar rollen som rektorn Lynch.

Kärleken mellan Sandy och Danny startar som en sommarromans, men visar sig vara mycket mer än så.

Fartfyllt när musikalen Grease kommer till stan För drygt 40 år sedan släpptes den omåttligt populära musikalfilmen Grease. Nu har kärlekshistorien mellan Sandy och Danny i 50-talets USA fått nytt liv när den sätts upp på den svenska musikalscenen. – Det som är så roligt är att det är så många hitar. Den blir aldrig gammal, säger Lotta Engberg. NÖJE. Det är nu dags för skinnjackorna, brylkrämen och dansskorna att åka fram när den rockiga musikalen Grease ger sig ut på turné i vår, efter en vinter i Malmö. – Det ska bli jätteroligt. Det är skillnad på att vara på en fast scen och vara på turné, säger Lotta Engberg. Lotta Engberg har inte stått på musikalscenen på drygt 20 år men tvekade inte över att vara med i uppsättningen av Grease. – Varför jag tackade ja, det var musiken. Det är hit på hit på hit. Det är så bra låtar. Folk älskar det.

Vad har du själv för relation till Grease? – Jag var 15 år när den filmen kom. Jag kan ju säga att jag har varit Sandy många gånger på privata efterfester. Men nu var jag lite för gammal för den rollen, säger Lotta Engberg med ett skratt.

na. Hon är tokig och grinig fram tills hon ska sjunga, då får hon knäppen. Är det något som är annorlunda gentemot filmen? – Folk skrattar mycket. Mycket mer än vad man gör till filmen. Det mesta i föreställningen är som i filmen, där den centrala berättelsen kretsar kring kärleken som uppstår mellan Sandy och Danny, som här spelas av Caroline Johansson Kuhmunen och Anton Hagman. – Det är inte omgjort. Det här är 1958. Manligt och kvinnligt är kvar i den tidsandan. Storyn är samma men låtarna är lite mer utportionerade.

mycket skratt

Rollen som Lotta spelar är rektorn Lynch, som inte riktigt är som den sprudlande glada Lotta man är van att se. – Det är jätteroligt. Hon är en satmara. Så kanske jag inte ska säga, men hon vaknar inte upp med ett leende på läppar-

publiken dansar

En stor del av varför filmen blev så populär är musiken där flera av de medryckande låtarna blev hits, som dessutom har hållit i sig genom åren. För nog har väl de allra flesta hört låtarna som till exempel

Greased Lightnin och You’re the One That I Want. – Publiken står upp varenda kväll och dansar med oss. Det är roligt. Vad är det bästa med den här föreställningen? – Det är skönt att det är medryckande, upplyftande och socialt. Det kräver inte så mycket eftertanke. Till Karlstad kommer de den 22 mars. Lotta Engberg har själv gått i skola här och besöker staden emellanåt, och ser fram emot att komma hit med föreställningen. – Jag älskar Karlstad, utbrister hon. Finns det något du vill hälsa karlstadspubliken? – Vi säger välkomna. Stå upp och häng på. Det är jätteroligt.

anna nordström 070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se


7

KHaktuellt #11 2019

BO ONKA PÅ W LIN TID W W. OP E TIK H US ET .SE

DET FINNS ETT GLAS FÖR VARJE BEHOV

BILKÖRNING

SOL

SPORT

Ge bort lite omtanke i jul!

SKÄRMAR

Överraska med ett presentkort på en ögonhälsoundersökning hos OptikHuset. Undersökningen tar upp till 90 minuter och ger direkt svar på hur ögonen mår.

Extra öppettider i Jul

20:e 21:a 22:a 23:e 24:e - 26:e

10 - 19 10 - 17 12 - 17 10 - 18 Stängt

God Jul & Gott Nytt år

�������������

www.guldsilverdesign.se

������ Järnvägsgatan 9, Karlstad 054-21 12 90, guldsilverdesign.se

T S A END DA ILAN

Andra paret för * halva priset! TILL HALVA PRISET

* Köp Varilux eller Eyezen-glas med Crizalytbehandling till ordinarie pris och få 50% rabatt på andra paret valfritt Essilorglas. Erbjudandet gäller till och med 31 december 2019.

SHOP LOGO OCH INFO

Karlstad V. Torgg. 14 | 054-18 20 20 | karlstad@optikhuset.se | optikhuset.se 1 Euromonitor, Eyewear 2018 edition, Essilor International; Detaljhandelsvärde baserat på konsumentpris. * Köp Varilux eller Eyezen-glas med Crizal ytbehandling till ordinarie pris och få 50% rabatt på andra paret valfritt Essilorglas, som skall vara billigare än par 1. Gäller t o m 31 december 2019.

FLYTTREA!

50% RABATT PÅ HELA BUTIKEN

Möblera Hemma

ILANDA-KARLSTAD

Mån-Fre 10-18 Lör 10-15 • Sön 12-16 Fjärrviksvägen 2A

EDA-CHARLOTTENBERG Mån-Fre 10-18 Lör 10-15 • Sön 12-16 Häljebodavägen 5

0571-233 90 • info@mobelnet.nu

Besök oss på Facebook!


8

KHaktuellt #11 2019 Foto: Simone Syversson

Sport har aldrig varit billigare! Årets Vardagshjältar Thomas och Mathias Österdahl, Ulla Berglund, Per Boström och Josefin Berg.

350:-

Reservation för slutförsäljning.

TREKMATES TRIZZLER. Vattentät vintersko. Juniorstorlekar.

350:-

ROCES JOKEY ICE AD JR. Skridskor. Justerbara storlekar, 26-29, 30-33, 34-37.

799:-

CROSS SPORTSWEAR VERBIER4. Skidjacka. Dam- och herrstorlekar.

299:-

CROSS SPORTSWEAR SNOW PANT. Täckbyxa. Juniorstorlekar.

499:-

599:-

CROSS SPORTSWEAR VERBIER4. Skidbyxa. Dam- och herrstorlekar.

TREKMATES TRYSIL II. Vintersko. Dam- och herrstorlekar.

Hjältarna tillsammans med Niklas Wikström (L), ordförande barn- och ungdomsnämnden och med samordnare Magnus Wallgren i famnen.

De är årets hjältar Karlstad kommuns årliga kampanj Vardagshjältar firar i år tioårsjubileum. Genom åren har kampanjen gått från projekt till att vara ett permanent, och viktigt, inslag hos kommunen. – Det är viktigt att vi lyfter det positiva en gång per år. Det är mycket som är negativt. Här fokuserar vi på det positiva och de som vinner blir uppmärksammade och hyllade hjältar under ett helt år, säger samordnare Magnus Wallgren.

vinner behöver det. Just att få höra att de gör något bra. Genomgående under de här tio åren är att det inte är någon slump med de som vinner. Det märks att de har ett brinnande intresse med hjärtat på rätt ställe, och att de vill hjälpa barn och unga. De vill göra det där lilla extra, inte bara gå till jobbet, säger Magnus Wallgren.

KARLSTAD. Kampanjen

För tre år sedan testade de något nytt kring överraskningsmomentet med tillkännagivandet. – Då dök jag upp i deras hemvist och överraskade dem. Men efter att ha gjort det två gånger tänkte jag att det var dags för något nytt. Då tog vi in Johan Östling som ambassadör. Nu tycker jag att vi ska ha en ambassadör varje år för att ge hjältarna lite extra uppmärksamhet. Årets ambassadör är Malte Hallquist, som var med när årets vinnare fick veta att de var årets hjältar. – I år var det en väldigt speciell grej. Vi hade en överraskningsfest på Nöjesfabriken där vi lurade dit alla vinnare till vår jubileumsfest. Vi hade bjudit in deras kollegor, det var ballonger, blommor, tal, tårta och så var Malte Hallquist och hyllade dem. Det var en kul grej, de blev helt förstummade.

går ut på att hylla och och uppmärksamma personer som arbetar med barn och unga och priset delas ut i fyra kategorier. I kategorin ”Årets medarbetare” vann i år Per Boström, som är bibliotekarie på Sundsta-Älvkullegymnasiet. I motiveringen stod det bland annat att Per hjälper till att sprida positiv energi på skolan och alltid hjälper eleverna. ”Årets förening” blev Skårekyrkan Equmenia och deras scoutverksamhet, som är en viktig mötesplats för barn och unga. I scouterna finns det gemenskap och de har allas lika värde som grundpelare, vilket också personifieras med ledarna, bland annat Ulla Berglund. god hjärnhälsa

VÄLKOMMEN TILL STADIUM OUTLET VÄLSVIKEN, KARLSTAD. Öppet Mån-Fre 10-19 Lörd 10-17 Sönd 11-17 Handla även på stadiumoutlet.se

Titeln ”Årets samverkan” gick till föreningen Barns Bästa med Thomas och Mathias Österdahl, som i år firar 20 år. De driver år efter år sommarkollo för barn och unga i socialt utsatta situationer, så att de

överraskningsfest

kan få komma bort från vardagen och göra saker som barn har rätt till. ”Årets verksamhet” gick till projektet 10 goda vanor och projektledaren Josefin Berg. Metoden innebär tio friskfaktorer som hjälper unga att utveckla god hjärnhälsa för att må bättre och lyckas i skolan. Metoden används nu på alla kommunala gymnasieskolor varpå Josefin inspirerar med sitt engagemang. hjärtat på rätt ställe

Med åren har konceptet kring Vardagshjältar ändrat sig lite, även om grunden att hylla de som gjort något bra för barn och unga är densamma. Från början skedde kampanjen som ett prokekt under tre år. Nu är det ett permanent, och viktigt, inslag i kommunens verksamhet. Första året var det verksamheter från fyra olika förvaltningarna som vann, men sedan 2011 har karlstadsborna fått nominera. Första året de tog emot 35 nomineringar. Rekordet nu är dryga 240. – Vi märker också att de som

anna nordström 070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se


9

KHaktuellt #11 2019

Besöka oss gärna på Facebook! facebook.se/KHaktuellt

♥ □ Söderkåkar åter i sommar Söderkåkar är från början ett folklustspel av Gideon Wahlberg. Det hade premiär 1930 i Tantolunden vid Årstaviken på Södermalm i Stockholm. När Värmlandteatern i somras satte upp Söderkåkar i kvarteret Almen blev det succé. Det blev inte en enda plats osåld och många blev besvikna över att inte ha hunnit skaffa biljett. Men nu kommer en ny chans. Söderkåkar kommer tillbaka i juni. – Med tanke på det stora trycket förra sommaren, var det ganska självklart att komma tillbaka. Kvarteret Almen är en helt perfekt miljö för Söderkåkar och det är uppenbart att publiken gillade en version med värmländsk accent, säger producent Bepa Hedåsen, i ett pressmeddelande.

BESTERMAN PROUDLY PRESENTS

WITH A NEW FANTASTIC SHOW ABOUT CCR

EUROPES GREATEST TRIBUTE TO

Västra Torggatan 12 Karlstad 054 +46 54- 21 01 41

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL ROCKIN’ ALL OVER THE WORLD TOUR

LÖRDAG 5 DEC 2020 KL 19.30 CCC, KARLSTAD BILJETTER: TICKETMASTER.SE SCALATEATERN, TEL: 054-19 00 80 - BESTERMAN.NU

Välkommen in till oss på Mollstedt Ur Som ett av Värmlands äldsta företag sätter vi stort värde i att erbjuda våra kunder bästa möjliga utbud liksom modern service samt ett förstklassigt urmakeri. Vi köper även guld och begagnade klockor. Kom till oss för en trygg och snabb affär.

VI ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR! Ta med familjen på jullovet och spela bowling, minigolf, shuffleboard eller någon annan av våra roliga aktiviteter. Nattklubben är öppen på både juldagen och nyårsafton. Karlstad Bowling & Games

karlstad@olearys.se • Tingvallagatan 9 • 054 – 21 85 00


10

KHaktuellt #11 2019

□ Trazan och Banarne i ny familjemusikal

ÅRETS BUTIK

Karlstad

ÅRETS BUTIK

Karlstad

2018

2018

ÅRETS

ÅRETS

Karlstad

Karlstad

BUTIK

2018

BUTIK

2018

Lasse Åberg fyller 80 år samtidigt som hans band Electric Banana Band med Janne Schaffer i spetsen firar 40 år. Dessa två jubileum firas med familjemusikalen Trazan & Banarne - Banankontakt som kommer till Karlstad 1 november 2020. Barnprogrammet Trazan & Banarne sändes första gången i jullovsmorgon 1976. Balla Trazan Apansson och polarn Banarne i Kojan blev snabbt kidsens favoriter och idag är de ett

Foto: Carl Johan Söder

av Sveriges genom tiderna största och mest populära barnprogram. Musikalen Trazan & Banarnetar det hela ett steg längre och är en färgsprakande, brännande aktuell famil-

Malte Hallquist Hallquist Malte

RELATIONS TEORIN Värmländsk Värmländsk vetenskapskomik vetenskapskomik kring mänskliga mänskliga möten möten kring NWT NWT

”Det är lätt att skratta ”Det är lätt att skratta med Malte, han öppnar med Malte, han öppnar dörren på vid gavel” dörren på vid gavel” PUBLIKRÖST PUBLIKRÖST ”Jag skrattade så mina ”Jag skrattade så mina glasögon immade igen” glasögon immade igen”

14/2 Medborgarhuset, Säffle 14/2 Medborgarhuset, Säffle 6/3 Teaterbiografen, Sunne 6/3 Teaterbiografen, Sunne 8/3 Scalateatern, Stockholm 8/3 Scalateatern, Stockholm 14/3 Konserthuset, Göteborg 14/3 Konserthuset, Göteborg 15/2, 7/3, 17 & 18/4 Scalateatern Karlstad 15/2, 7/3, 17 & 18/4 Scalateatern Karlstad Biljetter: ticketmaster.se, besterman.nu Biljetter: ticketmaster.se, besterman.nu eller 054-19 00 80 eller 054-19 00 80 eller 054-19 00 80 Biljetter: ticketmaster.se, besterman.nu 15/2, 7/3, 17 & 18/4 Scalateatern Karlstad 14/3 Konserthuset, Göteborg 8/3 Scalateatern, Stockholm 6/3 Teaterbiografen, Sunne 14/2 Medborgarhuset, Säffle glasögon immade igen” ”Jag skrattade så mina PUBLIKRÖST dörren på vid gavel” med Malte, han öppnar ”Det är lätt att skratta NWT

kring mänskliga möten vetenskapskomik Värmländsk

TEORIN RELATIONS Malte Hallquist

jemusikal baserad på den ikoniska TV-succén med Lasse Åberg och Klasse Möllberg, med odödliga och folkkära låtar signerade Janne Schaffer i Electric Banana Band.

□ Ny grupp för äldre i FUB FUB Karlstad med omnejd har startat upp en ”äldre grupp” i samarbete med Vuxenskolan och Resurscentrum i Karlstad, efter att ha sett ett stort behov av det. Många inom målgruppen som har nått pensionsåldern blir ofta understimulerade då det inte finns någon sysselsättning inom de kommunala verksamheterna för dem. Gruppen har träffats sex torsdagar under hösten på resurscentrum. Där har de tagit upp olika frågor som berör åldrandet och vad som händer när man blir äldre och har en intellektuell funktionsnedsättning eller funktionshinder. De har även gjort studiebesök på hjälpmedelscentralen, ätit gemensam lunch och deltagit på kommunens caféträffar. FUBs mål nu är att gruppen ska fortsätta att träffas och få fler deltagare, då fler och fler inom målgruppen blir äldre och även de har rätt till ett aktivt liv efter pension.

□ Förening vann internationell tävling Den internationella tävlingen ”Den arabiska läsutmaningen” avgjordes i Dubai och barn från hela världen, främst icke arabisktalande länder, tävlade i att läsa och prata arabiska. Högsta vinsten gick till Sverige. Det var i somras som en nationell uttagning med 500 tävlande anordnades i Karlstad av föreningen Framtidshopp i Kulturen. Eleven Mahmod Hammad 9 år från Mariestad vann då hela tävlingen, och vann sen den internationella finalen i Dubai den 13 november. Eyad Kadabashe, föreningens ordförande, blev korad som bästa ledaren och hans fru Kolod Fanous vann priset som bästa läraren i hela värden.


Vi önskar samarbetspartners & personal

ALLTID DROP IN ENDAST PÅ HAMMARÖ God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År

DÄCK JOHNNY AB Kvarnvägen 3, Hammarö 054-52 11 30 • Vard 7-17 dackjohnny@gmail.com

□ Hammarö Kammarkör sjunger in julen Hammarö Kammarkör lämnar ännu ett framgångsrikt musikår bakom sig när man framför sina traditionella julkonserter Sång i Juletid i Hammarö Kyrka. Julkonserterna präglas

som vanligt av förnyelse och tradition. Förnyelsen består i år till stor del av att julkonserterna blir de första under  Charlotta Nelssons  ledning. Charlotta har med sitt käns-

liga musiköra och inspirerande ledarskap givit kören en härlig injektion som lyft det musikaliska uttrycket ytterligare en nivå. En av Hammarö Kam-

markörs starkaste jultraditioner är att finna Peter Kronlöw  bland solisterna. Han gästar även i år för att åter bjuda på en ”O helga natt” som inte lämnar någon oberörd.

Mats 070-339 15 75 Niklas 070-509 29 48 Hampus 073-339 86 30 Kontor 070-572 75 01 adbygg.se

Till er tjänst sedan

1967

054-51 99 55

I N S T A L L A T I O N • S E R V I C E • R E P A R A T I O N • B E R G VÄ R M E

TENNIS , BADMINTON, BORDTENNIS & GYM Boka tennis, badminton, bordtennis och få mer info på rackethallenhammaro.se VÄLKOMNA TILL VÅRT VÄLUTRUSTADE GYM FÖR BÅDE STYRKE- OCH KONDITIONSTRÄNING! Prisexempel: Årskort från 1700kr Halvårskort från 1000kr Månadskort från 300kr God Jul & Gott Nytt År!

Vi på Hammaröbostäder önskar Alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år! Från grund till färdigt hus 070-207 30 49 | modensbygg.se

Hantverksv. 12, Skoghall • 054-51 02 50 rackethallenhammaro.se

hammarobostader.se

Vi fixar festen! Beställ senast två dagar före på 054-774 51 10 Oxfilé Provencale med potatisterrin och Rödvinssås

Räkceviche

För fler festfat se vår hemsida!

Nyårs m en FÖRRÄT T

y

Räkcevic he eller Laxtarta r VARMRÄ TT Oxfilé P rovenca le e Humme ller rspäcka d oxfilé Potatiste rrin Rödvinss ås eller P epparså s DESSERT Salt kara mell Choklad pannacotta, mousse elle Passion sbavaro r is

279 kr

Salt karamellpannacotta

per pers

on

En riktig mataffär Öppet alla dagar 7-22 SVENSKA SPEL

Hammarö

Öppettider Måndag-fredag 8-20 Lördag-söndag 10-18

Bivägen 11, 663 41 Hammarö Tel 054-774 51 00 ICA.se/kvantum/hammarö


Vi önskar samarbetspartners & personal

God Jul & Gott Nytt År 2004-2019

Personligt byggande med hög kvalité. Energieffektiva hus till låg boendekostnad och rätt Pris!

2004-2019

Redovisning • Löner Deklarationer • Övrig administration mot företag Auktoriserad Redovisningskonsult

svealandstak.se

Mikael Ebbnell | 0735-11 61 10 | ilandafastigheter.se

Fjärrviksv. 14, K-D | 054-53 15 10 info@ilandaek.se

FÖRETAGSHOTELL PÅ ILANDA INDUSTRIOMRÅDE Fjärrviksvägen 14, Karlstad | 054-531510

Säljer • Köper • Byter Solsta Byggplåt AB 054-53 40 00 Fjärrviksv. 13 • skarebil.se

Frögatan 7 • 054-56 98 25 www.grasdalensdack.se

054-85 35 66, 0730-68 55 77 Gjuterigatan 31, 654 21 Karlstad www.solstabyggplat.se

Vi tackar våra kunder för ett gott samarbete under detta år och hälsar både nya och tidigare kunder välkomna till år 2020.

stadtjanst-varmland.se

NCC Industry | Tel: 054-14 98 00 | www.ncc.se

UTHYRES!

Nybyggda lagerutrymmeN & möbelmagasiN

Prisex:

50 m² 3600:med loft

/mån exkl. m oms samt el.

Lagerutrymmmen, magasinering med kontorsmöjligheter. 96 m² med loft. Korttidskontrakt, separat brandcell, värmepump och egen toalett. Tillgängligt dygnet runt. Tillgång till truck. Port 400 cm bred x 450 cm hög. Lagerlokal 120m², tillträde omgående!

Östanvindsgatan 21 Industri och Lagerhotell

jmex.se Anders & Pelle Holmberg Åttkantsgatan 10, Karlstad • 054-56 10 10 • info@jmex.se

Karlstad Tapetseri ön skar alla gamla och nya ku nder en God Jul & Gott Ny tt År!

Omklädsel och stoppning av möbler. Sömnad av klädsel/dynor till bil, mc, båt, husvagn m m.

Fryxellsgatan 2 Herrhagen • 054-770 25 94 • www.tapetseri.nu

Vi önskar våra hyresgäster God Jul & Gott Nytt År! Östanvindsgatan 21 Örsholmen, Karlstad Vxl 054-56 11 00 Ulf 070-976 84 82 kbgrahlingen.se

054-56 88 16 www.ror-inspektion.se


God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År önskar Pierre & Patrick!

054-53 04 01

Rudsvägen 32 | 054-15 10 89

info@loofs.com www.loofs.com

kiwafoto.se

Blockgatan 11, Karlstad • 070-554 13 95 hagalundsmontage.se

!

GOTT NYT TÅ JUL & D R GO

Gejersgatan 17B, Karlstad Tel 0705-18 62 64

Karlstad 070-327 05 33

Karlstad • 054-85 35 90 karlstad-express.se

JUL & NYÅRSHELGERNA - STÄNGT TINGVALLAGATAN 15, KARLSTAD 054-21 17 92 | FREDEN.NU

Installation och försäljning av VVS-material

God Jul & Gott Nytt År tillönskas alla kunder och vänner

Karlstad 054-18 06 00 Arvika 0570-153 00 Säffle 0533-171 10 Grums 0555-121 31 richardsons.se

MOLKOM

Tel 0553-103 20 Peder 070-565 70 74 • Jonas 070-565 70 73

www.mejeritransporter.se

Vi önskar våra fantastiska kunder och medarbetare en God Jul & Gott Nytt År!

054-850 650 • www.saneringstjanst.se

lastbilkarlstad.se

Din byggmästare i Karlstad Vi hjälper dig med:

• • • • • • •

Påbyggnader Hydraulik Svetsjobb Lastväxlarflak Reparationer Lackering Plåtskador

054–100 150 • taxisolsta.nu

God Jul & Gott Nytt År! önskar

Till våra kunder en God Jul & Gott Nytt År!

› Takbyten › Fasadrenoveringar › Nybyggnation › Fönsterbyten Duvkulleg. 20, KD • 070-3761471 • patric@nipa.se • nipa.se

sakerhetsteknik.com

God Jul och Gott Nytt År! önskar vi alla våra kunder! mästare på glasets möjligheter

www.rydsglas.se

alassmeden.se

karlstad-solskydd.se

Välkommen till vår gemensamma lokal på Lägatan 9, Örsholmen, Karlstad


14

KHaktuellt #11 2019

JULKLAPPS-YRA!

32

SVEA PADEL I KARLSTAD

HAR ÖPPNAT Banorna är öppna och du kan anmäla dig till våra kurser & seriespel etc!

FÖR

Du kan även köpa presentkort hos oss - en perfekt julklapp.

PÅ ALLT I BUTIKEN -

VÄLKOMMEN!

VI BJUDER PÅ DEN BILLIGASTE! Gäller även på redan nedsatta varor!

Bygget i samarbete med:

KARLSTAD

Fjärrviksvägen 2A (Ilanda köpcentrum) Vardagar 10-18 Helger 11-15

SÅGVERKSGATAN 4

Öppettider: alla dagar 06.00 - 24.00 www.sveapadel.com

ÖPPETTIDER JUL & NYÅR

Julen är serverad

Julafton 7-14 Juldagen 9-20 Nyårsafton 7-18 Nyårsdagen 9-20

Välkommen in till oss!

Vi har laddat butiken med dina favoriter på julbordet Våra egna sillinläggningar, rödbets- och mimosasallad, gubbröra och egen skivad julskinka. Beställ gärna vår goda julplanka med bland annat våran egna Berlinersill och Janson

PASSA PÅ ATT FYNDA!

DROP IN & TIDSBESTÄLLNING

HERR från 200:-

DAM från 300:-

• Fjärrviksv. 2A, Ilanda köpcenter • Karlagatan 30, Herrhagen • Östra Torggatan 1 Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 054-15 78 85

www.eliassalong.se

BARN från 150:-

10

Gäller på Elias Salonger

%

Stans godaste julskinka finns hos oss! (Värmländsk såklart!)

Och mycket annat gôtt till julbordet Pastej, prinskorv, revbensspjäll, köttfärs, ost och hyllor fyllda med delikatesser.

God Jul & Gott Nytt År

önskar Christina & Sven-Uno med personal.

Nyårsfest

Beställ ditt kött redan nu!

070-615-62 10 • lindberg.pr@gmail.com

Välkommen in till Karlstads råaste köttbutik!

Skåre

www.ica.se/skare

nästan Öppet alla dagar 7-22

Kasernhöjden 10, Karlstad Onsdag: 12–18, Torsdag & fredag: 10–18 Lördag: 10–15 • filedeli.se


15

KHaktuellt #11 2019

Vill skapa en god jul för barnfamiljer För att alla barn ska få en bra jul finns Julänglarna i Karlstad. De samlar in pengar och presentkort där allt oavkortat går till barnfamiljer som annars inte har råd med julen. – Det är en väldig styrka i det här. Det går till folk i närheten. Man behöver inte veta till vem, bara att det går till rätt, säger initiativtagare Andreas Kullberg. KARLSTAD. Julänglarna drivs av Svenska Kyrkan i samarbete med privatpersoner. – Vi har två ben. Det ena är att alla ska få en matkasse och det andra är att alla barn ska få en julklapp, säger diakon Lasse Söderberg. Inför julen 2009 delades fyra matkassar ut, vilket var det som blev starten för Julänglarna. Under de tio år som gått har mycket skett. Bara ifjol hjälpte de 193 familjer med 443 barn att fira jul. Totalt sedan starten är de uppe i hela 993 jular som de skänkt familjer i Karlstad. – Vi kommer passera 1 000 jular i år, med råge, säger Andreas Kullberg. går till barnfamiljer

Tidigare år fick folk även skänka grejer. Men det blev lite svårhanterligt då det fanns så många olika familjer. Därför har de istället valt att satsa på presentkort. – Vi upptäckte att det var mer uppskattat. Det är även en upplevelse för föräldrar att få gå ut och köpa något till barnen. Och barnen får de de verkligen vill ha, säger An-

dreas. Inför jul åker diakonerna ut och träffar familjerna. – De berättar att det tar bort stressen. Även om det inte är stora pengar är det en matkasse, så att man slipper falukorv och makaroner på jul, säger Lasse. – Insamlingssidan har inget att göra med dem som tar emot. Det man får är att man får veta att det går till barnfamiljer i Karlstad kommun. Det är diakonerna som ser till att det går till rätt ställe, säger Andreas. glögg och julpapper

Utöver Swish och insamling i olika ställen i stan har Julänglarna i år fått en lokal i Mitt i City där man kan köpa glögg och julpapper designat av Lerins vänner från dagligverksamhet funktionsstöd Karlstad, där allt går till insamlingen. – Och allt går åt. Även det som kommer in sent, säger Andreas. – Blir det något kvar är det bara en bonus. Då har vi något att erbjuda barnfamiljer även sen. Det kan vara till ex-

TIPSA REDAKTIONEN redaktionen@ svenskmediakonsult.se

www.svenskmediakonsult.se

Grava kyrka julen 2019 22 december 16.00 & 19.00 Julkonsert Grafva Kyrkokör Solist: Anton Ljungquist

Julafton 11.00 Samling vid krubban Barnkör, solister 23.30 Julnattsgudstjänst Grafva Kyrkokör

Juldagen Andreas Kullberg och diakon Lasse Söderberg är två av de eldsjälar som gör Julänglarna Foto: Anna Nordström möjligt. empel en aktivitet på ett lov, säger Lasse. Och för barn som aldrig annars kan göra något, betyder det mycket bara att få berätta i skolan att även de har gjort något kul på lovet. – Det finns så mycket tragiskt. Barn går och bär på sånt, säger Lasse. Att Julänglarna kan fortsätta år efter år är, förutom det stora lasset kyrkan och diakonerna gör, tack vara allt engagemang från alla som hjälper till. – Det känns väldigt gott att jobba med det här, säger Lasse.

anna nordström 070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se

07.00 Julotta Trumpet: David Andersson

Annandag jul 17.00 Julens sånger Johanna Agnarsson med vänner

Nyårsafton 17.00 Nyårsbön Solist: Anna A Blomqvist

Trettondag jul 17.00 Musikgudstjänst Vox Nova Solist: Johan Birgersson

GRAVA FÖRSAMLING

www.svenskakyrkan.se/grava

I år har Julänglarna fått en butik upplåten i Mitt i City där man till förmån för insamlingen kan köpa både glögg och julpapper designat av Karlstads dagliga verksamhet, mer kända som "Lerins Lärlingar" från det populära tv-programmet.

Vi fixar festen!

JUL & NYÅR

i Hammarö Församling Julafton 24/12 Den heliga natten Kl. 11.00 Samling vid krubban för små och stora.

Hammarö kyrka. Barnkören. Kl. 17.00 Julbön. Hammarö kyrka. Kl. 23.30 Midnattsmässa. Skoghalls kyrka. Niklas Lindholm trumpet och Margareta Jonasson flöjt.

Juldagen 25/12 Jesu födelse Kl. 07.00 Julotta. Hammarö kyrka. Rustan

Christensson trumpet, Rose-Marie Bäckstrand solist.

Kl. 11.30 Kauneimmat joululaulut ja kirkkokahvit - Finskspråkig mässa.

Beställ senast två dagar före på 054-774 51 10

Hammarö kyrka.

Torsdag 26/12 Annandag jul Kl. 11.00 Annandagsgudstjänst. Skoghalls kyrka. Julgröt och allsång.

Söndag 29/12 Söndagen efter jul Kl. 11.00 Högmässa. Hammarö kyrka. Kl. 18.00 Gudstjänst. Skoghalls kyrka. Tisdag 31/12 Nyårsafton Kl. 17.00 Nyårsbön. Hammarö kyrka. För fler festfat se vår hemsida!

Kallrökt lax, två sorters sill, ägghalvor med räkor, Julbuffé Kallt: rödbetssallad, leverpastej, skaldjurspaté, rökt korv, ost, Minsta antal 6 p. vörtbröd, julskinka, romsås, och hovmästarsås.

199:- /pers

Varmt: Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv och potatis.

En riktig mataffär Öppet alla dagar 7-22 SVENSKA SPEL

Hammarö

Öppettider Måndag-fredag 8-20 Lördag-söndag 10-18

Bivägen 11, 663 41 Hammarö Tel 054-774 51 00 ICA.se/kvantum/hammarö

Anna Rydberg sång och Erik Hagström klarinett.

Onsdag 1/1 Nyårsdagen Kl. 18.00 Ekumenisk gudstjänst Skoghalls kyrka. Maria Wennberg Sandberg sång.

Söndag 5/1 Söndag efter nyår Kl. 11.00 Högmässa. Hammarö kyrka. Måndag 6/1 Trettondedag jul Kl. 18.00 Musikgudstjänst Vi sjunger julens sånger. Skoghalls kyrka.

Sofia Källvik Sjöstedt och Fredsik Sjöstedt sång, Kristin Jonsson flöjt, Nova Cantica, Skoghalls kyrkokör och Vox Humana.

Tel: 054-51 24 00 svenskakyrkan.se/hammaro


HÄLSA & SKÖNHET

16

KHaktuellt #11 2019

HÄLSOKRÖNIK A

Högre krav inom barnidrott

D

en 1 januari 2020 blir barnkonventionen lag i Sverige. Hur kan vi som är aktiva som ledare inom föreningsidrott dra nytta av detta? Jag har sedan vårterminen 2019 fått möjligheten att vara idrottsledare för grupper med barn som har olika neuropsykiatriska funktionsvariationer, ofta förkortat NPF. Dessa barn har ett lika stort behov av rörelse och fysisk aktivitet som barn utan en NPF-diagnos och den fysiska aktiviteten är oerhört viktig för att utveckla bland annat motorik, kroppskännedom och en, förhoppningsvis, livslång relation till rörelse och idrott. Genom att barnkonventionen blir svensk lag behöver vi bli ännu bättre på att se till alla barns behov och hur vi kan hjälpa dem att utvecklas. I barnkonventionen går att läsa om barns rättigheter och i Unicefs handbok Barnkonventionen och föreningsidrotten kan den intresserade fördjupa sig i de tre olika perspektiv som man bör utgå ifrån när man arbetar med barnidrott; barnrättsperspektivet, barnperspektivet och ett barns perspektiv. Barnrättsperspektivet innebär att alla beslut som tas rörande barnen ska ha sin utgångspunkt i barnkonventionen och syfta till att främja barnens bästa. Med ett barnperspektiv menas att vi som vuxna sätter oss in i och försöker förstå hur barnen tänker och känner kring olika beslut och situationer, och utefter det beslutar vad som är bäst för dem. Ett barns perspektiv är unikt, för de vet bäst själva hur de tycker och tänker om beslut som tas gällande dem, och om vi är intresserade av att veta hur de känner gör vi bäst i att fråga dem. Genom att aktivt arbeta enligt ovan nämnda perspektiv kan vi bli ännu bättre på att se till barnens bästa och vad som stärker dem som individer, och se till att fler är fysiskt aktiva. Vi kan också genom detta bli bättre i arbetet med att få fler barn att utveckla ett intresse för fysisk aktivitet och idrott, så att de fortsätter att idrotta och röra på sig hela livet. I artikel 31 i barnkonventionen står det att alla barn har rätt till lek, fritid och vila. Genom stöd i den nya lagen kan vi tillsammans bli bättre på att se till att fler barn får möjlighet att idrotta, lära sig genom lek och att ha en meningsfull fritid.

Foto: Jonas Spångberg

Hudterapeut Emelie Magnusson anpassar behandlingen efter huden och vad man vill att den ska verka för.

Förbättring av hudens struktur med hjälp av nålar Vill man bli fin får man lida pin säger talesättet. En resultatgivande behandling är microneedling. Med nålar gör den en kontrollerad skada i huden som i sin tur läker sig själv och stimulerar kollagen, för en slätare hy med bättre struktur. – Det är ingen skön behandling, men man får resultat, säger Suzie Tingvall, ägare Suzie Picant Karlstad spa och hudklinik.

ASTRID IDERSTRÖM LIDÉN

Korpen Karlstad

Anna-Lena

Öppettider 21-22 december: kl. 10-15

Gunilla

Monica

Liselotte

Vi önskar våra patienter

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Tomtens Julklappstips

Vi har julledigt 23/12 - 26/12 och 30/1 - 1/1

• Kläder 50-70%

Välkomna åter 2/1.

• Övrigt 50%

Vid akuta besvär ring 1177.

• Presentkort • Golfsimulatorn öppen

God Jul & Gott Nytt År! Golfstore Kils GK 070-858 46 21

Citytandvården Tandläkare Gunilla Preger Västra Torggatan 11, Karlstad • 054-21 21 99 info.citytandvarden@ptj.se

MÅNADENS BEHANDLING. KHaktuellt testade denna gång på microneedling med Dermapen4 på salongen Suzie Picant. – Microneedling är en penna med nålar. Alla pennor är olika, Dermapen är originalet. Den här styrs digitalt så att man kan styra exakt vilket djup man vill ha. Den ger en trygg och säker behandling, ägare Suzie Tingvall. Behandlingen går att göra mot det mesta som till exempel rynkor, pigmenteringar, akne eller ärr. Hur djupt nålarna går ställs sedan in beroende på hudtyp och vad som ska behandlas. – Den går även att kombinera med en kemisk peeling, för ännu bättre resultat. 1920 hål i sekunden Behandlingen börjar med en noggrann rengöring och en peeling, följt av desinfektering. – Det är för att få huden så ren som möjligt när man ska använda nålar, säger hudterapeut Emelie Magnusson. Detta för att inte smuts och orenheter ska slussas ner i huden. Inför nålarna lades ett serum på huden. – Serumet som läggs på är beroende på vad man ska jobba med. En jag tar till alla för att få rätt glid över ansiktet och som slussar ner hyaluronsyra, fukt och vitaminer i huden. Här har jag också valt antioxidanter och andra nyttigheter, för att reparera huden och få

bra lyster. Sedan var det dags för pennan att göra sitt. – Den gör 1 920 hål per sekund på huden. Det slussar ner serumet. Det som händer är att det blir en kontrollerad skada i huden vilket gör att den läker sig själv, och då stimuleras kollagen, säger Emelie. stram och fyllig

Att det var nålar som gick över huden kändes såklart, mer på vissa ställen. Men det var snabbt över och efteråt kändes det mest som en lätt solbränna. – Efteråt lägger man en lugnande mask, som både lugnar och kyler. Efter masken smörjer jag med en speciell ansiktskräm som ger skydd till huden. När behandlingen var klar hade jag en lätt rodnad i ansikten, som la sig lite efter någon timme. Sedan var det restriktioner resten av dagen. – Huden är lite öppen, då vill man inte ha ner smuts och bakterier. Redan dagen efter hade det mest av rodnaden lagt sig. Huden var inte det minsta öm, utan kändes stram och fyllig. Och framförallt med en ny lyster, plus att porerna var mindre. – Den här verkligen ger resultat. Bäst blir det om man gör en kur, säger Emelie. anna nordström 070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se


HÄLSA & SKÖNHET

KHaktuellt #11 2019

Tandläkare Maria Ström

17

TANDLÄKARE CARIN MARTIN

en del av Praktikertjänst

Vi önskar våra patienter, God Jul & Gott Nytt År! Julledigt fr.o.m 23/12, öppnar igen 2/1. Vid akuta besvär ring 1177.

Vi har julledigt 20/12 – 6/1.

God Jul & Gott Nytt År!

Malin

Järnvägsgatan 7, KD • 054-21 22 52

Carin

Boka gärna tid via vår onlinetidbokning

Nya patienter är fortsatt välkomna!

Läkarhuset, Drottninggatan 19, Karlstad | 054-15 30 85 | carinmartin.se

Vi önskar våra patienter en God Jul och Gott Nytt År

God jul & Gott nytt år önskar Katarina och Eva

Hannah

Eija Natalie

HÅROLOGI & Perukutprovningssalong

Ilandavägen 17, Skåre | 054-53 12 43

God Jul & gott nytt år ÖNSKAR TJEJERNA PÅ SJÄLVFALLETS SALONGER!

Håkan

FRISKA TÄNDER HELA LIVET – Vi får hela familjen att le!

• Tandvård för hela familjen • Implantatbehandling

Vi önskar våra kunder en God Jul & Gott Nytt År!

Julledigt & begränsad bemanning 24/12-7/1 Vid akuta besvär, ring 1177

Vi har julledigt 23/12 - 1/1 öppnar igen 2/1.

Vid akuta besvär ring 1177.

Leg. Tandl. Håkan Nilsson Leg. Tandhygenist: Eija Eriksson

DROP IN

Norrstrandsg. 25, Karlstad 054-18 29 77 | Vardagar 9-18

Nygatan 6, Haga, Karlstad • 054-21 65 90

Välkommen till oss i Vålberg • Tel. 054-54 76 90

VISSTE VISSTEDU DUATT ATTVEM VEMSOM SOMHELST HELSTI ISVERIGE SVERIGEKAN KANARBETA ARBETASOM SOMHUDTERAPEUT? HUDTERAPEUT?

TACK

för för att att du du väljer väljer att att gå gå till till en en Auktoriserad Auktoriserad Hudterapeut Hudterapeut som som är är medlem medlem ii SHR. SHR.

BBMMRY RY DM DI NIRY NG GDKDIKA RGRLGSLKSKA SOA O BBM RY NIAN RNRLNSL S SOONN

BBMM RY RYDDI N I NGG KKAARRLLSSSSOONN

KARLSTAD KARLSTAD | |054-15 054-15 05 0530 30 |05 |hud-spa.se hud-spa.se KARLSTAD KARLSTAD | |054-15 054-15 05 30 30| |hud-spa.se hud-spa.se

KIL KIL| |KATARINA KATARINAPERSSON PERSSON| |070-605 070-60560 6070 70

KARLSTAD KARLSTAD | | 054-15 054-15 05 05 30 30 | | hud-spa.se hud-spa.se

Karlstad Karlstad | | 070-496 070-49670 7087 87 | | marielo.se marielo.se

LINA LINAFRYKLUND FRYKLUND

054-15 054-1500 0075 75| |relax-karlstad.se relax-karlstad.se

SHR SHR--Sveriges SverigesHudterapeuters HudterapeutersRiksorganisation Riksorganisationärären enbranschorganisation branschorganisationför förvälutbildade välutbildadeoch ochauktoriserade auktoriseradehudhudterapeuter. terapeuter.Våra Våraledord ledordärärlärande, lärande,kvalitet kvalitetoch ochstatus. status.Vår Vårlogo logostår stårför förkvalitet kvalitetoch ochtrygghet. trygghet.Läs Läsmer merpå påwww.shr.nu www.shr.nu


18

KHaktuellt #11 2019

JULMARKNAD Lördag 21/12 11.00-16.00

Två dragspelsspelande tomtar brukar dyka upp i Haga under marknaden för att sprida lite extra julstämning till alla besökare.

Foto: Jan Åke Nilsson.

Traditionell julmarknad i liten skala Julmarknadernas tid är här och det gå att finna allt från olika lokala delikatesser till fina hantverk. En julmarknad i mindre skala är den i Haga, som i år ligger lite senare än vanligt men med samma koncept som tidigare. – Det är trevligt med något före jul, och det är trevligt att folk hittar hit, säger Jan Åke Nilsson, en av butiksinnehavarna i Haga som är med och arrangerar dagen.

HAGA. Årets julmarknad i Haga bli det 21 december. Det blir då en sedvanlig marknad där torget fylls med torghandlare. – Många av handlarna tycker det är skönt här, det är lugnt och i mindre skala, säger Jan Åke Nilsson. Vanligtvis brukar Hagas julmarknad ske tidigare, men fick i år f lytta en vecka. – Vi har fått anpassa oss lite efter andra marknader för att det ska funka med torghandlarna. Men jag tror

att det kommer bli väldigt bra, många väljer att handla sent. Störst fokus blir det på mat av olika slag. – Det är grunden i det hela. Sen blir det hantverk också. Dessutom är det många butiker som har olika erbjudanden dagen till ära. tomtar med dragspel

För att skapa lite extra julstämning hoppas de på att få till den sortens livemusik

som de sedvanligt brukar ha på just julmarknaden. – Vi hoppas på att ha två tomtar som spelar dragspel. Det brukar vi ha. På torget står dessutom en ståtlig gran uppställd. – Det är fint, det har det inte alltid varit, säger Jan Åke. Ifjol hade dock granen lite otur då den fick en för liten fot, vilken ledde till att den välte och knäcktes. – Som tur var skadades ingen. Men i år är det rejält gjort. Det känns tryggt. butiker och kaféer

Julmarknaden har inte funnits lika länge som Hagas vanliga marknad Hagadagen, men börjar nu sedan något år tillbaka även den bli en tradition i området. Varför ska man besöka Hagas julmarknad? – För att den är trevligast, säger Jan Åke och skrattar. Sen

Precis som tidigare år blir det många torghandlare med fokus på mat och hantverk.

är det lugnt och skönt. Det är fördelar med butiker och kaféer runtom, det är det inte alla marknader som har. För de som är lite sugna på att sälja något, men kanske inte är en stor torghandlare som har bokat en plats i god

tid, finns det möjligheter. – Det går att komma samma dag också om man vill sälja något, men då får man ha med sig ett eget bord. Förr har det varit till exempel skolklasser eller någon som gör tomtar som har

kommit. Vad det blir får man se.

anna nordström 070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se


19

KHaktuellt #11 2019

JULMARKNAD Lördag 21/12 11.00-16.00 FruRetro Nygatan 3, Karlstad 073 068 71 98 Fruretrohaga Öppettider: Tors- Fre 12-18, Lör 11-15

Inrednings Studion e

CreolCreole KingKing träffs aspå på Kingträffa The Elvis

FruRetro

Möbler Walfrid Svenssons

Odds and Ends

Mån–Tors: 11-18, Fre: 11- 16 Lunchstängt: 13- 14 Östra Kanalgatan 6, Karlstad 054-15 80 30 inredningsstudion.se

Café i mysig miljö VÅR SPECIALITET Räkmackor Amerikanska Våfflor Håll utkik efter evenemang på cafekingcreole.se &

Inne i Haga

Inredningsstudion

Tis-fre 11-18 Lör-sön 11-16 Nygatan 8 - 0731-814173

Renässansboden

Pricken

Maria Wickström Skandinavisk Form och Design Nygatan 1 skandinaviskformdesign formochdesign.se

!

Titta in

ICA Hagahallen

Karlstad Kultur & Kuriosa

Maria Wickström Skandinavisk Form och Design

Försäljning av antika möbler. Vi utför även renovering och målning av möbler till humana priser. Dan

Öppettider: Mån - Fre 12-18 Lör 10-14 Östra Kanalgatan 6 0703-88 87 66

LAMPOR

054-21 08 91

Åttkantsg 11 , Haga • 054-18 89 16 • prickenbarnklader.se

Gudrun Ahlsén 054-18 77 18, 070-509 55 61 gudrun@ svenskmediakonsult.se

ANNONSBOKNING

Andra öppettider: Julafton 8-17 Juldagen 8-23.30 | Annandag jul 8-23.30

50%

PÅ VISNINGSEX TAKLAMPOR PLAFONDER BORDSLAMPOR MM


20

KHaktuellt #11 2019

Vi önskar samarbetspartners Låt oss ta hand om hem och trädgård! & personal

God Jul & Gott Nytt År

Seniorbolaget utför tjänster inom:

Hantverk, Målning, Trädgård och Städ m.m. För mer information kontakta Sven på tel. 010-175 19 47

□ Kil har passerat 12 000 invånare Av SCB:s befolkningsstatistik från 11 november framgår det att Kils kommun nu har 12 043 invånare. Den hittills högsta befolkningssiffran i Kil är från 1994 med dåvarande 12 283 invånare. Men sedan

1999 har invånarantalet legat under 12 000-strecket. Under skyltsöndagen uppmärksammade kommunen detta och firade med 12 000 ballonger som delades ut. – Det är naturligtvis väl-

DIN LOKALA RÖRINSTALLATÖR I KIL

digt glädjande att vi blir fler. Det visar att Kil är en attraktiv kommun – ökningen består till största del av inflyttning, säger kommunalrådet Anders Johansson (S), i ett pressmeddelande.

BESTERMAN PROUDLY PRESENTS

”A VOICE BETTER THAN THE ORIGINAL”

”EXTRAORDINARY CONCERT”

- John Wheatcroft, York Mix -

- Daily Record & Sunday Mail -

”HIS RESEMBLANCE IS UNCANNY” - Rosanne Cash -

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Karlstads Kammarkör fortsätter traditionsenlig att bjuda in gästartister till den återkommande januarikonserten, som i år sker den 11 januari i Karlstads Domkyrka. Den leds av Anders Göranzon, som har varit Karlstads Kammarkörs konstnärlige ledare i 15 år och gästas av både Rigmor Gustafsson och Elise Einarsdotter som uppträder tillsammans med kören. Rigmor Gustavsson är en känd och uppskattad jazzsångerska och Elise Einarsdotter är en kompositör och pianist med många projekt och utmärkelser i bagaget, bland annat Guldkatten som hon vann i höstas.

□ 3,6 miljoner till sommarkurser

För säkra våtrum AB Svensk Våtrumskontroll

Årstidsvägen 11, KIL 0554-129 25 • rorkil.se

□ Rigmor Gustafsson gästar domkyrkan

Gärdesgatan 3, Kil • 0554-404 52

THE MAN IN BLACK TOUR LÖRDAG 26 SEPT 2020 KL 19.30 SCALATEATERN, KARLSTAD

Kakel & klinkersarbeten m.m. Mikael 070-327 73 30 | Robert 070-630 38 37 kilsmurarfirma.se

God Jul & Gott Nytt År önskar Carina, Eva & Patrick, din present- & interiörbutik

BILJETTER: TICKETMASTER.SE - TEL: 054-19 00 80 BESTERMAN.NU

BESTERMAN PROUDLY PRESENTS BESTERMAN PROUDLY PRESENTS

BESTERMAN PROUDLY PRESENTS FROM THE PRODUCER OF THE SIMON & GARFUNKEL STORY FROM FROM THE THE PRODUCER PRODUCER OF OF THE THE SIMON SIMON & & GARFUNKEL GARFUNKEL STORY STORY

Storg. 53, Kil • 0554-415 51

Regeringen satsar ytterligare på sommarkurser i budgetpropositionen för 2020. 18 universitet och högskolor får nu i uppdrag att anordna fler kurser på sommaren och lärarutbildningen ska särskilt prioriteras. Karlstads universitet föreslås få drygt 3,6 miljoner kronor för att erbjuda sommarkurser. – Nu gör vi det möjligt för fler studenter att ta examen snabbare. Vi behöver få ut fler kunniga och kompetenta lärare i svensk skola och därför prioriteras lärarutbildningen särskilt i den här satsningen, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

□ Dags att nominera Årets Sola

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

GREATEST HITS OF COUNTRY MUSIC GREATEST GREATEST HITS HITS OF OF COUNTRY COUNTRY MUSIC MUSIC

KILSBOSTADER.SE

INCLUDING INCLUDING SONGS SONGS LIKE LIKE

Fest-, event- & konferenslokal i unik miljö för 10-60 personer!

INCLUDING SONGS LIKE II Walk The Line Jolene Always On My Mind The Line Jolene Always On My I Walk WalkThe TheGambler Line Jolene Always On My Mind Mind Friends In Low Places The Friends In Low The Gambler Gambler Friends Inmore Low Places Places Jackson and many ... Jackson and Jackson and many many more more ... ...

SCALATEATERN, KARLSTAD SCALATEATERN, KARLSTAD SCALATEATERN, KARLSTAD FREDAG 30 OKT 2020, KL 19.30 FREDAG FREDAG 30 30 OKT OKT 2020, 2020, KL KL 19.30 19.30

0554-159 00

eskebohl.se

BILJETTER: WWW.TICKETMASTER.SE BILJETTER: WWW.TICKETMASTER.SE BILJETTER: WWW.TICKETMASTER.SE SCALATEATERN: 054-19 00 80 • WWW.BESTERMAN.NU SCALATEATERN: 054-19 SCALATEATERN: 054-19 00 00 80 80 •• WWW.BESTERMAN.NU WWW.BESTERMAN.NU

Karlstad kommun efterlyser nu nomineringar för utmärkelsen Årets Sola 2020. Förutom att personen ska vara en god ambassadör och representant för Karlstadsregionen så ska Årets Sola uppfylla flera kriterier, bland annat vara inspirerande, driftig och vara en glädjespridare. Senast den 20 januari 2020 ska förslagen vara inne. En jury utser sedan vinnaren som får, förutom äran, en fin statyett och 20 000 kronor. 2019 var det paracyklisten Anna Beck fick utmärkelsen.


BYGG & BO

KHaktuellt #11 2019 D ET TA Ä R EN A N N O N S

AN N O NS

AN N ON S

21

□ Värmlands industrimässa på Våxnäs Den 22-23 januari är det dags för EURO EXPO’s industrimässa att gå av stapeln i Racketcenter på Våxnäs. Mässan, som är nationell, besöker flera städer i landet varav Karl-

VI TAR HAND OM DITT HUS!

stad är ett av dem. Mässan bygger på EURO EXPO’s affärsidé från 1997 med att arbeta med rationella möten mellan köpare och säljare inom tillverkningsindustrin. Till mässan

komemr beslutsfattare med el-, drifts-, produktions-, underhålls-, konstruktions- och inköpsansvar samt skyddsombud på regionens tillverkande företag.

ETT SÄKERT KORT FÖR DIN ELDSTAD Varje installation måste besiktigas efter att den utförts, även om den gjorts av fackmän. Sotning & VentIiation arbetar enligt konceptet SSR-Godkänd besiktning. Det är en modern metod som tagits fram av Sveriges Skorstensfejaremästares riksförbund.

Vi på Svärdh Fastigheter har många års samlad erfarenhet om vad som behöver göras och kan det mesta inom underhåll av trädgård och fastighet. – Vi vet att många husägare behöver

problem med mossa i grönytorna,

hjälp med sin trädgård, då det ibland

vi använder mossbekämpning och

både saknas tid och kunskap att göra

vertikalskärare som effektivt tar bort

det själv. Svärdh Fastigheter har flera års

mossan för ett varaktigt resultat. Vi ser

samlad kunskap om trädgårdsskötsel

alltid till att kunden är helt nöjd, berättar

och

Janne och Göran.

enklare

fastighetsunderhåll. och

Svärdh Fastigheter samarbetar med

Göran klipper och anlägger nya

ett antal lokala handelsträdgårdar och

gräsmattor, fixar rabatter, planterar

med samlad kunskap så kan vi alltid ge

och beskär häckar. Efter slutfört arbete

förslag på nyplantering av växter som

transporteras även trädgårdsavfallet

är anpassade till den egna trädgården.

bort. Det ska vara enkelt och effektivt

– Vi gör även enklare reparationer och

att anlita våra tjänster, förklarar Janne

underhåll av fastigheten såsom målning

och Göran. Många husägare anlitar våra

och mindre snickeriarbeten.

Trädgårdsmästarna

Janne

tjänster återkommande och kan på så

Att anlita Svärdh fastigheter till det

vis förvänta sig en välskött trädgård

man vill få gjort i trädgården är väldigt

året runt.

fördelaktigt eftersom tjänsterna som

– Vi hjälper även våra kunder med att justera befintliga stenläggningar och

erbjuds kan göras med Rut- eller Rotavdrag.

tvättar marksten som blivit svarta av Nu erbjuder vi även tillsyn av fritidshus,

påväxt. Många fastighetsägare har också

ring oss så berättar vi mer!

ANLITA OSS FÖR DIN TRÄDGÅRD ▪ Snöröjning och halkbekämpning ▪ Häckklippning & kantskärning ▪ Rensning & plantering i rabatter & övrig trädgård ▪ Beskärning av träd & buskar

Med en SSR-godkänd besiktning kan du känna dig trygg med din nya eldstad!

054-21 16 36 SOTOVENT.NU

Skäm bort din bil i jul! l & Gott Nytt År! u J God önskar vännerna på Våxnäsmacken!

▪ Justering av befintlig stensättning i trädgård ▪ Bortforsling av trädgårdsavfall ▪ Enklare utvändiga snickeri- & målningsarbeten ▪ Tillsyn av fritidshus

VÅXNÄSMACKEN

HAGALUNDSVÄGEN 29. Tel 054-21 89 60.

Mån–fre 6–22. Lör 7-22. sön 8–22.

Vår bilverkstad är öppen må-fr 8-17. Lunchstängt 12-13. Bilnyckeln kan du lämna inne i vår butik under våra ord. öppettider. RING OSS FÖR MER INFO:

072-019 51 10 eller 070-091 17 75


VI BYGGER TRYGGHETSBOENDET I KIL

22

KHaktuellt #11 2019

Snart står Kils nya trygghetsboende klart Bygget av det nya trygghetsboendet börjar nu gå mot sitt slut. Huset ligger mitt i centrala Kil och kommer ha 29 lägenheter för de som fyllt 65+ och som vill ha lite extra trygghet och gemenskap i vardagen. – En av de största fördelarna är gemensamhetslokalen och takterrassen. Det blir jättebra tror vi. Sen är det lite trevligt att det är högsta bostadshuset i Kil och har en vidsträckt utsikt, säger Andreas Nyberg, projektledare Riksbyggen.

Det nya trygghetsboendet uppförs intill kommunhuset mitt i centrala Kil och blir en del av den kooperativa hyresrättsföreningen Kils trygga hem, som också är byggherren. Boendet kommer totalt ha 29 lägenheter som förvaltas av Riksbyggen. – Det finns ett jättebehov av det här. Vi har haft bortåt 150 intressenter. Tanken är också att det ska skapa en rockad för att frilägga villor. Många bor kvar i sina villor längre än de vill idag, säger Andreas Nyberg. Huset består av sju våningar där det blir lägenheter på sex plan. På översta våningen kommer det bli en gemensamhetslokal plus takterrass som de boende kan nyttja. På bottenplan kommer det även där bli en gemensamhetslokal med uteplats och en lokal

för hemtjänsten. – Det finns även ett övernattningsrum som hör till föreningen, säger Andreas. invändiga installationer

Som totalentreprenör för projektet står Skanska, som drog igång innan årsskiftet ifjol följt av pålning i januari. Sedan har de monterat prefab-väggarna själva, våning för våning. – Vi är klara med fasad och tak. Nu pågår invändiga installationer, golv och målning. Det är ett skede när vi färdigställer inomhus, säger Marcus Andersson, produktionschef Skanska. Fasaden består av puts med träpanel bakom balkongerna, som i sin tur är väl tilltagna med en yta på mellan 9-15 kvadratmeter. – Nu håller vi även på med balkonginglasning, säger Marcus.

Lägenheterna är fördelade på ettor, tvåor och treor, där ettorna är de med störst balkonger. inflyttning i mars

För att bo i det nya trygghetsboendet är det att vara 65+ som gäller. – Konceptet består av gemensamhetslokaler och att det är centralt boende med nära till allt. Vi jobbar med tillgänglighet, det är stora badrum och låga trösklar. Men framförallt är det gemenskapen och att ha någonstans att samlas och prata, säger Andreas. Tanken är att det ska vara ett steg för den som inte längre vill bo i exempelvis villa, men samtidigt inte vill bo på vårdboende. – I grund och botten är det en vanlig lägenhet. En lägenhet plus, med förhöjd trygghet. I slutet av mars är det dags för inflyttning. – Nu är det bara att knyta ihop säcken, säger Marcus.

Marcus Andersson och Andreas Nyberg blickar ut över utsikten från en av de rymliga balkongerna.

anna nordström 070-530 65 60

Just nu pågår det invändiga arbetet med att bland annat installera köken.

anna@svenskmediakonsult.se

Arkitekter under totalentreprenaden

BESÖK OSS: WWW.KLARA.SE

RING OSS: 054-19 03 30

MAILA OSS: KLARA@KLARA.SE

Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i

riksbyggen.se


VI BYGGER TRYGGHETSBOENDET I KIL

KHaktuellt #11 2019

Foto: Anna Nordström

Alla lägenheterna kommer ha en inglasad balkong.

På översta plan finns en gemensamhetslokal tillsammans med en takterass.

VI UTFÖR LUFTBEHANDLINGSANLÄGGNINGEN Kulinggatan 3, Karlstad 054-21 53 43 energiochfastighet.se

Pelletsgatan 3, Karlstad • 054-85 06 70, 070-565 70 90 • byggakustik.se

Helhetslösningar för tak Falsat plåttak-Plåttak-Tegeltak-Papptak Med mer än 30-års erfarenhet inom branschen 073-055 25 95 info@ptsn.se plat-takspecialisten.se

Tillverkar, monterar och glasar entrédörrar, fönsterpartier, fasadpartier och dörrautomatik. Våra produkter i aluminium baseras på Sapa Byggsystem. 054-15 90 81 • kd-byggaluminium.se

23


VI BYGGER NYA STUDENTBOSTÄDER PÅ KRONOPARKEN

24

KHaktuellt #11 2019

Två hus får gemensamt våningsplan På Kronoparken pågår just nu bygget av 32 nya studentbostäder. Det som är lite ovanligt med bygget är att de nya lägenheterna byggs ovanpå två redan befintliga lägenhetshus. – Vi bygger på en våning på byggnaderna och bygger ihop dem med ett trapphus, säger Martin Smederöd, entreprenadingenjör på Consto. På Kronoparken i Karlstad byggs det nu nya studentbostäder i form av en tillbyggnad på två flerbostadshus. Som byggherre står Willhem, som äger de två befintliga husen. Som totalentreprenör står Consto. – Det blir en form av nybyggnad, fast en ombyggnad. Det ställer lite krav då man måste anpassa sig till den befintliga konstruktionen, säger Martin Smederöd. De befintliga byggnaderna byggdes på 70-talet och består av 16 lägenheter. De nya lägenheterna blir 32 stycken ettor på drygt 30 kvadratmeter. Med närheten till universitetet lämpar de sig bra för studenter och kommer ha både badrum, kök och loft. taktätt till jul

Det var i september som etablering drog igång följt av byggstart i oktober. Då det ska byggas ett helt nytt våningsplan ovanpå de två husen har de fått riva en del av det gamla yttertaket. – Det är betongstomme på huset nedanför och vi sätter stålstomme på det nya. Den här konstruktionen är helt fri-

stående. Golvet på det nya är inte taket på det gamla. Framåt vintern ska det sättas yttertak och väggar, följt av fönster och fasad som ska sättas i början av nästa år innan det invändiga görs i vår. – Utmaningen är vädret. Just när vi öppnar yttertaket innan vi får på det nya. Vårt mål är att ha taktätt innan jul. Arbetsledare Christer Ehrndal. klart till semestern

De befintliga husen har en fasad av främst tegel. Men den fasad som sitter mellan ska bytas ut till samma som den nya delen kommer att ha, för att matcha det nya. – Det blir cembritskivor i tre nyanser. Den nya våningen kommer få ett eget trapphus, som även kommer att binda ihop de två husen. Trapphuset kommer även förses med en hiss. Byggtiden är beräknad på cirka ett år, så att studenterna ska kunna flytta in lagom till terminsstart hösten 2020. – Vi räknar med att vara klara till semestern, säger Martin Smederöd. anna nordström 070-530 65 60

De både husen kommer förbindas med en ny trappuppgång.

Foto: Anna Nordström

Det är vi som bygger

TOTALENTREPRENÖR

054-224 44 00 • constoab.se


KHaktuellt #11 2019

VI BYGGER NYA STUDENTBOSTÄDER PÅ KRONOPARKEN

25

Det blir totalt 32 stycken ettor som byggs på Kronoparken.

De två befintliga bostadshusen byggdes på 70-talet och kommer nu få en ytterligare, och gemensam, våning.

Vi utför luftbehandlingsinstallationerna Karlstad 054-85 30 85 flaktteknik.se

070-561 16 28 ▪ 070-206 90 11 ▪ kmsel.se

Vi hyr ut bodar, byggmaskiner, liftar m.m.

Hyr City Stavdal BYGGMASKINER

BYGGLIFTAR

Dörrar • Fönster • Fasader • Glastak • Skjutpartier • Vikpartier • Uterum

Hammarö 054-52 52 00 | Arvika 0570- 145 00 | klimatvvs.se Hammarö | Arvika | klimatvvs.se

054 - 85 02 28 | Almars Färjeväg 301, Karlstad | www.aluserv.se


BYGG & BO

26

□ Karta för bättre vinterväghållning

• VENTILATION • PROJEKTERING • SERVICE BETEN • EL- OCH STYRAR AR • OVK-BESIKTNING

För att kunna utveckla och planera vinterväghållningen behöver Karlstads kommun medborgarnas hjälp med att rapportera in synpunkter om var det är svårt att ta sig fram på vintern. Genom kartan Vintergata, på kommunens hemsida, kan Karlstadsborna rapportera vilka gångbanor eller trottoarer där det är svårt att ta sig fram för att det ofta är till exempel mycket snö, halkigt eller höga snövallar.

KARLSTAD, KARLSKOGA & SUNNE 054-85 05 06 • air4you.se

God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla våra kunder!

KHaktuellt #11 2019

Dags att byta fönster? Kontakta oss för en kostnadsfri offert. UTNYTTJA ROT-AVDRAGET!

Vi vänder oss bla till privatpersoner och bostadsrättsföreningar

Boka din kostnadsfria takinspektion idag!

Vi kommer hem till dig och mäter Dina nuvarande fönster, ger förslag på lämpliga fönsterval ur SP-Fönsters breda sortiment. Vår fönsterserie Balans är energimärkt. Vilket innebär en rejäl sänkning av dina värmeförluster!

Ring 054-53 30 93 eller 070-557 33 80 och prata fönster med oss!

barnvagn så ska du kunna ta dig fram tryggt under vintern. Karlstadsborna är våra bästa ögon i verkligheten och deras synpunkter om var det är svårt att ta sig fram är väldigt viktiga i arbetet med att utveckla och förbättra vinterväghållningen, säger Stefan Björkman gatuchef, i ett pressmeddelande.

Vi önskar våra kunder & samarbetspartners en riktigt God Jul & Gott Nytt År! Julstängt 23-31 december

Johan Nyberg 073-068 49 48 Tommy Sandström 070-200 71 34

010-722 21 80 www.nordictakvard.se

Kommunen sköter ett stort vägnät, 112 mil av både gång-, cykel- och bilvägar. Rätar man ut hela sträckan är det lika långt som från Karlstad till Berlin. För att kunna sköta dessa vägar har kommunen en stor beredskap och flera entreprenörer. – Oavsett om du går, cyklar, är rullstolsburen, går med rullator eller

2-3 jan kl 9-12 | Ordinarie tider from 7 jan

Vi samarbetar med

Nybyggnationer • Om- och tillbyggnader • Renoveringar

Rådalsvägen 11, Ilanda, Skåre 054-53 40 70 | backmanssten.se

Tänk på miljön och energin! -Allt inom pumpar och drivsystem -Vi utför små och stora arbeten Vi har lång kunder Vi önskar våra en er erfarenhet nn och vä ytt år! N t ot G och bred God Jul & branschkunskap.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR HELA GÄNGET PÅ XL BYGG, KARLSTAD

LÖRDAG 21 DEC – KL 10:00-15:00 MÅNDAG 23 DEC – KL 06.30-18:00 JUL & NYÅR – STÄNGT FREDAG 27 DEC – KL 06:30-18:00 LÖRDAG 28 DEC – KL 10.00-15.00 MÅNDAG 30 DEC - KL 06.30-10.00 (p.g.a. inventering)

Ett kort fyllt med hundralappar,till de som gillar hårda klappar.

Hans & Marcus

En riktig bygghandel Rattgatan 1, Våxnäs • 054-770 60 00 xlbyggkarlstad.se • mån-fre 7-18, lör 10-15

Lantvärnsgatan 7, Karlstad 054-10 13 90 • www.elektralindblad.se


Vi önskar samarbetspartners & personal

God Jul & Gott Nytt År All in- och utvändig målning - även tapetsering

Karlstad 054-100 400 www.abkarlhedin.se

CITY TILL KARLSTAD AIRPORT

265:-

054-85 06 30 • Pelletsgatan 7 652 21 Karlstad

Dietmar 070-665 01 92 0552-102 86. Linnévägen 13, Deje

en person i förbeställd delad bil

God Jul & Gott Nytt År!

Ove Johansson ..070-915 22 10 Växel...................010-17 12 500

KARLSTAD Spärrg 3, KD • 054-10 04 25 • carlradio.se

054-190 200 taxikurir.se

Katarina Ikonen 0708-50 86 15 • Kenneth Bengtsson 0708-22 02 35 • Sffab.se

Certifierad enl. EN1090-1

Stålstommar och byggsmide • Robotsvetsning • Plåt- och svetsarbeten Industrivägen 1, Molkom • 0553-315 30 • weldtec.se

Vi uppmuntrar gåvor till Cancerfonden

Sågverksgatan 4-6, Karlstad

www.west2000.se

etteplan.com


BYGG & BO

28

KHaktuellt #11 2019

Batterilagret, din batterispecialist!

Med ett VARTA startbatteri kan du vara säker på att din bil får den absolut högsta starteffekten, nu när kylan har anlänt. Den patenterade PowerFrame®-tekniken borgar för en hög effekt och lång livslängd. Standard, EFB eller AGM teknik. Prisexempel: 999kr, ord. 1145kr 60Ah Blue Dynamic 1795kr 70Ah EFB 2195kr 70Ah AGM 1395kr 74Ah Blue Dynamic 85AH Silver Dynamic 1795kr 2495kr 80Ah AGM 100Ah Silver Dynamic 1995kr 2995kr 95Ah AGM

Deka Entreprenadbatterier

VARTA entreprenadbatterier

Nordström Powerstart Nordström Powerstart är ett underhållsfritt och prisvärt startbatteri som används bäst i lite äldre fordon med en mindre mängd elektriska förbrukare.

Deka 1131PMF är ett amerikanskt prestandabatteri med Calcium/Calcium legering för högsta starteffekt. Passar utmärkt till traktorer, skogs och jordbruksmaskiner. Vibrationståligt och med låg självurladdning.

Prisexempel: 55Ah Powerstart 70Ah Powerstart 85Ah Powerstart 100Ah Powerstart

”Made in USA”

599kr, 999kr 1195kr 1295kr

ord. 649kr

VARTA EFB har utformats speciellt för högpresterande kommersiella fordon och erbjuder den allra senaste tekniken vad gäller syraskiktning och vibrationstålighet. VARTA EFB innehåller blandningselement, exklusivt utvecklade och patenterade av Johnson Controls. EFB-tekniken erbjuder garanterat pålitlig prestanda även i de tuffaste applikationerna och passar perfekt för end-of-frame installationer. 190Ah/240A.

2245kr Bosch laddare

/inkl. moms Julklappstips

Bosch C1 är en 3,5A batteriladdare för enkel batterivård med ett driftläge. Batteriaddaren känner av batteriladdningen och underhållsladdar vid behov. Den är skyddad mot överhettning, felkopping och gnistbildning. ord.499kr

399kr

Kom in eller ring för prisuppgift.

Pressade priser på hörapparatsbatterier! Europatillverkade hörapparatsbatterier från Panasonic av premiumkvalité med ett fantastiskt lågt pris! Kvicksilverfria. Storlek: 10, 13, 312, 675. 6st batterier\karta.

90

24

Vid köp av min. 5st hörselbatterier så får du köpa en batteritestare för endast 29kr. ord. 49kr

Sony/Panasonic 20-Pack

Ficklampor/belysning

Alkaliska AA/AAA batterier för ledlampor fjärrkontroller m.m Kvalitetsbatterier från Sony/Panasonic till ett oslagbart bra pris! Ord. 79kr

Arbetslampa från Favour. Ficklampor och batterier från Nitecore. Vi har ett stort sortiment och många modeller!

Julklappstips

Verktygslåda på hjul med 186 delar Julklappstips! Alla verktyg du behöver för hemmet, stugan, bilen,båten osv. samlade i en rejäl väska på hjul. 186 delar.

Julklappstips

Ficklampa MH20GT, laddbar med 1000lm, 1195kr Arbetslampa, laddbar med 515 lumen, 399kr

49

kr

Litiumbatteri, 3500Mah, 229kr

Pannampa, laddbar med 1000 lumen 749kr

Vi byter batteri på din klocka, bilnyckel eller bankdosa!

1195kr

Pris från 49kr!

Bromsgatan 4 Våxnäs Tel: 054-18 47 50, Vard. 9-17 , Lörd 10-15 Gäller t.o.m 31/12-2019 (eller så länge lagret räcker) Med reservation för feltryck.

www.batterilagret.se


BYGG & BO

KHaktuellt #11 2019

29

Sortera julens skräp på rätt sätt Varje år kommer prognosen att julhandeln väntas slå rekord och varje år innebär julhandeln en merförsäljning för handeln med flera miljarder kronor varje år. Det innebär många julklappar, och likaså mycket julpapper och presentsnören att ta reda på. ÅTERVINNING. Handeln får varje år en uppsving inför julen, både i butik som på nätet. Enligt Svensk Handels julrapport från ifjol är julen årets viktigaste försäljningsperiod för handeln, och bara förra året var prognosen att vi i Sverige beräknades köpa julklappar för 23 miljarder kronor. Men även miljötänket har ökat . För många är hållbarhet viktigt när julbordet ska dukas fram och drygt varannan konsument svarar att miljö- och hållbarhetsaspekterna är viktiga när de handlar sin julmat. Enligt julrapporten sa även en del av konsumenterna att de planera att dra ned på sin julkonsumtion och tre av tio tänkte handla färre julklappar än förra julen. Men julhandeln som helhet väntades ändå växa med tre procent. återvinningsvärde

Miljötänket handlar dock inte

bara om vad man dukar fram på bordet eller vad som inhandlas. Bland avfallet finns det mycket av värde som med rätt sortering kan få nytt liv efter nyår. De klappar som hamnar under granen är allt som oftast inslagna i ett papper med stort återvinningsvärde. Många är dock tyvärr dåliga på att sortera julklappspapperet rätt. Mycket av papperet hamnar i tidningsbehållarna, vilket är fel då det ska sorteras i behållarna för pappersförpackningar. Det är enkelt att vara lat och slänga allt i samma påse. Men det är också enkelt att att ha olika behållare framme och sortera rätt med en gång. För den som känner sig rådvill finns nedan en liten lathund för hur man återvinner julavfallet rätt. anna nordström

På jul blir det lätt mycket skräp när alla klappar är öppnade.

Lathund för julens återvinning □ Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, lämnas till exempel till den bemannade Återvinningscentralen.

□ Julpapper och wellpapp läggs bland pappersförpackningar. □ Presentsnören läggs i soppåsen. □ Julkort läggs i soppåsen. □ Sillburken lämnas bland glasförpackningar och metallocket bland metallförpackningar. □ Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på återvinningscentralen. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen. Annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.

□ Överblivna fyrverkeripjäser lämnas till polisen. Förpackningen som de låg i sorteras efter de material den består av. □ Granen – kontakta din hyresvärd, bostadsrättsförening eller kommun för information om var den lämnas. □ Det allra bästa är självklart att äta upp julmaten och näst bäst att lämna matresterna till matavfallsinsamling. Källa: FTI

070-530 65 60

RENT VATTEN? Har du problem med järn, mangan och lukt i ditt hushållsvatten?

God Jul & Gott Nytt År!

LUFTNING OCH OXIDERING Tryckluft

Detta järn- & manganfilter behandlar vattnet med en beprövad, effektiv, ekonomisk och miljövänlig metod. Med Oxydizer behövs ingen extra syresättning av vattnet, vilket förenklar installation och underhåll! Passar både till hydropress och hydrofor.

God Gott Jul & Nytt År

Birm®

Grus

Alla gillar tid. Att ha tid över. För att du ska slippa lägga din tid på underhåll kan du välja SP Fönsters kvalitetsprodukter i trä, beklädd med snygg mattlackerad aluminium.

Per: 070-97 68 481 Emil: 070-966 13 70

15.600:exkl. moms

Gräsdalsgatan 10, Karlstad Kontor 054-56 11 00 info@vvab.se • www.vvab.se


Vinterkampanj

Julklapparna med tryck hittar du hos

Gäller tom 191231 önskar:

cvea.se

Hagen 17 • DEJE

070 303 42 12

ALLT INOM GLAS, HEM & FÖRETAG

Allt inom

slamsugning och högtrycksspolning.

Storgatan 65, Forshaga 054- 87 24 70 • glasjourenab.se

Annerovägen 9, Deje • 0552-310 77

SERVICE • REPARATIONER HJULINSTÄLLNINGAR • AC-SERVICE

REA

Öppet efter överenskommelse Framgårdsv. 26, Forshaga 054-87 19 70

Bibbi Åberg, Arnästorp KUL, 669 91 Deje 054- 87 32 83 • 070- 23 26 752 www.bibbismobelmaleri.com

Service, Reparationer, El, AC

MÄRKESBÅGAR

Forshaga Allservice

Upp till 80 % rabatt på utvalda bågar! Fast pris 500 kr/st.

EGEN DESIGN PÅ NYMÅLNING OCH OMMÅLNING AV MÖBLER

Stockgatan 2 • 070-144 74 46 forshagaallservice.se

Passa på!

Återbruk, nydesign & byggåtervinning

PETER ÖBERG

INNOVARE

Sågarev. 6, Deje | 0705-58 51 50 | Ons 15-18, lör 10-15 övriga tider enl. ök.

BOKA EN HÄRLIG UPPLEVELSE BEHANDLINGAR OCH PRODUKTSORTIMENT HITTAR NI PÅ SALONGGOAFOTTER.SE VI SÄLJER VITAL SKOR! PRESENTKORT – UPPSKATTAD JULKLAPP!

Dessutom kostnadsfri synundersökning vid köp av glasögon

Vi tillsammans.

Drottninggatan 26 Karlstad Tel: 054 -18 03 18

ANNETTE EDQVIST Auktoriserad medicinsk fotterapeut & nagelspecialist Forstjärnsvägen 13, Deje • 0552-104 24, 070-200 51 84

Värde 395 kr

Angivna erbjudanden gäller tom 191231

Mån - Fre: 09.30 - 18.00 Lördag: 09.30 - 14.00

w w w. g l a s o g o n m a g a s i n e t . s e

Dömlevägen 4, Deje • Butik: 0552-101 63 • Kontor: 0552-103 50 ÖPPET: Mån-fre 9-18, lör 9-13 • dejetra.se

POWER TOOLS:

för stenspräckning runt husgrunder, mindre bergsklackar & större sten

› Dränering › Avlopp & vatten › Markarbeten › Husgrunder › Stubbfräsning

Kontakta Peter: 070-622 98 82 • forshagaakeriservice.se

Fråga om R oss avdraOTg


Vi önskar samarbetspartners & personal

God Jul & Gott Nytt År □ Futsalcup i Dejes sporthallar

□ De blev årets stipendiater

Lördagen den 11 januari är det dags för Forshaga IF:s inomhusturnering i futsal, Dömle Herrgård Futsal Cup. Cupen sponsras även i år av Dömle Herrgård och spelas i sporthallarna i Deje. Cupen riktar sig till herrseniorer och startades som inomhusturnering av Forshaga IF 1981. Futsal översätts ofta direkt som inomhusfotboll, men är snarare en utveckling av sporten

Årets stipendier i Forshaga kommun delades ut på mässan Var dags liv. Årets värdskapare blev Göte Falk, för att han är en fantastisk ambassadör för Forshaga kommun och bygden runt Mölnbacka. Han lägger själ och hjärta i allt han gör. Årets Stefan Holm-stipendie gick till Lucas Wessman, då han inom sin idrott Field Target i fören-

med fyra utespelare plus en målvakt. På cupen ska det vara 16 lag som deltar och i skrivande stund finns några platser kvar. De flesta lagen är från Värmland men även lag utifrån. Under fjolårets cup fick Hertzöga BK ta emot segercheck på 14 000 kronor efter vinsten i A-finalen mot Club Calcio från Mellerud. B-finalen vanns av Sommarro mot Munkfors.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR önskar Niklas med personal!

Från Forshaga IF:s inomhusturnering i futsal tidigare år.

ingen Forshaga Jakt- och Sportskytteklubb nått flera framgångar, bland annat tog han EM-silver i juniorklassen tidigare i år och kom även på sjätteplats i VM. Årets ungdomsledarstipendium gick till David Lund då han som ledare för Forshaga IF är ett föredöme för barnen och andra ledare. Han förstår barnens behov och har för-

mågan att möta dem på deras nivå. Årets kulturstipendium gick till Aron Torstensson och Robin Bidgoli. Duon har genom sitt intresse till musik och driv till att göra skillnad startat föreningen Hårdrock För Alla som arbetade för acceptans, mångkultur och för att ge hårdrocken större plats i kulturvärlden. Idag spelar duon i bandet Commando.

Nyårsfesten

GOD JUL! önskar Anders med personal

börjar på ICA Forshaga

Forshaga • nbdackmaster.se 054-87 35 00 • Jour 070-635 26 50

HEMMAMATCHER FORSHAGA SPORTHALL

Smörgåstårta

GS86 SPONSORMATCH Sön 5/1 16.00 FRI ENTRE Dam Div 2 GS86 - SK Örnen

fr.

/pers

Beställ minst 2 dagar i förväg

Fre 10/1 DJ17 19.40 Lockerud Lör 11/1 HERR A 15.30 Karlskoga Lör 11/1 DAM A 18.00 Edebäck

ÖPPETTIDER JUL & NYÅR

montagetjanst.se

ns - i industri

99:-

fr.

/pers

Beställ minst 2 dagar i förväg

1950! tjänst sedan

Uttagsautomat

Montage

Pumpar och pumpdelar Bodin & Co AB

Grillbricka

Julafton 8-15 Juldagen 9-22 Annandag jul 9-22 Nyårsafton 8-18 Nyårsdagen 9-22

Bli stödmedlem med minst 100kr PG 1360958-1

Forshaga

054-87 00 05 • Chark 054-87 10 15 • Öppet 8-22 • Förbutik 8-20

Be

Konstruktion

montagetjanst.

Maskinflytt

Begagnad utrustning

Industriservice

Begagnad utrustning

Maskinrenovering

44:-

Maskinrenovering

Konstruktion

montagetjanst.se

montagetjanst.se 054-60 25 00

Maskinfl

054 - 60 25 00 Montage

Pumpar och pumpdelar

Bearbetning

Pumpar & pumpdelar

- i indu

Maskinrenovering Konstruktion Montage Ett familjeföretag med kunnig och erfaren Montage personal redo att hjälpa dig! Bodin & Co AB Pumpar ochPumpar pumpdelar och pumpdelar sed Bearbetning strins tjänst

Bodin & Co AB

montagetjanst.se

054 - 60 25 00

50! st sedan 19 n ä tj s in r st u - i indMontage Bodin & Co AB Konstruktion dan 1950! s tjänst seIndustriservice in r st u d in -i Begagnad utrustning

Maskinflytt

Konstruktion

Bearbetning

Maskinflytt

Maskinflytt Begagnad utrustning Maskinflytt Pumpar & pumpdelar

Industriservice

Begagnad Begagnad utrustning

utrustning

Begagnad utrustning

Konstruktion Maskinrenovering Maskinflytt Begagnad utrustning Bearbetning

ins - i industr

Maskinrenovering

Konstruktion

1950! tjänst sedan

Montage utrustning Begagnad

Maskinrenovering

Pumpar och pumpdelar Maskinrenovering Bearbetning Konstruktion Ett familjeföretag med kunnig och erfaren Bearbetning Montage Montage personal redo att hjälpa dig! Bodin & Co AB Konstruktion Pumpar och pumpdelar sedan Bearbetning strins tjänst

Bodin & Co AB

Montage

Pumpar & pumpdelar

Mas

ins tjänst - i industr

Maskinflytt

montagetjanst.se

054 - 60 25 00

m o n t a g e t j a n-s ti. in s edu0 5 4 - 6 0 2 5 montagetjanst.se montagetjanst.se Maskinflytt 054-60 25 00

Pumpar & pumpdelar

054-60 25 600 0 25

00

Bodin & Co AB Bearbetning

Pumpar och pumpdelar

m o n t a g e t j a n s t .Montage se 054 -

Montage

Maskinrenovering

Konstruktion

Bodin & Co AB Begagnad utrustning

HELHETSLÖSNINGAR FÖR TAK Falsat plåttak • Plåttak Tegeltak • Papptak

! 1950Med mer än 30-års erfarenhet inom branschen

073-055 25 95 • info@ptsn.se • plat-takspecialisten.se 00

Maskinflytt

1950!

Begagnad utrustning

Maskinrenovering

Industriservice Maskinflytt


32

KHaktuellt #11 2019

Reklambyrån med fokus på kreativitet och framgångsrika lösningar Nu jubilerar Svensk Mediakonsult med produktionen och utgivning av KHaktuellts nummer 300 från starten 1991. – Tidningen är en av de äldsta gratistidningarna i vår region och vi är mycket stolta över att nu få fira de 300:e utgivningen, säger vd Joachim Svärdh. Svensk Mediakonsult är en reklambyrå med breda kunskaper inom kommunikation, produktion och mediastrategi, där inget jobb är för stort eller för smått. Dessutom ger byrån ut två av Karlstads äldsta gratistidningar – KHaktuellt och Fastighetsmarknaden. – Bra kommunikation ska väcka intresse och engagera människor, det tror vi starkt på. Det uppnår vi genom att skapa unika och anpassade lösningar för våra kunder, där vi tänker och fokuserar på verksamheten, målgrupp, design och budskap. Bakom allt vi gör finns en genomarbetad tanke. Vi vet att nöjda kunder är nyckeln till långvariga relationer, säger Joachim Svärdh. 300 : e utgåvan Med åren har de både tidningarna utvecklats en hel del. Förutom som papperstidningar finns de även online, vilket varit en positiv utveckling då nya läsare har kunnat nås långt över utgivningsgränserna. – På Svensk Mediakonsult ser vi positivt på framtiden. Vår intention är att fortsätta utvecklas, arbeta strategiskt och nära våra läsare, säger Joachim Svärdh.

På tomten står ett nybyggt dubbelgarage.

Den nya bergvärmepannan som installerades under hösten.

Under senhösten har värmesystemet på Ilanda gård konverterats till bergvärme, för att skapa ett bättre inomhusklimat för alla medarbetare. För KHaktuellt skedde starten redan 1991 och tidningen publicerar nu sitt 300:e nummer. – Så kul och vi är så stolta över att vi nu har producerat vår 300:e utgåva av tidningen KHaktuellt. Den är en av de äldsta gratistidningarna i regionen och om bara ett år har den distribuerats i 30 år till hushåll och företag i södra Värmland. Från starten och fram till nu har det varit utmanande, utvecklande och fantastisk kul. Vi ser mycket positivt på framtiden där vi ska

tjäna extra pengar! Dela ut reklam. Vi söker utdelare i ditt område! Läs mer på delareklam.nu och gör din ansökan!

Med tusentals utdelare runt om i landet, varav de flesta är mellan 13-18 år, är Svensk Direktreklam en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare. För att få börja som reklamutdelare på Svensk Direktreklam måste du ha fyllt 13 år. Någon övre åldersgräns har vi inte.

fortsätta att arbeta innovativt och möta våra läsare med lokala reportage om såväl nöje, kultur, näringsliv och annat som roar och förkovrar. mediahuset på ilanda

Under 2019 så har även Svensk Mediakonsults arbetsplats renoverats och förnyats. Ett garage har byggts med förråd för att kunna förvara en del av tidningarna, som senare ska distribueras ut till alla tidningsställ som är utplacerade på strategiskt utvalda platser i södra Värmland.

G od Ju l& G ott Ny tt År

– Vi har även konverterat värmesystemet i vårt fina kontor, Ilanda Herrgård, tidigare uppvärmd med pellets men numera till Bergvärme. Investeringar som varit viktiga för fortsatt drift av verksamheterna. – Vi vill rikta ett speciellt tack till alla entreprenörer som hjälpt oss att förverkliga detta under 2019. bred kompetens

Företagets andra flaggskepp är tidningen Fastighetsmarknaden, som är Värmlands största

bygg- och botidning. Den profilerar sig starkt på marknaden med lokala reportage och fokuserar på allt som har med hemmet att göra. Med tidningen följer också bilagan Värmland Växer, ett forum där länets olika byggen och tillväxt bevakas. – Vi vet att många uppskattar att läsa om inredning med inspirationsbilder och trendspaningar. Just hemmahos-reportagen är extra uppskattade, så hör gärna av er om ni har ett tips på ett hem som ni vill ska vara med i ett reportage, säger

reporter Anna Nordström. Bland medarbetarna på Svensk Mediakonsult finns det bland annat grafiker, layoutare och copywriters. – Om ni behöver hjälp med formgivning av trycksaker, logotyper eller grafiska profiler ska ni kontakta oss. Vi har kompetens att fixa det mesta plus att vi har ett brett kontaktnät. Vi kan hjälpa till med allt från idé till färdig produkt. Syns du inte finns du inte. Ett tjatigt men ack så bra uttryck, säger Claes Josefsson, grafisk formgivare.


33

KHaktuellt #11 2019

SAMARBETSPARTNERS Pressgrannar – Per-Gunnar Stahre

SDR – Anders Thunberg

Pressgrannar är ett bolag som ingår i NTM-koncernen, en koncern med stabil ekonomi och långsiktiga ägare. Vi består i dag av tre produktionsanläggningar i Linköping, Uppsala och Visby. I Linköping finns ett av Nordens modernaste tidningstryckerier. Genom att ha en mycket hög kvalitet i alla aspekter, som högklassigt tryck, leveranssäkerhet och bemötande, skapar vi en trygghet hos våra kunder som då kan lägga fokus på att utveckla sin verksamhet. Vi är ditt effektiva, kreativa och personliga tryckeri!

– Vi befinner oss i en föränderlig bransch där många tidningar tappar räckvidd. Svensk Mediakonsult står sig mycket väl på en lokal marknad med hög redaktionell kvalitet, allt bättre produkter och kommersiell nytta. Tidningarna KHaktuellt och Fastighetsmarknaden ger EFFEKT! Det är därför en sann glädje att få trycka dessa tidningar.

– Samarbetet med Svensk Mediakonsult fungerar mycket bra. Vi har en bra och öppen kommunikation.

jälp h u d r Behöve mbyrå? kla dsföringsmateriagl,a e r n e v na k ti a

Vill d u syn våra tidni as i Konta ngar ser ti kta våra ll att profe ? lösa s sion b

el e fram gång hovet och la säljare ,d srik m h arkna jälper till e m dsför ing.   ed

e d m ark i har du takhjälp m r strategier? V a h r kon d n u e b e h öv e r ell om k e s a r n u a o d b ti l r g d är a d il t n V m ku d o ms o pr e s en o e s r, m u je a d n t ld a ta till va r at kamp d et b ä s s om gö tners är a r e r a r e p r a t s e t e v e b le rb m e d ar a sama on är att alltid Alla vår nti e t . d in n ta o s s . a u k e n s amm dig som ster v år g e m l på tjän

petens: Vår kom ker □ Grafi alare in □ Org writer □ Copy r af □ Fotog t ar e □ Layou r a tö r □ Illust

AT I O N I N S TA L L N T IO R E PA R A SERV ICE

Svensk Direktreklam är Sveriges största privata direktreklamföretag. Vi distribuerar reklam, gratistidningar och samhällsinformation till hushåll. Med över 7000 deltidsanställda utdelare gör det oss till en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Vi finns på cirka 40 platser i landet. Karlstadskontoret, där jag sitter, ansvarar för Värmland. Vår utdelning sker på helger.

Exempe kter: du och pro r

file s ka p r o □ Grafi lad □ Flygb or t k it □ Vis r msk ylta □ Rekla hyrer □ Brosc anjer r □ Kamp tatione pre sen s g a t e r □ Fö ringsnadsfö □ Mark ier s t r a te g

Vi fixar elen på Färjestadstravet.

Dags att byta ut din gamla värmepump? Vi på Höjdens är specialister på värmepumpar och kan byta ut din gamla värmepump, oavsett vilket fabrikat du har. Vi vägleder dig vad som passar just dina behov.

INGEN SKA BEHÖVA SAKNA ETT RIKTIGT TRYCK Alla ska ha möjligheten att få ett bra tidningstryck med hög kvalité! Ett tryck som både värnar om din plånbok och vår miljö. Vi är effektiva och har kreativa lösningar och värdesätter personliga kontakter. Det tycker vi är tryckt nu och i framtiden.

010-122 12 00 www.hojdens.se WWW.PRESSGRANNAR.SE

En jordfelsbrytare är en pålitlig och billig livräddare. Jordfelsbrytaren skyddar om strömmen går fel väg, till exempel om vi använder elapparater på oförnuftiga sätt eller i olämpliga miljöer.

Bidevindsgatan 5, Örsholmen, Karlstad 054-85 40 15

Kontakta oss i dag för mer information. Varmt välkomna till oss på Höjdens!

e av ryckar t lt o t S och n tuellt KH Ak tsmarknade e h Fastig

Du har väl jordfelsbrytare?


34

KHaktuellt #11 2019

Var 500 bilist är rattfull Ifjol omkom 75 personer i trafikolyckor som var alkohol- eller drogrelaterade. Statistiken visar också på att cirka 0,2 procent av alla bilister i trafiken rattfulla. Med vinterns högtider är det många som ger sig ut på vägarna. Dock är det inte alla som avstår alkoholen – trots att de kör. TRAFIK. Enligt Trafikverkets djupstudier av dödolyckor i trafiken var det under 2018 75 personer som omkom i en

alkohol- eller drogrelaterad trafikolycka, vilket är 23 procent av alla som dör i trafiken. Av de 75 olyckorna var 44 av

FÖR ETT TRAFIKNYKTERT VÄRMLAND

dem enbart var alkoholrelaterade och 22 enbart drogrelaterade. De övriga nio olyckorna var både och. Statistiken visar också på att var 500 bilist i genomsnitt är rattfull, vilket motsvarar 0,2 procent av trafiken. droger ökat

Mellan åren 2015-2017 var det nästan en fördubbling

av omkomna i drogrelaterade trafikolyckor, där siffran steg från 21 till 40. Och under 2018 var det nio personer mer än året innan. Av alla personbilsförare som omkom under åren 2005–2013 visade en genomgång att amfetamin var den vanligast förekommande illegala drogen och cannabis den näst vanligaste. Tidigare stu-

dier har visat att amfetamin är den drog som ger störst ökad risk att dödas eller ska-

God Jul & Gott Nytt År

önskar Micke Fallgren med personal

Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor visar att 75 personer omkom i en alkoholeller drogrelaterad trafikolycka år 2018, vilket är 23 procent av alla omkomna i trafiken. Av dessa personer omkom 44 i olyckor som enbart var alkoholrelaterade, 22 i olyckor som enbart var drogrelaterade och 9 i olyckor som var både alkohol- och drogrelaterade. • Under Jul och Nyår provar många ungdomar alkohol för första gången. • Köp aldrig ut till ungdomar under 20 år. • Åk aldrig med någon som har druckit alkohol.

KARLSTAD

• Tillsammans kan vi göra vägarna säkrare. • Våga säga nej till alkohol och bilkörning!

L U B R I C A N T S

O F

S C A N D I N AV I A

Miljövänlig olja tillverkad i Karlstad

25% RABATT! PÅ DIN SERVICE - GÄLLER ALLA BILAR OAVSETT MODELL. 1 ÅRS FRI ASSISTANS INGÅR! Sunnanvindsgatan 3, Karlstad 054-510 600 • info@pefabbil.se • pefabbil.se

das hårt i trafiken. Källa: Trafikverket

□ Alkoholen inte viktig Tre av fyra (77 procent) tycker inte att det är viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord. 41 procent tycker till och med att det är helt oviktigt. Men över hälften (51 procent) uppger att det finns en förväntan på att de ska dricka alkohol på julbord med jobbet. Närmare var tionde (8 procent) har undvikit jobbets julbord för att de tycker att deras kollegor dricker för mycket alkohol. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av IQ. – De allra flesta tycker inte att det är särskilt viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord. Ändå är det fortfarande vanligt. Här har arbetsgivare en möjlighet att ifrågasätta normer och skapa nya modernare traditioner som tilltalar medarbetarna, säger Karin Hagman, vd för IQ, i ett pressmeddelande.

□ Vill se krav på reflexer Synbesiktningen 2019, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, vill visa vikten av att se och synas för en säkrare trafikmiljö. Undersökningen visar alarmerande siffror där över 65 procent av bilisterna i Sverige svarat att de upplever svårigheter att se bra vid mörkerkörning. Men bilisterna menar att samtliga trafikanter har ett ansvar, hela 87 procent vill se ett lagkrav för gångtrafikanter att bära reflex när det är mörkt. Samtidigt kör över 700 000 bilister med olaglig syn på våra vägar, enligt en undersökning.


35

KHaktuellt #11 2019

Fotografera av QR-koden med Fotografera Fotografera av av din mobil så får QR-koden QR-koden med med du mer infosåkring din din mobil mobil så får får Mercedes EQ. du mer du mer info info kring kring Mercedes Mercedes EQ. EQ.

Det är hög tid att uppleva en Plug-In Hybrid. Det är hög tid att uppleva en Plug-In Hybrid. Välkommen till Veho Bil så pratar vi elbil & hybrider och Mercedes EQ-program. Välkommen Välkommen till till Veho Veho Bil Bil så så pratar pratar vi vi elbil elbil & & hybrider hybrider och och Mercedes Mercedes EQ-program. EQ-program. Specifikationer på våra EQ tjänstebilsmodeller: Specifikationer Specifikationer på på våra våra EQ EQ tjänstebilsmodeller: tjänstebilsmodeller:

A 250 e Plug-In Hybrid A 250 Plug-In A 250 eefrån Plug-In Hybrid Hybrid Pris 358.000

kr Pris från 358.000 Pris från 358.000 kr kr

C 300 de Kombi Plug-In Hybrid* CC 300 Kombi Hybrid* 300 de defrån Kombi Plug-In Plug-In Hybrid*kr Pris 426.000

Pris Pris från från 426.000 426.000 kr kr

E 300 de Kombi Plug-In Hybrid** EE 300 Kombi Hybrid** 300 de defrån Kombi Plug-In Plug-In Hybrid** Pris 522.000 kr

Pris Pris från från 522.000 522.000 kr kr

KARLSTAD SE VÅRA BILAR PÅ: ÖPPET: Körkarlsvägen www.vehobil.se Måndag-fredag 07.30-18 KARLSTAD SE VÅRA BILAR PÅ: ÖPPET: KARLSTAD SE VÅRA BILAR PÅ: ÖPPET: 054-777 00 000 www.blocket.se Lördag 11-15 07.30-18 Körkarlsvägen www.vehobil.se Måndag-fredag Körkarlsvägen www.vehobil.se Måndag-fredag 07.30-18 054-777 00 000 www.blocket.se Lördag 11-15 054-777 000 4MATIC, www.blocket.se Lördag * C-Klass finns i följande modeller som Plug-In Hybrid: 300 e Sedan, 300 e00 Sedan 300 e11-15 Kombi, 300 de Sedan och 300 de Kombi.

Del av Veho Group - störst i Norden Del av Veho Group på Mercedes-Benz Del av Veho Group - störst i Norden -påstörst i Norden Mercedes-Benz på Mercedes-Benz

** E-Klass finns i följande modeller som Plug-In Hybrid: E 300 e Sedan, E 300 de Sedan och E 300 de Kombi. EQC 400 4MATIC: Strömförbrukning, kWh/100 km (blandad körning): 22,3-25,0 CO2-utsläpp, 0g/km (blandadkörning). * C-Klass finns i följande modeller som Plug-In Hybrid: 300 e Sedan, 300 e Sedan 4MATIC, 300 e Kombi, 300 de Sedan och 300 de Kombi. * CO2 C-Klass finns 0-46g/km i följande modeller som Plug-In Hybrid: 300förmånsvärde e Sedan, 300netto e Sedan 4MATIC, 300 e Kombi, de Sedan 300 dekreditprövning Kombi. utsläpp: NEDC/NEDC 2.0.***Beräknad vid 50% marginalskatt. Med300 reservation föroch sedvanlig där MBF förbehåller sig rätten till förstahyra. Bilarna på bilden är extrautrustade. ** E-Klass finns i följande modeller som Plug-In Hybrid: E 300 e Sedan, E 300 de Sedan och E 300 de Kombi. EQC 400 4MATIC: Strömförbrukning, kWh/100 km (blandad körning): 22,3-25,0 CO2-utsläpp, 0g/km (blandadkörning). ** E-Klass finns i följande modeller som Plug-In Hybrid: E 300 e Sedan, E 300 de Sedan och E 300 de Kombi. EQC 400 4MATIC: Strömförbrukning, kWh/100 km (blandad körning): 22,3-25,0 CO2-utsläpp, 0g/km (blandadkörning). CO2 utsläpp: 0-46g/km NEDC/NEDC 2.0.***Beräknad förmånsvärde netto vid 50% marginalskatt. Med reservation för sedvanlig kreditprövning där MBF förbehåller sig rätten till förstahyra. Bilarna på bilden är extrautrustade. CO2 utsläpp: 0-46g/km NEDC/NEDC 2.0.***Beräknad förmånsvärde netto vid 50% marginalskatt. Med reservation för sedvanlig kreditprövning där MBF förbehåller sig rätten till förstahyra. Bilarna på bilden är extrautrustade.

Suzuki för dig som vill komma fram!

S-CROSS OCH VITARA 4X4. TILLBEHÖR PÅ KÖPET!

Suzuki ger dig alltid mycket för pengarna. Nu kan du passa på att få ännu mer! Köp en ny fyrhjulsdriven S-CROSS eller Vitara så får du tillbehör till ett värde av 20.000:-. Men skynda på, erbjudandet gäller endast året ut! Välkommen in på en provtur!

S-CROSS 4x4 FRÅN

226.900:-

KÖP NY SUZUKI S-CROSS ELLER VITARA. FÅ TILLBEHÖR FÖR

20.000:-*

VITARA 4x4 FRÅN

224.900:-

VÄLKOMMEN IN PÅ EN PROVTUR! KARLSTAD Körkarlsvägen 11, 054-15 32 33. TORSBY Bergebyvägen 31, 0560-130 33. www.fryksdalensbil.com Bränsleförbr. bl. körning NEDC-korr: 5,6-6,3 l/100 km. CO2 127-143 g/km. WLTP: 7,2-7,8 l/100 km. CO2 162-177 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. *Erbjudandet gäller vid köp av ny Suzuki S-CROSS eller Vitara 4x4 t. o. m. 31/12 2019 eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade.


MAT & DRYCK

36

KHaktuellt #11 2019

VINKRÖNIKA

Jul 2019

Jesusbarnet i sin krubba här får du en bandyklubba” är det rim som alltid är med på något paket hemma hos oss. Det blir ingen jul annars säger mina halvvuxna barn! I samband med julen är traditionerna många och skiljer sig radikalt från familj till familj. Några sjunger julpsalmer och andra tänder glöggfryntligt alla ljusslingor man hittar. En del ser på TV hela dagen och andra frossar ohämmat. Jesus är född över sjö och strand! Trots all köphysteri, så är det väl meningen att vi ska få julro? Skippa jakten på den ultimata julklappen och sätt dig med datorn och beställ din klappar via systembolaget.se. Inget får en julstressad vuxen att bli så lycklig som en kluckande klapp! God jul på er och Gott Nytt År! Den godaste glöggen Nr 97012 Tegnér & Son Traditionell Vinglögg Ekologisk 79:- EKO Kryddig trivsam glögg med vuxen smak. Lite mindre söt men med klassiska glöggtoner. Gott i Rimstugan Nr 32690 MJ´s Dubbel IPA (MJ´s bryggeri, Karlstad) 27,90:- 33cl Smakrik, vällbalanserad och gôrstark IPA 8,5% som sätter sprätt på fantasin! Nr 75986 Allesverloren Chenin Blanc 2018 (Swartland, Sydafrika) 99:Fruktiga toner med fat, apelsin, päron, kryddnejlika och vanilj piggar upp i rimstugan Nr 79687 Mas Janeil Le Petit Pas 2018 (Côtes du Roussillon Villages, Frankrike) 105:Kryddigt rimstugevin som ger roliga verser och gommen toner av björnbär och choklad. Julaftonens Röda vin Nr 72832 Cairanne Grande Réserve 2017 Rhône, Frankrike) 129:- Beställ Gabriel Meffre erbjuder ett välbalanserade julbordsvin med smak av söta bär, lagerblad och svartpeppar Fars Drömjulklapp Nr 75299 La Spinetta Il Nero di Casanova 2015 (Toscana, Italien) 199:Lagringsdugligt friskt vinfynd med så lång eftersmak att man kan njuta ända fram till påska! Årets Julklapp Nr 2664 Q Malbec 2017 (South Eastern Australia) 89:Fruktigt modernt fynd med lite sträva tanniner och snygg design. Smak av mörka bär, viol, fat och lakrits. Nr 71847 Le Petit Secret 2017 (Côtes du Rhône, Frankrike) 139:- Beställ Ett vin som skapar ett härligt julleende med mörkfruktig lång smak, bra kryddighet och tydlig terroir. Mellandagsvin Nr 2493 Château Sicot 2016 (Bordeaux, Frankrike) 89:EKO Härligt fruktig välbalanserad röd bordeaux med örtig smak av svarta vinbär, choklad, blåbär och ceder. Nyårssupén Nr 5588 Petit Chablis Domaine Sainte 2018 (Bourgogne, Frankrike) 139:Perfekt till löjrom eller rökt lax med strama toner av citronskal och gula äpplen. Välbalanserat och snyggt! Nr 70521 The Butcher Pinot Noir 2017 (Burgenland, Österrike) 159:Gott till fet fågel, fläsk och lamm med goda tanniner och smaker av jordgubbar, svartpeppar och örter. Nr 7787 Nivole 2018 (Piemonte, Italien) 37,5 cl 82:Lättbubbligt vin som passar till krämiga bär- eller fruktdesserter. Smak av päron, honung och apelsin. Nyårsbubbel Nr 78725 Tissot-Maire Crémant du Jura Extra Brut (Jura, Frankrike) 119:- Beställ Ett härligt smakrikt torrt elegant vin med rostat bröd, mineraler, äpplen och citrus. Fynd!

KJELL BJÖRNSTAD

Vinkännare

Foto: Anna Nordström

Tony Lindmark, tillsammans med Pär Lindberg, visar upp hur en bra marmorering ska se ut.

Konsten att välja en bra köttbit Nyår är en festkväll där man ofta lägger lite extra krut på menyn. Bordet dukas fint och det lagas trerätters och skålas i bubbel. Som varmrätt är det oftast en fin köttbit. Men för ett otränat öga kan det vara svårt att veta vad som faktiskt är en bra köttbit. KHaktuellt besökte köttbutiken Filé & Deli för lite experttips. MAT. Det vankas nyårsmiddag och många planerar middagen till punkt och pricka. Huvudrollen i middagen spelas oftast av en fin köttbit. – Det stora för nyår är oxfilé. Det är tradition då, säger Pär Lindberg. – Filé vill ju folk ha. Det står nog för 80 procent inför nyår. Men ju mer filé som säljs desto sämre kvalitét. Det finns såklart bra, men de är svårare att hitta, säger Tony Lindmark. Mycket av oxfilén inför nyår är dock utländsk och importeras ofta från länder som Brasi-

lien, som använder höga halter av antibiotika. Plus den långa frakten runt halva jorden, vilket inte är bra för miljön. rätt spänst

En oxfilé kan dessutom vara lite svårare att se om det är en bra bit eller inte, till skillnad mot exempelvis entrecoten där man kan kolla marmoreringen. Men det finns några saker man kan titta på. – Kolla vikten. Köp inte en för liten oxfilé. Köper man en hel ska den inte vara under

1,8 kilo, då kan den lika gärna komma från en gammal mjölkko, säger Pär. Sedan kan man också kolla filén genom att hålla upp den på mitten. Är den relativt rak är den bra, hänger den är sämre. – Det måste vara rätt spänst i köttet, det betyder att det inte ska vara för färskt, säger Tony. Detta då en för färsk köttbit inte bli lika bra som en som legat lite längre. – Det är inte kött. Det är fortfarande muskler då. Ofta sprutas det in syre för att det ska bli rött. Det är inte bra. Där kan man kolla på vakuuminpackat kött, det är inte lika rött. Välj gärna kött som är nedsatt i pris. Ju närmare utgångsdatumet desto bättre, säger Pär. fin marmorering

För den som väljer bort oxfilén, men ändå vill ha en bra

köttbit, finns det många alternativ. Vad skulle du själv välja? – Det är ryggbiff, säger Tony. – Jag jagar mycket så för min del skulle det nog bli älg av något slag, älgfilé kanske. Eller kanske en fin entrecote. Det är mycket mer smakrikt. Eller lammracks eller lammfilé, säger Pär. För att välja en bra entrecote ska man titta på att det ska vara en fin marmorering, vilket innebär att det finns fett i köttet som höjer smaken. För att köttet ska bli mört är hängmörning ett alternativ. Sedan finns även vacmörning. – Vart man än är, ta kontakt med personalen och fråga vad de rekommenderar. De vet vad som är bra, säger Tony. anna nordström 070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se

Snart stundar årets stora pizzadag Efter nyårsaftons bravader är svenskarna ofta sugna på pizza i mängder. En företeelse som gjort nyårsdagen till årets inofficiella pizzadag, där Onlinepizza ser fler än en beställning i sekunden. Enligt statistik från ifjol var Vesuvio favorit bland värmlänningarna. MAT. Att “appa” hem en pizza på nyårsdagen har kommit att bli en lika vanlig tradition som skinka på julbordet och champagne på nyårsafton. Något som leder till att landets många pizzabagare förbereder sig veckor i förväg för att klara

av det ökade trycket av beställningar. Sveriges mest beställda pizza under 2018 var Kebabpizza, enligt statistik från anslutna restauranger hos Onlinepizza, landets största förmedlare av pizzor. – Efter kringf lackande

juldagar och ett festligt nyår kan det vara skönt att spendera nyårsdagen i mjukisbyxor och “appa” hem en pizza utan att behöva gå utanför dörren. En tradition som gör att Onlinepizzas 2000 uppkopplade restauranger tillsammans har f ler

än en beställning i sekunden. Trycket brukar vara som högst mellan 10.00 och 18.00, då blir det några särskilt intensiva timmar för våra pizzabagare, säger Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, i ett pressmeddelande.


MAT & DRYCK

KHaktuellt #11 2019

37

Jul i matbutikerna Till våren slår vi upp □ □

Vad är ditt bästa tips för ett lyckat julbord? Har du något tips till den som vill ha något nytt eller annor lunda på julbordet?

Jörgen Beckman, Stora Coop Hammarö

– Mitt bästa tips för ett lyckat julbord är planering och börja i tid och frys in och glöm för guds skull inte att hemrullade köttbullar är ett måste!! – Och mitt tips skulle nog vara att byta ut sillen mot Coops Senaps-Tofu med dill eller Skärgårds-Tofu med tångcaviar som ett vegetariskt alternativ.

Urban Svensson, Ica Kvantum Hammarö

– Börja dagen före och förbered i lugn och ro, så det

mesta är klart redan kvällen före. Avsluta dagen med att öppna julskinkan med bakad vörtbröd och sill med en mörk öl. På julafton är det bara att plocka fram julmaten i lugn och ro . – Vegansk julskinka. Kycklingkorvar kommer också ätas

mer, tror också det blir mer lokalt på julbordet i år.

portarna till en ny matupplevelse

Vi på ICA Supermarket Spara Våxnäs har nu fullt upp med att förbereda för vår flytt till helt nya lokaler i området Fanfaren under våren. Där bygger vi nu upp en helt ny inspirerande butik med plats för härliga matupplevelser och med ett nytt namn: ICA Supermarket Fanfaren – Karlstads närmaste matmarknad.

Anders Larsson, ICA Supermarket Forshaga

– Mitt tips är att skapa bra stämning med trevlig julmusik samt ett julbord med många små bitar av allting så att man kan smaka på allt. Något i stil med ett tapasjulbord. – Ett bra tipps till julbordet som är nytt, är att steka rödkål tillsammans med äppelklyftor (Ingrid Marie), ringla över lite honung, stek tills rödkålen är glansig och när allt har svalnat blanda i granatäpplekärnor. Ett bra tips på en vegetarisk rätt som passar bra på julbordet.

Christina Svanberg-Wiik, ICA Supermarket Skåre

– Det kan nog variera från person till person. Frågade runt bland personalen och svaren var ganska olika. Hemlagad god mat och att man äter lite av varje, så man orkar smaka på allt. – Mer grönt på julbordet, vi tipsar om ICAs tidning Buffé, novembernumret. Goda gröna recept och jag gillar en grönkålssallad med apelsin och granatäpplekärnor. Blir lite fräschare med mer grönt på julbordet.

Peter Kullberg, Maxi ICA Stormarknad Välsviken – Sill, jansson och revbensspjäll är ett måste på julbordet! – Jag kommer att ha flera vegetariska rätter på julbordet i år, bland annat grönskålssallad med äpple och senapsgriljerad kålrot.

ÖPPETTIDER ICA SUPERMARKET SPARA VÅXNÄS Julafton: stängt Juldagen: 8-22 Annandag Jul: 8-22 Nyårsafton: 8-18 Nyårsdagen: 10-22

Robert Källberg, Coop Kil

– Det bästa för ett lyckat julbord tycker jag är massor med fisk och skaldjur, mina största favoriter är najad-lax och såklart mammas gubbröra. MUMS! – Jul-Halloumi! Svenskens älsklingsost på sommaren kan även ta plats på julbordet. Görs i ugn precis som med skinkan,  först 150 grader 30 minuter efter det klassisk griljering i 225 grader tills den får fin färg, ca 10 minuter. Serveras bäst varm men kan även ätas senare kall.

Kristofer Swenson, ICA Spara Våxnäs

– ­Viktigt för mig är att julbordet är väl tilltaget med bra råvaror. Gärna fler alternativ på bordet än mycket av enskilda saker. – Personligen gillar jag att blanda in icke tradionella maträtter och tilltugg från medelhavet och Europa. Charkuterier, ostar, fisk mm. Även vegetariska alternativ blir allt bättre och "roligare".

Kristofer Swenson

Välkommen önskar Kristofer Swenson med personal


MÅNADENS UTLOTTNINGAR KHaktuellt #10 2019

KLIPPET fyndmarknaden för privatpersoner

Cabary

I samarbete med Cabary lottar vi ut biljetter till årets föreställning.

Märk: ”Cabary”

Klippning

I samarbete med Självfallets Salonger & Självfallet Man på Norrstrand lottar vi ut en klippning.

Märk: ”Klippning”

Däckskifte

I samarbete med Däck Johnny AB på Nolgård lottar vi ut ett gratis däckskifte för personbilar.

Märk: ”Däck” För att delta i utlottningen... Skicka DINA UPPGIFTER (namn, telefon, adress och mejladress) senast 14 januari 2020 till: KHaktuellt, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad.

Vinnare#10 2019:

Klippning: Margareta Andersson, Karlstad Däck: Jan Mårmark, Karlstad Svansjön: Elvi Magnusson, Karlstad Nyårsfesten: Birgitta Berglund, Karlstad

SÄLJES Nya hemstickade sockor i olika storlekar, tjocklekar och färger till garnkostnadspris. Finns i Karlstad, 070 - 265 98 76. 12 Rörstrands jultallrikar 60-70-tals årgång, 400 kr. Tel 070- 842 27 51

från Jack Daniel's. 50 cl. Butikspris 600:- Säljes för 300:- • Handstickad tröja. Svart botten och med härligt blommotiv i mustiga färger. Ej använd. Stl. M. 600:- • Mycket fin julröd gardinkappa i 100 % bomull. Bredd 540 cm och höjd 105 cm. Perfekt för t.ex stora burspråksfönster och till olika draperingsmöjligheter. Sydd kanal. 070-311 56 72 Karlstad

Stiligt tomtepar ca m högt, hantverk. • Gammal spinnrock i nyskick, 054-530118 Nästan ny snurrfåtölj med fotpall, grå, nypris 3000:- nu 1500:- • Rosa kinamatta, 160 cm x 240 cm 600:-, Anita Jonsson Hantverkareg. 15 654 60 Karlstad. 070 - 331 05 44 Dragspel Tombolini 3 kör 7x3 reg. s-agreg. 5000:- • Hel pärm dragspelsnoter och två musik böcker • Tombolini extra dragspel, svart. Ring tidig morgon. 0552 - 100 53. 4 st Höganäskrukor 5,8 L och 10 L. • 2 st blå/vita krukor 2 och 3 L, 1200:- • Rörstrands matservis Bengali röd, 57 delar, 900:- • 2 jäshinkar för öltillv. 25 L med lock och kolsyrekitt, 200:-, 054 - 56 20 61 Slalom pjäxa storlek 37 Salomon, silver, nya 4 blanka spännen med rött. Fina detaljer, 450:-, 073 - 771 91 34 Kontorsstol höj- och sänkbar 400:- • Lego i läskback300:- • Nya märkeströjor 200:-/st storlek S,M,L barn 2-4 år • Märkesjackor 500:-/st Storlek S,M,L • Märkesbagar 400:-/st Nya, 072 - 537 99 99

Handbroderad och mycket välgjord, inglasad, tavla. Storlek inkl. ram 32x26½ cm. 150:- • 6 st snygga drinkglas

Välgjord fin handbroderad GOD JUL -vepa ”Tomte med grötfat” Storlek 70 x 50 cm. Dekorativt svart smidesupphänge. Finns på Herrhagen. 100:054-186200 Mkt fin bok / TV-hylla i ljus bok. Pris: 500:076-110 90 42 eft. 17.00 Dricksglas/Vinglas 11 st + mindre glas 12 st. 200 kr • OLJEMÅLNING av Göte Andersson ,800 kr. 070-681 80 18

Välsytt vadderat lapptäcke i satäng. 267x290 cm. 600:- • Handstickad och välgjord tröja, mjukt mohairgarn. Resårstickning i tröjans och ärmarnas nederkant Längd mitt bak 63 cm. Armlängd från halsringning 78 cm. Ej använd. Stl Large • Blå jacka från Weather Sport Competition. Kraftig nylon. Stl. XL. Avtagbar grå fleecejacka. 160:- för båda. 054-18 62 00 Karlstad

Ryggsäck, ny Samsonite, 22 liter, 200:-, 070-274 31 09, Karlstad Vitt runt pelarköksbord (sexkantigt). H:75cm. Diam: 120cm med iläggsskiva: 50 cm. Pris 500:- tel 072-303 63 44.

Fågelstugor, hemslöjd, timrade med spåntak. 300:-/st. Välkommen att ringa 054-836673 Julgran på vägg 350:• Köksmaskin Bosch 300:- • Elvisp 50:- • Bokhyllor/Lundbergs (B60H205D24 +B70H205D24) 200:-/st • Säng IKEA Sultan inkl madrass 500:- • Lastbåge Suzuki Liana 300:- • 2 m3 torr alved för brasa/rök 1000:073-140 50 20 Stuga uthyres i Storfjällsbyn i Sälen Stuga 19H, vecka 6, 2020 ( lördag – lördag) Pris: 4 500 kr, städning ingår ej. 076-267 52 03, braby@telia.com

KÖPES Frimärken köpes av samlare. 054-21 46 03

ÖVRIGT BORTSKÄNKES: Hämtas på Våxnäs Karlstad. Soffbord, fura, 80 x 130 cm höjd 60 cm + sidebord 75 x 75 cm. 070-274 31 09 Musiker sökes som vill spela COVERS och eget.För mer info: 0554-40416, 070-427 95 41 eller mejla jarmo.kil@ telia.com & statusquiz@telia.com

Annonser i nästa Klippet införs senast 17/1.

Betala även med Swish!

Swisha 20 kr till 123 678 21 30 mottagare KHaktuellt och få fet text för större uppmärksamhet. Ange namn och nummer du swishat från i annonsen.

SÄLJES

KÖPES

ÖVRIGT

Annonsera i Klippet: • Fyll i talongen (texta) och skicka till Klippet, KHaktuellt, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad eller maila till klippet@svenskmediakonsult.se.

TEXT:

• Du kan få med bilder i din annons om du bifogar bilden i ett mejl. • Vid ”personligt” skicka med frankerat kuvert för återsändelse av svar som vi förmedlar till dig. • Max 300 tecken/annons, gäller även annonser som skickas via mejl. Texta tydligt, tack!

Jag bifogar/har swishat 20 kr och får då fet text för större uppmärksamhet.

• Vi annonserar inte ut tjänster.


Rikskrysset 7719

Lösningen publiceras om tre veckor.

BILDENS ORT

Tävling 7719

Lösning och vinnare från vecka 48

Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter!

Så här gör du: Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver:

1

2

3

4

5

6

Omvandla bokstäverna till en sexsiffrig lösningskod i de gula rutorna enligt nyckeln här nedanför: ÅÄÖ=1

GHI=4

ABC=2

JKL=5

PQRS=7 TUV=8

DEF=3

MNO=6

WXYZ=9

Tävla senast söndag 29 december kl. 24.00 på ett av följande sätt: Webb: http://respons.wordex.se Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr. Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in 7719 följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr. Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) 7719 (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift.

1:a pris (10 lotter): Bertil Gunnarsson, HÖRBY. 2:a pris (6 lotter): Yvonne Karlsson, VISBY. 3:e pris (3 lotter): Agnetha Blom, VÄSTERÅS.

Vid frågor om inslaget på sidan, kontakta: rikskrysset@bulls.se


40

KHaktuellt #11 2019

GLÖGGTEST 2019 Glögg är ett givet inslag i jultraditionerna och värmer gott kalla vinterkvällar. För att testa årets utbud av glögg inför julen samlades Svensk Mediakonsults medarbetare vid fikabordet en fredagseftermiddag med muggarna i högsta hugg. Kring vissa smaker var vi helt överens medan kring andra betydligt mer delade. Men det är som man säger – smaken är som baken.

Alla glöggsorter är bedömda från 1-5

MED ALKOHOL Tegnér & Son Ekologisk vinglögg 12% Bäst Kryddig, test m i söt smak e alkoh d med inslag ol av russin, kardemumma, kanel, kryddnejlika, lagerblad, ingefära och pomerans. Kommentar: Väldigt god och traditionell glögg. Välbalanserad. Kryddig och väldoftande med rund smak. Betyg: 5

Blossa 19 Aloha 15% Aloha, med smak av passionsfrukt, hibiskus, kokos och kaffe. Kommentar: Tropisk och syrlig smak. God, men inte så glöggig. Smak av ananas och subtila toner av kaffe och kokos. Fin flaska. Betyg: 3

Dufvenkrooks Körsbärspralin Ekologisk 15% Kryddig, söt smak med tydlig karaktär av körsbärspraliner, inslag av kryddor. Kommentar: God med mycket smak av körsbär samt ton av choklad. Betyg: 3

Tegnér & Son Torr Glögg Torr ekologisk vinglögg 12% Kryddig smak med sötma, inslag av mörka bär, kardemumma, pomerans, kryddnejlika och kanel. Kommentar: God doft men tyvärr ingen smakupplevelse. Betyg: 2,5

Blossa Starkvinsglögg Röd 15% Kryddig, påtagligt söt smak med inslag av kryddnejlika, ingefära, torkade dadlar, sirap och kanel. Kommentar: Klassisk och traditionell med god glöggsmak. Betyg: 4

Goder aftonglögg Röd Vinglögg Ekologisk 12,5% Kryddig, söt smak med inslag av kryddnejlika, kanel, russin, ingefära, kardemumma, körsbär och pomerans. Kommentar: Traditionell glögg, välbalanserad med klassisk kryddig, rund och god smak. En given plats på julbordet. Betyg: 4

Dufvenkrooks Saffran Ekologisk 15% Kryddig, mycket söt smak med inslag av torkad frukt, saffran, pomerans och kanel. Kommentar: Härlig och god smak, bra mix med saffran. Touch av bränt äpple. Betyg: 4

Kronovall Svartvinbärsglögg 12,5% Bärig, söt och frisk smak med inslag av svarta vinbär, pomerans, kardemumma och kanel. Kommentar: Syrlig smak av svarta vinbär med fyllig och balanserad sötma. Toner av traditionella glöggkryddor, dock inte mycket. Betyg: 3

White Christmas Vit vinglögg ekologisk 12% Kryddig, söt smak med inslag av pomerans, kryddnejlika, ingefära, honung, torkade aprikoser, kardemumma och kanel. Kommentar: Snäll och mild smak av glögg. God. Hint av russin och plommon. Betyg: 3

Blossa Äppelglögg Spetsad med calvados 15% Kryddig, söt smak med inslag av kanel, röda äpplen, kryddnejlika, apelsinskal och kardemumma. Kommentar: God, spännande och välbalanserad smak. Calvadosen gör smaken lite mer vuxen än vanlig äppelglögg. Betyg : 3,5

Blossa Ekologisk vinglögg röd 10% Kryddig, söt smak med inslag av kardemumma, kanel, pomerans, mörka bär och kryddnejlika. Kommentar: Mycket god med traditionell glöggsmak. Betyg: 4

Alpenglitzern Ekologisk Glüwein 8,5% Kryddig smak med sötma, inslag av körsbär, kanel, apelsinskal, kryddnejlika och skogsbär. Kommentar: Lite annorlunda doft men god smak, lite vinig. Inte lika söt som vanlig glögg. Smakar röda vinbär. Betyg: 3

UTAN ALKOHOL Ferna Svartvinbärsglögg 0% Kryddig, mycket söt smak med inslag av svarta vinbär, kardemumma, körsbär, kryddnejlika, muskot och pomerans. Kommentar: Tydlig smak av svartvinbär, lite syrlig men även söt. Trevlig och god. Smakar som svartvinbärssaft. Betyg: 3

Blossa Vinteräpple 0,5% Fruktig, kryddig, söt smak med inslag av röda äpplen, citrus, kanel och ingefära. Kommentar: Ingen glögg egentligen, men passar bra som variation. God men inte så julig. Tydlig smak av äpple. Både söt och syrlig. Som äppelmust med extra kryddor, hint av kanel och ingefära. Betyg: 3,5

est B äs t i t i lfr alkoho God Jul Glögg Ekologisk röd 0,4% Kryddig, söt smak med inslag av mjuk pepparkaka, vanilj, körsbär, farinsocker och apelsin. Kommentar: Klassisk smak med god doft. Mild men ändå kryddig. Lagom söt. Ton av pepparkaka. Betyg: 4

Dufvenkrooks Limone Ekologisk 0,5% Kryddig, söt smak med inslag av citrus, kanel, kardemumma och ingefära. Kommentar: Väldigt god smak och doft. Frisk smak av citron, lätt syrlig. Inte för söt men inte eller för sur. Dock inte så glöggig. Trevlig variation. Betyg: 4


RESOR

KHaktuellt #11 2019

41

*Här firar svenskarna jul 2019 Reguljärflyg □Miami (1) □Bangkok (5)  □Phuket (3) 

Hit reser svenskarna i jul

□Sydney (ny!)

Allt fler svenskar väljer att fly julstressen och firar istället jul tillsammans med nära och kära på en solig strand, ett böljande hav eller en gnistrande alptopp. Med tanke på hur få semesterdagar man behöver offra för en riktigt lång ledighet i år har man alla möjligheter i världen att ta en välförtjänt paus från alla måsten. Långväga resmål ökar stort och julens hetaste storstad koras.

reguljärflyg ligger långt bort, med undantag för London. De resmål som ligger längst bort är Sydney och Auckland, som båda ökat.

□Colombo (6)

europas hetaste storstad

Charter

Dynamisk paketering, skräddarsydda paketresor, flexibel resplan med få måsten. Uttryck som egentligen alltid funnits där men som i år efterfrågas mer än någonsin. Resultatet av detta är att fler svenskar går från att boka färdiga paket till att skräddarsy sina resor efter sina egna behov. I jul syns en tydlig förflyttning av bokningar från charterlistorna till topplistorna med reguljärflyg. Svenskarna besöker alltså fortfarande i stort sett sam-

ma resmål, man väljer bara ett mer flexibelt sätt att resa dit på. långväga resmål

Med en jul som ligger helt perfekt till för arbetstagarna, med mycket ledighet och få offrade semesterdagar, är det som upplagt för ökningar bland långväga resmål. En annan förklaring kan vara att miljömedvetna svenskar väljer att lägga krutet på en långresa istället för flera korta. I stort sett samtliga resmål på topplistan över

Det råder Londonfeber i jul! Staden klättrar från plats 25 till en stabil niondeplats. Att åka London Eye och titta ut över den glittrande storstaden, ta med barnen på Harry Potter, besöka mysiga julmarknader, smutta på varm glühwein och sjunga med i en musikal eller två är något som svenskarna satsar på 2019. Dessutom ligger det ett stenkast bort, man kan resa hit med tåg och det är ett relativt prisvärt alternativ för den som vill fly julen på hemmaplan.

□Kapstaden (7) □Denpasar (ny!) □Auckland (9) □London (ny!)  □Krabi (ny!) 

□Gran Canaria (1) □Teneriffa (2)  □Phuket (3) □Cancun (9)  □Krabi (4)  □Lanzarote (10) □Gambia (ny!)  □Madeira (ny!) □Montego Bay (ny!)  □Kap Verde (5)  *Topplistan är baserad på försäljning i butik och online under 2019 med avresa 19 – 31 december 2019. Inom parentes syns placeringen vid samma tidpunkt förra året.

K ÄLLA: RESIA

Karlstad – Arlanda

Den snabbaste vägen i vintertrafiken Skippa halka och långa köer. Flyg mellan Karlstad och Stockholm på 50 minuter. God jul och gott nytt år – och välkommen ombord!

Enkel resa

fr

Följ oss på

499,-

Boka på airleap.se


RESOR

42

KHaktuellt #11 2019

RESEKRÖNIKA

GOTLÄNDSK VÄRMLÄNDSKA

H

ej, vilken ära att få inspirera er med mina äventyr och tankar om världens alla hörn. Jag ska börja att kort presentera mig själv genom mina heliga tre G:n - Go, Gla, Gotländska. Go- som i det engelska ordet go, jag älskar när det händer saker och vill alltid vara påväg och söker därför alltid efter nya äventyr. Jag drivs av att få möta människor och lära mig nya saker och få ting gjort, ibland nästan lite för fort om ni skulle fråga folk i min omgivning. Glad- finns det något bättre än att få skratt eller att höra någon skratta. Ordspråket ett skratt förlänger livet, det lever jag för. Ett leende kostar inget och det gör oss mer kreativa, piggare och gladare. Hur underbart är inte det!? Positiv inställning och positivt tänkande kan få mig att bestiga berg, nästan i alla fall. Jag tror mycket på vad vi har för inställning och hur vi med hjälp av positiva tankar kan ta oss hur långt som helst. Många kan säkert tycka att jag är för optimistisk i många lägen, och det gör mig inget för jag blir inspirerad av människor som vågar prova nya vägar och som ser möjligheter istället för svårigheter. Mer leenden i vår vardag, det kan göra din dag och någon annans dag. Gotländska- det finns otroligt många vackra platser på vår jord, mitt favoritsmultronställe är Gotland. Kanske är jag extra patriotisk för denna ö för att jag är född och uppvuxen på Gotland. Det bästa med denna ö är just att det är en ö. Havet är alltid nära, stränderna är så finkorniga så det gnisslar mellan tårna när man går i sanden. Matkulturen är bland det bästa jag upplevt. Inte bara på sommaren är underbar på Gotland utan även hösten, vintern och våren. Det är något speciellt med denna ö som det inte går att sätta fingret på. Man kan fråga sig varför en tjej som jag, som älskar en plats så mycket, väljer att flytta därifrån? Ja, kanske är det min nyfikenhet på nya utmaningar som tog mig till denna underbara stad som jag lever i idag, staden där Sola alltid lyser - Karlstad. Efter snart tre år i stan känner jag mig nästan som en gotländsk värmländska. Just nu i mitt liv så skulle jag inte vilja befinna mig någon annanstans än just i Karlstad med min älskade familj. Jag ser med spänning fram emot nya äventyr och ett nytt och spännande år som vi har framför oss. Därför vill jag passa på att önska er alla en underbar jul och ett gott nytt år, så ses vi 2020 igen! Rauk on!

Sabina i Schweiz största stad Zürich.

Foto: privat

”Det är ett jättefint land” Ett litet land men med mycket att upptäcka är Schweiz. Sabina Pettersson levde där ett år som au pair och hann då upptäcka stora delar av landet med allt från de majestätiska Alperna och Europas största vattenfall till storstäder och små byar. – Jag blev kär i landet. Det var väldigt bra människor där. Det var häftigt att bo i ett annat land, säger Sabina Pettersson.

trespråkigt land

RESA. För ungefär två år sedan återvände Sabina Pettersson hem till Hammarö efter ett år som au pair i Schweiz. Förutom att ta hand om de

två barnen och lära känna sin värdfamilj passade hon på att upptäcka hela landet under året hon var där. Innan hon resta hade hon pratat länge om att

REGI MAGNUS BERG

EMELIE AHLIN

Kommunukationschef, Air Leap

□ Ny vd vid Karlstad Airport Nu står det klart vem som tar över rollen som vd för Karstad Airporte, efter att Hans Wennerholm i våras aviserade för sin pensionsavgång. Ny vd blir Camilla Sperling, som är nuvarande flygoperativ chef för Braathens Regional Aviation. Hon har arbetat i ledande position i flygbranschen under större delen av sitt yrkesliv och

är i grunden pilot. Hon kommer börja tjänsten som vd den 1 april 2020. –  Med Camilla får vi en vd med gedigen branschkunskap och lång erfarenhet av personalledning. Vi ser fram emot att få börja jobba tillsammans med henne, säger Mikael Lundström, ordförande för Karlstad Airports styrelse, i ett pressmeddelande.

testa på att vara aupair och efter att ha läst en artikel från någon som varit det i just Schweiz blev hon förtjust. – Jag visste inte så mycket om landet, men det var annorlunda. Annars var det många som åkte till USA. Det jag egentligen visste om Schweiz var Alperna typ, säger Sabina.

KARLSTADS NYÅRSREVY

31 DEC-25 JAN BILJETTER PÅ TICKETMASTER.SE

I familjen hon kom till var mamman svensk och pappan engelsk så i hemmet var det enkelt med språket. Utanför hemmet, och i resten av landet, var det dock lite svårare. – Det är ett jättefint land, men det var lite svårt med språket ibland då det är trespråkigt. Jag bodde i den tyskspråkiga delen. Sabina bodde med sin värdfamiljen i byn Weidlisbach, som ligger utanför staden Solothurn. – Byn var jätteliten. Det som fanns var en affär, en lekplats och en tågstation. Under tiden hon bodde där fick hon läsa tyska med flera andra au pairer. Där fann hon en vän som delade hennes upptäckarlust och tillsammans gjorde de många resor. – Under lediga helger åkte vi iväg lite överallt. Vi båda tryckte det var kul att se hela landet. De upptäckte då alla olika delar av landet, som präglades av de olika språken. – Den italienska delen sen var som Italien och den franska som Frankrike. Det var häftigt.

ELLER SCALATEATERN 054-190080

150 meter brett De åkte mycket till småställen när de hade någon ledig dag mitt i veckan och fick mycket tips från värdfamiljen. Lediga helger gjorde de lite längre re-

sor i landet. – En var när jag fyllde 20, då åkte vi upp till Luzern och åkte ner för bergen med rodelbahn. Det var jättehäftigt. Det är berg-och-dalbaneaktigt fast du styr själv. Sen att det var i Alperna, det var väldigt mäktigt. Det kommer jag inte glömma i första taget, säger Sabina. Ett ställe de besökte var Kreuzlingen, som ligger nära Konstanz i Tyskland. Där finns nämligen Europas största vattenfall Rheinfallet som har en bredd på 150 meter brett. – Det var inte så högt, men väldigt brett. Vi kunde åka väldigt nära då vi åkte dit med båt. I den staden passade de även på att ta en kort sväng över landsgränsen till Tyskland. – Det är det som är så kul. Vi var även i Italien när vi var i den italienska delen. Man kan promenera över och se andra länder. upptäcktsfärder

– Det är ett rikt land, på alla ställen man har åkt till är det vackert. Sedan var det såklart kontraster mellan små, gamla byar och storstäderna. – I huvudstaden Bern var det vissa hus som var lägre ner i marken, nästan som i gropar. Förr var det så för att rika bodde där, och de bodde över alla andra. Det var min värdmamma som berättade det. Finns det något ställe du rekommenderar lite extra? – Staden Luzern, den skulle jag rekommendera alla att åka till. Vill man se den fina delen av Schweiz ska man åka dit. Det var magiskt. – Alperna var också häftigt. Men jag skulle nog rekommendera upptäcktsfärder. Det


RESOR

KHaktuellt #11 2019

43 BilsEmEstEr

i samarBEtE mEd

KH

läsarerbjudande: Upplys reskoden ”KHaKtuellt ” – så får du automatiskt rabattpriset.

Upplev Nordtyskland 2 nätter

1.199:-

Julmarknad i Neumü nster 2 km 25/11-23/12 2019

Sabinas favoritstad i Schweiz är Luzern.

I Schweiz fanns de massvis av kossor som gick fritt överallt, vilket Sabina älskade.

På besök i Gruyère med en fantastisk utsikt.

Best Western Hotel Prisma HHH i Neumünster Se fram emot en minisemester på det trevliga Best Western Hotel Prisma som ligger i staden Neumünster – 113 kilometer väster om färjan i Puttgarden och 97 kilometer söder om gräns-staden Flensburg. På promenadavstånd från hotellet ligger Neumünsters gamla stadskärna (2 km) med flera butiker, caféer och restauranger och under din minisemester kan du hinna med båda sightseeing och shopping: Besök bl.a. Designer Outlet (7 km). Ankomst: Valfri t.o.m. 20/12 2019 samt torsdag och fredag 2/1-20/6 2020. Valfri 14-22/5 samt 11/4 och 30/5 2020.

Pris per person i dubbelrum

1.499:-

Pris utan reskod 1.649:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • Välkomstdrink • 2 x 3-rätters middag/buffé • Greenfeerabatt • 15 % rabatt på entré till badland

Barnrabatt: 1 barn 0-5 år gratis. 2 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år 1.349:-.

Herrgårdsweekend

Något som Sabina fastnade för, och nu saknar, var deras ostfondue. finns så mycket. En stad hade till exempel nummer elva som sin grej. Den hade exempelvis elva brunnar och det fanns elva ingångar till staden. Sabina har inte varit tillbaka till Schweiz sedan hon lämnade värdfamiljen, men vill definitivt åka tillbaka någon dag. – Jag kan sakna än idag när

man tittar ut genom fönstret och inte ser Alperna. Det var häftigt att se. Något annat du saknar, utöver miljöerna? – Ostfondue! Det saknar jag. Och chokladen, säger Sabina.

Här ser man Alperna från berget Jura, som låg där Sabina bodde.

JULCATERING

3 dagar, buss, 4-bäddshytt p/p (2-bädds + 200:- p/p) 5/2, 19/2, 4/3, 18/3, 1/4, 15/4, 29/4, 27/5, 3/6 17/6. 3/7, 17/7, 29/7, 5/8, 2/9, 16/9...från 895:-

Spa/hälsoresa till Pärnu

anna nordström 070-530 65 60

TALLINNKRYSS fr. 895:-

070-265 63 27

8 dagar, del i 2 bäddshytt och dubbelrum, mat och 15 behandlingar ingår. 17/2, 9/3, 23/3, 6/4, 20/4, 11/5, 1/6, 3/8, 17/8 31/8, 14/9, 28/9, 12/10, 26/10........från 5295:Boka gärna online eller besök vår Facebooksida

Ta flygbussen till Karlstad airport

1.849:-

Pris utan reskod 1.999:-

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 2 x 3-rätters middag • Rum med terrass • Fri Wi-Fi Ankomst: Fredag 10/1-12/6 och 4/9-13/11 2020. Extranatt in kl. frukostbuffé endast 500: Barnrabatt 1 barn 0-3 år gratis. 2 barn 4-12 år ½ priset. Extrasäng från 13 år 1.199:-.

Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Beställ på

Boka via vår webbplats eller genom att ringa 0771-32 32 00. Gäller avgångarna som går till Stockholm Arlanda. Trevlig resa!

varmlandstrafik.se | 0771-32 32 00 | facebook.com/varmlandstrafik

Ulvsby Herrgård HHH i Värmland Värmland är berättarnas och sinnenas landskap – och ren naturidyll. Det är inte för inte som värmlänningarna själva säger att ”här är nästan onödigt vackert”, och nu kan du tillbringa en avkopplande weekend mitt i all denna härlighet med bas på en historisk herrgård anno 1630. Herrgården ligger mitt i en lantlig pastoral miljö, strax norr om Sunne (4 km) vid sjön Fryken (200 m), som du kan skymta genom björkallén. Missa inte ett besök på Selma Lagerlöfs Mårbacka (14,5 km) där du får en fin inblick i Nobelpristagarens liv.

Bussen alltid med till Estland! PETERS BUSS AB

0563-81331 • www.petersbuss.se

Kom ihåg reskoden: KHaktuellt

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.


Hos oss kan du boka:

ROT & RUT på fakturan

Jultomte • Snöskottning • Helgstädning 054-86 02 20 • karlstad@veteranpoolen.se

206.400

235.400

270.900

Nissan QASHQAI: Bränsleförbrukning WLTP blandad körning l/100 km: 5,3–7,2. CO2-utsläpp g/km: 140-183 (NEDC-BT: 100-138). Just nu sparar du 19.000 kr på samtliga versioner av QASHQAI Euro 6d, dock ej utrustningsnivå Visia. På QASHQAI DIG-T 160 DCT blir besparingen 35.500 kr. Kampanjerna gäller tills vidare och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad.

Profile for KHaktuellt/Fastighetsmarknaden

KHaktuellt 2019 #11  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...

KHaktuellt 2019 #11  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...

Advertisement