Page 43

MAT & DRYCK 41

KHaktuellt #11 2018

Julstämning i mataffärerna

Snart är julen här. Vi ska handla klappar och godsaker till julstrumpan, men snart börjar också julruschen i alla matbutiker. Men vad är det egentligen vi köper mest av, vad kan vi inte vara utan på julbordet? Ändras våra traditioner eller ser julborden lika ut från år till år? För att ta reda på det har KHaktuellt ställt några frågor till butikerna i Värmland.

JÖRGEN BECKMAN COOP NOLGÅRD, HAMMARÖ 1. – Det som vi säljer allra mest i vår butik är julmust, clementiner och kaffe till julen. 2. – De nya trenderna som vi ser är att kunderna söker magrare alternativ och ekologiska alternativ. Något som kommer starkt till julbordet är vegetariska alternativ, där utbudet växer kraftigt.

SVENSK ARNAS FAVORITER PÅ JULBORDET Julskinka och knäck är svenskarnas populäraste julmat, enligt den online-analys som Bisnode genomfört. Analysen bekräftar också att svenskarna älskar julgodis. Analysen utgår från data från tusentals matsajter i Sverige och Europa där Bisnodes algoritmer identifierat de viktigaste nyckelorden kopplat till julbordet. Tillsammans med en analys av nyckelordens popularitet i websökningar har svenskarnas favoriter på julbordet identifierats. Topplistan över svenskarnas populäraste julmat toppas, inte oväntat, av den traditionella julskinkan.

1, Vad säljer ni mest av inför julen? 2, Ser ni några nya trender på julbordet?

Bisnodes julindex

CHRISTINA SVANBERG WIIK ICA SUPERMARKET SKÅRE

FREDRIK JANSSON ICA SPARA VÅXNÄS

▫▫Julskinka (100)

1. – Jag tror faktiskt att det är julmust. Det finns olika sorter och olika storlekar så det blir i antal ganska många. 2. – Vi ser att det ändras sakta men säkert år från år. Den yngre generationen äter på ett annat sätt och skapar nya traditioner. Om 20–25 år kommer julbordet se ganska så annorlunda ut. Det är inte många som gör sin egen julskinka längre, de flesta köper skivor i lösvikt.

1. Den mest sålda varan nu innan jul är som större delen av året mjölk! Inte långt efter hamnar en annan kär dryck nämligen julmusten. Sedan kränger vi rejäla mängder av clementiner samt risgröt i tub. 2. Vi ser tydliga trender mot de mer vegetariska alternativen. Kunden är idag insatt i samhällsdebatten och väljer ofta mer grönt på tallriken mot tidigare.

▫▫Lussekatter (20)

▫▫Knäck (55) ▫▫Jansons frestelse (48) ▫▫Pepparkakor (17) ▫▫Rödbetssallad (1) ▫▫Risgrynsgröt (14) ▫▫Gravad lax (13) ▫▫Ischoklad (11) ▫▫Lutfisk (8) (Julindex visar sökordens popularitet)

LOKAL

MAT EN GODARE JUL

MED VÄMLÄNDSK

MATGLÄDJE

LOKA L

MAT

NÄSTGÅRDS JULSKINKA

79)= /kg

HEMGÅRDEN PRINSKORV

79)= /st

840 G

PRINSKORV

L KA LO

Hemgården. 840 g. Jfr-pris 95,12:-/kg.

LOKAL

MAT

T MA

NÄSTGÅRDS RÖDBETSSALLAD

25k/st 400 G

RÖDBETSSALLAD

Nästgårds. 400 g. Jfr-pris 62,50:-/kg.

45k/st

ADVENTSBAKELSER 2-PACK

JULEN GÖR VI

TILLSAMMANS.

KHaktuellt 2018 #11  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...

KHaktuellt 2018 #11  

KHaktuellt -Tidningen för alla - är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning. KHaktuellt publiceras i 12 nummer varje år. Hål...