Page 1

NUMMER 11 โ€ข 19 DECEMBER 2011

Nystart pรฅ รฅrett โ€“ sรฅ gรถr du sid 9

Duka ๏ฌnt fรถr jul ul & nyรฅr sid 16

sid

ร…RGร…NG 20

Absolut nolll sid 33-35

34-35

Allt fรถr jul- och nyรฅrs๏ฌrandet

ร…k pรฅ ster me skidse sid 39

GRUPPFร–RSร„NDELSE TILL HUSHร…LL I KARLSTAD, HAMMARร–, KIL, FORSHAGA OCH DEJE

Julstรคngt frรฅn 21 dec Nyhet: ร€ la carte-lunch. Kvรคllsรถppet: Fre, lรถr & sรถn. ย‡0|UXGGVY+DPPDU|

Vi รถnskar vรฅra kunder och samarbetspartners en God Jul och ett Gott Nytt ร…r Fร–RSร„KRING & FINANS

,BSMTUBEttXXXGPSTBLSJOHPmOBOTTF

Tel 054-85 44 85 Stormgatan 4, ร–rsholmen www.officedepot.se


2

KH aktuellt 11/2011

Post- och besöksadress: Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad Telefon växel: 054-18 77 18 Telefax redaktion, annons: 054-53 45 80 E-post redaktion: redaktionen@svenskmediakonsult.se E-post annons: info@svenskmediakonsult.se, annons@svenskmediakonsult.se E-post enskild medarbetare: fornamn@svenskmediakonsult.se Hemsida: www.svenskmediakonsult.se Ansvarig utgivare/VD: Joachim Svärdh Upplaga: 60 000 exemplar Tryck: V-TAB Örebro 010-480 66 00 Distribution: SDR Svensk Direktreklam samt Posten. Årgång 20. Nummer 220 från starten. Nästa utgåva av KH aktuellt kommer måndagen den 23 januari.

Medlem i

KULTUR I KORTHET

NR 11 2011 • 19 DECEMBER

Renen på första sidan har koppling till tidningens juliga innehåll.Vi skriver om allt från julgranar till vad man ska tänka på i FOTO: THOMAS HAWK helgtrafiken.

God jul och gott nytt år

Å

ret har gått i en rasande fart och man kan knappt förstå att det är 20-årsjubileumets sista tidning som producerats. När man sitter och blickar tillbaka på allt som hänt under året, alla ämnen och händelser vi har bevakat kan man bara förundras och inser snabbt att de är ganska många. Vi kan bara konstatera att vi även i fortsättningen kommer arbeta hårt för att leverera en intressant och läsvärd tidning.

TILL SKILLNAD från de senaste åren då det varit ganska kallt med mycket snö har hösten varit mild och snön har till stora delar lyst med sin frånvaro. Det stoppar oss inte från att ge oss ut i skidspåret. För att få till skidåkningen på bästa sätt har vi tagit hjälp av den olympiska medaljören i sprint, Tobias Fredriksson, som berättar om vallning och vad man kan göra för att förbättra tekniken. Med jul och nyår i antågande har vi laddat upp för att ge er tips på mat, julpynt för att täcka hela jul- och nyårshelgen. På sidan 15 hittar du en artikel om julpynt och på sidorna 16-17 hittar du intressant läsning om hur du gör en trerätters nyårsmiddag med tillhörande festdukning. Som en del under tillväxtsidorna väljer vi i det här numret att lägga lite extra krut på de ekonomiska aspekterna. Är du intresserad av att starta ett bolag eller kanske expandera verksamheten med en filial lovar jag att du inte blir besviken. Under året som gått har vi fått ett nytillskott i form av ”resesidor”. Om du funderar på att fira nyår i fjällen finns inspiration som passar just dig. Efter en lång och mörk höst kan det vara läge att spendera några dagar i soliga och vita backar. Elller vad tycker du? ALLA MEDARBETARE på KHaktuellt vill nu tacka för ett givande och intressant år. När vi återvänder i januari 2012 är tidningen inne på sitt 21:e utgivningsår. Ha nu en god jul och ett riktigt gott nytt år önskar alla medarbetare på KHaktuellt

Trevlig läsning!

Mera läsning Kom igång med träningen Ekonomisidor Ombesiktning eller inte?

sid. 12 sid 28-30 sid 32

Fotografen Niklas Nikitin gjorde en drömresa till Antarktis 2009 och delar nu med sig av sina upplevelser i fotoutställningen ”AntFOTO: NIKLAS NIKITIN arktis – en resa till sydliga breddgrader”.

”Jag vill visa allt man kan uppleva på Antarktis” Karlstadbon Niklas Nikitin reste till Antarktis år 2009. Nu delar han med sig av sina upplevelser i en fotoutställning på Naturum Värmland. Besökaren får bland annat komma nära kungspingviner, elefantsälar och vikvalar. – Jag vill visa allt man kan uppleva på Antarktis, även där finns grönt hav och perfekta sandstränder, säger Niklas Nikitin. KULTUR Utställningen ”Antarktis – en resa till sydliga breddgrader” hade vernissage den 12:e november och förutom drygt ett tjugotal fotografier tagna av Niklas Nikitin visas ett bildspel i hörsalen där 70 bilder ingår. Bildspelet är tonsatt av Karlstadbördiga Joakim Brunström och visas i en kronologisk ordning – betraktaren får kort och gott följa med på resan runt Antarktis. – Det var en drömresa sedan länge

”Det är svårt att beskriva hur det är att ha en hel grupp med pingviner bredvid sig”, säger Niklas Nikitin.

tillbaka. Det är svårt att beskriva hur det är att ha en hel grupp med pingviner bredvid sig som piper och tittar på dig. Det var en fantastisk känsla, säger Niklas Nikitin.

Tänkte på miljön Han valde att resa med ett företag som har en uttalad miljöpolicy och som har med guider som ser till att resenärerna inte kommer för nära pingvinerna. – Vi fick inte vara närmare än fem meter från djuren, då bad guiderna oss att backa. Men om man

stod helt stilla och pingvinerna själva kom nära av nyfikenhet så fick man lov att sitta kvar. På vissa ställen fick man bara vara maximalt 50 personer iland på ön samtidigt. Under resans gång gjordes flera landstigningar; tre på Falklandsöarna, sju på Sydgeorgien, en på södra Orkneyöarna och fyra på Antarktiska halvön. – När man lämnade varje ö fick man lämna in stövlar och kläder för sanering så att inte det följde med exempelvis gräsfrön till nästa ö, säger Niklas.

GÄLLER ÄVEN PROGRESSIVA FR. 1795:Hos Specsavers Optik får du två par glasögon till priset av ett. Välj ditt andra par från samma prisgrupp med enkelslipade standardglas, eller progressiva glas från . Välkommen! KARLSTAD: Drottningg 5, 054-15 11 33. www.specsavers.se 2 för 1 gäller samma recept, när du köper bågar från 795:-/märkesbågar för 1995:- inkl enkelslipade standardglas index 1,5 eller med progressiva glas fr. 1000:- extra. När du köper progressiva glas får du samma typ av standardglas (Enkla 1,5, Premium 1,5 eller Elite 1,5) i det andra paret. Vid val av andra glas eller ytbehandlingar, tillkommer kostnad för båda glasögonen, enl. ord. prislista. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Hur kallt var det? – När det var som kallast var det fyra, fem minusgrader och som varmast några plusgrader. Jag reste i november och då var det senvår vid Antarktis. Är det något av fotografierna i utställningen som du känner lite extra för? – Ja, en närbild på två kungspingvinger samt en vy över Golden Harbour med massvis av kungspingviner och elefantsälar. Den förstnämnda har jag döpt till Färgprakt, kungspingvinerna har otroligt fina färger. Vilket är grundsyftet med utställningen? – Jag vill visa spannet – allt från det söderhavsliknande klimatet till det som folk kanske främst tänker på – snö och is, samt det fantastiska djurlivet naturligtvis. Utställningen pågår fram till den 15 april på Naturum Värmland. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

Två pa r

enkels

fr.

lipade

795:-


3

KH aktuellt 11/2011

Blommor fĂśr juletid KĂ„LLA: BLOMSTERFRĂ„MJANDET.SE

MATHIAS ERIKSSON

Rosenkallan, Anthurium andraeanum, är växtvärldens snobb, med sina skarpa färger, blänkande grÜna blad och stadiga växtsätt. Blomman bestür av en kolv och ett hÜlsterblad som kan ha sam-

ILBUD – GODS, TAXI, BUSS Avtalspriser fÜr fÜretag

www.taxikurir.se

Gruppresor 2012 Boka nu och fü Üppet kÜp och fritt avbeställningsskydd! Gäller bokningar gjorda senast 31/12 2011 fÜr bussresor med avgüng efter 1/4 2012.

Lena Berndtsson 054-18 77 18 073-750 04 00 lena@svenskmediakonsult.se

ANNONSBOKNING MODEBUTIKEN MED KVALITÉ, KUNSKAP & STIL FÖR ALLA KVINNLIGA FORMER STL 38 - 56

Julklappstips & presentkort! Ytterplagg, jeans, ns s, s, tunikor, sjalar & accessoarer

ma eller olika färg, beroende pĂĽ sort. RĂśtt, vitt och rosa är grundfärger fĂśr bĂĽde kolv och hĂślsterblad men det senare ďŹ nns ocksĂĽ i spännande erfärgade varianter. Rosenkallan ger mycket fĂśr en ringa arbetsinsats – den blommar ĂĽret runt och kräver lite skĂśtsel. StĂĽr vackrast fĂśr sig själv i en stilig kruka.

Elegant blomma

En ĂĽ femti, tvĂĽ kronor. Dygnet runt

BOSTAD Julstjärnan, Euphorbia pulcherrima, fÜrnyar sig numera hela tiden, till glädje fÜr alla som vill variera julpyntandet och hitta en personlig stil. En klassisk men ändü annorlunda, och mycket elegant sort är ’Jester’. Den har smalare och mer upprätta blad än vi är vana vid. Närmast är formen pü hÜgbladen att likna

vid en tulpan. Färgen är äkta julrĂśd och bladen maďŹƒgt mĂśrkgrĂśna. Julstjärnor är lättskĂśtta men har ett speciďŹ kt krav fĂśr sin Ăśverlevnad. Drag och minusgrader kan gĂśra att den lämnar in pĂĽ studs. Kräv ordentlig inpackning i butiken och kĂśr hem med blommorna meddetsamma.

150 200

Till jul är det julblommor vi vill ha – sü klart. Julstjärnan hüller sin ställning som julens büde start- och müllinje, medan rosenkallan gärna für stanna lite längre in pü nästa ür.

Spanien 30 dgr........................3/2, 24/2 Prag 7 dgr ..................................5/4, 7/5 Hollands blommor 6/7 dgr ..............................10/4, 16/4, 17/4 Rom, Capri & Pompeji 8 dgr........ 19/4 Natur & kultur i Toscana 10 dgr.. 27/4 Kroatien 12 dgr.................................2/5 Vin & sparris i Tyskland 7 dgr.........6/5 Berlin & Spreewald 5 dgr .......6/5, 5/8 KÜpenhamn 3 dgr ..................11/5, 4/7 Skagen 3 dgr .........................18/5, 24/8 Floriaden i Holland & Rosenparker i Tyskland 6 dgr ........4/6 Büt & cykel längs Weser 7 dgr .......4/6 Alsace & Fra. Rivieran 11 dgr .........8/6 Trollstigen & Geiranger 3 dgr..... 18/6 BodensjÜn runt pü cykel 9 dgr ... 30/6 Mainau & Tyrolen 9 dgr ......30/6, 14/7 Kontakta oss fÜr bokning och mer info!

mathias@svenskmediakonsult.se

Julstjärnan är en riktig stämningshÜjare i juletid.

skoghalls skomakeri Byte av blixtlås 3 på jackor mm. 50:- Vi hämtar och lämnar på måndagar. :VSNH[HU:RVNOHSS[LS

Välkommen till din kontorsleverantÜr

URVAL FRĂ…N

VĂ…R MENY! AN TI PAS TI

SECONDI PIATTI – CARNE

F Ă– R Ă„T T E R

KĂ–TTRĂ„TTER

Hummer

Agnello Racks

och jordärtskockssoppa med tryffel

Lamm Ăśverbakat med oliver, soltorkade tomater & Ăśrter. Serveras med rostad vitlĂśk & rĂśdvinssĂĽs

Havskräftor Fänkolsgratinerade pü en bruschetta

Di Manzo

Misto Italienska chark- & ostspecialiteter med klassiska tillbehĂśr

Carpaccio pĂĽ oxfilĂŠ med ruccola och pinjenĂśtter

I N S ALATA .$5/67$'

Du vet väl att vi kan üterfylla dina tomma skrivarpatroner?

0555-130 15, www.gruppresor.se TelefonÜppet även lÜrdag och sÜndag

.XQJVJDWDQE‡7HO ZZZUH¿OOEXWLNHQNDUOVWDGVH

OxfilĂŠ med skogssvamp, gorgonzolasĂĽs. Serveras med lingonchutney

Vitello KalventrecĂ´te serverad med rosĂŠpepparsĂĽs & tryffelskum

Saltimbocca

S AL L AD

KalvytterfilĂŠ med lufttorkad skinka, mozzarella & salvia

Insalata Di Caesar Insalata Di Mare

Svartvinbärsglacerat ankbrÜst med choklad- & cassisüs

Anatara

Scampi, pilgrimsmusslor och lax. Serveras med ingefära, chili samt en Ürtaioli

PLANKSTEK Venedig Palermo

Pollo KycklingfilÊ frün Marieholm, glacerad med päron & basilika. Serveras med risotto

SPECIALITA DI CAZANOVA Piatto Di Cazanova Varma rätter av oxfilÊ & kyckling

PR I MI PI ATTI

Piatto Di Mare

PAS TAR Ă„T T E R

Varma rätter av fisk & skaldjur

Pasta Tortellini

D O LCE

Cognacflamberad scampi i chèvre- och hummersüs

Markiser & persienner tXXXTVOPGGDPN

Kvällens färska fisk!

D E S S E RT E R

Tiramisú med Frangelico Gelato Skogsbär Carpaccio pü ananas med vit choklad- & basilkaparfait samt cocosstüng

GOD JUL OCH GOTT NYTT Ă…R

God Jul & Gott Nytt Ă…r Ăśnskar

Ăśnskar personalen

MODE

SynvĂĽrdskliniken i Klara, Leg. optiker Maria Adolfson Gustafsson

Ă–. Torggatan 19, Karlstad 054-21 77 74 www.ejasmode.se

;LS‹^^^THYPHVW[PRZL

CAzANOVA

DROP IN Norrstrandsg 25 Karlstad 054-18 29 77

KUNGSGATAN 16, KARLSTAD, 054-10 09 50

www.cazanova.se


4

KH aktuellt 11/2011

Cabary firar trettioett med nytt och Cabarys nyårsrevy firar 31 år i år. Det väljer Kulturföreningen Cabary att fira med återvinning i dubbel bemärkelse. – Vi tänker nytt fast vi använder gammalt - både en del av scenografin och en sketch från 2003 dammas av och återanvänds, säger regissören Suzanne Carling. NÖJE Allting tog sin början inför nyårsafton 1981. Då bestämde sig fyra herrar; Claes-Göran Agnemyr, Sven Westerdahl, Bengt Davidsson och Pär-Åke Sjöberg, för att starta en egen nyårsshow. Under årens lopp har revyn vuxit sig allt större och från att ha varit 25 eldsjälar kräver nu varje produktion runt 60-70 personer.

Eco och närproducerat Årets uppsättning heter ”Cabary Eco – Närproducerad revy” och eco-märkningen sätter sina spår i produktionen. Sketchen ”Smaken är som baken” från 2003 dammas av och återanvänds efter att ha vunnit en publikomröstning på internet. Även delar av scenografin

I nyårsrevyn Cabary tas ämnen upp som varit aktuella under året. Repetitionerna har pågått i några månader. Lena Karlsson och Johannes Mogren medverkar i

är återvunnet material, den lånas in från Värmlandsteatern. – Delar av kostymförrådet är återvunnet material, både gammalt och nytt. Vi använder oss av plast och förpackningar – det går

att skapa flärd med hjälp av bubbelplast, säger Suzanne Carling.

Lokala nyheter Sketchunderlaget utgörs av ämnen som varit på tapeten under året – i stor och liten skala. – Begreppet LCHF kan knap-

STÄDAT, TVÄTTAT

& STRUKET!

Vi erbjuder följande tjänster:: MATTVÄTT- Nu större, vi hämtar & lämnar KEMTVÄTT VITTVÄTT

MANGLING SKJORTABONNEMANG S TTVÄTTAR BÅTKAPELL

HEMSTÄDNING FLYTTSTÄDNING FÖNSTERPUTS

Vi önskar våra kunder God Jul & Gott Nytt År

23/12 öppet till 13.00 Julstängt 27/12 - 30/12 Vi har öppet igen som vanligt den 2/1 2012

past ha undgått någon och Melodifestivalen kan man inte heller komma ifrån. Vi utgår även från lokala nyheter – alla kan relatera till myggplågan i Deje. Hon berättar att man valt att utnyttja att flera av medverkande skådespelarna har breda, värm-

ländska dialekter. – Vi leker mycket med dialekterna, värmlänningar gillar att skratta åt varandras dialekter. Det enda som inte är återvunnet är skådespelarna, med vissa undantag. – Magnus Berg är den gamle

räven i gänget, han har medverkat i drygt tio år. Anne-Lie Örnborn stod på scenen i Cabary första gången förra året men resten är nya: Johannes Mogren, Joakim Bergqvist, Lena Karlsson och Eva-Mi tapper. Vi har en stor bredd ålders- och erfarenhetsmäs-

Världens roligaste jullov! 23dec -10jan har vi öppet mellan 10-18 (Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen)

Öppet: mån-fre 10-17.30 Lunchstängt 13-14

054-15 71 95

054-51 70 80

Norra Allén 1, Karlstad t Fri parkering

www.nojesfabriken.se/lekland


5

KH aktuellt 11/2011

gammalt

BehÜver ni hjälp ä p med en? n? bokfÜringen? Kontakta Camilla Svärdh

IGS IGS RnVTVSHYGIVEH VIZ]

REVY MED MENY! Jag utfÜr: nè,�PANDEèREDOVISNING nè+UND èOCHèLEVERANT�RS RESKONTRA nè,�NESTTNING nè-OMS èOCHèSKATTEDEKLARATIONER

Boka kaa en en helafton helaft he aft fton on med medd rrevy evy oc ev och välsmakande meny pü Restaurang Plaza!

GE BORT ETT PRESENTKORT! En uppskattad En upp skat k ttadd julklapp julk lkl klapp la ttill ililll ffamilj, amilj ilj vänner och kollegor. Revy, fika, programblad och garderob – allt i ett!

Tel. 054-18 77 18 www.svenskmediakonsult.se

Scalateatern 31/12-28/1

Biljetter: Scalateatern 054-19 00 80 | ticnet.se

LAND, VATTEN OCH BARNGYMPA ¸QQFUUJEFSKVMPDIOZÇS

sĂĽng- och sketchgruppen.

sigt i sketchgruppen. Allt frün prossküdisar till unga talanger inom ett spann pü 17-50 ür.

Premiär pü nyürsafton Premiären äger rum pü nyürsafton och totalt ges 17 fÜreställningar till och med 28:e januari.

FOTO: EMIL JONSSON

– Vi hoppas slü vürt publikrekord. Cabary är en revy med dans och süng som gür i raketfart och som fÜrhoppningsvis für publiken att skratta riktigt mycket, säger Suzanne Carling. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

EFDFNCFS EFDFNCFS45¨/(5 KBOVBSJ KBOVBSJ45¨/(5

Vi Ăśnskar vĂĽra kunder en riktigt God Jul & Gott Nytt Ă…r!

Rüdalsvägen 11, Ilanda, Sküre rXXXCBDLNBOTTUFOTF

Bo

Anna-Cari

Lolita

t r a f l l u F hos oss!

Pelle

Christer

Kicki

Ulrika

Gunnar R

Anmälan och information: 010-476 47 90 -91 www.korpenkarlstad.se

God Jul & Gott Nytt Ă…r Ăśnskar Lotta med personal!

:EVHEKEVÂŻˆ.YRKQERWKEXER:MOIR/EVPWXEH 8IPJE\ˆIWFYXMO$XIPMEGSQ

God Jul & Gott Nytt Ă…r

God Jul & Gott Nytt Ă…r

Trygghet & kvalitet, allt inom städ!

God Jul & GottNytt Ă…r Ăśnskar Ellen!

Ăśnskar vĂĽra kunder och samarbetspartners

Se vĂĽrens nyheter pĂĽ hemsidan!

KARLSTAD KORPFĂ–RENING

6IWIVZHIPEVXMPPHIžIWXEQmVOIRMRSQO]PJV]W XZmXXXSVOHMWOQEWOMRQMGVSWTMWžmOXEVSGL ZmVQIZm\PEVI Z\ 6ITEVEXMSREZHEQQWYKEVI QERKPEVSGLLYWLoPPWEWWMWXIRXIV

VI PĂ… KARLSTADS KIROPRAKTORKLINIK

VĂĽrens aktiviteter bĂśrjar from 16 januari!

Nattvindsg. 5 | 070-474 09 11 | www.lottastad.com FĂśretag och privatperonser | Innehar F-skattsedel

Nyheter!

Vi Ünskar alla en kunder & vänner ytt År! God Jul & Gott N /12-8/1. Semesterstängt 13

)/ ,+( '-"0,)/ ,+()*1 )/ ,+(')%0

Stephan

Peter

Gunnar A

God Jul och Gott Nytt Ă…r Ăśnskar vi pĂĽ

Ann

,JSPQSBLUJLt4KVLHZNOBTUJLt.BTTBHFt"LVQVOLUVS *MĂŠHHTTVMPSt-ĂŠLBSFt'ĂšSFMĂŠTOJOHBSt4UĂšUWĂŒHTCFIBOEMJOH MĂĽn-Tors: 8-17, fredag: 8-13 054-10 05 84, vardagar 8-12 Norra Kyrkogatan 3 652 24 Karlstad karlstadskiropraktorklinik.se

+ + +

 

Betongvägen 14 | Karlstad | 054-53 38 30 | www. wassab.se Öppet: mün-fre 8.00-17.30 lÜr 10.00-14.00

 Järnvägsgatan 9, Karlstad Telefon 054-21 12 90


6

KH aktuellt 11/2011

Julgranen – självklar i varje kommun Granen i Karlstad är ett stående inslag varje jul. I år fick Karlstads kommun in ett 40-tal tips av allmänheten inför julgransbestyren. – Det var en gran hos en familj på Skåreberget som stämde bäst in på våra kriterier, säger Erik Lisshammar, produktionsplanerare på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun.

FAKTA Seden med julgran dök upp i Tyskland under 1400-talet. När julgranen först dök upp i Sverige var den bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar, men med tiden kom den tyska nymodigheten att dominera. Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför god-

ALLMÄNT Julgranen är ett stående inslag i december. Den finns i var och varannan kommun, på vart och vartannat torg. Men vilken gran i Karlstad med omnejd är egentligen snyggast? KHaktuellt åkte på en liten julgransturné i Karlstad, Hammarö, Forshaga och Kil för att undersöka vilken gran som var finast. Vann gjorde granen i Karlstad – ett stort och pampigt träd mitt på Stora torget.

sen och herrgårdarna. Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre trädprydnaderna även ute i stugorna. Äldre tiders julgranar var oftast små och kunde vara placerade i en kruka eller på ett bord. De första svenska granarna var i allmänhet dekorerade med levande ljus och godsaker som exempelvis frukt och konfekt. Man hängde ofta äpplen i julgranen för att tynga ner de grenar som ljusen satt på så att de skulle sitta rakare. Det blev sedan allt vanligare

Kriterier

att familjerna började tillver-

Men för att få stå julgran i Karlstad krävs det att vissa kriterer uppfylls: – Den ska vara tät och fin, vara lagom hög och bred samt jämnvuxen. Granen hos familjen på Skåreberget stod bra till och där-

ka sina egna prydnader i papper och halm. Från kring 1880

Granen på Stora torget i Karlstad hade hård konkurrens om att få agera julgran - hela 40 förslag hade kommit in.

fanns det färdiga julgransprydnader att köpa i de större

ifrån var det relativt nära till Stora torget, säger Erik Lisshammar, produktionsplanerare vid tek-

nik- och fastighetsförvaltningen i kommunen. Han är osäker på när traditio-

kommit sedan 60-talet.

nen att ha en julgran på torget infördes: – Jag gissar på att det har före-

svenska städerna.

HELENA BENGTSSON

KÄLLA: WIKIPEDIA.

helena@svenskmediakonsult.se

KANONPRISER I BUTIKEN! TA MED ANNONSEN. Brandsläckare Pulver 2 kg

Brandsläckare Pulver 6 kg

Ord. pris 345.00

Ord. pris 595.00

Snöskyffel med plasthandtag

Brandvarnare optisk

Ord. pris 119.00

Fyrverkerier för nyårsfesten! (Endast hos Office Depot i Karlstad)

Alla priser inklusive moms. Gäller så långt lagret räcker, dock längst t o m 120102. Kan ej kombineras med andra rabatter och avtal.

Kopieringspapper

Toner & Bläck

Sortering & Arkivering

Förpackningsmateriel

Kaffe & Pentry

Städ & Hygien

Office Depot Karlstad: Stormgatan 4, Örsholmen, Tel 054-85 44 85 Svanströms Karlstad: Gräsdalsgatan 3, Tel 010-458 51 90 Svanströms Kristinehamn: Västgötagatan 43, Tel 010-458 52 20 För öppettider se www.officedepot.se resp. www.svanstroms.com

Kontorsmaskiner

Datortillbehör

Kontorsinredning


7

KH aktuellt 11/2011

Julstämning i Karlstad 78 000 ljuspunkter lyser upp centrum under december Totalt har Karlstads centrum smyckats med 78 000 ljuspunkter – ett arbete som pågått sedan mitten av oktober. – Det har varit en hel del jobb, säger Martin Karlsson på Värmlands fastighetsservice som är ansvarig för julbelysningen i centrum. BYGG OCH BO Ljus på fasader och slingor i trädkronorna. Vad är väl december utan en ljussmyckning i stadskärnan? I Karlstads centrum finns totalt 78 000 olika ljuspunkter uppsatta. Bland annat har 150 träd pyntats med ljusslingor och Arkadens fasad lyser upp med hjälp av 350 glödlampor. Karlstad utstrålar julkänsla och bakom jobbet med att pynta centrum ligger Värmlands fastighetsservice.

”Mycket jobb” Redan den 12:e oktober inleddes arbetet och fem veckor senare var nästan allt klart. – Som mest har vi varit sex personer som har jobbat med detta. Det är en hel del jobb, säger Martin Karlsson på Värmlands fastighetsservice.

Centrum Karlstad är de som har hand om julpyntet med julgirlanger och ljusslingor i träd. Pyntet som ses längs med fasaderna, exempelvis Arkanden, Filmstaden, Duvan-huset, 15-huset och CGC, är det fastighetsägarna som ligger bakom. Men det finns vissa områden i centrum där pyntet lyser med sin frånvaro. – Alla är ju inte med i Centrum Karlstad och de har därför ingen ljussmyckning.

Sitter året om År efter år använder man sig av i princip samma mall när det kommer till ljussmyckningen. De flesta slingorna på träden hänger dock kvar på samma plats året om. – De tar vi bara ner om det är så att träden ska beskäras. Hur går arbetet till när centrum ska pyntas med ljus? – När det handlar om fasader använder vi en bom-lift. Annars är det stegar som gäller. Det är ett rätt pilligt jobb och det krångligaste brukar ofta vara trafiken eller om det regnar eller blåser. Lamporna sätts upp med ståltråd och på fasaderna finns det ofta krokar som underlättar uppsättningen, säger Karlsson och fortsätter:

Arkaden i Karlstad är pyntat med 350 lampor.

– Men jag tycker det är viktigt att vi har lampor och ljusslingor i centrum. Det ser mysigt och trevligt ut. Vad har du för tips till de som vill smycka sitt eget hus?

– Då tycker jag att man ska använda rätt sorts belysning. Har man en mindre buske ska man ha mindre lampor, och har man ett större träd ska man använda större lampor. Men det är så klart

en smaksak. Belysningen i Karlstad består mestadels av lågenergi– och LEDlampor. Ett miljösmart alternativ som även privatpersoner bör ha i åtanke.

Öppettider under jul och nyår

– Sedan ska man tänka på att skydda kontakterna mot fukt, så det inte blir kortslutning, säger Karlsson. ANNA LINDBÄCK anna.l@svenskmediakonsult.se

Ta ett klok t beslut och köp din biljett idag!

Julafton 8 - 14 Juldagen 10 - 19 Nyårsafton 8 - 19 Nyårsdagen 10 - 22 Övriga dagar 8 -22

c , 25 de lg e h r a jan vänd fton, 5 a s ts Hem g e r a d Å EN Tretton

Julkorg Välkommen till oss, butiken med fokus på färskvarorna. Vi har all den goda julmaten. Vi gör fina korgar att ge bort till någon man bryr sig om, prata med delikatessen.

P AG JULD CK U O L r kvar) + E S biljette l U a t å A f ( N n A 27 ja IONA 10 feb D I K TA A&F C C E REB 24 feb JORN ar 9m r D.A.D 31 ma H C S apr TA fton, 7 A a MUS K k s S å EN P SVEN DEN NSTAMM pr BJÖR S 15 a E M A IN FL

Våga inte missa världens bästa band.

SKÅRE – butiken med färskvarorna i fokus! tel 054-53 08 11

För att tävla om biljetter, ta del av det senaste snacket och enkelt hålla sig uppdaterad om Nöjesfabrikens livescen, klickar du bara gilla på facebook.com/nojesfabriken

Här köper du biljetter: nojesfabriken.se, ticnet.se & Scalateatern i Karlstad.


8

KH aktuellt 11/2011

Nyürsfyrverkeri pü Sandgrund FÜr tredje üret i rad arrangerar Karlstads kommun ett nyürsfyrverkeri vid Sandgrundsudden. Det gemensamma raketskjutandet har medfÜrt att det blivit lugnare pü Stora torget vid tolvslaget. ALLMÄNT – Med facit i hand blev det en totalvändning utan stÜkigheter pü torget vid tolvslaget, säger SÜren Andersson, vid arrangemangsenheten i Karlstads kommun. Det var fÜr tre ür sedan som Karlstads kommun beslutade om att infÜra raketfÜrbud pü Stora torget. – Det kom signaler frün polisen om att raketskjutningen pü Stora torget hade Ükat och att det fÜrekom stÜkigheter, säger SÜren Andersson vid arrangemangsenheten i Karlstads kommun.

RaketfÜrbud Efter det togs ett snabbt beslut om raketfÜrbud och de senaste tvü üren har stÜkigheterna minskat drastiskt. Att Stora torget dessutom ljussattes i kombination med att stämningsfull musik spelades under kvällen innan fyrverkeriet, bidrog även det till en lugnare stadskärna. Även i ür kommer ett nyürsfyrverkeri att arrangeras pü Sand-

Karlstads kommuns nyĂĽrsfyrverkeri vid Sandgrundsudden har medfĂśrt ett lugnare nyĂĽrsďŹ rande i centrum.

grundsudden. – Fyrverkeriet startar vid tolvslaget och pügür mellan ütta och tio minuter. Det syns bra frün alla vä-

derstrecken och frün büda sidor av älven, kanske ännu bättre pü lite avstünd, vi skjuter ganska hÜgt, säger Andersson.

Pü sikt vill kommunen gärna utveckla fyrverkeriet ytterligare, kanske med hjälp av sponsorer utifrün, som i GÜteborg, fÜr att gÜra upple-

velsen �ännu häftigare�. Men i nuläget glädjer man sig üt att det har haft en lugnande eekt. – Det viktigaste är att man stävjat

FOTO: SXC.HU

tendenserna till vilt raketskjutande pĂĽ Stora torget vid tolvslaget. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

JAKTJULKLAPPAR! JAKTRADIO, V-COM

ZEB PLUS

Lätt känga med vattentätt V-COM V40, foder. Sitter skÜnt pü foten, 31 eller 155 MHz direkt, kom in och prova i butiken! Storlekar 36-47

2295:ord. 2 695:-

1.750:Duo-pack (inkl. headset PROU600L, väska & tre antenner)

ARXUS PRIMO NORD

Mest naturgummi – minst problem klassad fÜr -30ºC. Storlekar 37-48

1.695:-

3.495:TERMOS

129:- (165:-) 0,50L 149:- (195:-) 0,75L 179:- (225:-)

0,35L

20%

pĂĽ Ranger byxa och jacka

50%

pĂĽ utvalda plagg frĂĽn Chevalier

Vi Ăśnskar t er en riktig vĂĽra kund t ĂĽr t y n t t tt Go e & l Ju d o G

www.chevalier.se

Öppet: mündag–fredag10–18 OBS! 23:e & 30:e dec 10-15 Butiken: t7ÊYFM ,PMWHBUBO ,BSMTUBEtXXXCBEWBSNFTF

God jul & gott nytt ür! Barnkommun i Värmland


QHĂ„LSA & SKĂ–NHET

KH aktuellt 11/2011

VI Ă–NSKAR VĂ…RA KUNDER EN

GOD JUL & ETT GOTT NYTT Ă…R! VĂ„LKOMMEN Ă–NSKAR GRETE & HELENA

VI HAR STĂ„NGT DEN 27/12, ANNARS Ă–PPET SOM VANLIGT

STINSGATAN 4, KARLSTAD 054-21 41 01

Julklappstips: PRESENTKORT ÖgonfransfÜrlängning

1095:-

Klassisk ansiktsbehandling, 80 minuter 695:-

FĂĽ en gĂĽva!

ott God Jul & G Nytt År! KBT-terapeuten Helena Draxler menar att ett nyürslÜfte innebär en Ünskan att fÜrändra nügonting som man inte är nÜjd med.

Nytt ür innebär münga lÜften Med beslutsamhet och nya strategier kan det gü Sluta rÜka, äta mindre godis eller bÜrja träna. När ett nytt ür nalkas beslutar sig münga fÜr att ha nyürslÜften. – Om du skapar ett nyürslÜfte utifrün dina livsvärderingar är det stÜrre chans att du klarar av att hülla det, säger KBT-terapeuten Helena Draxler. HÄLSA Ett nytt ür innebär en chans att starta om pü nytt. Det som ligger till grund fÜr ett nyürslÜfte är ofta en Ünskan om att fÜrändra nügonting. – Det kan handla om en negativ känsla man har. Ofta handlar det om skam- eller skuldkänslor. Man kanske skäms fÜr att man är tjock eller fÜr att man rÜker, säger

KBT-terapeuten Helena Draxler som även undervisar i KBT/psykologi vid Karlstads universitet.

Regelstyrt beteende Ett nyürslÜfte innebär att man sätter upp en regel fÜr sig själv och den regeln ska sedan styra beteendet till dess att det nya beteendet har blivit inlärt, ett sü kalllat regelstyrt beteende. Draxler menar att det kan kännas svürt i bÜrjan, innan man har fütt nügra positiva erfarenheter av det nya beteendet. Exempelvis att inte ta en cigarett efter maten. – Inledningsvis handlar det om beslutsamhet i kombination med att hitta nya strategier. När man sedan bÜrjar märka av de positiva eekterna, exempelvis att man für bättre lukt- och smaksinne, är det lättare att fÜlja regeln, nyürslÜftet.

CHARLOTTA M O T TA G N I N G E N • Preventivmedelsrüdgivning drop in tors 15-18 • Sex och samlevnadsrüdgivning • Vaccin mot livmoderhalscancer • Cellprov och klamydiaprovtagning Boka tid och fÜr information, ring barnmorskorna: Katarina SandstrÜm 054-18 61 25, katarina.sandstrÜm@ptj.se Inga-Lill Ragnarson 054-18 39 46, inga-lill.ragnarson@ptj.se

Vi Ăśnskar God Jul & Gott Nytt Ă…r! Ă–ppettider Telefontider

FÜr att hülla motivationen uppe gäller det att tänka pü vad man für ut av det nya beteendet, büde pü kort sikt och pü lüng sikt.

StÜrre livsperspektiv – VarfÜr vill du sluta rÜka eller sluta äta godis? FÜr att du vill leva längre och mü bra tillsammans med barn och barnbarn? Om man skapar ett nyürslÜfte ur ett stÜrre livsperspektiv istället fÜr ur ett detaljperspektiv är det stÜrre chans att man klarar av att hülla lÜftet. Mület ska slü an till dina värderingar men det behÜver vara synligt och mätbart. �Jag ska inte rÜka eller äta godis�, är tydligare än �jag vill mü bättre och leva längre�, även om det är de lüngsiktiga fÜrdelarna. Hon tror även att det är bra att

bestämma sig fÜr hur länge man ska leva enligt nyürslÜftet, den nya regeln – gäller det ett ür, nügra münader eller resten av livet? Om man rükar bryta lÜftet – är det kÜrt dü? – Det beror pü hur man väljer att se det. En del agerar enligt �what the hell-eekten� – de rÜker en cigarett trots lÜftet och tycker att de lika gärna kan fortsätta rÜka eftersom lÜftet redan brutits. Men om man istället ser det som ett bakslag kan man fÜrsÜka ta reda pü vad det var som gjorde att det uppstod. Vill man komma bort frün att ta nügra glas alkohol efter jobbet fÜr att varva ned, gäller det att hitta andra sätt att varva ned pü genom att hitta nya verktyg fÜr att underlätta livet med det nya beteendet. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

gYL[ZZR€UHZ[L Q\SRSHWWHY OP[[HYK\OVZ9LSH_ ;HJOHUZLUP]rYQ\S[p]SPUNVJO]PUUUrNVU H]]rYHZR€UHILOHUKSPUNHY

.VKQ\S NV[[U`[[rY €UZRHY3PUHVJO3LUH

När du kÜper valfri behandling/produkt fÜr minst 695 kronor erhüller du ett presentkort pü makeup eller frans- & brynfärg (värde 320kr). Maria EkstrÜm, aukt hudterapeut, makeup-artist, kosmetisk tatuerare och naturmedicinsk hälsoterapeut.

Lagmansgatan 17, Norrstrand, 054-18 08 20, www.makemeup.se

SkĂśna upplevelseklappar [PSSKLTZVTIL[`KLYTLZ[

God Jul & Gott Nytt Ă…r

Ăśnskar Lina, Andrea, BM, Anna (Natti och Frida saknas pĂĽ bild)

Presentkort alltid uppskattat! 20% extra värde vid kÜp av presentkort pü behandlingar fÜr minst 500:(ex. 1000:- = 1200:- i värde)

PresentfĂśrpackningar med produkter vinna Ta chansen att ndling Topp till tĂĽ beha ppen.

för hela kro 2 timmars njutning med varma Helkroppsmassage ande h en härlig uppfrisk aromatiska oljor oc våra på ort ntk se Köp pre ansiktsbehandling. och r kte du pro r ar elle underbara behandling . en delta i jultävling HUUVUZLUNpSSLY[VT

mĂĽn-tors 08.00-16.30, fre 08.00-12.00, tors 15.00-18.00 drop in mĂĽn-fre 08.30-09.00, 12.00-12.30 + telsvarare Dr Charlotta WĂĽllgren

Charlottamottagningen r Läkarhuset r Drottningg 19, KD www.charlottamottagningen.se

Hudvürd fÜr hon och han Ulvsbygatan 20 i Karlstad - 054-15 00 75 Läs mer om ürets jultävling pü www.relax-karlstad.se

t6MWTCZHBUBO /PSSTUSBOE XXXIVETQBTF

9


10 QHĂ„LSA & SKĂ–NHET

KH aktuellt 11/2011

KRĂ–NIKA

Jul, jul, strĂĽlande jul!

V

ad passar bättre än att njuta av en hembakt lussebulle, en kopp värmande te, titta ut genom fÜnstret fÜr att se de fÜrsta snÜingorna singla ner sakta fÜr att landa pü marken och fÜrsvinna? Tänk att nügonting kan fÜrvandlas till ingenting, och ändü rymmas i allting‌

SĂĽ här i juletid blir jag alltid pĂĽmind om en jul när jag var barn. Jag var i 10-12-ĂĽrsĂĽldern och julen ďŹ rades enligt tradition med en halv dag hos mormor och morfar, den andra halvan hos farmor och farfar. Detta ĂĽr var â€?julklappsbergetâ€? väldigt lockande och jag var sĂĽ nyďŹ ken. Tassandes och smygandes runt paketen lyckades jag leta fram vilka det stod mitt namn pĂĽ, oj sĂĽ nyďŹ ken jag var. Mina fĂśräldrar och de andra vuxna hade fullt upp med stĂśket i kĂśket sĂĽ jag hade ganska god tid pĂĽ mig att känna och klämma pĂĽ paketen. PlĂśtsligt tar nyďŹ kenheten kommandot och jag pillar fĂśrsiktigt upp ett litet hĂśrn pĂĽ ett av paketen. Av bara farten och nyďŹ kenheten hade jag snart pillat upp ett litet hĂśrn pĂĽ alla paket med mitt namn pĂĽ. Gissa om jag var lycklig? Nästan allt som stod pĂĽ Ăśnskelistan fanns där.

LAGOM TILL EFTERRĂ„TTEN anslĂśt jag mig till alla i kĂśket, nĂśjd och lycklig. När det en stund senare var dags fĂśr julklappsutdelning ďŹ ck jag mig en rejäl tankeställare. Eftersom jag visste vad som fanns i paketen kunde jag ju inte bli Ăśverraskad en gĂĽng till, lyckan och glädjen var liksom ocksĂĽ borta pĂĽ ett märkligt sätt. Alla de andra Ăśppnade sina paket och visade bĂĽde glädje och tacksamhet i sina Ăśverraskningar. Själv satt jag med en klump i magen och ďŹ ck tvinga fram nĂĽgon slags konstgjord glädje. NYFIKENHETEN HAR JAG kvar och den tar mig med pĂĽ spännande äventyr i livet, tĂĽlamodet hjälper till att hĂĽlla nyďŹ kenheten i handen. Med detta vill jag Ăśnska alla en riktigt frĂśjdefull jul och ett fantastiskt 2012! LĂĽt 2012 bli ett ĂĽr i hälsans, energins och kärlekens tecken! MĂĽ snĂśn till marken falla, sĂĽ tomten kan medarna till släden valla. Han kommer snart, med vindens fart.

CAMILLA RONGE EDVINSSON

ALT.FRISKVĂ…RDSTERAPEUT

KHaktuellt har testat pü en kosmetiskt hudslipning – en kurbehandling som ska minimera hudproblemen.

FRISKA TĂ„NDER HELA LIVET Vi Ăśnskar vĂĽra patienter God Jul och Gott Nytt Ă…r!

Catarina

Mette

Gerd

HĂĽkan

o7JVUGĂšSBMMUZQ t5BOEWĂŒSEGĂšSIFMBGBNJMKFO t&TUFUJTLUBOEWĂŒSE av tandvĂĽrd: t*NQMBOUBUCFIBOEMJOH Vi har mĂśjlighet att ta emot fler patienter. Bra parkeringsmĂśjligheter och trivsam miljĂś i fräscha lokaler!

Vi har julstängt den 23/12, Üppet under mellandagarna. Leg. Tandl. Hükan Nilsson Leg. Tandhygienist Mette Olausson

Skäm bort huden med Solskador, rynkor och acneärr är tre typer av hudproblem som besvärar münga. KHaktuellt har testat pü en kosmetiskt hudslipning – en kurbehandling som ska minimera hudproblemen avsevärt.

nya, friska huden kommer fram, säger LinnÊa Classon pü skÜnhetssalongen Kashk. Att peela ansiktet är ett steg i rätt riktning i jakten pü en problemfri hud. Vill man dock lyxa till det kan det vara värt att satsa pü en kosmetisk hudslipning.

HÄLSA OCH SKÖNHET – Man slipar bort dÜda hudceller med en vakuumsug sü att den

Minskade problem Acneärr, ďŹ nare linjer och pigmentäckar är tre problem som

NU VÄLKOMNAR VI ULLA FRÅN KLIPPCENTER TILL OSS PÅ HÅRVERKSTA’N.

Jag har stÜtt pü münga som knappt fyllt 20 ür som mür düligt Üver sin hud pü grund av acneärr. genom en kurbehandling ska minska problemen avsevärt. KHaktuellt har testat pü Pristine-metoden, som heter microdermabrasion, där en vakuumsug med ett litet munstycke bestüende av smü dia-

mantkristaller, peelar, slipar bort och suger upp orenheter i huden. – Man kan jämfÜra behandling med en grÜvre peeling. Man slipar bort dÜda hudceller sü att den nya friska huden kommer

Jonas SpĂĽngberg 054-18 77 18, 070-642 67 12 jonas@svenskmediakonsult.se

/ZHBUBO )BHB ,BSMTUBEt

5FMt5JOHWBMMBH ,BSMTUBE

ANNONSBOKNING


QHĂ„LSA & SKĂ–NHET 11

KH aktuellt 11/2011

KARLSTADS NYA HUDVĂ…RDSSALONG

GOD JUL & GOTT NYTT Ă…R g, Juk och Duen Ăśnskar Mong,

Nytt Ă…r Ăśnskar God Jul & GoLittnnea och Caroline! : ppstips

Julkla

TPRESEN KORT

t5IBJNBTTBHF t0MKFNBTTBHF t'PUNBTTBHF t½SUNBTTBHF t"OTJLUTNBTTBHF t3ZHHPDIBYMBS PAKETBEHANDLINGAR 5JETCPLOJOH PDIESPQJO #PLBÊWFOPOMJOF

BĂĽtsmansgatan 1 (Viken) 076-76 76 778 du1thaimassage.se Vard 10-20, lĂśrd 10-17

Linda, Annika,

JULKLAPPSTIPS! ◆ Lüt nära och kära njuta av en skÜn ansiktsbehandling: Pristine Diamantslipning i kombination med Omnilux Revive 790:◆ Nyhet! NagelfÜrlängning, introduktionspris 590:◆ Presentkit med produkter fr 300:◆ Presentkort DELTA I VÅ R JULTÄVLIN G MED FINA PRISER

&MFHBO[FF S:a Kyrkogatan. 6, Karlstad (f.d. Kashk) rXXXFMFHBO[FFTF

Ditt kompletta träningscenter!

diamantslipning fram, säger hudterapeuten LinnÊa Classon. Behandlingen inleds med att ansiktet rengÜrs. I fyra olika steg, och med fyra olika munstycken, slipas sedan huden. Och det vakuumsug som uppstür är inte ett dugg obehagligt.

Mür düligt – Jag har stÜtt pü münga som knappt fyllt 20 ür som mür düligt Üver sin hud pü grund av ac-

neärr. Har man mycket problem med sin hud sĂĽ passar den här behandlingen bäst i kurform. De som har gjort behandlingen era gĂĽnger har uppnĂĽtt jätteďŹ na resultat och det är roligt att se, säger LinnĂŠa och lägger snabbt till: – Men har man inammerad acne mĂĽste man vänta innan man kan gĂśra en sĂĽdan här behandling. Samma sak gäller om man varit utomlands och bränt sig.

Microdermabrasion-metoden avslutas med med en lugnande och näringsgivande ansiktmask där det sista steget innebär en fuktboost i form av en dagkräm. Avslutningsvis fĂĽr man även slänga ett Ăśga pĂĽ det lilla ďŹ ltret som ďŹ nns i vakuumsugen. Där man, svart pĂĽ vitt, ser att orenheter slipats bort frĂĽn huden. ANNA LINDBĂ„CK anna.l@svenskmediakonsult.se

KAMPANJ PÅ VÅRT ÅRSKORT BAS Gäller individuell styrke-/konditionsträning och gruppträning 70 pass per vecka! I priset ingür även en basinstruktion, 3 gästträningar och fri parkering.

TANDLĂ„KARE CARIN MARTIN Vi har julledigt 23/12 - 2/1 God jul och Gott nytt ĂĽr!

mla Nya & ga r patienter ä lkomna! fortsatt vä

Anette Carin Bella Anette, Carin, Belma -Ă…LBSIVTFU %SPUUOJOHH ,%r5GOrXXXDBSJONBSUJOTF

-Välkommen du ocksü till vürt Hälsotempel! Vid frügor kontakta receptionen pü 054 55 77 100.

Endast

2 999:(Ă…rskort

bas)

KMTI | Säterivägen 6 | 653 41 Karlstad, Vüxnäs | 054 - 55 77 100 | www.kmti.se

Lagom design & produktion AB | www.lagomarbast.se

Specialpriset gäller tom 31/1 2012


12 QHĂ„LSA & SKĂ–NHET

KH aktuellt 11/2011

Stabbe Aristidou är personlig tränare och hjälper bland annat sina adepter att hülla nyürslÜften som handlar om träning.

Kom igüng med träningen Delmül hjälper dig att hülla nyürslÜftet Julen är den stora frosserihÜgtiden – nügot som ocksü märks när nyürslÜften ska avläggas. Väljer du att ge det nya üret en hälsosammare touch, dü är det ett tips att sätta upp en vision och ha smü delmül längst med vägen. – Uppnür man delmül sü ger det massa motivation att fortsätta, säger Stabbe Aristidou, personlig tränare. HÅLSA OCH SKÖNHET

Krämig Janssons frestelse, smarriga revbensspjäll och seg knäck i mängder. Julen är fÜr münga den absoluta favorithÜgtiden – mycket beroende pü de digra rätter som dukas upp. Men i takt med att mellandagarna betas av är det münga som bÜrja fundera pü nyürslÜften.

Kunder strÜmmar in Ett lÜfte som fÜr münga är mer en regel än ett undantag är hälsobiten. I bÜrjan pü januari inleds friskvürdsanläggningarnas stora pik pü üret. Nya kunder strÜmmar in och

beďŹ ntliga medlemmar väljer att utĂśka träningen – allt fĂśr att det nya ĂĽret ska fĂĽ en hälsosammare touch. – Direkt efter nyĂĽr bĂśrjar den stĂśrsta piken vi har i träningsbranschen under ĂĽret. Den piken brukar hĂĽlla i sig fram till mars-april innan man bĂśrjar kunna motionera ordentligt utomhus, säger Karin BrodĂŠn Nilsson, platschef pĂĽ KMTI. VarfĂśr är träning ett sĂĽ pass vanligt nyĂĽrslĂśfte? – Man vill ha en typ av fĂśrändring och fĂĽ till en nystart pĂĽ ĂĽret. Och de esta vet att man faktiskt mĂĽr bra

nter en Vi Ăśnskar vĂĽra potatt ie r God Jul och G Nytt Ă… Anna Erholm 054-18 77 18, 073-992 08 31 anna@ svenskmediakonsult.se

Lotta, Kate, Therese, Ylva, Ingalill, Behzad

Välkommen till oss Vi har Üppet under mellandagarna 23/12 och 30/12 Üppet till 12.00 i Vülberg! BESÖK OSS PÅ FACEBOOK, SÖK PÅ TEAM SHARIFI.

av att rĂśra pĂĽ sig, säger Stabbe Aristidou, personlig tränare. Ett vanligt misstag som vissa gĂśr är att de kastar sig in i en hetsträning ett par dagar efter nyĂĽrsafton. Just det tänket är nĂĽgot som Stabbe avrĂĽder. – DĂĽ ďŹ nns risken att man trĂśttnar. Man mĂĽste ha tĂĽlamod med träningen fĂśr att fĂĽ till en hĂĽllbarhet. – Det är viktigt att hitta en balans i träningen, fyller Karin i. Ska man sträva efter ett stort mĂĽl eller ska man ha smĂĽ delmĂĽl? – Jag tycker att man ska ha en vi-

Telefon 054-54 76 90

ANNA LINDBĂ„CK anna.l@svenskmediakonsult.se

7JĂšOTLBSWĂŒSBLVOEFS (PE+VMPDI(PUU/ZUUÂŻS /VFSCKVEFSWJLMJQQOJOH EBNPDIIFSSGSĂŒO 250: (ĂŠMMFSUPNTJTUBKBOVBSJ

TANDHĂ„LSA ERFARENHET SERVICE ENGAGEMANG

ANNONSBOKNING

Jag tycker att man ska ha en vision som man vill uppnü. Men sedan ska man ha delmül som är lättare att nü – de är väldigt viktiga.

sion som man vill uppnü. Men sedan ska man ha delmül som är lättare att nü – de är väldigt vikk tiga. När du väl nür ett delmül sü ger det motivation och energi till att fortsätta, säger Stabbe.

SALONG MALILinda

;PSJDB

-JOEBt;PSJDB 5JETCFTUĂŠMMOJOHt%SPQJO 7JLFOHBUBO&t,BSMTUBE -ĂŠUUBUUQBSLFSB


13

KH aktuellt 11/2011

Vecka ägnades ĂĽt hur man blir attraktiv pĂĽ arbetsmarknaden Konkurrensen om att fĂĽ ett arbete är stor. DärfĂśr anordnade Karlstads universitet Karriärveckan mellan den 14:e till 18:e november. – Syftet var att ge studenterna verktyg och information om hur man blir mer attraktiv pĂĽ arbetsmarknaden, säger projektledaren Petra Johansson. UTBILDNING FĂśr att fĂĽ ett arbete med dagens arbetsmarknad gäller det att sticka ut. MĂĽnga studenter har funderingar runt dessa frĂĽgor och därfĂśr anordnade Karlstads universitet nĂĽgra dagar med fĂśreläsningar, tips, rĂĽd och frĂĽgestunder. – IdĂŠn om en karriärvecka fĂśddes i vĂĽras. Det ďŹ nns otroligt mĂĽnga event som studenterna kan gĂĽ pĂĽ men vi ville inte att det skulle vara fĂśr spretigt och därfĂśr valde vi att anordna en hel vecka runt temat â€?sĂśka arbeteâ€?, säger Petra Johansson, projektledare fĂśr veckan.

FĂśreläsningar varje dag Upplägget var att studenterna kunde gĂĽ pĂĽ fĂśreläsningar mellan klockan tio och tvĂĽ varje dag. MĂĽndagen hade temat â€?konsten att sĂśka jobbâ€? där studenterna bland annat kunde lyssna till vad en rekryterare tycker är viktigt när det kommer till att sĂśka arbete. De andra dagarna fokuserade pĂĽ andra delar av arbetssĂśkandet. – Som student är det viktigt att tänka att man utnyttjar de kontakter och nätverk som faktiskt ďŹ nns att tillgĂĽ. Redan frĂĽn fĂśrsta terminen av studietiden ska man

En riktig bygghandel

tänka: �studierna ska leda till ett arbete�, säger Johansson.

Ny karriärvecka planeras

GOD JUL OCH GOTT NYTT Ă…R Ă–NSKAR HELA GĂ„NGET PĂ… XL BYGG, KARLSTAD!

Cirka 400 studenter slÜt upp fÜr att ta del av underhüllet i veckan och redan nu planeras fÜr en karriärvecka under vüren. – Vi kommer gÜra en utvärdering fÜr att se hur vi ska gü vidare. Men vi planerar att ha en karriärvecka i anslutning till Hotspotdagen som hülls pü universitetet den 18:e april, säger Johansson.

Komplett hĂśgtryckspaket jGJMIUgk

Hos oss hittar du 17.000 artiklar, du er du er ve v hÜv ehÜ be b g.. a miig üga üg p frrü ällp hjjä h

20% rabatt

1995:-

pĂĽ kompletta, kraftiga 18 V-serien frĂĽn Bosch! Byt maskin, inte batteri.

CTF ďŹ rade 25-ĂĽr Karriärveckan var inte det ända evenemanget pĂĽ Karlstads universitet under vecka 46. Torsdagen den 17:e november firade Centrum fĂśr tjänsteforskning (CTF) 25ĂĽr i Karlstad. Dagen till ära hade forskare, näringsliv och studenter bjudits in fĂśr att lyssna pĂĽ fĂśredrag i Aula Magna. – Vi ville ha ett smĂśrgĂĽsbord av fĂśreläsare och därfĂśr hade vi kortare fĂśreläsningar med ett bredare innehĂĽll, säger Patrik Larsson, fĂśrestĂĽndare pĂĽ CTF. Den stĂśrsta fĂśreläsaren kom ändĂĽ frĂĽn University of Hawai, Manoa i USA och var professor Steven Vargo. Han är klassad som en av världens med betydelsefulla marknadsfĂśringsforskare. – Han kommer även att ha en gästprofessur här nĂĽgra gĂĽnger pĂĽ ĂĽret och det är vi givetvis väldigt nĂśjda Ăśver, säger Larsson. Firandet lockade mĂĽnga besĂśkare och sammanlagt kom 350 personer fĂśr att ta del av utbudet.

Grovdammsugare NilďŹ sk Multi 30T 1595:Konvektorelement Gelia CK 2003Turbo 198:Den perfekta ra va klappen kanQDPHQ Q Ă€ W W VYnUD HVHQW PHGYnUWSUXDOOW G U D NRUWK att vinna!

     GN   ž KgEN n´  ÂŻ  ˜ E˜´ÂŻ˜NIHgKKNJNNN T ˜´ g  KgELXž ENgEI

MATHIAS ERIKSSON mathias@svenskmediakonsult.se

HĂĽrresande fĂśreställning till Karlstad Den 17 mars spelas den nyskrivna farsen â€?Nu är det klipptâ€? pĂĽ NĂśjesfabriken. Bland de medverkande namnen ďŹ nns artister som Janne â€?Loeâ€? Carlsson, carina Lidbom, Sanna Ekman, och Joakim Nätterqvist. FĂśreställningen kommer att resa runt och spelas Ăśver hela landet. Bakom farsen stĂĽr produktionsbolaget DrĂśse & Norberg Entertainment AB som fĂśrra ĂĽret satte upp Ray Clooneys fars â€?Liket som visste fĂśr mycketâ€?. Manuset är skrivet av bolagets konstnärlige ledare Robert DrĂśse som även regisserar farsen. – Handlingen utspelar sig i nutid pĂĽ en frisĂśrs- och tatueringssalong. Jag tycker att det är en intressant miljĂś fĂśr komplikationer, säger DrĂśse i ett pressmeddelande.

HC PĂ… BILTEMA

4ERMOSKANNA Rosendahl. RĂśd och svart

Takbox

399:-ST

,ADY-ILLION Paco Rabanne. EdP 50 ml, body lotion 50 ml och shower gel 50 ml

695:-

2199:-

Ord pris 599:-/st

Värde 825:-

4HE/NEFOR-EN Dolce&Gabbana. Edt 50 ml, after shave balm 50 ml och shower gel 50 ml

640:Värde 1.025:-

+ĂšKSMASKIN +ITCHEN!ID

4.995:Vid kÜp av Kitchen Aid kÜksmaskin für du kÜpa en GrÜnsaksskärare med 3 trummor fÜr 500:- värde 1.149:-

Erbjudandet gäller t o m 24/12 Reservation fÜr slutfÜrsäljning

MEDLEMSĂ…TERBĂ„RING - UPP TILL 5% TILLBAKA PĂ… ALLT DU HANDLAR!

!26)+!s#(!2,/44%."%2's4#+3&/23s3ž&&,%s+!2,3+/'! +2)34).%(!-.s+!2,34!$-ITTI#ITYs+!2,34!$"ERGVIK+ÚPCENTER

Ord pris 6.595:-

Erbjudandet gäller t o m 24/12 Reservation fÜr slutfÜrsäljning

MEDLEMSĂ…TERBĂ„RING - UPP TILL 5% TILLBAKA PĂ… ALLT DU HANDLAR!

!26)+!s#(!2,/44%."%2's4#+3&/23s3ž&&,% +2)34).%(!-.s+!2,34!$-ITTI#ITYs+!2,34!$"ERGVIK+ÚPCENTER

SnĂśkedja

199:Bäst i test enligt VG Nett 02/2011.


14

KH aktuellt 11/2011

Vi fĂśretagare g i Forshaga g och Deje j vill Ăśnska vĂĽra kunder och medarbetare

God Jul & Gott Nytt År Bio under Jul & Nyür Onsdag 21 dec kl 19.00 Sherlock Holmes Onsdag 28 dec kl 19.00 Stig Helmer SÜndag 8 jan kl 16.00 Alvin & Gänget 3 Mycket varmt välkomna!

EGEN DESIGN PĂ… NYMĂ…LNING OCH OMMĂ…LNING AV MĂ–BLER Ă–ppet efter Ăśverenskommelse

Bibbi Ă…berg, Arnästorp KUL, 669 91 Deje ‡ www.bibbismobelmaleri.com

 %FKFtEFKFIVTQMBUTF

All in- och utvändig mülning - även tapetsering

www.forshagafh.se

Forshaga

NYHET! Kläder frün Sagen Vintagedesign! gn! 9LKDUGH¿QDVWHMXONODSSDUQDRFKSUHVHQWNRUW RUW 9lONRPPHQWLOO0LOODV

1FUFSt www.forshagaakeriservice.se

9DUGO|U‡6WRUJ )RUVKDJD‡ PLOODPDULDMRKDQVVRQ#JPDLOFRP *LOODRVVSn)DFHERRN

Mobiltfn Dietmar 070-665 01 92 Tel 0552-102 86. LinnĂŠv. 13, Deje

CafÊ med varm lunch, baguetter, sallader, smÜrgüsar med rÜror & pralinfÜrsäljning. Catering, türtor, uppläggningsfat, frysta matlüdor, inhandling & utkÜrning.

VAPENAFFĂ„REN VAP

BergsgĂĽrden 667 34 Forshaga 054-15 13 40

Snygga skor till JUL OCH NYĂ…R YĂ…R och smycken frĂĽn SNĂ– gilla oss pĂĽ facebook

MĂĽndag-torsdag 10-17, Fredag 7-17, LĂśrdag 10-13 3 ­MWEBMTW %FKFt DDJUPQQTFt5SĂŠĂŹBPTTQĂŒ'BDFCPPL

Utan piller & bandage!

God Jul & Gott Nytt Ă…r Ăśnskar Eva

Storgatan 41, Forshaga t7BSEBHBSt-ĂšSEBHBS

GOD G O JUL & GOTT NYTT TT Ă…R Ă–NSKA NSS GA Ă–NSKAR ICA I FORSHAGA

osie Carina & R

PRESENTKORT!

Klassisk, Taktil, Energi, Trigger och Koppningsmassage, Ergonomi, Personlig vägledning, Svenska hälsobänken och Ryggvaggan, Zon och reexologi.

Ledig vecka 52 Välkommen üter 2 januari

AJ:s Massage 076-164 11 71 • www.ajsmassage.se Jag ďŹ nns pĂĽ Forshaga Hälsan och Salong Adam i Deje

Kroppsterapeuternas YrkesfĂśrbund

Ge bort ett presentkort eller ett exklusivt presentkit i julklapp! Uppläggningsfat, catering, smÜrgüstürtor och mycket mer... tPPTUPNCVEGÚSGÚSFUBHPDIQSJWBUQFSTPOFS t6UUBHTBVUPNBUt"QPUFLt-ÊOTLPSUMBEEOJOHBWSFTQBTT t4WFOTLBTQFMTMPUUFSt-PUUPt)BSSZ#PZ

God Jul & Gott Nytt Ă…r Ăśnskar Ă…sa & Annette!

Ă–ppettider under Jul och nyĂĽr: Julafton 8-15, juldagen 9-21, annandagen 9-21, nyĂĽrsafton 8-18, nyĂĽrsdagen 9-21

Tel vxl 87 00 05, chark 87 10 15 | Mündag – LÜrdag 8 – 21, SÜndag 9 – 21

0552-104 24, 070-200 51 84 ¨MWEBMTWÅHr%FKFrXXXTBMPOHHPBGPUUFSTF

Annette Edqvist Auktoriserad medicinsk fotterapeut & nagelspecialist Ă…sa Nordh nagelterapeut


QBYGG & BO 15

KH aktuellt 11/2011

CARIN PÅ BILTEMA Hos oss hittar du 17.000 artiklar, behöver du g. a mig åga p frråg hjjällp h

Snöskyffel

229:-

Förr skulle tomtarna se väldigt barska och allvarliga ut. Nu ser tomtarna betydligt mer söta och snälla ut, med luvan nerdragen över ögonen med bara en näsa som syns.

Vi i Villa ger Biltemas snöskyffel toppbetyg!

Vi i Villa #10 2011

Betyg 5/5

Det finns tydliga trender när det gäller julpynt. Jultomtarna ska vara söta i år och pyntet ska helst gå i vitt och silver.

Rött inte längre helt rätt julpyntsfärg Populärt med vitt och silvrigt Julpyntet har förändrats genom åren. Bort med barska och röda tomtar. Nu ska jultomtarna vara söta – och pyntet ska vara i vitt och silver.

Förr var porslinstomtarna, i röda nyanser, riktigt populära. Numer ska tomtarna, och änglarna, vara i lite mer avskalade nyanser som dock går i samma stuk. Nämligen att de ska vara söta.

Det finns en uppsjö av julpyssel som man kan göra hemma vid köksbordet. Ett tips är att stryka på en servett på ett blockljus. Låter det krångligt? Det är det inte.

Barska tomtar

Jätteenkelt pyssel

DRÖMBOENDE Vissa ställer fram julpyntet i samband med första advent. Andra väntar till några dagar innan julafton. Men det går aldrig att frångå att det finns tydliga trender i juletider – oavsett när man rotar fram sitt pynt.

– Förr skulle tomtarna se väldigt barska och allvarliga ut. Nu ser tomtarna betydligt mer söta och snälla ut, med luvan nerdragen över ögonen med bara en näsa som syns, säger Kerstin Björkdahl som äger inredningsbutiken Nickeboa i Karlstad.

– Det är jätteenkelt att stryka en servett över ett blockljus så man får ett härligt mönster. Man tar det yttersta skiktet på servetten, river ut motivet som man sedan stryker på ljuset, från mitten och ut, med hjälp av baksidan av en matsked som man värmer över

ett ljus, säger Kerstin och fortsätter:

Ljuslykta – En annan sak som är väldigt populärt att göra är att dränka en virkad duk i en tjock smet av florsocker och lite vatten. Sedan formar man duken till en ljuslykta genom att låta den torka några dygn över en burk som man ställer på en tidning. Den metoden är jätteinne och har funnits med flera i heminredningstidningar. Hur har julpyntet förändrats genom åren?

– Det är lite mer avskalat nu. Speciellt bland ungdomar. De är lite mer sparsamma med pyntet. Sedan är det inte lika mycket rött som gäller när det kommer till färger. Det mest populära nu är vitt och silver, säger Kerstin. Hur ska man tänka när man julpyntar? – Pynta med det du själv tycker är fint. Det finns egentligen inga regler utan det är ens personliga smak som sätter gränser. ANNA LINDBÄCK anna.l@svenskmediakonsult.se

Pulka Från

89 90 :-


16 QBYGG & BO

KH aktuellt 11/2011

En julklapp i soppskålen sätter julkänsla på en i övrigt ganska modern och vit dukning med inslag av grönt. Byt julklappen mot en glittrig dekoration, exempelvis en glittersprayad kotte och vips så har du i stället en nyårsdukning.

Röda inslag i dukningen och en ljusslinga över bordet fixar julstämningen.

Duka festligt under jul och nyår Levande ljus eller ljusslingor på eller över bordet, amaryllisar i taket, minijulklappar som bordsplacering eller en pepparkaksform som servettring. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna när det är dags att duka till fest. BYGG & BO – Det ska vara lustfyllt att duka och det kan vara den lilla detal-

jen som gör dukningen, säger Torunn Brelin, inredare och aktivitetsansvarig på IKEA i Karlstad. Snart är det dags att duka upp till jul- och nyårsmiddag med släkt och vänner. En dukning med röda inslag som andas julmiddag eller en modernare dukning inför nyårsfirandet – du väljer själv. – Det finns inga rätt eller fel, det gäller att tänka på vad som

inspirerar just dig, då blir dukningen roligare, säger inredaren Torunn Brelin.

Ett tema kan underlätta dukningen och när man ska bestämma ett tema kan man exempelvis utgå från maten som serveras eller de inbjudna gästerna. – Om man bjuder bokklubben på middag kan man lägga fram en bok på varje plats eller om det

är en familjemiddag där alla känner varandra väl kanske man kan lägga personliga saker på varje plats så att var och en hittar sin plats med hjälp av dem, säger inredaren Emilia Ljungberg.

Att detaljerna gör dukningen – det är inredarna rörande överens om. – Tänk högt och lågt, från golv till tak, dekorera stolsryggen och

lägg skinn på stolarna – det blir lite mysigare, säger Torunn Brelin. Belysningen är det absolut viktigaste vid en festdukning. – Man kan ha en jättefin dukning men om man inte har någon bra belysning så sänker det stämningen. En ljusslinga på eller över bordet kan höja stämningen, säger Emilia Ljungberg. Gå ifrån dukningen och betrakta den på håll för att se helhets-

intrycket och gå sedan nära igen, lyder ett av tipsen. Att hålla sig till färre färger gör att helhetsintrycket blir mer harmoniskt men om man vill ha en mer lekfull dukning kan man ta in fler färger om man tänker till. Sist men inte minst: – Våga ta fram de fina linnedukarna och finporslinet, de tål att slitas på, säger Torunn Brelin. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

E T S A T E H S N VINTER ! P P I L K E J L I FAM Inspelningsbar HD-box till superpris! 3D 250 GB

J p 3D å al ust n Pas oc l sp u f sa p h å o he HD u rt fr r du å! lt k n p å os der n Ca rova n tn ad 3 må al+ sfr na i itt de r !

999:-

Ord 1.499:-

Hårddisk på 250 GB

Hyr film via fjärrkontrollen

Serieinspelning

Stödjer 3D

Fri basinstallation

Erbjudandet gäller vid tecknande av Familjepaketet för 229 kr/mån samt kortavgift 59 kr/mån. Abonnemanget löper på 27 (varav 24 betalande) månader. Totalkostnaden är 7607 kr. Basinstallationen ingår upp till 1350 kr vid anlitande av någon av Canal Digitals auktoriserade installatörer. Gäller t.o.m. 31/12 2012. *All sport från Canal+ i 3D och HD gäller fritt under de tre första månanderna.

Erbjudanden gäller så långt lagret räcker t.o.m. 24 december 2011.


QBYGG & BO 17

KH aktuellt 11/2011

JOCKE PÅ BILTEMA Vi tackar fÜr ett jättebra 2011! Nu laddar vi fÜr antastiskt ettt ffa e 2! 012 20

Kocken Isabell SjĂśdin ger tips pĂĽ hur man kan tillaga nyĂĽrsmiddagen utan stress.

God och enkel nyürsmiddag �Det mesta skÜter sig självt i ugnen� Nyür innebär att slü pü stort fÜr münga och det slutar ofta med mycket slit framfÜr spisen. Men det müste inte vara vare sig avancerat eller krüngligt fÜr att det ska bli gott. – Välj rätter som gür att fÜrbereda innan sü att du inte müste stü i kÜket hela nyürsaftonen, säger Isabell SjÜdin, pü SjÜdins restaurang.

KOM IHÅG r4USFTTBJOUFVQQEJH r1MBOFSBNJEEBHFOUJMMTBNmans med dina gäster och

kor fyllda med quornfärs gratinerade med västerbottenost fungerar som vegetariskt alternativ. Om man vill ha ett GIeller LCHF-alternativ kan po-

tatisen bytas ut mot rättika som tillagas pü samma sätt. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

sü att du inte behÜver gÜra allt själv. Det är roligare om

Recept pĂĽ Isabells nyĂĽrsmiddag

alla deltar. r6OEFSMÅUUBGÕSEJHTKÅMWHFnom att kÜpa südant som finns färdigt, om det är nügonting som du gillar. Använd även südant som finns i frysen.

stressigt i kÜket pü jul och nyür men väljer man rätt mat hinner man gott och väl att gÜra sig i ordning till nyürsfesten, säger Isabell SjÜdin pü SjÜdins restaurang vid Bryngfjordens golf- och skidanläggning.

TvĂĽtimmars OxďŹ lĂŠ t4ĂŠUUVHOFOQĂŒHSBEFS t#SZOPDILSZEEB LJMPPYmlĂŠ med salt, peppar och timjan. Lägg i ugnsfast form. t 4ĂŠUU J LĂšUUFSNPNFUFS LPMla temperaturen efter en och en halv timme. t,MBSNFMMBOHSBEFSCFSPende pĂĽ hur rĂśd man vill ha den.

Pommes Anna (potatiskaka) t5VOOTLJWB ĂŒUUB QPUBUJTBS PDI varva med ett tunt lager hyvlat

smĂśr (hyvla med osthyvel), salt och peppar i springform. t/ĂŠSGPSNFOĂŠSGVMMTĂŠUUEFOVOder press, till exempel en tallrik med en tyngd pĂĽ. t(SĂŠEEBJVHOFOQĂŒHSBEFSJ 40 till 50 minuter. t,BOHĂšSBTEBHFOJOOBO TUĂŠMMEFO i sĂĽ fall i kylen, fortfarande under press, och värm upp den i formen innan middagen. t4FSWFSBNFEFOFOLFMSĂšEWJOTTĂŒT och ruccolasallad. RĂśdvinssĂĽs: Smält fyra matskedar socker, tillsätter en halv deciliter

mÜrk oxfond. Slü i en halv aska rÜdvin och lüt det koka tills süsen blir tjock. Smaka av och späd med mer rÜdvin, vid behov red med maizena.

Hjortronfyllda mandelmusslor t ,ÚQ GÊSEJHB NBOEFMNVTTMPS Finns i vanlig butik, ser ut som snäckskal. t'ZMMNFEHSÊEEFPDIUPQQBNFE hjortronsylt. t(BSOFSBNFESJWFODIPLMBE

ALLMÄNT Den inlagda sillen är en av de kanske mest traditionella delikatesserna pü julbordet. Sedan mannaminne har svenskarna frossat i lÜk- och senapssill.

Men det ďŹ nns andra varianter – sĂĽ passa pĂĽ att vĂĽga laborera.

Ej krüngligt Bara fantasin sätter gränser och det behÜver behÜver inte vara tidskrävande eller krüngligt att lägga in sill. – Det man kan utgü i frün när man ska lägga in sill är att man ska ta en del ättika, tvü delar socker och tre delar vatten. Väljer man en saltad sill är det viktigt att den für laka ur genom att ligga i vatten ett dygn, säger Peter T. Larsson, kock pü Cazanova i Karlstad, och fortsätter: – En sillinläggning som bru-

kar uppskattas innehüller rÜdlÜk, kryddpeppar och lingon som man smakar upp med vodka. Man kan variera sina inläggningar oändligt mycket. Vissa fÜredra en mer krämig inläggning. Dü kan man bara infÜrskaa en sill som redan är inlagd, exempelvis matjesill, som man häller av och blandar tillsammans med creme fraiche, vitlÜk, stenbitsrom, dill och gräslÜk. – Det är sü mycket syra i ättikan sü även om man väljer en inläggning baserad pü creme fraiche sü stür sig sillen en münad, minst, säger Peter. ANNA LINDBÄCK anna.l@svenskmediakonsult.se

Hur münga pyloner hittar du i KHaktuellt? – Jag har hittat en!

Antal:____________ UtslagsfrĂĽgan ďŹ nns i varuhuset. Svara pĂĽ utslagsfrĂĽgan och lämna ditt svar i butiken.

1:a-pris

Spetsa till sillen med creme fraiche och vodka LÜk- och senapssillen är de traditionella inläggningarna. Men nu är det dags att bÜrja laborera – med creme fraiche- och vodkainläggningar. – Man kan variera sina inläggningar oändligt mycket, säger kocken Peter T. Larsson.

Vinn presentkort pĂĽ Biltema!

dela ut olika uppgifter till dem

hemma – exempelvis svamp

ALLMĂ„NT Maten utgĂśr en viktig del av nyĂĽrsďŹ randet fĂśr mĂĽnga, fĂśr att inte säga den viktigaste. FĂśr att undvika stress och krĂĽngel gäller det som sagt att välja rätter som är lättlagade men som ändĂĽ känns festliga. – Jag tycker själv att det kan bli

Hon delar med sig av tre recept som är lättlagade och som passar mĂĽnga. – OxďŹ lĂŠn kan bytas ut mot torsk- eller sejrygg och papri-

500:2:a-pris

LĂśksill

Romsill

0,25 dl ättika 0,50 dl socker 0,75 dl vatten 4 st kryddnejlikor 1,5 tsk kryddpeppar, en del krossade 5 tsk vitpeppar, krossad 1 st lagerblad 0,5 burk inläggningssill, 105 g 0,5 st rĂśd lĂśk, ďŹ nt skivad 0,5 morot, skivad SkĂślj sillďŹ lĂŠerna i kallt vatten. Skär i 1,5-2 centimeter breda skivor lite pĂĽ snedden. Koka upp lagen och lĂĽt svalna. Varva sill, rĂśd lĂśk och morot i glasburk. Häll Ăśver lag. Klart!

0,5 st rĂśdlĂśk, ďŹ nhackad 1 knippe dill, hackad 1 burk 5-minuters sill (420 g), i bitar 3 dl creme fraiche svartpeppar 80 g stenbitsrom Läs anvisningarna pĂĽ sillens fĂśrpackning. Vanligtvis ska sillen skĂśljas ett tag i kallt vatten fĂśr att fĂĽ bort en del av sältan. Blanda rĂśdlĂśk, dill, sill och creme fraiche. Peppra och vänd ner hälften av romburken. LĂĽt sillen stĂĽ och dra i ett dygn i kylen. Servera sillen och garnera med rom. KĂ„LLA: MATORAMA.SE

300:3:e-pris

200:Svar senast 30/12-2011


18 QBYGG & BO

KH aktuellt 11/2011

Fira in det nya üret säkert BrandingenjÜr ger rüd om hur fyrverkeriolyckor undviks Raketer i alla regnbügens färger pryder himlen under nyürsnatten. KHaktuellt har pratat med Ola Åkesson, brandingenjÜr vid Räddningstjänsten i Karlstadsregionen om säkerhetsaspekten. – Münga fyrverkeriolyckor är alkoholrelaterade, hüll dig nykter om du ska skjuta raketer och planera i fÜrväg, säger Ola Åkesson.

FAKTA RÅD FÖR ETT SÄKRARE NYÅRSFYRVERKERI r,POUSPMMFSBBUUGZSWFSLFSJQKÅTFO inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du kÜpte dem. r'ÕSCFSFEEJUUGZSWFSLFSJJHPE tid. r7BSOZLUFS"MLPIPMPDIGZSWFSkerier hÜr inte ihop. r3JHHBVQQQKÅTFSOBFOMJHU bruksanvisningen.

BYGG & BO Den som ska hantera fyrverkerier müste ha fyllt 18 ür enligt lagstiftningen om brandfarliga och explosiva varor. Men nästan hälften av de som behÜver uppsÜka vürd efter att ha skadats av fyrverkerier är underüriga. – Det är nästan uteslutande unga män som skadas, trots 18-ürsgränsen. Det är ett problem att unga für tag pü fyrverkerier, säger Ola Åkesson, brandingenjÜr vid Räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

r)ÇMMBMESJHFOUÅOEGZSWFSLFSJpjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillüter det. r-VUBEJHBMESJHÕWFSFOUÅOE fyrverkeripjäs. r)ÇMMEJHQÇFUUCFIÕSJHUTÅLFShetsavstünd enligt bruksanvisningen och se till att dina üsküdare ocksü gÜr det. r7ÅOUBNFEBUUHÇGSBNUJMMFOGZSverkeripjäs som inte fungerar. FÜrsÜk aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillüter det. r5ÅOLQÇSJTLFSOB'ZSWFSLFSJQKÅTFS kan orsaka bränder och skador.

Onyktert

r7JTBIÅOTZO5ÅOLQÇBUUCÇEF

Münga fyrverkeriolyckorna beror pü att den som hanterat fyr- Ola Åkesson, brandingenjÜr vid Räddningstjänsten i Karlstadsregionen, tipsar om att använda nügot mer robust än en vinglig asverkerierna har varit onykter eller ka fÜr att rigga nyürsraketer. ovarsam. Olyckorna kan enkelt minskas med hjälp av en säkra– Planera fyrverkeriet och an- lig aska fÜr att rigga raketen – eller använd en stabil drickback HELENA BENGTSSON re hantering. vänd nügot mer robust än en ving- spika ett plastrÜr pü en sügbock i stället. helena@svenskmediakonsult.se

! S E R Y TH

BRANDSKYDDSFĂ–RENINGEN OCH POLISEN.

kunder Vi Ünskar vüra och vänner en Nytt ür! God Jul & Gott

Vi har lĂĽng erfarenhet och bred branschkunskap. k

Lagerutrymmme, magasinering med kontorsmÜjligheter. Korttidskontrakt, separat brandcell och värmepump och egen toalett. Tillgängligt dygnet runt och tillgüng till truck. Port 250 bred x 310 hÜg, 10 x 5 m.

Industri och Lagerhotell

KĂ„LLA: MYNDIGHETEN FĂ–R SAMHĂ„LLSSKYDD OCH BEREDSKAP,

-Allt inom pumpar och drivsystem -Vi utfĂśr smĂĽ och stora arbeten

TACK VARE STOR EFTERFRĂ…GAN BYGGER BRĂ–DERNA HANSSON YTTERLIGARE 20 NYA LAGERLOKALER FĂ–R UTHYRNING TILL FĂ–RETAG

Ă–stanvindsgatan 21

skrämda av fyrverkerier.

Tänk pü miljÜn och energin!

STORSATSNING PĂ… LAGERLOKALER

Vi Ünskar vüra hyresgäster God Jul & Gott Nytt År!

människor och djur kan bli

50 m² 3100:/mün exkl. moms samt el.

Hans & Marcus

FÜr mer info kontakta Per och Ulf, välkomna! Östanvindsgatan 21, Örsholmen, Karlstad Per 0709-76 84 81, Ulf 0709-76 84 82

Vi samarbetar med:

PUMPTEKNIK

-BOUWĂŠSOTHBUBO ,BSMTUBEt

B BAGA EASY - reningsverk ffĂśr avloppsvatten

Vi hjälper er med allt inom VVS!

tt&OLFMUPDIESJGUTĂŠLFSUt-ĂŒHBESJGUTLPTUOBEFS

t"WMPQQTBOMĂŠHHOJOHBS

tt'VOLUJPOTĂšWFSWBLOJOHNFETNTNFEEFMBOEFO

t7ĂŠSNFJOTUBMMBUJPOFS

tt5FTUBUPDIHPELĂŠOUGĂšSOPSEJTLBGĂšSIĂŒMMBOEFO

t1BDLOJOHTCZUFOXD

tt½WFSUSĂŠGGBS/BUVSWĂŒSETWFSLFUTIĂšHTUBSFOJOHTLSBW H H r. me vi ar berätt Kontakta oss pĂĽ LL’s sĂĽ

Minigrävare uthyres med eller utan fÜrare.

Leif: Kontakta 25 62 070-69@1telia.com

ice arlstad llsrorserv a 125, 655 91 K nn Norra Sa

t5WĂŠUUTUĂŠMMPDICMBOEBSCZUFO t4UPSBSFOPWFSJOHBSPDICZHHOBUJPOFS


QBYGG & BO 19

KH aktuellt 11/2011

God Jul & Gott Nytt År! önskar vi på Richardson’s!


20 QBYGG & BO

KH aktuellt 11/2011

Rent vatten? ? ja l ä s t t a ü p i n r ra Funde

Har du problem med järn, mangan, smak, lukt, färg, radon, kalk, PH-värdet eller bakterier i ditt hushüllsvatten?

bjekt. Just nu sĂśker jag o

SE Ă–VER DIN DJUPBRUNNSPUMP INNAN VINTERN

Vi hjälper dig!

t 6QQUJOJOH BW GSVTOB SĂšS t6QQUJOJOHBWGSVTOBSĂšS t4QPMOJOHBWWBUUFOMFEOJOHTSĂšSPDICPSSIĂŒM Vi säljer och installerar. t7JIBSMĂšTOJOHBSGĂšSBMMBWBUUFOQSPCMFN Utnyttja ROTt7JIBSmMUFSNBTTBUJMMEFNFTUGĂšSFLPNNBOEF avdraget. mMUFSQĂŒNBSLOBEFO t1VNQBSPDIIZESPGPSFS t(SBUJTTOBCCUFTU UBHNFEWBUUFO t7JLPOUSPMMFSBSKĂŠSO NBOHBO 1)WĂŠSEFPDIIĂŒSEIFU E)P

t&WPMWF.VMUJTBOmMUFSTPNUBSKĂŠSO NBOHBO LBMLPDIEĂŒMJHMVLU t3BEPOFUUSBEPOBWTLJMKBSF

Jag värderar Din fastighet och diskuterar fÜrutsättningslÜst detaljerna kring en eventuell fÜrsäljning utan nügra som helst fÜrpliktelser frün Dig.

Tack alla kunder, samarbetspartners och vänner fÜr üret som gütt, jag ser fram emot ett nytt positivt och spännande 2012. Jag vill passa pü att Ünska er en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

Erbjudande! Vid kÜp av 10 säckar salt ingür utkÜrning inom 2 mils radie

Anders HÜgstrÜm - din personliga fastighetsmäklare

Ă–stanvindsgatan 21, Karlstad Kontor 054-56 11 00 070-97 68 481, 070-37 97 646 vvab@telia.com www.vastsvenskvattenrening.se

r www.maklarehogstrom.se

Besiktigat

Besiktigat

ga t ĂĽn i vĂĽr r ny m ar nter sĂśkedin? h Vi kula om det s r e sp ister d. Ă„ g a re ost b

Centrala och populära Hagalund!

Fräscht och välskÜtt!

Trea pĂĽ hĂśrnet!

Mysig villa med ljus och luftig känsla. Vacker inglasad altan med utsikt mot trädgürden. PRIS: 1 375 000:-/hbj TOMTAREA: 664 kvm BOAREA: 108+66 kvm, 5 rok ADRESS: Violgatan 3, Hagalund MÄKLARE: T.Palm 0706-36 80 80

Ett välskĂśtt, hemtrevligt tegelhus pĂĽ populära “gamlaâ€? Lärkängen. Altan under tak i sĂśderläge. PRIS: 450 000:-/hbj TOMTAREA: 937 kvm BOAREA: 74+73 kvm, 3 rok ADRESS: Lärkängsplan 2, VĂĽlberg MĂ„KLARE: T.Palm 0706-36 80 80

Karmgatans kanske bästa läge med fÜnster i tre väderstreck och stor inglasad balkong mot sÜder! PRIS: 430 000:-/hbj AVGIFT: 3905:-/mün BOAREA: 78 kvm, 3 rok ADRESS: Karmgatan 107, Vüxnäs, plan 3 av 3 MÄKLARE: M.Öberg 0701-90 18 81

BOKA DIN GRATISVĂ„RDERING NU! VI TAR ENDAST UT FĂ–RMEDLINGSPROVISION VID FULLFĂ–LJD FĂ–RSĂ„LJNING

Besiktigat

Besiktigat

Stor härlig villa med münga rum!

HÜgt beläget hus med stor tomt!

Billigt och lättskÜtt!

Trevlig planlÜsning m büde Üppna ytor & münga rum. Hemtrevligt kÜk & mÜjlighet till egen verksamhet/tonürsuthyrningsrum i utbyggnaden. PRIS: 750 000:-/hbj TOMTAREA: 1150 kvm BOAREA: 133+34 kvm, 6 rok ADRESS: Värmlandsgatan 7, Orrby-Grums MÄKLARE: T.Palm 0706-36 80 80

Väl underhüllet hus där mycket är gjort süsom dränering, byte av avlopps- & vatterÜr, installerad fjärrvärme mm. PRIS: 435 000:-/hbj TOMTAREA: 1791 kvm BOAREA: 102+61 kvm, 4 rok ADRESS: Munküsvägen 17, Munkfors MÄKLARE: M.Öberg 0701-90 18 81

Fantastiskt bra kÜp fÜr den växande prismedvetna familjen. Bra kommunikationer till Karlstad. PRIS: 375 000:-Prissänkt! TOMTAREA: 874 kvm BOAREA: 84+29 kvm, 4rok ADRESS: Plogvägen 4, Norsbron MÄKLARE: T.Palm 0706-36 80 80

Värdering Personlig rüdgivning Beskrivning Fotografering Annonsering Internetannonsering Visningar Budgivning Kontrakt Lün av släpkärra 1 dygn Flyttstädning Tillträde Reavinstberäkning

054 - 18 44 00 Ă–stra Torggatan 1, www.riksmaklaren.se/karlstad

0:0:0:0:0:0:0:0:0:0:0:0:0:-


QBYGG & BO 21

KH aktuellt 11/2011

�Ta ett extra varv innan ni lägger er� Hans varnar fÜr faran med levande ljus

Värmeljus En vanlig orsak till brand är att man glÜmt bort ljusen och att ljusstaken eller manschetterna fattar eld. – Man ska passa sig fÜr att ha brännbara material i närheten pü eller i en ljusstake, säger Berged. En form av ljus som är extra viktiga att vara uppmärksamma pü är värmeljus. – De kallas värmeljus av just den anledningen att det blir väldigt varmt. Det är viktigt att man inte

Hans Berged pü räddningstjänsten i Karlstadsregionen berättar om vad man ska ta i beaktande när det gäller värmeljus.

har dem i ljuslyktor som är fĂśr täta eftersom värmen kan gĂśra att lyktorna spricker och den olja som ďŹ nns i ljusen rinner ut. Den kan faktiskt bli sĂĽ varm att det bĂśrjar brinna, säger Berged. Andra handfasta tips när det kommer till värmeljus är att inte ställa ljusen fĂśr nära varandra eftersom vätskan kan antändas och medfĂśra att det bildas en stĂśrre lĂĽga. Man ska heller aldrig ha ljus i vattenbad eftersom ljusen kan tippa. Vatten i kontakt med oljan kan orsaka en â€?Ăśverkokningâ€? och brand.

Se Üver elljusstakar Även elektriska ljusstakar är viktiga att se Üver: – I juletider är det münga som

använder sig av elljusstakar och ljusslingor. Se till sĂĽ att det inte ďŹ nns nĂĽgra glappkontakter eller skadade kablar. Vi rekommenderar även att stänga av strĂśmbrytaren istället fĂśr att skruva ur lampan eftersom det kan bli glappkontakt med gnistbildning som fĂśljd. NĂĽgot man heller inte fĂĽr glĂśmma bort är en väl fungerande brandvarnare och att man ska ha ett obrännbart kärl till askan när man eldar, säger Berged.

Alltid vattenbad Sü här i juletid är det münga som väljer att baka och stÜpa ljus. FÜr att vara pü den säkra sidan ska man alltid tänka pü att värma blockchokladen eller stearinet i ett vattenbad.

VĂĽdan av att ha en pinne fĂśr mycket i brasan

V

Vi är inne i en mĂśrk ĂĽrstid och mĂĽnga tänder ljus. Men fĂśr att vara pĂĽ den säkra sidan ďŹ nns det era saker att ta i beaktande. – Man ska alltid ta ett extra varv innan sänggĂĽende eller om man ska ut, säger Hans Berged pĂĽ räddningstjänsten i Karlstadregionen. BOSTAD Levande ljus är ett inslag som hĂśr den kalla och mĂśrka ĂĽrstiden till. Men lika mycket som ett levande ljus ger värme och ro ďŹ nns det vissa risker som är värda att ha i ĂĽtanke. – I december 2010 hade vi inga utryckningar orsakade av levande ljus, vilket var väldigt bra. Däremot var det tre incidenter i december 2009 och vi arbetar ständigt med information om brandrisker, säger Hans Berged, ställfĂśreträdande räddningschef i Karlstadsregionen.

KRĂ–NIKA

– Annars kan det bli torrkokning. Omm det skulle bli torrkokning ska man inte ska ha i vatten i kastrullen eftersom det kan bli samma eekt som när man häller i vatten i en panna med olja. Det kan bli en häftig Ăśverkokning, man kan bränna sig och det kan även uppstĂĽ en brand, säger Berged. – Ljus hĂśr den kalla ĂĽrstiden till och Ăśver lag är respekten bra. Men man ska komma ihĂĽg att det alltid ďŹ nns risker och man ska använda ljus med fĂśrstĂĽnd. Ta ett extra varv innan sänggĂĽende fĂśr att kolla att allt är släckt. Det gĂĽr fort och dĂĽ kan man vara pĂĽ den trygga sidan.

i har en braskamin hemma – och ännu sü länge är det mest mysbrasor som eldas i den, men när Kung Bore tar till brÜsttonerna sü für den allt bekänna färg lite mer. FramfÜrallt pü helgerna sü är det fyr i den mest hela dagarna. Ni som läst den här hÜrnan fÜrut vet att nu üker snart pekpinnarna om brandskyddets lov fram. Sü även denna güng. Jag har utrett bränder vintertid i sü pass stor omfattning att jag tycker att det är pü sin plats med en liten varning. Se upp – fÜr det är gott virke i den svenska veden! Faktum är att det är mycket mer sprutt av nügra ynka vedträn än gemen man – eller fru – vet om. Moderna braskaminer är gjorda fÜr att fÜrbränna eektivt och dü blir det som sig bÜr varmt. Faktum är att det kan bli riktigt varmt – 750 till 1000 grader om man eldar, och eldar, och eldar. Det blir sü varmt att man faktiskt kan fÜrstÜra sin rÜkkanal om man eldar fÜr intensivt. Metall bÜrjar bli rätt sladdrigt omkring de här temperaturerna, och även murade skorstenar har gränser fÜr vad de tül. Nu är det som väl är inte sü att detta sker bara südär utan vidare, sü man kan knappast gÜra det av misstag, och det händer inte om man fÜljer instruktionsboken. I manualerna till de esta braskaminer sü stür det hur mycket man skall tända med i min kamin typ tre -fyra kilo, och sedan hur mycket man kan elda per timme – cirka tvü kilo. Tanken är att den fÜrsta laddningen skall fü eldstaden varm och sedan sü underhüller man den värmen. Meningen är alltsü att man ska lüta vedträna brinna ut tills det glÜder innan man lägger in mer. Vän av ordning undrar nu hur mycket tvü kilo ved är – och det vet jag. Alla kanske inte har ryckt fram hushüllsvügen och vägt upp sin ved, men är man miljÜskadad sü är man. Tvü kilo av Malmqvists bästa bjÜrkved är – ungefär tre vanliga vedträn, kanske fyra, men inte mer. Man kan alltsü elda pü, men med fÜrstünd. Om inte tvü-tre kilo ved/ timme räcker fÜr att hülla värmen sü är det nog inte kaminens fel, och det är ingen lÜsning att Üverhetta maskineriet. Med detta sagt sü är det alltsü inte farligt att elda –pü rätt sätt. Eftersom det nu är dags fÜr adventsljus och myssäsong sü är det ocksü dags att prova av eller ladda med fräscha batterier i brandvarnaren, och julpynta brandsläckaren en med prydsam tomteluva. Se sedan till att tt hülla i stickproppen när ni drar ur sladden n till adventsljusstaken/julgransbelysningen.. Vrid inte bara pü en glÜdlampa – fÜr dü är strÜmmen fortfarande pü, och glappkon-takter blir varma. Ha nu en vit (och inte svart) skÜn jul och vinter.

MATHIAS ERIKSSON mathias@svenskmediakonsult.se

CLAES MALMQVIST

BRANDINGENJĂ–R LTH

Dags att byta fĂśnster? Kontakta oss fĂśr en kostnadsfri offert. UTNYTTJA ROT-AVDRAGET!

Exakt rätt solskydd. Exakt monterat.

Vi kommer hem till dig och mäter Dina nuvarande fÜnster, ger fÜrslag pü lämpliga fÜnsterval ur SP-FÜnsters breda sortiment. Vür fÜnsterserie Balans är energimärkt. Vilket innebär en rejäl sänkning av dina värmefÜrluster!

Peter Andersson Om- och tillbyggnad Nytt och gammalt

Ring eller och prata fĂśnster med oss!

Vi Ünskar alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År Egnahemsvägen 24 663 33 Skoghall 0708-35 25 60 www.jpabygg.se jpabygg@msn.com

Utställning & kontor pü sügverksgatan 20

Vi samarbetar med

1\E\JJQDWLRQHU‡2PRFKWLOOE\JJQDGHU ‡5HQRYHULQJDU

5 Ă…RS Ă… NTI P GARA DD! Y K SOLS

UTVĂ„NDIGT:

INVĂ„NDIGT:

Markiser Fasadpersienner Sol- & vindautomatik Fasta solskärmar SolskyddsďŹ lm

MÜrkläggningssystem Lamell Persienner PlissÊgardiner Rullgardiner

Vi har även Balkongskydd & Markisväv

054-85 33 03 SĂĽgverksgatan 20, Karlstad Fax: 054-85 33 04 mail@karlstad-solskydd.se www.karlstad-solskydd.se


22

KH aktuellt 11/2011

För vissa är julen mest ledsam Stadsmissionen och kyrkan hjälper de utsatta i samhället Julen är en festlig högtid där familjen är i fokus. Men alla har inte en familj – eller en bostad. Stadsmissionen gör julen mindre ensam för de utsatta i samhället. – Vissa känner att julen mer är en ledsam än en glädjefylld högtid, säger samordnaren Britt-Marie Bråby. KYRKAN Stadsmissionen är en ideell förening som arbetar för de utsatta i samhället. I lokalerna på Västra kyrkogatan erbjuds bostadslösa – ja, de finns i Karlstad – och andra utsatta grupper mat, tillfälligt tak över huvudet, kläder och en dusch. När vi går mot juletider blir Stadsmissionens arbete än mer tydligt. Alla har inte turen att fira jul tillsammans med en familj och ett fullsmockat julbord.

Utanförskap För vissa är julen förknippat med ångest, en tom plånbok och – den kanske värsta känslan – att känna sig ensam och utanför i en högtid som bygger på gemenskap. – Julen är för många en jobbig högtid. Vissa känner att julen mer är ledsam än en glädjefylld högtid på grund av att de känner sig ensamma och inte har pengar att köpa julklappar för, säger Britt-Marie Bråby, samordnare på Stadsmissionen i Karlstad. Under julafton, juldagen och

Jackor, byxor och tröjor. Stadsmissionen skänker bort kläder till de behövande.

annandag jul håller Stadsmissionen i Karlstad stängt.

”Visar uppskattning” Då man har ett samarbete med kyrkan är det Norrstrands kyrka som ”tar över” julfriandet och er-

bjuder jullunch, samvaro, gudstjänster och andra aktiviteter under helgen. – Sedan öppnar vi i mellandagarna igen precis som vanligt. Det är fantastiskt mycket folk som brukar komma på kyrkans julfirande.

Gudstjänster och konserter– en motpol till julklappshysterin Stressen och julklappshysterin är påtaglig under jul. Kyrkan fungerar som en härlig kontrast – där december månad är fylld av julkonserter och fridfulla gudstjänster. – Kyrkan har ett rikt musikliv under hela december, säger Niklas Grahn, stiftsadjunkt. ALLMÄNT Sett till besökarantalet är adventstiden julen kyrkans definitiva höjdpunkt på året. Under mängder av julkonserter, Luciafirande, midnattsmässor och julottor trängs människor i bänkraderna i kyrkan. Just julfirandet i kyrkan skapar för många en efterlängtad kontrast.

Kyrkan – en mötesplats I samband med en kommersiell hysteri och en stresskänsla kring julklappsbestyr fungerar kyrkan som en lite lugnare motpol – som

väldigt många uppskattar. – Svenska kyrkan är Sveriges största folkrörelse och det glömmer många i bland. Adventstiden och julen är den högtid där kyrkan har flest besökare och det blir som en mötesplats, säger Niklas Grahn, stiftsadjunkt i Karlstads stift, och fortsätter: – Om man inte besöker kyrkan särskilt ofta så är det många som i alla fall väljer att göra det under julen. Det beror delvis på att man får en liten kontrast gentemot den kommersialiserade julen. Midnattsmässan sker i princip alltid kl 23.30 på julafton. Julottan brukar vara på juldagen klockan 07.00 – två gudstjänster med samma budskap.

Rikt musikliv Det som är signifikant för kyrkans julfirande är alla mängder av konserter man erbjuder under december. – Vi gillar julmusik i Sverige och vi gillar att konsumera det live. December erbjuder ett rikt

musikliv i kyrkan och det är väldigt populärt. Varför tycker du att människor ska besöka kyrkan under juletid? – Jag tror att det finns ett skäl till att så många besöker kyrkan under den här tiden och det är för att man har varit här förut. Mycket handlar om att bryta igenom det som julen till stor del blivit. Det vill säga att det innebär stress, julklappar och att kanske fösas ihop med släktingar som inte är så enkelt för alla. Man söker lite andra värden och det får man i kyrkan under julen, säger Niklas och fortsätter: – Sedan är kärlek och frid något man förknippar med julen, oavsett hur man ser på kristendomen. ANNA LINDBÄCK anna.l@svenskmediakonsult.se

”Kyrkan blir som en mötesplats under julen”, säger Niklas Grahn, stiftsadjunkt i Karlstad.

Men hade inte kyrkan erbjudit detta så hade vi självklart haft öppet. Hur viktigt är det att Stadsmissionen finns? – Det är jätteviktigt. Det skulle vara fruktansvärt om vi tvingades stänga.

Britt-Marie är en riktigt eldsjäl och har arbetat med att stötta, tillaga mat och mätta utsattas magar sedan 1994 tillsammans med kollegorna Susanne, PiaMarianne, Catarina, Margareta och Gunilla.

– Man får så mycket kärlek tillbaka i det här arbetet. De som kommer hit visar uppskattning och tacksamhet, säger hon. ANNA LINDBÄCK anna.l@svenskmediakonsult.se


23

KH aktuellt 11/2011

Vi företagare på Hammarö vill önska våra kunder och medarbetare

God Jul & Gott Nytt År God Jul & Gott Nytt År!

#P)KBMNBSTTPOt

Renluft Hammarö AB

Värmepumpar & Luftkonditionering ‡,QVWDOODWLRQRFK6HUYLFH ‡9LXWI|UlYHQ$&VHUYLFHSn'LQELO 7HO)D[

054-51 90 72, 073-509 91 53 0|UXGGVYlJHQ+DPPDU|

'SÌOHSVOEUJMMGÊSEJHUIVT

070-312 95 06 larshenrik.rolandsson@bredband.netForss smide AB www.forssab.se 054-51 72 24

UHQOXIW#EUHGEDQGQHW

'FTUFO CÚSKBSIPTPTT Mats 070-339 15 75 Niklas 070-509 29 48 Totto 070-339 08 82 (Molkom)

t*OTUBMMBUJPO t4FSWJDF t3FQBSBUJPO t#FSHWÊSNF

-BYGBU

 QFSQFSTPO .JOTUBBOUBMQFSTPOFS

*OOFIÇMMTPSUFSWBSNSÕLUMBY LBMMSÕLUMBY HSBWBE MBY HSBWMBYTÇT IKPSUSPOTÇT SPNTÇT NBOHP QBQBZB QBTTJPOGSVLU TQBSSJT HVSLB UPNBU DJUSPO EJMM QIZTBMJT

STÄLLNINGS AB Holmén & Karlsson 054-52 22 07, Västra Rosenlundsvägen 3 Lövnäs Industriområde, HAMMARÖ

&YPUJTLQMBOLB

#PLBUFOOJTPDICBENJOUPOUJEFSQÌXXXIBNNBSPULDPN

 UJMMÅHHGÕSQPUBUJTTBMMBE .JOTUBBOUBMQFSTPOFS

*OOFIÇMM *OOFIÇM *OOFIÇMM(SJMMBEáÅTLàMF HSJMMBESPTUCJGG LZDLMJOHTQFUU NFMPO B NFMPO BOBOBT LJXJ QBQBZB TBMMBE ESVWPS KPSEHVC CBS QIZ S ZT CBS QIZTBMJTPDITBMTBTÇT 'SVLUFSOBLBOWBSJFSB OÇHPUQ Q OÇHPUQHBTÅTPOH 1PUBUJTTBMMBE EJMMFMMFSQVSKPMÕL 

 QFSQFSTPO

 UJMMÅHHGÕSQPUBUJTTBMMBE .JOTUBBOUBMQFSTPOFS

**OOFIÇMMTPSUFSLBMMTLVSFU TPSUFSEFTTFSUPTUBS IÇMM U L MM L U U E U U .BTTPSNFEFYPUJTLBGSVLUFS 'SVLUFSOBLBOWBSJFSBOÇHPUQHBTÅTPOH 

4NÕSHÇTUÇ 4NÕSHÇTUÇSUB S SUB -ZYNFESÅLPS

t5&//*4

1SJTFYQFSTPOFS

t#"%.*/50/

)"/57&3,47 4,0()"--

Blommor

TPSUFS QPSUQBK

0TUPDITLJOLB TU (SFLJTL 7ÅTUFSCPUUFO TU TU 

.JOTUBBOUBMQFSTPOFS

*OOFIÇMM*UBMJFOTLTBMBNJ 1BSNBTLJOLB *UBMJFOTLNPSUBEFMMB UPNBUNFENP[[BSFMMBPTU *UBMJFOTLBPTUBS HSJTTJOJTUÅOHFS KPSEHVCCBS NFMPO ESVWPS LBMBNBUBPMJWFS TPMUPSLBEF UPNBUFS HSÕOBPMJWFS NBSJOFSBEFWJUMÕLTLMZGUPS HVSLTUBWBS 'SVLUFSOBLBOWBSJFSBOÇHPUQHBTÅTPOH 1BTUBTBMMBE 1BTUB TPMUPSLBEFUPNBUFS SÕEMÕL PMJWFS WJOFHSFUUJ 

erbjuder vi amaryllis på snitt, kruka

9LOHYHUHUDUEXGL6NRJKDOO +DPPDU|RFK.DUOVWDG

1BK

 QFSQFSTPO *UBMJFOTLQMBOLB

Under julveckan

Vardagar 10-18, lördagar 10-13. Julhelgen stängt. Nyårsafton 10-14.t#03%5&//*4 t(:.

för alla tillfällen!

och julgrupper i olika prisklasser och P\FNHWDQQDW¿QWVRPK|UMXOHQWLOO

 QFSQFSTPO

(SJMMQMBOLB

Johanna & Camilla! 9LYLOOWDFNDI|UGHWYDUPD PRWWDJDQGHWLYnUEXWLN Vi önskar alla kunder God Jul & Gott Nytt År!

Clevevägen 2, Skoghall Tel. 054-51 31 55, Fax 054-51 31 45 lavendel.skoghall@telia.com

Öppet alla dagar 8-21 Julafton 8-14 Juldagen 11-21 +VMEBHFO Annandagen 8-21 "OOBOEBHFO Nyårsafton 8-17 /ZÇSTBGUPO Nyårsdagen 11-21 /ZÇSTEBHFO Skoghall centrum 4LPHIBMM$FOUSVN 054-51 70 06 www.ica.se/skoghall XXXJDBTFTLPHIBMM EBHBSTGÚSCFTUÊMMOJOH 2 dagars förbeställning

#BHVFUUTUPSCVUJLTCBLBE H#POKPVS

TU


24

KH aktuellt 11/2011

Tips frĂĽn en OS-medaljĂśr Thobias Fredriksson berättar om vad man ska tänka pĂĽ i skidspĂĽret Skidor är en oerhĂśrt populär motionssport. KHaktuellt tog hjälp av den fĂśrre världsmästaren och olympiske guldmedaljĂśren frĂĽn OS i Turin, Thobias Fredriksson, fĂśr att komma till rätta i spĂĽret. Men det ďŹ nns massor att tänka pĂĽ. BĂĽde när det gäller valla, kläder och teknik. SPORT Vintern har sĂĽ här lĂĽngt lyst med sin frĂĽnvaro. Men när snĂśn väl inďŹ nner sig väljer mĂĽnga att ge sig ut i skidspĂĽret fĂśr att motionera. Vad är dĂĽ bättre än att ta hjälp av en olympisk mästare fĂśr att hitta rätt i spĂĽren? Thobias Fredriksson har vunnit era utmärkelser. Han vann OS-guld i sprintstraet och individuellt brons under OS i Turin 2006 samt att han blev individuell världsmästare i sprint 2003.

FÜreläser pü skolor Sedan ungefär ett ür tillbaka bor han i Karlstad. – Jag är dalslänning i grunden men gick pü skidgymnasiet i Torsby. Sedan har jag gjort en stor del av min barmarksträning där under somrarna som aktiv. Jag och min sambo Linda kände inte att vi hade nügot som band oss till Östersund där vi bodde fÜrut men vi har münga band till Värmland och Karlstad. Samtidigt är min sambo utbildad inom vürden och fÜr att hon skulle fü arbeta med just det hon är utbildad till passade Karlstad oss bra, säger Thobias. I dag driver han sitt eget fÜretag och fÜreläser fÜr fÜretag och skolor. När det kommer till själva skidükningen har Thobias Fredriksson och Janne Bengtsson pü KMTI som tränade Thobias under hans karriär era tips att ge: – När det kommer till klädseln

upplever jag att münga klär sig fÜr varmt när de ger sig ut i spüret. Man ska ha samma klädsel som när man ger sig ut och springer fÜrutom att man ska tänka pü att ha bra handskar och vindskydd fÜr underlivet. Annars blir det fÜr varmt och man für svürt att rÜra sig, säger Janne.

Vallningen En annan sak att tänka pĂĽ är vallningen: – Man ska lägga vallan frĂĽn â€?klackenâ€? och 30 till 40 centimeter framfĂśr bindningen. När man sedan lägger pĂĽ vallan ska man lägga den i era olika lager. Jag upplever att mĂĽnga motionsĂĽkare lägger fĂśr fĂĽ lager, säger Thobias och fortsätter. – Jag fĂśredrar burkvallan framfĂśr vallatejp som blivit väldigt populärt pĂĽ senare ĂĽr eftersom det gĂĽr lättare att lägga era olika lager. Men jag skulle vilja säga att det mesta som ďŹ nns pĂĽ marknaden i dag är bra. Man klarar sig bra pĂĽ fyra eller fem vallor. När man som skidĂĽkare ska välja utrustning är det viktigt att man väljer stavar och skidor som matchar sina egna behov.

Be om hjälp – Man ska inte vara rädd fÜr att be om hjälp i butiken. När man ska välja skidor är det grundläggande att man orkar fü ned �trampet� i marken sü skidan für fäste. Det är även viktigt att stavarna har rätt längd. En bra müttstock är armhülan eftersom det inte är bra om de är fÜr lünga eller korta, säger Janne. Vad ska man tänka pü när det gäller tekniken? – Om man jämfÜr tekniken mellan motionär och elitükare staküker en elitükare mycket mer. När man stakar ska man sträva efter att lägga tyngden pü det ena benet sü

Thobias Fredriksson har vunnit OS- och VM-guld i sprint. I KHaktuellt ger han tips pü vad man ska tänka pü i skidspüret.

mycket som mÜjligt eftersom man für ner fästvallan i snÜn och für dü ett bättre grepp, säger Thobias. Vad är det som gÜr skidükning-

en till en sü bra motionssport? – Jag skulle säga att det är världens bästa motionssport. Den ger koordination, träning fÜr Üver-

och underkropp samtidigt som den ger en bra balans och kondition. Nästan alla klara av att üka skidor. Kan verkligen inte kom-

ma pü nügon sport som ger en mer müngsidig träning, säger Janne. MATHIAS ERIKSSON mathias@svenskmediakonsult.se

Vi fĂśretagare g i Kil vill Ăśnska vĂĽra kunder och medarbetare

God Jul & Gott Nytt År 7JUBDLBSWÇSBHÅTUFSPDITBNBSCFUT QBSUOFSTGÕSÇSFUTPNHÇUUPDIQBTTBS QÇBUUÕOTLB(PE+VM(PUU/ZUUªS / Jan och Catarina

Konferens & Festlokal

Vi Ăśppnar ĂĽter i februari 2012. TEL: 0554-133 25

www.frykasen.se

6UBOGĂ•S'BHFSÇTrr.FSJOGPSNBUJPOQÇXXXFTLFCPIMTF

TotalentreprenÜr fÜr alla typer av gräv- och montageuppdrag

God Jul & Gott Nytt År Reparation ‡ Ombyggnad ‡ Nybyggnad ‡ Müleri ‡ Kakel/klinker

Auktoriserad installatĂśr av enskilda avlopp

Vi vill tacka alla kunder fÜr detta ür och ser fram emot nästa ür 2012!

www.grävmontage.nu

Stefan 070-696 15 94

Peter 070-650 18 48


25

KH aktuellt 11/2011

Snart full fart i Frykstabacken FĂśrra ĂĽret gjordes 120 000 ĂĽk nedfĂśr Frykstabacken. MĂĽnga av dem gjordes av Kils slalomklubbs aktiva barn och ungdomar. – Ett av vĂĽra viktigaste ledord är att ha en klubb som är Ăśppen fĂśr alla, oavsett ambitionsnivĂĽ, säger Martin RosĂŠn, ordfĂśrande i klubben. ALLMĂ„NT Kils slalomklubb ďŹ rade 40-ĂĽrsjubileum 2010 och fĂśreningen som har cirka 500 medlemmar frodas. De cirka 100 aktiva barnen och ungdomarna i träningsgrupperna medfĂśr att fĂśreningen kan räkna sig som den stĂśrsta alpina klubben i Värmland. NedfĂśr Frykstabacken tränas och tävlas det i slalom i alla dess former med tyngden pĂĽ slalom och storslalom. – Vi vill kunna erbjuda utbildning av skidĂĽkare upp till gymna-

sienivü fÜr att sedan kunna hjälpa och stÜtta ükarna som vill vidare mot hÜgre nivüer, säger Martin RosÊn, ordfÜrande i Kils slalomklubb. Träningsgrupperna fÜr barn och ungdomar har mÜjlighet att träna minst tvü günger i veckan under snÜsäsongen. – Man behÜver inte tävla – det räcker med att man tycker att det är roligt att üka skidor.

Klubbmästerskap Inom klubben tävlas det itigt i främst â€?Lilla världscupenâ€? inom Värmland men även i det egna klubbmästerskapet. – FĂśrra ĂĽret hade vi 80 deltagare i klubbmästerskapet, det är ett väldigt uppskattat evenemang. Inom klubben ďŹ nns även en landslagsman inom hĂśghastighetssporten speedski, Christian Jansson. – Det är roligt att Christian har

sin klubbadress här även om vi inte ser honom i backen särskilt ofta, säger Martin RosÊn och ler. Kanske är det er landslagsmän pü güng – tre av klubbens medlemmar gür pü skidgymnasium.

Skid- och snowboardskola I bÜrjan av januari drar den populära skid- och snowboardskolan fÜr barn Üver sex ür i güng. – Ifjol deltog 200 barn och vissa säsonger har Üver 300 barn deltagit i skidskolan. Även de vuxna kan lära sig att üka skidor, nügot som lockade 60 personer fÜrra säsongen. Ute i Frykstabacken stür snÜkanonerna utplacerade i väntan pü snÜ. – Vi siktar pü att kunna vara i güng under mellandagarna. Vi är klara fÜr att dra igüng snÜproduktionen och vi behÜver cirka 20 dygn fÜr att fü i güng hela anlägg-

Martin RosÊn är ordfÜrande i Kils slalomklubb som i och med sina 100 aktiva barn och ungdomar FOTO: SARA ERIKSSON kan räkna sig som den stÜrsta alpina klubben i Värmland.

ningen. Familjebacken prioriteras fÜrst, vüra backar är även Üppna fÜr allmänheten och de är ett välbesÜkt utyktsmül. FÜrra säsongen investerade klubben i en ny pistmaskin och fram-

tidsplanerna rymmer ytterligare en knapplift som ska ersätta en beďŹ ntlig vajerlift, en sĂĽ kallad ponylift. Martin RosĂŠn tar tillfället i akt att efterlysa er duktiga ledare – i alla ĂĽldrar:

– Vi är alltid i behov av er ledare sü om man är det minsta intresserad – ta gärna kontakt med oss. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

Vi fĂśretagare i Karlstad och Molkom vill Ăśnska vĂĽra kunder ooch ch medarbetare

God Jul & Gott Nytt Ă…r God Jul & Gott Nytt Ă…r Aktiebolaget Molkoms Bruk

Begagnade och nya bildelar! BEG BILDELAR & DĂ„CKMARKNAD

Kyrkväg 3, Box 26, 660 60 Molkom

)PSKLSHY +pJRTHYRUHK /LKQpTUHU2+‹^^^MY`RTHSTZL

'SĂšHBUBOt www.grasdalensdack.se

t1FMMFUTHBUBO ,BSMTUBE

t1FMMFUTHBUBO ,BSMTUBE

,BSMTUBEt XXXLBSMTUBEFYQSFTTTF

Tommy 0706-40 83 81,

molkomsbruk@telia.com

God Jul & Gott Nytt Ă…r tillĂśnskas alla kunder, medarbetare och leverantĂśrer.

God Jul & Gott Nytt År www.weldtec.se ™ Industrivägen 1, Molkom ™ 0553-315 30

'JHVSTLĂŠSOJOHt$/$CFBSCFUOJOHt4WBSWOJOH

TUFOBTUBMTFt4UPSH .PMLPNtt

Vi vill tacka alla vĂĽra kunder och samarbetspartners fĂśr 2011, och vill Ăśnska alla en riktigt God Jul & Gott Nytt Ă…r.

NCC Karlstad www.ncc.se


26

KH aktuellt 11/2011

DETTA Ă„R EN ANNONS FRĂ…N SVENSK MEDIAKONSULT AB

ANNONS

ANNONS

1800(5‡QRYHPEH

U‡c5*c1*

GRUPPFĂ–RSĂ„NDELSE

TILL ALLA HUSHĂ…LL

I GRUMS, FORSHAGA,

HAMMARĂ–, KARLSTAD,

KIL, MOLKOM & TORSBY

Tandtema sid 10-11

Ă…rgĂĽng 19

8WELOGQLQJVWHPD PD D

sid 34-38

nuari 2011/12

Nr 6 december-ja

Nyttan med kluster sid 39

Gymnasieskolan - fĂśrsta steget mot drĂśmjobbet 34-35

FOTO: HIFI-KLUBBEN

sid

t orte tadK2 Karls 2 0 1

ALLT FĂ–R DITT

gsrum varda sid

20 -23

PĂĽ Ilanda GĂĽrd produceras bland annat KHaktuellt, Fastigghetsmarknaden och KarlstadKortet.

VĂ„XER

GA: BILAGA

Mäklarmässa i Karlstad

s sid 15 Bygg ditt eget pepparkakshu

sid 5

Medverkande mäklare:

A. HÜgstrÜm Mäklarbyrü

7JÕOTLBS (PEKVMPDI (PUUOZUUÇS

| FastighetsbyrĂĽn

Grumstema sid 24-26

Torsbysidor Bilaga

enska Gürdar | Riksmäklaren rg | Mäklarhuset/Sv Torsby | HusmanHagbe

| TĂĽgmark

GRUPPFĂ–RSĂ„NDELSE

THAIL AND FĂ–RSĂ„LJNING OCH

UTHYRNING

VILLOR OCH LÄGENHETER din drÜm – – Vi fÜrverkligar

054-18 21 21 www.wiphanai.se

Lantvärnsg. 10 Karlstad

Byggnadsekonomi

t

Byggledning t Besiktning

65 90 30 Karlstad t Tel 054-15 Ă–lmegatan 7B, 652 t www.byggrad.se byggrad@telia.com

Traditionellt hemlagat svenskt julbord 395:Julbord med en snaps och en Ăśl/vin/cider 495:-

Nyhet A la carte lunch KvällsÜppet fre, lÜr, sÜn

TILL HUSHÅLL I KARLSTAD, HAMMARÖ, KIL, FORSHAGA OCH DEJE Nu har vi ett samarbetsavtal med fÜrsäkringsmedlare TILLIT

t Möruddsvägen 700, Hammarö

r

,BSMTUBEttXXX GPSTBLSJOHPmOBOTTF

-BOUWĂ…SOTH ,E

Tel 054-85 44 85 Stormgatan 4, Ă–rsholmen www.officedepot.se

K A R L S TA DS

S H O PPI N G

PRIS

- & N Ă–J E S KO

RT

100:-

Joachim och Camilla Svärdh Ünskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

FrĂĽn ett 20-ĂĽrsjubileum till ett annat (IWHUDWWKDÂżUDWnUVMXEL OHXPPHG.+DNWXHOOWXQGHU nUHWIRUWVlWWHU6YHQVN0HG LDNRQVXOWDWWÂżUDnUVMXEL OHXPPHG)DVWLJKHWVPDUN QDGHQXQGHU 'HWYnSHULRGLVNDWLGVNULI WHUQDXWJ|UEDVHQI|UI|UH WDJHWVRPLQWHEDFNDUI|U Q\DXWPDQLQJDU Âą9nUYLVLRQlUDWWIRUWVlW WDDUEHWDNXQGQlUDRFKSUR GXFHUDWLGQLQJDUDY\WWHUV WD NYDOLWp VlJHU -RDFKLP 6YlUGKYGI|U6YHQVN0HG LDNRQVXOW Under taket pĂĽ anrika Ilanda GĂĽrd sprudlar kreativiteten. Tidningar,

annonser och reklamuppdrag tar form – kanske är det herrgürdsmiljÜn som für medarbetarna att utveckla fÜretagets medier münad fÜr münad.

([SDQVLYUHJLRQ – Det har hänt mycket positivt med vüra tidningar KHaktuellt och Fastighetsmarknaden under nUHW9LEH¿QQHURVVLHQH[SDQVLY region, vilken vi är intresserade DYDWWInQJDPHGELOGRFKWH[WVlger Joachim Svärdh och fortsätter: – KHaktuellt är tidningen fÜr alla. Vür ambition är att tidningen ska andas närkänsla genom att bevaka stort som smütt i vürt när-

omrüde. Tidningen FastighetsPDUNQDGHQKDUYX[LWWLOOVLJRUdentligt under det här üret. Det är en specialtidning fÜr boendet och ambitionen med huvudtidningen är att vara en inspiration fÜr alla dem som älskar sitt boende. Fastighetsmarknadens bilaga, 9lUPODQGYl[HUEHYDNDUNRPmersiella byggprojekt inom länet.

3RSXOlUD.DUOVWDG.RUWHW – Vi producerar även det omüttligt populära KarlstadKortet som distribueras ut i handeln nu i deFHPEHU.DUOVWDG.RUWHW¿QQVLGH ÀHVWD EXWLNHUQD KlU L .DUOVWDG framfÜrallt hos annonsÜrerna.

Det innovativa fÜretaget driver dessutom reklambyrüverksamhet. – Vi jobbar nära vüra kunder och vi tar gärna uppdrag frün ett enkelt visitkort till avancerade fÜretagspresentationer och produktion av internethemsidor.

%RNI|ULQJVKMlOS Camilla Svärdh, ekonomiansvarig, fyller i: – Vi erbjuder även hjälp med bokfÜring i form av lÜpande redovisning, lÜnesättning, kund- och leverantÜrsreskontra samt skattoch momsdeklaration. FÜretaget arbetar kontinuerligt

Orkar ni inte med? Vi gÜr jobbet üt er... t)FNTUÊEOJOH t'MZUUTUÊEOJOH t,POUPSTTUÊEOJOH t'ÚOTUFSQVUT t#ZHHTUÊEOJOH Kontakta oss fÜr skräddarsydda lÜsningar: 054-56 65 80

Service ¡ Kvalitet ¡ Leveranssäkerhet

NU FINNS KARLSTADKORTET I HANDELN. Beställ ditt kort direkt. KarlstadKortet • Tel. 054-18 77 18

Beställ fÜre 12 - leverans dagen efter! (Gäller lagervaror)

www.covarme.se

$ETĂ‹RmERĂ‹NVI SOMTRORPĂ?PRINT Svenska folket gillar tryckta medier. Vi tror mer pĂĽ information som är tryckt, vill semestra i sällskap med goda bĂścker och koppla av med ett lyxigt magasin. Vi som jobbar pĂĽ V-TAB är helt sĂĽlda pĂĽ tryck och kan ge dig en helhetslĂśsning som tillgodoser ditt speciďŹ ka behov. Dessutom hĂĽller vi koll pĂĽ vad som är pĂĽ gĂĽng i din bransch och jobbar fĂśr att utveckla och fĂśrbättra dina affärer. Läs mer om oss pĂĽ v-tab.se.

Fallvindsgatan 4, Ă–rsholmen, Karlstad Tel 054-850 888, www.hammarotryckeri.se

*RWWVDPDUEHWH En del av grundreceptet till Svensk Mediakonsults framgüngar stavas samarbete. – När vi ska trycka vüra tidning-

ar anlitar vi V-TAB i Örebro och vid Üvriga trycksaksproduktioner anlitar vi HammarÜ tryckeri. InfÜr distribueringen tar vi hjälp av SDR Svensk Direktreklam och Posten. Tidningarna sänds som gruppfÜrsändelse och gruppreklam. Med hjälp av ett utvecklat kontaktnät kan vi alltid erbjuda kunderna variation och ett gott resultat. Medarbetarna i tidningshuset och Svensk Mediakonsult vill med dessa ord Ünska alla en riktigt god jul och ett gott nytt ür!

Vi lanserar en e-butik!

Det personliga tryckeriet där ingenting är omÜjligt Allt frün broschyrer till dekaler. stor eller liten upplaga.

med att miljÜanpassa büde produkter och tjänster. – Vi tänker miljÜinriktat, eldar med pellets, vüra tidningar är svanenmärkta och fÜrbrukningsartiklar gür till ütervinning. Vi väljer även samarbetspartners som tar DQVYDUI|UPLOM|QH[HPSHOYLV6ROsta lokalvürd som städar vüra lokaler och CO Värme som servar värmeanläggningen, säger Joachim Svärdh.

%NKONTAKTnALLTTRYCK

VI HAR FLYTTAT!

Skoghemsgatan 1 654 65 Karlstad tel. 054-85 29 40

Svensk Direktreklam i Värmland sÜker utdelare som vill arbeta under jul och nyür samt personer som är intresserade av ett extraarbete under helgen. Ring 054-69 09 90 eller maila din intresseanmälan till sdr433@sdr.se


27

KH aktuellt 11/2011

Vi fĂśretagare etagare Karlstad vill Ăśnska vĂĽra kunder och med medarbetare darbe

God Jul & Gott Nytt Ă…r Solsta ByggplĂĽt AB

RESULTATBASERADE BEHANDLINGAR

Vi vill Ăśnska alla vĂĽra kunder en riktigt God Jul & Gott Nytt Ă…r

054-85 35 66, 0730-68 55 77 054-52 53 10 t www.kopbarnvagn.se

,BSMTUBEr carlstadalternativmedicin.se

www.sotovent.nu

PROFFS PĂ… KYLA/VĂ„RME OCH ENERGI

Allt man kan Ăśnska sig och de ďŹ naste paketen i stan!

Välkommen till Birgit och Yvonne!

Salong Maloue

Nattvindsgatan 7, Karlstad 054-56 69 40 Kungsg 2 Karlstad, 054-21 12 00 0705-20 30 04, skonhetssalonganne.se

www.lofman.se

www.kylmekano.se

6MWTCZH /PSSTUSBOEtt7BSE

!

lĂśppet

Extra ju

2004-2011

-ĂšSTĂšOEFD  .ĂŒOGSFEFD %ĂŠSFGUFSTFNFTUFSTUĂŠOHU 7ĂŠMLPNNFOĂŒUFSKBOVBSJ

Pelletsgatan 3, Karlstad 054-85 06 70, 070-565 70 90 www.byggakustik.se

054-18 75 70

God Jul & Gott Nytt Ă…r Utvalda märkeskläder GĂšSLJMMBSUKFKFSĂŒS

HJĂ„RTLIGA VI Ă–NSKAR VĂ…RA L OCH KUNDER EN GOD JU ! Ă…R ETT GO TT NY TT KĂ–PER

BYTER

SĂ„LJER for Boys & Girls

7HOÇŠ.XQJVJ.DUOVWDG

Blockg 7, Karlstad t 054-21 69 53

Vi tackar fĂśr det gĂĽngna ĂĽret och Ăśnskar God Jul och Gott Nytt Ă…r! CERTIFIERADE ENLIGT ISO 9001, ISO 14001

Fjärrviksvägen 21, Ilanda, Karlstad 5FMt'BY www.kewabbetong.se www.kewab.se

BehÜver du hjälp med ditt hus eller din trädgürd? Vi utfÜr: Markanläggning • Husgrunder

0--&8"30%&-- tPMMF!NBSLNJMKPDPNtXXXNBSLNJMKPDPN

Fjärrviksvägen 13, Sküre tXXXTLBSFCJMTF

/B"MMĂ?O ,%t

NORDENS LEDANDE LEVERANTĂ–R NORD AV ROSTFRI STĂ…NG KvalitetscertiďŹ erade enligt ISO 9001:2008 MiljĂścertiďŹ erade enligt ISO 14001:2004

www.valbrunanordic.se

ZamPart AB – ett mekaniskt verkstadsfÜretag med kompletta resurser och lüng erfarenhet av avancerad produktion.

Ett fĂśretag i RZ gruppen.

ZamPart AB Tel +46 (0) 54 56 78 00 www.zab.se

MOBIL SUPER OLJOR 4L Mineral Super 1000 10W- 40 (289:-) 199:Halvsyntet Super 2000 10W-40 (379:-) 299:(530:-) 399:Syntet Super 3000 5W-40 Bilbatteri Vinterdäck Alu fälgar Kupevärmare

fr 599:fr 895:fr 775:349:-

DĂ„CKHOTELL

249:-/säsong Vi passar pü att Ünska God Jul & Gott Nytt År Mündag- fredag 8-17 Gjuterigatan 15, Karlstad 054-85 35 20 , www.karossen.se

! l E . .. r e l l ä g t e d När */45"--"5*0/t3&1"3"5*0/t4&37*$&


28 QEKONOMI

KH aktuellt 11/2011

Viktigt med en sparbuffert Nytt år och nya möjligheter. Har du ingen buffert kan det vara värt att inleda det nya året med att skaffa ett sparkonto. – De flesta väljer att spara men långt i från alla, säger Peter Bladh på Handelsbanken. EKONOMI Att ha ett eget sparande är något som ger extra trygghet i vardagen om något oförutsett skulle ske. De flesta väljer att åtminstone lägga undan några hundralappar i månaden – men långt i från alla har ett eget sparande. – Det är lite hur man är som person som kan avgöra om man sparar eller inte. De flesta har en buffert men långt i från alla, säger Peter Bladh på Handelsbanken i Karlstad. Som student kan det vara svårt att få pengar över – men att tidigt i livet sätta över en symbolisk

Mycket handlar givetvis om den egna disciplinen. Det man sparar i början av månaden ska också finnas kvar i slutet av månaden. summa till sitt sparande, och därmed göra sparandet till en naturlig del av sin ekonomi, är ett steg i rätt riktning.

Disciplin – Det är bra om man får in det där tänket i en tidig ålder. Men mycket handlar givetvis om den egna disciplinen. Det man sparar i början av månaden ska också finnas kvar i slu-

tet av månaden, något som vissa kan ha svårt med, säger Bladh.

Spara tio procent För de som ofta nallar på sparkontot är ett tips att skaffa ett konto som tidsbundet. – Ett alternativ är att öppna ett konto där man kontinuerligt kan sätta in pengar, men man kan inte ta ut pengarna förrän efter ett år. t)VSNZDLFUTLBNBOTQBSBWBSje månad? – En tumregel är att man kan spara undan tio procent av sin nettolön, och kan man spara mer är det bara bra. Det viktiga är inte hur du sparar, utan att du sparar, och att du kontinuerligt ser över sparandet, säger Bladh. Sparar man mot ett långsiktigt mål är fonder och aktier ett alternativ som kan ge högre avkastning om man är villig att ta risker. ANNA LINDBÄCK anna.l@svenskmediakonsult.ses

Besök:

KH:s Blogg v v v

Redovisning Revision Starta eget

Hos oss får du en egen samarbetspartner, en person som alltid är väl insatt i ditt företag VÄLKOMMEN!

svenskmediak di konsult.se

Nu finns vi på Vikengatan 6 Karlstad Tel: 054 - 53 31 61

”Potentialen är fortfarande stor” Metsos vd om företagets framtid Torsdagen den 17:e november hölls branschkvällen The Paper Makers Night för 17:e gången. Kvällens talare var Metsos vd Pasi Laine. Dessutom presenterades The Paper Province (TPP) nya vd Maria Hollender för den breda massan.

054-53 40 40, Skårev. 60 Karlstad 0570-131 10, Hamng. 2 Arvika, www.fridhsrevision.se

Tel: 054 - 15 94 60

En tumregel är gå efter är att man ska spara tio procent av sin nettolön.

Välkomna!

Vi önskar alla en riktigt

TILLVÄXT The Paper Makers Night är en branschkväll som anordnas av klusterorganisationen The Paper Province och dit personer med intressen inom pappersoch massaindustrin är inbjudna. TPP:s ordförande Per Bjurbom började med att presentera den nya vd:n för TPP, Maria Hollender, innan kvällens huvudtalare Pasi Laine, President för Metso Pulp, Paper & Power Technology började sitt anförande. Efter att berättat om sig själv och företaget gick Laine in på olika framtidsversioner.

Nya lösningar

God Jul Gott Nytt År Gör det möjligt

– Vi behöver vara ett företag som ger marknaden nya lösningar. Men även om det är viktigt att växa inom olika regioner får vi inte glömma att se efter våra europeiska kunder och ge dem service. Den här regionen är otroligt viktig för oss, inte minst när det gäller mjukpapperstillverkningen, säger Pasi Laine. Vidare fortsatte Laine berätta att tidningsläsandet i världen har gått ner. Däremot har mjukpapper, massa och förpackningsindustrin stadigt ökat under senare år.

Pasi Laine berättade om Metsos arbete och framtida utmaningar.

– Utvecklingspotentialen är fortfarande stor. Inte minst med tanke på att Asien, Indien och Afrika konsumerar relativt små nivåer papper och massa jämfört med Europa och framförallt Nordamerika, säger Laine.

Frågestund Efter föreläsningen höll Maria Hollender ett kort anförande följt av en frågestund för de ditbjudna företagen. Även om vissa av företagen såg en tillfällig nedgång i orderläget var det över lag positiva tongångar. Kväl-

len var uppskattad även bland deltagarna. – Den här typen av kvällar ger oss en bra möjlighet att träffa folk inom branschen under avslappnade former. Det är bra att stora företagsledare som Pasi Laine kommer till regionen för att möta företagen och se vad industrin betyder för regionen, säger platschefen på Cowi, Uno Olsson, som var en av deltagarna. Kvällen avrundades med buffé och mingel. MATHIAS ERIKSSON mathias@svenskmediakonsult.se


QEKONOMI 29

KH aktuellt 11/2011

Filial eller aktiesällskap? Olika för- och nackdelar för företagare som vill etablera sig i Norge Svenska företagare som etablerar sig i Norge kan bland annat välja mellan att starta en filial till ett svenskt aktiebolag eller ett norskt aktiesällskap. Båda alternativen har sina respektive för- och nackdelar. – Det beror på vilket sätt verksamheten i Norge bedrivs, säger Helena Olsson, skattekonsult på Ernst & Young i Karlstad. EKONOMI Den första frågan en företagare bör ställa sig inför en etablering i grannlandet i väst är på vilket sätt etableringen ska ske. – Om företaget etableras på ett mer bestående sätt, med exempelvis kontor och personal på plats i Norge, kan en filial till ett svenskt aktiebolag eller ett norskt aktiesällskap startas, säger Helena Olsson, skattekonsult på Ernst & Young i Karlstad.

Filial - del av det svenska En filial är en utländsk del av ett svenskt aktiebolag, det vill säga ingen egen juridisk person. – Det finns exempelvis ingen riskavgränsning mellan verksamheterna i Norge och Sverige. Men

en filial är lättare att starta upp och lägga ned jämfört med ett aktiesällskap, vidare krävs inget insatskapital.

Mycket administration På minussidan hamnar många gånger det administrativa arbetet. – Redovisningen blir ofta lite mer komplicerad. Detta eftersom redovisningen måste vara organiserad så att redovisningen som rör verksamheten i Norge kan separeras samtidigt som den även skall vara en del i den svenska redovisningen. Detta bland annat för att skatt på vinst skall kunna betalas i rätt land. Enkelt uttryckt kan säjas att vinster som avser verksamheten i Norge skall beskattas i Norge och vinster som avser verksamheten i Sverige skall beskattas i Sverige.

Aktiesällskap Om ett aktiesällskap, motsvarigheten till ett svenskt aktiebolag, bildas blir den norska delen av företaget renodlad. – Väljer man att starta ett aktiesällskap har man ett separat norskt bolag skilt från det svenska bolaget. Då krävs ett insatskapital på 100 000 norska kronor. Om man vet att verksamheten i Norge ska vara mer beständig kan det vara

Skattejuristen Helena Olsson lyfter för- och nackdelar med att som svenskt företag starta filial respektive aktiesällskap i Norge.

idé att starta ett aktiesällskap redan från början. Helena Olsson berättar att parter på marknaden många uppfattar ett norskregistrerat aktiesällskap som ”tryggare” att göra affärer med, jämfört med en norsk filial till ett svenskt bolag och att det därför

kan vara en marknadsmässig fördel med ett aktiesällskap. Förutom bolagets skatt är det viktigt att se till att personalens skatt och sociala avgifter samt moms hanteras korrekt vilket inte är helt enkelt alla gånger. – Det är oftast personalens skatt

och de sociala avgifterna som blir fel hanterade. Utgångspunkten är att de anställda ska betala skatt och vara socialförsäkrade i det land där de arbetar, men det finns en mängd undantag som i många situationer är tillämpliga. Det är, som alltid, enklare att göra rätt

från början än att rätta till sådant som blivit fel i efterhand. Jag rekommenderar att kontakt tas med en rådgivare innan verksamhet i Norge startas för att undvika onödiga fallgropar. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

www.pwc.se/karlstad

ETT BRA LÅN ÄR BÄSTA HUVUDKUDDEN Din rådgivare för utmanande skattefrågor

Som företagsledare är det viktigt att du planerar företagets och din privata skattesituation optimalt. Funderar du på att lämna över ditt företag till nästa generation? Ombilda företaget till aktiebolag? Kanske köpa upp ett annat bolag eller expandera utomlands? Som Sveriges ledande rådgivare inom revision, redovisning, skatt och affärsutveckling har vi erfarenheten som krävs för att skapa bästa möjliga tillväxt och utveckling.

Ligg inte och grubbla över dåliga lånevillkor och onödiga avgifter. Ta istället ett lån som ger dig en av marknadens lägsta räntor och är fritt från allt vad avgifter heter. Du kan låna upp till 350 000 kr utan säkerhet. Ansök i vår bankbutik och få besked direkt. Välkommen till FOREX Bank i Karlstad Drottninggatan 27. Tel 054-18 02 06. Mån–fre 10–18, lör 10–15, sön stängt.

Välkommen att kontakta oss i Karlstad på tel 054-13 78 00

*Räntan är rörlig och sätts individuellt, f n 4,58% –13,62% (per 15 aug 2011) och bestäms efter kreditprövning. Effektiv ränta blir f n 6,93% för ett lån på 100 000 kr med rak amortering under 5 år med exempelränta på 6,72% och betalning via autogiro. Kundens månatliga avbetalningar blir enligt exemplet 2 227 kr och det sammanlagda beloppet som ska betalas 117 080 kr. Läs mer på www.forex.se


30 QTILLVĂ„XT

KH aktuellt 11/2011

och silver! En av Nordens stÜrsta guldkÜpare kommer till Skoghall. Kom och sälj dina guldfÜremül till ett riktigt bra pris.

Skoghall Folketshus Skogüsvägen 3, Skoghall

Vi kÜper ALLT guld (smycken, tackor, tandguld etc.).Guldpriset har mer än femfaldigats de senaste 10 üren. Priset är nu rekordhÜgt sü passa pü att sälja! Vi kÜper även silver med godkända stämplar. Betalning i kontanter eller till kontot stÜrre summor in pü kontot. Ta med kontonummer och legitimation.

Madelene och Ulla-Karin Nätterdal vill erbjuda ett stÜrre utbud fÜr kurviga kvinnor och Üppnade klädbutiken Zizzi fÜr nügra münader sedan. Här tillsammans med Annki Svanberg, anställd i butiken.

De satsar pĂĽ stora storlekar Säljer kläder fĂśr kurviga kvinnor Alla ser vi olika ut och alla har rätt att hitta snygga kläder - det vill Ulla-Karin och Madelene Nätterdal ta fasta pĂĽ. – Jag har själv letat kläder i stĂśrre storlekar i mĂĽnga ĂĽr och ja tror det ďŹ nns en marknad fĂśr ytterligare en butik i Karlstad, säger Ulla-Karin. TILLVĂ„XT FĂśr nĂĽgra mĂĽnader sedan bestämde sig Ulla-Karin Nätterdal fĂśr att bli franchisetagare fĂśr den danska klädkedjan Zizzi som vänder sig

g / r k 0 uld! 0 3 R rat g E V Ă– 4 ka fĂśr 2

GuldTillPengar Om det är guld sü betalar vi fÜr det!

Genom att uppvisa annonsen utgür en extra bonus pü 100,vid guldaär Üverstigande 1000,-

till kvinnor med storlek 42 och uppüt. Hon hade funderat i minst tio ür pü att starta en butik med kläder fÜr kurviga kvinnor.

Moderiktiga kläder – När jag skulle kĂśpa kläder ďŹ ck jag springa runt i era olika butiker fĂśr att hitta plagg som passade. Det är viktigt att man kan hitta moderiktiga kläder även när man kräver stĂśrre storlekar. Hon menar att mĂĽnga tar pĂĽ sig stĂśrre kläder än vad de egentligen behĂśver. Till sin hjälp i butiken har hon

dottern Madelene som delar hennes intresse fĂśr kläder. – Om man har stor byst, bredare axlar eller lite bredare hĂśfter kan det vara svĂĽrt att hitta kläder som passar. Jag kan ge rĂĽd till de yngre tjejerna medan Ulla-Karin hjälper de som är lite äldre, säger Madelene Nätterdal. Den danska klädkedjan Zizzi har 150 butiker i Danmark, ett 40-tal i Norge och har nyligen bĂśrjat etablera sig i Finland. I Sverige ďŹ nns totalt 24 butiker. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

Lättare fĂśr smĂĽfĂśretag med nya revisionsregler FrĂĽn och med november 2010 avskaffades revisionsplikten fĂśr mindre fĂśretag. Det innebär att mindre eller nystartade fĂśretag inte behĂśver ha en kvaliďŹ cerad revisor. – Tanken är att det ska fĂśrenkla fĂśr mindre fĂśretag, säger Emelie Fridh, redovisningskonsult pĂĽ Fridhs RevisionsbyrĂĽ AB. EKONOMI FĂśre avskaandet av revisionsplikten var alla aktiebolag i Sverige tvungna att ha en revisor. FrĂĽn och med november 2010 var detta inte längre ett mĂĽste och Sverige även det sista landet inom EU att avskaa revisionsplikten fĂśr mindre fĂśretag. – Branschen är inne i en fĂśrändringsprocess och EU vill att det ska vara samma reglementssystem oavsett land inom den Europeiska uni-

onen. Samtidigt ska det underlätta fÜr personer att starta fÜretag eftersom det blir lite billigare fÜr dem, säger Tomas Fridh pü Fridhs revisionsbyrü. FÜr att fÜretaget inte ska behÜva ha en revisor ska fÜretaget uppfylla tvü av nedanstüende kriterier: tX)BGÊSSFÊOUSFBOTUÊMMEB t*OUFIBFOCBMBOTPNTMVUOJOH eller summan av tillgüngssidan eller skuldsidan i ett bolags balansräkning som Üverstiger 1,5 miljoner kronor. t&MMFSIBFOOFUUPPNTÊUUOJOH som Üverstiger tre miljoner kronor ürligen.

BehÜver revisor vid lün – Banken kan kräva att ett bolag ska anlita en revisor om fÜretaget till exempel ska ta ett stort lün, säger Emelie Fridh och fortsätter. – Vi har märkt att münga fÜretag ändü valt att även i fortsättningen

anlita en revisor eftersom fÜretagen ändü ser det som en säkerhet och de vet att arbetet har blivit utfÜrt pü rätt sätt. Det blir en kvalitetsstämpel. Ett bolag som väljer att inte använda sig av revisorer müste ta ett beslut om detta pü fÜretagets bolagsstämma. Dü ska det även bolagsordningen ändras och revisorn friställas. – Under üren 2011 och 2012 ska ändringarna anmälas till Bolagsverket fÜre räkenskapsürets utgüng, säger Tomas. Emelie Fridh fyller i: – FÜr oss som revisionsbyrü har det inte inneburit sü stora fÜrändringar i arbetet. Vi har dock breddat vür verksamhet och erbjuder er typer av redovisningstjänster. Vissa av revisionskunderna vill kanske bara ha hjälp med bokslut och deklaration numera, säger hon. MATHIAS ERIKSSON mathias@svenskmediakonsult.se


QTILLVĂ„XT 31

KH aktuellt 11/2011

Välkommen till Fruktlüdan -din lokala fruktleverantÜr

9LĂ€[DUIUlVFKDIUXNWHUWLOOMREEHW 2FNVnWLOOHQVWDNDWLOOIlOOHQVRP P|WHWHOOHUNRQIHUHQVHQ

FruktlĂĽdan

NRQWDNW#IUXNWODGDQFRP WHO ZZZIUXNWODGDQFRP

43

chen

rans b i r ĂĽ

FrĂĽn oss alla pĂĽ Arnes Automatservice till er alla Ăśnskar vi en riktigt

God Jul & Ett Gott Nytt Ă…r

Pilotmaskinen EMMA är i skala 1:1. �Eftersom den är sü stor har kunden mÜjligheter att utfÜra tester pü pilotmaskinen istället fÜr i den egna produktionen�, säger Hanna Karlsson, affärsomrüdeschef fÜr pilotverksamheten. Mikael

EMMA arbetar üt hela värden The Packaging Greenhouse gÜr olika tester üt fÜretag inom pappers- och massaindustrin. FÜretaget är ett fristüende dotterbolag till The Paper Province. – Vi gÜr tester üt kunder i hela världen, säger affärsomrüdeschef fÜr pilotverksamheten, Hanna Karlsson. TILLVÄXT The Packaging Greenhouse startades 2004. När fÜretaget Metso som hade tvü utvecklingsomrüden pü Lamberget inom kartong och mjukpapper valde att ytta kartongutvecklingen till Finland

kände münga att det var viktigt att kompetensen stannade i regionen. DärfÜr kÜptes pilotmaskinen som används vid tillverkning av kartongpapper och ett nytt bolag startades.

Ägs av branschen – Vi är helägda av klustret fÜr pappers- och massaindustrin – The Paper Province. Vi är dock helt fristüende och ägs pü sü sätt av branschen, säger aärsomrüdeschefen Hanna Karlsson. The Packaging Greenhouse gÜr ürligen cirka tio stora tester üt kunder. De esta kommer frün hela världen. – En av fÜrdelarna med pilot-

maskinen EMMA är att den är i skala 1:1. Istället fÜr att ett fÜretag ska stoppa sin egen produktion och gÜra tester kan de gÜra dem pü pilotmaskinen och dü reduceras kostnaden, säger Hanna Karlsson och fortsätter. – Det har hänt att fÜretag infÜr en lansering av en ny produkt testar olika egenskaper pü kartongen. Vi har mÜjlighet att bygga om maskinen pü era olika sätt och det är nügot vi nästan alltid gÜr.

UnderleverantÜrer Andra kategorier av kunder är underleverantÜrer som oftast inte har nügra egna maskiner och pü sü sätt kan fÜretagen exempelvis

se vilken blandning av kemikalier och massa som krävs fÜr produkten. – Eftersom vi har ett bra samarbete i regionen inom papper och massa kan vi samverka inom era olika yrkeskompetenser. Pü sü sätt kan den kund som använder tjänsterna fü fram en färdig produkt. Den typen av samarbete hoppas vi ska Üka säger, Hanna Karlsson. Andra typer av uppdrag som utfÜrs av The Packaging Greenhouse är processtudier pü bruk och olika laboratoriska analyser. MATHIAS ERIKSSON mathias@svenskmediakonsult.se

VI VILL TACKA VĂ…RA KUNDER FĂ–R DETTA Ă…R OCH SER FRAM EMOT 2012.

Peter

Eva-Maria

Kjell

Thomas

Leif

Din partner fÜr dryckes- och varuautomater. BesÜk vür utställning Kontakta oss! 054-15 24 40 Gjuterigatan 3, Karlstad arnesautomatservice.se

FĂ–RSĂ„LJNING t LEASING t SERVICE

MISSADE DU ATT SÖKA TILL VÅRENS KURSER? Under tiden 15 - 26 december är vür webbansÜkan Üppen. Dü kan du sÜka till de kurser där det finns lediga platser. AnsÜkan gÜr du pü www.karlstad.se/vuxenutbildningen

HELHETSLÖSNINGAR FÖR ROCK, TEATER, EVENT, KONFERENSER, INSTALLATIONER MM. – VI KAN LJUS, LJUD OCH BILD. Tel. 054-87 17 77, WWW.LIGHTDESIGN.NU

Vuxenutbildningen BesĂśksadress: Tingvallagymnasiet, Tingvallagatan 6 Epost: vagledningstorget@karlstad.se Telefon: 054-540 18 81 KARLSTAD.SE


32 QFORDON

KH aktuellt 11/2011

Bosse Magnil är teamledare vid Bilprovningen i Tullholmsviken i Karlstad. Han berättar att det kommunikativa systemet, där bland annat belysning ingår, är det bilsystem som får flest tvåor vid besiktning.

Ombesiktning eller inte? Detta gäller om man får en tvåa på bilbesiktningen KHaktuellt besökte Bilprovningen för att ta reda på vad en tvåa i besiktningsprotokollet egentligen innebär. Det visade sig att det finns två olika sorters tvåor. – En tvåa innebär vanligtvis ett fel som utan svårigheter kan konstateras, säger Bosse Magnil, teamledare vid Bilprovningen i Tullholmsviken. FORDON

En tvåa i besiktningsprotokollet innebär att fordonet har underkänts och då måste fordonet endera besiktas på nytt inom en månad eller så kan en ackrediterad bilverkstad släcka tvåan. När tvåan åtgärdas av en bilverkstad som intygar detta behövs ingen ny besiktning.

Tolkningsfråga Om man har fått en tvåa vid besiktningen bör den åtgärdas så fort som möjligt.

– Om man blir stoppad i en poliskontroll dagen efter att man fått en tvåa på besiktningen kan det bli en tolkningsfråga, säger Bosse Magnil, teamledare vid Bilprovningen i Tullholmsviken.

Kommunikativa systemet Han berättar att det delas ut flest tvåor inom det kommunikativa systemet, där bland annat blinkers, stoppljus, signalanordning (tuta) och lampor ingår.

– Det är ett stort system där det lätt blir många anmärkningar.

”Lindrigare” tvåor Bosse Magnil berättar att det även finns en sorts villkorlig tvåa som kan delas ut vid bilbesiktning. Det kan till exempel handla om en positionslampa som inte fungerar eller en trasig belysning över registreringsskylten. – Det är ett fel av ringa art och då behöver man inte komma tillbaka på en ny besiktning. Men då

”Ett nytt landmärke för Karlstad” Den är 35 meter hög, väger drygt 20 ton och lyses upp av 2 600 LED-lampor vid mörker. KHaktuellt var på plats när pylonen utanför Biltema monterades. – Tanken är att den ska synas på långt håll och bli ett nytt landmärke för Karlstad, sa Joakim Amoenus, varuhuschef för Biltema i Karlstad. ALLMÄNT Inför bygget av nya Biltemabutiker sätter företaget en pylon

vid varje butik. Butiken i Karlstad byggdes innan den principen infördes. Nu tar företaget i lite extra i Karlstad när det är dags att sätta en pylon med företagsnamnet utanför butiken. – Det har funnits tankar på detta under en längre tid men nu äntligen har vi kommit till skott, sa varuhuschefen Joakim Amoenus.

Tretton ton I början av december anlände det 13 ton tunga stålröret till Karlstad för montering. Det 35 meter långa röret hålls fast i betong-

fundamentet med ed hjälp av 24 stycken stålbultar ar som är 180 centimeter långaa och ingjutna i cementen.

2 600 LED-lampor D-lampor På monteringsdagen dagen blåste det fyra sekundmeter ter uppe i toppen av röret. – Vi avvaktade lite till en början, det får inte blåsa för mycket men nu ser det bra ut, sa byggledaren Erik Asp, Nordsign AB, innan skylten skulle hissas upp till toppen av röret. Han berättade att det sitter 2 600 LED-lampor inuti den

triangulära skylt skylten med företagsnamnet. – De drivs av eett skymningsrelä och det är ur miljösynpunkt som rel relä och LEDlampor använd används. Varuhuschefen tog en åktur Varuhuschefe upp i luften för fö att utforska utsikten. – Jag var lite orolig för trädhöjden men när vi kom upp såg det riktigt bra ut. Skylten syns från motorvägen och jag såg bort till domkyrkan, sa Amoneus nöjt efter åkturen. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

är det upp till bilägaren att åtgärda felet snarast. Om man stoppas i en poliskontroll och inte har åtgärdat felet så blir man bötlagd och då får man åka in på en kontrollbesiktning, säger Bosse Magnil. Om de villkorliga tvåorna förekommer i samband med de ”vanliga” tvåorna skrivs de däremot ut som tvåor, eftersom fordonet ändå måste in för kontrollbesiktning. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

Om man blir stoppad i en poliskontroll dagen efter att man fått en tvåa på besiktningen kan det bli en tolkningsfråga.


QFORDON 33

KH aktuellt 11/2011

AlkolĂĽs räddar liv Fler och er väljer att investera i alkolĂĽs eller alkoskĂĽp. Nästa ĂĽr blir det lag pĂĽ alkolĂĽs fĂśr fordon inom skoltraďŹ k och även ĂĽkerierna inser värdet av att kunna garantera nyktra fĂśrare. – Med ett alkoskĂĽp mĂĽste du inte bara vara nykter när du hämtar ut nyckeln, du mĂĽste blĂĽsa fĂśr att kunna hänga tillbaka nyckeln ocksĂĽ, säger Rolf Gatback, Motormännens helnykterhetsfĂśrbund.

VI ÖNSKAR ALLA EN VIT JUL OCH NYÅR! • Varje dygn kÜr ca 900 personer omkring onyktra pü de värmländska vägarna. • Cirka 150 människor dÜdas ürligen i alkoholrelaterade olyckor i vürt land. Jul och Nyür är en period när münga ungdomar fÜr fÜrsta güngen provar alkohol.

FORDON Varje timme, dygnet runt, gÜrs cirka 500 rattfulla kÜrningar i Sverige, enligt Motormännens helnykterhetsfÜrbund. – I Värmland ligger vi lite Üver den siran. Här är det i snitt cirka 800 personer som kÜr rattfulla varje dygn, säger Rolf Gatback, Motormännens helnykterhetsfÜrbund, MHF, som även är lärare vid Karlstads-HammarÜ vuxenutbildning med inriktning fordonsfÜrare.

KÜp aldrig ut till ungdomar under 20 ür. Åk inte bil med nügon som har druckit alkohol. Tillsammans kan vi gÜra vägarna säkrare. Vüga säga nej till alkohol och bilkÜrning!

FĂśr ett

TRAFIKNYKTERT VĂ„RMLAND

AlkolĂĽs i skolfordon FrĂĽn och med 2012 blir det lag pĂĽ alkolĂĽs i samtliga fordon som skjutsar skolbarn. – Det gäller allt frĂĽn skolbussar och taxibilar till linjetraďŹ k där skolbarn ĂĽker med, säger Rolf Gatback. Vid ĂĽkeriet Beves i Karlstad har man investerat i ett alkoskĂĽp i stället fĂśr att sätta in alkolĂĽs i samtliga fordon. Vid entrĂŠn fĂĽr fĂśrarna blĂĽsa i en alkomätare och sedan trycka in en kod innan de fĂĽr ut nyckeln. Samma procedur upprepas när de ska hänga tillbaka nyckeln i slutet av arbetsdagen. – Det är jättepositivt att kunna garantera att alla fĂśrare är nyktra. Det ger oss även fĂśrdelar vid upphandlingar eftersom det ger bättre garantier fĂśr att transporterna kommer att fungera, säger Malin Karlsson, miljĂś-, kvalitĂŠoch informationsansvarig pĂĽ Beves i Karlstad. Rolf Gatback är även alkolĂĽsinstruktĂśr och han berättar att det ďŹ nns tre olika modeller av alkomätare. – Ju dyrare desto bättre, säger han och passar pĂĽ att hĂśja ett varningens ďŹ nger fĂśr de billiga alkomätarna som säljs fĂśr nĂĽgra hundralappar i aärerna.

Rolf Gatback tycker att alkolüs och alkosküp är en bra investering med tanke pü hur münga liv det räddar. Här demonstrerar han hur ett alkolüs med fjärrkontroll fungerar.

mar när de inte har varit använda pü ett tag. – Dü tar batterierna slut och man für byta hela tiden. Eller sü kan man behÜva provblüsa tio günger innan man kan fü en exakt mätning. De är helt enkelt inte tillfÜrlitliga.

Bra investering Han tycker att det är positivt att er och er bÜrjar använda alkolüs eller alkosküp, trots att det kostar relativt mycket pengar.

– Ett alkolüs kostar cirka 18 000 kronor inklusive moms och montering. Ett alkosküp kostar Üver 100 000 kronor men är ett bra alternativ fÜr exempelvis ükerier eftersom man inte behÜver installera nya lüs eller byta lüs dü fÜretaget byter fordon. Alkolüs och alkosküp är en bra investering med tanke pü hur münga liv det räddar. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

✓ Hjulinställning ✓ Släcker 2:or ✓ FelsĂśkning/ styrdonsdiagnos ✓ Service ✓ Reparationer

Värmlands Res-montÜr WBSNMBOETSFTNPOUPSTF

ISO/IEC 17020 (B)

Inte tillfÜrlitliga Han berättar att de billiga modellerna som ofta visar ett felaktigt värde och att en del av dem behÜver vara püslagna i 24 tim-

r"MLPMÇT r*4"4ZTUFN

07.00 - 17.00 mĂĽndag-fredag t'KĂŠSSWJLTWĂŠHFO

HAR DU FĂ…TT EN 2:A HOS BILPROVNINGEN? VI HJĂ„LPER DIG SLĂ„CKA DEN!

Verkstadsgatan 9 Karlstad, 054-12 05 40, cityverkstaden.com

50 Ă…r 19 5 9

-2 0 0 9


34 QFORDON

KH aktuellt 11/2011

Våga anmäla dina anhöriga Lisbeths 17-årige son omkom i en trafikolycka på grund av rattfylleri För sex år sedan förlorade Lisbeth Rådström sin 17-årige son i en trafikolycka. Han satte sig på mopeden efter att han hade druckit alkohol. – Jag funderar på vad Martin hade gjort i dag om han hade levt. Om han hade haft familj och arbete. Kanske hade jag varit farmor – Martin älskade barn och de älskade honom, säger Lisbeth Rådström. FORDON Det var midsommarafton 2005 som Lisbeth Rådströms liv förändrades över en natt. Då omkom hennes son Martin när han körde moped efter att han hade druckit alkohol. Bakom honom på mopeden satt en 15-årig flicka som även hon omkom när de utanför Gräsmark krockade med en cross vars 22-årige förare även han var berusad. Lisbeth hade stoppat sin son en gång tidigare från att köra moped påverkad. – Jag stoppade honom två veckor före midsommar och jag sa att nästa gång anmäler jag honom till polisen. Jag har funderat på om olyckan hade kunnat undvikas om jag hade anmält Martin till polisen direkt.

Måste våga anmäla Hon menar att fler måste våga anmäla sina anhöriga som kör fordon påverkade. Inte för att

Lisbeth Rådström förlorade sin 17-årige son i en trafikolycka där samtliga inblandade hade druckit alkohol. Nu vill hon förhindra att samma sak drabbar någon annan.

sätta dit dem utan för att hjälpa dem och för att minska risken för att det inträffar en olycka. Efter olyckan startade Lisbeth en förening mot alkohol och droger i trafiken för att hon ville engagera sig för att inte någon annan skulle be-

höva vara med om samma sak. – För mig är universums viktigaste lag att man inte får skada sig själv eller andra. Jag vill inte att föräldrar eller syskon ska behöva vara med om det som hände vår familj. Nu driver hon föreningen

Madd i Värmland; ”Mothers against drunk driving”, ett stödnätverkv som startades i USA och som i Sverige drivs av Motormännens helnykterhetsförbund, för människor som på något vis drabbats av rattfylleri.

– Jag är ute i skolor och föreläser men jag skulle även vilja nå ut till föräldrarna via föräldramöten. Jag pratar inte bara om rattfylleri utan även om vilka andra skador som alkoholen kan orsaka och hur viktigt det är att inte köpa ut alkohol till

sina barn. Tänk om det skulle hända något och man som förälder har köpt ut, kan man leva med det samvetet?

HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

Mycket att tänka på i helgtrafiken Under jul- och nyårshelgerna ökar trafiken kraftigt på vägarna. Många väljer att resa hem till sina familjer och då finns det flera saker att tänka på. – Det är reglerat enligt lag att personen bakom ratten ska vara i ett bra skick, säger pressinformatör, Tommy Lindh. FORDON Julen och nyår är en tid på året då trafiken ökar på vägarna. Många är lediga och åker för att hälsa på familj och vänner. Det här medför risker som är viktiga att ta i beaktande. Polisen fokuserar i år sitt arbete på trafikövervakning under jul- och nyårshelgen.

Många reser i dag – I dag är det en annan familjesituation än förr och många måste resa för att träffa familj och vänner. Juldagen kallas till och med för ”hemvändardagen” och det är klart att är mycket trafik på vägarna, säger Tommy Lindh. Mellan jul- och nyårshelgen

inträffade förra året 16 trafikolyckor i Värmland. I statistiken som även innehåller 113 viltolyckor mellan den 20:e december till 28:e december gömmer sig även ytterligare personskador. Vilket är en stor ökning mot andra perioder på året. Även om väderleken spelar en stor roll för trafiksäkerheten finns det mycket man kan göra för att förebygga olyckor.

mörker. Om man då dricker alkohol får man sämre reaktioner och då blir det ännu svårare att stanna i tid.

Dålig sikt utan snö

Ska vara i okej skick – Det är enligt lag reglerat att föraren ska vara i ett okej skick när den sätter sig i bilen. Alltså ska man tänka på att inte vara för trött, stressad, eller ha nedsatt fysisk förmåga när man sätter sig bakom ratten, säger Lindh. Om en olycka skulle inträffa i samband att man bryter mot någon av bestämmelserna skulle det kunna innebära att man döms för ”vårdslöshet i trafik”. Andra självklarheter som gäller är att totalt avstå från alkohol i samband med bilkörning. – Vissa tror att man dricka en viss mängd alkohol under en kort

Många bilister ger sig ut i jul- och nyårstrafiken och det finns mässor av saker att ta i beaktande. FOTO: SXC.HU

tid och att det förbränns eller att man inte kommer upp i den mängd alkohol som gör att det blir olagligt. Men det finns inget samband mellan ålder, vikt, ämnesomsättning som gör att man

kan dricka alkohol och sedan köra bil utan det är total oavhållsamhet som gäller, säger Lindh och fortsätter. – Samma sak gäller dagen efter av två anledningar: En är att det

finns en stor risk att man har en straffbar mängd alkohol i blodet under hela nästkommande dag och två är att människan egentligen inte är skapt för att klara av att köra bil i bcksvart

Andra saker som Polisen flaggar för är att vädret gör att det blir väldigt dålig sikt när det inte finns snö på marken. – När det inte finns någon snö blir det extra mörkt. Lägg där till att väderomställningarna gör att det bildas dis och dimma. Något jag upplever är att cykel- och gångtrafikanter är dåliga på att använda de hjälpmedel som faktiskt finns men som är otroligt viktiga, säger Lindh. Finns det något mer man ska tänka på när man ger sig ut på vägarna? – Tänk på hur bilen packas. Ofta när man ger sig iväg är det mycket packning som ska med. Planera då packningen så att man har de lite lättare sakerna högst upp eftersom det kan få en väldigt stor kraft vid en kollision, säger Lindh. MATHIAS ERIKSSON mathias@svenskmediakonsult.se


QFORDON 35

KH aktuellt 11/2011

Människor som behÜver ha en fyrhjulsdriven bil med bra framkomlighet i väljer Dacia Duster, enligt säljaren Lars-Gunnar Axelsson.

Terrängbil i budgetformat Den rumänska terrängbilen Dacia Duster har funnits pü marknaden i cirka tvü ür nu. KHaktuellt tog en provtur i LaurÊate-modellen och passade pü att kÜra längs leriga grusvägar. – Dacia Duster var nominerad till ürets bil ifjol, säger Lars-Gunnar Axelsson, säljare pü Helmia i Karlstad. FORDON En terrängbil i budgetformat

eller en billigare version av en stadsjeep – sü brukar Dacia Duster beskrivas.

Lämplig fÜr aktiva – Den är lämplig fÜr människor med aktiva fritidsintressen. Vi ser även tendenser att människor bosatta i norra Värmland som är i behov av fyrhjulsdrift väljer den här bilen. Den har bra framkomlighet i terrängen, säger LarsGunnar Axelsson. Bilen är utrustad med AWDteknik, fyrhjulsdrift, som sätts

i gĂĽng automatiskt när däcken bĂśrjar slira. Man kan även välja att kĂśra med fyrhjulsdriften aktiverad hela tiden. – Bilen är lättkĂśrd även fĂśr den som är oinvigd med fyrhjulsdrivet. Dacia Duster ďŹ nns i tre olika utrustningsnivĂĽer; Duster, LaurĂŠate och Duster sportpaket. KHaktuellt tog en provtur i LaurĂŠate-modellen och passade pĂĽ att kĂśra längs leriga grusvägar fĂśr att testa fyrhjulsdriften. Och mycket riktigt sĂĽ sattes den

Reexer – en billig och effektiv livfĂśrsäkring Fotgängare lever farligt under de mĂśrka vintermĂĽnaderna. Närmare hälften av alla dĂśdsolyckor under ĂĽret inträffar under november, december och januari. En bidragande orsak är att mycket fĂĽ gĂĽende använder reflexer. Motormännen startar därfĂśr en kampanj fĂśr Ăśkad reexanvändning. ALLMĂ„NT – Kampanjen ska att Ăśka reexanvändningen och pĂĽvisa riskerna fĂśr fotgängarna i traďŹ ken. Vi kommer att dela ut mer än 8 000 reexer till allmänheten, säger Niklas StavegĂĽrd, traďŹ ksäkerhetsansvarig pĂĽ Motormännen. Endast varannan gĂĽende använder reflexer när de

rÜr sig i mÜrker enligt en undersÜkning frün fÜrsäkringsbolaget If. Med halvljuset püslaget upptäcker fÜrare en güende utan reflexer och med mÜrka kläder fÜrst pü 20 till30 meters avstünd, att jämfÜra med 125 meter om den güende använder reflexer.

i güng när det blev lite halkigt.

Krypväxel I Üvrigt kändes den som en vanlig personbil att kÜra med fÜrdelen att man hamnar lite hÜgre upp och där kommer terrängbilskänslan in. Bilen var lättmanÜvrerad och ett extra plus ges till den sexväxlade manuella växellüdan där fÜrsta växeln är en slags krypväxel som underlättar vid krypkÜrning vid trafikljusen inne i centrala Karlstad.

– Dacia Duster är eco-märkt eco märkt bland annat at fĂśr att den innehĂĽller mer än sju procent ĂĽtervunnen plast och fĂśr att den är tillverkad i en ISO-certiďŹ erad certiďŹ erad fabrik,

Lars-Gunnar säger Lars Gunnar Axelsson. HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

FAKTA K A KT Motor: Diesel el

CO2-utsläpp: CO2-utsl s äpp: 145

1,5 dCi, 110 hk.

g/km.

Maxhastighet: tighet: 168 km/h km/h.

Maxvikt Maxv axvikt ikt kt sl s släp äp p med me B B-kÜrkÜrr

Blandad kĂśrning: 5, 6 l /100 km.

kort: 1 369 kg.

Julkampanj - till den 14 januari 2012 MultiMarine

ÂŽ

1 590.-

Badbrygga 84x38cm 1 590.Nr 5874-10 (2490.-) RÜr ø25mm.

Hoppilandpeke 65x48cm, rÜr ø32mm.

Nr 5874-3 (1995.-)

Badbrygga 100x38cm RÜr ø25mm. 1 590.Nr 58 5874-11 (2890.-) (

3 995.Raymarine Raychart A50 5� display.

Nr 5360-50 (4990.-)

Fem günger längre tid – En bilist som kÜr i 50 km/ tim har tvü sekunder pü sig att väja fÜr en güende utan reexer. Sü düligt syns man utan reexer. Med reexer har fÜraren nästan fem günger sü lüng tid pü sig att reagera frün det att man upptäcker den güende. Reex är en av de billigaste livfÜrsäkringar du kan ha, säger Stavegürd. KÄLLA: MOTORMÄNNENS RIKSFÖRBUND.

4 690.Garmin GPSMAP 620

Uppblüsbar väst 7OC Med sele, automatik.

169.-

Nr 8013-3 (890.-)

690.-

Pekskärm, 5� display. Nr 5627-4525 (5980.-)

Beställ nu, leverans jan/feb 2012!

Gripsholm pĂĽslakanset Kiel Ett Ăśrngott och pĂĽslakan.

Nr 6982-384, -385 (298.-)

/DQWYlUQVJDWDQ‡‡ZZZKMHUWPDQVVH‡gSSHW0n)U/|UGDJ‡


36

KH aktuellt 11/2011

BRIDGE A4 ,2 , "2

CZHH t SFOPWFSJOH t QBSL t USĂŠEHĂŒSE t NĂŒMOJOH t UBQFUTFSJOH t MPLBMWĂŒSE t BENJOJTUSBUJPO t HSBWTLĂšUTFM t IFN IVTIĂŒMM

God Jul och Gott Nytt År! Lüt oss ta hand om snÜskottning, trädbeskärning, julstädning, tomte pü julafton... Christer Svensson, 0721 - 511 802 distriktschef sÜdra Värmland

Sveriges mest rutinerade arbetslag

1 V

6

Ă–

, A73 AJ54 ,+5

.RQWUDNW17 8WVSHONu har vi bjudit en ďŹ n slam, 6NT, och när vi räknar vĂĽra stick efter utspelet kan vi räkna till 2 spader, 3 hjärter, 2 ruter och 4 klĂśver. Summa 11 stick att hämta, nu behĂśvs bara ett till, och det mĂĽste komma frĂĽn ruterfärgen. FrĂĽgan är om vi mĂĽste gissa hur vi ska spela eller om det ďŹ nns ett säkert sätt att fĂĽ ett extra stick. Svaret är att det ďŹ nns en 100 %-ig lĂśsning pĂĽ problemet! I ruter har vi K987 mot AJ54, och om färgen sitter 3-2 hos motstĂĽndarna sĂĽ fĂĽr vi alltid ett extra stick, men om en motstĂĽndare har 4 (eller alla 5) mĂĽste vi spela smart! Vi saknar QT och tre smĂĽkort, och nu ska vi spela sĂĽ att vi alltid fĂĽr ett extra stick oavsett hur färgen är fĂśrdelad hos ďŹ enden! BĂśrja med att ta fĂśr ruteress, om bĂĽda fĂśljer färg med ett lĂĽgt kort, sĂĽ fortsätt med liten mot kung 9 8. Om nästa spelare sakar sĂĽ tar vi kungen och spelar upp mot knekten, men om nästa spelare fĂśljer färg lĂĽgt nĂśjer vi oss med 9:an! Om färgen frĂĽn bĂśrjan var fĂśrdelad 3-2 sĂĽ fĂĽr ďŹ enden sticket pĂĽ Q eller tia, och när vi spelar kungen faller det sista kortet i färgen och vĂĽr sista är stor. Om det satt 4-1 frĂĽn bĂśrjan sĂĽ vinner vi sticket med 9:an och har vĂĽrt extra stick! Coolt, eller hur.

Bridgeproblemen presenterades av Catarina Midskog, Karlstad bridgeklubb.

LĂśsning KH 10 2011

HÄLGE-krysset 4LJDLBMÕTOJOHFONÅSLU)¨-(&,3:44&5OSUJMM,)BLUVFMMU *MBOEB(ÇSE ,BSMTUBETFOBTUKBOVBSJ

Vinnare Fem vinnare i Hälge-krysset nr 10 für KarlstadKortet 2012

et or t ad1K2 t s l 0 Kar 2

Namn: ___________________________________________________________________________________________________ PRIS

Adress: __________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ 1PTUBESFTT ______________________________________________________________________________________________

Birgit Bergman, Skattkärr Lennart AndrÊasson, Karlstad Sven Olof NylÊn, Skoghall Margit NystrÜm, Karlstad Hükan Axelsson, HammarÜ


37

KH aktuellt 11/2011

Klippet Säljes

800 kr Frys, 1500 kr. 2-dĂśrrars garderob, 500 kr. I K-d. 070220 01 83

t Träningsskor hÜgkval. st. 38. Nyskick, 2 par, 75 kr. Halvkänga, st. 38, 125 kr. Ecco, svarta-vinter, st. 38. 50kr. Pums, beige, st. 37-38, 75 kr. Känga, brun, st. 38, 50 kr. Mockadräkt, st 38-40, beige, kjollängd 52 cm, 200 kr. Skinnkjol, st. 40, beige, klockmodell, längd 75, snygg, 75 kr. 0730-71 67 09

t Liten behändig LP-spelare. Stol, ek, med armstÜd, ürg. 1925. Damcykel, 28 tum. Militärcykel. 054-21 27 89

t Bildelar, V70, bagagerumsmatta, lasthĂĽllare. 054-83 06 96

t Bra dubbdäck 175-65 R14 till Volvo, 1200 kr. 0555-91 498

t Barn- och ungdomsbÜcker, bland annat Sune, Kalla kürar, Tina, hästbÜcker m.m. 10 kr/st. 12 fÜr 100 kr. 0730-550 283 Kil

t Samlare sĂśker vykort, samlarbilder, telegram, etiketter, biljetter, mynt, ďŹ lmstjärnor mm. 054-83 57 80

t -011*413:-"3 40. (-"4 1034-*/ -".103 5"7-03 4.¯ .½#-&3 ."5503 5*%/*/("3.&% .&3"ʰ

FÜr nästan ett ür sedan begav de sig ut pü sitt livs äventyr. Molkomparet Christina och Hükan Nisula inledde dü sin hundspannsresa, med 14 samojedhundar, som startade i Särna och avslutades i TreriksrÜset – ett äventyr som KHaktuellt tidigare rapporterat om. Under den lünga färden i vildmarken, som pügick under ütta veckor, uppskattades de ha tagit sig fram 180 mil med hundspann. Efter resan fick paret fÜrfrügningar om att arrange-

ra en fÜreläsning – som nu blir verklighet. Den femte februari klockan 11 kommer Hükan och Christina Nisula fÜreläsa om äventyret i Wermlandsbankens gamla lokaler pü Tingvallagatan 13 i Karlstad. – Vi kommer fÜreläsa om hur resan var och även visa bilder frün vürt äventyr. Nu när vi har fütt distans till resan sü kan den sammanfattas med ett ord och det är harmoni, säger Christina.

T E P M A R T Y T CI 1

t Jultallrikar, Paul Ho, Gustavsberg, 1988-1990. 054-180 357

X

2

1. 2.

t Dunjacka dam Everest st.34, 150 kr. Ny killbyxa STUF st.170/176, 100 kr. Hjälmar RED 55-57 & Wrap XS 50kr/st. 0739-57 30 56

t Kamera Samsung, st 70, 14 megapixels med fodral, 450 kr. 054-54 79 19

t Laserskrivare Samsung CLP315, nügra ür gammal men inte använd sü mycket, patroner har aldrig bytts. Lika bra fÜr PC som Macintosh, funkar perfekt. 1000 kr. Keyboard MEIKE 2063 med original stativ, 250 kr. Svart metall brevlüda med järnrÜr.Bara nügra münader gammal, 60 kr. 07627 14 837

t Diverse mĂśbler. 3 dĂśrrars garderob+ hĂśrn, 1500 kr. Dataskrivbord, 500 kr. Gungstol,

t Cirkpump (ny) 900 kr. Elhyvel fÜr trä 700 kr. Skruvdragare 400 kr. Div borr,

TEXT:

KĂśpes

t ):7&-#­/, #&("(/"% *53­ʰ

t KĂśrsele Shettis, bra skick. 0554-152 16

t Ovalt mÜrkt ekfärgat matsalsbord 150x100 cm, 2 st iläggsskivor å 30 cm. fyra klädda stolar, 0705-31 03 08, 05452 42 90

t 60-talsservis, 21 delar, grÜn, HÜganäs, 1 500 kr. 0706-78 25 50

gängverktyg, handverktyg, glasdamejanne, korgar, cyklar, gräsklippare, 3-fas kabel, sticksüg (ny), gamla antika bessman, halmsüg, timmersvans efter morfar, mm.mm. slumpas bort. 070-6581203

t Sängram, 160x200, av furu, 850 kr. 073-621 75 04

t&55 1"35* 3&'-&97­4 ,03 0$) 3:((4­$,"3 '½3#"3/ )&-"7­4,"/ ­3"73&'-&95:( ,3 ʰ

t Stor ďŹ n fĂĽgelstuga, 500 kr. FĂĽrskinn, 300 kr. 054-56 49 62

en de ad kna ark dma ynd fy er o so r er ne pe atp riva fĂśr pr ellt.. tue akt KHa i K

t Tvü sängbord, Aspelund frün Ikea, ca 3 ür, kostat 495 kr/st, säljes fÜr 249 kr. 0760-37 48 51

t James BondďŹ lmer, 16 st. Selma LagerlĂśf, 6 st. Min skattkammare, 12 st. LP-skivor. 054-87 16 47 t Smoking till nyĂĽr. Ny, strl 48/80, 350 kr. Ny skiddress, ej använd, nypris 2500 kr, nu 600 kr. 054-83 14 55

Hükan och Christina berättar om sitt äventyr i vildmarken

t Gammal bok frün 1898, Nordiska füglar av Gustaf Koltho, 343sidor samt 69 �taor� pü slutet. Hyfsat skick, 600 kr. Extern DVDbrännare, Samsung SES804C rÜd, säljes i originalkartong helt oanvänd fÜr 200 kr. 070-3019757 t StrÜmbergs Årets Idrott rÜd 73,77,81 och 85.Nypris ca 1100 kr/styck. Nu 150 tot. Skjortor i storlekarna XXL – XXXL i märkena Gant, Eton, StenstrÜms etc. Obetydligt använda. Säljes fÜr 300 kr/styck eller alla 15 fÜr 2000 kr. Boken Fotbollsstjärnor, ürgüngarna 1998/99 samt 2005 säljes fÜr endast 50 kr/st eller 80 kr totalt. StrÜmbergs Årets Fotboll, grÜna lyxupplagan, 70-80 & 82-83. Alla 13 fÜr 350 kronor. Tidningen FRISKSPORT nummer 21-24 frün 1938 (!) säljes fÜr endast 150 kr totalt. Fotbollstidningen Goal, cirka 35 stycken frün üren 2004 – 2008 säljes fÜr endast 2 kr/styck 0703-79 94 44

3. 4. t Samlare sÜker idrottsklubbnülar enstaka eller hela märkesskÜldar, se bild pü idrottsklubbnül. 070-5810071 Forshaga.

5. 6.

Ă–vrigt

7. t Skrot hämtas. Vi rensar upp skrot mm. Gratis. 0737-105 804

8. 9.

GĂ–R SĂ… HĂ„R:

Fyll i talongen och skicka till Klippet, KH-aktuellt, Ilanda GĂĽrd 120, 653 50 Karlstad eller maila din annons till klippet@ svenskmediakonsult.se. Du kan fĂĽ med bilder i din annons om du bifogar bilden i ett mejl. Bilden ska vara minst 5x5 cm och max 1 MB och ha ďŹ lformatet jpg, ti eller eps. OBS! Vid â€?personligtâ€? skicka med frankerat kuvert fĂśr ĂĽtersändelse av svar.

10. 11. 12. 1X2-frĂĽgorna ďŹ nns hos ovanstĂĽende fĂśretag i centrala Karlstad. Tävlingen pĂĽgĂĽr 21 nov - 5 jan. Skicka svaret märkt â€?Citytrampetâ€? till KHaktuellt, Ilanda GĂĽrd 120, 650 50 Karlstad, senast 8 jan 2012 och delta i utlottningen av 12 st 500-kronors presentkort. Lycka till! HELST Ă–NSKAR JAG VINNA PRESENTKORT FRĂ…N:


38

KH aktuellt 11/2011

Münadens tävlingar! Vinn entrebiljetter till Indoor Country festival I samarbete med Quality Selma Hotel lottar vi ut entrebiljetter till festivalen i Sunne. Märking: �COUNTRY�

Vinn entrebiljetter till farsen Nu är det klippt! I samarbete med DrÜse & Norberg Entertainment AB lottar vi ut entrebiljetter till fÜreställningen pü NÜjesfabriken. Skicka ett vykort med vilken sida du hittar denna tomte pü. Märkning: �KLIPPT�

Vinn en herrklippning I samarbete med MAN Självfallets salonger pü Norrstrand lottar vi ut en herrklippning. Märkning: �MÅNADENS KLIPPNING�

Vinn entrÊbiljetter till Leklandet I samarbete med NÜjesfabriken lottar vi ut 2 st entrÊbiljetter till Leklandet. Märkning: �MÅNADENS LEKLAND�

Vinn münadskort pü Power Plate I samarbete med Eksito pü HammarÜ lottar vi framÜver ut ett münadskort pü Power Plate Vibrationsträning. Märkning: �MÅNADENS VIB�

Vinn en ansiktsbehandling I samarbete med Relax pü Norrstrand lottar vi ut en ansiktsbehandling. Märkning: �MÅNADENS ANSIKTSBEHANDLING�

Vinnare

SÅ HÄR GÖR DU: Skriv ditt svar samt namn, adress och telefon pü ett vykort märkt med tävling och skicka till: KHaktuellt, Ilanda Gürd 120, 653 50 Karlstad Senast 9 januari och delta i utlottningen.

MĂ…NADENS LEKLAND Emma LĂśwendahl, Kil Carina Persson, Forshaga MĂ…NADENS ANSIKTSBEHANDLING Margareta Lundberg, Karlstad MĂ…NADENS VIB Catarina Svantesson, Skoghall MĂ…NADENS KLIPPNING Christer HildĂŠn, Karlstad JULBORD Ehlin SundstrĂśm, Karlstad

KRĂ–NIKA

JULENS VINER

VarfÜr inte frossa medan tid är?

T

rots alla klimathot, verkar det som att det lackar mot jul i ĂĽr igen. Tidningarna är fulla av julannonser liksom brevlĂĽdorna, som Ăśversvämmas av glassig julreklam. Nere i city prunkar skyltfĂśnstren med allt frĂĽn sovande snarkande tomtar till blinkande julhälsningar och glamorĂśsa underkläder. VĂĽra husfĂśnster glittrar av elljusstakar och trots brandskyddets uppmaning, sĂĽ ämtar det levande ljus i mossfyllda stakar. Vi pyntar allt frĂĽn bjĂśrkar till baracker med diverse prĂĽliga ljusgirlander. Inte nog med att vi lyser upp träden. Det verkar som om allt ska upp och ut i trädgĂĽrden. Kitschiga ljusstatyer i form av kulĂśrta renar, vandrande kulĂśrta ljusgirlander och blinkande tomtar. Trots Ăśkade elpriser och pĂĽgĂĽende ďŹ nanskris, sĂĽ känns det som vi vill lysa bort allt det mĂśrka och bara bada i Üdande ljus.

PĂ… NĂ…GOT SĂ„TT sĂĽ gĂśr det mig glad att vi fortfarande har en hĂśgtid som fĂĽr oss att tappa fattningen. Allt vi gĂśr gĂĽr i ĂśverÜdets tecken. Det ďŹ nns liksom ingen morgondag, sĂĽ varfĂśr inte frossa medan tid är? Tidningarna är fulla av kolesterolvarningar, medan LCHF-fantasterna jublar och hjärtläkarna grĂĽter. Runt julborden vandrar lystna människoskaror och kastar sig glatt Ăśver feta korvar, sliter lystet svĂĽlen av skinkan och badar frustande i sillspad. Snapsglasen viner genom luften och vi skrĂĽlar visor om rävar som raskar och tomtar som vill vara lustiga. Till dessa fĂśr kroppen fĂśrĂśdande matfälttĂĽg, dricker vi alldeles fĂśr sĂśtt mĂśrkt Ăśl och toppar frosseriet med att gräva i oss skumtomtar och gräddstinn ris a la Malta. Alla ler glĂśggfryntlig mot varandra och gamla trätor är glĂśmda. När barnen hĂĽller pĂĽ att svimma av julväntan, sĂĽ dyker en rĂśdklädd gubbe upp och frĂĽgar om det ďŹ nns nĂĽgra snälla barn. Vad ska barnen svara pĂĽ den korkade frĂĽgan? Nej, jag var ovanligt dum i juni eller ska man hĂĽlla god min och fĂĽ sina julklappar? Alla vet ändĂĽ att man fĂĽr sin julklapp. Oftast vet alla vad som väntar i paketen, eftersom de är sĂĽ klämda att de nästan inte har papperet kvar. TOMTEN ROTAR fram julklapparna under granen och vräker snabbt ut allt frĂĽn stickade sockar till jättelika platteveapparater. Vi frossar i kärleksbudskap till varandra och skrattar fĂśrnĂśjt ĂĽt dĂĽliga rim. Allt är frid och frĂśjd. Visst är det skĂśnt att vi i alla fall en gĂĽng om ĂĽret, kan vara sĂĽ omĂĽttligt osvenska. När dan fĂśre dan inträder, sĂĽ kommer jag att roa mig med att skriva dĂĽliga julrim, pynta granen och mysa med min familj. I mellandagarna tar vi säkert en sväng till svärfĂśräldrarna i Degerfors och ďŹ rar en andra julafton. FĂśrhoppningsvis har det kommit lite snĂś, sĂĽ vi kan rulla ner fĂśr pulkabacken och tjuta rätt ut i luften. PĂ… JULAFTON ska jag i alla fall se bĂĽde Kan du vissla Johanna med den saknade Per Oscarsson och Karl-Bertil Jonssons jul pĂĽ TV. Kanske läsa nĂĽgon av de där bĂśckerna som jag tänkt läsa under ĂĽret och bara mysa med nĂĽgot gott glas vin i handen, samtidigt som jag lyssnar pĂĽ En cool jul med Svante Thuresson. Lagom glĂśggfryntlig skrĂĽlar jag sedan ut i julaftonsnatten: Snart kommer änglarna att landa! God jul och Gott Nytt Ă…r!

KJELL BJĂ–RNSTAD

VINKRĂ–NIKĂ–R

DEN GODA GLĂ–GGEN

MELLANDAGSVINERNA

Nr 96002 TegnĂŠr & son Wilckens fat

Nr 2278 Sette Vigne 2009 (Italien) 89:-

starkvinsglĂśgg&,0

Smakrik italienare med sju olika druvor

(PEBUPOFSBWQPSUWJOLBOFMPDIOFKMJLB

frün sju distrikt. Smakar det bästa av Ita-

Lagom sĂśt, smakrik glĂśgg med egen stil.

lien. Nr 90399 Eigthy Acers Chardonnay

RIMSTUGEVINET

Viognier 2010 "VTUSBMJFO ,MJNBU-

Nr 2214 Lirac Les Chenaies 2010 (Lirac,

neutralt vin

Frankrike) 99:-

,MJNBUTNBSUWJONFEĂ OBTNBLFSBWUSP-

7Ă…MCBMBOTFSBUWJONFEHPETNBLBWTĂ•UB

QJTLBGSVLUFS IPOVOH NJOFSBMPDIGBU#SB

rotfrukter. Smakdimensioner som sätter

GĂ•SNJMKĂ•OPDIHPNNFO

GBOUBTJOJTWĂ…OHOJOH Nr 6464 Neurdorf Nelson Chardonnay

FLYTANDE JULGODIS

2009 (Nelson, Nya Zeeland) 149:-

Nr 76108 Don Guido Pedro Ximenes 20

7Ă…MCBMBOTFSBUWJONFEUPOFSBWUSPQJTL

years 4QBOJFO DM#4

frukt, citrus, mineral och fat. AmbitiĂśst,

Som att bevista ett flytande gottebord

TNBLSJLUPDIHPUU

med dadlar, fikon, marsipan och russin. 4MJTLJHUPDITNBTLJHU

JULAFTONENS RĂ–DA VIN Nr 32341 Nino Negri La Tense Sassella

FĂ–RDRINK PĂ… NYĂ…R

2007 *UBMJFO 

Nr 7872 de Venoge Blanc de Noirs

Fantastiskt gott och härligt vin med god

(Champagne, Frankrike) 319:-

LĂ•STCĂ…STTZSMJHIFUPDIĂ OBUBOOJOFS(PUU

Torrt fruktigt bubbel med toner av mogna

till julbordets salta smaker.

rÜda äpplen, färskt brÜd och rostade nÜtUFS,BOPOHPUU

FARS DRĂ–MJULKLAPP Nr 70723 TB Valpolicella Classico Su-

TILL NYÅRSSUPÉN

periore 2006 7FOFUJFO *UBMJFO #F-

FĂ–RRĂ„TT

ställning

/S$IBCMJTFS$SV-B4JOHVMJĂ?SF

Finstämt balanserat smakrikt vin med toner

 #PVSHPHOF *UBMJFO 

BWIFMB7FOFUJFO+BHMĂ…OHUBSUJMM*UBMJFOw

Fruktigt torr och omrĂĽdestypiskt vin med NJOFSBMUPOFSPDIDJUSVT(PUUPDILSZEEJHU

MORS JULKLAPP

UJMMTLBMEKVS

Nr 5360 Meursault 2008 #PVSHPHOF 

VARMRĂ„TT

Frankrike) 199:-

Nr 2842 Ruit Hora 2009 #PMHIFSJ *UB-

.PSĂ…SWĂ…SEFOSFTBJGBOUBTJO7JOFUT

lien) 139:-

smak ger en inre resa av lust och smaker.

Ny ĂĽrgĂĽng med underbar balans. Fina toOFSBWLĂ•STCĂ…S GBUPDIDFEFS(PUUUJMM,BM-

Ă…RETS JULKLAPPAR VITT VIN

LPOFMMFS,BMWLĂ•UU

Nr 6707 Alvarhino Contacto Mendes

Nr 4196 Moulin Touchais 1998 (Loire,

2010 7JOIP7FSEF 1PSUVHBM 

Frankrike) 199:-

Årets bästa vita vin med kryddig smak av

)Ă…SMJHUWJONFEMBHPNTĂ•UBTNBLFSBWIP-

HSĂ•OBĂ…QQMFO QĂ…SPOPDIHSBQF7Ă…MCBMBO-

OVOHPDIUSPQJTLBGSVLUFS(PUUĂ…QQFMUBSUF

TFSBUNFEHPENJOFSBMUPO

NFEIFNHKPSEWBOJMKDSĂ?NF

RĂ–TT VIN

TOLVSLAGET

Nr 75843 J.L. Chave Selection Hermi-

Nr 77523 Louis Bouillot CrĂŠmant de

tage Farconnet 2007 3IÔOF 'SBOLSJLF 

Bourgogne Perle d´Or 2007 (Frankri-

#FTU

ke) 149:-

Stort smakrikt vin med komplex smak av

6OHUGSĂ…TDIUWJONFENJOFSBM HSBQFPDI

NĂ•SLBCĂ…S MBLSJUTPDIGBU)Ă…SMJHBLSZEEJ-

TNÇIÅSMJHBCVCCMPS$IBNQBHOFLÅOTMB

ga toner med goda tanniner.

med lite bredare palett.

JULDAGENS LILLA DRINK

TRETTONDAGENS VIN

Nr 7721 Ferrari Brut NV (Trentino, Ita-

Nr 95450 Cerro Anon Reserva 2005 3J-

lien) 139:-

PKB 4QBOJFO 

Fantastiskt bra bubbligt vin frĂĽn Ita-

,SZEEJHTQBOKPSNFEHPEBUPOFSBWNĂ•SL

lien. Smakrikt och strikt i fin kombina-

DIPLMBE EJMMPDIUPCBL1BTTBSCSBUJMM

UJPO'ZOE

lamm eller tjälknÜl.

JULDAGENS GODASTE RĂ–DA

DEN STORA HELGFESTEN

Nr 6470 Mas Louise 2010 3IÔOF 

Nr 7451 Roodeberg (Stellenbosch, Syd-

'SBOLSJLF &,0

BGSJLB M#J#

Smakrikt eko-vin med goda smaker av

)ÅSMJHUGFTUWJOTPNSÅDLFSUJMMNÇOHB7ÅM-

Ă•SUFS GBUPDIMJUFQFQQBS(PUUGĂ•SNJMKĂ•-

strukturerat och smakrikt av Sydafrikas

noch gommen.

bästa smaker.

ANNANDAGENS RĂ–DA

JULWHISKY

Nr 2222 De Loach Russian River Pinot

Nr 1540 Bowmore Laimrig Sherry Cask

Noir 2009 ,BMJGPSOJFO 64" 

Finished 15 yo (Islay, Skottland) 649:-

Trevligt Ăśrtigt vin med smak av jordgub-

3Ă•LJHPDILPNQMFYXIJTLZNFEUPOFSBW

CBS IBMMPOPDIGBU,MBTTJTLB1JOPUTNBLFS

jod och smaker av choklad, honung, tjära

i fin fĂśrpackning.

och torkad frukt.

DESSERT


39

KH aktuellt 11/2011

BILSEMESTER MED

KH

EOB VKCSF TĂŠMB FJD QT EV SĂŒG UM FV LB), W F SBTĂŠMNP4

FHQ6 OF

er

UFTJSQ BC ULTJ BNP V E SĂŒG T oHOJ M ĂŠUTFCEJW

Speicher Wis ma

Alt

reskoden UMFVLB),

r

I hjärtat av Wismar 4 dagar i Nordtyskland Alter Speicher Wismar

Pris per person i dubbelrum

(

Skeikampen är en omtyckt skidanläggning i Norge som fü känner till, enligt Lars Olsson.

De gamla tyska hansastäderna skaffade sig enorma rikedomar genom handeln vid ÖstersjÜn under medeltiden och idag är en av dem, Wismar, UNESCO-listat. Hotellet är mycket stilfullt och ligger mitt i hjärtat av Wismars gamla stadsdel. Stadens tre gotiska kyrkor omges bl.a. av torget och hamnen Marktplatz där det under üret är marknad. Upplev det gotiska gästgiveriet �Der Alte Schwede� frün 1380, kusten, gamla badorter och slott.

FOTO: SKEIKAMPEN

Nu drar hÜgsäsongen i skidbackarna igüng Fartupplevelsen i de brantaste backarna eller en lugn vecka tillsammans med familjen. Nu drar hÜgsäsongen i skidbackarna igüng – büde i Sverige, Norge och utomlands. – Münga väljer att üka till fjällen och ser det som en viktig och sund resa varje ür, säger Lars Olsson, marknadschef pü Bengt-Martins i Karlstad. RESOR Skidsäsongen är i güng – frün jul till veckan efter püsk är det stÜrst sug efter resor till fjällvärlden. – StÜrst efterfrügan är det under jullovet, sportloven vecka sju till nio och püsklovet, säger Lars Olsson. Han berättar att priset varierar beroende pü när man üker. Har man mÜjlighet att üka när det inte är hÜgsäsong blir boen-

2012 års resor ! t3d­QQFMNBSLOBENFE TLùSEFGFTUJ,JWJL t3d%BOTLB&CFMUPGU t22d4QBOJFO$PTUBEFM4PM t3d4IPQQJOHUJMMUZTLB#VSH  t4d+PLLNPLLTNBSLOBE t4d"UMBOUFSIBWTWFJFONFE )VSUJHSVUUFO t6d*OMBOETCBOBO t4d+VMNBSLOBEJ5BMMJOO t5d3IFOEBMFONFE.PTFM t6d)PMMBOE t4d4UBWBOHFS t10d,SPBUJFO t4d)VSUJHSVUUFO  t5d#PSOIPMN t3d-FHPMBOE t5d*TUBOCVMNFEnZH

tXXXtorsbybuss.se

Jag tror att det är helheten som lockar. Vi lever ett sü stressigt liv nu fÜr tiden men i fjällen kan man koppla av tillsammans i stugan, äta mat och spela spel.

VarfÜr väljer münga att üka pü skidsemester? – Ur ett familjeperspektiv kommer man nära varandra pü ett sunt och bra sätt. Jag tror att det är helheten som lockar. Vi lever ett sü stressigt liv nu fÜr tiden men i fjällen kan man koppla av tillsammans i stugan och äta mat och spela spel. – FÜr den yngre mülgruppen är skidükning ett bra sätt att umgüs – man kan üka var och en fÜr sig under dagen och sedan koppla av tillsammans i stugan eller gü pü underhüllning under kvällen.

det billigare. – En stuga som kostar 7 300 kronor under sportlovsveckorna kostar 2 500 kronor under andra veckan i januari, en väldigt stor dierens. Det är efterfrügan som gÜr att priserna varierar sü pass mycket.

Han tipsar om att välja skidort efter resesällskapet. – Det beror helt och hĂĽllet pĂĽ hur pass duktig skidĂĽkare man är och om man vill ha lugn och ro eller party och massor av aktiviteter utĂśver skidĂĽkningen. Det ďŹ nns en skidanläggning fĂśr varje

Välj ort efter sällskap

God Jul & Gott Nytt ĂĽr Ăśnskar Birgitta och Mary!

Stängt 24 dec -1 jan Välkommen üter 2 januari!

3 dgr, buss, 4-bäddshytt p/p (2-bädds+200:-) 23/12, Julkryssning....fr. 795:8/1, 14/1, 28/1, 11/2, 25/2, 10/3, 24/3 inkl. 1 smÜrgüsbord ... .....................................fr. 795:-

SPA/Hälsoresa till

skidükare. Om en backe upplevs som bra eller dülig varierar frün person till person. Vilken reslängd är vanligast? – Det varierar. Under sportloven bokar de esta en vecka men när det inte är lov väljer münga att üka iväg Üver en weekend.

raclette el. barbecue t ULFT OB)M JU Ă?S OFY ULFT BMH  LOJ F S M L t TVIM USZGJLĂšTFC t OFEJH SOBWTEU MLOJ F ET BU MN H OF SBM ĂŠLTVIEĂŒSJ LĂšTFC t PD FT S1BL MG  t  ML SVPIZQ B) t MJU BC S Erlebnisbad Wonnemar

HerrgĂĽrd i Blekinge 3 dagar i Trensum

Pris per person i dubbelrum

1.499:PEFTL1SJVUBO

GĂĽr att hyra utrustning

SBHOJ U SFWĂš t Ă?G VCUTP L SGY t HBE JNT SFU ĂŠ Y t OJWFE S T VPNBL MG t

Han pĂĽpekar att man inte mĂĽste kĂśpa dyr skidutrustning till barnen, utan tipsar om att hyra utrustning. – Det ďŹ nns skidutrustning att hyra till ett relativt billigt pris vid respektive skidanläggning. Vad är det egentligen som lockar med skidĂĽkning? – Jag tror att det är en kombination av fart, frihet och naturupplevelse och att det är nĂĽgot som man kan gĂśra tillsammans hela familjen.

PTUGSVL BOJM&Y

( V Ăš 7 ĂŠ S E T I V T

endast

599:( Den traditionsrika herrgürden ligger idylliskt med utsikt Üver skärdgürden, omgiven av lummig skog, sjÜar, hav, vattendrag, rÜda trähus och upplevelser.

ETIV7ĂŠS (Ăš

Ankomst: Fredagar t.o.m. 16/12 2011 samt 30/3-15/6 2012. Valfri era helgdagar – ring & hÜr! Vistelsen inkluderar endast slutstädning.

Upplev Hamburg 4 dagar i fĂśrorten Norderstedt

HELENA BENGTSSON helena@svenskmediakonsult.se

Pris per person i dubbelrum

2 barn 6-14 ür ½ priset

1.699:PEFTL1SJVUBO

SBHOJ U SFWĂš t Ă?G VCUTP L SGY t t HBEJNTSFUĂŠY FG BLTH E JNSFUG Y t FHB S M UPI J HO SF L B 1 t

City till Karlstad Airport

245:en person i fÜrbeställd delad bil

Pärnu

TUFESBL)PM/ 1

Hamburg – gammal hansastad och underhĂĽllningens mecka! Hotellet ligger omgivet av butiker, restauranger och endast nĂĽgra hundra meter frĂĽn U-bahn-stationen med ca 25- 30 minuter till centrum. Ankomst: Tors-fre t.o.m. 16/12 2011 samt 5/1-22/6 2012. WCFTUĂŠMOJHLZEBĂšQ " BCUWJEFMO#S PNFS&YQEJUOTBWHGML

9 dgr, 2-bäddshytt N:a Strandgatan 17, Karlstad 054-10 00 80 Münd–fred 10–18, lunch 13–14. LÜrd 10–14

Pris utan reskod 1.799:-

SBHOJ U SFWĂš t Ă?G VCUTP L SGY t Ă?G VCHBE JNT SFU ĂŠ Y t t FVEOPG N HBE J Y 

Ankomst: Valfri t.o.m. 17/12 2011 och 3/1-9/5 samt sĂśn-tis 13/5-9/10 2012.

Billiga kryssningar till

Tallinn fr. 795:-

1.649:-

VYOB

Beställ nu ĂŒQ

6/2, 20/2, 5/3, 19/3, 2/4, 16/4, 30/4...........................fr. 5195:-

VO TZBE Q I X Ă–ppet vardagar kl. 8-15.30 Helger kl. 10-15

eller ring 

Bussen är alltid med till Estland

054-190 200 www.taxikurir.se

Teknisk arrangĂśr:

PN,)BLUVFMJIĂŒHEOTS


40

VI KAN pUMPAR,VĂ„XLAR OCH ELMOTORER nya www.klv.se

& GOD JULYTT Ă…R! GOTT N

n gt enli inge IE3 Ăśrordn f EU-

Kontakta oss vid:

v TFÜrsäljning v T6HUYLFH v T5nGJLYQLQJ v TOmlindning

v TLagerbyte v TIsolationsmätningar v TVibrationsmätningar v T/DVHUXSSULNWQLQJ

9LlUFHUWLĂ€HUDGHDY(/5

KH aktuellt 11/2011

*MXWHULJ.DUOVWDG‡ -RXUQU‡LQIR#NOYVH

Ladda upp med talgbollar Vintern kan vara tuff fÜr vüra smüfüglar. Ladda därfÜr upp med talgbollar och nÜtpüsar i din trädgürd. – Det är viktigt att füglarna für i sig talg, säger Niclas Svensson pü Granngürden. BYGG OCH BO Vintern kan vara underbar. Med fÜr münga smüfüglar kan den vara

/

2

1

raka motsatsen. KĂśld och snĂś gĂśr det nämligen svĂĽrare fĂśr fĂĽglarna att fĂĽ tag pĂĽ fĂśda. Vill man vara en sann djurvän ďŹ nns det enkla metoder att ta till. Att hänga upp talgbollar och nĂśtpĂĽsar i trädgĂĽrden är ett steg som fĂśrenklar smĂĽfĂĽglarnas vardag under den kyligaste ĂĽrstiden. – Talget gĂśr att fĂĽglarna fĂĽr ett bättre fettlager som gĂśr att de klarar sig mot kylan. Att kĂśpa fo-

(

6

2

0

(

der till smüfüglar är jättepopulärt. Det är nog var och varannan kund som väljer att kÜpa det, säger Niclas Svensson pü Granngürden i Karlstad och fortsätter:

Trevligt att titta pü – Anledningen till att det är en storsäljare beror pü att folk tycker det är trevligt att titta pü füglarna frün kÜksbordet samtidigt som de tycker synd om füglarna pü vintern.

 3

,

1

De vanligaste smüfüglarna är talgoxe, rÜdhake, blümes och domherre. Men vilket foder de fÜredrar varierar. Men nügot som nästan uteslutande gür hem är talgbollar, solrosfrÜn och jordnÜtter. Även hampfrÜn och vildfügelmix tillhÜr de vanligaste alternativen. – Det har varit lünga vintrar de senaste üren. Att ha fügelfoder i trädgürden underlättar väldigt mycket. Det blir svürare och det krävs mer

Talgbollen är alltid en storsäljare under vintern.

fÜr füglarna att fü tag i fÜda under vinterhalvüret, säger Niclas.

ANNA LINDBĂ„CK anna.l@svenskmediakonsult.se

(

Producenterna bakom publiksuccÊrna �Pengarna eller livet� och �Liket som visste fÜr mycket� presenterar stolt

FESTIVAL 2012 Quality Hotel Selma LagerlĂśf Fredag - LĂśrdag 27- 28 januari 2012 (//(1.D<%$1'

602.(<0$77

6RQQ\5RJHUV

7KH5RSHUV

*/HQQ GRUDQ

obert DrĂśse En FARS av R

/H&KDW 0RUW +LV6DGGOH6ZLQJHUV

:HVWHUQ WRQHIO\HUV

RATT FE ST ! EN HĂ&#x2026; RR ES AN DE SK

/LWWOH DFH

CARINA

JANNE â&#x20AC;?LOFFEâ&#x20AC;?

JOAKIM (FRĂ&#x2026;N FILMEN ARN)

LIDBOM

CARLSSON

NĂ&#x201E;TTERQVIST

SANNA

DANIEL

MATTIAS

PALE

EKMAN

TRĂ&#x201E;FF

OLOFSSON

OLOFSSON

BOKA Ă&#x2026;RETS ROLIGAS TE JULKLAP P!

LĂ&#x2013;RDAG 17 MARS KL. 19.30

Musik pĂĽ tre scener! Blue Eagles The Old Habits Radicanes Clipjoint Cutups Crille BĂśrjars m.ďŹ&#x201A;. Line Dance med Double Trouble! LĂśrdag kl11-15

NĂ&#x2013;JESFABRIKEN, KARLSTAD Biljetter: Scalateaterns biljettkassa 054-19 00 80, Ticnet.se, 077 170 70 70 samt ATG- och Ticnetombud.

Boka entr uffĂŠ ĂŠ Festival entrĂŠ: Fre 100 kr, lĂśr 225 kr, fre-lĂśr 290 kr Westernb och boen ag de! rd lĂś pĂĽ FĂśrkĂśp: Quality Hotel Selma LagerlĂśf , Expert i Sunne och Euronics i Torsby

SupĂŠpaket: NĂśjesfabriken 054-22 22 00

Info och bokning: 0565-68 88 00, www.selmahotel.se, www.lonesomepine.nu Boende: Fredag-sĂśndag endast 1730 kr/person inkl. western buffĂŠ fredag & lĂśrdag

FĂśr mer information besĂśk www.drosenorberg.se eller www.facebook.com/drosenorberg

VI TACKAR VĂ&#x2026;RA KUNDER FĂ&#x2013;R DET GĂ&#x2026;NGNA Ă&#x2026;RET OCH Ă&#x2013;NSKAR ER GOD JUL & GOTT NYTT Ă&#x2026;R!

Mia

Martin

Kjell

Dan

Anne

Ola

Erica

Conny

Therese

kinnarpsinterior.se/karlstad

KH 11 2011  

KHaktuellt är södra Värmlands största reklamfinansierade lokaltidning, där det redaktionella materialet står fritt från annonsbudskapen. Den...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you