__MAIN_TEXT__

Page 2

2

Fastighetsmarknaden #6 2020 ANSVARIG UTGIVARE Joachim Svärdh 070-735 68 01 EKONOMI Tomas Carlsson 054-18 77 18 SÄLJARE Lena Grahn, Håkan Andersson, Elisabeth Hansson REPORTRAR Anna Nordström, Erik Lundh LAYOUT/ANNONSPRODUKTION Lovisa Hallquist, Claes Josefsson DISTRIBUTION Svensk Direktreklam

TRYCK Pressgrannar UTGIVNING Södra Värmland TEL 054-18 77 18 vxl E-POST info@svenskmediakonsult.se HEMSIDA svenskmediakonsult.se POSTADRESS Fastighetsmarknaden, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad Gilla oss på facebook Tidningen Fastighetsmarknaden produceras i samarbete med Svensk Mediakonsult AB. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Citera oss gärna, men glöm inte ange källa.

Du är inte ensam

M

örkret har infallit och nu är det kallt. Gator står tomma, det är tyst överallt. Inga kramar av dem som vi håller kär för vare sig släkt eller vänner är här. Var och en är på egen adress, men kanske då blir det mindre stress? Att sända sin kärlek går som en dans, både på plats och med en distans. Då är det säkert för den som är skör och allt kan vara så som sig bör. För amaryllis ändå, så ståtlig den står, även om vi följer de råd som vi får. I år kommer julen inte att vara som vanligt. Kanske biter kylan lite extra hårt eftersom det i år är kanske är lite sämre ställt för vissa. Företag har det tufft och så blir även den personliga ekonomin. Ensamheten är också en faktor som tär på vissa under juletiden och i år kanske på fler. Men vi måste ta hand om varandra och vara försiktiga. Följa de råden som råder. Ta det lugnt i år istället. Ha en stressfri jul. Julen går även att firas tillsammans via länk. Det går att uttrycka sin uppskattning till dem vi älskar även på distans. Ring, sms:a, skicka kort eller maila. Nu lever vi till och med i en värld där det finns Snapchat, Messenger, Instagram, FaceTime, Skype, Teams, Zoom, Google Duo och många andra möjligheter att hålla kontakten. Sedan finns det ju några saker som kommer att vara sig likt. Kalle Anka kommer att visas. Benjamin Syrsa kommer att sjunga. Julvärden, som i år är ingen mindre än vår kära Lars Lerin, kommer att tända ljus. Berra kommer att önska sig en morfar och Karl-Bertil Jonsson kommer att dela ut klappar. På nyår räknas det ner. Betjänten James kommer spela olika karaktärer för Miss Sophie och snubbla över tigerfällen på golvet. Håll ut för fler jular att komma så kommer vi att klara det här tillsammans på distans. Det här är mitt första år på Fastighetsmarknaden och nu har vi kommit till årets sista upplaga. Jag skulle därför vilja passa på att uttrycka min uppskattning till er, ni som läser och ni som har läst det gångna året. Det uppskattas verkligen. Tack! Ha nu en god jul, ett gott nytt år och kom ihåg att du inte är ensam.

Trevlig läsning! ERIK LUNDH Redaktör

MERA LÄSNING: Fira jul och nyår brandsäkert

s.9

Två vinnare av Grundstenen i år

s.12

Kasernhöjdens förändring genom tiden

s.13

Paret Tommy och Lisbeth Sjöman.

Foto: Erik Lundh

Flytta till nyproducerat – tankarna fram till köp Under en längre tid har paret Sjöman tittat efter en ny bostad. De har bott i villa i närmare 40 år och var nu ute efter någonting mindre. Tankarna har lutat åt en enplansvilla, men efter en livsomtumlande händelse ändrades planerna drastiskt. – Jag fick den där trevliga sjukdomen covid-19  i somras. Jag låg i respirator, berättar Lisbeth Sjöman.

Efter att åkt till platsen där det skulle byggas så kände de att det blev rätt. – Det gick väldigt fort men det här ramlade på oss så perfekt. Vi kände oss redo. Sedan fick vi så enormt förtroende från våran mäklare. Han var väldigt lugn, säger Tommy. Det blev ett enkelt beslut för paret, de skulle bli lägenhetsägare och kontraktet skrevs på.

BOSTAD. Att köpa bostad kan vara både omvälvande och spännande, det vittnar Tommy och Lisbeth Sjöman om. De bor de i en tvåplansvilla med möblerad källare på Herrhagen – ett område de länge trivts bra i. De hade dock börjat tröttna på de många trapporna i huset. – Vi kände att vi började komma upp i åldern. Det började bli jobbigt att springa upp och ner. Det är ju så att om man ska ha en sak, då ligger den aldrig på den våning du är på, säger Tommy. De tittade på bostad länge, då framförallt enplanshus, men det var ingenting som de kände passade. Under sommaren insjuknade Lisbeth hastigt och det visade sig att hon hade fått covid-19. – Jag var väldigt sjuk och låg på sjukhuset i två månader. Efter det började vi tänka lite bättre. Det var dags att

framtiden Framöver följer dock det svårare arbetet. – Vi har börjat fundera vad man ska ha med sig i till den nya lägenheten och vad som ska säljas, ges bort eller slängas. Det blir en stor omställning att flytta från hus till lägenhet. Vi har vind och förråd och tre våningar med saker som vi måste bestämma vad vi ska göra med. Det kommer ta ett tag innan de kan gå in i lägenheten för att mäta upp och få en känsla om vad som får plats. Lisbeth, som själv driver inredningsbutik, tycker dock att det ska bli kul att inreda lägenheten. – Jag ser det framför mig. Det blir säkert att vi inte tar med oss mycket härifrån utan vi köper nog nytt som passar bättre in i lägenheten, säger hon. – Vi får se om vi kommer överens, men det tror jag att vi

ta itu med det och sedan gick det väldigt fort. Husen de kollat på tidigare skulle bli alldeles för dyra och skulle kräva för mycket arbete på dem. lägenhet – Då fick jag istället upp en lägenhet och tänkte ”äsch, jag ringer mäklaren så får vi se”. I nuläget existerar den inte, utan ingår i ett nyproduktionsprojekt på Färjestad, men den visade sig verka vara mycket med lägenheten som stämde överens med parets önskemål. – Vi trodde väl egentligen inte att det skulle bli något men det var så mycket som stämde. Jag hade väl egentligen varit väldigt mot området för jag tycker det låg så långt från centrum, men när vi väl åkte och tittade så märkte jag först att det var så nära till älven och sen så är det ju bara raka spåret in om man tar cykelvägen.

gör. Vi har levt med varandra i 53 år. Om det är så att hon har format mig eller om det är så att vi är lika, vet jag inte, men vi har ungefär lika smak, säger Tommy. – Eller så får jag min vilja igenom ändå, fyller Lisbeth i. Sedan får de vissa valmöjligheter som bänkskiva och skåpluckor i köket. – Det ska bli så skönt att få allt sånt nytt redan från start. Då är det bara att flytta in och vi behöver inte göra någonting, säger Tommy. Huset byggs och kommer stå klart om cirka ett år. – Nu kan vi göra oss av med grejer i lugn och ro. En liten farhåga de har är angående försäljningen av deras nuvarande bostad. – Vi har sett vad våra grannar får för sina hus, så vi har ju en bild av vad vi kan få för vårat, men hur det blir om ett år det vet vi ju inte. Helst skulle man ju vilja sälja redan nu för det är mycket som kan hända på den tiden. Vad som helst kan hända. Kanske pandemin påverkar, vi vet inte det, men det ska bli en spännande resa här framöver, avslutar Tommy.

erik lundh

070-422 89 16 erik@svenskmediakonsult.se

Profile for KHaktuellt/Fastighetsmarknaden

Fastighetsmarknaden 2020 #6  

Fastighetsmarknaden 2020 #6  

Advertisement