Fastigetsmarknaden 2021 #2

Page 1

NR 2 2021 ÅRGÅNG 29

G R U P P F Ö R S Ä N D E L S E T I L L H U S H Å L L I D E J E , F O R S H A G A , H A M M A R Ö , K A R L S TA D , K I L • FA S T I G H E T S M A R K N A D E N . C O M

Hantverkare som gör elden synlig s. 2

Inspireras av vårens blommor s. 8

karlstadpoolcenter.se

– ditt besiktningsföretag

FÖR LATA DAGAR I TRÄDGÅRDEN Bygg och Montage

Bygg Christian i Värmland AB

054-21 11 23

www.obmgruppen.se

www.grumshusplat.se | 0555-131 90

072-744 77 36 | byggchristian.se Östra Bårumsgatan 25, Vålberg

LÄS TIDNINGEN ONLINE

fastighetsmarknaden.com


2

Fastighetsmarknaden #2 2021 ANSVARIG UTGIVARE Joachim Svärdh 070-735 68 01 EKONOMI Tomas Carlsson 054-18 77 18 SÄLJARE Elisabeth Hansson, Gudrun Ahlsén, Jonas Spångberg, Pär Forsberg REPORTRAR Anna Nordström, Erik Lundh LAYOUT/ANNONSPRODUKTION Lovisa Hallquist, Nikki van Riet DISTRIBUTION Svensk Direktreklam

TRYCK Pressgrannar UTGIVNING Södra Värmland TEL 054-18 77 18 vxl E-POST info@svenskmediakonsult.se HEMSIDA svenskmediakonsult.se POSTADRESS Fastighetsmarknaden, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad Gilla oss på facebook Tidningen Fastighetsmarknaden produceras i samarbete med Svensk Mediakonsult AB. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Citera oss gärna, men glöm inte ange källa.

Mot ljusare tider

S

ol, snö, regn och hagel. Det var aprilväder ända fram tills det var dags att byta däck, peppar peppar. Vårkänslor kommer alltid när vi går mot varmare väder och ljusare tider. Vintern har varit extra mörk. Coronapandemin är ödesdiger och har skördat många liv. Hur det stora fraktfartyget fastnade i Suezkanalen påminner starkt om hur även pandemin tvingat många delar i samhället till en paus. Det har drabbat både företag och den privata ekonomin. Dessutom har den satt käppar i hjulen till olika nöjen som nattliv, bio, teater och konserter. Många saknar de sociala sammanhang och beröringen som idag avrådes. I år slår vårkänslorna till lite extra hårt och allt känns lite extra hoppfullt. Med vaccinationerna blir det allt mer ljust. Våra saknade äldsta är redan vaccinerade. Nu går det neråt i åldrarna. På något sätt känns det som att vi kommer komma ur denna erfarenhet starkare, för vissa positiva saker har vi ändå fått från detta. Naturvårdsverket skriver att restriktionerna till följd av covid-19 har påverkat utsläppen av växthusgaser. Förutom att det digitala samhället har fått en skjuts har vi även upptänkt ett liv bort från skärmen och ut i naturen. Att vara ute i naturen är stärkande för både kroppen och själen. Studier visar att några timmar i naturen kan bland annat minska stress, förbättra den psykiska hälsan och stärka kroppen fysiskt, precis vad vi behöver efter den här tiden! De svenska lederna har aldrig varit så bevandrade som nu. Det syns bland annat tydligt på friluftsbutikernas uppgång. En av de som upptäckt den naturen som vi faktiskt har i vårt avlånga land, det är jag. Vid en paus i skogen när mjölksyran slår till är det dags att ta fram termosen eller att laga mat på stormköket. När den spartanskt egenlagade maten slinker ner i strupen med tystnaden och lugnet i naturen som underhållning, då glöms alla måsten och likaså längtan till paellan på en strandrestaurang i Spanien. Det behövs nämligen inte att resa långt för att hitta vackra miljöer. Det behöver heller inte vara avancerat. Det behöver inte bli som för ”Alexander Supertramp” när han mötte sitt öde i Alaska, som porträtteras i boken och filmen Into The Wild. Det kan vara lätt, billigt och meditativt.

Trevlig läsning! ERIK LUNDH Redaktör

MERA LÄSNING: Bostadsrättsföreningen som vände trenden

s.6

Vinterljus i kommunens planteringar

s.5

De byggde sitt egna uterum

s.10

Att kunna se elden är just nu trendigt bland kaminer.

Före och efter en renovering av en eldstad.

Foto: Privat

Björn Nogstam har jobbat i murningsbranschen sedan slutet av 80-talet. Foto:Anna Nordström

Att renovera en skorsten innebär oftast att man inte behöver gå längre ner än strax nedanför takkanten.

Med nybyggda hus är det inte helt ovanligt att det behöver sättas in en helt ny skorsten, då många hus idag byggs utan.

Skorstenar, kaminer och kakelugnar finns lite här och var i de svenska hemmen, såväl i gamla som nyproducerade. Men precis som allt annat slits det ut och behöver renoveras emellanåt, samtidigt som många väljer att sätta in nytt. Fastighetsmarknaden har träffat en murare som berättar mer om yrket.

– Man lär sig något hela tiden, man blir aldrig fullärd. Vad upplever du är största förändringen i branschen? – Det man ser idag är att kunden vet mycket mer idag vad som gäller. Han upplever även att många idag vill ha fler alternativ, som att till exempel kunna elda med ved.

sedan upp den på nytt. Det är sällan man behöver renovera en skorsten hela vägen. Sedan beror allt givetvis på skicket på skorstenen vad som behöver åtgärdas. Sätter man in en helt ny finns det i regel två alternativ, stål eller murat. – Man ser mer och mer tegelmurade – tegelskorstenen har fått en revansch. När det kommer till kakelugnar blir det mer och mer renovering av gamla exemplar. Det finns nya, men de är inte uppbyggda på samma sätt. – När man renoverar plockar man ner den så mycket som det behövs, ibland helt och hållet, men att man behåller kaklet.

mer tegelmurade Utöver att bygga nytt renoverar han en hel del, framförallt gamla kakelugnar och skorstenar. – Oftast när man renoverar en skorsten river man ner till strax under taket och bygger

engelsk öppen spis När Fastighetsmarknaden möter upp Björn är han hemma hos Fanny Badkobeh, som driver salongen Studio Fanny. Där håller han på och bygger något lite ovanligt, nämligen en kamin som kommer

Om murning, design och eld som ska synas

HANTVERKSHÖRNAN. Sedan 2005 har Björn Nogstam drivit det egna företaget Kamin och murtjänst, men har 30 års erfarenhet från branschen, som han hamnade i lite av en slump. – Jag började arbeta som sotare i slutet av 80-talet. Sen startade brorsan ett företag och behövde hjälp, berättar Björn. På den vägen var det och Björn har blivit kvar i branschen, där han främst beskriver sig som murare. Han gör dock mer än så då han jobbar med bland annat kaminer, skorstenar, kakelugnar, växthus och orangerier.

synas både från vardagsrummet och sovrummet, med två olika stilar i de båda rummen. – Det börjar bli inne att se elden från flera håll. Vad är roligast med ditt jobb? – Sånt här, säger Björn och syftar på kaminen han bygger hemma hos Fanny. Att få bolla idéer med kunden. Hon hade sett en bild i en tidning och sedan gör vi något unikt för här. Den blir i lite engelsk öppen spis-stuk. Med många års erfarenhet brukar Björn komma med egna förslag utifrån kundens önskemål. – Det roligaste är när man får designa själv. Finns det några trender bland kaminer? – Tidigare var det mycket runda, idag mer funkisstil. Det är mer populärt med murspisstil än fristående. Och att elden ska synas. anna nordström

070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se


ANNONS

D E T TA Ä R E N A N N O N S

A N N ON S

Fia Johannesson är en av Fastighetsbyråns mäklare som fokuserar på villor.

”Det är verkligen säljarens marknad” Efterfrågan på villor i Karlstad är hög, samtidigt som utbudet är lågt. Det senaste året har det varit högt tryck på visningarna och priserna har stigit med 17,5 procent för villor. Så går man i säljtankar är nu ett bra läge att kontakta en mäklare. – Rådet nu är att inte vänta. Jag tror att många kommer sälja framöver när samhället går från pandemin lite, säger fastighetsmäklare Fia Johannesson, Fastighetsbyrån.

Sedan pandemin slog till har villautbudet minskat, vilket inte efterfrågan har gjort – snarare tvärtom. – Jag upplever det snarare som att efterfrågan är högre än vanligt, säger Fia Johannesson. Hon är en av Fastighetsbyråns mäklare som enbart fokuserar på villor. Där har de sett att antalet sålda villor i Karlstads kommun under första kvartalet i år har varit ca 25 procent mindre gentemot förra året. – Det har verkligen märkts på visningar, det är fler som kommer och är intresserade på varje hus eftersom det är så få. Även marknaden för fritidshus är bra med många intressenter på objekten. – Det tror vi kommer att hålla i sig även i år och att det blir ett bra tryck på sommarstugor. För de som faktiskt sålt sina villor i Karlstad senaste 12 månaderna var den generella ökningen 17,5 procent. – Just nu är det lågt utbud och efterfrågan är enorm. Jag tror aldrig att skillnaden mellan efterfrågan och utbud har varit så stor som nu.

TILLTRÄDESDATUM Att få har valt att sälja sina hus under 2020 tror man har med världsläget att göra. – Det är lite av en coronaeffekt, det är många äldre som har valt att avvakta med att sälja sina hus.

I och med den stora efterfrågan har det blivit vanligare att acceptera längre tillträdesdatum. – Många är nöjda att de får ett hus, då kan de också vänta i exempelvis ett halvår medan säljaren letar nytt. Det är en effekt av att det inte finns så många hus att köpa nu, säger Fia. – Det är verkligen säljarens marknad. Från april till juni är det normalt högsäsong för villaförsäljningen och ett bra tillfälle att endera sälja sitt hus eller åtminstone förbereda för en försäljning längre fram. Då har man allt redo när det väl är dags, plus att fotona på exempelvis trädgården brukar vara fördelaktiga att tas på våren. Man kan även göra en inledande besiktning i tidigt skede, då får man en fingervisning. – Rådet nu är att inte vänta. Jag tror att många kommer sälja framöver när samhället går från pandemin lite. Ta gärna kontakt med oss för att få en lägesbild.

LIVE-VISNINGAR Ur en säkerhetsaspekt är mäklarna väl förberedda. Vid varje visning har de ett begränsat antal som får komma, plus att de även tagit fram digitala verktyg. – Vi har bland annat live-visningar. Då kan man anmäla sig och sedan titta via exempelvis en dator eller padda när jag går runt i huset. Det finns också en chatt där man kan ställa frågor direkt till mig på

plats. Man kan verkligen vara med mig där i huset. Den tjänsten har varit väldigt populär, det har varit ett jättebra verktyg. Det finns bra möjligheter för en både snabb och trygg affär. Att Fastighetsbyrån dessutom är den största mäklarbyrån i landet gör att de har ett stort register över potentiella köpare, likväl som de kan hjälpa till på fler fronter. – Vi kan vara både köp- och säljcoach. Vi har den största brf-gruppen i Karlstad så vi kan vara behjälpliga även i sökandet efter en ny bostad och hjälpa till att hitta ett bra alternativ. Bara nu under våren har vi haft säljsläpp på 250 nyproducerade bostadsrätter, och därtill har vi också ett stort utbud av begagnande lägenheter till salu, säger Fia.

VILLAMÄKLARE Valentina Hoti

Fredrik Jäfverström

Andreas Magnusson

Norbert Vajda

Fia Johannesson

Mattias Åkerblom

Östra Torggatan 2, Karlstad • 054-18 52 40 fastighetsbyran.se


ANN O N S

D E T TA Ä R E N A N N O N S

A N N ON S

Nu blir Kils återvinning modernare Framtidens krav från omvärld och kommuninvånare gör att Kils Avfallshantering nu gör en stor satsning på ombyggnad, modernisering och digitalisering av återvinningscentralen. Samtidigt byter de namn till Kils Återvinning. Bolaget grundades i slutet av 90-talet och ägs av det kommunala bolaget Kils Energi. Kommunen blev en av de första i Sverige att sortera ut matavfall och drev under en tioårsperiod en egen rötningsanläggning för framställning av biogas. Under senare delen på 90-talet byggdes den nuvarande återvinningscentralen på Lersätter, som i stora drag har sett ut på samma sätt – fram tills nu. NYTT SYSTEM – Det blir ett nytt inpasseringssystem till området. Man kommer visa upp sitt körkort för att ta sig förbi bommen och ta sig in, säger Leif Östlind, vd. Kunden loggar in med sitt körkort som är kopplat till abonnemanget.

– Vi gjorde en passagekontroll under tre månaden, hösten 2018. Då kunde vi konstatera att 25 procent är företagare, eller folk som inte är innevånare i Kils kommun. Kilsborna är med och betalar för det som slängs på centralen, men genom det nya systemet kommer nu företagare och de som inte är innevånare i kommunen få betala för att ta sig in på området. – Med det här systemet kommer vi även kunna ha betydligt bättre öppettider. SKÄRMAR OCH APP Väl inne på området kommer besökarna att mötas av ett nytt skyltningssystem samt storbilds-tv på fyra ställen, med sorteringshjälp, guidning och diverse information. Det kommer också finnas två återbrukshus på området med interaktiv display med sorteringshjälp.

– Dessutom håller vi på att ta fram en app. Där kommer det finnas en sorteringshjälp. Skriver du in vad du har för typ av avfall får du svar på hur du ska lasta i bilen för att det ska bli så smidigt som möjligt när du åker runt på området. Appen ”Mitt Kil” kommer också vara kopplad andra system, exempelvis kan användaren få påminnelser om att dra fram sopkärl när det är dags för tömning eller så kan sopbilschauffören skicka en push-notis vid eventuella problem vid sophämtning. – Vi är långt framme med det här. Vi blir först i Sverige med att ha det här totalkonceptet. I samband med digitaliseringen kommer bolaget dessutom byta namn till Kils Återvinning.

Så mycket pengar bränner Kilsbon på skräp I samband med ombyggnationerna av Kils återvinningscentral kommer det inte längre finnas någon station för ”brännbart”. Istället kommer det finnas fler sorteringsmöjligheter, vilket både skonar miljön och gynnar plånboken för invånarna. Den 28 september togs det första spadtaget, återvinningen i Kil utökas med närmare 1000 kvadratmeter för att ge plats åt mer sorteringsmöjligheter. Dessutom har det rensats lite på området. Bland annat har har Förpacknings- och tidningsinsamlingens containrar flyttats utanför området. Nu kommer även återvinningen ta bort sin container för brännbart avfall. – Det tillkommer bland annat miljöskatter och förbränningsskatt, säger Leif Östlind, vd Kils Avfallshantering. Dessutom har EU ett system för handel med utsläppsrätter till saker som ger upphov till koldioxid. Utsläppsrätterna kostar per ton koldioxid och priset är idag ungefär tio gånger högre än för tio år sedan. – När du inte sorterar, utan du slänger förpackningar och tidningar i soptunnan, då bränner du i

praktiken upp dina egna pengar. Att elda upp tidningar och förpackningar samt onödigt brännbart på åvc kostar invånarna årligen 1,2 miljoner kronor helt i onödan. FLER MÖJLIGHETER Istället ges fler möjlighet till sortering. Tidigare i år togs området ”Gärdet” i bruk. Det är en ny avlastningsplats för bland annat trädgårdsavfall. Nu blir fler typer av avfall som kan utsorteras, som exempelvis textil, hårdplast, böcker och skor. – För den enskilde kommuninvånaren upplevs detta säkert som stora skillnader innan man kommit in i systemet med sortering på åvc. Hårdplast från gamla pulkor kan bli järnvägsslipers, jeans kan bli nya kläder och pappersskräp kan bli nytt papper. Själva begreppet ”brännbart” kommer att försvinna och med det de svar-

ta sopsäckarna fyllda med diverse skräp. – Bara genom att ta bort sopsäckarna som folk slänger nu minskar vi andelen brännbart med upp till 50 procent. Bra för miljön, men också för ekonomin. Avfallsskatter och utsläppsrätter för koldioxid kostar och det driver på utvecklingen, avslutar Leif.

kil.se/kahab 0554-191 22 • kahab@kils-avfallshantering.se


5

Fastighetsmarknaden #2 2021

Trygg partner

I år satsar kommunen mycket på perenner, bland annat lavendel som ska planteras vid teatern.

Lösningar anpassade för dig Att köpa bostad är en av de största ekonomiska beslut du tar i livet. Du gör det kanske bara ett fåtal gånger under din livstid. Vi vill gärna dela med oss av vår erfarenhet och hjälpa dig. Vårt mål är att bli din långsiktiga ekonomiska partner, så att vi tillsammans kan bygga en trygg framtid.

Välkommen så berättar vi mer!

Dahlia är en återkommande blomma i kommunens planteringar, som i är bland annat blir vit i och med årets tema.

Vinterljus i kommunens rabatter Karlstads kommuns sommarutsmyckning kommer i år gå i kalla toner, då årets tema är ”vinterljus”. Bland blommorna kommer allt från dahlia och förgätmigej till ekorrkorn och prydnadsmajs synas i planteringarna. Dessutom har kommunen även satsat på hållbarhet genom att välja återkommande perenner.

KARLSTAD. Varje år väljer Karlstads kommun ut ett tema inför årets sommarblommor. I år blir det temat ”Vinterljus”, som en följd av fjolårets fattiga vinter. – Vi bestämmer temat ganska långt i förväg. Förra året hade vi en vinter utan snö. Vi tyckte att det var ganska trist, vi saknade det. Så när det här förslaget kom gick vi igång på det, säger Dagmar Nilsson, parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen. Färgerna som ska få pryda rabatter, urnor och broar i kommunen kommer att skifta i vitt, blått och grått samt någ-

ra ljusa pasteller. – Jag tycker det är lite spännande, det är en färgskala som inte är helt enkel att jobba med. Det är lättare att få effekt med till exempel gult och rött. Men det är inte meningen att det ska vara lätt, det ska vara en utmaning. gråa bladverk Bland de blommor som planteras ut finns dahlia, lyckliga Lotta, ekorrkorn och prydnadsmajs. – Ekorrkorn är ett gräs, det är lite roligt. Det kommer vara ganska dominant i planteringarna. När man ritar behöver man ha något som binder ihop planteringarna. Sedan behöver man ha lite höjd, då är dahliorna bra. Dahlia är en återkommande favorit i kommunens utsmyckning och i år blir den främst i vitt men även ljusrosa i stadsträdgården. – De kräver en del arbete, annars skulle vi ha dem överallt. Men man kan inte bara ha primadonnor, man måste ha annat också. Även lila toner kommer synas genom nävan Rosanna samt lavendel. Det gråa kommer framförallt synas i bladverk hos bland annat silversalvia och den kaukasis-

handelsbanken.se/karlstad Tingvallagatan 17, Karlstad 054-22 38 00

SUCCÉ FÖR TVÄTTGATAN!

ka förgätmigejen Jack Frost. hållbarhetstänk Men vinterljus är inte det enda temat som finns att skåda i år, då många av de blommor som planteras ut är perenner. – Vi har också ett tema på hållbart tänk. Då har vi fått hitta perenner som blommar redan först året. Tanken är att hitta blommor med längre livslängd istället för bara såna som byts ut varje år. Utöver att det är hållbart, sparar det både tid och pengar. Då kommunen har en sparåtgärd har man även minskat antalet blommor från 16 000 till 11 000. – Det vi tog bort är det vi kallar för pluggplantor. Det är de vi gjorde bollar och kuber av vid bland annat Hamngatan. Det är enbart i centrala Karlstad som nedskärningarna sker. Utöver Hamngatan är det även färre broar som kommer utsmyckas, enbart Hagabron och Klaraborgsbron kommer ha blommorna kvar. Istället kommer både tid och pengar läggas på bland annat en ökad skötsel för kommunens över 100 lekplatser.

Just nu extra förmånligt, teckna abonnemang på företaget!

Med vår nya abonnemangstjänst Biltvätt i Värmland så håller ni era företagsbilar i bästa skick. För bara 299 kr tvättar ni 8 gånger per månad i vår snabba och miljöanpassade tvätt. Kontakta Claes Nordsäter så hjälper han till att starta ditt företagsabonnemang. claes.nordsater@varmland.ok.se 070 - 881 34 20

Köpvägen 1. 653 46 Karlstad. Prisexempel: Månadsabonnemang Standard

anna nordström


6

Fastighetsmarknaden #2 2021

Från ekonomisk knipa till raketgata Bostadsrättsföreningen på Spelvägen är bekanta med rubriker i media. För ett antal år sedan var de negativa. Nu har den nya styrelsen lyckats vända trenden och listorna visar på en tydlig trend – Spelvägen har blivit en raketgata. BOSTAD. På Spelvägen i Skoghall finns Brf HSB Mörmogärdet. Föreningen innefattar 77 bostäder i 14 hus. Bostäderna byggdes 1990 – då plötsligt kom finanskrisen. Till en början fick de knappt några lägenheter sålda vilket resulterade i stora ekonomiska problem. När räntorna steg en bit in på 2010-talet blev problemen så pass akuta att kommunen fick gå i borgen för lån. Lånen har varit höga och soliditeten svag. Med de negativa rubrikerna i bagaget klev en styrelse in för sex år sedan. – Vi tog tag i det ordentligt och har jobbat stenhårt för att komma rätt. Det går ju inte att spara in på allt möjligt men vi har försökt spara där vi kan, säger ordförande Håkan Melin. Det har varit avgiftshöjning

tre gånger och det skulle bli en till, men det satte den nya styrelsen stopp för. – Istället försöker vi ligga i framkant när det gäller vissa saker. Till exempel håller vi på med mycket energioptimering. Bland annat har man satsat på solenergi. De har satt upp tio laddstationer för el-bilar och har bytt ut all gatubelysning. Satsningarna har endast gjort på föreningens besparingar och inga lån. De senaste årens insparningar har inneburit en positiv effekt på ekonomin. – Vi betalade av ett lån i december. Det var ett med lite högre ränta så det var skönt. prisökning Nu har Spelvägen återigen figurerats i media, men denna gång med positiva rubriker. I slutet på förra året samman-

Håkan Mellin, ordförande Brf HSB Mörmogärdet.

Installerat solceller på taket.

ställde nämligen Fastighetsbyrån siffror från Svensk Mäklarstatistik som visar på stor ökning i pris på lägenheterna. – Fler och fler intresserar sig av sitt boende på ett långsiktigt plan. Kunderna vill kunna utvecklas med sitt boende. Många vill ha möjlighet dels till att göra en bostadskarriär, där ett boende utvecklas i pris vilket möjliggör ett bättre boende som i sin tur leder till ett annat, säger Jonas Björk,

upplägg där du har alla fördelar som det ger, med bra ytor, förvaring och trädgård. Men också den lyxiga bekymmersfriheten som en bostadsrätt ger. Många vill också komma undan stadspulsen, men ändå ha kort pendlingsavstånd till såväl Karlstads som Skoghalls centrum. Hammarö erbjuder lugnet, naturen och vattenkontakt. Just Spelvägen är något avskilt och har ingen ge-

fastighetsmäklare Fastighetsbyrån. högt upp På den lista av gator med den allra största procentuella ökningen hamnar Spelvägen med sina 90 procent, på en andra plats. – Vi har märkt under de senaste åtta åren att trenden varit mycket positiv. Typen av bostad är helt perfekt för många. Ett radhusliknande

Foto: Erik Lundh

nomfärdstrafik då det är en återvändsgränd. Brf HSB Mörmogärdets satsningar kan ha haft en positiv inverkan på bostäderna. – Det tyder på engagemang och framåtanda vilket kunderna såklart tycker är positivt, avslutar Jonas.

erik lundh

070-422 89 16 erik@svenskmediakonsult.se

da

Rå en äg

lsv 2

Redo för nya lokaler på Ilanda Industriområde? Vill du vara med och påverka utformningen av de nya kontors- och verkstadslokalerna på Ilanda Industriområde redan innan byggstart – kontakta oss! • Möjlighet finns att hyra del av eller köpa hela fastigheten • Planerad inflyttning hösten 2022 www.niwa.se Per-Erik: 070-600 89 00


7

Fastighetsmarknaden #2 2021

DAX ATT GLASA IN, Å HA DE GÖTT Era mått vår standard

Janssons tapetserar & syservice AB

Tapetserarverkstad till offentlig och privat miljö. janssontapetserare.com Ewa Jansson 054-52 54 50, 0730-88 53 54 Lantvärnsgatan 10, Karlstad

054 - 85 02 28 | www.aluserv.se

Telefonnummer: 070 331 07 34

TRÄDFÄLLNING? STUBBFRÄSNING? Behöver du fälla nåt träd eller fräsa nån stubbe? Ring mig så hjälper jag dig!

070-020 84 55

Trött på grus i skorna? Lugn, vi på NCC hjälper såväl företag som privatpersoner med alla typer av markoch asfalteringsarbeten. Vi finns lokalt och förverkligar gärna dina idéer. Kontakta oss för kostnadsförslag. Vi ses!

Våra medlems- och rabattbrev ger riktigt bra erbjudanden i coronatider Bli medlem Du också!

Kontakt markus.bern@ncc.se 070-602 06 44

Håll ut och avstånd!! www.villaagarna.se/karlstad eller ring: 070 - 831 88 85

ncc.se/asfalt

DAMMFRIA GRUSYTOR - med effektiv och miljövänlig metod!

• GRUSVÄGAR

Din leverantör av larm- & säkerhetsprodukter till privat & företag

• FÖRENINGSYTOR • GÅRDSPLANER Ring oss på 072-533 30 52 så kommer vi och dammbinder din grusyta snabbt, effektivt och skonsamt!

Hej! Det är vi som är WermSec. Det lilla företaget med den stora kompetensen. Tillsammans har vi över 20 års erfarenhet och ett stort intresse av teknik och säkerhet. Vi utför allt inom larm, passagesystem, CCTV, Tele/Data samt intelligenta hus.

JOHAN LINDQVIST: 0706-21 33 50 TORBJÖRN ARVSÄTER: 0706-21 33 13 PEAB Anläggning AB | Betongvägen 11, 653 50 Karlstad | Tel: 072-533 30 52

Info@wermsec.se • wermsec.se


8

Fastighetsmarknaden #2 2021

Malin Westerlind på Åstorps handelsträdgård visar upp några av årets vårblommor.

Petunior kommer i en mängd olika färger, bland annat en som påminner om en stjärnhimmel.

Penséer är en stor favorit bland vårblommorna då den är både lättskött och tålig.

Narcisser av olika slag är populära både i rabatter och planteringar.

Foto: Anna Nordström

Skapa vårkänslor i trädgården

Nu är det hög tid för att se över trädgården efter vintern samt förså inför sommarens planteringar. Redan har man kunnat se vårblommorna ta plats i rabatter och planteringar och efterfrågan på de förstå vårblommorna är stor. – Intresset för trädgård ökar, det är roligt, säger Malin Westerlind, Åstorps handelsträdgård. TRÄDGÅRD. De vårblommor som brukar vara först ut är penséerna. – Om man köper köldtåliga

tål de ner mot -8 grader, inga problem. Men har de bara varit i växthus och sen kommer ut kan de få skador. Det är

samma med lökväxter, säger Malin Westerlind. Att penséer är populära på vårkanten är just för att de är tåliga och lätta att plantera. De kommer dessutom i en mängd olika kulörer och finns som både stora och små, vilket ger ett trevligt färginslag tidigt på våren. – Det är en jättebra vårblomma som om man sköter den kan vara kvar ända till hösten. På många ställen i Europa är

det en höstblomma. Vi försöker introducera penséer även för hösten, men det går sådär. Även hyacinter för våren, det är lite svårt. Hyacinter är fina vårblommor som passar bra i exempelvis blandade planteringar. Vill man få bort den julkänsla de kan ge kan man välja andra färger som förslagsvis gult. alltid efterfrågade Penséerna är fortfarande van-

ligast i gult och blått, men har börjat också börjat komma i mer ovanliga nyanser och gärna i kombinationer med andra växter. – Jag tror att färger överlag kommer mer och jag tror att vi blir duktiga på att blanda färger, vi vågar mer. Finns det några nya vårblommor som börjar bli populära? – Den dubbla primulan, belarina, den är superfin. Det har

också kommit mycket narcisser och lökar. Sen gyllenlacken. Den är inte ny, men den kommer tillbaka, säger Malin. En blomma som är väldigt populär i de svenska hemmen är pelargonen. – Pelargoner är alltid efterfrågade. Jag tror att det är en bra basblomma, den är lättskött och har färg som fyller upp. Sen tror jag att pelargonen skänker någon form av trygghet, jag tror att alla är

EnEn ännu tryggare och ännu tryggare och bättre husaffär! bättre husaffär! Anticimex Överlåtelsebesiktning hjälper digdig med din Anticimex Överlåtelsebesiktning hjälper med din husaffär – oavsett om du säljasälja eller köpa bostad. husaff är – oavsett omska du ska eller köpa bostad. Våra besiktningstekniker är alla certifierade. Som Våra besiktningstekniker är alla certifierade. Som enen av få aktörer i branschen tar vi ett treårigt ansvar av få aktörer i branschen tar vi ett treårigt ansvar jämfört branschpraxis är två jämfört med med branschpraxis somsom är två år.år. 075-245 10 00 eller besök Ring Ring 075-245 10 00 eller besök www.anticimex.se www.anticimex.se

GRILLA SÄKERT I SOMMAR • Eltändare, tändpapper, tändgelé och tändblock är säkra sätt att tända grillen. Om du använder tändvätska ska den vara avsedd för tändning av grillkol eller briketter. • Var försiktig med gnistor och kringflygande aska. • Ställ alltid engångsgrillen på obrännbart underlag. • Släck ordentligt efteråt. • Lägg aldrig glödrester inomhus eller nära en vägg. Använd ett obrännbart kärl. raddningkarlstad.se


DRÖMBOENDE 9

Fastighetsmarknaden #2 2021

j l a d e M j n a kamp

Välkomna in och se vår fina köksutställning

Medaljkampanj med

Den dubbla primulan är en av de blommor som börjat bli populära.

uppväxta med exempelvis en mormor som hade pelargoner. lär känna trädgården Utöver de tidiga plantorna man inhandlar för att sätta ut direkt är det också hög tid att förså en del inför sommaren, bland annat en del grönsaker. – Något jag tycker man ska fösrå är vissa klätterblommor. Till exempel luktärt kan man förså, även rosensköna. Egentligen kan man förså allting, det pilliga är att dela allt sen. Mer än man tror kan dock direktsås, även om vissa sorter kan gynnas av en liten skjuts.

Vad är ditt bästa tips för att komma igång i trädgården på våren? – Man kan börja med att städa ut vintern och kratta. Man bör ha tittat över beskärningen, om det är vår- eller jasbeskärning. Vattna vissa barrväxter och rododendron. Solen sätter fart på det som är grönt, inte det i backen. Gå över allt och lär känna trädgården. Väck upp den lite sakta. Och tänka på gräsmattan, så och gödsla. Hur ska man tänka när man väljer blommor till trädgården? – Ha en bas i trädgården.

VI UTFÖR SPRUTMÅLNING AV

KÖKSINREDNING

Just att leka lite med färg och att man vågar ge sig i kast med färger. Men man måste hitta det som ger en ro i själen. Behöver man en färg för att få lugn ska man ha det. Man måste lära sig vad man själv tycker om. Sedan var kreativ, säger Malin.

anna nordström

070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se

INNEDÖRRAR

och bänkskivor från Rabatter upp till

35 000:- ! Brons

om du handlar för 75.000:-*

Silver

om du handlar för 125.000:-*

Guld

om du handlar för 175.000:-*

MÖBLER

RING FÖR PRISUPPGIFT! VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OSS!

ÖPPET VI UTFÖR ÄVEN FRÄSNING AV LUCKOR OCH INNERDÖRRAR

TOTALENTREPRENÖR

072-251 24 91 • byggvisionwermland.se

Ring eller kom in till oss så berättar vi mer! mån-fre: 10-17 (även tidsbokning) Ramgatan 3, Karlstad/Våxnäs 070-269 29 84 • 054-533 77 77 mstkokscenter.se *Erbjudandet gäller till 15/6-21,under denna period har vi också lördagsöppet

VÄLKOMNA! /Sebastian Tollin


10 drömboende

Fastighetsmarknaden #2 2021

Dags att byta fönster? Kontakta oss för en kostnadsfri offert. UTNYTTJA ROT-AVDRAGET!

Vi vänder oss bla till privatpersoner och bostadsrättsföreningar Vi kommer hem till dig och mäter Dina nuvarande fönster, ger förslag på lämpliga fönsterval ur SP-Fönsters breda sortiment. Vår fönsterserie Balans är energimärkt. Vilket innebär en rejäl sänkning av dina värmeförluster!

Ring 054-53 30 93 eller 070-557 33 80 och prata fönster med oss!

Vi samarbetar med Med isolering och klimatanläggning är uterummet en behaglig plats.

Nybyggnationer • Om- och tillbyggnader • Renoveringar

Vänd dig med förtroende till oss på Wermlandsflytt AB

Uterummet är cirka 35 kvadratmeter med sadeltak.

Allt fler vill bygga uterum Vi ser fram emot att få hjälpa dig med din nästa flyttning. Med skräddarsydd lösning för just ditt hem eller företag, ombesörjer vi allt som du själv vill slippa; packning, uppackning, transport och städning. Allt utfört med största noggrannhet och omtanke. Det är vårt sätt att tacka för förtroendet.

Bohagsflytt – Kontorsflytt Piano/tunga lyft – Städning Magasinering

Wermlandsflytt AB Blekegatan 2, 652 21 Karlstad Tel 054-85 46 80 • Fax 054-85 46 81 Internet: www.wermlandsflytt.se E-post: epost@wermlandsflytt.se

Ett inglasat uterum binder ihop trädgården med hemmet och är en behaglig plats med skydd från det svenska vädret. Kanske har pandemin lett till att jobbet sköts hemifrån, då ger ett utekontor möjlighet till lyx i vardagen. BYGG. Förra året hade nästan en av tre villor eller radhus och var femte fritidshus i Sverige ett uterum, enligt en undersökning av Mistat – och trenden verkar inte avta.

Bygglov för altaner och inglasning av uterum har nämligen haglat in i år. Kanske lockar ett utekontor för de som har jobbat hemifrån under pandemin.

– Det är riktigt härligt att sitta och jobba i uterummet, konstaterar Lars-Olov Persson. För honom är hemmajobb inget nytt. Med sin villa i Kil som bas, driver han och hans sambo Jennie Karlsson deras egen byggnadsfirma.

bygget Det var för två år sedan LarsOlov och Jennie började riva ett tralldäck på baksidan av huset för att bygga uterum.

SLAMSUGNING & HÖGTRYCKSSPOLNING GRUSTRANSPORTER Annerovägen 9, Deje 0552-310 77 • oljeserviceolsater@telia.com

– Vi gjorde först som de flesta gör och sökte idéer på nätet och sedan sydde vi ihop dem till vår egen, fortsätter LarsOlov. Resultatet blev ett cirka 35 kvadratmeter stort rum på betongplintar och isolerat bjälklag. Taket är ett isolerat sadeltak. – Jag föredrar det över de här snedlutande skärmtaken. På det här sättet känns det rymligare och lyxigare, säger

LÄS TIDNINGEN ONLINE fastighetsmarknaden.com


DRÖMBOENDE 11

Fastighetsmarknaden #2 2021

K VALITE T SFÖNS TER SEDAN 1946.

Vackra fönster designade för hållbarhet och trygghet

Tralldäck med murad grill och spabad.

DESIGN.

ENERGI.

T RYG G H E T.

Hantverksskicklighet i varje detalj

Lika bra för dig som för miljön

Förhöjd säkerhet som standard

Bygg dina fönster på www.spfonster.se/produkter

RENT VATTEN? Lars-Olov Persson byggde sitt eget uterum.

Lars-Olov. Glaspartier från golv till tak sträcker sig runt hela uterummet, men för de extra varma dagarna har man satt upp ljusa gardiner. temperatur – Man kan bli väldigt utsatt av solen när det är glas runt hela rummet, men det hjälper väldigt mycket med att dra för gardinerna då. För kyliga dagar har de två element och för att ytterligare förbättra temperaturen inne i rummet har de nyligen installerat en klimatanläggning som

både värmer och kyler. – Något vi märkte också när vi suttit och jobbat ute var att internet var lite dåligt så vi har också dragit in wifi. Golvet är av laminat för att kunna klara av lite fukt. De har målat en liggande träpanel mot väggen i vit färg och även taket är vitt. I rummet ryms en stor soffa med fåtölj, en gungstol samt ett runt matbord med flertalet stolar. – Vi skissade upp i förhand vad vi ville ha. Men med handen på hjärtat så var det min sambo som stod för det mesta av inredning.

Foto: Erik Lundh

Deras 6-åriga sons favoritplats är en hängstol. Kattens är på en stol vid solsidan av matbordet. – Rummet har blivit precis som vi vill ha det. Det sväljer mycket folk så vi har kunnat hålla kalas här ute och det är varmt nog på vintern så vi har firat varje nyår här. Det är väldigt fint att sitta här och blicka ut på den snötäckta gården, avslutar Lars-Olov.

Har du problem med järn, mangan och lukt i ditt hushållsvatten?

LUFTNING OCH OXIDERING Detta järn- & manganfilter behandlar vattnet med en beprövad, effektiv, ekonomisk och miljövänlig metod. Med Oxydizer behövs ingen extra syresättning av vattnet, vilket förenklar installation och underhåll! Passar både till hydropress och hydrofor.

erik lundh

070-422 89 16 erik@svenskmediakonsult.se

UPPLEV FRIHETEN siw.goranzon@fiskarhedenvillan.se

Gräsdalsgatan 10, Karlstad Kontor 054-56 11 00 info@vvab.se • www.vvab.se


DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN LL:S RÖRSERVICE

ANNONS

ANNONS

Vi utför bland annat: • VVS-installation • VVS-service • Golvvärmeinstallation • Vedpannor • Värmepumpar • Dränering • Markarbeten – grävmaskin • Hjullastartjänster – mindre hjullastare för uthyrning

Besök vår nya webbsida: llrorservice.se

Lars

Robin

”Vi är auktoriserade för Säker Vatteninstallation och följer branschreglerna med målet att ge en ökad säkerhet och trygghet för brukaren.” ”LL:s Rörservice är diplomerade i Baga avloppsanläggningar”

Leif

Välkommen till oss på LL:s Rörservice LL´s Rörservice är det lilla företaget med de stora resurserna och för dem finns det ingenting som inte går att lösa. De har mångårig erfarenhet av bland annat VVS arbeten och inget arbete är för litet eller för stort för dem. Självklart erbjuds också jourtjänster. De har alla nödvändiga auktorisationer och ett brett kontaktnät för att kunna lösa större entreprenader. Vi utför alla typer av VVS installationer i privata villor och mindre företag. Vi utför packningsbyten, byter

blandare, skiftar wc-stolar, vi installerar ved och oljepannor.

VVS-service Alla arbeten utförs enligt Säker Vatteninstallations regler och bestämmelser. Att installera och komplettera befintlig värmekälla eller system med en värmepump är många gånger ett enkelt och ekonomiskt sätt att få ner sina uppvärmnings kostnader. Vi monterar alla typer av värmepumpar som konverterar Luft/Vatten eller värmepump Luft/ Luft.

Vi är återförsäljare av Nibe & CTC värmepumpar inom luft-vatten och jord- bergvärme.

Vi utför golvvärme installation Skall ni byta från dyr direktverkande el till golvvärme i ert gamla eller nya hus, det är en omfattande installation som vi utför kostnadseffektivt och med hög kvalitet. Det finns många fördelar med golvvärme bla. en ekonomisk uppvärmning men den ger också en förbättring av komfort och klimat i fastigheten.

Leif: 070-691 25 62 (även jour) • Lars: 070-691 25 34 • llsrorservice@gmail.com • N:a Sanna 125, Karlstad •

Grävarbeten Med vår nya grävmaskin JCB 85-z1. åtar vi oss uppdrag för dränering, grundisolering exempelvis Optidrän samt för serviceledningar som vatten och avlopp. Olika typer av schaktning för utbyggnad, tillbyggnad eller andra typer av markarbete som till exempel planering av trädgårdstomter, fräsning av gräsmattor eller försäljning av matjord och dränering.

Uponor, vi monterar L-Stöd och vid behov lägger marksten. Trädfällning Vi hjälper också till med trädfällning, utförandet sker säkert och effektivt med Dalaklippen som klarar upp till dimensioner på 300 mm. Arbetet görs med en av våra proffsmaskiner.

Vi gräver även avloppsanläggningar exempelvis Fann Baga

facebook.com/LLsRorservice

Nya bostäder i Älvenäs och Tullholmen

Papperskorgstävling för minskad nedskräpning

För att uppmuntra byggnationen av bostäder utanför centrala Karlstad har kommunen använt sig av dubbel markanvisning för en tomt som ligger i Tullholmen, på Coops gamla område. Nu är det klart att det blir Skanska som får bygga i både Älvenäs och Tullholmen med en troligt start 2022. Det ska då bli fyra nya hyresrätter i Älvenäs och efter det tar omkring 75 bo-

Karlstads kommun har förvandlat 15 papperskorgar på Kronoparken för att uppmuntra Karlstadsborna till att inte skräpa ner. Papperskorgarna blir gula och har alla en egen bokstav. Hittar man alla ”skräpbokstäver” kan man vara med och tävla om priser. På varje papperskorg finns även olika budskap om varför man ska använda papperskorgen istäl-

stadsrätter i Tullholmen. – Det känns jättekul att vi inom kort kommer få till en nybyggnation av hyresrätter i Älvenäs. För att hela kommunen ska kunna växa och utvecklas är

det viktigt att vi uppmuntrar byggnationen utanför centrala Karlstad, säger Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, i ett pressmeddelande.

let för att slänga skräp på marken. Tävlingen startade i mitten av april och både skolklasser, föreningar och privatpersoner kan delta. Tävlingstalong med karta finns att hämta på Kronoparkens bibliotek i Kronoteket, men det går att delta även utan. Så länge papperskorgarna håller sig fina planerar kommunen att dra nya vinnare varje, som en del i ar-

betet med skräpplockardagarna.

SÄKERHET, LÅS OCH SOLSKYDD UNDER SAMMA TAK

054-67 06 90 • sakerhetsteknik.com

054-21 01 35 • alassmeden.se

054-85 33 03 • karlstad-solskydd.se

Välkommen till vår gemensamma lokal på Lägatan 9, Örsholmen, Karlstad


Nya bostadsrätter på Stockfallet Sid 4

Torsby för nytt trygghetsboende

Större lokaler för gymnasieskola

Sid 6

Sid 10

B I L AG A T I LL FAS T I G H E T S M A RK N A D E N # 2 • 2 0 21 • Å RG Å N G 2 9

Klickbar webbtidning: fastighetsmarknaden.com

Fjärde etappen byggs i Tullholmsviken s. 8

g Få rotavdra ila b o med vår m på verkstad plats 070-387 44 78 sh-energiglas.se

Vi utför även: Måleri • Tapetsering • Smårenoveringar


VÄRMLAND VÄXER

14 14

Fastighetsmarknaden #2 2021 Fastighetsmarknaden #2 2021 ANSVARIG UTGIVARE Joachim Svärdh 054-18 77 18 EKONOMI Tomas Carlsson 054-18 77 18 SÄLJARE Lena Grahn, Håkan Andersson, Elisabeth Hansson REPORTRAR Anna Nordström, Erik Lundh LAYOUT/ANNONSPRODUKTION Lovisa Hallquist, Nikki van Riet DISTRIBUTION Svensk Direktreklam

TRYCK Pressgrannar AB UTGIVNING Södra Värmland TEL 054-18 77 18 vxl E-POST info@svenskmediakonsult.se HEMSIDA svenskmediakonsult.se POSTADRESS Fastighetsmarknaden, Ilanda Gård 120, 653 50 Karlstad

Gilla oss på facebook.

Tidningen Fastighetsmarknaden produceras i samarbete med Svensk Mediakonsult AB. För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Citera oss gärna, men glöm inte ange källa.

KRÖNIKA

Livskvalitet i fokus

V

ikten av bra boende och goda livsmiljöer verkar ha seglat upp som en viktig faktor i pandemitider. Är det något som pandemin uppmärksammat oss på, och som vi tar med oss från den här tiden är det kanske vikten av livskvalitet? Det byts bostäder och flyttas utifrån andra premisser än förut. Vi längtar ut på landet, eller vi vill bo större, gärna med trädgård, och ofta med plats för kontor i hemmet. Saker som känns viktiga nu men inte har känts lika viktiga förut. Från att det under en period varit en ganska stark urbaniseringstrend där många flyttat till våra större städer, kanske det här är den mellanstora och mindre stadens revansch? Om vi numera inte längre behöver vara på plats på ett fysiskt kontor för att jobba där, öppnar sig ju en rad nya möjligheter för andra platser att bo på än tidigare. Även om vi tidigare sagt att vi söker oss till attraktiva platser snarare än jobb, så är det nu det har realiserats. Digitalisering och restriktioner har möjliggjort och ställt krav på distansarbete på ett helt annat sätt än tidigare. En attraktiv plats och bra boende ligger nu som prio ett, jobba kan man ju göra var som helst. På mindre orter finns ofta goda möjligheter till fritidsaktiviteter för alla, det är ofta nära till skola, barnomsorg eller andra aktiviteter. Fler människor skapar också andra möjligheter än tidigare att utveckla det lokala näringslivet, som till exempel tjänster, handel och restaurangutbud. Vill man jobba på hemmaplan, men ändå inte i hemmet, kanske lediga butikslokaler kan omvandlas till coworkningplatser för distansarbete? Att bli en plats där människor vill bo och leva kräver ett samarbete mellan flera aktörer, inte minst mellan fastighetsägare och kommun. De har både kunskap och vilja att utveckla en plats där många olika människor kan trivas och verksamheter kan utvecklas. På mindre orter finns det ofta en bra samverkan och en snabbhet i beslutsprocesser som är en fördel när förutsättningarna skiftar och omvärlden kräver flexibla lösningar. Kanske är det som kommer vara avgörande för hur väl en plats anpassar sig till nutiden och framtidens önskemål om ökad livskvalitet.

MARIA FRISK

FASTIGHETSÄGARNA

Vi bevakar när Värmland Växer.

Astrid Prinzler är arkitekten bakom den vinnande byggnaden.

Foto: Erik Lundh

Allaktivitetshuset Kronoteket på Kronoparken.

Hon är vinnaren av årets arkitekturpris Karlstad kommun har årligen delat ut ett arkitekturpris sedan 1986. Nu har 2020 års pristagare presenterats – allaktivitetshuset Kronoteket på Kronoparken. Fastighetsmarknaden har fått träffa arkitekten Astrid Prinzler från Tengbom som varit hjärnan genom hela projektet. MÅNADENS PROFIL. Grattis! Hur känns det? – Tack! Kul, jag är stolt. Det är första gången jag har varit uppdragsansvarig och tagit det hela vägen. Det är inte alltid självklart, speciellt när det är en offentlig upphandling, så det här känns speciellt. Jag har sett huset så mycket i 3D och jag har byggt en liten pappmodell så att se byggnaden i den här skalan nu är superroligt. Vad var svårast med bygget? – Det är ett 1 500 kvadratmeter stort enplanshus, så det svåraste var att det inte fick bli en låda. Logistiken inomhus var också ganska svår eftersom det är många olika verk-

samheter som ska kunna samarbeta. Hur hamnade du i din bransch? – Mina absoluta favoritämnen i skolan var både konst och matematik. Jag tänkte att inom arkitektur kunde jag få utlopp för både kreativitet, konst och teknik. Jag är även mycket intresserad av naturen och började först som landskapsarkitekt men jag fastnade ganska snabbt för hus och bytte till det. Vad är största utmaningen inom ditt jobb? – Det finns många. Att lösa komplexa problem och ofta jobba under en ekonomiskoch tidspress. Det är projekt-

baserat jobb där det ofta är ont om tid och pengar vilket gör att det är väldigt krävande. Man behöver också ha koll på väldigt många frågeställningar samtidigt, varje detalj man ändrar påverkar något annat. Det är en mångsidighet vilket är både roligt och en stor utmaning. Hur ser en vanlig dag ut? – Jag jobbar som uppdragsansvarig och har mycket kundkontakt i form av telefon och mejl. Det är mycket avstämning med kollegor och teamen bakom projekten, sedan att rita också. Så jag sitter väldigt mycket framför datorn och kommer alldeles för sällan ut på byggen. Men just på det här bygget har jag varit ganska ofta. Vad är det allra roligaste med ditt jobb? – Det är själva formgivningen. När man löst allt det praktiska och ska ägna sig åt den estetiska delen. Men också just när man har lagt pusslet med

alla önskemålen och man har fått det att klaffa, det är kul. Just det har varit väldigt speciellt med Kronoteket. Vad kommer ske för dig härnäst? – Just nu jobbar jag med ett antal bostadsprojekt och ett LSS-boende. Var ser du dig själv om tio år? – Det får fortsätta så här tycker jag. Jag jobbar fortfarande som uppdragsansvarig arkitekt och har ritat fler roliga hus som blivit verklighet. Med eller utan pris, det spelar ingen roll, bara man är nöjd och har känslan att man är med och bidrar till ett bättre samhälle. Vad brukar du göra på din fritid? – Jag är friluftsmänniska. Jag är ute och vandrar eller åker skidor. Jag trivs i fjällen.

erik lundh

070-422 89 16 erik@svenskmediakonsult.se


15

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden 2021 Fastighetsmarknaden #2 #2 2021

15

15

Ny skola byggs i Filipstad I Filipstad har nu bygget dragit igång för den nya lågstadieskolan samt den nya idrottshallen. Det är den första skolan att byggas i kommunen sedan 80-talet och är både behövlig och efterlängtad. Idrottshallen i sin tur kommer kunna ta emot en sittande publik på runt 400 personer. – Det känns underbart att det äntligen händer, den gamla skolan var utförtjänt. Det kommer bli ett lyft för hela kommunen, säger Stefan Andersson, projektledare Filipstads kommun.

Behovet av en ny skola har funnit i Filipstad i många år. Man tittade även på möjligheterna att renovera den gamla skolan men insåg att det var ungefär samma prislapp att bygga en helt ny. Då får man dessutom få helt samhällsenliga och anpassade lokaler. – Fokus har varit på att verksamheten ska få den skola de vill ha. Ytmässigt och lokalmässigt har de fått det, säger Stefan Andersson. På tomten man bygger på har det även tidigare stått en skola, men som brann ner på 90-talet. Sedan dess har tomten stått tom. Utöver skolan,

som byggs centralt i närheten av förskolan Lyckan, blir det även en ny idrottshall som ska ligga i anslutning till Spångbergshallen. Den kommer bli fullstor med läktare som rymmer cirka 400 åskådare i två plan samt en kafédel. – Den kommer gynna föreningslivet. naturnära lek Skolan och idrottshallen byggs som ett partneringprojekt mellan kommunen och NCC, som precis har kommit igång med markarbetet. – Vi har kört igång här och ställt upp etableringen. Sedan

blir det stomresning under semestern och tidig höst. Så ska allt vara klart till november -22, säger Sandra Björn, projektchef NCC. Parallellt med skolan kommer idrottshallen byggas, som blir cirka 1 800 kvadratmeter stor. – Skolan byggs i prefabricerad betong och stål. Den kommer få en väldigt fin tegelfasad. Idrottshallen byggs i paroc och stål. För bygget har man haft stort fokus på energi varpå man har valt att placera solpaneler på taket till skolan. Då skolan har en något kuperad terräng har man anpassat utegården därefter. – Verksamheten har fått vara med och välja lekutrustning och vi har även tagit vara på det som finns i närheten. Det kommer bli mer naturnära lek.

bli en skofri miljö med bland annat ha hemvister med tillhörande grupprum, en aula och teaterscen, mediatek samt gradänger. – Det kommer bli en skola med 100 procent behöriga lärare, vilket är jättekul, säger Stefan. Man har också satsat på tillgänglighet, vilket var en av bristerna i den gamla skolan. – Det kommer bli en träningsskola, det är något vi är stolta över. Det kommer innebära likabehandling för alla, säger Stefan. – Idrottshallen kommer i sin tur ha delvis könsneutrala omklädningsrum. Det kommer vara som bås man

I Filipstad byggs det nu en både modernare och större skola. kan gå in i, säger Sandra. För Filipstad är det här den första nya skolan som byggs sedan 80-talet och är deras största projekt på länge med

Stomentreprenör

siemens.se/buildingtechnologies

Totalentreprenör Karlstad • 010-788 60 00 • ebabkonsult.se

När bra inomhusluft är viktig! www.flaktteknik.se

070-530 65 60

T 010 722 50 00 wsp.com

För säkra och energieffektiva fastigheter SWECO.SE

anna nordström

WSP har projekterat VS-anläggningar akustik

träningsskola Den nya skolan blir i tre plan och kommer ha plats för 360 elever i årskurserna F-3 samt grundsärskola. Den kommer

Vi utför VS installationer

en budget på runt 180 miljoner kronor.


16 16

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden #2 2021 Fastighetsmarknaden #2 2021

På Norra Stockfallet byggs det just nu ett nytt flerbostadsområde, där husen väntas bli Svanenmärkta, med namnet brf Furuhill.

Foto: Anna Nordström

Nya flerfamiljshus byggs på norra Stockfallet För två år sedan släppta Karlstads kommun mark på Stockfallet. Nu har bygget med 32 bostadsrätter fördelat i åtta flerfamiljshus kommit igång. Till husen, som väntas bli Svanenmärkta, hör dessutom en gemensam pool. – Det här är det första Svanenmärkta flerbostadsområde som byggs med pool, säger Pelle Togner, säljansvarig, Svensk Fastighetsförmedling. På norra Stockfallet håller just nu åtta nya flerfamiljshus på

att resa sig i bostadsrättföreningen Furuhill. Det är företa-

get Svenska Boställen som står bakom projektet, som utförs

Husleverantör & totalentreprenör

tillsammans med Huspartner och NCC. – Vi hoppas på mera mark i området, säger Pelle Togner. Totalt blir det 32 lägenheter där varje hus har åtta vardera fördelade på två plan. Lägenheterna är fördelade mellan tvåor, treor och fyror där alla har en egen ingång då andra våningen är försedd med

loftgång. Försäljningen drog igång för cirka ett år sedan och intresset visade sig stort redan från start i det framväxande området. – Det har varit ett otroligt bra tryck här, säger Pelle.

13 000 ton berg Det var i mitten av november som man drog igång, bland

annat med en hel del sprängning. – Vi började att täcka av hela området och ta fram berget. Jag tror att vi har fraktat bort 13 000–14 000 ton berg, säger Leif Norvall, NCC. Den första mars började man resa den första stommen, där allt byggs i Hus-

- Din lokala VVS- Entreprenör i Värmland 070 - 250 22 43 • www. norrstrandsvvs.se

Markentreprenad

054-224 48 10 | www.huspartner.com Fjärrviksvägen 2A, Karlstad • 010-2510290

Karlstad 054-18 06 00 Arvika 0570-153 00 Säffle 0533-171 10 Grums 0555-121 31 richardsons.se


17

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden 2021 Fastighetsmarknaden #2 #2 2021

SVENSKA BOSTÄLLEN

U

PP

DA TE

RA

!

På området är närheten till naturen något av det som lockar.

Leif Norvall, Pelle Togner, Peter Blüme och Johan Larsson framför ett av de husen som nu är resta. partners fabrik på Ilanda. – De fyra första är i stort sett resta ett i veckan. Sedan kommer vi trappa upp och köra två. Sedan blir det en avmattning på grund av materialbristen som råder i världen. Än håller vi tiderna, men vi får se, säger Johan Larsson, Huspartner. Husen avses bli Svanenmärkta, varav alla materialval och dylikt har skett därefter. Det har också varit noga med energivalen, som till slut

landade på bergvärme. pool och utegym För lägenheterna är det hög standard med möjligheter till några egna tillval. Alla lägenheter kommer få en tillhörande parkering plus att det kommer finnas några gästplatser. Intill husen kommer det också finnas en gemensam pool och en aktivitetsbod. – Där kan man om jag förstått det rätt typ meka med cykeln eller valla skidorna, sä-

ger Johan. – Det blir också ett litet utegym, säger Pelle. Pool och allt till trots, så är något av det som talat mest för området läget med skogen bakom knuten samtidigt som det är nära till stan. – Målet är att kunna ha inflyttning innan jul. Men det kanske inte blir alla 32 lägenheter, det vågar vi inte lova än, säger Johan. Anna Nordström

När bra inomhusluft är viktig! www.flaktteknik.se

Alla sorters entreprenadmaskinsarbeten • Vägbyggnad • Dikning • Rivning • Schaktarbeten • Kabelgrävning • Dränering m.m. 0706-73 97 87

I T U ATområdet, I O N S P L A N 1: 5 0 0 som Det blir åtta nya flerfamiljshus med totalt 32 stycken bostadsrätterS på dessutom får en gemensam pool.

www.ulriks.se

0706-73 97 87 • www.ulriks.se

Västanvindsgatan 24, Karlstad • info@tisel.se • Lars 070-311 45 81, Johan 073-500 94 70

Vi har utfört markarbetet

Vi tackar våra kunder för ett gott samarbete under detta år och hälsar både nya och tidigare kunder välkomna till år 2021.

NCC054 Industry | Tel: 98 00 | www.ncc.se Tel: 17 08 00054-14 | www.ncc.se

Kakel och Klinker · Entreprenör inom kök och bad www.tigbro.se

17

17 9


18 18

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden #2 2021 Fastighetsmarknaden #2 2021

De bygger höghus anpassat för äldre

Just nu växer ett höghus upp i Torsby centrum. Bygget Mejerskan kommer att bli Torsbys första nyproducerade trygghetsboende för personer över 65 år. Redan nu har lägenheter släppts för kontraktsskrivning.

Det var efter förfrågningar från allmänheten som kommunen gav Torsby bostäder i uppgift att uppföra ett boende anpassat till äldre. Trygghetsboende finns i staden sedan tidigare men detta blir den första nyproduktionen som är särskilt byggt för det konceptet. – Boendet blir väldigt central. Det passar målgruppen. Man har efterfrågat närheten till olika servicepunkter som matbutik och apotek. Det har man här, säger Håkan Laack, vd Torsby bostäder. byggstart Elms byggnadsfirma blev totalentreprenören som inledde i juni med att schakta bort den gamla källaren som fanns kvar i marken från mejeriet som låg på platsen tidigare. Pålningen gjordes en månad senare och sedan gjöts bottenplattan. – Där har vi faktiskt använt grön betong vilket är betong med koldioxidreducering. Det har vi även använt i alla valv

Så blir det nya höghuset i Torsby centrum. upp i huset, ungefär 50 procent av all betong i byggnaden är det, säger Ulf Olsson, projektledare Elms byggnadsfirma. Alla lägenhetsavskiljande väggar och även fasaden är i betong. – Fasaden skall också avfärgas i en ny kulör som match-

ar Mejeristen, det andra höghuset intill. Förutom betongen har de gjort en rad andra materialval ur miljöhänsyn såsom rikligt med isolering och bra fönster som ska ge lägre energiförbrukning. – Vi försöker tänka på miljön och vi uppnår lägre än 56

Foto: Illustrationsbild

procent av Boverkets krav, säger Håkan. På taket ska de sätta solceller och de boende erbjuds parkering med laddstationer för elbil. För ett behagligt inomhusklimat regleras både värme och kyla. – Det är det första huset vi

bygger där vi kör med en värmepump som även erbjuder komfortkyla. Äldre personer kan tycka det är jobbigt när det blir varmt och med tanke på utvecklingen av klimatet så tycker vi att det här en riktigt bra satsning. Genom att ta vara på den kyla som redan finns i mar-

ken, så kallad passiv kyla, innebär systemet inga höga energikostnader. lägenheter Det blir 24 lägenheter med hyresavtal i sju våningar. Lägenheter som kommer erbjudas är ettor, tvåor och treor. De får fullt utrustade Kvänumkök

Vi utför VS arbeten

Totalentreprenör Torsby/Sunne

Vi levererar solcellsanläggningen!

054-14 06 60 • nordicsolar.se

illustration från KLARA arkitekter

Vi har tillverkat, monterat och glasat entrédörrar, fönsterpartier, fasadpartier, branddörrar samt dörrautomatik

Våra produkter i aluminium baseras på Sapa Byggsystem.

054-15 90 81 • kd-byggaluminium.se


19

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden 2021 Fastighetsmarknaden #2 #2 2021

Håkan Laack, Ulf Olsson och Lars-Ove Martinsson framför kossan Tora-Bella.

samt tvättmaskin och torktumlare i hygienutrymmen. Varje lägenhet får en inglasad balkong. I bottenplan kommer det finnas en övernattningslägenhet med kokvrå, samt en kommer-

siell lokal. Trygghetsboendet blir anpassat för äldre personer som vill ha mer trygghet och social samvaro. Det kommer inte vara några trösklar och hygienrummen kommer vara rymli-

ga. En aktivitetssamordnare kommer att finnas knuten till Mejerskan i syfte att möjliggöra träffar och aktiviteter. – Det blir en gemensamhetslokal på 55 kvadratmeter längst upp i byggnaden. Där kommer

19

19

Foto: Ulrika Andersson

det även finnas ett kök och takterrass. Andra anpassningar i byggnaden är att det bland annat inte kommer finnas några trösklar och hygienrum kommer att vara rymliga.

I november ska bygget vara klart då inflyttning ska ske 1 december. – Vi har valt att redan släppa åtta lägenheter för kontraktsskrivning. Det var god respons på det och vi är nöjda

med intresset. Vi kommer släppa resten av lägenheterna i två etapper. Dels i april, dels i maj, avslutar Håkan. erik lundh

070-422 89 16

När bra inomhusluft är viktig! www.flaktteknik.se

Komplett leverantör av balkonginglasning, balkongräcken, fönster och våtrumskassetter.

Brand & säkerhetsleverantör

www.gunnarprefab.se | 0248-13130

054-18 61 00 • www.telos-telemontage.se

Värmlands Elsystem Tel 0565-431 00

vi utför måleriarbetet

www.varmlandselsystem.se Karlstad • Kristinehamn

www.nilssonsmaleri.se

E L / T E L E KO N S U LT


20 20

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden #2 2021 Fastighetsmarknaden #2 2021

Sluttampen på bygget i Tullholmsviken.

Foto: Erik Lundh

”Vi har en fantastisk vy”

Alla lägenheter i Skanskas Svanenmärkta nybygge vid Tullholmsvikens kajpromenad har blivit sålda. Just nu pågår slutspurten på bygget innan det är dags för inflyttning.

Fjärde etappen i Skanskas bostadsrättsbyggande i Tullholmsviken är den åtta våningar höga byggnaden längst Packhusallén – Brf

Utsikt över Värnen.

Trädgårdsholmen. Från Packhusallén skymtas fasaden genom byggnadsställningarna. Den är täckt av tegel med en sockelvåning i mörkare puts. Mot innergården syns den vita putsade fasaden i stil med deras tidigare hus i området. – Vi har kommit en bra bit på insidan också. Just nu färdigställer vi lägenheterna i botten av byggnaden. I mitten av huset håller vi på med inredningsmontage av lister, dörrar och golv. Sen lite hö-

Foto: Illustrationsbild

gre upp bygger vi väggar, säger Fredrik Sahlin, produktionschef Skanska. I byggnaden ryms 51 lägenheter, från ett rum och kök till fem, i olika planlösningar. Det finns även fem lokaler i bottenplan utmed Packhusallén som ska hitta sina hyrestagare. – Det är en planlösning på plan två till fyra. Sedan är det en annan på plan fem till sju och ytterligare en på högsta våningen. Samtliga lägenheter har redan blivit sålda och in-

flyttning kommer att ske i november. ljusinsläpp Lägenheterna har ljusinsläpp från båda väderstrecken. De som ska bo i en topplägenhet får en indragen takvåning med takterrasser åt båda hållen medan de övriga får en stor och rymlig balkong istället med utsikt över Vänern. – Balkongerna blir som ett förlängt vardagsrum på nära 20 kvadratmeter. Det har nästan blivit Skanskas signum att bygga lite större bal-

Certifierad enl. EN1090-1

Stålstommar och byggsmide • Robotsvetsning • Plåt- och svetsarbeten Industrivägen 1, Molkom • 0553-315 30 • weldtec.se

Husbyggargatan 2, Karlstad | 075- 241 10 00 | beijerbygg.se


21

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden 2021 Fastighetsmarknaden #2 #2 2021

21

21

Nytt äldreboende rest i Filipstad I Filipstad har nu de boende i det nya äldreboendet Fridensborg kunnat flytta in. Boendet, som är en kooperativ hyresrättsförening, har 40 lägenheter fördelat på fyra avdelningar som är anpassade för att vara moderna och samtidigt tillgodose behoven hos äldre och dementa. I Filipstad har det byggts ett nytt boende anpassat för äldre.

Fredrik Sahlin och Ulrika Nordh vid kajpromenaden.

konger. Det har även funnits möjlighet, som ett tillval, att få dem inglasade vilket också de flesta har valt att göra, säger Ulrika Nordh, marknadskoordinator Skanska. lägenheterna Inne i lägenheterna är parkett genomgående förutom i hygienrum där det blir klinkers. De är utrustade med både tvättmaskin och torktumlare. Badrummen är från INR och de fullt utrustade köken kommer från Marbodal. Standarden är vit

men många har vågat välja färg på köken. Likaså väggarna, förutom vitt har det här getts möjlighet att kostnadsfritt få välja mellan ytterligare två kulörer i nyanserna grått och beigt. De boende får tillgång till garage i källaren där även ett antal elbilsplatser finns att hyra. Dessutom finns en bil- och cykelpool. Bilpoolen består av två el-bilar som finns parkerade i garaget och cykelpoolen erbjuder en lådcykel,

#rentasverige

Foto: Erik Lundh

två el-cyklar samt två traditionella cyklar. Dessa kommeralla boende att kunna boka sig för via en app. – Det känns som att det kommer bli väldigt bra här när det blir klart och alla har lägenheter med mer eller mindre vattenutsikt. Vi har en fantastisk vy ut mot viken som jag inte tror att någon kommer att tröttna på avslutar Ulrika.

VI BRYR OSS!

erik lundh

070-422 89 16 erik@svenskmediakonsult.se

I kvarteret Björnen i Filipstad har det byggts ett nytt äldreboende med 40 lägenheter. Det nya äldreboendet, som är ett särskild boende för demenssjuka, har byggts och anpassats för att vara moderna och funktionella för de boende. – Grunden till det här är att de har haft brist på platser för äldre och framförallt dementa, säger Emil Karlström, platschef NCC. – Det var dåligt skick på det gamla boendet som var, det ska rivas. Det behövdes nya när det gamla var utförtjänst, säger Martin Smederöd, projektchef NCC. Byggnaden, som är u-formad, är på 3 200 kvadrat fördelat på två våningar. – Det är uppdelat i fyra avdelningar i två plan. Sedan kommer det också vara lite gemensamma utrymmen. Tanken är att de ska kunna laga mat tillsammans och så kommer det finnas en sjuksköterska, säger Emil. NCC, som står för totalentreprenaden, påbörjade bygget i april 2019 med att ta ner

skog och att spränga, för att sedan jämna ut marken innan man kunnat resa stommen. – Det är träelementväggar med betongbjälklag, en lite ovanlig kombination, säger Emil. Trapphusen är i prefab-betong sen har man även använt stålpelare och balk för att kunna skapa öppnare ytor. – Fasaden består av en luftad putsfasad med inslag av trä, ”fejkträ” (cembrit), och yttertaket består av betongtegel, säger Martin. Till fastigheten hör också en utemiljö, som är menad att vara inbjudande för de äldre med bland annat promenadstråk och planteringar samt lekmiljö för exempelvis barnbarn som hälsar på. – Det är väldigt genomtänkt hur utemiljön ser ut för gamla och dementa, säger Anders Dahlén, projektledare Riksbyggen.

fastigheten. – Det liknar litegrann en brf, fast ändå inte. Det bygger på att man tar en insats i föreningen som man får tillbaka när man flyttar därifrån. Insatsen var väldigt symbolisk och låg på 100 kronor, säger Anders. För att flytta in i det nya äldreboendet krävs ett beslut från kommunen, det vill säga att man har blir tilldelad en lägenhet. Redan i september stod bygget klart, utöver lite verksamhetsanpassningar. Inflyttningarna för de boende dröjde dock på grund av pandemin och det är först nu i början av våren som inflyttningarna börjat ske. – Det var strul med inflyttningen, men nu sedan några veckor tillbaka bor det folk i alla avdelningar, säger Emil. Efter en omröstning i kommunen har det nya boendet fått namnet Fridensborg.

Totalentreprenör beslut av kommunen Tillsammans med kommunen har Riksbyggen bildat en kooperativ hyresrättsförening för

anna nordström

070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se

renta.se

010-17 12 500 www.west2000.se

Helhetslösningar för tak Falsat plåttak-Plåttak-Tegeltak-Papptak Med mer än 30-års erfarenhet inom branschen

Vi skräddarsyr en helhetslösning 073-055 25 95 info@ptsn.se utifrån era förvaltningsbehov.

plat-takspecialisten.se

VI UTFÖR LUFTBEHANDLINGSANLÄGGNINGEN

riksbyggen.se

Kulinggatan 3, Karlstad 054-21 53 43 energiochfastighet.se Karlstad • 054-85 10 80 • preconal.se


22 22

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden #2 2021 Fastighetsmarknaden #2 2021

Sylve Persson, Tobias Ejdeholm och Stefan Lindh.

Arbetet pågår på våning fyra.

Foto: Erik Lundh

Gymnasieskola får bättre lokaler Praktiska Gymnasiet har legat beläget i hörnet Tullhusgatan och Packhusallén i snart 15 år. Det har varit långsmala lokaler som brutits av med en kontorsvåning. Just nu pågår ett arbete med att fräscha upp lokalerna och ge skolan möjlighet till att bli mer samlad.

För 15 år sedan hyrde Praktiska Gymnasiet en del på våning fyra i Helmias kontorsfastighet, men har sedan dess har även vuxit in i våning ett och två. Våning tre som också bestod av kontor, där flyttade den tidigare hyresgästen ut för

tre år sedan efter att ha varit hyresgäst i över 30 år. – Detta gav då chansen att skapa fräscha och betydligt mer ändamålsenliga ytor åt skolan. Det är drygt 1 500 kvadratmeter, vilket är klart större än vad de haft ti-

digare, säger Sylve Persson, vd Helmia fastigheter. För ett år sedan sökte man bygglov för ändrad användning av våningen och i augusti drog totalentreprenören Hus och Bygg igång. – Vi har anpassat den tidigare planlösningen med enskilda cellkontor till skolans behov och skapat undervisningslokaler och personalrum, säger Stefan Lindh, projektledare. För att följa både Skolverket och bygglovets krav har man lagt mycket fokus på bland annat tillgänglighetsanpassade

toaletter, takhöjd, ventilation och belysning. Det har varit arbeten med kontrastmarkeringar för synnedsatta, omdragning av el, ny datateknik, ljuddämpande insatser samt anpassande av ytskikt efter skolans grafiska profil. – Logistiken har varit lite utmanande och för att få tillgång till våning tre och fyra har man byggt en intagsbrygga för lyfta byggnadsmaterialet. Det har också varit mycket med arbeten runt om med Vikenförbindelsen, men det har ändå flutit på bra. I stort sett alla möbler blir

nya för att få det mer enhetligt. De gamla möblerna har skänkts bort. – Möblerna har inte varit dåliga men det har varit ett hopplock, så i stället för att slänga har vi gått ut till idrottsföreningar som fått hämta dem gratis, säger rektor Tobias Ejdeholm. våning tre Nu är våning tre i stort sett färdigrenoverat och skolverksamheten har flyttat in. – Det har blivit ett otroligt lyft både i ytor och antal klassrum. Vi har också mer

hängytor som elevkafé. Både elever och vi i personalen är oerhört tacksamma. Bland annat har det blivit nya teorisalar, ett elevcafé, ellabb, ett större bibliotek samt ett större metodrum för eleverna på vård- och omsorgsprogrammet. Tanken är att skolan vill öka från sina nu 260 elever till strax över 300 inom tre år för att svara på det ökande antalet gymnasieelever i Värmland. andra etappen I februari startade andra etappen av satsningen som om-

T O TA L E N T R E P R E N Ö R BLOCKGATAN 29, KARLSTAD • 054-19 07 80 • www.husobygg.se

Experter på partnering El/tele Gjuterigatan 17, Karlstad | sp-gruppen.se

Vi har utfört måleriarbetet

Utför håltagning, sågning, slipning, bilning i betong samt rivning av stora som små byggnader Bryngelsrud 314, 660 52, Edsvalla • 070-813 50 50 • www.bmjbetong.se

Projektering och ombyggnation av luftbehandling samt automations installationer


23

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden 2021 Fastighetsmarknaden #2 #2 2021

sommar flyttar nämligen Bilprovningen i Karlstad från Tullholmsviken till Herrhagen där man fått tillgång till en större lokal. Det ger förhoppningsvis möjligheten att använda lokalen för att skapa nya yrkeslokaler för eleverna på Fordonsprogrammet och Industriprogrammet samt flytta Bygg- och anläggningsprogrammet, som i nuläget har lokaler på Kasernhöjden. – Kasernhöjden är lite för

23

Arne Nyhammar och Linus Karlsson.

Praktiska Gymnasiet kommer snart kunna öka elevantalet.

fattar uppfräschning av 500 kvadratmeter på plan fyra i fastigheten där det blir ytterligare anpassade teorisalar och rastutrymmen. Arbetet med det ska stå klart till terminsstart i augusti. – Under sommaren ska det också göras om inom entrén på första våningen där det ska bli en uppfräschning och tillgänglighetsanpassning. Dessutom finns även en etapp tre i skolsatsningen. I

23

långt ifrån. Nu samlar vi skolan och då får vi möjlighet att anpassa hela byggnaden efter våra behov, avslutar Tobias.

erik lundh

070-422 89 16 erik@svenskmediakonsult.se

// KARLSTAD

VÅRA UTBILDNINGAR

LEDER TILL JOBB

Nu förbättras Grums bangård Just nu pågår arbeten vid Grums bangård. Det görs för att både öka kapaciteten och säkerheten kring tågbanan. Det blir ett nytt förlängt spår med nya växlar och signalreglering. Det nya spåret elektrifieras och en gångfålla tas bort. Dessutom tillkommer ett bullerskydd. Som en del av Norge–Vänerbanan har Grums bangård en stor betydelse för näringslivets transporter, nationell och internationell tillgänglighet och arbetspendling. Förra året satsade Trafikverket på att tillgänglighetsanpassa huvudplattformen vid Grumsstation. I januari 2021 påbörjades arbetet med Grums bangård. – Projektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Grums kommun, BillerudKorsnäs och Region Värmland, säger Arne Nyhammar, projektledare Trafikverket. Det byggs ett nytt spår fram till BillerudKorsnäs som i sin tur har ett åtagande att bygga ytterligare ett spår intill för att kunna ställa upp fler vagnar. – Vi skapar mer kapacitet, inte bara för BillerudKorsnäs. I och med att vi skapar de här

kanalerna som de kan nyttja frigör vi även kapacitet på spår ett och spår två för att få mer trafik här. säkerhet Grums kommun har sedan tidigare investerat i en gång- och cykelväg längs Östermalmsgatan med närliggande bilbron. – Tidigare låg det en gångfålla vid bangården där man kunde korsa på spåret, men eftersom vi bygger ett nytt spår får vi inte ha det längre. Vi håller också på att bygga bort just den typen av passager eftersom det är en säkerhetsrisk. Utförandeentreprenören för byggnationerna är Infraservice Group Scandinavian. – Vi schaktar ut större delen av underbyggnaden, för att bygga en ny och stabilare, säger Linus Karlsson, platschef.

I samband med satsningen ska de också byta ut växlar, elektrifiera befintliga och nya spår samt bygga ut signalregleringen. trafiken Byggnationerna har inneburit både delvis och total avstängning under kortare tid. Till och från arbetas det nattetid. Efter 25 april utförs det mesta av arbetet på dagtid. För att förbättra bullersituationen kommer man framöver bygga en bullerskyddskärm längst västra sidan om bangården. – Det ger inte bara en effekt för de bostäderna som är närmast utan det ger även en positiv effekt längre ut i samhället, säger Arne. Dessutom minskar bullerskyddet även risken för spårspring. – Bullerskyddet är det som tar längst tid. Det kommer vara klart någon gång under sommaren, avslutar Linus. erik lundh

070-422 89 16 erik@svenskmediakonsult.se

Järnvägsentreprenör i tiden

PRAKTIK Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande)

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET

UTLANDSPRAKTIK

Utöver yrkesexamen kan du välja till kurser som ger behörighet till högskola/universitet

Genom vårt samarbete med ERASMUS erbjuder vi praktik utomlands

läs mer på praktiska.se/karlstad

styrbar.se


24 24

VÄRMLAND VÄXER

Fastighetsmarknaden #2 2021 Fastighetsmarknaden #2 2021

Upprustning och modernisering av Färjestads ridklubb Färjestads ridklubb genomgår just nu en stor förändring med både om- och tillbyggnad. Ridklubben, som byggdes 1974, kommer med projektet bland annat få ett nytt stall, ett nytt och uppvärmt ridhus och ett nytt servicehus med bland annat kafeteria.

Det var i juni 2018 som kommunfullmäktige beviljade pengarna för satsningen om att både bygga ut och bygga om Färjestads ridklubb, som kommer få en rejäl upprustning med ett nytt och uppvärmt ridhus med läktare, nytt stall och ett nytt servicehus i två plan. – Vi har fått 59,5 miljoner. Det är ganska mycket pengar vi satsar på den här sporten, säger Pernilla Kortzon, enhetschef fastighetsprojekt, Karlstads kommun. Planerna från början var att starta redan under hös-

ten 2020, men på grund av en överklagan blev det något fördröjd. – Åtgärderna i hagarna var lite akuta, så vi drog ur dem ur entreprenaden och åtgärdade det med en gång. De befintliga hagarna fick då nya staket plus att de dränerades. Man anlade även en helt ny uteridbana med belysning. bygger i etapper Kommunen håller just nu på med detaljprojekteringen, samtidigt som byggnationen har dragit i gång lite smått med främst markberedning och sprängning samt sanering då man stött på föroreningar och dålig mark. Planerna är dock att kunna resa det nya ridhuset under våren. – Vi bygger i etapper för att kunna ha kvar verksamheten. När de exempelvis bygger det nya ridhuset, som ska bli cirka 1 500 kvadratmeter stort, kan verksamheten då nyttja det gamla under tiden. När allt står klart kommer ridklubben ha två ridhus, ett varmt och ett kallt. – Det blir ett jättelyft för verksamheten med både stör-

re och modernare ridhus. I den nya servicebyggnaden kommer det bli bland annat kafeteria, kontor, lektionssalar, och omklädningsrum. Även en uppsittarplats för funktionshindrade ska byggas och varje ridhus kommer ha två läktare. – Det blir moderna lokaler med bättre teknik som är mer anpassat för dagens verksamhet. bättre trafikflöde Även delar av de befintliga stallar kommer att rivas plus att ett nytt byggs. Stallet dimensioneras för 40 hästar, vilket är ungefär samma som idag. Även trafikflödena kring ridhuset ska i samband med ombyggnationen ses över. – Det är lite problematiskt med bilar och hästar som korsar varandra. Biltrafiken ska framöver ledas till en ny parkeringsyta längs Fallängsvägen. Den gamla parkeringsytan i söder om ridhuset kommer att finnas kvar, dit hästtransporter och lastbilar ska ledas. Detta innebär att det inte kommer

Markentreprenad

Färjestads ridklubb genomgår just nu en stor förändring. Utöver att viss upprustning sker kommer det även byggas bland annat ett nytt servicehus och ett nytt ridhus. Dessutom Foto: Anna Nordström har hästarna redan fått nya hagar. bli någon korsande trafik mellan transporter och hästar. – Det ska bli bättre flöde, för både hästar och bilar. För ridklubben, som byggdes 1974, är detta den första stora renovering och tillika en

utmaning för kommunen med bygget. – Det som har varit lite intressant är att vi fått skaffa oss nya kunskaper och hitta konsulter vi inte haft innan, säger Pernilla.

Hela projektet väntas stå klart i mars nästa år.

anna nordström

070-530 65 60 anna@svenskmediakonsult.se

ELINSTALLATIONER FÖR FASTIGHET OCH INDUSTRI

EL & AUTOMATION I NORA AB

Installation • Service • Försäljning • Konstruktion Telefon: 0587-805 10 • www.elautomation.nu

Fjärrviksvägen 2A, Karlstad • 010-2510290

Borgmästargatan 18, 713 31 NORA

Vi bevakar när Värmland Växer.

#rentasverige

VI BRYR OSS!

renta.se

TOTALENTREPRENÖR NOVAB AB är ett bygg­ entreprenadföretag som startade 1992. Vi bygger för lantbruk, industri, offentligt bruk och boende. Bland annat djurstallar, ridanläggningar, fabriker, lager, kontor, idrottshallar, skolor och bostäder. Vi är med dig i hela projektet från planering till slutförande. 0506­160 95 • 019­25 75 10 www.novab.se info@novab.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.