a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

#34 VÄRMLANDSMAGASINET AUGUSTI 2015

Välkommen till Värmland

Kalle Moraeus

Stortintresse för små grisar! BLI AV MED MYGGEN

+

KOSMETISK TATUERING

+

Grillade ribs

Ordning iVardagen! STUDENTGUIDE 2015

+

DANSA ZUMBA

+

FÄRJESTADKOLLEN

på Tjorrens vis! +

HELLTONS HÖRNA

+

HALLÅ DÄR DIANA LUND

+

KORSORD


I IAM

4 kr 7 9 6 fr. tur r & re M

tu

BARCELONA

fr.

2 304 kr tur & retur

NEW

fr.

YO

5 26 RK 6 kr tur & retu r


MOSK VA

fr.

2 801 kr tur & retu r

YO TOK

fr.

7 kr 5 9r3& retur tu


CHEFREDAKTÖRENHAR ORDET

Åter till

vardagen

Semestern är över, vardagen är åter och för många väntar studier och arbete. En som alltid jobbar hårt är musikern och programledaren Kalle Moraeus. Redan som fyraåring fick han en mandolin av sina bröder och det var sedan aldrig någon tvekan om att musiken skulle bli det som gällde för honom. Den 8 augusti kommer han till Uddeholmsladan och vi träffade honom nyligen i Orsa. Missa inte intervjun på sidan 14. Det här numret innehåller även vår alternativa studentguide för alla nyanlända studenter som just nu kommer till Värmland. Det har även kommit nya hockeyspelare till Karlstad och vi på Värmlandsmagasinet kommer såklart fortsätta följa våra hockeyhjältar i Färjestad BK. Vi är dessutom mycket glada över att vi ska få följa med på IF Helltons resa in i handbollens finrum. Varje månad kommer vi få en lägesrapport från tränaren Tomas Dunder i någonting som vi kallar för Helltons hörna. Vi önskar såklart tjejerna stort lycka till och uppmanar alla läsare att stötta dem i hallen under säsongen! Intresset för kosmetiska tatueringar växter hela tiden och vi har träffat Marius på iKON som visade oss hur det fungerar. Lämpligt nog så är modet den här gången färgat av festivalsommaren som pågår för fullt och i vanlig ordning kommer Tjorren och Anna Lycke bjuda på goda recept. Dessutom blir det tävlingar, korsord, guiden och mycket annat spännande.

På omslaget

Trevlig läsning, önskar vi på redaktionen.

Kalle Moraeus Foto: Peter Knutsson

Kalle Moraeus har många strängar på sin lyra och förutom att vara en briljant musiker har han även blivit en folkkär programledare. Den 8 augusti kommer han till Uddeholmsladan för att bjuda på klassiska pärlor och Värmlandsmagasinet fick den stora äran att träffa honom i Orsa.

Staffan Johansson

Redaktionen

Chefredaktör, Värmlandsmagasinet

Staffan Johansson

Jonas Nilsson

Magnus Skoglund

CHEFREDAKTÖR & FOTO/LAYOUT

MARKNADS& PROJEKTANSVARIG

SKRIBENT /REPORTER

staffan@varmlandsmagasinet.se

jonas@varmlandsmagasinet.se

magnus@varmlandsmagasinet.se

Helén Berg

Olle Sirén

Kim Rangberg Skanslie

MODEREDAKTÖR

EKONOMIFRÅGOR

GRAFISK FORMGIVNING

olle@ekonomernashus.se

kim@varmlandsmagasinet.se

helen@varmlandsmagasinet.se

Svensk Mediaförlag AB Herrgårdsgatan 6A, 652 24 Karlstad Kontor: 054-15 25 70 E-post: red@varmlandsmagasinet.se Material: annons@varmlandsmagasinet.se Web: www.varmlandsmagasinet.se FB: www.facebook.com/varmlandsmagasinet Tryck: Mittmedia Print Distribution: Folktäta platser i Värmland Ansvarig utgivare: Jonas Nilsson Eftertryck eller kopiering av innehåll får ej ske utan medgivande.

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

4

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


INNEHÅLLNR34

08 VÄRMLANDSGUIDEN+ 10

STORT INTRESSE FÖR SMÅ GRISAR

12

FÅ BUKT MED MYGGEN

14

KALLE MORAEUS

18

TJORRENS KÖK: GRILLADE RIBS

22

HELLTONS HÖRNA

24 FÄRJESTADKOLLEN 26

INSPIRATION: SOMMARTORPET

28 MODETRENDER 36

KOSMETISK TATUERING

38

DANSA ZUMBA

40 STUDENTGUIDEN 42

STRUKTUR I VARDAGEN

44

HALLÅ DÄR DIANA LUND

46 KORSORD

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

6

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


FOTO: TOMMY ANDERSSON

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

7

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


VÄRMLANDSGUIDEN+

7/8 Ulf Lundell Ulf Lundell är själva definitionen av en artist och en av få som kan kalla sig både konstnär, musiker och författare. Han är dessutom otroligt produktiv och i skrivande stund har han släppt 24 album och hela 13 romaner. Debutalbumet heter Vargmåne. Denna LP kom ut 1975 och nu firar han 40 år som artist genom att ge sig ut på en sommarturné. Den 7 augusti går han upp på scenen på Friluftsteatern i Mariebergsskogen.

8/8 Bo Kaspers Orkester Bo Kaspers Orkesters har satt ett tydligt avtryck på artistkartan med sin jazziga klang och texter som ofta skildrar vardagen och relationer på ett naket och svårmodigt sätt. Vintern och våren har de tillbringat i studion och nytt skivsläpp väntas i höst. Dock har sångaren Bo Sundström sagt att det alltid börjar klia i fingrarna framåt sommaren och därför har de planerat en exklusiv sommarturné som endast innefattar två spelningar. Den 8 augusti kommer de till Karlstad och Friluftsteatern i Mariebergsskogen.

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

8

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


1/8 Sator Mastmagasinet, Kristinehamn

Sator är punkrockbandet från Borlänge som sedan slutet på 1980-talet varit en given del av festival-Sverige. Den här gången blir det dock en akustisk spelning på Mastmagasinet.

2-9/8 Kulturveckan i Sunne Sunne kommun

Ta del av det rika kulturutbudet som "Kulturveckan i Sunne" har att erbjuda! Under en hel vecka bjuds det på kultur i olika former. Veckan avslutas med att dela ut Selma Lagerlöfs litteraturpris.

2/8 Dans till Donnez Gräsmarks Hembygdsgård

3/8 Jankas Blågräs

8/8 Kalle Moraeus

Köla-Ladan, Åmotfors

Kalle Moraeus är en av våra mest folkkära artister och har dessutom utvecklats till en populär programledare. Kalle växte upp med musiken och när han fick en mandolin av sina syskon redan som fyraåring så växte intresset ytterligare. Tillsammans med samma bröder är han en del av Orsa Spelmän, men nu ska han framföra klassiska pärlor med musiker från Värmlandsoperan. Platsen för konserten är Uddeholmsladan i Uddeholm.

Jankas Blågräs kommer åter till Köla Ladan. Med banjo, kontrabas, gitarr, fiol och stämsång skapar bandet en harmoni av musik från Amerikanska södern.

5/8 Perry and The Travellers Skogshallsparken, Hammarö

Kom och lyssna på 70-talsosande nostalgirock från Hammarös alldeles egna Lynyrd Skyrd.

14/8 Thåström Friluftsteatern, Mariebergsskogen

Nu är det tid. Thåström, en av Sveriges största artister genom tiderna, har släppt nytt album och åker på stor, efterlängtad Skandinavienturné.

15/8 The Island Festival Sandgrundsudden, Karlstad

The Island Festival intar Stora torget i Karlstad. Med ingen mindre än David Guetta som första bokning bjuder Live Nation och skaparna bakom Summerburst på en storslagen festival mitt i Karlstad. The Island Festival kommer bjuda både på utländska och svenska DJs och liveartister i världsklass. David Guetta är en gigant inom dansmusikgenren, en av världens främsta DJs och producenter. Just nu aktuell med albumet “Listen”, som är Guettas sjätte fullängdare i ordningen. Med några av Sveriges största hiphoplåtar i bagaget är Petter i allra högsta grad en av Sveriges mest inflytelserika textförfattare och minst sagt en levande svensk hiphoplegend Otto Knows slog igenom 2012 med "Million voices” och i Sverige har singeln “Parachute” sålt dubbel platina och är nu högaktuell med nya singeln Next To Me. Rebecca & Fiona behöver ingen närmare presentation, alla vet redan att de är grymma producenter och fantastiska DJ’s. Förra året kom duons andra fullängdare “Beauty is pain” och sedan dess har Rebecca & Fiona befunnit sig ute på vägarna och mött sina fans runt om i världen. Linda Pira tillsammans med Combat Dancers, DJ Salla och en väldigt speciell gäst, rapparen Allyawan. Med sin “Knäpper mina fingrar (remix)" tog Linda Pira hem Årets Låt – och även den ärofyllda titeln som Årets hiphop/soul. Missa inte denna historiska händelse.

20/8 Skärvor – Carl-Einar Häckner Åmotfors Folkets Park

Trolleri, musik, monologer, poesi och massor av humor, framfört på det underfundigt briljanta sätt som bara Carl-Einar Häckner kan! Vi bär alla på något som är ensamt och trasigt. Något som har gått sönder för länge sedan, som kan vara svårt att förstå hur och varför det blev så. Det kan vara första kärleken på fritids, första dagen i ett missförstånd, ett förlorat självförtroende eller förlusten av någon som står en nära. Kan vi laga det trasiga? Kan vi laga livet?

23/8 Carola

Carola har ända sedan hon över en natt slog igenom med låten ”Främling” 1983 varit Sveriges klarast lysande stjärna på artisthimlen. Det året kom hon trea i Eurovision Song Contest, men med ”Fångad av en stormvind” fick hon revansch 1991 när han vann alltihopa efter en minnesvärd och spännande upplösning. Förutom schlagerframgångarna har hon bland annat blivit vald till årets gospelartist, spelat musikal (bland annat rollen som Maria i Sound Of Music som hon fick pris för) och släppt popalbum, listan kan göras lång. Den 23 augusti kommer hon till Karlstad för att bjuda på nostalgi och det bästa från en lång karriär. WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

9

21/8 Stödkonsert Suicide Zero Nöjesfabriken, Karlstad

En kväll med Mia Skäringer, Hederos & Hellberg, Joel Alme, Malte Hallquist med fler. I höstas började Suicide Zeros volontär Marie Niljung tillsammans med Martin Hederos att planera en stödkonsert till förmån för Suicide Zero- Våga fråga. Syftet med konserten är att uppmärksamma självmord och psykisk ohälsa på ett nytt sätt. Kombinera ett viktigt ämne med musik som redan görs för flera somatiska sjukdomar som t ex cancer. Hela samhället behöver bli bättre på att prata om självmord och psykisk ohälsa. Vi behöver minska tabu och skam kring självmord. Vi vill också sprida kunskap om organisationen för att få fler medlemmar och för att samla in pengar så arbetet med det förebyggande arbetet kan bli bättre.

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


DJUR&NATUR

vs för att kunna ta hand om dessa krä gen ntli ege som vad om pen ska skapsdjur är stort, men kun hultfallets gård i Ölme för att lära oss Ren på röm dst Intresset för att ha minigrisar som säll Lun a ick Ann n are föd upp mlandsmagasinet besökte Mariebergsskogens lilla djurpark. När vi en, kog Lills er bedårande varelser är desto mindre. Vär driv tur sin i som t asie rvårdare åt Lillerudsgymn . mer. Annicka jobbar till vardags som dju sedan när hon tog med sig jobbet hem år ton fjor för de rta sta sar igri min för träffar henne berättar hon att intresset – Vi flyttade hit till Renhultsfallets gård för 14 år sedan och det gjorde det även möjligt att ha minigrisar. Jag och min sambo, Thomas, har tidigare även fött upp stora grisar, Linderödssvin. Jag fastnade direkt för minigrisarna. Vi tog en kull och sedan rullade det på. Snart märkte jag att intresset även ökade hos allmänheten, säger Annicka Lundström.

– Om man bor som vi gör så kan minigrisarna vara både ett sällskapsdjur och ett nyttodjur. Då kan de fylla en markberedande funktion och vara ett trevligt sällskapsdjur. Sedan tar de ju även hand om vissa matrester, även om det vanligtvis brukar äta ett krossat spannmål som är avsett för grisar.

Väl ute på gården visar Annicka upp kullen som föddes januari. De små grisarna skuttar fram till oss och det är svårt att inte bli varm i hjärtat när man ser dem. Hon berättar att intresset för att köpa minigrisar är stort. – Vi får nästan alltid sälja alla kultingar. Ibland blir det någon kulting över, men det kan lika gärna bero på att jag själv av någon anledning har hållit på den. Dock är det fortfarande väldigt många som tror att minigrisar är pyttesmå och att de är så hela tiden. Det finns inga rasrena så små grisar numera. Då har de fått alldeles för lite mat, eller är sjuka på något sätt, berättar Annicka.

Vad finns det för nackdelar? – Det finns många nackdelar med en innegris, vilket jag egentligen inte tycker att man ska ha. Bland annat kan det bli problem med rumsrenheten. Går de i en hage är det inte samma sak. Då uträttar de ju sina behov i en del av hagen, men de är fortfarande ganska rumsrena i den ytan. Dessutom kan de bita sönder saker och får de inte bökbehovet tillfredsställt så bökar de ju inne. Då kan de till exempel ge sig på golvet, leka i tvätthögen eller förstöra posten. Det är just för att deras bökbehov är så instinktivt och för att de letar efter mat hela tiden.

Minigrisarnas slutliga vikt kan pendla kraftigt. Om man vill få en fingervisning om hur stora de kommer att bli så rekommenderar Annicka att man innan köpet åker hem till uppfödaren för att titta på vad det är för föräldradjur som de använder i avel. – Det är en bra indikator. Sedan är ju förstås maten avgörande. De älskar att äta, men man kan inte ge dem mat hela tiden för då blir det inte bra. De ska inte vara tjocka medan de växer för då får de problem med leder, för långa klövar och naturligtvis även med fetma. Med de kostråden som vi ger så hamnar man någonstans mellan 20-30 kilo. Sedan finns det ju de som fortsätter mata och då hamnar de på 50-60 kilo och då är det ju inte hälsosamt, säger Annicka.

Minigrisar kan ibland vissa upp ett hett temperament och det blir än mer påtagligt när de lever inne. – En sugga som kommer i brunst kan till exempel bli besvärlig att ha att göra med. Om de då dessutom inte fysiskt får röra på sig så blir sådana problem mer påtagliga. Jag tycker att de kan vara inne till att börja med för att vänja sig med sällskapet. Det skadar inte att de är inne i perioder, men det är ju faktiskt en gris och de är stönigare än exempelvis en hund och väldigt egna. Det går att locka grisen till att göra vissa saker, men bara till en viss gräns.

Minigrisarna har många fördelar, men Annicka tycker inte att de helt och hållet ska behöva leva sina liv inomhus. Detta är någonting som hon tycker att de som är intresserade bör känna till.

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

Som uppfödare och djurvän är Annicka mån om sina minigrisar och hon ställer krav på sina kunder. – Till att börja med ska man helst vara minst 18 år gammal. I vissa fall kan vi göra undantag och nyligen sålde vi en gylta och en kastrat till en 17-årig tjej från Klässbol, men då var hela

10

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


NU SERVERAR VI LUNCH IGEN [Vardagar från 3e augusti]

Du kan välja mellan

HUSMAN • TAPAS S A L L A D •S O P PA Varmt Välkommen! För reservation av bord ring 054-212515

baronkarlstad.se

facebook.com/baronkarlstad

#baronkarlstad

För öppettider se hemsidan Barón - restaurang • tapas • bar - Järnvägsgatan 1, Karlstad

RÄTT TEMPERATUR PÅ RÄTT PLATS

familjen med och var engagerade och dessutom hade de själva en hunduppfödning så de hade djurvanan med sig. Sedan får man inte bara bo i lägenhet. Vi har ibland sålt till människor som bor i villaområden, men då har de haft rasthagar ute på trädgården, eller kanske till och med ett riktigt staket runt hela tomten, det är ju det allra bästa. Sedan behöver ju grisen även ett litet hus som är isolerat att gå in i om de ska bo ute på vintern. De är inte så känsliga för kyla, men fukt och drag är inte bra för dem, säger hon. När man köper en minigris så måste man även skaffa ett SE-numret. Det är numret som grisarna har i örat och där kan man utläsa vart de är födda, samt att de får ett eget individnummer. Annicka berättar att det varit mycket diskussion kring om man verkligen behöver märka minigrisarna. – Många tycker inte man behöver det eftersom det är sällskapsdjur, men det är ju en gris och det finns sjukdomar både på våra produktions- och minigrisar och då måste man kunna spåra ursprunget. Om du vill köpa en minigris så måste du ha ett nummer, men det är bara en administrativ grej och det är ingenting som kostar. Det är jag som uppfödare skyldig att informera köparna om. Annicka har varit uppfödare av minigrisar i 14 år och kärleken består. – Jag tycker att det är fantastiska djur, speciellt när man har lärt känna dem och fått en relation till dem. De känner igen en när man kommer och de kan vissa kommandon. De är lyhörda, kelsjuka och förhållandevis ganska lätta att ha att göra med. Sedan är det ett väldigt sällskapssjukt djur och det är även därför som vi nästan alltid säljer alltid minst två åt gången om köparen inte nästan alltid är hemma, eller har någon i familjen, som alltid är hemma, allra helst då en artfrände, avslutar Annicka Lundström. Fotnot: Vid frågor kan Ni kontakta Annicka Lundström på Renhultsfallets Minigrisar på 0550-33110, eller på annicka.lundstrom@telia.com.

KARLSTAD KRISTINEHAMN KARLSKOGA

Järnvägsgatan 9 Kristinehamn Tel. 0550-38700 www.tesab.se


MYGGSPECIAL

Få bukt med

myggen! Hjälpmedel

För många är sommarens höjdpunkt kvällarna ute i trädgården i goda vänners lag. Dock är det inte helt ovanligt att ovälkomna gäster gör upplevelsen lite mindre angenäm – vi talar förstås om myggorna. Det finns dock hjälp att få och vi pratade med Maz Shodja och Åsa Vidén från myggfri.nu som delade med sig av sin kunskap på hur man bäst undviker dessa blodtörstande fridstörare.

Myggfri.nu’s bästa tips på hjälpmedel Predator Dynamic En fantastisk utrotande maskin som använder sig av gasol, oktanol (naturligt doftämne), klisterpapper, värme och ljus. I helhet simulerar den en människa, och på så sätt attraheras myggorna till fångaren och fångas.  

– Långarmade kläder är givet ifall man knappt ens kan vara ute mitt på dagarna på grund av mycket myggor och knott. Men tumregeln är annars att bära ljusa kläder allmänt då myggor inte gillar det utan istället tenderar att dras till mörkare färger. Vad gäller yngre barn är det bäst att använda klädsel som skyddar och att försöka minska beståndet med hjälp av en myggfångare. Vad gäller de minsta ska man även undvika att använda myggmedel direkt mot huden. Om man ändå applicerar myggmedel bör man vara noga med att följa säkerhetsanvisningarna, säger Maz Shodja.

ThermaCell Lanterna

Maz berättar vidare att myggorna börjar kläckas när temperaturen börjar hålla sig stadigt över 10 grader och då är det ett bra läge att starta myggfångaren för att fånga honmyggorna innan de hinner lägga alla sina ägg.

En avvisande apparat som skapar en myggfri zon på 20m2 och drivs av butangas och doftmatta. Denna doft gillar inte myggorna och de håller sig därför på avstånd. Den är perfekt för altanen, picknicken, i båten eller på fisketuren.

– Det finns några saker man kan göra. Först och främst är det bra att skaffa en utrotande myggfångare. Ha ett avvisande myggskydd på altanen där man vill sitta och ostört njuta av sommarvärmen, använd myggmedel på huden och häng upp myggnät vid dörrar och fönster. Sedan kan man ju även, i värsta fall, gå in och äta måltiden, säger Maz Shodja skämtsamt. Finns det några myter kring myggbett som vi direkt kan avliva? – Vi har inga direkt som vi kan säga på rak arm, men det sägs att det inte spelar någon roll vilket blod man har, eller att om man låter myggorna suga klart så kliar det inte efteråt. Det finns ju en hel del sådana myter på nätet. Enligt Janet McAllister, som är fil.dr. i entomologi, attraheras olika arter till olika människor. Det är dessutom vetenskapligt bevisat att myggor dras till mjölksyra, som kroppen avsöndrar när du tränar och av koldioxid, det vill säga din utandning. Myggproblem är till för att lösas och vi har lösningen, avslutar Åsa Vidén!

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

Moel AIT, myggfälla En inomhusmaskin som fångar med hjälp av en fläkt och UV-lampa. Myggorna dras till lampan och fångas in.

12

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


Mitt liv som

Hemnetknarkare Krönika av Magnus Skoglund

I över ett år Hemnet-knarkade vi som galningar. Ibland gick vi även långa promenader där vi en gång i minuten stannade och med spänd förväntan i blicken sade: ”Det här då?” Jag pratar givetvis om perioden i livet då man jagar drömhuset. Det spelar ingen roll om man har bott i lägenhet i hela sitt liv och alltid känt medlidande med dem som brottas med snöskottning och fuktskador i källaren, en vacker dag är det ändå dags att skaffa hus. I alla fall om man är en Svensson, har en kvinna i sitt liv och en relativt nyfödd bebis. Barnen måste ju ”ha en gräsmatta att springa på” som det så vackert heter. För några timmar sedan blev jag husägare och det är därför med något skakiga fingrar som jag plitar ner dessa rader. Jag har nämligen inte haft så dubbla känslor sedan jag tog tempen på mig själv senast. Jag känner ångest över hur jag ska klara av ansvaret som följer, samtidigt är det en stor glädje över en ny period i livet. Nu ska det jävlar i min låda drickas bag-in-box, grillas med grannarna och sväras i det tysta när tonårssönerna i kvarteret spelar dunka-dunka. Jag står inte längre och nyfiket kikar in i medelåldern, jag är så djupt inne att inte ens en draktatuering över hela ryggen och en leasad Porsche 911 kan hjälpa mig längre. Den nya eran innebär även slutet på husvisningarna vilket jag är väldigt glad för. För er ungdomar som inte vet hur dessa spektakel går till så vill jag ändå berätta så att Ni har lite mer kött på benen när det väl blir er tur.

”Hur mycket lutning är det på taket?” Om du bor i en lite mindre stad kommer du efter några visningar att känna igen mäklaren som väntar på carporten. Jag gillar mäklare. De är alltid vänliga och ser nyduschade ut, något som jag uppskattar, kanske eftersom jag är från Hässleholm och av tämligen ovan vid fenomenet. Varenda vecka sågs vi, jag och mäklarna på uppfarterna. Tills slut blev det pinsamt och därför började jag låtsas att jag aldrig hade träffat dem förut, trots att jag till och med visste deras förnamn. De visste säkerligen vem jag var med. Jag har visserligen ett ansikte som endast en mor kan uppskatta, men saker kan vara minnesvärda av många anledningar. Inne i hallen brukar det stå hinkar innehållandes blåa sockiplast. Dessa träds på under tystnad samtidigt som man sneglar på främlingarna som likt gamar redan är i full gång med att syna varenda vrå där inne. Några vänliga nickningar och fyra rum och kök senare har man noterat alla andra. Vi sitter alla i samma båt; vi är småbarnsföräldrar som drömmer om så pass mycket plats att man kan turas om att få sova. Vi borde sätta oss i en ring, fatta varandras händer och sjunga något fint. Problemet är att det samtidigt är en väldigt tydlig konkurrenssituation. Vi nickar mot varandra och ler insmickrande, men egentligen vill man bara säga ”VI BEHÖVER DET HÄR HUSET MER ÄN VAD NI GÖR”. Jag kände mig aldrig riktigt bekväm på dessa visningar. På sin höjd kan jag avgöra om det luktar gott och ifall min flickväns möbler hade fått plats (alla mina möbler försvann märkligt nog när jag blev sambo). I brist på annat brukade jag ta några långa steg över vardagsrummet, samtidigt som jag såg väldigt bister ut, i hopp om att se världsvan och bestämd ut. Sedan tittade jag ut över rummet i hopp om att någon skulle se imponerad ut över att jag Silly Walk-mätte vardagsrummet. Det var ungefär alltid då som någon jäkla besserwisser brukade ställa frågor om takets lutning och orsaken till att husets ägare skulle flytta etc. Tack och lov är detta nu över. Nu börjar ett nytt liv med pantbrev, lagfart och stämpelskatt. Jag har flera gånger försökt förstå mig på vad det är för någonting, utan att lyckas. Jag orkar inte längre fundera heller. Det löser sig säkert. Nu vill jag bara skuldsätta mig för livet och springa runt med lillpojken min på vår gräsmatta.

www.hakansbilar.se FORSHAGA & KARLSTAD


Välkommen till Värmland

Kalle Mora Kalle Moraeus är en man som minst sagt har många strängar på sin lyra. Förutom att vara ett musikaliskt geni har han även blivit en folkkär programledare och dessutom har han visat sig fungera utmärkt som flygande reporter under Vasaloppet och i rollen som julvärd. Värmlandsmagasinet fick några minuter med honom mellan hans turnéstopp. Det blev en intervju om bland annat utmaningar som yrkesmusiker ställs inför och om hur allting började. Ord: Magnus Skoglund

Foto: Staffan Johansson

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

14

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


d

aeus WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

15

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


– Det var utstakat från första början att det var musiken som gällde, berättar Kalle Moraeus när vi först når honom. Jag läste att du fick en mandolin av dina bröder som fyraåring. Var det då du bestämde dig för att det var det här du ville syssla med i framtiden? – Det har aldrig funnits någon start på mitt musikliv utan det var bara musik som gällde, redan från början. Sedan var ju dessutom mina storebröder skickliga musikanter och det var ju de som inspirerade mig till att bli den jag är. De var åtta respektive tretton år äldre än mig och betydde väldigt mycket för mig. Det fanns hela tiden musik runtomkring mig, berättar Kalle. Märkte du direkt att du hade talang? – Det är nog ingenting man själv tänker på utan man har ju bara ett förhållningssätt till spelandet. Man känner det man känner och det är nog svårt att avgöra om man har talang eller inte. Så var det för mig i alla fall. Det är lika svårt att svara på som frågan ”när bestämde du dig för att bli folkkär?”. Haha, det förstår jag och den frågan kommer du slippa i dag! Men går det att förklara hur det känns att kunna behärska ett instrument så totalt? Jag har till exempel

spelat gitarr i snart 20 år, men jag kan ändå knappt plinka fram ledmotivet från filmen Deer Hunter. – Vi pratar tiotusentals timmar av övningstid och det är svårt att förklara vad som händer och sker när man spelar. Man bara gör det helt enkelt, eftersom man kan. Det sitter i ryggmärgen? – Ja, i allra högsta grad. Det är så många timmar som ligger bakom så att det nästan har blivit ett naturligt sätt att förhålla sig till livet. Jag träffade nyligen ett annat geni, Robert Wells, och när jag frågade honom om det fanns några musikaliska utmaningar kvar så var hans svar att fortsätta träna och aldrig bli slarvig. Hur fungerar det för dig? – Ja, och så är det litegrann för mig med. Det beror lite på hur man är lagd, eller vad man har för förutsättningar. Vissa känner att de vill sluta när de inser att de inte längre kan spela saker som de tidigare klarade av, till exempel på grund av ålderdom. Sedan finns det även de som klarar av att spela samma saker som alltid, trots att de hunnit fylla 80 år och det är väldigt beundransvärt. Jag har kollegor som är sådana det är en stor inspirationskälla för mig. Det är trots allt en jäkla skillnad på att vara 25, 50 och/eller 75, säger Kalle.

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

16

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34

Du har rört dig mellan väldigt många olika musikaliska genrer och dessutom gjort många olika typer av uppdrag vid sidan. Är du en rastlös person? – Nej, jag är inte alls rastlös, det är snarare tvärtom. Jag är extremt lugn och har inga problem med att sitta still på en stol och bara titta mig omkring, säger Kalle.

En musikalisk resa i Uddeholmsladan Kalle har tidigare varit ett uppskattat inslag på Sunne Jaktmässa och han har tidigare berättat att han gärna finner lugnet på jaktpass, föredragsvis i skogen i Särna i nordvästra Dalarna. Den 8 augusti kommer det dock bli ett helt annat tempo när han tillsammans med sitt band kommer till Värmland och Uddeholmsladan. – Det kommer bjudas på en väldig blandning av all musik som jag stött på under mitt liv. Det kommer bli alla möjliga genrer som exempelvis jazz, folkmusik och visa och musiken kommer knytas ihop av historier från mitt liv. Det kommer bli någonting för alla och för hela familjen, avslutar Kalle Moraeus.


O’LEARYS KARLSTAD

149:-

GRILLERBJUDANDE Entrecôte med sommarens fräscha tillbehör från kl. 12.00 Vi öppnar kl. 12.00 alla dagar efter midsommar! Sommarerbjudande på vår uteservering!

GAME ROOM & LOUNGE KONTAKT:

karlstad@olearys.se | www.olearys.se/karlstad 054-218500

FOLLOW US ON

FACEBOOK


MATLAGNING&RECEPT

w a l s e l o

C

e z la

G

Jacket potatoes

BBQ-SPECIAL: REVBENSSPJÄLL MED COLESLAW OCH

JACKET POTATOES Varje månad åker vi på redaktionen hem till Mathias ”Tjorren” Andersson, till vardags kökschef på Scandic City, för att låta honom guida oss bland grytor och kastruller. Den här gången var det dags för en riktig BBQ-höjdare.

– I dag ska vi testa någonting som är en specialitet från USA:s sydstater, nämligen att både grilla och röka i en speciell barbecuegrill. Du får nästan samma resultat med detta recept. Spjällen ska kokas, gärna en dag i förväg, tills köttet nästan lossnar från benen. Bäst grillresultat får du genom indirekt grillning under lock. Liquid smoke finns att köpa på flaska, säger Tjorren och önskar läsarna lycka till med receptet. Receptet finner Ni på nästa sida!

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

18

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


Färd

Ingredienser

• 2,5 kg små revbensspjäll

• 5 liter vatten • 1,5 dl vitvinsvinäger • 1 dl salt

Recept

igt!

Koklag:

• 5 msk liquid smoke essence

Glaze: • 1 dl japansk soja • 0,5 dl torr sherry • 2 msk honung • 1 msk sesamolja • 2 st vitlöksklyftor • 3 msk färsk ingefära

• 2 dl fajitamarinad/-sås

Coleslaw: • 7 dl finstrimlad vitkål • 1 st morot • 1 tsk salt • 1 dl majonnäs • 1 dl crème fraiche • 1 msk senap (dijon) • 1 msk vitvinsvinäger • 0,5 msk strösocker • malen svartpeppar

Gör så här 1. Koka upp vatten, vinäger, salt och liquid smoke i en stor gryta. Dela eventuellt spjällen och lägg ner i det kokande vattnet. Koka spjällen på svag värme i 45 minuter. Stäng av plattan och låt spjällen dra i lagen ca 1 timme. Lyft försiktigt upp de möra spjällen, lägg på ett fat och ställ i kylen. Detta kan göras ett dygn i förväg. 2. Glaze: Blanda samtliga ingredienser till en sås. Ställ den kallt. 3. Coleslaw: Skala och riv moroten grovt. Lägg vitkål och morot i en bunke och blanda ordentligt med saltet. Låt stå i rumstemperatur i ca 15 minuter. Vispa ihop majonnäs, crème fraiche, vitvinsvinäger, senap och socker i en skål. Krama ut vätskan ur kål- och morotsblandningen och blanda med majonnässåsen, krydda med svartpeppar. 4. Pensla revbensspjällen generöst med glazen och grilla dem varsamt, ca 5 minuter per sida. Skär upp spjällen mellan varje ben och servera med coleslaw och potatisen.

Jacket potatoes med bacon och ost Dubbelbakad potatis är bakad potatis som fylls som vanligt och sedan gratineras. Potatisarna är enkla att förbereda för att ätas till revben eller som de är, med en god sallad.

Ingredienser

lig k a Sm

! d i t l må

• 4 st bakpotatisar • 1⁄2 purjolök • 140 g tärnad bacon • 1 dl lätt crème fraiche (paprika & chili) • 200 g riven ost gratäng • 1 krm salt

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Baka potatisarna i mitten av ugnen tills de är mjuka (tar cirka en timme). Låt svalna något. Sätt ugnen på grill, 225°. Skiva purjolöken tunt. Stek bacon och tillsätt purjolöken. Fortsätt steka tills löken är mjuk. Halvera, gröp ur potatisarna och mosa ihop inkråmet med purjofräs, crème fraiche, hälften av osten och salt. Fördela i skalhalvorna och strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen 8–10 min. Lycka till önskar Tjorrens kök med personal.


Hos oss hittar du alltid en välfylld chark, stort färskvarusortiment, härlig festmat och trevlig personal! nessert! ätt till d VFriånkförra at m t s e F Fruktkorg

fylld med de bästa samt för säsongen nt! En perfekt prese or. och produktfråg

beställning hämtning l. 054-13 79 00

w al lin de rs

n 1944

Matglädje seda

Wallinders Rudsvägen 34,

fon 054-13 79

KARLSTAD • Tele

00

Hämta gärna våran festmatsfolder! Där finns hela sortimentet med priser.

Wallinders Rudsvägen 34, KARLSTAD Telefon 054-13 79 00

Välkomna önskar Thomas och Anna med personal


Lunch buffé

FRÄSCH BUFFÉ MED HUSMANSKOST, STORT SALLADSBORD OCH DAGENS DESSERT

SERVERAS 11.30–14.00 PRIS: 95 KR TAKE AWAY: 85 KR

DROTTNINGGATAN 4, TEL. 054-770 55 00

R kfrossa

QUIZ BORGEN MED NICK

PIIIanobaren II

ÖP SO PE M T

MA HE RE LA N!

Läs mer om sommarens evenemang på www.ankdammen.nu Gilla oss på Facebook för att ta del av fina erbjudanden & nyheter!

Magasin 1 • Inre Hamn, Karlstad 054-18 11 10 • www.ankdammen.nu

Boka biljett på Scalateatern Tel. 054-19 00 80 • www.scalateatern.com Lo g o o ri g i n a L i f ä rg


SPORT&FRITID

1-2/8 Goliatspelen Sannerudsvallen, Kil

Friidrottstävling på anrika Sannerudsvallen.

1/8 Rallycross: RallyX Westombanan, Arvika

600 hästkrafter. Fyrhjulsdrift. Den lätta beskrivningen av en Supercar i RallyX. Men det är först på plats man verkligen förstår vad det handlar om. Det utlovas en dag fylld med fart och fläkt. Vem hoppar längst över myggsprätten? Denna tillställning vill den som gillar fart inte missa.

1/8 Sunne Jaktmässa Rottneros Park, Sunne

Hellt ns hörna I våras lyckades IF Helltons handbollstjejer ta sig upp till handbollens finrum, Elitserien. Vi på Värmlandsmagasinet vill givetvis följa med på resan och därför kommer vi varje månad ta en pratstund med tränaren Tomas Dunder. När vi når honom var det fortfarande juli och långt till premiärmatchen, men Tomas berättade att han och föreningen längtar till det historiska avkastet i september. – Det kommer vara en grym känsla när vi väl är där och domaren blåser igång matchen, förhoppningsvis inför en välfylld sporthall på Sundsta. Det här är någonting föreningen har jobbat hårt för länge och nu äntligen är vi där, säger Tomas. Vad har Ni fokuserat på inför säsongen? – Störst fokus har väl legat på vår sportchef Per så att han ska lyckas pussla ihop en slagkraftig trupp och även ge oss de förutsättningar vid sidan av planen som vi måste ha med träningstider, mat, sjukgymnaster och så vidare. För själva laget är det vår fystränare Henrik Rehnberg som strukturerat upp en försäsongsplanering så att vi ska komma så väl förberedda som möjligt rent fysiskt. Vad är den största skillnaden mellan Elitserien och Allsvenskan? – Framför allt är det tempot och noggrannheten. Det gäller att ha en färdig spelidé och matchplan och sedan verkligen tro på den. Sedan är ju allting runt omkring mycket mer proffsigt med. Berätta om truppen. Nyförvärv? – Vi har fått behålla förra årets trupp, förutom något frågetecken, vilket vi är väldigt nöjda med. Dessutom har vi förstärkt med en målvakt med elitserierutin i form av Jessica Wessman från Skånela, tidigare Örebro SK Handboll Dam. Vi har även förstärkt med en vänstersex-/niometersspelaren Lina Hillgren från Tyresö. Även hon är en spelare med rutin och under den gångna säsongen stod hon för över 100 mål i Elitserien. Dessutom har vi plockat in en ung talang på högersexpositionen som heter Moa Henriksson. Moa är en spelare som kommer att utvecklas med tiden hos oss och som kommer kunna vara riktigt nyttig för klubben och laget längre fram i tiden. Sedan ser vi ju även Jonna Gustavsson som ett nyförvärv. Du nämner Jessica Wessman. Vad betyder det att ha två målvakter i laget till den här säsongen? – Med Jessica i trupp har vi en konkurrenssituation i laget som kommer utveckla våra målvakter mycket. Dessutom betyder det mycket att de kan jobba som ett team.

Den 31/7-1/8 2015 fylls Rottneros park i Sunne med kända artister, jägare, hundar och mat. Det blir besök av kända personligheter inom en rad olika områden. Förutom hund-, jakt-, mat- och skogsintresserade ska mässan tilltala hela familjen. Självklart kommer det att pratas kaliber, viltkött och hundar, och man kommer kunna testa den senaste utrustningen. Massvis med spännande nyheter för mässan 2015 presenteras under höst och vår.

3-7/8 Europamästerskapen i fältbågsskytte 2015 Lökeneskogen, Kil

European Field Archery Championships, EFAC, kommer i år att utspela sig i Lökenseskogen i Kil och arrangeras av Värmlands Fältbågskyttar. Fältbågskyttar inte bara från Sverige, utan även andra delar av Europa kommer att delta.

5/8 och 9/8 Norge-Finland, samt bronsmatch i U17 Open Nordic Tournament Sannerudsvallen, Kil

Nordisk Pojk P16, eller internationellt U17 Open Nordic Tournament som det också heter, spelas denna vecka på åtta arenor i Värmland, och Sannerudsvallen är en av dem. IF Kil som skaffat sig stor landskamprutin är medarrangör till Svenska Fotbollsförbundet och Värmlands Fotbollförbund. Redan onsdagen den 5 augusti klockan 18.00 spelas landskamp i Kil. Då spelas gruppspelsmatchen mellan Norge och Finland på Sannerudsvallen. Och söndagen den 9 augusti spelas matchen för tredjeplatsen, bronsmatchen.

6/8 Speedwayderby: Valsarna – Masarna Tallhult Motorstadion, Hagfors

8/8 Carlstad Crusaders – Tyresö Royal Crowns Tingvalla IP, Karlstad

Superserien i amerikansk fotboll.

15/8 Jösse MC Rally Westlanda Flygplats, Arvika

Rallyt har start och mål vid klubbstugan vi Arvika Flygfält. Rallysträckan är ca 15 mil lång.

Avslutningsvis, vad är målsättningen inför säsongen? – Vi ska hålla laget kvar i finrummet, avslutar Tomas Dunder.

28/8 Lydnadstävlingar med Kils Brukshundklubb Kils Brukshundklubb

Fotnot: Premiärmatchen i Elitserien för tjejerna äger rum den 20 september klockan 16.00 då de tar emot Västerås. Följ med på resan genom att läsa Värmlandsmagasinet och lagets hemsida www.laget.se/IFHelltonDam.

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

Under sommaren arrangerar Kils brukshundklubb ett antal lydnadstävlingar i klass 1-elit

22

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


Ut- & invändig handtvätt

V öppeti hhealra sommaren!

199 kr

RACKETCENTER

Super Bilvård AB

nya omnarder till k l ä v Vi la kun 013! & gaemtcenter årar 2Pia RackGott nytt år önsk

Välkommen till vår nya biltvätthall! Vi erbjuder professionell hjälp med att ta hand om Er bil, båt, husbil och lastbil. Vi har mångårig erfaranhet och garanterar att du som kund blir nöjd!

Östanvindsgatan 21, Karlstad Tel. 054-850 025 Mån - Fre 08.00 - 18.00, Lör 10.00 - 18.00 (Lunchstängt 12.00 - 13.00)

RACKETCENTER

Tennis • Squash • Badminton Boka tid på 054-18 30 00 eller besök oss på Stadionvägen 2, Karlstad

ar nytaill n m o k Vi väml la kunder2013! & gaetcenter åkrar Pia RackGott nytt år öns

www.superbilvard.se

vård AB

RACKETCENTER r nya komna till Vi väml la kunder2013! & gaetcenter årar Pia Rack t nytt år önsk Got

Tennis • Squash • Badminton

Tennis • Squash • Badminton

Boka tid på 054-18 30 00 eller besök oss på Stadionvägen 2, Karlstad

Boka tid på 054-18 30 00 eller besök oss på Stadionvägen 2, Karlstad


ISHOCKEY

FÄRJESTADK

LLEN

MED LEIF CARLSSON [FÄRJESTAD BK – INFÖR SÄSONGEN]

Augusti är här och det kryper i kroppen på alla oss som längtar efter högklassig ishockey. I vanlig ordning kommer vi på Värmlandsmagasinet att bevaka laget i mångas hjärtan genom att i slutet av varje månad ringa upp sportchefen Leffe Carlsson för en lägesrapport. När vi ringer upp Leffe den här gången är han i slutet av sin semester, men han såg verkligen fram emot den kommande säsongen och verkade nöjd med årets lagbygge.

LEIF OM

årets nyförvärv

– Vi tänkte att vi skulle ha en traditionellt stark backlinje, en stark centrallinje och två bra målvakter. Då är man väl rustad inför en säsong, säger Leif Carlsson och tog oss därefter igenom årets nyförvärv. • LARS HAUGEN: En målvakt med fyra år i KHL bakom sig. Vi tittade på honom redan

för två år sedan. En målvakt som har stått mycket internationellt, både i KHL men även i det norska landslaget. Han har haft mycket tuffa matcher med Norge i A-VM vilket han har gjort bra. Dessutom gillar han Färjestad och den första målvaktströjan han fick var med Markus Ketterer. Förutom att vara en bra målvakt så är det en fantastiskt bra människa. • MIKAEL WIKSTRAND: En kille från Dalarna som har spelat i Mora i många år. Spelade

senast i Frölunda och det är en kille som jag försökt knyta till föreningen redan tidigare. Han ville gärna komma närmare familjen och ser fram emot att spela i Färjestad under året, men han är på ett lånekontrakt och ett litet orosmoment är att Ottawa kanske vill ha tillbaka honom så småningom. • MICKE JOHANSSON: Har spelat i två lite mindre bra lag de senaste säsongerna och lärt

sig spela över hela banan. Han har mognat, både som hockeyspelare och som person, och jag är övertygad om att han kommer prestera ännu bättre ishockey än vad han har gjort tidigare. • TOMAS SKOGS: En klasspelare som står upp för sina lagkamrater alla dagar i veckan. Det

känns roligt att få hit honom.

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

• SEBASTIAN ERIXON: Hans pappa har spelat ishockey tillsammans med Tommy Samuelsson. Har släkt i Karlstad och vi var intresserade av honom redan innan han blev Växjö-spelare, men då klarade vi inte av att matcha deras bud. Det är en positiv och härlig kille med bra mentalitet. Han har bra karaktär och står för mycket av glädjen som behövs för att spela bra ishockey. • JOHN PERSSON: En spelare som står för någonting som jag tycker vi har saknat lite tidigare, nämligen det kraftfulla spelet framför målet. Han är stark med puck och duktig på att vinna puck i trafik. Det är en stor och kraftig pjäs som jag tror kan bli ett litet utropstecken. Han har varit borta från svensk hockey under sex år och vi måste ha lite tålamod, dock tror jag att väldigt många kommer bli positivt överraskade av honom. • JOHAN PERSSON: Bror till John Persson och även han är en väldigt kraftfull spelare som är stark med pucken. En högerskytt som kan bli lite av en joker. Har aldrig spelat i SHL, men jag tror det finns en uppsida på honom och det ska bli intressant att följa honom. • ROBBIE EARL: En kille som jag har varit och tittat på i Schweiz. Han brukar ha mycket puck ute på banan och är enormt skicklig i anfallszonen och i powerplay. Dessutom har han ett fantastiskt skott och innehar en förmåga att hitta de rätta lägena runt buren. Även han måste få lite tid på sig, men de senaste säsongerna har han varit en poängspelare av rang ute i Europa. Han och Justin Pogge bodde faktiskt ihop ett tag i Toronto Marlins och han har följt oss lite eftersom de är så goda vänner. En ambitiös kille som bett om att få se på några av våra tidigare matcher för att komma så väl förberedd som möjligt. • JOHAN RYNO: Han var med och förde upp Leksand upp i SHL. En ledare som dessutom

är en väldigt duktig hockeyspelare. • JONAS HOLÖS: En klassvärvning och en spelare som de flesta redan känner till. Vi har jobbat länge för att få hit honom igen. Det var många lag som ryckte i honom, men det är fantastiskt roligt att få hit en spelare som har en väldigt hög nivå på sitt spel och som dessutom ville tillbaka till Färjestad.

24

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


årets laguppställning

A-TRUPPEN

FBK’S HISTORIA Färjestad BK grundades den 10 november 1932 av Gösta Jonsson, Sven Larsson, Erik Myrén och Sten Bryhske vid Håfströms kiosk (senare Emmys kiosk) på Färjestad.

1957 Spelade FBK på konstfrusen is med 10.000 ståplatser 1960 Kjell Glennert in i styrelsen. Han var ordförande i klubben från 1963 till han gick bort 1999.

1965 Föreningen för första gången upp i högsta serien, div I Södra 1968 Tak över Färjestadsrinken.

LEDARE

1971 gick laget till SM-slutspel för första gången där man säkrade ett SM-brons.

Håkan Loob General Manager Leif Carlsson Sportchef Tommy Samuelsson Tränare Anders Karlsson Ass, tränare Clas Eriksson Ass. tränare

För oss utomstående känns det på förhand som en väldigt stark trupp. Känns det som att Ni har säkrare kort den här gången än under de senaste säsongerna?

Maciej Szwoch Goalie Coach

– Det är alltid svårt att säga, men givetvis är det många av nyförvärven som spelade bra ishockey i fjol. De blir inga sämre hockeyspelare i Färjestad BK, snarare tvärtom, och dessutom trivs de tillsammans och med vår förening och då brukar det även bli resultat. Nu gäller det att jobba för att få ihop en grupp som ställer sig på barrikaderna och jobbar för varandra. Då kommer det skördas stora framgångar.

MÅLVAKTER

– I Tollefsen hade vi en fantastisk lagkapten och han kommer fortfarande vara en slags kapten i gruppen och en person som Magnus kommer kunna luta sig emot. Gesten från Ole-Kristian, som tyckte att Magnus med hans historik var ett bra kaptensämne, var en stor grej. Han vill hjälpa Magnus till att bli en stor lagkapten och en bättre läromästare än ”Tolle” kan Magnus nog inte få. Magnus har mycket naturliga egenskaper som en lagkapten ska ha och en stor status i Karlstad, vilket är väldigt viktigt. Han är väl värd rollen som lagkapten. Sedan har vi ju även Linus och det känns väldigt tryggt med dessa herrar.

besökare.

1975/76 Första SM-finalen, förlust mot Brynäs efter en finalrysare där värmlänningen Stefan Canderydh avgjorde 16.28 in på sudden death. 1976/77 Ny final, förlust mot Brynäs. 1980/81 SM GULD 1. Första SM-guldet efter

30

Lars Haugen

49

Justin Pogge

1982/83 SM-final, förlust mot Djurgården. Håkan Loobs rekordår, 76 poäng (42+34) i grundserien. Ett rekord som fortfarande står sig, trots att ligan numera spelar 14 matcher mer än på ”Loobens” tid. 1985/86 SM-GULD 2 efter seger i skiljematchen i Nobelhallen. FBK slog Södertälje med 3-2.

1986/87 Serieseger, SM-final men förlust motBjörklöven.

BACKAR

1987/88 SM-GULD 3. FBK besegrade Björklöven med 6-3 i den fjärde finalen. 1989/90 Serieseger och ny final med

6

Mikael Wikstrand

7 Jonas

Ett av förra årets stora glädjeämnen var 97-orna, Rasmus Asplund och Joel Eriksson Ek. Vad kan man förvänta sig av de i år? Nu skrev ju nyligen Joel på ett kontrakt med Minnesota, men han kommer ju förhoppningsvis vara kvar ett år till väl?

Holös

32

Magnus Nygren

40

Niklas Arell

50 Sebastian

– Joel har ju gått fram med stormsteg. Från början var han kanske inte ens tänkt att vara en SHL-spelare, men nu blev han draftad i första rundan i NHL och har skrivit kontrakt med Minnesota som du sade. Till 99,9 procent kommer han spela med oss i vinter för att växa till sig ytterligare. Vi ska njuta av Joels framgångar och han kommer ta enorma kliv. Samtidigt måste man alltid förstå att man ibland kan stöta på hinder. Det finns en oskriven lag som säger att man ofta kan få det lite tuffare det andra året i en ny serie, både för lag och för individuella spelare. Det ser man ofta på nykomlingar som kommer upp. Då kommer nämligen förväntningarna på sig själva. Joel är dock en väldigt jordnära kille och dessutom har han en sund pappa i Claes. Jag tror han kommer göra en härlig resa. Rasmus har tillhört de bästa 97-orna i flera år. Han fick en liten käftsmäll i fjol i samband med att han fick åka hem från JVM-laget och sådant kan ta styggt. Men jag tror att Rasmus har kommit över det och jag tror han kommer nå stora framgångar. Det är väldigt roligt när man ser killar från Värmland som gör de här resorna och de är båda på stark frammarsch. När man ser dem får man tänka att vi har dem på lån i några år, sedan försvinner de till andra sidan Atlanten. Det är bara att njuta av dem så länge det varar, säger Leif.

55

Erixon

Ole-Kristian Tollefsen

hemvändande proffsen Loob och Gustafsson. Tre av de fyra finalermot DIF till i sudden. FBK satte poäng- (59) och målrekord (196) i grundserien.

1990/91 Final, förlust mot Djurgården. Loob vann skytteligan och Guldhjälmen, Thomas Rundqvist tilldelades Guldpucken. 1993/94 Allsvenskan, men förnyat kontrakt sedan FBK besegrat Boden, med Niklas Wikegård som tränare, i den allsvenska finalen.

1996/97 SM-GULD 4. Marcus Ketterer var målvaktshjälte, backarna Thomas Rhodin och Roger Johansson nyckelspelare tillsammans med forwards som Magnus Arvedsson och Jörgen Jönsson.

FORWARDS

1997/98 SM-GULD 5. FBK blev tredje klubb i ligans 23-åriga historia att försvara guldet påföljande säsong.

61 Daniel

Gunnarsson

84 Tomas

Skogs

2001/02 SM-GULD 6. En fantastisk 8 Johan

Earl

11 Joakim

Nygård

Marius Holtet

13 Linus 15

– Den 8 augusti börjar vi spela träningsmatcher igen, först mot Frölunda i Stenungsund och en vecka senare möter vi Leksand i Strömstad. Däremellan tränar vi måndag-fredag som vanligt och försöker hålla helgerna lediga i de fallen där vi inte har matcher. Den 20 augusti börjar CHL och vi möter Davos hemma, ett Davos där bland annat Marcus Paulsson och Dick Axelsson spelar. Det är två gamla publikfavoriter som kommer på besök så jag hoppas verkligen att folket sluter upp och tittar på den här matchen. Davos är schweiziska mästare och det kommer bli en intressant match. Därefter blir det bortamatcher i Europa i CHL och som vanligt är dessa resor bra för att svetsa samman truppen. Det kommer bli en intressant månad. Vi har många bra verktyg, men det gäller att slå igen den här verktygslådan med nu så att vi blir stabila, avslutar Leif Carlsson.

Olofsson

10 Robbie

12

Avslutningsvis, hur kommer Ni lägga upp augusti månad?

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

1974 Hallen fick sittplatser och rymde 6.000

finalseger över AIK. Stor hjälte var målvakten Hannu Lassila.

Och där kommer Magnus Nygren ha en viktig roll i egenskap av lagkapten. Kändes det som ett naturligt val?

1972/73 FBK vann för första gången högsta serien - ett mål före Leksand.

Persson

August Gunnarsson

16 Johan

Ryno

19 Victor

Ejdsell

20 Joel 23

Eriksson Ek

Martin Röymark

27 John

Persson

28 Johan 44

Milan Gulas

51 Rickard

Wallin

74 Rasmus

Asplund

85 Mikael

25

Persson

Johansson

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34

rekordsäsong. Föreningen invigde ny arena, Löfbergs Lila Arena med plats för 8 000 åskådare.

2002/03 Tredje raka SM-finalen men tyvärr förlust mot Frölunda i finalspelet. Arenan byggs ut. 2003/04 Fjärde raka finalen, där det dock blev förlust i sjunde och avgörande matchen mot HV 71. 2004/05 Femte raka finalen. FBK slutar fyra i världens bästa liga (NHL-lockout) och går på nytt till SM-final därdet dock blir stopp mot Frölunda.

2005/06 SM-GULD 7. Efter en turbulent säsong med ett tränarbyte, når FBK sin sjätte raka final där laget är tyngre och starkare än Frölunda och kan säkra guldet hemma i den sjätte finalen inför jublande hemmafans. 2008/09 SM-GULD 8. Efter en skadefylld inledning på säsongen får man till spelet efter nyår och vinner serien, inte minst tack vare storspelande målvakten Jonas “Monstret” Gustavsson. I slutspelet förlorar man bara en enda match av tretton och vinner över HV71 i finalen i den femte matchen inför en fullsatt Löfbergs Lila Arena.

2010/11 SM-GULD 9. Finalseger mot Skellefteå och för fjärde gången sen 2002 får Färjestad BK fira framför hemmapubliken.


INREDNING

Ord: Magnus Skoglund

Foto: Kim Rangberg Skanslie

Sommartorpet INSPIRATION:

Med jämna mellanrum lämnar vi redaktionen för att åka ut till våra läsare för att låta oss inspireras av deras boenden. Den här gången styrde vi kosan mot Bittinge, ett litet samhälle öster om Örebro, för att vara med när Annika visade oss runt på sitt sommartorp. Så fort det blir tillfälle är det hit som hon och hennes man Jonas åker för att koppla av. Det blir dock inga lata dagar i hängmattan. Annika stressar nämligen av som bäst när hon får sätta tänderna i nya projekt. – Jag såg det här soldattorpet för tre år sedan. Vid tillfället var jag och jobbade i Norge och av en slump såg jag på nätet att torpet var till salu. Jag tänkte direkt att ”det där ska jag ha” och så blev det också så småningom, något som jag är väldigt glad för, berättar Annika. När Annika för första gången satte nycklarna i dörren såg det inte alls ut som det gör i dag. Det gamla soldattorpet var i ganska dåligt skick och i stort behov av kärlek, men det var just det som hon föll för. – Jag såg genast vad man kunde göra med det och att det fanns stor potential. Jag ville ju inte ha en sommarstuga utan just ett torp. Bland det första jag såg när jag först kom hit var muren som ligger i anknytning till huset. Den är så otroligt vacker, säger Annika. Vad har ni gjort sedan ni sedan kom hit? – I stort sett allt. Vi har rustat upp hela huset. Det fanns ingen övervåning att tala om från början, med undantag av några lösa plankor. Vi slet loss allt och under renoveringen hittade vi bland annat gamla soldathattar och kängor. Det var ganska roligt att se. För Annika är det viktigt att ha många bollar i luften och i torpet får hon fritt spelrum för sin kreativa sida. Dessutom inbjuder omgivningen till många olika sorts upplevelser. – Jag jobbar i Örebro till vardags och det här ligger så bra eftersom man kan åka emellan utan problem. Här är det alldeles tyst och stilla och sedan gillar jag även det enkla livet och det får man här. Det finns även en stor frihet.

Vill man kan man leva ett riktigt lantliv; man kan vandra i skogen, det finns gårdsbutiker och det finns mycket kossor. Samtidigt tar det bara en kvart att gå ner till sjön för ett bad och alldeles i närheten finns även den jättefina restaurangen Sjökrogen i Katrinelund. Man behöver alltså inte åka in till stan för att få uppleva folkliv och det passar mig bra. Även om Annika ständigt har nya projekt på gång så är det just detta som leder till att hon slappnar av och finner avkopplingen. – Här är det inga problem att hålla sig sysselsatt. Jag brukar gå upp tidigt och det första jag gör är oftast att gå ut för att suga in allting. Sedan kretsar ju väldigt mycket kring god mat, det är oftast dagens uppgift, säger Annika och skrattar. – Jag håller på att skapa någonting varje dag. Jag måste hålla på med händerna. Jag målar och pysslar i stort sätt varje dag och när jag håller på med det och med mina andra projekt så blir jag avslappnad, avslutar Annika samtidigt som hon tar oss med ner till gäststugan som inom kort ska byggas ut.

Annika och vår utsände reporter, Magnus. WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

26

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

27

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


MODE

ACNESTU

269

NELLY.COM Filippa K 995:-

90-talets

girl powertrend hänger sig kvar i modet med lekfulla mönster, sportiga inslag och mycket mocka-toner. Detta dominerar förhöstsäsongens trender och jag har valt ut några riktiga godbitar att köpa på regniga augustidagar.

Moderedaktör

Helén Berg

TRENDE ACNESTUDIOS.SE 2795:-

VILA 499:-

NELLY.COM

J lindeberg 1495:-

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

28

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


UDIOS.SE

95:-

NELLY.COM

Nelly.com Back 1495:-

NELLY.COM

Calvin Klein Jeans, 995:-

ER

NELLY.COM

NLY TREND 299:-

NELLY.COM

Non sense 1995:-

NELLY.COM

Rut&Circle 299:-

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

29

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


ARVIKA • CHARLOTTENBERG • TÖCKSFORS • SÄFFLE • KARLSKOGA KRISTINEHAMN • KARLSTAD Mitt i City • KARLSTAD Bergvik Köpcenter affectionkosmetik.se

KARLSTAD City Tel 010 - 410 82 07 KARLSTAD Bergvik Köpcenter Tel 010 - 410 87 16 ARVIKA Tel 0570 - 121 60 • HAGFORS Tel 0563 - 109 25 domusoptik.se ARVIKA • CHARLOTTENBERG • TÖCKSFORS • SÄFFLE • KARLSKOGA KRISTINEHAMN • KARLSTAD Mitt i City • KARLSTAD Bergvik Köpcenter mansionpresent.se

Följ oss gärna på Facebook!


GINA TRICOT 399:-

H&M 149:-

H&M 999:-

H&M 199:-

H&M 499:-

VILA 499:-

H&M 499:-

H&M 999:-

H&M 499:-

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

31

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


FOOTNEWS Ballerinasko, 699 kr

OPTIKHUSET Oliver Peoples, 3864 kr

VILA Jeanskjol, 449 kr

VILA Spets BH, 199 kr

AKAZIA Bälte, 199 kr

VILA Kappa, 599 kr

AKAZIA Topp, 349 kr

AKAZIA Jacka, 1299 kr

FOOTNEWS 749 kr

FOOTNEWS Primeboots, 2999 kr

GRYM FRISÖR Kevin Murphy Shimmer Shine, 295 kr. Ger strålande glas till håret och kan dessutom användas till resten av kroppen. Den reparerar skadat hår.

FOOTNEWS 599 kr

FOOTNEWS 899 kr

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

32

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


VILA Jeansskjorta, 349 kr

OPTIKHUSET Moscot, 2199 kr

AKAZIA Hatt, 200 kr GULD & SILVER DESIGN Efva Attling, ring, 2200 kr

GRYM FRISÖR Kevin Murphy Color.Bug, 159 kr. Snabbfix när man vill maskera gula toner i håret och ger även håret en intensiv färg.

FOOTNEWS 499 kr VILA Tunika, 599 kr

FOOTNEWS 699 kr

AKAZIA Väska, 699 kr

GRYM FRISÖR Kevin Murphy Smooth Again, 295 kr Vårdande leave-in cream som ger silkeslen känsla i hela håret. Den är dessutom ett fuktgivande värmeskydd (upp till 220 grader).

AKAZIA Shorts, 399 kr

OPTIKHUSET Chanel 4075 kr

GULD & SILVER DESIGN Efva Attling 3500 kr

AKAZIA Jumpsuit, 1499 kr

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

33

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


DOMUS OPTIK RayBan, 1495 kr

WESTERLUNDS GULD Georg Jensen, 2475 kr

DOMUS OPTIK Marc O’Polo, 1490 kr GULD & SILVER DESIGN Lars Wallin, 13550 kr

OPTIKHUSET Moscot, 2199 kr GULD & SILVER DESIGN Lars Wallin, 23470 kr

WESTERLUNDS GULD Georg Jensen, 4925 kr

OPTIKHUSET Oliver Peples, 3250 kr

GULD & SILVER DESIGN Efva Attling, 1250 kr

WESTERLUNDS GULD Georg Jensen, 4200 kr

DOMUS OPTIK RayBan, 1495 kr

DOMUS OPTIK Michael Michael Kors, 1660 kr

WESTERLUNDS GULD Georg Jensen, 3800 kr

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

34

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


! E I R E S T K U D O R NORDISK P

INSHAPE

MITT I CITY, 054-21 00 52

: 9 8 r ö f 1 2 för 159:-

GALLERIA DUVAN, 054-21 10 21

Ord. 159:-/st

䐀䄀䴀

䐀䄀䴀

䐀䄀 䴀

䐀䄀 䴀

䘀伀伀吀一䔀圀匀⸀匀䔀

嘀쐀匀吀刀䄀 吀伀刀䜀䜀䄀吀䄀一 㤀   䜀씀䜀䄀吀䄀一   䬀䄀刀䰀匀吀䄀䐀

㨀ⴀ 㠀㤀㤀

㨀ⴀ 㤀㤀 ㄀ 

䘀䄀䌀䔀䈀伀伀䬀⸀䌀伀䴀⼀䘀伀伀吀一䔀圀匀䬀䄀刀䰀匀吀䄀䐀

㨀ⴀ 㠀㤀㤀

㜀㤀㤀㨀ⴀ

㜀㤀 㤀㨀ⴀ

䠀䔀 刀刀

䠀䔀 刀刀

WWW.HEADSPOT.COM

ⴀ 㤀㨀 㤀 㜀


SKÖNHET

Förenkla din vardag

med kosmetisk tatuering Hos iKON i Karlstad kan man sedan en tid tillbaka få hjälp med kosmetisk tatuering. Värmlandsmagasinet träffade Marius Tömte som utför behandlingarna och som berättade mer om detta koncept som växer snabbt i popularitet och som redan förenklar vardagen för många. Marius började intressera sig för tatueringar i 18-årsåldern och att han alltid ritat och hållit på med konstnärliga saker, men att det blev just inriktning på kosmetisk tatuering var lite av en slump. – Jag var tidigt inne på att bli tatueringslärling, men det rann ut i sanden av olika anledningar. Dock har jag fortsatt att vara mycket i den miljön och när min flickvän kom hem efter en skönhetsmässa och berättade om det här så blev jag intresserad. Jag började leta efter utbildningar och efter ett tag hittade jag en kvinna som verkade duktig och på den vägen är det, berättar Marius.

finns givetvis väldigt många myter och föreställningar om det här och en del kunder är såklart nervösa. Jag är alltid noga med att påpeka när jag känner att en kund av någon anledning inte är redo för en sådan här behandling. Om min bedömning är sådan så kommer jag inte heller genomföra den. Kunden måste lita på mig och vissa har svårt att förstå det.

Marius startade upp verksamhet i Säffle och nu har alltså turen kommit till Karlstad och iKON. Hos Marius kan man få hjälp med ögonbryn, eyeliner och läppar, men även fixa till pigmentförändringar och ärr som har ljusnat. – Vi började en dialog i början av året och i maj smygstartade vi verksamheten med lite event där jag bland annat jobbade inför publik, säger Marius och berättar att mycket fokus just nu ligger på ögonbryn.

Om jag gör saker som jag sedan inte kan stå för så blir det nämligen inte bra. Det är därför jag alltid vill börja med en konsultation. Jag känner ett stort ansvar inför mina kunder och om inte kunderna blir helt nöjda så får man snabbt ett dåligt rykte, säger Marius.

– Det går trender i kosmetisk tatuering och just nu är det mycket fokus på ögonbryn. Många som kommer hit berättar ungefär samma sak; nämligen att det hade varit väldigt skönt att slippa att pilla med ögonbrynen varje dag. Många fyller i sina ögonbryn eftersom de tycker att det är för glest, för ljust, eller för att de vill ha en annan form. Andra upplever att de har osymmetriska ögonbryn vilket kan vara ett dilemma. Kosmetisk tatuering kan då vara en bra lösning som verkligen förenklar vardagen, säger Marius.

Fånga den du är och framhäv skönheten Marius berättar att syftet med kosmetisk tatuering inte är att förändra utan att framhäva kunden på absolut bästa sätt, någonting som ibland kan leda till långa diskussioner. – När en kund kommer till mig så börjar vi alltid med en konsultation. Man kommer hit, vi tar en kaffe tillsammans och går igenom hela processen. I lugn och ro pratar vi om färg och form och om vad kunden förväntar sig. Det WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

36

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34

Inga förhastade beslut För Marius är det av yppersta vikt att inte göra något förhastat, men om det sedan ändå mot förmodan skulle bli fel så går det att korrigera. – Givetvis kan det bli fel, vi är ju bara människor. Blir det fel finns det metoder för att kunna korrigera. Det går till exempel att ta bort med bland annat laser och det finns även vätskor som man kan tatuera in som lyfter ut pigment, detta är dock ingenting jag utför. Vi försöker undvika att det blir missförstånd och det är även därför som man verkligen tar sig tiden för de som kommer hit. Varken jag eller kunden ska ju känna någon stress eftersom det är ett stort beslut, avslutar Marius.


Brf Söderängarna 2 Brf Söderängarna 2

Brf Söderängarna 2

drömhem i populäraSörbyängen! Sörbyängen! NyaNya drömhem i populära Nya drömhem i populära Sörbyängen! Välkommen på ÖppetHus Hus den den 22 juni Välkommen på Öppet 22 juni Välkommen på Öppet Hus den 22 juni

Vill du bo i Örebros nyaste kvarter? Nu är det Öppet Hus för Brf Söderängarna 2. Här skapar vi 32 nya moderna bostadsrätter med Nu fräscha kökÖppet och badrum. blir ett familjevänligt med mysiga du bo i Örebros nyaste kvarter? är det Hus förDet Brfhär Söderängarna 2. Härområde skapar vi 32 nya Vill du bo ilekplatser Örebros och nyaste kvarter? Nu är Uppskattar det Öppet du Hus för Brf 2. Här skapar och vi 32 nya lokalgator, skolor runt knuten. närhet tillSöderängarna grönområden, promenadstråk derna bostadsrätter med fräscha kök och badrum. Det här blir ett familjevänligt område med mysiga moderna bostadsrätter med fräscha och badrum. Det här blir familjevänligt område med mysiga fritidsaktiviteter är detta platsen för dig! kök Gångavstånd till golfbanan ochett Gustavsviksbadet med gym, algator, lekplatser och skolor runt knuten. Uppskattar du närhet till grönområden, promenadstråk och lokalgator, lekplatser ochligger skolor runt knuten. Uppskattar närhet till grönområden, och tennisoch badmintonhall alldeles i närheten. Bara 700du meter till en stor matbutik! Vipromenadstråk erbjuder dsaktiviteter är detta platsen för dig! Gångavstånd till golfbanan och Gustavsviksbadet med gym, ljusa hem om 1-4 rok (40-84 kvm), många med en rymlig balkong. Dessutom finns en lugn och fritidsaktiviteter är detta platsen för dig! Gångavstånd till golfbanan och Gustavsviksbadet med gym, nis- och skyddad badmintonhall ligger i närheten. Bara 700Bara meter en stor Vi erbjuder innergård. Läs alldeles mer ligger på peabbostad.se. tennisoch badmintonhall alldeles i närheten. 700tillmeter till matbutik! en stor matbutik! Vi erbjuder

a hem om 1-4hem rok om (40-84 kvm), många med en rymlig balkong. Dessutom finns enfinns lugnen och ljusa 1-4 rok (40-84 kvm), många med en rymlig balkong. Dessutom lugn och ddad innergård. Läs mer på peabbostad.se. skyddad innergård. Läs mer på peabbostad.se. Öppet Hus den 22 juni kl. 17-20, Stora Hotellet, Örebro Säljpremiär den 28 juni kl. 10.00, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Drottningg. 4, Örebro pet HusÖppet den 22 juni kl.2217-20, Stora Hotellet, Örebro Örebro Hus den juni kl. 17-20, Stora Hotellet,

Läs mer på

peabbostad.se

peabbostad.se peabbostad.se

Säljpremiär den juni kl. 10.00, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Drottningg. 4, Örebro ljpremiär den 28 juni kl.2810.00, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Drottningg. 4, Örebro Kontakt: Henrik Mörck, tel. 0707-644 154, henrik.morck@lfbergslagen.se

Kontakt: Henrik tel. 0707-644 154, henrik.morck@lfbergslagen.se ntakt: Henrik Mörck, tel. Mörck, 0707-644 154, henrik.morck@lfbergslagen.se

peabbostad.se

Läs Läs mer på mer på


TRÄNING

ZUMBA – Nytta för både kropp och själ! Redan utanför lokalen möts vi av de latinska rytmerna. Det är dags för ett zumbapass på KMTI och Värmlandsmagasinet träffade Linnéa Karlberg, gruppträningsinstruktör, som berättade om fördelarna med denna snabbt växande träningsform. – Det finns många fördelar. I dag har jag precis haft ett zumba fitness-pass. Det är en dansklass där vi kör 60 minuters intensiv kondition, men eftersom vi dansar och har så roligt så tror jag att många glömmer bort hur jobbet det egentligen är, säger Linnéa Karlberg. Linnéa berättar att zumba handlar om så mycket mer än bara träning. Fokus ligger även på glädje och gemenskap. – Man mår helt enkelt bra efter ett pass och många kommer ut från passet med ett leende på läpparna. Det gör verkligen nytta för både kropp och själ. Linnéa kör mest klasser med zumba fitness vilket är en dansklass med latinska influenser. Intresset är stort, men precis som med mycket annan träning så är träningsfliten lite säsongsbetonad. – Strax efter jul brukar mina pass vara fullbokade, men den här årstiden är klasserna oftast ungefär hälften så stora. Många av dem är fantastiska deltagare som alltid är på plats, oavsett tid och dag, berättar Linnéa. Egentligen var det en slump att Linnéa kom in på zumbaspåret. Hon blev frälst först efter ett pass med en väldigt duktig instruktör. – Det ironiska var att jag aldrig hade gått på zumba förut eftersom jag inte tyckte det verkade vara så roligt. Jag fick höra att en världskänd instruktör skulle hålla i ett pass, något som en vän till mig arrangerade, och då beslöt jag mig för att prova. Efter det passet var jag helt lyrisk och kände att det var det här jag ville göra. Direkt när jag kom hem så bokade jag därför en kurs för att ta min egen zumbalicens och är nog den bästa investeringen jag har gjort, säger Linnéa som menar att denna träningsformär för alla. – Alla kan vara med. Innan passen brukar jag säga till mina deltagare att inte tänka för mycket på stegen och att det ska bli rätt, det är inte det som zumba handlar om. Zumba handlar om att släppa loss och känna glädje. Så det är helt okej om man får lite feeling och frilansar lite? – Jag skulle bara tycka det var roligt om någon av mina deltagare gjorde något lite ”wild and crazy”. Det är uppskattat om någon släpper loss och bara kör, något jag anser att vi svenskar är lite för dåliga på, säger Linnéa och avslutar med en hälsning till alla som tycker zumba verkar roligt, men som ännu inte vågat prova. – Bara kom hit och testa. Våga pröva på något nytt och fokusera inte så mycket på att det måste vara perfekt för det måste det inte. Jag kan garantera ett pass med härliga rörelser, skratt, glädje och energi, avslutar Linnéa Karlberg.

Linnéa Karlberg WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

38

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


TECKNA

KNA OM

ELLER TEC

KAP

MEDLEMS

EN”

”VINN BIL

TILLSAMMANS MED MIN PT HAR JAG LYCKATS!

KONTAKTA OSS PÅ :MEDLEMSKAP@OPTIMAL-TRANING.NU LÄS MER OM KAMPANJEN PÅ OPTIMALTRÄNING.NU GÄLLER TOM 31/10-15

Välkommen till vår webshop

hugosherr.se

Följ oss på sociala medier! “HUGOS HERR KARLSTAD” @HUGOSHERR JÄRNVÄGSGATAN 11 KARLSTAD 054-18 99 90 ÖPPETTIDER: MÅND-FRED 10–18 LÖRDAG 10–15 WWW.HUGOSHERR.SE


STUDENT

Ord: Magnus Skoglund

student-

Värmlandsmagasinets

alternativa

guide

‘15

Ta dig fram!

Är du en av många som precis anlänt till Karlstad för att studera? Om så är fallet är du att gratulera eftersom Karlstad är en fantastisk studentstad. Jag bodde själv på 20 kvadrat i en studentkorridor under min studenttid och även om jag fortfarande inte kan äta nudlar med biffsmak och/eller göra grupparbeten så var det några väldigt roliga år. På detta uppslag vill vi från Värmlandsmagasinet dela med oss av lite tips av varierande kvalitet för att underlätta för Er. Lycka till!

Begagnade cyklar hittar man lätt på Blocket och det är en smart investering eftersom Karlstad är en ypperlig stad att just cykla i. Bor man exempelvis uppe på Campus Futurum så tar det cirka en kvart att ta sig ner till stan om man åker nerför den branta Kronoparksbacken. Det är såklart värre att ta sig hem samma väg sedan, men det går om man har starka lår. Vill man hellre åka buss så är det ett bra tips att köpa busskort istället för att köpa sms-biljett vid varje resa.

Spartips! Släck efter dig. Glöm inte att plocka ut laddarna från eluttagen när du inte använder dem. Undvik även standbyläget. Apparater i standbyläge står nämligen för ungefär tio procent av elräkningen. Låt inte varmvattnet forsa fritt. Låt kranen vila när du tvålar in dig.

Fritid, träning

Handla lågenergilampor. Om du inte är pensionär med sudoku som enda intresse så finns det ingen anledning/ ursäkt till att använda något annat.

& nöjen

Använd vattenkokaren istället för att använda spisen om det är möjligt. En kompis till mig tillagade till och med sin pasta direkt i vattenkokaren, men han kan å andra sidan mycket väl bo i en källare och ha fjärilssamlandet som enda intresse numera.

• Mariebergsskogen är gratis och där kan man titta på djuren på sommaren och åka skridsko på vintrarna. Har man några kronor över kan man även spela en runda minigolf.

Undvik hel- och halvfabrikat så långt det är möjligt. Frånsett möjligtvis bäverkött från Transylvanien så blir det billigare om man väljer råvaror och lagar från grunden.

• I Klarälvens nedre lopp och i dess angränsade restsjöar i Karlstads tätort är det fritt fram att fiska med handredskap, från utloppen i Vänern ända upp till E18, undantaget är Sandbäckstjärn.

Laga storkok och frys in. Det är kanske inte en lockande tanke att frysa in mat om man bor i en studentkorridor med delat kök och har ett frysfack som är i ungefär samma storlek som en handväska, men man kan till exempel frysa in en dunderladdning med köttfärssås i plastpåsar. Låt dock inte maten ligga i frysen alltför länge. Då får man galna ko-sjukan, eller nåt. Jag är ingen läkare, men optimalt är det i alla fall inte.

• Nära universitetet finns ett motionsspår med elljus – perfekt för dem som behöver rensa tankarna inför eller under intensiva perioder. • Föredrar man att styrketräna så finns det många gym i stan med förmånliga priser. Det finns även möjligt att träna musklerna utomhus både på Skutberget, Kilenegården och på Gubbholmen. • Upplev Karlstad från de populära båtbussarna. De trafikeras från 1 juni till 31 augusti och har i de flesta fall samma taxa som de vanliga bussarna.

Storhandla. Även om det är frestande att gå bort till närbutiken runt hörnet så blir den en rejäl skillnad i budgeten om man fyller kundvagnen rejält på stormarknaden.

• Föredrar man att ta sig fram på cykel eller inlines så är Klarälvsbanan ett givet äventyr. Den slingrar sig ända från Karlstad i söder till Hagfors i norr och här kan man uppleva både ett öppet jordbrukslandskap och mörka skogar. • På Kungsgatan finns ett stort utbud av uteställen och om man är student dyker det ofta upp förmånliga erbjudanden.

Nudlar må vara billigt, men din gamla hemkunskapsfröken hade rätt: tänk enligt tallriksmodellen så mår du bra och orkar plugga ordentligt.

• Om man gillar konst får man inte missa Lars Lerins konsthall vid Sandgrund. Ett stenkast därifrån kan man ta del av spännande och lärorika utställningar på Värmlands Museum.

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

40

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


Studietips

Håll fokus på studierna! • Det finns ingen studieteknik som passar alla. Det gäller att hitta den som du är bäst bekväm med och att sedan göra en individuell planering. Var inte rädd för att fråga studievägledaren, hen finns där för att hjälpa till. • Många tycker det fungerar bra med kortsiktiga mål som exempelvis en veckoöversikt. • Blanda in så många sinnen som möjligt när du pluggar. Det var det bästa tipset jag minns från studietiden. Vissa lär sig bäst genom att både skriva, läsa och lyssna på materialet som man ska lära in. Vissa föredrar att göra gamla tentor och andra lär sig bäst genom att traggla fram och tillbaka med någon kurskamrat, det är åter igen högst individuellt. Lugn studiemiljö, ordning och reda, understrykningar och repetition är i alla fall klassiker som brukar rendera bra studieresultat. Att ”dygna” inför prov fungerade kanske på gymnasiet, men oftast inte på högskolenivå. • För dem som misslyckas under studietiden finns det ofta några gemensamma punkter; bristande engagemang, dålig planering, bristfällig studieteknik och felaktig inställning är några av dessa punkter som är vanligt förekommande. Ibland kan den där tegelstenstunga boken på akademiskt skriven engelska kännas ungefär som ett knuffa en sten uppför ett berg. Det är lätt att hamna i negativa spiraler ifall man missar något kursmoment och sedan upplever det hela som ännu mer hopplöst. I dessa lägen är det viktigt att komma ihop att uppgiften fyller ett syfte i ett större sammanhang och att du studerar för en bra framtid.

• Ni kommer snart märka att ingen vill tömma soporna. Det kommer byggas på höjden, likt ett plockepinnspel, fast gjort av mjölkförpackningar, äggskal och snytpapper. För att undvika irritation är det bra tips att instifta ett städschema där man är ansvarig för olika veckor. • Ät inte upp andras mat. På bakfyllan lånade jag en gång en chipspåse från min korridorsgranne. Han vill fortfarande inte prata med mig, nio år senare. Jag tror även han var sugen på den där påsen just den där morgonen. • Försök att undvika att bo kvar i korridoren under sommarlovet. Det är nämligen en otroligt läskig plats att bo i när det är folktomt. Titta på filmen ”The Shining” om Ni vill få en försmak av känslan som kan uppstå. • Sist, men inte minst: njut av Er tid. Korridorslivet bjuder ibland på lustiga situationer, men det är samtidigt en unik chans att lära känna nya människor och personligheter som man annars kanske aldrig hade lärt känna. Det är snarare mer regel än undantag att man får vänner för livet på köpet.

Checklista för inflyttning

Tips

till Er som tänker bo i studentkorridor med gemensamt kök

• Glöm inte bort att diska och att ta bort stekpannan efter er. Det finns nästan alltid någon med seriemördarpotential som kommer bli tokig annars så småningom.

Skriftligt kontrakt Se alltid till att få ett skriftligt kontrakt och läs igenom det noga. Bor man flera tillsammans är det väldigt viktigt att alla står på kontraktet. Namnet/namnen som står på kontraktet är nämligen betalningsansvarig.

Besiktningskontroll Om det finns eventuella skador i lägenheten innan din inflyttning så är det av yppersta vikt att det finns en besiktningskontroll över vilka skadorna är så att du inte behöver stå till svars för dem vid utflyttning.

Hemförsäkring Det är viktigt att teckna en hemförsäkring. I en sådan ingår skydd i hemmet, rätts-, ansvars- och överfallsskydd. Det kan i vissa fall även ingå en reseförsäkring. Kort och gott: hemförsäkring är väldigt viktigt.

Adressändring På adressandring.se kan du adressändra och fylla i eventuell eftersändning.

El För att inte behöva betala den förra hyresgästens el är det viktigt att du ser till att du får en elavläsning för det datumet då du tar över hyreskontraktet.

Gör en budget Ett bra tips är att göra en budget för varje månad så att du har koll på utgifter och inkomster.

Buffert Det är aldrig fel att ha ett extra konto där en viss summa pengar förs över varje månad för att du ska kunna ha några sparade pengar ifall det dyker upp oväntade utgifter. Det är kanske dock lättare sagt än gjort när man är student och inte kommer från Småland.

Bostadsbidrag Kolla upp ifall du har rätt till bostadsbidrag.

Brandvarnare Se till att du har skaffat en brandvarnare och att den fungerar innan du flyttar in. Det är samtidigt en viktig livförsäkring.


ORDNING&REDA

Hitta struktur

i vardagen

Önskar du dig bättre ordning och struktur i tillvaron? Om svaret är ja finns det många saker att göra. Vi fick en pratstund med Brita Hahne, till vardags ordningskonsult, som delade med sig av några tips på hur man kan en lättare vardag i hemmets lugna vrå. – Jag brukar kalla mig för organisatör- och enkelhetskonsult och jag tror att man får en enklare vardag om man har en bra grundstruktur, säger Brita Hahne som menar att detta är extra viktigt att stödja sig på i svåra stunder. – Jag gillar när vardagen är enkel och det är främst det som jag vill hjälpa andra människor med. Vi rensar och organiserar och därefter gäller det att skapa nya vanor så att ordningen kan upprätthållas, berättar Brita. Brita Hahne växte upp i Degerfors och redan från barnsben har hon vurmat för ordning och reda. Efter diverse jobb och studier i Australien bestämde hon sig för att starta ett eget företag. Resultatet blev Smpl – ett företag där Brita i rollen som ordningskonsult hjälper människor att organisera och strukturera upp sina liv. I en tid där semestrar och deadlines går hand i hand och där jag dessutom nyss blivit husägare var det extra välkommet att få träffa henne. – Folk frågar mig ibland vart de ska börja och många tycker dessutom att det blir ännu mer kaos så fort de har börjat rensa. Mitt svar brukar vara att de inte ska börja med rum. Det är bättre att starta med en låda eller ett skåp. Börja smått och ta dig vidare därifrån, säger Brita. Jag flyttar till hus snart och känner redan ångest inför flytten, prylarna och logistiken. Hur tycker du jag ska göra? – Först och främst gäller det att göra upp ett schema. Man kan fråga sig själv om hur mycket man har att gå igenom och hur mycket behöver man göra sig av med. Säg att ni har 20 lådor i förrådet och en månad på er. Då blir det fem kartonger i veckan som man behöver ta tag i. Det gäller att bryta ner det i steg för att nå målet och att planera så att man vet vilket tidsspann man har att jobba med. Det är nog det enklaste sättet för att bli lite lugnare och känna att man har koll, säger Brita.

Svårt att rensa ut det gamla En flytt är ofta en bra anledning till att börja rensa bland sina gamla prylar. Men jag, och säkert många med mig, finner det väldigt svårt att göra sig av med saker, trots att det brukar kännas skönt efteråt. Brita förklarade varför dessa känslor kan uppstå. – I vissa fall kan det bero på att man betalat för sakerna. Det kan även vara så att man har fått en känslomässig relation till saken, till exempel en t-shirt från när man gick i högstadiet som man aldrig använder. Just det känslomässiga får jag mycket frågor om. Vi fungerar ju olika där och vissa tenderar att hålla fast mer vid saker än andra. Jag brukar fråga: ”Är de i saken som minnet sitter, eller är det i ditt huvud?”. I vissa kan går det ju till exempel att ta kort på saken i fråga istället för att spara på det i evighet. En annan sak som brukar underlätta i sådana här sammanhang är när man får möjligheten att ge bort sina gamla saker till välgörenhet. När man vet att det går till personer som har bättre nytta av det så känns det oftast lättare att göra sig av med sakerna. Oordning kan ju även leda till gnissel i förhållandet. Finns det några tips på hur man kan undvika irritationsmoment? – När jag håller föreläsningar brukar jag berätta om att vi fungerar olika när det kommer till ordning. En del är bra på att projektleda och de ser exakt vilka steg som behöver tas för att nå målet. En del är bra på att hålla en god ton i relationen, men den personligheten tycker ibland inte om att göra sig av med saker. Sedan finns det även personer som kommer på idéer på vad som behöver göras, men den personligheten har inte lätt för att hålla ordningen. Jag brukar säga att man ska försöka dra nytta av det som man är bra på och sedan fördela uppgifterna utifrån det. Det är bara att specificera vad ens partner tycker är kul och vad ni är riktigt bra på. När man har fördelat uppgifterna så har man kommit en bit på vägen och då minskar risken för att det ska bli gnissel. Det är även bra att göra summeringar efter hand. Det är viktigt eftersom man då även känner sig delaktig. Det ä ju oftast i kommunikationen som det brister, som till exempel att partnern förväntar sig att den andra ska göra vissa saker utan att de är medvetna om det, avslutar Brita Hahne.

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

42

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34

Britas tre snabba tips för att få struktur i hemmet: 1. Ge alla saker en plats... 2. …och lägg tillbaka dem på samma plats. 3. Ta tio minuter i slutet av dagen. Plocka undan alla saker och kolla igenom att-göra-listan. Tio minuter är 1,7 procent av ett dygn så det är inte mycket tid och det tror jag att vi alla kan avvara.


E G R O s. N

v E G I SVER

R E P U S

G A D R LÖ ER

B M E T EP

19 S

N E MP

A K S N O

I N U

Entré 100 kr | Travprogram 40 kr | www.farjestadstravet.se HUVUDPARTNER

PARTNERS


HALLÅDÄR

Hallå där Filipstadsbördiga Diana Lund som precis har kvalificerat sig för finalen i Årets Konditor 2015. Berätta om tävlingen.

– Det är en tävling för professionella konditorer. Tävlingen går ut på att man under två dagar ska producera ett visst antal produkter som är bestämda på förhand. I år ska man göra en tårta på minst tre våningar, en tartelett, två olika sorters praliner och ett hemligt klassiskt bakverk i en modern tappning, berättar Diana Lund. Årets deltagare behöver inte vara blyga gällande sina kreationer, temat är nämligen ”Show-off”, något som Diana tycker känns spännande. – Det innebär att domarna vill se uppseendeväckande grejer och man ska visa upp det man är bra på. Det är ett väldigt fritt tema och man kan tolka det på olika sätt, säger Diana Lund. Finalen kommer att äga rum den 8-9 oktober på Bak- & Chokladfestivalen på Älvsjömässan, men Diana är hemlighetsfull kring vad hon kommer bjuda på för någonting. – Jag kan inte avslöja något! Dels vill man inte att de man tävlar emot ska få reda på hur man tänker, dels blir det lite mer spännande om ingen riktigt vet på förhand, säger Diana som redan påbörjat förberedelserna, trots att det var mindre än en vecka sedan som hon fick beskedet om att hon var klar för finalen. – Nu är det bara att börja planera och skissa på hur grejerna ska se ut och vad de ska innehålla. Så småningom kommer jag även att provbaka och testa olika smaker, former och kombinationer. De sista veckorna behöver jag dessutom göra tidsträningar så att man vet att man kommer klara av det på de tio timmarna som vi kommer ha på oss. Jag har mycket jobb framför mig, säger Diana Lund.

Hallå där

DianaLund

Kreativ i vardagen 25-åriga Diana kan, trots sin ringa ålder, visa upp ett imponerande CV. Redan 2008 vann hon till exempel Skol-SM i bageri och hon lär sig fortfarande nya saker varje dag på jobbet på Dessert & Choklad Stockholm. Konditor är verkligen ett utvecklande yrke och jag tycker att man lär sig nya saker varje dag. Det kommer till exempel hela tiden in nya influenser från utlandet och det är därför ett yrke där det är väldigt spännande att vara ung. Folk kommer ju aldrig att sluta tycka om godsaker och det är fantastiskt att man får vara kreativ i sin vardag. Hur ser du på dina chanser? Är det svårt att veta var man står i konkurrensen? – Ja, det är verkligen jättesvårt. Det var en stenhård semifinal i år och det har aldrig tidigare varit så många sökanden. Allt kan hända i en final och mycket hänger på nerverna. Jag vet att motståndet är väldigt tufft, men jag kämpar på och tror att jag har chans på en fin placering, avslutar Diana Lund.

WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

44

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


Sugen på en enklare vardag? Sugen på en enklare vardag? 3 dagars 3

3 dagars 3

dagars

Utkörning till hela Hammarö och Karlstad! Utkörning till hela 100:Hammarö och Karlstad!

3 dagars 3

dagars

100:-

dagars

2 personer Bistro 2 personer Din första kasse för: Bistro 197:-/st Din första kasse för: Ord. pris 395:-/st

4 personer Familj 4 personer Din första kasse för Familj 197:-/st Din första kasse för Ord. pris 395:-/st

4 personer Inspiration 4 personer Din första kasse för: Inspiration 247:-/st Din första kasse för: Ord. pris 495:-/st

Ord. pris 395:-/st

Ord. pris 395:-/st

Ord. pris 495:-/st

197:-/st

197:-/st

3 dagars 3 dagars

5 dagars 5

247:-/st

5 dagars 5

dagars

dagars

4 personer Laktosfri 4 personer Din första kasse för Laktosfri 247:-/st Din första kasse för Ord. pris 495:-/st

4 personer Familj 4 personer Din första kasse för Familj 274:-/st Din första kasse för Ord. pris 549:-/st

4 personer Laktosfri 4 personer Din första kasse för Laktosfri 347:-/st Din första kasse för Ord. pris 695:-/st

Ord. pris 495:-/st

Ord. pris 549:-/st

Ord. pris 695:-/st

247:-/st

274:-/st

347:-/st

5 dagars 5 dagars

4 personer Inspiration 4 personer Din första kasse för: Inspiration 347:-/st Din första kasse för: Ord. pris 695:-/st

347:-/st

Ord. pris 695:-/st

Familj omtyckt av både stora och små

Inspiration Laga gott från grunden

Bistro Lite som på restaurang

Vår mest sålda kasse rymmer både vardagsklassiker och nya lättlagade favoriter. omtyckt av både stora och

En kasse full av härliga råvaror och spännande recept. Finns även som laktosfri. Laga gott från grunden

Inspiration

Bistro Lite som restaurang Enkla och riktigt godapå middagar

En kasse full av härliga råvaror och spännande recept. Finns även som laktosfri.

för dethemma! mindre hushållet. – fast

Familj

Vår mest sålda kasse rymmer både vardagsklassiker och nya lättlagade favoriter.

små

– fast hemma!

Enkla och riktigt goda middagar för det mindre hushållet.

ICA Matkassen Vardagar som de borde vara.

För2015att läsa mer eller beställa HammaröNytt Telefon 054-517 005. Öppet alla dagar 8–22 24 januari ICA Matkassen

gå in på våran hemsida. HammaröNytt 2015 Telefon 054-517 005. Öppet alla dagar 8–22 24 januari www.ica.se/Skoghall Vardagar som de borde vara.

Hammaronytt_jan_15.indd 5

Skoghall5 Skoghall5

2015-01-12 10:46


Månadens Korsord e på

Läs tidningen onlin

www.hemtilldig.nu

LÖS KORSORDET och du har chans att vinna en stekpanna av stjärnkocken Leif Mannerström!

Mejla eller posta! Skicka in din lösning senast 29 aug för att vara med och tävla.

@

Skicka in lösningen i de färgade rutorna och mejla till tavling@hemtilldig.nu med rubriken “Korsord” med ditt namn och postadress. Klipp ut korsordet, lägg i ett kuvert och posta till Svensk Mediaförlag AB, Herrgårdsg 6A, 652 24 Karlstad. Märk ditt brev med “Korsord”.

Vinnaren kontaktas via e-post eller telefon. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

T m Tyycckk titillll Doom HMemagtiallsinet!ig!

Vi är nyfikna på vad du tycker om Värmlands nöjestidning, VÄRMLANDSMAGASINET! Skicka ett mejl till

red@varmlandsmagasinet.se och berätta vad du tyckte så har du chans att vinna en Magasinet-t-shirt! Glöm inte att skriva med din postadress & ditt telefonnummer.

FÖRRA NUMRET!

Posta in din lösning!

>

Klipp ut korsordet och lägg det i ett kuvert och posta till Svensk Mediaförlag AB, Herrgårdsgatan 6A, 652 24 Karlstad. Märk ditt brev med “Korsord”.

För- & Efternamn

Telefonnummer

Postadress

Stad

För dig som vill posta in in lösning, vänligen fyll i uppgifter ovan.

Förra korsordets lösning var

“HADE VETSKAP OM VETENSKAP”

En vinnare har kontaktats via E-post eller telefon. WWW.VARMLANDSMAGASINET.SE

46

VÄRMLANDSMAGASINET NR 34


Rasta Grums & Rasta Värmland. Vi är ditt naturliga stopp på vägen mellan Stockholm - Oslo, Göteborg - Sälen & Branäs. Samt på din resa till & från Karlstad.

r e v ö h e b u d t ll a Vi har i ett enda stopp! Rasta Grums

Vid E18 i Nyängen/Grums Tel 0555 - 130 60

Rasta Värmland

Vid E18 i Väse Tel 054 - 84 05 70

w w w. ra s t a . s e

Vi serverar:

Husmanskost Tex Mex buffé Frukostbuffé À la carte Kaffe & bakverk m.m. Vi har även välfyllda

Butiker med allt från

drivmedel, tidskrifter, godis, Baristakaffe & fastfood


HANDLA PÅ NÄTET HANDLA PÅ NÄTET TILL FÖRETAGET TILL FÖRETAGET --snabbt, billigt, enkelt! snabbt, billigt, enkelt!

Fri leverans vid första beställningen till företaget - www.maxikarlstad.se Fri leverans vid första beställningen till företaget - www.maxikarlstad.se Nu kan du handla allt på ett ställe till ditt företag - direkt från din dator! Levererat och klart, dessutom. Nu kan du handla ettinte ställe till något ditt företag - direkt från din dator! Levererat dessutom. Vi vågar påståallt attpå det finns enklare, smidigare eller snabbare sättoch för klart, företag Vi vågar påstå att det inte finns något enklare, smidigare eller snabbare sätt för företag och verksamheter att sköta sina vardagsinköp. Betala mot faktura eller med kort vid leverans. och verksamheter att sköta sina vardagsinköp. Betala mot faktura eller med kort vid leverans. Gå in på www.maxikarlstad.se. Första gången börjar du med att skapa ett eget konto, Gå in på www.maxikarlstad.se. Första gången börjar du med att skapa ett eget konto, det går snabbt, sedan är det bara att börja handla. Vi har över 18 000 varor med det det går snabbt, sedan är det bara att börja handla. Vi har över 18 000 varor med det mesta företaget eller verksamheten behöver. mesta företaget eller verksamheten behöver.

Läs mer Läs meroch ochhandla handladirekt direktpå påwww.maxikarlstad.se www.maxikarlstad.se Välkommen Välkommentill tillvår vårbutik butik--nu nuäven ävenpå pånätet! nätet! Christer Christermed medpersonal personal

Över Över 18.000 18.000 artiklar! artiklar!

ÖPPET ALLA DAGAR8-22 8-22 ÖPPET ALLA DAGAR

Profile for Värmlandsmagasinet

Värmlandsmagasinet Nr34  

Det här numret träffar vi Kalle Moraeus. Vi har med vår alternativa studentguide för alla nyanlända studenter som just nu kommer till Värmla...

Värmlandsmagasinet Nr34  

Det här numret träffar vi Kalle Moraeus. Vi har med vår alternativa studentguide för alla nyanlända studenter som just nu kommer till Värmla...

Advertisement