3 minute read

Egenvård Vibrationsplatta

Vibrationsträning

Se film med dr Karen Herbst om vibrationsträning: https://www.youtube.com/ watch?v=6GmkDY3fQ8g

Advertisement

Skonsam och enkel träning med stor effekt

Dr Karen Herbst, amerikansk endokrinolog och specialist på fettvävnadssjukdomar, såsom lipödem och Dercums sjukdom, rekommenderar ett antal verktyg för sina patienter för att hantera symtom – däribland vibrationsplatta. Dessa lågfrekventa plattor har kapacitet att öka lymfflödet och blodcirkulationen samt hjälpa till att hantera andra symptom såsom smärta.

Större modell med rejäla handtag för stöd. Foto: www.sporttema.se

Vibrationsträning kan beskrivas som intensiv muskelträning utan ansträngning. Cirka tio minuters vibrationsträning motsvarar 1– 2 timmars vanlig styrketräning. Personer som har svårt att styrketräna på grund av smärta, bristande ork eller helt enkelt inte kan på grund av funktionsnedsättning – för dem är vibrationsträning ett bra alternativ.

Eventuella fördelar med vibrationsplatta:

• Bygger muskler. • Motverkar benskörhet. • Ökar lymf- och blodcirkulation. • Minskar smärta och svullnad. • Ökar rörlighet och balans. • Frigör ”må bra-hormoner” som oxytocin och serotonin. • Bränner fett. • Minskar celluliter och åderbråck.

Hur går träningen till?

Antingen står man rakt upp och ner på plattan eller så gör man övningar för olika kroppsdelar medan plattan vibrerar. Man kan använda vikter eller gummiband för motstånd om så önskas. På till exempel Youtube kan man finna inspirerande träningsprogram.

Plattan vibrerar tredimensionellt mellan 2–6 mm och med en frekvens på 30 –50 svängningar per sekund.

För den som inte kan röra sig eller stå alls kan man helt enkelt förbli sittande och placera fötterna på plattan och ändå få effekt. Det finns modeller med handtag, om man har svårt med balansen och behöver något att hålla sig i.

Närmare 100 procent av muskelfibrerna aktiveras genom en reflex i muskelspolarna. Detta innebär att musklerna blir som en pump som spolar bort mjölksyra.

Bakgrund

Vibrationsträning togs fram i början av 1970-talet för att hjälpa kosmonauter och senare astronauter att återhämta sin kropp efter långvarig vistelse i tyngdlöshet. Vibrationsträningen var ett skonsamt sätt att bygga upp muskelmassa och benvävnad.

Inom fysioterapin har vibrationsplattor länge använts vid rehabilitering av skador just tack vare dess effekt att öka blodflödet och på så sätt påskynda läkande.

Ny behandling mot benskörhet?

En pilotstudie i Belgien publicerades i Journal of Bone and Mineral Research mars 2004. Studien genomfördes under sex månader på 70 kvinnor mellan 58 – 72 år och jämförde vibrationsträning med vanlig styrketräning. De kvinnor som vibrationstränade ökade benmassan med 1,5 procent jämfört med kontrollgruppen. Styrketräningsgruppen ökade inte alls. Dessutom ökade muskelstyrka samt balans och hållningen förbättrades markant.

Positiv hormonprofil

I kliniska studier har man tittat på hur kroppens hormoner påverkas av vibrationsträning. Hormonprofilen efter träning med vibrationsplatta motsvarar den man får vid mycket hård träning under lång tid, till exempel vid ett maratonlopp. Exempelvis ökade kroppens tillväxthormon med 460 procent och testosteron med 7 procent medan stresshormonet kortisol minskade med 32 procent. Denna hormonprofil är mycket intressant ur medicinsk synvinkel eftersom den ger en bild av en avslappnad kropp i tillväxtfas. Tillväxthormonerna hjälper kroppens celler att repareras och reproduceras och när stresshormonet sjunker frigörs vårt lyckohormon serotonin som får oss att må bra. Även hormonet

Mindre, smidigare modell. Foto: www.trendrehab.se neurotrofin som hjälper till vid tankeprocessen ökar samt kroppens smärthormon endorfin, vilket hjälper många patientgrupper att kunna träna överhuvudtaget.

Kan det vara skadligt?

Vibrationer som kommer i resonans med kroppens egna organ kan orsaka skador. Detta kan ske på frekvenser under 20 hertz. Det krävs dock lång exponeringstid för att vara skadligt, exempelvis vägarbetare som står många timmar per dag med maskiner som vibrerar. Av denna anledning börjar vibrationsplattan på 30 hertz.

annons - IRRADIA - 180x128 mm_Layout 1 2021-11-20 13:38 Sida 5 Otränade personer kan dock förvänta sig träningsvärk, men det är normalt.

I USA rekommenderas lipödempatienter att prova vibrationsplatta för att minska svullnad och andra symtom först efter att kost, kompression, manuellt lymfdränage och/eller användning av lymfpulsatorer har genomförts.

Som med all annan vård och behandling passar heller inte vibrationsplatta för alla – våra kroppar är olika. Det är viktigt att prova sig fram försiktigt tillsammans med en kunnig leg. vårdpersonal.

Källa: Artikel i Tidskriften Doktorn nr 1, 2005.

Läs mer:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325948 https://assets.researchsquare.com/files/rs-54743/ v1/f8b3b6c6-7366-4678-aabf-1c0801314276. pdf?c=1631853435 https://www.lipedema.net/do-vibration-plates-helplipedema.html https://www.vibrationguide.com/whole-body-vibrationfor-fat-disorders/

MidCare - Medicinsk laser för hemmabruk

Säker behandling av lymfödem, smärta och inflammation....

Nyhet! MidCare har utvecklats specifikt för att möta kraven för säker använd ning vid självbehandling hemma, s.k. Home Care. MidCare har vunnit den prestigefullautmärkelsen reddot för utmärkt produktdesign. Vill ni veta mer så gå in på www.irradia.se/produkter/midcare Välkommen till webshopen www.irradia.se/webshop