Page 1

Inspiration från Sveriges ledande mötesarrangör

Svenska Möten  1 2017

NR

MÖTESSKOLAN

Så imponerar du med Powerpoint TILL SIST

Nya flaskor från Högbergas mikrobryggeri

ARON ANDERSSON

Årets talare samlade in miljoner på Sydpolen

Årets mötes­ trender Expertpanelen är enig – den viktigaste mötesfrågan är VARFÖR?

Aktuellt / Möten med övernattning ökar igen


Färgstarka möten. Vår hörsal, Wallenbergsalen, gör det möjligt för dig att skapa rätt känsla och atmosfär i din presentation och för mötet som helhet.

Belysningen är mycket flexibel och kan styras i sektioner, färgskala och ljustemperatur efter behag.

Lokalen är en ljus och välkomnande mötesmiljö med arkitektritad inredning i nordisk stil. Vridbara fåtöljer med fasta mikrofoner vid varannan plats gör det enklare för dialog och interaktivitet.

Vi har alltid tekniker på plats för att säkerställa kvalitet, som stöd för talare och förstås för dig som kund.

Den stora bildväggen mäter 4 x 2 meter och består av ett antal kuber där flera bilder kan visas samtidigt. Skärmen fungerar lika bra för powerpoint-bilder som för filmer i HD-format. Lokalen är också utrustad med kameror för webbsändning och videokonferens.

Titta in på vår hemsida: www.ivakonferens.se eller kontakta oss på: konferens@iva.se Vi är stolta medlemmar i Svenska Möten.

Så kom och upplev ditt nästa möte i en färgstark, modern och historisk miljö. Och väldigt centralt.

GREV TUREGATAN 16, STOCKHOLM 08–791 30 00

UTVALDA ANLÄGGNINGAR BOKAR DU PÅ SVENSKAMOTEN.SE


Vad vill du läsa mer om i konferensmagasinet Svenska Möten ? Mejla och berätta! redaktion@svenskamoten.se

Välkommen!

Trend, mode eller fluga? Magasinet Svenska Möten ges ut av mötesexperten Svenska Möten, som ägs av cirka 130 anläggningar runt om i Sverige. Postadress Box 816 194 28 Upplands Väsby Webb www.svenskamoten.se E-post redaktion@svenskamoten.se Telefon 0771-505 500

Redaktion

Ansvarig utgivare Sylvia Nylin Koordinator Bibi Rydbacken Produktion Navii Communications Redaktör Peder Edvinsson Art Director Louise Bååth Omslagsfoto Aron Andersson Bylineillustration Rebecca Elfast Tryck Sörmlands Printing Solutions

Annonser Kristina Funck 073-987 60 60 kristina.funck@navii.se

UTVECKLINGSTAKTEN i vårt samhälle är hög, och när det handlar om omvärldsförändringar och utveckling pratar vi ofta om trender. Vid den här tiden på året rasar det in trendrapporter från alla möjliga håll och inom Svenska Möten följer vi kontinuerligt tecken i tiden utifrån olika perspektiv – längre bak i tidningen tittar vi närmare på de mötestrender vi ser för 2017. Men vad är egentligen en trend – en tendens eller en fluga? Och framför allt: vad skapar en trend? En trend börjar med en tanke, en idé eller ett b ­ eteende som accepteras av fler och fler människor. Det blir ett nytt ­beteendemönster som gradvis växer fram under en viss tidsperiod. En trend är inte en fluga som snabbt blåser över utan något som är här för att stanna. En företeelse blir en trend först när en kritisk massa av människor har anammat ett nytt beteendemönster. Men i dag har ordet trend blivit ett slarvigt allmängiltigt uttryck för det som är ”inne” det vill säga mode. Grunden till en ny trend är något som händer socialt, ekonomiskt eller politiskt och i vår tid lyfts ofta fem megatrender fram som de som i sin tur påverkar trender inom olika områden och branscher: förändrad demografi, teknikutveckling, klimat- och miljöförändringar, värderingsförändringar och globalisering. Trendspaning handlar om att förstå historien och beskriva s­ amtiden ­utifrån de enormt stora informationsflöden som vi har tillgång till i dag. Det finns två områden, som är varandras totala motpoler, som jag skulle vilja påstå är grundläggande källor till trendspaningar. Det ena området är konst, mode och arkitektur, det andra är den guldgruva som den offentliga statistiken utgör. De fria konsterna speglar ofta tidiga tecken på förändrade s­ amhällsmönster och många konstnärer försöker hitta svar på vår tids stora frågor. Inom den nationella statistiken återfinns hårda fakta och genom att följa långa tidsserier, rensade för tillfälliga variationer, målas en bild upp över vilka förändringar i samhället som är på gång. På sidan 12 kan du läsa om hur vi har tolkat tecknen i tiden. I våra ­spaningar har jag och några branschprofiler fångat upp fem trender som växt sig starka inför i år. Hör gärna av dig till mig med vilka förväntningar och krav du har på dina möten och om de stämmer överens med våra omvärldsspaningar.

Bokning bokning@svenskamoten.se Telefon 0771-505 500 E-post nyheter@svenskamoten.se Facebook facebook.com/svenskamoten Twitter twitter.com/svenskamoten Instagram instagram.com/svenska_moten Blogg svenskamoten.se/nyheter LinkedIn linkedin.com/company/ svenska-m-ten

Venedigbiennalen är ett bra ställe att trendspana på. Och kan du inte resa till Venedig så funkar även Vårsalongen på Liljevalchs!

”Många konstnärer försöker hitta svar på vår tids stora frågor.”

Sylvia Nylin, vd, Svenska Möten sylvia.nylin@svenskamoten.se

Följ oss! Vill du ha kontinuerliga tips på hur du kan förbättra era möten? Följ oss på vår blogg och i sociala medier.

!

INNEHÅLL Nummer 1 2017  4 Intro

12 Årets mötestrender

6 Poddar som jobbar

21 Aron Andersson

Konferens med övernattning ökar, det är grönt för grönt och checklista för uppstartsmötet.

Allmänbildande tidsfördriv: ­lyssna på en podd.

8 Mötesskolan

Så imponerar du med en ­Powerpoint 2017.

Vår expertpanel har tolkat tidens tecken och kommit fram till att frågan är: Varför?

Utnämnd till Årets talare och nyss hemkommen från Sydpolen.

26 Är(r)ade mötesdeltagare

Rapport från Riksbyggens dag.

28 Aktuellt

Svenska Möten rekommenderas av flest, innesäljchefen ­Marianne Heidenberg och nyheter från anläggningarna.

32 Hitta till oss

Svenska Mötens 130 medlems­ anläggningar över hela landet.

34 Till sist

Nybryggd öl på Högberga. SVENSK A MÖTEN

3


Intro Övernattning – ett av de viktigaste managementverktygen.

Konferenser med övernatt­ ning ökar DAGKONFERENSER i storstäderna har under flera år stått för en stor ökning. Men trenden är bruten, i stället ökar konferenser med övernattning utanför storstäderna. Av en försäljningsökning hos Svenska Möten på totalt 16 procent under 2016 stod konferenser med övernattning för 9 procent. Analysinstitutet Resegeometris undersökning Svensk Konferens & Mötesbarometer för 2016 visar också att 35 procent av de tillfrågade anser att övernattning är viktigt för att få en lyckad konferens. – Siffrorna tyder på att allt fler inser att det personliga mötet är ett av de viktigaste managementverktygen för företag, säger Sylvia Nylin, vd på Svenska Möten. ■

Grönt för årets färg DET INTERNATIONELLA

färginstitutet Pantone utser varje år Årets färg, och färgen för 2017 är den ljusgröna Greenery. Enligt Pantone är det här färgen för nystart, och visst känns den som när vårens första grönska kommer. Men Greenery är inte bara en vårfärg, den sägs passa till såväl pasteller som metalliska toner och höstens mörka jordfärger.

Och som vi var inne på i förra numret av Svenska Möten: grönt är den färg som är lättast för ögat att acceptera, vilket medför att färgen ger en lugnande och uppfriskande effekt. Den används därmed för att skapa en positiv och harmonisk känsla för användaren. ■

DAGS FÖR EGET HOTELL?

Lever drömmen om att driva ett eget hotell på lands­ bygden? I så fall kan vi tipsa om Båven Country Lodge utanför Flen, en anläggning byggd 1969 som nyligen renoverats. 47 rum fördelade på 1 700 kvadratmeter samt kringbyggnader och cirka fyra hektar mark har utrops­ priset 16 miljoner kronor. Kolla in annonsen på Blocket!

FOTO: COLOURBOX

Sajten skillsyouneed.com listar vad som behövs för ett effektivt möte. Sajten har specialiserat sig på att enkelt och tydligt lära läsarna hur man lyckas i livet. Förutom hur man har möten kan man bland annat också lära sig att bli bättre på huvudräkning och att laga mat med barn. SVENSK A MÖTEN

1

Rör till det och bli mer kreativ

I boken Messy: The power of disorder to transform our lives (Riverhead) vänder ­författaren Tim Harford på begreppen genom att hävda att ordning och reda är hämmande för kreativiteten. I stället förordar han mindre struktur och planering för att få bättre resultat.

2

”Mötet ska 1) ha ett tydligt syfte och mål, 2) använda sig av effektiva kommunikationshjälpmedel, 3) vara en kontrollerad situation.” 4

3 boktips

En mer realistisk ledningsgrupp

Författarna Kjell ­Lindström och ­Magnus Dalsvall hävdar i sin ­fjärde bok, Den ­nakna ledningsgruppen ­(Vulkan Media), att ledningsgruppen är ”naken” och inte hinner med att diskutera strategi och framtidsfrågor. I stället levererar de nya verktyg för framtidens utmaningar.

3

Den relationsskapande ledaren

Chefen som kom ut ur sitt rum (Natur & ­Kultur) handlar om hur man som chef kan ­skapa goda relationer på arbetsplatsen. Det gäller relationen mellan ledare och medarbetare – men framför allt hur man kan leda för att medarbetare sinsemellan ska fungera ihop. Det här riskerar annars att bli organisations­ problem. ■


På sidorna 28–33 hittar du fler nyheter från Svenska Möten och utvalda medlemsanläggningar.

Checklista

Sätt agendan för uppstartsmötet Ett uppstartsmöte är din m ­ öjlighet att sätta tonen för ett p­ rojekt. Om du kan s­ kapa en atmosfär av rak kommunikation, öppenhet och teamkänsla har du uppfyllt ditt mål för d ­ etta första möte. Med den här agendan har du stor chans att lyckas.

1

SÄG HEJ Välkomna alla deltagare – och kom ihåg att presentera dig själv. Presentera din agenda och, vid behov, presentera medlemmarna i teamet för varandra.

2

VARFÖR Förklara projektets vision och syfte, vad de förväntade målen och resultatet är – och varför det är viktigt.

3

FOTO: ISTOCK/GETTY IMAGES

TYDLIGGÖR ROLLERNA Syftet med ett uppstartsmöte är inte att lösa detaljer eller specifika actionpunkter. Förmedla bara hur du förväntar dig att teamet ska arbeta.

4

VERKTYGEN Om du använder en programvara för projektledning, tydliggör hur du vill att ­teamet ska samarbeta i plattformen.

5

NÄSTA STEG Se till att alla i teamet vet vilka de första uppgifterna är och hur projekts- och ­tidsplanen ser ut.

Möteshjälten

Svarta tavlan som blev vit BEHOVET AV ATT snabbt skriva upp något så att många kan se det samtidigt har funnits länge. Griffeltavlor var gjorda av svart skiffer och man skrev på dem med krita eller griffel – en ljus och mjuk lerskiffer. Efter stentavlorna kom det vi oftast kallar ”svarta tavlan”. Riktigt fina varianter var gjorda av porslinsöverdragen metall, men plattor målade med svart färg var också vanliga. Och lika ofta var de svarta tavlorna gröna.

Redan på mitten av 1900-talet kom man på att filtpennor med vattenlöslig färg gick att skriva med – och sudda ut – på blanka ytor. Men inte förrän på 1990-talet blev whiteboards dammfria alternativ till svarta tavlan. I dag finns en whiteboard i nästan vartenda mötesrum, ännu har inte nästa generation skrivtavlor – den interaktiva smart­ boarden – gjort så stort väsen av sig. ■

6

SVARA Håll frågestunden på en ö ­ vergripande nivå. Motstå att dras med i en detaljerad ­diskussion om en fråga som inte rör hela ­gruppen.

7

SÄG TACK Att säga tack skapar en trevlig atmosfär och gör att människor känner sig betydelsefulla. Källa: chef.se

FOTO: ISTOCK/GETTY IMAGES

Mobilen avlastar hjärnan DEN SOM ser till att föra in alla mötesbokningar och andra uppgifter i en digital kalender, ständigt uppdaterar sina att göra-listor och vågar lita på att mobil och dator ska påminna om allt får något som forskarna

Evan F. Risko och Sam J. Gilbert i tidskriften Trends in cognitive science kallar cognitive offloading. På svenska kan man kalla det kognitiv avlastning, något som innebär att hjärnan får mindre belastning

och att man kan använda ­tankekraften åt mer k­ reativt arbete. Men forskarna skriver också att hjärnan mår bra av att hålla i gång och att minnes­funktionerna riskerar att förslappas. ■ Källa: Forskning & framsteg 10/2016.

SVENSK A MÖTEN

5


Intro

Tre beroende­ framkallande poddar Med en bra podd i lurarna på bussresan, på promenaden eller i ­bilen behöver du aldrig mer ha en tråkig stund! En bra podd är ­allmänbildande, intressant och underhållande att lyssna på – och ­beroendeframkallande! Här är våra bästa tips i ”poddjungeln”. Text: Bibi Rydbacken

Framgångs­ podden I den här podden får vi möta några av Sveriges mest framgångsrika personer inom en lång rad områden: entreprenörer, idrottsstjärnor, artister, äventyrare, författare och filosofer. På ett inspirerande och motiverande sätt får vi höra deras spännande historier och lära oss mer om hur de nått framgång inom sina respektive områden. Framgångspodden leds av Alexander Pärleros och har över en halv miljon lyssnare varje månad. www.framgangspodden.se

6

SVENSK A MÖTEN

Drivet

Spår

Drivet är en podd där framgångsrika kvinnor intervjuas om sin karriär i öppenhjärtiga och djupgående intervjuer av Josefin Eriksson och Nina Lund. Samtalen handlar om allt från kvinnligt chefskap, drivkraft, utbildning och framgång till utbrändhet, motgång och misslyckanden. Därtill delas tips, inspiration och motivation – från kvinnor till kvinnor. www.drivetpodcast.se

Spår är Sveriges svar på världssuccén Serial. Anton Berg (känd från P3 Dokumentär) och Martin Johnson leder oss genom några av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall, där det finns skäl att misstänka att den som straffats kanske är oskyldig … Spårs granskning av Karla­marksmordet ledde till att Kaj Linna beviljades resning i fallet som han mot sitt nekande dömdes till livtids fängelse för 2004. www.sparpodcast.com

Samtliga poddar finns att lyssna på gratis på exempelvis Acastappen.


UTVALDA ANLÄGGNINGAR BOKAR DU PÅ SVENSKAMOTEN.SE


Mötesskolan

Så imponerar du med dina Powerpoints Brukar du se kvävda gäspningar och fi ­ pplande med mobiler när du klickar fram dina Powerpointsidor? Presentations­experten David JP Phillips vet hur du får dina slides att rocka! Text: Linnea Bolter 5 tips:

D

et är över tre decennier sedan effektivt sätt att stötta budskapet. Bilder är Powerpoint lanserades, dessutom en stark presentationstrend just nu, men ingenting tyder på att men tyvärr är ibland valet av foton eller teckvi har tröttnat på verktyget. ningar omotiverat, anser han: Tvärtom har vi en tendens – Texten går ofta snabbt att skriva, men en att tillskriva våra slides alldeles för stor bra bild kan ta tio gånger så lång tid att hitta. betydelse, anser David JP Phillips, föreläsare Den får gärna ha en symbolisk funktion. Om David JP Phillips och expert på presentationsteknik. Och om inte bilden tillför något kan du lika gärna sidorna dessutom är uselt komponerade skippa den – inflation i bilder är aldrig bra. uppstår fenomenet som han kallar för ”death by Powerpoint”. I stället för att hjälpa dig sänker verktyget FÖR ATT SKAPA riktigt proffsiga sidor behöver också laypresentationen och publiken checkar ut mentalt redan outen vara genomtänkt. Framför allt handlar det om att efter några minuter. skapa en röd tråd som löper genom hela framförandet. – Många verkar inte förstå att de är presentationen, Då uppfattas du som tydlig och proffsig. inte Powerpoint-sidorna. De flesta lägger också 99 – Vill du imponera är symmetrin viktig. Den kan du procent av den viktigaste informationen på sina slides åstadkomma genom att låta samma färger återkomma i stället för att använda dem som en förstärkning till i vissa element eller genom att enbart använda en särframförandet, konstaterar han. skild bildtyp, säger David JP Phillips. Ibland är det svårt att skala ner innehållet på DAVID JP PHILLIPS tycker inte att vi ska sluta använda sidorna, men det finns knep att ta till så att slides som Powerpoint, bara att vi ska göra det smartare och är fyllda med data ändå inte blir för informationstunga. mycket mer sparsmakat. Till att börja med behöver vi – Kontrasteffekten är användbar om du har en tabell helt ändra fokus. Första prio ska alltid vara den egna med många kolumner. Även om du vill visa samtliga, framställningen, därefter kommer verktygen, som pratar du kanske bara om kolumn nummer tre. Då gärna får variera. kan du låta den ha svart text och de övriga grå. På så – Tänk lite användning av blädderblock, lite whitesätt visar du mycket data samtidigt utan att publiken board, storytelling, tid för bikupa – diskussion i små­upplever någon kognitiv överbelastning. grupper – och lite Powerpoint. Vi människor älskar Försök också att variera mängden information på variation! varje sida, tipsar han. Ett annat vanligt misstag är för texttunga sidor. – Satsa på att vara extrem på några sidor men lättSidorna ska över huvud taget inte innehålla hela begriplig på de flesta. I stället för tio slides med mycket meningar – det får publiken att fastna med blicken på data är det bättre att ha tre slides med enormt mycket skärmen i stället för att lyssna på talaren, enligt David data och sju som är enkla att uppfatta. Variationen JP Phillips. Tänk snarare rubriker på cirka tre ord som av det okomplicerade och det svåra blir en perfekt understryker det du vill framhäva. Även bilder är ett ­kombination för hjärnan. ■ 8

SVENSK A MÖTEN

Bli ett Power­ pointproffs Kass på Powerpoint? Grattis! Då har du alla förutsättningar att göra en bra presentation. De som är skickliga på programmet har en tendens att överarbeta sidorna. Satsa på mörka sidor Publikens blickar dras automatiskt mot skärmen när bakgrunden är ljus, om den i stället är mörk står du i centrum. Variera innehållet Se till att upplägget inte blir för statiskt, undvik t.ex. tre punkter på varje sida. Variation håller publikens intresse uppe. Bygg nyfikenhet Förekom en sida genom att antyda vad den innehåller. Krut på presentationen När helhetsupplägget sitter klockrent kan du gå vidare och skapa en Powerpoint. Då är det lättare få till sidor som stöttar det viktigaste.


Viktiga beslut eller stora idéer? Låt de ta form hos oss. Viktiga beslut, utrymme för diskussion, tid för reflektion. Allt är delar av ett stort möte. För oss är alla möten stora oavsett hur många som är med. Och hur många ni än är så har vi lusten, erfarenheten och möjligheten att alltid skapa de allra bästa förutsättningarna för ett lyckat möte. På Runö sitter värdskapet i väggarna och vi stoltserar med ett bageri, restaurang, gym, 220 hotellrum och ett 30-tal mötesrum i olika stilar och storlekar. Du hittar oss på en egen halvö, 30 minuter norr om Stockholm och 40 minuter från Arlanda. Välkommen!

Runö Möten & Events | Näsvägen 100, 184 44 Åkersberga | www.runo.com info@runo.se | 08-555 380 00 | Ideella föreningen LO:s folkhögskola Runö

Förmånliga konferenserbjudanden! www.sundbyholms-slott.se/konferenserbjudanden Dessutom alltid val mellan goda konferensmenyer.

d

Nu me

na

209 skö ! r

bädda

Dags för företagsfest? Champagnefredag: 3/3, 17/3, 31/3 & 28/4 Chokladweekend: 11/3 & 1/4 Mordweekend: 4/3, 10/3, 24/3, 25/3, 7/4, 8/4, 15/4 & 21/4 Skaldjursfredag: 24/2, 10/3 & 24/3 Vinprovningsweekend: 18/3 & 29/4 www.sundbyholms-slott.se/weekendpaket

Romantik eller MORD? KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP

En festlig 1700-tals maskeradbal eller en lyrisk vikingamiddag i slottsvalven?

Just nu 250 kr exklusive moms/person i tillägg till helpensionen (februari-april).

För teambuildingsaktiviteter, se sundbyholms-slott.se/foretagsaktiviteter: Skattjakt, dryckesquiz, hot spa bad, ponnytrav, mordgåta med mera!

info@sundbyholms-slott.se 016 - 42 84 00


I samarbete med HAPPY TAMMSVIK

I ANSLUTNING till den militära hinderbanan finns ett fullt utrustat utegym som gästerna fritt kan nyttja.

SJÄLVKLARA ­bensträckare och ­mycket skratt blir det i konferens­ lokalen KAOS, där ­designen inspirerats av just pingisbordet vid namn CHAOS.

Vintern brister ut i ett porlande vårskratt Happy Tammsvik möter våren med nytt utegym och träningsweekends

Vinter på Happy Tammsvik. Kylslagen luft i varje steg. Mälarens vatten fruset, ­beachvolleyplanen stilla, utomhusgymmet inklätt i tunt frosttäcke. Men bakom hörnet väntar våren och snart kommer isarna att brista ut i ett härligt porlande vårskratt.

I

nne i värmen i mötesrummen studsar högljudda skratt mellan väggarna. Här är humorn inte beroende av årstid, den får ta stor plats i mötet genom alla årstider. Genom att bryta kreativ mark i en strikt kostymerad bransch och vrida om verkligheten har Happy Tammsvik befäst sin position som branschens roligaste mötesplats. – Bokningstrycket framåt är högt och många gäster återkommer. Nu är vår viktigaste uppgift att se till att de fortsätter med det. Och att de som ännu inte besökt oss gör det, säger hotelldirektör Ulrika Bergström och tillägger att gästerna dessutom är de bästa rådgivare som finns. –Vår ambition är att inte lägga alla bra idéer vi får på hög utan direkt göra verklighet av så många som möjligt. Ett önskemål som nyligen förverkligats är ett fullt utrustat utomhusgym i anslutning till den militära hinderbanan. När tjälen l­ ämnar marken kan gästerna möta våren genom att gå armgång, göra marklyft, välta traktordäck och utmana balanssinne och styrka med hjälp av olika redskap. – Hos oss har varje dag ett syfte och det är att se till att våra gäster mår så bra som möjligt. Och det gör vi genom att ge dem de bästa förutsättningarna för kreativitet och glädje i

mötet och göra det lätt för dem att träna, äta gott och göra hälsosamma val. Den happy hälsovisionen kommer även att få drivkraft av olika träningsweekends, som i samarbete med friskvårdsföretaget 8877 kommer att arrangeras under året. Första tillfället är 19–21 maj, då med bland andra kampsportshjälten, stuntmannen och kändis­tränaren Rickard Nordstrand som inspirerande gästinstruktör. – Det blir två dagar fyllda med olika träningspass, teknikövningar, föreläsningar, bad, frisk luft, avkoppling, god mat och dryck. Rättare sagt: en helg för alla som vill utmana sig själva i vardagen, prova på olika träningsformer, inspireras och fylla på med massor av ny energi, säger Ulrika Bergström. Mötesgäster på Happy Tammsvik får även energipåfyllning genom aktiva pauser, som med fördel kombinerar skratt och rörelse. I nya mötesrummet Chaos kan sällskap snabbt växla från strukturerad agenda till kreativt kaos, då det stora runda mötesbordet också är ett pingisbord. – Vi utmanar föreställningen om både mötesrum och om pingisbord. Det kräver mer av hjärnan att spela kring ett runt bord och en match väcker också nya perspektiv på mötet. Ett utmärkt exempel på hur vi genom att förena glädje och aktivitet får gladare

g­ äster som presterar mer och i längden blir både mer lönsamma och lyckligare. Mötessällskap som behöver stillhet och avskildhet kan alltid boka Villa Mälargården, ett stenkast bort. Den vita villan, dold i grönska, har stort lantligt kök, egen kock, inbjudande salonger och utomhuspool för värmande bad året om. Villans blygsamma charm står i stark kontrast till de färgstarka mötesmiljöerna och den spektakulära herrgården. Tillsammans bildar de ett generöst happy place, för alla. ■

HAPPY TAMMSVIK Antal enkelrum: Antal dubbelrum: Max antal bäddar: Antal konferenslokaler: Antal grupprum: Max antal konferens: Restaurang för max: Handikappvänligt: WiFi/trådlöst internet: Möte/konferens Hotell/restaurang

UTVALDA ANLÄGGNINGAR BOKAR DU PÅ SVENSKAMOTEN.SE

Certifieringar

13 92 197 22 17 200 256 Nej Ja


I samarbete med HAPPY TAMMSVIK

UTVALDA ANLÄGGNINGAR BOKAR DU PÅ SVENSKAMOTEN.SE


Mรถtestrender

12

SVENSK A Mร–TEN


Svaret är: Varför? Fler nischade koncept och mer lekfullhet. I år tar vi ett efterlängtat kliv och skapar möten som det slår gnistor om. Här är årets mötestrender. Text: Peder

Edvinsson

Illustration: Jens

Magnusson

SVENSK A MÖTEN

13


Mötestrender

KAN DU TA ETT NEJ? Är du redo att få syftet med ditt möte ifrågasatt? Om svaret är ”ja” – toppen. Chansen är stor att du kommer att älska mötesåret 2017. För i år händer det vi länge hoppats på. I år ifrågasätter vi våra möten på allvar. Bortom tid, kallelser, agendor och allt annat. ”Vad då, på allvar? Så har vi ju alltid gjort”, kanske du tänker. Ja, mycket riktigt har många redan i dag skurit ner på möten som man upplevt inte gjort skillnad. Många har också i sin digitala transformation lyckats effektivisera vissa av sina möten med teknikens hjälp. Men långt ifrån alla är där. Och att minska antalet möten är inte detsamma som att effektivisera dem. Det är inte heller säkert att tekniken erbjuder just det stöd ni behöver. Att ifrågasätta sina möten innebär mycket mer än så. I år handlar mötesåret om att i allt från aktiviteter till kost, övernattningar och resor ställa den stora frågan: Varför? Och vi gör det med två saker i bakhuvudet: syfte och innehåll. Varför har vi det här mötet? Hur ska mötet utformas för att på bästa sätt leda fram till syftet? Det är utifrån denna punkt vi tar avstamp 2017 och ser på möten med skarpare blick och djupare engagemang. I ÅRETS SPANING om mötestrender har vi samlat några av branschens allra mest rutinerade hjärnor. Panelen består av Stefan Hyttfors, talare och föredragshållare, Micke Darmell, möteskonsult och vd på gr8 meetings, Peter Winitsky, vd på Creative Meetings, och Sylvia Nylin, vd på Svenska Möten. Panelen har inte alltid varit överens, det finns tvärtom många tankar som är på kollisionskurs. Men gemensamt är bilden av att vi blir allt bättre på att förstå hur syfte och innehåll hänger samman. Och det är centralt för 2017, eftersom det påverkar allt som har med mötet att göra. Panelen

14

SVENSK A MÖTEN

är också enig om att vi står inför en spännande tid. För det handlar om ett slags omställning när vi nu går från att veta hur det ska göras till att faktiskt göra det. När vi slutar prata om hur många möten vi har och i stället förstår att de är en del i vår arbetsmetod. När vi använder mötet till att röra oss framåt. Kort sagt: i år växlar vi upp och går från ord till handling. I analysföretaget Resegeometris undersöning Svensk Konferens och Mötesbarometer kan man utläsa en försiktigt positiv framtid för mötesindustrin. Prognosen pekar bland annat på att andelen företag som kommer att hålla fler konferenser i år jämfört med tidigare år ökar – fler möten alltså. Ett annat trendbrott är att konferenser med övernattning återigen ökar. Det kan om inte annat tolkas som att mötesanläggningarna är attraktiva och att mötesbokarna värderar tid för informella samtal. Bra! Det är superviktigt. Men det finns andra, mer grundläggande, orsaker till den ljusa bild som målas upp. En är att möten har blivit tydligare som verksamhetsområde för många företag. – Det här har varit en icke-fråga tidigare. Men det som nu sker är ungefär samma sak som skedde med området affärsresor för tjugo år sedan. Man ser på möten ur ett professionellt perspektiv. Rollen som ­Travel manager utvecklas till att bli Travel and Meeting manager, säger Sylvia Nylin på Svenska Möten. DET PERSONLIGA MÖTETS betydelse ökar också när man använder det som ett managementverktyg, när man leder en organisation genom till exempel en kulturförändring. För ett värderingsstyrt företag blir då möten ett slags kitt som håller samman de olika delarna och som man bygger vidare från. – Det pågår ett generationsskifte i värderingar. Och eftersom det är högkonjunktur anställs mycket folk. När dessa introduceras i organisationen är det personliga mötet oslagbart, säger Sylvia Nylin. För att få det här att fungera krävs att vi praktiserar allt vi vet om hur man skapar möten som förändrar. Stefan Hyttfors är övertygad om att vi är inne på rätt väg och att vi blir mer varsamma inför hur vi sköter våra fysiska möten, att vi tydliggör syfte och innehåll. – I takt med att vi kan göra fler saker digitalt ökar också behovet av personliga möten. Det här spiller över på hur våra arbetsplatser kommer att se ut och fun­gera. De är inte nödvändigtvis en plats man producerar saker på. Det är snarare en plats för just möten


och inspiration. Det är viktigt att man förstår det, säger han. Att svenska chefer tillbringar 50 till 80 procent av sin arbetstid i möten är ingen nyhet. Att då och då genomföra ett mindre bra möte går kanske att stå ut med. Men när dåligt blir en vana får det konsekvenser. Därför är det förvånansvärt att nästan ingen har utbildning i möten, anser Micke Darmell. – Börjar man på ett nytt jobb i dag så får man lära sig allt om it-systemen, säljteknik, produkten man säljer och så vidare. Men inte en minut utbildning om möteskultur. Nästan ingen kan det här, säger han. Han sticker inte under stol med att mötesbranschen själva legat steget efter: – Vi är den enda industri där vi inte kan mer om produkten än våra kunder. Vi har inte kompetensen, vi är inte utbildade i möteskultur. Hur ska vi då kunna hjälpa våra kunder att få ROI, return on investment, på sina möten? Det genombrott som nu sker är han den första att välkomna. För det är något Micke Darmell har pratat om i flera år med tusentals människor och i sina föredrag. – Det vi ser nu är att fler och fler anläggningar h ­ åller på att utbilda mötesrådgivare. Och det här innebär att vi kan fånga upp det kunderna frågar efter; att syfte och innehåll ska genomsyra allt som har med mötet att göra, säger han. Enligt Peter Winitsky är en av nycklarna att möten inte längre ses som en kostnad utan som en investering. Därmed ökar också behovet av att utbilda sig i möteskunskap. – ”Kan bäst själv”-mentaliteten håller på att tyna bort, säger han. Syfte och innehåll – två ord som kommer att färga hela mötesåret 2017. Ja, möten är på allas läppar i år. Och vi vet vad vi pratar om. – Möten har blivit trendigt, säger Syliva Nylin. ■

”Börjar man på ett nytt jobb i dag så får man lära sig allt om itsystemen, säljteknik, ­produkten man säljer och så vidare. Men inte en minut utbildning om möteskultur.” Peter Winitsky, vd på Creative Meetings

Spana in årets fem trender på de kommande sidorna! SVENSK A MÖTEN

15


Mötestrender

1 16

SVENSK A MÖTEN

Fler nischade möteskoncept DET ÄR FÖRVISSO inget fel i att kasta yxa och dricka öl. Det kan vara hur kul som helst. Men är det den bästa aktiviteten på er konferens? Ja, på en kick-off är det kanske helt rätt, i alla fall om alla i gruppen kan vara med. Men om syftet med ert möte till exempel är att utveckla kvalitetsarbetet så kommer vi i år att se fler aktiviteter som bättre främjar detta. I takt med att allt fler lägger samman syfte och innehåll ökar både kraven och utbudet av nischade mötesanläggningar och koncept. Särskilt mötesanläggningar som ligger utanför storstadsområdena kommer att bli duktiga på att vässa sina erbjudanden. Så ta reda på ert varför och håll utkik efter specialiserade möteskoncept och anläggningar som förstår syftet och kan hjälpa er att fylla på med relevant innehåll. ■

SPECIALISTER Mötesanläggningar kommer i större ­utsträckning att ­ erbjuda aktiviteter som matchar syftet.


2

Mer lek – på allvar ATT LEKA tillsammans är tillbaka i finrummet. Leken är inte längre bara ett färgglatt lockrop i mötesanläggningarnas annonser. Den är inte till enbart för att ni ska känna er som ett lekfullt företag. Att leka tillsammans hänger samman med det ni vill åstadkomma. Leken är driven av syftet. Om ni till exempel ska förbättra er samarbetsförmåga och identifiera olika roller inom företaget kan en övning med lego vara alldeles ypperlig – och rolig. Lekar och övningar med ett tydligt syfte kommer det att synas mer av. Och här sätts mötesbokarnas kompetens och kreativitet på prov. ■

LEKANDE LÄTT Ibland är syftet med leken helt enkelt att det ska lekas.

SVENSK A MÖTEN

17


Mötestrender

3

Special inte längre speciell ATT VARA VEGAN, lakto-ovo-vegetarian, såld på 5:2-diet eller alldeles rasande allergisk mot chiafrön är inte längre något som betraktas som annorlunda. Det som tidigare varit specialkost har befriats från ”special”-stämpeln. Att tillmötesgå gästernas önskan är något som mötesanläggningarna under många år varit enormt duktiga på. Service och kundbemötande är honnörsord. Skillnaden i år är att gästen inte längre behöver be om ursäkt för att få det som passar på hens tallrik. Upplevelsen vid matborden kännetecknas av att vara inkluderande och intelligent. Du ska komma hem med en ­upplevelse som inspirerar. ■

SPECIALMENY Mattrenderna har blivit så vardagliga att alla inriktningar representeras i u ­ tbudet.

18

SVENSK A MÖTEN


4

Hi-tech blir why-tech DEN TEKNISKA utvecklingen går i rasande fart. Det är lätt hänt att koppla samman attraktivitet med hur snabbt man anammar ny teknik. Men att ifrågasätta möten handlar också om att ifrågasätta formen för dem. Bland annat tekniken. Och när man gör det så kan nyttan med högteknologiska möten växa på ­riktigt. När tekniken blir ett stöd i stället för strul är vi redo för allt som går att drömma om: VR-koncept, hologram eller varför inte sensorer som mäter av deltagarnas sinnesstämning? Ja, science fictiontankarna är inte långt borta. Kanske är den artificiella mötesvärlden lika bra som det personliga mötet. Som tur är behöver vi inte välja. ■

TEKNIKALITETER Vi närmar oss en tid då tekniska hjälpmedel blir till hjälp på riktigt.

SVENSK A MÖTEN

19


Mötestrender

5

Kropp, hjärta och själ – håll­ barhet ”eternal edition” MEDAN MÅNGA mötesanläggningar går mot en tydligare nisch rör sig hållbarhetsbegreppet i en annan riktning. Från att ha handlat om certifieringar, miljödiplom och ekologisk mat växer begreppet till att handla om processer, ledarskap, social hållbarhet och så vidare. Hållbarhetstanken blir gränslös när vi ser holistiskt på begreppet. Och bli inte förvånad om du själv får ladda batteriet till din mobiltelefon genom att koppla den till en motionscykel. ■

20

SVENSK A MÖTEN

MILJÖMEDVETET Hållbarhet kommer att handla om allt från energi till ledarskap.


Aron Andersson

Talaren som nådde Sydpolen 28-åriga Aron Andersson har deltagit i fyra Paralympics, simmat över Ålands hav och bestigit Kebnekaise i rullstol. Nyligen gick ytterligare två av hans drömmar i uppfyllelse: i höstas tilldelades han Stora talarpriset och i december nådde han Sydpolen på skidor. Text: Henrik Blomgren

N

är nioåriga Aron hamnade i rullstol efter att ha opererats för sin cancer bestämde han sig för att inte låta några hinder stoppa honom från att göra det han vill. Hans senaste projekt var att skida 64 mil genom Antarktis och nå Sydpolen.

jobbiga situationer till teamworkbiten och hur det är att jobba så nära varandra under lång tid. Det var också det här med att våga prioritera hälsan och inte pusha på i o ­ nödan om man känner att det inte fungerar. Att korta ner expeditionen var nog ett klokt beslut.

Du kom nyligen hem efter ditt tuffaste äventyr hittills! Hur gick det?

Och innan du reste i väg tilldelades du Stora talarpriset. Hur kändes det?

– Det gick bra! Det var tufft, jobbigt och kämpigt, men det fanns också tillfällen som var helt underbara. Eftersom jag blev magsjuk efter bara några dagar fick vi korta ner expeditionen till drygt 30 mil i stället för 64, men det är fortfarande den längsta sydpolsexpeditionen som har gjorts i en sitski. Målet var att samla in 6,4 miljoner till Barncancerfonden, och det gjorde vi. Var det någon gång under de 22 dagarna som du var nära att ge upp?

– När jag var riktigt dålig och magsjuk var det tufft. Jag minns en kväll när jag låg i tältet och inte kunde sova. Jag låg och kollade på Top Gun i sovsäcken och storgrinade för allting, nedbruten och känslig. Vad tar du med dig från äventyret?

– Allt från hur man fungerar i tuffa och

– Först och främst blev jag oerhört överraskad! Det är en otrolig ära. Jag har haft som mål att vinna ett pris någon gång och bli Årets talare. Att det har gått i uppfyllelse är supercoolt. Har du alltid varit en duktig talare?

– Vissa aspekter har jag kanske varit duktig på, men för mig har det handlat mycket om övning. Jag gör många föreläsningar varje vecka och då blir man duktig till slut. Och om man inte blir det är det kanske dags att lägga ner efter några år. Kan du använda någonting från din idrottsbakgrund i ditt föreläsande?

– Framför allt i det jag talar om, men även runt omkring. Före en föreläsning förbereder jag mig både fysiskt och mentalt som inför ett 1 500-meterslopp. Det tror jag är superviktigt.

Aron Anderson Ålder: 28 år. Bor: I Stockholm. Yrke: Föreläsare, ­inspiratör och äventyrare. Aktuell med: Ä ­ ventyret Pole for Hope och ­ Stora ­talarpriset SVENSK A MÖTEN

21


• • • • • • • • • • •

Lagom avstånd till city så att alla sover kvar Personligt med “Hemma hos”-känsla Sjönära, hotellet har en egen bastuflotte Enkelt boka transport Stockholm T/R Stor rymlig relax med plats för många Allt under ett tak - Smidigt & effektivt 51 enkelrum med 102 bäddar Ha hela hotellet för er själva Ingen begränsning för aktiviteter 9km terrängspår runt sjö Åk kollektivt, pendeltåg 3km bort

Varm och personlig miljö för möten som aldrig vill ta slut, Ring eller besök oss redan idag. Välkommen.

Därför Körunda!

Matlagning med mig..

www.korunda.se

22

SVENSK A MÖTEN

UTVALDA ANLÄGGNINGAR BOKAR DU PÅ SVENSKAMOTEN.SE


ILLUSTRATION: XXXX

Brainlit

”Du är där för att ge dem någonting riktigt bra, inte för din egen skull.” Jag rullar runt och slår mig för bröstet för att få i gång energin och tagga till. Kan alla bli bra talare eller krävs det vissa grund-

”Iförutsättningar? februari ­gjorde vi – En grundförutsättning är att man ska kunna en sömnstudie där vi utmana tittade sig på själv. barnDe i flesta svenskar verkar vara mer räddaklass för attpåtala sjunde eninför folk än för att dö. Om man kan överkomma rädslan tror jag att alla kan lära sig. skolai Malmö.den Där kunde man se att Har du några praktiska tips för hur man kan dynamiskt LEDkomma över den ljus som anpassas efterrädslan? – Omvariationer du talar om något som du kan och är passiodagsljusets nerad över så blir det mycket lättare. Prata från hjärtat förbättrade elevernas och våga vara lös och ledig. Ett annat tips är att fokusera sömn.” på publiken och strunta i dig själv. Du är där för att ge dem någonting riktigt bra, inte för din egen skull. Hur når man ut med sitt budskap?

– Oavsett vilket budskap du har så tror jag att du måste beröra. Du kan läsa upp jättebra fakta från en Powerpoint, men om du vill att publiken ska komma ihåg någonting behöver du lägga in det i en historia eller ett sammanhang. När du kopplar fakta till känslor tar folk med sig det. Hur vill du känna dig efter en riktigt lyckad föreläsning?

– Jag vill känna att publiken har fått med sig någonting och att de går därifrån med mervärde. Att de går därifrån med kunskap och inspiration att ändra sakerna i sitt liv som de vill ändra.

Vann Stora talarpriset Stora talarpriset har delats ut sedan 2014 av företaget P&P Meetings, som bland annat arbetar med kurser för mötesledare, föreläsningar och bokutgivning. I motiveringen till 2016 års s­ eger skrev juryn: ”För sin ­enastående förmåga att b ­ eröra sin publik, att nå fram med sina ­budskap att målmedvetet ständigt utmana sig själv och hjälpa andra till framgång går S ­ tora talarpriset 2016 till Aron Andersson.”

Vad ska du göra härnäst? Några nya äventyr på gång?

– Jag har faktiskt en sorts vision om att fylla Friends Arena och föreläsa för alla högstadieung­domar i ­Stockholm. Det skulle handla om vikten av att våga köra och jobba hårt för det. Det är bara tankar än så länge, men jag säger det till alla så att jag ska bli tvungen att göra det! ■ SVENSK A MÖTEN

23


I samarbete med YASURAGI

UTVALDA ANLÄGGNINGAR BOKAR DU PÅ SVENSKAMOTEN.SE


I samarbete med YASURAGI

Tar mötet bortom fyra väggar, bord och stolar Vad är syftet med mötet, vilka är deltagarna och vad ska ni diskutera? Det är frågor som behöver besvaras om man vill få till ett bra och lyckat möte, säger Florence Cardell, marknads- och försäljningschef på Yasuragi. Text:

Henrik Blomgren

GOD MAT, LYX och trevlig atmosfär i all ära. Men om deltagarna inte får med sig någonting hem kan man fråga sig vad nyttan med mötet var. Sedan starten för tjugo år sedan har man på Yasuragi valt att fokusera på hela människan. En viktig del i arbetet har varit att lyfta mötet utanför den traditionella föreställningen om fyra väggar, bord och stolar. För att guida möteskunderna och skapa de rätta förutsättningarna låter man en projektledare ta hand om varje möte. Projektledaren kan till exempel se till att arbetspassen inte blir för långa och rekommendera väl avvägda pauser så att deltagarna är på topp under hela dagen. Det kan vara korta pausaktiviteter som meditation eller officeyoga, men även längre pass av till exempel Zenergy Vitalize eller närvaroträning ute i den japanska trädgården. – Det låter kanske lyxigt med bad och spa, men det är viktigt att låta hjärnan vila och ta in nya intryck. En stressad hjärna tar kortsiktiga beslut, vilket kan bli kostsamt i längden. – Företagen behöver skapa arbetskulturer som är hållbara, framför allt med tanke på att

YASURAGI Antal enkelrum: Antal dubbelrum: Max antal bäddar: Antal konferenslokaler: Antal grupprum: Max antal konferens: Restaurang för max: Handikappvänligt: WiFi/trådlöst internet: Möte/konferens Hotell/restaurang

Certifieringar

0 191 416 25 15 400 650 Ja Ja

Foto:

Yasuragi

sjukskrivningar på grund av stress har ökat lavinartat. Yasuragi vill vara en del i detta och dela med sig av sin kunskap om hur vi lever hållbart på alla plan, säger Florence Cardell. En annan fördel med att i förväg veta vad mötet kommer att handla om är att man kan skapa dynamik med hjälp av den fysiska miljön. Företaget som ska fira ett bra resultat behöver en annan miljö än företaget som ska diskutera en framtida omorganisation. Och att sitta på rader och titta in i varandras nackar är sällan optimalt. PÅ YASURAGI har man skalat av så mycket som möjligt för att skapa en harmonisk miljö utan för mycket distraherande intryck, men man har även valt att inreda fyra temarum anpassade för olika sinnesstämningar. Florences favorit är det färgglada rummet Manga, som utstrålar kraft och energi och får pulsen att stiga. – Men jag skulle aldrig sitta där om jag ska ha ett feedbacksamtal eller prata om någonting jobbigt. Då skulle jag hellre välja Kabuki, med fåtöljer och mer vardagsrumskänsla i lugnande mörkblå färg. Ett annat knep för att få i gång hjärnan är att byta miljö under dagen. Det kan vara enkla saker som att möblera om, sätta sig i en ring eller ta en femton minuters ”walk and talk” i den omgivande naturen. EN STOR DEL av de möten som hålls på Yasuragi pågår från lunch till lunch med en övernattning. Övernattningen är inte bara för återhämtningens skull, utan också för att den informella tiden är viktig. – Det första många gör när de ska spara pengar är att dra ner på mötena när de egentligen borde göra det motsatta och träffas mer. Då är det bättre att ha färre konferenser, men att man verkligen går på djupet och faktiskt möts. Då får man en längre hållbarhet både i agendan och i individerna. ■

UTVALDA ANLÄGGNINGAR BOKAR DU PÅ SVENSKAMOTEN.SE


Är(r)ade mötesdeltagare

Dagkonferens

Hotel J Nacka Strand

Varje dag bokas tusentals möten i Sverige. Vi har snackat med en av bokarna. Text: Peder Edvinsson Vad är viktigast i ditt arbete med mötesbokningar?

Ulrika Lundmark GÖR: Administratör på Riksbyggen Bostad Stockholm-Uppland. KONFERENSBOKNINGAR PER ÅR: Cirka 20. EN LYCKAD ­KONFERENS FÖR MIG: När man lämnar ­konferensen med en god k ­ änsla i magen. Både att konferensen har varit givande och att ­konferensanläggningen har gjort sitt bästa. Jag vill passa på att tacka all personal som ­arbetar på de olika anläggningarna. De förgyller vår ­konferensdag!

26

SVENSK A MÖTEN

– Min roll som mötesbokare är att lyssna av vad s­ yftet är med mötet, särskilda önskemål om plats eller lokal. Kontakten med Svenska Möten är ett stort stöd i mitt arbete att hitta den rätta lokalen för ändamålet. Hur viktigt är det att ha rätt plats för möten och konferenser?

– Vi är alltid måna om att ha rätt lokal till våra v­ arierande möten och större konferenser. Jag skickar alltid med en detaljerad lista över våra önskemål till innesäljavdelningen på Svenska Möten, som är snabba med att återkoppla med olika förslag. I höstas hade vi en stor konferens för över 100 personer, och vi föll för Skogshem & Wijk som vi fick som förslag och gick vidare och bokade. Det blev ett lyckat val. Och när ni bokade Hotel J på Nacka Strand, vad var ni ute efter då?

– Vi skulle ha en dagkonferens för tio personer, och Hotel J ligger vackert beläget vid vattnet och bjöd på fina lokaler och trevlig service. Hur mycket hjälp tar ni av Svenska Mötens ­tjänster?

– En hel del. Jag vänder mig till vår trevliga kontaktperson Anneli Rydén för mer specifika frågor angående Svenska Mötens tjänster.

Beställde du bullar eller något mer nyttigt till eftermiddagsfikat?

– ”Hälsans år” är ett tema vi har haft under ett år på Riksbyggen med fokus på personalens hälsa. Det innebär att vi redan i konferensförfrågan nämner att vi vill ha ett nyttigare alternativ än godis och bullar. Det har uppskattats! ■


&

When generations come together Expressen Leva & Bo 26/11 2016

Allt om Mat Vinspecial 2016

GP 24/7 2016 SVD, 28/10 2016

FYND

Håkan Larsson, Mitt i, 2/2 2016

91 p av 100

KÄLL

NYHET! 74190 Masi Bell’Ovile, 110 kr, 750 ml. Alkoholhalt 13%. Beställningssortiment. Hittar du inte vinet i butiken kan du be personalen beställa hem det. 5123 Masi Campofiorin, 120 kr. 750 ml. Alkoholhalt 13%. (Finns även i 375 ml och 1500 ml.) 2345 Masi Amarone Costasera 2011, 296 kr. Alkoholhalt 15% (finns även i 375 ml, 1500 ml och 3000 ml).

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem

vinunic.se

A

N

VI

S

TI P

VI

R

KÄLLA R

N

Wine Spectator 30/4 2016


Aktuellt

Kolla in den nya webben på svenskamoten.se!

Svenska Möten är mest rekommenderat Viljan att rekommendera Svenska Möten för andra har aldrig varit större. Det visar en undersökning från Resegeometri där Svenska Möten också får högst NPS bland svenska bokningsbolag, resebyråer och hotellkedjor.

N

et Promotor Score (NPS) är en metod för att mäta kundlojalitet. Genom att fråga kunderna ”Hur troligt är det att du skulle rekommendera följande företag till en vän/kollega?” vilket besvaras på en skala 0–10 mäts antalet som svarar 9 eller 10. Sedan förra årets undersökning har Svenska Mötens NPS (Net Promotor Score) ökat från 10 till 21, en ökning som är den högsta i branschen. På Svenska Möten ses resultatet som ett kvitto på att det kundfokuserade arbetet gett ett tydligt resultat. – Vi underlättar vardagen för ­mötesbokaren, säger vd Sylvia Nylin. – Genom ett samtal via t­ elefon, mejl eller chatt får kunderna tillgång till Sveriges främsta expertis på ­mötesanläggningar och vi är snabba på att matcha kundens behov med rätt mötesplats och eventuella tilläggstjäns-

ter – som transport, talare, aktiviteter, hjälp av eventbolag och liknande. Andra punkter som är avgörande för kundnöjdheten är enligt Sylvia: • Mötesledaren erbjuds checklistor, tips och färdiga mötesmodeller med mera. • Alla fakturor för dina konferenser skickas från Svenska Möten, vilket förenklar administrationen och kostnadsöversikten. • Avtalsägare (Travel & Meeting Manager) får varje månad en uppföljning så att organisationen ges en helhetsbild över organisationens alla möten och kostnader. ■ Fotnot:* Analysföretaget Resegeometris undersökning Svensk Konferens och Mötesbarometer genomförs varje år bland konferensinköpare på ett urval av svenska företag. Respondenterna är antingen beslutsfattare eller delaktig i beslut, planering eller inköp av företagens konferensarrangemang. Undersökningen genomfördes under perioden 30 september till 7 november 2016. Totalt deltog 901 kvalificerade beslutsfattare.


Kolla in vår film I höstas hade vår nya reklamfilm premiär. Budskapet Platsen gör skillnad är ständigt aktuellt – gå in och titta på filmen på vår kanal på youtube.com, sök på Svenska Möten. ■

Hej medarbetare! MARIANNE HEIDENBERG TITEL Innesäljchef. ÅLDER 42 år. BOR I Upplands Väsby.

Vilken är din roll på Svenska Möten?

– Jag är ansvarig för innesäljavdelningen samt ingår i ledningsgruppen.

Hur länge har du arbetat på Svenska Möten?

Chatta med oss SNABBASTE SÄTTET att få svar från Svenska Möten är genom chatten som finns på svenskamoten. se. Klicka på pratbubblan så dyker det upp en chattruta där någon av våra innesäljare tar tag i ditt ärende. Konferensförfrågningar och information om anläggningar är bara några exempel på ämnen som chatten tar hand om. Vi på Svenska Möten är beredda att ta oss an dina frågor via chatten mellan klockan 8.00 och 17.00 alla vardagar. ■

– Jag började här den 1 december, så jag är helt ny.

Vad arbetade du med dessförinnan?

Visste du att du kan boka ditt möte snabbt och enkelt online? Gå in på svenskamoten.se så möts ni snart!

Använd ­smarta mötesstrategier Efter mer än 35 år i ­branschen vet vi på Svenska Möten vilken kraft det finns i rätt ­utförda möten. Med vår expertis kan vi erbjuda strategiska och värdeskapande lösningar för alla typer av företag och organisationer. Vi ­guidar dig till de smartaste mötesstrategierna för just ditt företag. ■

– Senast kommer jag från Scandic, där jag arbetade med Revenue Management i åtta år. Dessförinnan har jag arbetat som bokningschef/konferenschef både på ­privata anläggningar och i större hotellkedjor. Totalt har jag arbetat nästan 20 år i hotellbranschen.

Vilka erfarenheter har du med dig som du har nytta av i dag? – Jag har haft många ­ lika roller, men har ­arbetat o ­mycket med utvecklings­ frågor och eftersom ­Svenska Möten är i en expansiv fas så är denna erfarenhet ­värdefull.

Vilket är ditt bästa mötestips?

Ta temperaturen på ditt företags möteskultur UNDER MÖTEN & EVENTS på Kistamässan den 22-23 februari, bjuder vi på Svenska Möten på gratis coachning i samarbete med Micke Darmell och Antoni Lacini. I vår hörna Live Coach Corner kan du fråga oss vad du vill om möten. Oavsett om din fråga är strategisk för just ditt företag eller mer generell hjälper vi dig vidare under ett enskilt coachande samtal. Varmt välkommen till vår hörna, du hittar oss i G12. ■

– För att möten ska vara effektiva är syfte, mål och agenda mycket viktiga och att samtliga deltagare är informerade om dessa i ­förväg och har förberett sig. Att välja en miljö som speglar mötets syfte är också viktigt.

Vad uppskattar du som gäst på en mötesanläggning? – Ett personligt bemötande och de små detaljerna.

SVENSK A MÖTEN

29


Aktuellt

Du vet väl att alla anläggningar på uppslaget och många fler går att boka via Svenska Möten ? Besök svenskamoten.se eller ring 0771-505 500!

Sveriges ledande mötespartner Svenska Möten är en medlemsorganisation för drygt 130 noga utvalda konferensanläggningar. Vi brinner för mötet och för att våra kunders syften, mål och visioner ska uppfyllas. Det gör vi med hjälp av 35 års branscherfarenhet, framåtanda, ständig kunskapstörst och fantastiska mötesanläggningar. Samtliga anläggningar har passerat Svenska Mötens tuffa, unika klassificeringssystem och är Svanenmärkta eller medlemmar i Svanens nätverk. Här återfinns kvalitativa storstads- och mötesanläggningar, herrgårdar och slott med kreativa mötesmiljöer. Vi förmedlar snabb och ­smidig konferensbokning och hjälper till med arrangemang, tips och råd för ett bättre möte. Följ oss gärna på facebook.com/svenskamoten. Och läs mer och inspireras på svenskamoten.se.

Utvalda anläggningar Svenska Möten är den enda kedjan i Sverige som har ett klassificeringssystem som bedömer konferenser och möten. Vår klassificering utgår från två bedömningsområden – Möten/Konferens och Hotell/ Restaurang – och bygger på närmare 250 kontrollpunkter. Endast de anläggningar som klarar kraven kan titulera sig ”Utvald av Svenska Möten”.

Säkerhet Som en del i Svenska Mötens klassificering ingår högt ställda krav inom området säkerhet. De an­läggningar som uppfyllt de uppsatta kraven erhåller Svenska Mötens säkerhetsdiplom. Säkerhets­certi­ fieringen omfattar cirka 60 kontrollpunkter.

Miljö Alla konferensanläggningar som är medlemmar i Svenska Möten är Svanenmärkta eller medlemmar i Svanens nätverk. Alla logianläggningar som är medlemmar i Svenska Möten är Svanenmärkta. För dagkonferensanläggningar utan egen restauration finns i dag inte Svanenkriterier, då de bedöms ha en relativt liten miljöpåverkan. Däremot ställer Svenska Möten krav på dagkonferensanläggningar utan egen restauration att vara medlemmar i Svanens nätverk.

Kontakta oss Svenska Möten, Box 816, 194 28 Upplands Väsby Telefon: 0771-505 500 Mejl bokningen: bokning@svenskamoten.se Mejl redaktionen: redaktion@svenskamoten.se Webb: svenskamoten.se

30

SVENSK A MÖTEN

Siggesta Gård bygger ut INOM TVÅ ÅR vill Siggesta Gård på Värmdö i Stockholms skärgård erbjuda 60 rum och 130 bäddar, alltså en fördubbling av det utbud som finns i dag. Det är både existerande hus som byggs om och rena nybyggen det handlar om. Ägaren Olof Stenhammar har också ansökt om att få ändra detaljplanen för Siggesta By ändrade för att gå i mål med byggplanerna. ■

Köp en svit på Riviera i Båstad

HOTEL RIVIERA STRAND i Båstad invigdes redan 1932 och återuppstår snart i ny fräsch tappning när hotellet kompletteras med två nya byggnader i tre plan samt ett poolhus. Förutom den anrika historien är det speciella med Hotel Riviera Strand att du som gäst kan bo i din egen svit – här kan du nämligen som företag eller privatperson köpa en svit som du själv förfogar över tre månader per år, övrig tid hyr hotellet ut sviten. ■

Snart nybakat på Villa Fridhem Villa Fridhem i Åby i Östergötland fortsätter att växa. I somras påbörjades utbyggnaden av den s­ tora herrgårdsbyggnaden på husets båda gavlar. Där kommer det att finnas en ny matsal, ett nytt konferensrum samt ett stort och nytt kök med eget bageri. Arbetet beräknas vara färdigt under våren 2017. ■


Facebook: facebook.com/svenskamoten Twitter: @svenskamoten / twitter.com/svenskamoten Blogg: svenskamoten.se/konferens/motesrum/blogg Instagram: @svenska_moten / instagram.com/svenska_moten

WEEKENDTIPS I VÅR! Våra konferensanläggningar är under vardagarna scenen för ­arbetsamma möten och viktiga aktiviteter. På helgerna byter många av dem skepnad och riktar fokus mot mat, dryck, träning och annat skoj. Här är ett axplock av det som händer på dem i vår.

Jägarexamen i ett nafs Knistad Herrgårds jägarexamen är en ­succé. Betyget från ­eleverna ligger på 4,8 av 5 och borde k ­ unna ­konkurrera om högsta placeringen bland Sveriges jägarutbildningar. Kanske är det närheten till allt som

l­ igger bakom framgången; ­herrgården ­ligger bara en t­ imme från Göteborg och alla ­kursmoment görs på anläggningen – den egna skjutbanan finns till exempel bara 150 meter från boendet. Det kan också vara så

Här hittar du fler helgtips!

enkelt att det är maten som avgör, m ­ iddagarna och l­uncherna som ­serveras är tillredda av passionerade kockar och av lokala, närodlade råvaror. Om du vill bli jägare på tre dagar är sista datum för vårens kurser den 6 ­ –9 april.

Vinhelg på lundaslätten På Flädie Mat & Vingård norr om Malmö har man producerat vin sedan 2007, såväl rött som vitt, ­mousserande och rosé. På helgerna har vingården ­weekendpaket med vinprovning då du som gäst kan f­ ördjupa dig i druvans värld samtidigt som du njuter av livet i fridfulla, avkopplande omgivningar.

Träna längdskidor i Högbo En bra teknik gör det lättare att njuta av s­ kidturen. På Högbo Brukshotell utanför Sandviken ger ­rutinerade instruktörer tips och råd för att göra din längdskidåkning både roligare och effektivare. Boka in helgen 11–12 mars för god mat och ­nyttig träning.

Kosta Boda Art Car Experience Den 28–30 april förvandlas det småländska ­glasriket till ett centrum för bilar, då sportbilar, veteranbilar och ombyggda bilar samlas till Art Car Experience vid Kosta Boda Art Hotel. Kombinera ”bilkonsten” med god mat och dryck och upplev den prisbelönta spaavdelningen.

Träningshelg i Nacka Runös nyrenoverade konferenslokaler

PÅ RUNÖ MÖTEN & Events är alla möten

stora – inte minst de små. På halvön i Roslagen norr om Stockholm har man nu gjort det ännu enklare att ha dessa typer av mindre, mer privata möten då hotellhuset Smeden har fått tre nya konferenslokaler. Det största rummet, med stora fönster i två väderstreck, har plats för upp till 30 personer i öar. Intill ligger ett styrelserum med plats för tolv personer och ett tredje rum där du kan krypa upp i soffan och låta idéerna flöda.  ■

Är du sugen på lite extra inspiration eller behöver du ta en paus från all vardagsstress? Passa i så fall på att åka i väg en helg och njuta av träning, föreläsningar och spa. ToppHälsa anordnar en härlig ­träningshelg den 18–19 mars där du bland annat får svänga på höfterna tillsammans med ­Nathalie Bergqvist, yoga med Sara Renman och inspireras av föreläsning med Simon Sköld och Karin Magnusson. SVENSK A MÖTEN

31


Hitta till oss

På svenskamoten.se kan du titta närmare på alla medlemsanläggningar!

Utvalda anläggningar i Sverige Här hittar du våra utvalda konferensanläggningar. Du kan också söka upp dem på svenskamoten.se. Våra utvalda anläggningar är tydligt markerade med Svenska Mötens sigill. Behöver du hjälp att planera ditt möte, tips, råd eller information är du alltid välkommen att ringa oss. Telefon: 0771-505 500 Mejl: bokning@svenskamoten.se STOCKHOLM Anläggning Ort Antal, Antal, konferens bäddar 7A Centralen Stockholm 150 0 7A Odenplan Stockholm 300 0 7A Strandvägen Stockholm 100 0 1909 Sigtuna Stads Hotell Sigtuna 60 46 Almåsa Konferens Västerhaninge 110 120 Bergendal Meetings Sollentuna 160 148 Blue Hotel, Elfviks Udde Lidingö 150 90 Bommersvik Konferens Järna 200 147

FAGERUDD KONFERENS Ort Antal enkelrum Antal dubbelrum Max antal bäddar Antal konferenslokaler Antal grupprum Max antal konferens Restaurang för max antal Handikappvänligt WiFi/trådlöst internet 

Möte/konferens

Hotell/restaurang

Enköping 21 39 130 8 18 135 125 Ja Ja

Certifieringar Svanen

c/o Häringe Slott Västerhaninge 150 124 Citykonferensen/Ingenjörshuset Stockholm 200 0 Djurönäset Konferens & Hotell Djurö/Värmdö 450 550 Engsholms Slott Mörkö 60 88 FågelbroHus Värmdö 85 103 Grand Hôtel Stockholm 650 447 Gällöfsta Konferens Kungsängen 150 104 Gällöfsta Konferens Sthlm City Stockholm 110 0 Görvälns Slott Järfälla 60 72 Happy Tammsvik Bro 200 197 Hotel J Nacka Strand Nacka Strand 160 316 Hotell Kristina Sigtuna 126 84 Hotell Skeppsholmen Stockholm 100 89 Hufvudsta Gård Mat & Möten Solna 100 0 Högberga Gård Lidingö 120 89 IVAs Konferenscenter Stockholm 150 0 Krusenberg Herrgård Uppsala 90 75 Körunda Golf och Konferenshotell Ösmo 120 102 Lejondals Slott Bro 110 123 Lundqvist & Lindqvist Klara Strand Stockholm 110 0 Lundqvist & Lindqvist Tändstickspalatset Stockholm 57 0 Lustikulla Konferens & Event Stockholm 250 0 Långholmen Konferens Stockholm 80 254

32

SVENSK A MÖTEN

Anläggning Ort Antal, Antal, konferens bäddar Münchenbryggeriet Stockholm 1 000 0 Nalen Stockholm 430 0 Nio Rum Stockholm 80 0 Näringslivets Hus Konferens & Restaurang Stockholm 250 0 Piperska Muren Stockholm 320 0 Runö Möten & Events Åkersberga 600 228 Sandhamn Seglarhotell Sandhamn 140 200 Siggesta Gård Värmdö 535 64 Sigtunahöjden Hotell och Konferens Sigtuna 180 127 Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens Sigtuna 180 84 Skepparholmen Nacka Saltsjö-Boo 140 144 Skogshem & Wijk Lidingö 500 233 Skåvsjöholm Möten & Upplevelser Åkersberga 110 107 Smådalarö Gård Dalarö 100 89 Stallmästaregården Solna 90 98 Stockholm City Conference Center Stockholm 1 362 0 Stora Brännbo Konferens och Hotell Sigtuna 200 123 Sånga-Säby Svartsjö/Ekerö 310 260 Såstaholm Hotell & Konferens Täby 130 143 Thoresta Herrgård Bro 100 72 Utsikten Meetings Nynäshamn 450 404 Victory Hotel Stockholm 50 72 Villa Aske Konferenser Bro 170 129 Villa Brevik Lidingö 140 100 Villa Källhagen Stockholm 80 72 Villa Mälargården Bro 30 31 Vår Gård Saltsjöbaden Saltsjöbaden 300 182 Waxholms Hotell Vaxholm 55 65 Wenner-Gren Center Stockholm 180 0 World Trade Center/WTC Stockholm Stockholm 170 0 Wärdshuset Lasse Maja Konferens & Fest Järfälla 240 380 Yasuragi Hasseludden Saltsjö-Boo 400 416 Östergårds mat, fest & möten Danderyd 100 0

HIGH COURT Ort Antal enkelrum Antal dubbelrum Max antal bäddar Antal konferenslokaler Antal grupprum Max antal konferens Restaurang för max antal Handikappvänligt WiFi/trådlöst internet Möte/konferens

Hotell/restaurang

Malmö 0 0 0 10 12 200 160 Nej Ja


MÄLARDALEN, DALARNA, SÖRMLAND, ÖSTERGÖTLAND Anläggning Ort Antal, Antal, konferens bäddar Aronsborgs Konferenshotell Bålsta 475 388 Bomans Hotell i Trosa Trosa 80 86 Båsenberga Hotell & Konferens Vingåker 110 100 Conventum Örebro 3 000 0 Fagerudd Konferens Enköping 135 100 Friiberghs Herrgård Örsundsbro 100 108 Färna Herrgård Skinnskatteberg 120 101 Gimo Herrgård Gimo 110 145 Green Hotel Tällberg 250 180 Hennickehammars Herrgård Filipstad 120 104 Högbo Brukshotell Sandviken 200 223 Krägga Herrgård Bålsta 350 69 Lastberget Konferens & upplevelse Bålsta 130 130 Schenströmska Herrgården Ramnäs 133 70 Sundbyholms Slott Eskilstuna 280 209 Trosa Stadshotell & Spa Trosa 100 70 Vadstena Klosterhotel Vadstena 500 144 Vidbynäs Nykvarn 150 164 Vildmarkshotellet Kolmården 400 482 Villa Fridhem SPA & Konferenshotell Norrköping 80 100 Villa Långbers Tällberg 90 96 Vårdnäs Stiftsgård Brokind 100 130

VICTORY HOTEL Ort Antal enkelrum Antal dubbelrum Max antal bäddar Antal konferenslokaler Antal grupprum Max antal konferens Restaurang för max antal Handikappvänligt WiFi/trådlöst internet Möte/konferens

Hotell/restaurang

Certifieringar Svanen, White Guide

GÖTEBORG, VÄSTKUSTEN

Stockholm 14 31 72 8 3 55 55 Nej Ja

ASPENÄS HERRGÅRD Ort Antal enkelrum Antal dubbelrum Max antal bäddar Antal konferenslokaler Antal grupprum Max antal konferens Restaurang för max antal Handikappvänligt WiFi/trådlöst internet 

Möte/konferens

Hotell/restaurang

Lerum 43 69 180 12 21 240 200 Ja Ja

Certifieringar Svanen

SKÅNE, MALMÖ, ÖRESUND, SMÅLAND Anläggning Ort Antal, Antal, konferens bäddar Barsebäck Resort Järavallen Löddeköpinge 120 200 Brösarps Gästgifveri & SPA Brösarp 120 72 Ekebacken Hotell & Konferens Markaryd 125 90 Flädie Mat & Vingård Bjärred 130 57 Fredensborgs Herrgård Vimmerby 130 130 Grand Hotel i Lund Lund 250 128 Hestraviken Hotell och Konferens Hestra 65 100 High Court Malmö 200 0 Hooks Herrgård Hok 300 239 Hotel Skansen i Båstad Båstad 320 330 Hotell Gässlingen Skanör 50 55 Hotell Mossbylund Skivarp 120 90 Hotel Riviera Strand Båstad 160 664 Hotel Rusthållargården Arild 100 110 Karlaby Kro Östra Tommarp 40 44 Kosta Boda Art Hotel Kosta 220 220 Margretetorps Gästgifvaregård Hjärnarp/Ängelholm 275 116 Norregård Hotell & Konferens Falsterbo 74 74 Ronneby Brunn Hotell Ronneby 500 550 Sankt Gertrud Konferens Malmö 360 0 Stiftsgården Åkersberg Höör 120 75 Torekov Hotell Torekov 150 108 Ystad Saltsjöbad Ystad 325 276 Örenäs Slott Glumslöv 390 228

Anläggning Ort Antal, Antal, konferens bäddar Arken Hotel & Art Garden Spa Göteborg 800 262 Aspenäs Herrgård Lerum 240 180 Bohusgården Hotell & Konferens Uddevalla 500 500 Ny Falkenberg Strandbad Falkenberg 300 272 medlem! Folkets Hus Konferens Göteborg 700 0 Gothia Towers Göteborg 1 500 2 700 Grand Hotel Alingsås Alingsås 220 152 Gullmarsstrand Hotell & Konferens Fiskebäckskil 170 142 Hindåsgården Konferens & Spa Hindås 170 129 Hjortviken Konferens Hindås 100 117 Hällsnäs Konferens & Affärsklubb Mölnlycke 60 60 Knistad Hotell och Konferens Skövde 300 165 Kurorten Mösseberg Falköping 70 70 Marstrands Havshotell Marstrand 252 210 Nääs Fabriker Hotell & Restaurang Tollered 100 130 Sankt Jörgen Park Resort Göteborg 230 174 Stenungsbaden Yacht Club Stenungsund 450 429 Möte/konferens Två Skyttlar Örby 120 90 Varbergs Kusthotell Varberg 220 288 Villa Maritime Marstrand Marstrand 100 120

GRAND HOTEL ALINGSÅS Ort Antal enkelrum Antal dubbelrum Max antal bäddar Antal konferenslokaler Max antal konferens Max antal restaurang Handikappvänligt WiFi/trådlöst internet 

Alingsås 24 88 198 8 220 250 Ja Ja

Hotell/restaurang

SVENSK A MÖTEN

33


Till sist

Nybryggt på Högberga Det fanns redan en vinfabrik och osttillverkning. Nu har Högberga Gård på Lidingö börjat brygga öl också. Text: Peder

V

Edvinsson

arför började ni brygga öl, Tanja Askrabic, marknadschef? – Man skulle kunna säga att det var helt naturligt för oss. Vi har en massa passionerade människor hos oss som hela tiden vill testa nya saker och utveckla verksamheten. Vi har redan en vinfabrik, vi gör vår egen blåmögelost, vi stoppar korv och har ett eget bageri – jag tror att våra gäster förväntar sig att vi ska gå vidare på det närproducerade. Hur arbetar ni med ölproduktionen? – Vår bryggmästare Martin Klefeldt experimenterar mycket hela tiden och kommer upp med egna recept på klassiska öltyper som alla i personalen smakar av. Om en provbryggning på cirka 20 liter resulterar i något riktigt bra så brygger vi mer och serverar det till våra gäster – många av våra gäster kommer till oss just för mat- och dryckesupplevelsen och blir förstås positivt överraskade när det vid varje besök finns något nytt att prova. Hur funkade de första sorterna? – Riktigt bra! De två första ölen var klara i

34

SVENSK A MÖTEN

Foto:

Högberga Gård

december, vår Julöl och vår Winter Ale. Julölen tog snabbt slut – men vi är också ett mikrobryggeri med betoning på mikro, just nu kan vi göra ett par hundra flaskor av varje sort. Hur går ni vidare? – Två nya sorter blev klara i slutet av januari – Guldrush, som är en fruktig golden ale och Panacé, en ljus belgisk ale. Ambitionen är att få fram en samling recept som vi sedan brygger regelbundet. ■

Högberga Gård Historik: Konferensanläggningen på Lidingö byggdes av konstmecenaten Klas Fåhraeus 1911. Konferensmöjligheter: Tio konferensrum och tio grupprum. OS-medaljör i personalen: Gastronomiske ledaren Tommy Eriksson har tre guld från Mat-OS.


BISTRO

GUIGAL BRA KÖP! Dagens Nyheter 29/4 2016

BÄSTA KÖP! Allt om Vin nr 5 2015

SvD, 15/9 2015

Nr 71947. Côtes du Rhône Blanc 110 kr. 750 ml. Alkoholhalt 13,5%.

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet UTVALDA ANLÄGGNINGAR BOKAR DU PÅ SVENSKAMOTEN.SE

vinunic.se

Nr 2011. Côtes du Rhône Rouge 110 kr. 750 ml. Alkoholhalt 14%.


B PORTO BETALT AVS: Svenska Möten Box 816 194 28 Upplands Väsby

Stora möten – Stora möjligheter Där havet möter landet, och skärgården möter staden, erbjuder vi rum för små och stora möten. Här finns allt ifrån intima miljöer till stora salar. Men ljuset och förmågan att släppa in naturens skönhet har de alla gemensamt.

Vi trivdes mycket bra hos er! Vi njöt av miljön, rummet vi konfererade i, er underbara konst och vår trevliga och intressanta konstvisning samt den ooooooootroligt välsmakande maten, vi var mätta hela helgen efter vår vistelse hos er… En extra eloge till den trevliga och servicemindade personalen i matsalen! Inger Kjellgren, Bromma Stadsdelsförvaltning

Allt har varit superbra på Vår Gård! Ett superproffsigt ställe och man känner sig alltid trygg! På Vår Gård är det toppen rakt igenom. Maria Westling, Riksbyggen.

VÅR GÅRD, DITT MÖTE

Jag har varit på Vår Gård på kurs i två dagar, kommit hem och är fortfarande i ett totalt lyckorus! Vilket ställe vid vattnet med så fin arkitektur och enastående mat samt efterrätter. En säng som gör att man sover bättre än någonsin, underbar och rolig personal och all konst… man får nästan nypa sig i armen för att tro allt det här är på riktigt! Stort tack till all personal, detta är bästa konferensanläggning jag varit på och jag har varit på många. Suzanne Hansen, White Arkitekter.

www.vargard.se bokning@vargard.se

”På Vår Gård funkar allt, finns allt och allt går att fixa. Mat och underbara bakverk i världsklass fulländar På Vår Gård funkar allt, finns allt och allthela går att fixa. upplevelsen. Jag kan varmt rekommendera Mat och underbara bakverk i världsklass fulländar Vår hela Gård för alla typer av konferenser.” upplevelsen. Jag kan varmt rekommendera Vår Gård för alla typer av konferenser. Lena Johansson Lena Johansson, Lorensbergs Konsulter för Swedbank Lorensbergs Konsulter för Swedbank.

Konferenser nära havet nära stan. www.vargard.se

UTVALDA ANLÄGGNINGAR BOKAR DU PÅ SVENSKAMOTEN.SE

Profile for Svenska Möten

Svenska Möten Magasin nr 1 2017  

UTVECKLINGSTAKTEN i vårt samhälle är hög, och när det handlar om omvärldsförändringar och utveckling pratar vi ofta om trender. Vid den här...

Svenska Möten Magasin nr 1 2017  

UTVECKLINGSTAKTEN i vårt samhälle är hög, och när det handlar om omvärldsförändringar och utveckling pratar vi ofta om trender. Vid den här...