Page 1

SVENSKA LOTTAKÅREN – FÖR KVINNOR SOM VILL BIDRA TILL ETT SÄKRARE & TRYGGARE SAMHÄLLE

#3 2013

”Det är väldigt viktigt att det finns frivilliga organisationer som Lottakåren i Sverige.” SID 14-15

SIKTET INSTÄLLT PÅ

REVINGEHED Brinnande engagemang och Lottakårens framtid

SID 18

Flickor lever farligare än soldater

SID 8-9

SID 4

SID 10-13

Minnen från Lottasommaren


Tack! Till alla som skänkt pengar till Svenska Lottakårens utbildningsverksamhet!

Vill du också hjälpa till? Sätt in ditt bidrag till bankgiro 289-6868. Alla gåvor över 500 kronor får ett omnämnande i denna spalt.

Vi har skänkt 500 kronor eller mer:

800 kr Stockholms flyglottakår 916 kr Hakarp-Huskvarna lottakår 1 000 kr Storviks lottakår 3 517 kr Vikens lottakår 11 995 kr Örebro lottakår

28 448 kr Danderyds lottakår


Ledare SID 3

I korthet SID 4-6

Ögonblicket

Intensiva dagar på tjejlägret Trotsa motståndet. SID 7

Porträttet

Ungt Forum om framtiden och intresset för att stärka unga tjejer. SID 8-9

Reportaget

Häng med till Revingehed och läs om vad som hände på sommarens olika utbildningar. SID 10-13

Från styrelsen

Nytt betalningssätt för medlemsavgiften 2014 introduceras. SID 19-20

Det var en gång...

I fokus

Om Lottakårens samarbeten med andra myndigheter. Vad gör vi? Vad innebär det? SID 14-15

Anslagstavlan

Tipsen för en maximalt mysig höst.

SID 21

Landet runt

Bland höstens händelser märks marknad, bowling och filmvisning. SID 22-23

SID 16-18

Tack för en härlig sommar! Vilken fantastisk sommar vi har haft! Gassande sol, minimalt med regn och glada och nöjda elever på våra sommarskolor. Jag hade förmånen att besöka skolan på Revingehed. Det är alltid spännande att få göra en djupdykning ner i elevernas vardag. Grundkursen i Ledningsstöd var som vanligt fulltecknad. GU-F hade bra uppslutning - med tanke på hur många sådana utbildningar som finns spridda över landet och året. Rookie-utbildningen för våra unga lottor var också fylld till bredden. I Karlskrona genomförde vi, förutom GU-F, också två fullsatta utbildningar i UGL och i Försvarsmaktens ledarskap. Vi examinerade också nya instruktörer i Ledningsstöd och Kocktjänst. Den enda utbildningen som inte går så bra är fältkocksutbildningen. Detta trots ett skriande behov hos Hemvärnet. Det pågår just nu ett arbete tillsammans med Hemvärnet för att försöka komma tillrätta med tjänstens attraktionsvärde. Jag vill

med bestämdhet påstå att vi i Svenska Lottakåren har gjort allt vi kan för att marknadsföra fältkocksutbildningarna och därför försöker vi nu att analysera andra bakomliggande faktorer vilka vi lottor nödvändigtvis inte råder över. Jag vill också passa på att skicka ett stort tack till våra medlemsrådgivare! Jag har under sommaren från olika lottor bara hört lovord över den här nya satsningen. Snabba, trevliga och oerhört hjälpsamma! Kontaktuppgifter till rådgivarna hittar du på vår hemsida. Slutligen vill jag hälsa alla funktionärer som blivit antagna till höstens funktionärskonferenser varmt välkomna! Det kommer bli två spännande helger där vi tillsammans ska hjälpas åt att föra vår organisation in i framtiden.

annette rihagen,

Rikslottachef annette.rihagen@svenskalottakaren.se s3


I KORTHET

Flickor lever farligare än soldater ”I Kongo är det farligare att vara flicka än soldat.” Det konstaterar Läkartidningen som i en uppmärksammad artikel beskriver hur våldtäkt, tortyr och förnedring används som vapen i krigsföring. Majoriteten av offren är barn och kvinnor. Sedan 2003 har Svenska Lottakåren belyst problematiken 2 miljoner genom projektet Ögat. Alla Så många flickor och kvinnor insamlade pengar går, via UN i Demokratiska republiken Women, till verksamhet för Kongo beräknas ha blivit utsatta kvinnor i Demokratiska våldtagna sedan kriget bröt republiken Kongo. Ge ditt bidrag ut i slutet av 90-talet. på svenskalottakåren.se Läs läkartidningens artikel på lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2013/08

Den senaste officiella överlämningen av insamlade pengar till Ögat skedde på riksstämman 2010. Då överlämnade Svenska Lottakårens beskyddare, Kronprinsessan Victoria, de insamlade pengar till UN Women.

Hurra för alla frivilliga! Boka upp den 5 december i kalendern! Det är nämligen dagen då ideellt arbete uppmärksammas och firas i hela världen. FN står bakom dagen och vill lyfta fram ideellt arbete och de så kallade milleniemålen: åtta mål för en bättre värld. Mer än varannan svensk engagerar sig i frivilligt arbete. Tillsammans med England och Holland är Sverige de mest frivilligengagerade i Europa. Det måste firas! Vilken dag passar bättre än internationella frivilligdagen den 5 december? Passa på att uppmuntra dig själv och de andra lottorna i kåren. Vissa konditorier tar fram en ”frivilligbakelse” där en del av försäljningspriset går till den lokala frivilligcentralen. Ät gott och gör gott på samma gång! För fler tips gå in på frivilligcentralerna.nu.

FN:s milleniemål

1. Halvera jordens fattigdom och hunger 2. Se till att alla barn får gå i grundskola

Fler kvinnor intresserade av GMU

3. Öka jämställdheten mellan kvinnor och män

Av de som anmält intresse att göra GMU, Grundläggande militär utbildning, under 2013, är 20 procent kvinnor. Under tiden med värnplikt gjorde cirka fem procent lumpen, och sedan den frivilliga grundutbildningen infördes har allt fler kvinnor intresserat sig för Försvarsmakten. 2011 var de kvinnor som anmälde intresse 14 procent och 2012 var siffran

4. Minska barnadödligheten

s4

lottanytt 3 2013

19 procent. Detta rapporterade Arbetarbladet i augusti. Svenska Lottakåren ser att nästa utmaning är att få kvinnorna att fullfölja sina utbildningar och att intressera sig för tjänstgöring. Lottanytt kommer att fortsätta bevaka siffrorna och granska vad som gömmer sig bakom dem.

5. Förbättra mödrahälsan 6. Stoppa spridningen av hiv och aids 7. Säkra en hållbar utveckling 8. Öka samarbetet kring bistånd och handel Läs mer på millenniemalen.nu


I KORTHET

Nytt uppdrag för Försvarsberedningen

Lena Hallin.

Sveriges första kvinnliga general

Försvarsberedningen har fått i uppdrag av regeringen att analysera det svenska försvaret och lämna förslag för hur det ska bedrivas efter 2015. I förslaget ska bland annat en insatsorganisation med omedelbart åtkomliga förband utredas. Andra viktiga delar i analysen är omvärldsbevakning, utvecklingen av de samarbeten som det svenska försvaret deltar i och den framtida personalförsörjningen. Även det civila försvaret berörs i uppdraget. Försvarsmaktens förmåga att stödja samhället vid allvarliga olyckor och fredstida krissituationer ska analyseras och troligt är även att frivilliga försvarsorganisationers förmåga att stödja samhället ryms inom uppdraget. Försvarsberedningens rapport ska redovisas senast den 31 mars 2014.

För första gången i Försvarsmaktens historia blir en kvinna general. Från och med hösten 2013 tillträder lena hallin posten som chef för ledningsoch underrättelseavdelningen på produktionsledningen. Den nya rollen innebär att hon ska leda den strategiska utvecklingen inom ledningssystemområdet och företräda myndigheten i ledningsfrågor. – Jag ser fram emot mitt nya jobb som jag tycker är ett oerhört viktigt område för hela Försvarsmakten, säger Lena till forsvarsmakten.se.

Försvarsmakten får ökade anslag Regeringen vill höja anslaget till förbandsverksamheten i höstens budget. Sammantaget blir höjningen 500 miljoner kronor fram till 2017. – Pengarna ska satsas på personal och övningar. Det kommer säkert behövas mer insatser för att behålla personal i Försvarsmakten framöver, sa försvarsminister karin enström till Rapport i september.

88

personer deltog i årets Sagamarsch,

som gick mellan svenska Skalstugan och norska Sul. Marschen arrangerades i Frivilliga Försvarsorganisationernas Samarbetskommittés anda, med deltagare från olika frivillig­organisationer. Ett tiotal av dem var lottor.


I KORTHET

foto: privat

Hallå där!

Ingela Kläringe, före detta förbundslottachef för Upplands lottaförbund, som efter 22 år pensionerar sig från tjänsten som kårchef för Örbyhus lottakår. text: Sofia Brattwall

Ingela Kläringe Ålder: 67 år. Familj: Gift med Bengt, 2 barn, 2 bonusbarn, 4 barnbarn och hunden Sally. Fritidsintressen: Handarbete, fixa i trädgården, hunden och Lottakåren såklart. Gör: Pensionerar sig men kommer fortsatt att vara aktiv inom den lokala kåren. Därför blev jag lotta: För gemenskapens skull. Jag var nyinflyttad i Örbyhus och ville gärna få lite nya kontakter.

s6

lottanytt 3 2013

Hur känns det att lämna stafettpinnen vidare? – Det känns bra. Min efterträdare är väl insatt i vad som behövs göras och jag kommer att fortsätta finnas som ett stöd för kåren lokalt eftersom jag är mån om att den ska fungera. Vad kommer du att sakna mest? – Människorna såklart! Jag anmälde mig till Lottakåren just för att jag ville skaffa väninnor, och det gjorde jag verkligen. Trots att jag går i pension så kommer jag fortsätta att vara aktiv på ett hörn. Eftersom jag gillar handarbete så ska jag fortsätta tillverka det och hjälpa till att sälja dem på juloch sommarmarknader. Berätta om ett starkt lottaminne. – Jag var med och startade det så kallade Cinderellaprojektet där vi hyrde hela Cinderellafärjan och bjöd in nästan alla frivilligorganisationer i Sverige. 1 600 deltagare lärde sig om krisberedskap och fick information om vilka åtgärder som bör tas vid varje eventuell händelse. Jag har även engagerat mig i krishanteringspsykologi och varit med och fått igång utbildning inom det på förbunds- och kårnivå.

Vilken har varit din största utmaning? – Det var när jag som nybliven förbundslottachef fick överta materialet som berörde lotta­ förbundet. Materialet bestod av en låda i en garderob, fylld med papper i en enda oordning. Det fanns inte ens en protokollpärm. Först efter lång tid och mycket arbete fick jag igång allt igen och det var tur att styrelsen fanns som stöd. Har du någonting du vill hälsa till alla lottor där ute? – Ja, jag vill hälsa att de ska jobba hårt och vara rädda om Lottakåren. Se till så den fungerar för vi behövs i samhället. Till de blivande lottorna säger jag, tveka inte. Det är så roligt att vara lotta och det finns så mycket man kan göra. Att vara lotta är en livsstil. En gång lotta, alltid lotta…


ÖGONBLICKET

Vänner för livet

1 2

Självförsvar, femkamp och övningar i självkänsla och självförtroende. Det var minst sagt en intensiv vecka för årets deltagare på lägret Trotsa motståndet. Deltagare Sara Herdebrant berättar: berättat för: Sofia Brattwall foto: Therese Öström

1. På väg till femkampen. 2. Avskedsmiddagen var lite sorglig men mest rolig. Vi åt gott och dansade efteråt. 3. Baskethopp var extremt jobbigt. Vissa försökte gå och hoppa snett. En tjej gjorde till och med kullerbyttor. 4. Vattenballongvolleyboll var den absolut roligaste grenen. Det gällde att inte bli blöt.

3

4

Trotsa Motståndet Representanter från Fryshuset leder övningar i självkänsla och självförtroende. en . s e l ä ar

er på sm

.s ww ven w

Trotsa Motståndet är ett sommarläger för tjejer mellan 15-18 år, som hålls på Gotland varje år. Förutom aktiviteter genomförs samarbetsövningar och ledarskapsutbildning.

alottak sk

”Det hela började med att jag satt framför datorn och funderade på vad jag skulle göra i sommar. Då hittade jag lägret Trotsa motståndet på Tjauls Gård utanför Visby. Jag blev intresserad eftersom jag ville åka någonstans där det fanns mycket aktiviteter. Och aktiviteter hade de verkligen! Vi besökte Lummelundagrottorna, tävlade i femkamp, red och lyssnade till föreläsningar om självkänsla. Någonting som jag tar med mig från lägret är att inte döma människor för lätt och att se mitt eget värde. En dag hade vi femkamp hela dagen och då cyklade vi runt mellan olika stationer. Grenarna krävde både fysik och taktik, så alla hade chans att vinna. Det jag är mest nöjd över är att jag klarade av alla aktiviteter trots att jag inte är särskilt stark eller atletisk. På lägret har jag skaffat mig nya kompisar som jag hoppas på att få träffa igen på nästa tjejläger, eller i höst på Svenska Lottakårens ungdomskonferens. Jag har bjudit hem några som ska hälsa på mig och då ska jag visa Västkusten för dem.”

Läs mer på svenskalottakaren.se. s7


PORTRÄTTET

engagerade tj

säkrar fram

Det har gått ett drygt halvår sedan det nya ungdomsrådet Ungt Forum träffades första gången. Lottanytt har pratat med Towe Alperud, Therese Öström, Tanja Wirholm och Nicole Sundin om deras engagemang, driv och om Svenska Lottakårens framtid. text: Sanna Jurelius foto: Privat

M

in första fråga till medlemmarna i Ungt Forum är vad som driver dem. Genast nämns ord som förändring och utveckling. Det handlar om det positiva både i att utvecklas själv och att se andra utvecklas och göra framsteg – något som de alla har gjort med hjälp av Lottakåren.

Berätta om hur medlemskapet har utvecklat er! Gud, jag har växt så mycket på kort tid. Jag har förstått att jag behövs för att saker ska gå runt. Jag har lärt mig tro på mig själv och att jag kan saker jag inte trodde jag kunde. tanja: Jag har träffat underbara vänner och gått utbildningar. Därigenom har jag utvecklat mina goda sidor och fått större insikt i vad jag är bra på och vad som kan förbättras. towe:

Det är många lottor som pratar just om den personliga utvecklingen som kåren bidrar med. Håller ni andra med? s8

lottanytt #3 2013

nicole: Ja, absolut. Jag var väldigt blyg innan och nervös för att åka iväg själv på saker. Den första lottakursen jag kom in på var Military Weekend i Umeå. Jag tog modet till mig och åkte dit. Det var det bästa jag gjort. Jag fick helt fantastiska vänner som jag fortfarande har kontakt med och vi umgås mycket. Idag jobbar jag som gruppledare på ett trädgårdsföretag och är inte ett dugg blyg längre. therese: Jag känner igen mig i det Nicole säger. Alla medlemmar och utbildningar har bidragit till att jag har gått från att vara en blyg, försiktig tjej till att idag vara väldigt trygg och framåt! Detta ser jag även i tjejerna jag möter på exempelvis tjejlägret.

”Lottakåren ska vara det självklara valet då en ung tjej väljer fritidsverksamhet” 

therese öström

Vad har Lottakåren betytt för er utanför organisationen? therese: Lottakåren har alltid varit raka motsatsen till mitt vanliga liv. Tidigare jobbade jag på industri, med monotont arbete. Via Lottakåren fick jag förmågan att planera, strukturera och hålla igång hjärnan. Det byggde upp ett intresse för sådana frågor hos mig, så när jag bestämde mig för att studera föll lotten på personalvetare.


PORTRÄTTET

jejer

mtiden Ledarskapsutbildningarna har gett mig förståelse för hur jag själv samspelar med andra människor och hur samarbeten kan förbättras. nicole: I mitt arbetsliv har jag haft stor nytta av ledarskapsutbildningarna jag har gått. Jag har gått Unga kvinnor i ledning, Introduktion i Försvarsmaktens ledarskap samt UGL-kursen, som många företag skickar sina anställda på. tanja:

En av era uppgifter i ungdomsrådet är att få fler ungdomar intresserade av Lottakåren. Hur gör ni då? tanja: Genom att visa hur mycket jag själv brinner för organisationen hoppas jag att jag kan tända någon annans låga. Jag har jobbat som instruktör tre år i rad på tjejlägret Trotsa motståndet, där jag haft direktkontakt med tjejer. Det har varit jättekul. Towe var en av mina elever och nu sitter vi i ungdomsrådet tillsammans. Det ser jag som ett bevis på att det vi gör under kurserna skapar ett engagemang hos andra tjejer att fortsätta inom Lottakåren och att ta för sig av vad som erbjuds. från de andra tjejerna. De är överens om att det bästa sättet att få andra intresserade är att berätta om sina egna positiva erfarenheter. När jag frågar vilka personer de tror behövs till Lottakåren svarar de enstämmigt: alla! Och lika överens är de om att Lottakåren behövs i samhället, både idag och i framtiden. Där ingår ungdomarna: de ÄR framtiden. nicole: Samhället förändras hela tiden precis

tanja får medhåll

Tanja Wirholm

Nicole Sundin

Therese Öström

Towe Alperud

Ålder: 24 år. Bor: Lund. Gör: Studerar till civilekonom. Varit lotta sedan: 2007

Ålder: 28 år. Bor: Sala. Gör: Studerar till hälsovägledare. Varit lotta sedan: 2000

Ålder: 22 år. Bor: Stockholm. Gör: Jobbar som gruppledare, är landskaspingenjör. Varit lotta sedan: 2011

Ålder: 18 år. Bor: Stockholm. Gör: Studerar till möbelsnickare. Varit lotta sedan: 2013

som synen på kvinnors roll i samhället. Lottakåren är där för att utbilda och ge gemenskap åt kvinnor. Vi ska se till att stärka kvinnor att känna sig trygga i sig själva. towe: Vi hjälper till med saker som folk inte tror att vi hjälper till med i samhället, och det måste finnas även i framtiden. therese: Lottakåren behövs för att bygga ett tryggt samhälle och för att utbilda tjejerna att ta för sig och bli framtidens ledare. s9


REPORTAGE

Full fart på revingehed Kamouflera tältet så att ingen kan se det, övningsskjuta och avkoda hemliga meddelanden. Missade du sommarens utbildningar? Ingen fara. Här får du ett smakprov på vad som hände på Ledningsstödsutbildningen, GU-F och Rookie på skånska Revingehed. Text: Sofia Brattwall Foto: Åsa Siller

S

olen står högt på himlen och bränner het mot det gula teglet på barackerna. Sneda skuggor ligger över skjutbanan som väntar på att rookiedeltagarna ska avsluta sin lunch. Ett tillfälligt lugn har lagt sig över regementet men så fort den sista tallriken är renskrapad så vaknar Revingehed till liv. Det är 19 tjejer som tar plats på skjutbanans kortsida och lyssnar till ledarens instruktioner. Att övningsskjuta är ingen lek och deltagarna har, via övningar och prov, fått bevisa att de är redo att hålla i ett skjutvapen. elin tengelin är 18 år och går rookieutbildningen för andra gången. Första gången var hon bland de allra yngsta men nu är det tvärtom och hon har därför fått ta mer ansvar över de yngre. Skjutövningen är rolig, men egentligen tycker Elin att den är lite överskattad. – De flesta tycker att skjutningen är det roligaste men jag gillar att utmanas på andra sätt, till exempel när vi kamouflerade tältet. Då samlade vi grenar, mossa och gräs och såg till

s 10

lottanytt #3 2013

att tältet smälte in i omgivningen. Jag tycker också att det är roligt att marschera men det gäller att dricka mycket i den här värmen. En gång svimmade en av tjejerna och det var tur att vi hade fått grundläggande sjukvårdsutbildning så vi kunde ta hand om henne på rätt sätt. Jag har alltid varit en idrottstjej så jag hade hoppats

”En gång svimmade en av tjejerna. Det var tur att vi hade fått sjukvårdsutbildning så vi kunde ta hand om henne på rätt sätt” på ännu mer fysisk utmaning, men det är ju bra att det är rätt snällt så alla kan delta, säger Elin. när skjutövningen är över är det dags för rookiedeltagarna att gå in skolhuset för att


Övningsskjutning är ett av huvudblocken både i Rookie och GU-F. Här är det deltagarna från GU-F som ligger på rad och siktar mot måltavlan.

få en liten inblick i vad deltagarna i Grundkurs Ledningsstöd sysslar med. Där inne råder febril aktivitet. Telefoner ringer, meddelanden skrivs ner och radiomeddelanden skränar i högtalaren. På väggarna hänger kartor och framför en av dem står eva dogan. Hon har precis skiftat från radiotjänst till karttjänst och det är hennes uppgift att markera ut på kartan var de olika förbanden befinner sig. Eva gick GU-F-kursen för två år sedan och intresset för att organisera och analysera har nu fört henne vidare till ledningsstödskursen. Deltagarna gör sitt bästa för att ta emot och

analysera all information som kommer in via dator, telefon och radio. Signalisten skriver ner meddelandena och stabsassistenten loggför händelser och besökare. Trots att informationsflödet är en del av en iscensatt övning så är momenten verklighetstrogna. De förbereder deltagarna på att kunna stödja ledningen med information så att de kan fatta rätt beslut. – Det är viktigt att rätt person får rätt information så vi måste kunna sålla i det stora informationsflödet. Sedan ska informationen vidareförmedlas ut till förbanden och det ska noga loggföras, visualiseras och lägesbestämmas på kartan. Ett av de roligaste tillfällena var s 11


REPORTAGE

Elin Tengelin går Rookie för andra gången. Hon tycker det är roligast att kamouflera tältet och att marschera.

Det är svårt att träffa mitt i prick, men efter mycket övning kommer Rookiegruppen närmare och närmare Bulls Eye.

För att få överblick på krigssituationen är det viktigt att ha koll på var fienden och de egna förbanden befinner sig. Eva Dogan markerar på kartan.

när självaste rikslottachefen, annette rihagen, kom på besök och ställde frågor om övningarna. Då fick vi verkligen anledning att visa oss från vår bästa sida, säger Eva. i gräset, utanför fönstret,

skymtar Eva kursdeltagarna från GU-F, Grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal. I skuggan från huset har de sjukvårdsutbildning under ledning av sjukvårdsutbildare margaretha carlemalm. cajsa håkansson är en av deltagarna och är vad man kan kalla en ny-gammal lotta. När hon var 12 år introducerades hon till den lokala Lottakårens ungdomsavdelning och blev snart medlem men på grund av andra intressen, under tonårstiden, gick hon senare ur kåren. De s 12

lottanytt #3 2013

senaste åren har hon funderat mycket på att gå med igen och i våras gjorde hon slag i saken. – Jag saknade Lottakåren och dess värdegrund som liknar min egen. Jag har en vision om ett tryggt samhälle och jag tycker att kåren är danande för karaktären, säger Cajsa. sjukvårdsutbildningen är ett av de stora blocken under GU-F-utbildningen och Cajsa tycker att det är spännande att lära sig hur man ska tänka och handla om en kamrat skulle bli sårad. Deltagarna får följa LCABCDE-listan* och genom att öva på varandra lär de sig bland annat att stoppa blödning och undersöka andning. Förutom sjukvårdsblocket får GU-F:arna även göra vapentjänst, utföra fysövningar och


Cajsa Håkansson tar en välbehövlig fikapaus. Kaffet serveras som vanligt i Försvarets egna pappmuggar.

*LCABCDE-listan

Listan som ska följas vid händelse av skadad stridskamrat vid krigssituation. L: Location. Säkra skadeplatsen. Undersök hur omgivningen ser ut. Finns det direkta faror där den skadade finns? Flytta i så fall den skadade.

”Vi är ett härligt gäng mellan 22 och 47 år. Den mixen fungerar utmärkt och jag har fått ta del av olika sorters erfarenhet, kompetenser och energier.”

lära sig om Lottakårens värdegrund. Att arbeta i grupp är det mest givande för Cajsa, att tillsammans kämpa och stötta varandra när någon är svag. – Kurschefen berättade att många får en dipp det tredje dygnet, men jag fick min vid frukosttid den sjätte dagen. Jag har arbetat som arbetsterapeut i många år och är van vid att vara den som brukar coacha andra. Att istället få vara den som fick stöd och uppmuntran var en värdefull erfarenhet för mig. Vi är ett härligt gäng mellan 22 och 47 år. Den mixen fungerar utmärkt och jag har fått ta del av olika sorters erfarenheter, kompetenser och energier. Jag kommer fortsätta att hålla kontakten med många av dem, säger Cajsa.

C: Critical Bleeding. Finns det stora, blödande sår som är livshotande? Lägg i så fall om dem med tryckförband eller liknande. A: Airways. Undersök om den skadade har fria luftvägar. Skapa öppen luftväg. B: Breathing. Andas den skadade? Hur? Undersök genom att

Cajsa Håkansson Ålder: 38 år Bor: Mölndal Gör: Gruppchef i social resursförvaltning, Göteborgs Stad Varit lotta sedan: Ett halvår nu, men även ett par år som tonåring På Revingehed: GU-F

Eva Dogan Ålder: 47 år Bor: Västra Frölunda Gör: Driver två egna företag

se, lyssna och känna. C: Circulation. Förebygg cirkulationssvikt. Har personen någon puls? Några synliga yttre blödningar? Skydda mot avkylning. D: Disability. Medvetandekontroll. Tala med personen. Bedöm efter olika medvetandegrader.  E: Exposure /Environment. Undersök kroppen efter andra skador. Se till att isolera den skadade från kyla. Åtgärda eventuella skador på lämpligt sätt. 

Varit lotta sedan: 2011 På Revingehed: Ledningsstödsutbildning

Elin Tengelin Ålder: 18 år Bor: Stockholm Gör: Studerar teknikprogrammet på gymnasiet Varit lotta sedan: 2011 På Revingehed: Rookie

s 13


I FOKUS

samarbeten

Svenska Lottakåren har många samarbeten med olika myndigheter och organisationer. Men vad är det egentligen vi gör och vilken betydelse har våra insatser? Följ med på en djupdykning hos våra tre största samarbetspartners bland de civila myndigheterna. Text: Sofia Brattwall Illustration: Anna Hänström

MSB

Vilka ser till att olyckor hanteras på rätt sätt och Myndigheten för vilka tänker till för att samhällsskydd och förebygga att dessa olyckor beredskap: inte sker igen? Det är MSB som ligger bakom dessa processer genom att samverka, stötta och ställa krav på kommuner, länsstyrelser, landsting, myndigheter och räddningstjänst. På detta sätt utvecklas samhällets förmåga att hantera olyckor och risker och varje år delar de ut stöd till olika frivilligorganisationer i landet, bland annat till Lottakåren.

s 14

lottanytt #3 2013

Tack vare stödet kan vi fortsätta rekrytera och utbilda lottor för att göra gott i samhället. – Det är väldigt viktigt att det finns frivilliga organisationer, så som Lottakåren, i Sverige. När det krisar sig så måste man mobilisera de resurser som finns i samhället och allt för ofta har man märkt att de offentliga resurserna inte räcker till. Det är därför vi stöttar utbildning av frivilliga, eftersom samhället får så mycket bra från dem, säger tommy arnesson, samordnare för frivilliga försvarsorganisationer.


SSM

Har du någon gång röntgat dig hos en tandläkare? Besökt Strålsäkerhets­ ett solarium? Använt el som myndigheten kommer från kärnkraft? Då har du med andra ord kommit i kontakt med strålning på ett eller annat sätt. I Sverige är det SSM som ansvarar för att de verksamheter som använder sig av strålning följer reglerna och tar sitt strålsäkerhetsansvar. Myndigheten kontrollerar, granskar ansökningar och bidrar med expertkunskap och råd inom området strålning. Lottakåren har under flera år utbildat och rekryterat lottor för insatser vid gräsprovtagning i händelse av radioaktivt nedfall.

”När det krisar måste man mobilisera de resurser som finns i samhället. Ofta har man märkt att de offentliga resurserna inte räcker till. Då behövs organisationer som Lottakåren.” ett nytt samarbete där lottorna ska bistå ledningscentralen vid övningar och skarpa lägen. hanna ölander gür, utredare vid SSM, berättar att det som ligger till grund för samarbetet är kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan 2011. Då var Strålsäkerhetsmyndigheten tvungna att arbeta dygnet runt i tre veckor för att bland annat bistå utrikesdepartementet och svenska ambassaden i Japan. Efter insatsen dokumenterades en rad förbättringsbehov, bland annat resursstärkning av samband- och servicefunktionen samt inom

nu påbörjas

den administrativa stabsfunktionen. Detta för att kunna klara av att ha krigsorganisationen etablerad under längre perioder. – Ett arbete med att rekrytera stöd från Lottakåren inleddes senare under 2011. Nu i september håller vi den första kursen för ett tiotal lottor som ska få lära sig vad det innebär att arbeta i ledningscentralen. Deras uppgifter kommer bland annat att innebära stöd av arbetet med protokollföring, diarieföring och bemanning av växeln, förklarar Hanna Ölander Gür.

PTS

Det är PTS som säkerställer att det råder konkurrens mellan leverantörer av tjänster Post- och tele­ styrelsen och nät så att vi konsumenter får ta del av ett brett urval av elektroniska kommunikationstjänster. Myndigheten ger tillstånd för postverksamhet och ser till att elektronisk kommunikation fungerar och garanterar användarens säkerhet och integritet. Lottakåren utbildar lottor för insatser i den Nationella Telesamverkansgruppen. Det är ett frivilligt samarbetsforum som ska se till att den elektroniska kommunikationen fungerar vid extraordinära händelser. ulf hellström, som är konsult i krishantering på PTS, var med och startade upp samarbetet för fem år sedan, efter att de upplevde ett stödbehov i samband med stormen Gudrun. – I händelse av en allvarlig kris finns det lottor som kan hjälpa till och utgöra kansli i telesamverkansgruppen som består av svenska teleoperatörer. Vi utför övningar några gånger om året och tanken är att lottorna ska hålla ordning, författa rapporter och utföra annat sekreterarjobb. Det är tryggt att ha lottorna som stöd och vi ser dem som fullvärdiga medarbetare, säger han. s 15


ANSLAGSTAVLAN

foto: jonath mathew

Njut av hösten – i biomörkret Höstmörker och biomys är en god kombination. Trenden att gestalta historiska personligheter håller i sig, och det bjuds på flera svenska produktioner. Här är fyra nya filmer som du inte bör missa i höst.


Diana Premiär 4 oktober Den 31 augusti 1997 omkom prinsessan Diana i en bilolycka vid Pont de L’Alma-tunneln i Paris. I filmen skildras de två sista åren innan den tragiska olyckan, med fokus på Dianas relationer med hjärtkirurgen Dr. Hasnat Khan och miljardärsonen Dodi Fayed. Med Noomi Watts i titelrollen lär vi känna den nästan mytomspunna prinsessan av Wales. Välgörare, diva, ikon, olycksfågel eller äktenskapsbrytare? Se själv och avgör. Mig äger ingen Premiär 8 november I Mig äger ingen får vi följa Lisa som växer upp med sin kärleksfulla, och alkoholiserade, pappa i 70-talets Västerås. Det s 16

lottanytt 3 2013

Mikael Persbrandt spelar försupen farsa i Mig äger ingen. är en berättelse om bleknande ideal, klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Med en god portion humor får vi följa med på Lisas resa genom uppväxten och hennes kamp för att kunna behålla bilden av sin pappa som en hjälte. Filmen baseras på Åsa Lindeborgs kritikerrosade och självbiografiska bok med samma namn. Skumtimmen Premiär 27 september En ung pojke försvinner spårlöst från norra Öland på 70-talet och ses aldrig mer. Pojkens mamma anklagar sin egen pappa för sonens försvinnande. 20 år har gått när pappan ringer sin dotter och berättar att en av pojkens sandaler hittats. Han ber henne

foto: alexandra aristarhova

Sångerskan Edda Magnason gör debut som skådespelerska då hon gestaltar Monica Zetterlund i nya filmen Monica Z.

foto: laurie sparham

Monica Z Premiär 13 september Många svenskar känner till jazzikonen Monica Zetterlund, men desto färre känner till hennes historia. I Monica Z skildras hennes liv från lugnet i Hagfors till de stora scenerna i USA. Vi följer henne genom framgång och motgång. ”Ett lingonris i ett coktailglas”, beskrev Tage Danielsson henne som. Kanske blir det mer tydligt vad han menade när vi ser filmen.

Naomi Watts som Diana. komma tillbaka till Öland för att bistå honom i efterforskningarna kring pojkens försvinnande. Lena Endre och Tord Peterson spelar huvudrollerna i denna filmatisering av Johan Theorins debutroman med samma namn.


ANSLAGSTAVLAN

I samband med Almedalsveckan i juli började Svenska Lottakåren att Twittra. Via Twitter ska vi framför allt kommunicera vår egen verksamhet. Vi ska också delta i dialoger kring ämnen och frågor som Svenska Lottakåren är engagerade i, exempelvis krisberedskap och processer eller politiska beslut inom försvars- och säkerhetsfrågor. Genom att vara aktiva på Twitter kan vi även uppmärksamma beslutsfattare, journalister och övriga som är aktiva i twitterflödet på att vi finns och vad vi gör.

foto: bertil wiktorsson

Nu finns vi på Twitter! i

Tova (Lotta Zetterström), Didrik (Johan Widerberg) och Kaj Husell (Helge Skoog).

Ta en titt i SVT:s arkiv

Följ oss på twitter.com/lottakaren eller @lottakaren. När du själv twittrar om Lottakåren, tagga inlägget med #lottakåren.

Värmande tofflor Kasta in slippies i mikron i 90 sekunder så får du ett par sköna tofflor att värma fötterna med. Slippies är fyllda med en blandning av linfrön och lavendel som gör att tofflorna håller sig varma länge och dessutom doftar ljuvligt. Finns i både dam- och herrstorlek på slippies.se

Nu är det möjligt att när som helst ta del av kära tv-favoriter ur SVT:s arkiv. En rad program har gjorts tillgängliga på webben – och här finns verkligen något för alla. Gamla goda underhållningsprogram som Hylands hörna och Här är ditt liv samsas med sportklassiker som Ingemar Stenmark i världscupen 1979. Eller vad sägs om att se första säsongen av Rederiet en gång till, eller någon av barn- och ungdomsklassikerna Vita stenen, Ebba & Didrik och Fem myror är fler än fyra elefanter? Allt detta och mycket mer kan du se om du surfar in på oppetarkiv.se

Har din lottakår något spännande, intressant eller ­ roligt på gång? Hör av dig till Lottanytt och ­berätta, gärna före den 15 november! Du når oss via lottanytt@svenskalottakaren.se.

Ur bloggen… en . s e l ä ar

er på sm

.s ww ven w

alottak sk

29 juni 2013 ”Vi lottor vi hjälps åt och finns där för varandra, här finns vänner för livet! Tjejlägret i år var bara början för många härliga minnen och upplevelser för tjejerna!” Under sommaren har vi lånat ut vår blogg till läger och sommarskolor.

Läs resten av detta inlägg från Tjejlägret 2013, eller vad övriga bloggat om på svenskalottakaren. se/blogg

s 17


ANSLAGSTAVLAN

Det kom ett brev… ”HEJ, Det är många minnen som kommer fram när jag läser Lottanytt och får se ett foto på två förplägnadslottor. Jag gick min första förplägnadsutbildning LKA tillsammans med dessa lottor på Bunge 1967 och 1968. Lottan med

Vet du vilka kvinnorna på bilden eller var du själv är, plats? Hör gärna på dig till Lottanytt av berätta! och Du når oss på ­lottan ytt@s venskalottakaren.s e.

solglasögon heter Agneta och var vår instruktör. Troligen gick hon instruktörsutbildning. Vår utbildningsplats bestod av två kokskjul med diskbord bakom skjulen, ett tält var matsal, lektionsplats m.m. Vänliga hälsningar May-Brith Johansson, Bohus.”

Var du också med under den här tiden, eller har du minnen från andra äventyr med Lottakåren? Hör av dig till oss! lottanytt@svenskalottakaren.se

DET

196 7 Stor kok i Enlig gass t en and Kungliganteckni e sol und ng på er a baks förplägn Sam Bråvalla idan Concordma år ägd Flygflott av fotoadstjäns t i flyg ilj, grafi e den e rum vapn förs även kalla et fota , och et. des d tv-serienta kom mersiellF 13, i Norr det vid Rask köpi ens börj a flygn ng. inge ade sänd n med as på tv.

Lottan

ytt 0213_

v1.ind

d 21

s 21

2013-

09-09

17:50

Många spännande saker har utspelats på olika håll i sommar. Rookiekursen på Revingehed var både lyckad och uppskattad. Här är några av deltagarnas bilder.

Tjejerna kamouflerar tältplatsen. Johanna Sühl (lilla bilden) med ett leende på läpparna trots den tunga packningen: 10 kilo radio i ryggsäcken.

lottanytt 3 2013

EN GÅ

NG...

Aktiv sommar i Lottakåren

s 18

VAR


Från styrelsen Betala snabbt och enkelt med lottakårerna i fokus

I november kommer alla medlemmar i Svenska Lottakåren att få ett inbetalningskort för medlemsavgiften 2014 skickat hem till sig. Detta grundar sig i det beslut riksstämman tog år 2012 om att medlemsavgiften ska hanteras centralt. text: Sanna Jurelius

För dig som är medlem är skillnaden att inbetalningskortet nu skickas ut i november för förnyelse av ditt medlemskap för 2014. På så sätt har du gott om tid att betala din medlemsavgift innan årsskiftet. Medlemsavgiften har din lottakår beslutat om på kårstämman och den är förtryckt på det inbetalningskort du får hem. Du betalar till det plusgironummer som står på inbetalningskortet. – Det nya betalningssättet underlättar för både kårer och medlemmar. Det kommer att vara som att betala vilken räkning som helst, säger heléne rådemar, generalsekreterare och kanslichef för Svenska Lottakåren. När du har betalat din medlemsavgift har du tillgång till våra utbildningar, du har rösträtt på kårstämman och kan delta i kårens aktiviteter. Som

medlem får du också Lottanytt fyra gånger om året. Ditt medlemskap och engagemang är viktigt för att vi tillsammans ska kunna skapa ett tryggare och säkrare samhälle. Du som funktionär kommer nu få stöd med hanteringen av medlemsavgifterna i och med den centrala inkasseringen. Genom att utskicket hanteras centralt med automatiserade rutiner kommer du att kunna följa vilka av dina medlemmar som har betalat sin medlemsavgift. – Om någon medlem inte har betalat sin medlemsavgift i januari skickas automatiskt en påminnelse ut till henne, förklarar Heléne Rådemar. Som ytterligare stöd kommer listor att skickas ut till din lottakår i god tid innan er kårstämma som visar vilka medlemmar som har betalat sin medlemsavgift.

Heléne Rådemar, generalsekreterare.

”Din medlemsavgift ger dig tillgång till våra utbildningar, rösträtt på kårstämma och möjlighet att delta i din kårs aktiviteter.”

Till dig som är funktionär har mer detaljerad information om de nya rutinera skickats med senaste kårbrevet och kommer även tas upp på funktionärsträffarna i oktober. Du kan också ställa frågor till våra Medlemsrådgivare.

Riksstämman 2014 Trots att det är över ett år kvar till riksstämman är styrelsen redan i full fart med att planera. En nyhet inför riksstämman 2014 är att uppdraget att genomföra stämman har gått till nätverket av lottakårer i Västra Götaland. Alla delegater

kommer därför hälsas välkomna till Skövde. Självklart kommer även Svenska Lottakårens 90-årsjubileum att uppmärksammas extra på stämman.

s 19


Styrelsemedlemmen

Hallå där! Charlotta Öhgren, överstyrelsens färskaste ordinarie ledamot och medlem i Umeå lottakår. Hur kom det sig att du blev ledamot i överstyrelsen? – Jag blev nominerad av en annan kår. Jag har tidigare varit engagerad i den gamla förbundsstyrelsen så när jag blev tillfrågad om att sitta med i överstyrelsen tvekade jag inte. Varför vill du vara med i överstyrelsen? – Jag kände att jag vill vara med och hjälpa organisationen in i samtiden och kunna påverka vilken väg vi ska gå. Jag tror på att Svenska Lottakåren, förutom nyrekrytering, ska satsa på att behålla de medlemmar som vi redan har och då är det viktigt att blicka framåt och fortsätta skapa en meningsfull verksamhet.

blev lotta var för att jag ville göra skillnad. I dag är jag kvar främst tack vare gemenskapen. Vilket är ditt bästa lottaminne? – Det är nog ändå när vi lottor gjorde vår allra första högvakt för 15 år sedan. Det var en speciell känsla och ett unikt tillfälle då det endast var tjejer som vaktade det kungliga slottet. Vad vill du säga till de som funderar på att bli lotta? – För de som vill göra någonting och hjälpa till, oavsett vad, så är Svenska Lottakåren ett bra alternativ. Vare sig du vill bidra inom Försvarsmakten, kommun eller myndighet så finns det alltid någonting att göra. Som lotta utvecklas du som individ och så får du mycket tillbaka av de andra lottorna.

Charlotta Öhgren

Charlotta Öhgren Ålder: 36 år. Bor: Vännäs, 3 mil väster om Umeå. Familj: Fyra syskon och en mamma. Arbete: Instruktör för GMU, Grundläggande Militär Utbildning, inom Försvarsmakten.

Hur länge har du varit lotta och varför blev du det? – Jag har varit med i kåren i 20 år, sedan jag var 16 år. Sedan dess har jag alltid varit aktiv på ett eller annat sätt och har inte ångrat mig en enda sekund. Anledningen till att jag

Fritidsintressen: Hinner inte med så mycket mer än Lottakåren, men jag gillar att läsa och umgås med vänner.

Stort intresse för funktionärskonferenserna Höstens funktionärskonferenser, som äger rum 12-13 oktober på Älvkarleö herrgård och 19-20 oktober på Tylöbäck hotell och konferens, är nu fulltecknade och listan på sugna reserver är

s 20

lottanytt #3 2013

redan lång. För att så många som möjligt ska få möjlighet att delta är det därför viktigt att du som eventuellt får förhinder meddelar detta så snart som möjligt så att en annan lotta

kan få din plats. Antagningsbesked skickades ut till alla antagna i september.


DET VAR EN GÅNG...

­ Vet du vilka är, en ld bi kvinnorna på på v äl sj du r eller va rna av plats? Hör gä t och yt an tt dig till Lo s på os r nå u D a! berätt ask en sv ­lottanytt@ e. .s en ar ak lott

1947 Denna sommar slogs det historiska värmerekordet i Sverige när 38 grader uppmättes i Målilla 29 juni. Tre dagar tidigare togs detta foto av vad vi tror är marinlottor, förmodligen på utbildning på marinbasen Berga. Kanske var det lika varmt där? s 21


LANDET RUNT

Höstmarknad, surströmming och bowling är några av höstens trender bland landets lottakårer. Det och ett urval av andra händelser som utspelar sig i oktober och november kan du läsa om här. Fler tips finns i kårkalendariet på svenskalottakåren.se

Det händer nära dig…

Rulla klot 15 oktober MALMÖ 21 november SÄTER

I höst är det bowling som gäller! Både Malmö lottakår och Säters lottakår arrangerar bowling – om än på olika platser. Malmölottorna är först ut, då tävling med prisutdelning utlovas på Kronprinsens bowling. Ett par veckor senare är det dags för Säters lottor i Maserhallen. mer info: Malmö: malmolottakar@hotmail.com Säter: gunillamalmberg@hotmail.com

Surströmming

8 oktober PITEÅ

Fina fiskar utlovas på Hemvärnsgården i Bergsviken när Piteå lottakår anordnar surströmmingsfest. Mildare alternativ i form av sill erbjuds till den som hellre lägger det i sin klämma. Anmälan senast 4 oktober. mer info: anna.andersson82@hotmail.com

s 22

lottanytt 3 2013

Filmvisning av Löftet 4 november SKÖVDE Östra Skaraborgs lottakår visar Löftet, en film om tre unga finländska kvinnor: Mona, Anna och Ruth och deras arbete i Lotta Svärdorganisationen under andra världskriget. Filmen skildrar kvinnornas uppväxt, frihetslängtan och drömmar. De blev utbildade för sina uppgifter, men hade ingen aning om vad Lotta-löftet skulle komma att kräva av dem… mer info: ostraskaraborg@svenskalottakaren.se


Funktionärskonferenser 12-13 oktober ÄLVKARLEBY 19-20 oktober HALMSTAD Intresset för årets konferenser för funktionärer har varit stort! Alla platser är fullsatta av lottor som är sugna på att diskutera Lottakåren och teman som utbildning, nätverkande och rekrytering.

Babbel och prat

20 november LUND

Kom till Lunds järnvägsstation när Lunds lottakår förvandlar Espresso House till en snackbar mellan 18.00 och 19.30. Ta en kaffe och kanske en brownie och snacka loss med Lina, Tina och de andra. Förslag på snackämnen är Svenska Lottakåren, kurser – eller något helt annat. Alla, lottor eller ej, är varmt välkomna i gänget.

Ryds Marknad 26 oktober HÖGANÄS

Det är åter dags för den populära Ryds Marknad i Höganäs, som brukar locka runt 25 000 besökare. Bland försäljarna finns knallar, hantverkare och lokala föreningar. Dessutom tivoli. Höganäs-Jonstorps lottakår är på plats för att informera om kårens verksamhet och anordnar även lotteri – där vinsterna är mat eller kakor. Kanske vill du hjälpa till att sälja lotter eller bidra med vinster till lotteriet? mer info: fam.hansson.nyhamn@telia.com

Lottanytt är medlemstidningen för Riksförbundet Sveriges lottakårer. Lottanytt utkommer med fyra nummer per år. Ansvarig utgivare: Annette Rihagen Chefredaktör: Anna-Lena Bard Klauk Redaktörer: Sanna Jurelius och Linnéa Medelberg, Åkesson & Curry Adress: Svenska Lottakårens kansli, Box 2240, 10316 Stockholm, lottanytt@svenskalottakaren.se Besöksadress: Lilla Nygatan 14, gamla stan, Stockholm Telefon: 08-6661080 Fax: 08-6661099 Form: Anna Hänström, Åkesson & Curry Upplaga: 7 000 exemplar Papper: 150 gram Profimatt Tryck: Åtta45 Omslagsbild: Christian Hagward Prenumeration: För icke lottor 100 kr/år, bg 289-6868 ISSN: 0345-6919. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. Om beställt material önskas i retur, bifoga frankerat kuvert. Citera oss gärna men ange alltid källan. Tack! Lottanytt produceras av Åkesson & Curry.

VINJETT

Ska din kår göra något roligt framöver? Berätta för oss! Vi behöver alla tips senast 15 november för att få med det i nästa nummer av Lottanytt. Du når oss via lottanytt@svenskalottakaren.se s 23


POSTTIDNING B

Returadress: Svenska Lottakåren Box 2240 103 16 Stockholm

Fältkockar sökes

8 kvm. 3 kockar. 600 gäster. De viktigaste personerna i fält hanterar oftare köttstycken än slutstycken.

att vara fältkock är ingen picknick – det är tungt, varmt och intensivt. Men också roligt, utmanande och lärorikt. som tack för din insats får du bland annat erfarenheter och vänner för resten av livet. och så lär du dig såklart att laga slottsstek till 300 personer, göra upp eld i regn, hantera vapen, klättra i berg, bygga vindskydd…

Utmana dig själv – bli fältkock!

www.svenskalottakaren.se www.facebook.com/svenskalottakaren

LottaNytt #3 2013  

Svenska Lottakårens medlemstidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you