Tillsammans 2 - 2018

Page 1

KYRKBLADET

Nr 2 2018

Information från Vislanda och Blädinge församlingar i Svenska kyrkan

Sinnenas musik Ät frukost med Lina Mayim


Jag såg nyligen en film som jag inte sett på länge. Det var en svensk film från 2001 som heter Sånger från andra våningen, gjord av Roy Andersson. Det är lite speciell film, som sätter fingret på många mänskliga dilemman. Vi får bl a följa en man som får en briljant affärsidé inför millennieskiftet. Han ska tillverka krucifix – alltså kors med en döende Jesus på. Han är helt säker på att folk är intresserade - Jesu födelse och död firar vi ju fortfarande firar i västvärlden! Och snart har han tillverkat ett helt lager av krucifix i alla möjliga storlekar. Naturligtvis blir krucifixen ingen succé. Det finns ingen som helst efterfrågan - korsen blir inte sålda. Till slut tar mannen alla sina krucifix och åker ut till soptippen. Arg och besviken slår han sönder korsen mot den leriga marken, och sedan tar han bilen och kör över spillrorna innan han ger sig iväg. Där ligger nu alla krucifixen sönderbrutna och nertryckta i gyttjan. Men när mannen åkt iväg så samlas människor kring de förstörda korsen… Det är en stark scen. De krossade korsen som ligger i leran… det känns så ovärdigt! Men väldigt symbolisk. ”Mitt rike är inte av denna världen”, säger ju Jesus. Nej, det är väl så. Jesus går liksom inte hem i denna värld som är så fixerad vid makt, pengar och framgång.

KYRKBLADET TILLSAMMANS

Varje år utkommer VislandaBlädinge Pastorat med en församlingstidning som sedan nr 1-2017 kallas Tillsammans. Sedan 2017 kommer vi ut med 6 nummer istället för 4.

REDAKTION

Tillsammans produceras av de anställda i Vislanda Blädinge pastorat, med hjälp av ideella medarbetare. Kyrkoherde Anders Lindow är ansvarig utgivare. Vill du också vara med i arbetet med församlingstidningen Tillsammans? Kontakta informatör Kristin Horn Sellström på kristin.horn. sellstrom@svenskakyrkan.se

2

Kanske är det därför som våra kyrkor som regel inte drar några större skaror om söndagarna. Budskapet är inte tillräckligt intressant. Vi vill ge människor evangelium – men kanske skulle fler samlas i bänkarna om vi rörde oss kring frågor som Hur blir jag framgångsrik? Hur ska jag få behålla min hälsa? Hur håller jag mig ung? Hur finner jag meningen med mitt liv? Listan på frågor kan göras mycket längre förstås. Jag tänker att alla dessa frågor har en rädsla i botten. Rädsla för att inte räcka till, att inte duga. Människor kämpar hårt idag för att få en plats, ett värde, en mening. Utan att förstå att de redan har en plats, redan har ett värde och att det finns en mening med deras liv - bara genom att finnas till… Tänk om det fanns ett lätt sätt att nå ut med det budskapet. Att man är älskad och sedd för den man är. Trots att människor kanske mer än någonsin ropar efter både bekräftelse och befrielse, verkar inte den kristna tron vara ett alternativ. Men vi är trots allt många som står där runt soptippen vid de förstörda korsen. För där, nära korset, hos Gud, får vi lämna ifrån oss alla krav och skuldkänslor, där får vi ta emot förlåtelse och befriade gå därifrån. Älskade precis som vi är… ANNE GRÄNS, KOMMINISTER


PÅ GÅNG I PASTORATET TED GÄRDESTAD SING-A-LONG Nu är det dags igen att sjunga Ted Gärdestads älskade sånger. Torsdagen den 15 mars Kl. 19.00, Vislanda Bibliotek Välkommen att sjunga tillsammans!

FRUKOSTFÖRELÄSNING Lina Mayim från Tro, hopp & Kärlek kommer till Blädinge församlingshem den 17 mars. Läs mer på sid 5!

I denna gudstjänst med Stora & Små firar vi de barn som döpts i Blädinge under 2017, och de får ta emot sina dopduvor!

Dopfest i Blädinge!

Blädinge kyrka 18 mars kl. 10 KOM OCH FIRA PÅSKEN I KYRKAN!

Efter gudstjänsten blir det våfflor i församlingshemmet! Välkommen!

Läs mer om påskens gudstjänster på sidan 5.

DUBBELKVARTETT TILLBAKA Kom och lyssna till Hjortsberga Gospel som tolkar Jesus sista 7 ord på korset i ett körverk av Ulf Nomark! Långfredagen kl. 17, Blädinge kyrka.

Vokalkvartetterna Fyrstämt och Connect Four kommer till Vislanda kyrka och sjunger för oss. Välkommen! 8 april, kl 10.00 Vislanda kyrka

Sinnesromässa i Blädinge Välkommen till en mässa för sinnesro. 22 april, kl 18.00 Blädinge kyrka.

GRUPPAVSLUTNING! Med reservation för eventuella ändringar eller tillägg.

Vi avslutar terminen tillsammans med en Gudstjänst för stora och små. Efteråt samlas vi för en familjepicknick i Kyrkviken! 27 maj kl 10.00, Blädinge kyrka.

kyrkbladet tillsammans nr 2 2018

3


SINNENAS MUSIK

Marie och sinnenas musik Marie Carlsson är ny medarbetare i Vislanda-Blädinge pastorat och framöver kommer ni träffa henne då och då som kantor i våra gudstjänster. Hennes främsta sysselsättning handlar dock om någonting annat. I Sinnenas musik, som nyligen startat upp på Björkliden i kyrkans regi, hjälper hon människor till ökad hälsa och livskvalitet via musik, sång och rörelse. – Jag åkte till USA för att utbilda mig till musikterapeut, berättar Marie. En mastersexamen i psykologi med musikterapi som särskilt fokus blev det till slut. – Musikterapi passar för de allra flesta, jag har jobbat med människor inom psykiatrin med diagnoser som borderline och schizofreni jag har även arbetat med musikterapi inom äldreomsorgen, demensvården, med strokepatienter, Parkinson-patienter, människor med utbrändhet och stressrelaterade sjukdomar. MS-sjuka, människor i sorg och depression.

4

I USA, berättar Marie, är det även vanligt med musikterapi på fängelser, hospice och många andra sammanhanag, listan kan göras hur lång som helst. – Här får jag ofta förklara vad musikterapi är för något, att musikterapeuter använder musik för att öka hälsa och livskvalitet, och att det passar i princip vem som helst. I Sinnenas musik använder sig Marie av Ronnie Gardiner-metoden. Det handlar mycket om koordination och olika rörelser. Musiken som används är ibland inspelad, och ibland sjunger vi och spelar själva. – Musikterapi är ett otroligt spännande och brett område. Man har länge vetat att musik väcker känslor, men med ny teknik kan man faktiskt se hur musiken aktiverar hela hjärnan, och skapar nya kopplingar med hjälp av rörelse och sinnesförnimmelser. Är du nyfiken på Sinnenas musik? Välkommen att prova på: Torsdagar (jämna veckor), Björkliden Kl. 13.45 -14.30 Läs mer om Marie och musikterapi på www.livsklang.live


LINA MAYIM

Frukost med Lina och Wåge Lördagen den 17 mars är det åter dags för frukost med föreläsning i Blädinge församlingshem! För tredje året i rad bjuder vi in till möte med en spännande gäst och en fantastisk frukostbuffé. I år får vi möta Lina Mayim och Wåge Johansson. Lina, som är känd från SVT-programmet ”Tro, hopp & kärlek” har tidigare tjänstgjort i Blädinge och hon ser fram emot att få komma tillbaka:

– Wåge har många härliga historier från sitt liv som kyrkvaktmästare. Det blir mycket humor på en botten av allvar. Lördag 17 mars, Blädinge församlingshem Frukost kl. 09.00 Lina och Wåge kl. 10.00 Anmäl dig till vislanda.pastorat@svenskakyrkan. se eller till 0472-30007 senast onsdag 14 mars. 100 kr. Obs! Begränsat antal platser.

– Det ska bli roligt! Jag tar med mig Wåge Johansson, han och jag är ute och pratar en del på dagledigträffar. Vi talar om möten med människor i olika sammanhang. Lina i Tro, hopp och kärlek. Bild från SVT.

Från lidande och död till glädje och uppståndelse

Fira påsken i våra kyrkor! Påsken är för hela den världsvida kristna kyrkan en helg då vi påminns om att Guds befriande och förvandlande kärlek alltid får sista ordet. Att ondska och död inte är slutet. Att livet ska segra, både här och nu och i framtiden.

30 MARS LÅNGFREDAGEN 14.00 Långfredagsgudstjänst i Vislanda kyrka Kyrkbil. Lovsångarna medverkar.

I påskens olika gudstjänster följer vi Jesus från död till liv och upptäcker nya vägar mot framtiden med nytt hopp. I våra kyrkor samlas vi till stillhet, eftertanke och vacker musik men framförallt till påskdagens glädje då vi möts både små och stora och firar livets fest! Påskens festtid pågår sedan fram till Kristi Himmelsfärds dag.

1 APRIL PÅSKDAGEN 10.00 Mässa med stora och små i Vislanda kyrka. Kyrkbil.

17.00 Hjortsberga gospel framför 7 ORD i Blädinge kyrka.

2 APRIL ANNANDAG PÅSK 14.00 Emmausvandring, Blädinge kyrka.

kyrkbladet tillsammans nr 2 2018

5


ONSDAGAR I LYKTAN

Våren 2018!

Onsdagar i Lyktan

Välkommen till våra mysiga soppluncher i Lyktan. Som vanligt blir det stämningsfull musik, god och stärkande soppa, varm gemenskap och intressanta gäster och aktiviteter. DU är varmt välkommen att vara med! MARS

Musik, soppa, kaffe, kaka och aktivitet – endast 40 kr! 12.00 Musik på orgel eller piano/allsång 12.15 Sopplunch 13.00 Omväxlande tema friskvård, månadens gäst, med mera. Ca 1 h.

6

14

Fastekampanjen: Vi ser på film om Svenska kyrkans internationella arbete.

21

Vi lär oss mer om sociala medier.

28

Tro & Liv: Två tjejer från ILCO berättar om sin kyrka.

APRIL

4 11

Månadens gäst: Karl Lagerbielke, Vida. Friskvård: Vi hjälper till med vårplantering på kyrkogården.

18

Marie låter oss smaka på ny och hälsosam mat.

25 Vårlunch. Dialog om vårt visionsarbete.


TORSDAGAR I BLÄDINGE

Torsdagar i Blädinge - välkommen in i värmen! Torsdagar i Blädinge har blivit en riktig samlingspunkt för alla åldrar. Mitt i vardagen finns en gemenskap för alla och det känns fint att samlas för en kravlös stund mitt i veckan. Välkommen hit du också!

MARS

15

Linn Ljungkvist berättar om projektet Kulturintegration.

22

Vårinspiration med Pia Carlsson, Blomsterbo. Obs! 13.30.

APRIL

5 Janni Einarsson berättar om Övrefålls gårdsmejeri. Provsmakning och försäljning.

13.30 Stickcafé i församlingshemmet 15.00 Kaffe 15.30 Program, se varje datum 17.00 Önskesånger och önskepsalmer i kyrkan 17.15 Vardagsgudstjänst

12

Vårplantering på kyrkogården.

19

Viktoria och Anders Iskristall presenterar sitt företag och pratar om vikten av en god hälsa.

26

Bibeln i de fattigas perspektiv.

Del 1.

17.30 Kvällsmat (anmälan till Agneta senast dagen innan via sms, 070- 556 06 85.)

MAJ

18.00-19.00 Öppen förskola ”Kyrkis” En grupp för stora barn och en för små!

17 Pilgrimsvandring med fokus på Frälsarkransen.

3

24

Bibeln i de fattigas perspektiv Del 2.

Avslutning och planering av sommar och höst.

kyrkbladet tillsammans nr 2 2018

7


Guds mötesplatser

MARS 11 Midfastosöndagen

V 10.00 Mässa.

13 Tisdag

V 09.30 Vardagsgudstjänst.

15 Torsdag

V 14.00 Psalmkväm på Björkliden.

B 17.15 Vardagsgudstjänst.

18 Jungfru Marie bebådelsedag

B 10.00 Gudstjänst för stora och små med dopfest.

20 Tisdag

V 09.30 Vardagsgudstjänst. Brödförsäljning efter mässan.

22 Torsdag

B 17.15 Vardagsgudstjänst.

25 Palmsöndagen

V 10.00 Mässa. Kyrkbil.

29 Skärtorsdagen

Välkommen till våra kyrkor i vår! På dessa sidor får du en överblick av gudstjänster och mässor i våra församlingar. V= Vislanda Kyrka, B=Blädinge Kyrka Tänk på att tider och platser kan komma att ändras efter att bladet tryckts. Dubbelkolla gärna på vår hemsida! www.svenskakyrkan.se/vislanda-bladinge

Kyrkbil Till många av våra gudstjänster går det kyrkbil, för dig som inte går eller kan köra själv. Du beställer din resa dagen innan, eller senast 1,5 h innan gudstjänsten hos Vislanda Taxi på 0472-30123. Tur och retur kostar 20 kronor. Betalning sker till kyrkvaktmästaren.

8

V 20.00 Skärtorsdagsmässa.

30 Långfredagen

V 14.00 Långfredagsgudstjänst. Lovsångarna. Kyrkbil.

B 17.00 Musikandakt 7 ord, Hjortsberga gospel.

APRIL 1 Påskdagen V 10.00 Mässa för stora och små. Kyrkbil.

2 Annandag påsk

B 14.00 Emmausvandring.


3 Tisdag

MAJ

V 09.30 Vardagsgudstjänst.

3 Torsdag

5 Torsdag

B 17.15 Vardagsgudstjänst.

5 Lördag

8 Andra söndagen i påsktiden V 10.00 Mässa. Kyrkbil.

8 Tisdag

V 14.00 Psalmkväm på Björkliden.

B 17.15 Vardagsgudstjänst.

15 Tredje söndagen i påsktiden V 10.00 Mässa med medverkan från ILCO

17 Tisdag

V 09.30 Vardagsgudstjänst.

B 17.15 Vardagsgudstjänst.

09.45 Vislanda Musikkår spelar utanför kyrkan.

13 Söndagen före pingst V 10.00 Mässa.

V 09.30 Vardagsgudstjänst.

17 Torsdag

B 18.00 Sinnesromässa. Kyrkbil.

V 09.30 Vardagsgudstjänst.

B 17.15 Vardagsgudstjänst.

20 Pingstdagen

V 10.00 Gudstjänst. Lovsångarna.

22 Tisdag

26 Torsdag

V 14.00 Mässa på Björkliden.

B 17.15 Vardagsgudstjänst.

V 10.00 Gudstjänst för stora och små.

V 09.30 Vardagsgudstjänst.

24 Torsdag

29 Femte söndagen i påsktiden

V 10.00 Gudstjänst. Kyrkbil.

24 Tisdag

15 Tisdag

22 Fjärde söndagen i påsktiden

V 09.30 Vardagsgudstjänst.

10 Kristi Himmelsfärds dag

19 Torsdag

V 11.00 Konfirmationsmässa.

V 10.00 Mässa. Kyrkbil.

V 09.30 Vardagsgudstjänst.

12 Torsdag

6 Bönsöndagen

10 Tisdag

B 17.15 Vardagsgudstjänst.

V 14.00 Mässa för Björklidens boende.

27 Heliga trefaldighets dag

B 10.00 Gudstjänst för stora och små Gruppavslutning i Kyrkviken. Medtag egen fikakorg.

Döpta Vi välkomnar Nomi Engkvist och Malte Ekvall in i Guds stora familj och i våra församlingars gemenskap.

kyrkbladet tillsammans nr 2 2018

9


FASTEKAMPANJEN

Att resa sig starkare I en katastrof behöver människor mat, vatten och tak över huvudet. Men också värdighet och hopp. Därför arbetar vi med psykosocialt stöd som gör att människor kan gå från att överleva till att leva.

En katastrof vänder upp och ner på allt. För att människor snabbt ska kunna återhämta sig och känna att de återfår kontroll över situationen är det avgörande att ge stöd på rätt sätt. Här är några av alla de positiva effekter av psykosocialt arbete, som går ut på att få människor delaktiga. Att återfå kontrollen för att kunna bli aktiva överlevare! ...VATTEN Genom att skapa naturliga mötesplatser där människor kan mötas, kan nya samarbeten uppstå. När tvättplatserna placeras i en ring t ex, blir det lättare att börja prata med varandra och ge varandra råd och stöd. ...MAT Det är en stor skillnad på att bli serverad mat och att få möjligheten att laga den själv. Att som förälder kunna få laga mat till sina barn gör stor skillnad. Man får känna att man har kontroll och närmar sig en vardag igen.

10

...LEK Barn mår bra av att få leka under trygga former, organiserad lek främjar deras sociala förmåga. I våra förskolor är barn välkomna att leka, dansa och sjunga tillsammans. Här får barn vara barn och kan tänka på något annat än sina problem för en stund. ...DRAMA Människor som är drabbade av en katastrof behöver stöd för att kunna hantera svåra upplevelser. Samtal och drama är olika sätt att bearbeta sina erfarenheter tillsammans med andra.


SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE

...UTBILDNING Ur ett psykosocialt perspektiv är det otroligt viktigt med utbildning. Vuxna som lär sig läsa, skriva och räkna blir mer måna om sina egna barns utbildning. De som lär sig att läsa och skriva får också bättre självförtroende. I vuxenutbildningen ingår inte bara att lära sig läsa och skriva, utan även frågor som rör hygien, sanitet, hälsa och rättigheter, vilket gör att fler barn överlever. ...ETT JOBB I olika inkomstgenererade projekt, som till exempel kan handla om att lära sig sy kläder och bygga skolbänkar får människor inte bara en försörjning, utan även en arbetsgemenskap där de kan utveckla idéer och känna sig stärkta.

...FOSTERFÖRÄLDRAR Fosterföräldrar tar hand om barn som blivit separerade från sina föräldrar. Vissa av fosterföräldrarna är släkt med barnen. Att vara fosterförälder är ett stort och tungt ansvar eftersom det blir många munnar att mätta. För att stötta dem, anordnas olika aktiviteter som självhjälpsgrupper, där man till exempel bakar bröd. Under träffarna kan de dessutom diskutera problem som uppstår och få stöd från gruppen. ...EN LEDARE I en katastrof söker sig människor till en ledare man får förtroende för, en person att anförtro sig åt om man har problem. Vi försöker alltid identifiera ledare i en grupp av drabbade, och ger ledarna det stöd och verktyg som hela gruppen behöver för att ta sig tillbaka till ett normalt liv.

Vill du läsa mer om fastekampanjen och Svenska kyrkan Internationellt arbete? www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/fastekampanjen

att resa sig starkare När det fruktansvärda inträffar. När katastrofen är ett faktum. Ge människor kraft att bli starkare tillsammans!

SMS:a LIV tilL 72 905 och ge 100 kr

Eller swisha till 9001223 svenskakyrkan.se/fastekampanjen

kyrkbladet tillsammans nr 2 2018

11


AKTUELLT

Vårt visionsarbete Under de senaste sex åren har vi i pastoratet arbetat målinriktat utifrån en analys av de behov vi ser av kyrkans verksamhet i vårt samhälle. Tillsammans genomför nu förtroendevalda, anställda och ideella ett nytt arbete med mål och strategier inför de kommande årens arbete. Innan beslut fattas är det väldigt viktigt att vi får synpunkter från dig som är församlingsbo. Vi vill därför inbjuda till dialog kring våra förslag, och erbjuder tre olika tider och platser:

Söndag 8 april kl 13-15 Torsdag 19 april kl 18-19 Onsdag 25 april kl 13-14

VAKTMÄSTERIET INFORMERAR

Som vanligt är det full fart för våra vaktmästare! I skrivande stund är det skottning och sandning som gäller men annat är på gång: – Efter de lyckade granris-dagarna i fjol, finns det även vid årets vårplanteringar möjlighet till ideella insatser! Håll utkik efter dessa särskilda programpunkter på Onsdagar i Lyktan och Torsdagar i Blädinge. – Utvändigt underhåll planeras för bårhuset i Blädinge. – Bårhuset i Vislanda ska få utvändig renovering. – Armaturerna på Vislanda kyrkogård ska bytas ut till LED. Några olika varianter kommer att sättas upp på prov under vår och sommar. Tag chansen och tyck till! För frågor kring våra kyrkogårdar kontakta gärna Håkan, vår arbetsledande kyrkvaktmästare på telefon 0472-41128.

12

i Lyktan, inkl lunch i Blädinge församlingshem i Lyktan STROKEDAG I LYKTAN Tillsammans med vårdcentralen Achima i Vislanda anordnas en stroke-dag den 9 maj. Vi bjuder in till Lyktan och ett program med föredrag, möte med medicinsk personal, prova på musikterapi och andra övningar. Håll utkik efter anslag för mer info kring tider och fullständig program!


VÄRLDENS KYRKA

Besök från vår vänkyrka! Under våren får vi flera gäster från vår vänkyrka ILCO i Costa Rica. Passa på att lära känna dem och lära dig lite om hur deras kyrka arbetar. Onsdag 28 mars kl 13:00 efter sopplunchen får vi besök av Alexa och Jaqueline, två ungdomar som är stipendiater fem månader i Svenska kyrkan. Söndag 15 april kl 10:00 medverkar de två prästerna Gilberto och Jeffry i vår mässa i Vislanda kyrka och vid kyrkkaffet i Lyktan berättar de om sig själva. Alexa Lagos och Jaqueline Ruiz, ILCO-stipendiater.

juniorerna bjuder in till

CAFÉ HELA VÄRLDEN

Kom och fika gott till förmån för fastekampanjen!

Internationell temakväll

21 mars kl 19:00-20:30 Befriande bibelläsning: Soave och Adriana från Brasilien visar oss hur bibelns berättelser blir en kraft till förändring.

Onsdag 21 mars kl 16-18

att resa sig starkare foto: magnus aronson/ikon

När det fruktansvärda inträffar. När katastrofen är ett faktum. Ge människor kraft att bli starkare tillsammans! SMS:a LIV till 72 905 och ge 100 kr eller swisha till 9001223 svenskakyrkan.se/fastekampanjen

kyrkbladet tillsammans nr 2 2018

13


GLIMTAR

Tillsammans är vi kyrkan! Så mycket fantastiskt och fint händer varje dag i våra verksamheter, och den här perioden har inte varit något undantag! Har du bilder från verksamheten som du vill dela med dig av? Skicka dem gärna till kristin.horn.sellstrom@svenskakyrkan.se

Carolsgudstjänst med julsångskören!

En hälsning på Alla hjärtans dag från barnen på förskolan i Costa Rica!

Vislandamässan på tema Arbetsliv.

Sinnenas musik på Björkliden.

Konfahelg i Lyktan!

14


GLIMTAR

Musikworkshop i Blädinge med Tipei Marazanye!

Mikaela Ivarsdotter föreläste om sitt och släktens kopparslageri för ett fullsatt Lyktan.

Alfred Kulling kom till Lyktan och berättade om choklad. Naturligtvis fick vi smaka!

En torsdag i Blädinge fick vi läras oss att måla som urfolket Maleku i Costa Rica! kyrkbladet tillsammans nr 2 2018

15


Dags igen för Muskelrock! För tionde året i rad intas Blädinge av hundratals hårdrocksälskande festivaldeltagare från hela Sverige och Europa. I Blädinge församlingshem erbjuder vi som vanligt frukostbuffé och varma duschar. Muskelrock går av stapeln första helgen i juni – Vill DU vara med och hjälpa till? Kontakta värdinna Agneta Andersson på telefon 070-5560685.

När du vill ha kontakt: Telefon 0472- 30007 Expeditionen öppen tis-tors kl. 10-12

Informatör Kristin Horn Sellström 0731-594800

Kyrkoherde Anders Lindow 0472-30227

Kantor Ulrik Hallenbrant 0739-659620

Komminister Anne Gräns 0472-30031

Värdinnor Marie Lindstam 076-3371290 Agneta Andersson 0705-560685

Kanslist Cathrine Björkman 0472-30007 Pedagog Johanna Brandi 0472-30013

Vaktmästare Håkan Jonasson 0472-41128 Kyrkorådet Kjell Magnusson 0472-30373

Epost: vislanda.pastorat@svenskakyrkan.se Hemsida: www.svenskakyrkan.se/vislanda-bladinge Facebook: www.facebook.com/svenskakyrkan.vislanda.bladinge