Page 1

Kyrkfönstret

Nr 3 2018

Från sticka till stad Ola

Milanda

Hur hamnade jag här?

Om att tända ljus

En tidning från... Kyrkfönstret 1


stret

Kyrkfön

K

8

Nr 3 201

I detta nummer:

icka Från st till stad

från... 1 En tidning stret Kyrkfön

Milanda Om att

Ola Hur

e jag hamnad

tända ljus

här?

AGNETAS BREV

Från sticka till stad. Här en bild från Tidaholms stadsbildande 1910 då Gustav V besökte Tidaholm. Läs mer på sidan 8 och 17.

Ögonblicksbilder från sommaren hittar du på sidan 17. Här en härlig bild från friluftslägret.

Fröjereds kyrka

FRÖJERED

Hömbs kyrka

Kungslena kyrka

VARV Varvs kyrka

TIDAHOLM

Acklinga kyrka

Franciskuskapellet

193

26

Mobackens kapell

Tidaholms kyrka

DimboOttravads kyrka

Baltaks kyrka Östra Gerums kyrka

193

Hångsdala kyrka

Valstad kyrka

Suntaks g:a kyrka

HÖKENSÅS

VALSTAD

47

Daretorp kyrka

Suntaks kyrka

Vättaks kyrka

Velinga kyrka

26

Kymbo kyrka Härja kyrka

2 Kyrkfönstret

Blåhults kapell

”Att inte välja är också att välja…” Det kan tyckas ganska skönt att kunna säga: ”ja så blev ju beslutet, men jag stod inte bakom det – jag lät bli att rösta”. Man inbillar sig lätt att man då är neutral och utan ansvar, men det man egentligen gjort är ju att överlåta åt någon annan att bestämma. Man lägger helt enkelt sitt och sina barns liv i någon annans händer – och vem vet egentligen om det är goda händer? Om dessa händer har värderingar som stämmer överens med mina egna? Om dessa händer vill verka för det som jag tycker är viktigt? Efter valdagen den 9 september skulle jag önska att omvärlden kan säga så här om Sverige: ”Där är verkligen en ljuspunkt på världskartan! Ett land som lyser av generositet, vilja att hjälpa, välkomnar och behandlar alla lika. Ett land som står upp för mänskliga rättigheter, tar ansvar och är ett föredöme i allt! Ett land som under större delen av året ligger i mörker – men lyser av ett annat slags ljus än det som kommer från solen: kärlekens och medmänsklighetens ljus!”

Kyrkfönstret

kommer ut med fyra nummer per år till alla hushåll i Tidaholms församlingar (Tidaholm, Fröjered, Varv, Hökensås och Valstad). Nästa nummer kommer ut 29 november 2018. www.svenskakyrkan.se/tidaholm Facebook Svenska kyrkan Tidaholm

Höst – tid att tända ljus! Och i Tidaholm tänder vi förstås helst våra ljus med stickor från Swedish Match – fabriken som i år firar 150 år. Ljus som lyser upp mörker, som skapar förtrolighet, stämning och fest. Visst förstår vi, i vårt mörka land, betydelsen av ljus på ett helt annat sätt än de som alltid har ljus och tar ljuset för givet. Församlingstidningen Kyrkfönstret från Svenska kyrkan Tidaholm vill vara ett slags ljus som lyser upp vår tillvaro, som visar på goda värderingar och inbjuder till gemenskap. Och som framför allt pekar på det verkliga ljuset, Jesus Kristus, som så frikostigt delar med sig av sitt ljus: ”Ni är världens ljus. En stad uppe på ett berg kan inte döljas, och när man tänder en lampa, sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren så att den lyser för alla i huset. På samma sätt skall ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen.” (Matteus 5:14-16). Jag tror att det är Jesu sätt att säga: I allt det goda ni gör är jag med er – och precis som det blir ljusare när ljus delas, så smittar allt det goda ni gör och världen kan bli en ännu bättre plats att leva på för fler. Så till sist vill jag välkomna Ylva Hellner Lestelius, ny församlingsassistent i Varv och Fröjered. Ylva är ursprungligen från Örebro, och bor idag i Stenstorp. Så tänd och sprid ljus! Önskar alla en välsignad höst.

Ansvarig utgivare: Kyrkoherde Agneta Karlsson Redaktör: Kommunikatör Lena Linde Framsidans foto: Lena Linde Tryckeri: Tida Reklam


Hur hamnade jag här? OLA HAMMARSTRÖM BERÄTTAR

Olas har designat smycken som ser ut som tändstickor.

Efter livets många turer har kärleken fört Ola Hammarström till Tidaholm. Hej, jag heter Ola Hammarström och såg mina första dagar i Hälsinglands vackra landskap, närmare bestämt i orten Undersvik vid Ljusnans strand. Min pappa var kaplan på Ärkestiftets kursgård och såg till att allt fungerade där. Efter några år flyttade familjen till Halmstad där jag växte upp och fick min grundskoleutbildning. Sedan var det dags att vandra vidare och upptäcka nya delar av Sverige. Jag flyttade hemifrån för att utbilda mig till urmakare i Borensberg mellan Motala och Linköping. Jag jobbade något år som Urmakare i Halmstad och Uppsala och ett par år som ungdomsledare i Mullsjö i Svenska kyrkan. När det uppdraget var

slut och jag hade skaffat familj flyttade jag till Uppsala där jag jobbade som utvecklingsingenjör i ett medicintekniskt företag. Där arbetade jag i 20 år och fick då förmånen att resa runt i världen och upptäcka nya saker, kulturer och människor. När äldsta dottern skulle börja skolan bestämde vi oss för att flytta till Skövde och hamnade i Lerdala. Jag jobbade kvar i Uppsala en tid medan övrig familj rotade sig i den västgötska myllan. Runt millenniumskiftet bestämde jag mig för att vidareutbilda mig och tog så småningom examen som beteendevetare och lärare inom matematik och No-ämnen.

Då inträffade det som ingen vill skall hända men hände mig och många andra, min hustru fick cancer och helt plötsligt stod jag där med två döttrar mitt i deras uppväxt och utan sin mamma. Där och då fick jag ta på mig rollen som både mor och far. I den vevan fördjupade jag mig i min hobby, silversmide, för att finna något att göra och utveckla min estetiska sida. En dag hade jag utställning på Logården vid sjön Östen. Då kom det en kvinna, Susanne från Tidaholm och beställde en ring av mig. Där fick vi kontakt och efter ett tag träffades vi på tu man hand och sedan klingade kyrkklockorna i Baltaks kyrka för bröllop mellan oss. Vigselförrättare var Mats Löwing och min pappa Gunnar. Nu har vi, jag och Susanne, en stor och härlig familj med 6 barn och 3 barnbarn, hus, två fina katter och goda grannar. Jag vill citera vad en känd person sa i första moseboken… ”och se det var gott.” Ja det var så jag hamnade i Tidaholm där jag nu är egenföretagare som urmakare, silversmed och konstnär. Jag håller till i ett före detta missionshus på Järnvägsgatan och trivs alldeles förträffligt. Önskar dig allt gott !

Ola Hammarström

Kyrkfönstret 3


Jag har mött henne på stan, på innebandymatcher och cuper, som en konfirmandförälder, var jag än möter henne så blir jag alltid bemött med ett stort leende. Jag besöker en av Svenska kyrkans medlemmar Anna-Lena Gustafsson på hennes arbetsplats Swedish match. Anna-Lena har arbetat på Swedish Match sedan 1995. Då arbetade hon i fabriken. Sedan 2000 har Anna-Lena arbetat i receptionen. Där är hennes arbetsuppgifter bland annat är att ta emot besökare, registrera leverantörsfakturor och guida personer rätt via växeln. När många i vår omvärld är oroliga och rädda, när vi möts av nyheter av det

4 Kyrkfönstret

mörka slaget så behövs verkligen personer som vågar dela med sig av ett leende. Anna-Lena har lätt till skratt, men kan också dela med sig av tankar och känslor av det djupare slaget. Vi pratar om att våga dela livet med andra. Att berätta om hur man mår och var man står i sitt liv, för människor man möter i sin vardag. Jag har ju väldigt lätt att prata säger Anna-Lena. Jag ber ibland om ursäkt i lunchrummet då jag sitter kvar med min halvt uppätna matlåda medan de andra ätit färdigt och jag har pratat. – Hoppas att de inte tycker att jag tagit allt syre, säger hon. Att välja att dela med sig av sina tankar och funderingar gör att man ofta får höra

Ett lysan

hur andra tänker och hanterar situationer. Alla människor har ju perioder då man går igenom svårigheter. Min pappa dog förra året och jag hade möjligheten att finnas vid hans sida de sista dagarna i hans liv. Jag var hos honom då han tog sina sista andetag. Det kändes så fint att få vara med pappa den tiden, berättar Anna-Lena. Jag bearbetar min sorg genom att prata. Jag pratar med min bror, min man, min son, vänner och arbetskamrater. Det är terapi för mig, säger hon. Familjen är viktig för Anna-Lena. Att vara tillsammans med Johan och Neo betyder mycket. Johan och jag blev ett par 1988. Vi gifte oss i Velinga kyrka 2011. Det var en fantastisk dag, säger hon.


ande möte

– Framtiden kan gärna få se ut precis som mitt liv ser ut idag, säger hon med ett ansiktsuttryck som speglar ett lugn och hennes ögon glittrar.

Swedish Match firar 150 år

Namn: Anna-Lena Gustafsson Familj: Min man Johan och vår son Neo. Fritidssysselsättning: Jag gillar att ta promenader och springa. Vad gör dig glad: positiva och glada människor Vad gör du och din familj gärna tillsammans: Vi motionerar ihop, spelar kort, tittar på och supportrar Neo när han idrottar. Favoritresemål: Jag älskar Cypern Favoritmat och dryck: Taco och Ramlösa granatäpple (Läs: Pizza och Coca-Cola )

Jag frågar henne vilket minne som är starkast från den dagen. Då brister hon ut i skratt och berättar att ett av de starkaste minnena är när vigseln och festen var över, då det bara var hon och Johan och han hjälpte henne med att ta bort alla hårnålar från hennes håruppsättning. – Det var en innerlig stund, enkel och underbar säger hon. Neo föddes 2003 och har i år varit konfirmand i Sjöhagagruppen. Det är kul att han vill konfirmera sig. Det är en upplevelse han kommer att bära med sig i livet. En fin möjlighet att växa som individ! När jag frågar vad Anna-Lena drömmer om i framtiden så berör hon mig med sitt svar som dröjer.

Jag vill jobba här på Swedish Match, jag vill följa vår son i hans val och finnas vid hans sida. Jag vill fortsätta att dela livet med Johan och jag vill bli äldre och snyggare säger hon och brister ut i ett smittande skratt. Jag försöker göra gott och bemöta medmänniskor med glädje, säger hon och det vill jag fortsätta med. Ibland får man bestämma sig för att bemöta människor trevligt, även då de kanske inte är så trevliga i sin attityd. Vissa människor kan ju verkligen konsten att trötta ut en. Men då bestämmer jag mig helt enkelt. Leende smittar! När Anna-Lena avslutar denna mening småskrattar hon och berättar om en kvinna som kom till jobbet och hon sken verkligen som solen själv. Alla hon mötte fick också ett leende på läpparna. Vi började prata om henne och hur hon smittade oss med sitt leende. Sånt gör mig glad säger Anna-Lena. Vi avslutar vårt samtal även om det känns som vi skulle kunna prata om mycket mer och mycket längre. Jag tänker på ett bibelord efter mötet med Anna-Lena ”Älska din nästa som dig själv (Mark 12: )” Jesus uppmanar oss att älska oss själva och älska våra medmänniskor, och det är inte så lätt i vårt individualistiska samhälle. Men Anna-Lena är nog en person som inte har så svårt med det. Hon vågar omfamna världen med ett leende och hon delar med sig av sitt livs upp och nergångar. Lisa Öhgren

Solen gassar och kön ringlar sig lång på parkeringen utanför grinden som leder in till Tändsticksfabriken. Människor i alla åldrar har sökt sig till platsen den 26 maj 2018 för attdelta i Vulcans 150-årsfirande.

Allmänheten bjuds in för att se när den lilla trästickan från Vetlanda förvandlas till en tändsticka av rang. Tändstickor läggs i askar, askar läggs i lådor och lådor skeppas iväg till jordens alla hörn. Naturligvis spelade Vulcans musikkår på denna högtidsdag.

Efter den intressanta promenaden genom fabriken bjöds alla besökare på fika och i fikakön hördes flera röster konstatera att vi i Tidaholm kan vara stolta över att ha en så fin fabrik.

Kyrkfönstret 5


VÅRT BEHOV AV ATT TÄNDA LJUS När jag fick frågan om att intervjua Milanda och Vesa om deras tradition och förhållande kring att tända ljus, tyckte jag att det var spännande att få träffa dem och höra deras tankar. Jag hade mött dem på gudstjänster i Tidaholms kyrka. Vesa som är mor, mormor och mormors mor och Milanda som nyss fått sitt femte barn.

börjar våra gudstjänster. Det finns flera olika sorters ljus som man kan köpa och har man inte pengar är det bara att ta. – Men vi tänder ljus hemma också. Varje dag tänder jag tre ljus, ett för familjen, ett för de döda och ett för Gud. – När jag tänder ljus tänker jag på Jesus, Gud och familjen. Det är väldigt viktigt för mig att få göra det varje dag.

Vesa Miteva

Så här berättar Milanda Luli från Syrien, med rötter i Armeniska katolska kyrkan. – I vår kyrka tänder vi alltid ljus på söndagarna. Alla tänder ljus, det är så vi

6 Kyrkfönstret

– I ljusbäraren sätter man ett ljus för varje böneämne. Det finns så mycket att be och tacka för. Kanske en personlig bön, ett tack, en lovprisning till livet och Gud. – Vi tänder också ljus för de döda, men de sätter vi i sand. Där kan det finnas många, många ljus. Man tänder ljus vid tacksägelsen för den avlidne, men även senare. Prästen kan berätta att nästa söndag är det 40 dagar sedan NN dog, 6 mån, 9 mån, 1 år, 2 år. Då står sorgehuset för ljusen och bjuder ibland även på en kaka eller dylikt.

Då visste ingen av oss att det i år är 50 år sedan vi åter började tända ljus i våra kyrkor. Vilken fullträff!

Milanda Luli

– Att tända ljus är att delta i kyrkans gemensamma bön, genom det blir vi alla delaktiga i det som sker i gudstjänsten. Det är ett sätt att öppna sig för treenighetens mysterium, Gud, Jesus och den helige anden.

Vesa från Bulgarien, med rötter Armenisk ortodoxa kyrkan, berättar. – Ljuständning är väldigt centralt i vår tradition. Innan gudstjänsten köper man sina ljus, det finns alla sorter, billiga, dyra, små och stora. Man köper många gånger flera, kanske en för varje bön, varje familj och varje person. Prästen påminner oss ibland om att mängden, eller storleken är oväsentlig, det är våra böner som är viktiga.

– För mig är det naturligt att gå in i kyrkan och tända ljus när jag går förbi, det är en del av vår tradition. Så visst är det skillnad i våra traditioner och jag har svårt att förstå varför inte fler svenskar tänder ljus. Tillbaks till vår svenska tradition. Året var 1968 och Sverige var värd för mötet med Kyrkornas världsråd. Martin Lönnebo, nu biskop emeritus, var domkyrkokaplan i Uppsala domkyrka och ansvarig för avslutningsgudstjänsten, där Martin Luther King skulle tala.


Gudstjänsten skulle visas i tv över hela Europa. Martin Luther King kom aldrig, han blev skjuten den 4 april. Detta faktum tillsammans med demonstrationer, uppror och oliktänkande präglade mötet. För Martin Lönnebo blev det tydligt att något måste göras. Något som kunde överbrygga splittring mellan olika traditioner, för att istället se det som förenar kristna i hela världen. Han mindes mannen som talat om vikten av böneljus och funderade vidare på sin egen längtan att sänka trösklarna i kyrkan.

Så här beskriver Martin Lönnebo det själv i Kyrkans tidning nr 18; – Vi gick runt och samlade ihop pengar. En konstnär skissade och tog kontakt med en smed. Det skulle vara ett träd där människor kunde tända böneljus, och det skulle heta Folkförsoningens träd. Och så blev det. Sista kvällen präglades av livlig debatt och några delegater hotade med att ställa till en scen om de inte fick gå med sina plakat i processionen under den tv sända gudstjänsten. Tillsammans med prästen Krister Stendahl lyckades de genom samtal, där alla delegater var delaktiga under natten vända oron. Martin Lönnebo berättar vidare; – Det fanns ju massor av saker som vi alla var rörande överens om.

Vi var alla emot svält, till exempel. Vi samlades i Mariakoret när solen gick upp och där hade vi en Agapemåltid med kex och smörgåsar, läste bibeltexter och sjöng Taizésånger. De ställde inte till med något trassel alls. De gjorde bara nya plakat. Och det var bra. Det behövdes. Det här med kontakter, samtal där man försöker nå fram till det mänskliga, det är avgörande för fred. Så till slut fick människor i hela Europa se barn, pastorer, präster, kardinaler och patriarker tända ljus och be för fred och gemenskap vid Folkförsoningens träd, ljusbäraren hade kommit för att stanna.

Lysande - tändstickans möte med ljusets veke.

Ljustillverkarna i vårt avlånga land är fler än vi tror. Den i särklass största tillverkaren är Liljeholmens Stearinfabriks AB i Oskarshamn som inte bara är Sveriges utan världens största tillverkare av stearinljus. Liljeholmens är med sina 179 Tidaholms år ett av Sveriges äldsta nu verksamma kyrkas ljusbärare. företag. I dag tänds mer Skånska Stearinsljusfabriken är ett än 600 000 ljus svenskägt familjeföretag som verkat i den om året i Sverililla skånska byn Ängeltofta sedan 1951. ges domkyrkor En inte lika stor men lokal ljustillverkare och dessutom finns ljusbärare i är VIO Ljusfabrik AB som sedan 1962 nästan varenda har tillverkat ljus i Vedum. en av de 3 000 kyrkorna. Att Men det är inte bara företag som tilltända ett ljus verkar ljus utan också munkar. Utanför är en ordlös bön Sala i Västmanland ligger Östanbäcks och samtidigt kloster där munkar inom Svenska kyrkan en kärleksfull följer Benedikts klosterregel. Sedan 1974 handling. tillverkar munkarna ljus till den egna kyrkan men också till försäljning i klostrets ljusbod och på hemsidan. Nu finns det ljusbärare runt om i hela Men ljustillverkningen sker också i vårt land, i kyrkor, missionshus och förvåra hem och bygdegårdar. Att stöpa ljus samlingshem. var förr en prestigefull uppgift som skedde på varje gård, paraffin och stearin, veVi ber en bön och tänder ett ljus i söndagensmässa. När katastrofen drabbar ketråd och olika verktyg men är inte särett helt samhälle strömmar människor in skilt svårt (enligt dem som utövar). Idag för att tända ljus, ett hopp i det oförklar- sker ljusstöpning vanligast inför julen, den högtid då användandet av levande liga. ljus får ett uppsving i stugorna. För som Martin Lönnebo, biskop I gudstjänsten är levande ljus ett utemeritus, avslutar artikeln i Kyrkans tryck för bönen. Både altarljusen, doptidning; ljuset och ljusen i ljusbäraren. Jesus säger – Kyrkornas uppgift måste vara att till oss att vara världens ljus och att be gestalta något som ligger så nära det och tända bönens låga är en del i att vara mänskliga som möjligt. Ljuset är ett såljus. Kyrkan hoppas att bönens låga ska dant språk. Och vi måste komma dithän få brinna i hela vår svenska kyrka och för att vi på djupet samtalar med varandra, hela världen. gråter, ber och arbetar tillsammans.

Ella Glimmerveen

Per Boger

Kyrkfönstret 7


Tidaholm från sticka till stad

Vulcans tändsticksfabrik år 1890.

Under andra hälften av 1800 -talet börjar industrialismen sakta breda ut sig i Sverige. Från att ha varit ett land där största delen av befolkningen bestod av bönder går vi mot en ny era med fabriker och industri-arbetare. Tidaholm är inget undantag, kapitalstarka adelsmän ser hur fabrikerna kan ge enorma rikedomar. Baron Hans Henrik von Essen ägare av Tidaholms gård tar initiativet till att starta en tändsticksfabrik. Fabriken blev mångas räddning

Till en början var det ett fasligt pillande och askarna blev inte så bra, men när vi väl lärt oss så gick far till fabriken med 50 gross och han fick 5 riksdaler i betalt.

Här ser man hur flickorna (ca.80 st.) satt och fyllde askarna med stickor för hand. Detta blev vår räddning för vi hade Just de åren som detta sker inträffar en inte en brödsmula hemma när far kom av 1800 talets värsta missväxtår, Svenska hem med pengarna, så vi köpte rågmjöl folket svälter och många väljer att emiför alltihop. Detta gjorde att vår familj grera till Amerika för i Sverige ser man klarade sig väldigt bra och vi klistrade asingen framtid. kar för glatta livet. Men de som blir kvar kommer att få uppleva en stor förändring, industrin beKatastrofen 18 februari 1875 höver arbetskraft så för många blir ett arbete på Vulcan livsavgörande. Men fabriken var inte bara en dans på ro1961 skriver V-B om Änkefru Hilma sor, man handskades med väldigt eldfängPersson som uppnått den aktningsvärda da produkter. En morgon den 18 februari åldern av 100 år. Hon berättar om hur 1875 inträffar en eldsvåda som skulle bli Tändsticksfabriken blev familjens rädd1800 talets värsta brandkatastrof, där 46 ning. Jag var 7 år när far kom hem en unga kvinnor och barn mister livet. Byggdag och berättade att de startat en tändnader av trä och stora mängder nyprodusticksfabrik på ön i Tidan. Han gick dit cerade oförpackade tändstickor leder till och fick genast ett arbete vilket bestod i att branden får en explosiv start, dessatt vi, hela familjen, skulle göra tändutom går dörrarna inåt så alla försök att sticksaskar i vårt hem. öppna utifrån misslyckas.

8 Kyrkfönstret

Hans Gustafsson som var ganska nytillträdd som disponent vid brandtillfället, var utom sig av förtvivlan och bestämmer sig nästföljande dag att inte fortsätta på tändsticksfabriken. Men efter diverse påtryckningar och diskussioner bestämmer Hans sig för att fortsätta, på villkor att han får bestämma om hur de nya produktionslokalerna skall utformas. Och efter den dagen inträffar inga fler bränder i de nya lokalerna som uppfördes i sten. Hans Gustafsson och George Murray får Tidaholmsfabriken att växa och detta leder till en stor befolkningstillväxt där fabriken tar sitt ansvar och låter alla Tidaholmare få del av vinsten, man bygger Bibliotekshuset och gör Tidaholm först till en Köping och 1910 får man stadsrättigheter. År 1900 är Vulcans tändsticksfabrik den största i hela Världen,med en årlig produktion av 2 miljarder askar. Idag, 150 år senare, är tändsticksfabriken Swedish Match den enda kvarvarande i Europa, så nog har Labbås som för övrigt kommer från ett felaktigt uttal av engelskans labels (etikett) tillkommit tack vare tändstickan. Per Wahlström Tidaholms Museum

Per Wahlström berättar om Tidaholms och tändsticksfabrikens historia. Fler bilder finns på sidan 17.


En värdefull skatt När jag och min man fick vårt första barn och gav henne namnet Rebecka så kom Rebeckas farfar med en berättelse till oss. Han visade sin entusiasm som bara han kan göra över denna sanna berättelse. Den har sedan dess varit en viktig berättelse för mig. Det är en sann berättelse som nobelspristagaren Isaac Singer skrivit om.

Det handlar om Rebecka 13 år och hennes kära David 14 år. De befinner sig i ghettot i Warszawa som av nazisterna är bombat och bränt. David och Rebecka gömmer sig i en raserad mörk källare. Det är vinter och kallt. David ger sig iväg för att leta efter något att äta. Rebecka väntar oroligt kvar. Han kommer tillbaka och de omfamnar och kysser varandra. David berättar att han hittat en skatt. Det är en bit ost, en frusen potatis, och några karameller och något mer som han vill vänta lite med att visa.

De är utsvultna och äter under tystnad upp det David hittat. Rebecka frågar David vad mer det är han hittat. Han berättar att det är första kvällen i Chanukka och att han kommit över ett ljus och några tändstickor. David tänder ljuset och välsignar det. De ser varandra för första gången på flera veckor där i ljusets sken. De har förlorat allt, hem och familj. Ljusets sken skänker dem frid. Ondskan har inte tagit makten över dem. Ljuset ger dem hopp. De bestämmer sig att våga tro på en framtid tillsammans och de vågar ge sig iväg på en flykt till något bättre, där de i kärlek, ska kunna leva sina liv. Under sin tuffa flykt får de då och då en bit bröd, några potatisar, en rädisa eller något annat som bönderna kan avvara. David och Rebecka kommer till Israel och judarna där tar emot dem med kärlek. Rebecka och David gifter sig, de studerar och de lever tillsammans utanför Tel Aviv. Tack vare det där lilla ljuset som David hittar så fick de hopp och styrka att tro att det finns något bortom allt mörker och all ondska. Jag möter rädda människor. De flesta är rädda för ovisshet och blir då osäkra och då föds inom dem ett mörker. ett mörker som de vill dela med sig av i form av tex felaktiga fakta, genom att förtrycka, att prata illa om människor,

TRO att låsa sig själva ute från hoppet, ljuset och kärleken. De ser bara sitt. Ett kloaklandskap. Jag får vägledning när jag läser Jesaja kapitel 58 verserna 9-12 ”Då skall Herren svara när du kallar, när du ropar säger han ”Här är jag”. Om du gör slut på allt ditt hot, hån och förtal, om du räcker ditt bröd åt den hungrige och mättar den som lider nöd, då skall ljus bryta fram för dig i mörkret, din natt skall bli strålande dag. Herren skall alltid leda dig han mättar dig i ödemarken och ger styrka åt benen i din kropp. Du skall bli en vattenrik trädgård en oas där vattnet aldrig sinar.” Vi är alla glimmande, glittrande värdefulla skatter för Gud. Låt oss vara varandras skatter. Dela med oss av det vi har om det är något litet. Låt oss inte stå i vägen för ljuset. Var ett ljus var någons hopp! Lisa Öhgren

Vill ni döpa ert/era barn, eller är du själv inte döpt? Inga förberedelser behövs! Vill ni döpa ert/era barn, eller är du själv inte döpt? Inga förberedelser behövs! Ingen föranmälan behövs,

DROP IN DOP Söndag 30 30 september september Söndag mellan kl.14 kl.14 och och 16 16 mellan Tidaholms kyrka. kyrka. ii Tidaholms

Här behövs inga inbjudningar eller fester, kom själva eller Här behövs inbjudningar fester, komen själva elleri sig. ta med dinainga närmaste. Dopeteller är en fest och högtid ta med dina närmaste. Dopet är en fest och en högtid i sig. Vill ni ha dopfaddrar så går det förstås bra men är inget krav. Vill ni ha dopfaddrar så det att förstås bra men är inget krav. Församlingsfaddrar gårgår också ordna. Församlingsfaddrar går också att ordna. Dopklänning till barn finns att låna. Om dopet gäller äldre barn Dopklänning tillär barn låna. Omta dopet eller vuxen så detfinns ingetatt ni behöver med.gäller äldre barn eller vuxen så är det inget ni behöver ta med. Ingen föranmälan behövs, men godkännande från samtliga vårdnadshavare. Ingen föranmälan behövs, men från vårdnadshavare. Ring gärna till expeditionen omgodkännande du har frågor, tel.samtliga 0502-19770

men godkännande från samtliga vårdnadshavare. Ring expeditionen om du har frågor, tel. 0502-19770 eller maila tidaholms.pastorat@svenskakyrkan.se Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan.

Kyrkfönstret 9


E t t h e l g o n f rå n S kö v d e En intressant historia om Sankta Elin (Helena) från Skövde.

Hon föddes antagligen i Våmb tidigt 1100-tal, var av mycket god familj och fick en varmt kristen uppfostran. Hon blev förnämligt gift, ibland påstås det att hon varit gift med kung Inge den äldre, även han varmt kristen. Hon fick många barn men blev tidigt änka. Helena lär ha varit mycket generös med gåvor till behövande och anses ha bidragit till byggandet av kyrkorna i Skara, Götene och Våmb. Hon blev felaktigt anklagad för att ha mördat en svärson, som misshandlade hustrun, Elins dotter. Mågens släkt hotade henne och hon beslöt så småningom (därför?) att göra en pilgrimsresa till Jerusalem, med hopp om att hoten skulle förklinga. Väl hemkommen, när hon var på väg till invigningen av Götene kyrka, blev hon överfallen och mördad av en släkting till mågen. En bit av hennes finger fastnade i en buske och när en blind man strök den blodiga stumpen över ögonen fick han sin syn åter. Ett verkligt under, men fler skulle det bli! På platsen för mordet sprang det upp en källa (inget ovanligt i helgonsammanhang). Denna ligger på Arlas område inte långt från Götene kyrka. Liket bars hem på bår, och när bärarna blev trötta och satte ner båren sprang ytterligare en källa fram. Den ligger på P4:s mark nära Skövde och är väl värd ett besök.

10 Kyrkfönstret

Snart byggde man ett kapell över källan, men det revs och källan lades igen efter reformationen. Men källan rann upp igen! Elin begravdes i kyrkan med hennes namn, Sankta Helena kyrka i Skövde, omkring 1160. Hennes gravkammare finns ännu kvar under en glasskiva även om relikerna flyttades efter reformationen, då allt katolskt var fel och skulle bort. Men i Götene kyrka finns fortfarande en bit av hennes (?) finger i ett relikskrin i altaret. Stumpen undersöktes nyligen av arkeolog Maria Vretemark från Länsmuseet i Skara, som lär ha ännu några Helena-reliker. Ytterligare ett under inträffade men långt senare. Det skedde i samband med det beryktade brudrovet från Vreta kloster år 1288. Folke Algotsson, en bror till biskop Brynolf Algotsson i Skara, rövade bort sin kära Ingrid Svantepolksdotter från klostret och flydde med henne till Norge. Kung Magnus ladulås blev mäkta förgrymmad, han hade redan lovat bort henne och därför straffade han Folkes far och flera av bröderna, bland dem biskop Brynolf - Folke kom han ju inte åt! Biskop Brynolf tog sin tillflykt till Alvastra kloster. Inte förrän han förklarat sin solidaritet med kung Magnus blev han fri att resa hem. Men mitt på Vättern överraskades han av en svår storm och i sin nöd vände han sig till Sankta Helena och lovade att skriva hennes officium om han överlevde. Tack vare brudrov och storm fick vi Helenaofficiet som han skrev redan samma år, 1288. Under den katolska tiden var helgonreliker mycket värdefulla och helgonbilder uppskattade. Helena avbildas i änkedok, i högra handen med ett svärd eller en stav, i vänstra med en bok med ett avhugget finger på.

Foto: Eva Hvarfner

Av alla svenska helgon – det finns ett femtiotal - är det bara tre som är kanoniserade av påven, nämligen sankta Elin år 1164, heliga Birgitta år 1391 och nu år 2016 Elisabeth Maria Hesselblad från Fåglavik. Vårt första helgon, Sankta Elin, är vördad i hela Norden. Hon blev helgonförklarad redan år 1164 i franska Sens av påven Alexander III, men hennes historia skrevs ner först drygt 120 år senare av biskop Brynolf i Skara, vad vi vet idag.

Sankta Elins källa i Skövde. Hon återfinns på, bland mycket annat, Skövde stadssigill och räknas som Skövdes skyddshelgon. I hennes speciella kyrka i Skövde finns en skulptur av Astri Taube utvändigt på den nordöstra sidan. Andra mycket kända platser med Helenabilder är Lene Kilde i Tidsvilde på Själland och Lyngsjö i Skåne. Hon beskrivs av biskop Brynolf som ”vacker som en Venusstaty”. Alla platser med anknytning till heliga Elin blev mål för pilgrimmer, åtminstone så länge vi var katoliker och kunde ibland ge avlat. Elinsmäss var en av årets stora högtider. Den firades den 30 juli i Skara stift, i övrigt den 31 juli, av någon anledning. Äldre Västgötalagen från c:a 1220, har ett senare tillägg av biskop Brynolf: §3 ”Den, som sårar någon eller dödar under följande sammankomster: i Skara på skärtorsdagen, vid prästmötet, på vår frus födelsedag; eller i Falköping vid Botolfs mäs�sa eller Pankrati mässa, eller i Skövde vid Elins mässa, eller på rätt kyrkväg, vare sig på hemväg eller bortväg, den dagen, då kyrkan vigdes, i kyrkbyn, böte till biskopen tio marker.” Ur Helena-officiet i översättning av Anders Piltz: Var hälsad, fosterlandets stolthet, du martyr som är känd av Gud, given oss från ovan till Västergötlands berömmelse, du som nu med rätta står inför härlighetens Konung: Var du konungariket Sveriges milda förespråkerska Birgitta Ingvar-Nilsson


Sankta Helena i tre bilder

Denna skulptur finns utvändigt på Sankta Helena kyrka i centrala Skövde och är gjord av Astri Taube. Sankta Helena är Sveriges första helgon och skyddshelgon för Västergötland.

Tre bilder som gestaltar Sankta Helena, hennes dotters öde och tiden de levde i. Triptyken finns i Götene medeltida kyrka och är skapad av kvinnor från byden i samarbete med Götene pastorat och studieförbundet Sensus.

För att efterlikna medeltidens material valdes linne att brodera på. Linnet har funnits mycket länge, egyptierna odlade lin och vävde tyger. Tråden på medeltiden var av silke och ädla metaller som guld och silver, idag är det mycket kostbart och svårt att finna detta material. Vi har bomullstråd som är lämpad för nutidens krav på kvalitet och ljushärdighet. Vi har också använt ”lurextråd” som är syntetiskt ”glitter”. Tyget målades med svamp och textilfärg i en blå ton som passar in kyrkans redan befintliga färger. Brodergarnernas färger valdes också med hänsyn till målningarna i kyrkan.

upp ur marken där hennes blod droppat ned. I handen håller hon en bok som symboliserar en helig skrift.

Bilden till vänster symboliserar tidens maktstrider, man stred om kungakrona med svärd. Liljestenen finns med eftersom sådana tidigare fanns på kyrkogården, de är nu inflyttade i vapenhuset. I profil syns Helenas måg, han som plågade sin hustru. Dottern sitter hukande av slagen under in man. Dolken symboliserar mordet på mannen. Bilden i mitten visar Helena. Hon har gloria som står för helgonförklaringen. Hon saknar ett finger, blommor växer

Bilden till höger symboliserar Guds närvaro, det allseende ögat och den heliga treenigheten. Kinnekulles horisont, nedanför den Götene kyrka som inte är så mycket förändrad sedan 1130 då man anser att den invigdes. Bredvid årtalet finns relikskrinet med fingret. Under skrinet finns en mycket gammal gravsten avbildad. Den finns än i dag på kyrkogården. Biskop Brynolf skrev officier till Helenas ära, han verkade länge och ivrigt i Skarakatedralen, idag domkyrkan. Han skrev rimmade ”gudstjänster” som sjöngs. Ett medeltida ”notband” binder ihop bild två och tre. Brynolf levde 1248 till 1317. Biskopsämbetet varade från 1278 till hans död. Han saligförklarades – beatificerades 1492, helgonförklaringen blev aldrig av, Sverige blev protestantiskt. Han studerade länge i Paris, ca 18 år. Man antar att den korkåpa som finns i Västergötlands museums medeltidsavdelning härstammar från Paris och att Brynolf hade den med sig till Sverige.

Kåpan är utförd i ett mycket högtstående broderisätt som kallas Opus Anglicanum. Den nedersta delen av bilden beskriver pilgrimstiden då och nu. En man och en kvinna på vandring. Pilgrimsnäckan, Sankt Jakobs snäckan bars om halsen eller i hatten som tecken på att man vandrade till Santiago de Compostela dit man idag fortfarande vandrar som pilgrim. Sankt Jakob var en av Jesu apostlar som led martyrdöden. Man fann en grav år 813 som man anser vara hans. Sankt Jakobs snäckan finns i haven runt Spanien, den är mycket god och äts än idag runt Medelhavet. Helena avbildas till häst. Hon beordrades att göra bot för mordet genom en resa till Jerusalem. Vi antar att resan stundom gick till häst, vägen var lång.Dagens pilgrimsleder märks med ”sevärdhetskringlan” tillsammans med ett kors. S:t Olofskorset och S:t Hanskorset kombineras vackert och visar vägen för oss nutida pilgrimer. En bård som kopierats från gamla målningar i kyrkan binder ihop bild tre och två. Kristina Blixt

Kyrkfönstret 11


Kyrkan en del av vardagen

Efter konfirmantionen är det många ungdomar som fortsätter som ledare. Det är fullt av skor i hallen och de flesta ligger i en utdragen hög precis innanför dörren. Längre in i huset hörs skratten eka mellan väggarna och ljuden kommer närmare. En stor grupp ungdomar mellan 16 och 25 år är på väg ut för att laga en trerätters meny över öppen eld. Konfirmandassistenterna har läger i Fröjereds församlingshem. Diskussionen om vilka kläder som är mest lämpliga att bära när man under några timmar en kylig vårkväll ska elda och laga mat är både vild och högljudd. Några konfirmandassistenter är ledare i Friluftskonfagruppen och delar med sig av sin erfarenhet och kunskap om klädval och kring eldningen och matlagningen. Pedagogerna och prästerna står vid sidan av och betraktar med beundran över hur vana och ovana ungdomar löser uppgiften tillsammans. Att tjugofyra ungdomar uppdelade i fyra grupper mer eller mindre själva tänder en eld utan tidningar eller tändvätska och lagar en trerätters meny i gräset kan kanske verka omständigt och onödigt. Det är betydligt lättare och smidigare att ledarna lagar maten inne i köket, men att se någon växa när de upptäcker att de klarar av det de inte trodde är värt all ansträngning.

12 Kyrkfönstret

Ibland frågar vi oss varför vi valt att arbeta för och med ungdomar. Den frågan besvaras lättast med Jesus egna ord: Gå ut och göra alla folk till lärjungar. Att vara kyrka är att röra sig mot Jesus och vi gör det tillsammans. Konfirmandassistenterna delar liv med konfirmanderna. Konfirmanderna delar liv med präster och pedagoger. Präster och pedagoger delar liv med konfirmandassistenterna. Vi delar, växer och rör oss framåt mot Jesus och vi gör det tillsammans med Jesus.

Vi delar tro och vi delar liv. Kyrkan jobbar inte med ungdomar. Ungdomarna är kyrkan, precis som barnen och de vuxna. Ungdomarna lär av varandra precis som de lär sig från pedagogen och precis som pedagogen lär sig av ungdomar, vuxna lär sig av barn och så vidare. Kyrkan är inte en del av vardagen. Kyrkan är vardagen. Lisa Öhgren Per Boger

Att vara konfirmandassistent handlar mycket om att leva tillsammans. Prata om det som berör på riktigt. Andakterna är en sån plats där vi delar tro och liv, för tro, hopp och kärlek är väl det vi alla längtar efter i våra liv.


älska

d

Att överleva sin vardag

Du är

Vi lever i en tid med högt tempo och det ställs många krav på oss människor! Under perioden 16-19 september inbjuder därför Svenska kyrkan, Tidaholm till föreläsningar och samtalskvällar som vill ge verktyg för livet. Söndag 16 september kl. 10.30 startar vi diakonala veckan

Fylla på

med Mässa i Tidaholms kyrka. Temat för gudstjänsten är medmänniskan. Diakonala teamet medverkar.

Våg a

Måndag 17 september kl. 19.00 i Tidaholms kyrka ”Livsglädje i vardagen” Fredrik Gulliden, vår lokala ”kändis” funderar högt kring den ädla konsten att vara medmänniska. Ska

pa(

Fredrik Gulliden

r)g

läd

Tisdag 18 september kl. 19.00 i Kyrkans hus ”Ungas psykiska hälsa”

sortera

la Vi

Föreningen Tilia

Föreningen Tilia besöker Tidaholms gymnasieelever under dagen och på kvällen inbjuds föräldrar och andra intresserade att ta del av dessa ungdomars kunskap och erfarenheter kring hur det är att vara ung och må dåligt.

Rensa och

je

Onsdag 19 september kl. 19.00 i Kyrkans hus foton: Gustaf Hellsing/IKON

”Barn med speciella behov” Marie Johansson varvar sina egna erfarenheter med stora kunskaper inom detta område. Föreningen Attention som finns representerade i Tidaholm kommer och berättar om sin verksamhet.

Arr:

Föreningen Attention

Välkomna!/ Hälsningar Diakonala teamet

Kyrkfönstret 13

live t


BOKTIPS nostalgi för vuxna

Bränd tändsticka svärtar av sig (1956) av Sara MellgrenHellner, dotter till disponent Gunnar Mellgren på Vulcan. Det här är en bok som skrevs 1956 och därför tar det en stund att vänja sig vid språket. Men är du intresserad av att få en skildring av Tidaholm under första hälften av nittonhundratalet är det väl värt besväret. Boken finns att låna på biblioteket. Författaren är uppväxt i Tidaholm, dotter till Gunnar Mellgren, som var disponent på Vulcan. Endast 34 år gammal kom han till tändsticksfabriken 1906. Han var en skicklig och framgångsrik industriman och blev dessutom stadens främste kommunalman under nästan ett kvarts sekel. Det innebar naturligtvis att Sara fick en privilegierad uppväxt. Det är den hon skildrar i boken. Boken är en lovsång till det samhälle som utgjorde hennes miljö och även till de strävsamma och gästfria invånarna. Att arbeta på tändsticksfabriken innebar att ha enformigt arbete, låg lön, lång arbetstid, att ständigt känna oro för brandkatastrofer, att frukta för ålderdomen och ängslas över risken att bli sjuk och få dålig sjukersättning.

14 Kyrkfönstret

Sara är ofta inne i fabriken, beskriver sig själv som en oförbätterlig vildhjärna kallad Svarta Sara. En gång säljer hon till familjens bestörtning sin fars bästa viner till tändsticksarbetarna. Disponentbostaden, Holmegården, och dess omgivning beskrivs så här i boken: Den låg på ena sidan av ån, som ett antikt, diskret elfenbenssmycke, beskuggad av susande, vänliga gamla träd, som gärna velat skriva om hur vackert allt var då i forna tider. Suckande lämnar de Sara ordet, ty ingen annan av dem som bott i huset tycktes vilja bjuda till att skildra allt som de hört och sett. ”Ska den yrhättan gå iland med det?”pep vinden i trädkronorna. ”Hon kan ju alltid försöka” ropade den hesa ån. Med ett rassel gav träden sitt samtycke. Hon skriver om kafferep och bjudningar, om kräftkalas, om kungabesök och körlektioner. Hon berättar om folkets stolthet, det kalla finrummet, en plats man alltid kunde förevisa för hastigt påkommet främmande. Kakelugn, björksoffa med pärlstickade kuddar, ”dragspelsgungstol”, mahognysäng, bolsterkuddar och handstickade lapptäcken, en palm eller fikus. Vi är nog många som ser rummet framför oss och minns tillfällen då vi fått komma in där. Hon beskriver hur mamman under kristiden olagligt inköpte ett stort antal grisar. Dessa styckades och saltades ner i disponentvillans källare och delades därefter ut. Fläsk och flott tillsammans med mjöl och ost blev välkommet tillskott i hushållen. Pengarna tog mamman ur egen ficka. Gesten uppskattades inte av alla. Hon anmäldes för sitt tilltag men klarade både sig själv och maten. Nostalgi för dem som tillhör min åldersgrupp, intressant lärdom för senare generationer. Katrin Kvarnliden

Flickan från Tändsticksfabriken av Aki Kaurismäkis (1989) I en av sina tidigare filmer skildrar Aki Kaurismäki (f 1957) en klassisk historia, flickan som blir älskad för att hon är kvinna men ratad när hon ska bli mamma. Iris arbetar på en tändsticksfabrik och lever enkelt som inneboende hos sin mamma och hennes man. Hon köper en fin klänning och går på dans. Efter en kärleksnatt kommer hon hem och är med barn. Alla vänder henne ryggen och hon bestämmer sig för att hämnas. Detta är en lågmäld berättelse nästan helt utan dialog. Men bilderna talar starkt och Kaurismäki målar upp en 1970-tals miljö som vi, som minns den, känner igen oss i. I den halvmekaniserade tändsticksfabriken arbetar Iris mellan maskinerna och sorterar förpackningar. Historien om Iris är tidlös och kunde ha skildrats i nästan varje samhällsmiljö, men valet av tändsticksfabriken gör hennes utsatthet ännu mer påtaglig. Vi minns H C Andersens berättelse från 1845 om flickan och svavelstickorna. Hon som frös ihjäl en vinternatt när hon sålde tändstickor som ingen ville ha.


VAD BETYDER TRO FÖR DIG? Men tändstickorna blir inte bara en symbol för armod utan också den inneboende kraft en kränkt människas liv kan bära på. Iris hämnd, som är skildrad med thrillerns precision, är skoningslös och fullständig. När man ser filmen idag, nästan 30 år senare, är det mot bakgrund av en värld fylld av terrordåd, som alltid med kraft fördömds som ett hot mot det demokratiska samhället, utan att man ställer sig frågan varför dåden sker. Det ligger inte långt bort att associera till en annan dansk berättelse, Ludvig Holbergs Jeppe på berget, där alla säger att Jeppe super men ingen frågar sig varför. Berättelsen om Iris är historien om den som förlorat allt och inget mer har att förlora. En sådan människa är farlig både för sig själv och andra. De finns i alla tider, inte minst idag.

Stellan Wihlstrand

MAJA Vissa säger ”tro, det gör man i kyrkan” men då vet de inte hur mycket mer tro faktiskt kan vara. Tron inkluderar alla, skapar gemenskap och band till nya människor. Jag har fått så otroligt många nya vänner, kontakter och minnen med hjälp av vår gemensamma tro. Vi samlas för att äta grillade ostmackor och pratar om allt mellan himmel och jord och livet där emellan och jag kan inte bli mer lycklig över det. Så det är tro för mig, gemenskap. SAGA Tro för mig är en trygghet, som ett slags skyddsnät. Jag ser tron och Gud som en stöttande hand som hjälper och vägleder mig genom livet.

SHARBEL Jag tycker att tron är en sak som är väldigt svår att beskriva eftersom det finns så många positiva saker man kan säga och tycka om tron. Tron för mig är kärlek och trygghet, man känner sig alltid trygg och aldrig ensam när man tror på Gud eftersom Gud alltid finns när det behövs i de svåra stunderna Och när man tror på Gud så känner man sig alltid älskad och värdefull på alla sätt oavsett hur man ser ut, hur gammal man är, hur mycket pengar man har eller vad man har för social bakgrund. Tron är ljuset som lyser de mörka dagarna i livet.

APPEN KYRKAN FÖR BARN Pröva en riktigt rolig app för barn i förskoleåldern. De kan upptäcka kyrkan, spela på orgeln, tända ljus i ljusbäraren, färglägga altartavlan, lägga pussel, hälla vatten i dopfunten osv.

Appen ”Kyrkan” är gratis att ladda ner!

ALVA Tro för mig är att alltid vara hörd, att alltid veta att någon ser en när man känner att ingen annan gör det, att veta att man har någon att luta sig mot när man känner sig ensam och ledsen. Att man aldrig blir dömd för den man är eller vad man har gjort oavsett hur hemskt det kan vara. Tron för mig är också att var den personen som man kan luta sig mot att acceptera alla oavsett var man kommer ifrån, viken bakgrund man har, vad man tror på eller vilken hudfärg man har osv.

Kyrkfönstret 15


KYRKRALLY SÖNDAG 26/8 kl.14-18

START I VALFRI KYRKA: HÅNGSDALA, VÄTTAK, BALTAK ELLER DIMBO-OTTRAVAD.

KYRKRALLY

IEn Baltaks kyrka du se på dopklänningar, dag för alla kan åldrar! Frågesport för både brudkronor barn och och bröllopsfotografier. Där finns det ävenlotterier, möjlighet att äta korv & bröd. vuxna, tävlingar, lekar, utställningar,

korv & bröd och fika. I Dimbo-Ottravads kyrka visas bl.a. dopfunten och begravningsvagnen. Startkorten kostar 50 kr/där familjgófika. eller 20 kr/vuxen. Dessutom serveras

SÖNDAG 26/8 kl.14-18

Alla pengar går till barn och ungdomar på flykt.

Läs mer på www.svenskakyrkan.se/tidaholm Hångsdala och VättaksSTART programI är inte klart men det ryktas om fiskdamm, VALFRI KYRKA: gå upp i tornet och andra spännande saker.

HÅNGSDALA, VÄTTAK, BALTAK ELLER DIMBO-OTTRAVAD. En dag för alla åldrar! Frågesport för både barn och vuxna, tävlingar, lotterier, lekar, utställningar, korv & bröd och fika. Startkorten kostar 50 kr/ familj eller 20 kr/vuxen. Alla pengar går till barn och ungdomar på flykt.

KULTURNATTEN The harp of Brandiswiere -en keltisk saga för harpa. Fredag 28/9 kl. 20.00 i Tidaholms kyrka En saga skriven av en amerikans-keltisk harpist/tonsättare Silvia Woods. Berättelsen framförs av Nordic Harps Ensembe med stora och små harpor, musik och bilder.en musikalisk saga för både vuxna och barn om Det Goda och Det Onda! Vi får höra om kärleken till varandra, naturen och livet genom harpans magiska klanger. Vacker berättelse och charmerande musik! Förträffligt orgelspel Lördag 29/9 kl. 20.00 i Tidaholms kyrka 21-årige Sebastian Johansson har nu gjort sitt andra år på organistutbildningen på Musikhögskolan i Malmö.

KRISTALLNATTEN

Läs mer på www.svenskakyrkan.se/tidaholm

Våra medeltidskyrkor berättar Ett tema under hösten då vi bekantar oss med den urgamla kyrkplatsen i Ö:a Gerum, den unika kyrkporten i Daretorp, gycklarmotiv i Härja, biskopsstolen i Suntak, liljestenar och tympanon i Velinga, 1400-tals kalken i Valstad, och mycket mer! Serien avslutas med resa till Katagård i Varnhem.

I år är det 80 år sedan Kristallnatten. Idag, 80 år senare finns samma tankar och tendenser till våldsbrott också i vårt samhälle. Detta är oacceptabelt.

Gudstjänster och program:

Mellan 8-9 novemer 1938 dödades mer än 400 judar, 20-30000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ner och över 7500 butiker vandaliserades.

9/9 11.00 Gudstjänst i Daretorps kyrka. Heliga Birgitta i fokus. Kaffe. 15.00 Gudstjänst i Ö:a Gerums kyrka. Kaffe. 16/9 14.30 Kyrkguidning i Härja kyrka därefter 15.00 Gudstjänst, Leif Åhlund- nyckelharpa, kaffe. 30/9 15.00 i Suntaks g:a k:a; om kyrkans historia, tipspromenad till nya kyrkan. Kaffe och andakt. 18.00 Filmen ”Utriddarvägen” i Daretorps församlingshem. 7/10 9.30 11.00

Morgonbön och kaffe i Velinga. kyrka Därefter samåkning till Valstad där vi firar mässa och äter lunch. Mässa med 1400-talskalken i Valstad. Lunch därefter gemensam resa till Katagård, Varnhem.

Anmälan senast 1/10 till 0702-22 55 86. Alla varmt välkomna!

16 Kyrkfönstret

Därför vill vi uppmärksamma minnet av det som hände med en manifestation med Klezmermusik i Tidaholms kyrka, fredag 9 november kl. 19.00 med Harmony Gospel, Tidaholms kyrkokör och ungdomskör, Ethnogruppen och seniorgruppen, Assia Miteva, Gergana Andersson, Agneta Karlsson m.fl.


Tidsenlig gudstjänst var en uppskattad start på dagen.

Vättaks kyrka firar 300 år. Det firades med en välbesökt hemvändardag med trevligt program.

Käthe Nilsson visar glatt upp den fina boken om Vättak.

ÖGONBLICK

Tidaholm har många sommarkonfir- På sommaraktiviteterna åkte barnen bl.a mu- Här ser vi konfirmandassistenter göra mander. Här ser vi några Valstadsseijärnväg mellan Skara och Lundsbrunn. upp eld för att sedan laga sin egen mat. konfirmander som skapar något unikt.

FLER BILDER FRÅN STICKA TILL STAD

Litografi av Adolf Neihoff över staden Tidaholm med industribyggnaden Vulcans Tändsticksfabrik år 1900.

Gustaf den V besöker Tidaholm i samband med stadsbildandet 1910 . Vid kungens sida går Victor Johansson Disponent på Tidaholms Bruk.

Kyrkfönstret 17


Körlek, Änglagården, OMG, Juniorer, Eftis, Öppet hus, Seniorer m fl … Från och med vecka 36 är du välkommen till kyrkans olika grupper! Du kan sjunga, hänga med kompisar, uppleva andaktsgemenskap, pyssla, vara ledare och mycket mer.

Berättarvandring ”Bibeln blir levande”

VARMT VÄLKOMMEN TILL HÖSTSTARTEN 2018

Möt spännande personer ur Bibeln. Söndag 23/9 start mellan kl. 15-16 vid Daretorps församlingshem. Korvgrillning, aktiviteter. Dagen avslutas med gudstjänst kl.17 i Daretorps kyrka.

TRÄFFPUNKTEN

TORGCAFÉ

VARANNAN TISDAG KL. 14.00 I KYRKANS HUS

ONSDAGAR KL.9-12 I KYRKANS HUS

Läs mer i mötesfoldern i mitten av tidningen.

med start tisdag 11/9

GEMENSAM SYFÖRENINGSUPPTAKT FÖR ALLA SYFÖRENINGAR Måndag 17/9 kl. 14.30 i Kyrkans hus

LOTTERIBASAR i Kyrkans hus i samband med Torgcafé Onsdag 28/11 kl. 9.00 - 12.00

JULMARKNADSCAFÉ i Kyrkans hus Lördag 1/12 kl. 9.00 - 16.00

TILLSAMMANS I TYSTNAD Ibland kan vi behöva andrum, en stilla rastplats dit vardagens stress och brus inte når. En dag där vi får möjlighet att hinna ifatt oss själva och reflektera över vad som är viktigt i livet eller bara vara i stillhet. Välkommen till en dagsretreat i Baltaks församlingshem, söndagen den 7 oktober kl. 9.30-16.30. Möjlighet till enskilda samtal. Retreatledare är Evelin Esseen och Ella Glimmerveen. Vi tar ut en avgift på 200 kr, då ingår fika och lunch. För den som vill, avslutas dagen med Baltaksmässan i kyrkan kl.17.00. Vill du veta mer, tveka inte att höra av dig! Anmäl dig senast den 28/9. Ella Glimmerveen tel. 0502-197 77, ella.glimmerveen@svenskakyrkan.se Evelin Esseen tel. 0502-197 76, evelin.esseen@svenskakyrkan.se 18 Kyrkfönstret


Takmålning från Vättaks kyrka

Välkommen att fira gudstjänst 25/8 Lördag Suntaks gamla kyrka 18 Musik i sommarkväll ” Så länge skutan kan gå” Kjell Johansson, Agneta Jungergård, ML, kaffeservering 26/8 13:e söndagen efter trefaldighet Tema: Medmänniskan Kyrkrally kl. 14-18 i Baltak, DimboOttravad, Hångsdala och Vättaks kyrkor, se sidan 16 Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Gottfrid Nilsson-sång, PH, Ursula Strömer, kyrkfika Baltaks kyrka 18 Sommarmusik för alla åldrar med Maria, Mattias, Filippa, Jasmine, Sixten och Axel Johansson från Götene. Fröjereds missionshus 18 Gudstjänst, SJ Dimbo-Ottravads kyrka 18 Andakt, PH, Ursula Strömer Hångsdala kyrka 18 Andakt, ML Vättaks kyrka 18 Andakt 1/9 Lördag Valstads kyrka 10 ”Ro för själen” andrum, kaffe, se sidan 21

Obs. Ändringar kan ske! På hemsidan www.svenskakyrkan.se/tidaholm kan du se aktuell kalender (klicka på rutan vad händer i kyrkan). Du kan också se annons i fredagens VB.

2/9 14:e söndagen efter trefaldighet Tema: Enheten i Kristus Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, SW, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Eva och David Kellett- sång, söndagsskola, kyrkfika, AK Velinga kyrka 11 Gudstjänst, Sandra Kihlander-sång, MHm Kymbo kyrka 18 Mässa, ML Fröjereds kyrka 18 Gudstjänst, SW 8/9 Lördag Kungslena kyrka 9 Morgonbön i samband med Lena marken, SW 9/9 15:e söndagen efter trefaldighet Tema: Ett är nödvändigt Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, SW, söndagskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Johannes Nilsson- saxofon och sång, PH, Ursula Strömer, söndagskola, kyrkfika Fröjereds missionshus 10.30 Gudstjänst, SJ Daretorps kyrka 11 Gudstjänst med medeltidstema, MHm, Östra Gerums kyrka 15 Gudstjänst med medeltidstema, ML, se sidan 16 Baltaks kyrka 17 Baltaksmässan, PH, Ursula Strömer m.fl.

12/9 Onsdag Valstads kyrka 18.30 Aftonbön, ML, före familjekväll i Valstads församlingsgård 15/9 Lördag Valstads kyrka 10 ”Ro för själen” andrum, kaffe, se sidan 21 16/9 16:e söndagen efter trefaldighet Tema: Döden och livet Ekedalens församlingsgård 10 Gudstjänst, MHm, söndagskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Glada husgänget, AK, söndagsskola, kyrkfika Härja kyrka 14.30 Kyrkguidning därefter kl. 15 Gudstjänst med medeltidstema, Leif Åhlund- nyckelharpa, MHm Fröjereds kyrka 18 Gudstjänst, AK 23/9 17:e söndagen efter trefaldighet Tema: Rik inför Gud Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Vulcans mässingssextett, PH, söndagsskola, kyrkfika Daretorps kyrka 17 Gudstjänst, Mhm, Berättarvandring start mellan 15-16, korvgrillning och aktiviteter se sid 21 28/9 Fredag Tidaholms kyrka 20 Konsert med Nordic Harps (Kulturnatten) se sidan 21

Kyrkfönstret 19


Gudstjänster...

29/9 Lördag Valstads kyrka 10 ”Ro för själen” andrum, kaffe, se sidan 21 Tidaholms kyrka 20 Orgelkonsert med Sebastian Johansson se sidan 16 30/9 Den helige Mikaels dag Tema: Änglarna Varvs kyrka 10 Gudstjänst, barnkör, SW Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Nina och Johan S Abrahamsson – sång, piano, AK, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 14-16 Drop-in dop Suntaks kyrka 15 Gudstjänst med medeltidstema, Valstadskören, MHm 7/10 19:e söndagen efter trefaldighet Tema: Trons kraft Velinga kyrka 9.30 Morgonbön med medeltidstema, MHm se sid. 21 Ekedalens församlingsgård 10 Gudstjänst, Ann-Mari Svensson, söndagskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, barnkörerna Änglabus och Himlakul, AK, söndagsskola, kyrkfika Fröjereds missionshus 10.30 Gudstjänst, SJ, Mikael Mattisson från Sjukhuskyrkan Valstads kyrka 11 Mässa med medeltidstema, ML, MHm se sid. 21 Baltaks kyrka 17 Baltaksmässan, AK, m.fl. Retreatdag läs mer på sidan 18 13/10 Lördag Valstads kyrka 10 ”Ro för själen” andrum, kaffe, se sidan 21 14/10 Tacksägelsedagen Tema: Lovsång Acklinga kyrka 10 Mässa, Varvingarna, SW, efteråt försäljning av grönsaker Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Tidaholms ungdomskör, AK, söndagsskola, kyrkfika Velinga kyrka 14 Gudstjänst, Hökensås kyrkokör, MHm, efteråt lotterier och auktion Valstads församlingsgård 15 Familje-gudstjänst, Trudelutten och Non Stop, utdelning av Barnens bibel, ML, kyrkfika Baltaks kyrka 17 Jubileumskonsert, Stella Nova 20 år, Stella Nova med instrumentalister AK, kyrkkaffe, se sidan 21 Fröjereds kyrka 18 Lovsångsmässa, SW, Centerkvinnorna bjuder på kaffe

Svenska kyrkan Tidaholm samarbetar med:

20 Kyrkfönstret

21/10 21:e söndagen efter trefaldighet Tema: Samhällsansvar Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, SW, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Lars Sandström- sång, PH, söndagsskola, kyrkfika Klämmesbo missionshus 10.30 Gudstjänst, Karin Hultberg, servering Daretorps kyrka 17 Mässa, SW Vättaks kyrka 19 Gudstjänst, Valstadskören, ML 24/10 Onsdag Ekedalens församlingsgård 18.30 Gónattgudstjänst, SW, fr. 17.30 Korv och bröd Valstads kyrka 18.30 Aftonbön, före familjekväll i Valstads församlingsgård 27/10 Lördag Valstads kyrka 10 ”Ro för själen” andrum, kaffe, se sidan 21 28/10 22:e söndagen efter trefaldighet Tema: Frälsningen Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, SW, Glädjekören, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa och bibelkalaset, PH, kyrkkaffe med tårta i Kyrkans hus Hångsdala kyrka 19 Gudstjänst, Hanna Hjalmarsson- sång, SW

2/11 Fredag Norra kapellet 14-17 Möjlighet till samtal, korvservering Öppna kyrkor 14-17 i en del serveras fika t.ex. Dimbo- Ottravad och Acklinga Kungslena kyrka 16 Stilla orgelmusik Varvs kyrka 16.40 Stilla orgelmusik Dimbo-Ottravad kyrka 17.20 Stilla orgelmusik Acklinga kyrka 18 Stilla orgelmusik 3/11 Alla helgons dag Tema: Helgonen Hömbs kyrka 10 Minnesgudstjänst, sång och musik, SW Suntaks kyrka 15 Musik och Lyrik, ML Norra kapellet 16.30-19.00 Musik och Lyrik, AK, Gottfrid och Johannes Nilsson, Lars Sandström,

4/11 Söndagen efter alla helgons dag Tema: Vårt evighetshopp Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Tidaholms kyrkokör, AK, söndagskola, kyrkfika Baltaks kyrka 17 Minnesgudstjänst, Stella Nova, AK Daretorps kyrka 17 Minnesgudstjänst, Hökensås kyrkokör, Lisa Landestedt- flöjt och sång, MHm Dimbo-Ottravads kyrka 18 Minnesgudstjänst, Varvingarna, SW Valstads kyrka 18 Taizémässa med ljuständning, Valstadskören, ML Fröjereds kyrka 19 Minnesgudstjänst, SW 9/11 Fredag (Kristallnatten) Tidaholms kyrka 19 Klezmermusik, Harmony Gospel, Tidaholms kyrkokör och ungdomskör, Ethnogruppen, seniorgruppen, AK, se sidan 16 11/11 24:e söndagen efter trefaldighet Tema: Den yttersta tiden Ekedalens församlingsgård 10 Gudstjänst, MHm, söndagskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Harmony Gospel, söndagskola, kyrkfika, AK Valstads kyrka 10.30 Gudstjänst, ML Fröjereds missionshus 10.30 Gudstjänst med nattvard, SJ Baltaks kyrka 17 Baltaksmässan, AK m.fl. 18/11 Söndagen före domssöndagen Tema: Vaksamhet och väntan Ekedalens församlingsgård 10 Gudstjänst, SW, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Ajvan Kieser- orgel, PH, söndagskola, kyrkfika Fröjereds kyrka 10.30 Gudstjänst med bibelkalaset, MHm Velinga kyrka 17 Gudstjänst, MHm 25/11 Domssöndagen Tema: Kristi återkomst Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, SW, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, AK, Lars Sandström – sång, söndagsskola, kyrkfika, Östra Gerums kyrka 18.30 Mässa, SW

Förklaring av förkortningar AK= Kyrkoherde Agneta Karlsson PH= Komminister Peter Håkansson ML= Komminister Mats Löwing PB= Komminister Per Boger SW= Komminister Stellan Wihlstrand CB= Fängelsepräst Carina Bengtsson MHm= Tjänstebiträde Magnus Hedström SJ= Pastor i Missionskyrkan Samantha Junggren


Tala film Tala liv

Torsdag 6/9, 11/10, 8/11 kl. 18.30 i Valstads församlingsgård Vi ser på en bra film och fikar och samtalar efteråt.

Baltaksmässan Söndagar kl. 17.00 i Baltaks kyrka 9/9, 7/10,11/11 Välkommen du som tvivlar, du som söker, längtar, hoppas och tror att det finns en makt större än vi själva, en kraft att ösa ur när vår egen tagit slut.

Trivselträffar i Fröjered

Församlingsafton Tisdag 18/9 kl. 19.00 i Ekedalens församlingsgård Kören Varvingarna sjunger, visar bilder och berättar om resan till Danmark och sitt deltagande i nordisk kirkesångsfest i Odense.

Fredag 28/9 kl. 14.30 i Fröjereds församlingshem ”Mitt innersta rum” Lasse Siggelin - trubadur Fredag 26/10 kl.14.30 i Fröjereds missionshus Samantha Junggren Lasse Siggelin Fredag 30/11 kl. 14.30 i Fröjereds församlingshem ”Advent & julsånger” Glada husgänget

Vardagsmiddag i Fröjered

”Upplev kyrkorummet”

Upplev kyrkan på ett nytt sätt, med alla sinnen. Studiecirkel, fem kostnadsfria träffar, ingen föranmälan.

Prova-på onsdag 19/9 kl. 18.30 i Fröjereds församlingshem.

Ledare: Sara Ahlin och Lennart Axelsson. Välkomna!

”RO FÖR SJÄLEN” - ett andrum med stilla musik och vilsamma ord i Valstads kyrka.

Lördagar kl. 10 1/9, 15/9, 29/9, 13/10, 27/10 Katrin Kvarnliden och Agneta Jungergård medverkar, elvakaffe

19 september 17 oktober 21 november Drop-in mellan kl. 16.30-18.30 i Fröjereds församlingshem

FILM – EN GENOMSKINLIG HISTORIA Torsdag 11/10 kl. 18.30 i Ekedalens församlingsgård. Vår filmkunnige präst Stellan Wihlstrand visar filmklipp och berättar om filmens och Bibelns betydelse för våra liv. Det blir scener ur både tecknade och otecknade filmer och det handlar om både Jesus och James Bond. Fika och andakt.

JUBILEUMSKONSERT med Stella Nova 20 år Söndag 14/10 kl. 17.00 i Baltaks kyrka Sara Strömberg - trumpet Andreas Jansson - elbas Magnus Hedström - slagverk Marianne Holst, Gergana Andersson - piano och orgel. Agneta Karlsson - andakt

Tillsammans för Världens barn FAMILJEMIDDAG i Kyrkans hus i Tidaholm Måndag 8/10 kl. 18:00-20:00 18.00-18.30 Middag; paj och sallad Sång av barnkörerna 19:15 Kaffe och kaka Lekar, lotterier, chokladhjul m.m.

Pris: 20 kr/person

Alla pengar går till insamlingen för Världens barn där Svenska kyrkans internationella arbete är en del.

Varmt Välkomna!

Kyrkfönstret 21


Illustratör: Ida Linde

UPPTÄCKTEN AV TÄNDSTICKAN I HIMLEN

Risken är överhängande för upplopp i himlen när grottmänniskorna får höra talas om tändstickan.

TELEFONLISTA SVENSKA KYRKAN, TIDAHOLM

Kyrkans hus Tidaholm, Fröjereds församlingshem, Ekedalens och Valstads församlingsgård

BARN OCH UNGDOM

Sara Strömberg, församlingspedagog 197 88 sara.stromberg@svenskakyrkan.se Lisa Öhgren, församlingspedagog 197 75 lisa.ohgren@svenskakyrkan.se Expeditionen i Kyrkans hus 197 70 PRÄSTER Anki Karlsson, församlingsassistent 197 53 öppet mån.-ons, 8-12, 13-15 fred. 8-12 Agneta Karlsson, kyrkoherde 197 71 anki.karlsson@svenskakyrkan.se Ellinor Andersson, förvaltningsassistent agneta.m.karlsson@svenskakyrkan.se Fröjereds Mikael Johansson, församlingsassistent 197 97 kyrka tidaholmspastorat@svenskakyrkan.se Peter Håkansson (ungdom) 197 74 mikael.k.johansson2@svenskakyrkan.se Hömbs kyrka Kungslena FRÖJERED Agneta Karlsson, kyrkoherde 197 71 peter.hakansson@svenskakyrkan.se kyrka Ylva Hellner Lestelius, församlingsass. 197 96 agneta.m.karlsson@svenskakyrkan.se Per Boger (föräldraledig) 197 73 ylva.hellner-lestelius@svenskakyrkan.se sms 070-697 91 75 per.boger@svenskakyrkan.se Håkan Gerenmark, församlingspedagog VARV Lena Linde, kommunikatör 197 81 Carina Bengtsson (Fängelsepräst) 197 40 (främst fackligt) 070-650 46 24 lena.linde@svenskakyrkan.se TIDAHOLM Varvs Acklinga carina.c.bengtsson@svenskakyrkan.se hakan.gerenmark@svenskakyrkan.se kyrka kyrka Sören Wärmegård, kyrkokamrer 197 82 193 FranciskusStellan Wihlstrand (Varv, Fröjered) 197 51 Agneta Jungergård, förs.ass. (Valstad) 197 46 kapellet 26 soren.warmegard@svenskakyrkan.se Mobackensagneta.jungergard@svenskakyrkan.se stellan.f.wihlstrand@svenskakyrkan.se Tidaholms kapell kyrka Annika Lysander, fastighetsingenjör 197 87 Mats Löwing (Valstad) 197 45 Barnlokal Kyrkans hus 197 79 annika.lysander@svenskakyrkan.se mats.lowing@svenskakyrkan.se DimboEva Olofsson, kyrkogårdschef 197 84Ottravads 197 72 BEGRAVNINGSOMBUD kyrka Magnus Hedström eva.olofsson@svenskakyrkan.se (tjänstebiträde Hökensås) Bengt Höglander, begravningsombud 60 62 25 magnus.hedstrom@svenskakyrkan.se Baltaks Riktnummer 0502 (om ej annat anges) Box 93, N:a Kungsvägen 6 522 22 Tidaholm

KYRKVAKTMÄSTARE

kyrka

Östra Gerums kyrka

DIAKONI

197 80

Daretorp kyrka

FÖRTROENDEVALDA

Kyrkorådets ordf. Örjan Persson 070-22 66 780 Jörgen Eklund, arbetsledare 197 90 Suntaks Valstad Evelin kyrka Esseen, diakon 197 76 orjan.persson2@gmail.com 193 Norra kyrkogården (Baltak) kyrka Hångsdala evelin.esseen@svenskakyrkan.se jorgen.j.eklund@svenskakyrkan.se kyrka HÖKENSÅS DOP, VIGSEL, Ella Glimmerveen, diakon 197 77 Therese Lundgren, arbetsledare 197 57 VALSTAD ella.glimmerveen@svenskakyrkan.se ELLER ANDRA FRÅGOR therese.lundgren@svenskakyrkan.se Velinga kyrka Kristina26 Andersson, diakoniassistent 197 78 Norra kyrkogården (Mobacken och Fröjered) t.ex. frågor om lokalhyror Vättaks kristina.andersson@svenskakyrkan.se kyrka Ingegerd Ekdahl (Tidaholms kyrka) 197 43 Ring expeditionen tel. 197 70 ingegerd.ekdahl@svenskakyrkan.se 47 Kymbo kyrka Blåhults MUSIKER Stefan Carlsson (Hökensås kyrkor) 197 58 kapell Härja SAMTALSSTÖD kyrka Gergana Andersson, organist 197 92 stefan.r.carlsson@svenskakyrkan.se NÄR LIVET ”SKAVER” gergana.andersson@svenskakyrkan.se Theresé Lundgren (Varvs kyrkor) 197 57 Marianne Holst, kantor (Baltak, Mobacken) 197 93 Kostnadsfria samtal med therese.lundgren@svenskakyrkan.se marianne.holst@svenskakyrkan.se Lena Augustsson (Valstads kyrkor) 197 48 präst eller diakon Assia Miteva, kantor (Fröjered, Hökensås)197 41 lena.m.augustsson@svenskakyrkan.se Kontakt via exp. tel. 197 70 assia.miteva@svenskakyrkan.se Moa Andersson 197 94 Agneta Jungergård, kantor (Valstad) 197 46 moa.andersson@svenskakyrkan.se KYRKOGÅRDSFRÅGOR agneta.jungergard@svenskakyrkan.se Carina Larsson 197 95 Hanna Hjalmarsson, kantor (Varv) 197 52 Ring tel. 197 84 carina.e.larsson@svenskakyrkan.se Suntaks g:a kyrka

www.svenskak yrkan.se/tidaholm 22 Kyrkfönstret


GRATTIS! DESSA TRE HAR VUNNIT KORSORDET NR.2 2018

KORSORD 3/2018 BILD: PIXABAY.COM

RÄTT SVAR

SOM BARN I HUSET SEJOUR

Rom 12:11 Ditt ord är en lykta för min fot, ett ...?

ORSAKADE KRASCH SOM SLOG HÅRT MOT TIDAHOLM ÖVERENSKOMMELSEN

EN AV TRE GÅVOR S ES I BÅTNAMN

Monica Andersson, Tidaholm Ann-Mari Åsberg, Tidaholm Margot Karlsson, Tidaholm

KORT TVEKAN

INIFRÅN

Priser (bok eller blomstercheckar) kan hämtas i Kyrkans hus, Tidaholm eller ring Lena Linde tel.197 81 så skickas priset hem till dig.

SES MED TJIM

FÖRSLUTNING

LITEN PINNE SOM BLIR TILL TÄNDSTICKA

ANRÄTTA FUNDA- HÅLLER MENT TJUVEN BORTA PÅ VÄSTKUSTEN VÄGVISARE

I UTTAG FRANSK Ö FÖRVARINGSUTRYMME

Dags att lösa nytt korsord senast 10 oktober. Vi har en ny korsordstillverkare. Hon heter Hanna Fredholm. Hoppas korsordet uppskattas!

ÄR POSITIV GÖROMÅL

I KRONA

DEN SMORDE

JORDSNURR ARTIS

SÄGS VARA HAL

RIKTNING

MAMMA TILL ISAK

FÖRSAGD

SES VILD I VÅRA SKOGAR

NOVIS FOTLED NYANS

ALICIA LÄNGDVIKANDER MÅTT

Svenska kyrkan, Tidaholm finns även på Facebook och Instagram.

MÖRK TID

BOR I STIA

FÖRTRÖSTAN

VILL SÄLLSKAPLIG

ENTITA INFATTNING BINDEMEDEL

GÅR DET TILLÅTNA

ARVSMASSA FISK, FLIT OCH LEG

OOLONG

MÅNFAS BIDROG MED ENERGI TILL VULCAN

Välkommen att besöka hemsidan! www.svenskakyrkan.se/tidaholm På hemsidan hittar du en kalender med allt som händer i hela pastoratet. Information om alla grupper och andra mötesplatser. Kontaktinformation till personal men också formulär för bokning av dop eller medlemskap.

UPPENBARELSE

Skicka korsordet till: Svenska kyrkan , Tidaholm Box 93 522 22 Tidaholm eller lämna in det på expeditionen i Kyrkans hus Namn: ........................................................ ......................................................................

FÖRE EU

BILD: PIXABAY.COM

ROM 12:11 HÅLL ER BRINNANDE I ......?

PÅSTOD

Psalm 200 Se, hur i prydning jorden står, se, hur för dig och mig hon får så ...?

......................................................................

Ä

U

N

K

K

O

TRIANGULÄR SEVÄRDHET I VELLINGE KYRKA

E

L

OKUNNIG

V

Ö

R

A

K

U

L

ALLRA SIST

S

LUSTIG

T

AMUSERA

D

KVALIFIKATION

M

E

R

I

T

S

A

H

PINAL

P

R

O

R

B

A

R

A

U

R

N

A

RÖNTGEN

M A

O

SJÖFÅGEL SÄTTER SIG PÅ TVÄREN

PLATS FÖR SLAG

N

G L

A

S

K

A

FEDERAL REPUBLIK FLITIGA

U

S

AVSER ATT

SKJUTA TILL HUVUDSAK

B

I

D

R

A

K

L SPRÅKSINNE

Y

I

OSTMASSA

SUNTAK SOCKEN ÄR DEL AV DENNA FÖRSAMLING

M

N

ZEDONG SAKNAR POÄNGLÖS

...

JORD PÅ LATIN

Ä

HÖGSTA BETYG AMFORA

LÄGGA PÅ LAXEN

T

KÖR FÖR DE YNGSTA PRESEN- FRI FORM SOM ÖVAR I ÅTERTABEL KYRKANS HUS STÄLLD

D

MJÖLKPRODUCENT

FOLKSAGA

GÄRDE LÄGGA PÅ ETT KOL

PÖL

Adress: ......................................................

OÖVERTRÄFFAD

HAR INSATT

D

M Å

S

A

R

V

A

SKRYMSLET

V

SAMTYCKE INSTRUKTION

O

K

V

I

R

R

DEL AV KYRKORUM

U

D

D

E

S ES MED VARR DISHARMONI

N

O

R

G

E

KUNSKAPSKÄLLA

K

R

Å

LIGGA I

G

N

O

O

N

N

I

E

R

K

E

S

O

DROG SIG UR UNION 1905

UNDER ALL KRITIK

P

STARK KRAFT

G

U

S

L

A

ÅKE BRUTAL SOM ÄR BISKOP I VÅRT STIFT

B

Kyrkfönstret 23


FÖR LIVETS SKULL Läs om Katrins möte med Katarina Persson Hill som hon beskriver som engagerad, kärleksfull och omtänksam för livets skull. Det är med nyfikenhet och stor förväntan jag stämt träff med Katarina i Kyrkans Hus. Vi besluter att sätta oss i solen utanför. Jag slås av att hon utstrålar lugn, värme och ett ärligt och genuint intresse för vårt samtal. Hon arbetar inom äldreomsorgen, känner att hon passar in nära människor. Att det är viktigt att se varje människa, att möta människan precis där den är, att bry sig om.

De behöver förstå att det finns någon som orkar lyssna, trösta och förmedla hopp när de grips av förtvivlan över sin situation och har funderingar kring varför de har fötts till denna världen. Samtal över en fika, där jag kan intyga att de är värdefulla och förmedla att allt hopp inte är ute. I min tur får jag kraft av deras förmåga till inkännande av min situation. De ser mig och bekymrar sig över hur jag mår. Det är till stor hjälp

Hon är djupt engagerad i ensamkommande ungdomars liv. 2015, när så många kom till Sverige, öppnade hon sitt hem för två av dem. Idag är det många som får avslag på sin asylansökan, de bedöms som vuxna på osäkra grunder, är inte längre välkomna här. Då är det viktigt visa att det finns någon som bryr sig om dem och står på deras sida. Det är oerhört slitsamt att uppleva att människor behandlas illa och det är lätt att känna hopplöshet när man möts av tjänstemän som försvarar sitt handlande med att de bara gör sitt jobb. Men att ge upp och inte kämpa för dem, att inte göra något skulle vara värre, menar Katarina. Föreningen ”Leva tillsammans” i Tidaholm bildades för att ge ensamkommande ungdomar äldre än 18 år möjlighet att stanna kvar i Tidaholm, fullfölja sin skolgång och behålla sitt sociala nätverk. Där finns Katarina med och känner att hon har en uppgift. Ett trettiotal av dessa ungdomar finns idag kvar i Tidaholm. Det är fina killar, inkännande och omtänksamma.

Det är nu ett och ett halvt år sedan Katarina drabbades av något av det värsta som kan hända en människa. Hon förlorade sin son Philip i en bilolycka. Ishalka orsakade olyckan. Den första tiden levde hon i ett vakuum. Den hjälp familjen fick av kyrkan var ovärderlig. Prästerna Carina Bengtsson och Stellan Wihlstrand fanns med på sjukhuset hela första dagen. På kvällen fortsatte Carina sedan till en lägenhet där femton förtvivlade och vilsna ungdomar behövde hennes stöd. Att ta sig ur tomrummet, att långsamt hitta tillbaka till livet tar tid och kraft. Det har blivit många böner om ork och kraft att överleva, att mitt i den djupa sorg man känner se behovet av att värna om familjen, att vara tacksam för det man har. Katarinas starka gudstro, til�liten till flödet av Gudsenergi har hjälpt henne att överleva. Vandringar ensam i naturen är till hjälp och hästarna som på ett förunderligt sätt kan trösta och ge närhet och trygghet.

PROFILEN Namn: Katarina Persson Hill Bor: i Kungslena tillsammans med sin familj. Arbete: undersköterska på äldreboende. Husdjur: 2 hästar Intressen: djur och natur Favoritpsalm: Du vet väl om att du är värdefull Bibelord: Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.

– Men jag är inte längre samma människa som tidigare. Jag känner fortfarande värme och kärlek, men den där innerliga glädjen finns inte längre. Det är snarare tillfredsställelse i stunden. Sorgen och saknaden finns där hela tiden. Filip fattas oss. Dock är jag inte längre rädd för så mycket. Det värsta har ju redan hänt. Men om det är halt på vägarna, då…. På sätt och vis har jag blivit lugnare och tryggare i mina val. Jag litar på mina känslor och står för vad jag tycker. Under det senaste året har Katarina också mist sin far och hennes man drabbats av sjukdom. Förunderligt nog är det ljus, värme och hopp hon förmedlar till sin omgivning. För livets skull. Jag är oerhört tacksam för att jag fått dela en stund med denna fantastiska kvinna. Katrin Kvarnliden

Profile for Svenska kyrkan Tidaholm

Församlingstidningen Kyrkfönstret Tidaholm Nr 3 2018  

Tidaholm från sticka till stad.

Församlingstidningen Kyrkfönstret Tidaholm Nr 3 2018  

Tidaholm från sticka till stad.

Advertisement