Page 1

Kyrkfönstret

Nr 3 2019

Tillräckligt bra? Livstegen- 12 steg mot inre hälsa Annica

Reza

Ny diakon i Tidaholm

Vad har hänt?

En tidning från... Kyrkfönstret 1


stret

Kyrkfön

K

9

Nr 3 201

I detta nummer:

? ligt bra hälsa Tillräck mot inre 2 steg 1 en Livsteg Reza

från... 1 En tidning stret Kyrkfön

Vad har

Annica

hänt?

holm

on i Tida Ny diak

AGNETAS BREV Hus som sprudlar av liv...

Kyrkans hus är ett hus fullt av människor men nu måste även huset tas om hand. Läs mer om Agnetas tankar om framtiden här på sidan 2.

Fredrik är ny församlingsassistent i Varv och Fröjered. Vår nya fängelsepräst Torbjörn och diakonen Annica presenterar sig på sidorna 7 och 8

Fröjereds kyrka

FRÖJERED

Hömbs kyrka

Kungslena kyrka

VARV Varvs kyrka

TIDAHOLM

Acklinga kyrka

Franciskuskapellet

193

26

Mobackens kapell

Tidaholms kyrka

DimboOttravads kyrka

Baltaks kyrka Östra Gerums kyrka

193

Hångsdala kyrka

Valstad kyrka

Suntaks g:a kyrka

HÖKENSÅS

VALSTAD

47

Daretorp kyrka

Suntaks kyrka

Vättaks kyrka

Velinga kyrka

26

Kymbo kyrka Härja kyrka

2 Kyrkfönstret

Blåhults kapell

Det är alltid lika spännande att styra stegen mot Kyrkans hus i Tidaholm. Vad väntar idag? Den ena dagen är verkligen inte den andra lik: ena dagen möts jag av småttingar på väg mot Barnlyan – det är Öppet Hus på gång, träffpunkt för föräldrar med små barn. Nästa dag kommer jag knappt in för alla parkerade rullatorer – ja, för då är det träffpunkt för dem som blivit lite äldre. Så gott som varje dag doftar det gott av kaffe och eftermiddagar och kvällar hör jag sång från glada barn eller vuxna strömma ut från Stora salen. Konfirmanderna och ungdomarna släntrar in och försvinner ner i Källar’n. Någon frågar efter diakonen, ett brudpar eller dopfamilj ska träffa prästen, levavidare-gruppens samtal förs i avskildhet… Jag tänker på nattvardspsalmen: ”Närhet, ljus och ingen utanför…” (Ps 396 vers 4) och känner – just så vill jag att Kyrkans hus ska vara! Låga trösklar, lätt att slinka in, skratt från barn och unga, men också plats för livets svåra, det som smärtar och gör ont.

Kyrkfönstret

kommer ut med fyra nummer per år till alla hushåll i Tidaholms församlingar (Tidaholm, Fröjered, Varv, Hökensås och Valstad). Nästa nummer kommer ut 28 november 2019. www.svenskakyrkan.se/tidaholm Facebook Svenska kyrkan Tidaholm

Kyrkans hus är ett hus som sjuder av liv med i snitt tusen besök i veckan. Det blir slitet förstås! Och nu är det dags för en större renovering alternativt nybyggnad! Två förslag har tagits fram: det ena är att riva och bygga nytt, det andra är att bygga om. Prislappen är viktig, men också framtidstänket: vi vill ju att framtidens kyrka ska kunna ha ett hus precis lika mycket fyllt av sprudlande verksamhet som vi har. Därför är det viktigt att satsa på en lösning där man också i framtiden har råd att värma upp och underhålla. Nu blir det kyrkorådets uppgift i höst att välja ut vilken väg som vi ska gå. Och lägga fram ett klokt och hållbart förslag för kyrkofullmäktige. Under tiden fortsätter vi att samlas i Kyrkans hus. Kom och ta del av allt spännande som händer i höst! Så vill jag säga välkommen till nya medarbetare som börjat hos oss under sommarmånaderna: Torbjörn Andersson, ny präst på fängelset, Annica Svensson ny diakon i pastoratet och Fredrik Eskilsson, ny församlingsassistent. Vi ser fram mot att få lära känna er! Jag tycker inte om att hus står tomma, du och jag behövs för att kyrkan ska sjuda av liv. Och då menar jag inte bara Kyrkans hus utan också alla aktiviteter i de andra församlingsgårdarna, men framför allt till de gudstjänster som vi firar varje vecka. Jag tänker på psalm 396 igen: ”Här är rymlig plats. Här är Guds bord, ett stråk av himmel och en doft av jord, ett rop ur mörkret och ett svar i tro. Gud är en av oss vid detta bord.” Kom du också! Det blir så mycket roligare om just du kommer!

Ansvarig utgivare: Kyrkoherde Agneta Karlsson Redaktör: Kommunikatör Lena Linde Framsidans foto: Lena Linde Tryckeri: Tida Reklam


Hur hamnade jag här? ANNE FILIPSSON BERÄTTAR Jag föddes i Sandviken, där både farfar och morfar jobbade på järnverket hela sitt yrkesliv. Farmor och mormor var hemmafruar, såsom det var på den tiden. När jag var ett år så flyttade jag och mina föräldrar till en liten ort i Småland, som heter Gamleby. Både mamma och pappa var aktiva i missionsförsamlingen på orten. Jag fick en lillasyster och vi gick i söndagsskolan i det lilla missionshuset. Jag minns syföreningsauktionerna med hemgjord ostkaka, årorna (som lotterna kallades), och när vi söndagsskolbarn stod i gången och sjöng med kaminen som värmde oss bakifrån. Efter åtta år gick flyttlasset gick till Skänninge, en liten ort på östgötaslätten. Jag var nio år och skulle börja i fyran. Det kändes pirrigt med ny skola och nya kamrater. Men det gick snabbt att få nya vänner, både i skolan och i Missionsförsamlingen, där de hade en stor scoutverksamhet. Vi var uppemot hundra scouter när vi åkte på läger och hajker. Nästan varenda unge var med eller hade varit med i scouterna. Under hela min barndom jobbade mamma heltid som lärare och vi togs om hand av barnflickor, eller hembiträden, som det hette på den tiden. Min stora trygghet var mormor, som kom till oss ibland och lagade kläder, strök, bakade och lagade mat. Jag upplevde att hon hade all tid i världen med oss. Ända sedan jag var liten har jag älskat djur av alla slag och som barn hade jag först en katt, sedan en hund och efter det tre landsköldpaddor. När jag var sexton år var det dags igen för en flytt. Pappa hade fått nytt jobb i Borlänge i Dalarna och det var bara att hänga med.

Den flytten upplevde jag som väldigt påfrestande. Jag var mitt i tonåren och fick lämna min bästa vän Gunnel och mitt övriga kompisgäng både i skolan och i kyrkan. Och den kille jag hade varit hemligt förälskad i under flera år var för alltid utom räckhåll. Borlänge kändes väldigt stort och kyligt. Men jag engagerade jag mig både i ungdomskören och som scoutledare för flickscouter. Vi var tre ledare, 16, 17 och 18 år, som skötte hela ruljangsen med scoutmöten, andakter, hajker och läger. Idag är jag förundrad över att föräldrarna gav oss unga tjejer ett sånt stort förtroende. Jag gick samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet, men jag var ganska skoltrött. Jag och en kompis satt ofta och stickade tröjor på lektionerna. Ett år stickade jag som julklappar, en tröja till farfar, en slipover till morfar och en tröja till ”min kille” Per. Jag hoppade av sista terminen i gymnasiet för att istället gå sjuksköterskeutbildning i Falun. Jag tänkte mig att jobba i Afrika som sjuksköterska. Men eftersom Per inte kunde tänka sig ett sådant liv, så blev vi kvar i Sverige. Vi gifte oss och livet rullade på med småbarn, yrkesarbete och engagemang i Missionsförsamlingen på de orter vi bodde. Jag kom in på läkarlinjen i Linköping och blev ortoped. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att bo på landet och att ha djur. Jag trodde att jag var på väg att lyckas 1996, då jag, Per och våra fyra barn fick möjlighet att hyra ett gammalt, fint hus en bit utanför Skänninge. Vi hade några katter, några hundar och höns. Men drömmen gick i kras 2004, då vi skildes och hela livet vändes upp och ner. Jag kunde inte bo kvar bland alla minnen utan flyttade till en lägenhet.

Anne och Jörgen utanför Grimmestorp, deras nya hem. Läs om Annes lyckligaste dag och hur dom hamnade i Härja. Efter en tid träffade jag Jörgen, min nuvarande man, och vi har tillsammans renoverat flera hus och lägenheter. På nyårsaftonen 2018 hade Jörgen och jag tagit oss tid att fundera på vad vi ville göra det närmaste året, respektive inom fem år. Vi skrev ner våra ideér på små postit lappar. Vi tyckte båda att det var svårt att formulera sig och att vi inte kom på så mycket. På lappen ” Inom fem år”, skrev jag: ”har vi köpt en gård på landet”. I februari dog min mamma efter mer än 15 års sjukdom. Hon hade Parkinsons sjukdom, som successivt bryter ner både fysiska och psykiska förmågor. Vi bodde i Sandviken och hade just blivit klara med en stor, fin villa, som vi renoverat under de tre åren, som vi bott där. Vi hade två sommarstugor, som vi också renoverat och byggt om.

Fortsättning på artikeln finns på sidan 14

Kyrkfönstret 3


Tillräckligt bra?

Stigmatiseringen vid sjukskrivning för depression och stressrelaterade symtom har minskat påtagligt. Att må dåligt gör dig inte till en mindre människa. Du är människa rakt av. – Genom historien har samtalet med en medmänniska nog varit det som stått sig bäst. Att dagligen samtala om våra vardagsproblem med anhöriga, vänner eller arbetskollegor är något som vi alla tillämpar från och till för att hitta lösningar på våra livsproblem. Ibland räcker inte detta till och då går vi till någon som har som yrke att hjälpa människor med de problem som de inte kan hantera på egen hand. Möter vi en intresserad lyssnare så har vi en tendens att förstå våra problem genom att berätta för den nyfikne lyssnaren. Det är inte säkert att vi behöver goda råd utan lösningen har en tendens att uppstå som en uppenbarelse under samtalet.

En solig eftermiddag i maj färdas vi på smala vägar fram till Broddetorp och hem till Håkan Andersson. Vi har stämt möte med Håkan för att samtala med honom om psykisk hälsa.

kunnat ägna mig åt reflektioner runt vad det innebär att vara människa. Ett intresse som är lika viktigt för mig nu när jag gått i pension.

Vi sätter oss ner i de lammskinnsbeklädda fåtöljerna och Håkan berättar om en del av sin väg genom livet. – Idag är jag tacksam för att jag fått lära känna många skilda miljöer. Det gör att jag har ett brett perspektiv på vad det är att vara människa. Jag är född i Klämmesbo som son i en lantbrukarfamilj. Efter skolan arbetade jag på en möbelfabrik i Blikstorp. Studielusten kom tillbaka och gymnasiet i Falköping blev en positiv upplevelse. Därefter vidtog fem år som plåtslagare på Eriksbergs varv i Göteborg. Hörseln tog stryk i den bullriga miljön och omskolning ledde fram till läkarstudier. – Först blev det utbildning till infektionsläkare och sedan växlade jag över till psykiatri för att få möjlighet att fördjupa mig i människors livsproblem. Både på fritiden och som yrkesverksam har jag

4 Kyrkfönstret

Håkan delar sina erfarenheter och lär oss mer om skruttkompetens m.m. Håkan har haft en lång karriär inom vården och vi funderar lite över hur det var förr och hur det är nu. Håkan är säker på att det är en mer tillåtande attityd idag gentemot psykisk ohälsa. – Akta dig pojk, så du inte hamnar på Ryhov! På det sättet hotade man barnen när jag var barn. Det var det värsta som kunde hända att bli körd till Ryhov. Den som hämtades till sinnessjukhus hamnade utanför gemenskapen, utanför mänskligheten skulle man kunna säga. Idag har sviktande psykisk hälsa blivit något som kan drabba vem som helst.

”Satsa på det som är tillräckligt bra och satsa helhjärtat på det du har. Satsa på det du får och jobba hårt på det du har.” Håkan nämner i förbifarten ordet skruttkompetens. Vi stannar till och frågar skrattande vad skruttkompetens betyder. Håkan skrattar med oss och svarar att skruttkompetens är att kunna se sina svagheter och tillkortakommanden utan att tappa sitt värde som människa. – Ett annat ord för skruttkompetens skulle kunna vara självkänsla till skillnad från självförtroende, som handlar om att prestera eller klara av situationer. I det kristna språkbruket skulle det kunna liknas vid nåd. Vi kan inte rädda oss själva med våra gärningar, vårt utseende eller vårt anseende. Vi är redan räddade av nåden genom att vi fötts till människor. När vi vet detta kommer vi att kunna släppa vår självupptagenhet och ägna oss åt världen och livet omkring oss. – En stor del av nutidens stressrelaterade besvär är ett utslag av att människan inte vilar i nådens famn. Hon tror att det


hänger på henne hur det går med allting. Människovärdet är faktiskt orubbligt och det påverkas inte av vad vi gör eller känner. Självkänsla är att veta just detta. Men om man nu har dessa negativa tankar, hur blir man av med dem? Det finns många självhjälpsmetoder idag. Går det att bli av med de negativa tankarna med hjälp av positivt tänkande? – Jag är ingen vän av positivt tänkande. Om det var så enkelt att vi kunde bota oss själva med positivt tänkande, då skulle vi snabbt kunna utrota det psykiska lidandet. Tyvärr kan vi inte styra våra tankar och känslor. Vi kan däremot förhålla oss till dem. Det är skillnad på att vara sin ångest och att ha ångest.

på i ett obevakat ögonblick och löst biljett. Notera gärna deras röster och tillåt dem att störa dig men låt dem inte lämna sina säten och rycka i ratten. Ju mer tolerant du är mot dessa störande passagerare, ju mer kommer dem att tappa lusten att störa ditt liv. Börjar du däremot att starta ett krig mot dem så kommer dem att ta över ditt liv. Det du bekämpar kommer alltid att ta över ditt fokus och därmed ditt liv. Men om man nu mår dåligt, vad gör man då? – Man kan döva obehaget med alkohol eller träning men den stora frågan är naturligtvis vad det finns för ett problem i botten. Det är en god idé att ersätta upplevelsen av att må dåligt med insikten om vad denna känsla beror på. Istället för att döva känslan ska man försöka bli ”olycklig”. Att vara olycklig är att ha ett problem som man inte har någon lösning på. Det är bättre än en upplevelse av att må dåligt.

Foton: Lisa Öhgren

– När man väl kommit på sitt problem så kan man antingen bestämma sig för att det är möjligt att åtgärda. Kanske är det värt ansträngningen eller också är det inte det. Om det visar sig att det inte är åtgärdbart, att det ”är kört”, ja då drabbas vi av sorg. Det är en förlust. Sorgen kommer att pågå tills vi accepterat, d.v.s. till dess vi flyttar vårt fokus från det vi förlorat till det vi har kvar. Och vi har alltid mer kvar än vi har användning för under vårt resterande liv! Håkan funderar kring hälsan förr och nu. Tankar och känslor är inte verkligheten, de är bara tankar och känslor. Dina inre tankar har du med dig. Det går inte att bli av med dem utan det handlar om att acceptera att de är med men inte låta dem ta ratten. Håkan tar fram ett block och börjar rita upp en buss. – Föreställ dig att du kör en buss mot bestämda färdmål. Du upptäcker då att passagerarna i bussen (dina tankar och känslor) börjar bli högljudda och överöser dig med negativa budskap. Du kan inte kasta av dem för att dem har klivit

Håkans erfarenhet är att nutidsmänniskan lägger för mycket av sina problem bland det som skall åtgärdas. Utseendet, medmänniskorna, sjukdom och död. Ju mer vi tror att vi kan kontrollera, desto mer bekymmer får vi. Vad kan vi då göra när vi möter någon som mår dåligt. Eller när vi möter någon som tappat hoppet. Vad kan vi göra för den personen? – Vi ska inte tala om att livet är värt att leva. Det når ändå inte fram till den som är på väg mot eller redan har nått botten. Istället ska vi följa med ner i hopplösheten. Vi ska följa med ner till botten. Jag försöker i tystnaden föreställa

mig hur illa personen har det. Trösten är inte att säga ´det är aldrig kört´. Trösten är att någon delar hopplösheten. Ensamheten är värst. Trösten är att få sällskap. Håkan tar fram begravningsgudstjänsten och minnesstunden efteråt som exempel på sällskapet som tröst. Inför döden är vi ensamma men på begravningen möts vi och delar tillsammans. Sällskapet är trösten. Minnesstunden efteråt, vare sig den är större eller mindre, på lokal eller i hemmet är viktig för att få fortsätta ha sällskapet och gemenskapen som tröst. Samtidigt hör man oftare om människor som helst undviker att gå på begravningar eftersom det upplevs obehagligt. – Nutidsmänniskan tror att hon kan undvika ångesten. Men den går inte att undvika. Du måste välja vilken ångest du vill ha – den akuta eller den långsiktiga. Vi kan känna ångest inför det farliga och för det obehagliga. Att vara rädd för det farliga är såklart bra. Det ligger i vår natur. Men att vara rädd för det obehagliga är inte bra. Det är inte fel att vara rädd men vi måste se vad vi är rädda för. Vi måste skilja på det farliga från det obehagliga. Vi avslutar vårt samtal med några snabbfrågor. Håkan leder oss ut i den blommande trädgården med utsikt över fälten. Där reflekterar vi över varför människan inte mår bra av den oändliga valmöjligheten. – Vi människor vill välja det bästa istället för att välja det som är tillräckligt bra. Men är man ute efter det bästa kommer man nog alltid vara missnöjd. Det ultimata livet kommer aldrig och livet är för kort för att prova allt. Satsa på det som är tillräckligt bra och satsa helhjärtat på det du har. Satsa på det du får och jobba hårt på det du har. Det känns fint att vårt samtal landar i förnöjsamheten. Det är viktigt att stanna upp och se vad du har. Vi tackar Håkan för en intressant, rolig och givande eftermiddag innan vi sätter oss i bilen och rullar hem mot Tidaholm. Per Boger

Kyrkfönstret 5


Ett första

steg mot

Foto:Alex o Martin IKON

Livsstegen

Befriande och läkande att sätta ord på mina egna upplevelser och att känna igen sig i varandras berättelser. Det är ett exempel på upplevelsen av att vara med i Livstegen. En grupp som bygger på tolvstegsprogrammet och vill hjälpa oss att dela vår sårbarhet och maktlöshet i en trygg miljö, där man utgår ifrån en given metod för att nå livsförändring. Utan allt för mycket förkunskaper åkte jag till Skövde med mina kollegor i diakonala teamet för en två dagars utbildning. Jag har mött Olle Carlsson vid ett tillfälle tidigare och läst en del av det han skrivit och även sett honom på tv. Jag hade ganska höga förväntningar för jag har verkligen uppskattat Olles tidigare arbete. Jag blev absolut inte besviken utan mer förvånad kanske. För även om det är Olle och hans fru Fotíni Carlsson som skrivit boken var vi

6 Kyrkfönstret

inte där för att bara lyssna till dem. Det blev väldigt tydligt att vi var där för att bli självständiga ledare för framtida Livsstegsgrupper. Vi fick tydliga instruktioner och praktisk handledning i dagarna två. Efter de dagarna skull vi sedan själva gå igenom Livsstegen i en grupp hemma i Tidaholm. Att vara delaktig i utbildningsomgången av Livsstegen har varit fantastiskt. Vi har träffats en gång i veckan vid tolv tillfällen. Jag har delat tankar och känslor som kanske inte vanligtvis kommer upp i andra sammanhang. Så otroligt befriande att ha en trygg plats där jag kunnat fundera kring viktiga saker i mitt liv utan att bli avbruten eller ifrågasatt. Ingen som kommer med tips, råd eller förmaningar. Livsstegen bygger på förtroende i delandet, men också på respekten för att det som sägs i gruppen inte diskuteras varken där och då eller senare. I Livsstegen ingår det att skriva och läsa sin livsberättelse. Att se tillbaka på barndomen och tonårstiden och reflektera. Vad var

det som gjorde att jag kände mig maktlös? I vilka situationer i livet har jag upplevt den där känslan av maktlöshet? Som ung vuxen, nybliven mamma vid 21 års ålder, befann jag mig i en helt ny roll och många gånger kom den där smygande känslan av oro och då och då av maktlöshet. Insikten att barnen växer och blir självständiga, ger sig ut i livet på egna ben och lämnar en lite rädd (men väldigt stolt) mamma som återigen funderar på om det jag försökt uppfostra och lära ska räcka? Se där, återkommande maktlöshet inför allt som kan hända här i det helt vanliga och normala livet. Så fortsätter det, livshändelser som att byte av yrke eller arbetslöshet, den framtida pensioneringen och ett åldrande ryms alla i Livsstegen. Livet är ju en pågående process och vare sig våra steg leder framåt, bakåt, uppåt, neråt eller kanske runt i en cirkel är det våra steg att ta och att göra det tillsammans i Livsstegen har varit väldigt väl spenderad tid. Anki Karlsson


Torbjörn - präst på fängelset

 

Vill du vara med i en Livsstegsgrupp? I höst startar vi en grupp på måndagskvällar och en grupp på fredag förmiddag i Kyrkans Hus. Vi följer Olle Carlssons bok och delar livet med varandra under olika bestämda teman. Livsstegen bygger på tolvstegsprogrammens metoder för livsförändring. Att förhålla sig till det som är sårbart eller skambelagt i våra egna liv och våga dela det i en grupp tillsammans är läkande, befriande och nyskapande. När vi hör varandras berättelser känner vi igen oss. Vi är inte så ensamma som vi ibland tror. De tolv stegen är utformade som en personlig vandring som startar med insikten att jag har ett problem och där målet är att vilja hjälpa andra. Är detta något för dig så tveka inte att ta kontakt med någon av gruppledarna för ett obligatoriskt introduktionssamtal. Första grupperna startar 13 och 16 sept. Måndagar kl.19.00-20.30 Ledare Carina Bengtsson, präst 0502-197 40 Fredagar kl. 10.00-11.30 Ledare Ella Glimmerveen, diakon 0502-197 77 Vill du höra Olle Carlsson själv berätta om sin livsväg och behovet av ”Livsstegen” så är du hjärtligt välkommen till..

Foto: Tina Axelsson

FORUM TIDAHOLM Måndag 9 september kl.18.30 i Kyrkans hus

Gäst: Olle Carlsson, Kyrkoherde i Katarina församling

Man möts ofta av ett stort leende när man möter Torbjörn. Men det är också en man med ett djup och som har lätt för att möta och lyssna på sina medmänniskor. Det är en bra start inför sin nya tjänst som fängelsepräst. I 20 år har Torbjörn varit präst. De senaste sju åren i Mullsjö och Sandhem där han främst jobbat med konfirmander och ungdomar. Innan dess har han även hunnit vara präst i Fristad, Gärdhem och slutligen i Trollhättan. På fritiden är Torbjörn en trogen Elfsborgssupporter. Att stötta Elfsborg genom att vara med i hejarklacken som heter ”Gulliganerna” står högt upp på önskelistan. Något annat som lockar på fritiden är att köra motorsåg hemma på gården. Varför sökte du tjänsten som fängelsepräst? Jag har länge haft en önskan att få arbeta i en förort eller liknande men eftersom vi bor och trivs i Utvängstorp så är det inte aktuellt. Dessutom sätter min hälsa stopp för att arbeta mer än jag gör idag. Ser fram emot att få begränsade arbetsuppgifter (Haha det är ju fängelset verkligen) och lite mer ledig tid samtidigt som min fru som veckopendlar till Blekinge.

Namn: Torbjörn Andersson Ålder: 51 år Familj: fru, tre barn och två barnbarn Bor: på en gård i Utvängstorp Yrke: Ny fängelsepräst på Tidaholmsanstalten Intressen: Skidåkning, Taekwando, fotboll och skogsarbete

Efter 20 år som församlingspräst så lockar det att pröva något nytt och att vara fängelsepräst känns både viktigt och svårt. Själavård som vi ofta kallar samtal med en präst är en uppgift som ligger mig varmt om hjärtat. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppgiften och behöver alla era förböner. Men jag är nyfiken och tror att det ska kunna passa mig. Varför ska kyrkan finnas på fängelset? Jesus har gett oss uppdraget. Han sa: ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig”. Vad ska du göra? Jag ska främst ha enskilda samtal, leda besöksgruppen och inbjuda till gudstjänster. Men jag ska också berätta om mitt arbete, föreläsa om människovärde och förhoppningsvis bidra till ett mänskligare samhälle. Någon gudstjänst i pastoratet hoppas jag också kunna bidra med emellanåt. Vi välkomnar Torbjörn och önskar honom lycka till! Lena Linde

Kyrkfönstret 7


Dela tro och liv i Vad är med och motgång diakoni? Namn: Annica Svensson Bor: i Lägenhet i Hentorp, södra delen av Skövde. Fritidshus i min hemby Agunnaryd i södra Småland. Familj: Gift med Olle som är lärare på Västerhöjdgymnasiet. Vi har en gemensam son som heter Daniel och är 18 år, tre bonusbarn och fem bonusbarnbarn. Yrke: Diakon Intressen: röra mig i naturen, trädgårdsarbete och läsa deckare Favoritfilm: The green mile och Schindlers list Gör mig glad: personliga möten med människor,  engagemang för miljön och mänskligheten i alla former, tid med familj och vänner, plocka vilda blommor, bada i havet mm. Dold talang: binda blomsterarrangemang

Med stor glädje och tacksamhet välkomnar vi diakon Annica Svensson. Annica har i dagarna börjat som diakon i Svenska kyrkan i Tidaholm, vad är ditt första intryck? Ett varmt och välkomnande bemötande. Gästfrihet, öppenhet och gemenskap kring tro och liv.

respekt dela tro och liv med varandra som människor. Att utifrån kristen tro tillsammans med alla goda krafter vara med och skapa ett gott samhälle. Att lyfta de mänskliga rättigheterna i den bygd och i det land vi lever i men också ute i världen.

Varför sökte du diakontjänsten i Tidaholm? Jag har hört mycket gott om Tidaholm. Där bor och lever människor som är stolta över sin bygd. Jag har förstått att att det är viktigt att jobba i team och att ha roligt tillsammans.

Berätta lite om vad du kommer att arbeta med? Som diakon i Tidaholm kommer jag att vara med i Träffpunkten och andra mötesplatser, i Leva vidaregrupper och samverka med olika aktörer i Tidaholm för att skapa ett gott samhälle för alla. Till mig och till flera av kyrkans medarbetare kan man vända sig i samtal när livet skaver. Jag ser fram emot att få lära känna Tidaholm och människorna här. Lena Linde

Hur länge har du varit diakon? Jag har varit diakon i 7 år, först i Karlsborg och sedan i Skövde. Dessförinnan har jag varit lärare i låg och mellanstadiet. Mina första år i arbetslivet ägnade jag åt att vara barn- och ungdomsledare i Svenska kyrkan. Hur skulle du beskriva diakoni? Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen, ibland kallas det också kyrkans sociala arbete. Att i

8 Kyrkfönstret

Tack Ylva och välkommen Fredrik! Tack Ylva Hellner Lestelius för ditt uppskattade arbete i Varv och Fröjered. Hennes efterträdare som församlingsassistent blir Fredrik Eskilsson som vi välkomnar.

Diakoni betyder tjänst och ska genomsyra all verksamhet i kyrkan för diakoni handlar om att omsätta kristen tro i handling. Ett uppdrag vi alla fått i gyllene regeln ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.” (Matt 7:12) Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Diakoni kan liknas med kyrkans sociala arbete och behövs när samhällets hjälpsystem brister. Att se och möta den enskilda människan och hjälpa till där hon står. Ibland ett samtal, ibland en hjälpande hand – livet har olika faser och behov. Diakonin finns också med när livet tycks sakna mening. Många människor lever i oro och ångest och känner sig ensamma med sina tankar. I Tidaholms pastorat finns även ett diakonalt team med ett särskilt uppdrag. Det består av en präst, två diakoner och två församlingsassistenter. Diakonala teamet samarbetar och försöker se och möta Tidaholms församlingars diakonala behov. Att möta människor där de befinner sig och att bli sedd och lyssnad på kan många gånger vara livsavgörande. Du kan få kostnadsfria samtal, delta i leva-vidare-grupper för sörjande, vara med i Livstegsgrupper och meditationer. Diakonala teamet samarbetar även med myndigheter och finns med som stöd i olika sammanhang. Ella Glimmerveen Carina Bengtsson

112

Vet du om att det finns en möjlighet att ringa anonymt till jourhavande präst varje natt? Mellan kl. 21-06 kan de nås via 112. Det kostar ingenting och de har absolut tystnadsplikt.


Ett ovanligt änglamöte TRO Hur modiga vågar vi vara ? Och vågar vi tro det vi anar? För över 30 år sedan var jag på semester i Amsterdam. Vi hade tagit tåget dit och målet var att besöka en god vän i Belgien, men Amsterdam ville vi inte missa. Det var jag, min dåvarande man och vår lilla dotter drygt ett år, i barnvagn. Vi strosade runt i staden och utan att vi riktigt förstod hur, hade vi hamnat lite väl långt ifrån city och dessutom började det skymma. Vi befann oss i något hamnkvarter och hade passerat ”Red light district”. Där hade damerna i fönstret vinkat glatt åt vår söta dotter i barnvagnen och det var märkligt att gå där. Stegen hade fört oss till en plats som inte kändes speciellt bekväm. Jag minns att vi stannade, tog upp vår medhavda karta- detta var före mobilernas och gps:ns tid…och funderade hur vi skulle kunna hitta ett hotell. När vi står där och diskuterar var vi verkligen är och med lite panik i våra röster, hör vi plötsligt en röst som säger: ”Ursäkta, men kan jag hjälpa er med något?” Jag lyfter blicken från kartan och tittar på en person som sannerligen ser lite luggsliten ut. Det är en man, men han har kvinnokläder på sig, en mycket ful peruk som ska föreställa lockigt hår, men det var mest tovor och han har en

röd målad mun. Hen ställer frågan en gång till, för jag stirrade säkert och hinner inte svara första gången den ställs. ”Ni ska inte vara här, det här är ingen bra plats för er att vara på”. Vi säger att vi gått vilse och att vi nu letar efter ett hotell att ta in på.

Hen tar tag i kartan och förklarar att det finns ett billigt, charmigt familjehotell lite längre bort, in mot säkrare gator. Hen står där och pekar, visar och berättar. Det är först efteråt som det slår mig att personen ifråga har tilltalat oss på perfekt svenska. Och när vi äntligen förstår hur vi ska gå – jag tror vi båda lyfter blicken samtidigt och tittar åt hållet hen pekar åt, vi nickar och vet nu vägen. Så vänder vi oss mot den här udda transpersonen och vill säga tack. Men det finns ingen där. Vi står på en ganska öppen plats och det finns verkligen ingenstans

att riktigt försvinna på. Jag minns att vi bara tittade på varann och jag visste det då och jag är än mer övertygad idag. Jag hade just mött en ängel. Det var ingen ängel som de brukar avbildas i kyrkorna, men det var en räddare i nöden. Och änglar uppträder ofta så. Den upplevelsen gjorde något med mig. Gud har både humor och vill få oss att se utanför boxen. Vi tror att vi vet och förstår så mycket, men om vi vågar tro att Gud går med oss och sänder sina hjälpredor till oss i utsatta situationer så får de lov att se ut hur som helst. Och de kan prata svenska när det behövs. Jag har ofta återkommit till det mötet. Det var starkt, det var omtumlande. Och jag blev påmind om att vi ska försöka leva lyhört för Guds vägledning. Många gånger klagar vi på att Gud aldrig ger sig tillkänna, men det är fel. Det är oss det beror på. Att vi på förhand bestämmer hur Gud , eller Guds änglar, ska se ut, låta eller bete sig. Så våga be om öppnade ögon och brinnande hjärtan att få möta det heliga- det kommer emot dig, det gäller bara att vara modig nog att våga tro på det. Carina Bengtsson, präst Foto: Khalangot Sergey L /Shutterstock

Kyrkfönstret 9


Fotboll till tusen! Mats Löwing vår egen ”fotbollspräst” har nu spelat smått otroliga 1000 seniormatcher i Ekedalens SK. Mats ser föreningslivet som ett ovärderligt sätt att bygga relationer och menar att kyrka och idrott har mycket att lära av varandra. Mats Löwing började spela fotboll som åttaåring. Nu har det blivit 1000 seniormatcher – och då räknar vi bara Ekedalens SK. Därtill kan läggas matcherna han hann med i Timmele GoIF och alla matcher i pojk- och juniorlag. Detta är ett rekord som inte många når upp till. – Satsar man inte på kvalitet kan man ju satsa på kvantitet, säger Mats och skrattar. Humorn är viktig, fastslår han. Den öppnar många dörrar. Och det gör också hans stora fotbollsintresse. – Jag har sedan barnsben haft ett genuint intresse för att spela fotboll. Det är ett behov för mig och en källa till glädje och gemenskap.

10 Kyrkfönstret

Och i det intresset byggs också relationer. Ett gemensamt intresse föder naturliga samtal. Och jag är ju där för att jag gillar fotboll, inte för att jag som präst ska ”locka folk till kyrkan”. Oräkneliga är de möten han upplevt i föreningssammanhanget genom åren och som också lett vidare på olika sätt. Till samtal om dop, vigsel och begravningar som Mats också fått förtroendet att förrätta. Men också till andra uppdrag där han som präst blivit inbjuden att tala i olika sammanhang inom idrotten. – Kyrkan har mycket att bidra med i idrottsvärlden, inte minst när det gäller etiska frågor. Hur vi är som människor mot varandra, vad som är värdefullt i livet. Att du är älskad och duger som du är och att alla behövs. Men idrottsvärlden har också en del att påminna kyrkan om, menar Mats. Det gäller till exempel det mer kroppsliga, det fysiska. – I kyrkan handlar det ofta främst om själen, men vi har ju faktiskt fått en kropp också. Ibland tänker jag att vi i kyrkan mest sitter och pratar.

Och så fikar vi. Och sen pratar vi lite till innan vi fikar igen, säger han och än en gång följer ett varmt skratt. I det sammanhanget kan han sakna Ansgarstiden (kyrkans scoutverksamhet) en praktisk och mer fysisk del av kyrkans verksamhet som i viss mån gått förlorad, menar han.

I maj spelade Mats sin tusende match i en för dagen annorlunda matchtröja. Ett rekord som är svårslaget. ”Fair play” är ett annat resultat av fotbollsintresset. – Det talas ju mycket om rörelse i bibeln. Det rör på sig hela tiden på olika sätt. Ta inte minst inkarnationen. Det är kropp och blod, det är fysiskt.


Dessutom är det lättare att prata om etiska värden när man faktiskt gör något, när etiska dilemman dyker upp i verkligheten. Istället för att man ska sitta vid ett bord och prata om fiktiva exempel från en bok! Han pratar med värme om det lyckade samarbetet mellan Svenska kyrkan och alla fotbollslag i olika klubbar inom Tidaholms kommun och där också studieförbundet Sisu och lokaltidningen finns med. Det kallas ”Fair Play” och är ett värdegrundsarbete. – Det har vi jobbat med långsiktigt i över 20 år nu och det är både viktigt och väldigt roligt.

Svenska kyrkan Tidaholm och kommunens fotbollsklubbar inbjuder till:

FA I R P L AY AV S L U T N I N G Tisdag 22 oktober kl.18.30 i Kyrkans hus

Tag min hand vi går… - om tecken och tankar som följer oss på vägen Välkommen till en dag om gudstjänst och kyrkans symbolspråk tillsammans med Lena Maria Olsson Floberg, präst i Fristad. Kursdagen vänder sig särskilt till dig som är kyrkvärd eller med i gudstjänstgrupp (eller kanske vill bli kyrkvärd/gudstjänstgruppsdeltagare), men självklart är också andra intresserade välkomna med. Vi kommer att vara i Valstads kyrka där vi börjar med ”Ro för själen”. Måltiderna äter vi i Valstads café. Medverkar gör också Carina Bengtsson och Agneta Karlsson.

En ovanligt stor hemmapublik hyllade jubilaren med blommor och tal.

Lördag 19 oktober kl.10-16 i Valstads kyrka och café

Parallellerna mellan teologi och fotboll tycks aldrig upphöra för Mats Löwing. Han tar liknelsen med kroppens olika delar som exempel och jämför den med fotbollsmålvakten. Och han påminner om antalet lärjungar. – De var ju tolv stycken men det var elva som gick ut och predikade. Lika många som i ett fotbollslag! Och det grekiska ordet för synd blir ju egentligen om man direktöversätter det ”att missa målet”. Det förstår varenda fotbollsspelare! Kyrkliga medarbetare behövs i samhällslivet, fastslår han. Relationer tar tid att bygga upp. – Förr var kyrkan naturlig för många människor. Så är det inte längre. Jag tror att vi som kristna behöver vara tydligare. Våga prata om tro. Eller bära symboler som bjuder in till samtal. Ett kors eller en frälsarkrans. Vi behöver inte vara rädda för att säga att vi tror på Jesus och att tron betyder något viktigt! Anna Theander Kommunikatör på Skara stift

Anmälan: Anmälningstelefonen tel. 0502-197 85 senast måndag 14/10

Vill ni döpa ert/era barn, eller är du själv inte döpt?

DROP IN -DOP Söndag 29 september mellan kl.14 och 16 i Tidaholms kyrka. Ingen föranmälan behövs men godkännande från samtliga vårdnadshavare. Frågor tel. 0502-19770 eller tidaholms.pastorat@svenskakyrkan.se Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Läs mer på www.svenskakyrkan.se/tidaholm

Kyrkfönstret 11


Vad har hänt med Reza? Den 16 november 2018 hämtade gränspolisen Reza (Bank) Rahimi i sitt hem hos Familjen Bank i Tidaholm och förde honom till förvaret i Kållered. Där fick han sedan sitta över både jul och nyår. Reza är född i Afghanistan och som barn flydde han till Iran. Reza tillhör folkslaget Hazarer som är ett mycket utsatt folk. Många engagerade sig bland annat vännerna i Svenska kyrkans ungdomsgrupp OMG (Oh My God). Detta utmynnade bland annat i en namninsamling med 2500 underskrifter som överlämnades till riksdagen och en manifestation vid Tidaholms kyrka där över 300 personer samlades för att visa på kärlek och stöd till Reza och andra drabbade. Trots alla som kämpar för Reza i utvisades han till Afghanistan den 9 januari utan att ens få säga hej då till sin svenska familj. Men kampen för Reza fortsätter förstås för störst av allt är kärleken.

Vad har hänt sedan dess? Här berättar mamma Siw Bank med egna ord om hur Reza och deras liv ser ut nu. Vi kunde inte hittat en bättre plats än Tidaholms kyrka kvällen den 2 mars 2019. Till tonerna av Kiralina och Gospelkören flög Reza tillsammans med sin älskade syster Viktoria från Dubai till Uganda. Kiralina och kören sjöng så vingarna bar. De sjöng så hoppet fyllde våra hjärtan. Där satt vi jag och Magnus och kände som vi gjort så många gånger under vår kamp och vår svåra tid, att det finns en kraft som bär oss och som hela tiden får oss att kämpa vidare. Vi är så innerligt tacksamma mot Svenska kyrkan, vår församling, ungdomsgruppen och dess ledare Lisa Öhgren som hjälpt oss så mycket att allt inte går att uttrycka i ord. Hoppas att ni alla känner vår tacksamhet och uppskattning.

I slutet av april fick Siw och Magnus äntligen träffa sin son Reza igen.

12 Kyrkfönstret

Vi och Reza vill ur djupet av våra hjärtan uttrycka den tacksamhet som vi känner för alla som bett för oss, önskat och hoppats med oss och som hjälpt oss. Det var ni som bar oss när det var som svårast. Era vänliga ord och er omtanke betyder så mycket för oss. När det nästan kändes omöjligt att få vår Reza tillbaka kom någon och la en ny pusselbit som ger oss hopp om en återförening. Människor som vi inte kände öppnade sina hjärtan för oss. Många har hjälpt oss men ett särskilt tack riktar jag till Elin Persson från Tidaholm. Det var hon som hade nyckeln till friheten. Tack Elin! Det var hon som såg möjligheten med Uganda. Tidigt på morgonen den 2 mars ringde Reza till oss från Kabul. – Tror du det går några flyg från Kabul idag pappa, det har snöat 3 decimeter i natt, sa Reza.

Det fanns ingen taxi att få tag i. Då hade Reza släpat sina tunga väskor i snön genom ett kallt och vintrigt Kabul. Vi som trodde att det skulle vara svårt med bytet i Dubai blev plötsligt varse att det svåraste var att ta sig ur Afghanistan. Trots biljetter och visum skulle Reza inte få åka. Biljetterna skulle ha köpts i Kabul. Ett visa via Internet dög inte eftersom det inte fanns någon stämpel. Den femte personen Reza frågade vid incheckningen godkände till slut hans visa och biljetter. Precis när han skulle kliva på planet blev han stoppad på nytt. Det var en ny polis som ville ha pengar om han skulle åka med. Han hann precis kliva på flyget innan det åkte. I Dubai stod en orolig Viktoria som tidigare på dagen flugit från Sydney till Dubai för att hjälpa sin bror. Viktoria stannade med Reza i Uganda i 10 dagar och hon tyckte så mycket om Uganda.


Reza såg att barnen i slummen saknade skor precis som han gjort tidigare. Så han köpte skor och delade ut. Detta för pengar han fått av vänliga tidaholmare och andra vänner.

Vid Magnus och Siws besök i Uganda besökte de bland annat en skola. Reza studerar engelska och hoppas på att få studentvisum.

Reza är volontär på ett sjukhus för cancersjuka barn. Dessutom hoppas han att kunna bidra med böcker till ett bibliotek för fattiga.

Många människor har samlat in pengar till Reza och Rezas hjärta brinner för barn och kvinnor. När han och Viktoria besökte slummen såg han att nästan inga barn hade skor. En del hade sår på sina fötter. Reza mindes så väl hur det var att vara så fattig och hur viktigt det var att ha skor på fötterna. Så för pengarna han fått köpte han 500 par skor. Under sin korta tid har han hunnit få riktigt fina vänner i Uganda. De hjälpte honom att organisera så att skorna kunde delas ut på ett rättvist och säkert sätt.

Den 26 april åkte jag och Magnus till Uganda. Det bästa av allt var att få springa rakt i famnen på Reza som väntade vid flygplatsen i finaste kostymen och med en stor blomsterbukett i famnen. Äntligen, äntligen fick vi vara tillsammans och vi tänkte ”det Gud har fogat samman kan ingen skilja åt”.

I skrivande stund studerar Reza engelska och väntar på att få ett studentvisum i Uganda. Om han inte får det får vi försöka att resa vidare tills återreseförbudet på 1 år är hävt men vi hoppas och önskar att han ska få stanna i Uganda tills han får komma hem till oss igen. Om han lyckas få ett arbete här så kan han komma tillbaka.

Låt mig få berätta om Lara. Innan Reza kom in på skolan för att studera engelska var Lara hans privatlärare i engelska. Hon kommer från Oxford. Hon kom till Uganda när hon var 25 år. Nu är hon 29 år. Hon driver en salong där hon utbildar kvinnor till olika yrken. De lär sig att bli sömmerskor, hårfrisörer, försäljare mm. Hon har själv adopterat sju barn i skolåldern och gjort det möjligt för dem att studera och gå i skolan. Reza har också lärt känna Marta, som kommer från Italien och som gör olika volontärjobb i Uganda. Nu till helgen ska Reza följa med henne till ett sjukhus där hon träffar barn med cancer och försöker ge dem en meningsfull stund. För tillfället bor Reza i en alldeles fantastisk familj. Mannen är från Rwanda och hans fru är från Frankrike. De har också en liten son på tio månader.

Uganda är ett fantastiskt land med ett vackert landskap och vänliga människor. Reza bor i huvudstaden Kampala och det finns fina shoppingcentra och fina hus och på samma gång stor fattigdom och misär. Magnus köpte 60 t-shirts på marknaden som vi sedan åkte till slummen med för att dela ut. När vi kom till slummen var det många som kände igen Reza och hälsade på honom. Jag måste erkänna att vi kände oss lite oroliga när vi skulle åka dit men Reza lugnade oss och sa: – Det är ju bara människor. Å tänk vilka fantastiska människor vi fick möta. Att få möta alla dessa fina människor ger mig hopp. Reza omges av så många fina vänner och som har samma mål som han, att hjälpa andra här i världen. Just nu har Reza ytterligare ett projekt på gång. En ung kvinna i Afghanistan har kontaktat honom och vill starta ett bibliotek i Kabul där även fattiga människor kan få låna böcker. Så han har skrivit till flera bibliotek i Sverige och fått ett fint gensvar.

Första mötet efter avvisningen. Reza mötte äntligen sina svenska föräldrar med blommor och mycket kärlek. Inom oss brinner kärleken och störst av allt är kärleken. Den ger oss kraft och styrka att aldrig ge upp även när det känns som svårast. Glöm aldrig att kraften i ett uppmuntrande ord, en klapp på axeln, en kram eller en like på sociala medier eller att hjälpa någon med något kan vara det som bär en annan människa för en stund. Vi vet, vi kände er kärlek och närhet. Tack alla! Siw Bank

Kyrkfönstret 13


När vi ser oss om i världen märker vi snabbt att det finns mycket ondska, både här i Tidaholms kommun och längre bort. Fattigdom, lidande och svält. Utanförskap, mobbing och skitsnack. Rasism, hat och diskriminering. Listan kan göras lång. Ondskan är där och den är påtaglig. Ondskan behöver få sin dom och domar´n dömer. Men för att vi närmare ska kunna förstå domssöndagens budskap kan vi behöva tre nycklar.

GLATT BUDSKAP Under den här rubriken “Glatt budskap” låter vi någon teolog/präst predika över en av kyrkoårets texter som på ett eller annat sätt anknyter till temat i Kyrkfönstret. I detta nummer är det Per Boger som predikar över bibeltexten om domen från Johannesevangeliet 5:22-30

Domar´n dömer! Så ropades det på skolgården när den för rasten utnämnde domaren hade fällt ett domslut i matchen som pågick. Även om inte alla höll inte med om domslutet visste vi vad som gällde: Domar´n dömer.

Den första nyckeln är att Gud är kärlek. Gud älskar dig och varenda människa som någonsin har levt och kommer att leva. När Jesus kommer tillbaka i härlighet är det ett rike av kärlek, liv och upprättelse han kommer med. Den andra nyckeln är att domen behövs. Men det är nog inte det som vi tycker är otäckt. Det otäcka är att domen inte bara gäller några andra utan dig och mig. Alla bidrar vi och medverkar vi till världens ondska medvetet eller omedvetet och utgången av en himmelsk rättegång verkar rätt dyster för oss alla. Den tredje nyckeln är att ingen annan än Jesus dömer. Han som kommer med kärlekens rike. Han som lidit, dött och uppstått för att ge dig liv. Han som sa till den skyldige rövaren som bad om en tanke: Redan idag ska du vara med mig i paradiset. Två rader ur vår psalmbok kommer till mig.

På hösten finns två söndagar med namn som får oss att ana en domare också i kyrkoåret. Söndagen före domssöndagen som vill få oss beredda på det som kommer och domssöndagen som berättar om att Jesus ska komma tillbaka i härlighet. Men vad har detta med dom och domare att göra? Jo, när Jesus kommer tillbaka i härlighet läggs alla kort på bordet och domar´n ska döma.

14 Kyrkfönstret

All din nåd är öppen famn och ditt namn en ljuvlig hamn. Vad du vill är helighet, men du är barmhärtighet. Sv.Ps.217 O döm oss, Herre, frisäg oss i domen. I din förlåtelse vår frihet är. Sv.Ps.289 Per Boger

Fortsättning från sidan 3 om Anne och hur hon hamnade på Grimmestorp. Under mammas sjukdomstid hade jag velat stötta både henne och pappa så mycket som möjligt och hade inte en tanke på att lämna Sandviken. Men min mammas död satte igång en process i mig. Det blev mycket att ordna med men en kväll tittade jag som hastigast in på Hemnet och fick syn på Grimmestorp. Jag kände direkt att det skulle vara något för oss! Under min specialistutbildning till ortoped gjorde jag en placering i Skövde några år. Så lite grand visste jag om Västergötland och jag hade uppfattningen att västgötar är allmänt trevliga och lättsamma människor. Mitt uppe i sorg och begravningsförberedelser for vi ner till Grimmestorp för att se gården i verkligheten. För mig var den min dröm, och jag minns att jag sa att det ”var den lyckligaste dagen i mitt liv” när jag gick ner för trappan i hallen. Min man Jörgen var dock inte lika överväldigad i början, men mot alla odds så stortrivs han! Vi lyckades sälja våra tre hus i Sandviken på rekordtid och nu satsar vi all kraft och energi på Grimmestorp. Vi planerar en del aktiviteter och evenemang och hoppas många hittar hit. Jörgen jobbar med Grimmestorp på heltid medan jag fortsätter jobba som ortoped på vår privata mottagning i Stockholm. Mammas sjukdom och död blev en tankeställare som fick mig att stanna upp och påminnas om att det gäller att passa på att förverkliga sina drömmar medan man kan. Nu ser vi fram emot att välkomna två Klövsjötackor med tre lamm, som flyttar hem till oss så snart vi har fixat stängslet! Och en Ölandshöna i Göteborg ligger på ägg, som förhoppningsvis ska bli våra kycklingar och en liten hönsflock så småningom. Anne Filipsson


-

På årets vårfest sjöng Tidaholms barnoch ungdomskörer Disney tillsammans med musikkåren.

Tidaholms ungdomskör avslutade terminen med en uppskattad utflykt.

ÖGONBLICK

Under nationaldagen med mångkulturkalas och kulturskolans dag samlades det det in många tusenlappar till Act.

På onsdagkvällarna har många samlats till musikandakter vid Franciskuskapellet.

För sommarlovslediga barn och ungdomar erbjuds friluftsläger i Ösjönäs och dagaktiviteter.

Sommarmusik är ett annat uppskattat inslag. Här i Fröjereds kyrka.

Kyrkans hus har en härlig atmosfär och sjuder av liv men om man tittar lite närmare och arbetar i lokalerna är bristerna många. Nu måste därför Kyrkans hus prioriteras och under hösten ska förslag presenteras och jämföras inför beslut om ombyggnad eller nybyggnation.

Samverkan och samarbeten mellan Svenska kyrkan, kommun och föreningsliv är självklart. Ett sådant långvarigt samarbete är Klassbollen som engagerar många familjer.

Syftet med klassbollen är att: •påverka elever att välja en aktiv fritid för en bättre folkhälsa i enlighet med kommunens riktlinjer. •ha kul tillsammans och på så sätt skapa större kamratskap och gemenskap mellan såväl elever som skolor. •motverka och bekämpa mobbing, rasism, droger och våld.

Familjen Öhgren deltog i årets Klassbollen som tränare, prisutdelare, domare och deltagare. Tack till alla som ställer upp ideellt för våra barn och ungdomar.

Kyrkfönstret 15


BOKTIPS

Munken inom dig. Den helige Benedikts verktyg för ett gott liv av Annika Spalde ”Sitt, var stilla, och lyssna, för du är berusad, och vi är vid takets kant.” En dikt av Rumi avslutar boken. Dikten säger något om bokens budskap, vikten av av att i sitt inre vara förankrad i bön, tillit till Gud och reflektion. Annika skriver: ”Vi är berusade av vår köpgalna underhållningsfixerade livsstil, och den riskerar att putta oss över kanten.” Detta är ett tema som återkommer i boken. Författaren Annika Spalde är diakon, sjuksköterska och aktivist, bl.a. som ickevåldsaktivist. Boken är personligt skriven då hon berättar om sin bakgrund att hon hela livet har känt en dragning till ett helhjärtat liv. Där kommer hon också in på

definitionen av ordet munk; det grekiska ordet som först användes var könsneutralt och betydde ”den som lever ensam.” Ordet betyder också ”odelad.” På senare tid har ordet munk även använts om kvinnor som lever klosterliv. Annika skriver om varför hon valt just den benediktinska traditionen: ”Det jag upplever som mest spännande är de skärningspunkter där klosterlivet möter de utmaningar vi står inför i dagens värld: klimatförändringar och miljöförstörelse, bristande respekt för skapelsen och andra levande varelser, våld på olika nivåer.” Inför de utmaningarna är det viktigt att ha en inre trygghet, veta var man är förankrad. I framtiden ser hon också nödvändiga förändringar i vår livsstil, mot en större enkelhet, förändringar som ställer nya krav på människan, för att möta dem handlar det om vikten av en inre hållning. Annika har för egen del funnit detta i kloster som lever efter Benedikts regel. Hon har ett stort internationellt nätverk, hon har sökt både i kloster utomlands och i svenska kloster. Benedikt levde på 500-talet och kallas ofta för munklivets fader i väst. Utifrån den regel han skapade har Annika helt kort formulerat 15 punkter, verktyg för vardagen. Det handlar bl.a. om att se skönheten i tillvaron, stanna upp och betrakta, att se naturen. Att skapa och utöva fredliga relationer. Att be med Psaltaren, att lära sej att hantera sina tankar och att ägna sej åt andlig läsning.

VI LEVER ALLA UNDER SAMMA HIMMEL Vi har samma rättigheter Var med i kampen för allas rätt till ett värdigt liv.

16 Kyrkfönstret

Annika som lever i en relation har inte för avsikt att själv gå in i kloster, hon har i sitt sökande funnit ett sätt att ha anknytning till den benediktinska familjen genom att bli s.k. oblat. Det innebär att personen ifråga läser och reflekterar över Benedikts regel och ber delar av tidegärden som man ber i klostret samt regelbundet besöker klostret. Annika har anknytning till Jesu Moder Marias kloster Mariavall i Skåne. Hon skriver också om att var och en kan skapa en livsregel utifrån begrepp som stabilitet, omvändelse och balans. Det är en fascinerande liten bok, hur gamla kunskaper om det andliga livet vävs samman med vår egen tid och all den oro som finns för klimatet, miljöförstöring och det ökande våldet. Det är också en lättläst bok med korta kapitel och en tydlig uppbyggnad. I slutet av boken finns ett upplägg för samtalsgrupper, hänvisningar i form av fotnotar, litteraturlista och hänvisning till en blogg. Ann-Mari Svensson

Böckerna som presenteras i Kyrkfönstret kan köpas eller beställas i Kyrkans hus. Där finns även kort och rättvisemärkta produkter. Öppet vardagar 7-16 eller ring 0502-197 70.


Sverige är inte sekulärt utan postsekulärt, religionerna är en del av vardagen. Personer med olika övertygelser lever sida vid sida. Mångfald är berikande men också problemskapande. Vad kräver det av oss? Vad kräver det av dem som kommer till vårt land? Joel Halldorf menar att vi behöver postsekulär kompetens, kunskap om normer och koder. Kunskap om minoriteters rättigheter.

Gud – återkomsten, av Joel Halldorf Det här är verkligen en intressant bok! En bok som beskriver religionens betydelse för det samhälle vi lever i idag, vägen hit och framåt. Joel Halldorf är docent vid Uppsala universitet med fokus på religion och modernitet. Han är krönikör på Expressen Kultur, ledarskribent på Dagen och flitig debattör. I den här boken skriver han om religionens återkomst och vad den betyder för politiken, vårt samhälle och våra liv. Vad händer i ett land som trott sig vara världens mest sekulariserade när medierna ger utrymme för debatter och analyser om allt från böneutrop till religiösa skolor och författare, artister och politiker talar öppet om sin tro?

BLIMÅNADSGIVARE! MÅNADSGIVARE! BLI Sms:aACT ACTtill till72905 72905 Sms:a ochgege100 100kr/mån kr/mån och svenskakyrkan.se/act svenskakyrkan.se/act

Den demokrati vi lever i kunde växa fram tack vare sociala normer och starka gemenskaper, något som fanns i föreningar och kyrkor. En demokrati kräver medborgare som är ansvarstagande, solidariska, toleranta och besitter tålamod. Dagens samhälle framhåller individuell frihet. Hur håller vi samman ett demokratiskt samhälle när var och en bara tänker på sig själv? Behövs religionen som motkraft? Under större delen av 1900-talet var det en vedertagen sanning bland forskare, förståsigpåare och folk i allmänhet att religion hörde till det förflutna, inte passade i ett modernt samhälle. Möjligen kunde den finnas kvar som tröstande snuttefilt i människors privata liv. Som politiska krafter var religionerna definitivt döda. Det visade sig vara fel. Under slutet av 1900-talet påverkade olika religioner en rad politiska skeenden. Boken är ”oundgänglig läsning för den som vill förstå religionens ökade synlighet i samhällsdebatten” enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap. Katrin Kvarnliden

Anders Hansen Foto: Stefan Tell

Vi lever längre och är friskare än någon gång tidigare i människans historia. Ändå äter över en miljon svenskar medicin mot depression. Varför? I sitt sommarprat frågar sig läkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen varför vi mår så dåligt när vi har det så bra och vad kan vi göra åt det. Han tar avstamp i hur vår värld, hur naturlig den än kan kännas, är märklig för oss. Detta eftersom våra hjärnor är utvecklade för ett helt annat liv än det vi lever i just nu. Det finns saker vi kan göra för att må bättre. Steg för steg förklarar han sedan hur fysisk aktivitet, sömn och sociala relationer är helt avgörande för vårt mående. Och hur vi med våra smarta hjärnor har byggt bort mycket av det som egentligen är naturligt för oss och som skulle kunna få oss att må bättre än vad vi gör. Anders Hansen fick ett enormt genomslag med boken Hjärnstark som beskriver hur motion stärker hjärnan, gör dig stresstålig och intelligent. Han är nu aktuell med boken Skärmhjärnan om hur den digitala livsstilen kan leda till psykisk ohälsa. Anders Hansen har också en podd som heter Psykiatrikerna tillsammans med en kollega. Lyssna på Anders Hansens sommarprat, podden Psykiatrikerna eller läs hans böcker Hjärnstark eller Skärmhjärnan. Det kan jag verkligen rekommendera. Lena Linde

Kyrkfönstret 17


Att sitta sig till stillhet Om kristen djupmeditation

Foton: Linda Franzén

Efter 20 minuter reser vi oss för meditativ gång, vi är kvar i stillheten, går långsamt efter varandra två varv i rummet, för att sen sätta oss i ytterligare 20 minuter, när klangskålen åter ljuder reser vi oss upp och avslutar med att gemensamt läsa en text. Att sitta sig till stillhet - det är det vi gör, det är inte lätt, men vi gör det!

I höst har du chansen att pröva meditation. Läs mer här och kontakta sedan Ella.

Kyrkan i Tidaholm är öppen för alla! Och här finns kyrkorummet som en naturlig plats för tyst meditation, för vi behöver platser av vila och tystnad, platser där vi kan djupna i oss själva. Kristen djupmeditation är inget nytt begrepp. Kristna har i århundraden dragit sig tillbaka i meditation och kontemplation. Några sökte sig till Japan, öppna för dialog kring erfarenheter i meditationen, trots olika bakgrund och tro. När de sedan återvände till Sverige var det med nya erfarenheter, vilket format det vi idag kallar Kristen djupmeditation -inspirerad av zenmetoden. I metoden finns tre viktiga grunddrag. Kroppen- Vi sitter i upprätt sittställning, hittar kroppslig spänningsbalans som gör det möjligt att sitta still under längre tid. Andningen- Vi uppmärksammar andningen och låter den bli långsam, rytmisk och djup.

18 Kyrkfönstret

Tankarna- Genom en vilande uppmärksamhet på en sak, tex andningen, eller en kort bön, får vi hjälp att låta tankar, känslor, bilder bara passera, för att återigen börja om.  

Och detta kan vi få möjlighet att göra i vår kyrka, helt gratis. Idag finns det mycket forskning som visar hur välgörande regelbundet mediterande är för vår hälsa och hur det kan hjälpa oss till medveten närvaro. Biskop emeritus Martin Lönnebo skriver så här: ”Den första revolutionära handlingen är att utöva uppmärksamhetens konst, därmed återfinner du livets doft.” Och vem vill inte känna livets doft? Ella Glimmerveen

För att kunna börja med meditation i Tidaholms kyrka, går jag nu en meditationsledarutbildning på Lilleskog, Skara stifts själavårdscenter. Hur går meditation/en sittning till på Lilleskog? Vi samlas i tystnad på kapellets vind. Pelle Bengtsson, en av våra lärare är präst med lång erfarenhet av meditation och väl förtrogen med Dag Hammarskjölds texter börjar med ord ur Vägmärken. ”Var dag den första var, dag ett liv. Var morgon skall vårt väsens skål räckas fram för att mottaga, bära och återskänka. Räckas fram tom, ty vad som gått före skall återspeglas blott i dess klarhet, dess form dess vidd. Och för att det som vi i vår ovärdighet inte vågar och i vår blindhet inte kan be om, må förunnas oss.” Så hälsar vi varandra med en bugning och sätter oss tillrätta, en del på stolar och andra på kuddar. När klangskålen ljuder går vi in i meditationen.

Så när kan vi börja? Vi planerar att starta i oktober, torsdagar kl.18.00. Är du intresserad? Så hör av dig till: Diakon Ella Glimmerveen, 0502-197 77 ella.glimmerveen@svenskakyrkan.se


Foto: Albin Hillert IKON

Välkommen att fira gudstjänst 1/9 11:e söndagen efter trefaldighet Tema: Tro och liv Ekedalens församlingsgård 10 Gudstjänst, MHm, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, AK, söndagsskola, kyrkfika Härja kyrka 11.15 Gudstjänst, MHm Valstads kyrka 18 Gudstjänst med konfirmandinskrivning, ML, MHm Baltaks kyrka 17 Baltaksmässan, AK 4/9 Onsdag Valstads kyrka 18.30 Andakt, ML 7/9 Lördag Valstads kyrka 10 ”Ro för själen”, Katrin Kvarnliden, Agneta Jungergård, elvakaffe Fröjereds missionshus 19 Kvällsmöte, SJ 8/9 12:e söndagen efter trefaldighet Tema: Friheten i Kristus Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, PB, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, PH, Alva Lemche- sång, söndagsskola, kyrkfika Kymbo kyrka 10.30 Mässa, ML Daretorps kyrka 16 Gudstjänst, MHm m.fl. Bibelvandring från kl. 14

15/9 13:e söndagen efter trefaldighet Tema: Medmänniskan Ekedalens församlingsgård 10 Gudstjänst, Daniel Darelli, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, AK, Torbjörn Andersson och Annica Svensson välkomnas, söndagsskola, kyrkfika Fröjereds kyrka 16 Mässa, AK, söndagsskola, kyrkkorv Östra Gerums kyrka 18 Gudstjänst, Daniel Darelli 21/9 Lördag Valstads kyrka 10 ”Ro för själen”, Katrin Kvarnliden, Agneta Jungergård, elvakaffe 22/9 14:e söndagen efter trefaldighet Tema: Enheten i Kristus Ekedalens församlingsgård 10 Gudstjänst, MHm, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, CB, Linnea Haglind- sång, söndagsskola, kyrkfika, Velinga kyrka 17 Mässa, CB, MHm Suntaks kyrka 19 Gudstjänst, MHm

28/9 Lördag Konstnatten Tidaholms kyrka 20 Orgelkonsert med Dimplomerade organisten Sebastian Johansson, PB 29/9 Den helige Mikaels dag Tema: Änglarna Varvs kyrka 10 Mässa, Clownen Engla, Körlek, Glädjekören, kyrkfika, PB Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Sara och Lucas Strömberg- trumpet, AK, söndagsskola, kyrkfika Härja kyrka 11 Gudstjänst, Hökensås kyrkokör, MHm Vättaks kyrka 11 Temamässa ”Himlafest” Musikal med Non Stop och Valstadskören, ML Fröjereds kyrka 16 Mässa, Clownen Engla, Fröjbells, PB

Förklaring av förkortningar AK= Kyrkoherde Agneta Karlsson PH= Komminister Peter Håkansson ML= Komminister Mats Löwing PB= Komminister Per Boger SW= Komminister Stellan Wihlstrand CB= Komminister Carina Bengtsson MHm= Tjänstebiträde Magnus Hedström SJ= Pastor i Missionskyrkan Samantha Junggren

Kyrkfönstret 19


Gudstjänster... 5/10 Lördag Valstads kyrka 10 ”Ro för själen”, Katrin Kvarnliden, Agneta Jungergård, elvakaffe 6/10 16:e söndagen efter trefaldighet Tema: Döden och livet Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, PB, söndagskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Barnkörerna Änglakul och Himlakul, AK, söndagsskola, kyrkfika Fröjereds missionshus 10.30 Gudstjänst, SJ Baltaks kyrka 17 Baltaksmässan, AK Daretorps kyrka 17 Mässa, PB 10/10 Torsdag Tidaholms kyrka 8 Mässa 13/10 Tacksägelsedagen Tema: Lovsång Acklinga kyrka 10 Mässa, Varvingarna, PB, efteråt försäljning av höstens olika produkter Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Tidaholms ungdomskör, PH, söndagsskola, kyrkfika Valstads församlingsgård 15 Skördegudstjänst, Valstadskören, ML, kaffe Fröjereds kyrka 16 Mässa, PB, söndagsskola, Centerkvinnorna bjuder på kaffe Baltaks kyrka 17 Lovsångsgudstjänst, Stella Nova, Sara Strömberg- trumpet, PH Velinga kyrka 18 Höstkonsert, Björn Berling- sång, MHm efteråt auktion 16/10 Onsdag Valstads kyrka 18.30 Andakt, ML, innan familjekväll i församlingsgården 19/10 Lördag Valstads kyrka 10 ”Ro för själen”, Katrin Kvarnliden, Agneta Jungergård, kaffe

Obs. Ändringar kan ske!

På www.svenskakyrkan.se/tidaholm kan du se aktuell kalender (klicka på rutan vad händer i kyrkan). Du kan också se annons i fredagens VB.

Svenska kyrkan Tidaholm samarbetar med:

20 Kyrkfönstret

20/10 18:e söndagen efter trefaldighet Tema: Att lyssna i tro Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, AK, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Lars Sandström- sång, CB, söndagsskola, kyrkfika Fröjereds missionshus 10.30 Gudstjänst, SJ Hångsdala kyrka 19 Gudstjänst, AK 27/10 19:e söndagen efter trefaldighet Tema: Trons kraft Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, PB, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa,PH, Harmony Gospel, söndagsskola, kyrkfika Velinga kyrka 17 Mässa, PH Kymbo kyrka 18 Gudstjänst, ML 1/11 Fredag Norra kyrkogården 14-17 Möjlighet till samtal, korvservering i kapellet Öppna kyrkor 14-17 i en del serveras fika t.ex. Dimbo- Ottravad och Acklinga Kungslena kyrka 16 Stilla orgelmusik Varvs kyrka 16.40 Stilla orgelmusik Dimbo-Ottravad kyrka 17.20 Stilla orgelmusik Acklinga kyrka 18 Stilla orgelmusik Suntaks kyrka 18 Allhelgonavesper, Valstadskören, ML 2/11 Alla helgons dag Tema: Helgonen Hömbs kyrka 10 Minnesgudstjänst, PB Valstads kyrka 10 ”Ro för själen”, Katrin Kvarnliden, Agneta Jungergård, elvakaffe Norra kapellet 16.30-19.00 Musik och Lyrik, AK 3/11 Söndagen efter alla helgons dag Tema: Vårt evighetshopp Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Tidaholms kyrkokör, PH, söndagskola, kyrkfika Dimbo-Ottravads kyrka 16 Minnesgudstjänst, Varvingarna, PB Baltaks kyrka 17 Minnesgudstjänst, Stella Nova, Marianne Lejhage- violin, PH Daretorps kyrka 17 Minnesgudstjänst, Hökensås kyrkokör, MHm Valstads kyrka 18 Taizémässa med ljuständning, ML Fröjereds kyrka 19 Minnesgudstjänst, PB

4/11 Måndag Ekedalens församlingsgård 16.30 Gónattgudstjänst, PB, fr. 15.30 Korv och bröd 10/11 21:e söndagen efter trefaldighet Tema: Samhällsansvar Ekedalens församlingsgård 10 Mässa med Bibelkalas, PB, tårtbuffé Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, Ajvan Kieser- orgel, söndagskola, kyrkfika, AK Fröjereds missionshus 10.30 Gudstjänst, SJ Härja kyrka 17 Gudstjänst, MHm 17/11 Söndagen före domssöndagen Tema: Vaksamhet och väntan Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, PH, söndagsskola, kyrkfika Kyrkans hus 10.30 Mässa med bibelkalas, Emelie Stjerna- sång, CB, tårtbuffé Klämmesbo missionshus 10.30 Gudstjänst, Ingemar Johansson Östra Gerums kyrka 10.30 Gudstjänst, ML Baltaks kyrka 17 Baltaksmässan, Emelie Stjerna- sång, CB 24/11 Domssöndagen Tema: Kristi återkomst Ekedalens församlingsgård 10 Mässa, PB, söndagsskola, kyrkfika Tidaholms kyrka 10.30 Mässa, AK, Lars Sandström – sång, söndagsskola, kyrkfika, Velinga kyrka 11 Gudstjänst, MHm Fröjereds kyrka 16 Mässa med bibelkalas, PB, tårtbuffé 28/11 Torsdag Tidaholms kyrka 8 Mässa Gudstjänsterna i Tidaholms kyrka kommer under hösten att ha en annan utformning än tidigare. Ny enklare gudstjänstform prövas. Fortfarande firas mässa varje söndag och i gudstjänsten finns fortfarande musik av olika slag. En nyhet är att det i flera av gudstjänsterna kan finnas plats för någon att dela tankar och händelser ur sitt liv. Vid varje gudstjänst kommer det att finnas utvärdering att fylla i – välkommen att tycka till!

Konserter och musikgudstjänster hittar du under aktuellt datum på sidorna 19-21.


#tillsammanstidaholm Tillsammansveckorna pågår den 1 november till 4 december 2019. Syftet är att uppmärksamma och sprida ett budskap om medmänsklighet och gemenskap.

Berättarvandring ”Bibeln blir levande”

Söndag 8/9 start från kl.14.00 vid Daretorps missionskyrka. Korvgrillning, aktiviteter. Dagen avslutas med familjegudstjänst kl.16 i Daretorps kyrka.

Tillsammans för

Under veckorna arrangeras olika föreläsningar och aktiviteter som utmanar normer, lyfter engagemang och hyllar olikheter. Höjdpunkter ur programmet: 7 november: Föreläsning med Micke Gunnarsson 14 november: Frivilliggalan 3-4 december: Föreläsningar med Maria Dufva

TORGCAFÉ ONSDAGAR KL.9-12 I KYRKANS HUS

FAMILJEMIDDAG i Kyrkans hus i Tidaholm

Syföreningsupptakt för alla syföreningar

Torsdag 3/10 kl. 18:00-20:00

Måndag 16/9 kl. 14.30 i Kyrkans hus

18.00-18.30 Middag; paj och sallad Sång av barnkörerna 19.15 Kaffe och kaka Lekar, lotterier m.m. Kontakt: Sara Strömberg 0502-197 88 Alla pengar går till insamlingen för Världens barn där Pris: Act Svenska kyrkan 20 kr/person är en del.

Tala film Tala liv

Torsdag 26/9, 24/10 och 21/11 kl. 18.30 i Valstads församlingsgård

”RO FÖR SJÄLEN” - ett andrum med stilla musik och vilsamma ord i Valstads kyrka.

Höstlovsaktivitet i Fröjered

Lördagar kl. 10.00 7/9, 21/9, 5/10, 19/10, 2/11

Fröjereds församlingshem

Katrin Kvarnliden och Agneta Jungergård medverkar, elvakaffe

Onsdag 30/10 kl. 14.00-16.00 Utomhusaktivitet, kläder efter väder.

Go’nattgudstjänst i Ekedalen

Måndag 4/11 i Ekedalens församlingsgård Korv serveras från kl.15.30 Gudstjänsten startar kl.16.30

Auktion i Acklinga Fredag 22/11 kl. 19.00

i Acklinga församlingshem Lotterier, auktion, hembakt fika m.m.

Varmt Välkomna!

Baltaksmässan Söndagar kl. 17.00 i Baltaks kyrka 1/9, 6/10 och 17/11 Välkommen du som tvivlar, du som söker, längtar, hoppas och tror att det finns en makt större än vi själva, en kraft att ösa ur när vår egen tagit slut.

Läs mer:

www.tidaholm.se/ tillsammans

LOTTERIBASAR i samband med Torgcaféet i Kyrkans hus Onsdag 27/11 kl. 9.00-12.00

Vardagsmiddag i Fröjered Onsdagarna 25/9, 23/10 och 20/11 Drop-in mellan kl. 16.30-18.30 i Fröjereds församlingshem 50 kr för vuxen 20 kr för barn 100 kr per familj

”KOM OCH ÄT!” Vill du unna dig färdiglagad mat, gemenskap med andra i alla åldrar mitt i vardagen? Kom som du är och ät middag tillsammans i Kyrkans hus, Tidaholm. Torsdag 14 november kl. 17:30-19:00 Andakt, mat och Barnlyan är öppen. 20 kr/person (ingen anmälan)

Till Betlehem

Onsdag 4/12 Vandringar startar varje kvart mellan kl. 18.00 och 20.00.

Kyrkfönstret 21


Illustratör: Ida Linde

O M L I V E T V O R E S Å E N K E LT

TELEFONLISTA SVENSKA KYRKAN, TIDAHOLM

PRÄSTER

BARN OCH UNGDOM

Sara Strömberg, församlingspedagog 197 88 Agneta Karlsson, kyrkoherde 197 71 Riktnummer 0502 (om ej annat anges) sara.stromberg@svenskakyrkan.se agneta.m.karlsson@svenskakyrkan.se Box 93, N:a Kungsvägen 6 522 22 Tidaholm Lisa Öhgren, församlingspedagog 197 75 Peter Håkansson (ungdom) 197 74 lisa.ohgren@svenskakyrkan.se peter.hakansson@svenskakyrkan.se Expeditionen i Kyrkans hus 197 70 Anki Karlsson, församlingsassistent 197 53 Per Boger (Varv, Fröjered) 197 73 Fröjereds öppet mån.-ons, 8-12, 13-15 fred. 8-12 anki.karlsson@svenskakyrkan.se per.boger@svenskakyrkan.se kyrka Ellinor Bertilsson, Vik.förvaltningsassistent Hömbs Fredrik Eskilsson, församlingsassistent 197 96 Carina Bengtsson (Tidaholm) 197 40 kyrka Kungslena FRÖJERED kyrka tidaholms.pastorat@svenskakyrkan.se fredrik.eskilsson@svenskakyrkan.se carina.c.bengtsson@svenskakyrkan.se Agneta Karlsson, kyrkoherde 197 71 Tina Kristoffersen, församlingsassistent 197 97 Mats Löwing (Valstad) 197 45 agneta.m.karlsson@svenskakyrkan.se VARV mats.lowing@svenskakyrkan.se tina.kristoffersen@svenskakyrkan.se sms 070-697 91 75 Fredrik Dahlgren, församlingsassistent 197 86 Torbjörn Andersson (Fängelsepräst) 197 99 TIDAHOLM Acklinga Lena Linde, kommunikatör 197 81Varvs kyrka kyrka fredrik.dahlgren@svenskakyrkan.se torbjorn.a.andersson@svenskakyrkan.se 193 Franciskuslena.linde@svenskakyrkan.se kapellet Agneta Jungergård, församlingsassistent 197 46 Magnus Hedström 197 72 26 Mobackens Tidaholms Sören Wärmegård, kyrkokamrer 197 82 agneta.jungergard@svenskakyrkan.se kapell kyrka (tjänstebiträde Hökensås) soren.warmegard@svenskakyrkan.se Håkan Gerenmark, församlingspedagog magnus.hedstrom@svenskakyrkan.se Annika Lysander, fastighetsingenjör 197 87Dimbo(främst fackligt) 070-650 46 24 Ottravads annika.lysander@svenskakyrkan.se kyrka hakan.gerenmark@svenskakyrkan.se DIAKONI Eva Olofsson, kyrkogårdschef 197 84 Barnlokal Kyrkans hus 197 79 Ella Glimmerveen, diakon 197 77 eva.olofsson@svenskakyrkan.se Baltaks ella.glimmerveen@svenskakyrkan.se kyrka Daretorp BEGRAVNINGSOMBUD kyrka Annica Svensson, diakon 197 76 Östra Gerums kyrka Bengt Höglander, begravningsombud 60 62 25 KYRKVAKTMÄSTARE annica.svensson@svenskakyrkan.se Suntaks Valstad kyrka 193 kyrka Jörgen Eklund, arbetsledare 197 90 Hångsdala kyrka FÖRTROENDEVALDA Norra kyrkogården (Baltak) MUSIKER HÖKENSÅS Kyrkorådets ordförande jorgen.j.eklund@svenskakyrkan.se Gergana Andersson, organist 197 92 VALSTAD Velinga Örjan Persson 070-22 66 780 Therese Lundgren, arbetsledare 197 57 gergana.andersson@svenskakyrkan.se kyrka 26 orjan.persson2@gmail.com therese.lundgren@svenskakyrkan.se Marianne Holst, kantor (Baltak, Mobacken) 197 93 Vättaks kyrka Kyrkofullmäktiges ordförande Norra kyrkogården (Mobacken och Fröjered) marianne.holst@svenskakyrkan.se Kymbo Ingrid Sandström 0708-45 38 88 kyrka 43 Ingegerd Ekdahl (Tidaholms kyrka) 47 197 Assia Miteva, kantor Blåhults kapell ingegerd.ekdahl@svenskakyrkan.se Härja (Tidaholm, Hökensås) 197 41 kyrka Carina Larsson 197 95 assia.miteva@svenskakyrkan.se carina.e.larsson@svenskakyrkan.se Agneta Jungergård, kantor (Valstad) 197 46 Kyrkans hus Tidaholm, Fröjereds agneta.jungergard@svenskakyrkan.se församlingshem, Ekedalens och Hanna Hjalmarsson, kantor (Fröjered,Varv) 197 52 Valstads församlingsgård 197 80 hanna.hjalmarsson@svenskakyrkan.se Suntaks g:a kyrka

KYRKOGÅRDSFRÅGOR Ring tel. 197 84

DOP, VIGSEL, ELLER ANDRA FRÅGOR t.ex. frågor om lokalhyror

Ring expeditionen tel. 197 70

SAMTALSSTÖD NÄR LIVET ”SKAVER” Kostnadsfria samtal med präst eller diakon Kontakt via exp. tel. 197 70

www.svenskak yrkan.se/tidaholm 22 Kyrkfönstret


RÄTT SVAR

KORSORD 3/2019 MEDTAGEN FÅR MYNDIG

BESTÄMD MÄNGD

ORDS 27:9 VÄNSKAPENS SÖTMA GER ...... KRAFT TID ATT HÄMTA SIG

GRATTIS! DESSA TRE HAR VUNNIT KORSORDET NR.2 2019

LÄTT OCH LUFTIG BEGRÅTA TRÄFFAS TORSDAGAR, JÄMNA VECKOR I BALTAK

Gun Carlsson, Tidaholm Ing-Mari Larsson, Dimbo Roland Gustafsson, Tidaholm

Ps 25:4 Herre, lär mig dina vägar, visa mig .... ...... ?

Priser (bok eller blomstercheckar) kan hämtas i Kyrkans hus, Tidaholm eller ring Lena Linde tel.197 81 så skickas priset hem till dig.

HAR LATER GAV UPP ANDAN

MÖRK TID

STÖDYTA

ALLTJÄMT

ATT TA UTAN LOV PRONOMEN LJUSHUVUD KÄND ORM

HOVDJUR

ÄR ALLA GODA TING?

Dags att lösa nytt korsord senast 14 oktober 2019

HAR FÖR AVSI KT STRECK I RÄKNINGEN

AVSLUTAR KRANS

INLEDER BÖN

SLÖ FINNS I STORT ANTAL

Lycka till! HAR STRÅLKROPP

ÅTERKLANG

SES KAN- FÖRETAG SKE UT- MEDDETRÅKAD LANDE

MÅR VÄL HUVUDSAK SÖRJA

Välkommen att besöka hemsidan! www.svenskakyrkan.se/tidaholm På hemsidan hittar du en kalender med allt som händer i hela pastoratet. Information om alla grupper och andra mötesplatser. Kontaktinformation till personal och formulär för bokning av dop eller medlemskap.

KAN INTE VÄNTA

GOLVSKYDD

EFTERGIVEN GÖRA SIG AV MED

2X MICKEL GNAGARE EN GÅNG TILL TACK!

25 AUGUSTI I BALTAKS KYRKA

LIV OCH RÖRELSE

STÖRTFLOD

GÅR INTE SJUSOVARE

EN SORTS LJUS

STAT UNDER ANTIKEN Ords 14:30 Sinnesfrid ger

Skicka korsordet till: Svenska kyrkan , Tidaholm Box 93 522 22 Tidaholm eller lämna in det på expeditionen i Kyrkans hus

....... ..... ?

R

Namn: ........................................................

TANDDEL OKONSTLAD

...................................................................... Adress: ...................................................... ......................................................................

20 JUNI HÅLLS GUDSTJÄNST VID DOSSIER OTTRAVADS ...........?

RUNDAD SLINGA

FINNS I NÄRHETEN

K

BRÄCKLIG

Ö

G

L

A

PRATA I NATTMÖSSAN

TILLBAKASTUDS

R

E

K

Y

L

V

A

N

T

R

O

KÄNNER MYCKET TVEKSAM

N

SVÅRT LÄGE INBRINGAR

N

Ö S

LUFTLIV OCH KYLARE RÖRELSE MAT FÖR SMÅDJUR

K

A

C

D

VANLIG FÅGEL

K

I

M

S

SATTE I SIG OPERADEL

Å

T

ALTARPLATS

Ä

RIKTNING STÖRDE KUNGLIG SÖMN

U

LIST FÅR KANSKE VINNARE

G

E

K

R

O

P

P

E

N

O

T

HUDHÅL DJÄRV HANDLING

P

O

R

DRA BENEN EFTER SIG

H

A

S

A

N

Ä

R

FÖRST I KONTROLL

P

SAKNAR UNIK

L

I

K

E

VILL INTE ORDLISTA ENSAM- SENT VARG PASS

S

A

O

L

A

N

R

A BLEV FÖRBISEDD

K

SCENKONST

K

EN FRÅGA OM TID

N

BUKEN

U

T

A

T

E

M

P

E

L

BRÖDÄMNE

ANTROPOID SYNS I LEKEN

A

P

A

SES OFTA I PAR

LIKNAS KROPPEN VID I BIBELN

Konstruktör: hanna.fredholm@gmail.com

Svenska kyrkan, Tidaholm finns även på Facebook och Instagram.

Konstruktör: hanna.fredholm@gmail.com

MATFETT

S

V

D

E

G

SIFFRA SJÄTTE TONEN

T

R

E

A

KAN SPÄDBARN FÄRDAS I

S

E

L

E

GÖR KANSKE FRUSEN

S

K

INOM KORT

S

N

A

R

T

DIT GÅR PILGRIMSVANDRINGEN 14 JULI

BALJA UTROPSFOLKORD SAMLING

EN AV LJUSNOAS FENOMEN SÖNER

H

O

A

R

A

K

H

Ö M B

Kyrkfönstret 23


Anna berör med sång och bild Jag får en pratstund med Anna Eriksson som gör sig synnerligen bra i profil och från alla övriga håll också. Och det är nog så de flesta känner henne, en människa med mycket energi och kreativitet som dyker upp från alla möjliga håll och kanter. Anna, det är väl hon som fotar? Kameran har jag alltid haft med som sällskap genom livet, det har liksom varit mitt sätt att föra dagbok. 2014 fick jag förfrågan att vara med och ställa ut fotografier i Kyrkans hus på Konstnatten och tackade under vånda ja. I samma veva gick jag och vann Västgötabladets och Sparbankens fototävling Zoom. Folk verkade gilla mina bilder så det gav självförtroende att våga satsa lite mer och publicera fler bilder. Bilderna har blivit flitigt visade och prisade i sociala medier och tidningar. Anna som även åtar sig fotouppdrag avslöjar att hon har en dröm att kunna ha fotandet som mer än hobby. Anna, det är väl hon som är på skolan? Sedan 1996 har jag jobbat i skolan som elevassistent, 6 år i Fröjered och 17 år på Hökensåsskolan. Jag har främst arbetat och hjälpt barn med NPF, neuropsykiatriska funktionshinder. Jobbet är till stor del att vara en ”tolk” mellan lärare och elev och mellan elev och elev. En hjälp att förstå hur vår sociala värld och vårt samspel fungerar. Dessa barn har också så mycket att lära oss, de ifrågasätter det

vi tar som självklart på ett så avslöjande och kreativt sätt. En elev jag haft under 10 år bor nu i egen lägenhet i Stockholm och arbetar som Quality assurance engineer, testare för mjukvaruutveckling. Anna, det är väl hon som sjunger i kör? Jo, jag har en lång och gedigen bakgrund som körsångare…he,he. Först Kyrkvisans vänner från första klass till 9:an under ledning av Ingrid Börjesson f.d. kantor i Valstad. Sedan några år i ”Hedströms damkör”. I samband med utställningen på Kyrkans hus kom jag i kontakt med folk i Gospelkören och en dröm jag haft länge gick i uppfyllelse, att sjunga gospel! Att få stå där i kyrkan och känna och se hur vår sång berör oss och vår publik är stort! Anna, det är väl Åke och Berits tös? Kyrkan är verkligen ingen främmande plats för Anna. Jag är mer eller mindre uppväxt med kyrkan. Min far Åke var kyrkvärd i Suntak i 20 år och mamma Berit aktiv i kyrkliga syföreningen i Suntak, så många är de gudstjänster och syföreningsauktioner jag varit med på. Varje söndag och på sommaren varje

PROFILEN Namn: Anna Eriksson Bor: Stommen, Velinga Familj: Christer, Matilda, Jakob och barnbarnet Signe Intresse: Foto, körsång och familjen. Arbete: Elevassistent Husdjur: Gården full av Amkor (inte ankor) Psalmtips: Du vet väl om att du är värdefull ps.697 lördag på helgmålsbön i Suntaks gamla kyrka. Vi odlade mycket jordgubbar så varje lördag gjorde mamma en jordgubbstårta som stod hemma och väntade efter helgmålsbönen i fall någon ville komma hem på kyrkfika, och det ville dom! Vi avslutar vårt trevliga samtal med att konstatera att 1964 är en fin årgång och att tiden går när man har roligt. Från första gången vi sågs omgivna av trettio tackor med lamm i en hage uppe i lilla Gälleberg till i dag 30 år senare. Lycka till med alla dina projekt Anna, önskar jag, alla fotoentusiaster, alla dina elever, körsångare och lyssnare och hela kyrkan! Magnus Hedström

TILLSAMMANS I TYSTNAD - DAGSRETREAT Ibland kan vi behöva andrum, en stilla rastplats dit vardagens stress och brus inte når.

Lördagen den 5 oktober eller 9 november kl. 9.30-16.30 i Baltaks församlingshem. En dag där vi får möjlighet att hinna ifatt oss själva och reflektera över vad som är viktigt i livet eller bara vara i stillhet. Möjlighet till enskilda samtal. Kostnad 200 kr, då ingår fika och lunch. Obs. Minst 5 deltagare. Retreatledare är Ann-Mari Svensson och Ella Glimmerveen. Vill du veta mer, tveka inte att höra av dig! Anmäl dig senast en vecka innan till Ella Glimmerveen tel. 0502-197 77, ella.glimmerveen@svenskakyrkan.se

Profile for Svenska kyrkan Tidaholm

Församlingstidningen Kyrkfönstret Tidaholm Nr 3 2019  

Om psykisk hälsa, Samtal med Psykiater Håkan Andersson, Livsstegen, fotboll till tusen- Mats Löwing 1000 matcher, Reza- vad har hänt?

Församlingstidningen Kyrkfönstret Tidaholm Nr 3 2019  

Om psykisk hälsa, Samtal med Psykiater Håkan Andersson, Livsstegen, fotboll till tusen- Mats Löwing 1000 matcher, Reza- vad har hänt?

Advertisement