Page 1

Hanna 6 år: - Gud är någon som är glad, någon som tänker mycket grönt.

Malte 8 år: - Gud står bland träden. Himlen är blå och molnen är av guld. Djävulen är liten och rosa och skjuter röd laser och står på ett mörkt moln.

Nyhetsbrev Sommaren 2014 i Oviken-Myssjö, Hackås, Berg, Åsarne, Rätan-Klövsjö församlingar

Albin 8 år: -Jo, jag tänkte, han gjorde ju solen och månen så jag målade dom bredvid. Han var klädd i en silvrig rock.ig rock.

Anna 10 år: - Gud är som när himlen är rosa, då när det är så vackert.

Kan du klockan? Vilken låt ?

Barns bilder av Gud Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014

1


Nyhetsbrev Sommaren 2014

Klara 6 år: Så här tänkte jag mig Gud i gräset.

-Innehåll -

3

Med påsken i ryggen

4

Kan du klockan?

5

Unga psalmbokskommittén

6

Ett bord är dukat

7

Med kyrkan som inspiration

8

Gudstjänster och musik

10

Kontaktuppgifter

11

Låt oss prata gamla minnen

12

Barns bilder av Gud

13 Pilgrimsvandra

Den 6 september kommer det att ordnas ett MARGARETASYMPOSIUM, som ett samarbete mellan Hackås församling, Stiftshistoriska sällskapet och Landsarkivet. Det blir en dag om medeltiden med seminarier, musik och gudstjänst, biskop Tuulikki kommer att delta. Mer information om symposiet och anmälan kommer senare.

2

14

En helg i maj

15

Är det säkert?

Församlingsbladets redaktion: Per Nilsson Monica Allvar Lundberg Ansvarig utgivare: Christin Nygren Sundvisson

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014


Med påsken i ryggen av Malena Hellman, pastorsadjunkt När jag skriver detta har jag varit präst i exakt 100 dagar. 100 dagar som alla har varit fantastiska och fina på olika sätt. Jag känner mig stärkt och upplivad efter påskens budskap och alla dess gudstjänster! I min påskdagspredikan nämnde jag en undersökning jag läst om; det var en amerikansk tidning som bad sina läsare att skicka in den mening de helst av allt ville höra och som de fann mest tröst i. Tidningen fick in tusentals svar och publicerade en topplista. Kan du gissa vad som låg i topp? Vad vill du helst höra? Jag vill uppmana dig att stanna upp ett tag nu och fundera på det. Okej, är du redo? Detta är topp tre: * Jag älskar dig. * Jag förlåter dig. * Maten är klar. ”Störst av allt är kärleken” läser vi i bibeln, och det är väl inte så konstigt att kärleken ligger högst upp på listan. Vi vill höra att vi är älskade, att vi är uppskattade, behövda, värdefulla och att vi duger precis som vi är. Allt detta berättar Gud för oss i bibeln, och jag hoppas att det kärleksbudskapet även genomsyrar hela vår kyrkas verksamhet. ”Dina synder är dig förlåtna” säger Jesus i evangelierna, och det säger han till oss i gudstjänsten. Ibland är det svårt att vara människa, och vårt behov av förlåtelse är stort. Ibland gör vi ogenomtänkta saker som sårar någon, vi får kanske skuldkänslor och det är skönt att be om förlåtelse – och få den! ”Jag förlåter dig” har en självklar plats på topplistan. ”Kom, nu är allt tillrett”, säger vi präster när nattvardsbordet står dukat. Det är då det är dags att få resa sig ur bänken och få ta del av gåvorna. Det är kyrkans motsvarighet till ”Maten är klar”. Tänk att få komma hem till ett dukat bord där inga motprestationer krävs, du behöver varken laga maten eller diska tallrikarna. Du får komma precis som du är, Jesus har redan sagt dig att du är älskad och förlåten, du behöver inte göra något eller vara på ett visst sätt för att få ta emot nattvarden. Ingen kommer fråga dig om du tror ”rätt och tillräckligt mycket”, det räcker med en längtan eller en nyfikenhet . Nattvardsbordet är dukat för just dig, för du är älskad, du är förlåten och snart är maten klar – i en kyrka nära dig!

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014

3


Kan du klockan? För länge sedan, innan alla ord med tele i början, ens var påtänkta, fanns kyrkklockorna där. Också på den tiden kallade de naturligtvis till bön och gudstänst, men de larmade också om de händelser när något alldeles särskilt inträffade. De talade om fara, om eld och våda, om krig och alla möjliga hemsökelser. Precis som vårdkasarna på bergen bar de budskapet över långa avstånd.

Liten klockskola ”Då började mitt ljud höras kring fjällen att kalla Christne till templet att anmana till bönen och påminna om döden ”. Så lyder inskriptionen på storklockan från 1796 i Klövsjö kyrka som sedan dess har haft och fortfarande har manuell trampringning. Själva ringningen utför de två ringarna stående ovanför klockorna, den stora och den lilla klockan. Man trampar upp klockorna så att man får dem stående uppåt och håller emot med foten på ett bräde/pedal. När man tagit upp klockorna, bestäms takten av om det är för glädje eller sorg man ringer. Vid dop, vigsel och andra glädjegudstjänster rings klockorna i snabbare takt, och det blir mera glädje i klockorna. Vid dödsfall, själaringning, tacksägelse och begravning går det i långsammare, med dov och sorgsen klang. Vid vanliga enklare gudstjänster ringer man oftast bara med storklockan. Nyårsafton rings in med båda klockorna i snabb takt i ca 10 minuter. Vid dödsfall rings själaringning. I Klövsjö sker det oftast kl. 10 vardagen efter dödsfallet. Själaringning börjar alltid med 9 klämtningar och med en halv minuts mellanrum. Klämtningarna utförs för hand, man håller i klockkläppen och slår mot klockan. Gäller det en kvinna slår man tre slag mot lillklockan 4

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014


därefter tre slag mot storklockan och så åter tre slag mot lillklockan. Är det en man så börjar man i omvänd ordning med den stora klockan. Efter de nio slagen börjar själva ringningen med fottrampning. Om det är en mansperson trampar man upp storklockan och därefter börjar man med den lilla klockan. Är det en kvinna är ordningen omvänd. Är den bortgångne mycket gammal ringer klockorna långsamt och ju yngre den avlidne är desto snabbare är ringningen. Ringningen avslutas på samma sätt som den började och tiden för själaringningen är tio minuter. Så sent som i början på 2000-talet ringdes det alltid två timmar innan gudstjänsten om den var före kl. tolv på dagen. Stora klockan först och lillklockan vid andra ringningen och vid sammanringningen i båda klockorna. En annan sed som försvunnit är den mycket långsamma långfredagsringningen som pågick i tio minuter, medan Påskdagens ringning i mycket snabb takt ropade ut Jesu uppståndelse. Även klämtningar vid brand, med stora klockan ovan berget, och den lilla klockan nedom berget har försvunnit. En ringning som heller inte används ofta är när ett nytt århundrade ska ringas in. När 2000-talet ringdes in, gjordes det på samma sätt som vid inringningen av 1900-talet. Klockan 23:54 börjar klämtningen av klockorna, med 15 sekunders mellanrum i stora och lilla klockan, sammanlagt 20 slag. Därefter sammanringning med bägge klockorna i något snabbare takt och avslutas kl. 00:30, ett nytt århundrade är inne. Kyrkklockornas budskap, maning och betydelse har förmedlats av Erik Dillner.

/Jon Olofsson Ringare

Unga psalmbokskommittén Om du får välja vilken låt som helst i hela världen, vilken skulle du då vilja ha in i psalmboken? Den frågan ställde vi våra unga ledare på en träff i Östersund. Vi fick varierande svar på låtar som skulle kunna passa in under några av de befintliga kategorierna i vår psalmbok. Här följer en lista: If I die young med The Band Perry - begravning. Someone Special med Hardcore Superstar - vigsel. The Worlds greatest med R Kelly - under rubriken ”Gud, vår Skapare och Fader” All of me med John Legend - vigsel. The sound of Silence med Simon & Garfunkel “Vaksamhet – kamp – prövning”. In the Ghetto med Elvis Presley - advent och jul. Alla vill till himmelen men få vill ju dö med Timbuktu, - allhelgonatid. Prince of Peace av Michael W. Smith - lovsång, liksom konfirmandklassikern Glory.

/Malena Hellman och Niklas Åhlund

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014

5


Ett bord är dukat Röster om nattvard Som pensionär och kyrkvärd tänker jag då och då på kyrkan förr och nu. Kyrkan finns där lika nu som för

hundra år sedan. Det är en lugn och trygg plats att komma in i. I generationer har människor kommit i olika ärenden, glädje och sorg. Detta är nog lika nu som då. Men vissa saker har verkligen förändrats. Då menar jag firande av högmässa och gudstjänster. Vad jag mest kommer ihåg från min barndom är att jag fick följa med min mamma Karin och mormor Ingeborg till kyrkan i Berg. Ibland var det ju högmässa med nattvard. Det var väldigt högtidligt då, mest minns jag mormors sätt. När hon visste att på söndag är det nattvard, så förberedde hon sig på ett sätt som fick mig att förstå att det var med vördnad och respekt man skulle gå till “skrefta” , vilket betydde ta nattvarden. Man skulle vara värdig den. Konfirmationen blev en stor dag i ens liv. Den första nattvarden, sedan var man stor. Men detta att det var så “agasamt” att gå till nattvarden, gjorde att jag dröjde länge att gå till nattvardsbordet igen. Idag har allt blivit enklare och naturligare att gå. Nu går alla som vill ta nattvard, både vuxna och barn. Men än i dag känns det ibland väldigt stort med nattvarden för mig. Då tänker jag på mormor som var så snäll, om hon ser mig någonstans. Allt är långt ifrån men ändå nära mig. Till slut är hembygdens kyrka vid Storsjöns strand den finaste för mig. /Ingeborg Larsson

Ropen hörs ute på innergården: Kom in och ät! Maten är klar! Jag sitter i min brors kök och hör hur

barnen som leker måste avbryta leken. De kommer överens om att träffas senare, om bara mamma och pappa vill tillåta det. Syskonbarnen kommer svettiga in och berättar hur roligt de har haft det. Hungriga glufsar de i sig maten, samtidigt som de pratar och pratar om det de har sett, hört och gjort. Sedan sticker de ut på gården igen, ett litet tag till. Det får mig att minnas min egen barndom, och vilken känsla det är att höra de där orden: Kom och ät! Maten är klar! Tryggt visste jag att föräldrarna hade koll och att de såg till att jag var mätt och hade det jag behövde och att dygnsrytmen fungerade. Medan jag var ute med kompisar och lekte, upptäckte världen och lärde mig det sociala samspelet. Ett nattvardsbord står dukat, en enkel måltid. Ropen att komma och äta hörs, och jag bryter upp från det jag håller på med och är på väg till nattvarden. Pratandes med Gud om allt jag sett, hört och gjort. För att sedan ge mig ut igen och fortsätta livet. Det känns verkligen bra att få komma och lägga av sig lite av allt jag varit med om, jag känner att Jesus bryr sig om och ger kärlek tillbaka. Så finns det gånger då allt känns stumt, jag har inget att säga och måltiden känns trist och meningslös. Då tänker jag att Gud håller i livsrytmen och Jesus har sagt att vi ska dela måltid, då får jag lita på att det gör nytta och tackar för att Gud har koll på mig. Jag kommer till nattvarden igen och igen, för att den gemenskapen med Gud är en del av livet och att jag vill höra orden: Kom in och ät! Maten är klar! /Catharina Larsson 6

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014


Med kyrkan som inspiration

När

jag fick frågan om jag inte kunde skriva något kring nattvarden, kom jag att tänka på de tillfällen man har kunnat skratta vid nattvarden – då när det går lite ”snett”. Som de filmklipp man kan se på internet, där prästen tappar oblaten mellan brösten i kvinnans urringning, varpå han ger sig på jakt, för att rätta till missödet. . . eller när man knäböjer vid altarringen för att ta emot nattvarden och man glömt ta bort den röda skrikande prislappen under skosulan. Lappen skriker därmed ut reapriset för resten av församlingen… eller när man stödd av armbågarna mot altarringen ”halkar till” så att man slår huvudet i nattvardskalken och det mesta skvätter ut… Kanske skrattar man för det är ett så allvarligt och känsloladdat tillfälle och det får inte bli fel. Det känns fint att erbjuda nattvard på äldreboenden, de som bor där får sällan eller aldrig chansen att delta i söndagens gudstjänst i kyrkan. Även om man bor på serviceboende är det viktigt att få vara ”församlingsbo” och dela nattvarden med resten av församlingen! Hur spännande är det inte att som liten få hålla ”momma” i handen och tillsammans gå fram till altaret och ta emot bröd och vin. Hur gör man? Säger man något? Vilket får man först? Ska man doppa? Dricker man ur bägaren? Är det riktigt vin? Kan jag sitta på altarringen? Jag tänker även på konfirmanderna som under sin konfirmationsgudstjänst får nattvarden, efter att ha välsignats med handpåläggning – det känns stort!! Ja, heter det att man ”tar”, ”delar” eller ”får” man den? Inte så viktigt kanske, men nattvarden i sig är viktig, Den förenar alla kristna över hela världen och genom alla tider. /Mia Wassenius

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014

Jag och Gunilla Jansson har haft broderidagar då vi har skissat och sytt efter kyrkornas vackra detaljer. Vi har framför allt haft Ovikens Nya Kyrka som inspiration, men också de vackra brudkuddarna som finns hos Ovikens hembygdsförening. Kyrkan har många vackra detaljer och jag har alltid tyckt om de vackra beslagen på kyrkporten och de övriga dörrarna. Alla var inbjudna också Föreningen ”Broderiets vänner” i Östersund, och dagarna blev mycket uppskattade. Eivor Nordman skissade detaljerna från kyrkportens smidesbeslag och den åttkantiga stjärnan i ”Ovikskudden”, sedan gjorde Madeleine Carlier ett vackert broderimönster som Eivor sedan broderade. Det blev en mycket vacker kudde som fanns med på Jamtlis Textila vårsalong, vilken hade broderi som tema med anledning av ”Broderiets vänners” 20 års jubileum. Jag hoppas att detta kan inspirera oss till fler broderidagar och att fler ovana brodöser/brodörer vågar och vill komma. Vi kan vara stolta över allt det vackra som finns i våra bygder. /Catharina Larsson

7


Gudstjänster och musik Fredag 6 juni Nationaldagen

Tomtan, Klövsjö 12:00 Nationaldagsgudstjänst med Klövsjö barnkör. Servering. Skålans bönhus, Klövsjö 14:00 Nationaldagsgudstjänst med flaggparad och barnmedverkan. Grillbuffé i bygdegården. Ovikens nya kyrka 18:00 Nationaldagsfirande. Se annonsering.

under sommaren 2014 Tomtan, Klövsjö 12:00 Gudstjänst. Servering. Söndag 22 juni

Wikners Persåsen, Myssjö 11:00 Gudstjänst. Kyrkkaffe. Hammarede, Rätan 12:00 Gudstjänst. Medtag kaffekorg. Losjöbuans fäbodvall, Berg 12:o0 Gudstjänst. Bergs dragspelsklubb medverkar. Kaffeservering. Medtag stol. Pingstdagen Söndag 8 juni Hackås kyrka Rätans kyrka 18:00 Musikgudstjänst. 11:00 Musikgudstjänst med körerna. Onsdag 25 juni Hackås kyrka Åsarne gamla kyrka 11:00 Gudstjänst. Orkester för alla 19:00 Musik i sommarkväll.Blå toner medverkar. Kyrkkaffe. med Johan ”Bottleneck” Eliasson, sång och gitarr och Anders SköldMyssjö kyrka qvist, bas. 18:00 Gudstjänst. Orkester för alla medverkar. Kyrkkaffe. Åsarne gamla kyrka 19:30 Musik i sommarkväll. ”Från Söndag 15 juni Dowland till Brouwer” med Andreas Bergs kyrka Hansson, gitarr. 11:00 Friluftsgudstjänst vid minneslunden. Stol medtages. Torsdag 26 juni Rätans kyrka Hovermo kvarn, Myssjö 11:00 Gudstjänst. Kaffeservering. 19:00 ”Rock on the rocks” med Smågrus: Ulrika Ryder, Micke Hackås kyrka Lagé, Jennie Jonsson och Johan 18:00 Gudstjänst med nattvard. Norehag. Klövsjö kyrka Fredag 27 juni 18:00 Gudstjänst. Torsdag 19 juni klövsjö kyrka Myssjö kyrka 18:00 Musik i sommarkväll med Marcus Jönsson. 19:00 Musik i sommarkväll. ”Från Dowland till Brouwer” med Andreas Ovikens gamla kyrka 19:00 Konsert. Uruppförande av Hansson, gitarr. ”En vandringssägen Midsommardagen -i en flickas fotspår” Lördag 21 juni med Fröken Bloms kvartett. Bergs Hembygdsgård Söndag 29 juni 11:00 Gudstjänst. Servering. Gillhovs kyrka Ovikens nya kyrka 11:00 Gudstjänst med konfirmand11:00 Gudstjänst med nattvard. jubileum. Trebadurerna medverkar. 8

Åbbåsbron, Oviken 11:00 Gudstjänst. Kyrkkaffe. Medtag stol. Åsarne gamla kyrka 11:00 Gudstjänst. Bergs kyrka 18:00 Gudstjänst. Anders Hedén sång. Gamla kyrkogården, Rätan 18:00 Gudstjänst. Medtag kaffekorg och stol. . Hackås kyrka 18:00 Gudstjänst. Torsdag 3 juli

Myssjö kyrka 19:00 Musik i sommarkväll med Östersunds sommarspelmanslag under ledning av Karl Tirén.

Söndag 6 juli

Bergs kyrka 11:00 Gudstjänst med nattvard. Klövsjö kyrka 11:00 Gudstjänst med konfirmation. Näcksta, Hackås 14:o0 Gudstjänst på ångbåtsbryggan. Servering. Kyrkbåtsrodd. Stortjärnkojan Börtnan, Åsarne 18:00 Gudstjänst. Kyrkkaffe. Karin Ingebäck, sång. Onsdag 9 juli

Hackås kyrka 19:00 Musik i sommarkväll. ”Blues with a soul”. Micke Mojo Nilsson och Per Stålhandske. Skogskapellet, Klövsjö 19:00 ”Toner vid Skogskapellet ” med Jenny Michanek. Lördag 12 juli

Stensjöbäcken, Oviken 18:o0 Pilgrimsgudstjänst. Servering. Busstransport se annonsering.

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014


Söndag 13 juli

Lördag 26 juli

Lördag 16 augusti

Hackås kyrka 11:o0 Gudstjänst med nattvard. Konfirmandjubileum. Klövsjö kyrka 11:00 Gudstjänst med nattvard. Kyrkkaffe på Tomtan. Ovikens gamla kyrka 11:o0 Gudstjänst med nattvard. Konfirmandjubileum. Spelmanslaget medverkar. Åsarne gamla kyrka 11:00 Gudstjänst. Bergs kyrka 18:00 Gudstjänst

Klaxåsen, Rätan 13:00 Pilgrimsgudstjänst. Medtag kaffekorg.

Bergs kyrka 18:o0 Musik i sommarkväll. ”Kärlekens språk” med Vox Ancorae.

Söndag 27 juli

Söndag 17 augusti

Stabergsvallen, Klövsjö 11:00 Gudstjänst. Karin Ingebäck, sång. Åsarne gamla kyrka 11:00 Gudstjänst med konfirmandjubileum. Conny Lindahl, sång. Matnäsbryggan, Myssjö 14:o0 Gudstjänst. Karin Ingebäck, sång. Bergs kyrka 18:00 Musikgudstjänst. Monica Allvar Lundberg, flöjt och Jan-Erik Lindberg, orgel.

Bergs kyrka 11:o0 Gudstjänst ”från förr till nu”. Böleskölen, Rätan 11:00 Gudstjänst. Servering. Myssjö kyrka 18:o0 Gudstjänst. Kyrkkaffe. Åsarne gamla kyrka 18:00 Gudstjänst. Kyrkkaffe.

Måndag 28 juli

Kullens Gårdsmejeri, Klövsjö 11:00 Gudstjänst. Servering. Ovikens gamla kyrka 18:o0 Gudstjänst

Onsdag 16 juli

Bergs kyrka 20:00 Konsert. Bengt Forsberg piano och Karl-Ove Mannberg, violin. Torsdag 17 juli

Ovikens nya kyrka 19:00 Musik i sommarkväll. Bridget Marsden, fiol och Leif Ottosson, accordeon. Söndag 20 juli

Hackås kyrka 09:00 Margaretamässa. Vandring och kyrkbåtsrodd. Bergs kyrka 11:00 Gudstjänst med konfirmandjubileum. Karin Ingebäck, sång. Campingen, Rätan 13:00 Gudstjänst. Gånäsudden, Oviken 14:00 Pilgrimsgudstjänst. Servering. Onsdag 23 juli

Hackås kyrka 19:00 Musik i sommarkväll.RoseMarie Björklund och Rikard Nord, violin. ”Öja” kapell, Klövsjö 19:00 Viskväll med Erika Svedberg, Anders Olofsson och Jon Olofsson.

Rätans kyrka 19:00 ”Sånger i sommarkvällen” av och med Karin Härjegård och Jenny Michanek. Onsdag 30 juli

Gillhovs kyrka 19:00 Musik i sommarkväll med Trebadurerna. Lördag 2 augusti

Sakrisbuan , Klövsjö 12:00 Pilgrimsgudstjänst. Servering. Söndag 3 augusti

Åsarne gamla kyrka 11:00 Friluftsgudstjänst vid kyrkan. Lars Håkans kvartett medverkar. Medtag kaffekorg och stol. ”Öja” kapell, Klövsjö 12:00 Gudstjänst. Hackås kyrka 18:00 Gudstjänst med nattvard. Ovikens nya kyrka 18:o0 Gudstjänst med nattvard. Söndag 10 augusti

Arådalens kapell 12:00 Gudstjänst vid Buhelgen i Arådalen. Ovikens spelmanslag medverkar. Servering, flötgröt mm. Busstransport. Se annonsering.

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014

Torsdag 21 augusti

Ovikens nya kyrka 19:00 Musik i sommarkväll med sångensemblen Strass. Söndag 24 augusti

Söndag 31 augusti

Rätans kyrka 09:00 Älgotta. Ovikens gamla kyrka 11:o0 Gudstjänst Skalänget, Åsarne 14:00 Älggudstjänst på Berglunds loge. Servering. Svenstakyrkan 18:00 Gudstjänst i samverkan.

vi reserverar oss för ändringar av programmet och hänvisar till predikoturerna och vår hemsida: www. svenskakyrkan.se/ sodrajamtland

9


Anställda Präster Christin Nygren Sundvisson kyrkoherde tel 0687-120 84 christin.sundvisson@svenskakyrkan.se

Catharina Larsson komminister Oviken-Myssjö/ Hackås tel 0643-44 78 80 catharina.larsson@svenskakyrkan.se

Per Nilsson komminister Berg/Åsarne tel 0687-555 76 per.x.nilsson@svenskakyrkan.se

Gunilla Jansson tf komminister Rätan-Klövsjö & pilgrim tel 070-313 07 10

Malena Hellman pastorsadjunkt tel 0687-555 76 malena.hellman@svenskakyrkan.se

Kyrkomusiker Monica A Lundberg kantor Berg/Åsarne tel 0687-555 63 monica.a.lundberg@svenskakyrkan.se

Anna Tiren kantor Oviken-Myssjö/ Hackås tel 0687-555 74 anna.tiren@svenskakyrkan.se

Julian Bishakwe kantor Rätan-Klövsjö tel 0687-555 64 julian.bishakwe@svenskakyrkan.se

Diakoniassistenter Maria Wassenius tel 0687-555 62 maria.wassenius@svenskakyrkan.se

Niklas Åhlund tel 0643-44 78 82 niklas.ahlund@svenskakyrkan.se

Församlingspedagog Johan Itzigehl tel 0687-555 66 johan.itzigehl@svenskakyrkan.se

Församlingsassistenter Agneta Åhlund tel 0643-44 78 81 agneta.ahlund@svenskakyrkan.se

Karin Östberg tel 0682-41 33 92 karin.ostberg@svenskakyrkan.se

Bokning & administration Monika Flaming kyrkokamrer tel 0687-555 65 monika.flaming@svenskakyrkan.se

AnnBritt Blom adm. assistent 0687-555 72 annbritt.blom@svenskakyrkan.se

Solbritt Hellström

Fastighet & kyrkogård Niclas Cardegren

vår växel

kyrkogårds- och fastighetschef tel 0687-555 68 niclas.cardegren@svenskakyrkan.se

0687-555 70

Jon Dillner vaktmästare Klövsjö tel 0682-41 33 90 jon.dillner@svenskakyrkan.se

Hans Alander vaktmästare Oviken tel 0643-44 78 83 hans.alander@svenskakyrkan.se

Kansliets besöks- och telefontid : mån-fre 9-12

Anders Magnusson vaktmästare Rätan tel 0682-41 33 91 anders.magnusson@svenskakyrkan.se

Lennart Schander vaktmästare Åsarne tel 0687-555 69 lennart.schander@svenskakyrkan.se

Bertil Sundvisson vaktmästare Hackås tel 063-57 92 36 bertil.sundvisson@svenskakyrkan.se

Håkan Zakrisson vaktmästare Berg tel 0687-555 60 hakan.zakrisson@svenskakyrkan.se

kamrersassistent 0687-555 73 solbritt.hellstrom@svenskakyrkan.se

och förtroendevalda

Ordförande i kyrkoråd och församlingsråd Kyrkorådet Hans-Olof Andersson tel 070-190 84 07 hans-olof.andersson@iogt.se

Rätan-Klövsjö församlingsråd Jon Olofsson

tel 070-332 14 33 jon-olofsson@klovsjo.com

Åsarne församlingsråd Eva-Lena Öhgren tel 0697-300 56 vildmarkscafe.asarna@telia.co

Bergs församlingsråd Jan-Erik Lindberg tel 0687-104 91, 070-372 99 11 jelindberg@telia.com

Hackås församlingsråd ​Mari Englsperger tel 073-831 16 35 mari.englsperger@gmail.com

Laguppställningen för den nya perioden (från vänster): Eva-Lena Öhgren, Åsarne; Jan-Erik Lindberg, Berg; Anders Wikberg, Oviken-Myssjö; Mari Englsperger, Hackås; Jon Olofsson, Rätan-Klövsjö och Hans-Olof Andersson, kyrkorådets ordförande.

10

Oviken-Myssjö församlingsråd Anders Wikberg

tel 070-728 99 98 anders.wikberg@posthem.se

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014


8 september Låt oss prata gamla minnen I januari följde jag med Håkan till Mattmar där han skulle sjunga. Väl där, satte jag mig på en undanskymd plats på läktaren i kyrkan. En liten vithårig farbror kom också upp på läktaren där jag satt och började

berätta för mig om händelser i och nära kyrkan, om människor som bott och verkat där. Inte förrän strax innan gudstjänsten skulle börja gick han ner och satte sig. Jag tyckte att det var så intressant det han berättat om, att jag gärna vill att andra människor också ska få ta del av berättelser från församling och bygd. Därför vill vi i Bergs församling försöka oss på att ha en berättarkväll måndagen den 8/9 kl 18, då vi träffas i sockenstugan och under lättsamma former pratar ”gamla minnen” och fikar tillsammans. Du som har minnen av människor, händelser eller i stort sett vad som

I vilka kyrkor hittar du dessa föremål?

Och vad är det för någonting? I vilka av pastoratets kyrkor har fotografen varit framme? Skicka in dina svar senast den 21 juli till: Svenska kyrkan, Hoverberg 426, 840 40 Svenstavik. De först öppnade rätta svaren belönas med ett litet pris. Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014

helst historiskt i vår bygd, ta chansen och möt upp denna kväll. Berätta för så många som möjligt om detta evenemang, gärna de som är duktiga, minnesgoda berättare. Man behöver inte berätta om man inte vill, det går bra att komma för att lyssna till historierna också. Så skriv upp detta datum i era almanackor och ring sedan till kansliet och tala om att ni kommer. Med förhoppning att så många som möjligt tar chansen och kommer, så kanske det kan bli ett återkommande evenemang. Väl mött / Berit Zackrisson

Klara 6 år: Så här tänkte jag mig Gud i gräset.

1 2 34

56 11


Barns bilder av Gud -hur skulle din bild se ut?

Agnes 9 år:- Han är typ som solen. På kvällen är det någon som hjälper honom för han gillar ju den ljusa sidan.

Elin 9 år: -Gud försöker alltid hjälpa någon. Han är väldigt rik och finklädd och kan göra mycket.

Jenny 9 år: -Gud sover, det är soligt och alla står och ropar på honom.

Teo 7 år: -Jag är klädd så här, därför är Gud också så. En gång landade han på marken i ett stort äpple.

Hampus 8 år:- Jag vet inte, jag bara ritade Gud, när jag tänkte på Gud.

Miniorerna i Åsarna ritade och berättade för Eva-Lena Öhgren och Johan Itzigehl. Enya 8 år: -Jag ritar Gud på hans planet och där kan han plocka guldäpplen. Gud är jätteglad och solen skiner. 12

Linnea 6 år: -Gud är alltid snäll och hjälper folk som behöver hjälp. Gud ger djuren bättre liv. Det var allt. Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014


Pilgrimsvandra Följ med på en halv- eller heldagsvandring

Lördag 5 juli Vandring från Prästbuan till Rövran - Jämt-Norgevägen Fredag 11 juli Cykel och/eller vandring från Dalåsen till Billsåsen - Kårböleleden Lördag 12 juli Vandring från Oviken till Stensjöbäcken - Jämt-Norgevägen Måndag 14 juli Vandring från Stensjöbäcken till Prästbuan - Jämt-Norgevägen Lördag 19 juli Vandring från Bodsjö till Pån - Jämt-Norgevägen Söndag 20 juli Vandring från Hackås till Gärde, kyrkbåt till Gånäsudden - Jämt-Norgevägen Fredag 25 juli Vandring från Klövsjö till Söderhögen - Kårböleleden Lördag 26 juli Vandring från Söderhögen till Klaxåsen - Kårböleleden Lördag 2 augusti Vandring från Klövsjö och Storhallen till Sakrisbuan - Kårböleleden ARÅDALENS KAPELL Lördagar 17.30 ”Själen nära fjället” 26 juli: Visor från fjäll och skog med Jon Olofsson. 2 augusti: Familjen Tirén spelar, sjunger och berättar. 23 augusti: Egna och andras ord och toner med Lena Severin och fleras röster. 10 augusti: BUHELG kl 12 Gudstjänst med efterföljande servering, flötgröt mm. Intresserad av och vill veta mer om sommarens vandringar och arrangemang i Arådalens kapell? Kontakta pilgrimspräst Gunilla Jansson tel. 070-313 07 10. Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014

13


En helg i maj

Konfirmandläger i Rättvik när sommaren kom.

Andakt i kapellet på Stiftsgården. De unga konfirmandledarna stod för musiken.

Dop i Siljan.

Det börjar bli dags att anmäla sig till nästa års konfa för er som är födda 2000. Konfan pågår från oktober till maj i Berg och i Oviken, med ett gemensamt läger i Rättvik. Information och anmälan till Johan Itzigehl tel. 0687-555 66 eller Agneta Åhlund tel 0643-44 78 81.

14

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014


Är det säkert? Kyrkogården. En viloplats för avlidna, för andra en oas, en rofylld plats med utrymme för minnen. Ett gemensamt kulturarv som förvaltats i generationer. Skötseln av kyrkogårdarna innebär allt från att sköta om planteringar, gräsytor och gångar men också att kontrollera att det är en säker plats för alla som vistas där. Säkerheten handlar bland annat om hur gravstenar monteras och hur man genomför kontroller av att äldre stenar är stabila. Till stöd för detta har CGK (centrala gravvårdskommittén) tagit fram gemensamma riktlinjer för hur dessa kontroller ska gå till, riktlinjer som tillämpats sedan hösten 2012. Ansvaret för säkerheten på kyrkogården är delat; medan kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för arbetsmiljö och säkerhet för alla som arbetar eller vistas på kyrkogården, har gravrättsinnehavaren ansvar för gravplatsen och stenen.

Enligt svensk lag ska det för varje grav finnas en gravrättsinnehavare som svarar för att graven hålls i gott skick, antingen genom egen skötsel eller genom avtal med kyrkogårdsförvaltningen. Innehavaren utses bland de efterlevande.

I väntan på att stenen ska åtgärdas ombesörjer kyrkogårdsförvaltningen att den stöttas så att den inte utgör någon fara. Observera att uppsatta stöttor inte får avlägsnas utan att kyrkogårdsförvaltningen blivit meddelad att stenen blivit åtgärdad. Tänk på att det kan vara förenat med allvarlig fara att sitta på, klättra på, luta sig mot eller att försöka rubba gravstenar överhuvudtaget.

Vi genomför nu under 2014 en grundligare kontroll av gravstenarnas säkerhet enligt CGK:s anvisningar. En gravsten ska bland annat klara 35 kg belastning utan att välta. Det ska finnas mins två dubbar mellan varje del som stenen i sin helhet består av. Om en sten inte klarar 35 kg belastning eller om det saknas dubb, underrättas gravrättsinnehavaren via brev.

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014

Kostnaden för gravskötsel är för närvarande 650:-/år. Då planterar vi blommor under juni månad, vattnar och ansar dem hela sommaren och plockar sedan bort blommorna inför vintern. Räcker det med vattningen kostar det 180:För mer information – kontakta kansliet på telefon 0687-555 70 måndag-fredag 09.00 – 12.00, eller via mail till sodra.jamtland@ svenskakyrkan.se. Eller ta kontakt med kyrkogårdens vaktmästare. Sedan en tid är det full fart på städningen på kyrkogårdarna och snart är det dags för sommarplanteringen. Vi är tacksamma om alla berörda tar bort vinterdekorationer, lyktor och kransar från gravarna snarast. Eftersom vaktmästarna klipper gräs och häckar vid gravarna får ingenting förvaras bakom gravstenen. Inte heller kan glasvaser eller glasburkar användas. Risken är stor att de spricker eller går sönder och att den som klipper gräset skadar sig. /Niclas Cardegren

15


Följ det som händer i våra församlingar På hemsidan: www.svenskakyrkan.se/sodrajamtland och på Facebook: www.facebook.com/svenskakyrkanisodrajamtland

från och med i höst finns våra predikoturer i Bergs annonsblad! För dig som bor utanför kommunen och inte har möjlighet att titta på hemsidan, men vill ta del av vårt program via post eller email, hör av dig till kansliet 0687-555 70 så skickar vi det!

Håll utkik efter vår annons i Bergsbladet!

Pilgrimscentrum Hackås Öppet 25 juni - 27 juli Onsdag-söndag kl 12-17 Café Himmelriket Tel. 0687-555 70

Onsdagar kl 15 "vandrande tanke" - Kort vandring med reflektion Torsdagar kl 15 "mikrofon mitt i fiket" Fredagar kl 15 "sommargympa" Torsdag 26 juni kl 13-16 "skapardag för barn 7-12 år" Söndag 29 juni kl 13-16 "skapardag för vuxna Tisdag 8 juli kl 13-16 "barnkördag 7-12 år" Under Hackåsdagarna (v. 28) är det öppet hela veckan.

16

Målning på gång.

Vidunderliga dagar i Hoverberg 16-17 augusti med en rad aktiviteter i, på och runt berget. Öppen kyrka och museum. Passa på att komplettera din samling av sockenkrönikan Berg Åsarne. Konsert med Vox Ancorae Gudstjänst ”från förr till nu”.

Hoverberg 426, 840 40 Svenstavik Tel. 0687-55570 E-post: sodra.jamtland@svenskakyrkan.se

Södra Jämtlands nyhetsbrev sommaren 2014

Nyhetsbrev  
Nyhetsbrev  

Nyhetsbrev sommaren 2014 - Svenska kyrkan i Södra Jämtland

Advertisement