Nr2 2015

Page 88

5 frågor till

krönikan Grannar - frändskap och friktion Goda grannar var en svensk TV-serie som sändes under 80-talet i SVT. Handlingen kretsade kring fyra familjer i ett hyreshus någonstans i Stockholms innerstad. Huvudpersonerna i serien var det äkta paret Runåker; Iris som drev Iris Café och Helge som hade verkstad där han reparerade gamla möbler på bakgården. Två av kaféets stamkunder var Axel, som drev tobaksaffär intill, och fastighetsskötaren Sten. Helges, Stens och Axels stora intresse var att sitta på kaféet, tippa på hästar och fotboll.

varandra och 6 procent har fattat pennan och skrivit ett argt brev. Så många som 44 procent av Sveriges villaägare stör sig på grannen, och en av tio känner till grannar i kvarteret som är eller har varit inblandade i grannkonflikter med andra grannar, enligt en marknadsundersökning av Tidningen Vi i Villa. I den nya lilla staden där vi bor är jag ”the only Swede in the village”, på gott och ont. Grannsämjan på vår lilla gata är på topp, ja, den är märkvärdigt harmonisk - åtminstone såhär långt. Det finns en ömsesdig respekt. Men tystnaden, framförallt på kvällarna, kan ibland kännas lite spöklik för någon som är van vid livet i ett höghus i London.

Jag följde serien fascinerat och började någonstans där att drömma mig bort till storstadslivet och fundera över hur mitt vuxna liv skulle kunna komma att se ut. Jag växte upp ”mitt ute i ingenstans”, det var långt mellan granngårdardarna och grannkontakten var därför lika med noll. Man undvek snarare varandra de gånger vägarna råkade korsas – något jag upplevde mycket märkligt. Det var först när jag flyttade hemifrån som 15-åring som jag började upptäcka vad grannrelationer kunde innebära. Det har blivit många intressanta och oväntade sådana under åren; Gertrud som öppnade mina kärleksbrev när jag var på semester och kärlekskranke Anders som bjöd mig på bio och inbillade sig att det var biljetten till mitt hjärta. Jag glömmer aldrig den arbetslöse amatörpianisten som övade dygnets alla timmar; han fick mig att få ett mindre sammanbrott klockan fem på morgonen. Sedan var det Lucia som alltid bjöd på hembakat men som en dag plötsligt försvann. Floriane som kedjerökte cigaretter på balkongen och gjorde att mina gardiner för alltid luktade därefter. Men hon hade alltid tid för en kopp kaffe och ett leende. Trots att hon var arbetslös och fruktade att bli vräkt varje månad kom hon alltid ihåg barnens födelsedagar och köpte små presenter.

Faktum är att jag ibland nästan saknar de grannar jag brukade irriterade mig på, jag kan sakna deras livstecken. Allt som oftast skruvar jag därför upp volymen lite högre än vanligt för att känna vibrationerna, för att känna mig mer levande. Oftast blir det funk, rock eller jazz. Min tonårsidol Anthony Kiedis stämma och Fleas basgångar i ”Falling into Grace” gick på repeat några gånger för någon vecka sedan. Jag och mina söner hoppade upp och ned och startade vårt eget lilla mini-disco en tisdagskväll. Häromdagen knackade min granne på med ett paket som hon hade tagit hand om åt oss. Då berättade hon med en lurig blick att hon också gillar Red Hot Chili Peppers album ”One Hot Minute”. Då förstod jag att ett nytt vänskapsband kanske är på väg att knytas.

Våra allra käraste grannar från London gjorde till och med oss följe när vi flyttade till den engelska lilla kuststaden förra året. Vi svenskar är ju kända för vår grannfobi och föredrar att vara förbannade, ledsna, glada i tysthet. Vi stör oss väldigt gärna på grannar. En av tio grannar har grälat med sin granne. Av dem har en tredjedel skött konflikten genom att skrika åt 88

ILLUSTRATION: NAOMI ALLEN

Vänner blev de personer jag minst anade.

Emelie Hill Dittmer

Emelie Hill Dittmer är Kyrkobladets krönikör. Hon är 35 år och bofast i Storbritannien sedan 2006. Förra året lämnade hon London för småstadsliv i Deal, en kuststad i Kent. Hon är tvåbarnsmamma och frilansjournalist. För mer information om Emelie besök www.emeliehill.com