Page 1

Kyrkporten sommaren 2018

vadstena och dals församlingar

Ladda ner appen Kyrkguiden så hittar du enkelt det du söker. Den är gratis!

4 VADSTENA KLOSTERKYRKA TOPPBETYG I MICHELINGUIDEN 6 KYRKORNA ÄR ÖPPNA FÖR DIG 8 DET ÄR VIKTIGT ATT DET ÄR ROLIGT! 12 NY KYRKOHANDBOK 24 PILGRIMSRUNDAN - PÅ CYKEL RUNT TÅKERN 26 NYBYGGET VID NYA KYRKOGÅRDEN 28 SJÖFOLK VID VÄTTERN


TORBJÖRN AHLUND kyrkoherde

NÄR JAG SKRIVER det här sitter jag ute i djupa skogen. Jag ser spår av vildsvinens framfart i form av gläntor som är som nyplöjda åkrar, men vildsvinen ser jag inte. Jag hör fågelsång från mängder av fåglar. Olika läten, olika arter som jag tyvärr inte kan härleda och knappt får syn på. Jag känner dofter av blommor – synliga och osynliga som jag inte kan namnen på. Det är en njutning fylld av naturens livsvilja, glädje och framtidstro men också kamp för överlevnad för sig själv och sina efterkommande griskultingar, fågelungar och späda blomster. Det är så mycket jag får leva av och i, njuta av och med, kämpa med och för som jag inte riktigt förstår, inte kan sätta ord på, inte katalogisera och artbestämma – ändå finns det där, runtomkring mig och jag är en del av alltihop. Så är det för mig när jag tänker på Gud och den skapelse han gett oss att leva av och i. Det är mycket hos Gud som jag varken kan se, ana eller förstå – inte sätta ord på. Ändå har jag tillit till Guds närvaro i allt och alla. I våra kyrkorum med sina gudstjänster, mässor, musikstunder och i tystnaden försöker vi på olika sätt hjälpa varandra att se och ana något av Guds-mysteriet. Att vi inte ser alla sammanhang betyder inte att det inte finns. Att vi inte kan alla termer i den andliga språkdräkten betyder inte att vi inte kan leva i och av den – Andedräkten. Spåren, ljuden, dofterna låter oss ana avsändaren. Liksom Gud låter oss ana Gud i skapelsen, gemenskapen, vänskapen, barmhärtigheten, musiken, bönen, nattvardens bröd och vin. När vi delar våra erfarenheter fördjupas perspektiven och insikterna blir större. Vi behöver varandra. Andra har sett saker jag inte upptäckt än och jag har sett saker andra kan få glädje av om jag delar med mig.


Så låt oss den här sommaren dela våra kunskaper och erfarenheter om vildsvin, fåglar, blommor, Gud, bön, livsglädje och livskamp med varandra. Perspektiven blir större och insikterna fler om vi lyssnar på varandra och generöst delar med oss av våra erfarenheter. Jag tror också att det är så respekten för varandra kan öka. Min kunskap och sanning är bara en del av det stora hela, av Gud som är allt i alla. God och välsignad sommar!

FOTO: FREDRIK UNGER

3


***

LE GUIDE VERT

Vadstena klosterkyrka

Efter mått och instruktioner som heliga Birgitta mottog från Kristus själv, står den där ännu idag. Efter ungefär 60 års byggnadstid och nästan lika lång tid efter Birgittas död, invigdes Klosterkyrkan den 16 februari 1430. Människor från hela världen har sedan dess vallfärdat hit och gjort Klosterkyrkan till ett av Europas viktigaste pilgrimsmål. Vad betyder Klosterkyrkan för dig? ................................................................................................................ Le guide vert - Green guide, är Guide Michelins turistguide över sevärdheter och syster till den världsberömda matguiden Guide Rouge. Vadstena klosterkyrka har toppbetyget tre stjärnor tillsammans med bland andra Drottningholms slott, Vasamuseet och Göteborgs konstmuseum.

SOMMARÖPPET MÅN-FRE 8-19, LÖR & SÖN 9-19

EWA LUNDH

4

För mig är Klosterkyrkan en modersfamn. Heliga Birgittas vision var att det skulle vara en plats för läkedom, hälsa, frid. Kropp, själ och ande. Även om det kan vara mycket människor i kyrkan så finns det en stillhet. En andlighet. Jag går till Klosterkyrkan för att upptäcka och förnimma Guds närvaro. Som pilgrimsmål är det en påminnelse om himmelriket på jorden.


BERNE ERLANDSSON

Klosterkyrkan är ett andrum i vilket jag är skyddad från min vardags yttre stress utanför de tjocka kyrkväggarna. Här får jag omslutas av detta gigantiska kyrkorum och komma till ro med stillhet och tystnad medan blicken får vila och fastna på det den fastnar. Här kan jag meditativt försjunka i bön, få vara liten inför allt stort och få känna en andlig gemenskap.

JOHANNES AXELL

För mig är Klosterkyrkan mitt sätt att komma bort från vardagen, hitta lugn, ro och ta de tankar som kommer till mig. Jag brukar gå på temamässorna på fredagarna och bara njuta av den avslappnade stämningen och all härlig musik. Ibland följer även mina kompisar med, då brukar vi gå till vårt kära Casa (ungdomslokalerna i församlingshemmet) efter mässan där vi alltid kommer ha lika kul.

SARAH ALASSI

Det var Klosterkyrkan som fick mig att flytta till Vadstena. Jag blev förälskad i den. När jag får vänner på besök så tar jag gärna med dem till kyrkan och guidar dem runt. Ibland tar jag en promenad längs Tycklinge för att sedan gå in i kyrkan. Då sitter gärna ner en stund och tar det lugnt med Frälsarkransen i mina händer.

Vadstena klosterkyrka är en slags hemvist för mig. På fredagarna brukar jag stå i bokbordet. Det betyder mycket för mig. Periodvis går jag på bönerna, helst på eftermiddagsbönen klockan 15.00. Min far var konservator och har gjort arbeten här i Klosterkyrkan. PETER BENGTSSON

5


Guidade kyrkrundor 8, 15 & 22 juli Se notis s 30.

6

1

2

3

4

5

6

7

8


Kyrkorna är öppna för dig TEXT & FOTO: FREDRIK UNGER

Under sommaren är kyrkorna i Vadstena och Dals församlingar öppna för dig varje dag. Lyssna till historiens vingslag och njut av skönheten, ljuset och konsten. I Strå kyrka (1) kan du titta på dopfunten från 1663 tillverkad i Skänninge. På kyrkogården vid Hovs kyrka (2) finns många vackert skulpterade gravstenar från 1600-talet, och i kyrkans tornkammare finns en unik samling runristade gravkistmaterial. Herrestads kyrka (3) är vår äldsta och fyllde 900 år 2012. Nära Tåkern ligger Källstads kyrka (4) som har kvar sitt medeltida torn men i övrigt är byggd 1868–1869 och speglar den tidens stilideal med fokus på ljus och rymd. Väversunda kyrka (5) fick sitt nuvarande utseende när tornet byggdes 1771, men bevarar stil och stämning från medeltiden. Det framhävs inte minst av de två träskulpturerna Väversundamadonnan och Triumfkrucifixet. I sydportalen på Rogslösa kyrka (6) sitter den berömda Rogslösadörren som är smidd på 1100-talet. Traditionen säger att den är rövad från drottning Ommas borg på Omberg. Risingemästarens takmålningar i Örberga kyrka (7) får du inte missa, och bland de medeltida inventarierna i Nässja kyrka (8) kan nämnas dopfunten från 1100-talet prydd med fabeldjur.

ÖPPETTIDER I SOMMAR STRÅ 9-18, HOV 10-17 HERRESTAD, KÄLLSTAD, VÄVERSUNDA, ROGSLÖSA, ÖRBERGA OCH NÄSSJA 9-18

Appen Kyrkguiden leder dig rätt.

7


Det är viktigt att det är roligt! - Vi startade med ”Gröna fingrar” för att det finns människor som inte har något grönt att hålla på med och att man faktiskt mår så bra av att göra det. Vi tror att människor mår bra av att hålla på med sådant som lever och växer och få jord under naglarna. Och gröna saker har vi ju mycket av här på kyrkogården. TEXT & FOTO: FREDRIK UNGER

Det är diakon Helena Sundström som berättar om projektet Gröna fingrar som startade i juni förra sommaren. – Det är tänkt att Gröna fingrar ska kunna växa och bli någonting mer. Gröna fingrar-gruppen är öppen för vem som helst, men utöver det är det tänkt att kunna bli en verksamhet för människor som står utanför arbetsmarknaden. Man kanske är på väg tillbaka till arbete som långtidssjukskriven, nyanländ, eller är ung och inte kommit ut i arbetslivet ännu. Eller personer med något funktionshinder. I form av arbetsträning eller praktik i samverkan med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunen. Efter vars och ens behov och möjligheter. Och det är viktigt att det är roligt! – Men också för andra personer som skulle må bra av att ha ett gott sammanhang att vara med i. Nåt meningsfullt att göra. Gröna fingrar är igång från april till november, men vi hoppas kunna hitta något meningsfullt även under vintern för de som så önskar. Laila Hälleljung (blåklädd i bilden till höger) planerar vad Gröna 8


9


fingrar ska göra rent praktiskt och tar hand om deltagarna. – Det är väldigt roligt att jobba med det som är grönt, tycker jag. Och så tycker jag det är så roligt när andra också får jobba med växter och känner att de mår bra av det. Jag märker på de som har varit med att vi har så roligt tillsammans. Det känns som att det ger mycket till de som kommer och det ger väldigt mycket till mig. Jag ser verkligen fram mot tisdagarna med Gröna fingrar. – I början på säsongen snyggar vi till efter vintern, men sedan har vi rabatten med perenner och sommarblommor som ska användas som altarblommor. Tanken är att rabatten ska utvidgas så att det blir fler blommor under en längre säsong. Just den här aprildagen är vi på Nya kyrkogården i minneslunden och rensar lite ogräs och plockar bort döda blad och kvistar. – Jag tycker att det här är helt fantastiskt, utbrister Kerstin, en av deltagarna. – Sedan jag blev pensionär för några år sedan har jag tänkt att man kan göra någonting värdefullt. Så såg jag notisen i Kyrkporten och jag nappade direkt. Det här passar mig jättebra eftersom jag har jobbat på kyrkogårdar. Bland annat som vikarie i Rogslösa. Jag kände att det är Guds försyn att jag får någonting att göra. Jag får träffa folk. Man känner att man gör något gott, så jag planerar att vara här varenda vecka.

Vill du vara med i Gröna fingrar? Kontakta diakon Helena Sundström Telefon: 0143-298 58 E-post: helena.sundstrom@svenskakyrkan.se

10


Gröna fingrar träffas på tisdagar i ekonomibyggnaden vid Nya kyrkogården. Förmiddagen inleds klockan 9.00 med fika. Sedan går man ut för att låta sina gröna fingrar komma igång. Gruppen odlar blommor som kan användas på kyrkornas altare men man hjälper även till med att höja kvaliteten litegrann genom att göra ännu lite vackrare och finare på kyrkogården. De har satt jordgubbssticklingar så att besökare kan smaka på jordgubbar, lavendelsticklingar som ska försköna kyrkogårdsmiljön samt mängder av blomsterlökar som ska bli påskliljor, tulpaner och narcisser. Gruppen träffas mellan klockan 9.00 och 12.00, men det finns några som är varma i kläderna och sätter fingrarna i jorden även vid andra tider.

11


Kyrkohandboken förnyas Med den nya handboken vill vi kunna fira gudstjänster som uttrycker människors glädje, sorg, tvivel och tro, längtan och hopp, säger biskop emeritus Esbjörn Hagberg. TEXT: EWA ALMQVIST FOTO: FREDRIK UNGER

Kyrkohandboken innehåller ordningar för Svenska kyrkans gudstjänster, till exempel högmässa, dopgudstjänst och vigselgudstjänst. Den nya handboken ger stora möjligheter att anpassa gudstjänsterna för såväl den stora katedralen som i det lilla kapellet, med många människor närvarande eller med få. – Gudstjänsten är till för alla. Man ska kunna tala om Gud och sin tro med hjälp av olika bilder och uttryck, säger förre Karlstadbiskopen Esbjörn Hagberg, ordförande i revisionsgruppen som arbetade fram det slutliga handboksförslaget. Han betonar att både tradition och förnyelse ryms i handboken. – Man kommer att känna igen mycket från den tidigare handboken och annat är nytt. Vi vill fira gudstjänster som uttrycker människors glädje, sorg, tvivel och tro, längtan och hopp – och den ska fungera lika bra för barn och unga som för vuxna. Målet är att vi alla ska känna att kyrkohandboken är vår. Därför är det viktigt att många får möjlighet att vara med och forma sin församlings gudstjänster, säger biskop emeritus Esbjörn Hagberg. Kyrkohandboken uttrycker Svenska kyrkans tro, lära och liv, och där finns en given struktur för hur till exempel dop, vigsel eller be12


gravning går till. Vissa formuleringar och böner ska användas medan andra är förslag. Handboken ger också möjlighet att fira många olika slags gudstjänster, med ett språk som inkluderar människor.

Musiken i handboken

Musiken har en mycket viktig roll i varje gudstjänst, och i kyrkohandboken finns den sjungna liturgin, exempelvis ”Helig/Sanctus” vid nattvardsfirandet. Den musikaliska bearbetningen och granskningen har inneburit ett omfattande arbete i allt från urvalsfrågor till musikaliska vägval. – Det var viktigt att behålla den traditionella liturgiska musik från 1986 års handbok. Vissa praktiska tillägg har gjorts till ett antal musikaliska satser, för att öka användbarheten och tillgängligheten för musikerna, säger Henrik Tobin, en av musikexperterna i projektledningen. Den traditionella musiken är den mest omfattande och fullständiga, sett ur ett kyrkoårsperspektiv. Dessutom finns fyra avdelningar gudstjänstmusik som har tillkommit under de senaste decennierna eller har skrivits direkt för den nya kyrkohandboken. Den nya musiken har stildrag av alltifrån folkton till internationellt präglad musik. Till kyrkohandbokens texter kan församlingar lokalt besluta att använda annan musik än den tryckta, något som efterfrågades

13


i remissvaren efter att handboksförslaget provats i församlingarna. Kyrkomötet 2017 har också uppdragit åt kyrkostyrelsen att ta fram ytterligare kompletterande musik, som uppföljning av den tryckta kyrkohandboken. Det öppnar för ökad variation och fler musikaliska genrer.

NYTT I KYRKOHANDBOKEN – NÅGRA EXEMPEL

Tidigare fanns sex olika gudstjänster, nu finns en grundordning men med många olika alternativ. Grundordningen värnar den ekumeniska, allmänkyrkliga grundrytmen, samtidigt som gudstjänsten kan ges en lokal och för situationen särskild prägel. Det finns alternativ som särskilt ger barn möjlighet vara delaktiga. Befintliga böner och texter har bearbetats utifrån det perspektivet och vissa nya texter har tillkommit. Konfirmandernas möjlighet till delaktighet har stärkts i konfirmationsgudstjänsten. Dopgudstjänsten har ett barnperspektiv och startar med fokus på dopbarnet genom att fråga om barnets namn och sedan be en tackbön. Musiken har bearbetats för att stärka församlingssång med barn genom t ex växelsång och härmning. Nya texter och böner har skapats och språkliga bearbetningar gjorts i bland annat bön om förlåtelse, förböner och nattvardsböner. Allt detta har granskats både teologiskt och språkligt. Det gäller till exempel hur treenigheten uttrycks i vissa böner och lovsånger, och att lyfta fram och utveckla olika bilder och uttryck för att kunna tala om Gud och vår tro. Kompletterande gudstjänstmusik. Här finns nyskriven musik med drag av bland annat folkton, internationellt präglad musik från den världsvida kyrkan, nyskriven musik och text med stildrag från gospel och musikal samt musik och texter som lutar sig åt bland annat visan. En gudstjänst för påsknatten har tillkommit liksom en gemensam vigselgudstjänst för alla par. 2018 års kyrkohandbok är den åttonde i ordningen för Svenska kyrkan. Den senaste togs i bruk 1986, dessförinnan år 1942. Kyrkohandbok för Svenska kyrkan består av tre böcker: Huvudvolym, Musikvolym och Missale. De finns publicerade som pdf-filer på kyrkohandbokens webbplats. Samtidigt som kyrkomötet antog den nya kyrkohandboken fick kyrkostyrelsen i uppdrag ta fram kompletterande musik till Gudstjänstmusik A, B och C i den nya kyrkohandboken.

14


HUR HAR VI GJORT I VADSTENA OCH DAL?

Under januari till mars inbjöds alla församlingsbor, förtroendevalda, kyrkvärdar och anställda till två söndagsforum och fem studiecirkelkvällar. Träffarna var tillfällen för kunskapsinhämtning och goda samtal; präster, diakon och musiker delade med sig av sina kunskaper liksom många engagerade och kunniga församlingsbor. Vi kunde konstatera att gudstjänsten engagerar och att vi inte var överens om allt, men att vi kunde lyssna och förstå att just det jag anser konstigt och ovidkommande i en gudstjänst, kanske är oerhört viktigt och nära hjärtat för en annan och vise versa. Att jobba med gudstjänstförnyelse kräver därför stor ödmjukhet inför varandra och inför traditionen. I Klosterkyrkan fanns dessutom en låda där man har kunnat lägga synpunkter på barn, familj och unga i gudstjänsten. Många goda synpunkter har kommit in och ett resultat är bl a att förutom den fina ”Noas Ark” längst fram i kyrkan, finns nu också ett ritbord i närheten av bokbordet. Här finns mycket att jobba vidare med för att alla skall känna sig delaktiga. Söndagsskola under gudstjänsttid är ett förslag som kommit in från många. Det är en god tanke som också är en utmaning – Var skall man vara ? Vilka skall leda? Barn kommer ofta inte själva, så hur gör man det också viktigt och angeläget för föräldrar? Är det möjligt att tänka en gudstjänst där alla får ta plats eller behövs olika gudstjänster? Här är arbetet bara påbörjat. Det närmaste året får vi tillsammans se som ett år att pröva några bitar av den nya handbokens material. Några saker kommer ändras. I Dals församling kommer det kanske mest märkas i mässmusiken där en del ny musik kommer prövas under sommaren. I Vadstena kommer högmässan fortfarande vara en liturgiskt rik gudstjänst, men den inledande bönen – som många kunnat utantill – finns inte med i nya handboken och har därför bytts ut. Vi kommer också pröva en del ny gudstjänstmusik i Klosterkyrkan. Den del på kyrkoåret som vi är inne i nu kallas Trefaldighetstiden och sträcker sig ända fram till Advent. Under denna tid kommer vi inte förändra ordningarna ytterligare, om det inte blir uppenbart att något inte alls fungerar i längden, utan får pröva och utvärdera. Nästa steg blir sedan att se över gudstjänstordningarna till Advent och Jul under hösten och fortsätta jobba med frågan om en gudstjänst för alla. Felix Egegren, komminister

15


Kalender VADSTENA FÖRSAMLING JUNI ........................................................ 1 fre 18.00 Mässa-Andrum inför helgen, Klosterkyrkan 3 sön 1:a sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, ViN-kören från Norrköping, Klosterkyrkan 20.00 Musik från hjärtat, till för mån för barnhemmet Betania i Whangsaphung, Vadstena gospel kör, musiker, Camilla Wellborg Käck dirigent, Klosterkyrkan 6 ons Nationaldagen 20.00 Nocturne–V:a kyrkokör, Vadstena Vocalis, Klosterkyrkan 10 sön 2:a sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Gregorianska kören, Alsters kyrkokör, Klosterkyrkan 13 ons 18.30 Skolavslutning för Katarinaskolan, Klosterkyrkan 14 tors 8.30 Skolavslutning för S:t Persskolan, Klosterkyrkan 11.00 Skolavslutning för Petrus Magni skolan, Klosterkyrkan 15 fre 14.00 Gudstjänst, Wasagården 15.30 Gudstjänst, Vätterngården 17 sön 3:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Klosterkyrkan 23 lör Midsommardagen 16.00 Friluftsgudsjänst, sammanlyst till Örberga 24 sön Den helige Johannes Döparens dag 11.00 Högmässa, sammanlyst till Klosterkyrkan 28 tor 20.00 Aftontoner, Susanne Edlund sopran, Anna Gullman flöjt, Andreas Josephsson cello, Klosterkyrkan

JULI

........................................................ 1 sön Apostladagen 11.00 Högmässa, Klosterkyrkan 3 tis 20.00 Cash, Dylan, Afzelius, Mikael Billemar sång, Kjell Silverwitt gitarr, Hov 5 tor 20.00 Orgelmusikens mästare – Anonymus, Byrd, Baco och Liszt, Bengt Tribukait orgel, Klosterkyrkan 8 sön 6:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Klosterkyrkan 14.00 Friluftsgudstjänst vid Hembygdsgården, medtag gärna kaffekorg, vid regn inomhus, Skräddaregården, Hov 15.00 Guidad kyrkrunda, till Hov och Strå. Samling Vadstena fh kl 15. Vi åker i egen bil eller samå ker. Börjar med guidad visning av Skräddargården, Hov där det också serveras kaffe för 50 kr. Åter i Vadstena kl 18. Ingen förbokning nödvändig men vid större säll skap meddela gärna i förväg på tel 0143-249 72, Viola 12 tor 20.00 Folk, Jazz och Bach på svenska, Hans Kennemark & Pelle Gustafson fiol, Stefan Wingefors kontrabas & piano, Klosterkyrkan 13 fre 14.00 Gudstjänst, Wasagården 15.30 Gudstjänst, Vätterngården 15 sön Kristi förklarings dag 11.00 Högmässa, Klosterkyrkan 19-25 Societas Sanctae Birgittae SSB:s generalkapitel, se särskilt program i Klosterkyrkan 19 tor 20.00 Du hade mig kär – svenska romanser, David Risberg baryton, Ludvig Nilsson piano, Klosterkyrkan 22 sön 8:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Klosterkyrkan 14.00 Friluftsgudstjänst, Broby kyrkplats, Strå

Helgfria fredagar 18.00 mässa i Klosterkyrkan förutom fredag 20 juli 18.00 mässa i Mariagårdens kapell. Helgfria torsdagar 19.00 mässa i Väversunda kyrka. Med reservation för eventuella ändringar. www.svenskakyrkan.se/vadstena.

16


mmar, sommar!

Guidade kyrkrundor 8, 15 & 22 juli 15.00

Rhythm Art Duo 26 juli 20.00 Klosterkyrkan

gudstjänster, guidningar ttar du på vår hemsida /vadstena.

SSB:s Generalkapitel 19-24 juli societasbirgittae.org

17


18

Aftontoner

26 juni 20.00 ROGSLÖSA KYRKA Jan Gustavsson trumpet, Beatrice Paping piano & orgel

Klingande trumpet

Midsommarafton 22 juni 16.00 ROGSLÖSA KYRKA Dalskören, Therese Centervad flöjt, Svitlana Fransander piano

Musik i midsommartid

6 juni 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA Vadstena kyrkokör och Vadstena Vocalis, dirigent Beatrice Paping

Nocturne

3 juni 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA Vadstena Gospelkör med musiker, dirigent Camilla Wellborg Käck

Musik från hjärtat

2018

RIV UT OC SÄTT UP H P KYLSK Å PÅ PET!

Rhythm Art Duo

25

31 juli 20.00 KÄLLSTADS KYRKA 2 augusti 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA

Jorden vi ärvde

26 juli 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA Daniel Berg & Fredrik Duvling, slagverk, vibrafon och marimba

Visue slagk llt & raftig t

........ år .......

24 juli 20.00 ÖRBERGA KYRKA Hasse Sporre Swing Quartet Gudrun Bruna sång, Hasse Sporre klarinett, Pelle Larsson piano, Mankan Marks kontrabas, Ferdinand Carlsson slagverk

Ellington & Goodman

19 juli 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA David Risberg baryton, Ludvig Nilsson piano

– svenska romanser

Du hade mig kär

sommarmusik


19

17 juli 20.00 VÄVERSUNDA KYRKA Gunilla Bohm blockflöjt, Gun Palmqvist cembalo

Från furstehov till fäbod

12 juli 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA Hans Kennemark & Pelle Gustafson fiol, Stefan Wingefors kontrabas & piano

Folk, Jazz & Bach på svenska

10 juli 20.00 NÄSSJA KYRKA Ungdomstrio från Vadstena Jonathan Nicklagård gitarr, Rasmus Gustafsson elbas, Salome Paping sång

Låtar & ballader

5 juli 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA Bengt Tribukait orgel

- Anonymus, Byrd, Bach och Liszt

Orgelmusikens mästare

3 juli 20.00 HOVS KYRKA Mikael Billemar sång, Kjell Silverwitt gitarr

Cash, Dylan & Afzelius

28 juni 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA Flauto di voce – Susanne Edlund sopran, Anna Gullman flöjter, Andreas Josephsson cello

- till ro och eftertanke

Fri entré. Kollekt.

21 augusti 20.00 HERRESTADS KYRKA Jazzt Five Stina Rosenberg vokalist, Stefan Rosenberg trummor, Matilda Senewiratne piano, Andreas Kallunki gitarr, Torbjörn Estgren kontrabas

Evergreens

16 augusti 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA Crusellkvintetten med gäster, Lina Samuelsson violin

Beethovens septett

Östergötlands Musikdagar presenterar

14 augusti 20.00 STRÅ KYRKA Gun Palmqvist orgel, Gunilla Bohm flöjter

Orgelklang & flöjtdrill

9 augusti 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA Musikgudstjänst med kör från Katolska folkhögskolan

Soli Deo Gloria

7 augusti 20.00 VADSTENA KLOSTERKYRKA Vadstena-Akademins sångare och orkester från Solen och Nordstjärnan, musikalisk ledare Dan Laurin

Stor musik

Rikskören Pro Musica, dirigent Fredrik Winberg


Sommar, som Högmässor söndagar 11.00

MUSIKDRAMA

Visa mig vägen 2-5 augusti Klosterkyrkan

Pilgrimssommar 2 juli - 5 aug

Mer information om och mycket annat hit svenskakyrkan.se/v 20

Telefon 0143-298 50


26 tor 20.00 Rythm Art Duo 25 år – vi suellt och slagkraftigt, Daniel Berg & Fredrik Duvling slagverk, vibrafon & marimba, Klosterkyrkan 29 sön 9:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Klosterkyrkan

19 sön 12:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa med konfirmation, Klosterkyrkan 26 sön 13:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Hova-Älgarås kyrkokör, Klosterkyrkan

AUGUSTI

DALS FÖRSAMLING

........................................................ 2 tor 18.00 Visa mig vägen, Musikdrama om den heliga Birgittas liv, Klosterkyrkan 20.00 Jorden vi ärvde, Rikskören Pro Musica, Fredrik Winberg diri gent, Klosterkyrkan 3 fre 16.00 Visa mig vägen, Musikdrama om den heliga Birgittas liv, Klosterkyrkan 4 lör 11.00 Konfirmation med mässa, Klosterkyrkan 18.00 Visa mig vägen, Musikdrama om den heliga Birgittas liv, Klosterkyrkan 5 sön 10:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Klosterkyrkan 16.00 Visa mig vägen, Musikdrama om den heliga Birgittas liv, Klosterkyrkan 7 tis 20.00 Stor musik, sångare och instrumentalister från Vadstena akademien, Dan Laurin musikalisk ledare, Klosterkyrkan 9 tor 20.00 Soli Deo Gloria, Musikguds tjänst med kör från katolska folk högskolan i Göteborg under ledning av Ulf Samuelsson, Klosterkyrkan 10 fre 14.00 Gudstjänst, Wasagården 15.30 Gudstjänst, Vätterngården 12 sön 11:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Klosterkyrkan 14 tis 20.00 Orgelklang & flöjtdrill, Gun Palmqvist orgel och Gunilla Bohm flöjter, Strå 16 tor 20.00 Beethovens septett, Crusellkvintenten m gäster, Öster götlands musikdagar, Klosterkyrkan 17 fre 18.00 Temamässa, Klosterkyrkan

JUNI ........................................................ 3 sön 1:a sönd e trefaldighet 16.00 Högmässa, Herrestad 10 sön 2:a sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Källstad 17 sön 3:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Väversunda 22 fre Midsommarafton 14.00 Midsommarfirande* Rogslösa fh 16.00 Musik i midsommartid, Dalskören, Therese Centervad flöjt, Svitlana Fransander piano, Rogslösa 23 lör Midsommardagen 13.00-16.00 Sjöfolk vid Vättern, utställning i Örberga sockengård, (öppet dagligen 13-16 t o m 8 juli) 16.00 Friluftsgudstjänst, samman lyst för pastoratet, kaffe och tårta, Örberga sockengård 24 sön Den helige Johannes Döparens dag 11.00 Högmässa, sammanlyst till Klosterkyrkan 25 mån 19.00 Föredrag*, Rogslösa fh 26 tis 20.00 Klingande trumpet, Jan Gustavsson trumpet, Beatrice Paping orgel och piano, Rogslösa

JULI

........................................................ 1 sön Apostladagen 16.00 Högmässa, Nässja 17.00 We love musicals, Karin Kellander Kinch m vänner, Källstad 2 mån 19.00 Föredrag*, Rogslösa fh

* Samarrangemang med Östgötadals ekonomiska förening

21


8 sön 6:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Herrestad 9 mån 19.00 Föredrag*, Rogslösa fh 10 tis 20.00 Låtar och ballader genom unga sinnen, Jonathan Nicklagård gitarr, Rasmus Gustafsson elbas, Salome Paping sång, Nässja 15 sön Kristi förklarings dag 11.00 Högmässa, Källstad 15.00 Guidad kyrkrunda till Nässja, Rogslösa och Herrestad. Samling vid Vadstena församlings hem kl 15. Vi åker i egen bil eller samåker. Kaffe serveras i Her restadgården för 50 kr. Åter i Vadstena kl 18. Ingen förbokning nödvändig men vid större säll skap meddela gärna i förväg på tel 0143-249 72, Viola. 16 mån 19.00 Föredrag*, Rogslösa fh 17 tis 20.00 Från furstehov till fäbod, Gunilla Bohm Blockflöjt, Gun Palm qvist cembalo, Väversunda 22 sön 8:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Örberga 15.00 Guidad kyrkrunda till Vä versunda, Källstad och Örberga. Samling vid Vadstena församlings hem kl 15. Vi åker i egen bil eller samåker. Kaffe serveras i Örberga för 50 kr. Åter i Vadstena kl 18. Ingen förbokning nödvändig men vid större sällskap meddela gärna i förväg på tel 0143-24 972, Viola. 23 mån 19.00 Föredrag*, Rogslösa fh 24 tis 20.00 Ellington & Goodman, Hasse Sporre Swing Quartet Gudrun Bruna sång, Hasse Spor re klarinett, Pelle Larsson piano, Mankan Marks kontrabas, Ferdi nand Carlsson slagverk, Örberga 29 sön 9:e sönd e trefaldighet 16.00 Högmässa, Väversunda 30 mån 19.00 Föredrag*, Rogslösa fh 31 tis 20.00 Jorden vi ärvde, Rikskören Pro Musica, Fredrik Winberg dirigent, Källstad

22

AUGUSTI

........................................................ 5 sön 10:e sönd e trefaldighet 13.00 Friluftsgudstjänst, Therese Centervad flöjt, Hovanäset, Borghamn 6 mån 19.00 Föredrag*, Rogslösa fh 12 sön 11:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Nässja 19 sön 12:e sönd e trefaldighet 11.00 Högmässa, Örberga 21 tis 20.00 Evergreens, Jazzt five-Stina Rosenberg vokalist, Stefan Rosen berg trummor, Matilda Senewiratne piano, Andreas Kallunki gitarr, Torbjörn Estgren kontrabas, Herrestad 26 sön 13:e sönd e trefaldighet 16.00 Högmässa, Herrestad

NY KYRKOHERDE

Vid årskiftet 2018/2019 kommer vår kyrkoherde Torbjörn Ahlund gå i pension. Processen med att rekrytera hans efterträdare pågår sedan några månader. Under juni månad kommer intervjuer med sökande att genomföras.

TUSEN TACK!

Tillsammans samlade vi in 31,7 miljoner kronor under årets fastekampanj. Nu fortsätter vi arbetet för att människor ska kunna gå från att överleva till att leva. Det går att resa sig starkare. Tillsammans gör vi skillnad! Läs mer på svenskakyrkan.se/ internationelltarbete.


TEXT: JONAS GARDELL, CALLE KINDBOM OCH MATS TÄRNFORS ILLUSTRATION: CHARLOTTA FOLKELIND

23


24

ILLUSTRATION: JOHAN HESSELSTRAND


Den 19 mars invigdes Pilgrimsrundan av förre landshövdingen Björn Eriksson. Pilgrimsrundan har planerats länge och tanken är att kombinera motion på cykel med stillsamhet. Allt man behöver för den tio mil långa sträckan genom kommunerna Vadstena, Mjölby och Ödeshög är en cykel och en karta som finns att hämta på Pilgrimscentrum.

25


NYBYGGET VID NYA KYRKOGÅRDEN

FOTO: FREDRIK UNGER

Under sommaren kommer ekonomibyggnaderna vid Nya kyrkogården att färdigställas. De kommer få en ljusgrå puts på ytterväggarna, parkeringsplatser med laddstolpar för elbilar anläggs, solcellerna som finns på den gamla ekonomibyggnaden kommer att flyttas över till de nya byggnaderna mm. Planteringar och träd kommer på plats under hösten. Den gamla ekonomibyggnaden kommer att rivas och ge plats för parkeringar. Slutbesiktning är planerad till den 31 augusti. Därefter tas byggnaderna i bruk. Verksamheten på pastorsexpeditionen på Gräsgatan påverkas inte av förändringarna. Läs mer på svenskakyrkan.se/vadstena/kyrkogardar eller kontakta kyrkogårdsexpeditionen eller pastorsexpeditionen. Byggnationen finansieras genom lån som kommer att betalas tillbaka med begravningsavgiften - den avgift som finansierar begravningsverksamheten. Den betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och har en inkomst, oavsett religion. Kyrkoavgiften (medlemsavgiften som du som är medlem i Svenska kyrkan betalar) finansierar inte begravningsverksamheten utan går till socialt arbete, verksamhet för barn och unga, musikverksamhet, underhåll av våra kyrkor mm.

26


FOTO: ANDERS MALM/LIVERPOOL & DACKE

FOTO: ANDERS MALM/LIVERPOOL & DACKE

VISA MIG VÄGEN

”Att få gestalta Birgitta i Visa mig Vägen, håller mig uppe hela året”, säger skådespelare Emelie Lagergren, som i år ger sitt 22 år som Birgitta. En av de båda gycklarna har också varit med från början (Johan Sandberg), medan Marcus Uddling gör sitt fjärde år. Det var Ingrid Ydén-Sandgren och Gerd Jonzon, som lånade ut rättigheterna till musikdramat. Musiken och sångtexterna har skapats av Inga Wieselgren. För varje år som går är Birgittas egen kyrka en naturlig plats att framföra dramat på. Martin Lönnebos vackra altarskåp vid Rosenkransaltaret ger en extra färg åt spelets plats i Klosterkyrkan. Texten är baserad på heliga Birgittas uppenbarelser och många citat från henne själv finns i dramat; hennes bilder är färgstarka och mustiga! Välkomna till Vadstena klosterkyrka den 2 augusti 18.00, 3 augusti 16.00, 4 augusti 18.00 samt 5 augusti klockan 16.00. Fri entré.

27


SJÖFOLK VID VÄTTERN STRANDHUGG HOS ÖRBERGASKEPPARE OCH NÄSSJAFISKARE Utställning i Örberga sockengård 23/6 till 8/7 dagligen kl 13-16. Utställningen bygger på boken, med samma namn, som utkom i slutet av förra året. Det som visas är foton, tavlor, saker med anknytning till fiske och till personerna som var bosatta i stugorna mellan Skäljen och Fyrstensberget. Det blir mycket material med anknytning till lastfartygen som en gång seglade på Vättern. Vi hoppas t ex att vi den 30 juni ska kunna visa motorfartyget Tunas vinsch med tillhörande tändkulemotor. Onsdagen den 4 juli kl 15 kommer Björn Pettersson från Föreningen Gamla Vadstena att visa båt- och sjöbilder ur arkivet. Välkommen!

Utställningen genomförs i samarbete med Örberga Sockengårdsförening och Svenska kyrkan i Vadstena och Dal.

28


Kyrkguiden Vad händer i kyrkan? Ladda ner appen Kyrkguiden så hittar du enkelt det du söker. Den är gratis!

29


Eva-Britt Nilssons bokmärken med Vadstenamotiv finns att köpa i Klosterkyrkans bokbord.

FÖLJ SVENSKA KYRKAN VADSTENA DAL PÅ INSTAGRAM OCH FACEBOOK 30


GUIDADE KYRKRUNDOR

Söndag den 8, 15 och 22 juli kan du följa med på guidade kyrkrundor. Den 8 juli börjar turen med besök på Skräddargården, Hov. Guidning o kaffe. Sedan fortsätter vi med Hov och Strå kyrkor. Den 15 juli Nässja, Rogslösa och Herrestad. Den 22 juli Väversunda, Källstad och Örberga. Samling vid Vadstena församlingshem 15.00. Åter i Vadstena ca 18.00. Du åker i egen bil eller samåker. Fika finns att köpa till självkostnadspris. Utflykterna är gratis. Ingen förbokning krävs men vid större sällskap meddela gärna Viola Rickardsson tel 0143-249 72.

PILGRIMSSOMMAR

2 juli - 5 augusti pågår Pilgrimssommar med gudstjänster, vandringar, utflykter, yoga, guidningar mm. Se särskilt program på svenskakyrkan.se, i Klosterkyrkan, hos S:ta Birgittas abbedie, S:ta Birgittas klostermuseum eller Pilgrimscentrum.

KYRKTAXI

Har du svårt att själv åka till söndagens gudstjänst kan vi erbjuda kyrktaxi. Ring 0143-122 00 senast 1 timme före gudstjänsten. Gäller resor inom Vadstena och Dals församlingar. Gör gärna taxibeställningen dagen innan.

31


책r Du g v책r 책 p v채l in ida? s hem / an.se k yrk a k s sven adstena v

32


Ur kyrkböckerna DÖPTA

2 feb 2018

AVLIDNA

31 dec 2018 4 feb 2018 11 feb 2018 14 feb 2018 16 feb 2018 17 feb 2018 20 feb 2018 20 feb 2018 21 feb 2018 22 feb 2018 28 feb 2018 2 mar 2018 7 mar 2018 8 mar 2018 8 mar 2018 12 mar 2018 14 mar 2018 21 mar 2018 21 mar 2018 23 mar 2018 23 mar 2018 28 mar 2018 3 apr 2018 6 apr 2018 9 apr 2018 15 apr 2018 18 apr 2018 19 apr 2018 19 apr 2018 22 apr 2018 29 apr 2018

Carl Otto Eric Lindahl............................. född 20 jul 2017

Berit Ingalill Nordin................................. född 1949 Stig Bertil Arkevret................................... född 1937 Per Olof Lobell......................................... född 1929 Leif Arne Hultebring................................. född 1945 Tore Gottfrid Karlsson.............................. född 1932 Ingrid Marianne Karlsson......................... född 1937 Arne Filip Dahlskog.................................. född 1926 Anton Erland Elf...................................... född 1947 Barbro Margareta Leo.............................. född 1935 Marianne Elisabet Garemark.................... född 1929 Ingrid Sofia Johansson.............................. född 1927 Jan-Erik Lennart Karlsson........................ född 1950 Anna Lena Nilsdotter Klingberg............... född 1955 Iva Margareta Karlsson............................ född 1926 Jan Kenneth Evert Johansson.................... född 1940 Peter Wilhelm Dettmer.............................. född 1937 Monica Ingegerd Beckman........................ född 1946 Johan Gunnar Hallström.......................... född 1922 Margit Elisabet Sand................................. född 1930 Jan Johansson........................................... född 1942 Gertrud Marianne Karlsson...................... född 1922 Britta Eleonora Skepp............................... född 1921 Birger Sigfrid Lundin................................ född 1937 Ann-Marie Lindström............................... född 1933 Lennart David Karlsson............................ född 1930 Maj-Lis Linnéa Linder.............................. född 1928 Anders Stellan Andersson.......................... född 1925 Vera Gullvi Sofia Eriksson......................... född 1924 Maj-Britt Axelina Karlsson....................... född 1932 Eivor Birgitta Karlsson............................. född 1944 Maj-Britt Elisabet Thorell......................... född 1932

33


Fredagen den 27 april gästades Klosterkyrkan av Sonja Aldén och Andreas Weise som tillsammans med Dalskören och Vadstena gospelkör bjöd på musik i kärlekens tecken.

KONFIRMAND 2018/2019 34 svenskakyrkan.se/vadstena/ungikyrkan


Kontakt PASTORSEXPEDITION Mån, tis, tor 9.30-12.00. 0143-298 50 vadstena.pastorat@svenskakyrkan.se ADRESS Gräsgatan 31, 592 30 Vadstena KYRKOGÅRDSEXPEDITION Lärkvägen 5, mån-fre 8.30-11.00 0143-298 60 E-POST förnamn.efternamn@svenskakyrkan.se Förutom marianne.v.karlsson, fredrik.o.unger och johan.l.olsson. PRÄSTER Torbjörn Ahlund, kyrkoherde 298 52 Rebecka Bernberg, pastorsadjunkt 249 79 Felix Egegren, komminister 298 53 Per Lindsten, komminister 298 54 DIAKON Helena Sundström 298 58 KONFIRMAND/UNGDOMSVERKSAMHET Peter Wigren, församlingspedagog 298 64 Elvira Grundström, fritidsledare FÖRSAMLINGSVÄRDINNA OCH BARNVERKSAMHET Maria Sundelius 298 56 KYRKOMUSIKER Beatrice Paping, organist 298 57 Camilla Wellborg Käck, kantor 298 69 Svitlana Fransander, kantor 076-3965461 HEMSIDA svenskakyrkan.se/vadstena Kyrkporten ANSVARIG UTGIVARE Torbjörn Ahlund

ADMINISTRATION David Cederlöw, ekonom 298 51 Marianne Karlsson, förv ass 298 59 Fredrik Unger, kommunikatör 249 78 VAKTMÄSTARE Lennart Kohlus, Klosterkyrkan 249 73 Sam Uhlin, Klosterkyrkan 298 55 Peter Bertilsson, Hov och Strå 298 68 Viola Rickardsson, Herrestad, Örberga och Nässja 249 72 Sockenrådet, Källstad, kontaktperson Göran Ekström 070-621 71 52 Hans Jakobsson, Rogslösa 298 66 Anders Johansson, Väversunda 070-2050070 KYRKOGÅRDAR Pär Martinsson, fastighets- och kyrkogårdschef 298 61 Marianne Anderson, förv ass 249 70 Johan Olsson, kyrkog.vaktmästare 298 67 Marcus Tillmar, kapellmästare 298 63 ................................................................................. Kyrkofullmäktige Eva Malmberg (ordförande) 0143-202 72 evamalmberg@outlook.com Kyrkorådet Ingemar Falk (ordförande) 0143-126 81 i.k.falk@telia.com Församlingsrådet i Vadstena Berne Erlandsson (ordförande) 070-3171221 bernecoaching@hotmail.com Församlingsrådet i Dal Ulla Hintze Nilsson (ordförande) 0143-233 03 ulla@itperformance.se

FÖRSAMLINGSBLADET I VADSTENA OCH DALS FÖRSAMLINGAR UTKOMMER 4 GGR/ÅR. BIDRA GÄRNA MED MATERIAL OCH SYNPUNKTER GENOM ATT BESÖKA PASTORSEXPEDITIONEN ELLER MEJLA TILL kyrkporten.vadstena@ svenskakyrkan.se.

REDAKTÖR/LAYOUT Fredrik Unger TRYCK AlaTryck, Vadstena

35


FOTO: FREDRIK UNGER

GLASKORS

Glaskorset i K채llstads kyrka 채r tillverkat 책r 1989 p책 glasbruket Vas Vitreum i Vadstena.

Kyrkporten Vadstena och Dals församlingar sommaren 2018  
Kyrkporten Vadstena och Dals församlingar sommaren 2018  
Advertisement