Page 1

fÜrsamlingsbladet Svenska kyrkan i nederländerna

april - juni 2014 1


Mikaels sida

Värdegrund, vilka värderingar grundar sig Din kyrka på?

Våren är i antågande och med den nytt liv, ny kraft, nya projekt. Företag, organisationer och frivilliggrupper… det blir allt viktigare för samhällets aktörer att genom styrdokument och på andra sätt kommunicera sin värdegrund, att arbetet som utförs grundar sig i väl genomtänkta strategier och värderingar. Det kan ju sedan vara intressant att titta på hur en organisations värdegrund får uttryck i det konkreta arbetet, är det en tankekonstruktion eller en bas för ett visst sätt att agera/arbeta Tips på blogg om värdegrundsarbetet i på? Svenska Kyrkan i Utlandet: http://blogg.svenskakyrkan.se/framtidenivarahander/

Värdegrundsarbetet inom Svenska Kyrkan i Utlandet

Svenska Kyrkan i Utlandet arbetar sedan sommaren 2013 med att ta fram värdeord och innehåll för att kunna formulera ett gemensamt värdegrundsdokument till hjälp i det vardagliga arbetet, i samtal och aktiviteter. Ett spännande arbete! De ord som vi i kyrkan arbetar med är följande: Öppenhet, Tillhörighet, Ekumenik, Trygghet, Uppsökande, evangelium och tro. Vad innerhåller dessa ord? Vilken betydelse ger vi dem? Kan vi nå någon form av konsensus när vi talar om trygghet, uppsökande, evangelium och tro? Orden ligger till grund för spännande samtal och reflexioner, de för oss tillbaka till kärnan av att vara en kyrka i försoningens tjänst. Lördagen den 12 april bjuder vi in dig till en spännande föreläsning kring värdegrunder. Fängelseprästen och doktoranden i begreppet Försoning, Ulrica, kommer till Rotterdam och talar om försoning och våra värdegrundbegrepp. Ulrica är nyss hemkommen till Sverige efter två och ett halvt års arbete på fängelse i Sydafrika där försoningsarbete är ytters verkligt! Missa inte detta!

Dina tankar och funderingar?

Vad har du för tankar och idéer om kyrka och värdegrund? Vad betyder de ovan nämnda orden för dig? Kom in och prata en stund, greppa telefonen och slå mig en signal, skriv ett mail...visst är detta med värdegrund spännande att tänka och filosofera kring, hjälp oss att även omsätta ord i handling!

Andligt Tänk

söndagen den 6 april, den 11 maj och den 15 juni

Är du intresserad av att efter Gudstjänst samtala om texter och predikan? Då är Andligt Tänk ett fantastiskt tillfälle för dig. Efter Mässa eller Gudstjänst sätter vi oss avskilt för att prata om både stora och små frågor. Alla är välkomna oavsett vilken plats du befinner dig på i livet. Mikael Jönsson kommer att finnas där för att svara på frågor och delta i samtalen. Om du vill förbereda dig kan du läsa texterna i psalmboken eller i en bibel. Du är alltid välkommen att låna med en psalmbok från kyrkan. Varmt välkommen! 6 april 11 maj

Försonaren

15 juni

Gud-Fader, Son och Ande s. 1458 i psalmboken Första Moseboken 18:1-8 Apostlagärningarna 4:5-12 Johannesevangeliet 113:1-6

Vi ses i Nederländerna/ Mikael

2

s. 1376 i psalmboken Fjärde Moseboken 21:4-9 Första Johannesbrevet 1:8-2:2 Första Johannesevangeliet 3:11-21

Vägen till livet

s. 1428 i psalmboken Andra Moseboken 13:20-22 Första Thessalonikerbrevet 5:9-11 Johannesevangeliet 13:31-35

Ansvarig utgivare: Mikael Jönsson Redaktör: Anna Lundgren Omslagsbild: Syren i sommartid


Påsken är Svaret!

påsken

Vi har svaret, men ingen har ställt frågan! Hur var det nu han uttryckte sig vår Ärkebiskop emeritus K G Hammar, där i församlingssalen i S:t Mikaels kyrka i Malmö för ett tiotal år sedan? K G Hammar sade: Vi i kyrkan säger att vi har svaret, men ingen har ställt frågan. Med dessa något provocerande ord kan vi fundera på hur vi uttrycker oss i våra Gudstjänster. Låt oss spalta upp den där frågan i tre funderingar. Varför gå till kyrkan i Påsk?

Vi har ett heligt rum, och vi vill bjuda in er! Inom oss tänker vi blygt att det är ”kyrkrummet” vi syftar på. Vi får ofta höra att vi måste synas mer. Ni måste synas mer och vara konkret närvarande med ert Svar – säger den moderna människan. Då svarar vi att vi behöver hjälp med att formulera frågorna! Kanske ännu enklare – vi behöver er: Låt oss öppna portarna! Öppna portarna både till det klassiska kyrkorummet med sin tidlösa öppenhet för möten med det gudomliga och mänskliga, men öppna också portarna för möten överallt där människor finns – på nätet, på gator och torg, framförallt där ingen annan vågar vara. Öppna våra sinnen för en tro som blir navet i vårt Liv, en tro som lär oss älska, förlåta, försona och värna om allas värdighet, fred, frihet och rättvisa i vår sköra värld. Kom till oss i påsk och öppna både din och vår port!

Vad möter vi i det kristna Budskapet

I stunden är vi svensk kyrkliga kristna oroliga över vår kyrkas framtid. När oron slår oss kan vi tänka att det aldrig har suttit så mycket människor i våra kyrkbänkar i modern tid som det gör just nu i Herrens år 2014, helt frivilligt! Den allmänna kulturen kräver inte att vi samlas i kyrkan på söndagar kl 11 00. Nej går vi till kyrkan går de flesta av oss frivilligt, det är en vacker tanke. Kyrkan är ingen stagnerad byggnad, det är en väg. En väg där människor färdas över rum och tid. Kyrkan är vår rast plats. Vi kanske skall ställa en klok motfråga tillbaka till oss. Är det så att vi i vår iver att söka Gud, går förbi människorna, så är det väl så att vi går förbi Gud. Hemska tankar! Vi behöver Gud lika mycket som alla andra. När vi slutar se oss själva som ”kyrkproffs”, kan något nytt ske!

Vi vill ge vidare

Vi vill ju ge ett fint arv till kommande generationer. Det kanske är så enkelt att vi skall följa vår Herre i Evangelium att verka i vår närmiljö, och att vår närmiljö ska vara hela världen. Då skapar vi avtryck i tid och rum. Inte att förglömma är att vi lever i ett 2000-årigt kristet skeende. Det beror inte bara på oss! Tack snälla Gud för det, nu känns det mycket lättare. Människan vill så mycket och ambitionen kanske skall läggas på en genomförbar nivå. Låt oss själv ställa frågan till det svar som vi verkar ha. Tar vi det viktigaste först? Långsamt kommer man längst, eller? Lever vi och låter vi leva? Hjälp här var det många frågor. Levande frågor. Viktiga frågor. Nutidens och framtidens frågor. I Påskens budskap mötts och tolkas dessa våra livsfrågor. Kom och tolka din tro. Tron är vår ledstjärna, vår inspiration, vår kraftkälla. I alla möten. Var vi än befinner oss. Och frågorna kommer att i Påsk leda oss till det där Svaret! Kom till oss i Påsk, vi firar den i dagarna tre: Skärtorsdagsmässa torsdagen, den 18 april kl 1900 Långfredagsgudstjänst, fredagen den 19 april kl 1900 Påskmässa, kören medverkar, söndagen den 20 april kl 1100

3


pedagog Hej! Anna Lundgren heter jag och är ny i kyrkan bland personalen. Är 38 år, född i den västgötska staden Ulricehamn. Har alltid varit aktiv inom kyrkan, redan som liten tog min mamma mig och min syster till söndagsskolan sedan rullade det på. Jag blev ledare i kyrkans barngrupper som 14 åring och var med i Kyrkans Ungdom. Gjorde ett volontärår i Svenska kyrkan och då bestämde jag mig för att jobba med ungdomar i Svenska kyrkan. Det är barn och ungdomar jag har arbetat med mest och i synnerhet konfirmander.

Det som kommer vara min främsta uppgift är att ta hand om föräldrarbarn gruppen, Ung vuxen, Amsterdam, andakter, församlingsblad och vara delaktig i gudstjänsterna. Min tjänst här är assistent med pedagogisk inriktning. Nu är det säkert många här som undrar vad det kan innebära? I en församling i Sverige jobbar man inom fyra profiler så även utlandskyrkan. Man kan jobba som präst, diakon, musiker eller pedagog. Jag är utbildad församlingspedagog och har arbetat som detta i 16 år. Här i församlingen kommer/är det pedagogiska arbetet mycket att se till att kyrkan bedriver undervisning och det gör församlingen här. Här undervisas alla grupper med Jesus Kristus i centrum, allt från det lilla barnet som ber Gud som haver, kör sjunger och berör människor på djupet till den som går på Andligt tänk och får utveckla sina tankar om Gud. Det ska bli kul att få vara med och utveckla det pedagogiska arbetet här i Nederländerna.

När jag inte arbetar så älskar jag att pyssla, så som sy, sticka, virka, handarbeta, scrapbooking, pynta i hemmet, umgås med familj, mina vänner och shoppa handväskor och skor. Har en stor passion för handväskor och skor, så jag har ju hamnat rätt! Jag har inte kommit hit själv hit utan har min man Staffan och vår dotter Alice 10 år med oss. Vi har bott på Gran Canaria i 4,5 år, där jag arbetade i kyrkan. Det känns mycket spännande med det arbete som jag står inför, något helt nytt från det jag varit med om på Gran Canaria.

Vi ses bland kanelbullar, pyssel och andliga tankar. Anna Lundgren

Att lära känna dig är min längtan, att lära känna dig att komma nära, nära ditt hjärta och se vem du verkligen är. Du är min far och jag är ditt barnjag vet att du älskar mig. Att va i din närhet, höra dig tala,det är det enda för mig...<3

4


Amsterdam Välkommen till Din kyrka,

Hitta till oss i Amsterdam: Kanaalstraat 149A

din svenska plats i Nederländerna.

Svenska Sjömanskyrkan är en kyrka för HELA Nederländerna. Kyrkan vill vara en självklar del av Nederländernas svenskkolonier, att stötta, hjälpa, finnas I livets alla skeenden. Vi befinner oss varannan söndag på Kanaalstraat 149 A, Amsterdam.

Öppet 15.00 - 18.00 Varannan söndag udda veckor.

Välkommen att titta in på vår hemsida, prenumerera på vårt Nyhetsmail, att ringa oss och framförallt att komma till Amsterdam eller Rotterdam för att se vilka vi är som arbetar i Svenska kyrkan i Nederländerna.

Vårens program i Amsterdam. Alla är välkomna stora och små, ung som gammal! Hej! Och välkomna till Svenska Kyrkans nya tillhåll i Amsterdam. Jag som hälsar välkommen heter Lovisa Rottier och har varit i Kyrkan på Parklaan ofta då jag som liten var bosatt i Rotterdam. Många av er känner säkert till mina föräldrar Atto och Christina Rottier och syskonen Anna och Oskar. Sedan 10 år tillbaks bor jag i Amsterdam med min man Arnold och mina pojkar Atto (5) och Faas(4). För mig som halv Svensk/ halv Holländsk bosatt i Holland med två små barn blir Svenska Kyrkan en extra viktig plats att fira Svenska högtider och umgås på Svenskt sätt. Fast Rotterdam är - Holländska mått mätt - ganska lång väg att åka med de små, så jag är så glad att Kyrkan kommer till Amsterdam också. När Mikael frågade om jag kanske kunde tipsa om en bra lokal i Amsterdam, tänkte jag direkt att det skulle vara så roligt att ta emot Kyrkan i lokalen som jag förvaltar nära Vondelpark. Lokalen är en 100 år gammal skola där man kan hitta på massor av trevliga aktiviteter. Jag ser verkligen fram emot många trevliga Svenska stunder på Kanaalstraat 149A. Vänliga hälsningar från

Lovisa Rottier

5

Vi samlas till fika, pyssel, lek och sång för de som önskar. Kom och träffa nya och gamla vänner. Dessa datum ses vi! 13 april 27 april 11 maj 25 maj Alla varmt välkomna!


Barnverksamhet Låt barnen komma till oss! Låt dem busa, leka och tala svenska! Barn och föräldrargruppen

Barnkör i Wassenaar

Svenska skolan

Astrid Lindgrensdag

onsdagar 14.00-17.00. Ett självklart inslag i vår verksamhet är barn och föräldrargruppen. Varje onsdagseftermiddag fylls kyrkan under några timmar med lek och bus, pyssel och sång då barn i alla åldrar besöker kyrkan. Som föräldrar får ni en stund att fika och umgås med varandra. Nya familjer hälsas alltid varmt välkomna.

torsdagar 17.00 Välkomna till roliga barnkörövningar i Wassenaar. Vi sjunger en blandning av härliga sånger och visor på svenska! Astrid Lindgren och Disney blandas med traditionella och nya barnvisor. Vi träffas i Messiaskerk, Zijlllaan 57. Vid frågor kontakta Lena på tel: 06 23 33 98 40 email: lena.ottosson@svenskakyrkan.se

onsdagar 14.00-16.00. Med yngre barnen leker har de äldre möjlighet att delta i svenskundervisningen under svenska skolföreningens regi. Nya elever hälsas hjärtligt välkomna. För mer information besök deras hemsida: svenskaskolforeningen.nl

Höstens familjegudstjänst med Astrid Lindgren tema blev så härlig så vi gör en ny temadag den 25 maj. Vi startar med Gudstjänst kl.11.00, i gudstjänsten kommer barnkör från Wassenaar och andra barn att delta. Vill du också vara med? Kom med och sjung i älskade sånger och känn igen dig i underbara Astrid-texter. Efter Gudstjänsten äter vi en enkel lunch och drar ut i trädgården för lek och bus. Vill du äta? Säg till oss senast den 22 maj! Varmt varmt välkommen!! Och du! Klä gärna ut dig till din favoritfigur!!!!

HAJK!

Välkommen till vårens hajk!

Helgen den 21-22 juni slår vi upp våra tält och lever lägerliv i vår stora park/trädgård. Korvgrillning, lekar, mörkerspårning för den som orkar hålla sig vaken, det blir en härlig helg. Vi samlas till midsommarfirande kl. 13.00 på lördagen och avslutar efter Mässan på söndagen. Anmäl dig gärna innan 19/6. Trädgården är stor! Välkommen!

6


Daglediga Daglediga

Ett stort hus, en stor trädgård, en vacker kyrksal, kaffe, bullar och ett lyssnade öra. Kyrkan har mycket att erbjuda utöver alla våra återkommande aktiviteter. Ta en stund och njut av trädgårdens stillhet, kom och spela på piano och orgel, läs en bok, baka en kaka eller sticka en halsduk. Bara fantasin sätter gränser och låt kyrkan få bli ett ”andra hem”.

Måndagsgruppen

Måndagar jämna veckor 10.00-16.00 Trots att julmarknaden verkar avlägsen så kan vår måndagsgrupp inte hålla fingrarna i styr. Nu börjar de handarbeta tillsammans igen! Du som är dagledig, oavsett ålder och pysselerfarenhet, är självklart välkommen att umgås, fira andakt och äta en god lunch tillsammans med ett härligt gäng damer. Hjärtligt välkommen att börja veckan tillsammans med oss!

Bokklubben

Din trädgård mitt i Rotterdam

Kyrkans trädgård behöver ett varmt omhändetagande efter vintern. Varmt välkommen att njuta av din trädgård och hjälp till med att göra den vacker inför våren och knopparna! Det är bara att komma förbi under våraöppettider eller slå oss en signal om en annan dag passar dig bättre, det är alltid någon på kyrkan. Vi bjuder på kaffe och bullar till alla flitiga fingrar. Välkommen!

7

Höstens bokklubb blev succé med samtal om både de lästa böckerna och politik, etik och vår samtid. I vår fortsätter vi med nya böcker och ämnen. Var med du också! Bokklubben träffas på utvalda torsdagar klockan 13.00 och dit är du varmt välkommen. I vår läser vi dessa böcker. 3 april “Doktor Glas” Hjalmar Söderberg 1 maj “Gregorius” Bengt Ohlsson 5 juni

Biblioteket

Glöm inte bort kyrkans bibliotek, fyllt till brädden med svenska romaner, deckare, barnböcker och facklitteratur. Tack till Monica och Jörgen som under februari månad renasde och sorterade. Välkommen att låna hem all underbar litteratur!


Kalendarium

Kalendarium oktober - december 2013 Maj

April

vecka 18

vecka 14 1 tisdag 2 onsdag 3 torsdag 6 lördag

20.00 09.00 14.00 13.00 17.00 19.00 11.00 12.30

1 torsdag 4 söndag

Körövning Morgonandakt Barn- och föräldrargrupp Bokklubben Barnkör Wassenaar Kvällsandakt Gudstjänst med musikalisk trio Andligt tänk

Besökgruppsträff Körövning Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Barnkör Wassenaar Kvällsandakt Ung vuxen Frukost med föreläsning, se sida 9 Mässa Amsterdam Konsert Hvitsfeldska gymnasiets kammarkör

vecka 16 14 måndag 15 tisdag 16 onsdag 17 torsdag 18 fredag 20 söndag

10.oo 12.oo 20.oo 09.00 14.oo 19.00 18.00 11.oo

Måndagsgruppen Lunchandakt Köröving Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Skärtorsdagamässa Långfredagsgudstjänst Påskmässa, kören sjunger

vecka 18

28 måndag 29 tisdag 30 onsdag

10.oo 12.00 20.oo 09.oo 14.oo 19.00

20.oo 09.oo 14.oo 17.00 19.oo 19.3o 11.oo 12.30 15.00

Köröving Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Barnkör Wassenaar Kvällsandakt Ung Vuxen Gudstjänst med Peter Flier Andligt tänk Amsterdam

vecka 20 12 måndag 10.oo 12.oo 13 tisdag 20.oo 14 onsdag 09.oo 14.oo 15 torsdag 19.oo 17.00 18 söndag 11.oo

20 tisdag 20.oo 21 onsdag 09.oo 14.oo 22 torsdag 17.oo 19.oo 19.3o 25 söndag 11.oo 15.00

Köröving Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Kvällsandakt Ung vuxen Gudstjänst, kör ifrån Gårdsby församling Amsterdam Luleå Ungdomsorkester Måndagsgruppen Lunchandakt Extra köröving Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Valborgsfirande, kören sjunger

6 tisdag 7 onsdag 8 torsdag 11 söndag

Måndagsgruppen Lunchandakt Extra körövning Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Kvällsandakt Barnkör Wassenaar Nordisk Gudstjänst i Danska kyrkan med finsk predikan.

vecka 21

vecka 17 22 tisdag 20.oo 23 onsdag 09.00 14.oo 24 torsdag 19.00 19.30 27 söndag 11.oo 15.00 19.00

Bokklubben Barnkör Wassenaar Kvällsandakt Festmässa pga 400 års jubileum

vecka 19

vecka 15 8 tisdag 13.00 20.oo 9 onsdag 09.00 14.oo 10 torsdag 17.00 19.00 19.30 12 lördag 09.00 13 söndag 11.oo 15.00 19.00

13.oo 17.oo 19.oo 11.oo

Köröving Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Barnkör Wassenaar Kvällsandakt Ung Vuxen Familjegudstjänst med Astrid Lindgren tema Amsterdam

vecka 22 26 måndag 27 tisdag 28 onsdag 29 torsdag 1 juni

8

10.oo 20.oo 09.oo 14.oo 09.00 11.oo 12.30

Måndagsgruppen Avslutning Extra köröving Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Gökotta, friluftsgudstjänst Mässa med muikalisk trio Kyrkostämma


april-juni

Kalendarium oktober - december 2013 Juni

Skuld och Förlust av värden, Försoning och Rättvisearbete

vecka 23 3 tisdag 4 onsdag 5 torsdag 8 söndag

20.oo 09.oo 14.oo 13.00 17.oo 19.oo 19.30 11.oo 13.00

Köröving Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Bokklubb Barnkör Wassenaar Avslutning Kvällsandakt Ung vuxen Avslutning Gudstjänst med Lenna kyrkokör Nationaldagsfirande

20.oo 09.oo 14.oo 19.oo 11.oo 12.30

Extra köröving Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Kvällsandakt Mässa Andligt tänk

17 tisdag 20.oo 18 onsdag 09.oo 14.oo 19 torsdag 19.oo 21 lördag 13.00 22 söndag 11.oo

Köröving Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Kvällsandakt Midsommarfirande HAJK Gudstjänst

Vi har glädjen att bjuda in Dig till en spännande föreläsning om mänskligt värde, om värderingar om försoning i en helt annorlunda kontext. Ulrica Fritzson, fängelsepräst och doktorand i Lund har sedan flera år levt med sin familj i Sydafrika och där arbetat på fängelser med försoningsprocesser/ rättvisearbeten och upprätthållande av mänskliga värden i en värld full av skuld och skam.

vecka 24 10 tisdag 11 onsdag 13 torsdag 15 söndag

vecka 25

Lördagen den 12 april är det dags! Vi samlas kl.9.00 för frukost, därefter talar Ulrica. Du får möjlighet att ställa frågor och lyfta fram dina funderingar. Berätta för oss senast den 10 april om du önskar frukost. Föreläsningen är en del av det värdegrundsarbet som Svenska kyrkan i Nederländerna deltar i. (Läs mer på s.2)

vecka 26 25 onsdag 09.oo 14.oo 26 torsdag 19.oo 29 söndag 11.oo

Morgonandakt Barn- och föräldragrupp Avslutning Kvällsandakt Mässa

Bloggtips!

Ewa Wildmark är journalist och medlem i församlingen. Hon har tidigare vara medlem i Kyrkorådet och var där en enorm tillgång med sitt kunnande inom kultur, politik och andra frågor där svensk och nederländs jämförelse kan vara av intresse. VI vill här tipsa om hennes informativa och högst spännande blogg. Där finner du massor av matnyttig kunskap! ewawildmark.wordpress.com

www.svenskakyrkan.se/rotterdam 9


Musik och Besök Musik, ett underbart sätt att kommunicera Slingrande tongångar som väver samman kän- Besök i vår fina kyrka slor och upplevelser. Sjungande röster som tolkar texter i glädje, passion, sorg, stiltje. Vi får möjlighet att hitta ett gemensamt språk, ordfyllt eller ordlöst. Svenska Kyrkan i Nederländerna har under terminerna många besök av duktiga musiker, körer och solister som alla längtar efter att få kommunicera med församlingen och kyrkans besökare, kommunicera genom sång och musik. Innan sommaruppehållet ges du möjlighet att lyssna till en av Sveriges bästa ungdomskörer från Hvitfeldska Gymnasiet i Göteborg, Luleå Ungdomsorkester, Länna Kyrkokör, svenska musiker från Rotterdams musikkonservatorium och inte att förglömma vår egen kör och fina solister.

Söndag 6 April kl. 11.00 Klassisk trio deltar i Gudstjänsten Söndag 13 April kl. 19.00 Konsert med Hvitfeldska Gymnasiets kammarkör Söndag 20 April kl.11.00 Påskmässa. Kören deltar i Mässan Söndag 27 April kl. 11.00 Gårdsby ungdomskör deltar i Gudstjänsten Söndag 27 april kl. 19.00 Luleå Ungdomsorkester söndag 1 juni kl. 11.00 Klassisk trio deltar i Gudstjänsten Söndag 8 Juni kl. 11.00 Länna Kyrkokör deltar i Gudstjänsten

Kyrkan firar Valborg

Finstämt och fylld med traditioner samlas vi för att fira Valborgsmässoafton onsdagen den 30 april kl. 19.00. Kören sjunger in våren, vårbrasan brinner och korven puttrar i grytorna. Välkommen!

Midsommar

Lördagen den 21 juni kl. 13.00, då är det dags att dansa runt en vacker midsommarstång, äta jordgubbstårta och leka midsommarlekar. Varmt välkomna!

Sveriges Nationaldag….

….firas i år, som traditonen bjuder, tillsammans med våra olika svenskföreningar. Söndagen den 8 juni kl. 13.00 samlas vi till ett två dagar försenat firande men med samma entusiasm som det vore självaste 6 juni. Körsång, förfriskningar, lek och glädje, allt vad en nationaldag ska innehålla. Håll utskick efter ett mer detaljerat program.

10


Ung vuxen-gruppen

Ung Vuxen

Torsdagar ojämna veckor 19.00 Ung Vuxen-gruppen är en blandad skara unga mellan 18-30 år vars största gemensamma nämnare är det svenska språket. I den här gruppen finns de som är födda i Nederländerna och som sprungit runt på kyrkan redan som barn. Några har kommit hit för att arbeta. Andra är här under ett halvår för att studera och vissa har ett så stort Sverige-intresse att de lärt sig flytande svenska.

Ung Vuxen torsdag 10 april kl.19.00 Påskpyssel-påskmiddag 24 april kl.19.00 Föreläsning Mikael Jönsson 8 maj kl.19.00 Kubb med picnick 22 maj kl.19.00 Fotboll och varmkorv 5 juni kl.19.00 Avslutning grill

På torsdagar träffas vi för att umgås, prata svenska och hitta på roliga saker. Under våren kommer Sophie, Kajsa och Anna ta hand om både nya och välkända unga ansikten. Under våren kommer det finns lite olika program också för våra holländska vänner som inte kan det svenska språket

Utflykter

Kommer mer information om detta på Facebook 5 april Leiden 3 maj Den Haag

Internationellt 19 mars 16 april 14 maj

Bakning Påsk, femkamp, påskkärringar 400 års jubileum

Vi finns i Huset VI BOR I KYRKAN

Hur är det att bo i en kyrka?

Huset på Parklaan 5 är inte bara en plats för kyrkans aktiviteter, här bor även de två volontärerna Kajsa och Sophie och de tre studenterna Katarina, Linda och Carl.

”Jag tänker inte så mycket på att det är en kyrka vi bor i, för mig känns det mer som en mötesplats för människor. Jag tycker det är väldigt härligt att bo i ett sånt levande hus!” säger Linda och Katarina fyller i ”ja, det är skönt att det alltid finns sällskap”.

Varje termin söker sig nya studenter till Sjömanskyrkans studentboenden för både korta och längre perioder. Carl har bott i huset sedan tre år tillbaka medan Katarina och Linda stannar under vårterminen. Kajsa och Sophie som båda är aktiva i kyrkans grupp för Unga vuxna har bott i huset sedan årsskiftet.

11


Information Kommunikation

Slutmålet med mitt kandidatexamensarbete är att försäkra att Svenska Kyrkan i Rotterdam blir sedd och bemött så som kyrkan önskar. På så sätt kan kyrkan kommunicera mer effektivt med sina nuvarande och framtida medlemmar.

Det kom ett mail från Jessica Orrgård Stjärnholm. Hon önskade titta närmare på församlingen här i Nederländerna. Här berättar hon mer om sitt arbete.

För att kunna få en så verklig och insiktfull bild av Svenska Kyrkan i Rotterdam som möjligt behöver jag även genomföra intervjuer och/eller skicka ut en enkätundersökning. Därför är jag mer än tacksam om så många som möjligt vill delta i dessa intervjuer för att jag ska kunna fånga kyrkans riktiga identitet.

Jag har bott i Huizen, Nederländerna tillsammans med min pojkvän sedan Augusti 2010 då jag påbörjade min högskoleutbildning inom kommunikation på Inholland University i Amsterdam. Nu börjar jag närma mig min kandidatexamen, och i februari skrev jag därför till Lena och Mikael och frågade om jag kunde vara till någon hjälp genom att dedikera mitt examensarbete till Svenska Kyrkan i Rotterdam. Jag fick ett väldigt trevligt bemötande, och jag har nu påbörjat mitt arbete vilket kommer pågå fram till maj. Jag kommer därför regelbunded besöka Sjö- /Jessica manskyrkan i Rotterdam för att träffa församlingsmedlemmar, ta del av literära verk och annat som kan bidra till mitt forskningsarbete.

Vi finns här också

Gillar du kyrkan på facebook?

Om inte gå in och gör det https://www.facebook.com/SvenskaKyrkaniRotterdam

Ung vuxens facebook

https://www.facebook.com/pages/ Swedish-church-youth-group-Netherlands/567148050047066

Kolla in bilder på Instagram.

http://instagram.com/svenskakyrkannederlanderna

Hemsida

www.svenskakyrkan.se/rotterdam

12


Kyrka i Nederländerna Besöksgrupp och Hembesök

Kom till den första Besöksgruppsträffen Nu startar vi en besöksgrupp, vill du vara med! den 8 april kl. 13.00! Välkommen! Vad är en Besöksgrupp?

En besöksgrupp är en ideell samling personer som genom sitt engagemang har som målsättning är att vara en närvarande medmänniska för den som behöver kontakt, stöd eller hjälp för en kortare eller längre tid. I praktiken innebär det till exempel att vi… gör hembesök, håller telefonkontakt, går promenader tillsammans, följer med till sjukhuset, kyrkan eller annat.

För dig som önskar besök Det kostar ingenting att ha kontakt med någon i besöksgruppen. Du behöver inte tillhöra eller vara aktiv i Svenska kyrkan för att få besök. Hur ofta Du och den Den som besöker dig har kontakt, kommer ni själva överens om. Du som tycker det här verkar intressant - tveka inte att kontakta

In Memoria Gunnar Westberg

För några veckor sedan var jag i vår fina kyrka när det hölls en mässa i kärlekens tecken. Min älskade morfar, prästen Gunnar Westberg, hade gått bort dagen innan och medan stora delar av familjen samlats i Sandviken hos mormor ville jag gärna personligen hedra hans minne på något sätt. En kärleksmässa kändes dessutom som ett perfekt tillfälle att minnas morfar lite extra. Han som, enligt honom själv, led av förstorat hjärta. Så stort att frun Gerd, fyra döttrar, femton barnbarn, elva barnbarnsbarn, och många fler, fick plats där. Till svenska kyrkan i Rotterdam kom han år 1956, och när jag satt där var det lätt att föreställa mig honom predikandes för sjömän och utlandssvenskar. I likhet med Mikaels predikningar var morfars aldrig tråkiga och inte för långa. Han brukade be min pappa ta tid, inte mer än 12 minuter fick det bli! Efter åren i Rotterdam fortsatte han som sjömanspräst i Dunkerque och till sist Rio de Janeiro. Han trivdes med sjöfolket och de med honom, och som den dalmas han var fick han smeknamnet Masen. En av Gunnars vänner vittnar om hur han på andra sidan världen, i Melbourne i Australien, av sjöfolk fick höra talas om Masen. 1969 flyttade familjen Westberg till Sandviken, och där blev morfar och mormor kvar. I Sandviken var det omöjligt att gå en promenad på stan med morfar utan att han stannade för en pratstund var tionde meter.

Theo Langhorst

Den 6 januari nåddes vi av meddelandet att vår fina församlingsmedlem tillika stolt fd körmedlem avlidit efter en tid sjukdom.

13

Han hade ett minne som en häst och kunde när som helst citera en dikt, men framför allt tyckte han om att berätta om sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Jag vet inte hur många gånger jag hört anekdoten om när han fick utstå arga telefonsamtal efter att ha citerat mig i radio jag när jag som fyraåring påpekat att gamla får grått hår eftersom “man inte behöver vara så jävla fin när man är gammal”. Prästen svor i radion, stor skandal! Nu är det vår tur att utbyta minnen av dig, morfar. /Erica Westberg

Jag lärde känna Theo 2009 och vi har delat fina samtal, en härlig 70 årsfest och många stunder i glädje och sorg. Tack Theo för allt du gav oss. Vi säger inte adjö utan på återseende. /Mikael Jönsson


Bli medlem

Vi får inte del av den svenska kyrkskatten. Därför är ditt medlemskap i församlingen är ett viktigt stöd för att vi tillsammans ska kunna fortsätta att utveckla vår verksamhet!

Kyrkan i Rotterdam har i över 100 år varit en viktig och uppskattad samlingsplats för svenskarna i Nederländerna, sjöfolk och genomresande. Vi skapar kyrkan tillsammans och då är du viktig! Oavsett om det handlar om att hjälpa till på julmarknaden, vara gudstjänstvärd, besöka en mässa eller sjunga i kyrkans kör.

Vi erbjuder olika former av verksamhet och gemenskap, för både stora och små. - Ett rikt gudstjänstliv för både vuxna och barn. - Firande av svenska högtider och kulturella traditioner. - Grupper och aktiviteter för alla åldrar. - Ett rum att vända sig till när livet förändras, i både glädje och sorg.

Och kom ihåg att du är lika välkommen även utan ärende!

Medlemsavgift Familj: 50 euro Enskild: 35 euro ung vuxen: 10 euro

Med ditt engagemang, hjälp och medlemskap ska vi tillsammans stärka vår verksamhet i Nederländerna.

Kyrkorådet informerar

Kära Församling,

Äntligen känner vi att våren är i antågande. Påskliljor, snödroppar och krokus slåss om uppmärksamheten. Och i vår unika och vackra trädgård sjunger koltrasten och det underbara mullbärsträdet sträcker sig stolt upp mot himmelen. Trädet som står där med öppna armar och odlar ett tålamod av Guds nåde. Av alla mullbärsträd som har planterats har detta sannerligen funnit sin plats på jorden och vuxit sig starkt. Tålamod och ödmjukhet inför tillvarons långsamma mysterium är ett krav för att vi ska kunna njuta av vår vackra trädgård. Och inte minst vara tacksamma för alla frivilliga som ständigt med energi och en oändlig kraft deltar i trädgårdens omsorg. Trädgården utgör ett ställe för meditation och stillhet. Vad händer då i vår kyrka? Vi är i dag en Svensk kyrka i Nederländerna. Det är med stor glädje att vi kan konstatera att vi sedan 2008 tredubblat våra medlemsintäkter. Det måste vara ett gott kvitto på att det arbete som görs. Aktivitetslistan kan göras kilometervis. Kyrkan ordnar aktivitet för barnfamiljer, unga-vuxna, äldre samt föreläsningar, bok cirkel, mm. Det är bara att besöka vår hemsida för att överväldigas av alla aktiviteter. Det som värmer varmast är att antalet gudstjänstbesökare ökar. Under vår kyrkoherde Mikael Jönsson och assistent Lena Ottosson ledning har kyrkan genomgott ett förändringsarbete som vi idag ser resultatet av. Det har stärkt och fått vår kyrka i Nederländerna att växa. Vilket är fantastiskt. Mikael och Lena har lagt ribban högt för framtiden. Nu gäller det att förvalta och njuta av vår fina kyrka. Vi är så glada över att fått hälsa pedagog Anna hjärtligt välkommen in i arbetet och Kajsa, vår fina volontär har fått härliga vitsord av alla som träffar henne. Fastigheten har dessutom fått en ansiktslyftning, välkommen att prova våra nya röda stolar i kyrksalen. Ann-Charlotte Runn ordförande i Kyrkorådet

14


Information

Kyrkostämma

Svenska Ambassadens hemsida: Svenska Ambassaden

www.swedenabroad.com

Svenska föreningars hemsidor: SWEA:

Söndag 1 juni kl. 12.30

www.swea.org

Svenska Klubben i Nederländerna: www.svenskaklubben.nl

SvenskNederländska föreningen: www.znver.nl

Svenska Skolföreningen:

Varmt välkommen

www.svenskaskolforeningen.nl

Svenska Skolföreningen i Wassenaar

till Din kyrka i Nederländerna!

E-post: svenskaskolforeningen.wassenaar@gmail.com

Svenska Golfklubben i Nederländerna: www.svgk.nl

Swedish Chamber of Commerce for the Netherlands:

www.swedishchamber.nl

Har du något att berätta? Kanske har du någon erfarenhet som du vill dela med dig av. Du vill kanske skriva om den i vårt församlingsblad, eller föreläsa på en kulturkväll i Amsterdam? Tveka i så fall inte att höra av dig till kyrkans personal.

15


Kontaktuppgifter Svenska Sjömanskyrkan/Zweedse Kerk Parklaan 5, 3016 BA Rotterdam Tel: 010 2410139 eller 06 233 336 33 Fax: 010 2417263 E-post: rotterdam@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/rotterdam   Bank ABN-Amro: 53 35 33 457 (gåvor mm.) 58 74 08 898 (medlemsavgifter)

Kyrkans personal

Våra öppettider

Mikael Jönsson Kyrkoherde Mobil: 06 233 336 33 Lena Ottosson Assistent Mobil: 06 233 3 98 40

Måndagar

Anna Lundgren Mobil: 06 233 0 61 19

Assistent

Hannah Debasso Kyrkan:01 024 101 39

Administratör

Kajsa Åkesson Volontär Mobil: 06 312 557 67 Ann-Charlotte Runn Mobil: 06 531 839 40

10.oo-16.oo

Tisdagar

Stängt

Onsdagar

12.oo-17.oo

Torsdagar

13.oo-21.oo

Fredagar

Stängt

Lördagar

12.oo-16.oo

Söndagar

10.oo-16.oo

Ordförande Hitta oss på facebook: facebook.com/svenskakyrkanirotterdam Följ oss på instagram

VÄLKOMMEN HEM BORTA!

16

Svenska Kyrkan i Nederländerna  

Församlingsbladet april-juni 2014