Page 1

Sommarmusik 2019

Härnösands domkyrka


Sommarkvällsmusik

onsdagen den 3 juli kl 20.00 Weberkvartetten

onsdagen den 10 juli kl 20.00 Duo Franzén

onsdagen den 17 juli kl 20.00 Darya Tchaikovsky

onsdagen den 24 juli kl 20.00 Fanny Källström och Sammy Schroderus

onsdagen den 31 juli kl 20.00 Per Brudsten


Varmt välkommen till Härnösands domkyrka

Under vinterhalvåret infaller de flesta av kyrkoårets högtider och kyrkans musik förstärker förkunnelsen i särskilt hög grad kring julen och påsken. Då är tid för de stora oratorierna och de tonsatta passionsberättelserna. Sommartiden är en predikan i sig själv om Guds stora skapelse och livet som pulserar och många får äntligen tid att varva ned och fundera över livet. Varmt välkommen att slå dig ned i vår vackra domkyrka och att ta emot av de goda och läkande toner som bjuds denna sommarsäsong.

Lars G Fredriksson, domkyrkoorganist

Läktarorgeln

Kororgeln


Onsdag 3 juli kl 20.00 Weberkvartetten Jazzikon i Ludwigs sällskap

program String quartet No.1 I. III. Maria Schneider (f. 1960)

Ludwig van Beethoven (1770-1827) Stråkkvartett nr. 10 i Ess-dur, op. 74 ”Harpkvartetten” I. Poco Adagio - Allegro II. Adagio ma non troppo III. Presto IV. Allegretto con Variazioni

Weberkvartetten Ronnie Weber, violin I Ellinor Weber, violin II Patrik Eriksson, viola Bekhbat Tsagaanchuluun, cello Weberkvartetten är en av Sveriges mest etablerade stråkkvartetter. Kvartetten vann ”Ung och Lovande” 2005 och har sedan dess framträtt på de flesta kammarmusikscener i Sverige samt deltagit i flera välrenommerade festivaler, såsom Gotland Chamber Music Festival, Korsholm Music Festival i Finland, Båstad Kammarmusikfestival, Stockholm New Music Festival och Musical Gardens Warsawa. De har spelat in för radio och TV, bl.a. i SVT:s ”Veckans Konsert”, gjort CD-inspelningar och samarbetat med flera av Sveriges främsta musiker.


Weberkvartetten är flitiga ambassadörer för nutida musik och

har beställt verk av ett flertal svenska tonsättare såsom Jonas S Bohlin, Sven-David Sandström, Albert Schnelzer, Miklós Maros och Fredrik Högberg. Som Quartet in Residence på Västernorrlands museum (2005-2010) lade de en grund för att utveckla och genomföra unika gränsöverskridande projekt. Deras obundna sökande efter spännande repertoar och intressanta samarbeten har lett till ett flertal Sverige-och Europapremiärer. På denna konsert spelar de en av Beethovens mästerliga stråkkvartetter samt ett spännande verk av Maria Schneider, en av jazzvärldens främsta kompositörer och bandledare.


Onsdag 10 juli kl 20.00 Duo Franzén ”Vackert och Spännande”

program Johan Hye-Knudsen (1896–1975)

Prélude

Joseph Haydn (1732–1809)

Serenad

Ingvar Karkoff (f. 1958) Sats 1 ur Fyra stycken för flöjt och cello Trad. Till Österland Glädjens blomster

Arr: Olov Franzén Olov Franzén (f. 1946) Ur Sjung min flöjt Dikter: Ingeborg Axner-Franzén Trad. Kristallen den fina Arr: Olov Franzén Olov Franzén A fairy-tale, uruppförande Johann Sebastian Bach (1685–1750) Kanon nr 14 ur Die Kunst der Fuge

”Vackert och spännande” är ett omväxlande program med musik från 1700–2000-tal. Där finns klassiker som Haydns Serenad och en kanon ur Bachs Die Kunst der Fuge men också ny spännande musik av Ingvar Karkoff och Olov Franzén. Till omväxlingen hör också några välkända folkvisor i vackra arrangemang för flöjt och cello.


Duo Franzén är två erfarna och hängivna musiker med mängder av såväl orkesterspel som kammarmusik och solouppgifter bakom sig. De har arbetat tillsammans i över 40 år, både som duo och som medlemmar i lite större ensembler, och har gjort hundratals konserter över hela Sverige. Ingeborg Axner-Franzén är dessutom en av landets mest erfarna flöjtpedagoger och tar emot elever från hela landet i Flöjtakademin, medan Olov Franzén också är tonsättare med en rik och uppmärksammad produktion. ( Se www.olovfranzen.se och www.flojtakademin.se) Både Ingeborg och Olov spelar med samma engagemang nyskriven och äldre musik och inriktar sig på mötet med lyssnarna som det centrala vid varje konsert.


Onsdag 17 juli kl 20.00 Darya Tchaikovsky Musik av bl a Chopin och Schubert.

program W Stenhammar (1871-1927)

Fantasi i h-moll, Op II:I

F Schubert (1797-1828)

Drei klavierstĂźcke Allegro assai Allegretto Allegro

F Chopin (1810-1849)

Nocturnes Op 48 Nr 1 i c-moll Nr 2 i fiss-moll

A Skrjabin (1872-1915)

Fantasi i h-moll. Op 28


Darya Tchaikovsky påbörjade sin pianistiska bana vid 4 års ålder och

uppmärksammades tidigt för sin musikaliska begåvning. Vid 7 års ålder gav hon sin första konsert och som 12 åring debuterade hon som solist med ”Belarusian State Chamber Orchestra” i sin hemstad Minsk. Som en del av en konsertserie för unga talanger framträdde hon därefter flera gånger som solist med ” Belarusian State Symphony Orchestra”. Hennes karriär tog en ny vändning när hon vid 17 års ålder flyttade till Frankrike för att studera vid Conservatoire National de Angers och Conservatoire National Supérieure de Lyon. Bland hennes lärare och mentorer kan nämnas Ariadna Guzhalovskaja, Lilya Zilberstein, Paul Lewis och Hervé N’Kaoua. Darya är verksam både som solist och kammarmusiker i stora delar av Europa. Hon har gästat prestigefyllda akademier såsom Accademia Musicale Chigiana och Jiri Hlinka Academi och hon är en återkommande gäst vid den anrika Pablo Cassals festival i södra Frankrike. Hon har sedan 2018 sin bas i Stockholm.


Onsdag 24 juli kl 20.00 Fanny Källström & Sammy Schroderus Med inspiration från psalm, barock och jazz bygger Fanny Källström – fiol, och Sammy Schroderus – tramporgel och slagverk, en folkmusikalisk klangvärld med låten i centrum. Med kyrkorummets rymd som bakgrund får innerliga melodier och starka harmonier plats att flyga fritt i ett högtidligt och känslosamt möte med plats för ton och tanke.

Fanny Källström har sedan hon

började spela fiol haft både den klassiska musiken och folkmusiken som grund och inspiration. För tillfället studerar hon klassisk fiol vid Musikhögskolan i Malmö, men kommer ursprungligen från Härnösand. Fanny spelar med gruppen Duo Systrami som sedan starten 2013 turnerat flitigt runt om på nordens folkmusikscener. 2016 släppte det sitt debutalbum När isen går på det tyska bolaget Nordic Notes. Fanny spelar också tillsammans med flöjtisten Göran Månsson i projektet Oljansa, deras repertoar består av låtar från Medelpad och Härjedalen efter pipspelaren Olof Jönsson.

Sammy Schroderus har spelat piano så länge han kan minnas.

I hemstaden Umeå fattade han tidigt tycke för improvisatorisk musik. Detta intresse tog honom till Skåne för att studera jazz i Skurup, där han också kom i kontakt med folkmusiken. Nu studerar han på Musikhögskolan i Malmö och musicerar fritt mellan genrerna.


Onsdag 31 juli kl 20.00 Per Brudsten Orgelkonsert

program Johann Sebastian Bach (1685–1750) Toccata, adagio och fuga i C, BWV 564 Olivier Messiaen (1908–1990)

ur l’Ascension: 2. Alléluias sereins d’une âme qui désire le ciel Fridfulla hallelujarop från en själ som längtar till himlen.

Oskar Lindberg (1887–1955)

I denna ljuva sommartid

Joakim Andersson (f. 1990)

Nådenes gåvor i nödenes tid

César Franck (1822–1890)

Choral nr.2 i h moll

Per Brudsten född 1992 och

uppväxt i Härnösand, är organist i Härnösands domkyrkoförsamling. Per sjöng under uppväxten i domkyrkoförsamlingens gosskörer och han började spela orgel vid 11 års ålder. Per har studerat vid musikhögskolan i Piteå med Gary Verkade som orgellärare. Programmet för konserten består av verk av tre giganter inom orgellitteraturen och kröns med två av sin tids främsta orgeltonsättare från Sverige. I programmet ryms många olika sinnesstämningar, klangvärldar och ett brett dynamiskt spektra. Domkyrkans båda orglar kommer att ljuda!


VI TAR TACKSAMT EMOT KOLLEKT VIA SWISH 2018-06-03

Musikverksamheten: 123 198 95 32

www.svenskakyrkan.se/harnosand www.facebook.com/svenskakyrkanharnosand www.instagram.com/svenskakyrkanharnosand

Profile for Svenska kyrkan Härnösand

Sommarkvällsmusik i Härnösands domkyrka 2019  

Sommarkvällsmusik i Härnösands domkyrka 2019  

Advertisement