Page 1

i Christinae kyrka vĂĽren 2018


Lördag eftermiddag

TEMA: MENDELSSOHN

17 februari kl 17

SÅNGER UTAN ORD Karin Birgersson, piano Lars Storm, orgel

Vårens konsertserie inleds med en hyllning till Felix Mendelssohn Bartholdy. Vid tre lördagar kommer publiken att få lära känna den tonsättare som kallats för ”1800-talets Mozart”, bl.a. hans samtliga verk för orgel – en pelare i organisternas repertoar. På programmen står också några av de populära pianostyckena ”Sånger utan ord” (Lieder ohne Worte), kända körverk som den smäktande ”Hear my prayer” och älskade solosånger som ”På sångens lätta vingar” (Auf Flügeln des Gesanges). Karin Birgersson har som en av Västsveriges främsta unga pianister framträtt som solist och ackompanjatör i bl.a. Göteborgs konserthus och Sveriges Radio. Hedvig ­Eriksson är en av Alingsås skickligaste sångerskor och har vid flera tillfällen tidigare mött publiken i Christinae kyrka. Ulrike Heider verkar som kyrkomusiker i Haga församling (Göteborg) och har profilerat sig som en av världens främsta auktoriteter på musik från medeltid och renässans samt erhållit ett flertal priser som kördirigent.


10 mars kl 17

”INTE BARA BACH” Jonas Knutsson, saxofon Christian Spering, kontrabas

”HEAR MY PRAYER” Christinaekören Anna Gustafsson, sopran Lars Storm, orgel Ulrike Heider, dirigent

3 mars kl 17

”PÅ SÅNGENS LÄTTA VINGAR” Hedvig Eriksson, sopran Lars Storm, orgel

TEMA: MENDELSSOHN

24 februari kl 17

Två av Sveriges mest namnkunniga jazzmusiker, som spelat tillsammans i mer än 30 år i ett ändlöst antal skiftande konstellationer, ofta med utgångspunkt i jazz eller folkmusik. De två improvisationsmusikerna hade på varsitt håll påbörjat ett arbete med musik komponerad av Johann Sebastian Bach när de bestämde sig för att tillsammans närma sig denna ständigt närvarande storhet. Det har resulterat i ett konsertprogram med musik av Johann Sebastian ”som vi uppfattar honom” – originalkompositioner och fria improvisationer. Ett slags ”mindful music”, meditativ musik för stillhet och kontemplation.


17 mars kl 17

”ATT VARA MARIA” Christinae ungdomskör Christinae Voice Christinae barnkör Daniel Lindén, piano Margareta Andréasson, dirigent Samuel Ekstener, dirigent Inför Jungfru Marie bebådelsedag bjuder Christinae ungdomskör, barnkören och Christinae Voice in till en konsert, där människors relation till den kristna kyrkans viktigaste kvinnogestalt genom tiderna speglas. Ett program i ljusets och glädjens ton där mötet mellan Maria och ängeln Gabriel gestaltas i kyrko­rummet.

24 mars kl 17

”OLIKA RUM” Duo Daoda: Sara Korsgren Norrby, sång Lena Holst, piano, dragspel, sång. En innerlig och musikalisk berättelse som öppnar dörrar till livets olika rum. Sånger av Eva Dahlgren, Lisa Nilsson, Povel Ramel, Beppe Wolgers, Håkan Hellström, Evert Taube, Ted Gärdestad m fl. Sara och Lena har musicerat ihop sen musikhögskoletiden när tid och möjligheter funnits, dvs då och då. Därav namnet Duo Daoda. Sara Korsgren Norrby bor i Göteborg och är en ofta anlitad solist, körledare och inspiratör. Lena Holst bor i Västra Bodarna och är musikpedagog, musiker och estradör, känd inte minst för sina många barnföreställningar.


7 april kl 17

14 april kl 17

”MUSIKALISKA FRIHETER”

KOLONIEN med vänner

Ta det piano och gitarr med Tina Ahlin & Jonatan Stenson!

Anna Möller, fiol, sång Mischa Grind, slagverk, sång Arvid Rask, gitarr, sång Erik Rask, gitarr, bas, sång

Tina Ahlin och Jonatan Stenson är två mycket rutinerade musiker med åtskilliga turnéer och tv-­ framträdanden med flera av Sveriges största artister och musiker i bagaget. I den här konserten har de valt ut musik som andas både lust, passion och stillhet. Det blir favoriter från deras gemensamma samarbete med bl a Orsa Spelmän och svenska jazztoner av bl a Gullin och Färnlöf, varvat med egna kompositioner och filmmusik. Efter 20 års samarbete har de ett unikt uttryck med samsjungna röster, kromatiskt munspel, piano och akustisk gitarr – och alltid med humorn runt knuten. Ett genuint musikaliskt möte kring en gemensam förälskelse: musik!

Det ständigt aktuella folk-bandet från Järna har en gedigen meritlista som sträcker sig över genrer och gränser. Sedan starten 2010 har dessa fyra unga musiker släppt två album, en EP och spelat med en rad internationella artister. Ett flitigt turnerande har gett Kolonien en stor scenvana och en stark och medryckande live-närvaro. Till Alingsås kommer Kolonien tillsammans med tre vänner från sitt stora nätverk av folkmusiker från hela världen. Vi vet att Abdou Cissokho kommer från Senegal med sin 22strängade Kora för att dela med sig av genera­ tioners visdom från den västafrikanska Griottraditionen. Vilka fler som kommer är fortfarande hemligt men vi kan lova att detta unika musikmöte blir till en smältdegel av genresprängande gränslös folkmusik.


21 april kl 17

MALMÖ ­K AMMARKÖR Dan-Olof Stenlund, dirigent Lars Storm, orgel Som bekant var det förra året 500 år sen reformatorn Martin Luther den 31 oktober 1517 spikade upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg. Detta har firats på många håll i världen. Välrenommerade Malmö Kammarkör har utvidgat tiden för firandet – man firar ytterligare ett helt år – så också i Alingsås! På programmet står två av Bachs motetter, körverk med texter som på ett eller annat sätt har Luther att tacka för sin tillblivelse: “Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf” och “Singet de Herrn ein neues Lied” – ett riktigt mästarprov för kör och körledare!

28 april kl 17

”VÅREN KOMMER TILL VÅR FRÖJD” Christinae Voice, barnkören, flickkören och Christinae ungdomskör. Körledare: Samuel Ekstener, Emma ­Undemar och Margareta Andréasson. Som avslutning på terminens konsert­serie hälsas våren välkommen av Christinae ­kyrkas unga körsångare. I den färgsprakande musika­liska buketten hittar vi en medel­tida vårvisa, Ted Gärdestads ”Låt kärleken slå rot” och den sprittande ”Det som göms i snö kommer upp i tö”.


Orgelbrus – fredagar Lunchkonsert med några av Västsveriges främsta organister. Sänds i närradion 98,6 MHz. 19 januari Lars Storm 26 januari Robert Jenderman

2 mars 9 mars 16 mars 23 mars

Ulrike Heider Lars Storm, cembalo Samuel Eriksson Lars Storm

2 februari 9 februari 16 februari 23 februari

6 april 13 april 20 april 27 april

Karin Birgersson, piano Lars Storm, orgel Ulrike Heider Lars Storm Johanna Thür, cembalo

ulrike

karin

robert

lars

samuel

Lars Storm Lars Storm Karin Birgersson, piano Lars Storm, orgel Lars Storm

Ons & fre kl 12.00

Orgelsus – onsdagar Vacker och välklingande orgelmusik. Vid orgeln: Margareta Andréasson eller Samuel Ekstener. Efteråt serveras lunch till självkostnadspris i Christinaesalen.

johanna

Lunchmusik kl 12


Musikandakter lördagar kl 10.30

Januari 20 Varma vintertoner Ida Werner och Simon Magnussen, sång och gitarr 27 Sakralt och jazzigt i en salig blandning med Alingsås brasskvartett.

3 ”Let there be light!” Ungdomskören och Christinae Voice Körledare: Samuel Ekstener och ­Margareta Andréasson 10 ”Längtan efter ljus” Camilla Voigt musicerar tillsammans med medlemmar ur Jonsereds damkör.

Lördag kl 10.30

Musikprogrammen på lördag förmiddag varar ca en halvtimma. De medverkande är i regel sångare och grupper med anknytning till församlingen eller alingsåstrakten. Fika i Christinae­salen efteråt.

Februari

17 Alingsås manskör under ledning av Martina Gidstedt. 24 Anten och Stora Mellby kyrkokörer under ledning av Ulf Esborn.

Mars 3 ”Vakna först i sommartid” Kvartettsång med Ida Johammar, Hanna Levin, Per Helgesson och Jakob Linde. 10 ”Vad du vill” Musikal med Christinae flickkör under ledning av Emma Undemar.


24 Barnkörer från Lena församling och från St Pauli församling i Göteborg. Körledare: Emma Jenderman och Ingegerd Anderzén

April 7 ”Himlen är oskyldigt blå” Helene Ek Bane med sångelever. 14 ”Ska nya röster sjunga” Petra Dalin, Matilda Hagström och Emma Undemar 21 Vox Femina under ledning av Emma Undemar. 28 Christinae Teater Dramatiskt och tänkvärt, infall och utfall… av och med Christinae teater­grupp under ledning av Staffan Nattsén.

Lördag kl 10.30

17 Mariakören under ledning av Emma Undemar.

Maj 5 Misa Criolla Solanumkören och den chilenska gruppen Wira Cocha. Körledare: Ylva Björnstam 19 ”En vänlig grönskas rika dräkt” Christinaekören under ledning av Lars Storm.

Kör- och konsertverksamheten i samarbete med


Musikprogrammen i Christinae har alltid fritt inträde. De är en uppskattad del av församlingens verksamhet som möjliggörs genom din gåva vid utgången eller via SWISH, mottagare: 1235 808 373 Ange KONSERT i fältet ”Meddelande”. Tack för ditt bidrag!

Kontaktpersoner för musikverksamheten i Christinae kyrka: Lars Storm – kör, konserter tel 669 181 lars.storm@svenskakyrkan.se Margareta Andréasson – kör, musikandakter tel 669 178 m.andreasson@svenskakyrkan.se Lollo Konnebäck – konserter tel 669 115, 0705-256 647 lollo.konneback@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/alingsas

Brisell Axelsson grafisk form

Musiken berikar livet. Inte sällan­ger den uttryck åt våra innersta känslor och behov. Därför har kyrkan i århundraden varit en av de viktigaste miljöerna för musikskapande och musikupplevelser. Och därför är Christinae kyrka fylld av musik – musik­av olika slag, för olika behov.

Musik i Christinae kyrka Våren 2018 - Svenska kyrkan Alingsås  

Musik i Christinae kyrka -Våren 2018 Svenska kyrkan Alingsås

Musik i Christinae kyrka Våren 2018 - Svenska kyrkan Alingsås  

Musik i Christinae kyrka -Våren 2018 Svenska kyrkan Alingsås

Advertisement