Kristet Perspektiv - Nr 1 2018

Page 1

Svenska kyrkan i Alingsås • Hemsjö • Ödenäs • nr 1 • mars 2018

Att resa sig starkare KRISTET PERSPEKTIV 1• 2018

1


FÖR AKTUELLT PROGRAM .

Se vår hemsida eller ladda ner appen ”Kyrkguiden”. Du kan även scanna qr-koden med din mobil för att komma till vår hemsida.

Nr 1 • 2018 UTGES AV

bild: gustaf helsing/ikon

NärNär det det fruktansvärda fruktansvärda inträffar. inträffar. NärNär katastrofen katastrofen är ett är ett faktum. faktum. Ge människor Ge människor kraft kraft att att bli starkare bli starkare tillsammans! tillsammans! SMS:a SMS:a LIV till LIV72 till905 72 905 och ge och100 ge 100 kr eller kr eller swisha swisha till 9001223 till 9001223

Alingsås pastorat Box 325 441 27 Alingsås tel 669 100 alingsas.pastorat@svenskakyrkan.se ANSVARIG UTGIVARE

Katarina Egfors Härnring, kyrkoherde REDAKTÖR

Peter Ebbesson I REDAKTIONEN

NY SAMTALSGRUPP i Stockslyckekyrkan

Nina Jansson Lollo Konnebäck

”Livsstegen - 12 steg till inre hälsa” Måndagar kl. 18–19 (Öppen grupp, kom när det passar dig.) Samtalsgruppen utgår från boken ”Livsstegen – 12 steg till inre hälsa” av Olle och Fotini Carlsson. Gruppen vänder sig till dig som söker varaktig livsförändring. Metoden bygger på Anonyma Alkoholisters tolvstegsprogram, ett väl beprövat verktyg för att bryta missbruk, som har bearbetats för att gälla utmaningar i allmänhet. Ett unikt nytt självhjälpsprogram med rötter i tidlös andlig visdom som hjälper oss att växa och komma vidare i livet. Samtalsledare: Mikael Powidzki Casserblad. 0322-669 140, mikael.casserblad@svenskakyrkan.se

REDAKTIONSGRUPP I DETTA NUMMER

MEDITATIONEN har flyttat till Christinae kyrka

Efter många år i Stockslyckekyrkan flyttar meditationen till Christinae kyrka. Meditationen bygger på att varje människa kan närma sig livets innersta. Den är en form av bön utan tankar och ord, men med en vilja till relation med Gud. Meditationen har en riktning in emot Guds kärlek. Varje meditationstillfälle med tystnad, inleds med ett bibelord, en psalmvers eller ett annat citat. Därefter följer tystnad. Meditationen varar 20+20 minuter med en meditativ gång emellan. Vill man, är man med på båda sittningarna eller så går man efter den första. MEDITATION • 19.15 • Christinae kyrka Introduktion från 19.00. Ledare: Ingmari Gill och Tomas Lindskog. Varje torsdag fram till 31 maj med undantag 29 mars och 10 maj.

STJÄRNANS VÄG – appen för dig som gillar frågesport

Gillar du att utmana dig själv i frågesport? Då finns det ett nytt kul spel för dig. Under våren har Svenska kyrkan lanserat spelet ”Stjärnans väg”, en app med frågor om kristen tro. Spelet är ett quiz-spel där spelaren samlar skattkistor och artefakter. Varje artefakt har en koppling till kristen tro. Stjärnans väg är i första hand tänkt att vara ett redskap i konfirmationsundervisningen, men går lika bra att spela för den som vill utmana sig själv eller sin kompis. Spelet är gratis och finns att ladda ner som app i AppStore eller Google Play.

2

KRISTET PERSPEKTIV 1• 2018

Mikael Casserblad Matilda Hagström Sebastian Holmgren Katarina Egfors Härnring Conny Johansson Agneta Jonasson GRAFISK FORM

Margareta Brisell Axelsson TIDNINGEN DISTRIBUERAS

av Posten till alla hushåll i Alingsås pastorat VID UTEBLIVEN TIDNING

ring församlingsexp 669 100 TRYCK

WM-tryck, Alingsås OMSLAGSBILD

Emma Holmgren. Fotograf: Nikola Stankovic

Följ Svenska kyrkan Alingsås på Facebook och Instagram • facebook.com/svkalingsas • svenskakyrkanalingsas

www.svenskakyrkan.se/alingsas

På semesterresan till Grekland sommaren 2013 kände Emma Holmgren att något var fel. Lock för öronen, muskelryckningar i ansiktet, hög puls och domningar i benen var symptom som dykt upp under en tid.

E

MMA VAR 35 ÅR , arbetade som enhetschef för ett äldreboende i Borås på 75% samtidigt som hon studerade på halvfart, hon hade två ganska små barn och en man vars jobb innebar att han var borta hemifrån halva veckan. När det var dags för semester kände Emma ingen längtan efter resan de bokat. – Jag orkar inte åka på semester! Det var min enda tanke. Och redan på flygplatsen fick jag en ångestattack, något jag aldrig varit med om förut. Familjen kom i alla fall iväg på resan, men Emma kunde inte njuta av ledighet, sol och bad. Hon fick genomlida veckan med illamående, overklighetskänslor och en så enorm trötthet att hon knappt orkade gå mellan hotellrummet och poolen. Väl tillbaka i Sverige kände hon en stor lättnad över att vara hemma och att ha klarat av flygresan hem. Hon insåg dock att hon behövde söka vård, för hon mådde fortfarande eländigt.

EFTER BESÖKET på vårdcentralen var hon glad eftersom hon inte var utbränd. I journalen hade läkaren skrivit ”begynnande utmattningssyndrom” och det var ju inte alls samma sak, tänkte Emma. – Jag kopplade inte alls ihop min diagnos med det som min man hade sagt tidigare under våren, att jag var farligt nära utbrändhet. Och jag tänkte att jag skulle vara tillbaka på jobbet efter semestern, fyra veckor senare. Istället dröjde det ett år innan Emma var tillbaka i arbete igen. Det första halvåret präglades av kamp, stress och rädslor. – Jag gick hela tiden omkring med ångest som pyrde under huden. Inga jätteattacker, men oavbruten ångest. Jag tänkte att det

”Jag bär på fler rädslor men också ett annat lugn”

inte ”bara” kan vara utmattningssyndrom, utan något mer konkret fysiskt fel på mig. Jag trodde till exempel att hjärtat kanske skulle sluta slå, för hur skulle kroppen orka ha en så hög vilopuls dygnet runt? Samtidigt hade Emma svårt att släppa sin strävan att komma tillbaka till jobbet så snabbt som möjligt. Hon kände en stress över att hon var sjukskriven. Jobbet på äldreboendet var ju hennes drömjobb. Efter sex månaders sjukskrivning provade hon att arbeta igen, bara 25%, men tvingades backa. Så blev det ett halvårs sjukskrivning till och den här gången blev det istället en period av läkning och acceptans. – Jag tillät mig själv att vila och mycket av ångesten släppte. EMMA HAR ALLTID TYCKT om att skriva texter och sina dagboksanteckningar orkade hon fortsätta med regelbundet också under den akuta sjukdomsfasen, även om det inte blev varje dag. Samtidigt letade Emma efter information om utmattningssyndrom. Till slut hade hon samlat på sig massor av fakta och anteckningar. Tanken att skriva en bok om sina erfarenheter föddes. Sjukskrivningen avslutades, Emma begärde tjänstledigt för halvtidsstudier och skrev boken ”Våga vara rädd – En bok

om utmattningssyndrom” parallellt med att hon pluggade. Boken blev en stor framgång och har sålt i mer än 10 000 exemplar. FÖR ATT INTE BEHÖVA utsätta sig för signeringar, mässor och annat som ett etablerat förlag kan kräva, startade Emma ett eget förlag där hon gav ut sin bok. Idag arbetar hon heltid med att skriva och ge ut böcker. – Jag kan känna en sorg över att jag drabbades av utmattningssyndrom just när jag fått jobbet som enhetschef. Samtidigt vet jag inte hur min hälsa varit idag om jag fortsatt där. Emma betonar att hon är privilegierad som numera kan försörja sig som författare och förläggare eftersom det innebär att hon kan styra över sin tid och vila om hon behöver det. – Jag funderade länge på om jag ska sträva efter att bli som förut. Jag bär på fler rädslor och oro nu än tidigare, men har också ett annat lugn och är bättre på att vara i nuet. Jag har en acceptans för att jag både vill och trivs med att vara hemma i mitt hus och min trädgård. Vid mindre bakslag då jag känner av utmattningen kan jag numera vila i vetskapen om att det kommer att vända. Det är inte för evigt.

TEXT: NINA JANSSON BILD: NIKOLA STANKOVIC

KRISTET PERSPEKTIV 1• 2018

3


IDA SVENNINGSSON är född och uppvuxen i Floda, men sedan tre år bor hon med sin familj i Hemsjö. Hon är 15 år och går sista terminen i grundskolan. Ridning och körsång är viktiga beståndsdelar i hennes liv. Ida har tidigare haft en tuff skolgång, hon kände sig ensam och utfryst. Det har gjort att hon drabbats av psykisk ohälsa med ångest och en ätstörning. Idag är hon i slutskedet av sin behandling.

TINE FLODWALL, 46 år, har arbetat inom psykiatrivården sedan 1991. Hon arbetar nu på vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen i Alingsås. Tine levde som ensamstående tvåbarnsförälder efter sin skilsmässa 2002, en period som hon beskriver som tuff, med både psykiska och ekonomiska påfrestningar. Idag bor hon med maken Mikael, hans två döttrar och två egna döttrar.

4

KRISTET PERSPEKTIV 1• 2018

Hur kan man agera som medmänniska i mötet med någon som har bottenkänning? – Att förmedla hopp och att bära människors hopp när de inte orkar göra det själva är en mycket viktig del, menar Tine Flodwall. Monica Eckerdal berättar att ett sätt att förmedla hopp kan vara att röra vid någon, eller bjuda på en kopp kaffe. Eller, om man inte finns nära den andre rent fysiskt, lyssna noga och knyta an till något som hänt i den människans liv tidigare. – Oftast handlar det om att personen ska bli tagen på allvar och bli sedd. Som medmänniska gäller det att inte bli rädd när den andra signalerar hopplöshet. Ida Svenningsson fyller i med att det kan vara svårt att läsa av hur personen vill bli bemött, men att man inte ska vara rädd för att fråga. Att bara säga ”hur är det?” och på så sätt visa att man finns där om personen vill prata. – Människor kan förlora synen på sitt värde och behöva påminnas om att ”du är värdefull för den du är”, tillägger Tine. Ida instämmer. Hon tycker att stöttande ord, både i tal och skrift har varit betydelsefullt för henne. – Jag har haft en uppgift som gått ut på att varje dag skriva ner något som varit bra, som gjort mig glad eller som jag längtar efter. Det har fått mig att hitta saker

Under februari månad visades utställningen ”Kyss – en meditation i ord och bild över Höga Visan” på Christinae kyrktorg och en kväll talade konstnären och prästen Kent Wisti om erotik och sina tankar kring bilderna i utställningen.

H

Bottenkänning – en betydelsefull erfarenhet Att vara människa innebär lycka och glädje, men också att gå igenom svåra och jobbiga perioder. Det kan vara en skilsmässa, sjukdom, förlust av en anhörig eller något annat som gör att det blir tufft. Det kan bli en tid av ”bottenkänning”.

Kent Wisti: ”Höga Visan ett feministiskt fredsmanifest”

MONICA ECKERDAL är 57 år och arbetar som präst i Alingsås sedan två år tillbaka. Monica har tidigare under många år arbetat med tjänsten Jourhavande präst. Hon har en stor familj med två egna barn, maken Pers fyra barn och åtta barnbarn.

som jag uppskattar, men som jag inte tänkt på tidigare. Mötet med barnen under en måltid, lugnet i naturen, att bara sitta tyst och vila. Att finna glädje och återhämtning i det lilla, det har varit centralt för Tine under svåra perioder i livet. Vad innebär ”Att resa sig starkare”? – Det är något man gör HELA TIDEN, varje dag. Allt vi är med om, alla våra erfarenheter formar oss till de människor vi är. Vi blir aldrig färdiga, men i varje ny utmaning är vi rustade att ta oss an det på ett nytt sätt, säger Tine.

Monica menar att det handlar om att integrera de erfarenheter man gör, att man är samma människa, men att man mognat och lärt sig något. – Jag tycker vi ska se sårbarheten som en mänsklig tillgång och att den faktiskt är något som gör oss starkare. Det kan tyckas ambivalent, men så är det. Alla tre är eniga om att det finns en rädsla i samhället för att tala om psykisk sjukdom. Det är ett stort problem att det ses som skamfullt att ha drabbats. – Psykisk sjukdom får liksom inte synas. Det borde vara tvärtom, man borde sätta det i sitt CV och visa ”jag har tagit mig igenom detta”, säger Monica med eftertryck. Tine understryker att det är viktigt att se att man kan göra saker även om man mår dåligt. Att våga misslyckas innebär också att man kan få prova att vara modig. – Alla har rätt att leva sitt liv, att pröva och se vad det kan bli för just mig. Det finns ingen perfekt människa! säger Tine. – När jag var i 30-årsåldern gick jag in i väggen. Det var förfärligt när det hände, men nu ser jag det som en tillgång. I alla samtal jag haft som jourhavande präst har jag lärt mig hur utsatta människor är. Ibland drabbar en livet på ett så plågsamt sätt att man inte ser någon mening. Men finns det något litet att gripa efter så gör man det, säger Monica och jämför livet med en tango. – Ibland blir det så, ett steg framåt och två tillbaka. Men efter ett tag kan det också bli en annan dans.

AN BESKRIVER Höga Visan som Bibelns mest kontroversiella bok. – Det är en rebell som är höljd i dunkel. Det är erotisk lyrik som enligt vissa forskare ansetts vara suspekt och farlig. Ja, en del har även sagt att det borde vara 30-årsgräns för att läsa den. Med inspiration från Höga Visan har Kent gjort 15 målningar, vilka poeten Maria Küchen sedan fått sätta text till. Kents ambition med bilderna var att göra något som låg bortom heterosexualiteten och lyfta genusperspektivet som finns i Höga Visan. – Hur Höga Visan ska tolkas är ett mischmasch. Vissa forskare hävdar att det är en kvinna som skrivit till en annan kvinna. Så kan det vara, i vissa verser är det svårt att veta vem som är man och vem som är kvinna, vem som skrivit till vem eller om vem. Kent Wisti menar också att Höga Visan kan ses som ett feministiskt fredsmanifest.

– Höga Visan handlar om mänskliga relationer innan syndafallet. Alla texter speglar jämställdhet. Efter syndafallet kom tankarna om att kvinnan skulle åtrå sin man och han skulle råda över henne. Kent anser att det finns en skam att tala om sexualitet. Framförallt finns det en skam inom kyrkan att tala om sexualitet. – Det moraliska sättet att diskutera sexualitet på passar inte kyrkan. Jag ville försöka bryta den normen med att illustrera kristen erotik som även skulle passa i kyrkorummet, vilket jag inte tror någon gjort tidigare. De 15 bilderna i utställningen kan ses som suspekta och väcka både positiva och negativa känslor. – Meningen är att lyfta bort skammen och gå in i bilderna med våra egna tankar. Därför är målningarna i utställningen könlösa. Meningen är att vi ska kunna se oss själva i bilderna oavsett vilken sexualitet vi har. TEXT & BILD: PETER EBBESSON

KENT WISTI, präst, bildkonstnär och satirtecknare. Känd för sina satirteckningar i DN. Arbetar som stifts­adjunkt för mission. Nominerad som biskopskandidat för Göteborgs stift 2017. Medverkat i Lantzkampen i P1.

TEXT: NINA JANSSON BILD: LOLLO KONNEBÄCK

KRISTET PERSPEKTIV 1• 2018

5


PÅSKDRAMA och PÅSKVANDRING i Christinae kyrka

För den som vill uppleva någon av eller båda dessa påskberättelser finns det öppna visningar: Påskvandringen har öppen visning efter Taizémässan den 21 mars kl. 19:15. Påskdramat har öppen visning efter Passionsandakten den 28 mars kl. 19:15.

”Stilla veckan” kallas dagarna som föregår påskens drama med svek, förnekande, lidande och död. Under några kvällar får vi lyssna till historien om Jesu Kristi lidande. I år följer vi berättelsen enligt Lukasevangeliet. Under andakterna varvas textläsning med musik och det finns tid för bön och eftertanke.

Christinae kyrka Måndag 26/3 18.30 Tisdag 27/3 18.30 Församlingskåren Onsdag 28/3 18.30

Noltorpskyrkan Måndag 26/3 18.00 Tisdag 27/3 18.00 Onsdag 28/3 18.00

Hemsjö kyrka Onsdag 28/3 19.00

Ödenäs kyrka Måndag 26/3 19.00 Församlingskåren Tisdag 27/3 19.00 Församlingskåren Onsdag 28/3 19.00 Församlingskåren

6

KRISTET PERSPEKTIV 1• 2018

12.00 • Skärtorsdagsmässa Christinae kyrka Präst: Britt Grandin. 18.30 • Skärtorsdagsmässa Christinae kyrka Präst: Monica Eckerdal. Pastorsadjunkt: Patrik Hallgren. 19.00 • Skärtorsdagsmässa Hemsjö kyrka Präst: Anders Mulec. Musiker: Madeleine Wengblad. 19.00 • Skärtorsdagsmässa Stockslyckekyrkan Präst: Mikael Casserblad. Musiker: Björn Eriksson. Eva-Lotta Hultman, sång. 19.00 • Skärtorsdagsmässa Noltorpskyrkan Präst: Tomas Lindskog. 19.30 • Skärtorsdagsmässa Ödenäs kyrka Präst: Katarina Egfors Härnring. Musiker: Kristina Åström.

LÅNGFREDAGEN Fredag 30 mars

10.00 • Långfredagsgudstjänst. Stockslyckekyrkan Präst: Mikael Casserblad. Musiker: Björn Eriksson. Kyrkokören.

PÅSKAFTON Lördag 31 mars

23.30 • Uppståndelsemässa Ödenäs kyrka Präst: Monica Eckerdal. Musiker: Kristina Åström. Drama med ungdomsgruppen.

PÅSKDAGEN

11.00 • Påskdagsgudstjänst Hemsjö kyrka Präst: Anders Mulec. Musiker: Madeleine Wengblad. Hemsjökören och trumpetare. 15.00 • Familjegudstjänst Bälinge kyrka Präst: Monica Eckerdal. Pastorsadjunkt: Patrik Hallgren. Musiker: Johan Ivarson.

ANNANDAG PÅSK Måndag 2 april

11.00 • Emmausmässa Christinae kyrka Präst: Monica Eckerdal. Musiker: Samuel Ekstener. 11.00 • Högmässa Ödenäs kyrka Präst: Sofia Eriksson. Solosång: Johan Ivarson. Kyrkkaffe. Vandring från Hemsjö kl. 8.30. Upplysningar: Se hemsidan.

Söndag 1 april

10.00 • Påskdagsmässa Stockslyckekyrkan Präst: Mikael Casserblad. Musiker: Björn Eriksson. Kyrkokören. Roger Jacobsson, trumpet. Kyrkkaffe med knytkalas.

11.00 • Långfredagsgudstjänst Noltorpskyrkan Präst: Tomas Lindskog.

11.00 • Familjegudstjänst Christinae kyrka Präster: Britt Grandin och Patrik Hallgren. Musiker: Lars Storm. Alla körer. Gudstjänsten sänds i Alingsås närradio.

11.00 • Långfredagsgudstjänst Ödenäs kyrka Präst: Monica Eckerdal. Musiker: Margret Holmberg. Kyrkokören medverkar.

11.00 • Påskdagsgudstjänst Ödenäs kyrka Präst: Ann-Cathrine Kroon Sahlin. Kyrkokören. Trumpet: Lennart Johnsson.

11.00 • Långfredagsgudstjänst Hemsjö kyrka Präst: Anders Mulec. Musiker: Madeleine Wengblad. Hemsjökören.

11.00 • Familjemässa Noltorpskyrkan Präst: Tomas Lindskog. Musiker: Jannis Lundqvist.

Musik i påsk LÅNGFREDAGEN 17.00 Långfredagsmusik • Christinae kyrka Präst: Monica Eckerdal. Musiker: Lars Storm. LÅNGFREDAGEN 18.00 & 20.00 PÅSKDAGEN 18.00 ”Paradisi Gloria” • Landskyrkan Upplev påskberättelsen till rafflande dramatisk och ljuvligt vacker musik av Karl Jenkins. Medverkande: Körerna Angelus och Vox Femina och prästen Sofia Eriksson.

www.svenskakyrkan.se/alingsas

Att resa sig starkare

N

Kongo Brazzavilles första barnläkare. Redan i småskolan får han kontakt med den svenska missionen som uppmuntrar honom att studera och som också gör det möjligt. Läkarstudierna avlutas vid universitetet i Gabon och en enkel klinik sätts snart upp på Avenue Lenin, en sandig gata i Kongos huvudstad Brazzaville. Ett mikroskop för bakteriella diagnoser, några sjuksängar och skåp med medikamenter visar sig klara överraskande mycket. Många fattiga tar sig dit. De är utan pengar, men får behandling ändå. Ryktet sprider sig om den barmhärtige läkaren. Sjuka och sargade reser sig och får liv. Köerna och arbetsdagarna blir långa. Inbördeskriget kommer 1993. Vi får brev från Nestor. Kliniken är sönderskjuten. Alla inventarier borta. Familjen splittrad. Han vet inte riktigt var barnen befinner sig. Själv är han på väg till hamnstaden Pointe-Noire. Han vandrar till fots genom djungeln. Den täta urskogen ger honom skydd. Han berättar i brevet om hur han själv tar hand om sina såriga fötter i olika byar. Medicinalväxter han hittar under vägen blir till läkande omslag. Efter sex veckors vandring når han fram till kusten. Nedbruten. Mager. Sjuk. Några år senare möter några av oss honom igen i Brazzaville. Revanschlustan är påtaglig. Blicken klar. Ny klinik. Hustrun är död men de fyra barnen lever. Med hjälp från olika håll lyckas vi få ett nytt mikroskop och annan utrustning på plats. Snart är köerna långa igen till mottagningen. Jo, jag vet bättre än att romantisera mänskliga prövningar. Jag vet också att det finns prövningar som man inte reser sig ifrån. Men om man kan dela det som är svårt med någon kan bördorna ibland vara lättare att bära. I delandets och solidaritetens heliga handlingar uppstår syskonskap och därmed plats för andra erfarenheter och utvägar. Ibland också möjligheten att resa sig och komma igen starkare. Namnet på Svenska kyrkans internationella fasteinsamling i år kallas just ”Att resa sig starkare”. Det handlar om akut katastrofhjälp men också om vägar till utbildning och jobb. Tillsammans skapar vi nya möjligheter. Tack för just din gåva! ESTOR KIMBOUALA VAR

KATARINA EGFORS HÄRNRING

Kyrkoherde i Alingsås pastorat

KRISTET PERSPEKTIV 1• 2018

7

foto: lollo konnebäck

PASSIONSANDAKTER

Torsdag 29 mars

11.00 • Långfredagsgudstjänst Christinae kyrka Präst: Britt Grandin. Musiker: Lars Storm bild: stockslyckekyrkans miniorer

Även i år blir det påskdrama för skolklasser i Christinae kyrka. Som förra året är utgångspunkten några personer som inte alltid är de mest självklara karaktärerna i påskens berättelse. Vi får möta den romerska soldaten Felix Gladius som tillsammans med den romerska armén är på plats i Jerusalem för att hålla ordning. Sedan får vi träffa Nikodemus, Kajafas, Maria och Salome som alla får ge sin del av berättelsen om Jesus sista dagar. Påskdramat innehåller en blandning av text, drama och musik för att skapa en mångdimensionell bild av påskens evangelium. Påskvandringen är också tillbaka efter förra årets uppehåll. Formen är densamma som tidigare med en stationsvandring genom Christinae.

SKÄRTORSDAGEN

bild: stockslyckekyrkans miniorer

Påskens gudstjänster


Till alla i hushållet från Svenska kyrkan Alingsås, Box 325, 441 27 Alingsås

Tankestationer

LÖRDAG 7 APRIL 10.30 • MUSIKANDAKT • Christinae kyrka ”Himlen är oskyldigt blå” Helene Ek Bane med sångelever.

Tina Ahlin och Jonatan Stenson

17.00 • KONSERT • Christinae kyrka ”Musikaliska friheter” Ta det piano och gitarr! med Tina Ahlin och Jonatan Stenson.

LÖRDAG 14 APRIL 10.30 • MUSIKANDAKT • Christinae kyrka ”Ska nya röster sjunga” Petra Dalin, Matilda Hagström och Emma Undemar.

Kolonien

17.00 • KONSERT • Christinae kyrka Folkbandet Kolonien med vänner.

LÖRDAG 21 APRIL 10.30 • MUSIKANDAKT • Christinae kyrka Vox Femina under ledning av Emma Undemar. 17.00 • KONSERT • Christinae kyrka Malmö Kammarkör Dan-Olof Stenlund, dirigent. Lars Storm, orgel.

SÖNDAG 22 APRIL 18.00 • Mässan GLORIA av Tore W Aas • Hemsjö kyrka Hemsjökören och musiker. Dir: Madeleine Wengblad. 18.00 • GOSPELMÄSSA • Landskyrkan “Gospel är glädje”. Gospelmässa med Mariakören med flera under ledning av Sara Mjönes. 8

KRISTET PERSPEKTIV 1• 2018

Musik

av många slag erbjuds i våra kyrkor i vår. Välkommen du också!

LÖRDAG 28 APRIL

SÖNDAG 13 MAJ

10.30 • CHRISTINAE TEATER • Christinae kyrka Christinae teatergrupp under ledning av Staffan Nattsén.

18.00 • VÅRKONSERT • Landskyrkan Mariakören under ledning av Emma Undemar.

LÖRDAG 19 MAJ

Barnkören

17.00 • KONSERT • Christinae kyrka ”Våren kommer till vår fröjd” Christinae Voice, barn­kören, flickkören och Christinae ungdomskör.

SÖNDAG 29 APRIL 18.00 • ÖNSKA OCH SJUNG • Landskyrkan Önska dina favoritpsalmer så spelar vi. Präst: Sofia Eriksson. Musiker: Emma Undemar.

LÖRDAG 5 MAJ 10.30 • MUSIKANDAKT • Christinae kyrka ”Misa Criolla” Solanumkören och den chilenska gruppen Wira ­Cocha.

SÖNDAG 6 MAJ 17.00 • VÅRKONSERT • Ödenäs kyrka “Ljusa kvällar om våren” Nårunga kyrkokör under ledning av Claes Hilliges.

Nårunga kyrkokör

10.30 • MUSIKANDAKT • Christinae kyrka ”En vänlig grönskas rika dräkt.” Christinaekören under ledning av Lars Storm.

SÖNDAG 20 MAJ 18.00 • VÅRSÅNGSGUDSTJÄNST • Noltorpskyrkan Nya och gamla vår- och sommarsånger, med Noltorpskören, Puls, Mixen och kompgrupp.

Vox Femina

18.00 • VÅRKONSERT • Landskyrkan Vox Femina under ledning av Emma Undemar.

LÖRDAG 26 MAJ 18.00 • MUSIK I SOMMARKVÄLL • Hemsjö kyrka Hemsjökören under ledning av Madeleine Wengblad.

SÖNDAG 27 MAJ 18.00 • JAZZ I MAJ • Landskyrkan Jazzbandet WESING7 från Sjövik och Göteborg bjuder på jazzstandards mm.

Tisdag 3 april • 18.00 • Christinaesalen FÖRSAMLINGSKÅREN. Jonatan Hallgren, föreståndare för Hela Människan i Alingsås-Vårgårda. Tisdag 3 april • 18.30 • Noltorpskyrkan STORORDEN Söndag 8 april • 16.30 • Landskyrkan TANKEHÖRNA. Vad är sanning? Samtalsledare: Sofia Eriksson. Måndag 9 april • 18.30 • Hemsjö församlingshem LIVSKRAFT. ”Honungens väg – från blomma till färdig produkt.” Hemsjöbon Ingrid Evaldsson. Onsdag 11 april • 19.15 • Christinae kyrka TANKAR FÖR SJÄLEN. ”Att vara en del av den världsvida kyrkan.” Pastoratets internationella grupp ansvarar för kvällen. Torsdag 12 april • 19.00 • Christinaesalen AFTER WORK FÖR MÄN Lasse Hammar, tidigare pressfotograf visar bilder från ett svunnet Alingsås. Lördag 28 april • 11.45 • Christinae övre rum SKRIVARVERKSTAD. För både vana och ovana skribenter, en träffpunkt för den som önskar att skriva. Ledare: Nina Jansson. Torsdag 3 maj • 19.00 • Färgengården AFTER WORK FÖR MÄN Pilgrimsvandring med Monica Eckerdal. Avslutas med korv­ grillning om vädret tillåter. Söndag 6 maj • 16.30 • Landskyrkan TANKEHÖRNA. Svarar Gud? Samtalsledare: Mikael Casserblad.

www.svenskakyrkan.se/alingsas


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.