Page 1

PRÄSTKRAGEN LÄSVÄRDA BLAD FRÅN KLIPPANS PASTORAT

Inget är som väntans tider Legenden om

Lucia ger hopp

Vad gömmer sig i våra kyrkor?

Har du klimatångest? Recept & pyssel

Nr 4 DECEMBER 2019 – FEBRUARI 2020


Pastorsexpedition

Telefon: 0435-296 80 E-post: klippans.pastorat@svenskakyrkan.se Expeditionen finns vid S:t Petri kyrka, Vedbyvägen i Klippan. Våra öppettider: Mån, ons, tor, fre 08.30-12.00 samt tis 13.00-16.30. Postadress: Svenska kyrkan Klippans pastorat Box 2024 264 02 Östra Ljungby

Gravskötselärenden

Tis, ons, tors, kontorstid telefon: 0435-296 96. Kyrkogårdsexpeditionen ligger i Östra Ljungby församlingsgård, Byvägen 3 i Östra Ljungby.

Kontaktuppgifter

... till alla anställda hittar du på www.svenskakyrkan.se/klippan

LEGALA NYHETER

Döpta, konfirmerade, vigda och avlidna i Klippans pastorat hittar du på vår hemsida www.svenskakyrkan.se/klippan Om du inte har tillgång till dator så hjälper vi dig gärna och skickar en utskrift till dig.

FÖLJ OSS!

Vill du hålla koll på allt som händer i Klippans pastorat? Följ oss på Facebook, Instagram och vår hemsida! Facebook.com/Klippanspastorat Instagram/svenskakyrkanklippan www.svenskakyrkan.se/klippan

MÅ BRA MED KÖRSÅNG!

Visst mår du bra av att sjunga! Forskning visar att halten av oxytocin (kroppens ”må-bra”-hormon) höjs när du sjunger medan stresshormonet kortisol sjunker. Att sjunga i kör är dessutom socialt och ger energi. Gå med i någon av våra körer och prova själv! www.svenskakyrkan.se/ klippan/var-musikverksamhet

ÄR DU UNG, BOR I KÄLLNA OCH STUDERAR?

Nu kan du söka medel ur Elin och Olof Vennerstens fond. För att kunna söka ska du vara folkbokförd i Källna gamla socken och genomgå gymnasium eller högre utbildning. Ansökan ska sändas in senast den 6 december och innehålla uppgifter om sökandes ålder och folkbokföringsadress, personbevis samt beskrivning av målet med studierna. Välkommen med din ansökan! Ansökan sänds till: Olof och Elin Vennerstens fond c/o Klippans pastorat Att: Johanna Gredfors Ottesen Box 2024 264 02 Östra Ljungby

Foto framsida: Shutterstock

Kontakta oss gärna!


Tomas tänker Allt det här är fel. Jag borde inte vara här uppe. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss ungdomar för hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. ORDEN ÄR UR Greta Thunbergs tal till

VAR INTE RÄDD! Lita på Gud var budska-

världens ledare på FN:s klimattoppmöte tidigare i höstas. Starka ord som vill ge världen hopp genom att uppmana till förändring för livets skull. Hon vill, och många med henne, däribland jag, att politikerna ska fatta beslut som gör skillnad för många, för hela skapelsen.

pet då som nu! Lita till att Gud är nära i allt det som livet rymmer, lita till att Gud ger framtidstro och ny kraft i motgångar eller när orken tryter. Lita till Gud och gör skillnad där du är och på det sätt du kan.

Tomas Wassenius, kyrkoherde tomas.wassenius@svenskakyrkan.se

Samtidigt kan du och jag också göra skillnad på olika sätt. Så här i juletider kan vi påminna oss om att det är gemenskapen som de allra flesta av oss tycker är det viktigaste med julen, inte presenterna eller maten utan att få vara tillsammans. VI KAN GE VÅRT BIDRAG till ACT Svenska

kyrkans julkampanj som i år handlar om att ge alla flickor i världen rätt till ett värdigt liv.

Vi kan påminna oss om att den där första julnatten blev Gud människa, en av oss för att ge världen hopp, för att ge dig och mig hopp inför en oviss framtid. Läser vi sedan vidare i vår bibel om Jesus när han blivit vuxen så möts vi av en människa som gjorde skillnad, som inte talade tomma ord utan mötte människor, uppmanade till förändring OCH till tillit, till tro.

3


ADVENT & JUL

Inget är som väntans tider... VÅRT ADVENTSFIRANDE BÖRJADE EN GÅNG I TIDEN SOM EN ”JULFASTA”, en fasteperiod som i likhet med påskfastan var 40 dagar lång. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse. Under 1000-talet fick julfastan benämningen ”advent” och tiden sattes till fyra veckor. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma. Det är också nu Kyrkoåret börjar. Under mörka december lyser ofta adventsstjärnor i våra fönster. Stjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan, som visade vägen till Jesus den natt han föddes i ett stall i Betlehem för ca 2000 år sedan.

Här ser du ett litet urval av allt som händer i våra kyrkor under adventstiden. På vår hemsida hittar du kalendern med alla gudstjänster och andra aktiviteter.

Toner & Tankar

Julstämning med Småstadens vokalensemble

Toner & tankar har blivit en omtyckt tradition i vårt pastorat. Kefas Gospel, under ledning av Mattias Vad Jensen med musiker, bjuder på härlig gospelmusik och skön adventsstämning. Sångsolist: Elin ”EllyEve” Svensson. Präst: Tomas Wassenius. För att alla som vill ska få plats behöver man hämta ut biljett. Det kostar ingenting. Biljetterna finns på expeditionen vid S:t Petri samt på Klippans bibliotek. Söndagen den 8 december kl 17.00 och 19.30, i S:t Petri kyrka.

Välkommen denna tredje söndagen i advent att njuta av julmusik med Småstadens vokalensemble, under ledning av Kerstin Karlsson. Söndagen 15 december kl 17.00 i Riseberga kyrka

4


ADVENT & JUL

Julkonsert

Med G-kören och sångsolist Emely Grahn, under ledning av Anne Ferm. Efter musikgudstjänsten bjuds det på julfika i vapenhuset. Tisdagen 17 december kl 19.00 i Östra Ljungby kyrka

Julafton

Välkommen till kyrkan på julafton och fira julen i stämningsfull gemenskap. Kl 11.00 Vedby kyrka – Julbön för hela familjen. Petrikören medverkar. Kl 14.00 Källna kyrka – Julbön. Sångsolist Caroline Jaeger. Kl 23.00 Riseberga kyrka – Julnattsmässa. Sång och musik av Richard Wieland. Kl 23.30 S:t Petri kyrka – Julnattsmässa med stämningsfull musik. Kl 23.30 Östra Ljungby kyrka – Julnattsgudstjänst. G-kören medverkar.

Julottan

Morgonrodnadens gudstjänst firas i två kyrkor. Kl 07.00 Färingtofta kyrka, julotta med musik. Kl 09.00 Västra Sönnarslövs kyrka, julotta med musik. Medverkande i båda julottorna: Mats Calvén - tenor, Holger Pettersson - violin, Nils-Arne Åkheden - organist, Tomas Wassenius - präst.

Trettondagsmusik

Musikgudstjänst med Petrikören och musiker, under ledning av Lina Wijk Furali. Måndagen 6 januari kl 17.00 i S:t Petri kyrka.

5


JULINSAMLINGEN 2019

För ALLA flickors rätt

till ett värdigt liv Visste du att mer än… 780 miljoner människor över 15 år kan inte läsa. 2/3 av dem är flickor och kvinnor. 30 000 flickor, under arton år blir bortgifta 10 000 flickor könsstympas …varje dag. MILJONTALS FLICKOR I VÄRLDEN LEVER UNDER FÖRTYCK och utsätts för hot, våld och

övergrepp – bara för att de är flickor. Vi kan aldrig acceptera att fattigdom och normer ger flickor sämre förutsättningar för ett värdigt liv. Act Svenska kyrkan stödjer humanitära insatser och projekt över hela världen för att stärka flickor och kvinnors rätt till god hälsa, värdighet och makt över sitt eget liv. I julinsamlingen – som startar vid första advent och pågår till trettondag jul – kan du vara med i kampen för varje flickas rätt att kunna påverka sin framtid. Alla ska ha rätt att själv få välja med vem de vill leva sitt liv. Alla äger rätten att bestämma över sin egen kropp. Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter.

SWISHA DIN L JULGÅVA TIL 900 1223. TACK! 6


JULINSAMLINGEN 2019

Legenden om Lucia ger hopp

Legenden om helgonet Lucia bär på många viktiga budskap. Ett budskap handlar om att en flicka ska få säga ja till det hon själv vill. En flicka har rätt till sin egen kropp och sitt eget liv. Hon ska kunna skriva sin egen historia. Berättelsen om Lucia är en berättelse om förfärliga övergrepp. Lucia blev bortlovad för att gifta sig redan som ung flicka. När hon övertalade sin mor att bryta förlovningen, straffades hon genom tortyr och sedan till ett liv på bordell. Hon uppges då ha sagt att eftersom hon inte gav sig frivilligt skulle hennes kyskhet bestå.

Med kronor av ljus och morgon med sång, minns vi en flicka som levde en gång som inte fick vara, som inte fick rätt att leva sitt liv på sitt eget sätt. En flicka som dog, som dog för sin tro. Ett helgon som byggt över sekler en bro. För lucialegenden en myt? Mer än så. Den lär oss att nu är så som då.

Lucias motstånd väckte stor ilska hos omgivningen. Enligt vissa berättelser stack de ett svärd genom hennes hals, enligt andra stack de ut hennes ögon. Oavsett vilket våld hon utsattes för, så är en sak säker: Lucia straffades hårt för att hon trotsade samhällets normer.

I hela vår värld finns flickor idag som bara ska vara till andras behag, som inte får vara, som inte får rätt att leva sitt liv på sitt eget sätt.

Kanske är det just Lucias kamp för sitt liv, sin kropp och sin värdighet som gjort att vi idag firar henne med en stor ljushögtid. Att vi låter Lucia bli en symbol för ljuset i mörkret. Legenden om Lucia kan ses som en påminnelse om att värna alla flickors rätt att få bestämma över sina egna kroppar och kunna göra egna val. Tillsammans genom Act Svenska kyrkan kan vi ge fler flickor möjlighet att ta makten över sina egna liv.

Lucia lys upp det vi inte vill se. Lys upp allt det hemska som vi låter ske. Visa oss flickan, utsatt och rädd. Lys med ditt ljus så flickan blir sedd. Av Richard Wieland.

Luciagudstjänster i pastoratet

Välkommen att njuta av fina luciatåg med barn från våra verksamheter. Alla luciagudstjänster är torsdagen den 12 december. Ljungbyheds församlingshem kl 17.00. Östra Ljungby kyrka kl 17.00. Vedby kyrka kl 18.00.

7


RECEPT

MUMSIGA LUSSEKATTER - RECEPT FRÅN MATS STJÄRNEBLAD

Ingredienser till ca 35-40 bullar (välj gärna ekologiska råvaror om det är möjligt) 50 g jäst 1 sockerbit 2 dl strösocker 1½-2 påsar saffran 200 g smör 5 dl mjölk 125 g Kesella 1 ägg Drygt 1,2 kg mjöl (ca 18 dl) 1 tsk bakpulver 1 ägg russin ev pärlsocker

Tillsätt kesellan och ägget. Blanda till sist ner vetemjöl och bakpulver. Kör i matberedare tills det blir en smidig deg, det gör inget om den är lite klibbig. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Tag upp den på mjölat bakbord och dela den i mindre bitar och baka ut till önskade former. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin om du vill. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Om man inte använder russin kan man strö över lite pärlsocker om man vill. Grädda i mitten av ugnen på ca 225 °C i ca 5-8 minuter, beroende på hur stora bullarna är. Låt svalna på galler under bakduk.

Gör så här: Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i mortel. Smula ner jäst tillsammans med socker och den stötta saffran i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli ca 37°C. Häll över jästblandningen och blanda.

Lycka till!

8


KORSORD

B I L D:P I X A B A Y . C O M

LÄXAR UPP OMTANKE

.....

ETT BARN AV DAVI DS HUS

BIFALL I MADRID TIDIG SAMLING

SMÖRJMEDEL VATTENFORMAT

17/12 I ÖSTRA LJUNGBY KYRKA

REGNBÅGENS FÄRGER PROFET

INTERPRETEN

STÄMMA INGEN PÅ ISEN KONSTANT

OAVGJORT LÄNGST I NORR SILLTRUT BRÄCKLIG

STORT STYCKE

BANKTRÄD

OND SKRIVER RIDDARE UPP I MIO MIN MIO

KOSMETIKA STÄDA UNDAN

SYRE

GRANIT OCH GN EJS

EFTERKLANG SAMISK SÅNG

ALLIUM

BUMS

ELLIPTISK

SNURRIG I BOLLEN

EN SORTS RÅTTOR

SAND- FÖRPACK- PROFET I GT SOM HAV NING FÖRUTSADE JESUS ANKOMST VÄGER LÄTT

TITTA GERMANSKT SPRÅK

FÄRDAS

SAMTYCKE SPÖKLJUD

V IRRVARR

ZEBRAHONA INGA VISOR SES MED SE

VÄRMEKÄLLA

FÖRFÖLJA LÄGGA UPP ETT FÖRRÅD

HAL TYP

Julklappstips!

Vår receptbok med bröd, soppor och bakverk finns att köpa för 50:-. Alla intäkter från boken går till vårt lokala, diakonala arbete. Boken och flera andra presentartiklar finns på vår expedition. 9


Att göra skillnad JULEN ÄR HOPPETS TID. Vi påminns om barnet som föddes i ett enkelt stall för

över 2000 år sedan. Redan efter några dagar tvingades Josef och Maria med sin nyfödde son att bli flyktingar och ta sig till ett annat land. Vad hade hänt om den lilla familjen istället hade varit på flykt idag och sökt fristad i Sverige? Hade de känt sig välkomna? Hur hade vi tagit emot dem? Hur tar vi emot alla de ensamkommande flyktingar som kommer till oss idag? Vad kan vi var och en göra som kristna medmänniskor?

Har du liksom jag tänkt: Jag borde göra mer! Jag som har det så bra borde väl kunna vara mer generös? För min del landade dessa tankar i att jag idag har två killar från Afghanistan boende hos mig. Jag bor sedan många år själv i ett hus. Jag har en hyfsad inkomst och ett stabilt liv. Men jag har även gott om plats och tänker ibland att jag lever i ett överflöd.

en hjälp med boende i den kommun de går i skolan utan de riskerar att hamna i någon helt annan del av Sverige utan nätverk och vänner. Det tuffaste är dock att de inte har en aning om de kommer att utvisas eller får stanna kvar. Många av dessa ungdomar har varit i Sverige i uppåt fyra år men de kan inte planera för morgondagen. I detta läget kom jag in i en verksamhet där jag dagligen träffar dessa ungdomar. OFTA LÄSER JAG I SOCIALA MEDIER eller

i dagspressen, om hur människor känner sig otrygga när de möter invandrarkillar. Dessa killar hörs och syns, det är riktigt. Men de är oftast harmlösa, precis som våra ungdomar med svensk bakgrund. De flesta vill lära känna dig och de vill ha ett bra jobb, skaffa familj och bo i hus i ett vanligt villakvarter. Men hur ska de veta hur de ska bete sig, om de aldrig har varit i ett vanligt villakvarter eller hemma hos en vanlig svensk familj? Det är här du kommer in! Du kan precis som jag öppna ditt hem för en av dessa ungdomar. Det finns killar som bor i en bil eller de som bor några veckor i taget hos en kompis eller på platser vi inte ens vill tänka oss.

Under 2015, när det kom väldigt många ensamkommande ungdomar (främst pojkar) till Sverige från bl.a. Afghanistan, besökte jag förläggningarna i Trelleborg. Jag fick information om hur kommunerna arbetade med HVB-hem och om hur ungdomarna kartlades och placerades ut på olika skolor. Inte många av oss som har vuxit upp i trygga Sverige, kan sätta sig in i hur dessa ungdomar får kämpa för att anpassa sig och så snabbt som möjligt lära sig det svenska språket. När de dessutom fyllt 18 år ska de försöka klara sina studier, trots att asylprocessen inte alltid är klar, de inte har fått de fyra sista siffrorna i personnumret och ing-

10


ATT GÖRA SKILLNAD

Detta gör de för att de vill bo kvar på den ort där de börjat gå i skolan och där de fått kamrater och känner sig hemma. Jag har just nu två killar i mitt hem. Inte en enda gång har jag känt mig otrygg eller orolig. Tvärtom. De är ordentliga, hänsynsfulla och tacksamma. Vill jag ha hjälp med något ställer de upp. De berikar mitt liv.

jemedlemmar. De kommer och går som de vill, får ta hem kompisar och laga mat, tvätta och duscha när det passar dem. De har egna nyckar och ska hålla ordning efter sig i huset. Bestäm även en prövotid när det gäller hur länge de ska bo hos dig. Funkar det bra efter den tiden kan ni förlänga, men det är inte tänkt att vara hur länge som helst. Det är ju meningen att när asylprocessen har kommit längre ska de hitta en egen bostad och påbörja sina egna liv. Av hänsyn till killarna som bor hos mig väljer jag att skriva detta anonymt. Det ger mig en väldigt fin känsla att se att jag kan vara delaktig i att dessa ungdomar får en trygg plats under en svår period i deras liv. Det är inget olagligt att låta dem bo hos dig och du är med om att bidra till den bästa integration som tänkas kan. Du kan vara med om att göra skillnad!

VAD SKA DU TÄNKA PÅ om du nu funderar på att låna ut ett rum och andra delar av ditt hem till en av dessa killar? Ta en försäkring för ungdomen! Det kostar inte så mycket men är viktigt både för dig och honom. Räkna med extra kostnader. För mig är det kostnader för Internet, toapapper, vatten och el. Dessutom har jag fixat varsin damcykel till dem. Båda killarna köper sin egen mat, tvättmedel, toalettartiklar och kläder. De städar även sina egna rum. Gör klart redan från början vilka husregler som gäller. Hos mig bor de som famil-

Anonym klippanbo

Gymnasieskolan söker inackorderingsrum I olika situationer uppstår behov av inackorderingsrum för elever som går på gymnasiet. Det kan handla om – elever som av någon orsak inte har något boende, men vill klara skolan, – idrottselever från andra orter eller, – ungdomar där familjen flyttar men eleven vill gå färdigt skolan här. Inackorderingsboende är ett självständigt boende men under någon annans tak med de förutsättningar det för med sig. Tillgång till dusch och viss matlagningsmöjlighet behöver finnas. Har du möjlighet att hyra ut till en elev så kontakta Marlene Christenson på Åbyskolan tel 0435-284 31 eller 284 59

11


LILLHEM

Vad händer på ”nya” Lillhem? NYA LILLHEM ÄR TÄNKT ATT VARA EN öppen och kravlös plats för gemenskap för vuxna.

Dessutom ses vi här i samtal och möten, t ex Leva-vidare-grupp. Visst har det blivit fint?

Öppna Lillhem

Välkommen till en kravlös plats för gemenskap där kreativitet kan flöda och skapandet få plats. Eller så kan du ”bara vara” här. Varmt välkomna önskar Hannah, Jessica och Andrea! Måndagar kl 13.00–15.00. JULAVSLUTNING Julfest med musik och fika. Måndagen 16 december kl 13.00–15.00.

Den första träffen 2020 blir den 20 januari.

Samtal vid elden

Den 19/12 kl 18.00 samlas vi i Lillhems trädgård och tänder en lägereld. Vi tar med pinnbröd, du får gärna ta med korv eller något annat att äta och dricka. Vi har med gitarr för stämningens skull. Ingen anmälan behövs det är bara att dyka upp. OBS! Ta på dig varma kläder.

12


HÅLLBAR UTVECKLING

Har du klimatångest? Du är med och skapar den hållbara framtiden!

Många i Sverige är engagerade i klimatfrågan, oroliga över följderna av ett varmare klimat och vill göra förändringar i sin vardag för att som enskild individ bidra till omställningen mot en hållbar framtid.

Det som är bra för klimatet är bra för dig

Ofta upptäcker man att det som är bra för klimatet även är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande. Som att cykla korta sträckor istället för att ta bilen. Eller att äta en mer varierad kost genom att öka mängden vegetariskt och minska på köttet. Men det är inte lätt att göra rätt. Här är några enkla tips som kan göra skillnad. – Använd lågenergilampor i hemmet. – Välj miljömärkta varor när du handlar. – Lämna gamla och överblivna mediciner till Apoteket istället för att slänga dem i soporna. – Sortera dina sopor och förpackningar. – Ät mindre men bättre kött, öka mängden grönsaker och sluta slänga ätbar mat. – Låt bilen stå ibland och cykla eller ta bussen eller tåget istället. – Se över ditt sparande. Flytta pengarna från fossiltunga bolag till investeringar i förnybar energi och hållbara företag. – Konsumera mindre! Inför varje inköp du planerar, fråga dig om du verkligen behöver den här produkten. Tänk på att det inte är prylar som gör oss lyckliga, utan upplevelser och tid med nära och kära. (Källor: wwf.se, Miljöportalen)

13


3 e trett 28/1 Vecka 5 29/1

15.00 Gudstjänst på Ljungåsen

10.00 Gudstjänst i Riseberga kyrka

10.30 Gudstjänst på Åbyhem

17.00 Mässa i S:t Petri kyrka

10.00 Gudstjänst i Färingtofta kyrka 14.00 Mässa i Ö Ljungby kyrka

16.00 Mässa och dans till Juloratoriet i Källna kyrka

2/2 Kyndelsmäss

11.00 Mässa i S:t Petri kyrka

1/2

9/2 Vecka 6 Septueagsima

8.00 Morgonmässa i S:t Petri kyrka

14.00 Gudstjänst i Ö Ljungby kyrka

11/2 Vecka 7

19.00 Taizémässa i S:t Petri kyrka

15.00 Gudstjänst på Ljungåsen

14.00 Gudstjänst i Ö Ljungby kyrka

14.00 Gudstjänst i Källna kyrka

13/2

10.00 Mässa i Färingtofta kyrka

14.45 Gudstjänst på Ljungbygården

14.00 Gudstjänst Ljungbyheds församlingshem

11.00 Mässa i S:t Petri kyrka

17.00 Musikgudstjänst Livsstegen i S:t Petri kyrka

16/2 Sexagesima 20/2 Vecka 8 23/2 Fastlagssönd 25/2 Vecka 9 26/2

10.30 Gudstjänst på Åbyhem 18.30 Askonsdagsmässa S:t Petri kyrka

Fler aktiviteter hittar du i kalendern på vår hemsida. www.svenskakyrkan.se/klippan


18/12 19/12 22/12 4 sön i advent

10.30 Gudstjänst på Åbyhem 14.45 Gudstjänst på Ljungbygården

24/12 Julafton

9.00 Julotta i V Sönnarslövs kyrka

11.00 Julbön för hela familjen i 23.00 Julnattsmässa i Riseberga Vedby kyrka kyrka 23.30 Julnattsmässa i S:t Petri kyrka

10.00 Mässa i Färingtofta kyrka

25/12 Juldagen

14.00 Mässa i Gråmanstorps kyrka 10.00 Gudstjänst i Riseberga kyrka

14.00 Mässa i S:t Petri kyrka

26/12 Annandag jul

14.00 Mässa i S:t Petri kyrka

14.00 Nyårsbön i Riseberga kyrka

23/12 Vecka 52

29/12

17.00 Nyårsbön i S:t Petri kyrka

15.00 Gudstjänst på Ljungåsen

14.00 Julbön i Källna kyrka 23.30 Julnattsgudstjänst i Ö Ljungby kyrka

16.00 Musikgudstjänst i Källna kyrka

10.00 Gudstjänst i Färingtofta kyrka

7.00 Julotta i Färingtofta kyrka

31/12 Vecka 1 Nyårsafton

14.00 Mässa i S:t Petri kyrka

10.00 Mässa i Riseberga kyrka

14.00 Nyårsdagsmässa i Ö Ljungby kyrka

5/1

17.00 Trettondagsmusik i S:t Petri kyrka

10.00 Gudstjänst i Färingtofta kyrka 14.00 Gudstjänst i Ö Ljungby kyrka

1/1 Nyårsdagen

6/1 Vecka 2 Trett jul

11.00 Mässa i S:t Petri kyrka

19/1 2 e trett

12.00 Ekumenisk middagsbön i S:t Petri kyrka

14.00 Ekumenisk gudstjänst, Frälsningsarmén

14.00 Gudstjänst i Ljungbyheds församlingshem

14.00 Mässa i Ö Ljungby kyrka

17.00 Psalmsångskväll i Källna sockenstuga

14.00 Mässa i Källna kyrka

12/1 1 e trett

14/1 8.00 Morgonmässa i S:t Petri kyrka

21/1 Vecka 4

12.00 Taizémässa i S:t Petri kyrka 10.00 Mässa i Färingtofta kyrka

14.45 Gudstjänst på Ljungbygården

14/1 Vecka 3

23/1

11.00 Mässa i S:t Petri kyrka

16/1

26/1


Datum

11.00 Mässa i S:t Petri kyrka

Klippans församling

10.00 Gudstjänst i Färingtofta kyrka 17.00 Gudstjänst i Källna kyrka

Riseberga-Färingtofta församling

Häng upp som en väggkalender!

GUDSTJÄNSTKALENDER

1/12 Vecka 48 1 sön i advent

8.00 Morgonmässa i S:t Petri kyrka

14.00 Gudstjänst i Ö Ljungby kyrka

December 2019 – februari 2020

3/12 Vecka 49

17.00 och 19.30 Toner & Tankar i S:t Petri kyrka

17.00 Luciagudstjänst i Ö Ljungby kyrka

Östra Ljungby församling

8/12 2 sön i advent

18.00 Luciagudstjänst i Vedby kyrka 17.00 Luciagudstjänst i Ljungbyhed församlingshem 17.00 Musikgudstjänst i Riseberga kyrka

10.00 Gudstjänst i Färingtofta kyrka.

12/12 Vecka 50

11.00 Mässa i S:t Petri kyrka

19.00 Julkonsert i Ö Ljungby kyrka

14.00 Mässa i Ö Ljungby kyrka 15/12 3 sön i advent 17/12 Vecka 51


PERSONALNYTT Mitt namn är JESSICA GÖRANSSON och jag är vikarierande församlingskurator i Klippans pastorat. Jag finns på Sebastian Beckes tjänst fram till sommaren under tiden då Sebastian studerar. Jag är utbildad socionom och har arbetat inom socialtjänsten med olika uppdrag i flera kommuner de senaste 10 åren. Anledningen till att jag utbildade mig till socionom är att jag tycker det är otroligt intressant och lärorikt att få möta människor i olika situationer då det ger mig en viss förståelse för hur människor fungerar. Min dröm har under en lång tid varit att få vara en medmänniska för de som har behov av stöttning och vägledning i sina liv. Denna möjlighet har jag äntligen fått genom vikariatet som församlingskurator här i Klippans pastorat. I arbetet som församlingskurator har jag bland annat enskilda samtal för dem som har behov av detta. Jag arbetar under tystnadsplikt, vilket innebär att det som framkommer under samtalet stannar där. Jag är även delaktig i olika grupper som har träffar regelbundet där vi umgås och har trevligt tillsammans. På min fritid är mitt stora intresse sång och musik. Jag sjunger en del i kyrkan både som solist, men även som en del i en trio. Utöver det är jag sångerska i dansbandet Mixers sedan några år tillbaka. Jag är oerhört glad och tacksam över att ha fått möjligheten att arbeta som församlingskurator inom Svenska kyrkan, vilket jag så länge har önskat. Om jag får lov att säga det själv känns det som att äntligen komma hem efter 10 års sökande. /Jessica Varmt välkommen säger vi till JOHANNES LINDSUND som börjar som komminister hos oss den 1 februari. Vi kommer att få läsa mer om Johannes i kommande nummer av Prästkragen.

Tack till...

...EVA LAMBERTSEN som har gått i pension. Eva har jobbat flera år på förskolan Lillhem och sedan som kyrkvaktmästare. Vi önskar dig en skön tid som pensionär. 17


PÅ GÅNG I VINTER

Livsstegen

På mötet får du veta mer om programmet och berätta lite om dig själv. Har du ytterligare frågor kontakta: Ann-Sofie Söderström, präst 0435- 296 82, e-post: ann-sofie.soderstrom@svenskakyrkan.se eller Jessica Andersson, församlingskurator 0435-397 02, e-post: jessica. mm.andersson@svenskakyrkan.se

Tolv steg för oss som vill hitta vår väg i livet. Välkommen till självhjälpsprogrammet i S:t Petri.

Leva-vidare-grupp

Vi startar upp en ny Leva-vidare-grupp i vinter, för dig som har förlorat en nära anhörig. I Leva vidare-gruppen inbjuds du att vara med i en enkel och kravlös gemenskap, där det finns plats för dig, din sorg, dina tankar och tårar. Vi träffas 6 ggr med start 11 februari. Med Hannah Bok och Jessica Andersson. Kontakta vår expedition om du vill veta mer eller anmäla dig. Tel 0435-296 80.

Om Livsstegen Livsstegens program bygger på boken ”Livsstegen – 12 steg till inre hälsa” av Olle Carlsson med rötter i tidlös andlig visdom och AA:s tolv steg. I Livsstegen är de tolv stegen översatta till att gälla alla människor oavsett livsproblematik och har alltså ingenting med kemiskt beroende att göra. Livsstegen är ett program som framför allt består av ledarledda självhjälpsgrupper. Grupperna är till för alla oss som känner att livsproblem – stora som små – har gjort att vi har hamnat fel i tillvaron. Det kan bero på vantrivsel på jobbet, ett stukat självförtroende, ett destruktivt beteende som det är svårt att komma ur, relationsproblem eller maktlöshet inför livets stora frågor.

Mandalamålning

Vi målar in det nya året med mönster och färger som kommer till oss just då. Inga förkunskaper krävs. Anmälan till vår expedition, tel 296 80, e-post: klippans. pastorat@svenskakyrkan.se. Maxantal 12 stycken. Med Hannah Bok och Jessica Andersson. Torsdagen 16 januari kl. 13.30 – 15.30 på Lillhem.

Gruppen kommer att bestå av max 10 deltagare och 2 ledare, Ann-Sofie Söderström och Jessica Andersson. Gruppen möts 90 minuter en gång/vecka i 12 veckor. Vi startar måndagen den 3 februari 2020 kl 17.30–19.00.

Stilla rummet

Längtar du efter tystnad, närvaro och vill hitta ro och återhämtning? Tillsammans utforskar vi stillhet som redskap till andlig fördjupning. Med Hannah Bok och Andrea Olming. Vi ses på torsdagar kl 13.30 – 15.30 på Lillhem fr o m 23 januari. Ingen anmälan. Vi startar 13.30, ingen drop-in.

Vill du gå Livsstegen? Anmäl dig till expeditionen på telefonnummer 0435- 296 80. Ann-Sofie Söderström eller Jessica Andersson kommer sedan att kontakta dig för att boka in ett enskilt introduktionsmöte. 18


PÅ GÅNG I VINTER

Ekumeniska böneveckan 18-25 januari

Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation. Den genomförs samtidigt i 75 länder. Ekumeni betyder samverkan mellan olika kristna kyrkor. Temat för 2020 års bönevecka är ”De visade oss särskild omsorg”. Frasen kommer från Apostlagärningarna 28:2 och är en uppmaning att visa gästfrihet för människor på flykt. I Klippan kommer Svenska kyrkan tillsammans med Andreaskyrkan och Frälsningsarmén att bjuda in till olika träffar. 18 januari Kl 10.00 – 18.00 S:t Petri kyrka öppen för egen bön och ljuständning 19 januari Kl 14.00 Ekumenisk gudstjänst, Frälsningsarmén 20 januari Kl 18.30 Lovsång och bön, Andreaskyrkan 21 januari Kl 12.00 Ekumenisk middagsbön, S:t Petri kyrka 22 januari Kl 18.00 Meditation i S:t Petri kyrka. Har du inte varit med tidigare är du välkommen att boka en kort introduktion hos Andrea. Tel 072-544 35 64, e-post: andrea.olming@svenskakyrkan.se 23 januari Kl 12.00 Taizémässa, S:t Petri kyrka 24 januari Kl 12.12 Lunchmusik, S:t Petri kyrka 25 januari Kl 14.00 – 16.00 Öppen kyrka för bön och stillhet, Andreaskyrkan

Torsdagsfrukost

Lunchsoppa i Ljungbyhed

Välkommen att dela gemenskapen och njuta av en god frukost. Pris 20:-. Höstens sista frukost blir 12 december, sedan startar vi upp igen den 16 januari. Torsdagar från kl 9.00 – 11.00 i S:t Petri församlingshem

Välkommen i gemenskapen. Soppa, hembakat bröd och kaffe för 30:-. Tisdagen 4 februari kl 12.30 i Ljungbyheds församlingshem

Taizé - vad är det?

Lunchmusik i S:t Petri kyrka

Vi har taizé som tema i våra ungdomsgrupper just nu och kanske har du sett att vi har firat taizémässa i höst i S:t Petri kyrka? Det är en mässa inspirerad av kommuniteten i Taizé, Frankrike. Ledorden är enkelhet, tystnad, bön och sång. Sångerna är skrivna av bröder från kommuniteten och är enkla Jesusord som sjungs om och om igen. De kan sjungas i stämmor och på flera språk. Ett sätt att närma sig Gud och sig själv i en avskalad och varm gudstjänst. 23 januari kl 12.00 och den 13 februari kl 19.00 i S:t Petri kyrka.

Välkommen att njuta av en stunds skön musik. Vi serverar hemlagad soppa, nybakat bröd, vatten och kaffe för 50:-/person. Start kl 12.12. Fredagen 24 januari Fredagen 28 februari

19


KROPP & SJÄL

Kropp Tyst meditation

Meditation och heliga danser

Meditation är något av det bästa vi kan göra för vår inre harmoni. Unna dig en stunds stillhet och glöm vardagens stress och krav. Tillsammans mediterar vi i tystnad. Ingen anmälan krävs. Meditationen passar både dig som har varit med tidigare och dig som vill pröva för första gången. Ingen föranmälan behövs, men har du inte varit med tidigare är du välkommen att boka en kort introduktion hos Andrea. Tel 072-544 35 64, e-post: andrea.olming@ svenskakyrkan.se

I vår testar vi att kombinera Meditation och Heliga Danser i Ljungbyheds församlingshem. Meditation kl 18.00 och Heliga Danser kl 19.00–20.00. Ledare för meditationen är Andrea Olming och för Heliga danser Karin Fors. Du är välkommen att delta i en eller båda aktiviteterna. Onsdagarna 12/2, 19/2 och 26/2

Ljungbyheds församlingshem kl 18.00–19.00 Onsdagen 12 februari Onsdagen 19 februari Onsdagen 26 februari

Mässa och dans till Juloratoriet

Vi dansar och fördjupar oss i några danser koreograferade av Wilma Vesseur till musik från Bachs juloratorium. Danserna är enkla och kraftfulla och musiken medryckande. Under eftermiddagens lopp hinner vi både öva och njuta av danserna och texterna. De som inte dansat Juloratoriet tidigare ”bärs med” av dem som varit med förut och är lika välkomna! Vi övar i sockenstugan kl 13.00–16.00. Eftermiddagen kostar inget men ta gärna med något till fikat (kaffe/te finns). Anmälan senast 27 januari till karin.fors@telia.com Lördagen 1 februari kl 16.00 i Källna kyrka.

S:t Petri kyrka kl 18.00–19.00 Onsdagen 15 januari Onsdagen 22 januari Onsdagen 29 januari

Heliga danser i Källna

Vi dansar för glädje och gemenskap, rörelse och vila. Såväl nya som tidigare deltagare välkomna! Anmälan och information: Karin Fors tel 0703 63 44 62. Följande torsdagar 16/1, 13/2, 16/4 och 14/5 kl 18.30–20.00 i Källna sockenstuga

20


KROPP & SJÄL

& själ Yoga

Välkommen att vara med på yoga. Vi tränar avslappning, fokusering och kroppskontroll. Passar även dig som aldrig har provat yoga tidigare. Kom gärna 10 minuter före start. Ta med vattenflaska och gärna egen yogamatta om du har (annars har vi mattor för utlåning). Yogainstruktör: Sofia Sundquist. Präst: Andrea Olming. Ljungbyheds församlingshem kl 19.00–20.00 Onsdagen 15 april Onsdagen 22 april Onsdagen 29 april S:t Petri kyrka kl 19.00–20.00 Onsdagen 11 mars Onsdagen 18 mars Onsdagen 25 mars Onsdagen 1 april

Retreatdag i Vedby

En heldag där vi är tillsammans i tystnad, drar oss undan vardagens krav och hämtar ny kraft i stillhet. En dag med möjlighet till eftertanke, närvaro, stillhet, vandring, läsning och att landa i nuet. Anmäl dig senast 17 april till expeditionen, tel 0435-296 80 eller e-post: klippans.pastorat@svenskakyrkan.se. Kostnad: 150:(lunch och fika ingår). Ansvarig: Andrea Olming, präst. Lördagen 25 april kl 09.00 – 18.00 vid Vedby kyrka och kyrkstuga

21


PÅ GÅNG I VINTER

Vinterns caféer

VARMT VÄLKOMMEN TILL VÅRA CAFÉER. Vi börjar oftast med en andakt, sedan

börjar dagens programpunkt med paus för kaffe och hembakat. Kostnad 20:-. S:T PETRI FÖRSAMLINGSHEM, VARANNAN ONSDAG KL 14.00

4/12 Julsånger med PRO-kören. 18/12 Julbingo med trevliga priser och julfika. 22/1 Vi startar terminen med svängig musik med gruppen ”Två man kort” från Örkelljunga. 5/2 Kyrkbingo med fina priser. 19/2 Vår musiker Lina Wijk Furali lyser upp i vintermörkret med musikaliska överraskningar. 4/3 Eva Lambertsen lär oss taktil massage, en lugn och mjuk massageform för hemmabruk. LJUNGBYHEDS FÖRSAMLINGSHEM, VARANNAN ONSDAG KL 14.00

11/12 Jul, jul, jul! Julpyssel, julsånger och julfika. 15/1 Vi startar terminen med svängig musik med gruppen ”Två man kort” från Örkelljunga. 29/1 Kyrkbingo med fina priser. 12/2 Våra musiker Lina och Mattias lyser upp i vintermörkret med musikaliska överraskningar. 26/2 Eva Lambertsen lär oss taktil massage, en lugn och mjuk massageform för hemmabruk. ÖSTRA LJUNGBY FÖRSAMLINGSGÅRD, EN TISDAG I MÅNADEN KL 14.00

3/12 Jul, jul, jul! Julsånger med Viskören, julpyssel och julfika. 4/2 Eva Lambertsen lär oss taktil massage, en lugn och mjuk massageform för hemmabruk. Man kan köpa ett häfte med 6 biljetter för 100:-. De gäller som betalning till våra caféer och frukostar.

22


Foto: Joakim Carlström/IKON

DROP-IN-VIGSEL

Välkomna att gifta er på Alla Hjärtans Dag! STÖRST AV ALLT ÄR KÄRLEKEN och att fira den behöver varken kosta särskilt

mycket tid eller pengar. På eftermiddagen fredagen den 14 februari finns det möjlighet till Drop-in-vigsel i S:t Petri kyrka! Är det er tur nu?

Hur funkar det?

Fria till din partner, få ett JA, beställ hindersprövning och kom till S:t Petri kyrka mellan kl 15 och 17. Svårare är det inte. Vi ordnar präst, lokal, musik och vittnen. Gäster, bukett, högtidliga kläder är alla valfria och ni bestämmer själva hur ni vill göra.

Vad händer när vi kommer till kyrkan?

Prästen kommer att ha ett kort vigselsamtal med er. Ni får veta hur allt går till och ni får välja några saker som kan göras olika, bl a musiken. Vigseln sker när vigselsamtalet är klart och kyrkan inte är upptagen av någon annan vigsel. Om det är många par som vill gifta sig kan det bli lite väntetid.

Hur ansöker vi om hindersprövning?

Gå in på skatteverket.se och skriv in hindersprövning i sökrutan så hittar ni informationen och blanketten ni behöver. Handläggningstiderna kan variera så ansök så snart som möjligt!

Tänk på!

– Minst en av er ska vara medlem i Svenska kyrkan – Beställ hindersprövning i god tid och ta med den till kyrkan – Ta med legitimation och ringar! Har du frågor? Kontakta vår expedition, tel 0435-296 80. 23


Barn Sportlovskul

Polkagris-muffins

För barn i åk F–6. Kom och häng med oss en dag på sportlovet! Vi pysslar och leker tillsammans. Ta med kläder efter väder. Tid: 9.30 – 14.30. Ät frukost hemma, vi bjuder på lunch.

Ingredienser 50 g smält smör 1 ägg 1 dl socker 1 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 2,5 msk kakao 0,5 dl krossad polkagris 0,5 dl mjölk

Östra Ljungby församlingsgård 17 februari Ljungbyheds församlingshem 18 februari Vedby kyrkstuga 19 februari Anmäl ditt barn senast 10 februari till Cecilia. Tel 0435-397 06, mail: cecilia.agh@svenskakyrkan.se

Gör så här:

BARA SÅ DU VET:-)

1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Smält smöret och låt det svalna lite. 3. Vispa ägg och socker i en bunke i ungefär 2 minuter. 4. Krossa polkagrisarna. Bitarna ska inte vara för små. 5. Ta fram en ny bunke och blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och krossade polkagrisar i den. Häll detta i bunken med ägg och socker. Häll i det smälta smöret och mjölken. Blanda ordentligt. 7. Ställ ut 12 muffinsformar på en plåt. 8. Häll smeten i formarna. Var noga med att hälla lika mycket smet i varje form! 9. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.

Vuxen-barn-grupperna och pedagogisk verksamhet tar julledigt fr o m vecka 49. Övrig barnverksamhet slutar v. 50. Efter julledigheten startar all barnverksamhet upp vecka 3 igen. Vi fortsätter med våra populära julupplevelser för skolorna även i år.

Discokväll – 24/1

Kl 17.30 – 19.30 i S:t Petri församlingshem. För åk F-6. 20:- i inträde. Kioskförsäljning, godisregn, danstävlingar... Alla pengar går oavkortat till Julinsamlingen. Mer information om Julinsamlingen hittar du på sidan 6.

Barnverksamheten är gratis tack vare kyrkoavgiften alla medlemmar betalar. Tack! Vill du veta mer om vår verksamhet, gå in och titta på vår hemsida. www.svenskakyrkan.se/klippan 24


BARN

HJÄLP!

De vise männen behöver lite hjälp med sista biten fram till Jesus. Kan du hjälpa dem att hitta vägen?

Hur många av varje grej går de förbi längs den rätta vägen? Räkna och skriv rätt antal i rutan.

Denna sida får skrivas ut och kopieras så länge denna text är kvar. Mer gratismaterial (och en massa bra podukter, förstås!) hittar du på www.meandmyhousestore.com. Välkommen!

25


KYRKTIPS

Tips från kyrkovaktmästarna Vad får man absolut inte missa i Riseberga kyrka?

Vad får man absolut inte missa i Östra Ljungby kyrka?

Caroline Nilsson, Riseberga kyrka

Kenth Thomasson, Östra Ljungby

Målningarna i taket i kyrkan. (Men det är kanske ingen som har missat dem.) Sedan finns det också en minnestavla ägnad åt donatorerna Johannes och Anna Påhlsson. De donerade pengar till Riseberga kyrka. Det finns även ett porträtt av dem i kyrkan. Något som man kanske inte tänker på är att alla motiven på dörrarna in till bänkarna är olika. Titta på det nästa gång du är i kyrkan. Tavlan på kyrkoherden Samuel Arsenius som hänger på väggen inne i kyrkan. Han ligger begravd utanför kyrkan vid den stora ingången. Hans gravsten står där.

Jag tycker inte att man ska missa Klockaren från Östra Ljungby, en historiskt viktig person, vars gravsten man hittar till vänster om kyrkan. Från en väldigt fattig barndom lyckades Sven Rosenberg ta examen både som folkskollärare och organist. 1859 valdes Sven in som Riksdagsman och slog rekord i antal anföranden för en debutant. Rosenberg engagerade sig mycket i lokala frågor men framförallt i skolan och dess problem. Han blev folkskolans främste talesman och arbetade för ett enhetligt skolsystem i landet. 1867 tilldelades han guldmedalj av åttonde storleken ”För medborgerlig förtjänst”.

26


VILA FÖR BARNEN

Lugna rummet i Vedby INFÖR TERMINSSTARTEN 2019 bestämde vi oss för att göra ett lugnt rum i Vedby. Vi har gjort om ett förrådsutrymme till ett mysigt litet krypin. Barnen, precis som vi vuxna, har bra och mindre bra dagar. När barnen behöver få vara lite för sig själva eller om de behöver prata om något har vi nu ett rum där man bara kan vara.

Man kan lyssna på musik, läsa bok, prata hemlisar eller ta en liten vila. Inne i lugna rummet får barnen inte busa eller prata högt. De får vara max tre barn inne i rummet och barnen skriver upp sig på en tavla så att alla vet vem som är där. Barnen respekterar varandra och väntar på sin tur. Det ska vara en plats där de kan gå in, lägga sig bland kuddarna, ta med en ficklampa och bara mysa.

”Många barn är väldigt nyfikna på Gud och Jesus och att få utforska kring det.” Min förhoppning är att på något vis även använda detta rummet till att prata om tro och andlighet. Vissa barn tror på Gud, andra inte. Många barn är väldigt nyfikna på Gud och Jesus och att få utforska kring det. Jag skulle gärna vilja att det finns en plats där vi kan göra detta. Många barn uppfattar kyrkan som väldigt stor och lite skrämmande, framförallt om kyrkan är tom. Vi gör det enkelt, det ska vara enkelt att be, prata tro, tänka och bara vara. Sofia Nilsson, barnledare. 27


GE RIKTIGT VIKTIGA GE RIKTIGT GE JULKLAPPAR RIKTIGT VIKTIGA VIKTIGA JULKLAPPAR JULKLAPPAR

Allt du köper i gåvoshoppen förändrar människors liv. Välj mellan Allt köperviktiga i gåvoshoppen människors fleraduriktigt gåvor. Duförändrar får fina gåvobevis attliv. geVälj bortmellan som Allt du köper i gåvoshoppen förändrar människors liv. Välj mellan flera riktigt Du får fina gåvobevis att geatt bort somut julklappar till viktiga vänner gåvor. och bekanta. Du kan välja mellan skriva fleragåvobevisen riktigt gåvor. Du fina gåvobevis atthälsning. geatt bort somut julklappar till viktiga vänner ocheller bekanta. Dutryckta kan välja mellan skriva själv få får dem med en julklappar till vänner ocheller bekanta. Dutryckta kan välja mellan att skriva ut gåvobevisen själv få dem med en hälsning. gåvobevisen själv eller få dem tryckta med en hälsning.

GÖR SÅ HÄR: SÅpåHÄR: •GÖR Gå in svenskakyrkan.se/gavoshop. GÖR SÅi HÄR: Klicka vad du vill ge och antal gåvor. • Gå in på svenskakyrkan.se/gavoshop. in på svenskakyrkan.se/gavoshop. • Gå vidare och dina gåvobevis. Klicka i vad du välj vill ge och antal gåvor. Klicka imed vadoch du vill ge och antal gåvor. • Betala betalkort, internetbank eller Swish. Gå vidare välj dina gåvobevis. • Gå vidare och välj dina gåvobevis. • Betala med betalkort, internetbank eller Swish. • Betala med betalkort, internetbank eller Swish.

28


HAND-TILL-HAND HAND-TILL-HAND Ett nätverkHAND-TILL-HAND som vill stötta de behövande i Klippans kommun med omnejd. HAND-TILL-HAND Vi har utdelning av kläder, skor, hygienartiklar, husgeråd m m. Ett nätverk som vill stötta de behövande i Klippans kommun med omnejd. Ett Ettnätverk nätverk som som vill villstötta stötta de behövande behövande i iKlippans Klippansbåde kommun kommun med med omnejd. omnejd. Just nu är det många somde behöver vinterkläder, i barndamoch Vi har utdelning av kläder, skor, hygienartiklar, husgeråd m m. Viherrstorlekar. Vihar harutdelning utdelning av avkläder, kläder, skor, skor,lakan hygienartiklar, hygienartiklar, husgeråd husgeråd mmm. m. Även leksaker, och handdukar behövs. Välkomna till till vår vår lokal lokal vid Tingsgatan i iKlippan. Välkomna vid Tingsgatan Klippan. Välkomna Välkomnatill tillvår vårlokal lokalvid vidTingsgatan Tingsgatani iKlippan. Klippan.

Öppet tisdagar klkl14-16 och torsdagar torsdagarklkl16–18 16–18 Öppet tisdagar 14-16 och Öppet Öppettisdagar tisdagarklkl14-16 14-16och ochtorsdagar torsdagarklkl16–18 16–18

Har du saker du vill skänka? Välkommen hit under undervår våröppettid. öppettid. Har du saker du vill skänka? Välkommen hit Har Hardu dusaker sakerdu duvill villskänka? skänka?Välkommen Välkommenhit hitunder undervår våröppettid. öppettid. HAND-TILL-HAND är ett samarbete mellan följande organisationer: HAND-TILL-HAND är ett samarbete mellan följande organisationer: HAND-TILL-HAND HAND-TILL-HANDär ärett ettsamarbete samarbetemellan mellanföljande följandeorganisationer: organisationer: Värmestugan Värmestugan Värmestugan

Lions Club Klippan Lions LionsClub ClubKlippan Klippan

29


Du är inte ensam En gemenskap som bär

I Svenska kyrkan finns mötesplatser för att dela liv och tro, glädje och sorg, hopp och förtvivlan. Babysång, fritids, gudstjänster, körsång, yoga, samtalsgrupper, dop, vigsel, begravning...

Ett stöd när livet krisar

Svenska kyrkan ger stöd till människor i utsatthet och ensamhet. Vi erbjuder samtalsstöd när livet går sönder, när det otänkbara sker. Vi besöker gamla och ensamma.

En kyrka som gör skillnad

Svenska kyrkan står upp för allas lika värde, för medmänsklighet och rättvisa oavsett kön, ålder, sexuell läggning och trosuppfattning. Vi bidrar med bistånd och snabba katastrofinsatser runt om i världen. Dessutom har vi ett aktivt miljöengagemang för att möta de klimathot som finns mot vår jord.

Tack!

Det är ditt medlemskap som gör allt detta möjligt. Är du inte medlem men vill vara med? Kontakta vår expedition, tel 0435-296 80, e-post: klippans.pastorat@svenskakyrkan.se

Profile for svenskakyrkan7

Prästkragen nr 4 2019  

Läsvärda blad från Svenska kyrkan i Klippans pastorat.

Prästkragen nr 4 2019  

Läsvärda blad från Svenska kyrkan i Klippans pastorat.

Advertisement