Page 1

SPANNMÅL & VÄXT

NÖT

NYTT I KONCERNEN

NÖT

TIDNINGEN

foder

Fodermix och Svenska Foder fusionerar

#1 2018

Marknadsinformation Spannmål

X-Zelit ökar mjölkavkastning, foderupptag och fruktbarhet

Ett magasin för svensk lantbruksnäring Producerad av Svenska Foder AB

"

ArylexTM och ZyparTM

revolutionerande nyheter inom örtogräsbekämpning

Svenska Foders styrka: våra medarbetares engagemang

Carsten Klausen, VD

En realistisk dröm

mejeriet på gården

Svenska Foders bästa resultat på 3 år 1


TIDNINGEN Nr 1 • mars 2018 • Sedan 2003

UTGIVNING

Tidningen ges ut av Svenska Foder AB och distribueras i ca 14 000 ex till kunder, rådgivare, skolor, återförsäljare, anställda med flera. Tidningen ges ut 5 ggr/år. ANSVARIG UTGIVARE Johan Andersson johan.andersson@svenskafoder.se 010-130 29 84

INNEHÅLL

TEXTPRODUKTION Johan Andersson GRAFISK PRODUKTION Malin Hansen OMSLAGSBILD Helena Hägg säljchef nöt syd och Anne Persson säljare grisfoder - Svenska Foder. ÖVRIGA BILDER Svenska Foder AB, DLG och Colourbox, om inte annat anges TRYCK Sörmlands - Printing Solutions Katrineholm

ANNONSERING

Johan Andersson, 010-130 29 84 johan.andersson@svenskafoder.se

KONTAKTA OSS

marketing@svenskafoder.se

NÄSTA NUMMER

Nästa nr beräknas vara ute i v. 24 2018.

Följ oss p å facebook !

facebook .com/sve nskafode r

Vår och nya härliga utmaningar

Att våren kommer, det vet vi. Även om det känns långt till den när det är som mörkast, vet vi att snart kommer ljuset åter, snart luktar jorden, snart börjar allting växa. Där är vi nu. Jorden skall förberedas för sådd. Besluten vilken gröda som ska odlas var, är fattat sedan tidigare – det är nu det ska utföras. Det här är en intensiv period för dig som är lantbrukare. Oavsett om du har djur eller inte, är uppgiften tydlig och klar: att placera grödan i marken när tillfälle ges. Det handlar om planering och tajming. Båda är nödvändiga och beroende av varandra. Så är det med allt företagande. Hela tiden måste vi tänka en bit framåt för att ha en riktning. Samtidigt sysslar vi inte med planekonomi. Vi måste förändra oss när verkligheten ändrar sig. Vi kan inte vänta på att verkligenheten förändrar sig tillbaka - vi måste agera. På detta sätt jobbar självklart även vi i Svenska Foder. Lantbruksmarknaden har förändrat sig och idag är konkurrensen stenhård inom vårt segment. Det är bra. Det skärper våra processer. Vi blir bättre av det. Men det innebär att vi hela tiden måste läsa av marknaden. Det är vad du som lantbrukare efterfrågar, som vi måste möta på ett attraktivt sätt. Under några år har vårt resultat inte riktigt varit med oss. Då går det inte att köra på som förr, det är istället ett symptom på – en signal! - att något måste ändras. Förbättras. Vi har därför koncentrerat oss på kostnadsbesparingar under 2017 – det är den del vi direkt kan påverka. Framförallt har vårt fokus varit på våra frakter: infrakter, internfrakter och utfrakter. Med tanke på hur mycket volymer som fraktas inom lantbruksnäringen, och i vårt bolag, är det viktigt att söka de ställen, där vi inte är riktigt stringenta. 2017 blev därför mycket riktigt ett bättre år för Svenska Foder, resultatmässigt. Faktiskt det bästa på tre år (läs mer inne i Tidningen). Och 75 % av detta resultat kan tillräknas kostnadsbesparingar vi gjort under året. Vi har också sett volymökningar på flera områden, och vi är tacksamma för det förtroende du visat oss. Men vi vet att vi aldrig kan slå oss till ro. Om vi inte kan tillföra värde till affärerna vi gör tillsammans, kommer någon annan göra det. Och det vill vi inte. Vi fortsätter nu göra Svenska Foder till en vass och effektiv organisation. Ett företag som kan fatta snabba beslut och skapa innovationer som tillför dig något. Nu kör vi igång våren! Det betyder nya härliga utmaningar! Vi ses!

3041 0078 TRYCKSAK

TIDNINGEN

Nr 2 2017

Carsten Klausen - VD carsten.klausen@svenskafoder.se


Ser du avgörande skillnader för årets skörd?

Välkommen ut i vårvintern. Hur ser det ut därute på dina fält? Vilken skörd siktar du på och hur fångar du möjligheten att få högre skörd? Och hur mycket varierar det inom varje fält?

Att redan nu tänka igenom gödslingsstrategierna och planera för årsmånsanpassade kvävegivor lönar sig. Försök* visar på en genomsnittlig skördeökning värd 1 300 kr per ha. Men enda sättet att börja få ett hum om optimum är att gå ut på fältet och följa markens kvävemineralisering. Varmt välkommen in på www.yara.se för att se vilka hjälpmedel och produkter som gör dig träffsäkrare med kvävet. En strategi som bevisligen prickar in hög skörd, rätt proteinhalt, miljöhänsyn och lönsamhet i vått och torrt.

*Resultat från 25 försök under 2013-2015. L3-2290, Kvävestrategier i höstvete.

www.yara.se

3


INNEHÅLL

/svenskafoder

Nr 1 • mars 2018

3 6

8 10 11 12 14 16

LEDAREN Vår och nya härliga utmaningar

NYTT & NYTTIGT Nyheter och säsongsrelaterade produkter och tjänster

NYTT I KONCERNEN Svenska Foders bästa resultat på 3 år DLG tjänar betydligt mer pengar Fodermix och Svenska Foder fusionerar Grön "smiley" betyder kör!

SPANNMÅL & VÄXT Marknadsinformation Spannmål Tro det eller ej, nu är våren här!

GÖDNING 17 Lönsamt att kompletterings-

18

18

24

gödsla i maltkorn Kalk optimerar insatserna

VÄXTSKYDD 20 ArylexTM och ZyparTM revolutionerande

nyheter inom örtogräsbekämpning

22 24 28

Bakteriernas spännande värld En realistisk dröm - mejeriet på gården Glöm inte hygienen

VALL

NÖT 30 Hur möter vi A- och E-vitaminbristen på

32 34

marknaden? Svenska Foder och Hönryds Kvarn utökar samarbetet i Halland X-Zelit ökar mjölkavkastning, foderupptag och fruktbarhet

GRIS 36 Utnyttja potentialen med AminoBalans 37 YoghurLac - utnyttja potentialen HÄST 38 Nygårdens stuteri – Gör hårt arbete och

struktur till en konst

FÅR 40 Kvalitetsfår ger skinn med kvalitet

10

– på Skräppebo Gård

FJÄDERFÄ 42 Avena – för hönans skull KORSORDSVINNARNA 42 ... och facit 43 HITTA DIN NÄRMASTE SÄLJARE

TIDNINGEN

Nr 1 2018

4


Ny kontroll av örtogräs i stråsäd

Relax. It’s Arylex. • God effekt även under varierande temperaturer. • Kan användas under hela säsongen. • Snabb synlig effekt. • Verktyg för att både förebygga och bekämpa resistens. • Inga restriktioner vid val av efterföljande gröda. Relax because with Arylex™ Active, you’re always good to go.

Zypar

KONTAKT Darko Kosoderc 076-881 32 80 Dow AgroSciences Sverige

Använd alltid växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler. ® ™Trademark of The Dow Chemical Company (“Dow”) or an affiliated company of Dow.

5


NYTT & NYTTIGT Produkter och tjänster inom Svenska Foder-koncernen

Fodra din valp på rätt sätt En valp utvecklas i en rasande fart, både fysiskt och mentalt. Uppväxttiden är en period av intensiv tillväxt och detta ställer höga krav på utfodringen. Att tillgodose valpens näringsbehov ända från start lägger grunden till ett friskt liv. Det finns lika många åsikter om hur man ska utfodra valpar som det finns hundägare, och det finns mer än bara ett enda sätt att

göra rätt. Men det finns också många direkta missuppfattningar om valpar och utfodring vilket kan leda till tillväxtstörningar och andra problem, både på kort och lång sikt. En valp behöver mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund av samma storlek. Den högre energitätheten är en av egenskaperna som skiljer ett valpfoder från ett foder för vuxna hundar. En valps matsmältningssystem är, precis som resten av kroppen, inte fullt utvecklat ännu och därför är det viktigt att ingredienserna är lättsmälta. En hög smältbarhet är detsamma som ett bättre upptag

av näringsämnen i tarmen och detta bidrar också till en god magtarmhälsa. Foder för hundar som växer har en speciell sammansättning. Det är anpassat för de behov din hund har. Var rädd om din valp och se till att ni får ett friskt och långt liv tillsammans genom att ge valp- och tillväxtfoder.

Skydda din trädgård från rådjur

Växter och träd i din trädgård kan vara lockande för rådjur att äta, vilket kan ge stora skador på exempelvis stammar.

Med den naturliga lösningen Ecoprotect Stoppa Hjort/Rådjur kan du skydda din trädgård genom en osynlig doftoch smakbarriär som avskräcker djuren. Medlet kan användas både i förebyggande syfte, när problem uppstått eller under högsäsong. Stoppa Hjort/Rådjur är lätt att handskas med, skyddar både större och mindre områden samt är mer kostnadseffektivt i jämförelse med till exempel nät, el- och viltstängsel. Stoppa Hjort/Rådjur finns i våra Djur&Natur-butiker.

TIDNINGEN

Nr 1 2018

6


24mars

Följ oss på ! facebook

tur om/djurona facebook.c

Välkommen till Hönans Dag!

Våren är snart här och med den kommer solen och ljuset som är så viktigt för våra äggläggande höns. Lördag den 24 mars firar vi därför Hönans Dag med äggstra fina erbjudanden, aktiviteter och tävlingar i våra Djur&Natur-butiker. Håll utkik på djuronatur.se och facebook.se/djuronatur för mer information.

Praktiska produktnyheter för oss fjäderfäälskare

Nyhet !

Foder för alla typer av fjäderfän

Äggkartonger & äggfack

Hönsmüsli - Fullfoder för värphönan

Märkringar i mixade färger

Fågel Start, Fågel Multi, Fågel Växt och Värp Kombi i nya förpackningar! Finns nu i praktiska 3,3 kg hinkar med lock och handtag.

Spannmålsmix och näringsrika pellets i samma förpackning. Högt näringsinnehåll ger bra förutsättningar för livskraftiga höns, en god äggproduktion och näringsrika ägg. Finns i 15 kg säck och 3,3 kg hink.

Neutrala äggfack för 30 ägg och äggkartong för 18 ägg med snygg design på locket.

Märkringar med klickfäste. Mixade färger, blå, rött, grönt och gult. I 12 mm och 16 mm diameter.

Snäck- och ostronskal

cyan magenta

31.11.11

yellow black

Customer-

No.: 00

Nyhet !

Krossade snäck- och ostronskal för värphönans kalkbehov till äggskal i olika fraktioner. 1,25-2,5 m i 4 kg säck och 2,5-5 mm i 15 kg säck.

Nyhet !

Hitta din närmaste Djur&Natur-butik eller återförsäljare på www.djuronatur.se

7

MPP39-

00

Label Mo

dul 3918

Artwork

Nr.: 00


NYTT I KONCERNEN

Svenska Foders bästa resultat på 3 år 2017 blev ett mycket bättre år för Svenska Foder resultatmässigt. Faktiskt det bästa på tre år. Under året har man ökat sitt resultat med 40 miljoner jämfört med 2016 och hamnar på ett resultat före skatt på 48 miljoner SEK. De insatser man vidtagit handlar både om kostnadsbesparingar och ökade volymer inom olika produktområden.

Det finns ett flertal anledningar till det förbättrade finansiella läget i Svenska Foder-koncernen. Carsten Klausen, som åter tog över VD-skapet i Svenska Foder 2016 efter ett antal år i Tyskland, kan konstatera att det sällan är en enda parameter som lyfter ett bolag: -Man behöver alltid rannsaka och noga granska det man gör i ett bolag, konstaterar han. Omvärlden förändrar sig hela tiden och om man slår sig till ro kommer man snart finna sig omsprungen av kollegorna i konkurrerande verksamheter. Blir man självgod tappar man momentum och är snart långt efter.

-Vi har nagelfarit våra aktiviteter för att se hur vi kan förbättra dem och vässa dem gentemot våra konkurrenter, fortsätter Carsten. Vår styrka är just helheten i vår affärsmodell. Detta arbete har lett till att vi ökat våra volymer inom områdena Foder, Service, Växtskydd och Utsäde. -Detta är Svenska Foders styrka:

våra medarbetares engagemang och lojalitet. Vi har haft ett par år i uppförsbacke. Vi har stretat på. Men omedelbart då man kan konkretisera verksamheten och vart vi är på väg, tar engagemanget vid i vårt bolag. Det är mycket inspirerande att uppleva.

TIDNINGEN

Nr 1 2018

Ansvarstagandet, inom vilken funktion det än handlar om, är mycket stort.

Även inom Svenska Foders

dotterbolag ser man en positiv trend under 2017 som påverkat koncernens resultat. Man har också genom det nära samarbete med Fodermix man jobbat på, skapat mervärde till de svenska grisföretagarna – och har på så vis hittat synergier mellan bolagen, som ytterligare tydliggörs genom fusionen av Fodermix i mars 2018.

Till detta kommer ett skarpt

förhöjt kostnadsfokus under förra året, som också det har hjälpt till att förbättra årsbokslutet.

-75 % av vårt resultat handlar om kostnadsbesparingar vi har gjort under året. Vi har koncentrerat oss väldigt tydligt på våra frakter i bolaget – det har gällt såväl infrakter, internfrakter som utfrakter, berättar Johan Nordenblad, vice VD och logistikchef i Svenska Foder. Genom att se över hur vi beter oss både externt och internt, har vi hittat kostnader som inte tillför vår verksamhet något.

- Det har spetsat våra processer totalt i bolaget och gjort oss mer effektiva gentemot mot våra kunder, fortsätter Johan. 8

Under 2018 kommer fokus

fortsatt vara på konstadseffektiviseringar i hela koncernen - och på att skapa innovation och nya koncept för att driva på utvecklingen tillsammans med lantbrukarna.

-Vi kommer under

2018 att arbeta med att hitta nya samarbetspartners och förvärv av lönsamma bolag, säger Carsten Klausen. Dessutom kommer vi att finna fler synergier tillsammans med våra dotterbolag – samt med DLGkoncernens olika bolag, för att dra nytta av all den kompetens och de erfarenheter som finns här.

-Vi behöver inte uppfinna den ”dybe tallerken” mer än en gång. Det viktiga är att vi tillför det svenska lantbruket allt det som våra kunder efterfrågar: nämligen god service och produkter som levererar ett ökat mervärde, avslutar han.

Carsten Klausen VD Svenska Foder

Johan Nordenblad vVD & Logistikchef Svenska Foder


NYTT I KONCERNEN

Glada medarebetare. Fr v. Helena Hägg säljchef nöt syd och Anne Persson säljare grisfoder.

"

Svenska Foders styrka: våra medarbetares engagemang Carsten Klausen, VD

• Svenska Foders bästa resultat på 3 år • Resultat före skatt: 48 miljoner SEK • 75 % av resultatet handlar om kostnadsbesparingar

9


NYTT I KONCERNEN

DLG tjänar betydligt mer pengar Omsättningen på 65,3 miljarder kronor var på nivå med föregående år. DLG deklarerar 174,3 miljoner SEK till ägarna – den högsta nivån i DLGs historia.

Kristian Hundebøll, Koncernchef DLG

• DLGs intjäning ökar med 16 % • För första gången i DLGs historia överstiger den primära driften (EBIT) 1 miljard DKK • Rekordstor utdelning till ägarna på 174,3 miljoner SEK

DLG offentligör sitt hittills bästa bokslut med ett resultat före skatt på 991,3 miljoner SEK – en förbättring på 16 procent jämfört med förra året (851,6 miljoner SEK). Samtidigt passerade koncernens driftsresultat (EBIT) för första gången 1 miljard DKK.

Nyckeltal för DLG-koncernen (SEK): Omsättning, mia. kr.

2017 65,3

Resultat innan skatt (EBT), mio. kr.

991,3

Koncernresultat

765

Nettoresultat, DLG’s andel

619

Nr 1 2018

steg mot att nå vår målsättning i vår strategi ”DLG Leading The Way 2021”. Vi förväntar oss att vi skall genererera ytterligare tillväxt genom stora strategiska investeringar under de kommande 1-2 åren i Tyskland, Frankrike och Storbrittanien, säger Kristian Hundebøll.

För ytterligare information: Kristian Hundebøll, koncernchef, kjh@dlg.dk Jes Randrup, kommunikationschef, esr@dlg.dk

-Att vi har förmått öka intjäningen så markant – på samma omsättningsnivå som 2016 – beror på att vi har erövrat

1 336

Egenkapital avkastning (efter skatt), %

-Vi har således tagit ett stort

Samma omsättning, bättre lönsamhet

Primär verksamhet (EBIT), mio. kr.

Egenkapital, mia. kr.

TIDNINGEN

Framgången med resultatet beror framförallt på en fortsatt mycket positiv utveckling i koncernens tre tyska dotterbolag: HaGe, Deutsche Vilomix och Team inom företrädesvis Lantbruk, Vitaminer & Mineraler samt Service & Energi. Här ökade resultatet före skatt med 21% till 632 miljoner. (521,6 miljoner SEK). -Vi är mycket nöjda med årets resultat, som har mer än infriat våra förväntningar. Det gäller också våra finansiella nyckeltal. Vi skördar nu frukterna av de senaste årens målinriktade och framgångsrika omställningsprocess av DLG-koncernen, säger koncernchefen i DLG, Kristian Hundebøll.

marknadsandelar och förbättrat intjäningen inom koncernens tre huvudområden. Även de senare årens investeringar inom ägg- och fjäderfänäringen har gett en god avkastning, särskilt på den skandinaviska marknaden, säger Kristian Hundebøll.

2016 Primär

verksamhet 65,2 +13%

1 184 Resultat innan skatt 851,6 +16% 758 Resultat DLGs andel 493,7 +25%

6,9

6,6

15,04

15,6

10

Egenkapital +4%

-Det har varit ett bra år för DLG, säger Ole Christensen, COO i DLG-koncernen och ansvarig för lantbruksaktiviteterna. Bland annat har vår foderförsäljning har ökat, vilket är glädjande, eftersom det betyder att lantbrukarna har ett gott förtroende för oss som leverantör. På det ekologiska området tar vi ett stort steg fram och ökar med 28 %, och befäster vår marknadsledning. Ole Christensen COO DLG


NYTT I KONCERNEN

r ra e n o si fu r e d Fo a sk n e Sv h c Fodermix o Svenska Foder och Fodermix utvidgar nu det samarbete man haft genom åren genom att fullt ut fusionera verksamheterna. Efter att Johan Ocklind, VD Fodermix tillkännagett att han väljer att gå vidare mot nya utmaningar som VD för Vadsbo Mjölk och Vadsbo Växtodling, tillträder istället Carsten Klausen under våren – fortsatt VD för Svenska Foder – även som VD för Fodermix. Den tidigare VD:n för Fodermix, Gunnar Elvin, kommer att kombinera sitt engagemang i Vilofosskoncernen med uppgiften som platschef för Fodermix.

Under 2017 stärkte Svenska Foder och Fodermix sitt samarbete på den svenska marknaden med fokus på grisfodermarknaden. Detta gjordes för att på ett bättre sätt kunna möta och tillgodose kundens behov, med hjälp av de styrkor och den kompetens som finns i respektive bolag. I detta arbete har Fodermix VD Johan Ocklind varit en drivande och resultatinriktad aktör. När nu Johan Ocklind väljer att gå vidare mot nya utmaningar som VD för Vadsbo Mjölk och Vadsbo Växtodling, väljer bolagen att genomföra en fusion av verksamheterna. -Fusionen görs för att vi

bättre ska kunna möta lantbrukaren i hans verklighet, säger Carsten Klausen. Det är produktionsresultaten på den enskilda gården som Svenska Foder och Fodermix ska fokusera på. Om det så handlar om premixer, råvaror, koncentrat eller färdigfoder, är det viktiga att man

kan erbjuda hela den bredd och det produktsortiment som skapar lönsamhet hos kunden.

-För de professionella

kunderna är det nu Svenska Foders och Fodermix högsta ambition att vara värdeskapande och att deras upplevelser av kompetens och servicemindedness förstärks av fusionen, fortsätter Carsten Klausen. Säljarna och optimeringsavdelning på Fodermix kommer fortsatt att arbeta och utveckla konceptet med kundunika foderlösningar till varje gård. Kontaktvägarna kommer vara de samma oavsett om det gäller order, foderoptimering eller rådgivning. Den kompetens och det know-how som finns inom DLG-/Vilofosskoncernen ska fortsatt komma den svenska marknaden till nytta.

-Det utvidgade samarbetet är

vårt sätt att följa DLG-strategin ”DLG 11

Leading the way 2021” som man arbetar med totalt med inom koncernen. Det är bara genom att vi skapar värde för den enskilde professionella lantbrukaren, som vi rättfärdigar vårt agerande på lantbruksmarknaden.

Fodermix och Svenska Foder önskar Johan Ocklind lycka till med sitt nya uppdrag i Vadsbo Mjölk och Vadsbo Växtodling och ber att få tacka för det fina arbete han gjort i Fodermix. Nu går vi vidare genom att möta grisproducenternas behov med gemensamma ansträngningar.

Johan Ocklind, tidigare VD på Fodermix


NYTT I KONCERNEN

Fakta Kemikoll

Näsgård MARK Kemikoll är en tilläggsmodul till Näsgård MARK JOURNAL, Pro, Proxtra och MOBILE. Modulen visar bl a följande: 1. Om preparatet är godkänt i grödan vid aktuell tidpunkt. 2. Om mängd per behandling och mängd per år är godkänt. 3. Antal behandlingar i grödan. 4. Länkar till information om preparatet. 5. Lätt åtkomst till säkerhetsdatablad.

Grön ”smiley” betyder kör! Datalogisk, som utvecklar programlösningar för den professionella lantbrukaren på huvudmarknaderna Sverige och Danmark, kom med en riktigt spännande nyhet till årets Milamässa i Malmö. Per-Olof Klang som sköter försäljning och support för bolaget berättar om produkten.

-Vi presenterar i år vår

tilläggsmodul till Näsgård MARK JOURNAL, Pro, Proextra och MOBILE, säger Per-Olof Klang. Näsgård MARK Kemikoll förenklar och effektiviserar odlingen för lantbrukaren genom att hålla koll på vilka preparat som får köras ut i grödan och vid vilken tidpunkt.

-Genom att man har en

sprutjournal kan man enkelt få svar på om man får köra ut preparatet i grödan vid aktuell tidpunkt. Man får också svar på vilken mängd som skall användas per behandling och hur stor mängd som är godkänd per år.

TIDNINGEN

Nr 1 2018

Näsgård Mark Kemikoll

gäller växtskyddspreparat, växtnäring, mikronnäringsämnen och ensileringsmedel. I en alltid uppdaterad databas samlar alltså företaget all information kring dessa produkter, för att lantbrukaren enkelt och smidigt ska ha tillgång till informationen, då den behövs – på plats ute i fält. -Genom en enkel symbol, röd eller grön smiley, får du veta om det preparat du vill köra är tillåtet och hur det sprids bäst.

-Och inte minst har man säkerhetsdatabladen lättillgängliga – som lagen föreskriver. Istället för att ha dem utskrivna i en mängd pärmar.

-Det gör Näsgård Mark Kemikoll till en smidig och informativ partner i det dagliga arbetet på gården.

Per-Olof Klang Försäljning & support Datalogisk

12


NU ÄR DET TID FÖR HYGIENANALYS Missa inte hygienstatus på dina lagrade spannmåls- och grovfoderpartier Det har gått en tid sedan skörd och många partier ligger ännu kvar i lager. Detta gör att det finns risk för att hygienen har försämrats. Optilab har analyspaket för hygien i spannmål och grovfoder där förutom mögelstatus även lagringsduglighet kontrolleras. För varje analys bifogas ett utlåtande!

Läs mer: www.svenskafoder.se/s/optilab

Svenska Optilab • Sockerbruksgatan 38 • 531 40 Lidköping • Box 673 531 16 Lidköping • info@svenskaoptilab.se

13


växt

SPANNMÅL & VÄXT

Marknadsinformation Spannmål Vete

Vid den senaste USDA*- rapporten som släpptes den 8 februari i år, sänktes de globala vetelagren med 1,9 miljoner ton jämfört med rapporten som kom i januari. Lagren är jämfört med förra året vid samma tidpunkt 14,5 miljoner ton högre. Det är lagren i både USA och Europa som höjs eftersom exporterna går i ett långsamt tempo. Återigen höjs den ryska veteexporten och Ryssland säkrar sin position som världens största veteexportör. Ryssland ligger nu på 36 miljoner ton kontra 2016 när de låg på ca 27 miljoner ton. Kina noterar även de rekordskörd med volymer på 127 miljoner ton - det är 16 miljoner ton mer än förra året. Argentina har en torr och ogynnsam väderlek vilket gör att USDA förväntar en lägre produktion av vete på 2,8 miljoner ton. Det är torrt även i stora delar av USA – Kansas är en särskilt drabbad jordbruksstat. Priserna på Matif- och Chicagobörsen har stärkts lite de senaste veckorna. När det gäller Chicagobörsen är det valutan som orsakar fluktuationerna. En svagare dollar har stärkt USA:s konkurrenskraft

TIDNINGEN

Nr 1 2018

i handeln. Investerarna har korta positioner på fonderna i vete vilket medverkar till oro. Stänger investerarna sina korta positioner ökar andelen köpare i marknaden, och volymerna blir stora. Korrelationen med majsmarknaden stärker priserna på vetet eftersom fonderna har köpt stora volymer majs och har gått från en kort position till en neutral position.

kommit fram en del intresse. Det är dock inte många affärer som har blivit gjorda. Och prisnivåerna är knappast stabila. Oron ligger nu på väderleken – det har kommit mycket regn i Frankrike. Kommer detta påverka vårsådden? Och hur sent kommer vårsådden i så fall igång?

Raps

Marknaden i Europa bromsas för tillfället eftersom det kommer in mycket importerat biobränsle från framförallt Argentina. Det kommer även in en del australisk raps till Europa som håller priserna nere. Det som påverkar på det andra hållet, är att crude oil* har stärkts i pris.

Maltkorn

I skrivande stund har vi har sett en liten ökning på maltkorn i marknaden inför ny skörd 2018. Det som dels påverkar priserna är om intresset för foderkorn består. Både bryggerier och mälterier har tittat upp i marknaden och det har 14

Charlotte Lindén Ansvarig korn, havre, trindsäd och ekologisk spannmål Per-Arne Gustafsson Spannmålschef *USDA En gång i månaden släpper det Amerikanska jordbruksdepartementet sin WASDE-rapport (world agriculture supply and demand estimate) kallad USDArapport. Den innefattar även statistik och prognoser över världens produktion, avkastning, exporter med mera. Rapporten sammanställer världens jordbruksförsörjning och berör vete, raps, majs och soja. *Crude oil Råolja. De flesta ekonomier är beroende av produkter baserade på råolja som energikälla, så är därför är råolja i den internationella marknaden extremt känslig för politiska bråk, naturkatastrofer, och dollarns stabilitet.


Organisk gödning till vårbruket? Varför EkoNatur?

Välj oss!

Ekonatur levererar svensk fjäderfägödsel till dig för KRAV, ekologisk eller konventionell odling. Fjäderfägödsel lämpar sig till alla typer av grödor! Som helhetsleverantör optimerar vi transporter och bistår med alla typer av information och handlingar som myndigheterna kräver.

oss Kontaktaert! för off

Tycker du att fjäderfägödsel verkar intressant för din odling? Vill du veta om du kan bli leverantör till oss? Kontakta oss så gör vi affär! Vi erbjuder dig en väletablerad och flexibel organisation med fokus på kostnadseffektivitet.

Fördelar med fjäderfägödsel till växtodling? • Innehåller alla näringsämnen (förutom N, P och K - även makro och mikronäringsämnen). • Sänker kostnaderna jämfört med handelsgödsel. • Höjer långsiktigt mullhalten i jorden. • Mindre torkkänslig jord. • Bördigare jord. = En investering i din viktigaste tillgång i jorden!

• Ett fullgödselmedel i tiden •

• www.ekonatur.se • pierre.lindskog@svenskafoder.se

”Det finns stor potential för svampbehandling i korn. Vi såg fina effekter och höga merskördar med Ascra Xpro i vårkorn 2017” Marcus Pedersen och Lisa Rydenheim Bayer

Följ oss på Facebook

Så fungerar AscraXpro mot svampangrepp Se filmen på cropscience.bayer.se

Kontakta din rådgivare eller besök www.cropscience.bayer.se om du vill veta mer. Medlem i Svenskt Växtskydd. Använd växtskyddsmedel med försiktighet.Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler.

15


växt

SPANNMÅL & VÄXT

Tro det eller ej, nu är våren här! Den är här igen: våren, man kanske inte kan tro det, men nu tar allt återigen fart. Men det ställer krav på oss. Vad ska vi välja, hur ska vi lägga upp odlingen. Vi tycker naturligtvis att du ska prata med oss om det. Vårt utsädessortiment har målet inställt på lönsamhet - för en mängd olika förhållanden. Det viktiga är ju att knyta ihop affären för bästa resultat – genom att diskutera igenom saken med våra säljare, får du möjlighet att se vad som passar din verksamhet bäst. Här kommer vi med några tips. Fler hittar du på vår hemsida och i Nytt & Nyttigt om Växt och Spannmål. Nu kickar vi igång våren ihop!

Vårvete - Quarna

Quarna är ett vårvete med utmärkt kärnkvalitet, extremt hög proteinhalt och en falltalsstabilitet i särställning. Men sorten är inte bara sina goda egenskaper. Den innebär också en stärkt odlingskalkyl med en rejäl sortpremiehögst intressant i flesta delar i vårt område. Kolla med oss. Vi kontrakterar Quarna med 15 % proteinhalt istället för normala 13 %. Trots att du använder samma gödslingsstrategi som för annan vårveteodling, håller Quarna 2 % högre proteininnehåll än andra vårvetesorter. Det ger en verklig bonus.

Maltkorn - Catriona

Det är något attraktivt att odla till en kvalitetsprodukt som whiskey. Det är som inom alla kvalitetsprodukter, det gäller att råvarorna håller hög kvalitet.

Svenskt maltkorn har gott rykte och håller hög kvalitet generellt sett och därför är vår odling efterfrågad inom dryckesindustrin. Sorten Catriona har Svenska Foder arbetat med under många år. Just för att den naturligt håller en högre proteinhalt jämfört med andra maltkornssorter. Trots att avkastningen är något lägre än andra maltkornsorter, kan man få en likvärdig avkastning, eftersom kvävegivan inte behöver begränsas. De som odlat Catriona är väldigt nöjda med en rolig odlingsform med gott resultat.

Maltkorn - KWS Irina

Irina är till för hela Europa med mycket höga skördesiffror – men även i stora maltkornsodlande länder – såsom Danmark, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Irina har en otroligt fin stråstyrka, och har bra

Nyhet 2018!

DK Exception Dariot

resistensegenskaper mot sjukdomar som mjöldagg och nematodresistens. Intresset för Irina kommer såväl från Viking Malt som från de stora europeiska mälterierna.

Havre - Symphony

Havresorten Symphony är grynhavren som går såväl till den inhemska industrin som till export. Det är en långstråig, stråstyv, frisk sort med mycket hög kärnkvalitet. Dessutom har det god konkurrensförmåga mot ogräs. Symphony är en mycket stabil sort under olika förhållande och ger fina möjligheter till goda resultat på slutraden.

Två nya starka rapshybrider med hög avkastning!

www.scandinavianseed.se TIDNINGEN

Nr 1 2018

16


GÖDNING

Kompletteringsgödsla med Axan i ditt maltkorn. Det ökar din skördepotential.

Lönsamt att kompletteringsgödsla i maltkorn Det vore ju märkligt

om vi redan vid sådden skulle kunna förutse hur året kommer att utvecklas och hur stort kvävebehovet blir. Precis som i höstvete blir beslutsunderlaget för kvävebehovet större ju längre in i säsongen man kommer. Självklart ska man inte vänta för länge med att lägga sista givan, men om man gödslar lite i underkant av förmodat behov kan man komplettera om det visar sig att det behövs. De senaste tre årens försöksresultat visar tydligt att denna strategi fungerar.

-Resultatet blir bättre

om man sparar en del av kvävet från sådden till ett kompletteringstillfälle, säger Per Odell. Skörden och kväveeffektiviteten ökar och det lämnas möjlighet till anpassning efter årets och fältets förhållanden. Detta ökar också möjligheten att komma rätt i proteinhalt.

-Traditionellt är vi försiktiga med att lägga för mycket kväve till maltkornet. Och dessutom ofta rädda för att komplettera trots att vi misstänker att det borde göras. Men senare försök har visat att vi faktiskt inte behöver vara rädda för att just komplettera grödan.

I maltkorn ser det ut att vara i stadie 31-32 som kompletteringen bör ske.

-Därför är en komplett-

eringsgödsling en strategi som hjälper dig att nå resultat i din gröda, fortsätter Per Odell. Vår rekommendation är att lägga Kalksalpeter eller Axan. -Hör av dig redan idag, vi står redo, avslutar Per.

ekt ff e ! l Ful n 2018 a Nyhet! red Kalka med gödningsspridaren

Magnum 12 Granul

®

Magnum 12 Granul® är en unik kalkprodukt som består av finmald dolomitkalk som granulerats. Det ger många betydande fördelar som enkel spridning, snabb effekt och hög precision. Innehåll: kalcium 20 %, magnesium 12 %. Syraneutraliserande verkan: NV CaO 51 % Magnum 12 Granul® är en utmärkt kalcium- och magnesiumkälla. Tillåten att användas i KRAV-certifierad och ekologisk produktion.

Enkelt

Magnum 12 Granul® kan enkelt spridas med gårdens egen gödningsspridare vilket ger ökad flexibilitet. Du beställer hem i storsäck och bestämmer enkelt när du vill sprida.

Snabbt

Kalkpartiklarna i granulen är i genomsnitt mindre än i andra kalkprodukter vilket medför snabbare upplösning och omedelbar pHhöjning, vilket ökar tillgängligheten för grödan. Du får korrekt och snabb pH-justering av jorden, vilket ger maximalt utnyttjande av dyrare gödningsmedel.

Precision

Kalka utifrån din markkarta med GPS-styrning för ett jämnt pH över fältet. Du uppnår då ett ekonomiskt och biologiskt optimalt resultat genom bl.a. jämnare gröda och kvalitet.

Björka Mineral AB c/o Omya AB Telefon: 040–206 700

Kontakta din växtodlingssäljare för mer information!

17

växt


växt

GÖDNING

Kalk optimerar insatserna

TIDNINGEN

Nr 1 2018

18


GÖDNING

Mats Rydberg är försäljningschef för norra Europa i företaget Omya, med fokus på den agrara näringen. Mats påminner oss om hur mycket kalkningen betyder för skördeökning och lönsamhet i odlingen.

Generellt sätt är vi idag

mycket sämre på att kalka våra marker än tidigare, bara femtio år tillbaka i tiden - även om medvetenheten om vikten att kalka har förbättrats. Att inte se till att pH:t i marken är optimalt, hämmar tillväxt och skörderesultat. Det minskar också gödseleffektivitet och motståndskraft mot sjukdomar och vi ser en sämre struktur på våra jordar.

-Den direkta verkan

i att kalka våra marker är såklart att vi förbättrar pH-värdet och ökar näringstillskottet, säger Mats Rydberg. Vi ser också en omedelbar ökning av aktivitet hos maskar och mikroorganismer. Men vi har också fördelen i att jorden blir porösare och kan magasinera vatten på ett bättre sätt, dessutom blir det en mer lättbearbetad, välmående jord, som är luftigare och torkar snabbare på våren.

-Därför är målet att alltid propagera för att kalka jorden. Kalken ska i backen. Behovet är stort. Förrådskalkning måste göras. Men det är viktigt att klargöra att det finns olika sätt kalka sin jord. Försurningen av jorden börjar uppe i markytan, vilket innebär att ju längre ner vi i jordlagret vi kommer desto mindre surt är det. Det här beror på ett antal parametrar. Den organiska upplösningen försurar jorden liksom kväveanvändningen samt urlakning. Även själva grödans tillväxt ser också till att det skapas en försurning i jorden. -I generella tal kan man säga att dessa parametrar skapar ett kalkbehov på mellan 5-600 kg per år.

och då. För att plantan få bästa möjliga förutsättningar, bör såbädden hålla rätt pH. Man kan uppnå 100 % NPK-effekt genom att se till att pH:t är 6,5. Genom att korrigera jordens pH-värde med kalken får man ut maximal effekt av NPK-givan.

-Tappar du 20% av effekten på

din NPK-gödning, vid ett pH på 6,0 vad innebär det för kostnad för dig då? Det är här de produkter som Omya tagit fram kommer in i bilden.

-Det är alltså både enkelt att få ut och exakt i sin effekt. Genom att du kan köra produkterna med din gödselspridare, har du möjlighet att snabbt komma ut. Mikroniserad och granulerad kalk som är idealisk för snabb pHjustering på vall, betes eller åkermark. Kalken är anpassad i kornstorlek för spridning med konventionella gödselspridare.

-Det vi i Omya sysslar med är att leverera produkter som du som lantbrukare enkelt kan komma ut med, och som du får full effekt med samma år du sprider dem samt kan lägga ut med hög precision, konstaterar Mats Rydberg. Med en GPS-markkarta kan du enkelt avgöra var behovet på dina arealer finns för att kunna lyfta skörden på dessa svagare jordar – och på så vis få ett jämnare fält.

Tre produkter som finns i vårt sortiment!

-Vi har tagit fram en granulerad

Full effekt år 1 vid lågt pH-värde.

kalk som består av ett kalkmjöl på mellan 0-0,2 mm, fortsätter han. Det här innebär en högre lättlöslighet. Eftersom kalk löser sig bäst ju mer sur jorden är och eftersom kalkmjölet upplöses väldigt mycket snabbare på grund av det fina mjölet, jämfört med den kalksten som har lite grövre partiklar, ser vi en omedelbar effekt på insatsen.

Omyas granulerade kalk

reagerar till 100% år ett, den ger effekt direkt i såbädden, och den kan ges i växande gröda på 36 meter för bete och vall. Den kan även spridas tidigt på våren, utan några som helst restriktioner.

För att då kunna ta de riktigt höga skördarna är det då inte tillräckligt med att förrådskalka någon gång då 19

• Magnum 12 Granul

Numera Kravgodkänd produkt idealisk för pH-justering i dina marker speciellt vid magnesiumbrist. • Calciprill S14

För vall och bete samt vid svavelbehov. • Omya Calciprill

Kom ihåg:

• • • •

Generell giva för Omyas granulerade kalk är en storsäck per 2 hektar. pH-värdet i markytan är alltid lägre än snittet i jordanalysen. Maltkorn vill ha minst pH 6,5 upp till 7,5 i ytan. Ofta är det dock kring strax över 5. Enkelheten att komma ut är det som gör den granulerade kalken effektiv: du har själv spridaren och kan köra när det passar dina jordar.

växt


växt

VÄXTSKYDD

Arylex och Zypar TM

TM

revolutionerande nyheter inom örtogräsbekämpning

.

Utifrån ett historiskt perspektivt har vi i norra Europa alltid varit längst bak i kön när det har varit tal om introduktion av nya aktiva substanser och produkter inom växtskyddsbranschen. Våra odlingsarealer är förhållandevis små i jämförelse med t.ex. Frankrike, Tyskland, östra Europa för att inte tala om Nord- och Sydamerika.

Men i och med Dow

AgroSciences lansering av den nya verksamma substansen ArylexTM (halauxifen-methyl är dess riktiga kemiska namn) under 2017 och produkter innehållande den så har helt plötsligt vår del av världen blivit en del av den första vågen av lansering och introduktion.

När ZyparTM godkändes av

Kemikalieinspektionen i november 2016 så var Sverige fjärde land i Europa efter Danmark, England och Norge som fick Arylexinnehållande produkt registrerad för användning – vi är verkligen i framkant! Den första ArylexTMprodukten blev registrerad i Kanada 2015.

Vad är då ArylexTM och

vad har den att tillföra till det svenska lantbruket? ArylexTM tillhör gruppen arylpicolinater som är en del av de syntetiska auxinmedlen där vi bl.a. finner andra substanser som Dow AgroSciences utvecklat: fluroxipyr, klopyralid, aminopyralid m.fl. ArylexTM skiljer sig dock avsevärt från övriga syntetiska auxinmedel genom sin breda effekt och framförallt för att inte vara beroende

TIDNINGEN

Nr 1 2018

av temperatur. Som exempel så kan nämnas att klopyralid behöver > 12o C, fluroxypyr > 10o C , aminopyralid > 5o C och MCPA < 12o C.

Som nämnt tillhör Arylex

gruppen av s.k. auxinhämmare vilka bl.a. bekämpar och förhindrar uppkomst av ogräs som är resistenta mot framförallt s.k. ALS-hämmare (SU- eller lågdosmedel). Resistent våtarv, dån, blåklint, vallmo, jordrök, målla, näva m.fl. är arter som det i Europa finns dokumenterade fall av ALS-resistens av. I Sverige har vi konstaterad resistens bl.a. i arterna våtarv, dån, vallmo och målla som samtliga nu kan bekämpas med ArylexTM under våra unika nordiska klimatologiska förhållanden med kalla och ostabila perioder på våren då ogräsbekämpningen ska utföras.

Ett annat kännetecken

för ArylexTM är den snabba verkan med snabbt synliga effekter på bekämpade ogräs. En bra illustration för detta är den video som 2016 spelades in i Finland där man får följa ett fält som behandlats under nästkommande 24 timmar efter behandling (för den intresserade så finns videon på YouTube under namnet ”Arylex timelapse in Finland”).

20

Produkter innehållande

ArylexTM kan användas i flertalet spannmålsgrödor: vete, korn, råg och rågvete men inte i havre. Anledningen att havre inte finns med i registreringen är att det i de försök som utfördes i Kanada inför den första registreringen visade sig att kanadensisk vinterhavre var persistent och blev påverkad negativt av ArylexTM. På en europeisk och framförallt en nordisk nivå arbetar Dow AgroSciences med att testa ArylexTM i vårhavre vilken är motståndskraftigare mot påverkan av kemiska bekämpningsmedel än den kanadensiska varianten av höst/ vinterhavre.

Utöver i spannmålsgrödor så finner vi ArylexTM idag i Sverige sedan hösten 2017 även i Belkar, för örtogräsbekämpning i höstraps på hösten efter uppkomst.

ZyparTM

– den färdigformulerade lösningen som baserar sig på ArylexTM. Sverige fick alltså som ett av de första länderna i Europa en ArylexTMinnehållande produkt registrerad i november 2016, ZyparTM EC. ZyparTM är en kombination av ArylexTM och flurosulam som vi sedan tidigare känner


VÄXTSKYDD

från bl.a. PrimusTM och StaraneTM XL. Kombinationen av dessa två aktiva substanser i ett preparat har tillfört det svenska lantbruket ett oerhört värdefullt verktyg i bekämpningen av bl.a. baldersbrå, blåklint, vallmo, näva, jordrök, dån, målla, plister, lomme och våtarv samt övriga örtogräs som ZyparTM bekämpar.

De ogräs som Zypar är

svag på är framförallt viol och veronika Då behöver den en blandningspartner som är bra på dessa ogräs, som t.ex. en diflufenikanprodukt eller liknande preparat.

Behandlingstidpunkten

för ZyparTM i höstvete, råg och rågvete är från stadie BBCH 23 ända fram till stadie BBCH 45. I vårvete och vårkorn har vi en behandlingstidpunkt som sträcker sig från stadie BBCH 13 ända fram till stadie BBCH 45. Temperaturkravet på ZyparTM är från 2o C, , under förutsättning att ingen nattfrost förekommit. Regnfastheten är enbart 1 timme. Blandbarhet med andra preparat är mycket god: ogräsmedel, svampmedel, växtreglerande medel, insektsmedel och mikronäringsämnen. Allt detta ger ZyparTM en unik flexibilitet som få produkter i den svenska marknaden har. Dessutom, ZyparTM är färdigblandad och redo för att användas!

kt på Zypar, effe

jordrök

Zypar, effekt på snärjmå ra

Första säsongen i den

svenska marknaden för ZyparTM var väldigt intressant då framförallt perioden från slutet av mars till början av maj bjöd på, för årstiden, väldigt ovanliga längre perioder med ytterst låga nattemperaturer. I synnerhet i de östra delarna av mellersta Sverige samt Mälardalsområdet. Vem minns inte den vinterliknande Påskhelgen i mitten av april då det svenska landskapet mer liknade Jul än Påsk? Denna kalla period med framförallt de låga nattemperaturerna (frostnätter) påverkade de ogräsbekämpningar som utfördes mycket negativt. Ogräsen slutade växa, upptag av näring, vatten och mineraler i ogräsen upphörde och därigenom även upptag, transport i plantan och verkan av de ogräsmedel som använts. Även när nattfrostperioden upphörde så dröjde det uppemot 7-10 dagar innan ogräsen var i normal tillväxt. Många rådgivare gick ut med ett höjt varningens finger för att ha för bråttom med ogräsbekämpningarna efter den

Det här är ZyparTM:

• Bekämpar ett stort antal örtogräs med snabba synliga symptom av bekämpningens effekt. • Används i vete, råg, rågvete och korn – inte i havre! • Fungerar vid låga temperaturer, redan från 2o C. • Behandla inte efter frostnatt eller längre frostperiod – avvakta gynnsamma förhållanden så att ogräset åter börjar transportera näring, vatten m.m. genom plantan och därigenom även ogräsmedlets aktiva substanser. • Flexibel att använda - kan användas under ett brett behandlingsfönster, ända fram till stadie BBCH 45. • God blandbarhet med de flesta aktuella preparaten, se etikett för resp. preparat. • Bekämpar bl.a. baldersbrå, blåklint, vallmo, målla, jordrök, snärjmåra, åkerbinda, plister, näva, korsört, dån, våtarv och lomme. • Bekämpar både små och stora ogräs, anpassa dosen efter grödan och ogräsens storlek. • Fritt val att så valfri gröda efter skörd av ZyparTM-behandlad gröda. • Förhindrar uppkomst av resistens och bekämpar uppkommen ALS/SU-resistens hos örtogräs genom sitt innehåll av Arylex.

21

Zypar, effekt på vallmo

kyliga perioden, tyvärr var det många som inte vilade på hanen utan körde alldeles för tidigt. Givetvis påverkade det effekterna av ogräsbekämpningen, oavsett produktval och produkternas nedre temperaturgräns.

I vissa fall gjordes bekämpningar väldigt sent men tyvärr anpassades inte dosen vilket ledde till att bl.a. stor blåklint inte blev bekämpad till 100%. Huvudskottet dog men efter ett tag sköt sidoskott fram. I dessa fall användes doser på 0,5-0,75 l./ha. och behandlingstidpunkten var vid stadie BBCH 30-32. De som dock anpassade dosen till 0,75-1,0 l./ha. vid samma utvecklingsstadie lyckades mycket bra och blåklinten dog helt utan att skjuta nya sidoskott. Detta visar på betydelsen av att ha: a) aktiv tillväxt i ogräset b) ingen frostnatt innan behandling, helst ett par nätter innan behandling c) anpassa dos till ogräsens storlek och grödans utvecklingsstadie!

Darko Kosoderc Key account manager Sverige - Norge The Agricultural division of DowDuPontTM

växt


växt

VALL

Bakteriernas spännande värld Att kombinera olika typer av mjölksyrabakterier för att framställa biologiska ensileringsmedel till grovfoder är ett arbete som Chr. Hansen har många års erfarenhet av. Under året kommer vi att presentera företaget närmre och beskriva det noggranna arbete som görs för att framställa SiloSolve som är våra effektiva biologiska ensileringsmedel för alla typer av grovfoder.

Chr. Hansen har sysslat

med innovation under mer än 140 år. Företaget startades av den danske apotekaren Christian D. Hansen. 1870 var han den första att extrahera löpe från kalvarnas mage för att förbättra ystningen. Han utvecklade de första industrialiserade enzymerna, kulturer och naturligt färgande produkter och processer. Dessa innovationer blev grunden till det företag som bildade Chr. Hansen Company 1874.

Chr. Hansen har varit i

mjölksyrebranschen i mer än 140 år. Idag är fler än 3000 människor anställda i bolaget – och finns i över 30 länder världen över! Stommen i deras verksamhet är innovation. Merparten av deras produktutveckling kommer från en stark bioteknisk grund, med hjälp av 200 mikrobiologer. Detta kombinerat med omfattande vetenskaplig research i nära samarbeten med sina kunder och affärspartners, visar att de är ett bolag som vill åstadkomma verklig förändring.

Svenska Foder har länge

arbetat med Chr. Hansens SiloSolveprodukter, som är biologiska ensileringsmedel för alla typer av grovfoder. Och trenden är tydlig: intresset ökar kontinuerligt för ensilering med denna typ av ensileringsmedel. -Biologiska ensileringsmedel är snabba, effektiva och skonsamma mot både djur, människor och maskiner, säger Rebecca Nilsson, Produktchef Ensilering i Svenska Foder. Enkelheten i hanteringen är också en stor anledning till att vi ser en intresseökning: en påse ensileringstillsats på 100 g som löses upp

TIDNINGEN

Nr 1 2018

i vatten hemma på gården, räcker till hela 50 ton grönmassa. Arbetet kan enkelt utföras av en person, produkterna tar upp minimalt med lagringsutrymme. -Med en samarbetspartner som Chr. Hansen kan vi känna oss trygga i att grunden bygger på gedigen forskning, fortsätter hon. Men också att det nära samarbete vi har som leverantör, försäkrar oss om att deras produktutveckling och lösningar förblir effektiva och relevanta för våra kunder. -SiloSolve FC är ett exempel på en sådan produkt där vi ser den rena nyttan för våra kunder, fortsätter Rebecca. SiloSolve FC är en sådan produkt Chr. Hansen har utvecklat som innehåller grunden i deras verksamhet – innovation med bioteknisk grund. Genom att utnyttja två typer av mjölksyrabakterier, har man lyckats skapa en produkt som förlänger lagringsstabiliteten – även vid en tidig öppning av en silo.

Den ena mjölksyrabakterien är Lactococcus lactis 0-224 och är en helt unik bakterie som förbrukar syre. Genom att bakterien förbrukar syre, minskar den också tiden för när silon blir syrefri. Dessutom ser Lactococcus lactis 0-224 till att sänka pH:t. Det gör att näringen bevaras i ensilaget och minskar därmed ts-förlusterna. Den andra mjölksyrabakterien, Lactobacillus buchneri, ser till så att man få ett effektivt skydd mot svamptillväxt och varmgång. -Dessa två bakteriestammarna samarbetar och bevarar ensilagets näringsämnen och resultatet blir att man minskar ts-förlusterna, vilket gör att mindre av ensilaget går till spillo, säger Rebecca Nilsson.

22

Tillgängligt syre leder till att ensilaget snabbare bryts ner och förstörs. Det sker till viss grad under ensileringsfasen och då man plockar ut fodret. Då omvandlas med hjälp av syret mycket smältbara näringsämnen till flera oönskade, dåligt smältbara produkter och metaboliter. Denna förstörelse av ensilaget är dyr av två mycket viktiga skäl: 1. Du har redan betalat mycket för ditt foder: anläggning av vall, vallfröblandningen, gödning, skörd, transport, emballering etc. 2. Sämre foderutnyttjande till följd näringsförlust och proteinförlust. Idag har Svenska Foder två produkter med den här sammansättningen av mjölksyrabakterier. SiloSolve FC och SiloSolve FC Eko är samma produkt i två tappningar, där SiloSolve FC Eko är tillåten att användas inom ekologisk/ KRAV-produktion.

Utöver dessa produkter

finns tre andra SiloSolve-produkter, alla med specifika egenskaper för att matcha de utmaningar som en ensileringsprocess innebär: SiloSolve Direkt, SiloSolve OS, Silosolve Total. Läs mer om dessa produkter i vår broschyr Nytt&Nyttigt om Grovfoder, eller på vår hemsida.

Rebecca Nilsson Produktchef Ensilering I nästa nummer av Tidningen möter vi Kristian Witt, produktchef i Chr. Hansen för de produkter som berör djurs hälsa och välmående. Han tar oss runt i Chr. Hansens anläggning i Hoersholm i Danmark.


UTVECKLING

Comet Pro

®

Välkänd och stark strobilurin

■ Blandningspartner i all stråsäd ■ Förstärker och säkrar upp svampbehandlingen ■ Mycket god effekt mot rostsjukdomar ■ Grönare gröda för ökad kvalitet och merskörd ■ Mycket god effekt mot svampsjukdomar i sockerbetor och majs

Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler. BASF är medlem i Svenskt Växtskydd.

23


växt

VALL

"

-Det är rätt speciellt att få vara med genom hela kedjan – från vallodling till grovfoder till mjölkning till färdig mjölkprodukt i en egen förpackning.

TIDNINGEN

Nr 1 2018

24


VALL

En realistisk dröm

– mejeriet på gården Kristina Niklasson och Peter Svensson tog över driften av Furumossens Lantbruk och den mjölkproduktion på cirka 230 årskor som idag finns på gården. Men det låga mjölkpriset 2016 fick dem att tänka ett varv till vad för typ av verksamhet de skulle bedriva. Det tankevarvet landade på mejeriverksamhet. Tidningen träffade Peter Svensson – Kristina fick hålla sig hemma, eftersom de alldeles i dagarna fått ytterligare en familjemedlem – som berättade om deras tankar och produktionen på gården.

Det är en sak att bedriva mjölk-

produktion. Men att bedriva både mjölkproduktion och eget mejeri – då skulle mer än en kreativ och arbetsför person kippa efter andan. För en skrivbordsslav som undertecknad ser det jobbigt ut på pappret, men det, försäkrar Peter Svensson skrattande - som tillsammans med Kristina Niklasson idag tagit över driften på Furumossen Lantbruk i Sibirien, Grantinge i norra Skåne – är en underdrift.

Det var när avräkningspriset för

mjölken var som sämst, som de fattade beslut om att bygga ett gårdsmejeri. Den 19 oktober 2016 togs mejeriet i bruk för första gången. -Vi kände väl båda två att om vi ska hålla på med mjölkproduktion, så måste vi hitta något som kan jämna ut avräkningspriset. Det räcker inte med att gå på knäna i en produktion, det måste vara roligt, något som lyfter verksamheten till en ny nivå. Det tänkte vi att ett mejeri kunde vara.

-Det är rätt speciellt att få vara

med genom hela kedjan – från vallodling till grovfoder till mjölkning till färdig mjölkprodukt i en egen förpackning.

Totalt går hälften av de totalt 2 miljonerna kilo mjölk till gårdens eget mejeri. Mjölken pumpas upp cirka 75

meter från stallet till mejeriet, där det vita guldet går in i pastören och grädden separeras ut.

Idag levererar Furumossen till 28 butiker. Distributionen sköter de själva idag, efter att ha haft hjälp av RP Frukt som levererar frukt till butiker. Dock skulle de sluta sin dagligvaruhandel så någonting måste förändras. -Det var en del att sätta sig in i för att vi skulle kunna lösa även distributionen. Men idag är jag glad att vi har det i egen regi. Man får en närmare kontakt med handlarna, och en bättre förståelse för hur man hela tiden måste arbeta för att få bättre platser, för att se till så att försäljningen inte går ner. -Om vi ser en dipp i försäljningen, kör vi en kampanj. Vi vill ju givetvis också jobba på att få vår mjölk på vagnplatserna, eftersom det betyder större yta. När man står på hyllplats säljer man mindre. Idag har man ett sortiment som ser ut som följer: Skånsk starkmjölk, Skånsk lagommjölk, och Skånsk svagmjölk. Man har också lanserat vispgrädde och en mild naturell yoghurt som innehåller fyra procent fett. Dessutom produceras till jul en risgrynsgröt som paketeras i plastkorvar, under namnet Tomtegröt. -Vi har försökt att särskilja oss

25

från andra produkter, på ett sätt som förstärker den närproducerade känslan, fortsätter Peter. Även utseendemässigt. Det har Kristina jobbat mycket med, och även Tetra Pak har varit väldigt behjälpliga att tänka kring dessa frågor.

Förutom produktion och distribution till butiker, har de en egen mjölkbod ute vid väg 23. Denna mjölkbod har gått bättre än man förväntade sig från början. - Vi tänkte framförallt att det skulle vara en bra och tydlig marknadsföring. Och det har det varit. Men det handlas mycket i den idag. Vi har märkt ett riktigt stort intresse för att just handla på det viset. I mjölkboden kan man

nämligen handla mjölk genom att fylla på sin egen flaska, eller köpa en flaska i ett sådant skåp som du säkert någon gång handlat choklad eller kanske en chipspåse eller godis.

En satsning på att skapa ett gårdsmejeri är ju en stor investering. Det handlar om 10 miljoner för att komma igång. Men det var denna satsning eller på att göra något helt annat. -Vi hade funderingar på att lägga om produktionen till kött i kombination med växtodlingen, säger Peter.

växt


växt

VALL

Ekologiskt har vi för lite mark för. Det är ju inte alltid man drar igång ett mejeri, men vi behövde hitta på något. Hade vi vetat hur mycket jobb det blivit, hade vi säkert inte dragit igång det. Men det är väldigt spännande och roligt och vi lär oss hela tiden något nytt. Mejeriidéen har ju också

gjort att de fått upp ögonen för vad som påverkar smaken på mjölken. Deras förståelse, kunskap och uppmärksamhet inför mjölkproduktion är klart större idag än då de ”bara” levererade sin mjölk.

Furumossens Lantbruk använder Delikat och Osterbi och Grund Balans i mixen: Delikat

Speciellt utvald fröblandning för att ge hög avkastning i kombination med goda näringsvärden. Innehåller rörsvingel Karolina med något senare mognad vilket ger ett breddat skördefönster.

Osterbi CS - FAO 200

Skörd och fodervärde i topp. En något senare majssort med särskilt hög stärkelseskörd och mycket god smältbarhet. Sorten är relativt hög, men har utmärkta stjälkegenskaper och är frisk med god sjukdomsresistens. Osterbi CS är för dig med stora krav på ditt ensilage, både när det gäller mängd och fodervärde.

Grund Balans

Proteinrikt foder med hög andel vomnedbrytbart protein, där en mindre del kan komma från urea. Grund Balans tillför värdefullt fett och passar bra i grundblandningen. Komplettera med lämpligt topp- eller färdigfoder. Grund Balans är ett prisvärt proteintillskott som ger en bra grund i mixen.

TIDNINGEN

Nr 1 2018

Uppdelningen i företaget

ser ut som följer: Kristina sköter korna (just nu sköts de av tre anställda med ledning av Peter under tiden att komma tillrätta med det nya tillskottet i familjen), Peter sköter markerna och arbetsfördelning och Kristinas pappa Mats sköter mejeriet. Det innebär ju inte att det är vattentäta skott mellan de olika delarna. De har alla koll och lyssnar ju av varandra för de har ett mål för ögonen. Att producera den bästa mjölken. -Det handlar ju om att se till så att alla leden hänger ihop på ett bra sätt. Fodret måste leverera för att korna ska leverera i sin tur. Då gäller det att vår grovfoderproduktion fungerar. Och då gäller det att veta vad som händer när man släpper ut korna på betet.

Totalt odlas 240 hektar

med arrenden och det mesta är vall och en del majs. Peter kör med Delikat som vall och den har fungerat mycket bra. I grovfodermixen finns gräs och majs och Hp-massa eller betfor – beroende på pris - och Svenska Foders Grund Balans och spannmålskross.

26

-Vi har ett treskördesystem och det skulle vara intressant med fyra skördar – och vi funderar på det. Men det kostar också på och det fungerar för oss med tre skördar idag. -Majs – Osterby från Svenska Foder – har vi för att det passar vår växtföljd och det rensar också jorden på skräppor.

Uppdelningen av företaget har också gett en kick till Peters svärfar Mats, som vi träffar som hastigast – han är fullt upptagen med mjölken i mejeriet. -Han ville inte hålla på mer med korna och mjölkproduktionen, berättar Peter. Han var trött på det, att inte få uppskattning för det arbete som gjordes, och för att han hållit på med den typen av produktion så länge. Men allt det är förändrat idag. Nu är det något helt annat. I mejeriet ser man resultatet av vad som händer i stallet. Det gör det mer spännande och intressant. Så på så vis kan de utnyttja

alla fördelarna med generationsskiftet. Det finns både den stora erfarenheten och kunnandet i produktionen. Och ett nytänkande och en framtidstro. Samarbetet mellan de tre inblandade fungerar alltså riktigt bra. Nu funderar de tre på hur de ytterligare ska kunna utveckla och förädla sin verksamhet. Men hur det kommer att se ut vill Peter ännu inte gå in på. -Eftersom vi inte kan växa så mycket mer – vi har de kor och de marker vi har, måste vi försöka förädla och utveckla det vi har. Vi har mycket idéer på gång, avslutar Peter.


VALL

Två bra lösningar blir dubbelt så bra. Film&Film systemet (F&F) är ett revolutionerande nytt system som ger ökad foderkvalitet genom hårdare balar och en förbättrad syrebarriär.

Enklare hantering och utfodring

Effektivare process för inplastning av balar

Enklare återvinning

Förbättrar ensilagekvaliteten 02

Högre baldensitet

7

IK

TSTEKN

K

9

IK

IK

K

IK

IK

TSTEKN

S

5

IK

S

S

K

Förbättrad syrebarriär

TSTEKN

www.silotite.com

B

EE SAF

E

Mavrik

®

Effektiv mot rapsbaggar, men skonsam mot bin • Effektiv* mot rapsbaggar, även i områden med resistens. • Omregistrerad till 2022-05-31. Läs mer om Mavrik® på www.adama.com

* Försöksserie L13-8016, 2013

ADAMA Northern Europe B.V. | adama.com. Medlem i Svenskt Växtskydd. Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler! Mer information: Rikard Larsson 070-292 22 28, Lars Kruse Andersen +45 51 24 90 70.

27

växt


växt

VALL

Glöm inte hygienen! Optilabs Ulf Thorpert ber oss tänka på grovfoderhygienen. Grovfoder med nedsatt hygien innebär en ansenlig värdeförlust i och med de rent hälsovådliga aspekterna.

Eftersom svamp och bakterier är naturligt förekommande i vår natur sker det snabbt tillväxt då fukt, värme, syre och lämpligt växtmaterial finns tillgängligt. Under den avslutande delen av fjolårets skördesäsong hade vi en hög fuktighet och fick därför en ökad tillväxt av fältmögelsvampen Cladosporium.

Svampen har en förmåga att bilda stora mängder sporer som lätt blir luftburna.

-Sporerna är grå eller mörkfärgade och kan ofta tydligt ses på hela växten, säger Ulf Thorpert, Laboratoriechef på Optilab. Har man misstanke om nedsatt kvalitet skall man vara noga med att alltid använda munskydd vid hantering av materialet för att minska risken att få sporer i lungorna. Förutom Cladosporium

reagerar många djur och människor även på Wallemia som är ytterligare en svamp som sätter sig i luftvägarna. Wallemia är en lagringssvamp som tillsammans med Aspergillus och Penicillium kan bildas då grovfoder, spannmål och andra fodervaror lagrats fel.

-Sporer från

mögelsvamparna kan ge problem med inflammatoriska luftvägssjukdomar, med nedsatt prestation och långvarig hosta som följd, konstaterar Ulf. Denna risk är stor eftersom många djur ofta bökar och äter ströet.

-Även skötare

kan få problem av att hantera foder och strö med dålig hygienisk kvalitet, fortsätter han. En mycket dammig miljö

28

med stor mängd mögelsporer kan utveckla den kroniska lungsjukdomen allergisk alveolit (tröskdammlunga). Många av mögelsvamparna kan även bilda mögelgifter som kan påverka immunförsvar och fertilitet.

Ett av de mest kritiska lagringsmögel Optilab analyserar är Aspergillus Fumigatus. Denna art växer även vid 37oC, så om djur eller människor får i sig sporer av denna svamp kan den växa inuti kroppen. -Har du nedsatt immunförsvar

eller allergiska problem kan du bli drabbad av Aspergillos, som är ett allvarligt sjuktillstånd med inflammation i lungor, näsa och hörselgång. När det gäller lungproblem just hos lantbrukare är det ofta denna svamp som är orsaken.

På Optilab lyfter man

fram ytterligare ett antal av de mest kritiska svamparterna i mögelanalysen och förekommer kända toxinbildare rekommenderas analys av svampens toxin.

När det gäller hästar är ofta strömaterialet en dold risk som sällan kollas upp och i halm kan det förekomma en viss insådd vilket kan leda till fuktigare partier i halmen eftersom det gröna materialet är mer svårtorkat. Det finns en stor risk att det bildas mögelhärdar i dessa partier som sedan sprider ut sig.


VALL

Annika arbetar på den mikrobiologiska avdelningen.

-Man skall även kontrollera

om vissa delar av halmbalen har partier som är hårt sammanklistrade, säger Ulf. Detta kan i så fall bero på mögeltillväxt, som i sin tur beror på att växterna varit alltför fuktiga vid pressningen. Oftast kan man se en viss vit/vitrosa färgning och även en mögellukt men inte alltid. Det finns partier som ser fina ut, utan lukt, men som ändå är hygieniskt dåliga. Allt beror på vilka mögelarter som förekommer.

-Misstänker du att ditt grovfoder eller ditt strö lagrats fel eller har avvikande lukt eller utseende skall du alltid utföra en hygienisk analys innan användandet. Detta för att undvika lidande för både djur och människa, dyra veterinärkostnader och försämrad produktion hos djuren. -Partier som är hygieniskt nedklassade skall alltid kasseras och aldrig användas som foder eller strömedel. Ulf Thorpert laboratoriechef.

29

växt


foder

NÖT

Hur möter vi A- och E-vitaminbristen på marknaden?

Bristen på vitamin A och E till djurfoder är just nu omfattande på världsmarknaden. Det här beror framförallt på två händelser: en brand i en komponentfabrik hos BASF i Tyskland och förändrade miljöregler i Kina. Än så länge är det inga omfattande problem i Sverige, eftersom tillgången på vitaminpremixer är god än så länge. Carolina Johansson, Produktchef Nötfoder, berättar:

På grund av ett antal

produktionsstörande händelser har kostnaderna för vitaminer till djurfoder ökat. Det här beror delvis på en brand i oktober i fjol i BASFs fabriker i Ludwigshafen i Tyskland där elektronikkomponenter förstördes. Dessa komponenter är nödvändiga för tillverkning av ett preparat som används vid tillverkningen av A- och E-vitamin. Eftersom arbetet med att återställa komponenterna är tidskrävande och komplext, har man även stängt ner den fabrik där A- och E-vitaminerna tillverkas.

BASF har kommenterat händelsen

och säger att deras förhoppningar är att man kan starta upp tillverkningen igen från mars månad, men vi kommer troligtvis få se ytterligare förskjutningar och kan förmodligen inte räkna med en stabilisering av läget förrän andra halvåret 2018. Det tar ytterligare någon månad för A- och E-vitamintillverkningen att komma igång, efter att komponentfabriken är i produktion.

Även det faktum att kinesiska fabriker som tillverkar vitaminer eller råvaror till vitaminer påverkar marknaden. I detta fall handlar det om ökade miljökrav på fabriker i Kina – något som de nedlagda fabrikerna inte kunnat tillmötesgå.

- Denna inverkan på

vitaminmarknaden har givetvis gjort att vitaminpriserna rakat i höjden, konstaterar Carolina Johansson, Produktchef Nötfoder. Vi följer denna noga, via bland annat Branschföreningen Foder&Spannmål och Vitfoss, vår leverantör av mineralfoder och premixer till våra foder.

- Vi är i Svenska Foder

förhållandevis väl försedda med vitaminpremixer och hoppas kunna hantera situationen till dess att marknaden har normaliserats. Men beroende på hur lång tid processen tar, kommer vi eventuellt i det kortare perspektivet att vidta vissa åtgärder genom att sänka tillsatser av A- och E-vitaminer i vissa fodertyper. I första hand - där det finns goda säkerhetsmarginaler.

Det är också klokt att diskutera med sin säljare i Svenska Foder om att hitta en utfodrings- och produktionsstrategi, för att hitta en bra balans i sin utfodring. - Under den tid som vi strax står inför – betesperioden – då vitaminbehovet är mindre skulle jag rekommendera att använda vårt mineralfoder Deltamin Bete, säger Carolina Johansson. Deltamin Bete har mycket salt för hög smaklighet och har inga tillsatta vitaminer. - Deltamin Bete är ett extra smakligt mineralfoder som gynnar konsumtionen och tillser att djuren verkligen får i sig de mineraler de behöver, som t.ex. magnesium, också på betet, fortsätter hon. Det är så man bäst motverkar beteskramp, samtidigt som tillväxt, mjölkavkastning och fruktsamhet påverkas positivt.

Carolina Johansson, Produktchef Nötfoder

TIDNINGEN

Nr 1 2018

30


NÖT

Bli ”Bäst på betet”!

Har du de produkter du behöver nu när våren närmar sig? Den 12 mars drar vår kampanj, ”Bäst på betet” igång. Vi har tagit fram ett sortiment med produkter som vi tror kan vara aktuella för dig nu! Bland annat kan du få extra bra pris på saltstenar, mineralförsörjning på betet för nöt och får, startfoder för kalvar samt flugprodukter. Hör av dig redan nu!

Du hittar mer information på www.svenskafoder.se

31

foder


foder

NÖT

Hönryds Kvarn samarbetar med Svenska Foder om nötfoderförsäljningen i Halland.

rn a v K s d y r n ö H h c Svenska Foder o utökar samarbetet i Halland Sedan en tid tillbaka samarbetar Svenska Foder med Hönryds kvarn om försäljningen av nötfoder i Halland. Samarbetet innebär att Hönryds Kvarn har ansvaret för att sälja och marknadsföra Svenska Foders nötfodersortiment i Halland.

-När Svenska Foders säljare på nöt i Halland gick vidare mot nya utmaningar, kände vi att vi ville tänka nytt och förändra sättet vi sålt foder på i regionen, säger Johan Stensson, försäljningschef Nötfoder i Svenska Foder. -Vi ville komma ännu lite närmare våra kunder - och då kändes det naturligt att, istället för att anställa ny säljare, vända oss till Hönryds Kvarn, fortsätter Johan. De är väl etablerade i området, har ett mycket gott rykte och driver en serviceinriktad, kunnig och professionell verksamhet. Genom att kontakta VD

Håkan Nilsson på Hönryds Kvarn och diskutera hur man skulle kunna få hjälp

TIDNINGEN

Nr 1 2018

med att kontakta nötkunder i Halland, kom man överens om att samarbete. Hönryds Kvarn kommer - utöver sin roll som återförsäljare - ansvarar för att sälja och marknadsföra Svenska Foders nötfodersortiment till våra befintliga och blivande nötkunder från Halmstad i söder till Kungsbacka i norr. Svenska Foder kommer backa upp med support och produktkunskap i form av Rebecca Nilsson.

-Eftersom Hönryds Kvarn

är ett upparbetat namn i Halland med många och goda relationer stämmer det bra överens med vår strategi att vara nära lantbrukaren lokala marknad, konstaterar Johan.

32

För Håkan Nilsson, VD för Hönryds Kvarn, var det utökade samarbetet en naturlig utveckling. -Vi kan området bra, och vill gärna utvecklas i geografin, så det har varit ett positivt beslut för oss och en rolig utmaning. Vi har arbetat med Svenska Foders nötfoder under många år och kan produkterna bra. Och eftersom vi har en geografisk plats att utgå ifrån gör det oss tillgängliga för lantbrukarna i hela regionen. - Dessutom optimerar vi frakterna på ett bra sätt här i området och det gynnar alla parter, avslutar Håkan Nilsson.


Samlar alla styrkor i Kombinerar det bästa från Atlantis och Hussar Mycket god effekt på vitgröe och åkerven Bred effekt på örtogräs Praktisk att hantera och lätt att blanda Läs mer på www.cropscience.bayer.se Kontakta din rådgivare eller besök www.cropscience.bayer.se om du vill veta mer. Medlem i Svenskt Växtskydd. Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler.

Skadedjursbekämpa i tid! Teckna marknadens bästa avtal!

I skadedjursavtalet ingår: Marknadens bästa avtal Direktkontakt och besök av våra tekniker

Genom vår nära anknytning till lantbrukssektorn har vi goda kunskaper inom bekämpning av gnagare, djurhälsoprogram, salmonellakontroll etc. Vi ser därför till att eliminera smittspridning mellan gårdar.

Högklassigt skadedjursskydd Låsbara betesstationer i plåt Alla åtgärder och besök dokumenteras i pärm

Ring oss redan idag ! 0510 - 828 00

Skadedjursavtalet omfattar såväl förebyggande bekämpning som en effektiv insats av våra tekniker om olyckan ändå skulle vara framme.

Nomus AB – en del av Svenska Foder. Nomus AB är ett helägt dotterbolag inom Svenska Foder-koncernen. Koncernen har ca 300 anställda och en omsättning på ca 4,4 miljarder kronor. Nomus erbjuder förmånliga serviceavtal för lantbruk, livsmedelsföretag, industrier, fastighetsbolag och försäkringsbolag.

33

www.nomus.se


foder

NÃ&#x2013;T

TIDNINGEN

Nr 1 2018

34


NÖT

X-Zelit ökar mjölkavkastning, foderupptag och fruktbarhet En ny studie från Cornell Universitetet visar att kor som utfodras med X-Zelit i får en högre mjölkavkastning och ett ökat foderupptag samt en förbättrad reproduktion. X-Zelit är en produkt som förebygger klinisk och subklinisk kalciumbrist, och man tillsätter denna produkt under 2-3 veckor före kalvning.

Försöket genomfördes med en grupp av

Ts-intag

kor som 2017 hade en mjölkavkastning på cirka 15 000 liter per dag. Det som är intressant med studien är att även med denna höga mjölkavkastning visade sig att den grupp som fick X-Zelit ökade avkastningen med ytterligare 0,8 kg ECM per dag (figur 1).

Utan X-Zelit Med X-Zelit

ECM (kg)

Vecka i förhållande till kalvning

Figur 2. Foderintag före och efter kalvning Utan X-Zelit De förbättrade dräktighetsresultaten i X-Zelit-gruppen är en annan intressant aspekt av försöket (Figur 3).

Med X-Zelit

Andel icke-dräktiga kor

Vecka i förhållande till kalvning Figur 1. Respons i energikorrigerad mjölk efter tillsatt X-Zelit.

Figuren visar att X-Zelit-korna hade en långsammare start de första dagarna av laktationen, men denna långsamma start blir en fördel, eftersom avkastningen redan från vecka två är högre för X-Zelit-gruppen jämfört med kontrollgruppen.

Utan X-Zelit Med X-Zelit

Dagar efter kalvning Figur 3. Dräktighetsresultat vid utfodring av X-Zelit.

Energin, som används till den ökade mjölk-

Figuren visar andelen icke-dräktiga kor. Vid starten av laktationen är det självfallet inga kor som är dräktiga, men från omkring dag 60 börjar korna bli dräktiga. Korna i X-Zelit-gruppen blir dräktiga snabbare än korna i kontrollgruppen. När man ser närmare på den tidpunkt där 50 % av alla kor är dräktiga, kan man se att för X-Zelit-gruppen sker det omkring dag 70 medan det sker vid dag 90 för kontrollgruppen. Därmed reduceras antalet tomdagar betydligt.

avkastningen, kommer från X-Zelit-gruppens högre foderintag (figur 2). Under laktationsperioden åt de i genomsnitt 0,5 kg ts mer per dag. Under sinperioden hade X-Zelit-gruppen ett foderintag som låg 0,6 kg ts lägre. Det högre foderintaget under laktationen är ett resultat av den ökade kalciumnivån i blodet vid kalvning som förbättrar muskelfunktionerna. Dessutom observerades i X-Zelit-gruppen en ökad idissling. Det var ingen skillnad i viknedgång mellan grupperna, och det visar att den ökade mjölkproduktionen inte beror på att de brutit ner mer av sitt eget hull.

Effekten av X-Zelit när det gäller reproduktionen kan också ses vid omkring dag 150. Vid denna tidpunkt är 30 % av alla kor i kontrollgruppen fortfarande inte dräktiga, medan det bara är 10 % i X-Zelitgruppen, som inte är dräktiga, och också det indikerar ett bättre dräktighetsresultat för X-Zelitgruppen. 35

foder


foder

GRIS

n e l a i t n e t o p a j t Utnyt med AminoBalans Ekonomi och djurvälfärd hänger ihop. Om du vill få en bra utveckling och en bra produktion på dina slaktgrisar måste du se till så att de mår bra. Då hjälper AminoBalans, säger Olof Månsson, Produkt- och försäljningschef för Grisfoder på Svenska Foder.

Dagens tillväxtgrisar

och slaktsvin har en mycket hög tillväxtpotential. Men hur utnyttjar man denna bäst? Om slaktgrisfodret inte är välbalanserat överutfodras djuren oftast för att de ska få i sig det protein de behöver för att växa. I sig har grisen inget behov av protein, utan vad grisen behöver är aminosyror – som fungerar som byggstenar i grisens proteinbildning (tillväxt).

-Ett tiotal av dessa aminosyror

är livsnödvändiga och sådana som inte grisen själv kan tillverka, säger Olof Månsson. Vi måste därför tillföra dem via fodret. Och för att utnyttja tillväxtpotentialen hos dagens grisar maximalt utan att äventyra deras välbefinnande är det viktigt att det är en

TIDNINGEN

Nr 1 2018

bra balans mellan de olika aminosyrorna och att proteinnivån inte blir för hög.

-För mycket av någon aminosyra eller för mycket protein blir en belastning för grisen. Detta kostar energi vilket innebär att det går åt fler kg foder per kg tillväxt (sämre foderutnyttjande). Dessutom ökar risken för tillväxt av skadliga bakterier och diarré. Näringsämnena går så att säga rakt ut på gödselhögen. Detta är inte någon ny kunskap, men är lika aktuell som tidigare. -I det koncept Svenska Foder tagit fram – AminoBalans - tittar vi på alla grisens livsnödvändiga aminosyror, konstaterar Olof. Med hjälp av råvaruval och flera rena aminosyror kan vi balansera nivån på alla aminosyror i fodret, utan att behöva belasta grisen med ett skadligt proteinöverskott. 36

Innehållet av de olika aminosyrorna i fodret AminoBalans är balanserat gentemot varandra för att motsvara grisens behov. Tillväxtpotentialen utnyttjas maximalt utan att riskera att grisarna blir lösa i magen eller tappar i fodereffektivitet. -Det gör att våra producenter

inte bara får ett foder med perfekt balans mellan aminosyrorna, utan också en positiv balans i plånboken, avslutar Olof Månsson.

AminoBalans • rätt nivå • rätt balans • rätt aminosyror

Balans

AMINO

FÖR EN EFFEKTIVARE GRISPRODUKTION


GRIS

Keep clear, keep going.

YoghurLac

- utnyttja potentialen För att utnyttja dagens suggors stora potential räcker det inte med att hon får många levande födda smågrisar utan det gäller också att de överlever. YoghurLac är en energirik syrad mjölkprodukt med ett högt innehåll av mjölksyrabakterier och elektrolyter. Det används som tillskottsfoder i digivningsperioden och runt avvänjning för att bidra till en sund mag- och tarmfunktion och upprätthålla vätskebalansen.

YoghurLac är en väl sammansatt produkt bestående av:

• Mjölkpulver som ger lättillgänglig näring och högsmakligheten. • Mjölksyrabakterier vilka stabiliserar mag- och tarmkanalen. • Mjölksyra som bidrar till lågt pH som förhindrar tillväxten av E-coli samt en fräsch smak. • Laktos, eller mjölksocker, som är en effektiv och lättsmält energikälla. • Elektrolyter vilka bidrar till optimal salt och vätskebalans i mag- och tarmkanalen. I diperioden används YoghurLac med fördel i stora kullar där suggan inte producerar tillräckligt med mjölk, i kullar där suggan drabbats av MMA, i kullar med risk för diarré och i kullar med små och svaga smågrisar. Vid avvänjning används YoghurLac till kullar/boxar där grisarna halkat efter, där grisarna fått diarré och efter behandling. YoghurLac är ett utmärkt hjälpmedel för att utnyttja potentialen i modern smågrisproduktion!

Röst från fältet:

Peter Larsson på Longs smågris

”YoghurLac fungerar bättre än vanlig saltbalans till diarrégrisar. YoghurLac ger bättre stabilitet i magen och är smakligt. YoghurLac ger inga besvär med flugor.”

Rätt väg för både ekonomi och miljö Effektiv dammbindning är en smart investering för både infrastruktur och hälsa. Våra grusvägar blir säkrare och behagligare att köra på, och kostar mindre att underhålla. Samtidigt minskar mängden partiklar i luften. CC road® kalciumklorid ger dubbelt så god effekt som andra alternativ, och vi levererar alltid snabbt med stabil kvalitet i hela landet. Ring oss gärna på 042-453 27 00 eller läs mer på dammbindning.nu

TETR A Chemicals Europe AB Tel 042-453 27 00 info@tetrachemicals.com

foder


foder

HÄST

Nygårdens stuteri – Gör hårt arbete och struktur till en konst Att möta Cecilia och Henrik Nyberg som driver Nygårdens stuteri, är som att ställa sig i en svärm av entusiasm för det arbete som man snabbt inser tar deras hela liv i anspråk. De lever, tänker, känner hästar. Sedan de flyttade hit till Nygården 1989, har det pågått ett intensivt arbete att bygga upp en stuteriverksamhet – och ett stopensionat, och egen uppfödning. Idag seminerar de mellan 2-300 ston per år.

Det finns alltid ett startskott,

när man menar att allting tar sin början. För Cecilia och Henrik var det nog ändå köpet av Nygården som blev startskottet för deras nuvarande verksamhet. Här på gården fanns nämligen potentialen till ett stuteri. -Även om vi köpte Nygården i första hand för att kunna ha lite hästar själv - för att det var så här vi båda hade tänkt oss att bo och leva - så tog det inte lång stund innan vi insåg att vi kunde även kunde ha en verksamhet här, säger Cecilia. -Jag har alltid haft ett stort hästintresse, har hållit på med hästar sedan tidig ålder och är en hängiven ryttare, säger Cecilia som tävlat i såväl hoppning, dressyr och fälttävlan. Jag har också 18 års erfarenhet av arbete på ett bakteriologiskt laboratorium, vilket kommer väl till pass i mitt nuvarande arbete här på gården. Seminutbildning gick jag 1996, ett måste för att få seminera ston. Och med Henriks bakgrund, var steget varken svårt eller långt att ta.

TIDNINGEN

Nr 1 2018

Henrik Nyberg har arbetat

i över trettio år som veterinär och seminveterinär. Efter 25 år på Skara Djursjukhus gamla veterinärinrättning, startade han Husaby Hästklinik 2010 tillsammans med 4 kollegor. Denna verksamhet har utökats med Bjertorp travcamp med klinik och start av Husaby Hästakut i Veterinärinrättningens lokaler i Skara. Husaby är även majoritetsägare i Bergsåkers Hästklink, vilket givetvis innebär jobb i överflöd. Men under seminsäsongen hemma på Nygården, arbetar han bara halvtid på sitt andra arbete. Även Henrik har ridit sedan barnsben, men gillar också trav och har B-tränarlicens. -Henrik var tidigare ansvarig veterinär på ett antal olika stuterier, berättar Cecilia. Men han var inte riktigt nöjd med hur det fungerade – med att enbart vara på stuteriet 3 ggr per vecka med en ökande andel av semin med transporterad sperma. -Jag ville helt enkelt ha bättre koll på hela upplägget, fyller Henrik i. Det var egentligen det som drev oss att starta en egen verksamhet. Att ha koll på alla 38

led i verksamheten, ger möjlighet till ett optimalt resultat.

Utvecklingen av företaget har

gått snabbt. 92-93 seminerade Nygårdens stuteri mellan 5-10 ston. Mellan 94-95 var man uppe i 50 ston. Från 2000 till 2017 har stoantalet varierat mellan 200300 per säsong och förra året seminerades 227 ston på gården. -Styrkan i vårt upplägg är att vi har en veterinär på plats, berättar Cecilia. Henrik är alltid tillgänglig. Att ha en veterinär som bor på stuteriet är få stuterier förunnat. Det är ont om seminveterinärer idag. Och när avelsstoet går i brunst kan man inte vänta.

För ett stuteri är brunstpassningen en oerhört viktig del för att nå resultat. När en hästägare vill betäcka sitt sto med en hingst som man valt ut, tar de kontakt med ett Nygårdens stuteri. Stuteriet håller öppet från slutet av mars till cirka den 10 augusti. -Veterinärens uppgift, förutom att kontrollera att stoet är friskt är att


HÄST bedöma när seminering ska ske under brunsten, säger Henrik. Vid seminering med fryst sperma är det viktigt att detta sker så nära ägglossningen som möjligt eftersom fryst sperma har sämre överlevnad än färsk. Det gör att jag kontrollerar stoet med ultraljud 3-4 gånger per dygn i högbrunsten för att följa äggutvecklingen till ägglossningen. -Jag undersöker klockan 7, klockan 12, klockan 18 och klockan 23.30. Så fort ägglossningen skett semineras stoet. Detta är viktigt för att få så bra resultat som möjligt. Det är ju viktigt för både oss och kunden att få dräktighet så fort som möjligt. Det är många parametrar som spelar in, men genom att göra alla delar av jobbet noggrant har man bättre odds. -En stor del av betäckningen på Nygården sker med fryst sperma, men de flesta semineras med hingstar som tjänstgör på färsk transportsemin. Här måste man ta hänsyn inte bara till äggets mognadsgrad utan även hur hingsten finns tillgänglig och hur transporten av seperman sker, vilket inte alltid är så lätt. Många ston semineras med hingstar stationerade utomlands, bl. a.

Vad är det då som påverkar

hästen till att bli dräktig eller inte? Det är inte bara hingsten och stoets fertilitet. Om det är dåligt väder, framförallt på våren med kyla, ser man ofta en försämring, säger Henrik. Stoets trivsel påverkar också. Hur hon trivs med de andra hästarna. Att det finns en harmoni i gruppen. -När djuren kommer hit till oss, läser vi av och placerar dem i grupper som stämmer överens med varandra. Det märker vi snabbt. En stressad, oharmonisk häst, blir såklart svårare att få dräktig.

Mat och motion är något

som Henrik återkommer till. Det är två väldigt viktiga tårtbitar för att bibehålla en bra häst som också kan gå i brunst. Det spelar roll att få till alla delar. -Fodret är såklart viktigt, eftersom det påverkar hästens välbefinnande, konstaterar Henrik. Det räcker oftast med grovfoder eller bete till ston utan

föl. Till sto med föl som inte går på bra beten ger vi kraftfoder som tillskott. Vi har alltid analys på grovfodret så att vi har kontroll på tillskottsbehov, men som regel krävs kraftfodertillskott.

De hästar som kommer till Nygårdens stuteri får Hippo Grow Alfa. -Det har vi kört under lång tid, och jag vill nog påstå att det fungerar så bra, eftersom det är fiberbaserat och ligger lågt i stärkelse. Hippo Grow Alfa passar också våra hästars extra proteinbehov eftersom vi har många dräktiga ston och föl. Henrik upplever att rätt

utfodring blir mer och mer viktigt. Och att många har en ganska låg kännedom om hur hästarna fungerar generellt. -Är en häst tunt musklad, då får den oftast för lite protein. Även hästar som bara går i hage - om de har möjlighet att röra sig - sätter muskler. Överviktiga hästar har risk för de metaboliska välfärdssjukdomar vi ser alltmer, som hästarnas diabetes och beror på att man ger dem förmycket energi, framförallt som socker, i kombination med för lite motion. Men man ska inte vara rädd för att ge dem bra foder. Bara de får röra sig. -Det är också viktigt att tänka på att bara för att hästarna går ute på bete på sommaren, så räcker inte det alltid. Framförallt gäller detta ston med föl vid sidan. Man kan tycka att bete skall räcka, men näringsinnehållet under senare halvan av sommaren kan vara klart otillräckligt. -Vi ger tillskott av Hippo Grow Alfa till ston med föl från ca mitten-slutet av juli. Ston som inte har rätt hull och mår dåligt, blir inte heller så lätt dräktiga. Det är också bra för fölen att komma igång med att äta Hippo Grow Alfa så att övergången till stallperioden med grovfoder och senare avvänjning blir komplikationsfri.

foder

Med våra separata utfodringsspiltor kan vi fodra varje sto individuellt med kraftfoder och på så vis kan vi lätt hålla koll på aptit och hälsostatus. -I ligghallen finns det djupströbädd med halm och hästarna har fri tillgång till hösilage utomhus. Vi har kameraövervakning så att vi lätt kan kolla att det står rätt till i lösdriften när som helst på dygnet. Även övervakning av fölningar med kamera och elektroniskt görs. Den elektroniska övervakningen sker via ett mikrochip som sys fast i vulvan och som sänder en signal då fölningen startar. Det ger en hög säkerhet.

Cecilia och Henrik menar

att det här sättet de har valt att hantera sin verksamhet, gör att stona får göra det de själva vill under dygnets timmar, det gör en god stimulans och en avslappning som gynnar välmåendet. -Det innebär också att vi slipper tung mockning och istället kan koncentrera oss på att vårda avelsstona på bästa sätt och vara uppmärksamma på dem, säger Cecilia.

Vad som i framtiden

kommer, vill de inte spekulera så mycket om. De kommer att fortsätta på liknande sätt, möjligen minska ner lite på antalet hästar. Och ibland, särskilt på vinterhalvåret, då känner Cecilia att hon skulle vilja gå till ett arbete med arbetskamrater. Det blir lite ensamt, trots hästarna som håller sällskap. Dessutom vill de kunna hinna rida mer själva, båda två.

2002 byggde Henrik och

Cecilia ett nytt modernt lösdriftsstall för stuteriets egna och inackorderade ston. Det här ger många fördelar. -En viktigt faktor är att hålla stogruppen avskild från övriga hästar för att undvika smittor på ston och föl. 39

De hästar som kommer till Nygårdens stuteri får Hippo Grow Alfa. -Det har vi kört under lång tid, och jag vill nog påstå att det fungerar så bra, eftersom det är fiberbaserat och ligger lågt i stärkelse. Hippo Grow Alfa passar också våra hästars extra proteinbehov eftersom vi har många dräktiga ston och föl.


foder

FÅR

Kvalitetsfår ger skinn med kvalitet

på Skräppebo Gård

På Skräppebo Gård i mitten av Skåne driver Anna Johansson och Johan Andersson uppfödning av Gotlandsfår, Leicester och Vit Dorper. Största fokus ligger på försäljning av skinn och livdjur. Tidningen hälsade på en riktigt ruggig, mulen dag i början av januari. Anna - som är den som sköter den dagliga fårverksamheten tillsammans med medarbetaren Christoffer – berättar om deras företagande.

-Det var mina föräldrar som, i

någon sorts gröna vågare-anda, flyttade hit på 70-talet och började med får, berättar Anna.

2011 avslutade föräldrarna

sitt värv och Anna och Johan tog över driften. Då hade ett nytt stall blivit byggt 2007, i avsikt att man skulle kunna bygga vidare på det arbete som redan var gjort. Idag har man 500 tackor och varje tacka får i genomsnitt två lamm på år. -I oktober-november då de kommit tillbaka från betet betäcks tackorna. Under vintern vistas de i den luftiga ligghallen och utfodras med fullfoder via foderband.

Under denna tid gäller det att

djuren får ett bra foder. Högkvalitativt foder är en förutsättning för hög tillväxt och för att få fram de fina skinnen som Skräppebo är kända för. -Under stallsäsongen mixar vi ensilage och mineralfodret Deltamin Får, berättar Anna. I Deltamin Får ingår naturligt E-vitamin och organiskt selen - båda har stor betydelse för ett gott immunförsvar. Det ger oss livskraftiga lamm och bra förutsättningar för att snabbt bygga upp ett starkt immunförsvar.

TIDNINGEN

Nr 1 2018

Man scannar och klipper

tackorna i januari. Därefter är det dags för den riktigt stora utmaningen. I marsapril börjar lamningen. -Inför lamning ökar vi koncentrationen på mixen genom att blanda i det koncentrerade färdigfodret Fiol Vital. Våra tackor lammar som sagt i marsapril. Hur tidigt och vilka mängder Fiol Vital vi använder beror på grovfodrets kvalitet, fortsätter hon.

I maj när flocken utökats till cirka 1200 individer, släpps djuren på bete. -Vi har ett avtal med Hässleholms kommun och Hovdala slott där djuren får agera betesvårdare. Tillsammans med vårt eget bete utgör det 200 hektar betesmark. Under betessäsongen får alla djur fri tillgång på Deltamin Får. När mineralfodret utfodras separat är det extra viktigt att det är smakligt. -Därför är det tryggt att utfodra med Deltamin Får. Det vet jag att alla våra får tycker om, konstaterar Anna. I juli-augusti mönstras lammen av en rekommenderad mönstrare, samtidigt som de avvänjs från sina mödrar. Tackoch bagglamm betar sedan var för sig på

40

vallåterväxt för att hinna bli slaktmogna i tid. Dessa skickas på slakt mellan september och första halvan av december. -Vi vill ha så god kvalitet som möjligt på lammskinnen, eftersom vi tar tillbaka alla för egen försäljning, säger Anna. Och eftersom kvaliteten sjunkar ju längre man måste behålla lammen, ser vi till att hålla tiderna.

Varje år säljer Skäppebo gård mellan 700-800 skinn på kontrakt. De flesta skinn säljs till inredningsbutiker i Lund. Malmö, Kristianstad, Helsingborg och Danmark. - Vi bereder de flesta skinn som tvättbara plädskinn, säger Anna. Men det finns även ett fåtal som bereds helt oklippta. Flertalet skinn är gråa, men det finns även vita skinn som kommer från Leicesterlammen. -Den egna försäljningen betyder mycket administrativt arbete, men det är det helt klart värt. Vi har en bra verksamhet med kvalitetsskinn som gör att jag kan arbeta heltid här med väldigt god hjälp av Christoffer – och Johan, såklart, som visserligen jobbar borta, men som rycker in vid arbetstoppar.


FÅR

Fakta om Skräppebo Gård

Antal tackor: 500 st Ras: Gotlandsfår, Leicester & Vit Dorper Produktionsfokus: Skinn – Skräppebo gård säljer 700-800 skinn på kontrakt årsvis - och livdjur. Även naturbetesvård är huvudfokus och upptar en stor del av tiden.

Skräppebo gård utfodrar med Fiol Vital och Deltamin Får från Svenska Foder Fiol Vital

Fiol Vital är ett mångsidigt och smakligt kraftfoder med en bra proteinkvalitet. Fiol Vital är ett energitätt kraftfoder med mycket protein såväl som AAT. Det gör att Fiol Vital passar både tackor och lamm och fungerar utmärkt vid tre tillfällen: dräktighet, digivning och tillväxt. Genom att utfodra den högdräktiga tackan med Fiol Vital tillgodoser du hennes näringsbehov samtidigt som hon kan producera mycket råmjölk av bra kvalitet. Dessutom påverkas lammens vikt vid födseln och den fortsatta tillväxten positivt. Under digivningsperioden är tackans näringsbehov som störst, Fiol Vitals höga energiinnehåll passar bra eftersom mjölkproduktionen ökar snabbare än foderkonsumtionen. Ge lammen tillgång till Fiol Vital från dag 1, det ger dem rätt förutsättningar för hög tillväxt.

Deltamin Får

Deltamin Får är ett smakligt och välbalanserat mineralfoder. Deltamin Får innehåller en liten mängd koppar eftersom svenska får i allmänhet behöver ett extra tillskott, men kopparkänsliga raser finns så var uppmärksam på vilket mineralfoder dina får ska ha. Använder du en stor del hemmaproducerat foder ska foderstaten alltid kompletteras med mineralfoder. Även när du utfodrar med industritillverkat kraftfoder rekommenderar vi en liten giva mineralfoder som en extra försäkring för maximal hälsa, fruktsamhet och prestation. Glöm inte att ge de sinlagda tackorna mineralfoder.

41

foder


foder

FJÄDERFÄ

Avena – för hönans skull Fiber är ett mycket intressant men samtidigt väldigt komplext ämne. Längre tillbaks i tiden ansågs fiber vara negativt för hönan. Hönan är inte speciellt bra på att utnyttja näringsinnehållet i fiber och därför menade man att det vara onödigt kostsamt att ha med fiberrika råvaror i fodret. Synen på fiber har dock börjat att ändra sig under åren och man vet idag att fiber kan ha många andra positiva fördelar för hönan.

I Sverige har vi länge varit

medvetna om att fiber kan vara bra och det har tillsammans med management varit en av de parameter som gjort att vi framgångsrikt haft icke näbbtrimmade frigående höns sedan lång tid tillbaka.

Fiber är ju som tidigare nämnts ett

komplext ämne och det forskas en hel del på olika fiberparametrar. Det finns nämligen många olika typer av fiber och det gäller att ha rätt typ och nivå för att hönan ska må bra. Fel sorts fiber kan ge problem med ökad viskositet i tarmen, bakterietillväxt, lös gödsel och försämrad smältbarhet.

Rätt sorts fiber är däremot

positivt för muskelmagen och hönan löper mindre risk att få bakterietillväxt i tarmen samtidigt som hon får bättre förutsättningar för en förbättrad smältbarhet, torrare gödsel och skydd mot beteendestörningar.

Det är i muskelmagen som

fodret uppehålls den längsta tiden. Muskelmagen är precis som det låter en muskel som mekaniskt bearbetar fodret. Det är också här den största nedbrytningen av protein sker. En välfungerande muskelmage är viktigt för hönans välmående och hennes förmåga att utnyttja fodret på bästa sätt.

Rätt fiber i rätt mängd tror vi är

väldigt viktigt för en harmonisk och högpresterande värphöna. Vi tror också att det är väldigt viktigt att alla individer får i sig rätt mängd näringsämnen för att undvika att vissa individer får mer än andra och att flocken därmed blir ojämn.

I Svenska Foder har vi längre varit medvetna och fokuserade på att hönan ska få rätt fiber men nu har vi tagit fram ett koncept där vi tagit det ett steg längre. Det nya konceptet kallas för Avena och där har vi ännu mer fokus

! s i t t a Gr

Och vinnarna är... Många duktiga kryssare var med och tävlade i vårt julnummer. Vinnarna som presenteras här nedan föräras varsitt presentkort giltigt i våra Djur&Natur-butiker på 500, respektive 300 och 200 kronor var. 1:a pris - presentkort 500 kronor - Thomas Carlsson, Degerhamn 2:a pris - presentkort 300 kronor - Henrik Arnesson, Åsa 3:e pris - presentkort 200 kronor - Sven Persson, Hästveda

TIDNINGEN

Nr 1 2018

42

på fiber samtidigt som fodret är fortsatt enhetligt för att alla individer ska få i sig samma näringsämnen.

Det nya konceptet heter

Avena och vi tror att denna kombination av fiber och jämnhet är grunden för att kunna lyckas riktigt bra med sin produktion! Vill du veta mer så hör med din säljare!

Åsa Carlsson Produktchef Fjäderfä

Idagsläget kan vi leverera Avena-foder från våra fabriker i Västerlösa och Tågarp


NÖT

Hitta din närmaste säljare! Djur&Natur

Elisabeth Nordberg

010-130 83 17

Syd Johan Hagstedt

010-130 29 30

Väst Susanne Edlund

010-130 29 31

Öst/Mälardalen Anette Zackrisson

010-130 83 21

(försäljningschef återförsäljare)

Energi

Peter Johansson (säljchef) Per Thuvér

Växt

Carsten Klausen (VD/marknadschef) 010-130 29 69 Mats Kilany Växtskydd 010-130 29 90 Niklas Ingvarsson Utsäde & Frö (f.ledig)010-130 29 79 Johanna Öwall Utsäde & Frö (t.f) 010-130 83 14 010-130 29 87 Per Odell Gödning & Kalk Syd Ingemar Gullberg (säljchef) Göran Karlsson Johan Nilsson Lars Persson Torbjörn Ericsson Ulf Berggren Viktor Mårtensson Johanna Öwall Per-Albin Persson Victor Ebel

042-301 78 14 010-130 29 28

Fjäderfä

Syd Joachim Brahce (försäljningschef)

010-130 29 02

Väst/Öst Camilla Nyman (föräldraledig) Hanna Johansson (vikarie) Thomas Hullberg

010-130 29 19 010-130 29 74 010-130 29 06

Gris

Stig Bäckström (marknadschef) Olof Månsson (försäljningschef)

010-130 29 65 010-130 83 12

Syd/Öst/Väst Anne Persson

010-130 29 26

Får/Nöt

Stig Bäckström (marknadschef) Johan Stensson (försäljningschef)

010-130 29 65 0510-828 47

Syd Helena Hägg (säljchef Skåne) Camilla Gustavsson Eric Adseke Lars Carlsson

010-130 29 32 010-130 29 05 010-130 83 15 010-130 29 04

Trollenäs Lantmannaaffär Vallåkra Lantmannaaffär Örkelljunga Lantmannaaffär

010-130 29 21 010-130 29 23 010-130 29 22

Öst Karolina Béve Sofie Winding Tomas Rydholm Torbjörn Larsson

010-130 29 34 010-130 29 12 010-130 29 60 010-130 29 35

Gotland/Fole Kvarn Aron Widén Nöt/Växt

010-130 83 16

Mälardalen Eva-Lotta Andersson Sofie Winding Nord Frida Löf (säljchef nord) Anna Bergfors Camilla Haglund

0413-54 51 28 042-99 275 0435-803 20

Väst Jonas Baudtler (säljchef) 010-130 29 47 Annette Jacobsson 010-130 29 13 Anders Mogren 010-130 29 25 Johan Axelsson 010-130 29 48 Jens Jonsson 010-130 29 21 Johanna Rosengren Pettersson 010-130 29 50 Lennart Svantesson 010-130 29 52 Peter Olsson 010-130 29 23 Öst Jonas Baudtler (säljchef) Thomas Wahlström Martina Jenderborn Mattias Laitamaa Stefan Olsson Tomas Rydholm Urban Gustafsson

Väst Jens Jonsson Peter Olsson Roland Wicksell

010-130 29 85 010-130 29 39 010-130 29 15 010-130 29 40 010-130 29 46 010-130 29 41 010-130 29 42 010-130 83 14 010-130 83 19 010-130 83 88

Gotland/Fole Kvarn Andreas Nypelius Växt Aron Widén Nöt/Växt Mälardalen Jonas Baudtler (säljchef) Eva-Lotta Andersson Nina Sixtensson Sofie Winding Thomas Wahlström

010-130 29 47 010-130 29 77 010-130 29 54 010-130 29 78 010-130 29 55 010-130 29 60 010-130 83 68 072-586 73 92 010-130 83 16 010-130 29 47 010-130 29 03 010-130 29 10 010-130 29 12 010-130 29 77

Nord Frida Löf (säljchef nord) Anna Bergfors Camilla Haglund

010-130 29 37 010-130 29 43 010-130 29 38

010-130 29 03 010-130 29 12

Garta Fredrik Nilsson Mats Johansson

046-32 58 97 010-130 29 57

010-130 29 37 010-130 29 43 010-130 29 38

E-post: fornamn.efternamn@svenskafoder.se Växel 0510-828 00 Kundservice 020-83 00 00

Återförsäljare - Hitta din närmaste återförsäljare på: www.svenskafoder.se

Kundtjänst 020-83 00 00 • Växel 0510-828 00 • Box 673 • 531 16 Lidköping • info@svenskafoder.se • www.svenskafoder.se

foder


foder NÖT POSTTIDNING

B-PRIORITAIRE

RETURADRESS: SVENSKA FODER AB BOX 673, 531 16 LIDKÖPING

Välkommen till

Hönans Dag 24 mars

Besök din butik för att ta del av bra erbjudanden och jippon!

Hönsmüsli

– fullfoder för värphöns! Spannmålsmix och näringsrika pellets i samma förpackning. Högt näringsinnehåll ger bra förutsättningar för livskraftiga höns, en god äggproduktion och näringsrika ägg. • • • • • •

GMO-fritt Näringsrika pellets är blandat med en spannmålsmix i samma förpackning Innehåller noggrant utvalda och smakliga råvaror som främjar ett bra foderintag Alla råvaror är coatade med rapsolja Protein och omega-3 fettsyror från extruderat linfrö Kalciumrikt för starka äggskal

! g n i l v ä T

Har du Sveriges vackraste höna? Var med och tävla om flera fina priser! Första pris är en årsförbrukning av foder (värde 2 000 kr) och bilden på din höna får pryda en av våra storsäljande produkter. Du tävlar på facebook.se/djuronatur

Lycka t ill !

Tidningen nr 1 2018  

Läs om goda entreprenörer och branschföreträdare, verkligheten, det stora kunnandet och viljan i branschen och inte minst vikten av ett löns...

Tidningen nr 1 2018  

Läs om goda entreprenörer och branschföreträdare, verkligheten, det stora kunnandet och viljan i branschen och inte minst vikten av ett löns...