Page 1

SJAZET DĂŠ schoolkrant van Sint-Joost-aan-Zee April 2014: het is al heel lang lente!

Wij doen veel leuke dingen op school! JUF RAHIMA VERTELT:

Wat

is

ons

NIEUWS UIT DE WIJKSCHOOL:

WIJ GINGEN NAAR DOODSKOPPENEILAND !

talenaanbod ?

IS LEZEN GEVAARLIJK? BLADER SNEL VERDER!

Ouderraad: wij hebben jullie weer belangrijke dingen te vertellen. Kijk zeker op de pagina van de ouderraad !


ONTHAAL

Een nieuwe start!

Met pijn in het hart namen de kindjes, juf Valerie en juf Elke van de onthaalklas afscheid van Annabel, Jonsi, Charlie en Adnane. Maar niet getreurd want we laten hen met veel plezier overstappen naar de 1ste Kleuterklas waar ze nu al een nieuwe start kunnen maken.

We twijfelen er niet aan dat deze 4 enthousiaste kleuters snel hun draai zullen vinden bij de nieuwe vriendjes en de voor hen reeds bekende juf Elien.

Dikke knuffels


De Braemertjes op DE BRAEMERTJES Doodskoppeneiland!

Vlak voor de Krokusvakantie werd onze klas omgetoverd tot een groot pirateneiland. En het was geen gewoon eiland; het was heel bijzonder, het was het Doodskoppeneiland! We mochten een week lang leven als echte piraten want alleen echte piraten durfden op dat eiland te komen !

Zo kregen we elke dag flessenpost. In de fles zat een opdracht. Dat was heel spannend! Als we alle opdrachten tot een goed einde brachten kregen we van de kapiteins een piratendiploma. Maar dat diploma kregen we niet voor niets. We moesten tonen dat we echte piraten konden zijn. We moesten vissen vangen, in de mast klimmen, ons omkleden tot echte piraten‌

Op de laatste dag was er een groot piratenfeest. Er waren lekkere piratenhapjes. We hebben gesmuld van de zelfgemaakte cake in de vorm van een piratenboot We speelden ook leuke piratenspelletjes: kussengevecht en met kogels gooien. En zoals op elk feestje hebben we ook gedanst en gezongen op de liedjes van Piet Piraat en de Marie-Louise. Wat zijn we fier op ons piratendiploma!


1KK’S

Klasfoto’s eerste kleuterklassen: zoek klaspop Jules!


2KKA

Sneeuwwitje en de 7 dwergen

Hey hoooooooooooooooo!

Spiegeltje, spiegeltje‌

De prins en Sneeuwwitje.

Wij zijn de 7 dwergen.

De giftige appel is rood.

En stempelen maar.


2KKB

Er was eens…

Thema: sneeuwwitje Odile en Lola maken een kroon voor prinses Sneeuwwitje

Cinema in de klas

Adil, Berzan en Imran werken hard

‘Giftige’ appels maken

Peuterdans met juf Brigitte Een nieuwe hoek: Luisterhoek

Salaheddine en Gedeon ‘dansen’ met hun handen

Mihran en Abdoulaye luisteren naar een verhaaltje.


3KKA

Primeur!

Binnenkort vliegen we naar de ruimte! De kinderen van de derde kleuterklas kunnen al beginnen te oefenen en hun koffers laden. Van 22 april tot en met 30 april maken de kleuters een spectaculaire reis doorheen de ruimte. Hebben jullie ook zin? Kleur dan alvast deze mooie raket in.


3KKB

Leren ĂŠn amuseren!

Onze namen schrijven? Dat kunnen wij al lang! Wij doen veeeel meer met letters!

De boog moet niet altijd gespannen staan. Wat vind je van onze zelfgemaakte maskers?


3KKB

Leren én amuseren!

Zinnen bouwen, dat is voor ons een spel! Neem van elke kleur een kaart en lees de zin! (persoon-werkwoord-ruimtebegrip-voorwerp)

Naast al die leuke, leerrijke spelletjes in de klas, mogen wij ook af en toe op stap. Samen met onze vrienden van 3KKA, gingen we kijken naar de voorstelling ‘Umm’. Wat een feest!

Het theaterstuk ging over een meisje met een grote droom. Die droom kwam uit toen ze een wenssteen vond. Wij maakten ook zelf een wenssteen en deden onze wens. Whitney wil graag mama worden, Mustafa wil de flinkste van de klas zijn en Gideon wil zo sterk worden als zijn broer!


Geef pesten geen kans! MOVE TEGEN PESTEN!

TOEKA Onze Toekafocus lag deze maanden op : Zorg dragen voor elkaar! We brachten met Toeka wat meer ‘sfeer’ in onze school door allerlei leuke acties!

(samenwerking 2de en 3de leerjaar) In alle klassen hebben de leerlingen een ‘toeka’ brievenbus waar ze altijd kleine boodschappen kunnen insteken. Op tijd en stond wordt er ruimte voor gemaakt om deze dingen aan te pakken. Bij de kleuters werd er weer rond Rikki gewerkt.

(Rikki project kleuterschool)

Het slotmoment was een waar succes! Heel de school kwam samen in de blauwe zaal. De verbondenheid en het samenzijn, dat is de sterkte van onze school Sint-joostaan-Zee. Ook onze school deed mee aan de ‘Move tegen pesten’.Enkele leerlingen lieten ons goed zien wat we moesten doen! Knap! Op de kentnetsite stond onze school dan ook op de anti- pestkaart. In het derde trimester komt er nog een Toekaproject/Rikkiproject aan!!


REPORTERS

Wij werken aan deze krant!

Lina en Nona Jools Hallo ik ben Kawtar, ik ben 10jaar. Ik zit in klas 5a. Ik plaats de foto bij de teksten.

Hallo ik ben Berfin ik zit in klas 5b. Ik schrijf de tekst van mijn klas.

Goedendag ik ben Guven ik ben van 6A. Ik maak de tekstjes.

Hallo ik ben Kubra, ik ben 11 jaar oud, ik zit in het zesde leerjaar b. Ik maak de schoolkrant op de computer.


KLAS 1A

Lezen is… Gevaarlijk !

HELP! Het Ministerie van Ondefinieerbaar Punctueel Nutteloze Zaken vindt dat boeken en verhalen GEVAARLIJK zijn voor kinderen! Het Ministerie zegt dat de bibliotheek gevaarlijk is omdat boeken op je hoofd kunnen vallen, omdat je al eens moet wachten in de bibliotheek, omdat er al eens een klein muisje tussen de rekken loopt, omdat op sommige boeken soms wel een beetje stof ligt of omdat het boek dat je echt wil lezen er soms niet is… Volgens de specialisten van het Ministerie zouden boeken en verhalen ook een slechte invloed uitoefenen op kinderen. Van boeken lezen of naar verhalen luisteren zouden kinderen teveel fantasie of nieuwe ideeën krijgen, lui of net rusteloos worden, niet meer braaf gehoorzamen, slecht slapen,… Volgens het Ministerie is boeken lezen of naar verhalen luisteren tijdverspilling. Kinderen zouden beter meer huiswerk maken of zich met nuttige dingen bezig houden. DAAROM HEEFT HET MINISTERIE BESLIST DAT ALLE JEUGDBIBLIOTHEKEN MOETEN SLUITEN!

MAAR… Daar gaan wij de leerlingen van het 1ste leerjaar niet mee akkoord! Wij weten dat boeken lezen wel heel goed voor ons is! Daarom gingen wij met de juf en meester stiekem naar de bibliotheek om naar verhalen te luisteren, wij droegen allemaal stiekem een tattoo met daarop “DURF LEZEN”. En dat durven en doen wij. In de klas blijven wij stiekem lezen en op 16 mei gaan wij met de klas mee betogen tegen de sluiting van de bibliotheek!


KLAS 1B

Wij reizen door Brussel

Een gekke toerist loopt rond in Sint-Joost-ten-Node…

MAAR… De bushalte vindt hij veel te druk, het metrostation Madou vindt hij saai, in de straten hoort hij veel te weinig muziek… EN DAAR… Gaan wij, de leerlingen van het 1ste en het 5de leerjaar uit SintJoost-aan-Zee, samen met 7 laatstejaarsstudenten van de Hogeschool-Universiteit-Brussel iets aan doen. WAT? Wel, op vrijdag 21 maart 2014 zijn de ouders van het 1ste en het 5de leerjaar EN de toerist tussen 13.40 en 15.15 welkom in onze school om te ontdekken hoe wij “reizen door Brussel” met de kinderen leuker hebben gemaakt!


KLAS 2A

Vogelplankjes En… De ruimte!

We maakten voederplankjes met kosteloos materiaal. We hingen deze in de tuin op, zodat de vogels er van konden genieten.

De ruimte We hebben over de ruimte geleerd en we hebben naar filmpjes gekeken over de ruimte: van planeten, de melkweg, de maan en de zon. De zon is geen planeet, maar een ster. De grootste ster. Ik heb een mop, die heet zonnekezon: Er was eens een landje dat heel graag naar de zon wou. Drie mannen vertrokken met een touwtje. Ze waren een beetje dichter bij de zon. Ze namen het touwtje en hingen dit aan de zon. Ze trokken, maar het touwtje was verbrand! Maar er was nog een meneer die naar de zon wou. Hij kocht een stevig touw dat tegen vuur kon en ging. Hij pakte zijn touw en trok en trok en had een stuk van de zon. Hij zei tegen de zon: “Lieve zon, ik noem je Zonnekezon!” Ik heb dat verhaal zelf verzonnen! Benedicte Mbala Mbuyi


KLAS 2B

Oogverblindend Hartverwarmend

Maart: samen met 4a vogelnestjes bouwen met kosteloos materiaal.

We hebben mooie maskers gemaakt. Het was met zwart en geel papier. Het was niet om aan te doen. We hebben ook carnaval gevierd. En we hebben confetti gegooid. Er was confetti in mijn kleren. Door journalist Lina.

Januari: thema tijd. Het grote herhalingsspel.

We zijn naar het Charliermuseum gegaan met twee b en twee a. Er waren mooie kunstwerken: beelden en schilderijen zoals dat schilderij van de vrouw met de brief. Er werd ook een gedanst door twee danseressen met een kader. Het was fantastisch! Door journalist Norena.


KLAS 3A

Twee nieuwe jongens!

Sinds december zijn er 2 nieuwe jongens bij in onze klas! Nikoloz Hallo, ik ben Nikoloz. Ik was 7 jaar toen ik uit GeorgiĂŤ kwam. Ik was 8 jaar geworden in Turnhout . Na vier maanden moest ik verhuizen naar Kortrijk. In Kortrijk was het leuk. Dan was ik 9 jaar geworden. Dan moest ik verhuizen naar Brussel. Ik had een nieuwe school gekregen: Sint-Joostaan-Zee!

Bilal Hoe heet je? Mijn naam is Bilal. Hoe oud ben je? Ik ben 10 jaar oud. In welke school was je vroeger? In de school De Kriek in Schaarbeek.

Waarom ben je naar deze school gegaan? In mijn vorige school was geen vierde leerjaar en mijn moeder zou graag willen dat ik naar het vierde ga. Heb je al vrienden gemaakt? Ja,want als ik ga voetballen maak ik meestal wel vrienden. En natuurlijk ook de jongens van de klas. Wat vind je van deze school? Ik vind het een hele leuke school met leuke leerkrachten. Interview van Nona Jools met Bilal.


KLAS 3B

Musiceren in Ten Noey

Wij speelden op conga’s! Wij hebben op de drum gespeeld. Léo en Rihab hebben ons de weg getoond. We hebben spelletjes gespeeld met de instrumenten. Op 21 januari gingen we naar Ten Noey. Wij hebben instrumenten door gegeven. Die meneer heette Geert. Juf Esra was meegegaan. Eén van de kinderen moest in het midden. Iemand moest met het instrument schudden. Wij hebben op de drum gespeeld en er een lied bij gedaan. Door: reporter Melissa

Het was heel leuk!


KLAS 4A

Verhalen verzinnen, illustraties maken en foto’s maken

Er kwam op woensdag 19 februari een stagière naar onze klas. Zij heette juf Erika. Op 21 februari hebben we verhalen geschreven. We moesten per 2 een verhaal verzinnen en er een passende tekening bij maken. Op de speelplaats hebben we dan de tekening nagetekend. Wij werden zelf de personages van het verhaal. We maakten er een foto van. Dit heet “street art”. Deze twee verhalen zijn hier een voorbeeld van. Nisrine Charfouh Verliefd Er was eens een jong meisje, zij heette Claire. Zij is gisteren namiddag naar het bos geweest met haar skateboard. Toen is ze gevallen over een boomwortel, ze had hem niet gezien. Ze had misschien wel haar been gebroken. Toen kwam er een jongen aan, hij heette Jawad. Hij zag Claire en werd onmiddellijk verliefd. De vrienden van Jawad zeiden tegen hem: je bent verliefd op dat meisje! Jawad riep: nee! Ik ben helemaal niet verliefd op dat meisje. Ik help haar gewoon! Maar Claire keek verliefd naar Jawad. Nu durfde Jawad het ook zeggen. Zij gingen naar het ziekenhuis. Daar deed een verpleegster rond Clairs been een gips. Daarna gingen ze samen naar de restaurant, ze aten daar en ze kusten. En ze leefden nog lang en gelukkig. Amira El Bochici en Aleyna Tepe Oei, oei

Circus Er was eens een meisje en ze heette Lola. Ze was een knap meisje en heel slank. Zij was een koorddanseres in het circus. Die dag was ze heel moe omdat ze heel laat was gaan slapen. Boem! Ze viel met een klap van de hoge koord naar beneden. De directeur had het gezien en hij belde direct naar haar man. De man van Lola kwam haar ophalen. Ze reden samen naar het ziekenhuis. Ze had heel veel pijn maar gelukkig was er niets ernstigs aan de hand. Op zaterdag deed ze opnieuw een voorstelling voor het publiek.

Annabelle Degives en Claire Supo Romero


KLAS 4B Gevaar! Voordat de krokusvakantie begon, hebben we een filmpje gezien over gevaar. In dat filmpje sprak de Minister van Ondefinieerbare Punctueel Nutteloze Zaken. Ze zei dat boeken gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld dat als een boek op je hoofd valt, dat dan pijn doet. Daarom zijn 4A en 4B naar bib Joske gegaan. Die was namelijk door al die boeken in gevaar. We hebben naar drie mooie verhalen geluisterd. Nadat we naar die verhalen hadden geluisterd, kregen we een dik spannend boek over gevaar.

Dummie de mummie en de gouden scarabee.

De kinderen van 4B kregen ook allemaal een boek over gevaar om in de krokusvakantie te lezen. Na de vakantie moesten ze het boek aan de klas voorstellen. Tijdens de jeugdboekenweek las de juf van 4B in het boek dat we van bib Joske hadden gekregen. We vonden het allemaal een leuk boek, maar we zijn nog maar in het begin van het boek dus we willen graag het vervolg horen. Eigenlijk zijn we helemaal niet bang om in boeken te lezen. Wij vinden boeken super tof ! Dus wij roepen graag en luid: Josephine, klasreporter 4B

“Wij durven boeken lezen�!


KLAS 5A

Carmina Burana (C. Orff)

Op dinsdag 25 februari zijn wij naar een concert gegaan in de Bozart. Vóór we naar het concert gingen, hebben we eerst in de klas met een juf allerlei activiteiten gedaan om kennis te maken met de muziek en de liederen uit ‘Carmina Burana’. De teksten zijn in het Latijn en we hoorden ook allerlei instrumenten. De ritmische oefeningen (die we met onze handen en muziekinstrumenten moesten uitvoeren) waren niet gemakkelijk maar wel heel leuk. Op de dag van de voorstelling waren er heel veel kinderen aanwezig in de zaal. De fotograven waren ook daar. We zagen in de zaal het koor (Collegium Vocale Gent), het orkest en de dirigent. De dirigent heet Jos Van Immerseel. Soms mochten we een klein beetje mee zingen en het ritme meeklappen tijdens het concert. Dit was wel zeer speciaal. Ik vond het heel leuk.

De voorstelling was prachtig maar veel te kort.

Washington James


KLAS 5B

Belevenissen …

Rik en Daan Op 13 februari zijn er twee stagiairs naar de klas gekomen. Hun namen zijn meester Rik en meester Daan. We hadden gewerkt en ook gespeeld. De meesters hadden ons ook een spelletje geleerd. We hebben elkaar leren kennen met een spel. En we gaan nog 2 weken les krijgen van de stagiairs. De stagiairs komen omdat ze meester willen worden. Na de krokusvakantie zijn de stagiairs nog een keer gekomen. We hebben al veel gewerkt. We hebben ook groepjeswerk gedaan. En we hebben ook met de computers gewerkt, we hebben leren werken met Google Earth. Sinem

Ice dragon Hallo beste lezers!!! We zijn op 27 februari naar Ten Noey gegaan om een film te bekijken. De film heet ”Ice dragon”. Het verhaal gaat over een kindje uit Noorwegen. Hij heet Mik is 10 jaar oud. Zijn papa dronk veel en moest naar het ziekenhuis. De mevrouw van pleegzorg had Mik naar een andere familie gestuurd. Hij ging daar naartoe met de bus. Maar Mik is de weg kwijt geraakt en tante Lena heeft hem gevonden. Vanaf die dag bleef Mik bij haar. Dan kreeg mik een liefje en twee vrienden. Maar hij hoorde dat Tony, zijn broer, naar gevangenis gestuurd is. Mik houdt heel veel van walvissen. En tijdens de film geven ze af en toe informatie over walvissen. Maar hij mocht niet bij tante Lena blijven van pleegzorg. Hij liep naar een bevroren meer. En als je de rest wil weten, kijk maar naar de film “Ice dragon”. Berfin


KLAS 6A

Le Zinneke!

Wat doen wij bij de Zinneke Parade? 6de leerjaar A en B doen mee aan Zinneke Parade. Elke donderdagnamiddag doen ze oefeningen van theater. Zinneke Parade is iets die 1 keer om de 2 jaar georganiseerd wordt. Aan Zinneke Parade doen ook Franstalige kinderen mee. Op 10 mei gaan de kinderen van Zinneke Parade zich verkleden als parkieten. Ze hebben modelletjes van hun kleren gemaakt met plastIcine. Tijdens de vakanties doen ze mee aan ateliers om de choreografie te leren. De bedoeling van le Zinneke Parade is meer aandacht besteden aan de mensen rondom je. Ze gaan niet alleen de choreografie doen op 10 mei maar ze gaan ook verschillende opdrachten doen, bv. waterballonnen gooien of snoepjes met een katapult gooien.


KLAS 6B

Lezen is… Gevaarlijk !

Wat deden wij in de bibliotheek ? Op maandag 10/03/2014 waren we naar de bibliotheek geweest. We waren bij bibliotheek want de inspecteur van nutteloze zaak had een brief voor de bib. Daarin stond dat de bib gesloten moest worden. We hadden de brief gelezen en beetje gepraat over de inspecteur. Die zei in de brief . “Dat het gevaarlijk is’’ en je niet op het goede pad brengt. We hadden een spel gespeeld voor de inspecteur dat het niet gesloten moet worden. Het eerste dat we moesten doen is een dobbelsteen gooien en met aantal getallen jouw pion verder stappen. Er waren smileys met leugens, miserie, enz…. We moesten kijken welke smiley het is dan naar de kleur kijken. Er waren boeken gekaft met smileys. Je moest je eigen smiley zoeken met je groep. Dan de nummer 1 of 2 en je kleur. Er waren in de gekafte boeken envelopen met kleuren. Je pakt je kleur. En er was een taak in de envelop die je moest doen. Dan leg je boek en je envelop op de zelfde plaats op de plek dat je argumenten moet plaatsen. We hadden dat 45 minuten gedaan we hadden 21 argumenten voor inspecteur. Tenslotte we waren klaar en we hadden een boek gekregen dat heet : bericht uit het verleden. Door: reporter Kübra


JUF RAHIMA VERTELT

Brede School Sint-Joost

Talenaanbod binnen onze Brede School Sint-Joost

ABC-leesgroepje

Creatief Frans taalatelier

Creatief Frans taalatelier

Turks thuistaalproject

Hoe als ouder consequent omgaan met meertaligheid? Op 5 en 17 juni wordt een vorming gepland rond meertalige opvoeding voor de ouders op school!


SJAZOR

Een megatuindag!

Een groene school in een fleurige buurt! Op woensdag 30 april houden we een MEGA tuindag! De hele dag gaan we de school groener en leuker maken: bloemen zaaien, kruiden planten, bloempotten versieren, een muziekhoekje maken, vogelkastjes timmeren‌

We vergroenen niet alleen de school, maar ook onze buurt. Dit doen we samen met TraVERTons. Dit is een groepje buurtbewoners die meer natuur willen in de Dwarsstraat, Tiberghienstraat ĂŠn Grensstraat. Dat is de straat van de school! In mei organiseert TraVERTons een buurtfeest in de Dwarsstraat, Tiberghienstraat en Grensstraat. De straten zullen autovrij zijn. Dan zullen we een deel van onze bloemen en planten voor de gevels zetten en planten.

Kom je ook naar de MEGAtuindag?! Woensdag 30 april Kan je een handje toesteken in de voor- of namiddag? Laat iets weten aan Tine! In samenwerking met het ouderproject Natuur op school.


SJAZOR

Een megatuindag!

FR Mercredi 30 avril : MEGA Journée de jardinage à l’école ! Pourquoi ? Verdir et colorer les cours de récréation pour les rendre plus agréables. Comment ? Nous allons semer des fleurs, planter des herbes aromatiques, décorer des bacs à fleurs, construire un coin musical et des abris pour les oiseaux… Nous ne décorerons pas seulement l’école mais aussi l’extérieur tout proche car l’association TraVERTons est de la partie ! C’est un groupe d’Habitants qui veut plus de verdure dans les rues Traversière, Tiberghien et rue de la Limite, celle de l’école. En mai, TraVERTons organisera aussi dans ces rues-là une fête de quartier. Ce sera une journée sans voiture et nous pourrons aussi ce jour-là décorer les façades de la rue de nos fleurs et plantes… Vive la nature et les couleurs ! VENEZ NOMBREUX nous donner un coup de main, le matin ou l’après-midi. Adressez-vous à Tine, maman de Gil et Ada. TR 30 Nisan çarsamba günü, büyük bahçe günümüz! Bütün gün okulumuzu eglenceli bir sekilde yesillendirecegiz: çiçekler dikilecek, bitkiler ekilecek, saksilar süslenecek, muzik kösesi yapilacak, kus evi yapilacak,... Sadece okulumuzu degil çevremizide yesillendirecegiz. Bunuda TRAVERTons ile birlikte yapacagiz. Semt sakinlerinden olusan bu grup insanlar daha yesil ve dogal çevre Dwarsstraat, Tiberghienstraat ve Grensstraat'ta istiyorlar. Yani okulumuzun sokagi'da dahil. TRAVERTons mayis'ta semt eglencesi Dwarsstraat, Tiberghienstraat ve Grensstraat'ta düzenlenecek . Mahallemizde o günü araba yasagi olacak ve o günü ektigimiz çiçekler ve bitkileri sokagimizda sergileyecegiz


FANCY FAIR

Wat is dit jaar ons thema?

Tromgeroffel‌

Tada!

Sjazet 2014 april  

SJAZET, de schoolkrant van Sint-Joost-aan-Zee!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you