Page 1

SJAZET

DĂŠ schoolkrant van Sint-Joost-aan-Zee December 2013: oeka Toeka, oeka Toeka!

Wij ruimden het zwerfvuil rond de school op! NIEUWE

JUF RAHIMA VERTELT: PROJECTEN BREDE

NIEUWS UIT DE WIJKSCHOOL:

Op zoek naar de kabouter!

SCHOOL

NIEUWS UIT KLAS 6:

Wij doen mee met de Zinneke Parade!

Zit er iemand van de ouderraad in de klas van mijn kind? Kijk snel bij ouderraad!


BRAEMERTJES ☺

Blij weerzien

… Op stap!

Wat waren we blij toen we op twee september onze vriendjes terug zagen ! Hier en daar zagen we een nieuw gezichtje. Maar ondertussen zijn die nieuwe gezichtjes al dikke vrienden geworden. Enkele kindjes bleven nog in het eerste kleuterklasje, andere kindjes verhuisden naar naar het tweede kleuterklasje ! Alhoewel we nog maar net geïnstalleerd zijn in ons klasje, hebben we al heel wat uitstapjes gemaakt!

Naar de boomgaard In september bezochten we de boomgaard in Brussegem. We mochten daar appels en peren plukken. Die moesten we dan in een grote houten kist leggen. Ook wij hebben in die kist gezeten. Ja, allemaal ! Behalve de juffen, die konden er niet meer bij want ze hadden al te veel appels en peren gegeten. Onder het warm zonnetje genoten we van onze picknick. Deze keer kregen we geen water bij onze boterhammen… maar wel zelfgemaakt appelsap! Met ons buikje vol en rond van de lekkere appels gingen wee dan naar huis.

Naar de dierentuin In november reisden we met de trein naar Antwerpen. We gingen er naar de dierentuin, vlakbij het centraal station. We brachten een bezoekje aan de apen, de flamingo’s, de giraffen en alle andere bewoners de Zoo. De krokodillen hebben we niet kunnen bezoeken omdat die druk bezig waren met het verbouwen van hun kooien.


alhoewel de weerman veel regen had voorspeld, kregen we gelukkig het bezoek van het zonnetje ! Zo konden we rustig op een bankje onze boterhammen opeten, ‘t is te zeggen … we moesten wel opletten van de vogels ! Want die waren bijna weg met onze boterhammen!

naar het bos op zoek naar kabouters en

Een beetje later in november zijn we in het bos van Jette op zoek gegaan naar kabouters! Die hadden zich verstopt in het bos! Gelukkig hebben we ze allemaal gevonden. Maar we vonden ook minder leuke dingen in het bos : papiertjes, plastiek,

brikjes… allemaal van mensen die vergeten zijn waar het vuil naar toe moet! Wij weten wel hoe het moet. We verzamelden al het vuil en sorteerden alles in de juiste vuilnisbak. Toen het bos er weer netjes bij lag, hadden we plaats om verstoppertje te spelen. De juffen hadden zich verstopt, maar het duurde niet lang voor we ze vonden. Toen de juffen ons moesten zoeken duurde dit wel wat langer. Eenmaal in de klas deden we onze botten uit, aten we onze boterhammen op, en deden we een dutje. Van al dat zoeken in het bos waren we heel moe geworden! Van Brussegem naar Antwerpen, van Antwerpen naar Jette! We vertrokken graag, maar waren ook blij naar huis te keren… Oost west, thuis best.

Een


KLAS IA

Dit zijn de kapoenen van de onthaalklas!

We hebben al veel gespeeld, ontdekt en geleerd dit schooljaar. Kijk maar even mee.

Stempelen met wortels.

Klaar voor de griezeltocht!

Een beetje herfst opsnuiven en muziek maken met gevonden takken.


EERSTE KLEUTERKLAS

Wij maakten gevoelsmaskers!

WIE IS WIE DENKEN JULLIE ? VERBIND DOOR EEN PIJL TE TREKKEN

Raven is boos.

Eda is verdrietig.

Lucas is blij.

Isma誰l is boos.


EERSTE KLEUTERKLAS

Wij maakten gevoelsmaskers!

R端zgar is drie jaar geworden en is blij.

Rianne is verdrietig.

Leon is boos.

Edward is boos en Daoud kijkt naar hem.


TWEEDE KLEUTERKLAS Adil

Vanessa

Adil

Vanessa

Imran

Odile

Nassim

Imrane

Aysenur

Lola

Ecrin

Marwane

ONZE KLAS

Mihran

Salaheddin

Abdoulaye

Mihran

Salaheddin

Abdoulaye

Berzan

Ugur-Can

Ceylin

Gedeon

Gedeon

Mayssam

Madelief

Merel

Ferras

Arda

Elliott

Ilias

Belfin

Selda-Nur

Eda-Nur

Baran

Naar de boomgaard! Mmm, dat was smullen van de peren en perensap.


TWEEDE KLEUTERKLAS

ONZE KLAS

De herfstwandeling!

Wat een grote boom.

HALLOWEEN!!! Dat was griezelen!!!


DERDE Welkom in KLEUTERKLAS pizzeria “De Zee” Op 15 november werd de derde kleuterklas heel even pizzeria. Na een bezoek in een pizzeria hadden de kleuters zin om de klas te veranderen in een restaurant. Er werden pizza’s gebakken, menukaarten gemaakt, er was een oberopleiding en er werden zelfs uitnodigingen gemaakt voor de grote opening van pizzeria “De Zee”. Alle ouders waren enthousiast en kwamen kijken en proeven wat de kleuters geleerd hadden. Het was een groot succes!

Alles staat klaar. We zijn er klaar voor!

We tonen onze oberkunsten.

Lekkere pizza maken!

Mmm… dat was lekker!

Zelf hadden we er ook honger van gekregen.

Het was een fijne dag!


KLAS 1A

Dikke duim voor gezonde voeding!

In november werden alle brooddozen van de kinderen op onze school gecontroleerd op gezonde voeding. De mama’s en papa’s van de leerlingen van het eerste leerjaar deden goed hun best. Alle kinderen van de klas hadden een brooddoos vol gezonde voeding mee. Ook het fruitje voor tien uur was zeer lekker! Wij kregen alvast een dikke duim!


KLAS 1B l

Dag Saïda Welkom Pol !

De kinderen van het eerste leerjaar zijn al lang geen kleuters meer. We kunnen nu reeds heel wat lezen, rekenen, schrijven,…en nog zoveel meer. En dat doen we vooral samen. Samen leren en samen spelen. Het is dan ook jammer als er iemand vertrekt. Afscheid nemen is nooit leuk maar gelukkig is er ook altijd plaats voor nieuwe vriendjes! Een aantal weken geleden kwam het nieuws dat Saida zou verhuizen naar Turnhout. Leuk voor haar maar spijtig voor ons. Saïda was graag gezien en het gemis is dan ook groot. Vlak voor haar vertrek wou iedereen nog even iets vertellen: “ Saïda, we gaan je erg missen.” “Ik vind het niet leuk dat je weggaat.” “ Mag ik je daar eens komen bezoeken?” “ We zullen zeker een kaartje sturen. Jij toch ook?” Hopelijk horen we nog iets van haar dit schooljaar. We zijn er zeker van dat ze snel nieuwe vriendjes zal maken en we proberen contact te houden. Dit jaar is er ook een nieuw vriendje bijgekomen. Niet zomaar iemand. Hij is een beetje een rare snuiter en komt vaak langs als er gefeest moet worden. We maakten dan ook kennis met Pol, de klaspop. Hij kan nog niet zo goed tellen en het lezen wil ook niet altijd vlotten maar als er iemand verjaart dan is Pol altijd van de partij. Hij zal zich dit schooljaar nog vaak laten zien. Samen met de kinderen van de klas zal hij proberen om er een fijn jaar van te maken. De leerlingen van 1B en Pol zijn alvast dikke vrienden!


KLAS 2A

Bjork is heel dik. Ze heeft acht poten. Ze heeft twee voelsprieten. Amira

De schrijfwerkjes van onze klas

De kinderen van 2A hebben al heel wat gewerkt deze maanden. Ze leerden hoe ze een tekst moeten opbouwen. Eerst moesten ze een gedicht juist overschrijven. Dit gedicht (Op stap in de stad) hebben we samen gemaakt. Bij het thema kriebelbeestjes hebben ze een diertje uitgevonden en leren beschrijven. Na het zien van de theatervoorstelling rond compost maakten ze een verslagje. Dit leerden ze aan de hand van een stappenplan en dit deden ze heel goed! ‌


KLAS 3A

Opera… In de klas!

Workshop VivaVerdi Wij hebben op 1 oktober, in de klas, samen met meester Koen geleerd over Verdi. Hij is een componist.We hebben een bordspel gespeeld. We moesten de dobbelsteen gooien en met onze pionnen vooruit gaan. We hebben ook een filmpje over opera gezien. We hebben ook klassiek muziek gehoord. En foto’s gezien over opera. We hebben toneel gespeeld over Verdi en zijn vrouw. We hebben de levensboom van Verdi aangevuld. We hebben ook geleerd over Italië. ALARA


KLAS 3B

Opera… In de klas!

Viva Verdi Zijn eerste vrouw ging dood. Hij ging dood toen hij 88 was. Ze had een villa. Lulu was ook dood. Hij had 28 opera’s geschreven. Zijn papa had een winkel. Hij had 2 paarden. Zijn hond heet Lulu. Hij had een biljarttafel Van Enes 3b

Viva Verdi Verdi’s dochter ging dood toen zei 17 jaar was. De eerste vrouw was dood en meneer Verdi trouwde met zijn tweede vrouw. Meneer Verdi heeft een villa. Meneer Verdi heeft een hond, hij heet Lulu. Meneer Verdi heeft een kamer met een biljarttafel. Meneer Verdi had 2 kinderen , zij gingen ook dood. Hij heeft een zoon die snel dood ging. Soms spelen meneren en vrouwen toneel. Zijn dochter stierf toen zij 2 jaar was. Dilara van 3b.


KLAS 4A Ik eet graag dürüm, kebab en lasagne.

Leuke weetjes over…

Piloot, timmerman of voetballer vind ik leuke beroepen.

Ons!

Ik hou van lopen en van handbal.

Later wil ik een professionele bokser of voetballer worden

Ik kan goed tekenen en wil later architect worden.

Ik speel graag met mijn grote zus. Wij eten ijsjes in het park.

Ik houd van

België heeft de frieten uitgevonden. Ik houd veel van frietjes in een sandwich.

Ik ben Nisrine en ik lag ziek in bed. Daardoor sta ik niet op de foto. Fietsen en zwemmen zijn mijn hobby’s.

Waar ik woon kan je buiten spelen, ook als het regent.

Later wil ik model worden…

Als ik later een winkel heb, dan noem ik die “lale”.

Als ik op vakantie ga, ga ik naar Marokko, Frankrijk of Spanje.

Ik droom dat ik een danseres kan worden. Ik ben al een week naar Disneyland geweest en ik zou graag nog een keertje willen gaan.

Ik ben muzikaal en vrolijk! Toneelspelen, ballet en notenleer. Ik heb veel avondactiviteiten. Leuk hoor!

Ik zou graag eens in een film meespelen, omdat ik dan eens iemand anders kan zijn.

Mijn papa is de grappigste thuis ;-)


KLAS 5A

Over‌ Dino’s!

De brachiosaurus Hoe leefde hij? De brachiosaurus was zo zwaar dat hij bijna niet kon lopen, en daarom kon hij niet vechten. Hij bleef veel in het water. Hij stapte naar het diepste deel van het water zodat hij alleen met zijn hoofd boven water kwam. Daar is hij het meest rustig. Deze dino was 15 meter groot. Als hij in het water was, dan waren zijn longen 12 meter onder water. Wat at hij? De brachiosaurus was een planteneter. Dat betekend dat hij alleen planten eet en geen vlees. hij at alleen waterplanten. De brachiosaurus at altijd in het water. Waar leefde hij? De brachiosaurus leefde meer dan 120 miljoen jaar geleden. Hij leefde vooral in het oosten van Afrika. Soumaya EL Asri 5A


KLAS 5B

Toeka tegen oorlog!

Actuele thema’s in het vijfde leerjaar in november 2013: TOEKA DE RARE VOGEL Toeka is een rare vogel Hij vliegt graag in het rond Hij vliegt zo snel als een kogel Want het is gezond We maakten wensdoosjes want hij haat roosjes Hij eet graag wormen hij kan heel goed horen Toeka zegt alstublieft Daarom is hij lief Hij gaat ons helpen om goede kinderen te zijn Vanaf nu gebruiken we ons brein

Bedacht en getypt door Esra, Imane en Selinay Tekeningen door Sinem en Salma

Hitler was de slechtste man van de hele wereld !!!!! Oostenrijk-Hongarije denkt dat Servië Franz-Ferdinand en zijn vrouw heeft doodgeschoten. Dus de eerste wereldoorlog begon. De eerste wereldoorlog begon in 1914 en eindigt op 11 november 1918. Het eerste vliegtuig heeft gevlogen in 1903. Frankrijk Engeland Rusland waren goed samen. België was boos op Duitsland. Hitler was de belangrijkste mens in Duitsland in de 2de wereldoorlog

Goed opgelet en uitgeschreven door Elias en Ezra Soldaat getekend door Emre


KLAS 6A

SPEEL MET ONS MEE !


KLAS 6b

Zinneke Parade!

Op donderdag 14 november 2013 hebben we met meester Michel theateroefeningen gedaan zoals, in een cirkel staan en een klap (in de handen) doorgeven, een woord uitbeelden, verschillende houdingen aannemen bij een letter, … We moesten heel geconcentreerd werken. Deze leuke oefeningen hebben we in de turnzaal gedaan, gedurende een uur. Dat ene uur vloog voorbij!

Waarom doen wij deze theateroefeningen? Tot de kerstvakantie gaan we elke donderdagnamiddag een uur theateroefeningen doen. Deze oefeningen doen wij om voorbereid te zijn op de “Zinneke parade 2014”. Wat is Zinneke parade? De Zinneke parade is een kunstzinnige wandeling in Brussel in hele toffe kostuums. Deze kostuums maken we zelf m.b.v. kunstenaars. Ook ouders zijn van harte welkom om ons te helpen (vooral bij het maken van de kostuums) en het Zinneke mee voor te bereiden. De eerste bijeenkomst voor de ouders vindt plaats op 15 januari 2014 om 14u00 op school. Alle ouders uit alle klassen zijn welkom!


JUF RAHIMA VERTELT

Brede School Sint-Joost

Nieuwe initiatieven binnen onze Brede School “De Opvoedingswinkel” Vanaf november kunnen ouders met al hun vragen over de opvoeding van hun kinderen terecht in Bib Joske. Twee dinsdagen per maand is er een deskundige aanwezig van 14.00 tot 16.00u. Meer info: info@opvoedingswinkelbrussel.be

ABC leesgroepje Elke donderdag wordt er samen mooie, spannende, ontroerende, grappige of griezelige verhalen en gedichten gelezen. Voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar die van boeken houden of ze graag wil ontdekken. Van 03/10 tot 12/12, telkens van 15u45 tot 16u45 Een project van ART BASICS for CHILDREN (www.abc-web).

Middagactiviteiten De kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar krijgen elke middag en gevarieerd sportaanbod onderbegeleiding van Buurtsport Brussel. Nieuwe clubwerking in SJAZ: Brazilian Jiu Jitsu Elke woensdag van 14.00 tot 15.00u Voor de ouders Dit schooljaar wordt elk trimester een oudercafé georganiseerd.


ZORG ..

Een rare vogel is geboren! Dinsdag 19 november 2013 om 15u was er een ei in onze school beland. Van wie zou dit zijn? Een krokodil, een eend of‌.?

En ja hoor, daar is onze kleine vriend‌.TOEKA. Geboren op 22 november 2013. Het is een rode vogel, die in onze school komt wonen en zorg zal dragen voor iedereen van onze school! Oekatoeka, rare vogel, kom maar bij ons wonen!

Rikki was ook van de partij want nu heeft hij er een vriendje bij! Rikki staat centraal in de kleuterschool en Toeka in de lagere school!

Wat fijn om met ons allen samen te zijn en dit geboortefeest te vieren!


SJAZOR

Sint-Joost-AanZee OuderRaad

NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW

DE OUDERRAAD WERKT MET ‘AMBASSADEURS’! WAT? ‘Ambassadeurs' zijn mama’s en papa’s die een klas vertegenwoordigen op de ouderraad. HOE WERKT HET? • Elke klas heeft één of twee ambassadeurs. • Ouders kunnen de ambassadeurs aanspreken als ze ideeën hebben om het leven in de school te verbeteren/aan te passen. • De ambassadeurs komen naar de vergaderingen van de ouderraad waar ze die punten bespreken. • De ambassadeurs spreken ook de ouders van de kinderen van hun klas aan over de projecten van de ouderraad. BEDOELING? De communicatie verbeteren! We willen dat alle ouders op school inspraak hebben, om het even welke taal ze spreken. WIE? Je vindt een overzicht van alle ambassadeurs aan het infobord links in de schoolgang. Daar kun je zien wie in welke klas ambassadeur is. Voorlopig hebben deze ouders zich al aangemeld:

Annick

Barbara

Dimitri

Jeroen

Caroline

Maya

Steven

Pauline

Ouafe

Stefan

Katleen

Katja

Jean-Pierre


SJAZOR

Sint-Joost-AanZee OuderRaad

…. MAAR WE ZOEKEN NOG OUDERS! Wil je ambassadeur worden? Mail sjazouderraad@gmail.com, bel Barbara Dessers (mama Noé & Elliott) op 0479/209556 of kijk op de SJAZOR-pagina op Facebook. FR ASSOCIATION DE PARENTS CHERCHE AMBASSADEURS ! Les ambassadeurs, ce sont des papas et des mamans qui représentent la classe de leur enfant à l'Association des Parents et vice versa. Chaque classe a 1 ou 2 ambassadeurs. Les autres parents peuvent s'adresser aux ambassadeurs quand ils ont une idée pour améliorer la vie des enfants dans l'école. Les ambassadeurs viennent aux réunions de l'association des parents pour relayer ces idées. Cette opération ambassadeurs sert à faciliter la communication. De ouderraad aimerait ainsi représenter TOUS les parents, quelle que soit leur langue! Voulez-vous devenir ambassadeur ? Mail sjazouderraad@gmail.com, ou téléphonez à Barbara Dessers (maman Noé & Elliott) 0479/209556, ou encore cliquez sur la page SJAZOR de Facebook.

TR OKUL AILE BIRLIGI BUYUKELCILERI ARIYOR! 'Buyukelciler' okul aile birliginde sinifi temsil eden annele'r ve babala'r. Her sinifin bir yada iki buyukelcisi vardir. Ebeveynler buyukelcilere hitap edebilir okul hayatini gelistirmek ve uygulamak icin. buyukelciler bu toplantilara katilip ve bu noktalari tartisip konusmak icin. Niyetimiz comunucationu gelistirmektir. Her hangi bir dili konussa bile!, okulda olan her aile ile iltibata olabimek icin. Buyukelci olmak istermisini's? Mail sjazouderraad@gmail.com, Barbara Dessers'i arayin (Noe & Elliott'un annesi) 0479/209556 veya Facebook'da SJAZOR sayfasina bakin.

NOTEER IN JE AGENDA! / POUR LES AGENDAS!

• • • • • • • •

Donderdag 12/12/2013 - 19u30: vergadering voor alle ambassadeurs Woensdag 18/12/2013: eerstvolgende tuindag - welkom om 12.15u op de speelplaats! (we werken elke 3de woensdag van de maand in de tuin) Vrijdag 20/12/2013: QUIZ (meer info volgt!) Donderdag 13/02/2014 - 19u30: vergadering voor alle ambassadeurs Zondag 23/03/2014: kinderbazaar (braderie/rommelmarkt) Woensdag 23/04/2014: Mega tuindag met allerlei workshops Vrijdag 23/05/2014 - 8u40: vergadering voor alle ambassadeurs Dinsdag 10/06/2014 - 8u40: algemene vergadering voor alle ouders


SJAZOR

Sint-Joost-AanZee OuderRaad

NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW

Bijenhotel*-aan-Zee! *Ook voor spinnen, pissebedden, vlinders, lieveheersbeestjes enz.

Heb je het al gezien, het prachtige insectenhotel in de tuin van de school? Het is gemaakt door kinderen en ouders van de school. Op 21 september werkten we een hele dag met zagen en boren, hout en leem... Joeri van Natuurpunt leerde ons dat we geen appels en peren op onze bomen krijgen zonder bijtjes. Zij brengen stuifmeel van bloem naar bloem en zorgen zo voor de bevruchting. Hij stelde ons ook gerust: ze steken niet! Het zijn solitaire bijen. Dat wil zeggen, ze leven niet samen in een kolonie zoals de honingbijen. Om die zoemende beestjes naar onze tuin te lokken, maakten we een heus hotel voor hen. Er zijn meer dan 100 soorten bijen, die graag hun eitjes leggen in gaatjes in hout. En wij maar gaatjes boren! We knipten bamboestokjes op maat en vulden de vakjes van het hotel. Het kreeg een dakje om de regen te weren. We picknickten op school en werkten verder in de namiddag. We vulden een bak met een mengsel van leem en zand: voor de zandbijtjes. Hartelijk dank aan Joeri, STIC voor het materiaal, de hardwerkende papa’s en mama’s, met of zonder boor, en de kinderen! FR Avez-vous remarqué le bel hôtel à insectes qui trône dans le jardin de notre école ? Ce sont les enfants et parents de l'école qui l'on construit, un samedi. Pour cela, le 21 novembre, nous avons scié, foré, travaillé le bois et l'argile, toute la journée... Cela valait la peine, non? TR Gordunuzmu, okulun bahcesindeki guzel bocekler hotelini? Bu okuldaki ebeveynler ve cocuklar tarafindan yapilmistir. 21 Eylul gunu biz butun gun testere, sondaj ,ahsap ve kil ile calistik..


IEDEREEN

Wij ruimden zwerfvuil op!

In oktober hielpen alle klassen om het zwerfvuil in de straten rond de school op te ruimen. Wat waren de straten ineens proper!


IBO … daar kikker DE BUITELING je van op!

Sjazet 2013 december  

Dè schoolkrant van Sint-joost-aan-Zee

Sjazet 2013 december  

Dè schoolkrant van Sint-joost-aan-Zee

Advertisement