Page 1

ekräftad Sedd Hörd B

Vintern 2018/19

kyrkhälsning informationsblad från svedala församling

Årets julottor 06.30 Börringe Solist 08.00 Västra Kärrstorp Svedala Manskör

”En resa genom ettusen år”

Två nya präster till Svedala

”Den första julen” - ett nygammalt julspel

Nyproducerad skrift om bl.a. våra kyrkor publiceras till våren. Sidan 3

Olivia Jönsson som prästvigs i januari samt Håkan Norén som återvänder till Svedala. Sidan 3

Församlingens anställda bjuder på sig själva i ett härligt julspel för barn och vuxna. Sidan 6


betraktelse informationstidning från svedala församling Malmövägen 4, Svedala Tel 040-40 65 80 svedala.pastorat@svenskakyrkan.se

redaktion / layout Lars Johansson och Christian Hugo

ansvarig utgivare Lars Johansson Tel 040-40 65 83 lars.h.johansson@svenskakyrkan.se

tryckeri Vindspelet Grafiska AB Kyrkhälsning ges ut fyra gånger per år och trycks på 100% returpapper Vintern 2018/19 Årgång 38

första sidan

Möbelmakare Magnus Hall ses här i Börringe kyrka där han precis satt denna nyproducerade möbel på plats.

forum för information För aktuell information om veckans gudstjänster och övriga arrangemang finns det flera sätt att få information. Utöver Kyrkhälsning har vi följande informationskanaler: Annons i Lokaltidningen (sid. 2) predikoturer i Sydsvenskan och Skånskan varje lördag www.svedalaforsamling.se facebook.com/svedalaforsamling

2

Guds DNA

av kyrkoherde Lars Johansson som önskar Dig en välsignad jul och ett gott nytt år

Den engelska författarinnan Evelyn Beatrice Hall sa en gång så här: ”Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det”. Gud så rätt hon har.

Det finns i den världsvida kyrkan en brokig mångfald - och i den mångfalden är vi definitivt inte alltid eniga om hur vår kristna tro eller tradition skall förstås eller tolkas. Jag har själv funnit mig till rätta i vår Svenska kyrka.

Du kanske håller med mig när jag menar - att vi alla tycker olika om saker och ting - att det finns det som förenar och att det finns det som skiljer oss åt. Och inte minst märktes det när det var val lite tidigare i höst - eller hur. Du kanske även håller med mig när jag menar att vi alla påverkas av de politiska partierna som alla ville att vi skulle enas om att just deras budskap var det bästa för oss.

Det drar i hopa sig till finalen av denna betraktelse, och jag hymlar inte när jag i denna betraktelse menar att jag vill påverka dig om något som jag vill att vi ska enas kring. Låter jag som en politiker? Tja, kanske det? Betraktelsen handlar ju om att vi ska göra så goda val vi kan i livet, som påverkar inte bara oss själva utan även vår medmänniska.

Dock! Oavsett hur vi påverkades att rösta så lever vi nu i konsekvensen av vad vi till slut gjorde för val - och det får vi leva med. För så är det - oavsett vilka val vi gör i livet, stora som små, så måste vi leva med konsekvenserna av våra val - och vi måste stå för dem; inför oss själva, inför vår medmänniska. I mitt kall som präst försöker jag visa på enheten i Kristus och varför ett är nödvändigt. Så min lilla fundering, som kanske är så himla liten, är vad enhet innebär i förhållandet till att ett är nödvändigt? I vår mångfald av olikheter – vad gör oss alla till ett? Att sträva efter enighet eller total enhet, vare sig det är i en liten familj, eller i ett medarbetarlag, är och kommer alltid att vara en utopi. Inte minst begriper vi det i valtider och inte minst efter ett val. När vi gör våra val i livet, oavsett om det är små eller stora val, så påverkar det inte bara oss själva. När vi gör våra val, oavsett vem vi är, så påverkar det andra människor. Ta ett naivt exempel. Om du eller jag gör ett val att gå när det är röd gubbe, vid ett övergångsställe, så kan vi försätta oss i mycket stor fara. Poängen är! Går vi mot röd gubbe kan det få den konsekvensen att vi blir påkörda. Vårt val drabbar oss själva, men även bilisten, de som ser olyckan och våra nära och kära. Men så är det kanske ändå någon som tänker. ”Okey Lars! Jag förstår vad du menar- men mina andra val i livet är väl ändå inte så pass viktiga att de betyder något för andra? Min futtiga röst betyder väl inget?”

Jesus ber om att vi alla skall vara ett - och jag tolkar det som så - att det är inte enighet han ber om. Det handlar om något större än att vi ska tycka och tro lika. När Jesus ber om enhet, i det som är ett, så handlar det om den större och betydligt djupare insikt. Den djupare insikten om att Guds gudagnista, eller varför inte Guds DNA, finns i varje människa. Ett DNA som vi har med oss sedan födseln och som aldrig försvinner. Visst - den kan vara osynlig för oss. Visst- det kan överskuggas av ett mörkt raster, men gudagnistan förblir ändå kvar. Vi är alla skapade till Guds avbild, som det står i Första Moseboken. Guds DNA påminner oss om att vi väljer att göra gott i livet - och mitt uppdrag som präst är att ständigt påminna om detta - att påverka dig om att acceptera Guds DNA i ditt inre - ett DNA, som vet sitt ursprung och vet sitt mål. Jag vill från botten av mitt hjärta påverka både mig själv och er - att vi alla bejakar den enhet vi alla bär på inom oss - den enhet som kan skänka trygghet och balans, den enhet som kan bära oss genom hela livet. Som människor hör vi samman i det som är ett. När Mästaren, JK, ber – bevara dem i ditt namn, så att de blir ett, liksom vi är ett – så har det m.a.o. att göra med att vi ska sträva efter Guds absolut innersta väsen som är inplanterat i oss – som är nedärvt i var och en av oss

Ni får gärna tycka likadant som jag i detta – och jag hymlar inte om att det är det jag vill, men du behöver inte hålla med om att detta jag sagt har en betydelse i livet här och nu, och i livet som komma skall. Dock - vi är alla inbakade Jag vill hävda – att tänker vi så – ja, då ned- i Guds eget DNA. Det budskapet är jag också värderar vi oss själva till något obetydligt – och beredd att gå i döden för. Ett är nödvändigt därför vill jag med aplomb understryka att dina Guds DNA. och mina val alltid har en betydelse och mening. Hur är det då med enhet i den kristna traditionen – och hur förhåller vi oss till dagens tema God Jul från Lars präst - att ett är nödvändigt? Jag kan väl bara säga som så att alla tänker definitivt inte som jag – alla har definitivt inte samma gudsbild som jag.


anslagstavlan Nyproducerad praktmöbel i Börringe kyrka

Filmkväll i församlingshemmet

[film som berör]

Välkommen till vårens första kväll då vi ser film och efteråt har ett enkelt samtal om filmen och livet. Vegetarisk soppa serveras från kl 17.00 - och kostnad för den är 30 kronor.

| kl 18.00 | församlingshemmet | | gratis | ingen föranmälan |

tisdag 29 januari Alltför länge har det unika exemplaret av Karl XII:s Bibel legat oskyddad, men nu har denna möbel införskaffats för att bl.a. förvara Bibeln. Möbeln är designad och tillverkad av Magnus Hall, som återgivit densamma i nyklassicistisk stil. Möbeln har finansierats med medel från Börringe kyrkliga syförening och Hilda & Arvid Johanssons i Börringe kyrkofond. Möbeln invigs på första advent kl 17.00 med bland annat evangelieläsning från Bibeln.

”EN RESA GENOM ETTUSEN ÅR”

Törringe kyrkodagar

i medeltidens tecken

Under en helg i september var det kyrkodagar i Törringe. Lördagen gick i medeltidens tecken med bl.a. guidning av kyrkan, lekar, pyssel, lotterier, dragkamp, gissa fårets vikt, och på förekommen anledning var ett får på plats (med två kompisar). Det rätta svaret var 50 kg och den som gissade rätt var Eva Magnusson. Grattis Eva! På söndagen blev det en härlig pilgrimsvandring, för de som önskade, från Svedala kyrka till Törringe kyrka där vi firade mässa och sändning av pilgrimer till Santiago de Compostela. Dagen avslutades med lunch och pajkalas där man fick bidra i vår pajtävling. Efter en hård kamp om vem som gjort den bästa och godaste pajen stod Karin Hansson som vinnare. Grattis Karin! För er som missade den guidade turen av Törringe kyrka, är ni välkomna söndagen den 3 februari kl 15.30. Vi bjuder på en kopp kaffe.

”tårtgeneralen” Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar, bestämmer sig Hasse P, nyinflyttad, skuldsatt, möjligen alkoholiserad, att motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga världens längsta smörgåstårta. Det blir upptakten till en serie befängda händelser.

Under två års tid har kyrkoherde Lars Johansson arbetat med en 144-sidig skrift som handlar om församlingens kyrkor, kyrkogårdar och mycket mycket mer. Ett måste för varje hem i Svedala. Skriften publiceras i början av mars 2019 och upplagan kommer

endast att vara i 700 exemplar. Priset är ännu inte fastställt, men oavsett vilket pris det blir går varje krona oavkortat till församlingens diakonala arbete m.a.o. inga expeditionsavgifter eller annan adminstrativ kostnad.

På personalfronten Vi säger hej då och TACK så innerligt mycket till Johanna Hardefors, som efter två år lämnar oss till förmån för Sankt Peter Kloster, Lund, där hon kommer att tjänstgöra som barn- och ungdomspräst.

Prästcomeback

Men vi är synnerligen lyckliga över hennes efterträdare, vilken är ingen mindre än Håkan Norén som gör comeback i Svedala efter fyra års tjänstgöring på annan ort. Som sagt. Vi är synnerligen glada för att han är tillbaka. Så hjärtinnerligen välkommen tillbaka efter årsskiftet.

I februari säger vi välkommen till Olivia Jönsson som prästvigs i Lunds domkyrka, söndagen den 27 januari. Nyprästvigd I veckan efter kommer Olivia, under ett års tid, att tjänstgöra i Svedala som pastorsadjunkt. Hennes handledare är Louise Wetterlund. Både Håkan och Olivia välkomnas på Kyndelsmässodagen Söndagen den 3 februari 11.00. Vox Cantata medverkar.

3


Diakoni Andakter på äldreboenden holmagården

tisdagar kl 14.00

8 januari / 12 februari / 12 mars

toftaängen onsdagar kl 10.30 9 januari / 13 februari / 13 mars

stella dagcentral onsdagar kl 11.00 16 januari / 20 februari / 20 mars

Måndag

Onsdag

”gubbalådan”

onsdagsfrukost

En grupp för alla män. Dagledig, nybliven pensionär eller du som gått hemma länge. Kaffe, bulle till en kostnad av 10 kr.

Vi möts och äter frukost och får en liten pratstund. Kom någon gång mellan kl 8.30–10.30.

Vi träffas kl 10-12 varannan måndag (ojämna veckor) Start 14 januari

Start 9 januari Svedala församlingshem Pris: 10 kr

Kontakt och frågor: Thomas Appelgren 0708-92 83 52 eller Kerstin Carlsson

café handgjort

minns du?

Vi använder våra händer och är kreativa tillsammans. Det vi skapar säljs till förmån för hjälpbehövande.

Exempel på ämnen kan vara starka kvinnor, händelser i vårt eget liv och ute i världen, skoltiden, första förälskelsen och annat. Vi träffas måndagar kl 14-15.30 (ojämna veckor).

Britt-Marie Andersson 0731-02 65 30 eller Kerstin Carlsson

- samtal och reflektioner

start 14 januari svedala församlingshem

Diakoni

Kontakt Kerstin Carlsson

Diakoni är kyrkans sociala arbete. Vi finns tillgängliga för rådgivning, akut ekonomiskt bistånd och enskilda samtal. Vi kan ofta ta emot med kort varsel. Vi har tystnadsplikt!

promenaden

kontakt kerstin (diakon) 040-40 65 89 elin (diak.ass) 040-40 65 87 tider för drop-in-samtal onsdagar 9.00-10.00 torsdagar 9.00-10.00

Leva vidare-grupp När man mist en anhörig kan det kännas skönt att prata med någon som är, eller har varit, i samma situation. En särskild inbjudan skickas till dig som står som närmast anhörig. Du som inte får någon inbjudan, hör gärna av dig om du vill veta mer eller vara med.

svedala

onsdagar 14-16 30 januari, 27 februari

västra kärrstorp tisdagar 19-21 8 januari, 12 februari

livsglädje

Tisdag

- en vidunderlig medicin

Den är uppiggande, gratis och dessutom utan biverkningar. Samling, start och mål vid församlingshemmet

Vi samlas kl 14.00 Promenaden tar ungefär en timme. Vi avslutar med frukt och vatten. Inställt vid regn och oväder.

start 15 januari Ledare Gertrud Olsson Kontakt Kerstin Carlsson

Fredag

fredagsträffar

En mindre grupp som vänder sig till kvinnor. Genom omsorg, stöd och samtal stärker vi varandra. Vi samtalar exempelvis om att leva med långvarig smärta, att när vi pratar om saker som berör oss våga säga ”jag” istället för ”man”. Studiebesök, utflykter och övernattning, eftersom det är viktigt för välbefinnandet!

start 16 januari kl 12-14 anmälan till Kerstin Carlsson

Lördag

café villerkulla Lilla Huset kl 9.00-12.00 26 januari | 16 februari | 23 mars

Kontakt Kerstin och Elin

Syföreningarna

start 23 januari svedala församlingshem kl 10-12

Välkommen till Fredagsträff i församlingshemmet kl 13.30-15.30 18 januari ”Musik från 60-70 talet” Anders Svensson & Ingemar Rimheden underhåller 15 februari En salig blandning av musikal och visa med Gustaf Brandt och Evelina Åkesson

Lördagsöppet för dig och dina barn! Vi pysslar och fikar tillsammans, eller kanske åker på en trevlig utflykt. Tillsammans formar vi träffarna. Ingen anmälan. Passar alla åldrar! Kontakt och frågor Kerstin Carlsson Elin Hansson Åsa Ohlin 0736-22 22 27

auktion 12 mars 18.30

”Vegetariskt ” - vi lagar enbart med bönor, linser, frukt och grönt Nyfiken på vegetarisk kost? Prova på enkel matlagning. Mer info i nästa Kyrkhälsning

4


Torsdagar

musik och lyrik Ge dig en skön stund av vila och eftertanke med skön poesi och orgelverk.

MUSIK

Musik i juletid

I JULETID

Julottor

Juldagen Börringe kyrka kl 06.30 Solist Västra Kärrstors kyrka kl 08.00 Svedala Manskör

svedala kyrka torsdagar kl 12.15-12.30

sopplunch Till en kostnad av 50 kronor kan du avnjuta en god soppa. Meny finns bl.a. på församlingens hemsida. För pensionärer eller långtidssjukskrivna kostar det 35 kronor (gäller endast vid köp av häfte á 5 eller 11 gånger.) Lunchkuponger säljes på pastorsexpeditionen på torsdagar mellan kl. 11 och 12. För vegetariskt alternativ, vänligen kontakta köket dagen innan.

torsdagar kl 11.30-13.00 svedala församlingshem

säsongstart för musik & lyrik och sopplunch 17 januari.

qigong Qi betyder energi, gong betyder arbete. Qigong är uppbyggt kring tre moment; rörelse- tanke- andning. Långsamma rörelser som bygger upp kropp och själ. Alla kan vara med (det går bra att göra dessa rörelser sittande). Kontakt Kerstin Carlsson.

torsdagar kl 10.30- 11.30 ingen föranmälan, ingen avgift start 17 januari svedala församlingshem körsalen 2:a vån

cafékväll

- på tunnbrödsbageriet i Aggarp

kl 18.00-20.30 3 januari | 27 februari En kväll där du har möjlighet att hänga, lära känna nya människor, köpa varma mackor, kaffe och kakor för 10 kronor. För den spelsugne har vi också sällskapsspel. 18.30 blir det underhållning i någon form!

Söndag

söndagscafé Stella dagcentral kl 14.00-16.00 20 januari | 17 februari | 17 mars Vi ses på Stella för att fika, umgås och sjunga m.m.

Annandag jul

Svedala kyrka kl 17.00 Ungdomskören Vox

Första advent

Västra Kärrstorps kyrka kl 10.00 Änglakören och Gloriakören. Erik Bengtsson - trumpet Svedala kyrka kl 11.00 Vox Cantata och Christer Gustafsson - trumpet Börringe kyrka kl 17.00 Intermezzokören

Julkonsert med luciatåg Svedala kyrka Andra advent kl 18.00 Änglakören, Gloriakören och Vox Cantata

Lions Lucia 13 december Svedala kyrka kl 19.00 Se sista sidan

Fjärde advent

Svedala kyrka kl 11.00 Familjegudstjänst Gospelkören

Nyårsbön

Svedala kyrka Nyårsafton kl 13.00 Mikael Järlestrand - sång

Nyårsdagen

Svedala kyrka kl 17.00 Mimmi Hugo & Lina Markman - sång

Trettondedag jul

Börringe kyrka Trettondedagen kl 17.00 Lars-Gunnar Dahl - sång

Första efter trettondagen

Svedala kyrka Söndagen den 13 januari kl 11.00 Vi sjunger ut julen tillsammans med Limhamns Messingssextett

Julafton

Svedala kyrka Julbön kl 13.00 Vox Cantata Svedala kyrka Midnattsmässa kl 23.30 Johan Bogren - sång Hans Svensson - valthorn

Erik Bengtsson Lina Markman

Många av Svedala församlings arrangemang sker i samarbete med studieförbundet SENSUS

Mikael Järlestrand Mimmi Hugo

SÖKER DIG SOM ÄR Inga förkunskaper krävs. För mer INFO kontakta Körledare Susanne Dahl 040-40 65 88

ctrl Vi övar på torsdagar 19.00-20.30

Kontakt och frågor Kerstin Carlsson

5


Barn

vårterminen startar v. 3 öppet hus

lilla huset

mån och fre kl 9.00-11.00 öppet hus

tunnbrödsbageriet

ÅRET

S JUL

Kyrkans personal presenterar stolt

SPEL

Den första julen

Regnbågens förskola gör miljön till en bättre plats!

Svedala kyrka Tisdagen den 11 december kl 18.00

tis och ons kl 14.00-16.00 babycafé

I förra numret av Kyrkhälsning berättade vi om vårt arbete med ”Grön flagg” och hur barnen arbetar för att vår miljö ska må bra.

lilla huset

ons kl 9.00-11.00 tors kl 9.00-11.00 babycafé

tunnbrödsbageriet

ons kl 9.00-11.00 barngudstjänst 15 feb kl 10.00 För mer information om. . .

miniminiorer 6-7 år miniorer 8-9 år juniorer 10-11 år tonårsgrupp 12-13 år . . . se på vår hemsida

kyrkans unga tors kl 19.00-21.00

Gudstjänster julavslutning fredag 7 december kl 10.00 - svedala kyrka

barngudstjänst fredag 15 februari kl 10.00 - svedala kyrka

Upplev hur det hände sig. Upplev hur det går för Maria, som väntar sitt barn, och hennes Josef som inte hittar någonstans att övernatta i det, på grund av skattskrivning, fullbelagda Betlehem. Var med om herdarnas upplevelse på ängen med en sjungande änglaskara och inte minst de tre vise männens jakt på en nyfödd kung. Alla dessa berättelser flyter samman i en osannolik händelse i ett litet stall i utkanten av Betlehem. Allt det som sker bidrar till att bli just den första julen! Julspelet vänder sig till ALLA men i synnerhet till barn och deras skolklasser. Föreställningar för skolklasser Tisdagen den 11 december kl 9.00 | kl 10.00 | kl 11.00 Onsdagen den 12 december kl 9.00 | kl 10.00 | kl 11.00 Anmälan 040-40 65 80

familjegudstjänster söndag 2 december kl 10.00 - västra kärrstorps kyrka

söndag 3 mars kl 11.00 - svedala kyrka

Vi är glada att kunna presentera projekt

HAMN

Hitta Ambition, Motivation och Nätverk

Grötfest med julgransplundring Efter gudstjänsten söndagen den 13 januari kl 11.00. . . . . .där vi sjunger julens psalmer, serverar vi gröt och bulle i församlingshemmet. Limhamns Messingssextett Ingen föranmälan

6

Församlingen har tillsammans med kommunens enhet för Arbete och integration blivit beviljade medel från Länsstyrelsen för att bedriva projektet HAMN, som handlar om att ge nya och gamla Svedalabor möjlighet att mötas, nätverka och dela erfarenheter. Projektet är riktat till föräldralediga nyanlända och deras barn. Rent praktiskt kommer det att innebära möjlighet till gemenskap och språkträning på måndagens Öppet hus, samt riktad arbetsmarknadskunskap för nyanlända föräldrar. Vi kommer även att bjuda in till olika kulturella evenemang för barn - så håll utkik efter roligheter! Start januari 2019!

Barnen på Regnbågen brinner för miljön, djurlivet, källsortering och att ta hand om växtligheten. Barnen driver projekt för att djurlivet (nyckelpigor, igelkottar, getingar, fjärilar, fåglar, kaniner) på vår gård ska må bra. Barnen bygger olika hem till djuren och ger dem mat i deras bo. Barnens arbete strävar på så sätt efter en hållbar utveckling genom att ta hand om förskolans och samhällets miljö. Arbetet som barnen drivit har nominerats av Skolverket till utmärkelsen ”Skola för hållbar utveckling”. Denna utmärkelse sporrar oss att arbeta vidare med att skapa projekt utifrån barnens passioner/intressen samt att skapa miljömedvetna barn.

Svedala församling arbetar på att bli miljödiplomerade Ett steg i att tänka mer på vår miljö är att odla våra egna snittblommor. Redan denna säsong har vi kunnat förse altaret i Börringe kyrka med egna snittblommor och nu utökar vi vår satsning även till de andra tre kyrkorna i vår församling. Målet är att inte behöva köpa snittblommor alls under själva växtsäsongen utan att vara självförsörjande på snittblommor.


kontakt

Kyrkliga handlingar AUGUSTI - OKTOBER 2018

Dop genom dopet föder gud oss till nytt liv, för oss in i sin kyrka och ett liv i förening med honom Olivia Frick Vanessa Jennby Leya Petersen Max Wesemann Nilsson Melvin Åkesson Lukas Sjölin Alice Pålsson Erik Schubert Line Ekvall Johansson Theo Lindberg Knut Lasson Tim Jensen Enzo Lantz Linnéa Wikander Thindra Nilegård Eriksson Noah Nord Alwin Brönmark-Zetterstedt Smilla Magnusson Otto Persson Alicia Sandberg Isak Wettén Emma Dalsgaard Molly Hoey Truls Löfquist Felicia Ceihagen Siri Pamp Elliot Andersson Otto Schlyter Alicia Broer Odd Nilsson Alva Sonngård Minea Brynningsen Tage Kolbus Kevin Pedersen

Begravning

pastorsexpedition

bevara oss i liv och död i din kärlek och låt oss av nåd få gå in i ditt rike Lilian Fröjd f. 44 Gert Malmborn f. 29 Kathryn Petersson f. 45 Mariana Svärd f. 40 Sven Svanfelt f. 39 Sture Persson f. 32 Peter Olsson f. 66 Ann-Britt Claesson f. 43 Roland Sjöberg f. 49 Bernice Nilsson f. 39 Clas-Göran Sjölinder f. 43

Bo Hermansson f. 48 Ebba Svensson f. 22 Allan Larsson f. 38 Ester Nyström f. 20 Barbro Qvick f. 46 Gunnar Härstedt f. 21 Kerstin Magnusson f. 36 Karl Gustaf Johansson f. 33 Magnus Gillberg f. 79 Iren Lantner f. 32 Bengt Berglund f. 30

Malmövägen 4, 233 39 Svedala 040-40 65 80 EXPEDITIONSTIDER Mån, ons-fre kl 10.00-12:00 administrativ chef

Johan Nordqvist 040-40 65 96 kansliassistent

Gertie Strömgren 040-40 65 80

kyrkogårdsexpedition

Kapellvägen (besöksadress) 040-40 27 83 Besökstid mån, ons-fre kl 9.00-10.00 Kyrkogårdschef

Jenny Strömberg 040-40 65 98

kök/bokning av lokal

Vigsel nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken Ewa-Lena Sandqvist & Christian Arthursson Claudia Vasquez Araos & Mattias Björklund Malin Cronzell & Fredrik Sandberg Marina Svärd & Kim Nilsson Madeleine Andersson & Dennis Olsson Anna Sandström & Ola Hansson Madelein Petersson & Olaus Klaveness Malin Bergström & Robin Keller Helena Karlberg & Jens Jemle Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap

Marie Rönngard & Pier Rönngard

Per Hansson Gladh 040-40 65 92 Tisdag - fredag kl 8.00-15.00

präster kyrkoherde

Lars Johansson 040-40 65 83 komministrar

Marie Wollin 040-40 65 95 Louise Wetterlund 040-40 65 90 Johanna Hardefors 040-40 65 97 pastorsadjunkt

Olivia Jönsson 040-40 65 80 (vx)

diakoni diakon

Kerstin Carlsson 040-40 65 89 diakoniassistent

Elin Hansson 040-40 65 87

musiker Även om det är vinternummer av Kyrkhälsning så är det aldrig fel att visa lite spirande grönska. Som här när kyrkogårdsarbetare Daisy Holm gör fint ute vid kyrkogårdsexpeditionen.

Susanne Dahl 040-40 65 88 Maria Grundberg 040-40 65 82 Göran Sonesson 040-40 65 80 (vx) Kristina W Svensson 040-40 65 84

barn- och ungdom församlingspedagog

Jonas Ohlin 040-40 65 86 barn- och ungdomspedagog

Christian Hugo 040-40 65 99 barnledare

Carina Nordahl, Sofie Gerdtsson och Åsa Ohlin 040-40 65 94

regnbågens förskola 040-40 65 93 förskolechef

Camilla Held Knutsson 0730-33 76 84

Mailadresser - se hemsida www.svedalaforsamling.se

7


VÄLKOMMEN PÅ GUDSTJÄNST Svedala

2 december första advent

9 december

11 LJ Mässa Vox Cantata, Christer Gustafsson - trumpet

andra advent

11 JH 18 JH Adventskonsert se sidan 5

16 december

11 LJ Mässa

Börringe 17 LJ

fjärde advent

24 december julafton

Lions Lucia

Traditionsenligt arrangerar Lions i Svedala årets luciahögtid. Svedala kulturskola medverkar.

torsdag 13 december kl 19.00 svedala kyrka

11 MW Familjegudstjänst Gospelkören

13 LJ Julbön Vox Cantata 23.30 MW Midnattsmässa se sidan 5

25 december

06.30 LJ Julotta 17 JH Mässa

veckomässor

annandag jul

30 december

11 JH

Varje onsdag firar vi STILLA MÄSSA Fika i kyrksalen en timme innan.

sönd e jul

31 december

13 LW Nyårsbön

nyårsafton

se sidan 5

1 januari

17 LW Mässa

nyårsdagen

20 januari

MORGONMÄSSA firas jämna veckor

svedala kyrka - tisdagar kl 08.30

Mimmi Hugo & Lina Markman - sång

17 MW Musikgudstjänst Lars-Gunnar Dahl - sång

trettondedag jul 1:a sön e trettondedagen

svedala kyrka - onsdagar kl 18.00

Mikael Järlestrand - sång

6 januari 13 januari

08.00 LJ Julotta Svedala Manskör

Solist

juldagen

26 december

V Kärrstorp 10 MW Famgtj Änglakören & Gloriakören Frukost 09.00 se sidan 5

Intermezzokören

tredje advent

23 december

Törringe

11 JH Gudstjänst med grötfest. Limhamns Messingssextett se sidan 6 11 MW Mässa

2:a sön e trettondedagen

27 januari

11 LJ

3:e sön e trettondedagen

3 februari kyndelsmässodagen

10 februari

11 OJ HN LW Mässa Vox Cantata. Välkomnande av Håkan och Olivia Se s.3 11 LJ

17 LW Mässa

17 LJ

5:e sön e trettondedagen

17 februari

11 LW Mässa

KYRKBIL 45 33 00

septuagesima

24 februari

11 OJ

11 OJ Mässa

sexagesima

3 mars fastlagssöndagen

11 MW Familjegtj Änglakören. Fastlagsbulle efteråt

LJ = Lars Johansson MW = Marie Wollin LW = Louise Wetterlund JH = Johanna Hardefors HN = Håkan Norén OJ = Olivia Jönsson Ändringar vad gäller tid och plats kan förekomma. Se dagspressen eller Lokaltidningen

Kyrkhälsning Vinter 2018/19  
Kyrkhälsning Vinter 2018/19  
Advertisement