Page 1

Film trix ANDØY UNGDOMSRÅD 2011 – 2015


Filmtrix Ungdomsrådet ønsker å gjøre Andøy til en enda bedre kommune å bo i. Et av grepene er å gi ungdom og andre et bedre kinotilbud. Kall det gjerne et filmtriks, men det vel egentlig så enkelt som at unge folk fortsatt liker å gå på kino, og at en kino drevet av unge vil gi kortest mulig vei fra bruker til den som gir tilbudet. Ungdomsrådet har rett og slett vandret rett i kinofilmens verden for å illustrere det ungdomsrådet mener er viktigst med en slik satsing. Andøy kommune har rundt 5000 innbyggere, drøyt halvparten av disse bor på Andenes. I dag står det gamle, vakre kinobygget på Andenes stort sett tomt. Kinoen på Andenes har vært i privat drift siden starten i 1918. Det er den eneste privatdrevne kinoen i Vesterålen. Da digitaliseringa av norske kinoer ble gjennomført i 414 av landets 430 kinosaler i 2009/2010 ble ikke kinoen på Andenes med på omleggingen.

Det ønsker ungdomsrådet i Andøy å gjøre noe med. I et samarbeid med ordfører Jonni Solsvik og kinoeier Jan Guttorm Andreassen ønsker ungdomsrådet å få på plass digitalt utstyr i kinolokalene og å gjennoppbygge tilbudet som en ungdomsdrevet kino.

Rett til å «chille» Digital kino kan innby til læring for publikum gjennom aktuelle dokumentarer, smale filmklubb-klassikere og direktesendt opera, men det er fortsatt helt greit å gå på kino for å bli underholdt.

«Mitt forhold til film er nesten like sterkt som det jeg har til min familie! Da jeg var yngre satt jeg i kinosalen og drømte om å være helten på lerretet, – noe som senere fikk meg involvert i teater på Dverberg. Jeg har en meget spesiell filmsmak, gammle skrekkfilmer med bla. Boris Karloff og Quentin Tarantino-filmer er favorittene – men er selvfølgelig også stor fan av James Bond». Julian Lara Asperheim


Pulp fiction Ordet «pulp fiction» beskriver billige actionbøker som ble uhyre populære i 20-tallets Amerika. Pulp henviser til den grove celulosemassen i det billige papiret bøkene ble trykket på. Bøkene handlet om hardkokte detektiver og spennende ferder i verdensrommet. B-filmen er i filmverden det «pulp fiction» er i bokverden. Mange av de som syntes splatterfilmen BAD TASTE fra 1987 var det verste som hadde skjedd filmkunsten elsket Hobbiten fra 2012. Begge er regisert av, i dag geniforklarte, Peter Jackson. På Andenes kino skal det være plass for både kioskveltere, smal kunstfilm og neste generasjon splatterfilmer.

«Hvis jeg er med noen venner synes jeg det er utrolig koselig å dele en god film med dem. Når jeg setter på en film synes jeg det er utrolig fint og se en drama, kjærlighet eller en type jentefilm. Jeg lever meg utrolig mye inn i filmene og gråter veldig lett om det er noe rørende. Derimot skrekkfilmer blir litt vell mye for meg og da ender det som regel opp med mareritt.» Vibeke Elvan


Twilight ...får deg hekta

Du trenger ikke være enig i at bok er best på kino, men mange unge av i dag, spesielt gutter finner sin inngang til leselyst i kinosalen og ikke på biblioteket. Daglig leder ved Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre, ledet tidligere foreningen Les! som jobbet for å øke leselysten blant barn og unge. Han sier dette om saken. - Typen suksesser som Harry Potter og Twilight har en veldig viktig funksjon: De får veldig mange som i utgangspunktet ikke leser andre ting, til å lese. Å lese er et fag, det er noe man skal lære. Vi er avhengige å alltid ha slike populære - på grensen til populistiske - serier for barn og unge for å sikre at flest mulig knekker lesekoden.

«Hvis jeg har planlagt å se filmer med venner så synes jeg det er kjempekoselig. Og hvis man skal på kino, bursdag eller noe sånn. Men jeg kan ikke sette meg ned alene å se en film, jeg må liksom ha noen å se den med. Jeg kan se alle filmer så lenge det ikke er action, krig og blod». Mathilde Lyså Nordheim


Bare toppen ...av isfjellet

I perioder var kinoen på Andenes godt besøkt. Ungdosmrådet mener det bare var toppen av isfjellet. Vi tror Andens kino kan få gode besøkstall. Den eneste av nabokommunene våre som har latt en rutinert ungdomsarbeider ta seg av kinodrifta er Hadsel. Ketil Johnsen sletter stadig nye rekorder, og solgte rundt 25 000 kinobilletter i 2012. Hadsel har bare 3000 innbyggere flere enn Andøy. Klarer vi å nå bare halvparten av det naboene våre får til vil vi kunne omsette for godt over en million i året bare i billettsalg.

«Jeg har hadd et veldig nært forhold til film siden faren min er regissør. Film for meg er veldig viktig fordi det gir deg stemninger og får deg til å tenke. En god film for meg er en film med mening, en god historie, og ei god handling. Av og til er det veldig deilig å slappe av og dele en god filmopplevelse med de nære». Mathias Martens «Jeg har ikke et kjempenært forhold til film. Jeg ser mye mer på TV-serier, men kan godt se en film en gang i blant. Ser de fleste filmer bortsett fra science fiction, Harry Potter/Ringenes Herre-filmer og er ikke så veldig glad i de skumleste skrekkfilmene. Har hatt en utrolig god mulighet til å se filmer når jeg ville – med tanke på at jeg jobbet på MIX (når vi hadde det her). Mamma har eid det så lenge jeg kan huske, og jeg fikk derfor leie filmer gratis. Hadde kanskje ikke sett så mye film om jeg ikke hadde hatt den muligheten». Marthe Hansen


Avatar Ungdommene redder verden – også på Andenes

Ordet avatar stammer fra «Sanskrit Avatara» og betyr i indisk mytologi «å stige ned», det vil si når guden stiger ned til jorden antar den en kroppslig form som dyr eller oftest som menneske for å redde verden fra en tilstand av kaos eller ødeleggelse. Filmen Avatar er den filmen som har omsatt billetter for det største beløpet noen sinne. Se på lista nedenfor, fire blant de 10 ble laget i 3D. En digital kinoløsning gir mulighet til å være med på den nye utviklinga i kinoteknologi. Det vil være avgjørende. Avatar (2009) Titanic (1997) Marvel’s The Avengers (2012) The Dark Knight (2008) Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) The Dark Knight Rises (2012) Shrek 2 (2004) E. T. The Extra-Terrestrial (1982) Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)

«Jeg har aldri vært særlig opptatt av film, men som alle andre har jeg naturligvis utbytte av å se en god spillefilm. Jeg er av typen som lever meg veldig inn i filmene jeg ser, noe som til tider kan irritere de jeg ser film sammen med. Jeg liker filmer med action, humor og kjærlighet, men skrekkfilmer holder jeg meg derimot ganske langt unna.» Tina McDougall


BRAVE Pixar er animasjonsstudioet som berget tegnefilmen. Sjefen John Lasseter leder i dag både Pixar og Disney. Pixars nyeste film heter Brave, en tittel som minner oss om Lasseters historie. Han hadde med seg radikale ideer om bruk av ny teknologi da han kom til Walt Disney Studios fra utdanninga ved California Institute of Arts. Folkene på Disney var skeptiske, og Lasseter tok med seg animasjonsideene sine til en mann med bra peiling på data, Steve Jobs. Det skal ingenting til å sitte å se på at kinotilbudet forsvinner i kommunen du bor i. Det skal mot til å gjøre noe med det gjennom å ta ansvaret for utvikling og drift. Det motet ønsker ungdomsrådet å vise.

«Jeg er helt elendig på å se film, men når jeg først ser en, er den som regel HIMLA rå (også blir den ekstra god når man har gleda seg lenge til å se den). Jeg liker riddere, pirater, drager, magi og kampscener med sverd - en dose action og en smule kjæææærlighet!» Siv-Marie McDougall


KINO Er VIKTIG • Andøy kommune har et ungdomsråd bestående av 10 medlemmer (4 av dem er varamedlemmer). Rådet er valgt av ungdommen i Andøy. • Ungdomsrådet skal bedre kontakten mellom kommunens ungdom, politikere og administrasjon. • Ungdomsrådet skal ta opp saker som spesielt angår ungdom i Andøy. • Ungdomsrådet har møte og talerett i kommunestyret.

HVORFOR ET UNGDOMSRÅD? • Vi skal sikre ungdom reell medvirkning. • Vi skal være unge andværingers talerør «inn til makta». • Vi skal jobbe for å få ungdom på banen. • Vi skal finne ut hva som opptar ungdom?

Hvilke saker har ungdomsrådet jobbet med? Ungdomsrådet engasjerte seg... • da Rock Mot Rus skulle reduseres. • om bedre bussforbindelser i kommunen. • ved nedleggelse av ungdomsklubbene Focus og Klubb’ 81. • om hvor ungdomsklubben Disco Duck skulle ha lokaler.

• Nå vil vi ha kinoen i gang igjen!


U tforming og F oto : G od strek v / S vein T erje K . E liassen

Julian Asperheim Leder

Mathias Holann Martens Vara

Tina McDougall Marthe Hansen Vara

Mathilde Lyså Nordheim Vara

Vibeke Elvan

Siv Marie McDougall

D

A

Å R S M O D G NDØY UN 5

2011 – 201

Sveinung Ellingsen Augustin Aloyseous

... og Lill Pettersen Vara


ANDØY UNGDOMSRÅD 2011 – 2015

Kampanjen er laget av Andøy Ungdomsråd i samarbeid med Svein Terje Kvalvik Eliassen hos God strek.

Filmtrix  

Infokampanje fra Andøy Ungdomsråd

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you