Page 1

Braobantse nachten zen lang ‘’ Erfgoed is belangrijk voor iedereen en overal, daarom vieren wij in Brabant Carnaval!’’

Rinske Dijkstra Suzanne Verheijden Maartje van Hees Mandy de Laat

CO2D


DE OPDRACHT OPDRACHTGEVER Patrick Timmermans

OPDRACHTOMSCHRIJVING Het bereiken van jongeren met cultureel erfgoed d.m.v. het toevoegen van “onze tijd” aan het erfgoed.

DOELGROEP VAN DE FILM Jongeren 15 tot 25 jaar

DOEL(EN) VAN DE FILM Jongeren bewust maken dat erfgoed niet alleen heel oud en van vroeger is maar ook van gister kan zijn en dus dichtbij hen ligt. ( een Marokkaans die hier komt wonen wordt erfgoed, cultuur neemt hij mee en die van ons veranderd) Bewust wording van dat erfgoed dynamisch is, constant verandert. (Sint-Jan in Den Bosch stamt uit de middeleeuwen, maar verandert steeds)

BESTEMMING VAN DE FILM Social media; hyves, twitter, youtube

BUDGET 5.000 voor een filmpje van max. 2 min


CONCEPT INLEIDING Erfgoed daar moeten we iets mee. Erfgoed komt uit vroeger, nu, maar is ook erg belangrijk voor de toekomst! En die toekomst, dat zijn de jongeren. Om de jongeren van Brabant te bereiken, moeten we ze overtuigen met iets dat dichtbij hen ligt. Als je aan jongeren denkt, denk je aan feesten. Denk je aan Brabant en feesten dan denk je natuurlijk aan carnaval! Over een paar maanden barst het carnavalsfeest weer los, en juist daarom ligt het nog dichterbij de doelgroep. Hoe gaan we in een film van 2 min. de doelgroep bewust maken dat cultureel erfgoed niet suf en ouderwets is maar ook iets van nu en in de toekomst is?

WAT HOUDT JE CONCEPT KORT IN De film start met carnaval hoe het nu is. Het feestende straatbeeld met dronken jongeren. Juist omdat dat beeld jongeren aantrekt en dus nieuwsgierig worden. Dan zie je de hoofdpersoon bij de muur staan en net als hij een hap wil nemen van zijn broodje bal wordt het beeld teruggespoeld. En het slaat over op een rustig oud carnavals muziekje met oude beelden en een oude man hoor je praten over de oorsprong van carnaval en hoe anders het (bedoeld is) dan het nu is. De film wordt weer vooruit gespoeld en zie je de hoofdrolspeler van het broodje bal en een oude man in een boerenkiel. De hoofdrolspeler kijkt de opa raar aan waarop hij roept: Ja meneer carnaval is voor iedereen. De opa antwoord: ja maar de tijden veranderen wel! Waarop de oude man een broodje bal bestelt.

LOG LINE Erfgoed is belangrijk voor iedereen en overal. Hierdoor vieren wij in Brabant Carnaval.

PAY OF ‘’ Erfgoed is belangrijk voor iedereen en overal, daarom vieren wij in Brabant Carnaval!’’


UITWERKING VAN HET CONCEPT: (Begin) Feestende massa in een straat. Dronken jongeren, verklede mensen, dansend de polonaise en helen snacks bij de snackbar. Dan wordt er ingezoomd op Sjoerd en zijn vriendengroep. Zij staan met een biertje in hun linkerhand en een broodje bal in hun andere hand, carnaval te vieren bij een snackkraam. Sjoerd is verkleed als banaan, zijn vrienden zijn cowboys, sjonny, pippi langkous, de toppers, piraat, mega mindy, ballet danseres en kabouter plop. Wanneer sjoerd een hap wil nemen van zijn broodje bal zie je hem denken en wordt er terug gespoeld in de tijd. Nu wordt de wending van het verhaal ingezet. (Midden) Beelden van optocht en de officiële Vastenavond van vroeger en de kerk. Dit alles in zwart wit. Hierbij zie je praalwagens, fanfares en dansende mensen. De mannen dragen een boerenkiel en de vrouwen een boerinnenschort. Beide lopen ze op klompen en hebben ze een zakdoek om hun nek. Bij deze beelden hoor je de oude man praten. Hij vertelt over de oorsprong van het Brabantse carnaval. Hierbij vertelt hij hoe hij het vroeger vierde voorafgaand aan het vasten. En dan vertelt hij hoe het er die 40 dagen erna eraan toe ging. Nu is hij gestopt met 40 dagen vasten, maar wel eet hij geen vlees op Aswoensdag. (Eind) Er wordt weer verder gespoeld naar Sjoerd en zijn vrienden bij de snackkraam. Sjoerd staat nog steeds met zijn broodje in zijn hand. Dan komt er een oudere man aanlopen in een boerenkiel met zakdoek op klompen. Hij roept ‘PROOST JONGE’ naar Sjoerd en loopt dan naar de snackkraam. Sjoerd maakt een proostgebaar en roept terug: ‘Carnaval is van alle tijden he’. Opa knikt en zegt: ‘Maar de tijden veranderen wel’, en hij besteld een broodje bal.


STIJL/ SFEER Genre: Documentaire gemixt met een speelfilm. De beginsituatie zijn allerlei beelden door elkaar van hoe karnaval nu gevierd wordt in deze tijd. Kleurbeelden van bijv. optochten, cafe’s etc. Sfeer die wordt overgebracht is gezelligheid, feesten, drinken en goed eten. Het zijn kleurbeelden met carnavalsmuziek van deze tijd. Het beeld van een jongen die een broodje bal besteld word iets langer vastgehouden. Jongen wordt goed belicht en er word een close-up gemaakt. Daarna een soort rewind-mix van beelden, er wordt ‘teruggespoeld’ in de tijd. Hier ook weer carnavalsmuziek van deze tijd. In de volgende situatie hoor je een voice-over van een oude man. Deze stem zorgt voor nostalgie en roept de gezellige carnavalssfeer van vroeger op. Je hoort de stem,maar je ziet oude zwart-wit beelden door elkaar heen. Deze beelden worden in een rustig tempo afgewisseld met carnavalsmuziek van vroeger: Bijv. Er staat een paard in de gang etc. Na de beelden krijg je weer een rewind-mix van beelden, die er voor zorgen dat er naar de beginsituatie van de film word gegaan: De jongen die een broodje bal besteld. Dit is weer hetzelfde beeld, waarmee de beginsituatie was geëindigd. ( close-up van de jongen en flink belicht) Hij word daarna uitgezoomd, en het feesten gaat weer verder, de gezellige, feestende sfeer staat centraal.

LENGTE   

Eerste deel duurt 20 sec Tweede deel duurt 30 sec slot duurt 10 sec


AFSLUITING We willen het hier bij laten maar hebben een suggestie wat wellicht leuk zou kunnen zijn en waardoor het filmpje snel(ler) verspreid wordt over de social media. (viral marketing). En dat is dat je je hyves vrienden als hoofdpersonen in het filmpje kan laten spelen. Zie voorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=BSW8RiSfmP0

VISUEEL: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031209_carnaval01 http://www.filmenfotobank-nb.nl/ http://www.youtube.com/watch?v=h6hxtB8VWWc&feature=channel http://beeldbank.nationaalarchief.nl/nl/afbeeldingen/indeling/gallery/sortering/relevantie/ q/zoekveld/carnaval%20brabant http://www.youtube.com/watch?v=MNGVx6tS19o

Film concept: Erfgoed Brabant  

Film over het erfgoed van Brabant

Film concept: Erfgoed Brabant  

Film over het erfgoed van Brabant

Advertisement