Page 1

97.3 CURAร‡AO .5 BONAIRE 97

29 OKTOBER 2010

W W W. D O L F I J N F M . C O M

LEO VAN VLIET

10 e Amstel

Curaรงao Race

KINDERBOEKENBAL BIJ BRUNA

DRIFTING

Wat wordt er tegen gedaan?

79

HEERSER EN VRIJBUITER

COPAN DE GEORGE CLOONEY VAN DOLPHIN ACADEMY

KANYE WEST JUSTIN BIEBER KE$HA RIHANNA MADONNA RED HOT CHILI PEPPERS TRAVIE MCCOY


coververhaal

DOLFIJN COPAN heerser en vrijbuiter Copan wordt in november 31 jaar en is daarmee de oudste dolfijn bij de Dolphin Academy. Alle schema’s van de trainers zijn gebaseerd op hoe Copan zijn pet heeft staan. Als je met hem gaat zwemmen, word je van tevoren verteld dat je bij Copan alles kunt verwachten. Zijn trainers omschrijven hem als een ‘fijne collega en aan het eind van de dag een

goede vriend’. Deze trouwe dolfijn heeft echter wel net een moeilijke ‘break-up’ met zijn ex DeeDee achter de rug: hij liet haar met twee kinderen zitten en koos voor een jonger vriendinnetje. Zijn snoepje van de dag is geen haring, maar Ritiña. Copan heeft als enige op de Academy een eigen ‘love cove’. Wie is deze George Clooney van de Dolphin Academy?


coververhaal

NUMMER79

9

Personalia DOOR SUZAN NIJ BIJVANK

De George Clooney van de Dolphin Academy In mei 2002 kwam Copan als één van zes dolfijnen bij de Dolphin Academy, maar het contact met mensen begon al eerder. In 1989 werd hij op 10-jarige leeftijd uit het wild gehaald en ging hij in het Roàtan-instituut in Honduras wonen. George Kieffer ontfermde zich vanaf dat moment als persoonlijk trainer over Copan. Tot op de dag van vandaag werkt George dagelijks met Copan en sinds 1998 Livingston Brooks (‘Livy’) ook. George: “De eerste twee weken dat Copan in Roàtan was, weigerde hij mee te werken. Hij bleef op de achtergrond de kat uit de boom kijken, terwijl de andere dolfijnen meteen enthousiast meededen met de oefeningen. Eén trainer heeft hij toen zelfs het water in geduwd. Zo van: ‘Ik ben hier de baas’.” En dat is Copan tot op heden. Na die eerste weken zette hij echter de knop in zijn hoofd om en ruilde hij zijn nukkigheid in: Copan werd de snelst lerende en meest intelligente dolfijn die zijn trainers ooit hebben meegemaakt. Livy: “Als hij een mens was, zou hij een speech houden voor de Verenigde Naties!” SUBTIEL Vaak ziet een willekeurige bezoeker het verschil niet eens tussen de twaalf dolfijnen. Maar als Livy hem ’s ochtends begroet, kan hij meteen aflezen hoe Copan zich voelt en wat hij die dag wil. “Elke dag biedt weer een totaal andere uitdaging. Ik kijk hoe zijn kop hangt, in welk humeur hij is; of hij zin heeft in een encounter of een show. Daarvoor let ik op subtiele bewegingen.” De interactie die Livy en George hebben met Copan komt erg wonderbaarlijk over. “Er komt echter geen hogere intelligente macht of telepathie bij kijken, dat denken mensen wel eens”, legt George uit. “Het is gewoon ervaring: na twintig jaar samen kun jij ook wel van het gezicht van je vriend aflezen of hij soep wil of voetbal kijken”. Ahum.

EN IN DE LIEFDE..? Dolfijnen gaan met elkaar om zoals ook mensen zich tot elkaar verhouden: met de ene ga je nu eenmaal beter om dan met de ander. Ze kennen dan ook alle emoties, goede en slechte, die mensen ook kennen. Als Copan verliefd is, wil hij soms niet eten. Misschien zijn het de vlinders in zijn buik, maar feit is dat hij liever wacht totdat zijn vriendin-van-de-dag klaar is met haar show. Copan heeft een eigen liefdesnestje, een inham van het grootste bassin. In deze ‘slaapkamer’ vertoeft hij als hij verliefd is. Copan heeft een redelijke staat van dienst als ‘rokkenjager’: Ritiña (8) is zijn huidige vriendin. Daarvoor heeft hij zijn ‘vrouw’ DeeDee (13), die twee kinderen van hem heeft, verlaten. Voor Copan is één jaar bij hetzelfde vrouwtje blijven een unicum. DeeDee mag dus in haar vinnen wrijven met zo’n ex… Livy: “De break-up was hard en moeilijk voor DeeDee: ze bleef letterlijk achter Copan aanzitten. DeeDee zocht ook een tijdje Ritiña op: ik denk voor een ‘bitch fight’. Maar nu is DeeDee wel over hem heen hoor!” George voegt toe: “DeeDee was zijn juweeltje en daar heeft hij het tot nu toe het langst mee uitgehouden.” TOUWTJES IN HANDEN Hij gaat verder: “Copan bepaalt de schema’s hier. Dat betekent dat wij moeten weten met welk vrouwtje hij zijn dag wil doorbrengen. De afgelopen weken was hij dan ook steeds met Ritiña ingedeeld bij de activiteiten die de Dolphin Academy aanbiedt. We kunnen hoog of laag springen: hij wil nu alleen met haar zwemmen.” Ondanks zijn eigen wil heeft George een unieke band met Copan: “Hij is een collega, geen huisdier. Ik kijk er altijd naar uit om met hem te werken, en dat kan ik niet zeggen van alle menselijke collega’s die ik heb gehad!’

Copans trainers George (l) en Livy

PRAKTISCHE INFO DOLPHIN ACADEMY De Dolphin Academy vind je in het Sea Aquarium aan het eind van Mambo Beach. Een show bezoeken kan drie keer per dag om 10:30, 13:30 en 16:30. Als je bijvoorbeeld wilt zwemmen of snorkelen met de dolfijnen, moet je reserveren. Dit kun je doen (het liefst een week van tevoren) via de website www.dolphin-academy.com of +(5999) 465-8900. De Dolphin Academy is open van 08:30 tot 17:00.

Naam: COPAN Geboren: NOVEMBER 1979 Maten: 2,65M/230 KILO Burgerlijke staat: RELATIE MET RITIÑA (8), 11 KINDEREN, 2 KLEINKINDEREN Wordt vergeleken met: BRUCE WILLIS, GEORGE CLOONEY, SEAN CONNERY Bekend van: AUSTRALISCHE TV-SERIE ‘FLIPPER’ (1996, MET ELIJAH WOOD), DE FILM ‘BERMUDA TRIANGLE’ (1993)

DOLFIJNENFEITJES • Een dolfijn in gevangenschap kan zo’n veertig jaar worden. • Dolfijnen zijn niet slimmer dan mensen: een volwassen dolfijn is qua intelligentie te vergelijken met een zeven jaar oud kind. • Doordat er over de hele wereld genoeg dolfijnen in dolfinariums wonen die zichzelf reproduceren, worden er bijna geen dolfijnen meer gevangen. • Tussen hun 13e en 15e jaar zijn mannelijke dolfijnen in het wild echte vrijbuiters en binden ze zich het liefst niet. Vrouwelijke dolfijnen worden tussen hun achtste tot tiende levensjaar vruchtbaar. DOLPHIN ACADEMY CURAÇAO Het doel van de Dolphin Academy Curaçao is om mensen meer te leren over dolfijnen en om het plezier van de interactie met deze fantastische dieren te delen. Je vindt de Academy bij het Sea Aquarium. Het centrum wil de waarheid achter dolfijnen tonen ondanks hun populaire en soms mythologische imago. De verschillende programma’s bieden een educatieve ontmoetingsplaats, waar bezoekers getrainde tuimelaardolfijnen kunnen ontmoeten. Reserveren (het liefst zeven dagen van tevoren) van een encounter of swim kan via www.dolphinacademy.com of (+5999) 4658900.

VOLG COPAN NU OOK OP FACEBOOK!

79 dolfijnmagazine  

dolfijnmagazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you