Page 1

Celebrate.... If we took a holiday Took some time to celebrate Just one day out of life It would be, it would be so nice! Ken je deze song nog? Voor mij is het puur jeugdsentiment, zo’n golden oldie van Madonna. Lekker playbacken met de buurmeisjes, waar is de tijd... Tegelijk is het een oproep om te genieten van het leven en af en toe de druk van de ketel te laten. Zelf trek ik er een weekje op uit om samen met een boel vrienden de Zeeuwse zeelucht op te snuiven. Ik kijk al uit naar de wandelingen op het strand, de gezelschapsspelletjes en de heerlijk geurende BBQ. En ja, ik reken op stralend lenteweer, dat komt helemaal goed.

In deze editie Inge en Martine, docenten Office Management en paardenliefhebbers

2-3

Boa Vista O Mundo verandert levens

4-5

What’s app? Apps voor de Office Manager

6

Studenten Office Management organiseren event voor KPMG

7

Job hoppen? Niks van, Joke zit bij Bayer helemaal op haar plek

8

Wist je dat...?

9

Maar eerst vertrek ik met collega Martine op jaarlijkse Frankrijkreis met de studenten. We posten onze avonturen op onze vernieuwde Facebookpagina. Suivez-nous sur : www.facebook.com/OfficeManagement.ThomasMoreBE?fref=ts

Veel leesplezier! Suzanne, namens de docentenploeg van Office Management

Alumni Office Management Thomas More │ Campus De Ham │ Mechelen


Inge en Martine, docenten Office Management en paardenliefhebbers Inge en Martine, twee taaldocenten met een uit de hand gelopen paardenhobby. Wie zijn ze, wat doen ze en vooral... hoe krijgen ze het georganiseerd? Tijd voor een interview!

Inge Rouneau geeft al 17 jaar Spaans en Engels in onze opleiding Office Management en is al de sinds haar 10 verknocht aan paarden. Van haar de ste 16 tot haar 23 gaf ze de hele zomervakantie ponykampen voor Top Vakantie en Vacances de Vivantes. Op haar 19 kocht ze haar eerste pony. Nu heeft ze 14 pony’s en 4 paarden en runt ze een ponyclub voor 80 kinderen. Samen met Geert heeft ze 3 kinderen: Wannes (11), Sien (9) en Floor (6).

On the move

Martine Michiels geeft al sinds 16 jaar Frans aan onze studenten Office Management. Ze groeide op tussen de paarden en herinnert zich levendig hoe ze als klein meisje aan de hand van haar vader door de wei stapte terwijl de paarden langs haar galoppeerden. Ook de stiel van de paardenfokkerij zit al generaties in haar bloed. Ze heeft naast haar fulltime lesopdracht een boerderij met paarden, koeien, varkens en een moestuin. Ze is getrouwd met Wim en mama van Jef (12 jaar), Marie (10 jaar) en Jules (9 jaar). Hoe ziet een doordeweekse dag eruit? Inge: ‘Ik sta op om 5u30 en ga meteen de stallen uitmesten en de paarden hooi en eten geven. Een uurtje later spring ik in de douche en rond 6u45 vertrek ik van Lokeren naar Mechelen. Ik ontbijt in de auto en kom rond 8u30 op school aan. Na een drukke dag lesgeven rij ik rond 17u huiswaarts, ik kook en help de kinderen met hun huiswerk. We eten en rond 19u30, als de kinderen slapen, ga ik weer naar buiten.

Inge: ‘Dan is het tijd om de stallen opnieuw uit te mesten en de paarden eten te geven. Pas rond 22u ben ik klaar en dan begin ik aan mijn schoolwerk, vaak nog tot 1u ’s nachts. Tv kijken is er dus nooit bij en gemiddeld slaap ik 5 à 6 uren per nacht.’ Martine: ‘Mijn dagen zijn net iets minder lang: om 6u15 sta ik op en ga ik de paarden voederen. De kinderen brengen de paarden naar de wei aan de overkant van de straat en helpen mee om de stallen uit te mesten. Na het ontbijt vertrekken we met z’n allen met de fiets en na een fietstocht van een uurtje ben ik op school. ’s Avonds rijden we minstens 4 keer per week, de jonge pony’s moeten conditie opbouwen en leren galop aanspringen, rechtdoor lopen, etc. Als de kinderen slapen, ga ik opnieuw naar de stallen. Ook in het paardenfokken kruipt veel tijd. Net als Inge ken ik het fenomeen televisie niet (lacht). Inge, wanneer kwam je op het idee om een paardenclub op te richten? “Wel, tijdens mijn ouderschapsverlof van Sien in 2005 heb ik de vzw opgericht. Het is een heel gezellig clubje, we zijn met 7 lesgevers en iedereen helpt mee, ook de kinderen die les volgen. Alle niveaus zijn welkom, we werken heel inclusief. Er zijn ook oude pony’s dus het gaat niet louter om de prestatie maar vooral om de recreatie en het respect voor de paarden. Verder organiseren we een boel activiteiten zoals de carnavalsfuif, 4 ponykampen per jaar, etc.” Houden jullie kinderen ook van paardrijden? Inge: “Sien en Floor rijden heel graag. Wannes kan het wel, maar is eerder een muzikant. We maken vaak tochten door de bossen en in juli ga ik met Sien een trektocht maken met de paarden in Corsica.

maart 2014 │ jaargang 8│ nr 1


Martine en kindjes rijden bijna elke avond

Inge: rasechte hispanofiel, avonturier en doorzetter. Liep vorige maand een marathon in Sevilla. ¿Increíble, no? Martine: “Ja, Jef is onze durver en richt zelfs mee pony’s af. Marie durft minder maar heeft heel veel gevoel. Jules zit het best op het paard, maar heeft er niet altijd zin in; hij is de voetballer van de familie. Alledrie rijden ze wedstrijden, net als ik trouwens. We zijn elke zondag weg van 7u ’s morgens tot 7u ’s avonds. De kinderen zijn ook heel geïnteresseerd in de paardenfokkerij: de stambomen, de bloedlijnen, de prijskampen, de hengstenkeuring, etc. Dat zullen ze van de mama hebben, zeker? We werken met een aantal Belgische Warmbloedpaarden (BWP), een Belgisch stamboek dat 3e staat op de wereldranglijst. De paarden worden geëxporteerd naar Amerika, Dubai en China waar ze verschillende prijzen winnen.

Martine: Zweeds sprekende romaniste en Europakenner. Legt de lat hoog, houdt van geschiedenis en van met de studenten op Frankrijkreis een ijsje eten. Mmmmm!

Waar droom je van? Inge: “Van een rustiger leven. Ik heb heel veel bereikt, tot 2 jaar geleden reed ik wedstrijden in de reeks ‘Zwaar’ in de Landelijke Rijvereniging. Paarden zijn mijn passie en ik krijg ontzettend veel voldoening van het lesgeven aan de studenten, maar het is echt wel druk. Ik kijk uit naar een periode waarin de verbouwingen aan ons huis zijn afgerond en ik meer tijd heb voor mezelf.” Martine: “Blijven paardrijden, het is mijn dagelijkse therapie en bron van energie. Verder droom ik ervan pony’s te kunnen fokken die internationaal springen. En van het oprichten van een bio varkensbedrijf. Maar of dat er ooit van komt? Op dit moment geef ik nog veel te graag les.

Wil jij ook eens van de sfeer proeven? zondag 15 juni is er een heuse hoeve BBQ van de Landelijke Gilde op Martines erf in de Boterstraat in Booischot. Iedereen is vanaf 15.00 welkom voor een gezellige namiddag op de boerderij! zondag 20 juli organiseren we een ponytornooi en maandag 21 juli een ruitertornooi in de Galgestraat in Schriek. Beide wedstrijden zijn een organisatie van de Swaeneruiters Heist-op-den-Berg, de dagen starten om 8.00 met een feestprogramma vanaf 14.00. We verwachten telkens 700 deelnemers. Wie kinderen heeft, komt best op zondag, maandag zijn er alleen grote paarden. Tot dan!

Inge en ‘haar’ ruitertjes aan zee en in het clublokaal

maart 2014 │ jaargang 8│ nr 1


Boa Vista O Mundo verandert levens Docent en oud-student van onze hogeschool Geert Strobbe bezocht Kaapverdië voor het eerst in 2008, tijdens een gezinsvakantie. Naast de paradijselijke stranden en prachtige natuur, maakten ze ook kennis met de minder mooie kant van het land: de sloppenwijken oftewel Baracca’s. De erbarmelijke levensomstandigheden troffen het gezin enorm. Ze waren onder de indruk van de vicieuze cirkel van armoede die deze mensen getroffen had. Het gezin Strobbe besloot actie te ondernemen en startte de vzw Boa Vista O Mundo op. Het enthousiasme van Geert werkte aanstekelijk. Studenten aan Thomas More wilden hun steentje bijdragen en zo kwam na een tijdje de hulpverlening in een stroomversnelling terecht. Tot groot plezier van Geert Strobbe, staken de studenten zélf de handen uit de mouwen: sponsors werden gezocht, evenementen georganiseerd en projecten opgezet.

Momenteel werken onze tweedejaarsstudenten Intercultural Relations Management aan een project rond Boa Vista. Ze brachten een hele week door met een twintigtal

Kaapverdische studenten ‘Relações Internacionais & Diplomacia’ die op bezoek

5 kaarsjes voor een prachtig project Parabéns Geert!

waren in België en toonden hen Brugge en Mechelen. De studenten brachten ook een bezoek aan de Kaapverdische ambassade in Brussel. In mei organiseren onze studenten als klap op de vuurpijl een evenement om het vijfjarig bestaan van de Boa Vista O Mundo Foundation te vieren.

Zo komt het, dat wat begon als een vakantie-uitstap, nu een project is geworden dat levens verandert. Er werd een heuse school gebouwd en studenten uit verschillende opleidingen lopen er sindse enkele jaren stage. Zo installeren IT studenten bijvoorbeeld computers en geven ze workshops, studenten Verpleegkunde geven EHBO training en studenten Lerarenopleiding en Office Management geven taallessen Frans en Engels.

“Bruges, cidade que respira historia! Passagem obrigatoria para quem visita a Belgica!” Severino Almeida, Embaixador bij Ministério das Relações Exteriores

maart 2014 │ jaargang 8│ nr 1


Een gezin uit de ge

sloppenwijken steunen? Yes, you can.

Heerlijke chocolaatjes kopen? Een evenement sponsoren? Peter of meter worden van een gezin uit de ‘Barraca’s’? Het kan allemaal! Meer info? Boa Vista O Mundo Foundation http://www.boavistaomundovzw.be/nl/content/onze-projecten. Of via geert.strobbe@thomasmore.be

Ik heb bewust voor de richting Intercultural Relations Management gekozen omdat ik enorm veel interesse heb voor andere culturen, de Afrikaanse cultuur in het bijzonder. Het leek me ideaal om mijn internationale ervaring te combineren met werken voor het goede doel. Ik las in de stagebundel dat ik op Boa Vista kon meewerken aan projecten die de inwoners een betere toekomst zouden bieden. Ik was meteen verkocht.

“Ik doe loop stage in het luxehotel Royal Decameron in Boa Vista. Ik ontmoet klanten van over heel de wereld en zij zijn ook altijd heel geïnteresseerd hoe wij als “brancas” in Boa Vista terecht komen. Elke klant is anders en moet je op een andere manier benaderen. Daarnaast praten we ook heel veel Frans en Engels. Het is heel leerrijk om telkens qua taal te moeten afwisselen. Natuurlijk zijn er soms ook minder aangename situaties. Het fijne is wel dat de collega’s heel vriendelijk zijn en ons ook bedanken dat we hen helpen. Ze hebben een grote portie humor wat het werken ook prettig maakt. Tijdsbesef kennen ze hier wel minder en daar moeten we ons serieus aan aanpassen. Naast het hotelwerk doe ik ook samen met de andere studenten werk in de Baracca’s wanneer daar tijd voor is. Zo helpen we de studenten orthopedagogie om uitstapjes te organiseren met kinderen. Bovendien geef ik Franse en Engelse avondlessen aan mensen uit de sloppenwijken. “ Groetjes van Charlotte Van Cauwenbergh

Tijdens deze drie maanden mag ik samen met Kaapverdische collega's de receptie verzorgen van een hotel. De mensen zijn hier heel warm, vriendelijk en gastvrij. Ik ben ook heel blij met de groep studenten waarmee ik dit avontuur mag beleven. Het klikte meteen. We hebben allemaal zowat dezelfde interesses en ontdekken graag nieuwe landen en culturen. Het is een groep die zich graag inzet om de bevolking hier te helpen en dat is natuurlijk in eerste instantie de bedoeling. Ik voel me hier al helemaal thuis! Groetjes van Julie Conings

“Ik loop mijn stage op een secundaire school als leerkracht Frans en in een reisbureau in Boa Vista. Het is hier prachtig en de lokale bevolking is open, sociaal en hulpvaardig. Op het reisbureau heb ik afwisselende taken waardoor ik een unieke ervaring opdoe en verschillende interculturele relaties kan opbouwen en onderhouden tijdens en na mijn stage.” Groetjes van Anaïs Amirat


What’s app? Apps for the office manager We ruilen onze computer op het werk nog niet

Vind je ook overal businesskaartjes in je zakken en tassen na een congres of een networking event? Met Cardmunch kan je ze thuis meteen inscannen en de app, eigendom van LinkedIn , zet ze onmiddellijk om in een LinkedIn-connectie. Wereldwijd zijn er intussen al bijna 2 miljoen kaartjes ingescand.

massaal in voor een tablet, maar wedden dat je wel een smartphone hebt of er toch ergens in huis een

computer zo groot als een ontbijtplankje te vinden is? Natuurlijk kan je er je Facebookstatus mee updaten of alvast je favoriete programma opnemen. Maar office managers en assistenten kunnen er ook op professioneel vlak hun voordeel mee doen. Probeer ze uit, en als je zelf een fantastische app hebt ontdekt die je graag met ons wil delen, post hem dan op onze LinkedIn-groep of Facebookpagina.

Je Twitter, Facebook, LinkedIn en andere sociale media beheren kost veel te veel tijd als dat via de afzonderlijke apps en websites moet. Hootsuite brengt ze sinds jaar en dag samen. De app heeft een boel functionaliteiten, downloaden maar!

Vind je niet wat je zoekt tussen onze suggesties ? Dan hebben we er nog eentje die je probleem vandaag of morgen misschien wel oplost: Appevent stelt je elke dag een andere app voor die je tijdelijk gratis kan downloaden. Hij geeft ook tips over de nieuwste apps.

Assistant voor een assistant Ongetwijfeld ken je hem al, maar we vonden dat de PIPA app van Secretary Plus niet mocht ocht ontbreken in dit lijstje. De app combineert verschillende functies, zoals een notebook, alerts en een takenlijst die je kunt beheren.

Met TripIt verzamel je alle informatie voor je reis op één plek. Stuur een e-mail met je vluchtgegevens door naar TripIt en hij slaat de info netjes op. Naast gegevens van je hotel en vlucht kun je ook kaarten, informatie over huurauto’s, openbaar vervoer en evenementen raadplegen. De app toont al je reisinfo overzichtelijk op elk mobile device.

Bad Date Rescue Een collega die maar blijft kletsen aan je bureau? Met deze gratis app krijg je een fake telefoontje dat je kan weigeren of beantwoorden.’ Sorry, ik moet écht weg!’

He, he, het einde van je werkdag is in zicht. Tijd om over je avondmaal na te denken. De gratis app Dinner Spinner van AllRecipes.com stelt je recepten voor op basis van hoeveel tijd je hebt en wat er in je koelkast ligt. Snel & handig, daar houden we van!

maart 2014 │ jaargang 8│ nr 1


Studenten Office Management organiseren event met KPMG In oktober hielpen onze derdejaarsstudenten Management Assistant met het organiseren van het

‘Job In a Day event’ van KPMG. Laatstejaarsstudenten voeren op dit event sollicitatiegesprekken en lossen een Business Game op. Onze studenten hadden de opdracht gekregen om een sociale activiteit te bedenken voor het event en gingen zo de confrontatie aan met het bedrijfsleven. KPMG vond het belangrijk dat het event zowel bij het doelpubliek als bij de waarden van de

bedrijf in the spotlight

organisatie aansloot. Trendy en out-of-the-box waren sleutelwoorden die de sociale activiteiten moesten uitstralen. Na een brainstorming kwamen twee e hoofdactiviteiten uit de bus: een foodmarket en enkele doe-activiteiten activiteiten waaronder een Photobooth. Bovendien zorgden de studenten voor hippe hebbedingetjes voor de kandidaten. De happening bood een aangename ontspanning voor de kandidaten tussen de sollicitatiegesprekken door. Zowel onze studenten als de organisatoren bij KPMG waren enthousiast. Klaar voor een nieuw event volgend jaar?

maart 2014 │ jaargang 8│ nr 1


Job hoppen? Niks van. Joke kwam bij Bayer en zag dat het goed was. Toen ik in juni 2010 mijn diploma behaalde en twee maanden later startte bij Bayer HealthCare via Secretary Plus Outsourcing Solutions, had ik nooit durven denken dat ik vandaag, na bijna vier jaar, nog steeds bij Bayer zou zijn. Ik begon bij Bayer in het departement General Medicine waar ik sales assistant én business unit assistant was. Samen met nog een collega werkte ik voor een aantal managers en gaven we support aan een salesteam van een 40-tal personen. Na twee maanden op dit eerste project vroegen mijn toenmalige bazen of ik geen zin had om te blijven. Lang moest ik toen niet twijfelen: het was een interessante omgeving met een toffe, open werksfeer en veel leuke collega's. Op korte tijd heb ik tijdens mijn eerste werkervaring heel veel bijgeleerd en verschillende vaardigheden kunnen uitdiepen. Ik was erg gemotiveerd om bij te leren en ik heb nadien ook nog een korte opleiding marketing gevolgd om zo mijn kansen naar de toekomst toe te vergroten. Ik wou ook graag verder en heb dit altijd duidelijk laten weten aan mijn leidinggevende. Het is belangrijk dat je dit durft zeggen en ook initiatief de opleiding stond ik stevig genoeg in mijn schoenen, en met resultaat!

durft nemen hiervoor. Dankzij

Na enkele maanden deed de opportuniteit zich voor om over te gaan naar een ander departement. Een kans die ik met beide handen heb gegrepen! Sinds april 2012 werk ik in het departement hematologie (bloedingsstoornissen). Eerst was ik hier deels assistente en deels verantwoordelijke voor enkele marketingprojecten, zoals onder andere onze website, en bezocht ik enkele stadsapotheken over heel België om hen ondersteuning te bieden. Intussen ben ik kunnen doorgroeien tot Junior Project Manager. Enerzijds bezoek ik bovenop de stadsapotheken een aantal artsen in de universitaire centra van Vlaanderen en anderzijds ben ik verantwoordelijk voor de marketingprojecten rond ons product voor patiënten met hemofilie A. Het leukste aan mijn job vind ik de afwisseling. Geen enkele dag is hetzelfde en altijd zijn er weer nieuwe uitdagingen en obstakels: regelgevingen veranderen en regels worden strenger, er komen nieuwe spelers op de markt, er is een gewijzigde terugbetaling, heel wat prijsdruk vanuit de overheid en ga zo maar verder. Zeker een interessante omgeving dus! :-) Als ik nu terugkijk op de opleiding Intercultural Relations Management, kan ik zonder twijfel zeggen dat de veelzijdigheid van de opleiding echt een troef is. Dankzij de brede waaier aan vaardigheden en competenties die je ontwikkelt tijdens de opleiding, ben je ook breed inzetbaar in een organisatie. Ik weet nog dat ik tijdens de opleiding vaak dacht: “Moet dit nu echt?”. Maar als ik nu terugkijk, is het wel dankzij de druk en afwisseling van de opleiding dat ik ben kunnen doorgroeien. Het absolute hoogtepunt echter van de opleiding is en blijft voor mij mijn stage in Mexico. Het was mijn eerste, echte werkervaring en een onvergetelijk avontuur. Ik kan dus zonder twijfel zeggen dat IRM een goede keuze was en dat ik elke dag met plezier ga werken! Joke Maes, Junior Project Manager Hematology bij Bayer HealthCare

maart 2014 │ jaargang 8│ nr 1


Alumni Office Management Thomas More │ Campus De Ham │ Mechelen

Wist je dat...?

... de prachtigste vondsten soms gewoon in de grond zitten? Collega Theo De Jonckheere vond op een maïsveld in Hombeek een stater van de Eburonen uit 60 voor Christus. Wie zoekt, die vindt... Go Theo!

___________________________________________ ... je een boel navormingen kan volgen aan onze hogeschool? Social media expert worden, een event organiseren of presenteren met Prezi? Als oud-student krijg je kortingen tot 30 euro per training. Vormingen op maat van organisaties zijn ook mogelijk. Meer info vind je op http://www.thomasmore.be/memori-trainingen

E-mail: suzanne.opsomer@thomasmore.be karin.vandaele@thomasmore.be ___________________________________________ Facebook: Office Management Thomas More

___________________________________________ ... Zuster Hilda Thomas op vrijdag 7 februari 2014 is overleden? Onze ‘anciens’ kenden Zuster Thomas als de directrice van het Hoger Handels- en Taleninstituut (de vroegere ‘HAM’). Zuster Hilda is 94 jaar geworden.

... er in juni weer een alumni-avond komt met een interessante gastspreker en een hapje tapje? Je ontvangt nog een uitnodiging van ons!

LinkedIn: Alumni Office Management Thomas More Mechelen ___________________________________________ Thomas More Office Management │Campus De Ham Raghenoplein 21 bis B-2800 Mechelen 015/ 36 91 50 www.thomasmore.be

Wil je zeker zijn dat je geen alumni info mist? Maak je dan lid van onze Facebookpagina of LinkedIn-groep.

maart 2014 │ jaargang 8│ nr 1

Thomas more nieuwsbrief office management maart 2014  

alumni nieuwsbrief maart 2014 Office Management Thomas More

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you