Page 1

Ontdek het Leidsche Rijn Park In het hart van Leidsche Rijn groeit een bijzonder park. Een groot park met ongekende kwaliteit en allure - uniek in Nederland! Het Leidsche Rijn Park groeit uit tot een oase, waar iedereen naar hartelust kan sporten, spelen, wandelen, fietsen, luieren, picknicken en bootje varen. Rustgevend ĂŠn levendig, een belevenis voor iedereen uit Leidsche Rijn, Utrecht en daarbuiten. Ontdek het zelf!


Groot en veelzijdig stadspark Wie bij een park aan een paar hectare groen met wat bomen en een vijver denkt, moet in Leidsche Rijn z’n ideeën bijstellen... Het Leidsche Rijn Park beslaat een gebied van 300 hectare – ongeveer net zo groot als de Utrechtse binnenstad! Een flink deel van dat gebied bestaat uit ‘parkvriendelijke recreatie’, zoals sportparken, scouting en maneges. Ook zie je veel oorspronkelijke wegen, sloten en boerderijen terug. Maar het park kent vijf echte hoofdonderdelen: Het Lint, De Binnenhof, De Buitenhof, de Vikingrijn en de Parkpergola.

“Het is een oase binnen Leidsche Rijn, nu al groener dan een broccoli” Landschapsarchitect Adriaan Geuze (West 8), ontwerper van het Leidsche Rijn Park


Ontdek de Parkpergola

Een groen welkom Stap door de poorten van de Parkpergola De Binnenhof binnen, en je dagelijkse zorgen vallen weg. Deze kilometerslange, 6 meter hoge honingraatconstructie op poten wordt overwoekerd door sierheesters en klimplanten. Er komen schuilplekken en nestkasten voor kleine dieren, zoals vogels en vleermuizen. Een innovatief bouwwerk van grote klasse! (Start bouw 2010)

Kwaliteit en allure Het zijn deze parkonderdelen die het Leidsche Rijn Park extra allure en flair geven. Hoogstaande kwaliteit staat voorop bij het ontwerp en de uitvoering ervan. Dat zie je niet alleen aan de beplanting en de waterpartijen, maar ook aan het speciaal ontworpen parkmeubilair en andere ‘kunstwerken’. Zoals bijvoorbeeld bij de innovatieve Parkpergola – een unieke begroeide omheining van maar liefst zes meter hoog, rond de lommerrijke Binnenhof. Een architectonisch hoogstandje, en een echte aanwinst voor Leidsche Rijn!

Ontdek het beeldenpark

Aanraken mag! Wat krijg je als je kunstenaars uit binnen- en buitenland vraagt een kunstwerk te maken, speciaal voor het Leidsche Rijn Park? Kom kijken in De Binnenhof! Een van de beelden komt te staan bij de toekomstige speeltuin en bewonderaars mogen er zelfs in klimmen, voor een ‘kunstig’ uitzicht over het park.


Ontdek De Binnenhof

Is it a bird? ’s Morgens heel vroeg is De Binnenhof het domein van de vogels. Je kijkt je ogen uit en je weet niet wat je hoort! Hoofdentree tegenover de parkeerplaats aan de Utrechtseweg nummer 4. Ook ingangen op diverse plekken vanaf de Alendorperweg en Het Lint.

De Binnenhof groeit en bloeit... Beheerder Joop Spaans is regelmatig te vinden in De Binnenhof, het kerngebied van het Leidsche Rijn Park. Met trots en soms met verbazing ziet hij hoe het park zich ontwikkelt. ‘Alles groeit hier zó fantastisch!’, vertelt Spaans, ‘Dat overtreft onze stoutste verwachtingen.’ Dankzij de rijke grond van het voormalige tuindersgebied, schieten de bomen van het gemengde bos de lucht in. In het veld en langs de paadjes bloeien tientallen soorten kruiden en bloemen. Sprookjesachtige gentianen en waterlelies dobberen in de idyllische lelievijver. ‘Op zo’n rijke flora komen natuurlijk ook dieren af’, aldus Spaans. ‘Insecten, libellen, kikkers, allerlei watervogels, zangvogels, konijnen en hazen... Die hebben het hier erg naar hun zin. Als wandelaar met een beetje oog voor de natuur kun je hier zo een paar uur zoet zijn.’ Meer weten over de flora en fauna in De Binnenhof? Ga dan eens mee met de beheerder, tijdens een van zijn (thematische) rond­ wandelingen. Kijk voor de data op leidscherijnpark.nl

“De Binnenhof is echt een prachtig stukje natuur geworden, dat klaar ligt om ontdekt te worden.”

Ontdek de Speeltuin

Henk Veldhuizen, bewoner Binnenhof en ‘parkpionier’

Doe je voorzichtig? In het voorjaar van 2010 is het zover: de grote avontuurlijke speeltuin in De Binnenhof gaat open! Terwijl het kroost zich straks vermaakt op de klimtoestellen, de waterberg of de uitkijktoren, kunnen ouders gezellig wat drinken in het Theehuis of op het terras aan de Vikingrijn (open 2011).


Ontdek de Vikingrijn

De Vikingen achterna Ooit voeren de angstaanjagende Vikingschepen vanaf zee over de Oude Rijn richting Utrecht. Dwars door wat nu het Leidsche Rijn Park is! De loop van de Oude Rijn is in het park (gedeeltelijk) opnieuw uitgegraven en heet nu de Vikingrijn. En vanaf het water – in kano of roeiboot – beleef je het Leidsche Rijn Park weer eens op een andere manier.

”Het Lint is geweldig. De loopafstanden zijn goed uitgezet, het is verkeersvrij en je hebt fantastisch uitzicht!”

Wilfred van Es, trainer bij hardloopvereniging Trecho

Ontdek Het Lint

Rondje Lint Het Lint, de brede recreatiestrook rond het Leidsche Rijn Park, is bijna klaar. Nu is Het Lint ook al goed voor de nodige sportieve kilometers, maar vanaf eind 2010 kun je het hele rondje (8 kilo­ meter!) fietsen, wandelen, skaten of hardlopen.


Ontdek De Buitenhof

Hè, hè, wat ‘n rust Even bijkomen van de dagelijkse hectiek, doe je in De Buitenhof. Hier kan de natuur haar gang gaan en dat levert een prachtig verstild stukje park van zo’n 8 hectare op. Ga er eens heerlijk struinen door het kniehoge gras en kijk er niet van op als je gezelschap krijgt van een haas, fazant, houtduif of buizerd...

“Je stapt een andere wereld binnen. Tussen alle asfalt en stenen van de stad krijg je hier weer adem”

Jurjen van Keulen, projectleider Leidsche Rijn Park

Ontdek de Sportparken

Sportiviteit kent geen tijd Gek op sporten? Dan zit je goed in het Leidsche Rijn Park. Een deel van het parkgebied bestaat uit sportvelden en sportaccommodaties. Je kunt er o.a. volleyballen, hockeyen, badmintonnen, voetballen, fitnessen en tennissen. Kijken naar sport kan ook: in het sportcafé en op het grote zonnige terras zit je eerste rang. Mét een broodje gezond...


Een park maak je samen Zonder de bewoners van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern had het park er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Sommige delen van het park (zoals De Buitenhof) waren er misschien niet eens geweest. Bewoners spelen een belangrijke rol bij de inrichting. Ze helpen bij het maken van de plannen, de aanleg en het onderhoud. Mede op initiatief van bewoners komt er bijvoorbeeld in 2010 een grote speeltuin in De Binnenhof.

Vrienden van het Leidsche Rijn Park De Stichting Vrienden van het Leidsche Rijn Park bestaat uit vrijwilligers die – de naam zegt het al – het park een warm hart toedragen. Zij helpen de gemeente Utrecht het park nog mooier te maken, onder meer door bollen te planten, te hooien, snoeien, knotten, etc. Ook organiseren de Vrienden allerlei activiteiten en excursies in het park, voor jong en oud. Het activiteitenprogramma staat op leidscherijnpark.nl

“Met onze activiteiten verenigen we het nuttige met het aangename. Een ochtend helpen hooien en daarna een heerlijke picknick, bijvoorbeeld. Heel gezellig!”

Wil de Groot, lid Vrienden van het Leidsche Rijn Park

Ontdek Ridderhofstad Den Engh

Lekker Engh! Ridderhofstad Den Engh, de historische locatie waar vanaf de 13e eeuw bisschoppen en adellieden een veilig onderkomen vonden, verandert in een unieke ontmoetingsplek voor heel Leidsche Rijn. Er komt onder meer een restaurant en grand café, een biologische winkel, een cultuurhuis en historische (moes)tuinen. Mensen uit kwetsbare groepen komen in Den Engh wonen en werken. (Start bouw 2010)

Ontdek Castellum Hoge Woerd

Rare jongens... Castellum Hoge Woerd is een spannend en uniek terrein, op de plek waar ooit een echt Romeins Castellum stond wordt vanaf 2012 opnieuw een Castellum gebouwd. Vooruitlopend hierop gaat in 2010 de kinder­boerderij en dierenweide open. Nu valt er altijd wel iets te beleven, voor jong en oud. Je kunt het zo gek niet bedenken, als het maar met geschiedenis, milieu of natuur te maken heeft. Kijk op castellumhogewoerd.nl


3 Het Lint

Com

pon

3 Het Lint

iste

Ontdek

nlaa

n

6 Sportpark

10 Den Engh

Leidsche Rijn Park

rrijn

se r

adin

g

P

Haa

Het park is nog niet helemaal klaar. Grote delen zijn al wel volop in gebruik. Kijk voor actuele informatie over de planning en het gebruik van het Leidsche Rijn Park op leidscherijn.nl. Of breng een bezoek aan het Informatiecentrum Leidscherijn, Verlengde Vleutenseweg 32, 3541 BG Utrecht, tel 030 286 0000.

2 De Buitenhof

De hoofdentree van het park ligt bij de Utrechtseweg 4, tegenover de parkeerplaats.

hlaa

n

3 Het Lint

Eng

3 Het Lint

P

A2

Hof ter We

ijdeweg

Leidsche Rijn Park

P

Hoofdentree

Utr ech

tse

Utrecht centrum

we

g

A28

A12

Leidsche Rijn

aan

Huis te Vleutenb

A27

1 De Binnenhof West 5 Parkpergola 4 Vikingrijn 3 Het Lint 1 De Binnenhof Oost

w er rp

do

en

Al eg

6 Sportpark

eg

aw

rop

Eu

3 Evenemententerrein

3 Het Lint

P 5 Parkpergola

6 Sportpark 6 Sportpark

3 Het Lint

3 Het Lint

Colofon Burgem

eester Mi

Oplage: 3.000 exemplaren

ddelwee

rdbaan

11 Castellum De Hoge Woerd

Redactie: Projectbureau Leidsche Rijn, Gemeente Utrecht Tekst: SEP, Utrecht Vormgeving: Grif | grafisch ontwerp, Utrecht Beeldmateriaal: West8, Jan Lankveld, Wim van IJzendoorn, Merijn van der Vliet, Christiaan Krouwels, Johan de Boer, Lucas Lenglet Druk: De Groot Drukkerij b.v., Goudriaan. Uitgave: herdruk januari 2010

Aan de inhoud van deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

3 Het Lint

Máximapark (voorheen Leidsche Rijn Park)  

In deze folder vindt u algemene informatie over Máximapark (voorheen Leidsche Rijn Park)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you