Page 1

66 juni 2008 | jaargang 74

Vele handen maken licht werk Veel nieuwe gezichten worden deze Ratelaar aan de lezer gepresenteerd. Een nieuwe verenigingsmanager, nieuwe trainers, een nieuw lid van de jeugdcommissie. Leden die zich bijna allemaal belangeloos als vrijwilliger inzetten voor het goed functioneren van de vereniging. Vrijwilligers waar we er nooit genoeg van kunnen hebben. Vandaar ook een nieuwe vaste ‘rubriek’ waarin de vrijwilligers aan het bod komen en waar aandacht gevraagd wordt voor die punten waar nog meer vrijwilligers nodig zijn. Ook aandacht voor de marathon, die ogenschijnlijk alweer een hele tijd achter ons ligt. Door ruimtegebrek, maar ook door weinig input, deze keer weinig of geen baanatletiek, hoewel het baanseizoen en de competities in volle gang zijn. Hopelijk volgend clubblad meer. Volgende Ratelaar deadline: half juli.

Jurycursus op de Nenijto (foto: Erwin Suvaal)

Ratelaar

1


RAKORT Nederlandse kampioenen

Wereldtijden

Hoewel het baanseizoen nog maar net gestart is heeft Roterdam Atletiek er alweer vier Nederlandse kampioenen bij. In Groningen werden Jasmijn Wierema (polshoog) en Nikki van Leeuwen (100 meter) Nederlands studentenkampioen. Bij de masters wisten Erwin Suvaal (M40) en Peter Blommestijn (M65) in Harderwijk de titel te veroveren. Peter deed dat met een nieuw Nederlands record van 4001 punten.

Rotterdam Atletiek mag zich verheugen op een atleet die op 13 april maar liefst twee wereldranglijsten aanvoerde. Churandy Martina opende namelijk zijn olympische seizoen met twee supertijden: 10,00 op de 100 meter en 20,17 op de 200 meter. Nikki van Leeuwen (foto: René vd Kruk)

De medaillewinnaars van RA bij het NK werpvijfkamp (foto: John Stegman)

Open Duits kampioen Bij de Open Duitse kampioenschappen voor mensen met een transplantatie is Klaus Buss kampioen geworden bij kogelstoten (10.13m). Bij balwerpen werd hij tweede met 36.80m.

Jasmijn Wierema (foto: Enno Achterhof)

Uniek samenwerkingsverband tussen Stichting Ambition by Sport (AbS) en Rotterdam Atletiek Op 29 mei 2008 is de samenwerkingsovereenkomst officieel getekend door Errol Esajas (voorzitter AbS) en Joop van Leersum. De Stichting Ambition by Sport heeft in haar projectplan als missie opgenomen: het mogelijk maken van sportbeoefening voor jongeren van allochtone- en autochtone afkomst, met name zij die geen kansen hebben gekregen om hun doelen te bereiken. Sleutelwoorden hierbij zijn: sociale ontplooiing, participatie, discipline en levensritme. Deze doelstellingen sluiten naadloos aan bij de doelstellingen van het grote project Colour of Athletics waar RA via de Atletiek Unie aan deelneemt. Dit betekent in de praktijk dat er veel atletiekclinics op basisscholen worden gegeven. Het project Delfshaven is hier een mooi voorbeeld van. Veel clinics betekent ook een grote inzet van trainers. Ambition by Sport gaat RA hierbij ondersteunen.

Martina (23) liep deze tijden bij de UTEP Invitational in El Paso. Het was zijn eerste wedstrijd op de twee sprintonderdelen (twee weken geleden liep hij al wel een 400 meter). Tot hij atletiekprofessional werd, kwam de sprinter uit voor de lokale universiteit en hij traint er nog steeds. De tijden van Martina zouden tot voor kort Nederlandse records hebben betekend, maar de Unieraad van de Atletiekunie besloot afgelopen najaar dat alleen records worden erkend van mensen die Nederland ook internationaal vertegenwoordigen. De Nederlandse records blijven daarom 20,19 (Troy Douglas, 2001) en 10,15 (Guus Hoogmoed, 2007, erkend na het schrappen van Martina’s eerdere records). Martina verbeterde wel zijn eigen Antilliaanse records: op hoogte in El Paso liep hij in 2006 al 10,04 op de 100 meter en vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Osaka kwam hij tot 20,20 op de 200 meter.

Limieten voor Beijing Zowel Ronald Hertog als Willem Noorduin hebben in de eerste wedstrijden van 2008 de limieten voor de Paralympics in Beijing gehaald. Voor Willem gaan dit de zesde (!) spelen worden. Ronald kan voor de eerste keer z’n koffers pakken.

2

Ratelaar

Willem Noorduin en Ronald Hertog (vertegenwoordigd door zijn vader) worden door het bestuur in de bloemen gezet. (foto: Joop van Leersum)

Churandy Martina (foto: Erwin Suvaal)


Meruska Eduarda Nederlands kampioen

Robert Lathouwers snel en geblesseerd

Op 30/31 mei en 1 juni zijn in Groningen de NK voor junioren gehouden. Rotterdam Atletiek was hier ook vertegenwoordigd en kwam met een aantal medailles terug. Meruska Eduarda wist Nederlands kampioen te worden bij de meisjes B met een afstand van 11.43.

Tijdens de FBK Games heeft Robert Lathouwers een schitterende prestatie geleverd door de 800 meter te winnen. Hij deed dit in een nieuw clubrecord van 1.45.80, een fractie boven de limiet voor de Olympische Spelen. Helaas ging het een week later mis in Berlijn bij de Golden Leaugue wedstrijden. Na zo’n tweehonderd meter kwam hij in het gedrang en blesseerde zijn enkel. Puur op ‘zijn adrenaline’, zoals hij zelf zei, heeft hij de wedstrijd uitgelopen, maar moest na de finish met een brancard van de baan worden gedragen. Hoelang Robert nu uitgeschakeld is, is onzeker.

Meruska Eduarda (foto: Erwin Suvaal)

Verenigingsmanager Even voorstellen, Hareld Dielemans, 31 jaar jong en geboren en getogen in Breda. Inmiddels ook al 24 jaar lid van AV Sprint in Breda. Begonnen als C-pupil en uiteindelijk terecht gekomen in de sprintgroep van trainer Robert de Wit. Tussentijds heb ik ook nog een korte periode getraind bij RA, en wel in de groep van Errol. Erg zwaar, maar zeker ook erg leerzaam, tot helaas de zoveelste blessure roet in het eten gooide. Nu nog steeds 5 à 6 keer per week actief op de baan en in het krachthok. Iets minder fanatiek dan voorheen, maar nog steeds mijn voornaamste vrijetijdsbesteding. Verder zit ik regelmatig op de mountainbike en ga ik ’s zomers met een rugzak de bergen in.

de betrokken vrijwilligers. Op korte termijn zal ik mij vooral bezig houden met de schoolsportverenigingen die in diverse stadsdelen worden opgericht. Voor kinderen die vanuit hun thuissituatie niet de kans hebben om naar een sportclub te gaan, brengen we de sportclub naar de kinderen zodat ook zij in hun vrije tijd lekker kunnen trainen! Verder is sponsorwerving van groot belang. Om goede faciliteiten voor de leden te kunnen blijven bieden en uit te breiden is immers geld nodig. Hiervoor is door het hoofdbestuur een plan gemaakt, waar ik mee aan de slag ga. Wat hiermee nauw samenhangt is de bekendheid van de vereniging in de regio.

Vanaf deze maand ben ik in dienst bij de Stichting Rotterdam Sportsupport als ‘verenigingsmanager atletiek’. Dit houdt in dat ik aan de slag ga voor de beide Rotterdamse clubs op het gebied van verenigingsondersteuning. Kort gezegd; waar de clubs wat extra hulp kunnen gebruiken kan ik worden ingezet. Concreet betekent dit dat ik voor RA aan de slag ga op het gebied van sportbevordering onder allochtonen, sponsoring en PR. Uiteraard alles in nauw overleg met bestuursleden en

Daartoe zal ik me ook gaan bezighouden met de ontwikkeling van een communicatieplan, om contacten met onder meer de schrijvende pers, radio en televisie aan te halen en gezond te houden. De komende periode zal ik dus regelmatig op Nenijto te vinden zijn voor overleg, maar ik zal zeker ook tijd maken om kennis te maken met trainers, vrijwilligers en atleten!

Van Luijk snel in Geneve Patrick van Luijk op 1 juni heeft in Geneve 10,34 op de 100 meter gelopen. De Rotterdammer verbeterde zijn persoonlijk record en schuift ermee op naar de 8e plaats allertijden.

Patrick van Luijk

Robert Lathouwers (foto: Erwin Suvaal)

Nieuwe contributies per 1-7-2008 Nieuw minipupillen 22,75 € pupillen A/B/C 28,05 € junioren C/D 33,70 € junioren A/B 39,70 € senioren/veteranen 46,35 € recreanten 31,70 € gastleden 25,65 € inschrijfgeld 11,00 €

inclusief opslag Oud 22,40 € 27,60 € 33,10 € 39,00 € 45,50 € 31,10 € 25,20 € 10,80 €

Tot ziens op Nenijto! Met sportieve groet, Hareld Dielemans

Ratelaar

3


RAKORT In Memoriam Theo van Gurp Dinsdagavond 27 mei , tijdens de training in het Kralingse bos, werd Theo van Gurp getroffen door een hartstilstand. Onmiddellijk werd 112 gebeld, reanimatie toegepast en politie en ambulance waren snel ter plaatse. Dit heeft echter niet mogen baten. Theo is na langdurige reanimatie en toedienen van medicijnen, overleden. Het verdriet en verslagenheid onder de groep was groot. Rest de schrale troost dat er alles aan gedaan is om Theo te redden, wat helaas niet mocht baten In Theo verliezen wij een fervent hardloper en vriend die o.a. vele malen de Marathon van Rotterdam heeft gelopen. Zijn laatste marathon liep hij in New York in 2001. De laatste jaren, toen de marathon hem te lang werd, was hij nog altijd actief als verkeersregelaar bij de marathon van Rotterdam. Theo was net, op 21 mei, 67 geworden. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies. Cees Romein

Theo de Tank In 1986 begon ik met lopen in het Kralingse Bos bij Metro. Drie jaar later kwam ik bij jou in de groep (Cock) en sinds die tijd waren we maatjes. Traningen van Cock waren duurlopen met oefeningen, dwars door het bos heen, maar samen met jouw lengte en rust volgden we de groep op afstand en raakten we de groep niet echt kwijt. Trainers komen en gaan, maar wij bleven samen. Op de maandagavond rondje Spaansepolder bleven we als groepje bij elkaar. Ik moest wel naast je lopen, want als ik voor je liep bij de vele viaducten, raakten we je kwijt en dan werd Onze Lieve Heer wel eens door jou opgeroepen. Ook de traingen voor de marathon op de donderdagavond met jou als koploper, niemand durfde trouwens voor je te lopen. En op de zondagmorgen vormden we twee groepen. Groep 2 was Groep Theo; mijn aandeel was de groep samen te houden op Theo’s tempo . Daarna ging het wat minder met ons . Twee jaar geleden verhuisde je samen met Perez naar een andere groep. Een half jaar later volgde ik je voorbeeld. Samen met jou en Perez lopen in een groep bracht mij weer rust en ontspanning. Gewoon een praatje onder het lopen van mijn zijde. Want jij moest alle zeilen bij zetten, je trainde altijd op 100% We zullen je missen, maar het Kralingse Bos zal nu een speciale plek voor me blijven. Want jij zal in mijn gedachte er altijd zijn. Of ik er nu door loop, fiets of wandel. Francis Mulders

4

Ratelaar

Succesvol project Delfshaven Het is woensdag 21 mei en ik zie vóór drie uur al 2 jongens verschijnen die op de uitnodiging voor het volgen van 6 proeflessen zijn ingegaan. Ze waren al vrij van school en zijn maar vast naar de Nenijto gegaan, want ze vinden atletiek leuk en wilden niet langer wachten. Ik heb ze toen maar even wat kneepjes van het kogelstoten (dat ze bij de clinics al eerder hadden gedaan) bijgebracht en ook wat laten balwerpen, want vier uur begon hun training pas. Die woensdag kwamen er 23 kinderen, tegen 17 de vorige keren, nu zich inmiddels ook de Eloutschool heeft aangesloten. Ze werden ook nu weer in een aparte groep getraind door Patricia Krolis en Marco de Keiyzer. Opvallend is dat alleen de scholen die zich op loopafstand van de Nenijto bevinden, meedoen en ook dat dit ondersteund wordt door ouders die hun kinderen wegbrengen. Heel erg blij was ik met het enthousiasme van enkele moslimmoeders, die de verrichtingen van hun kinderen met belangstelling volgden en zichtbaar blij waren te zien dat die de sport met veel plezier deden. Het is de bedoeling dat de kinderen die na de 6 lessen door willen gaan, in de bestaande groepen opgenomen gaan worden. Gezien het enthousiasme van de kinderen, gevoegd bij het behoorlijk grote aantal ouders dat hen hierbij ondersteunt, ben ik erg optimistisch over een erg grote doorstroming naar een lidmaatschap. Ik denk dat Rotterdam Atletiek op de goede weg is met enerzijds akties om clinics op scholen aan te bieden en de jeugd die dan nog verder wil een aantal

verdere gratis proeflessen in een aparte groep te laten volgen en anderzijds via een soort dependances de atletiek direkt op de school zelf aan te bieden, zoals in Pendrecht en per 1 september op de Vierambacht.

Verbeterde clubrecords Meisjes A Hinkstapsprong 11.62 Meruska Eduarda (B) 11-05-2008, Amsterdam Meisjes B Hinkstapsprong 11.62 Meruska Eduarda 11-05-2008, Amsterdam Masters M35 Marathon 2.22.28 Jim Svenøy 13-04-2008, Rotterdam Masters M45 Marathon 2.41.28 Hans Bos 13-04-2008, Rotterdam Mannen senioren 100m 10.00 Churandy Martina 12-04-2008, El Paso (USA) 200m 20.17 Churandy Martina 12-04-2008, El Paso (USA) 800m 1.45.80 Robert Lathouwers 24-05-2008, Hengelo Jongens A 400m 47.66 Curtis Kock 12-04-2008, El Paso (USA) Adri v.d. Berge


vrijwilligers Vrijwilligersbeleid Rotterdam Atletiek 2008-2011 In elke Ratelaar wordt een onderwerp uit het beleidsplan toegelicht en actuele zaken onder de aandacht gebracht. Deze keer staat het nieuwe vrijwilligersbeleid in de spotlight. Hier volgt een korte samenvatting. (zie ook de RA-site) Een vrijwilligersbeleid is onontbeerlijk voor een atletiekvereniging met veel ambities. Onze vereniging is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. In het beleid is daarom ook duidelijk vermeld wat de rechten en de plichten zijn van de vrijwilligers. Er zijn 3 belangrijke pijlers benoemd, waar het in grote mate om draait en die structuur geven aan de vrijwilligers. Belangrijke pijlers zijn: het werven van vrijwilligers; het behouden (binden) van vrijwilligers; het communiceren met vrijwilligers. Visie Wat zijn vrijwilligers? Vrijwilligers zijn diegenen, die in enig georganiseerd verband onverplicht (vrijwillig) en onbetaald werkzaamheden verrichten ten behoeve van de vereniging. Vrijwilligers kunnen leden zijn maar ook ouders van leden. Vrijwilligers hoeven geen lid te zijn van de vereniging. Ook mensen van buiten de vereniging zijn welkom als vrijwilliger mits zij affiniteit hebben met sport en met name atletiek. Wij vinden het belangrijk dat er een goede match is tussen wat vrijwilligers willen en wat wij hen kunnen bieden. Wij realiseren ons dat je niet kunt praten over ‘de’ vrijwilliger. Er zijn vrijwilligers die af en toe wat willen doen voor de vereniging, zogenaamde hand- en spandiensten. Er zijn vrijwilligers die veel doen, sommigen hebben veel tijd en zien het vrijwilligerswerk als een zinvolle tijdsbesteding, anderen zullen het meer doen om betrokken te zijn bij de sport van hun kind. Ook de leeftijd speelt een rol. We proberen de jeugd (vanaf 15 jaar) zo vroeg mogelijk als vrijwilliger bij de vereniging te betrekken, te beginnen met het geven van wat hulptaken. De jeugd heeft vaak veel energie en komt met frisse nieuwe ideeën.

Ouderen hebben soms iets meer tijd, bijvoorbeeld als zij op zoek zijn naar een nieuwe tijdbesteding na pensionering. Ouderen hebben vaak veel ervaring en kennis! Allochtonen vragen een andere benadering. De vereniging heeft als visie dat deze groep actief geworven en betrokken moet worden. Een specifieke aanpak is hiervoor gewenst. Verwachtingen van vrijwilligers naar de vereniging zijn ook zeer divers. Vrijwilligers die vrijwilligerswerk doen vanwege een zinvolle tijdsbesteding hebben andere verwachtingen dan ouders die iets doen omdat hun kinderen lid zijn. Om vrijwilligers te werven en te behouden is het van belang dat zij zich betrokken voelen bij de vereniging. Zij moeten zich thuis voelen, er plezier aan beleven en er waarde aan hechten om erbij te horen. In de volgende Ratelaar gaan we verder in op het onderwerp: werven van vrijwilligers. Toch willen we een klein ‘voorzetje’ doen, door alvast wat vacatures te melden, waar wij op hele korte termijn vrijwilligers voor zoeken: 1. materiaalman/vrouw: ondersteuning vooraf en bij wedstrijden 2. ondersteuning schoonmaak kantine 3. kantine/ bardienstmedewerker 4. wedstrijdsecretariaat (voorzitter?) 5. jeugdcommissielid 6. jury coördinator 7. lay-out/redactioneel medewerker Ratelaar Heb je belangstelling en of wil je meer informatie over de bovengenoemde ‘functies’, mail dan even met: riahoes@gmail.com, de vrijwilligerscoördinator. En heb je misschien 1 of 2 uur per week of per maand over, dan valt er altijd een ‘mouw’ aan te passen.

Een juryfunctie in de spotlight Gezocht: microfonist Gebleken is dat deze functie voor juryleden niet aantrekkelijk is, vandaar de spotlight op deze juryfunctie. Als microfonist moet je allereerst beschikken over een goede microfoonstem. De informatie moet luid en duidelijk uitgesproken worden en in algemeen beschaafd nederlands. Buiten de bovengenoemde eigenschappen is het nog belangrijker om als microfonist een goed oordeel te vormen van de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd gebeuren er onverwachte dingen en daar moet je op kunnen inspelen. Het vraagt flexibiliteit, improvisatievermogen en vooral betrokkenheid. Kennis van het wedstrijdreglement is van belang bij het melden van uitslagen, geleverde prestaties en wellicht records en behaalde titels. Het tijdschema moet gevolgd worden en de microfonist heeft daar een grote stem in. Kortom deze juryfunctie staat niet alleen figuurlijk, maar letterlijk in de spotlight want de microfonist vormt de spil in het web van de wedstrijd. Hij onderhoudt tijdens het ‘speaken’ contact met het secretariaat, de wedstrijdleider, jury tijd enz. en zorgt tijdens de pauzes voor evt. wat achtergrondmuziek. Deze waardevolle juryfunctie kan de wedstrijd veel elan en uitstraling opleveren. RA is dus op zoek naar een microfonist en gezien de geplande wedstrijden in 2008, is het nu niet direct noodzakelijk om de speciale licentie te bezitten. Heb je belangstelling laat het ons weten en we maken een ‘babbel’ over het bovenstaande. Graag een mail naar: riahoes@gmail.com

Ratelaar

5


van het bestuur

door: André Bossche

Notulen Algemene Ledenvergadering, 26 maart 2008 Opening Na het welkomswoord van de voorzitter wordt een moment van stilte in acht genomen voor prominente overleden RA-ers. Zij die ons ontvielen waren: Hans de Winter. Henk van Meerendonk. Gerrit den Boer. Sandra Smits-Verwey. Maarten Verheul. Annette Lengkeek. Guus Knippertz. Notulen ALV 23 maart 2007 De notulen ALV 2007 worden door de vergadering na toelichting van het bestuur goedgekeurd. Ingekomen stukken Geen. Mededelingen bestuur Geen. Bestuur verkiezingen Peter Blommenstein is wegens dringende reden niet aanwezig. Verder is aan de orde de herkiesbaarstelling van Joop van Leersum en Peter Blommenstein en de aanstelling van Fred Mandersloot als secretaris. De bestuursleden worden unaniem door de ALV gekozen.

Voor de regie en organisatie van het plan is een coördinator noodzakelijk. In eerste instantie gaat Ria deze rol vervullen met als aandachtsgebieden het volgen en regisseren van processen (o.a. wat gebeurd er, hebben mensen het naar hun zin, etc.). Het voornemen is op korte termijn een eerste bijeenkomst te organiseren met de verschillende commissies om het beleidsplan en het actieplan te bespreken. Het bestuur en de ALV spreken de complimenten uit voor het solide en gedegen plan werkt van Ria Hoes en Agnes Pols en onderschrijven het belang van vrijwilligers voor de vereniging. Voor de nadere uitwerking van het plan geven de ALV en het bestuur hen de volgende uitgangspunten mee: Vrijwilligerwerk moet spontaan komen. Dat wil zeggen geen expliciete verplichting opleggen, maar wel vrijwilligersbijdrage stimuleren door mensen aan de hand mee te nemen en een sfeer creëren die aanspreekt. Vrijwilligerswerk = geen vrijblijvendheid. Naar aanleiding van de discussie en enkele vragen, neemt het bestuur op zich eerst een aantal zaken uit te zoeken alvorens het beleidsplan vast te stellen. Verslagen commissies

Presentatie vrijwilligersbeleid Ria Hoes en Agnes Pols presenteren hun visie en plan over hoe vrijwilligers kunnen worden ingezet voor de vereniging. Doel van de presentatie is het creëren van draagvlak en goedkeuring van het bestuur om vervolgstappen te kunnen zetten. Het plan omvat drie pijlers, t.w.: 1. werven van vrijwilligers, 2. binden en behouden van vrijwilligers en 3. communicatie met vrijwilligers.

6

Ratelaar

Bestuursverslag Een uitgebreide toelichting wordt gegeven over de behaalde resultaten het afgelopen jaar. Aan de orde kwamen de volgende onderwerpen: De organisatie is op orde. Er is een beleidsplan en een functiestructuur. Er is een activiteitenvoortgangsoverzicht van het beleidsplan. Communicatie. De website is sterk verbeterd en geeft meer en betere informatie. Financiën.

De vereniging is financieel gezond. Ledengroei, De doelen zijn nog niet gehaald, maar de goede ontwikkeling is ingezet. Het Topsport beleidsplan is gericht op internationaal beter manifesteren en werken aan de topsportstatus. Dat betekent kiezen voor talentherkenning en werken aan continue toestroom van talenten. Het Jeugdbeleidsplan is gereed. De jeugdcommissie werkt aan een nieuw imago. Inmiddels is gestart met de buitenlocatie Pendrecht. De buitenlocaties Delfshaven staat in de startblokken en Varkenoord maakt een doorstart door. Er is een overeenkomst met Ambition by Sport die clinics gaat verzorgen in het kader van Colours of Athletics. De loopgroepen zijn in beeld gebracht en de loopschool is succesvol. Er is een veiligheidsplan. Er is een technische commissie opgericht. Er wordt momenteel gewerkt aan een technische samenwerking met cav Energie. Voor 2008 liggen prioriteiten op: ontwikkelen beleid gehandicaptensport en medisch beleid; uitvoering van beheersaspecten (o.a. Arbo, hygiëne, doping, etc.), definiëring breedtesport, verbetering technische onderdelen: o.a. organisatie en faciliteiten, beleid Stichting Sportkantine Nenijto en het jubileumjaar RA 90-jaar. Met de uitvoering van het bovenstaande heeft het bestuur op dit moment de grenzen van haar capaciteit bereikt en zal daarom voorlopig geen nieuwe activiteiten oppakken. Jeugdzaken De activiteiten zijn vooral gericht geweest op het werven van nieuwe jeugdleden op basisscholen. In dat verband zijn


i.s.m. Colours of Athletics en de gemeente Rotterdam acties in gang gezet zoveel mogelijk allochtonen jeugd aan te trekken. De schoolsportvereniging (Pendrecht) heeft 25 jeugdleden opgebracht. Een 2e dependance wordt momenteel opgezet in Delfshaven. Wedstrijd Organisatie Commissie Geen vragen of opmerkingen Financieel overzicht van 2007 2007 is een financieel gunstig jaar geweest. Veel projecten werden via externe geldbronnen gefinancierd. Vooral het Colour of Athleticsprogramma bracht veel mogelijkheden. Voor 2007 een forse subsidie ontvangen. Deze extra inkomsten heeft de ruimte geboden om een aantal reserveringen te treffen voor de uitvoering van het beleidsplan, t.w.: het lustrumfeest 2009, de volgende Europacup, Topsportbeleid, Jeugdbeleid en recreatieve sport Over de jaarrekening 2007 werden geen vragen gesteld.

Aan de orde kwam ook de begroting 2008. De begroting 2008 houdt rekening met: kosten voor de verenigingsmanager. Subsidie-inkomsten Colours of Athletics. Uitgaven voor topsportondersteuning. contributievrijstellingen. contributieverhoging van een kleine 2%. De ALV stemt in met de toelichting op de financiële overzichten en gaat akkoord met de contributieverhoging per 1 juli 2008. De kascommissie bestaande uit Cobie Vrijman en Rikkert van Rhee heeft de financiële rapportage en ledenadministratie beoordeeld en verleent – met de complimenten voor het gedegen werk - decharge aan André Bossche en Johan de Boer. De ALV gaat eveneens akkoord met de bevindingen van de kascommissie.

Verenigingsmanager/ Topsport(status)/ Sponsoring Er is een verenigingsmanager (Harreld Dielemans) aangetrokken die de vereniging bij de uitvoering van beleid zal gaan ondersteunen. Harreld is 1 dag werkzaam voor Sportsupport en 2 dagen beschikbaar voor RA en PAC. Momenteel wordt er gewerkt aan een functiebeschrijving en het formuleren van prestatieafspraken. Taken als o.a. public relations en bevordering sponsoring zullen tot de portefeuille gaan horen. Aansturing gebeurt direct door het bestuur. De verenigingsmanager wordt fysiek gehuisvest op de Nenijto. Momenteel wordt gewerkt aan een geschikte kantoorinrichting met facilitaire voorzieningen. Rondvraag Het bord van RA op het Lange Pad moet gerepareerd worden. Het bord met prestaties van RA-atleten moet gerepareerd worden. Aandacht wordt gevraagd voor de werving van technische nummers. Er is een tekort aan werpers en hoogspringers.

Ratelaar

7


RA en route

door: Louis Haak foto’s: Shutterstock

RA en route In de aanloop naar het nieuwe seizoen wordt traditioneel veel tijd besteed aan operationele zaken die veel tijd van het bestuurlijk kader vragen. Daarom is het dit keer iets rustiger aan dit front. Stil is het zeker niet, want stilstand is achteruitgang en dat past niet in het beleid dat wij ruim een jaar geleden hebben ingezet. Tijdens de Algemene ledenvergadering gaf Louis Haak een korte presentatie van datgene wat het afgelopen bestuursjaar was ingezet en gerealiseerd. Tevreden, dat wel, maar er ligt nog te veel op ons bord om achterover te leunen. Belangrijke speerpunten voor het komend jaar zijn: beleid gehandicaptensport (hier werd tijdens de ALV extra aandacht voor gevraagd), medisch beleid, beheersas-

8

Ratelaar

pecten (Arbo,hygiëne, etc), breedtesport, Technisch beleid, SSN, RA 90 jaar. Wij gaan er in ieder geval weer fris tegenaan. Organisatie Op 19 mei is onze verenigingsmanager Hareld Dielemans aan de slag gegaan. Hareld gaat zich in eerste instantie bezighouden met : Colour of Athletics Wij hebben al enkele malen melding gemaakt van het feit dat dit project samen met Rotterdam Sportsupport, Atletiek Unie en PAC heeft geleid tot de aanstelling van de verenigingsmanager Hareld Dielemans. Het convenant, dat de samenwerking tussen deze 4 partijen

zal bezegelen, wordt vrijdag 6 juni op de Chase-4-run ondertekend. Hareld’s belangrijkste aandachtspunten in dit kader zijn: Coördinatie van het schoolsportproject Vierambacht dat in september 2008 van start gaat. Deze 2e schoolsportvereniging gaat na de zomervakantie van start en moet evenals Pendrecht een goed draaiende dependance worden. Op dit moment is er een omvangrijk project Clinics in Delfshaven. Hareld gaat dit project van Aad van Dijk overnemen. Het structureren van de financiële afwikkeling van de diverse CoA projecten. PR rondom ‘Summercamp 2008’ i.s.m. Richard Kooijman. Dit jaar zullen wederom gratis atletieklessen in de zomervakantie worden verzorgd.


Sponsoring: Hareld gaat met de reeds ingezette activiteiten verder en werkt , op grond van zijn kennis en ervaring, een werkplan op. Hierbij spelen communicatie en PR tevens een belangrijke rol. PR: Plan van aanpak maken om de contacten met de pers, overheid en bedrijfsleven op uniforme wijze aan te pakken met als belangrijkste resultaat: het vergroten van de naamsbekendheid van RA. Topevenement: Een haalbaarheidsonderzoek naar het organiseren van een aansprekend topevenement in het kader van het 90-jarig jubileum in 2009, met als lange termijn doel het neerzetten van een originele wedstrijd die een vaste plaats krijgt op de nationale kalender Het vrijwilligersbeleid dat tijdens de ALV door Ria Hoes en Agnes Pols is gepresenteerd vond veel bijval. Inmiddels wordt er op de achtergrond hard gewerkt aan het Plan van Aanpak. Eén van de eerste zaken die georganiseerd worden is een gezellige vrijwilligersavond op vrijdag 27 juni. het harde werken door de vele vrijwilligers willen wij graag belonen met een jaarlijks terugkerende BBQ. Nadere informatie hierover volgt. Het functieprofiel van de vrijwilligerscoördinator wordt uitgewerkt en tevens worden op dit moment alle functies (m.n. natuurlijk de functies die niet vervuld zijn) in kaart gebracht. Bovendien zal het vrijwilligersbeleid in samengevatte vorm binnenkort op de website verschijnen. Jeugdbeleid De nadruk ligt momenteel op het uitvoeren van een aantal beleidszaken waaronder de activiteiten met en door scholen zoals in Pendrecht en Delfshaven. Daarnaast is er de overdracht en begeleiding van activiteiten aan Hareld Dielemans. De Jeugdcommissie werkt aan het verbreden van hun aandachtsgebieden en de structuur van hun organisatie. Daarmee is een begin gemaakt en dit wordt verder uitgewerkt. Woensdag 28 mei heeft de ondertekening van het contract met Ambition by Sport plaatsgevonden. In deze Ratelaar is hierover een artikel opgenomen.

Technisch beleid Vorige maand heeft de bovenverdieping een opfrisbeurt gekregen in de vorm van nieuwe vloerbedekking en nieuw meubilair. Hierbij werden wij begeleid door Eric Tournier, waarvoor onze enorme dank. Van hieruit gaan we verder met de renovatie van de kantine die wij een wat meer eigentijds gezicht gaan geven. Voorts zijn er nieuwe sloten op de deuren van het kantinegebouw. Peter Blommestijn heeft hiervoor een nieuw sleutelplan opgezet dat hij met betrokkenen zal bespreken. Het baanreglement heeft enige vertraging ondervonden. Hierover zal een aparte ‘instuifavond’ met trainers worden belegd om de vele vragen, opmerkingen met elkaar kort te sluiten. In het kader van bevordering van wedstrijddeelname is een overleg geweest met pupillen en juniorentrainers. Naast het feit dat RA natuurlijk een gezellige vereniging is, willen wij de wedstrijddeelname onder de jeugd gaan verhogen. Dit resulteert na de zomervakantie in o.a. meer onderlinge wedstrijden. Wegatletiek Op 31 mei is de 2e cursus loopschool afgesloten, die net als de vorige afgelopen najaar, onder bezielende leiding van Henk Berkhof en met begeleiding van een enthousiaste groep medetrainers: Hans Fleischhauer, Aad Meeldijk, Kiek Broekman, Cees Romein en Louis Haak, succesvol is verlopen. Naar verwachting zal medio september weer een nieuwe cursus worden opgestart. Dit alles leidt tot extra instroom van nieuwe leden, hetgeen mede tot uiting komt in de groeiontwikkeling, die voor het eerst sinds 2006 weer positief is: 6% stijging in het eerste kwartaal van 2008. Deze groei zorgt er voor dat sommige groepen vol gaan lopen en er wordt nu nagedacht aan eventuele uitbreiding. Als er groepen bij komen betekent dat automatisch dat er meer trainers nodig zijn. Daarom hierbij een oproep aan hen die het leuk en uitdagend vinden om zelf een groep te gaan leiden. In het kader van ‘veiligheid op de weg’ is op 14 mei j.l. een reanimatiecursus georganiseerd voor trainers en assistent-trainers van de verschillende loopgroepen. Deze cursus werd gegeven door Petra de Jong en Leon Jansen (RA) beiden verbonden aan EHBO Rotterdam. Voorts zal

in de loop van dit jaar in samenwerking met de Atletiek Unie een cursus Assistent Loopgroeptrainer worden georganiseerd. Topsport De toekenning van de topsportstatus voor Rotterdam Atletiek heeft helaas vertraging opgelopen. In tegenstelling tot eerder gemaakt afspraken is deze beslissing door Rotterdam Topsport opgeschort. In verband met de slechte staat van onderhoud van beide atletiekbanen in Rotterdam, de aanstelling van de verenigingsmanager wil R’dam Topsport samen met andere diensten, S&R, Rotterdam Sportsupport, PAC en Rotterdam Atletiek opnieuw om de tafel zitten om het atletieklandschap in Rotterdam in kaart te brengen. Helaas een kleine tegenvaller. Het verkrijgen van de topsportstatus zou een mooie bekroning op ons werk zijn, maar is geenszins bepalend voor ons Topsportbeleid dat nu wordt uitgewerkt en komende september wordt geïmplementeerd. Hierin zit ook het samenwerkingsverband met CAV Energie. Het technisch samenwerkingsverband met CAV Energie zal medio juli gestalte krijgen in de vorm van het ondertekenen van een samenwerkingscontract. Bestuurlijk en technisch kader overleggen momenteel over de vorm en het technisch beleid. In een volgende editie van de Ratelaar verwachten wij hier uitgebreid op in te gaan. Website De renovatie van de website is een grote verbetering gebleken. Momenteel vindt een evaluatie plaats en binnenkort wordt de site opnieuw geüpgraded. De zoekfuncties, bereikbaarheid van de onderwerpen en indeling worden verder aangepast en verbeterd. André Bossche hoopt dit binnen enkele maanden gerealiseerd te hebben.

Ratelaar

9


trainingen

door: Joop van Leersum en Nabil Lakhal foto’s: Erwin Suvaal

Agnes Ottens en Richard Kooijman stoppen met de junioren-C training Agnes Ottens is 6 jaar geleden begonnen bij Rotterdam Atletiek. Tijdens deze periode is zij o.a. Ergotherapie gaan studeren in Rotterdam. In de eerste jaren gaf zij alleen training aan de pupillen maar al snel kwamen er meer zaken bij. Organiseren van kampen, schema’s maken, clinics geven, Varkenoord opstarten, lichamelijk gehandicapten, website voor de pupillen etc. Kortom, teveel om op te noemen. Vier seizoen geleden is zij gevraagd om te helpen bij de C-junioren, want Michael Matthew kreeg een te grote groep. Al snel gaf Michael aan te stoppen met de C-junioren en stond zij er alleen voor. Deze situatie was niet optimaal gezien het feit dat zij nog studeerde en bondscoach van de wheelers was. Er werd naar vervanging gezocht, deze werd gevonden, maar verdween ook weer snel.

Na een stormachtige periode is Richard Kooijman te hulp geschoten en hebben zij een tijd de training samen gedaan. Na haar afstuderen is Agnes verhuisd naar Eindhoven. Zij had nog voor enkele uren per week werk te doen in Rotterdam, dus training geven kon zij blijven combineren. Helaas is het werk in januari 2008 gestopt en bleef alleen de training in het Rotterdamse over. De reisafstand is natuurlijk te groot geworden. Het bestuur van Rotterdam Atletiek wil hierbij Agnes enorm bedanken voor al het werk dat zij de afgelopen jaren voor Rotterdam Atletiek verzet heeft. Kijkend naar de eerder genoemde activiteiten verliest RA hier een enthousiaste, gedreven juniorentrainer die met veel hart

en ziel altijd haar werk heeft gedaan. Wij wensen je veel succes in je nieuwe thuisomgeving en zijn natuurlijk jaloers op PSV die er een ervaren kracht bij krijgt. Vanzelfsprekend wordt Richard Kooijman ook bedankt. Als tijdelijke vervanger in dit avontuur gestapt, blijkt dat dat in het verenigingsleven altijd weer langer gaat duren. We zijn zeer blij dat wij een vervanger in de persoon van Nabil hebben kunnen vinden zodat Richard (die inmiddels bijna 7 dagen op de baan te vinden is) weer wat vrije tijd gaat krijgen. Als vaste waarde voor de vereniging vergeten wij vaak de mensen die heel veel werk verzetten, dus Richard: nogmaals bedankt voor deze klus! Joop van Leersum

Even voorstellen... Mijn naam is Nabil Lakhal en ik ben 30 jaar jong. Ik ben getrouwd en ben de gelukkige vader van een lieve dochter. De tweede is op komst en zal zich waarschijnlijk in juni melden. Zelf ben ik woonachtig in Vlaardingen en werken doe ik in Den Haag. Op dit moment ben ik werkzaam als parking host bij een grote parkeerorganisatie in Nederland ( Q-Park ). Mijn werkzaamheden zijn variabel dit

10

Ratelaar

betekend dat ik als allrounder werkzaam ben in Den Haag. Mijn werk is ontzettend leuk, vooral het contact met klanten en collega’s. Ik ben zelf van Marokkaanse afkomst en woon al vijf jaar in Nederland. De laatste tijd ben ik op zoek gegaan naar bezigheden buiten de deur. Aangezien ik al jong bezig ben geweest met atletiek in Marokko, ben ik bewust op zoek gegaan naar activiteiten bij een atletiekvereniging. Uiteindelijk heb ik


mijn keuze laten vallen op Rotterdam Atletiek als sportvereniging, om mijn kwaliteiten en ervaringen ten goede te laten komen aan de jeugdige sporters. De redenen waarom ik in Marokko niet verder ben gegaan met professionele atletiek is dat blessures mij dit niet meer mogelijk maakten. Ik ben wel altijd met atletiek bezig geweest, voornamelijk met het vervangen van de trainer tijdens diens afwezigheid en het organiseren van loopwedstrijden. Gespecialiseerd was ik in de 1500, 3000 en 5000 m. Tijdens deze wedstrijden heb ik menigmaal aan finales mogen deelnemen. Mijn motivatie om nu weer de draad op te pakken bij jullie vereniging is om mijn ervaringen met jullie te mogen delen, een bijdrage te leveren aan jullie sportontwikkeling en samen een plezierige tijd met jullie te mogen beleven. Mijn ultieme droom is dan ook om mijn kinderen zover te krijgen dat ook zij aan atletiek gaan doen, en een hoger niveau zullen bereiken dan waar ik ooit van heb durven dromen. Bijvoorbeeld om als professionele sporter deel te nemen aan kampioenschappen in Nederland of misschien zelf de Olympische Spelen. Wie weet wordt mijn droom ooit eens werkelijkheid. De komende tijd zal ik ingewerkt worden door Richard Kooijman en ik hoop op een prettige en sportieve samenwerking met zowel Richard als met jullie allemaal. En dat wij samen vele hoogtepunten in de atletiek mogen beleven!

In ieder geval hoop ik met deze bijdrage enigszins iets te hebben verteld over mijzelf, mochten jullie nog vragen hebben dan kunnen jullie die gerust aan mij stellen. Tot zover deze bijdrage van een atletiekfanaat en liefhebber van topsport. Nabil Lakhal

Ratelaar

11


interview

door: Aad van Dijk foto: Paula Vrolijk

Paula Vrolijk versterkt de jeugdcommissie Opmerkelijk is dat de ouders die deel uit maken van de jeugdcommissie ooit in een van de oudersgroepjes zijn begonnen. Paula behoorde tot de eersten die vanaf de start in het voorjaar van 2004 meededen en haar man Bekir sloot zich daarbij naderhand aan. Paula is 46 jaar. Bekir ontmoette ze omdat ze bij elkaar in de buurt woonden en in gesprek raakten over de tweede wet van de thermodynamica (ook Bekir studeerde). Met een knipoog: ‘ook natuurkunde kan romantisch zijn’. Paula en Bekir hebben twee bij RA trainende dochters. Ik legde haar de volgende vragen voor: Hoe bij RA terechtgekomen? Hartje zomer 2003 kwam ik samen mijn oudste dochter op een woensdagmiddag eens op Nenijto kijken of atletiek iets voor haar was. Omdat er nauwelijks kinderen te bekennen waren haakte ze na een paar lessen af. Pas toen een vriendje van haar lid werd, wilde ze nog wel eens een training bijwonen. Ik had me voorgenomen om tijdens de de training van mijn dochter met een kop thee in de kantine of op het terras te gaan zitten, maar tot mijn eigen verbazing ben ik behoorlijk actief geworden. Het begon met de oudertraining, daarna als jury tijdens de pupillenwedstrijden en nu in de jeugdcommissie. Stimuleer je je kinderen om sport te doen? En hebben ze het bij RA naar de zin? Natuurlijk vind ik het belangrijk dat mijn kinderen bewegen. Dat kan in de vorm van sport, maar ook door bijvoorbeeld lopend of op de fiets naar school te gaan of buiten te spelen. Dat klinkt als de gewoonste zaak van de wereld, maar ik merk dat heel wat leeftijdgenoten van mijn kinderen niet goed kunnen fietsen en geen sprintje kunnen trekken om de tram te halen. De beste garantie dat kinderen blijven sporten is dat ze er plezier in hebben en het leuk vinden op de vereniging. Eigenlijk zijn jullie bijzonder; het hele gezin doet aan atletiek, hoe bevalt dat? Binnen RA zijn wij helemaal niet bijzon-

12

Ratelaar

der, ik zie daar heel wat gezinnen op de baan rondlopen die lid zijn. De woensdagtrainingen zijn voor ons een vast moment in de week geworden. Tijdens de pupillen- en D-juniorentrainingen van de kinderen, doen mijn man en ik mee met de oudertrainingen. Hoe ertoe gekomen om zitting in de jeugdcommissie te nemen? Tijdens de oudertraining wordt regelmatig gevraagd of wij iets voor de vereniging willen doen, bijvoorbeeld bij de trainingen of het organiseren van een wedstrijd helpen, achter de bar staan of in een commissie willen deelnemen. Meedenken in de jeugdcommissie vond ik het beste bij mij passen. Wat stel je je ervan voor; wat zijn je ideeen daarover? Tot nu toe houdt de jeugdcommissie zich vooral bezig met het organiseren van evenementen zoals de familiedag, de Joop Tournierbokaal, de pupillencompetitie en het Sinterklaasfeest. Daarnaast zou de jeugdcommissie zich volgens mij ook bezig moeten houden met het ontwikke-

len van een visie over jeugdzaken binnen de vereniging. Beleid over zaken als: Waaraan moet een training voldoen? Wat is een werkbare groepsgrootte voor een trainer? Welke activiteiten organiseren we voor de jeugd? Hoe kunnen wij de jeugd bij de activiteiten van de vereniging betrekken? Hoe vangen wij nieuwe leden op binnen de vereniging? Wat mag de vereniging van haar leden verwachten? Moeten we gedragsregels opstellen? Is dit met je drukke werkzaamheden en bovendien de zorg in het gezin te combineren? Ik vind het leuk om lid van de jeugdcommissie te zijn, en ik ervaar het niet als een grote belasting op mijn tijd. Wat trekt je aan in een vereniging als Rotterdam Atletiek? De trainingen en de ongedwongen sfeer trekken mij het meest. En wat kan beter? Aan nieuwe leden kan meer aandacht besteed worden. Het lijkt mij een goed idee dat iemand van de jeugdcommissie (de ouders van) een nieuw jeugdlid welkom heet en uitleg geeft over de gang van zaken binnen de vereniging. Veel informatie wordt bekend verondersteld, maar is dat ook zo? Vorige week hoorde ik voor eerst – en loop nu toch wel enige tijd rond – dat vooraf aan pupillenwedstrijden verzameld wordt op Nenijto. Dat soort informatie is handig om te weten en kan mensen ook over de streep trekken om hun kinderen aan een wedstrijd mee te laten doen. Wat vind jij van de inspanningen die Rotterdam Atletiek doet op gebied van allochtonen (denk aan de vele clinics in bijv. Delfshaven, een dependance in een wijk als Pendrecht en de zaken die op dat gebied in de planning zijn) ? RA timmert in Rotterdam aardig aan de weg en ik hoop dat veel kinderen via de scholen of in de wijken kennis kunnen maken met atletiek. Juist bij een sport als atletiek zou het onderscheid tussen allochtonen en autochtonen helemaal niet moeten spelen.


verslag

door: Michel Kooijman

Jarige Lex Afgelopen april werd Lex Mohr 70 jaar en dit konden wij natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Want Lex doet nog altijd mee met de maandagavondgroep en loopt ook nog steeds zijn rondjes in het Kralingsebos. Dat is niet voor velen weggelegd dus daarom moest er een klein feestje worden gevierd. Ik had zelf de stoute schoenen aangetrokken door vele mensen aan te schrijven met de vraag of ze een bijdrage wilden leveren voor een cadeau. Dit zouden we dan op maandagavond geven. Het zou helemaal leuk zijn, als die mensen die niet op maandag trainen dan ook nog speciaal op de maandag mee zouden trainen. Een aantal atleten had laten weten speciaal langs te komen om mee te trainen en anderen zouden rond 20.00 uur op de baan zijn. Maar dit alles moest geheim blijven voor Lex, want anders zou het verrassingseffect weg zijn. De training werd gestart met de opdracht om nog niks te zeggen tegen Lex. Het viel hem niet op dat er een aantal mensen bij waren die er normaal gesproken niet bij zijn. Nadat de training was afgelopen riep ik Lex naar voren en feliciteerde hem met zijn verjaardag en gaf hem een shirt van Rotterdam Atletiek die door het bestuur

was geschonken. Daarna spelden we hem een button op, met de tekst ‘70 jaar’. Toen werd er uitgelopen en moest de jarige voorop lopen. Dit werd door Lex met een grote glimlach gedaan, of hij niet anders gewend was. Later in de kantine werd er nog een klein feestje gevierd en werd het cadeau, een pin-up en platenbon, gegeven. Tijdens het feliciteren gaf Lex aan dat hij eerst niet van plan was om te komen, want hij was aan het knutselen in huis. Gelukkig is het toch nog allemaal goed gegaan en hopen we Lex nog lang in onze groep te hebben.

Ratelaar

13


Een sportief dagje uit in La City!

Sporten, shoppen en swingen! Datum: zondag 22 juni 2008 Locatie: Erasmusbrug, Rotterdam Afstanden: 3 km, 6,5 km en 10 km Schrijf je in via www.ladiesrun.nl

adiesrun.nl powered by

14

Ratelaar


BOS

door: Hans Bos foto: Erwin Suvaal

Doelen stellen Een leven zonder doelen of uitdagingen is moeilijk voor te stellen. En zo is het ook met hardlopen. Je houdt het vol, omdat je iets wilt bereiken. Heb je je doel eenmaal bereikt, dan komt er vanzelf weer een nieuw doel in beeld. En competitie helpt daarbij, want dan word je meestal nog meer uitgedaagd. Meestal, want er zijn er ook die juist niet van die competitie houden, vooral vanuit een weerzin tegen fanatieke trekjes die zij zien bij anderen en waar zij zelf niet aan willen. Eigenlijk hebben de meeste lopers aan zichzelf al uitdaging genoeg. Maar als je samen loopt in een prestatieloop of wedstrijd, ga je toch bijna altijd harder dan als je alleen de afstand zou afleggen. Tenzij je veruit de snelste bent natuurlijk. Een soortgelijk verhaal gaat op voor trainingen. Als je met (iets) sterkere lopers traint, ga je vanzelf harder trainen. En als je zelf de sterkste bent, dan zorg je voor hazen om de traning extra hard te maken. Volgens mij vooral een beproefde methode onder Marokkaanse topatleten, waarvan bekend is dat ze ontzettend hard trainen. Zelf heb ik eerder iemand nodig die me afremt. Wedstrijden in m’n eentje, ik heb er heel wat afgelegd. Zo heb ik elk jaar, vooral in de zomer, de onbedwingbare neiging om een PR te vestigen op één van mijn trainingsronden. Rondjes park zijn daarbij favoriet. Ooit begon dat met een rondje om de Kralingseplas. Daarna kwam het rondje Zuiderpark, het rondje Vroesenpark, en de laatste jaren het rondje Schiebroeksepark. Tegenwoordig kun je die rondjes met een Google Earth applicatie uitzetten en meteen ijken via de site www.afstandmeten.nl,

met bovendien de mogelijkheid om je persoonlijke gegevens openbaar te maken (met bijv. vermelding van je beste tijden op je trainingsrondes). Natuurlijk hoop ik op competitie. Dat er ineens zich iemand aandient, die verklaart mijn rondje park nog sneller te hebben afgelegd. In mijn omgeving acht ik die kans echter gering. Voorlopig blijft het bij aanvallen op mijn eigen record. Het leuke van afstandmeten.nl is ook dat je ineens ontdekt dat er in jouw omgeving diverse parcoursen zijn uitgezet door andere, onbekende lopers. Te ontdekken via virtueel geplaatste vlaggetjes op het begin en eind van het parcours. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik al weer mijn wonden aan het likken, want kort na een aanval op mijn trainings-pr tob ik helaas met een kuitblessure. Vanuit de behoefte om toch een beetje af te zien, heb ik weer een oude oefening in praktijk gebracht: zo lang mogelijk met je rug ‘tegen de muur zitten’. Ooit 10 minuten volgehouden, en inmiddels al weer een begin gemaakt met 5 minuten. Typisch een oefening waar het aankomt op volhouden, waarbij je tot meer in staat bent dan je aanvankelijk voor mogelijk houdt. Als je eens wil ervaren wat brandende bovenbenen zijn, moet je het zeker eens proberen. Mijn dochters deden lekker mee, en mijn jongste van zeven hield het zowaar het langste vol. Of dit nog ergens anders goed voor is weet ik niet, maar het is wel weer een leuke manier om te werken aan nieuwe doelen. Mocht iemand de smaak te pakken hebben gekregen en boven de tien komen, dan hoor ik dat natuurlijk graag…

Ratelaar

15


verslag

door: Gerard Droog foto’s: Gerard Droog, website Lenteloop

Onze Tent is Top Tot dit jaar zei ik tegen iedereen die aan mij een goede datum voor een BBQ vroeg, doe dit op de dag dat ik in Papendrecht de Lenteloop ga doen, steevast tussen de 25-30 graden. Zoniet vandaag, ik kijk ons zijraam uit en zie een figuur op de fiets aankomen, onherkenbaar verpakt van top tot teen in een regenpak, even later blijkt het om Hans Bos te gaan die naar mij toe komt om mee te rijden naar Papendrecht. Kort hierna halen we John Nooijen op en de regen komt nog steeds met bakken uit de hemel. Bij het inlopen stopt het zowaar met regenen en de temperatuur is een stuk aangenamer als normaal bij deze wedstrijd van het Topreisloopcircus. Ook nu zijn er weer de, alleen bij deze race gebruikelijke, hekken en zogenaamde startvakken. Ik kijk om me heen en zie ook nu weer mensen bij ons staan die er echt niet horen, ze leren het ook nooit. Het eerste gedeelte van deze loop is sinds vorig jaar iets aangepast en gaat nu

16

Ratelaar

gedeeltelijk door een woonwijk waarbij het afsnijden van bochten tot een ware kunst wordt verheven door sommige lopers, het is de eerste 4 à 5 km bij elke oneffenheid in het parcours afwachten wie de beste route heeft uitgestippeld en dus met voorsprong de bocht of hoek om komt. Zoals normaal bij de wedstrijden in deze regio is er direct een kopgroep met de favorieten en daar achter een tweede groepje met lopers die voor mij net iets te snel van start gaan, en hierdoor kom ik al snel met Hans Bos en onze regionale reporter Folkert v/d Krol te lopen. Voor ons strijdt Rob v/d Want voor plaats 3 en 4 in de race en achter ons komen nog diverse lopers in de diverse leeftijdscategorieen in aanmerking voor een topklassering. Na een kilometer of 6 moeten mijn medelopers een klein gaatje laten vallen en vanaf dat moment zit er niks anders op dan in mijn eentje een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten en kijken of ik

vandaag wel bij de eerste 10 in het totaal kan komen. Harmen Perk, sinds kort uitkomend voor RA, moet na een sterk begin na een kilometer of 8 toch een gaatje laten vallen met zijn groepgenoten en op zijn eigen tempo de wedstrijd afmaken. Ik kan er na zo’n 11 km dan op en erover, dit gevoel was al weer een tijdje geleden voor mij en maakte me alleen nog maar sterker. Bij de senioren streden ook Bas de Peuter (elke week vooruitgaand op de training) en Maurice Dingenouts voor een plekje voorin en dit lukte voor beiden goed. Alweer een persoonlijk record voor Bas in een goede tijd van 55.52 en hiermee behaalde hij een 7e plek, Mause werd in 59.52 12e bij de senioren waarbij Harmen uiteindelijk als 2e over de finish kwam in 52.27. In de categorie mannen-35 hadden we vandaag niemand die deelnam. Bij de masters-40 tobt Evert de Graaf al lange tijd met een lastig te behandelen kwetsuur en zodoende hadden we in deze klasse maar 2 lopers, Rob v/d Want die als 4e overall finishte en ook als 2e M40 een goed resultaat boekte. In de volgende klasse kwam sinds lange tijd ook weer Don Jassies aan de start, hij moest natuurlijk de eerste plek van 2007 verdedigen, dit ging hem best goed af, zei hij zelf ook tevreden achteraf. Hij werd 3e in 54.30. Op naar de volgende race. Gold old Hans kwam 90 seconden eerder over de streep en werd zodoende 2e. Harmen en Gerard liepen de gehele race dicht bij elkaar in de buurt en finishten uiteindelijk in het totaal als 10e en 8e in 52.27 en 52.00 (3e M40). Bij de dames hadden we maar 1 deelneemster en wel Francis Mulder bij de V50, zij werd hier mooi 5e in een tijd van 1.12.30uur. De vooraf klagende superveteraan van onze club maakte er met Don een mooie strijd van die hij toch weer in zijn voordeel besliste en hierdoor werd Jan Cam-


meraat ook nu weer eerste in de klasse M55, en wel in een tijd van 54.26. Bij de uitslagen zag ik dat er in deze klasse nog 2 lopers van onze zijde hadden mee gedaan, dit waren Toon Hoozeman en Leo van Meel, in deze groep (de grootste in het totaal) werden zij 16e en 26e. Bij de M50 hadden we tenslotte ook nog de door mij opgehaalde John Nooijen die net boven het uur uit kwam in deze race en hiermee een 9e plek veroverde. Na het uitlopen was het wachten op de prijsuitreiking en soms heb je weleens spijt van het feit dat je bijna alles uit de kast hebt gehaald en hierdoor moet wachten. De start van deze loop was om 14.15 uur en dus waren alle prijswinnaars toch wel om kwart voor vier binnen maar zoals elk jaar duurt het hier altijd vrij lang voordat men de uitslag op papier heeft, raar in deze tijd van computers. En dus duurde het ook nu tot bijna 17.00 uur eer er mee werd begonnen, normaal niet zo’n probleem bij het goede weer in Papendrecht, maar nu het vlak na de wedstrijd weer begon te hozen was het

stukje naar voren gehaald zodat we toch nog een beetje droog naar het podium konden. Toch gek, iedereen staat te lachen en te wijzen terwijl je zo’n tent oppakt en verplaatst. Maar de haringen stonden nog niet in de grond, of er was al geen plek meer. Ook vandaag weer goede resultaten van onze club, en het verbaasde mij eigenlijk dat sommige mensen er niet waren. Die zelfde avond ook nog met een groepje lopers uit de groep van Ruud een avondje wezen stappen in het Holland Casino in Rotterdam, dit naar aanleiding van de eerste plek in het bedrijvenklassement van vorig.

toch iets minder leuk (en droog & warm). Tot mijn verbazing stond er circa 50 meter achter ons een alleen staande partytent en met 3 andere leden van onze trainingsgroep heb ik die maar een

Ook nu weer weinig belangstelling van de club na onze klasseringen van 2007, het lijkt er een beetje op dat onze groep er een beetje bij hangt, weet u bijvoorbeeld dat er in de groep van Ruud Onland 6 Nederlands Recordhouders lopen? Ik wel en ik weet wat zij er voor doen en hebben gedaan, maar dit terzijde. Ik wens iedereen veel succes bij alles wat ze doen en vooral veel gezondheid.

Ratelaar

17


verslag

foto’s: Erwin Suvaal

Rotterdam Marathon 2008

De Rotterdam Marathon was dit jaar gelukkig weer eens gezegend met mooi weer, wat ook resulteerde in een nieuwe toptijd voor de winnaar William Kipsang: 2.05.49. Zoals altijd werden de lopers langs het hele parcours begeleid door het enthousiaste Rotterdams publiek, dat in grote getale was komen kijken. Rotterdam Atletiek werd vertegenwoordigd door een kleine groep lopers waarvan enkele, helaas, moesten uitstappen wegens blessures of andere redenen. Zo strandde o.a. Geert-jan Wassink in zijn eerste marathon en moesten Ronny Geijsen en Maarten van Veen voortijdig de strijd staken. Jim Svenøy verloor in het tweede gedeelte van zijn race iets ten opzichte van zijn beoogde schema van een tijd onder de 2.20, maar finishte toch in een knappe 2.22.28. Hans Bos liep ondanks een hardnekkige blessure in zijn voorbereiding een solide marathon. Onze enige vrouwelijke deelnemer, Karin, liep de marathon ook uit en dus hebben we dit jaar ook weer een winnares van de Bijl-Bezemertrofee. Enkele van onze marathonners hebben geprobeerd hun marathon in woorden samen te vatten in de volgende pagina’s.

18

Ratelaar

Ondanks een liesblessure liep Amriet Oemraw de marathon toch uit...


Jim Svenøy: Wat een ervaring! Mijn eerste marathon zit erop! Heerlijk genieten tot 30-33 km. Heerlijk vechten de laatste 8-9 km... Ik was aardig voorbereid, maar als ik een keer harder wil weet ik dat ik het anders moet aanpakken. Ga ervan uit dat dit niet mijn laatste marathon was. Dank alle Rotterdammers voor de aanmoedigingen onderweg!

Ratelaar

19


Karin van Doorn: Na vele jaren aan de kant te hebben gestaan om vrienden te supporten tijdens de marathon van Rotterdam, besloot ik vorig jaar zelf de marathon te gaan lopen. Helaas gooide het warme weer toen roet in het eten en kreeg ik toen ik bijna bij de 30 km was de mededeling dat de marathon was gestaakt en dat ik terug moest naar de Coolsingel. Wat een desillusie... Op de Coolsingel kreeg je nog wel een medaille, maar die voelde niet echt. De 42,195 had ik niet gelopen. 13 april 2008, een nieuwe kans om alsnog mijn eerste echte marathon te gaan lopen. Na een eigenlijk probleemloze voorbereiding stond ik samen met 12.000 anderen aan de start van deze toch wel heel mooie marathon. Nadat Lee Towers zijn You never walk alone had gezongen, werden we weggeschoten. Na nog een high five met Ivo Opstelten kon de marathon echt beginnen. Het weer was deze keer prima 12-13°C en zelfs ook nog een zonnetje. De eerste 5km gingen toch iets harder dan gepland. De waarschuwing van Dick (de trainer) had ik goed ingeprent: alles wat je aan het begin te hard loopt, betaal je aan het eind terug.

Dus het tempo iets laten terugzakken en vervolgens kon ik dat tempo eigenlijk wel vast houden. Het leuke van de Rotterdam marathon is dat er vrijwel overal publiek langs de kant staat en omdat Rotterdam ook de stad is waar ik woon, zie ik ook veel bekenden langs de route wat het helemaal leuk maakt natuurlijk. Na 4.25.26 kom ik over de finish, helemaal trots en tevreden dat mijn eerste echte marathon er op zit. Ik heb heel ontspannen kunnen lopen en ben de man met de hamer gelukkig niet tegen gekomen. Dat dit jaar heel weinig mensen bij RA de marathon van Rotterdam liepen wist ik wel, maar daar had ik me verder niet zo mee bezig gehouden. Het verraste me dus wel dat ik de Bijl en Bezemer Trofee in ontvangst mocht nemen als enige en daarom ‘snelste’ vrouw van RA. Samen met wel een hele snelle man, Jim Svenoy, kreeg ik mooie bloemen en de trofee uitgereikt. Ik begreep dat onze namen ook nog komen op het bord in de kantine. Ik moest daar wel om lachen , want zo’n langzame tijd heeft daar nog niet eerder opgestaan.

Bart Manuel: foto: Karin van Doorn

20

Ratelaar

‘Gegokt en verloren’


Maarten van Veen:

De klerk en de keizer Er was eens een klerk die schitterend kon zingen. Mooier dan de meeste anderen in zijn stad. Zingen kwam vanuit zijn hart, hij deed niets liever. Sterker nog, hij móest gewoon, het was een drang waar hij maar al te graag aan toegaf. Het zingen kwam hem niet helemaal aanwaaien; hij moest er ook hard op oefenen. En dat deed hij, elke avond na een lange dag werken op het stadhuis. Nou wilde de traditie dat de keizer elk jaar naar de stad kwam. Het was een goed gebruik om de excellentie toe te zingen. Daar hield het staatshoofd van, maar hij was erg veeleisend. Dus zongen de mannen en vrouwen die het aandurfden de longen uit hun lijf. Alles moest op dat moment op zijn plaats vallen, want de keizer gaf geen tweede kans. De klerk deed dit jaar ook weer mee. Hij had wekenlang geoefend en kon zingen als een nachtegaal met het timbre van Placido en de stem van Pavarotti. Drie dagen voor het bezoek van de keizer kreeg de klerk last van zijn buik. Zijn vrouw en kinderen lagen met koorts op bed, maar hij besteedde er geen aandacht aan.

‘Het zullen de zenuwen wel zijn’, dacht hij bij zichzelf. Vol vertrouwen klom hij dan ook drie dagen later op het toneel. Hij begon te zingen, te zingen. Nog nooit was het zo goed gegaan. Tijdens het zingen dronk hij altijd wat water. Dat moest ook: hij moest tenslotte zijn stem smeren en het laatste couplet halen. Maar op uitgerekend deze dag lukte het niet om te drinken. Hij had last van zijn maag en was al misselijk na de eerste slok. ‘Dan maar wat minder’, dacht de klerk, ‘wie weet dat het zonder water ook lukt’. Het leek zonder water inderdaad te lukken. Maar tijdens het laatste couplet voelde hij de kriebel komen. Al snel werd

zijn keel rauw. De engelenzang werd bibberig en onzeker, het hemels geluid werd schor en hees. De keizer fronste zijn wenkbrauwen. De klerk stopte met zingen en droop stilletjes af. ‘Volgend jaar komt de keizer weer. Of misschien ga ik over een half jaar wel zingen in een andere stad waar Zijne Hoogheid komt’, dacht de klerk. Hij leefde en zong hoe dan ook nog lang en gelukkig. Maarten van Veen (In Rotterdam weggegaan op een tijd onder de 2.50 u, in 2.01 doorgekomen op 30 km en uitgestapt in km 37 na maagproblemen).

Ratelaar

21


Hans Bos:

Marathon no. 19 Tussen hoop en vrees. Zo voelde ik mij tijdens de maanden voorafgaand aan de marathon. Ik kampte met ‘halve’ blessures aan knie en voet, waarbij het afwachten was of deze bestand waren tegen mijn lange duurlopen, noodzakelijk in de voorbereiding voor een marathon. De pijntjes werden gelukkig niet erger daardoor, zodat ik steeds meer overtuigd raakte van de mogelijkheid om een redelijke en verantwoorde prestatie neer te zetten. Iemand als ik is dan voortdurend aan het kijken naar logboeken van andere jaren, om cijfers te vergelijken en te proberen mijn prestaties op waarde te schatten. Belangrijke ijkpunten waren mijn tijden in de CPC (1/2 marathon) en de Bruggenloop (15km). Op basis hiervan achtte ik mij zelf in staat om rond

22

Ratelaar

de 2.40 te lopen. Goed genoeg voor een clubrecord in mijn leeftijdsklasse, mijn belangrijkste doel. Met de kantttekening dat ik dan wel de houder van dat record, Amriet Oemraw, achter me moest houden. En hij verkeerde in een vergelijkbare vorm als ik (maar kreeg helaas tijdens de race ineens liesproblemen. Als ambtenaar van de gemeente Rotterdam, daar is namelijk ook een kampioenschap aan verbonden, moest ik rekening houden met Maarten van Veen. Hij was weliswaar in pr-vorm, maar ik had niet het idee dat hij sneller zou kunnen zijn dan 2.45. Verder kijk je dan nog naar deelname vanuit de regio, waarbij zoals gebruikelijk steeds meer afvallers te noteren waren. Met uiteindelijk eigenlijk alleen maar Jim Svenøy als torenhoge favoriet en Ron van de Berg als een goede tweede. Met mezelf (en trainer Ruud) had ik de afspraak ge-

maakt de eerste 5 km in ongeveer 18.30 door te komen, in een oplopend schema van 18.45 per 5, uitkomend op een tijd in de 2.38. Voor mij een rustige start, want in andere jaren kwam ik steevast een minuut sneller door. Behalve dan in de hitte van vorig jaar, toen het ook 18.30 was. Verder had ik de afspraak met het thuisfront om er een mooie finish van te maken. Juichend over de finish te komen, dat leek me wel wat. Om dat doel te realiseren, zou ik mijn HS-meter streng in de gaten houden, en vooral ook goed drinken. En zowaar, het werd een geslaagde onderneming. De eerste 5 ging in precies 18.30, ik kon mij met tegenwind in een groep goed schuil houden, bij elke drankpost nam ik wat Extran tot me, en de HS bleef keurig binnen de norm. Op Zuid kreeg ik gezelschap van Amsterdammer Veron Lust, ultraloper, inmiddels ook


Bijl-Bezemer Trofee Op dinsdag 22 april werden na de training de Bijl en Bezemer Trofeeën uitgereikt. De snelste dame en heer van RA tijdens de Rotterdam Marathon worden ieder, voor een jaar, de bezitter van deze trofee. Een paar jaar geleden hadden we afgesproken dat de Trofeeën kort na de marathon en op een vast moment zullen worden uitgereikt. Dat werd de laatste dinsdag van de maand april. Dit jaar viel daar de mei-vakantie in, vandaar de 22e. Louis Haak, die de laatste maanden erg actief is om het loopgedeelte van RA in beeld te brengen en te verbeteren (website, veiligheidsplan etc.) was enthousiast om de winnaars Karin en Jim in het zonnetje te zetten en de Trofeeën uit te reiken. Hij memoreerde bij Karin, dat zij in haar eerste uitgelopen marathon wel een heel vlak schema gelopen had en dat is iets dat bij een eerste marathon zelden gezien wordt. Tevens legde hij de link naar de Bijl en Bezemer-lopen waar met name het ‘vlak’ lopen de doelstelling is en zij geheel in het idee van beide trainers en

45-plusser, die er wel heel ontspannen bij liep. Met de bekende Amsterdamse tongval verkondigde hij mij op een tijd van 2.36 te koersen, maar dat hij nu eerst even een boompje ging pakken. Heel even dacht ik nog dat hij een biertje bedoelde, maar het bleek dat hij even iets moest lozen, misschien wel het biertje van de avond daarvoor. Enfin, zo’n 5 km later zag ik hem weer in een groep die in een rap tempo van mij wegliep, voortgestuwd door een aangename wind mee. Want dat was een fijne opsteker na ca.18 km, wind mee tot even voor het 35 km punt. Het was ook het punt waar ik alleen kwam te lopen, geheel nu in eigen tempo, op cruise control zou je kunnen zeggen. Met voortdurend in het vizier een klein maar pittig Frans dametje van 40-plus, die uiteindelijk nog beter dan ik het tempo tot het eind toe wist vast te

houden. Dat was op het eind nog niet zo eenvoudig, gelet op de wind tegen. Maar mijn verstandig lopen en natuurlijk de goede voorbereiding betaalden zich uit, ik kon het goed volhouden. Met voordurend in mijn hoofd dat clubrecord. Op 40 km wist ik zeker dat ik dat zou halen. En dan die laatste meters, de HS loopt nog ver op, ik betrap mezelf erop dat ik gefixeerd ben op alle borden die aangeven hoeveel meters er nog gelopen moeten worden, 200, 150, 100, 50, de armen gaan omhoog, de vuist gaat in lucht, het is gelukt! Ik zoek en vind mijn famillie op de tribune alsmede mijn juichende werkgever/directeur. Een voldaan gevoel. Het enige smetje achteraf was dat minder dan driekwart minuut voor mij een tot dan toe voor mij onbekende Rotterdammer binnenkwam en de derde plaats in de regio veroverde. Mijn laatste

grondleggers van deze lopen, de marathon had uitgelopen in 4.25.47. Toen was de beurt aan Jim, maar niet voordat er voor Jim werd gezongen. De 22e april is zijn verjaardag, hetgeen in eerste instantie de uitreikingsdatum aan het schuiven bracht, maar die viering bleek ook te kunnen schuiven. De stemming zat er gelijk goed in en Louis kwam weer in actie. Jim volbracht z’n eerste marathon in een fantastische tijd van 2.22.28. Hij miste hierdoor net het clubrecord van Erik Edelman (2.19.17). Tot zo’n 33 km liep Jim op een tijd van 2.17. Niettemin een schitterend resultaat en bedenk daarbij dat hij 18 maart tevens de trotse vader is geworden van zoon Luke. Louis veronderstelde dat deze tijd een stimulans is voor volgend jaar, hetgeen een glimlach op het gezicht van Jim bracht,º dus wie weet? Nadat beiden tevens een bloemetje en luid applaus hadden ontvangen was het de beurt aan de bar voor een hapje en een drankje. Ook dit jaar was de verzorging hiervan weer perfect in handen van Jenneke, Berta en Rens.

5 km was weliswaar toch weer mijn langzaamste (19.43), maar het verval op het tweede stuk was binnen de perken (2.30). In mijn categorie (45+) zat Veron twee minuten voor me, en hij zat weer drie minuten achter een Franse 45-plusser, die precies de tijd liep die Veron wilde lopen, 2.36. Ten opzichte van deze man voel ik me een soort Zoetemelk (lees: eeuwige tweede), want ik zie hem al zeven jaar voor me eindigen. Vier jaar geleden, toen ik mijn persoonlijk record liep (2.32.07), was het verschil maar 1 seconde. Maar net als Zoetemelk zal ik niet rusten, voordat ik een keer voor hem ben gefinisht. Lijkt me wel wat voor mijn jubileum-editie van volgend jaar, als ik Rotterdam voor de twintigste keer loop.

Ratelaar

23


Echtpaar Hekkensluiter in de wolken ‘This is your captain speaking’. ‘The weather in Amsterdam is al little bit cloudy, 10 degrees and little wind’. Perfect marathonweer! Ruim nadat we gefinisht hadden kúnnen zijn, landden we op Schiphol, op 13 april. Terug uit Kopenhagen, waar mevrouw Hekkensluiter voor haar werk was. Een mooier alibi om niet te starten voor de Rotterdamse marathon dit jaar kon meneer Hekkensluiter zich niet wensen. Hij was haar nagereisd en dus niet in staat geweest de marathon te lopen. We hadden er een week van tevoren al spijt van, vooral toen de vlaggen, strepen op de weg en uithangborden in de stad verschenen. 7 jaar op rij een marathon starten is niet nix, we zijn niet verslaafd, maar zuur is het wel om na het uitstappen van vorig jaar, dit jaar niet te starten. Maar de plicht riep, en gelukkig heeft het echtpaar haar energie niet verspild aan zinloos trainen en dan niet starten. Want ja, het marathongeheim zit echt in kilometers maken en daar heeft het het afgelopen seizoen ook aan ontbroken. Met zware benen na de schaarse zaterdagtraining was het sowieso niet gelukt dit jaar, maar dit najaar zullen we er weer bij zijn. In Groningen! Allen die de marathon van Rotterdam wel hebben volbracht, van harte gefeliciteerd. Volgend jaar zijn we weer van de partij! Of hadden we beloofd het echt noooooooit meer te doen…. Echtpaar Hekkensluiter, Aart Oosterhuis Monique Kempff

24

Ratelaar

Businessloop: Maurice Dingenauts

Aad Vortman en Michel Kooijman

Ad Onnink als ‘Guide’

Bas de Peuter en Ronny Geijsen

Businessloop: Rob Amen

Businessloop: Jeroen Banga


De familie Klomp

door: Marianne Klomp foto’s: Marianne Klomp

In de ban van... Het is weer zover in heel Nederland heerst een vervelende koorts. Iedereen raakt er wel mee besmet, zowel positief als negatief. Is het niet voor alle atletiekers de NK’s die voor de deur staan of het WJK of de OS, dan is het wel de EK-voetbal. Elk toernooi heeft zijn charme, de NKAB-junioren was dit jaar een maand vroeger en dat gaf bij velen van te voren alweer stress. En dan ook nog de afstand, helemaal naar Groningen, voor gezin Klomp geen probleem, we reizen toch al zo vaak die kant op, oma’s wonen in Friesland en Overijssel, dus bijna voor moeders een thuis-wedstrijd, alhoewel Friezen en Groningers?? Voor de Dames Klomp was het voor de één te vroeg en voor de ander heel spannend. Tamara maakt progressie en het gaat elke wedstrijd steeds beter, dus zij heeft niet zo veel last van het NK-virus, ze was heel tevreden hoe de wedstrijd is verlopen.

Naomi kreeg steeds hogere koorts, hoe dichter de datum van het NK in zicht kwam, maar gelukkig was ze tijdens het grote toernooi helemaal koortsvrij en ging ze knallen. Als 14-jarige C-juniore zette ze 3 geweldige PR’s achter haar naam en liep 2 finales, 100 meter sprint en 100 meter Horden. Samen met haar trainingsmaatje van Rotterdam Atletiek, Robin Wingbermuhle, ging ze de strijd met de andere zes aan. Volgend jaar is het weer een stuk reizen om deel te nemen aan het NK voor AB-junioren. Dan mogen we naar Emmeloord, kunnen wij heerlijk logeren bij Oma. Anderen kunnen zich weer een jaar voorbereiden om de afstand te overbruggen, zo blijf je in de ban van… Dan komt de NK-masters, manlief deed mee met de competitie en stootte de kogel toch niet onverdienstelijk ver weg. Het resultaat 12.98 is toch niet verkeerd, voor iemand van zijn leeftijdscategorie.

Naomi en Tamara

te nemen aan het NK, maar dit jaar ging de training niet zoals hij gepland had en hij gaat liever met het zweet in zijn handen voor de buis zitten voor het EKvoetbal. Want ja, hij is wel één van de velen die besmet is met dit virus. Zo blijft Nederland toch in de ban van… Dan komt voor vele atleten de NK-senioren te Amsterdam, laten we hopen dat dit toernooi voor iedereen zal verlopen zo als gepland, dus ook in de ban van…

Hij heeft nog ‘even’ nagedacht om deel En dan op weg naar 080808 dan is heel Nederland in de ban van de Olympische Spelen. Er zal over alle NK´s, EK´s veel worden gepraat, het houd de gemoederen goed bezig. In huize Klomp gaan de discussies over atletiek relaxed, maar als het voetbal ter sprake komt, dan kunnen de emoties hoog oplopen, dus ook wij blijven in de ban van… Ik wens een ieder een mooi toernooi toe.

Robin en Naomi op de 100 meter

Het wonder ligt niet in het vliegen in de lucht, Noch in het lopen op water, maar in het lopen op aarde. (Chinees gezegde)

Ratelaar

25


interview

door: Aad van Dijk

In gesprek met onze stagières Patricia Krolis en Marco De Keyzer Beiden RA-lid en studerend aan de Haagse Hogeschool, een academische opleiding voor Sportmanagement. Zij vroegen mij naar de mogelijkheden voor een stageplaats, iets waarin ik geen ervaring had. Maar ik vond dat ik hen als RA-lid hierbij moest helpen en zag daarin voor ons ook wel weer voordelen. Ze zijn inmiddels al een tijdje bezig, proeven aan allerlei projecten als Delfshaven, Pendrecht, een scholierenwedstrijd in Charlois en straks ook bij de Vierambacht, terwijl ze daarnaast een Tevredenheidsonderzoek zijn gaan doen onder onze jeugd. Ik gaf het al aan: het mes snijdt aan twee kanten. Als gezegd, beiden zijn atleet bij RA. Marco trainde aanvankelijk bij PAC, kwam daar door de meerkamp met Peter Spiering in aanraking en omdat de meerkampgroep wegviel, belandde hij eind 2006 bij RA. Patricia stopte in 2003 met voetbal, kon geen club vinden die naar haar zin was en belandde op aanraden van een vriend bij de atletiek omdat ze destijds op voetbal al zo snel was. Ze traint nu in de groep van Ellsworth. Beiden zijn erg contant met hun trainers Peter en Ellsworth. Patricia ziet dit jaar een vooruitgang in de prestaties en mikt op deelname aan NK’s of meer. Marco wil z’n meerkamp-PR verbeteren en vooral plezier houden in z’n sport. Heeft op hoog een goede prestatie staan van 1,90 als JA en een puntentotaal 10-kamp eveneens als JA van 5442 pt.

vakantie aan haar derde jaar beginnen. Marco had na het behalen van de HAVO geen idee en twijfelde aanvankelijk tussen fysio en de Sportacademie. Wat zijn jullie toekomstplannen met deze opleiding? Marco: ‘misschien een baan van 9 tot 5 bij de overheid, maar ook leuk lijkt me een baan als vestigingsmanager van een recreatiecentrum of Health Centre. Eerst maar eens ervaring opdoen. Ook een optie is onze nieuwe verenigingsmanager van z’n stoel schoppen, haha’. Patricia heeft er nog niet echt over nagedacht, maar ze denkt wel dat het de organiserende kant zal gaan worden. Sportdagen organiseren lijkt haar bijvoorbeeld erg leuk, maar ook het lesgeven. Misschien is een combinatie wel mogelijk!

En natuurlijk legde ik hen namens de RAtelaar, een aantal vragen voor. Waarom voor deze studie gekozen? Patricia wilde na haar diploma directiesecretaresse een acteeropleiding aan het conservatorium gaan volgen, maar meldde zich te laat aan. Ze kon nog net de selectie voor haar huidige opleiding doen en werd aangenomen. Hoewel ze het aanvankelijk niet erg naar de zin had, besloot ze door te zetten en heeft daar inmiddels geen spijt van. Ze gaat na de

26

Ratelaar

Patricia en Marco

Leuk om in je eigen sport een stageplek te hebben en heb je er al veel van geleerd? Patricia waardeert dat het bij RA variërend is; niet alleen onderzoeken, maar ook het organiseren en uitvoeren van projecten. ‘En dan let ik meteen op de succes- en faalfactoren. En ook het verbeteren van de eigen kwaliteiten valt hier natuurlijk onder.’ Marco vindt de stage erg leuk om te doen en heeft veel meer motivatie gekregen om de stageopdrachten uit te voeren en ze later terug te zien. Kijk je, nu je door de stageplek wat meer van de organisatiestruktuur van RA ziet, anders dan voorheen tegen je club aan? Marco: ‘ja, RA is groter dan ik dacht. Er is een slim beleid om jeugd te werven d.m.v. clinics op basisscholen en de dependances


die gezamenlijk met Sportsupport lopen’. Patricia: ‘nu pas zie ik wat er achter de schermen gebeurt en wat het bestuur bezighoudt. De betrokkenheid wordt ook groter en ik ben anders tegen de vereniging gaan aankijken’. RA heeft inmiddels een betaalde verenigingsmanager. Denken jullie dat de trend van meer beroepskrachten zich in de atletiek zal gaan voortzetten? En zo ja, hoe financier je dat? Patricia denkt dat door het promoten zoals dat nu gebeurt er meer leden zullen komen, waardoor atletiek bekender zal worden en men zich sneller geroepen zal worden een beroep hierin uit te oefenen. Als de gemeente, via S&R, dat ook ziet, zal die genegen zijn hiervoor meer te besteden.

Marco ziet een toenemende professionalisering in de sport en denkt dat ook de atletiek daar vroeg of laat aan toe zal zijn. Het is of meer betalen en kwaliteit creëren of wegvallen in middelmaat. En de overheid wil geld beschikbaar stellen, want sport is gezond voor je lijf. En beroepskrachten kun je over meerdere verenigingen verdelen. Je mening over RA Marco: ‘je zult veel breedtesporters moeten hebben en daar het talent uit vissen. En toppers zijn er om de breedtesporters te inspireren’. Dat is ongeveer ook de mening van Patricia, die eraan toevoegt dat de inspanningen van RA om de sport aantrekkelijk te maken voor allochtonen er aan mee zal werken dat het in Nederland zeker een toonaangevende club zal worden.

Wat moet RA verbeteren? Patricia vindt de communicatie naar buiten toe een verbeterpunt en Marco ziet te weinig doorstroming naar een specialisatietrainer. Maar er zouden ook wel wat meer wedstrijden georganiseerd mogen worden. Zou je later ook wat voor de organisatie van je club willen betekenen? Marco ziet dat wel zitten als er iets moois voorbijkomt en ook Patricia wil zich, naast een evt. eigen fulltimejob wel inzetten. Ik denk dat RA met leden als Patricia en Marco de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien en wens hun veel succes bij hun verdere studie!

Nogmaals Pendrecht Het is donderdag 29 mei, half zes en de tweede groep is net klaar met de training. De ploeg die de film voor landelijke promotie van het Rotterdamse proefproject Schoolsportvereniging heeft opgenomen is zojuist vertrokken en ik herinner me dat ik de aanplakbiljetten en ander foldermateriaal nog niet aan de kinderen heb uitgedeeld. Snel ga ik naar de meiden die nog aanwezig zijn en ben verrast door het enthousiasme dat er is om het wervende PR-materiaal dat door Erwin is ontworpen, op plaatsen op te hangen waar dat in het oog valt en de flyers uit te delen. Het blijkt dat ik er te weinig bij me heb. Dit tekent het enthousiasme van de ruim 25 leden die op de dependance Pendrecht voor atletiek hebben gekozen. Ze vinden hun sport zo leuk dat ze er anderen graag deelgenoot van willen maken. Natuurlijk zijn het niet allemaal talentjes, maar het is leuk om van de schoolsportcoördinator te horen dat vooral de kinderen met aanleg voor onze sport hebben gekozen. En inmiddels is een van hen uitgenodigd om naast de gewone training, ook af en toe specialisatietraining bij Ellsworth te gaan volgen.

Op het moment dat ik weg wil gaan meldt zich bij mij een jongen, die ook graag aan atletiek wil doen. Hij zal er volgende week zeker bij zijn voor een proeftraining. Er vallen wat kinderen af, maar er komen steeds nieuwe bij. Ziehier in een notendop het succes in Pendrecht. Maar dit alles gaat niet zonder slag of stoot. De bedoeling was de kinderen ook aan wedstrijden deel te laten nemen. Een goed begin leek onze toch altijd wel gemoedelijke Familiedag. Dit werd geen echt succes; het duurde hen allemaal veel te lang en ik denk dat hieruit het zwakke punt in de atletiekwedstrijden blijkt. Ik zou dan ook willen pleiten voor wedstrijden die per klasse niet langer dan twee

De kinderen met hun net gekregen shirt (foto: Renee Westerkamp)

uur duren en waarom zou dat niet mogelijk zijn als je bijvoorbeeld een pupillencompetitie zo indeelt, dat je eerst de jongsten hun volledige programma laat afwerken en dan per klasse verdergaat? Om de Pendrechtertjes toch een leuke wedstrijd te bezorgen, organiseerden we op zaterdag 17 mei voor hen een wedstrijd op eigen terrein. We vroegen de kinderen of ze hun ouders wilden laten komen en die kwamen inderdaad! Het weer was slecht, zodat de wedstrijd, op de 500m loopafstand na, in de gymzaal werd afgewerkt en het werd een groot succes, vooral dankzij de strakke organisatie van Bart van Wensen. De ouders waren enthousiast en de kinderen erg gemotiveerd om goede prestaties te leveren. In groep 3 en 4 won Bahtisen Gumes, werd Ariana Heco tweede en Dion Westerkamp derde. In groep 5, 6 en 7 was zoals verwacht Aldemar Andrea nummer 1, direkt gevolgd door nieuwkomer Ruderick Pop (bravo!). Ruckeline werd derde, maar degenen na haar zaten haar op de hielen. Vooral het hoogspringen was erg spannend. Iedereen kreeg na afloop een leuk shirt en de beide winnaars een rugzak mee naar huis.

Ratelaar

27


VIS

door: Judith Vis foto: Erwin Suvaal

Oranjegekte of madness Nog een paar dagen en dan gaat het beginnen. Het EK-voetbal. Tot vorige week was ik nog nooit in een stadion geweest terwijl het Nederlands Elftal moest voetballen, nu een week later heb ik het Nederlands Elftal twee keer live mogen aanschouwen!!! Ik zal jullie eerlijk zeggen, ik was nooit zo’n echte oranjefan. Ik vond het wel leuk, maar meer ook niet. En nog steeds vind ik de aandacht die de voetballers krijgen op studio sport way to much. Ik heb er nog steeds een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant vind ik het oranjegevoel geweldig. Met z’n allen de kroeg in, juichen met z’n allen en de bondscoach lekker afzeiken. Gewoon ontzettend veel lol met bekenden en ook

Judith in actie bij het kogelstoten, Gouda 1 mei

vaak met onbekenden. Het jammere vind ik dan wel weer dat er vaak echt te veel wordt gezopen, kleine relletjes ontstaan, mensen die gewoon vervelend worden. Al met al ben ik het de afgelopen tijd toch wel meer gaan waarderen. Het negatieve idee heeft eigenlijk al niet meer de overhand, terwijl dat eerder wel zo was. Maar zeg nou zelf, het is maar kleine groep die zo vervelend wordt en de meeste mensen vinden het gewoon leuk om een gezellig feestje te houden. En wat is daar nou op tegen??? Mijn voorspelling voor de EK: natuurlijk gaan we er in de eerste ronde uit. Ik denk dat daar niet zo veel mensen over twijfelen. Maar ik denk wel dat we relatief goed voetbal gaan zien. Nederland heeft nou niet echt een goede reputatie wat oefenduels en zwakke tegenstanders betreft. We denken er te makkelijk over tegen Luxemburg of een ander zwak kikkerlandje en daardoor denken ze dat ze met niks doen winnen, wat vervolgens niet gebeurt of net met 1-0 terwijl het eigenlijk 10-0 had moeten zijn. Maar nu zitten we in een zware poel, dus als we niks doen gaan we zeker verliezen, en dus trekt iedereen zijn kaplaarzen aan en gaan ze aan het werk. Heel het Nederlands team krijgt de inzet van Dirk Kuijt. En misschien wordt dat niet het allermooiste voetbal en misschien ook niet het mooiste resultaat, maar ik ben dan wel blij dat Nederland heeft laten zien ook gewoon te kunnen werken voor een resultaat. Want zeg nou zelf, ook ik weet heus wel dat niet alle voetballers lui zijn en niks uitvoeren. Dat ze hard hebben moeten werken, om te komen waar ze nu zijn. En ik geloof ook echt wel dat zij hun best doen. Maar je hebt je best doen en je best doen. Als hun levens er vanaf zou hangen, zouden ze denk ik nog wel 100 keer meer hun best doen. (maar ja dat geldt voor wel meerdere…). Ik denk persoonlijk dat het voetballen voor mij nog leuker zou worden als ik het gevoel had dat ze ook echt hun best doen en dat ze echt blij zijn dat ze voor het Nederlands elftal mogen spelen. Ik ben komende tijd gewoon in de kroeg te vinden in het oranje met ontzettend veel lol, maar alleen met de volledige inzet van het Nederlands team kan die kleine laatste negatieve bijsmaak verdreven worden…

28

Ratelaar


interview

door: Aad van Dijk

Nieuwe trainer op Varkenoord Wie ben je, wat is je leeftijd en wat is je link met RA? Hallo, mijn naam is Annet van de Vaart en ben 40 jaar, getrouwd met Bas en we hebben twee kinderen, Bjorn van 9 en Malika van 7. Waarom ben je bij RA gekomen en niet bij een andere vereniging? Doordat Bjorn aan atletiek wilde gaan doen, ben ik weer met RA in contact gekomen. Weer, omdat ik in mijn wat ’jongere’ jaren al een tijdje bij RA getraind heb. (Door werk en andere drukke bezigheden ben ik na een tijdje gestopt met hardlopen.) Wel hebben we ook nog bij Energie in Barendrecht gekeken en een proeftraining meegedraaid, maar de sfeer, kleinschaligheid en het motto dat kinderen lekker mogen sporten en bewegen zonder dat daar een zekere druk op ligt om steeds beter te presteren, heeft ons toch doen besluiten om voor RA te kiezen.

Waarom ben je trainer geworden? De reden dat ik me in het trainersgebeuren heb gestort is een samenloop van omstandigheden geweest. Feit is dat toen Bjorn atletiek ging doen en er een tekort aan trainers op Varkenoord bleek, ik weer een onrustig gevoel in m’n lijf kreeg, om meer met deze sport te doen. Na een paar keer op de atletiekbaan te zijn geweest en de vraag mij bereikte om in ‘het trainersgebeuren’ mee te draaien, was ik toch wel enigszins verkocht. Wat hoop je dat je kan toevoegen of inbrengen? Tja wat kan ik toevoegen of inbrengen?.... Ik zou het mooi vinden om d.m.v. mijn

enthousiasme, kinderen te mogen blijven motiveren om met plezier te blijven bewegen, op hun eigen niveau, ongeacht welk niveau dat is. Individueel maar zeker ook als groep. Heb je nog wensen betreffende RA of Varkenoord? De wensen wat betreft de locatie Varkenoord, zouden toch wel zijn dat de accommodatie een flinke lift krijgt; er meer atleetjes bijkomen. (daar zijn we overigens al druk mee aan de slag!); en voor de toekomst en de hardlopende zaterdagochtendouders een looptrainer, zodat ook zij een goede start van het weekend hebben en niet alleen de chauffeurs van de kinderen zijn!

Annet van de Vaart

Wat is je geschiedenis met atletiek? Tja, de voorliefde voor atletiek werd op deze manier weer aangewakkerd. Zelf heb ik vanaf mijn tiende tot ongeveer vijfentwintigste aan atletiek gedaan. Favoriete nummers waren hierbij sprinten, hordelopen, verspringen en estafette. Omdat ik in het zuiden van het land ben opgegroeid heb ik het grootste gedeelte van mijn atletiek loopbaan doorgebracht bij AV Unitas in Sittard. Wat vind je leuk op Varkenoord? Het leuke aan Varkenoord vind ik dat de kinderen op hun eigen niveau sporten en het bewegen en samen bezig zijn het hoofddoel is. Presteren komt naar mijn idee op een van de laatste plaatsen. Deze manier van sporten spreekt mij in ieder geval aan, tegenwoordig moeten kinderen al zo veel. Wat mij verder ook is opgevallen op deze locatie is dat de betrokkenheid van ouders groot is bij de diverse activiteiten.

Ratelaar

29


interview

door: Aad van Dijk foto: Erwin Suvaal

Anetha van Meel, onze nieuwe pupillentrainster Een trainerstekort na het vertrek van Mirjam Goudswaard, werd bij de pupillen op de maandag spontaan ingevuld door Anetha van Meel. Een bekende naam want tot voor een jaar geleden was zij een succesvol junior-atlete met aansprekende resultaten op de sprint, verspringen en HSS. Ze liep als B-juniore de 100m in 12,59, de 200m in 26,31, kwam tot 11,41 op HSS en sprong 5,19 ver. In 2005 werd ze Nederlands kampioen op HSS en op de 4 x 200m estafette en behaalde op de prestigieuze FBK-games als juniore een derde plaats op HSS bij de vrouwen. Een hardnekkige rugblessure en een tijdrovende studie maakte een eind aan haar wedstrijdloopbaan; 5 tot 6 keer trainen in de week zat er daardoor niet meer in. Sinds kort zagen we Anetha echter weer regelmatig verschijnen, aanvankelijk in Michel’s recreantengroep en naderhand bij Richard. Kennelijk kruipt het bloed waar het niet kan gaan. Vorig jaar studeerde ze af als schoonheidsspecialiste en nu is ze bezig met een 1-jarige vervolgopleiding voor allround schoonheidsspecialiste, waarmee ze in juli klaar is. Dan wil ze gaan werken en intussen nog wat cursussen volgen.

Ik legde haar na afloop van de training enkele vragen voor: Wanneer en hoe begonnen met atletiek? Toen ik vijfeneenhalf was ben ik met m’n vader meegegaan naar het Lange Pad. Hij trainde daar al op de zaterdagochtend en had daar pupillen bezig gezien. Een mooie combinatie; ik kon met hem meerijden en terwijl hij met de loopgroep meetrainde kon ik mijn energie kwijt in de pupillengroep. En eenmaal A-pupil geworden, mocht ik bij de junioren op de maandag en woensdag op de Nenijto meetrainen. Ook nu had ik natuurlijk weer vervoer vanuit Nieuwerkerk nodig en zo is mijn vader ook op die avonden gaan trainen. Dus ik ben door m’n vader op atletiek gekomen en hij is door mij 4/5 maal in de week gaan trainen. Wie waren je eerste trainers? Dat waren Wim en Annelies, die beiden nu geen trainer meer zijn. Aan hen bewaar ik heel fijne herinneringen en zij deden mij beseffen dat plezier in de sport bij pupillen het belangrijkste is. Hun standpunt was dat ze pas goed werk geleverd hadden, als je als 16-jarige nog aan atletiek deed. Hier wil ik graag, nu ik zelf training geef, een voorbeeld aan nemen! Wie is er eigenlijk nog lid uit je beginperiode? Van de pupillen van de zaterdagochtendgroep niemand meer! Maar uit de woensdagmiddaggroep is Laura van Nes nog steeds lid.

Anetha in actie bij het hinkstapspringen

30

Ratelaar

Hoe was je weg naar prestaties? Op een gegeven moment wilde ik zoveel onderdelen tegelijk trainen, dat ik 5 verschillende trainers had en ik zag al gauw dat dat niet werkte. Ik besloot me te beperken tot de sprint en HSS bij Ellsworth, Errol en Erwin en dat werkte beter, vooral omdat die elkaar niet, zoals daarvoor het geval was, voortdurend tegenspraken. In die tijd heb ik een ding

wel geleerd en dat is dat je trainers toch wel het belangrijkste zijn, want die helpen je vooruit! En, niet te vergeten mijn ouders natuurlijk, want zij waren het tenslotte die me overal heen brachten en steunden! Gezien je successen moet je een gemotiveerd atlete zijn geweest, stuurden je trainers op wedstrijddeelname aan? Die vonden juist dat ik het wat rustiger aan moest doen. Ik deed het liefst elk weekend van vrijdag tot zondag wedstrijden. Maar ze zeiden dat ik het kalmer aan moest doen en me tot de belangrijkere wedstrijden beperken. Waarom ben je op het verzoek om trainster te worden ingegaan? Ik vind het superleuk om met kinderen om te gaan!!!! En ik zie er ook naar uit om kinderen iets over te dragen van mijn atletiekervaringen en de kijk die ik daarop na al die jaren heb gekregen. Kun je in de korte periode dat je training geeft al zeggen hoe het je bevalt? Het is echt leuk om dit te doen!!! En ik ga met plezier naar de baan voor het geven van training. Na de eerste paar keer even te hebben gekeken hoe het eraan toegaat, ‘bemoei’ ik me nu stap voor stap steeds meer met de training. Volgende keer begin ik met loopscholing te geven en geleidelijk aan zal ik hier wel ingroeien. Tenslotte, terugkijkend naar je begintijd bij RA, wat zijn dan in jouw ogen de belangrijkste veranderingen? De grote toename van het aantal pupillen en het plezier dat de trainers hebben in het geven van training! Dat plezier wensen we jou ook toe, Anetha en ik denk dat RA blij mag zijn met het grote aantal vrijwilligers dat altijd maar weer bereid is opengevallen plaatsen op te vullen.


RAUITSLAGEN

in chronologische volgorde

Dwars door Dordt

Seniorencomp. 3e div

Senioren competitie

6 april 2008, Dordrecht

27 april 2008, Haarlem Vrouwen Senioren 3e div 1e 100m (-2.6) 1 Nikki van Leeuwen 3 Robin Wingbermuhle 4 Deborah van Roon 6 Manon van Oosten 200m (-4.1) 5 Mireille Hesper-van Peet 9 Manon van Oosten 15 Melinde Boland 400m 1 Tatiana Pieter 2 Janneke Berkhof 9 Annemieke Kranendonk 800m 1 Hester Lingsma 5 Sharoney ZechiĂŤl 3000m 2 Elize Versteeg 3 Robi van Leersum 100mh (-4.3) 1 Judith Vis 2 Robin Wingbermuhle 5 Mireille Hesper-van Peet zweedse estafette 1 Rotterdam Atletiek 2 3 Rotterdam Atletiek 1 hoog 2 Janneke Berkhof 12 Katarina Ranta ver 1 Marlies Kranendon 6 Melinde Boland kogel 1 marlies Kranendon 2 Trudy Horden 4 Judith Vis 14 Susanna vd Velden discus 1 Trudi Horden 3 Pauline Voogt Vrouwen Senioren 3e div 1 Rotterdam Atletiek 2 2 Rotterdam Atletiek 1

27 april 2008, Delft

Mannen senioren 10 km 5 Harmen Perk 10 Bas de Peuter 17 Maurice Dingenouts Mannen M35 10 km 8 Maarten van Veen Mannen M40 10 km 2 Gerard Droog Mannen M45 10 km 8 Amriet Oemraw 9 Evert de Graaf Mannen M50 10 km 11 John Nooijen Mannen M55 10 Ton Hoozemans 20 Leo van Meel Vrouwen V50 10 km 4 Francis Mulders

34.06 36.50 39.14 35.33 34.11 36.08 36.19 40.21 43.11 47.11 45.39

Kogelslingeren 12 april 2008, Steenbergen Jongens junioren A kogelslingeren 1ste wedstrijd 1 Bart van Nes kogelslingeren 2de wedstrijd 1 Bart van Nes Meisjes junioren A kogelslingeren 1ste wedstrijd 1 Laura van Nes kogelslingeren 2de wedstrijd 1 Laura van Nes Vrouwen Senioren kogelslingeren 1ste wedstrijd 2 Trudy Horden Mannen Masters kogelslingeren 1ste wedstrijd 2 John Stegman Vrouwen Masters kogelslingeren 1ste wedstrijd 2 Ditha Stegman-van der Hidde kogelslingeren 2de wedstrijd 2 Ditha Stegman-van der Hidde

41.95 42.16

36.67 33.70

35.45

43.75

35.32 36.49

Werpvijfkamp

13.02 13.41 13.68 14.21 28.95 29.26 30.51 61.76 61.80 68.42 2.24.18 2.32.49 11.34.22 11.36.15 16.11 16.15 17.53 2.24.70 2.29.90 1.60 1.20 5.75 4.58 13.43 12.33 11.45 7.65 32.72 31.94 7774 6674

Seniorencompetitie 1e divisie

12 april 2008, Borken (Duitsland)

27 april 2008, Krommenie Mannen M45 1 Erwin Suvaal (47.58, 11.26, 30.73, 28.66, 14.32) mannen M50 1 Sylvain Ephimenco (43.94, 12.73, 42.53, 46.83, 15.99)

2654 punten

3278 punten

Rotterdam Marathon 13 april 2008, Rotterdam Jim Svenoy Hans Bos Amriet Oemraw Bart Manuel Dirk Kwak Adrianus Vortman Karin van Doorn RTV Rijnmond Loop 10 km Marijn van Schoote Werner Helvensteyn Danny van Persie Paul Breijs Dimitri Stein Eldert van der Horst Angelique Mikes Danielle Brand Louise Zimmerman Jacqueline van Gentevoort AD 5 km loop Mattijn Venhuizen Timo Koren Robin van Gool Fortis Jeugdloop 1 km Michiel van Gool

2.22.28 2.41.28 2.56.34 3.27.40 4.00.42 4.23.36 4.25.47

34.44 37.05 42.28 51.39 55.32 55.49 56.34 56.39 59.57 1.01.50

17.48 19.45 19.56

3.58

Vrouwen Senioren 1e div 1e 100m 4 Patricia Krolis 5 Meruska Eduarda 200m 7 Tamara Klomp 8 Maruska Eduarda 400m 3 Patricia Krolis 800m 2 Sanne Verstegen 1500m 3 Marieke van Leeuwen 3000m 2 Esther VermuĂŤ 100mh 7 Sanne Verstegen 14 Jasmijn Wierema 4x100m 3 Rotterdam Atletiek hoog 8 Maruska Eduarda ver 7 Meruska Eduarda hss 1 Myriam de Waal kogel 11 Jenny Lausberg discus 9 Jenny Lausberg kogelslingeren 4 Laura van Nes Senioren 1e div 1e wedstrijd 1 De Spartaan 2 Rotterdam Atletiek

12.69 12.76 26.44 26.94 59.77 2.16.67 4.58.52 10.48.45 16.30 19.58 48.85 1.60 5.48 11.54 10.05 30.02 37.56 139 119

stuur uitslagen naar uitslagen@ra.nl

Mannen Senioren 2e div 100m Michael Mathew Paulus Matthijsen 200m Jerry Joseph Jerrel Koenders 400m Jesse Caron 800m Niels Ros Marijn van Schoote 5000m Werner Helvensteijn Edy Da Silva 110mh Marco de Keijzer zweedse estafette Rotterdam Atletiek hoog Marco de Keijzer polshoog Marc Suvaal ver Ellsworth Manuel hss Wesley Liefden kogel Michael Mathew Wesley Liefden kogelslingeren Sylvain Ephimenco speer Sylvain Ephimenco

11.14 11.54 22.38 23.39 49.21 2.01.81 2.06.30 17.28.81 18.41.10 17.61 1.55.92 1.75 4.20 7.09 12.67 11.58 10.83 40.05 48.82

1e Goudse Kaas en Stroopwafelinstuif 2008 1 mei 2008, Gouda Meisjes junioren B 100m 1 Meruska Eduarda 2 Robin Wingbermuhle 3 Maruska Eduarda 5 Katjusta Rozalino 6 Maroussia Hose 200m 1 Meruska Eduarda 2 Maruska Eduarda 5 Maroussia Hose 8 Katjusta Rozalino 9 Katarina Ranta 100mh 1 Robin Wingbermuhle ver 7 Katarina Ranta hoog 1 Robin Wingbermuhle discus 4 Maroussia Hose Meisjes junioren A 100m 2 Stephany Suykerbuyk 3 Deborah van Roon 5 Shamey Zechiel 200m 2 Deborah van Roon 3 Shamey Zechiel ver 1 Stephany Suykerbuyk discus 1 Laura van Nes Mannen Senioren 100m 1 Jerry Joseph 2 Waldy Lindeborg 4 Michael Mathew 7 Jerrel Koenders 200m 1 Obed Martis 21.94 2 Jerry Joseph 3 Waldy Lindeborg 8 Jerrel Koenders 10 Wesley Liefden

Ratelaar

12.74 13.15 13.59 13.90 14.06 26.12 26.76 29.04 29.58 30.59 15.05 4.06 1.51 24.54

13.17 13.20 14.27 27.35 28.90 4.91 24.60

10.91 11.11 11.20 11.57

22.09 22.21 23.39 24.71

31


RAUITSLAGEN 110mh 10 Marco de Keijzer ver 6 Wesley Liefden hoog 2 Marco de Keijzer Vrouwen Senioren 100m 1 Patricia Krolis 6 Anita Campman 200m 1 Patricia Krolis 5 Anita Campman 100mh 6 Melinde Boland ver 4 Marieke Schenke hoog 5 Marieke Schenker 6 Melinde Boland kogel 3 Marieke Schenke speer 1 Emilie Ephimenco Mannen Masters kogel 1 Erwin Suvaal discus 1 Sylvain Ephimenco 2 Erwin Suvaal speer 1 Sylvainn Ephimenco Vrouwen Masters 3000m 1 Elise Versteeg

17.41 5.73 1.86

12.81 14.41 25.81 30.55 19.84 4.34 1.41 1.36 9.46 37.51

11.28 42.32 33.31 49.13

11.15.34

Hemelvaartmeeting 1 mei 2008, Venlo Vrouwen Masters kogelslingeren 1 Ditha Stegman-van der Hidde

35.38

Run2Day Trackmeeting 2 mei 2008, Utrecht 800m mannen 4 Niels Ros 800m mannen Master 40 1 Peter Poppe 800m vrouwen 9 Hester Lingsma 1500m mannen 6 Werner Helvensteyn

1.58.00 1.59.13 2.35.55 4.20.26

Ter Specke Bokaal 3 mei 2008, Lisse 100m Horden, serie 1 1 Marlies Kranendonk 100m Horden, serie 3 3 Rosina Hodde 150 meter serie 1 3 Tamara Klomp 300 meter serie 1 1 Tamara Klomp 2 Marouska Eduarda serie 2 3 Esmeralda Adriaans serie 4 4 Petra Groenenboom serie 3 1 Esmeralda Adriaans serie 4 4 Rosina Hodde 400 meter horden 4 Sanne Verstegen hoogspringen 8 Marlies Kranendonk Mannen Discuswerpen (LB) 1 Willem Noorduin Kogelstoten (LB) 1 Willem Noorduin

32

Ratelaar

15.32 13.86

19.20

41.69 41.94 41.44 40.31 18.29 18.50 61.23 1.66

32.55 11.08

in chronologische volgorde

Speerwerpen (LB) 1 Ronald Hertog 150 meter serie 2 1 Waldy Lindeborg serie 3 2 Obed Martis16.23 4 Daniel de Wild 16.58 300 meter serie 1 1 Waldy Lindeborg serie 2 1 Obed Martis 6 Tim van Bochove serie 4 4 Daniel de Wild 1000 meter serie 2 1 Frido Verschoor

49.48

16.46

34.72 34.50 36.39 34.72

2:26.43

Competitie A-junioren 4 mei 2008, Den Haag Meisjes A-competitie 100m Nikki van Leeuwen 400m Tamara Klomp 800m Sharoney ZechiĂŤl 1500m Robi van Leersum 100mh Nikki Leeuwen Robin Wingbermuhle 4x100m Rotterdam Atletiek hoog Maruska Eduarda Tabitha Hunte ver Meruska Eduarda hss Meruska Eduarda kogel Laura van Nes Tabitha Hunte discus Laura van Nes speer Maruska Eduarda Jongens A-competitie 100m Lars Krikke Ugur Bugdayci 400m Jesse Caron 800m Mark de Haan 1500m Sven Ros 3000m Robin van Gool 110mh Mark de Haan Robin van Gool 4x100m Rotterdam Atletiek hoog Diego Lachman polshoog geen deelnemer ver Lars Krikke Ugur Bugdayci hss Diego Lachman kogel Sven Ros discus Bart van Nes speer Bart van Nes Meisjes A-competitie 1 Rotterdam Atletiek 2 Attila Jongens A-competitie 1 Gouda 11 Rotterdam Atletiek

12.30 59.35 2.31.09 5.09.34 16.18 2x valse start 48.81 1.60 1.40 5.46 11.68 8.48 7.60 27.92 30.35

12.51 13.07 49.95 2.29.86 5.17.79 11.10.75 21.28 22.26 48.35 1.50

4.71 4.32 10.90 8.30 28.83 51.13 8383 7806 8434 5812

stuur uitslagen naar uitslagen@ra.nl

RA Instuif 1 9 mei 2008, Rotterdam Jongens junioren D 100m 1 Serapis Janga discus 1 Kay Geluk 2 Wasim Khallouf ver 1 Serapis Janga 2 Kay Geluk 1000m 7 Michiel van Gool kogel 1 Kay Geluk 2 Wasim Khallouf 200m 1 Serapis Janga 2 Kay Geluk 3 Wasim Khallouf Jongens junioren C ver 3 Frank Schumm 1000m 4 Frank Schumm 200m 4 Frank Schumm Meisjes junioren C 5 Maroussia Hose 200m 5 Maroussia Hose Meisjes junioren B 100m 2 Katjuska Rosalina 200m 2 Katjuska Rosalina 3 Katarina Ranta kogel 1 Katjuska Rosalina ver 2 Katarina Ranta Jongens junioren A 100m 3 Regilio Berrenstein 200m 5 Regilio Berrenstein Meisjes junioren A 100m 1 Deborah van Roon 2 Stephany Suykerbuyk ver 1 Stephany Suykerbuyk kogel 1 Laura van Nes discus 1 Laura van Nes Mannen Senioren 100m 1 Waldy Lindeborg 200m 1 Waldy Lindeborg ver 2 Wesley Liefden Vrouwen Senioren 100m 1 Patricia Krolis 2 Arviena Vis 200m 1 Patricia Krolis 3 Arviena Vis kogel 1 Trudy Horden 4 Danielle Bossche discus 1 Trudy Horden 3 Martine Wassink 4 Danielle Bossche Mannen Masters kogel 1 Sylvain Ephimenco 2 Erwin Suvaal 3 Peter Blommestijn discus 1 Sylvain Ephimenco 2 Peter Blommestijn 3 Erwin Suvaal

13.12 20.75 15.74 4.77 4.49 3.50.94 9.08 9.05 26.43 29.46 30.69

3.56 3.24.65 31.42 14.14 29.60

14.28 30.13 30.92 8.09 4.04

12.63 25.52

13.45 13.75 4.38 8.61 28.76

11.16 22.01 5.82

12.78 14.27 25.43 28.85 12.83 6.95 37.57 29.83 23.32

12.15 10.99 9.95 48.20 35.02 34.13


RAUITSLAGEN Vrouwen Masters 2 Mireille Hesper-van Peet discus 1 Michelle Blommestijn 3 Laura Blommestijn-Euser 5 Mireille Hesper-van Peet

8.89 28.05 22.62 17.80

Flynth Recordwedstrijden 10 mei 2008, Hoorn 100m Horden Vrouwen (-1.0) 2 Rosina Hodde 100 meter Vrouwen serie 2 (-2.4) 7 Dorien Dek Discuswerpen Mannen (LB) 1 Willem Noorduin 110m Horden Mannen (-1.4) 4 Ruben Esajas 100 meter Mannen serie 3 (-0.7) 4 Daniel de Wild 100 meter Mannen serie 2 (-1.6) 2 Patrick van Luijk 6 Steven de Jesus 8 Paulus Matthijsen 400 meter Vrouwen, serie 3 1 Esmeralda Adriaans 4 Tamara Klomp 400 meter Mannen, serie 2 5 Tim van Bochove 400 meter Mannen, serie 3 1 Obed Martis 3 Waldy Lindeborg 4 Jesse Caron 400 meter Mannen serie 4 1 Daniel de Wild 100 meter Mannen Finale (-1.9) 1 Patrick van Luijk 100 meter Mannen Finale 2 (-1.0) 5 Steven de Jesus Kogelstoten Mannen (LB) 1 Willem Noorduin Speerwerpen Mannen (LB) 1 Ronald Hertog 800 meter Mannen, serie 4 1 Frido Verschoor 200 meter Vrouwen, serie 2 (-0.4) 5 Dorien Dek 200 meter Mannen serie 2 of 3, W=-0.6 4 Steven de Jesus 200 meter Mannen serie 3 (-1.4) Patrick van Luijk

13.96 13.09 32.36 14.97 11.11 10.62 11.08 11.54 55.67 59.70 51.02 47.82 48.93 49.01 47.73 10.46 11.03 11.46 47.66 1.51.87 26.46 21.91 21.08

NSK baan 11 mei 2008, Groningen Mannen Senioren 400m series 5 Niels Ros 400m halve finale 5 Niels Ros 400m finale 6 Niels Ros Vrouwen Senioren 100m series 1 Nikki van Leeuwen 100m finale 1 Nikki van Leeuwen ver 3 Nikki van Leeuwen polshoog 1 Jasmijn Wierema

51.69 52.30 52.58

12.58 12.47 5.11 3.30

Pinksterwedstrijden 12 Mei 2008, Hulst Vrouwen senioren 100 meter serie 1 2 Petra Groenenboom 3 Sanne Verstegen 5 Stephanie Suykerbuyk serie 3 4 Meruska Eduarda serie 4 1 Esmeralda Adriaans

3 Judith Vis serie 5 3 Tamara Klomp serie 6 2 Meruska Eduarda 5 Deborah van Roon serie 7 2 Rosina Hodde B Finale 4 Petra Groenenboom A Finale 2 Esmeralda Adriaans 5 Rosina Hodde 200 meter serie 1 3 Meruska Eduarda serie 2 4 Stephanie Suykerbuyk 200 meter serie 6 (-1.9) 2 Sanne Verstegen 4 Maroussia Hose serie 8 (-1.2) 1 Tamara Klomp discus 9 Maroussia Hose kogel 6 Judith Vis 7 Katjuska Rozalina MC 80 meter serie 3 4 Maroussia Hose 80 meter MC Finale 5 Maroussia Hose 1500 meter serie 1 9 Esther Vermue serie 2 3 Marieke van Leeuwen 10 Robi van Leersum Mannen senioren 100 meter serie 1 2 David van Hetten serie 2 4 Jerrel Koenders 6 Wesley Liefden serie 3 1 Waldy Lindeborg 3 Jesse Caron serie 5 1 Martis Obed 4 Paulus Mathijssen serie 7 1 Patrick van Luijk 2 Michael Mathew B Finale 5 David van Hetten Mannen A finale 2 Patrick van Luijk 3 Martis Obed 5 Waldy Lindeborg 200 meter serie 3 1 Martis Obed serie 4 1 Waldy Lindeborg serie 7 2 Wesley Liefden serie 9 1 Jerrel Koenders serie 10 1 Paulus Mathijssen serie 11 2 Ceasar Zwolle

in chronologische volgorde

12.66 12.90 12.74 13.35 12.34 12.63 12.07 12.24

26.88 27.57

25.76 30.02 26.24 26.04 12.64 7.09

13.56 12.32

16 mei 2008, Gouda Meisjes junioren B 100m 6 Maroussia Hose 10 Katjusta Rozolina kogel 3 Katjuska Rozouina speer 1 Maroussia Hose 400m 4 Katarina Ranta speer 1 Bart van Nes Mannen Senioren 100m 2 Steven de Jesus 3 Terrence Pinas 11.39 400m 2 Rikkert van Rhee Vrouwen Senioren 100m 3 Judith Vis 400m 3 Judith Vis 5 Anita Campman

14.35 14.70 8.39 26.90 70.10 45.92

11.00

49.77

12.84 61.08 70.33

Lenteloop 17 mei 2008, Papendrecht

11.43

15km wedstrijd 4 R vd Want (2e M40) 50.47 8 G. Droog (3e M40) 10 Harmen Perk (2e Msen) 12 Hans Bos(3e M45) 21 Jan Cammeraat (1e M55) 22 Don Jassies (4e M45) 29 Bas de Peuter(7e Msen) 61 Maurice Dingenouts (12e Msen) 77 John Nooijen (9e M50) 110 T Hoozemans (16e M55) 155 Leo van Meel (26e M55) 166 Francis Mulders(5e V50)

4.38.03 4.54.08 5.11.21

11.17 11.62 12.07 11.04 11.51 10.80 11.36 10.59 11.23 11.25

10.46 10.73 10.86

21.81 22.01 24.59 23.28 23.56 24.13

14 mei 2008, Zwijndrecht Vrouwen 5 km 1 Luci van Engelen 2 Elise Versteeg Mannen 10 km 1 Maarten van Veen

2e Goudse Kaas en Stroopwafelinstuif

11.53

Verkerkloop

12.53 12.61 13.09

stuur uitslagen naar uitslagen@ra.nl

19.30 19.56 36.53

52.01 52.27 54.26 54.30 55.52 59.52 1.01.45 1.05.29 1.10.48 1.12.30

NK werpvijfkamp Masters 17 mei 2008, Harderwijk Werpvijfkamp (kogelslingeren, kogel, discus, speer, gewichtwerpen) Mannen M40 1 Erwin Suvaal 2970 pnt (47.48, 11.27, 33.86, 29.54, 14.84) Mannnen M45 5 John Stegman 1077 pnt (40.86, 8.11, x, x, x) Mannen M65 1 Peter Blommestijn 4001 pnt (34.20, 10.93, 39.25, 33.12, 14.03) Vrouwen V35 3 Ditha Stegman-v.d.Hidde 2947 pnt (37.27, 9.49, 23.72, 34.21, 10.95) Vrouwen V40 3 Michelle Blommestijn 2922 pnt (35.15, 9.07. 25.68, 25.75, 8.84) Vrouwen V60 2 Laura Blommestijn 3347 pnt (29.16, 8.77, 21.45, 15.68, 10.85)

Uitslagen 2e competitie C/D junioren 17 mei 2008, Spijkenisse Jongens Jun D 1e divisie 80m 11 Pol v/d Horst 15 Michiel v. Gool 16 Jona v/d Weij 1000m 11 Jan v/d Kolk 14 Michiel v. Gool 15 Michiel Nelissen 80mh 6 Kay Geluk 9 Bas Ekkelenkamp

12.65 13.82 14.06 3.53.63 4.01.51 4.03.18 16.76 18.24

Ratelaar

33


RAUITSLAGEN 4x80m 4 Rotterdam Atletiek Hoog 1 Kay Geluk 4 Wasim Khallouf Ver 7 Bas Ekkelenkamp 8 Felix Pol 10 Jan v/d Kolk Kogel 2 Wasim Khallouf 6 Florian Laurens 15 Jona v/d Weij Discus 3 Florian Laurens 7 Michiel Nelissen 8 Jochem Lutje Hulsik Speer 4 Pol v/d Horst 7 Jochem Lutje Hulsik Totaal 4 Rotterdam Atletiek Meisjes Jun D 1e divisie 60m 4 Enoma Amayo 11 Claudine Bruin 1000m 8 Lida Bos 10 Naomi Stegman 12 Leandra Pol 60mh 6 Camille Koren 9 Josie Kolsteren 4x60m 4 Rotterdam Atletiek Hoog 3 Enoma v. Amayo 5 Josie Kolsteren 6 Simone de Haan Ver 8 Camille Koren 9 Claudine Bruin Kogel 3 Rochelle Jansen 10 Lida Bos Discus 3 Rochelle Jansen 4 Naomi Stegman 12 Jana Huisman Speer 10 Leandra Pol 11 Jana Huisman Totaal 4 Rotterdam Atletiek

48.23 1.45 1.35 3.43 3.42 3.30 9.62 7.66 4.62 17.69 15.30 13.73 21.64 18.25 5897 ptn

9.04 9.81 3.49.07 3.59.74 4.07.19 12.20 12.54 35.29 1.40 1.25 1.20 3.84 3.59 8.88 6.38 19.34 17.53 10.24 12.31 11.38 6198 ptn

Senioren competitie 18 mei 2008, Naaldwijk Vrouwen Senioren 3e div 100m 3 Deborah van Roon 4 Stephany Suykerbuyk 200m 1 Nikki van Leeuwen 4 Stephany Suykerbuyk 400m 2 Mireille Hesper-van Peet 3 Sharoney Zechiël 800m 1 Renata Haring 3000m 3 Elise Versteeg 400mh 1 Janneke Berkhof 4x100m 1 Rotterdam Atletiek hoog 2 Janneke Berkhof ver 3 Nikki van Leeuwen hss 3 Michelle Blommestijn kogel 3 Mireille Hesper-van Peet 5 Ditha Stegman-van der Hidde discus 1 Pauline Voogt

34

Ratelaar

13.37 13.48 26.24 27.37 63.32 64.29 2.19.96 11.40.03 65.80 49.78 1.55 5.01 10.17 9.74 9.69 34.46

in chronologische volgorde

speer 1 Ditha Stegman-van der Hidde Vrouwen Senioren 3e div 2e wedstrijd 1 Rotterdam Atletiek 2 2 Leiden Atletiek

33.74 8912 8285

Seniorencompetitie 18 mei 2008, Alkmaar 100m (+3.2) Michael Mathew Paulus Matthijsen 200m (+3.3) Steven de Jesus Michael Mathew 400m Jesse Caron Jerrel Koenders 1500m Niels Ros 400mh Marco de Keijzer 3000m steeple Werner Helvensteijn 4x100m Rotterdam Atletiek hoog Marco de Keijzer Ivor Landburg ver David van Hetten kogel Leo van der Blom Ivor Landburg discus Leo van der Blom Mannen Senioren 2e div 2e wedstrjd 1 Rotterdam Atletiek 2 Sparta

11.22 11.37 21.60 21.98 49.50 53.59 4.15.55 61.57 10.28.29 43.04 1.80 1.80 6.46 13.80 11.41 43.54 8200 7861

Competitie 18 mei 2008, Zwolle Vrouwen Senioren 1e div 2e wedstrijd 100m 8 Patricia Krolis 9 Meruska Eduarda 200m 4 Patricia Krolis 400m 2 Petra Groenenboom 800m 3 Esther Vermuë 1500m 4 Fanny van Maanen 8 Marieke van Leeuwen 400mh 2 Judith Vis 3000m steeple 3 Marieke van Leeuwen 4x400m 3 Rotterdam Atletiek hoog 5 Maruska Eduarda polshoog 5 Meruska Eduarda kogel 4 Trudy Horden 8 Judith Vis discus 7 Trudy Horden speer 8 Maruska Eduarda Klassering 1 Phanos 3 Rotterdam Atletiek

12.89 12.94 25.74 56.29 2.15.16 4.43.92 4.56.09 64.16 12.23.29 3.52.96 1.65 5.39 13.79 12.55 33.77 31.35 282 240

stuur uitslagen naar uitslagen@ra.nl

Atletiekmeeting 24 mei 2008, Duffel (België) Vrouwen 100 meter Serie 1 (-0.1) 2 Nikki van Leeuwen Vrouwen 800 meter Serie 1 6 Esther Vermüe Vrouwen 1500 meter Serie 1 7 Fanny van Maanen Mannen 800 meter Serie 5 4 Niels Ros

12.55 2.12.00 4.36.88 1.57.50

FBK-Games 24 mei 2008, Hengelo Mannen 200 meter 1 Churandy Martina 4 Patrick van Luijk Mannen 800 meter 1 Robert Lathouwers

20.50 21.29 1.45.80

Dutch Open Emmeloord 31 mei/1 juni 2008, Emmeloord mannen speerwerpen 3 Ronald Hertog kogel vrouwen rolstoel 3 kg 3 Melaica Tuinfort discus vrouwen rolstoel 1 kg 10 Melaica Tuinfort

51.07 6.30 15.12

Nk Junioren 30/31 mei-1 juni 2008, Groningen Kogelslingeren JA 5 Bart Van Nes 100 Meter MB Series (-0.4) 2 Meruska Eduarda 100 Meter MB Series Serie 3 (0.6) 3 Robin Wingbermuhle 100 Meter MA Series Serie 3 3 Tamara Klomp Hoogspringen MB 6 Maruska Eduarda 400 Meter MA Series Serie 2 5 Sharoney Zechiel 100 Meter MB Finale Serie 1 (0.2) 6 Meruska Eduarda 8 Robin Wingbermuhle Speerwerpen JA 9 Bart van Nes 400 Meter MB Halve Finale Serie 2 1 Maruska Eduarda 400 Meter JA Finale 3 Jesse Caron Kogelslingeren MA 3 Laura van Nes 200 Meter MA Series Serie 2 (-0.1) 2 Tamara Klomp Discuswerpen MA 7 Laura van Nes Polsstokhoogspringen MB 7 Robin Wingbermuhle 100m Horden MB Series Time :13:13 Serie 3 (1.3) 1 Robin Wingbermuhle Verspringen MB 3 Meruska Eduarda 200 Meter MA Halve Finale Serie 2 4 Tamara Klomp 100m Horden MB Finale (0.3) 5 Robin Wingbermuhle 400 Meter MB Finale 2 Maruska Eduarda Hinkstapspringen MB 1 Meruska Eduarda

40.87 12.69 12.87 12.62 1.63 63.45 12.72 12.98 45.66 58.61 49.18 37.26 25.53 29.36 2.70

14.83 5.58 25.58 14.97 57.80 11.43


trainingstijden specialisatiegroepen

algemene groepen Categorie

Train(st)ers

Tijdstip

Lokatie

ma 17.30 – 18.30

Nenijto

Categorie

Train(st)ers

Sprint

Errol Esajas

Tijdstip

Lokatie

ma t/m vr 19.00 – 20.30

Nenijto

Alle pupillen

Benita Verlinde,

Anne Verlinde, Timo

Koren, Katariina Ranta,

Anetha van Meel

Alle pupillen

Léon Jansen,

Annet vd Vaart

Alle pupillen

Léon Jansen,

Annet vd Vaart

Alle pupillen

Marieke Berkhof,

ma 19.00 – 21.00

Nenijto

Janneke Berkhof,

afstand

di 19.00 – 21.00

Nenijto

Susanna van der Velden,

do 19.00 – 21.00

Nenijto

Carel van der Heijden

Alle pupillen

Azzouz Zaroual,

Indra Hammerstein

di 16.00 – 17.00

Varkenoord

za 09.00 – 10.00

Varkenoord

za 08.30 – 10.00

Langepad

do 15.30 – 16.30

za 10.30 – 12.00

Nenijto

Horden

Marjan Olyslager

wo 19.00 – 20.30

Nenijto

Hordeschool

Richard Kooijman

zo 10.00 – 12.00

Nenijto

(op uitnodiging) Marjan Olyslager Middenlange

Piet Verhagen

Pendrecht* Middenlange

Ultrapupillen

Benita Verlinde

wo 16.00 – 17.00

Nenijto

wo 16.00 – 17.00

Nenijto

di 19.00 – 21.00

Nenijto

afstand

Richard Kooijman

do 19.00 – 21.00

Nenijto

Wegatletiek

di 19.15 – 21.00

Nenijto

do 19.15 – 21.00

Nenijto

Peter Spiering

vr 19.00 – 20.30

Langepad

Hoogspringen

Marlies Kranendonk

wo 17.45 – 18.45

Nenijto

Verspringen/

Elsworth Manuel

di 18.30 – 20.30

Nenijto

do 18.30 – 20.30

Nenijto

Rachid ben Meziane

minipupillen

Benita Verlinde,

Paula Smith

C-pupillen

Eric Tournier

wo 16.00 – 17.00

Nenijto

wo 16.00 – 17.00

Nenijto

Meerkamp

B-pupillen

Agnes Ottens,

Iyobo Amayo

A1-pupillen

Benita Verlinde

A2-pupillen

Eric Tournier

D junioren

en op afspraak

junioren wo 17.30 – 18.30

Nenijto

Jeroen Neuerburg,

ma 17.30 – 19.00

Nenijto

Hinkstapspringen

Janneke Berkhof

wo 17.30 – 19.00

Nenijto

ma 19.00 – 20.30

Nenijto

D junioren

Léon Jansen,

di 16.00 – 17.00

Varkenoord

springen

do 19.00 – 20.30

Nenijto

Annet vd Vaart

za 09.00 – 10.00

Varkenoord

C junioren

R. Kooijman,

ma 17.30 – 19.00

Nenijto

Nabhil Lakhal

Agnes Ottens (tijdelijk) wo 17.30 – 19.00

Nenijto

Polstokhoog-

B junioren

Peter Spiering

en A junioren

ma 19.00 – 20.30

Nenijto

wo 19.00 – 20.30

Nenijto

Algemene groep Jean-Paul Papamarkou di 19.00 – 20.30

Nenijto

senioren/masters Dave van Hetten

Nenijto

do 19.00 – 20.30

Speerwerpen

Bernadette den Uijl-

do 19.00 – 20.30

Nenijto

Fransen

za 09.30 – 11.00

Nenijto

Kogel/discus

Walter Suvaal

ma 18.30 – 20.30

Nenijto

do 18.30 – 20.30

Nenijto

za 09.30 – 12.00

Nenijto

Kogel/discus

Leo van der Blom

ma 17.45 – 18.45

Nenijto

Vakant

wo 17.30 – 18.30

Nenijto

Ondersteunende Richard Kooijman

ma 19.00 – 20.30

Nenijto

specialisatietraining

wo 19.00 – 20.30

Nenijto

junioren Kogelslingeren

loopgroepen Categorie

Train(st)ers

Tijdstip

Groep A

Ruud Onland

di 19.00 – 20.30

Nenijto

do 19.00 – 20.30

Nenijto

di 19.00 – 20.30

Nenijto

do 19.00 – 20.30

Nenijto

za 8.30 – 10.00

Langepad

di 18.45 – 20.15

Langepad

wedstrijdgericht

Lokatie

Groep B1

DickEduard

wedstrijdgericht Aad van Galen Groep B2

Rob Broeren

wedstrijdgericht Michel Kooijman

Groep C

Aad Meeldijk/

za 8.30 – 10.00

Langepad

recreatief

Henk Berkhof

di 18.45 – 20.15

Langepad

Groep D

Hans Fleischhauer

za 8.30 – 10.00

Langepad

recreatief

Cees Romein

di 19.45 – 20.00

Langepad

Algemene

Michel Kooijman

ma 19.00 – 20.30

Nenijto

conditietraining Michelle Blommestijn

wo 16.00 – 17.00

Nenijto

wo 17.30 – 18.30

Nenijto

Aad van Dijk

Marc Suvaal

Leeftijdsindeling per 1-11-2007: Atletiek is ingedeeld op basis van geboortejaar en leeftijd: Kinderen geboren in: -2002 zijn ultra-pupil (je kunt lid worden van RA als je vijf jaar oud bent) - 2001 zijn mini-pupil - 2000 zijn C-pupil - 1999 zijn B-pupil - 1998 en 1997 zijn A-pupil - 1996 en 1995 zijn D-junior - 1994 en 1993 zijn C-junior - 1992 en 1991 zijn B-junior - 1990 en 1989 zijn A-junior Atleten geboren in 1988 of eerder zijn senior, wanneer dames en heren de leeftijd van 35 bereiken worden ze die dag master. Deelname aan de trainingen van specialisatiegroepen is mogelijk vanaf de D-junioren, maar afhankelijk van enkele regels, de algemene groepstrainers en de betreffende specialisatietrainers. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de trainers of de trainingscoördinator.

* Pendrecht, Sommelsdijkstraat 19

Ratelaar

35


RAADRESSEN Bestuur

Medische commissie

Redactie Ratelaar

Voorzitter Joop van Leersum Tel. 010 - 461 15 36 voorzitter@ra.nl

Voorzitter Gerard Elderson 010 4704597 010 4624967 (praktijk fysiotherapie)

Erwin Suvaal suvaal@box.nl

Penningmeester André Bossche Tel. 010 - 456 40 16 penningmeester@ra.nl

Lid Jan Bosscha 010 4515046

Secretaris Fred Mandersloot Tel.010-4213168 secretaris@ra.nl

Lid Marianne Hooghuis 010 4512213 06 54281396

Lid (technisch beleid) Peter Blommestijn 010 413 58 15 laura_peter@zonnet.nl

Blessurespreekuur op de Nenijto (na telefonische afspraak) Dinsdag 18.00 – 19.00 Donderdag 20.00 – 21.00

Lid (jeugd) Aad van Dijk Tel. 010 - 415 15 72 aad@ra.nl

Commissie jeugdzaken

Vice-voorzitter (en recreanten) Louis Haak 06 49391256 famhaak@tiscali.nl

Wedstrijdorganisatiecommissie Voorzitter vakant Ria Hoes- v.d. Veen (ad interim) Wedstrijdsecretariaat Thuis Marijke van Ballegoie woc@ra.nl Jury Coördinator Ria Hoes-v/d Veen juco@ra.nl Lid Maaike Waterreus Wedstrijdinschrijvingen Bij voorkeur via de kalender op www.ra.nl. Betalen: ABNAMRO 623330520 Wedstrijdsecretariaat Uit Mireille Hesper mireille.hesper@orange.nl (voor centrale aanmelding NK’s etc.) Senioren/Veteranen/Junioren AB: Vakant Junioren CD/Pupillen ABC: Vakant

36

Ratelaar

Benita Verlinde Benita.Verlinde@tiscali.nl Rian Pijnenburg rianpijnenburg@hotmail.com Ursula Schurch ursula.schurch@xs4all.nl Paula Vrolijk paulavrolijk@hotmail.com

Ledenadministatie en contributieadministratie Johan de Boer 010 4563955 (telefoon) Giro 134704 t.n.v. Rotterdam Atletiek, R’dam e mail: admin@ra.nl Opzeggen lidmaatschap en/of adreswijzigingen uitsluitend schriftelijk doorgeven

Clubrecords Adri van den Berge 010 4522585 statistiek@ra.nl

Technische commissie Richard Kooijman richard@iclbv.nl Eric Tournier eric@iclbv.nl Peter Blommestijn laura_peter@zonnet.nl

Aad van Dijk Tel. 010 - 415 15 72 aad@ra.nl

Sportlokaties Nenijto Bentincklaan 40 3039 KK Rotterdam telefoon beheerders: 010 4656381 telefoon kantine: 010 4656302 Lange Pad Lange Pad 16 3062 CJ Rotterdam telefoon beheerders: 010 4522280 telefoon kantine: 010 4521960 Varkenoord Buitendijk 112 telefoon beheerder 010 4829633 Pendrecht Sommelsdijkstraat 19 06-24999975

Stichting sportbevordering Nenijto (kantine) Voorzitter Joop van Leersum Secretaris Rens Haanstra 010 4584127 Penningmeester Jan v.d. Knaap 010 4198486

Rotterdam Atletiek op internet RA e-mail info@ra.nl redactie@ra.nl webmaster@ra.nl RA-pagina www.ra.nl

Vrijwilligerscommissie Voorzitter Ria Hoes Agnes Pols Addie Bergwerff

Colofon Dit is het orgaan van Rotterdam Atletiek, opgericht op 15 april 1919. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd zonder voorafgaande toestemming van de redactie en andere auteursrecht-hebbenden. Redactie: Erwin Suvaal Medewerkers: Aad van Dijk Vormgeving, fotografie & illustraties: Erwin Suvaal (CVIII Ontwerpers) Drukwerk: Drukkerij Demmenie, Alphen aan den Rijn De redactie nodigt alle leden uit zoveel mogelijk te schrijven over wedstrijden, of andere gebeurtenissen die verband houden met Rotterdam Atletiek. De redactie behoudt zich het recht voor teksten te redigeren of in te korten. Kopij bij voorkeur per e-mail sturen naar Erwin Suvaal: suvaal@box.nl. De kopij kan ook ingeleverd worden in de kopijbus die zich bevindt in de kantine van de Nenijto. De uiterste inleverdatum voor kopij van het volgende nummer wordt meestal op pagina 1 vermeld.

Ratelaar 66  

Clubblad van Rotterdam Atletiek

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you