Page 1

2013. szeptember

Végre lefogyni! Pilates, a mozgás öröme Képzések Dunaújvárosban – mindenkinek! Homeopátia


2

egészségmegőrzés

egészség-életmód magazin

Végre lefogyni! Enni jó..., ...és, ha túlzásba visszük, akkor elhízás a következménye!

Éhezni rossz…, ...és jojó effektus a következménye!

Ha több ételt eszünk mint amennyit szervezetünk egészséges működéséhez fel tud használni, akkor a felesleges energiát zsírszövetben eltárolja. Ennek a folyamatnak egyrészt látható esztétikai, másrészt nagyon komoly egészségkárosító hatása van.

A jojó-effektus alatt egy radikális fogyókúra után a testsúly nemkívánatos növekedését értjük. A táplálkozási tanácsadásnak nem célja egy hirtelen történő, rövidtávú súlycsökkentés elérése, hanem egy hosszútávú tényleges zsírredukció és a táplálkozási szokások pozitív megváltoztatása. A megfelelő táplálkozással gyógyszerek nélkül is ki lehet szabadulni az „anyagcsere csapdából“. Sokan azt hiszik, ez csak éhezéssel lehetséges. Pedig ennek éppen az ellenkezője az igaz. Ne higgyen a csodaszerek ígéreteiben! Hosszú távon nem a hirtelen súlycsökkenés a legfontosabb. A táplálkozási tanácsadáson megismerkedhet egy olyan táplálkozási fajtával, mely nagyon ízletes, könnyű és laktató. Semmilyen étel nincs megtiltva és ami a jó kedélyt biztosítja: nincs éhezés!

A hosszútávú egészséges testsúly csökkentésnek három célja van 1. célirányos zsírleépítés, 2. hiánybetegségek megelőzése, izomzat megőrzése, 3. egészséges, jó ízű ételek fogyasztása.

Aki egészségesen akar lefogyni, annak egészségesen kell táplálkoznia • A mindennapi életben reálisan megvalósítható módszer. • Nincs tiltott élelmiszer, a mennyiségekre viszont figyelni kell! • Nincs merev recept előírás. • Nincs éhezés.

Hozzáértő orvosi tanácsadás • Személyre szóló gyakorlati tanácsok. • Személyre szabott táplálkozási terv. • Hosszútávú gondozás.

Rendszeres ellenőrzés • BIA mérés: legalább kéthetente. • A siker dokumentációja. • A testösszetétel változásainak ellenőrzése. • Táplálkozási hibák gyors felismerése és korrigálása.

Több testmozgás • Tanácsadás és motiváció a rendszeres testmozgáshoz.

A cél • Jojó-effektus és éhezés nélkül egészségesen lefogyni. • Az egészség visszaszerzése és megtartása.

Testösszetétel analízis..., …szükségszerű módszer, mert a mérleg hazudhat! A zsír kalóriaértéke nagyon magas, ezért lebontásához hosszabb időre van szükség. Ahhoz, hogy az emberi szervezet zsírraktárát sikerüljön csökkenteni, megfelelő anyagcserehelyzetet kell először megteremteni. Minden ember más és más, ezért mindenkinek meg van a saját fogyási üteme, sebessége; ennek okán szükségszerű, hogy a fogyni akarókkal, mint egyedi esetekkel foglalkozzunk a személyes állapot, alkat figyelembevételével. A táplálkozási tanácsadás során a test összetételének meghatározására a világviszonylatban legjobban kikísérletezett módszert alkalmazzuk, ez a BIA mérés (bioelektromos ellenállás mérés).

Táplálkozási koncepció

A BIA mérés során információt kapunk a test összetételéről: • aktív sejt állomány–izomzat, • testfolyadék, • zsír. A fogyókúra sikerességét nem csak a testforma változásából lehet látni, hanem a mérési leletek eredményeiből is. A BIA vektor analízis lehetővé teszi a tápláltság állapot (aktiv sejtállományizomzat nagyságának) és a hidratációs állapotnak a meghatározását.

éhezés nélkül lefogyni!

JELENTKEZZEN ÉS SEGÍTÜNK TÚLSÚLYPROBLÉMÁIN!

EGÉSZSÉG SZAKÜZLET

Dr. Varga Norman táplálkozási tanácsadó 8000 Székesfehérvár, Budai út 49-51. Fszt/6. (A Halesz parkkal szemben, a Budai Kapu Lakópark üzletsorán). Előzetes telefonos bejelentkezés alapján! (25) 502-855, (70) 320-1150

AKCIÓ! 2013. október 13-ig történő jelentkezésig a BIA mérésekre 50%-os kedvezményt biztosítunk!


3

hirdetés

egészség-életmód magazin


4

egészségajánló

egészség-életmód magazin

Pilates, a mozgás öröme Hazánkban a mozgásszervi problémákból adódó fájdalmak népbetegségeknek számítanak. A szakemberek mindig megfogalmazzák a mozgás fontosság, de arról kevesebb szó esik, hogy a mozgás minősége sem mindegy. A több, mint 100 éve született Németországban egy csodálatos férfi, aki kifejlesztett egy fantasztikus mozgásrendszert, amit mindenki – fizikai állapottól függetlenül – végezhet, habilitáció és rehabilitációs formában. Azaz, a mozgásrendszer tökéletesen alkalmas az izmok karbantartására, fejlesztésére, a rossz mozgásminták (előre billenő csípő, logó váll) javítására. A férfit Joseph Pilatesnak hívták, és világszerte a pilates név mai is a mozgás minőségét jelenti.

Mitől különleges a módszer? Pilates, az emberi testet és szellemet egy egységként kezelte. A mozdulatokat, helyesen, koncentrációval és összpontosítva kell végrehajtani, hogy helyreállítsák a test rossz beidegződéseit, egyenes, ruganyos gerincoszlopot, és szabad mozgást biztosítsanak a csípő- térd és vállizomzatnak. A figyelem összpontosítás segít a mindennapi életben kialakuló stressz levezetésére, a

szellem kontrollálja a testet és a mindennapi rutin felett átveszi az irányítást a tudat. A gyakorlatok mindenki számára elvégezhetők, mivel részekre bonthatók, így a leggyengébb izomzattal rendelkező vendégek is megtapasztalhatják a mozgás szabadságát. A tökéletes végrehajtás érdekében az edző nem tornázik együtt a vendéggel csak figyel és javítja a mozdulatokat. Pilates, a gyakorlatainak nagy részét az általa kifejlesztett eszközökre dolgozta ki. Mai szemmel „kínzóeszközöknek” tűnő gépek; kötelekkel, rugókkal erősítik és nyújtják az izmokat, segítenek a sérült izmok és ízületek rehabilitációjában, illetve kihívás elé állítják az aktív sportolókat.

A gépeken biztonságosan mozgathatók a gerincproblémás (sérv, kopás), csípőproblémás (még protézises betegek is). Erre a legjobb példa a Peak Pilates amerikai mesteredzője, akinek az aktív versenysport miatt mindkét csípőjébe protézist kellett tenni és 39 évesen kezdete a rehabilitációt a pilatessel. Ma mesteredző. De említhetnénk Romana Kryzanovska nevét is aki ma is, 94 évesen, pilates kongresszusokon tart bemutató. Június 8-án a fehérvári Fit Kid fiatal versenyzői bemutatójával, új helyen, megnyitotta kapuit Fehérvár egyetlen klasszikus pilates stúdiója. A stúdióban, a régióban egyedüliként kipróbálhatók a pilates eszközök, pilates reformer, cadillac és szék; csoportos órák keretében pedig megtanulhatók az otthon is végezhető pilates gyakorlatok az egészséges gerincoszlopért. A stúdióban különböző mozgásformák is megjelennek a későbbiek során, megismerkedhetünk a body art, port de bras és jóga különböző fajtáival. Pilates Mozgásstúdió Székesfehérvár, Színház utca 2. földszint 1. www.pilatesalba.hu; facebook: klasszikus pilates klub, Székesfehérvár, telefon: 06-30-531-6868

Képzések Dunaújvárosban – mindenkinek! Iskolánk, a Pannon Oktatási Központ Gimnázium Általános és Szakképző Iskola 2013 őszén is színes kínálattal várja az érdeklődőket. Intézményünk számos OKJ-s tanfolyam lehetőségét kínálja, ezekkel kapcsolatban bármilyen információt iskolánk elérhetőségein (06/25/513-506, info@pok.suli.hu) kaphatnak az érdeklődők. Iskolarendszerű képzéseink és tanfolyamaink is indulnak, illetve az augusztusban, még a korábbi kedvezőbb feltételekkel indult képzéseinkhez is lehet még csatlakozni! A felnőttek esti tagozatra iratkozhatnak be gimnáziumi képzésre, ahol lehetőséget biztosítunk az érettségi bizonyítvány megszerzésére – ezáltal jobb elhelyezkedési lehetőséghez, kedvezőbb beosztáshoz

juthatnak tanulóink. Iskolánkban akár hétvégi (péntek-szombati) oktatásban is részt vehetnek az érdeklődők, akiknek korábbi tanulmányait is beszámítjuk. Kollégáink a 25/513-501-es telefonszámon nyújtanak részletesebb felvilágosítást az esti gimnáziummal kapcsolatban! Fontosnak tartjuk az egész életen át tartó tanulást, a folyamatos önképzést, a megváltozott munkaerő-piaci igényeknek megfelelő nyitott gondolkodású személyek megsegítését, használható tudáshoz juttatását. Iskolánk a 2011-es évtől kezdődően két különböző (DExam és ECL) nyelvvizsgának ad otthont: akkreditált nyelvvizsga-helyként a vizsgákra való felkészítést is vállalják pedagógusaink, akár az idegen nyelv alapjaitól, akár magasabb szinten. Tanfolya-

munk résztvevői nyelvvizsgát tehetnek elsősorban angol és német nyelvből, a tanulói igényeknek megfelelően pedig további célunk a spanyol, orosz, francia és magyar mint idegen nyelv vizsgák meghonosítása is. Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel egy folyamatosan fejlődő, családias hangulatú iskolában – legyen Ön is intézményünk diákja! Borgulya Zoltán igazgató


5

hirdetés

egészség-életmód magazin


6

életmód

egészség-életmód magazin

HOMEOPÁTIA

Miben tér el a homeopátia a hagyományos orvoslástól?

A homeopátia alapvetően eltér a hagyományos orvoslástól, hiszen nem a tüneteket kezeli, hanem a szervezet természetes öngyógyító és szabályozó mechanizmusait támogatja és a testi-lelki egyensúly visszaállítására törekszik. Ehhez a „hasonlót a hasonlóval” elv értelmében olyan, speciálisan előállított gyógyszereket alkalmaz, melyek egészséges emberekben a betegséghez hasonló tüneteket képesek kiváltani. A homeopátia az egész személyre koncentrál, nem csak a betegség esetén fennálló tünetekre, így a kezeléshez kiválasztott szer és annak adagolás is egyénre szabott.

Milyen betegségeket lehet homeopátia segítségével kezelni? A homeopátia krónikus betegségek (pl.: allergia, kedélybetegségek) és akut betegségek (pl.: nátha, megfázás, fájdalmak, véraláfutások) gyógyítására egyaránt alkalmas. Vannak olyan esetek, amikor viszont csak a hagyományos orvoslás támogatására javasoljuk és semmiképpen sem helyette. Ilyenek az életet közvetlenül veszélyeztető állapotok: pl. mérgezések, súlyos sérülések vagy olyan akut megbetegedések melyeket csak műtéti úton lehet orvosolni, pl.: szívroham, vakbélgyulladás, vesekő; krónikus betegségek, mint a diabétesz illetve a daganatos megbetegedések.

Használhatók-e egyszerre a homeopátiás és a hagyományos gyógyszerek? Igen, minden további nélkül használhatóak együtt is, de semmiképpen nem szabad az orvos által javasolt hagyományos gyógyszert orvosi javaslat nélkül homeopátiásra cserélni, helyettesíteni. Általában tanácsos kikérni a kezelőorvos tanácsát, mert a bizonyos betegségek esetében a homeopátia önmagában nem alkalmas gyógyításra, de a hagyományos kezelés támogatására és kiegészítésre igen.

Mindeni számára ajánlott a homeopátia? Alapvetően igen. A homeopátiás gyógyszerek várandós kismamák, szoptató nők és kis

gyermekek esetében is biztonsággal alkalmazhatóak. Mivel a homeopátiás golyócskák laktózt és cukrot tartalmaznak, így akik szervezete ezt nem képes lebontani, nem szedhetik őket.

Hogyan kell szedni a homeopátia gyógyszereit? A legtöbb ilyen típusú készítmény kis golyó formájú szer, de léteznek tabletták, szirupok, kenőcsök, szemcseppek és orrspray-k is. A kis golyócskákat tartalmazó, szájon át szedhető gyógyszereket vagy a nyelv alá helyezve kell elszopogatni, vagy vízben feloldva kell őket bevenni. Mivel a száj nyálkahártyájáról történik a felszívódásuk, így fontos hogy a száj tiszta legyen és ne semlegesítsék hatásukat az erős, csípős, fokhagymás ételek, alkohol, kávé, tea; A gyógyszer bevétele előtt fél órával már ajánlott kerülni ezeket az ételeket, italokat illetve, kerülendő a dohányzás, kámforos-mentolos fogkrémek, szájvizek, rágógumi használata is. Fontos, hogy a golyócskákat ne fogjuk meg kézzel, hanem közvetlenül öntsük a szánkba őket a tubus tetejéből vagy műanyag kanállal vegyük be őket, mert nem érintkezhetnek fémmel.

Van-e mellékhatásuk a homeopátiás készítményeknek? Ha betartjuk a homeopátia szabályait és az előírt adagolást, akkor nem okoznak mellékhatást ezek a készítmények. A gyógyszerszedés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a tünetek felerősödnek, de ez természetes, mert a szervezet öngyógyító mechanizmusainak aktiválódását jelzik. A homeopátiás szerek nem okoznak allergiát, sem hozzászokást.

Sokszor látunk ezeken a gyógyszereken különböző számokat, betűket. Mit jelentenek ezek? Fejtsük meg őket! Ezen gyógyszerek előállítása különleges körülmények között, különleges eljárásokkal történik, mi alatt fokozatosan hígítják és dinamizáljuk őket és így potenciálják. A kapott készítményben így az eredeti hatóanyagnak csak kis része található meg a potenciálásnak megfelelő arányban. A po-

tencia a gyógyszer hígítását jelenti. Minél hígabb, annál hatásosabbnak számít és annál magasabb a potencia. A hatóanyagokat többféle arányban hígítják, így lehet lépésenként százszoros a hígítás, amit „C” betűvel vagy „CH”-val illetve, lehet tízszeres a hígítás, amit „D” betűvel vagy DH-val jeleznek a készítményeken. A betű mellett látható szám azt jelöli, hogy hányszor ismételték a hígítást az adott arányban.

Hogyan kell adagolni a homeopátiás készítményeket? Ez mindig egyénre szabott. A homeopata a kórelőzményhez, a beteg alkatához és aktuális állapotához igazítja a kiválasztott gyógyszer potenciálját és az alkalmazás gyakoriságát. Ami általánosságban elmondható az az, hogy az alacsony és közepes potenciálú szereket akut esetekben, tünetei kezelésre és általában naponta többször(2-4-szer) kell bevenni; míg a magas potenciák a krónikus betegségek alkati kezelésére használatosak és ritkábban kell bevenni őket(napi 1x vagy ritkábban). A legmagasabb potenciálú szereket leggyakrabban orvosi utasításra alkalmazzák. A gyógyszerek egyszeri adagja öt golyócskát jelent. *** A homeopátia egy gyengéd gyógymód mely képes az emberi és az állati szervezet öngyógyító belső folyamatainak beindítására egyaránt. A gyógyszertárban már kaphatóak speciális homeopátiás kézikönyvek, melyek segítséget nyújthatnak ezen készítmények alkalmazásához akár kismamák, gyermekek, sportolók és kutyák esetében egyaránt. Ha valaki nyitott a hagyományos orvosláson kívüli gyógyászati területekre is érdemes utána olvasnia és kipróbálnia ezeket a típusú készítményeket, hiszen sok esetben segítséget nyújthatnak.


EGÉSZSÉG MAGAZIN • Kiadja: Sütő Péter • Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: 8100 Várpalota Szent István u. 25. Tel.: +36/70-361-3907 Műszaki szerkesztő: Somogy Design Kft. • Nyomta: BB Print Company Kft. • Terjeszti: Albahír Kft. • Az Egészség Magazin fizetett hirdetéseket tartalmaz, melynek valódiságát a szerkesztőség nem vizsgálja, a tartalmáért felelőséget nem vállal. A kiadó előzetes engedélye nélkül a lapban megjelent hirdetéseket felhasználni tilos!


8

hirdetés

egészség-életmód magazin

Egészség Magazin  

Székesfehérvári Egészség Magazin

Advertisement