Page 1

Max Walter Svanberg – Outo lintu Turun taidemuseo

Turun kulttuurikesä Tämä liite kannattaa säilyttää, ja sinäkin aiot tehdä niin: Jå    Ei    Ehkä Keskiaikaiset markkinat 27.–30.6.

Luostarinmäen käsityöläismuseo Forum Marinumin kesä

Turku Biennaali 2013 – Idylli Aboa Vetus & Ars Nova


MUSEOita TURUSSA:

www.turunmuseot.fi

Forum Marinum – Tästä alkaa meri Forum Marinum on merihenkinen vierailukohde, tapahtumapaikka sekä merenkulun ja Suomen laivaston museo Aurajoen rannalla. Talossa on mielenkiintoisia näyttelyitä ja esineistöä sekä komea museolaivasto, johon kuuluu mm. purjelaiva Suomen Joutsen. Forum Marinumissa tapahtuu läpi kesän: • Jokisatamaviikko monine tapahtumineen 31.5.–9.6. www.turku.fi/jokisatama • Merikirjallisuutta Taiteiden yössä 15.8. • Sotilassoittokuntien perinteinen Miljazz-konsertti Suomen Joutsenen edustalla 24.8. • Valtakunnallinen meripelastustaitokilpailu ja uiva venenäyttely 6.-8.9. • Kesä päätöstapahtuma Turun päivänä 15.9. Linnankatu 72 | www.forum-marinum.fi Pohjakosketuksia-valokuvanäyttely 31.5.-29.9. Näyttely tuo esiin, mitä jälkiä me tavalliset lomanviettäjät jätämme rantavesiin. Kesällä 2012 järjestettiin kolme roskasukellusta Nauvon vierassatamassa, Turun Aurajoessa ja Hangon Itäsatamassa. Sukellukset ja nostetut roskat on dokumentoinut valokuvaaja Anna Liukas, ja näyttely on hänen näkemyksensä vedenalaisesta roskasta.

Seuraa laivakoiraa Tänä kesänä, aivan ensimmäistä kertaa, lapset vanhempineen voivat seurata laivakoira Axelin tassunjäljissä hauskoihin toimintapisteisiin. Niissä isot ja pienet voivat kannustaa toisiaan oppimaan ja oivaltamaan merenkulkuun ja sen historiaan liittyviä ilmiöitä.

Kulttuuri on kaiken J ja Å. JÅ-tapahtumat on uusi turkulainen kulttuurikokonaisuus, joka liittää yhteen sekä turkulaisia klassikkotapahtumia että tuoreita tuttavuuksia. Kulttuurin lisäksi tapahtumien yhteinen nimittäjä on Aurajoki. Se yhdistää kaupunkikultuurin, merellisyyden, historian sekä nykypäivän tavalla, joka on mahdollinen vain Turussa. JÅ-tapahtumia koordinoi Aurajokiverkosto ry, joka avittaa kulttuuritoimijoiden yhteistyötä ja tuottaa uutta ohjelmaa. Yhdistys liputtaa Turkua eurooppalaisena kulttuurikaupunkina ja jatkaa siinä mielessä Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 näyttämällä tiellä.

Suomalainen Oscar von Kraemer Venäjän keisarillisessa laivastossa 27.5.–1.9. Turun ja Pietarin jo 60-vuotta kestänyt ystävyyskaupunkisuhde näkyy Forum Marinumin ohjelmassa. Toukokuussa avautuva näyttely kertoo päähenkilön monivaiheisesta meriupseeriurasta ja Venäjän laivastosta 1800-luvulla. Näyttely kuuluu ystävyyskaupunkijuhlavuoden ohjelmaan.

Turun linna Vanhakin nuortuu

Makupaloja JÅ-kesän ohjelmasta löydät tämän liitteen viimeiseltä aukeamalta. Katso koko ohjelma: www.jåtapahtumat.fi

TEE GALLERIAKIERROS

Biologinen museo Biologinen museo on lapsiperheiden suosikkimuseo upeassa 106-vuotiaassa jugendtalossa Urheilupuiston laidalla. Saammeko ehdottaa: Osallistu Ötökkäsafarille heinäkuussa! Neitsytpolku 1 | www.turunmuseokeskus.fi Turun linna on vartioinut Aurajoen suuta jo 1200-luvun lopulta lähtien. Uuden perusnäyttelyn avajaisia vietetään keskiajan juhlallisissa tunnelmissa 29.6. Siihen kuuluu paljon nähtävää:

Kuralan kylämäki

Apteekkimuseo

Kuralan Kylämäessä 1950-luvun vintageteema. Lähde aikamatkalle aidolle maatilalle vain neljän kilometrin päässä Turun keskustasta. Vapaa pääsy!

Tutustu 1700-luvun herrasväen asumistyyliin Qwenselin talossa ja 1800-luvun apteekkiin talon kauppasiivessä. Yli 300 vuotta vanhan talon sisäpihalla on ihana kesäkahvila.

Jaanintie 45 | www.turunmuseokeskus.fi

Läntinen Rantakatu 13 | www.turunmuseokeskus.fi

• • • •

Turun linnan aikamoinen aikajana kertoo linnan historian 1280-luvulta nykyaikaan. Pyöreässä tornissa linnan unohdettu arki herää eloon realistisissa nukkekohtauksissa. Lasten linnassa pääsee pukeutumaan linnanneidon tai ritarin asuun ja loikkaamaan keskiaikaiseen hovielämään. Lasten linnaan kuuluvat Ritarisali, Linnan paja, Pienoishovi ja Tonttu-ukon aarrekammio. Lisäksi lapsille järjestetään hauskoja ja jännittäviä Pikku- ritarikierroksia. Kesällä opastuksia on päivittäin museon aukioloaikoina. Saara Ekströmin upea näyttely Hortus tuo nykytaiteen Turun linnaan.

Linnankatu 80 | www.turunmuseokeskus.fi

• Turun taidegraafikoiden Galleria Joellassa (Läntinen Rantakatu 21) on vaihtuvia näyttelyitä sekä grafiikan myymälä, josta löytyy vedoksia kymmeniltä taiteilijoilta. • Taiteilijayhdistys Arten Titanik-galleria (Itäinen Rantakatu 8) on yksi Turun tärkeimmistä nykytaiteen näyttelytiloista. • Turun Taiteilijaseuran ylläpitämä Galleria Å (Kaskenkatu 1) esittelee monipuolisesti eri taiteenlajeja kuukausittain vaihtuvissa näyttelyissä.


NÄHTÄVÄÄ TURUSSA: MUSEOita TURUSSA:

www.turunmuseot.fi

NÄHTÄVÄÄ TURUSSA: MUSEOita TURUSSA:

www.turunmuseot.fi

Turun taidemuseo – Klassikkoja Turun katolla Turun taidemuseon kansallisromanttinen graniittilinna on nähtävyys jo itsessään. Talo tarjoaa kodin 6 500 teoksen kokoelmalle sekä mielenkiintoisille vaihtuville näyttelyille. Taiteenystävää palvelevat myös museokauppa Muusa ja Café Victor kesäterasseineen, jolta on kaupungin upeimmat näkymät.

Aboa Vetus & Ars Nova Historiaa ja uutta nykytaidetta Pohjoismaista

Aurakatu 26 | www.turuntaidemuseo.fi

Max Walter Svanberg – Outo lintu 17.5.–15.9. Aboa Vetus & Ars Nova on ainutlaatuinen kulttuurikohde Turussa. Vuonna 1995 avattua historian ja nykytaiteen museota ylläpitää Matti Koivurinnan säätiö. Tyylikäs Aula Café ulkoterasseineen kutsuu levähtämään näyttelykäynnin yhteydessä.

Ruotsin taiteen oudon linnun ja johtavan surrealistin Max Walter Svanbergin (1912–94) kuvamaailmassa todellisuus sekoittuu unenomaisiin näkyihin. Svanbergin taiteen keskiössä on Nainen, taiteilijalle ikuisesti mystinen luontokappale, jossa kauneus kohtaa kauhun. Floora ja fauna sulautuvat teoksissa fantastisiksi ja puutarhoiksi, joiden asukkien edessä jää pohtimaan: lintu vai kala? Näyttely on koottu Malmön taidemuseon kokoelmasta ja se esittelee Svanbergin tuotantoa laajasti ensimmäistä kertaa Suomessa.

Aboa Vetus – ”Vanha Turku” – on maanalainen rauniokortteli, jonka aidot rakenteet kertovat Suomen vanhimman kaupungin historiasta. Kävijöiden suosikkeja ovat lasten työpajapisteet ja suuri nukkekoti sekä arkeologiset esineet, joiden myötä voi tutustua niin käsityöläisyyteen kuin kauppiaselämään. Nykytaiteelle omistetun Ars Novan näyttelysalit ovat vuonna 1928 valmistuneessa Rettigin palatsissa. Kahden näyttelykerroksen ohjelma sisältää vaihtuvia nykytaiteen näyttelyjä sekä ripustuksia omasta kokoelmasta.

« Max Walter Svanberg: Max mielikuvituksen kehystämänä

Itäinen Rantakatu 4–6 | www.aboavetusarsnova.fi Kootut teokset

Turku Biennaali on ainoa toistuva kansainvälinen nykytaiteen tapahtuma Turussa. Vuonna 2013 Turku Biennaalin teema on Idylli. Näyttelyyn on kutsuttu 15 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää kaikista Pohjoismaista. Ensi kertaa esillä olevissa teoksissa idylliä tarkastellaan läheltä ja etäältä, sisältä ja ulkoa, hyvässä ja pahassa. Idyllin käsite on pysynyt samankaltaisena ajasta tai kielestä riippumatta. On aika kysyä: Mitä idylli tarkoittaa meille nyt? www.turkubiennaali.fi

Sateenkaaren päässä – aarteita ja aarretarinoita 29.9. asti Aboa Vetukseen toteutettu näyttely tuo yhteen arkeologisia aarteita ja kansan suussa syntyneitä tarinoita aarteiden ja kätkemisen taikapiiristä. Näyttely selvittää, mikä tekee esineestä aarteen, ja mistä aarteita on löydetty. Vanhimmat esineet ovat 1000–1200-luvulta.

Alpo Jaakola: Ranskalainen perhetyttö, 1958

«

Turku Biennaali 2013 – Idylli 9.5.–1.9.

Maailma näyttäytyy meille erilaisina kertomuksina: koko länsimainen kulttuurimme pohjautuu niihin. Kootut teokset esittelee Turun taidemuseon kokoelmaa tästä tarinallisuuden näkökulmasta. Mukaan on valikoitunut satakunta teosta vanhemman taiteen kirjallisista suosikkiaiheista aina nykytaiteen henkilökohtaisempiin kertojaääniin.

« Lisa Jeannin: Me Tarzan You Insane, 2013. Kuva: Jacques Montel.

Wäinö Aaltosen museo – Nykytaidetta Aurajoen rannalla Wäinö Aaltosen museo eli WAM on edesmenneen kuvanveistäjän nimikkomuseo. Modernistinen valkoinen museorakennus sijaitsee Aurajoen itärannalla. Ohjelmistossa on uusia ja kokeilevia taideprojekteja sekä vaihtuvia näyttelyjä ajan hengessä.

Lisa Jeannin: Me Tarzan You Insane, 2013.

Itäinen Rantakatu 38 | www.wam.fi

Suurin kaikista on rakkaus? 14.6.–8.9. Wäinö Aaltosen museon kesänäyttelyn kantavana voimana on vahvojen tunteiden kirjo. Rakkaus on muutakin kuin huumaavaa onnea, ja aihetta käsitellään monesta näkökulmasta. Teoksissa kohtaavat niin kiintymys ja erotiikka kuin kaipaus ja empatian puute. Mistä rakkaus alkaa ja onko sillä rajaa?

Luostarinmäen käsityöläismuseo – Aikamatka 1800-luvun Turkuun

« Rauha Mäkilä: Baby baby I’ve got love to give, 2009.

Luostarinmäen käsityöläismuseo on huippuhieno ulkoilmamuseo keskellä kaupunkia. Alueen historia on erikoinen; kun hirvittävä Turun palo vuonna 1827 riehui kaupungissa, säästyi kukkula kaupungin reunalla tulelta kuin ihmeen kautta. Nyt paloa museoitu puutaloalue täyttyy kesäisin käsityöläisistä. Näe kankuri töissään, rupattele hetken kirjapainajan kanssa, tai lähetä kortti kavereille alueen vanhasta postista.

Tulossa syksyllä 2013:

Kesällä 2013 Luostarinmäellä eletään mm. uuden rakkauden tunnelmissa: • Miehelään mieli -näyttely kertoo riiuuajasta ja avioliittoon valmistautumisesta. • Tekijän torstaisin saavat kävijätkin tarttua työkaluihin 6.6.–29.8. • Käsityötaidonpäivät kerää kymmeniä käsityöläisiä Luostarinmäelle 21.–25.8.

Manno Kalliomäki ja ajan kuvat 27.9.–24.11. Outi Heiskanen Matkaseurue 13.12.2013–23.2.2014

Vartiovuorenkatu 2 | www.turunmuseokeskus.fi

Tsekkaa myös nämä:

KIRJASTO 150 VUOTTA

Neitsytperunafestivaali 13.–15.6.

Taiteiden yö 15.8.

Turun kaupunginkirjasto juhlii 150-vuotista olemassaoloaan. Uutta ja vanhaa koko korttelin laajuudelta yhdistävä pääkirjastokokonaisuus on paitsi kaupunkilaisten suosikki, myös matkailijoiden tutustumiskohde näyttelyineen ja tapahtumineen.

Turun saaristossa perinteisesti ensimmäisenä kypsyvä herkku, varhaisperuna, saapuu Aurajoen rannalle näyttävästi. Hämähäkkitontin alueelle jokirantaan nousee suuri ruokateltta, esiintymislava, lasten alue sekä lähiruokatori.

Taiteiden yö tuo kaduille ja kirjakauppoihin tapahtumia ja tapaamisia. Tiedossa on elämyksiä, eläytymisiä ja kaupunkikulttuurin juhlaa. Suurin osa tapahtumista on maksuttomia.

Linnankatu 2 | www.turku.fi/kirjasto

Itäinen Rantakatu 12 | www.neitsytperunafestivaali.fi

www.turuntaiteidenyo.fi

Olohuone 306,4km2 -taidetapahtuma 5.–8.6. Kaikille avoin kaupunkitaidetapahtuma yhdistää eri taiteenalat ja tarjoaa mahdollisuuden kokea taidetta yllättävissä paikoissa ja tilanteissa. www.olohuone.org


TAPAHTUMIA KESÄLLÄ:

www.jåtapahtumat.fi

KLO 14.30 Karnevaalikulkue aloittaa matkansa torilta jokirantaan KLO 15–19 ohjelmaa ja toimintapisteitä Teatterisillan ympäristössä

www.jåtapahtumat.fi

Cirque Dracula 2.8.–29.9.

Keskiaikaiset markkinat 27.−30.6.

JÅ-Karnevaali 10.8. Kulttuuri valtaa jokirannan! Luvassa on tanssia, soittoa, sirkusta ja teatteria letkeässä kesätunnelmassa. Heittäydy mukaan tekemisen riemuun toimintapisteissä, seuraa ohjelmalavan vaihtuvia esityksiä ja todista kuinka Teatterisilta muuttuu soittimeksi. Tuotannosta vastaa Aurajokiverkosto pääyhteistyökumppaneinaan Turun Musiikkijuhlat, Future Circus ja Aura of Puppets.

Sirkuksesta teatteriin:

Uskallatko viettää intiimin illan Kreivi Draculan vieraana? Maaginen varietee kuoleman rajat murtavasta rakkaudesta tarjoillaan tunnelmallisessa spiegeltentteatterissa Varvintorilla komiikalla höystettynä. Kansainväliset sirkustaiteilijat, joista useimmilla on Cirque du Soleil -tausta, tulkitsevat tarinaa intohimoisilla ja vaarallisilla voltti- ja akrobatianumeroillaan. Kuten kunnon kabareeseen kuuluu, teatterissa on tarjoilua.

013 10.8.215-19

i l a a v karne O

KELL

Varvintori | www.cirquedracula.com

www.jåtapahtumat.fi

Keskiaikaisilla markkinoilta löydät monenlaista nähtävää. Käsityötuotteita ja keskiaikaisia herkkuja kauppaavat torimyyjät, työnäytösalueen käsityöläiset sekä mielenkiintoiset luennot ja opastetut kierrokset takaavat unohtumattoman elämyksen koko perheelle. Lisäksi valoisaan keskiaikaan johdattavat teatteri-, tanssi-, sirkus- ja musiikkiesitykset. www.keskiaikaisetmarkkinat.fi

Future Circus 7.–11.8. Ruotsalainen nykysirkuksen huippuryhmä Cirkus Cirkör tuo Knitting Peace -menestysteoksensa Suomen ensi-iltaan. Logomon lavalle nousee myös maailmankuulu italialainen koomikko Leo Bassi, jonka Utopia on surrealistinen spektaakkeli vallasta ja sen kumouksesta. • Cirkus Cirkör: Knitting Peace, Logomo 7.8. klo 18 ja 8.8. klo 18.30 • Leo Bassi: Utopia, Logomo 9.8. ja 10.8. klo 18.30 www.futurecircus.fi

New Performance -festivaali 13.–16.6.

Ruisrock 5.–7.7. Pohjoismaiden vanhimmalla rockfestivaalilla on kolmen päivän aikana tarjolla kansainvälisiä huippunimiä, kotimaisia tähtiä ja kuumimpia uutuuksia. Tulossa mm. HIM, Hurts (UK), Crystal Castles (CAN), Icona Pop (SWE), Kerkko Koskinen Kollektiivi, PMMP, The Sounds (SWE) ja Haloo Helsinki! www.ruisrock.fi

Turku Modern 18.–21.7.

Modernin musiikin festivaalin monipuolinen ja ajankohtainen ohjelma yhdistää kaupungin areenat tanssimusiikkifestivaaliksi. Ulkomaisia artistivieraita ja vahva kotimainen kaarti. DJ play it louder! www.turkumodern.com

Turun Musiikkijuhlat 5.–17.8.

DBTL 24.–28.7. Suomen vanhinta kaupunkifestivaalia vietetään Turussa nyt jo 26. kertaa. Tapahtuma levittäytyy heinäkuun lopussa Aurajoen itärannalle, Kaupunginteatterin ympäristöön. Esiintyjinä mm. The 69 Eyes, Paula Koivuniemi, Kilpi, Anssi Kela, Laura Närhi, Mariska & Pahat Sudet, Jannika B, Pelle Miljoona United ja Jean S. www.dbtl.fi

New Performance Turku kokoaa yhteen performanssi- ja esitystaiteen kansainvälisen etujoukon tuoreet huipputeokset ja näyttää mitä kaikkea performanssi- ja esitystaide voi olla. Festivaalilla esiintyvät mm. Joshua Sofaer (Iso-Britannia), Robin Deacon (USA/Iso-Britannia), Julie Andree T. (Kanada), Mimosa Pale (Suomi/Saksa) sekä Eero Yli-Vakkuri (Suomi), joka toteuttaa festivaalilla myös lapsille suunnatun performanssityöpajan. Esityksiä nähdään eri puolilla Turkua.

Five Guys Named Moe – Viisi Veikkoa 12.6.–17.8. Louis Jordanin musiikin ympärille rakentuva musikaali tuo hymyn huulille. Musiikkihupailun tähtinä loistavat Sami Saari, Antti L. J. Pääkkönen, Lauri Mikkola, Jussu Pöyhönen, Juha Junttu ja Markku Haussila. www.samppalinnanteatteri.fi

www.newperformance.fi

Innostava ohjelma tarjoaa suuria orkesterikonsertteja (Mariinski-orkesteri & Valeri Gergijev, Radion sinfoniaorkesteri & Hannu Lintu), oopperaa (Jorma Hynninen & Avanti!), kamarimusiikkia (Sibelius Piano Trion debyytti), resitaaleja (Karita Mattila), maailmanmusiikkia (Shashank & Meta4), jazzia (mm. Jukka Perko) sekä ranskalaisen huippusopraano Natalie Dessayn ensivierailun Suomeen.

Fortunakorttelin kesä 14.6.–15.8. Jo ennen tulevaa muodonmuutosta design- ja putiikkikortteliksi sisäpihalla tarjoillaan ohjelmaa konserteista stand-up keikkoihin. Tulossa muun muassa: 14.6. Ooppera-picnic 21.6. Juhannussalon pystytys & tanssit

www.tmj.fi

Läntinen Rantakatu 15 www.fortunakortteli.fi

Turun linnan juhlat 18.–24.8. Turun linnan historiallisessa puistossa kolmatta kertaa järjestettävä konserttien sarja tarjoilee yleisölle joka ilta korkeatasoisia esiintyjiä upeassa ympäristössä. www.turunlinnanjuhlat.fi

Aura Fest 9.–10.8. Suomen suurimpien hiphopfestivaalien joukkoon noussut Aura Fest tulee Turun Barkerinpuistoon elokuussa kolmatta kertaa. Rentotunnelmainen festivaali päättää koulujen kesälomakauden kotimaisten tähtiartistien voimin. Lavalle nousevat mm. Cheek, Elastinen, Petri Nygård, Roope Salminen ja Koirat, Raappana sekä Brädi. www.aurafest.fi

Vartiovuoren kesäteatterin uudessa kantaesityksessä Nellin vanhemmat tekevät muuttoa pieneen mökkiin maalle. Risto ja Rauha-täti päättelevät, että Perhosten perhe on köyhtynyt. Mutta mikä onkaan asioiden todellinen laita? Esityskausi 14.6.–12.8. | www.turunkesateatteri.fi

TAHITILLA TUULEE 15.–22.8.

BAARIKÄRPÄSET 19.6.-16.8.

Linnateatteri: Miniä 6.6.–6.7.

Leonard Bernsteinin yksinäytöksinen pienoisooppera kertoo päivästä kahden avioliitossaan onnettoman ihmisen elämässä. Saaristo-oopperan tuotantona toteutettavan teoksen ohjaa KariPekka Toivonen. Rooleissa Anu Hostikka, Juha Hostikka, Päivi Nisula, Tuomas Pursio ja Ville Salonen.

Ravintola Samppalinnan terassilla on jälleen oiva mahdollisuus mukavaan kesäillan viettoon, kun Turun Nuori Teatteri tarjoilee uusimman musiikkihupailunsa. Luvassa on tuttuun tyyliin hahmokavalkadi, joka saa totisemmankin torven repeilemään. Ohjauksesta vastaa Kalle Lamberg.

Mielensäpahoittaja pahoitti mielensä talossa ja puutarhassa, mutta nyt on aika kuulla seuraavaa polvea – ja naista. Luvassa on Sysi-Suomen appiukon ja pääkaupungin miniän kohtaaminen, josta ei puutu itkua, naurua tai hammasten kiristelyä. Tuomas Kyrön alkuperäistekstin pohjalta ohjaa Satu Rasila. Rooleissa Merja Larivaara ja Antti Litja.

Itäinen Rantakatu 10 www.nuoriteatteri.com

Aboa Vetus & Ars Nova -museon piha, Itäinen Rantakatu 4–6 www.linnateatteri.fi

Domino, Humalistonkatu 7 www.saaristo-ooppera.fi


KATSO LEIF SEGERSTAMIN LEMPIPAIKAT

Tulossa Turkuun? Totta kai! Mutta ensin osoitteeseen www.visitturku.fi. Sieltä löydät paikallisten menovinkit ja ostat TurkuCardin (24 €), jolla pääset maksutta museoihin, ajelet ilmaiseksi paikallisbusseilla ja saat paljon muitakin etuja. Muista myös FoodWalk, tuo viiden ravintolan herkullinen kävelykierros Aurajoen rannoilla. Tervetuloa!

www.visiurku.fi

JÅ - Turun kulttuurikesä 2013  

JÅ-tapahtumat kokoaa Turun tapahtumat, festivaalit, esitykset ja museot yhteen esitteeseen.