Truus Magazine

Page 1

TRUUS

2018#Editie 1

r e sup Combineert de ‘oude’ wereld met de ‘nieuwe’ wereld

Op haar kun je bouwen!

Virtual Assistent

Beroep van de toekomst!

Groot en stevig

T R HA

ke

ij oo Wil j

eel

and en a

? s u tru

r e p su onbetaalbaar

TRUUS.

1


2

TRUUS.


Omkijken naar mooie herinneringen helpt om naar de toekomst te kijken Manu Keirse

TRUUS.

3


INHOUD

Ja, maar wat als ALLEs lukt ?

6

24

good people

supertips

12

door andere ogen

26

technisch va

20

technologie

32

bel mamma!

Dit magazine is gemaakt in samenwerking met Kairos Consultancy. Wil jij ook een blad maken? Neem even contact met ons op, wij helpen je graag. www.kairos-consultancy.com Portretfotografie: www.denk-beeldig.nl (Henderike Vrielink) Ik wil iedereen die mij feedback voor mijn magazine heeft gegeven hartelijk danken voor de mooie woorden. Speciale dank voor het Kairos-team: Arjen, Marieke, Susan en Annette, jullie enthousiasme en inhoudelijke ondersteuning waren van grote waarde. De grootste pluim gaat uit naar Henderike Vrielink. Met minimale instructies wist zij steeds die keuzes te maken voor mijn magazine, dat er telkens maar een klein puntje op de i voor het optimale resultaat nodig was. 4

TRUUS.

AUB.Support Truus Bitter Nieuwe Haven 81c | 3116 AB Schiedam 06 287 00 004 www.aubsupport.nl truus@aubsupport.nl


EDITORIAL

Vorig jaar stond mijn wereld even helemaal stil. Na het overlijden van mijn man had ik het gevoel dat ik mijn hele leven opnieuw moest uitvinden. Dat ik alle prioriteiten moest bijstellen in mijn privéleven, maar zeker ook zakelijk. Tot nu toe heeft 2018 in dat teken gestaan en daarom was het mooi dat het programma Bouw een Bedrijf dat Werkt voor Jou op mijn pad kwam. In de vertrouwde setting met Arjen, Marieke, Susan en Annette kon ik stilstaan bij het verleden en – wat nog belangrijker was – op een waardevolle manier kijken naar de toekomst. Het programma heeft me weer op de rails geholpen. Links en rechts had ik in mijn professionele leven al eens onderdelen doorlopen, maar Bouw een Bedrijf dat Werkt voor Jou weet op een inspirerende manier Waarom, Voor Wie, Waarom Ik, Wat en Hoe en Waar aan elkaar te verbinden. Het proces heeft voor mij allerlei kwartjes in de juiste vakjes laten vallen en het heeft bijgedragen aan de stevige fundering van mijn bedrijf AUB.Support. Meer dan ooit is het mij duidelijk dat ik voor mijn passie voor technologie en de ontwikkelingen daarin wil gaan. En wat een mooi magazine is uit dit proces ontstaan. Alles waar ik voor sta, wat en waarin ik geloof en waar ik me sterk voor wil maken is in het magazine opgenomen. Ook alle oude foto’s die ik hiervoor heb opgegraven en de herinneringen die bovenkwamen bij het zoeken naar mooie vakantiefoto’s en daar passende quotes bij zoeken, hebben de afgelopen maanden veel van mijn tijd ingenomen. Zoals ik er nu naar kijk, heeft dit proces niet alleen een grote invloed op de positionering van mijn bedrijf gehad maar ook op mij persoonlijk. In de eerste plaats heb ik duidelijk gekregen wat ik wil en hoe ik dat voor elkaar ga krijgen en ten tweede is er een helende werking van uitgegaan. Ik wens je veel plezier bij het lezen, net zo veel plezier als ik heb gehad bij het maken ervan. Het lijkt me leuk om met jou in gesprek te gaan over één of meerdere onderwerpen uit mijn magazine. Laat het me weten, dan maken we een afspraak!

TRUUS.

5


LEVENSLIJN

Good things HAPPEN TO good people

TWEEDE DOCHTER IN EEN GEZIN VAN VIER MEIDEN Geboren op dinsdag 21 juli 1959. Tweede dochter in een gezin van vier meiden. Ziekelijke moeder, slecht huwelijk van mijn ouders, daardoor kwamen er veel taken op mijn drie jaar oudere zus neer. Ik was een dromer, zonderde me vaak af, maar heb goede herinneringen aan de saamhorigheid tussen de zussen. Voor mijn zussen heb ik veel hete hangijzers uit het vuur gehaald (laat thuis komen, eerste vriendje).

6

TRUUS.

OPLEIDING Toen ik nog een klein meiske was, zei ik altijd: ik word later secretaresse, want papa heeft het zo druk, dan kan ik hem helpen. Na mijn VWO-A met alle talen wilde ik graag naar de Hogere Hotelschool, maar mijn ouders zagen zo’n pretopleiding niet zitten en drongen aan op een degelijker alternatief. Ik ging naar de HEAO, met de bedoeling de richting Economisch Juridisch te volgen. De overgang van middelbare school naar het beroepsonderwijs, waarbij het belangrijkste en moeilijkste vak in het Engels gegeven werd, verliep niet goed. Na een jaar gooi ik de handdoek in de ring en ga ik naar Schoevers voor de opleiding directiesecretaresse.

GEZINSLEVEN In 1981 ben ik met mijn eerste echte vriendje getrouwd en in 1985 en 1986 worden mijn twee dochters Eveline en Jessica geboren. Ik ondersteun Jan Henk bij zijn studies SPD en IBA en als Jessica naar de basisschool gaat, ga ik weer werken. Na 21,5 jaar huwelijk besluiten we uit elkaar te gaan. Een proces dat al enige tijd aan de gang was, dus alles verloopt in goede harmonie.


GERARD In 2003 ontmoet ik Gerard en verhuis ik binnen drie maanden naar Schiedam. Hij wordt mijn grote inspirator, vormt me om tot Apple-fan en stimuleert me alles uit mezelf te halen. Na wat strubbelingen op het werkvlak vind ik rust bij de Gemeente Rotterdam en later bij Germanischer Lloyd. We maken mooie en vooral verre reizen. Turkije, Egypte, Spanje, Amerika. We maken camperreizen in Europa. Ondanks de uitdagingen die Gerard ondervindt van de voortschrijdende Ziekte van Parkinson halen we alles uit die reizen.

VAN LOONDIENST NAAR HYBRIDE ONDERNEMER De organisatieveranderingen bij mijn werkgever zorgen ervoor dat ik in een uitzichtloze en weinig stimulerende positie terecht kom. Dan komt het gegeven Virtueel Assistent op mijn pad. Op 1 juli 2015 richt ik mijn bedrijf AUB.Support op. Rustig aan, dus in eerste instantie naast mijn baan in loondienst. Mijn werkgever werkt eraan mee dat ik mijn inbreng daar steeds verder terugbreng.

2017: WAT EEN JAAR Met het motto “Als je er niet 100% voor gaat, zal het nooit 100% worden” besluit ik mijn baan in loondienst per 1 mei 2017 op te zeggen. We plannen een mooie vakantie naar Amerika en ik ben ervan overtuigd dat ik daarna de markt van mijn waarde ga overtuigen. Op vakantie wordt steeds duidelijker dat er iets mis is met Gerard en bij thuiskomst ligt hij binnen 2 dagen in het ziekenhuis en overlijdt hij na twee weken. Mijn wereld staat stil en gelukkig heb ik veel lieve mensen om mij heen, die mij steunen, familie en vrienden. Mijn drie zussen en Gerard’s broer en schoonzus zijn van grote waarde. Mijn hondje zorgt ervoor dat ik minimaal drie keer per dag eruit moet.

PERIODE VAN BEZINNING Ik ga vrij snel na het overlijden van Gerard weer aan de slag. Niet werken als zzp-er is immers geen geld verdienen. Het werken geeft me afleiding en structuur, al is de concentratie in de eerste maanden niet optimaal. In maart 2018 ga ik met mijn oudste zus en haar man naar Amerika met een camper Route 66 rijden. Onderweg doen we de Grand Canyon aan. Voor mij de derde keer dat ik daar kom, voor Gerard wordt het de vijfde keer, want ik strooi een gedeelte van zijn as daar uit. Ook is het een periode van bezinning voor mij. Wil ik als alleenverdiener wel zelfstandig ondernemer blijven of keer ik terug in de betrekkelijk veilige wereld van de loondienst? Er vanuit gaande dat “goods things happen to good people” ga ik vol voor het zelfstandig ondernemerschap.

TRUUS.

7


Wat een

LEVENSverhaal FAMILIE Vaak valt bij het overlijden van de ouders de

TECHNIEK Meisjes en techniek, die hoorden niet

Kerstvieringen komen nu bij de afzonderlijke gezinnen van

mochten niet spelen met de Meccano. Toch bleef de fascinatie

de broers en/of zussen op de eerste plaats. Bij ons niet.

en kan ik me het moment nog herinneren dat ik als klein meisje

familie uit elkaar. De gezamenlijk bezochte verjaardagen en

bij elkaar, vond mijn vader altijd. Hoe we ook zeurden, we

met mijn vader mee mocht naar de bandenfabriek waar net de Sinds het overlijden van onze laatste ouder, mijn moeder, in 2010

eerste computer geïnstalleerd was.

is de band met mijn drie zussen alleen maar hechter geworden.

Een heel kantoor vol, maar liefst zes kamerhoge kasten van

Toen het ineens geen moeten meer was, wisten wij elkaar steeds

anderhalve meter breed.

weer te vinden en hielden we een aantal familietradities in stand. Stiekem keken we naar de Commodore 64 die mijn vader op Een scheiding kan hetzelfde effect hebben. Toch is de harmonie

zolder had staan en ik zat vaak naast hem als hij aan het werk

in mijn eerste gezin gebleven en heb ik een goede band met mijn

was. Zelf kocht ik in 1984 mijn eerste computer om mezelf de

dochters en hun vader.

programma’s te leren die voor een moderne secretaresse nodig

waren. Alle lieve mensen om mij heen hebben mij door de moeilijke periode na het overlijden van Gerard heen geholpen. Ook de broers en zussen van Gerard betrekken mij nog steeds in hun plannen. Ik voel me zeer gesteund. In mijn werkomgeving gaat het eigenlijk niet anders. Ik voel mij

MEISJES EN TECHNIEK

zeer verbonden met mijn werkgevers en/of opdrachtgevers. Ook al komen en gaan deze, het contact gaat nooit helemaal verloren. Bijna net als familie.

DIE HOORDEN NIET BIJ ELKAAR

Pas toen ik in 2003 Gerard leerde kennen werd mijn interesse voor techniek echt losgelaten. Ik raakte verslaafd aan Appleapparaten en de speciale programmatuur die alles zo veel gemakkelijker maakte. Ik maakte de ene na de andere website in iWeb. Toen dat programma wegviel, leerde ik programmeren in HTML-codes, iets waar ik nu nog steeds veel aan heb. Ook kreeg ik mijn eerste Lego Technics doos, een MK-II kraan. Vele andere Lego-projecten volgden. Beroepsmatig, privé…. iedere nieuwe ontwikkeling in de computerwereld werd op de voet gevolgd (en meestal ook aangeschaft). Programmatuur werd vervangen door online tools. De online tools maakten een nieuw beroep mogelijk: virtueel assistent en de vrijheid trok me aan. Daar was ook de mogelijkheid om me te specialiseren in mijn grote passie: techniek. Alles wat te maken heeft met websites, autorespond systemen, online trainingsomgevingen. Ik verdiep me met een soort uitgestelde honger in nieuwe tools en help hier anderen mee. I love it !

8

TRUUS.


SOME DAYS THERE WON’T BE A SONG IN YOUR HEART. SING ANYWAY. - EMORY AUSTIN – Een goede song is voor mij een samenspel van muziek en tekst. Daarbij komt ook nog de beleving van de uitvoerende artiest. Om te bepalen of ik een lied heel bijzonder vind, luister ik eerst naar de muziek. De tekst is belangrijk en als ik het niet helemaal goed versta of begrijp, zoek ik de tekst op en leef me in. Een song kan ook gemaakt of gebroken worden door de uitvoerende artiest. Zo vind ik lang niet alle uitvoeringen van een favoriet lied goed en heb ik ook zeker voorkeuren. Ik ben niet persé een fan van Dolly Parton, maar op de crematie van Gerard was één van de muziekstukken Stairway to Heaven in haar uitvoering, niet die van Led Zeppelin. Het kwetsbare in haar stem maakte het het juiste muziekstuk voor dat specifieke moment. Wat zegt dit over mij…? Alles in mijn leven is wel gekoppeld aan een bepaalde song. Muziek maakt herinneringen in mij wakker. Maar het geeft ook aan dat ik het belangrijk vind dat alles klopt in een samenwerkingsrelatie, het werk, de opdrachtgever, de wisselwerking. Als dat klopt, gebeuren er mooie dingen.

TRUUS.

9


LEVENSVERHAAL

DIENSTBAARHEID

zit in mijn bloed. Ik hoef op straat maar iemand om zich heen zien kijken en ik breng die persoon bij wijze van spreken daar waar hij zijn moet. Dienstbaar naar onbekenden, maar juist ook naar mensen die dicht bij mij staan. Wilde ik vroeger al secretaresse worden om mijn vader te kunnen helpen, die het zo druk had, zo heb ik me ook altijd opgesteld in mijn relaties en gezin. In mijn werk konden leidinggevenden, maar ook collega’s op mij rekenen; ik was altijd bereid een helpende hand uit te steken. Maar er is goede dienstbaarheid en verkeerde. Als ik me toespits op de verkeerde dienstbaarheid ben ik er een aantal keer tegenaan gelopen dat er misbruik werd gemaakt van mijn hulpvaardigheid, waardoor ik een wrange nasmaak overhield aan mijn toch goed bedoelde en onbaatzuchtige hulp. Helaas heb ik hierdoor twee keer een burn-out gehad, de eerste wat erger dan de tweede. De coaching die ik kreeg, maakte me duidelijk dat het anders moest. Ik moest meer mijn eigen spelregels opstellen, het heft in eigen hand nemen. Voor mezelf beginnen en mijn dienstbaarheid inzetten voor mensen die dat op waarde wisten te schatten was een logisch gevolg.

ONTWIKKELING

is nauw verbonden met opleiding, maar dekt niet de volledige lading. Hoe je je ontwikkelt als mens kan ook losstaan van opleiding. Je wordt ook gevormd door de uitdagingen en obstakels die je op je levenspad vindt. Ik vond de reiswereld fascinerend en als jong meisje ging ons gezin in 1966 al op vakantie naar de Bloemenkust in Italië. Twee volwassenen, vier dochters, een grote bungalowtent een hoop bagage én een boxer gingen in een Fiat 1100 in drie dagen tijd over de bergen en dalen op pad. De mooie tunnels waren er toen nog niet en het was voor iedereen in de auto met de billen knijpen of we de berghellingen wel gingen halen. Op die vakanties in mijn kindertijd is mijn liefde voor andere culturen en het spreken van vreemde talen geboren. Ik wilde graag naar de hogere hotelschool, maar mijn ouders vonden dat veel te ver weg en te weinig loopbaanperspectief bieden. Toen moet er al een besef ontstaan zijn dat als je een goede baan zou hebben, je vanzelf genoeg geld zou verdienen om mooie reizen te maken in plaats van ze voor anderen te regelen. Als je het op die manier bekijkt, was dat het eerste obstakel dat ik op 17-jarige leeftijd getackeld heb.

‘tijdens die vakanties in mijn kindertijd is mijn liefde voor andere culturen en het spreken van vreemde talen geboren‘ Mijn pure A-achtergrond met alle talen was een goede ondergrond voor mijn secretaresse-opleiding en verdere carrière, al bleef deze lange tijd ondergeschikt aan het echtgenote en moeder zijn. Pas toen ik Gerard leerde kennen, heeft mijn persoonlijke en kennisontwikkeling een grote vlucht genomen. Hij wakkerde het al sluimerende technische verlangen in mij aan en stimuleerde mij meer en meer met computers te gaan doen. Door deze ontwikkeling kwam ook het besef dat ik niet meer gelukkig was in een baan in loondienst en bereidde ik mij voor op het bestaan als zelfstandige. In de opleiding tot Virtueel Professional en met name in het programma Virtueel Succes (*) ben ik als mens gegroeid en heb ik het besef ontwikkeld dat ik er als mens mocht zijn en dat ik veel waarde kon bieden aan de mensen om mijn heen, zowel privé als zakelijk. (*) Deze opleidingen heb ik gevolgd bij de Academie voor Virtueel Professionals http://www.academievirtueelprofessionals.nl/

VEERKRACHT Mensen zeggen tegen mij, Truus, je bent een sterke vrouw, je hebt veerkracht.

Wat er bij mij opkomt, als ik daaraan denk is: Don’t let life get me down, Gonna take life the way that I found it (Kiki Dee), Always look on the bright side of life (Monty Python) en de spreuk ‘If life gives you lemons, make lemonade’. Van nature ben ik een vrolijk persoon, al zijn er voldoende uitdagingen op mijn pad geweest. Vooral kijken naar wat er is en niet wat er zou kunnen zijn. Ik blijf niet hangen in het (negatieve) verleden. Gescheiden, maar weer een nieuwe liefde gevonden. Twee keer kort na elkaar mijn baan verloren, maar toch een leuke nieuwe werkgever gekregen. Vastgelopen in mijn carrière, maar zelf het heft in handen genomen door voor mezelf te beginnen. Samen met Gerard heb ik er altijd voor gezorgd dat we naar de lichtpuntjes in ons leven bleven kijken. Dankbaar zijn voor wat we hebben/hadden en genieten van het moois dat op ons pad kwam. Reizen hoorde daarbij, maar ook het wandelen op het strand met de hond en gewoon samen ergens een kopje koffiedrinken. Nu Gerard weggevallen is, richt ik mij op nieuwe uitdagingen. Een nieuwe opleiding op het gebied van trainingsomgevingen, misschien een verhuizing in het verschiet. Don’t let life get you down!

10

TRUUS.


‘ THE road ahead IS EMPTY IT’S PAVED WITH MILES OF the unknown WHATEVER SEEMS TO BE YOUR DESTINATION TAKE life THE WAY IT IS ’ city to city TRUUS. 11


INHOUD

truus door andere ogen 12

TRUUS.


DOOR ANDERE OGEN

BRENGT SYNERGIE Truus brengt twee werelden bij elkaar. De inhoudelijke wereld van de professional en de zakelijke /administratieve wereld. Een combinatie die niet zonder elkaar kan. Zij is persoonlijk diepgaand geïnteresseerd in mensen en gaat hechte relaties aan die haar kunnen helpen de ware betekenis en redenen van gebeurtenissen te doorgronden. Deze interesse is uitermate effectief, omdat zij de integratie van beide werelden daardoor op een dieper niveau tot stand brengt. Dit uit zich enerzijds in goede en effectieve werkrelaties en anderzijds in effectieve ondersteuning van inhoudelijke professionals.

‘ truus brengt twee werelden bij elkaar ’

Daarmee ontstaat het gevoel van co- creatie. Deze vervlechting van beide werelden brengt synergie. Truus combineert daarbij een gedegen alfa opleiding met beta interesses in techniek. Deze unieke symbiose van kennis maakt haar scope van werkzaamheden groot. Zij is in staat om naast de inhoudelijke en de zakelijke wereld ook de “oude wereld” met de “nieuwe wereld” te combineren. Zij begrijpt wat er voor continuïteit nodig is, maar kijkt ondertussen ook volop naar nieuwe ontwikkelingen die voor discontinuïteit zorgen. Dit gecombineerd met een trouwe, idealistische en creatieve mindset maakt Truus tot een persoon waarop je kunt bouwen. Zij heeft zich ontwikkeld tot een virtueel assistent, waardoor ze snel en flexibel op de gewenste momenten, die hulp kan bieden die je als professional graag ziet. Daarbij faciliteert ze je om de impact van je plannen te vergroten en het rendement van je werkzaamheden te verbeteren. Als je in creatieve interactie en met wederzijds respect een goede samenwerkingsrelatie met haar weet op te bouwen dat ben ik ervan overtuigd dat je tot de conclusie zult komen dat Truus haar werkzaamheden super doet, daarom noem ik haar een Super Truus. Een tevreden klant!

ARJEN VAN DIJK KAIROS CONSULTANCY

TRUUS.

13


INHOUD

DUIZENDPOOT Germanischer Lloyd is bekend als Maritime dienstverlener gericht op het certificeren van Maritime objecten, componenten en managementsystemen. Inmiddels is Germanischer Lloyd gefuseerd en verder gegaan onder de naam DNV GL, actief in o.a. Scheepvaart, Offshore, Olie & Gas, Energy, Software en Business Assurance. Truus Bitter is van 2008 tot 2017 als managementassistente in dienst geweest bij Germanischer Lloyd Netherlands BV.

NIELS APPEL HEAD OF SECTION CUSTOMER SERVICE CENTER DNV GL

Naast haar taken als managementassistente, heeft ze naar volle tevredenheid en met veel enthousiasme diverse andere taken uitgevoerd. Zo heeft zij o.a. op een professionele manier alle arbeidsvoorwaarden in kaart gebracht en gedocumenteerd en heeft zij alle pensioenen, verzekeringen en de personeelsbestanden beheerd. Tevens heeft zij het projectmanagement voor de volledige verbouwing van het kantoorpand op zich genomen en heeft zij diverse klantenevenementen

‘ truus is gedreven en klantvriendelijk ’

georganiseerd. Als Managing Director heb ik haar leren kennen als een gedreven en klantvriendelijke medewerkster die haar werk altijd met grote inzet en professionaliteit heeft verricht. Door haar opleiding als directiesecretaresse, haar algemeen kennisniveau alsmede de zeer goede spreek- en schijfvaardigheid van Nederlands, Engels en Duits en haar gemotiveerde inzet om alles aan te pakken, is zij van grote waarde geweest voor ons bedrijf met 25-30 medewerkers. Bent u op zoek naar een duizendpoot, die alles aan wil pakken, dan zult u door haar niet worden teleurgesteld.

14

TRUUS.


INHOUD

FAMILIEBANDEN Truus, de tweede geboren dochter in onze familie. Ik weet nog dat ik het als oudste niet leuk vond. 3,5 jaar had ik immers de volledige aandacht; nu moest ik dat delen. Na Truus kwamen er nog twee dochters en al snel waren de drie “kleintjes” onafscheidelijk. Nog steeds zijn de familiebanden sterk, niet dat we elkaar wekelijks spreken, maar toch is er regelmatig contact, ondanks dat de verbindende factoren (onze ouders leven niet meer) er niet meer zijn. Gaan we op een uitje, dan regelt Truus vaak de financiën. Zeer nauwgezet wordt elke uitgave genoteerd en worden er formules op losgelaten. Op vakantie stippelt ze (wederom zeer nauwgezet) de route uit.

ELS ATTEVELT ZUS VAN TRUUS

‘ Als je hulp nodig hebt staat ze altijd voor je klaar ‘ Als hobby heeft Truus o.a. technisch lego. Enorme en ingewikkelde projecten worden door haar in elkaar gezet. Zij beloont zichzelf af en toe met een nieuwe aankoop. Ook is Truus erg handig met naald en draad. Brei- en haakwerken komen ook regelmatig uit haar handen. Nog steeds ontwikkelt Truus zich verder, regelmatig worden er cursussen gevolgd en maakt ze zich vaardigheden eigen op de computer. Nieuwe programmatuur levert 9 van de 10 keer geen problemen op. Dat ze grote veerkracht heeft is vorig jaar wel gebleken, toen haar man na een kort ziekzijn overleed. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop ze daar mee om is gegaan. Ze heeft haar leven snel weer opgepakt en is volop aan het werk als VA. Al deze bovengenoemde zaken maken dat ze zeer geschikt is voor haar werk, niet bang voor nieuwe technologieën, houdt scherp nieuwe ontwikkelingen op de computer in de gaten en maakt het zich snel eigen. Als je hulp nodig hebt voor het een of ander, staat ze altijd voor je klaar en gaat ze net zo lang door tot de klus geklaard is met een gedrevenheid die bewonderenswaardig is.

TRUUS.

15


DOOR ANDERE OGEN

PROFESSIONEEL NIVEAU Truus kwam bij mij in beeld toen ik voor de keuze stond: ga ik door met mijn houtje-touwtje automatisering of ga ik het nu echt professioneel aanpakken? Het werd het laatste. Inmiddels heeft Truus van alles voor mij gedaan: nieuwe website klik-klaar gemaakt, autoresponder + shoppingcard ingericht, opzet en uitvoering routine voor social media posts en blogs, webinars ingericht en begeleid, seo, enzovoorts. En als klap op de vuurpijl heeft Truus onlangs voor mij de Hoger Salaris Academie gebouwd, waardoor ik mijn diensten nu ook online kan aanbieden. Dankzij Truus is mijn bedrijf in slechts 15 maanden tijd op een professioneel niveau gekomen en dat zie ik in de omzet terug.

CARO RITSMA HOGER SALARIS

EEN PRACHTIG OPRECHT MENS Toen ik Truus in september 2015 leerde kennen bij de eerste live dagen van de training die ze bij mij volgde, was zij voor mij een beetje onpeilbaar. Ze was zorgzaam voor haar zieke man en stelde zichzelf op de 2e plaats. Ze had een hele duidelijke mening die ze niet onder stoelen of banken stak. En ze had iets eigenwijs en eigengereids in zich. Ik weet nog dat ik toen niet meteen helder had of Truus er op deze manier zou komen met haar eigen bedrijf. Wat mij al heel snel verraste is haar enorme drive en wil om te leren. Alles wat ze in de trainingen en bij de coaching van ons leerde, paste ze toe. Ze stelde

PETRA FEHRING

ACADEMIE VOOR VIRTUEEL PROFESSIONALS

zich enorm open en vroeg om hulp. Keer op keer. Want dat is wat opleiding en ondernemerschap met je doet: je gaat jezelf ontwikkelen op zowel zakelijk als persoonlijk vlak. En alleen als je openstaat voor advies, kunt reflecteren én werkelijk wat met de nieuwe kennis doet, kun je groeien als mens en in je werk.

‘ toen ontpopte de ware truus voor mij; een dame met liefde voor de techniek ‘

Toen ontpopte de ware Truus voor mij. Een dame met liefde voor de techniek. Die ontdekte wat zij te bieden heeft met haar werkervaring, haar kennis en haar persoonlijkheid. Die risico’s durft te nemen. Die bewust kiest om haar eigen pad te bewandelen. Die veerkrachtig is. Enorm doorzet en oprecht het goede voor ogen heeft voor haar opdrachtgevers. En die nog steeds haar mening durft te zeggen (gelukkig!) omdat alleen met een kritische noot je open kunt bespreken wat echt belangrijk is. Ondernemers die behoefte hebben aan technische support op het gebied van alle online ontwikkelingen en mogelijkheden, zijn bij Truus aan het juiste adres. Ze zet haar tanden in het werk. Zorgt dat het linksom of rechtsom gedaan wordt. Managet eventuele teamleden die hierbij betrokken zijn. Bewaakt deadlines en maakt realistische planningen. Geeft haar mening en advies. Met als doel het gewenste resultaat te behalen. En doet dat alles vol enthousiasme! Een prachtig, oprecht mens onze Truus.

16

TRUUS.


DOORANDERE OGEN

STEVIG HART Als echtgenoot waardeer ik je humor waarmee je toch veel hebt opgelost en je interesse in verhalen of tv-series kijken. Als reisgenoot waardeer ik vooral je enorme gedrevenheid en passie voor andere streken en/of landen. Als huisgenoot waardeer ik je vermogen om iedere morgen uit je huis te kunnen vertrekken zonder dat je weet wat je ‘s avonds aan zult treffen. Als mantelzorgontvanger waardeer ik het meest dat je vooral geen mantelzorgster bent. Als mens waardeer ik je enorme stevige hart dat je niet steeds hoeft vast te houden en dat steeds maar weer gaat kloppen.

‘ Als mens waardeer ik je enorm stevige hart ‘

GERARD KRAAN PARTNER VAN TRUUS (overleden 17.9.2017)

‘Het is onmogelijk iemand te vergeten die je zoveel gaf om te

herinneren’

TRUUS.

17


INHOUD

TRUUS

r e sup

SOMETIMES I feel like superwoman SOMETIMES I am !

18

TRUUS.


TRUUS.

19


INHOUD

BIJBLIJVEN IN JE VAK? OMARM DE

! e i g o ol

n h c te

Ik ben geboren in een andere technologische periode. Een paar jaar voor mijn geboorte introduceerde IBM de eerste computer, toen nog alleen voor zakelijk gebruik. Ik leerde typen op het ritme dat onze Griekse drill instructor met een houten aanwijsstok op haar bureau aangaf.

20

TRUUS.


INHOUD

OOK

moesten we brieven typen met doorslagen met carbonpapier. Als je een typefout maakte, moest je dat op alle vellen corrigeren met een radeerpotlood. Mijn eerste baan was bij een drankengroothandel. Iedere week ratelden de facturen uit de matrixprinter en moesten deze in enveloppen gevouwen worden en gefrankeerd. Envelop voor envelop wegen en postzegels plakken. Geen stickers, maar met een lik op de achterkant. Daisy wheel typemachines, telexapparaten (rechtstreeks of met een vooraf opgenomen strip met gaatjes), ponskaartlezers... wie kent straks al die apparaten nog?

‘ IK WEET NOG WELKE

geluiden

BIJ HET MAKEN VAN EEN

internetverbinding

HOREN ‘

Iedereen herinnert zich vast wel de reclame van Manpower van een herintredende dame die een poging doet haar vel papier in haar toetsenbord te draaien. (https://youtu.be/M3LGcrwiz78)

De wereld om ons heen veranderde snel in die tijd. Mobiele telefoons werden écht mobiel en gingen niet meer vergezeld van een grote koffer, waar de accu in zat. Mensen van mijn leeftijd weten nog hoe je met een hand vol muntjes in de rij stond bij de telefoon op de camping om het thuisfront te laten weten dat je veilig aangekomen was op je vakantiebestemming.

Maar het is een illusie dat alles je wel komt aanwaaien. Om bij te blijven in je vak moet je de huidige technologie omarmen, of je nu winkeljuffrouw, ingenieur of secretaresse bent. Of dit nu computerkassa’s of CAD/CAM-programma’s zijn. Er zijn nog steeds mensen die nog nooit een computer aangeraakt hebben en die er nu mee geconfronteerd worden dat de maatschappij om hen heen zo ver gedigitaliseerd is, dat zij tussen de wal en het schip terecht komen. Online bankieren is daar maar één van de voorbeelden van.

Geld kwam ineens ook uit de muur, zonder schijnbare menselijke interventie. Internet voor particulieren werd geboren en ik weet nog welke geluiden bij het maken van een internetverbinding horen. Met een druk op de knop kon je een bericht naar de andere kant van de wereld sturen, een hele verbetering met de weken die een brief soms onderweg was.

UITDAGING ÉN VALKUIL Dat al deze ontwikkelingen een grote invloed hadden op het particuliere leven is duidelijk, maar voor het bedrijfsleven was het een uitdaging én een valkuil. Technische ontwikkelingen maakten het mogelijk sneller te produceren, nauwkeuriger en zo veel mogelijk ontdaan van menselijke fouten. Waar aan de ene kant arbeidsplaatsen vervielen, kwamen er op het gebied van de automatisering nieuwe banen bij. Een uitdaging voor veel mensen, maar er vielen ook mensen buiten de boot. Mensen die dachten dat het wel weer over zou gaan en niet meegingen in de ontwikkelingen van de tijd. Maar ook de manier hoe omgegaan werd met actie en reactie veranderde. Hoe kort kan de tijd tussen het stellen van een vraag en het krijgen van een antwoord zijn? En hoe zeer zijn we daarop gaan rekenen en vinden we het vanzelfsprekend dat je iets de ene dag bestelt en dat het de volgende dag geleverd wordt. Voor het vakgebied waarin ik mezelf bewoog, betekenden al deze technische ontwikkelingen dat ik hard moest werken om bij te blijven. Tijdens mijn stay-at-home-mom-periode leerde ik mezelf met een computer te werken, tekstverwerking en spreadsheets te maken en volgde ik drie modules aan de Open Universiteit op het gebied van programmeren en databases. Het maakte mijn terugkeer op de arbeidsmarkt mogelijk. We hebben het dan over de vroege 90-er jaren en als we die tijd vergelijken met nu zijn de verschillen ook nog heel groot. Wie had toen kunnen denken dat je op de bank met een smartphone of tablet nagenoeg hetzelfde kunt doen als toen achter je bureau met een desktop computer en nog zoveel meer.

TRUUS.

21


INHOUD

VAN ‘TIKGEIT’ NAAR ONDERSTEUNEND TEAMLID

Er worden hogere eisen gesteld. Alles gaat sneller dan voorheen. Nieuwe tijden, nieuwe eisen, nieuwe apparaten, nieuwe platformen. Een logisch gevolg is ook dat de traditionele ondersteuning van een secretaresse aan verandering onderhevig is. Van tikgeit (sorry voor de oneerbiedige term) transformeerde de secretaresse naar ondersteunend teamlid met een groot aantal nieuwe vaardigheden die aangeleerd moesten worden. Deze ontwikkelingen en vooral ook die op technologisch gebied maakten ook de geboorte van een nieuw soort ondersteuner mogelijk: de virtueel assistent. Nog steeds zie ik veel vraagtekens als ik op de vraag: “Wat doe jij?” antwoord: “Ik ben Virtueel Assistent”. Het lokt meestal wel een gesprek uit. Eerst een algemene uitleg van het begrip Virtueel Assistent (VA). Ik citeer de definitie van de Academie voor Virtueel Professionals, waar ik ook mijn opleiding(en) gevolgd heb:

SPECIALISATIES Het mooie is dat een virtueel assistent

die werkzaamheden kan overnemen. Binnen het vak VA zijn in de afgelopen jaren diverse specialisaties ontstaan. Deze spitsen zich toe op ondersteuning bijvoorbeeld op het gebied van dagelijks management (agenda en mailbox), financiën (boekhouding, versturen van rekeningen) of online marketing (Facebook, LinkedIn enz.). De Academie voor Virtueel Professionals heeft hiervoor zeven systemen benoemd in de SOM7®-methode, maar het gaat te ver hier verder op in te gaan. De QR-code brengt je naar de webpagina die hierover gaat. (http://som7.nl)

‘Een VA is een professional die op virtuele basis

(vanuit haar/zijn eigen kantoor) ondernemers ondersteunt. De focus van de VA ligt op de uitvoering van alledaagse taken of specifieke projecten en is degene die het werk daadwerkelijk uitvoert. Het doel van een VA is de ondernemer te ontzorgen zodat hij/zij niet langer bezig is met allerlei taken waar eigenlijk helemaal geen tijd voor is. De valkuil van zelfstandig ondernemers is dat ze teveel zelf (willen) doen. Wil je echter een bloeiend bedrijf opbouwen, is het slim om tijdig een (of meerdere) VA(‘s) in te huren om de groei van je bedrijf te stroomlijnen’ Even terug naar de traditionele IRL (in real life) netwerkbijeenkomst. Als mensen zich afvragen wat een VA is, vraag ik van mijn kant uit altijd aan de collega-ondernemer wat nu de werkzaamheden zijn die hij/zij moet doen, maar die veel tijd kosten en die hij/zij ook helemaal niet leuk vindt. Vaak komt het neer op: ik moet zichtbaarder zijn in de markt, ik heb veel ideeën voor blogs, maar ik zie niet zitten hoe ik dat moet plaatsen. Je kunt zo maar een beerput aan ongewenste werkzaamheden opentrekken.

Nu er steeds meer virtueel assistenten komen, inspireren deze zeven systemen tot het maken van keuzes. Het kiezen van een zogeheten niche. Dat kan zijn in het soort opdrachtgever dat je wilt bedienen, of in het soort werkzaamheden waar jouw voorkeur, interesse en talent naar uitgaat.

DE BAAN VAN JE LEVEN Immers, als je de baan van je leven hebt gevonden, hoef je geen dag meer te werken en dat is toch de hoofdreden waarom je de relatief veilige loondienstomgeving omruilt voor het zelfstandig ondernemerschap. Toen ik in juli 2015 als virtueel assistent begon, dacht ik hetzelfde te gaan doen als ik altijd in loondienst had gedaan. Afspraken maken, agenda’s bijhouden, een drukke opdrachtgever zo veel mogelijk ontlasten en zijn spin in het web zijn. De opleiding aan de Academie voor Virtueel Professionals en met name de tweedaagse training “Meer Klanten door een Onweerstaanbaar VP-Aanbod” maakte me duidelijk dat ik dáár in mijn zelfstandig ondernemerschap niet mijn droombaan zou vinden. De nieuwe kennis maakte me hongerig naar meer en ik vervolgde mijn weg in het technisch VA-schap, door me meteen voor een vervolgopleiding in te schrijven. Vanaf dat moment zijn er slechts kort momenten geweest dat ik me niet verder in de techniek van online ondernemen heb bekwaamd en kortere, maar ook langere programma’s heb gevolgd. Al die opleidingen en de bijbehorende ontwikkelingen aan de ene kant en de algemeen maatschappelijke ontwikkelingen en technische implicaties aan de andere kant roepen bij mij ook een vraag op: Wanneer is het voor mij een brug te ver? Wanneer ben ik tevreden met de kennis die ik heb en hoe lang kan ik mijn opdrachtgevers daarmee naar tevredenheid bedienen? Hoe lang wil ik doorgaan met het aanleren van nieuwe tools, programma’s, kortom het uitbreiden van mijn technische kennis? Wil ik blijven investeren in nieuwe apparatuur en in mezelf? Stiekem denk ik dat ik het antwoord wel weet.... dat duurt nog wel even.

22

TRUUS.


“

INHOUD

SPELEN IS LEREN

LEREN IS SPELEN

WAAROM ZOU MIJ DAN HET LEREN VERVELEN? - Hieronymus van Alphen -

TRUUS.

23


SUPERTIPS

SUPERTIPS VAN

TRUUS

r e p su

WAT KAN IK MET EEN ONLINE OMGEVING? Als coach op welk gebied dan ook, ligt jouw eerste focus op het directe contact met de mensen die je begeleidt. Toch denk ik dat iedere coach voordeel kan halen uit het opzetten van een online omgeving. Denk aan instructie- of introductiefilmpjes over een programma, het uitwerken van coaching opdrachten of als naslagwerk voor jouw specifieke kennis. Het is mogelijk alle kennis in één keer beschikbaar te stellen voor ‘abonnees’, maar je kunt ook per periode delen van de omgeving openstellen. Het inrichten van een omgeving is iets waarbij je de hulp van een expert goed kunt gebruiken, zodat jij je als coach met de inhoud kunt bezig houden en (bij voorkeur) ik je help met het opstellen van een inrichtingsplan en de technische zaken.

24

TRUUS.


SUPERTIPS

1

Onderstaande tools zijn erop gericht het leven van ondernemers aangenamer te maken. Goed zelf uit te vinden hoe het werkt, maar ik help je graag op weg!

www.canva.com

Als ondernemer heb je regelmatig grafisch opgemaakte ontwerpen nodig voor je communicatie. Soms heb je heel snel iets nodig, wil je geld besparen of vind je het gewoon leuk om het zelf te doen. Tegenwoordig zijn er talloze gebruiksvriendelijke en gratis applicaties waarmee je in een handomdraai je eigen grafische ontwerpen kunt maken. Mijn favoriet is Canva. Je kunt kiezen uit sjablonen die vooraf zijn geoptimaliseerd voor onder andere social media-berichten, documenten, marketingmateriaal en presentaties. Er zijn heel veel templates die je nog naar hartenlust kunt aanpassen. Met een eenvoudig bedieningspaneel kun je kiezen uit een breed assortiment iconen, vormen, foto’s, kleuren en lettertypes. Je kunt zelfs je eigen afbeeldingen toevoegen. Als je klaar bent, heb je de keus om je ontwerp direct te delen, te downloaden of een link te e-mailen. Canva is gratis, maar de betaalde versie heeft als grote voordeel dat je een ontwerp in 1 keer geschikt kunt maken voor de diverse Social Media kanalen.

2

www.getpocket.com

Heb je een interessant artikel gevonden op internet, maar nu even geen tijd om het serieus te bekijken? Het liefst zou je het artikel even opslaan, zodat je dit later gemakkelijk weer terug kunt vinden. Dit kost soms alleen erg veel tijd. Bovendien worden opgeslagen browserpagina’s al snel onoverzichtelijk, waardoor je het artikel vervolgens niet zo snel meer terug kunt vinden. Met Pocket kun je een artikel gemakkelijk opslaan. Ook kun je het artikel met deze tool snel terugvinden op je computer, tablet of smartphone. Je hoeft dus niet je hele browsergeschiedenis door te ploegen. Een onlangs toegevoegde handigheid is dat je in opgeslagen artikelen/webpagina’s stukken tekst kunt arceren. Getpocket is gratis. Pocket Premium kost € 4,49 per maand of € 39,99 per jaar en heeft als belangrijkste extra dat automatisch een permanente kopie opgeslagen wordt van de artikelen en webpagina’s die je bewaart, zodat ze zelfs toegankelijk zijn als ze online verdwenen zijn.

3

www.trello.com

Met deze gratis tool kun je alleen of met een team werken aan een idee, programma of proces. Trello is een digitaal werkbord, waar je werkt met actielijsten, het toewijzen van taken en datums dat taken afgewikkeld moeten zijn. Het is in eerste instantie heel eenvoudig in te richten met drie lijsten, bijvoorbeeld te doen, mee bezig en klaar. Het leent zich ook voor complexere projecten. Trello is gratis, maar je kunt het upgraden naar Business Class of Enterprise. De kosten zijn dan 10 tot 20 dollar per maand per gebruiker. De gratis variant biedt voor de meeste mensen voldoende mogelijkheden, ook als je werkt met een team.

TRUUS.

25


INHOUD

26

TRUUS.


“

JIJ

HIER KUN JE MIJ VOOR BELLEN

de plannen

& IK de technische uitwerking

Focus jij je op het uiteindelijke resultaat, ik help je daar te komen. Als technisch VA heb ik me gespecialiseerd in het uitwerken van jouw plannen, van auto responder systemen tot online trainingsomgevingen.

Ben jij die professional met een link naar de zorg voor anderen of zelfontplooiĂŻng? Ik help je graag met de technische uitwerking in autoresponder systemen, inrichting en begeleiding bij webinars, het verwerken van berichten van website tot in Social Media of het inrichten van een online trainingsomgeving. We maken samen een plan van aanpak, waarna jij dit verder vanaf de zijlijn kunt bijsturen en begeleiden. De technische rompslomp kun je bij mij laten en dat geeft je veel rust en vrijheid. Ik stop pas als mijn product perfect is, dat is mijn belofte aan jou!

www.aubsupport.nl | truus@aubsupport.nl | 06 287 00 004

TRUUS.

27


QUOTE

Some say love, it is a river, that drowns the tender reed Some say love, it is a razor, that leaves your soul to bleed Some say love, it is a hunger, an endless aching need songtekst?

I say love, is a flower, only seed wind beneath myitwings? Foto vanand eagleyou, (truusits zoekt ‘m erbij) stairway to heaven?

It’s the heart afraid of breaking, that never learns to dance It’s the dream afraid of waking, that never takes the chance It’s the one who won’t be taking, who cannot seem to give And the soul afraid of dying, that never learns to live When the night has been too lonely and the road has been too long And you think that love is only for the lucky and the strong Just remember in the winter, far beneath the bitter snow Lies the seed, that with the sun’s love in the spring becomes the rose The Rose – Bette Midler

28

TRUUS.


TRUUS.

29


WAT IK BRENG

30

TRUUS.


WAT IK BRENG

Mijn

Ikigai

Ikigai is een Japans concept dat “een reden van bestaan� betekent. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een Ikigai. Het vinden van je ware Ikigai is een lang en diepgaand proces, dat leidt tot een gelukkig en zinvol leven. Ik ben pas kort geleden in aanraking gekomen met Ikigai, maar het heeft me al veel inzicht gegeven wat het is waar ik iedere ochtend voor opsta.

Waar ik van houd organiseren

problemen oplossen blijven ontwikkelen

Passie

Missie

structuur

eerlijkheid

getting things done

verdraagzaamheid

kijken vanuit een ander

commitment

perspectief

verandering

Bedrijf

Roeping

Wat de wereld nodig heeft

Waar ik goed in ben

creativiteit

ondersteuning achter de broek aanzitten technische kennis delen

Waar ik voor betaald kan krijgen TRUUS.

31


DIT BEN IK OOK

Nog steeds verbonden met Gerard Moeder van EVELINE, JESSICA én GEOVANNA

OMA van Koen, Nora en …

Baasje én vrouwtje van MITCHI Zus en schoonzus Fudge SNOEPER Dropliefhebber

BOURGONDIËR Slowcooker Gezelligheidsdier HAAK- en BREI-fanaat Even

MAMMA bellen! Creabea

FOTOGRAAF BoekenVERSLINDER

Apple-fan

(Outdoor) Gadget-verzamelaar (*) Ambidexter

AMERIKA-kenner REIZIGER Netflix-verslaafde Lego Technics-freak

HayDay virtuele boer Excel-WIZARD

Twee-cijfers-achter-de-komma-nauwkeurig

Koffervolpropper

(*) voor de lezers van dit blad heb ik een korting van 5% kunnen regelen bij https://woutlander.nl/outdoor/ (kortingscode: truus5, geldig tot 31.12.2018)

32

TRUUS.


INHOUD

TRUUS.

33


iN DE VOLGENDE TRUUS

“LET’S INSPIRE EACHOTHER AND CREATE NEW THINGS”

DROOMHUIS

Het luchtruim Wat zou ik graag een keer Nederland vanuit een luchtballon zien. Eigenlijk vind ik het doodeng, maar het lijkt me zo mooi om de rust op grote hoogte te ervaren!!

MIJN DROOMREIS

Het verslag van mijn droomreis die begint in Calgary, Canada. Van daaruit reis ik door naar De Rocky Mountains, Banff National Park, Lake Louise en de Icefields Parkway en Wells Gray Park. Vanuit Jasper ga ik met de trein naar Vancouver en ga daar aan boord van een cruiseschip om langs de spectaculaire gletsjers van Alaska te varen en onderweg orka’s, zeearenden, (ijs)beren en walvissen te spotten.

Het veranderende zorgsysteem in Nederland noodzaakt mensen uit de generatie die nu rond de 60 zijn om uit te kijken naar een levensloopbestendige woning en bijbehorende zelfvoorzienende zorgmogelijkheden. Daarom is een verkenning in de markt gemaakt met een verslag van mijn persoonlijke plannen om een woongroep te beginnen met nog drie andere mensen. Dit loopt van het kopen van een kavel tot aan de overdracht van ons nieuwe huis. Er wordt een algemeen informatieve website bijgehouden en misschien wordt er zelfs een boek geschreven. In de volgende Truus een uitgebreid artikel over dit onderwerp. Nu al kijken?

www.route60plus.nl

Tools

altijd willen zien Als ik ook nog het Noorderlicht kan aanschouwen is deze vakantie mijn ultieme droomreis! De eerste ervaringsverhalen met de nieuw te lanceren Tools, Trucs en Tips database van SuperTruus. Een online omgeving waar je (bijna) ieder antwoord op je toolvraag kunt vinden, aangevuld met handige tips en trucs. 34

TRUUS.


INHOUD

TRUUS.

35


het maakt niet uit, wie je bent, je kan alles zijn zolang je maar jezelf was, jezelf bent, jezelf blijft Gers pardoel

36

TRUUS.

www.aubsupport.nl