Page 1

Ttie

PUUR Vo o r d e s u c c e s v o l l e v e e r t i g p l u s s e r o p z o e k n a a r b a l a n s

By Tom

LUISTEREN EN VERBINDEN SPORT EN LEREN AUTHENTIEK EN FYSIEK

ORGANISEREN & FACILITEREN

€ Onbetaalbaar

PERSOONLIJKE EN INTERPERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT

Editie 2014

Geloof in mogelijkheden By TOM | 1


Ik help 40 plussers die succesvol zijn in hun carrière, de balans te blijven zoeken tussen lichaam en geest. Door het blijven zoeken van deze balans wordt de persoonlijke effectiviteit vergroot.

Graag wil ik alle mensen die mij geholpen hebben met hun feedback, kennis, inzichten en testemonials bedanken voor het resultaat, mijn magazine, PUUR by Tom. Daarbij in het bijzonder de mensen van Kairos consultancy: Arjen, Marieke en Susan. Dit magazine is een eigen uitgave met beperkte oplage. Kopiëren mag, maar laat het even weten. Vraag ook Tom naar de digitale versie van dit magazine. Dit magazine is gemaakt in samenwerking met de Kairos consultancy. Vind, vertel, verkoop jouw ware verhaal. Wil jij ook een blad maken? Neem even contact met ons op, wij helpen je graag (susan@kairos-consultancy.com)

2

| PUUR Magazine 2

Tom Steenbeeke tsteenbeeke@home.nl 06 22 69 23 24 Dauwnetel 14 7577 AD Oldenzaal


“Voor de succesvolle veertig plusser op zoek naar balans” Voor u ligt het magazine PUUR by Tom. Het proces van mijn reis heeft vorm gekregen binnen een project genaamd “bouw een bedrijf dat werkt voor jou”. Mijn reis is een ware zoektocht geworden die geleid heeft tot mijn persoonlijke “Why”. Om de antwoorden te vinden op vragen waar mijn passie ligt en wie mijn ideale klant is heb ik veel zaken verkend. Welke zaken dat zijn kunt u lezen in dit magazine. PUUR zijn betekent voor mij dat je pijn durft te voelen en dat je mag genieten van al het moois dat het leven je, in al zijn facetten, gebracht heeft en gaat brengen. Ik sta nu in een belangrijke fase van mijn leven, waarbij ik als ondernemer verder ga. Een weg die ik nog niet ken, maar voor mij geldt dat ik er op vertrouw en geloof dat bij alle pijnlijke en mooie dingen die ik op deze weg tegen zal komen een nieuwe wereld voor mij open zal gaan. Deze andere wereld ga ik ontginnen en succesvol maken met al mijn kennis, ervaring en al mijn mentale en fysieke kracht die ik in me heb. In dit magazine geef ik u een voorproefje van mijn kennis en ervaring op het gebied van coaching. Als Insights Discovery practitioner laat ik u graag kennis maken met uw eigen persoonlijkheidsvoorkeur. Daarnaast zijn netwerken, verbinden, sport, intermenselijke en zakelijke processen onderdeel van mijn aanpak, omdat ik geloof dat persoonlijke en zakelijke ontwikkeling hand in hand gaan. Als veertig plusser heb ik ervaren, dat de wereld door mij echt anders beleefd ging worden en ik begon mijzelf (levens) vragen te stellen: Is dit het of is er meer? Dit heeft een niet te stoppen proces bij mij op gang gebracht. Ben jij die succesvolle veertig plusser die zichzelf ook vragen durft te stellen als: Wanneer ben je voor het laatst in lachen uitgebarsten? Of spontaan gaan dansen? En vooral…heb je de vitaliteit van het echte leven ervaren? Graag wil ik een eindje met je meelopen om samen te ontdekken wat voor jou werkt. Tenslotte begint elke reis met een eerste stap. Wanneer zetten wij die samen?

Tom Steenbeeke

By TOM | 3


Mijn levensloop

GEZIN EN WERK

DE ARBEIDSMARKT OP!

RICHTING ZOEKEND: IK VIND DE SPORT Veel ups & down tijdens voortgezet onderwijs. Ik wist niet wat ik wilde en waar mijn talenten lagen. Vooral in voetbal kan ik uitblinkVROEGE JEUGD: UPS & en. Ik mag naar de Havo maar DOWNS moet na 2 keer 4e klas stoppen. Geboren op 10 september 1966 Leuke tijd op MBO- sociale te Oldenzaal. Prima start. arbeid. Ik vond het studentenVanaf ‘71 ieder jaar “gedoe” in leven geweldig en heb daardoor de relatief kleine familie: zusje de studie in 4 jaar moeten doen. van een paar dagen oud overlijdt, Ik leerde mijn vrouw kennen in vader krijgt ernstig ongeluk op 1988! werk. Opa’s en oma overlijden. Trots dat ik naast het examen in Veel ruzie/problemen in de 1989 voor MBO-SA ook typefamilie van moederskant. diploma en MiddenstandsDit maakt indruk. diploma haalde. In 1973 wordt mijn broertje Bart geboren! Mijn sportcarrière krijgt vorm door lidmaatschap bij voetbalvereniging Quick’20. Op school blink ik vooral uit in sport en vakken als geschiedenis, aardrijkskunde. Vroegtijdig overlijden van oom maakt veel los en ouders nemen veel zorgtaken over voor mijn tante. Ook dit maakt indruk.

4

| PUUR Magazine 4

In 1989 vind ik mijn eerste baan voor onbepaalde tijd bij TomraSystems A/S te Oldenzaal als medewerker magazijn en expeditie. Van 1991 tot 1997 werk ik bij Cannondale, te Oldenzaal, als planner uitgaande goederen. Mijn “1e kantoorbaan”

1992: We kopen ons eerste huis. Onze zoon Dirk wordt geboren in maart 1997. Ik vind een baan voor onbepaalde tijd bij Rentray, Justitiële Jeugdhulpverlening te Rekken. Twee jaar later wordt onze zoon Wout wordt geboren en we verhuizen in 2000 naar ons huidige huis. Ik start dan ook met mijn studie HBO-MW die ik 2004 afrond. In 2002 wordt onze dochter Lynn geboren. Ons gezin is compleet. Ik ga aan de slag bij bij FPC Oldenkotte, TBS-kliniek. Een fijne baan.

Na het beklimmen va ontdek je dat er nog Mandela


DE VOLGENDE STAP

PROMOTIE

ECHT VOLWASSEN: VERLIES OUDERS In 2007 en 2008 overlijden respectievelijk mijn vader en mijn moeder als gevolg van ziekte. Ik ben en voel me wees. Ik moet nu echt zelf verder, samen met mijn gezin.

In 2007 maak ik promotie als leidinggevende. Ook na de bestuurscrisis FPC Oldenkotte blijf ik (gedeeltelijk) in deze rol. Per 1 januari 2009 aan de kant van de bedrijfsvoering en gedeeltelijk behandeling patiënten TBS en meer…. Februari 2011 promotie als teamleider patiëntenlogistiek.

In 2014 sluit Oldenkotte. Dit betekent voor mij een volgende stap. Ik besluit een al lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: ik word zelfstandig ondernemer. In 2013 vervul ik mijn eerste opdracht als zelfstandig trainer / coach. Geweldig gevoel om mijn eerste factuur te kunnen versturen!

Voor mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling volg ik van 2010-2012 met succes de Leergang bedrijfskunde en haal ik in 2012 ook mijn accreditatie Insights Discovery.

an een grote heuvel, veel meer heuvels te beklimmen zijn.

By TOM | 5


LUISTEREN & VERBINDEN Verbinding maken zit in mijn bloed. Ik ben graag actief in netwerken. Een voorbeeld daarvan is de Haringpartygroep. Het geeft mij veel voldoening om mensen bij elkaar te brengen en te zien en te beleven hoeveel energie daaruit voortkomt. Dit kan ontstaan vanuit een businesstrip met de plaatselijke rugbyvereniging, met mijn mountainbikeploeg, met de vrijwilligers-commissie van mijn voetbalclub of met de contacten die bijvoorbeeld vermeld staan op mijn Linkedin account die inmiddels uit meer dan 500 contacten bestaat. Ik hou er van om ondernemende mensen met elkaar samen te brengen zodat er mooie dingen gaan ontstaan. Luisteren en klankborden zijn aspecten die ik beheers. Met enig gevoel voor humor durf ik te stellen dat ik een soort van “fluisteraar� ben voor veel mensen binnen mijn netwerk. Ongeacht hun sociale status, leeftijd en geslacht. Mensen weten mij te vinden als ze een luisterend oor nodig hebben. Het geeft mij energie dat ze me weten te vinden en hun ei bij me kwijt kunnen. Dat maakt dat ze met een beter gevoel weg gaan dan dat ze vaak zijn gekomen. Het geeft mij veel voldoening wanneer ik echt iets kan toevoegen aan het leven van een ander en daarbij relativeert het mijn eigen issues.

6

| PUUR Magazine 6


By TOM | 7


SPORT & LEREN Sport betekent veel voor me. Sport brengt mij vriendschap, loyaliteit en zelfs boezemvrienden. Sport heeft me gevormd als mens en ik durf erin te geloven dat het andere mensen mede vormt. Sport brengt discipline, daadkracht, humor, doorzettingsvermogen, pijn, vriendschap, saamhorigheid, teamwork en meer. Een voor mij prachtig voorbeeld is een foto uit 1983 van het A1-elftal van Quick’20. Op deze foto van 30 jaar geleden staan 3 jongens die uitgegroeid zijn tot boezemvrienden. Sport maakt ook nieuwe vriendengroepen. De moutainbikevriendengroep de Neutrino’s is hier een prachtig voorbeeld van. De leden van deze groep lijken elkaar op een toevallige manier te zijn tegen gekomen, maar ik ken de geheime code (genen) van deze groep. De liefde voor het fietsen heeft ons bij elkaar gebracht, maar het gedeelte na het fietsen is net zo belangrijk voor de cohesie binnen de groep. Hier zit een deel van het geheim, maar voor het echte verhaal moet je gewoon langs komen en misschien licht ik dan een tipje van de sluier op. Tegenslagen in het leven brengen verdieping en leiden, vanuit mijn beleving, tot kracht. Voorbeeld hiervan is het overlijden van mijn ouders. Als mens moet men volgens mij blijven leren anders kan men bij wijze van spreken beter sterven. Studies zijn essentieel. Het TSM-verhaal maakt dat ik gericht vragen durf te stellen over ondernemen en bedrijfsvoering.

8

| PUUR Magazine 8

Dat maakt dat ondernemers prettige gesprekspartners voor mij kunnen zijn en daarnaast ben ik voor hen aandachtig luisterend “publiek”. Kort na mijn studie bij TSM ben ik mij gaan concentreren op Insights Discovery en ben daarvoor sinds 2012 voor geaccrediteerd. Door mijn bijzonder goede ervaringen met Insights Discovery dat als het ware sinds 2008 een kompas voor me is geworden kan ik als persoon en als professional blijven groeien. Daarnaast ben ik blijven leren vanuit de praktijk van en met collegae. Vooral de interims binnen het forensisch werkveld, waarbinnen ik 12 jaar werkzaam ben, hebben me veel kunnen leren. Een voor mij belangrijk persoon waarvan ik veel heb geleerd en nog steeds van leer is Arjen van Dijk, buurman, coach, business partner en vriend. Voor mij is het belangrijk om te blijven leren op 3 verschillende niveaus. Een voorbeeld: Enkelslag: Kraan lekt, loodgieter bellen, ringetje wordt vervangen. Dubbelslag: Kraan lekt wederom, loodgieter bellen, vraag wordt gesteld door loodgieter hoe ik de kraan dichtdraai. Antwoord: strak dicht draaien. Advies loodgieter: niet strakker dichtdraaien dan nodig. Gebruik je gevoel. Drieslag:Kraan lekt, ringetje vervangen, rustig en met beleid kraan dicht draaien. Kraan lekt minder snel opnieuw.


Een goed hoofd en een goed hart is altijd een formidabele combinatie. Mandela

By TOM | 9


DIT BEN IK...

Ik ben een echte doorzetter met een enthousiaste levensinstelling

Ik Identificeer de mogelijkheden en kansen van iedere situatie

Ik bezit uitstekende communicatieve vaardigheden en presentatievaardigheden

Ik ben een vindingrijk denker en een zeer begaafde lange termijnplanner

Ik neem het initiatief tot nieuwe activiteiten

Ik ben opmerkzaam en innovatief

Ik grijp kansen aan

Ik ben een creatieve denker en een dynamisch vernieuwer

Ik heb een hoog energieniveau

Ik sta altijd open voor verandering

Met mijn aanstekelijke enthousiasme geef ik energie en kracht aan een teamproces Ik ben altijd bereid om hulp te verlenen

Ik geef op krachtige en enthousiaste wijze mijn bijdrage aan het team

Ik ben een bron van een overvloed aan ideeĂŤn

Ik reageer goed op onmiddellijke uitdagingen of problemen

10 | PUUR Magazine 10


Why join the navy when you can be a pirate? Steve Jobs

By TOM | 11


INSIGHTS DISCOVERY Insights Discovery vindt zijn oorsprong , basis en ontwikkeling in het baanbrekende werk “Psychologische Typen” van Carl G. Jung. In dit werk geeft Jung aan dat mensen verschillende psychologische voorkeuren hebben die hen een verschillende kijk op situaties geven. Een goed begrip van de verschillende perspectieven en bewustzijnsinstellingen is van groot belang om te kunnen doorgronden wat er leeft bij organisaties en de cultuur binnen organisaties. Om tevens een beter beeld te krijgen van de behoeften die mensen hebben in het kader van hun motivatie en benodigd leiderschap, is goed begrip essentieel. Datzelfde geldt voor verbetering van communicatie, samenwerking en ontwikkelen van persoonlijke relaties en sterk gemotiveerde teams. Mensen hebben verschillende voorkeuren wanneer het gaat om belangstelling voor de externe wereld in vergelijking met de contrasterende zogenaamde interne of innerlijke wereld. De inmiddels zeer bekende termen “Extraversie” en “Introversie” zijn door Jung bedacht om de verschillende instellingen te beschrijven. Jung benadrukte het feit dat hoewel iemand de voorkeur kan geven aan extraversie deze persoon ook aandacht dient te geven aan zijn of haar innerlijke wereld. De situatie kan het namelijk noodzakelijk maken dat er een appèl gedaan moet worden op introversie. Jung ontdekte dat mensen, naast Extraversie en Introversie, ook op verschillende manieren aandacht schenken aan informatie en deze informatie ook op verschillende manieren in zich op kunnen nemen. Jung geeft aan dat mensen die met zintuigen waarnemen een voorkeur hebben voor “Gewaarworden”. Mensen die voornamelijk worden beïnvloed door meer algemene indrukken en patronen, vooral hun “Intuïtie” gebruiken. Jung heeft daarnaast ontdekt dat er strikt genomen 2 manieren zijn om beslissingen te nemen: - Op basis van een logische analyse en een afstandelijke onpersoonlijke manier - Op basis van een meer subjectieve en betrokken wijze.

12 | PUUR Magazine 12


Waarbij de onpersoonlijke manier staat voor “Denkend” en de meer subjectieve wijze voor “Voelend”. Door de vier processen Gewaarworden, Intuïtie, Denken en Voelen te verbinden met Extraversie en Introversie heeft Jung het mogelijk gemaakt om 8 persoonlijkheidscombinaties te identificeren. Jolandi Jacobi, een Zwitserse psychologe, heeft de combinaties meer inzichtelijk door de Jungiaanse typen als een model in een wielvorm te presenteren. Het Insightsmodel is een concrete weergave van het JacobiJungiaanse inzicht van meer dan 50 jaar geleden. De persoonlijke voorkeuren van degene die gebruik maakt van Insights Discovery worden weergegeven in zijn of haar eigen Insights Discovery Profiel.

By TOM | 13


DIT BEN IK OOK Echtgenoot van Angeline Steenbeeke - Volker Vader van Dirk, Wout, Lynn Gepokt en gemazelde functionaris binnen het forensisch werkveld, in het bijzonder TBS Sportman Vriend van mijn vrienden en vriendinnen Assistent voetbaltrainer / coach Rugbyscheidsrechter Supporter van onze sportieve kinderen Mountainbiker Lid van de Neutrino’s, mountainbikevriendengroep Lid van de Rugby- kearls, georganiseerde groep liefhebbers van de rugbysport Een mensen-mens Voormalig selectievoetballer van Quick’20 Hardloper: halve marathon gelopen Leidinggevende Buurman Carnavalsvierder Organisator Collega Maatschappelijk werker Interim-functionaris

14 | PUUR Magazine 14


Laat iedere veertig plusser zichzelf een kleine renaissance gunnen Tom Steenbeeke

By TOM | 15


Arjen van Dijk Kairos Consultancy Ik heb Tom leren kennen als een enthousiaste, sportieve veertiger, die een sterke drive heeft om zich zelf te ontwikkelen. Hij staat open voor veranderingen, heeft een hoog energieniveau en ziet in elke situatie kansen.

Gerrit Jan Bekman Mede eigenaar van GGN Zijn kracht is deze kansen te verzilveren met of zonder hulp van anderen. In zijn huidige arbeidssituatie heeft hij zich van professional tot coördinator patiëntenlogistiek ontwikkeld en daarmee heeft hij laten zien, dat hij in “ de markt” kansen voor de organisatie weet te creëren. Deze marktoriëntatie zal hem goed van pas komen nu hij als ondernemer van start gaat. Ik ben er van overtuigd, dat zijn capaciteiten in deze nieuwe rol nog beter tot z’n recht komen dan in het verleden. Deze keuze is een logische stap in zijn ontwikkeling om zijn verdiencapaciteit verder uit te nutten. Tom is een geboren netwerker, die op plezierige en professionele wijze contacten weet te leggen die tot nieuwe kansen leiden. Om een groter oplossingsperspectief aan de gesignaleerde kansen te bieden zijn wij als Kairos consultancy een samenwerkingsrelatie met zijn bedrijf Steenbeeke B.V. aangegaan. Wij hebben vertrouwen in de passie van Tom en geloven in de toegevoegde waarde die hij zijn klanten zal bieden, daar waar nodig kan hij hiervoor altijd een beroep op ons doen. De kracht van Tom zit in het vertalen van zijn professionele en commerciële ervaring in een persoonlijke advisering van klanten die een open en eerlijke spiegel verwachten bij vraagstukken rond persoonlijke- en teamontwikkeling. Daarbij is zijn energieke en positieve levensopstelling, gecombineerd met een goed instrumentarium een belangrijke voorwaarde voor resultaat.

16 | PUUR Magazine 16

Tom werkt voor mij! Anders dan de titel doet vermoeden, is Tom niet bij mij in dienst. Toch heb ik de hulp van Tom al vaak ingeschakeld. Regelmatig krijg ik uitnodigingen van netwerkbijeenkomsten. Het zijn vaak bijeenkomsten waar ik niet zoveel mensen ken. Op mijn verzoek gaat Tom af en toe mee naar deze bijeenkomsten en het is bijzonder om te zien hoe makkelijk Tom contacten legt en vervolgens een link maakt naar mijn bedrijf. Tom brengt mensen op een prettige manier bij elkaar. Hij heeft inmiddels een groot netwerk opgebouwd, waar ik ook mijn voordeel mee kan doen. Ook bespreek ik met Tom mijn zakelijke ervaringen. Hij weet mij een spiegel voor te houden en inzichten te geven waarom zaken op een bepaalde manier lopen of waarom mensen op een bepaalde wijze reageren. Onlangs heeft Tom ook een “Insights profiel” over mij opgesteld en de uitkomsten met mij besproken. De inspirerende kleurentaal gaf mij een raamwerk om mijzelf en anderen beter te leren begrijpen en op een positieve wijze mijn eigen ontwikkeling te sturen.


TOM

door andere ogen Rogier Schrijver Oud collega Oldenkotte Tom, een doorzetter met humor! Vriendelijk, altijd in voor een goed gesprek of goede grap. Tom heeft lol in het leven als hij het verschil kan maken en het mooie is, hij wil graag het verschil maken. Ik heb Tom in 2003 leren kennen. Samen hebben we aantal jaren gewerkt als sociotherapeut op een resocialisatieafdeling binnen TBS kliniek Oldenkotte. Naast kennis van ziektebeelden en een professionele houding, is het van belang dat je op elkaar kunt bouwen en vertrouwen. Alleen dan is het mogelijk om dit werk goed uit te kunnen voeren. Tom voldoet aan al deze voorwaarden. Vervolgens hebben we samen de stap kunnen zetten naar een leidinggevende positie om na een paar jaar weer bij elkaar te komen, maar dan als kantoorgenoot, beide wederom in een andere baan. Ik heb Tom van dichtbij kunnen volgen toen hij een volledig nieuw elan gaf aan de functie van coördinator patiëntenlogistiek. Wederom kenmerkend voor Tom: hij was vriendelijk, correct, enthousiast, maar nu ook zakelijk en een onvoorstelbaar goede netwerker. Waar de tendens in het land was dat

klinieken leegstand hadden, moest Oldenkotte andere instellingen teleurstellen omdat er geen bed meer beschikbaar was. Iedereen wist dat ‘die Steenbeeke’ alles wist binnen te halen, waardoor Oldenkotte verder kon werken aan een gezonde financiële positie. Tom kent de ups en downs van het leven en heeft in de jaren binnen Oldenkotte op persoonlijk vlak een enorme ontwikkeling mogen meemaken. Hij heeft deze ontwikkeling met beide handen aangepakt en doorleeft. Hierdoor is Tom voor mij een vast agendapunt in mijn week geworden.

Bart van den Einde Directeur SCIO consult Tom ken ik nog niet zo lang. Zo’n ruim twee jaar geleden kwam hij met zijn zoon Dirk naar het rugbyveld. Je zou kunnen zeggen dat zijn zoon maar toch vooral het rugby ons op hetzelfde (ondernemers)pad heeft gebracht. Inmiddels zijn we elkaars ideeën op ondernemerschap en rugby verder aan het uitwisselen en dat levert mooie nieuwe inzichten, relaties en kansen op!

Tom is dus goed in het bijeen brengen van mensen, ze te enthousiasmeren en ze als groep met elkaar samen te laten werken. Ik word zelf wat moe van het woord een ‘mensen-mens’. Terwijl dat zeker van toepassing is voor Tom. Maar als ik naar zijn toegevoegde waarde kijk en de persoon Tom is hij voor mij een verbinder. Of het nou om netwerken gaat, persoonlijke ambities of gezellig samen zijn. Tom staat voor mij als de ‘hooker’ in het rugbyspel. Hij neemt een belangrijke positie in in de eerste rij. Met hoofd, hart, ziel en zaligheid naar voren gericht! Verbinding zoekend en makend met de twee steunpilaren naast hem en met een steuntje in de rug van de twee 2e rijers achter hem. Als eerste om de bal te veroveren in de scrum en in te gooien in de line-out. Als hij niet de bal in de hand heeft weet hij elke keer weer in de juiste positie in het spel te staan.

Tom is stoer, energiek, heeft humor en gevoel voor menselijke verhoudingen en relaties. Dat laatste is een eigenschap die ik zeer in hem waardeer. Hij zegt waar het op staat zonder aanziens des persoons, maar wel met respect voor de persoon. By TOM | 17


De Grieken wisten ons al te leren dat het lichaam de tempel van onze geest is. Mijn ervaring is dat deze uitspraak opgaat. Ik geloof dat je door gezonde inspanning tot ontspanning kunt komen. Het brengt balans tussen lichaam en geest. Het helpt mij de rust en ruimte te krijgen om problemen en uitdagingen beter te kunnen ordenen. Door een uur, of liefst langer, dagelijks te sporten. Niet onbelangrijk voor mij na afloop van het sporten, natuurlijk vooral in het weekend, een dorstlessend biertje in de vorm van bij voorkeur een Duitse weissenbier...

“ 18 | PUUR Magazine 18

IK GELOOF DAT WANNEER JE GOED VOOR JEZELF KUNT ZORGEN ER EEN BETERE VERSIE VAN JEZELF IS WAAR ANDEREN ALLEEN MAAR BAAT BIJ KUNNEN HEBBEN.


Mijn overtuiging:

ZORG GOED VOOR JEZELF OM DE BESTE VERSIE VAN JEZELF TE ZIJN EN ANDEREN TE KUNNEN HELPEN

Ik zal altijd proberen om vanuit mijn eigen verantwoordelijkheid en eerlijkheid vorm te geven aan mijn leven. Daarbij stel ik, als bijna een vanzelfsprekendheid, dat aspecten als duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en milieu belangrijk zijn. Nog belangrijker voor mij is mijn overtuiging, dat je vanuit je eigen verantwoordelijkheid lol in het leven moet houden. Daarbij is het onontbeerlijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dat maakt dat je pas echt goed voor je dierbaren, je medewerkers en je klanten kunt zorgen. Het zorgen voor jezelf is, per slot van rekening, al lastig genoeg. Als mens en daarmee samenhangende rollen ben je volgens mij altijd je eigen instrument. Dit maakt dat je er altijd naar moet blijven streven om dat instrument goed schoon te houden. Dan kun je mensen pas goed leiden, begeleiden, steunen en coachen. Ik geloof dat wanneer je goed voor jezelf kunt zorgen er een betere versie van jezelf is waar anderen alleen maar baat bij kunnen hebben.

“De Kronieken van de Krijgsheren” Een voor mij prachtig inspirerend verhaal hoe ik in het leven wens te staan vind ik terug in de trilogie “de Kronieken van de Krijgsheren”, een sage van Koning Arthur, geschreven door Bernard Cornwell. De wijze waarop het leven in al zijn puurheid en in al zijn facetten beschreven wordt is fantastisch. De rauwheid van leven, liefde, jaloezie, blijheid, oprechtheid, seks en religie in combinatie met humor maakt voor mij hoe het leven in mijn werkelijkheid zou mogen bestaan. De eigenlijke hoofdrolspeler, een voormalige speerdrager uit het leger van Arthur, beschrijft de krijgsheer Arthur als een koning die hij eigenlijk nooit is geweest. Arthur wordt beschreven als een man die er alles aan doet om zijn dierbaren, krijgers en vrienden in alle opzichten orde, vrijheid en veiligheid te bieden.Daarbij moet hij met enige regelmaat keuzes maken die voor hem moeilijk, pijnlijk en zelfs vreselijk zijn. Toch slaagt Arthur er telkens weer in om op een respectvolle manier, vanuit een natuurlijke gelijkwaardigheid, met krijgers, koningen en burgers verbinding te maken. Daarbij lijkt hij zich telkens dezelfde vraag te stellen: “Op welke andere manier moet ik verbinding maken met de karakters en typen die ik tegen kom?” Arthur is een man van normale, niet-adelijke afkomst die door zijn puurheid, fysieke kracht en uitstraling in combinatie met zijn sociale en communicatieve vaardigheden en vooral gedreven door enthousiasme de wereld om hem heen in positieve zin wil veranderen. Arthur is daarom voor mij de verpersoonlijking van de man die is wie hij is en vanuit zijn eigen authenticiteit denkt en doet. Dat maakt dat anderen de gelegenheid krijgen om koning te mogen zijn en/of te spelen.

By TOM | 19


Vergroten van je persoonlijke & interpersoonlijke Heeft uw organisatie problemen of uitdagingen met betrekking tot verhoging van de effectiviteit van uw mensen of de samenwerking binnen teams? Dan ben ik de man die u daarbij kan helpen. Vaak zitten goede mensen binnen organisaties aanvankelijk op de goede plekken. Doch teams, mensen en hun ontwikkeling veranderen. Dit gaat vroeg of laat en hoe dan ook ontaarden in goede mensen die op de verkeerde plekken komen. Mobiliteit is voor velen een onbekend verschijnsel. Organisaties, afdelingen, teams en mensen veranderen. Vaak heeft men dat niet eens door. In principe blijft men in de schaduw staan van zijn eigen zijn. Of om met een verbastering van de uitspraak van Kirkegaard te spreken:

Een ontwikkeling, hoe goed of slecht ook, wordt vaak achterwaarts begrepen en niet voorwaarts beleefd. Men stond erbij en keek er naar……

Mijn aanpak: Bewegen door Beweging Mijn wijze van denken en doen kan men labelen als een mengsel van onorthodox, creatief en puur. Sport en bewegen, metaforen of voorbeelden uit de sport kunnen medewerkers helpen om anders te leren kijken wat gaat resulteren in verandering van gedrag. Vanuit mijn netwerk kan ik gebruik maken van de kennis en ervaring van specialisten om mensen zowel geestelijk als lichamelijk in beweging te krijgen en houden. Doch kan tevens maken dat mensen, teams en organisaties geconfronteerd worden met een gebrek aan ontwikkeling. Ik zorg ervoor dat medewerkers, teams en organisaties geconfronteerd worden met hun ongekende mogelijkheden, kwaliteiten en talenten. Medewerkers en teams kan ik laten verbinden of op termijn laten ontbinden. Ieder einde is per slot van rekening het begin van iets nieuws. Ik bied mensen en organisaties een groot netwerk wat tot verbindingen kan leiden waarbij zakelijke en interpersoonlijke aspecten geïntegreerd worden. Win-win situaties ontstaan hierdoor. Sport is voor mij als bijna vanzelfsprekend hierbij een bindmiddel.

20 | PUUR Magazine 20


effectiviteit Hoe doe ik dat? Vitaliteitscheck Middels een vitaliteitscheck geef ik u en uw afdelingen of teams informatie die zichtbaar maakt waar de kwaliteiten, krachten, talenten maar ook valkuilen zitten.

Persoonlijke effectiviteit trajecten & trainingen met sport Ik help u bij het verkrijgen van inzicht in uw zelf en te onderkennen waar uw sterke en zwakke punten liggen en op welke vlakken u zich nog kan ontwikkelen. Bij deze zoektocht kan naast het mentale aspect ook gebruik gemaakt worden van sport of andere fysieke ervaringen.

Team ontwikkeling trajecten & trainingen met sport Ik help u en uw team inzicht te verkrijgen in uw teamgenoten en optimaal gebruik te maken van de verschillen binnen het team. Naast het mentale aspect kunnen sport of andere fysieke aspecten daarbij ge誰ntegreerd worden. Insights Discovery Om datgene aan informatie naar boven te halen waar op ontwikkeld kan worden maak ik gebruik van Insights Discovery. Het profiel dat hierbij per medewerker gegenereerd wordt geeft concrete informatie over en voor de persoon, de afdeling, het team en de organisatie.

By TOM | 21


Before I kick the bucket...! Het is altijd onmogelijk, tot het gedaan is. Mandela

NAAR ZUID AFRIKA

22 | PUUR Magazine 22


EEN VAN MIJN ALLERGROOTSTE WENSEN IS MET MIJN GEZIN EEN REIS TE MAKEN DOOR NIEUW ZEELAND

EEN MAORI TATOEAGE LATEN ZETTEN

WERELDREIS MET ANGELINE VAN DE NOORSE KUST NAAR GIBRALTAR MET EEN CAMPER. DAARMEE BEZOEKEN WE MENIG PLEKJE WELKE WE IN VAKANTIES MET ONZE KINDEREN HEBBEN BEZOCHT…EN ANDERE PLEKKEN DIE WE WILLEN BEZOEKEN…..

NAAR EEN HURLING FINALE IN CROKE PARK

MET MIJN KINDEREN MEEDOEN AAN LA TOMATINO EN CALCIO ZIEN EN BELEVEN IN FLORENCE

FIETSEN VAN OOST NAAR WEST IERLAND MET EEN GROEP 40+

By TOM | 23


Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd. Sören Kierkegaard

24 | PUUR Magazine 24

Puur - By TOM  

Puur magazine by TOM. Een persoonlijke magazine van Tom Steenbeeke. Een magazine over Tom en door Tom, voor de veertig plusser op zoek naar...

Puur - By TOM  

Puur magazine by TOM. Een persoonlijke magazine van Tom Steenbeeke. Een magazine over Tom en door Tom, voor de veertig plusser op zoek naar...

Advertisement