__MAIN_TEXT__

Page 1

MARIANNE Prikkelend - Creatief - Stoer

LEERGIERIGHEID VANUIT NIEUWSGIERIGHEID

RotterDAME op onderwijsmissie

Dit ben ik ook

Op mijn bucketlist?

ONDERWIJS WAARVOOR PUBERS EN DOCENTEN GRAAG HUN BED UITKOMEN

Op hakken leren lopen :-) Boegbeeld zijn van nieuw onderwijsconcept

€ Onbetaalbaar

MINI-FANAAT PAPIERFREAK DROPSNAAIER


HIERVOOR KUN JE BIJ MIJ TERECHT

LOB als motor voor onderwijsontwikkeling

Onderwijsinnovatie op een no-nonsense manier met de leerling als goeroe

Onderwijsaudits & Ontwerptrajecten

ONDERWIJS WAARVOOR PUBERS EN DOCENTEN GRAAG HUN BED UITKOMEN Colofon

2.

Dit magazine is een eigen uitgave met beperkte oplage. Kopiëren mag, maar laat het even weten. Vraag ook Marianne naar de digitale versie van dit magazine. Wil jij ook een blad maken? Neem even contact op met Susan, wij helpen je graag. susan@kairos-consultancy.com www.persoonlijkprofileren.nl

Contact Marianne Koot E marianne@enkoot.nl M 06 57337172 W www.enkoot.nl


EDITORIAL

Onderwijs, hoe kan het anders Hoe wil en kan ik voor leerlingen het verschil maken? Deze vraag spookt door mijn hoofd sinds de oprichting van onderwijsbureau &KOOT. Mijn doel is helder. Onderwijs bouwen waarvoor pubers en docenten graag hun bed uitkomen. Maar hoe doe je dat? Dat scherp hebben voor mezelf en duidelijk kunnen maken aan klanten vormt de aanleiding voor dit magazine.

ALS JE NET ALS IK REGELMATIG DENKT: DIT KAN ABSOLUUT ANDERS. DAN NODIG IK JE UIT OM SAMEN MET MIJ TE WERKEN AAN ONDERWIJSINNOVATIE.

De MARIANNE. Een blad over mij. Over mijn leven. Hoe ik ben geworden tot wie ik nu ben. Over mijn drive. Waarom ik doe wat ik doe. In het onderwijs. Dag in, dag uit. Over wanneer ik op mijn allerbest ben. Waarom ik het boegbeeld van een nieuw onderwijsconcept wil zijn. Een concept gebaseerd op leergierigheid vanuit nieuwsgierigheid. Want leren doe je niet om de cijfers, maar omdat je ergens nieuwsgierig naar bent. Omdat je het WIL weten. Omdat je iets wilt ontdekken of onderzoeken. Een blad voor jou. Ter inspiratie. Als je net als ik regelmatig denkt: dit zou toch niet meer zo hoeven. Wie bepaalt er eigenlijk dat onderwijs er zo uit moet zien. Dit kan absoluut anders. Dan nodig ik je uit om samen met mij te werken aan onderwijsinnovatie. Loskomen van hoe het hoort en moet. Onze eigen spelregels bepalen. Samen met leerlingen. De leerling als goeroe. Want we kunnen ons niet langer afvragen: wat willen wij de leerling leren. De vraag moet zijn: wat wil de leerling van ons leren. Waar? En hoe? Ik hoop dat je net zoveel inspiratie opdoet tijdens het lezen van dit magazine als ik dat kreeg bij het maken ervan. En dat je samen met mij de uitdaging aangaat om ons onderwijs te innoveren. Met een nieuw onderwijsconcept waar het draait om persoonlijke ontwikkeling, eigen verantwoordelijkheid en nieuwe ervaringen. Zodat onderwijs niet langer als een plicht voelt, maar als iets waarvoor je graag je bed uitkomt! Marianne

3.


Ik leef, ik werk, ik groei

1987 - 1999

Docent tussen de leerlingen Na mijn studie haal ik in drie maanden mijn eerstegraadsbevoegdheid voor Aardrijkskunde. Ik word aangestoken door het onderwijsvirus.

1964

RotterDAME ziet levenslicht

1970 - 1987

Ik ben geboren op 27 mei in het Clara Ziekenhuis in Rotterdam. Als cadeautje voor mijn broer, op zijn 2e verjaardag. Met hulp van een verloskundige in pyjama, want ik kom vlotter ter wereld dan verwacht. Deze twee gebeurtenissen staan symbool voor de rest van mijn leven. Ik doe graag iets voor anderen, en loop vaak voor de troepen uit. Pak zaken net iets sneller en anders aan dan de rest.

Leren is leuk! Ik ben opgegroeid in Krimpen aan den IJssel, onder de rook van Rotterdam. Meester Krispijn is mijn held. Hij kijkt niet naar mijn afkomst (arbeidersgezin), maar ziet wat ik in mijn mars heb. Ik mag naar het Gymnasium en zit vaak met mijn neus in de boeken. Alleen voor korfbal maak ik een uitzondering. Fanatiek als ik ben, debuteer ik op mijn 15e in het eerste team. Met mijn vader als mijn grootste fan. Aardrijkskunde is mijn favoriete vak op school. Niet verwonderlijk dat ik kies voor de studie Sociale Geografie. Ik reis 4½ jaar op de motor heen en weer naar Utrecht. Door weer en wind.

EuroCollege Rotterdam 4.

.

.

Stedelijk Gymnasium Leiden

Mijn eerste baan in het voortgezet onderwijs, ik weet het nog goed. Docent Aardrijkskunde op het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Een band opbouwen met leerlingen vind ik net zo belangrijk als goed lesgeven. Na twee jaar stap ik over naar het beroepsonderwijs. De sector waar mijn hart ligt. Ik word docent Toerisme op het MTRO, een nieuw schooltype binnen het mbo. Een tijd van pionieren. Samen iets neerzetten vraagt om vertrouwen. In die jaren sluit ik vriendschappen voor het leven. Ik maak regelmatig studiereizen. Naar IJsland, Schotland en op de motor naar Engeland.

.

St. Bonifatiuscollege

.

MTRO Utrecht


2013 - nu

&KOOT ontstaat Bijna 50 jaar. Het nu-of-nooit-gevoel dient zich aan. Mijn nieuwe rol als mantelzorger versterkt dit verlangen. De tijd is rijp voor mijn eigen bedrijf. Op 31 januari (31-1-13) schrijf ik onderwijsbureau &KOOT in bij de Kamer van Koophandel.

2005 - 2012

KOOT gaat commercieel 2000 - 2005

De praktijk als leerschool Het kan in Almere! Bij ROC Flevoland krijg ik de kans om mijn eigen opleidingen Horeca en Toerisme te bouwen. In nauwe samenwerking met bedrijfsleven en vo-scholen. Eerst als projectleider, na een jaar als afdelingsmanager. Studenten volgen projectonderwijs met opdrachten uit de praktijk. Nu gemeengoed in het mbo, toen uniek. Het zorgt voor radio-interviews, artikelen in kranten en een bezoek van Mark Rutte.

Na het klaren van de klus in Flevoland, verken ik de commerciële tak binnen onderwijs. Eerst als uitgever, daarna als onderwijsadviseur. Ik zet de Horecapoot op bij de Uitgeversgroep, maar nieuw onderwijs ontwerpen blijft trekken.

Het &-symbool staat voor partnerschap: de school & KOOT ontwerpen samen onderwijs waarvoor pubers én docenten graag hun bed uitkomen. Door ieders talent te benutten. Ook die van leerlingen.

Daarom stap ik over naar onderwijsadviesbureau APS. Ik krijg alle ruimte voor ontwerptrajecten in vmbo en mbo, en in campusprojecten vmbo/mbo.

Ondernemerschap opent nieuwe wegen. Ik schrijf de leerlijn LOB voor het vmbo. Mijn online videoserie Koot’s Kwesties gaat van start, en ik ga Schooljutten. Met als doel te prikkelen, inspireren en delen. Er borrelt van alles. Dit voelt goed.

Ik bekwaam mij in LOB. Het op jonge leeftijd een schoolkeuze moeten maken, stoort mij. Ik wil jongeren juist verliefd laten worden op hun eigen toekomst.

Het is zo mooi om een tijdje met jongeren te mogen meelopen. Om te zien hoe zij zich ontwikkelen tot jong volwassenen. Klaar voor hun volgende stap.

.

t

.

Hogeschool Holland

ROC Flevoland

.

De Uitgeversgroep

.

.

APS

AMOS

. 5.


Typisch KOOT Lef. Kwaliteit. Nuchter. Toegankelijk. Humor. Creatief. Integer. Gedreven. Open. Nieuwsgierig. Eigenzinnig. Goudeerlijk. Deskundig. Visie. Pro-actief. Vasthoudend. Betrokken. Intelligent. Zorgzaam. Hardwerkend. Vernieuwend. “Marianne is een gedreven onderwijsontwikkelaar en onderwijsvernieuwer.” Mijn eerste kennismaking met Marianne was in het kader van het campusproject Klussen Zonder Haast. Zij werd getipt als iemand met frisse ideeën en ervaring op het gebied van projectonderwijs en LOB.

Gertrud de Wit

Dienst O&K Regio College

Het lukt Marianne om aan te sluiten bij de fase waarin de docenten zich bevinden en van daaruit steeds een stapje verder te komen. Zij is praktisch en spreekt de taal van de werkvloer.

“Marianne is een bijzonder intelligente dame met vermogen ‘af te dalen’ naar de werkvloer om verbinding met docenten te zoeken en houden.” Marianne is onderwijskundig zeer goed onderlegd. Zij heeft het vermogen om vanuit abstractie naar concrete implementatie te gaan. Haar daadkracht in combinatie met een dosis humor heeft op mijn vorige school, bij de invoering van het nieuwe onderwijsconcept, een enorme kwaliteitsinjectie gegeven. Iets waar onze leerlingen van profiteren. Jaco Molendijk

Directeur Praktijkschool Het Atrium

“Marianne is een vrouw die in eerste instantie de kat uit de boom kijkt. Indien er wederzijds respect c.q. een klik is, komt de gedreven, ambitieuze, kritische maar ook gezellige Marianne naar voren.”

Ine Komen

Directeur Onderwijsprojecten ROC Amsterdam en ROC Flevoland

Marianne heeft veel kennis en ervaring op het gebied van onderwijsprocessen in zowel VO als MBO. Zij is in staat om een visie te verwoorden en uit te werken in concrete plannen. Zij kan op verschillende niveaus acteren, van directie tot studenten. Door goed te luisteren naar de mensen met wie zij werkt, lukt het haar hen mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen. Voor het ROC heeft Marianne met haar teams het fundament gelegd van de opleidingen Horeca en Toerisme waar de beroepspraktijk de leidraad is voor het onderwijsprogramma.

“Marianne is positief, opgewekt en vrolijk, heeft een aanpak van oppakken, uitwerken, communiceren en aan de slag.”

Marianne heeft de afgelopen jaren vele mooie educatieve uitgaven ontwikkeld. Zij is slim, creatief en taalvaardig, en kan zich goed inleven in de doelgroep voor wie zij schrijft. Afspraak is afspraak. Alles mag wijken om tijdig de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren. En goed is goed maar het kan altijd beter. Ofwel ook de laatste puntjes op de i zijn van belang! Jeroen van Esch

6.

directeur De Uitgeversgroep


Hier mag je mij ’s nachts voor wakker maken Als ik meerdere partijen aan elkaar kan verbinden Het &-teken staat bewust in mijn bedrijfsnaam. De school & ik werken samen aan onderwijsinnovatie. Om dit succesvol te kunnen doen hebben we de inzet en expertise van andere partijen nodig: collega-scholen, ouders, gemeente, bedrijven en overige organisaties. Mijn motto is: “Wat niet in de school kan, moet je buiten de deur zoeken.” Welke bedrijven kun je bijvoorbeeld aan je binden zodat leerlingen kennismaken met de nieuwste technologische ontwikkelingen?

Als ik onderwijs kan combineren met ondernemerschap Ondernemerschap is voor mij kansen benutten, groeien en risico’s durven nemen. Dat wil ik ook met onderwijsinnovatie. Ik geloof niet dat onderwijs van binnenuit te innoveren is. Je hebt nieuwe inzichten nodig. Van mensen buiten het onderwijs zoals kanteldenkers, innovatieve bedrijven en startups. Wat zou de invoering van de 20%-regel van Google bijvoorbeeld voor onderwijsinnovatie kunnen betekenen?

Als ik mijn eigen spelregels mag bepalen “Je bent zo eigenwijs als dat je groot bent.” Dat zei mijn moeder altijd als ik iets op geheel eigen wijze deed. Ik doe het nog steeds. Loskomen van hoe het hoort en moet. Met één been buiten het onderwijs blijven staan. Bij onderwijsinnovatie kun je niet terugvallen op bewezen methodes. Je moet dingen uitproberen, met vallen en opstaan. Hoe kun je bijvoorbeeld trouw blijven aan een innovatief onderwijsconcept terwijl je door het eindexamen mee moet met de massa?

Als ik de leerling als goeroe kan inzetten Met leerlingen bedenken wat werkt voor de school. Hen valt op wat je zelf vaak over het hoofd ziet. Leerlingen kunnen feilloos aangeven hoe zij het onderwijs ervaren en wat zij goed en minder goed vinden aan de school. Je leerling inzetten als goeroe. Voor mij een onmisbaar element in een innovatieproject. Wat wil de leerling van ons leren? Waar? En hoe?

7.


Dit ben ik ook Woont samen met twee Vonken Vakantieoppas voor boxers De enige Schooljutter in Nederland Kroketje van Beo-liefhebber Diva van de brugklasmusical Recensent in Bij de Les Zumba-specialist Bedenker van Koot’s Kwesties Fan van de Faamnaam Winnaar van het Songfestival (op de camping) De Rabarbereter Toegewijde mantelzorger Boekenwurm Nespresso-liefhebber in het ochtendzonnetje Beoefenaar van Yin yoga Verzamelaar van notitieboekjes Hippe handletteraar Schrijver van LOB-boeken Geduchte concurrent voor Max Verstappen Bedenker van passende cadeaus Sportieve skiÍr Loungelady met Ondernemende Vrouwen Fan van films met Merel Streep

8.


Waarom doen we wat we doen? Naar de toneelschool. Actrice worden. Dat was mijn meisjesdroom na de hoofdrol in de brugklasmusical. Verder dan optredens op bruiloften en partijen en het docentencabaret ben ik niet gekomen. Helaas. “Er is geen droog brood in te verdienen”, zei mijn vader altijd. Voor zijn dochter had hij een ander scenario in gedachten: studeren. Hij wilde dat ik het verder zou schoppen dan hij. Toch heb ik mijn acteerambities weer opgepakt. Met Koot’s Kwesties. Mijn eigen online videoserie over dingen die mij opvallen in het onderwijs. Met als doel jou aan het denken te zetten. Zonder oordeel. Maar wel om je in beweging te krijgen. Via mijn doe-direct-tip.

Wel of geen mobiel in de klas? Is jouw jaaragenda veranderproof? Hoe onschuldig is huiswerk? Welke mikadotactiek pas jij toe bij verandering? Zijn leerlingen bezoekers of mede-eigenaren van de school? Kijk op www.enkoot.nl/koots-kwesties voor meer prikkelende video’s.


“ BOUW UIT WAAR JE GOED IN BENT, BOUW OP WAAR JE INTERESSE LIGT, COMPENSEER DATGENE WAAR JE GEEN TALENT VOOR HEBT. - Alex van Emst -

10.


Leergierigheid vanuit nieuwsgierigheid Het is zondagmiddag. Zo’n middag die roept om lekker buiten te zijn en binnen zit mijn dochter gebogen boven haar boeken. Ze gunt zichzelf geen tijd om te genieten van het mooie weer. Ze moet door, want deze week heeft ze weer toetsen. “Ah, joh, niemand kijkt ooit nog naar je cijferlijst.” Ik heb het haar al zo vaak gezegd. Maar cijfers zijn belangrijk. Althans, dat vindt zij. Dat vindt school. Dat vindt de maatschappij.

WANT LEREN DOE JE NIET OM DE CIJFERS, MAAR OMDAT JE ERGENS NIEUWSGIERIG NAAR BENT.

Cijfers bepalen of je over gaat. Op welk niveau je eindexamen mag doen. Of en wat je hierna kunt studeren. Voor de generaties na haar heb ik zoiets anders in gedachten. Want leren doe je niet om de cijfers, maar omdat je ergens nieuwsgierig naar bent. Omdat je het WIL weten. Omdat je iets wilt ontdekken of onderzoeken. Ook ik zat vaak en lang boven mijn boeken. Alleen voor korfbal haalde ik mijn neus eruit. Mandje wippen noemde mijn vader het. Dezelfde vader die vond dat zijn kinderen het beter moesten krijgen dan hij. Hij die niet kon noch mocht leren van zijn ouders. Die vanaf zijn vijftiende maar moest gaan werken. Voor zijn kinderen had hij een ander scenario in gedachten: studeren.

En ik? Ik voldeed aan zijn verwachtingen. Ik wilde hem niet teleurstellen. Hij werkte er immers hard voor. Na zes jaar gymnasium, ben ik in 4,5 jaar afgestudeerd als doctorandus in de Sociale Geografie. Kwestie van buffelen. En netjes doen wat docenten vragen. Volgzaam de juiste cijfers halen. En heeft er iemand ooit naar mijn cijferlijst gevraagd?! Nog niet een keer. Achteraf kan ik zeggen dat ik meer uit mijn schooltijd had kunnen halen als school mij daartoe gestimuleerd had. Nieuwe dingen ontdekken, ervaringen opdoen die je van huis uit niet meekrijgt. Die je de ogen openen en je wereld vergroten. Die je laten ontdekken waar je goed in bent. De tijd waarin je de basis legt voor levenslange vriendschappen. Waarin fouten niet direct met een onvoldoende worden afgestraft. Zo’n schooltijd had ik willen hebben. Onderwijs waarin niet het rigide systeem van cijfers centraal staat maar de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. Waar het niet alleen draait om cognitief talent, maar alle vormen van talent. Onderwijs waarin je niet de hele dag stil zit en luistert, maar in beweging komt. De school uit. Ervaringen opdoet. Nieuwe mensen ontmoet. Onderwijs waarin je je eigen verantwoordelijkheid neemt, ondernemend leert zijn en je succesvol DE VRAAG voorbereidt op de wereld van morgen. Dat betekent wel iets voor onderwijs. Je kunt je niet langer afvragen: wat willen wij de leerling leren. De vraag moet zijn: wat wil de leerling van ons leren. Waar? En hoe? Want misschien wil die het wel helemaal niet op school leren, tussen half negen en vier. Dat soort onderwijs kan alleen samen met leerlingen gemaakt worden. Met de leerling als goeroe.

MOET ZIJN: WAT WIL DE LEERLING VAN ONS LEREN? WAAR? EN HOE?

Voor mijn dochter zijn cijfers nog steeds de norm. Ons onderwijssysteem dwingt haar succes uit cijfers te halen. Mijn drive is om dit voor de generaties na haar radicaal om te gooien. Niet leren voor het juiste cijfer maar omdat je ergens nieuwsgierig naar bent. Omdat je het WIL weten. Leergierigheid vanuit nieuwsgierigheid. Zodat onderwijs niet als plicht voelt, maar als iets waarvoor je graag je bed uitkomt!

11.


kenmerkende quote over wat ik doe

Waar iets mag mislukken, kan iets nieuws ontstaan. Simpel. Ja toch? Niet dan? www.enkoot.nl

12.

Profile for Susan van Dijk

Marianne magazine issuu  

Marianne magazine. Onderwijs waarvoor pubers én docenten graag hun bed uitkomen.

Marianne magazine issuu  

Marianne magazine. Onderwijs waarvoor pubers én docenten graag hun bed uitkomen.

Advertisement