Page 1

www.attentieattentie.com DIT BEN IK

ANNETTE Persoonlijk Professioneel Profileren Ik geloof dat jouw verhaal en unieke blik het verschil maakt

Dit ben ik ook

Dans

Altijd in beweging

Tekst&Beeld

CREATIEF MET EEN EIGEN STIJL

Eigenzinnig Oprecht Energiek


DIT BEN IK


DIT BEN IK

Give someone the gift of your FULL attention


DIT BEN IK

6 ONDERNEMINGSZIN

15 BE SILLY, BE HONEST, BE KIND Dit ben ik ook

21 JE HOEFT GEEN LAWAAIPAPAGAAI TE ZIJN OM GEZIEN TE WORDEN Personal Branding

26 WAT DOE JIJ EIGENLIJK? Hoe ziet jouw online identiteit eruit?

Annette Looijestijn Mobiel: 06 50 91 97 06 Email: annette@attentieattentie.com Dit magazine is een eigen uitgave met beperkte oplage. KopiĂŤren mag maar laat het ons even weten, vinden we leuk! Mail je naam en adres als je een exemplaar van dit magazine wilt ontvangen. Wil jij ook een eigen blad maken? Neem even contact met ons op, we helpen je graag! www.kairos-consultancy.com


DIT BEN IK

ATTENTIE ATTENTIE

Jezelf profileren betekent dat je niet kleurloos bent en wegvalt in de menigte Maar het is zeker ook niet hetzelfde als jezelf op een voetstuk plaatsen, buiten je omgeving. Je staat er tussen in met je eigen identiteit en ambitie. Je hebt dus ook anderen nodig om een ‘persoonlijk merk’ te kunnen zijn. Met dit magazine wil ik dat letterlijk en figuurlijk laten zien. Jezelf op een persoonlijke manier professioneel profileren, daar maak je wat mij betreft het verschil mee. Als professional in een organisatie en als zelfstandig ondernemer. Dit magazine is het resultaat van het programma ‘Bouw een bedrijf dat werkt voor jou’. Ik hoop dat je na het lezen van dit magazine weet wie ik ben en wat je aan mij hebt. Maar liever nog hoop ik dat je nieuwsgierig bent geworden en ook vindt dat je het waard bent om meer van jezelf te laten zien, want daar help ik je graag bij. Ik ga graag met je in gesprek. Hartelijke groet, Annette Looijestijn


DIT BEN IK


DIT BEN IK

“IK BEGELEID ONDERNEMERS OP EEN EIGENWIJZE MANIER OM HUN ‘PERSOONLIJK MERK’ TE DEFINIËREN EN DAT TE VERTALEN NAAR EEN SCHITTERENDE WEBSITE”


LEVENSLIJN

2003

2008 DE GROTE REIS

VEEL FUN EN FRIENDS

Ik volg het VWO op het Carmelcollege in Oldenzaal. Ik heb een mooie tijd en houd er een grote groep vriendinnen aan over die ik nog steeds zie.

HAIR

Hoogtepunt was de uitvoering van de Musical Hair. 3 dagen in het theater zingen, acteren en dansen.

Jaren 90

STUDIE

Ik ga studeren in de stad Utrecht. Communicatie en informatiewetenschappen en daarna de Master Communicatiestudies. Onderzoek naar invloed van persoonlijkheidsvoorkeur voor bloemrijke of beknopte tekst.

5 MINUTES OF FAME

Samen met een paar medestudenten organiseren we een studentenfilmfestival from scratch.

Na onze studies vertrek ik met mijn vriend 5 maanden naar AziĂŤ en Nieuw Zeeland, waar we onder andere een maand Engelse les geven op een kleine Thaise school.

ORGANISATIEADVIES

Start bij Linxx: Organisatie-adviesbureau in Utrecht


LEVENSLIJN

EEN ECHT HUIS

2013 2009

CARRIERE

Ik doe verschillende projecten bij Linxx. Onder andere de coรถrdinatie van een project in een groot technisch onderhoudsbedrijf waarin werkafspraken opnieuw gemaakt moesten worden. Ook ben ik projectleider van een Pilot in het Westland waarmee ik de Week van de Arbeidsmobiliteit organiseer.

JAARTJE ANTWERPEN

4 dagen werken in Utrecht en 1 dag in Antwerpen.

ONDERNEMERSZIN

Ik start met het maken van websites en ik maak samen met Susan van Kairos de eerste persoonlijke magazines voor werkzoekenden.

2014 DAKHAAS

Onafhankelijk Utrechts magazine, opgezet door mijn zus. Ik doe de marketing en organiseer de lanceringsfeestjes.

ATTENTIE ATTENTIE Augustus 2014 wordt ATTENTIE ATTENTIE geboren. Mijn eigen bedrijf gericht op persoonlijk profileren.


LEVENSVERHAAL

MY LIFE

EEN EIGEN WIL In groep vier wist ik het al. Ik wilde op atletiek. Er was geen vereniging in de stad waar ik woonde, maar wel in een dorpje in de buurt. Daar wilde ik bij. Vanaf mijn 6e jaar werd ik twee keer in de week naar de atletiekvereniging gebracht door mijn ouders. Ik had best wel talent en deed jarenlang fanatiek mee aan wedstrijden. Ik wist al vroeg wat ik wilde en kon dat ook overtuigend brengen. Ik ben uiteindelijk met atletiek gestopt, maar wat mij daar zo in aansprak loopt nog steeds als een rode draad door mijn leven: afwisseling, snelheid en

plezier. Ik was inmiddels al een paar jaar gestopt met atletiek toen ik een studiekeuze ging maken. Het werd ‘Communicatie en informatiewetenschappen’ in de mooie stad Utrecht. Een moderne en brede studie waarin zowel communicatie, televisie als nieuwe media aandacht kreeg.

om met zes medestudenten geheel onafhankelijk een studentenfilmfestival op te zetten. Samen deden we de werving, regelden we workshops en sloten we af met een feestelijke vertoning in het Louis Hartlooper Complex. Ik koos voor de Master Communicatiestudies in Utrecht. Ik wilde graag zo breed mogelijk inzet-

HOOGTEPUNT FILMFESTIVAL In die tijd werd het mij helder waar ik energie van kreeg: creatief en organisatorisch bezig zijn. Het liefst samen met anderen met een gemeenschappelijk doel. Ik kreeg de kans

`Creatief en organisatorisch bezig zijn. Daar krijg ik energie van!`


LEVENSVERHAAL

was nieuw voor mij en al kwam mijn communicatie-achtergrond wel van pas, ik moest nog veel leren. De adviseursfunctie was breed waardoor ik mijn ervaring op zowel de communicatie, organisatie en advieskant heb kunnen uitbreiden. Als projectleider/adviseur heb ik veel gezien van het bedrijfsleven in hele diverse sectoren (agrarisch, zorg, techniek). WIE BEN JIJ? Op een netwerkbijeenkomst vroeg iemand mij eens: ‘Waar ben jij van?’. Quasi-verward vroeg ik: ‘Hoe bedoel je?’ Ik wist natuurlijk heus wel dat ze wilde weten bij welk bedrijf ik werkte, maar ik vond het maar een vreemde vraag. Ik ben namelijk van heel veel dingen: een medewerker van een bedrijf, een dochter van mijn vader en moeder, een zus, een vriendin, een collega. Hokjesdenken of vast zitten in een stramien, daar houd ik niet van. Ook de ongeschreven regel dat als je in een bepaalde branche of organisatie werkt er een specifiek gedrag of kledingstijl van je verwacht wordt, heeft mij altijd tegengestaan. Natuurlijk moet het representatief zijn. Maar je werkt met mij en ik houd van gympen en (soms ongepaste) grappen.

baar zijn op de arbeidsmarkt en het gevoel voor taal wilde ik ook verder ontwikkelen. Ik was nog steeds werkzaam bij het stagebedrijf Mensiumgroep, een enthousiaste en inspirerende groep mensen die zich inzetten voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Ik werd de spin in het web en ingezet voor allerlei werkzaamheden op het gebied van communicatie & organisatie. Mijn afstudeeronderzoek ging over de invloed van persoonlijkheidsvoorkeuren van beknopte of bloem-rijke taal in personeelsadvertenties. Een per-

fecte combinatie van mijn interesses in verschillende type mensen en stijlverschillen in taal. DE ARBEIDSMARKT OP Na een reis van 5 maanden door Zuid-Oost Azië en Nieuw Zeeland met mijn vriend stond een andere arbeidsmarkt op mij te wachten dan toen ik wegging. Geen baangaranties meer. Ik had het geluk binnen een paar weken aan de slag te kunnen bij Linxx, een organisatieadviesbureau in Utrecht. Een klein bureau waarbij van je verwacht wordt zelfredzaam te zijn. De echte advieswereld

DE GEBOORTE VAN ATTENTIE ATTENTIE! De vraag ‘wie ben ik?’ blijft als een rode draad door mijn leven lopen. Na 5 jaar besloot ik mij vol gas en enthousiasme te storten op het zelfstandig ondernemerschap. Als eigenaar van Attentie Attentie wil ik ondernemers en professionals helpen om meer van zichzelf te laten zien online. Ik vind het zo jammer dat de persoonlijke verhalen zo weinig naar voren komen in communicatie-uitingen van ondernemers. Terwijl klanten daarvoor (terug)komen! Daar geloof ik echt in en ik geloof dat het beter kan.


DOOR ANDERE OGEN

DIT IS ANNETTE

Met beide benen op de grond

Begaan en positief

Elja Looijestijn, zus en journalist

Marlous Vennegoor, vriendin en projectmanager

Als er echt iets belangrijks moet gebeuren en het mag niet fout gaan, dan zou ik het eerst aan Annette vragen of ze het wil doen. Niet alleen omdat ze mijn zus is, maar ook omdat ze waarschijnlijk de betrouwbaarste persoon is die ik ken. Ze heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zal nooit te laat komen.

Ik ontmoette Annette ruim 13 jaar geleden. Ze was het type ‘stoerste meisje van de klas’. Ze zat bij meerdere commitees op school en was altijd van de partij. Uiteindelijk bij streetdance, leerden we elkaar kennen en zag ik dat ze een spontaan, begaan en positief persoon was. Ze staat altijd open voor initiatieven en ze wil altijd iedereen betrekken in haar plannen.

Daarnaast is ZE NIEUWSGIERIG EN GEÏNTERESSEERD EN DAAROM EEN GRAAG GEZIENE GAST OP ELK FEESTJEE. Hoewel ik de oudste zus ben, is zij degene die het meest met haar beide benen op de grond staat en altijd zorgt draagt voor de goede afloop.

Ik heb bewondering hoe ze haar eigen ding doet en als ze iets wil, ze doorzet! Bijzonder om te zien hoe we uiteindelijk samen volwassen worden; samen stappen, studeren, vakanties vieren maar uiteindelijk ook lange gesprekken hebben over onze carrière en ambities. Ik ben blij dat ik Annette altijd kan bellen voor advies, een luisterend oor of een avondje dansen!

In 2008 leer ik Annette kennen. Ik zie een enthousiaste, vrolijke dame, waar het vooral heel fijn is om mee samen te werken. Met Annette kun je heldere duidelijke afspraken maken en dan weet je ook zeker dat het goedkomt. De zaken die ze oppakt kloppen altijd, je hoeft het niet te controleren. Ze neemt echt werk uit handen en dat vind ik bijzonder prettig. Ze denkt mee met mensen waar ze meewerkt, heeft altijd een luisterend oor en is oprecht geïnteresseerd in dingen waar andere mee bezig zijn. Annette is creatief en gaat voor kwaliteit.

Altijd attent en alert Jeannine Sok, Gastologie


DOOR AMDERE OGEN

Breed inzetbaar

Originele kijk op zaken

John Miltenburg, oud-leidinggevende bij Linxx

Margriet van de Kamp, eigenaar Kamp Coahching

Annette is een stille kracht. Toegewijd en betrouwbaar worstelt zij zich door onoverzichtelijke en onvolledige informatie en komt op basis daarvan in actie. Zij vat samen, trekt lijnen, plant, zet in uitvoering, belt, verbindt, boeit collega’s en klanten en realiseert resultaten. Klanten zijn erg tevreden over haar stijl. Collega’s laten zich haar steun graag aanleunen. ZIJ KAN ECHT IETS IN DE ETALAGE ZETTEN EN COMMUNICEREN.

Samenwerken met Annette is een feest. Ze regelt alles wat nodig is om een project goed te laten draaien. Ze is efficiënt en effectief, denkt constructief mee, laat weten als ze het ergens niet mee eens is, en heeft dan ook een ander idee. In haar werk is ze klantgericht en draagt ze kwaliteit hoog in het vaandel: wat ze doet, moet goed zijn. Daarbij is ze als persoon erg plezierig om mee te werken. Ze is open, vlot, spontaan, bescheiden en je kunt met haar lachen.

Als je een breed inzetbare professional zoekt die zich met doorzettingsvermogen en volhardendheid dienstbaar opstelt en resultaten boekt, dan heb je aan haar een topper!

Annette heeft een originele kijk op zaken, waarin ze doelen direct combineert met concrete acties. Dat is een talent waar menig adviseur jaloers op is.

Ik heb leuke herinneringen aan het samen brainstormen, organiseren binnen projeten en bijbehorende bijeenkomsten.

HET RESULTAAT VAN HET COACHING TRAJECT IS HET MAGAZINE DE JEANNINE

‘Attentie - Attentie’, dat is Annette ten voeten uit! Altijd attent en alert. Vorig jaar leerde ik Annette van een andere kant kennen, namelijk als coach. Het is fijn om te ervaren dat ze deze rol ook zeer goed oppakt. Ze heeft mij laten nadenken over belangrijke zaken in het leven en dat heb ik als bijzonder waardevol ervaren, zowel zakelijk als privé.

Vol trots kan ik je zeggen dat het echt werkt Ik merk dat wanneer je persoonlijke drijfveren en dromen deelt met andere mensen ze ook daadwerkelijk uitkomen. Bedankt Annette! Nu hoop ik dat ik nog vaak mag samenwerken met Annette aan leuke, nieuwe uitdagende klussen.


DIT BEN IK

Tref je mij op een slechte dag? Dat zie je als ik geen aandacht heb voor details

Oprecht Energiek

Creatief

Eigenzinng Ondernemend

Dit zegt mijn rode kant over mij Mensen met rode energie zijn extravert en energiek, actiegericht en altijd in beweging. Ze zijn positief ingesteld, assertief en gaan uit van de realiteit. Ze gaan recht op hun doel af en richten zich op resultaten en doelstellingen. “Ik ben een innovator, altijd bewust van nieuwe mogelijkheden en verschillende manieren om dingen te doen. Ik ben enthousiast en objectief�


DIT BEN IK

Innovatief Tekst & Beeld

Vrolijk

Geniet van uitdaging Stijlvol

Dit zegt mijn gele kant over mij Mensen met veel gele energie zijn zonnig en vriendelijk. Gezelligheid is belangrijk en vooral dat iedereen met elkaar overweg kan. Ze genieten van gezelschap en vinden dat het leven leuk hoort te zijn. “Mijn werkstijl is recht-toe-recht-aan, doortastend en overtuigend. Ik heb goede sociale vaardigheden. Ik zal bij collega’s en klanten allerlei onconventionele mogelijkheden introduceren, hoewel velen die in eerste instantie volkomen onpraktisch zullen vinden! Ik ben ruimdenkend en nieuwsgierig en stel liever vragen dan dat ik een preek houd.”

Tref je mij op een goede dag? Dan is geen idee te gek en heb ik bakken met energie

ALTIJD EERLIJK EN IN VOOR EEN GRAPJE


DIT BEN IK

DIT BEN IK OOK Vriendin Zus Sneakerliefhebber Danser Stiekeme ‘Say Yes to the Dress’ addict Dochter Chipseter Utrechter Ook een Twentenaar Serieverslaafde Insights Discovery Practicioner Persoonlijk magazine maker Snelle traploper Mackroket-eter Nederlands (voetbal) Elftalfan Bierdrinker Dakhaasfan Reiziger Altijd 2 verschillende sokkendraagster Videomaker Groene theedrinker Tekst & Beeldliefhebber Fake blond Horlogedraagster Karaokeliefhebster Carnavalvierder Bowler Snowboardster Justin Timberland Crush hebbende Dakterraseigenaar Lowlandsganger Coca Cola drinker Stiekeme Songfestivalfan


DIT BEN IK

Lose Yourself To Dance

ALTIJD IN BEWEGING

M

LAAT DE TIJD EVEN STIL STAAN

M

GEEFT ENERGIE EN

M MUZIEK VERTELT EEN VERHAAL M ALWAYS ON THE MOVE M SAMEN M OPTREDEN M SWINGEND DOOR DE WOONKAMER M FESTIVALS M POSITIVITEIT

TOUCHEE DANCE COMPANY


AANBOD

JE MOET EERST NAAR BINNEN KIJKEN EN DAN PAS NAAR BUITEN Mijn aanpak Mijn aanpak bestaat uit drie fases (naar binnen, naar buiten, concretiseer) 1.

Analyseer - Naar binnen

Wat je doet is gemakkelijk te kopiëren, maar waarom je iets doet is persoonlijk van aard. In deze fase maken we een analyse: wie ben je en waar sta je voor? Wat is je drijfveer en welke doelen stel je? Wie is de ideale klant, dus wie moet je op welke wijze aanspreken.

2.

Jouw merk – Naar buiten

In deze fase stellen we vast wat het persoonlijke brand wordt, zodat de omgeving het beeld opslaat dat je wilt uitstralen. We gaan op zoek naar sfeer, unieke invalshoeken en je maakt concreet wat je precies aan wilt bieden aan je klanten. Hiervoor ontvang je van mij verschillende oefeningen rondom je verhaal. Jouw persoonlijk merk krijgt zo steeds meer een profiel.

3.

Concretiseer en ontwerp

De voorgaande fases hebben het fundament gelegd voor de website. Het is helder waar je naar toe wil en welke uitstraling daar bij past. De meeste content is daarmee al gecreëerd of opnieuw geformuleerd. We zijn klaar voor de creatiefase. Nu maken we het concreet en visueel. We bespreken de doelen en ontwerpwensen met betrekking tot de website (de persoonlijke profilering) of video om tot een fantastisch eindproduct te komen!

Be Silly, Be honest, Be kind


DIT BEN IK

“Personal Branding is niet jezelf buiten je omgeving op een voetstuk plaatsen. Je staat er tussen met je eigen ambitie en identiteit”

PROFILERINGSSITE SMALL

Je wilt graag een professionele, strakke en aantrekkelijke website die past bij jou, je bedrijf én je klant. Je hebt nog geen website maar wel een huisstijl en teksten. Je weet precies hoe je je wilt profileren en waar je naar toe wilt groeien met je bedrijf.

PROFILERINGSSITE MEDIUM

Je wilt een mooie en persoonlijke website die staat voor wie je bent en wat je doet. Je hebt alleen nog niet helder wat dat is. Je bent nu nog in een fase waarin je op zoek bent naar de boodschap aan je klanten (en bezoekers van je site). Je bent op zoek naar wat voor ‘ persoonlijk merk’ je wilt worden en dat tot uiting laten komen op je website.

www.attentieattentie.com

PERSONAL BRANDING VIP

Je bent echt toe aan een volgende stap in je onderneming. Je wilt niet alleen een mooie en persoonlijke site, maar ook rustig begeleid worden in het proces daarnaar toe. Je hebt iemand nodig die helder krijgt wat je in je hoofd hebt zitten en die voor jou ook de teksten schrijft en foto´s en video´s maakt.


ARTIKEL

De introvert versus de Extravert We kennen allemaal de term introversie en extraversie. Misschien heb je zelf wel eens een voorkeurentest gedaan en weet je al welke voorkeur je hebt? Toch bestaan er nog veel onduidelijkheden en vooroordelen over deze instellingstypes van Jung. Door: Annette Looijestijn

“Vanaf dat ik kon lopen heb ik de spotlights opgezocht. Elke gelegenheid waarbij een toneelstukje, liedje of dansje paste, greep ik met beide handen aan. Ik voelde wel spanning, maar het gevoel dat ik hiermee iets kon winnen, iemand kon ontroeren of amuseren was groter. De showwens werd wel minder naar mate ik ouder werd. Het gevoel van schaamte werd groter of dat iemand je wel eens niet leuk kon vinden. Een puur en extravert kind was ik, als ik er nu aan terugdenk.� De twee instellingstypes Je omgang met de wereld kan op twee manieren: ofwel je richt je op de buitenwereld - je bent voornamelijk met de mensen en de processen daarin betrokken. Dat noemt Jung extraversie. Of je richt je op de binnenwereld - je betreedt de buitenwereld alleen als je een bepaalde innerlijke houding tegenover die buitenwereld hebt bepaald (introversie). Voor de extravert heeft de buitenwereld de meeste waarde, voor de introvert is dat de binnenwereld. De extravert is ingesteld op de mensen, feiten en verschijningen in de buitenwereld. Terwijl de introvert is ingesteld op zijn of haar eigen psyche. Wat betekent dit nou?

De introvert let niet zozeer op wat er zich objectief buiten hen afspeelt, maar wel welke indruk dat op hem of haar achterlaat. Wat het in hem losmaakt. Nog een voorbeeld ter verduidelijking. Men duidt het verschil tussen extraversie en introversie ook wel met de manier waarop je je accu oplaadt. Trek je je na een drukke dag het liefst terug op de bank (introvert) of bel je je vrienden op en doe je een biertje in de kroeg (extravert)? Hieruit kun je absoluut niet de conclusie trekken dat de extravert sociaal en aangepast is en een introvert niet. De verschillen zijn subtieler en ook vaak niet zo zwart/wit als hierboven beschreven. Om je toch wat meer taal te geven, geef ik je meer kenmerken rondom extravert en introvert. Kenmerken Extraverte mensen zijn vaak snelle denkers, ze praten al terwijl ze nog aan het nadenken zijn. Het praten helpt hun denkproces, terwijl introverte types eerst zullen nadenken en checken bij zichzelf wat ze hierover willen zeggen.


DIT BEN IK


ARTIKEL

Je hoeft geen lawaaipapegaai te zijn om gezien te worden


DIT BEN IK

Introvertheid is niet hetzelfde als stil of naar binnen gekeerd. De extravert hoeft ook niet luidruchtig te zijn. Een introvert kind zal gerust die schoenen aan doen die hij ‘o zo mooi’ vindt, terwijl de hele klas op All Stars loopt. Introverte mensen hoeven niet zo nodig met de stroom mee en hebben niet de drang om aan de norm te voldoen. Vooroordelen In de omgang met andere kunnen personen de indruk wekken dat ze bij een specifiek type behoren. Laat je hierdoor niet beïnvloeden! Introvertheid is niet hetzelfde als stil of naar binnen gekeerd of onbenaderbaar, evenals de extravert niet hetzelfde hoeft te zijn als luidruchtig, luid en duidelijk aanwezig. We moeten ons er van bewust zijn dat het gaat om een instelling van het bewustzijn, en dat is niet hetzelfde als het handelen. Daarom is het ook zo lastig om meteen te herkennen of je met een extravert of een introvert te maken hebt. Sommige mensen zitten er tussen in. Een introvert kan wel degelijk welbespraakt zijn, brainstormen, en leren door te doen. Terwijl een extravert best problemen kan hebben met contacten, liever schrijft dan praat of diepgaande gesprekken voert. Genoemde trekken hangen samen met het totale karakter en de opgedane ervaringen van de betrokken. Ook is het afhankelijk van de situatie, de eventuele functie van de persoon en de daarbij horende verwachtingen. “Toen ik begon met werken kreeg mijn introverte kant opeens meer de boventoon. Ik werkte in een extraverte omgeving, waardoor ik meer als een introvert ging handelen. Mijn leidinggevende bevestigde dat ook. Hij ging mij als stil en teruggetrokken beschouwen. Aan de ene kant voelde dat wel

lekker en ik dacht destijds dat dit misschien wel mijn voorkeur had. Totdat ik meer ging leren over het verschil tussen de twee instellingentypes.Want vooral mijn non verbale communicatie verraad mijn voorkeur. Ik maak altijd drukke gebaren tijdens het praten” Wist je dat de westerse cultuur veel meer gefocust is op extraversie dan de oosterse cultuur? In Aziatische landen waarderen ze introvertheid veel meer.

Omgaan met extraverte en introverte mensen Introverte kinderen hebben doorgaans minder de behoefte om zicht te conformeren aan de ‘ongeschreven wetten’ ten aanzien van kleding, schoeisel houding en activiteiten in de klas. Erbij horen is voor hen geen criterium. Hierdoor worden introverte kinderen wel vaker slachtoffer van pesten. Een extraverte ouder heeft meer de neiging om te kijken of het werkstuk van een kind lijkt en of het kind het volgens het voorbeeld gemaakt heeft. “Wat kun je dat al goed” of “wat is dat mooi” is de taal die daarbij past. De introverte ouders is vooral blij met het feit dat het kind iets vanuit zichzelf geeft en zal minder reageren op de buitenkant. Deze ouder zal meer geïnteresseerd zijn in wat het kind heeft bedoeld en ervaren bij het maken ervan. De reactie is bijvoorbeeld “Wat vind ik dat mooi”, dat is de wat subjectievere reactie van een introverte ouder. Het zal duidelijk zijn dat als ouder en kind tot tegengestelde typen behoren, dit tot onbedoelde botsingen kan leiden. Herkennen van de types Jezelf of anderen in een hokje plaatsen is niet altijd gewenst en


ARTIKEL


DIT BEN IK

soms zelfs gevaarlijk. We denken te weten wat die ander denkt en (ver)oordelen zonder na te vragen. Het kan je echter ook veel opleveren. Als je weet hoe iemand zich relateert aan de buitenwereld, kunnen we op zakelijk gebied ook beter met elkaar omgaan en samenwerken. Die collega die aan het einde van een vergadering nog een keer terugkomt op een afgesloten vergaderpunt heeft bijvoorbeeld echt de tijd nodig om na te denken hoe hij hier zelf tegenover staat, en is dus niet traag van begrip (in de ogen van een extravert). En die popi jopi doet niet alsof, introvert, maar haalt zijn energie van buiten en vindt het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. Het leven is tenslotte een feestje. “Ik heb mijn extravertheid inmiddels omarmt, maar je zal dat misschien niet op het eerste gezicht zeggen als je mij ziet. Ik kijk de kat uit de boom en laat mij leiden door andere types die zich ook in het gezelschap bevinden. Daar pas ik mijn handelen dan op aan.”  

Bronnen: Dr K.M Hamaker- Zondag (2001) Jungs psychologische typen in de praktijk. Amstelveen: Uitgeverij Aionion Symbolon Anne Buchanan Stories of Discovery – A practicall guide to Jungs Typology. Dordrecht: Stichting Kaleidoscope Forum

Als ouder en kind tot tegengestelde typen behoren, kan dit tot onbedoelde botsingen kan leiden.


DIT BEN IK


COLUMN

TROPISCH EILAND OF KANTOORTUIN? Je eerste indruk online door Annette

Met de komst van het internet is het heel makkelijk om je identiteit te verbreden. Online kun je zelf je identiteit vormgeven. Op die manier creëren we ons eigen persoonlijke merk (personal brand) op het internet. Je kunt je identiteit zo ‘manipuleren’, dat mensen binnen no-time een heel scala aan eigenschappen opmerken die jij belangrijk vindt om te laten zien. Dat hoeft ook niet alleen met je werk te maken te hebben. Je kunt nu namelijk live zien bij welke evenementen iemand incheckt. Je ziet foto’s van familie op Facebook. Op Spotify kun je zelfs iemands hele muziekcollectie beluisteren. Daarnaast weet je ook nog eens welk tv-programma diegene graag kijkt en wat hij of zij daarvan vindt op Twitter. Kortom, binnen een paar minuten heb je een beeld van iemand. De eerste indruk die mensen van je krijgen online, kun je heel zorgvuldig samenstellen. Dat doet of kan alleen niet iedereen. Google jezelf eens. Wat komt er bovenaan het zoekresultaat? Je facebook, linked-in, bedrijfswebsite of de ledenpagina van de voetbalclub? Misschien is je naam wel ‘Kees Brouwer’ en zijn er nog vele anderen Kees Brouwers online te vinden. (Daar heeft de VPRO zelfs een documentaire over gemaakt). Je eerste indruk online vergroten. Hoe doe je dat? Dat hangt er onder andere van af op welk medium je online te vinden bent en wat je daar laat zien.

Zien mensen je als eerst op: • Facebook. Dan zien ze je op het grootste sociale netwerk voor privé en zakelijk gebruik. Je profielfoto is altijd voor iedereen zichtbaar. Ben jij dat op een tropisch eiland, in de speeltuin of op kantoor? Kies strategisch. Is je profiel zichtbaar voor iedereen of alleen voor vrienden? • Twitter. Binnen een paar minuten lezen ze een aantal van je berichten van max 140 karakters. Twitter is een persoonlijk medium, dus bezoekers zullen snel een complete eerste indruk van je krijgen. (Tenzij je laatste tweet van 2 juni 2012 is.) • Pinterest, is het grootst groeiende sociale netwerk. Bezoekers zien foto’s van lifestyle, food of fashion. Dat ziet er vast aantrekkelijk en creatief uit. Het blijft nog een beetje mysterieus wie je echt bent. • Linked-in: Natuurlijk zit je als professional op LinkedIn. Je profiel zal waarschijnlijk niet zo sexy zijn, maar het biedt wel een enorm scale aan kennis, events en visitekaartjes. Bezoekers zien je digitale CV en ook hoe groot je netwerk is. Is je Linked-in actueel? • Vlog of blog. Dit komt erg dichtbij. Mensen zien je praten en bewegen of lezen een persoonlijk artikel. Mensen vormen waarschijnlijk snel een mening over je en dat kan positief, maar ook kritisch zijn! Denk aan je persoonlijk google-resultaat. Is het tijd om je eerste online indruk op één van je (sociale) netwerken te verbeteren? Ik ben benieuwd wat je kiest en waarom. Laat het mij hieronder weten. Eén ding is trouwens nog wel belangrijk om te onthouden: Een zorgvuldig opgebouwde online identiteit kun je niet alleen zelf beïnvloeden, maar kunnen ook anderen bewerken en voorgoed verpesten. Dus pas bijv. op met eendagsvrienden. Zij kunnen zomaar besluiten je optreden in de karaokebar op YouTube te plaatsen.


DIT BEN IK

PERSONAL BRANDING


PERSONAL BRANDING

5 1

Personal Branding thema’s Ik geloof in deze vijf onderscheidende Personal Branding thema’s.

IK HEB EEN BOODSCHAP Ik sta ergens voor. Ik geloof dat iedereen iets eigens toe te voegen heeft aan de wereld. Om erachter te komen wat dat precies is, moet je wel eerst naar binnen kijken. Als je dat hebt gedaan dan kan je je blik pas naar buiten richten. Het mooie is dan dat je weet waar je voor staat waardoor het makkelijker is om je boodschap te vertellen.

LAAT JEZELF ZIEN Het is noodzakelijk om jezelf te laten zien. Wij werken in een netwerkeconomie en zolang je weet dat je eerlijk en oprecht bezig bent kun je jezelf onderscheiden.

3

IK BEN VERANTWOORDELIJK Neem de verantwoordelijkheid voor het slagen van je professionele leven. Dat ligt in je cirkel van invloed. Niemand anders kan dit voor je doen. Je hebt het zelf in de hand en zult er dan ook zelf aan moeten werken. Ook als het niet helemaal in je comfort zone ligt.

LAAT JE KWETSBAARHEID ZIEN Leer liever van je fouten dan dat je streeft naar perfectie en wees niet bang om dat ook uit te spreken

5

2 4

IK DURF MIJ TE ONDERSCHEIDEN Ik durf mij te onderscheiden. Dat betekent ook dat ik aanvaard dat ik kritiek zal krijgen. Durf op te staan en durf op te vallen. Laat los dat iedereen je leuk moet vinden. Hoe leuk geweldig, sexy, slim je bent of je product is. Er zijn altijd mensen die het niet leuk vinden en dat is O.K!


DIT BEN IK

De Dakhaas De Dakhaas is een onafhankelijk magazine over Utrecht. Gemaakt door het neusje van de zalm van journalisten, fotografen en ontwerpers uit de stad. De Dakhaas komt altijd gelegen, maar ligt nooit voor de hand. De Dakhaas steekt zijn neus overal in. Hij snuffelt van Lunetten tot Lombok en van de ACU tot Slot Zuylen. Hij is van de straat, maar kijkt ook achter de voordeur. Laat de Dakhaas in je leven en ontdek openhartige columns, gewaagde reportages, kritische interviews en ontroerende fotoreportages. De Dakhaas verschijnt vier keer per jaar en kost 8 euro. Je koopt hem op www.dedakhaas.nl of bij een van de 15 verkooppunten in Utrecht stad. Of neem een abonnement, dan valt hij vanzelf op je deurmat. www.dedakhaas.nl

De Dakhaas is opgericht door mijn zus Elja. Iedereen die meewerkt doet dat vrijwillig. Ik ben verantwoordelijk voor de Marketing en de lanceringsfeestjes.


DIT BEN IK

Before I kick the bucket! Programma voor Young Professionals rondom Professioneel profileren Ik vind het zo zonde dat zoveel mensen hun talent niet (durven te) waarderen en uiten. Dit programma helpt jonge professionals die het gevoel hebben dat er meer in hun zit hun ware verhaal te vinden, te vertellen én te verkopen

Productie van Zip-it Al een aantal jaar wil ik een regenpak uitbrengen als onepiece. Voor op de fiets. Fashionable en regenbestendig! De eerste acties heb ik hier ook al voor uitgezet. We zijn bezig met een prototype.

Karaokecafé Mijn grote wens is om ooit een karaokecafé te starten inclusief karaokebooths die je kan afhuren voor een privé karaokefeestjes. En natuurlijk op de zaterdagavond een grote karaokeshow inclusief outfitwinkeltje á la de Soundmixshow.

Een helikoptervlucht door de Grand Canyon Wat een heerlijk gevoel lijkt mij dat. Het geluid van de wieken, het prachtige weidse uitzicht. Dit is avontuur!


DIT BEN IK

Where the magic happens

your Comfort zone

Annette Magazine  

Attentie Attentie, een persoonlijk magazine van Annette.

Annette Magazine  

Attentie Attentie, een persoonlijk magazine van Annette.

Advertisement