Page 1

F o r 책 r

2 0 0 8

Arrangementer

for voksne


Forord Indhold

Velkommen til Roskilde Bibliotekernes arrangementer i foråret 2008. Programmet byder på foredrag og forfatteraftener, samt åbning af en udstilling om Gustav Wied med tilhørende byvandring i anledning af Gustav Wieds 150 års fødselsdag.

Foto fra Colourbox

Du har også mulighed for at høre bibliotekarerne selv fortælle om de gode bøger de har læst, i hele tre bogcaféer, i henholdsvis Ågerup, Viby og Gundsømagle. Desuden kan du se rigtig mange sjove og spændende udstillinger på de forskellige lokalbiblioteker.

Indhold

2

Arrangementer Udstillinger Bogsalg Oversigt - Ågerup Oversigt - Gundsømagle Oversigt - Jylinge Oversigt - Viby Oversigt - Gadstrup Oversigt - Roskilde

Roskilde Bibliotekerne ønsker alle en rigtig god fornøjelse! side 3 - 9 side 10 -18 side 19 side 20 side 21 side 21 side 22 side 22 side 23


Kan Koranen oversættes? Introduktion til Koranen v. mag.art. Ellen Wulff. Koranen er en af de mest omdiskuterede bøger i øjeblikket, og den findes nu i en uforkortet dansk oversættelse. Koranen er en samling af profeten Muhammads åbenbaringer fra første tredjedel af 600- tallet og den første bog, der er skrevet på arabisk; koranen er både muslimernes hellige skrift og litteratur af høj karat.

Arrangement

Torsdag d. 10. januar kl. 19 - ca. 21

Ellen Wulff, som har oversat koranen til dansk, giver et indblik i værkets tilblivelse, opbygning og indhold, illustreret ved oplæsning af udvalgte passager fra sin danske oversættelse. Ellen Wulff er mag. art. i semitisk filologi og ph.d. i arabisk.

Billetter á 20 kr. kan købes i voksenskranken på Roskilde Bibliotek fra d. 3/1.

Sted: Roskilde Bibliotek, salen

3


Feng Shui, hvad er det? Arrangement

Torsdag d. 17. januar kl. 19.30 - 21 Foredrag ved Lisbeth von Spurr. Har du hørt om Feng Shui, men endnu ikke rigtig forstået, hvad det er? Så kom og hør om de grundlæggende principper bag den kinesiske filosofi om at indrette sit hjem og tilstødende omgivelser, så energierne flyder bedst muligt. Du vil med ganske få midler kunne begynde dit nye liv med Feng Shui lige efter foredraget.

Gratis adgang. Billetter udleveres på Ågerup Bibliotek.

4

Lisbeth von Spurr har hele sit liv interesseret sig for indretning, men først da hun lærte om Feng Shui gik alle ting op i en højere enhed: fra farver, form, lys og materialer til placeringen af de enkelte ting, man har i sit hjem.

Sted: Ågerup Bibliotek


Kom til bogcafé Arrangement

Onsdag d. 23. januar kl. 19 - 21 Sted: Viby Bibliotek

Mandag d. 28. januar kl. 19 - 21 Sted: Ågerup Bibliotek

Torsdag d. 28. februar kl. 19 - 21 Sted: Gundsømagle Bibliotek Bibliotekarer fra Roskilde Bibliotekerne fortæller om nogle af de gode bøger, de har læst. De giver også tips til gode steder på nettet, hvor man kan læse om forfattere og skønlitteratur. Der bydes på en forfriskning i pausen. Foto fra Colourbox

Billetter á 20 kr. kan købes på de respektive biblioteker fra 14 dage før bogcaféen.

5


Afghanistan i forandring Arrangement

Tirsdag d. 5. februar kl. 19 - ca. 21.30 Foredrag ved Melaine og Finn Christensen.

Afghanistan er en meget sammensat nation, og dette foredrag beskriver forholdene og udviklingen i det vestlige Afghanistan – et af de mere rolige områder i landet. Det er et nuanceret foredrag, der dels handler om tiden under Talibanstyret og dels tiden efter Talibans fald i 2001. Hvordan så forholdene ud tidligere – og hvordan ser de ud i dag? Finn Christensen fokuserer på de samfundsmæssige og religiøse forhold. Melaine Christensen vil fokusere på kvindernes forhold, som hun er kommet meget tæt ind på gennem hendes langvarige arbejde derude. Billetter á 20 kr. kan købes i voksenskranken på Roskilde Bibliotek fra d. 22/1.

6

Finn Christensen er cand.mag. i historie og samfundsfag. Melaine Christensen er jordemoder. Sammen har de rejst i det meste af verden og flere gang i Afghanistan.

Sted: Roskilde Bibliotek, salen


Dommerens Litteraturhistorie Dommer Peter Garde fortæller om sin nye bog om dommere i litteraturen. Kan litteraturen nuancere vores syn på retssystemet? Den afgørende person i ethvert retsdrama er jo dommeren, og i det omfattende værk Dommerens Litteraturhistorie på knap 500 sider gennemgår Peter Garde en lang række danske, nordiske og andre skønlitterære værker, hvor en dommer er medvirkende, begyndende med Bibelen og sluttende med romanen Ingen tvivl af Lars Bonnevie fra 2006.

Arrangement

Onsdag d. 5. marts kl. 19 - ca. 21

Ofte giver skønlitterære tekster et skarpere syn på juridiske problemer og juridiske aktører end domme og andre retslige tekster gør. Per Garde er dommer ved retten i Hillerød og kendt som dommer i Brixtoftesagen.

Billetter á 20 kr. kan købes i voksenskranken på Roskilde Bibliotek fra d. 20/2.

Sted: Roskilde Bibliotek, salen

7


Gustav Wied 150 år Arrangement

Torsdag d. 6. marts kl. 13 - 16.30 Åbning af udstilling + byvandring. Bibliotekschef Mogens Vestergaard åbner dørene kl. 13.00 og byder velkommen. Han giver derpå ordet til borgmester Poul Lindor, som åbner udstillingen. Derefter kommer der en overraskelse i bedste Gustav Wied ånd. Gratis adgang.

Tid til lidt mundgodt og til at kigge på udstillingen inden medlemmer af Gustav Wied Selskabet tager alle interesserede med på en byvandring i Gustav Wieds fodspor. Turen ender på Gråbrødre Kirkegård, hvor alle er velkomne til at overvære den traditionsrige kransenedlæggelse ved Gustav Wied Selskabet. Byvandring og kransenedlæggelse kl. 14.45 – 16.30. Året vil byde på et væld af arrangmenter i anledning af Gustav Wieds 150 års fødselsdag: Teaterforestillinger, visesang og foredrag. Program om disse udsendes særskilt.

8

Sted: Roskilde Bibliotek


Den Store Fædrelandskrig - Statsmagt og mennesker i Sovjetunionen 1939-55

Foredrag ved Niels Bo Poulsen som er PhD i historie og har boet flere år i Rusland og Litauen. Niels Bo Poulsen har lige fået udgivet bogen »Den store fædrelandskrig«, som er den første bog på dansk, som på grundlag af helt ny vestlig og russisk viden, fortæller om krigen på østfronten og dens konsekvenser for det sovjetiske samfund.

Arrangement

Tirsdag d. 8. april kl. 19 - ca. 21

Østfronten var den anden verdenskrigs vigtigste front. Kampene nåede en uhørt intensitet og brutalitet. I foredraget gennemgår Niels Bo Poulsen krigens virkninger på almindelige sovjetborgeres hverdag på begge sider af frontlinjen, ligesom han beskriver krigens følger i det første årti efter krigsafslutningen.

Billetter á 20 kr. kan købes i voksenskranken på Roskilde Bibliotek fra d. 25/3.

Sted: Roskilde Bibliotek, salen

9


Akrylmalerier af Dorthe Aggebo Udstilling

10

Onsdag d. 2. januar - lørdag d. 2. februar Sted: Jyllinge Bibliotek

Mandag d. 4. februar - tors. d. 28. februar Sted: Ågerup Bibliotek Dorthe Aggebo, Gundsømagle har malet siden 1995. Selv om hun har deltaget i forskellige malerkurser føler hun sig mest som autodidakt, hvor hun har udviklet sig ved at eksperimentere med akrylmaleriet. Motiverne er såvel figurative som nonfigurative og naturen er hendes inspirationskilde. Det afspejler sig både i motiv og i brug af jordfarver – naturens egne farver.

Hverdagsbilleder Torsdag d. 3. januar-søndag d. 27. januar Sted: Roskilde Bibliotek Fotoudstilling om livet som nydansker fotograferet af kvinder og piger. Blandt de udstillende er 15 årige Najla Adlouni fra Roskilde, der fik en 3. plads ved en fotokonkurrence for kvinder og unge piger med anden etnisk baggrund end dansk. Konkurrencens titel var »Hverdagsbilleder - livet som nydansker«, og i alt 180 deltagere indsendte deres billeder.


Malerier af Jannie Rasmussen Sted: Viby Bibliotek

Mandag d. 4. februar-tors. d. 28. februar Sted: Gadstrup Bibliotek

Udstilling

Onsdag d. 2. januar-torsdag d. 31. januar

Mandag d. 3. marts-torsdag d. 27. marts Sted: Gundsømagle Bibliotek

Mandag d. 31. marts-lørdag d. 26. april Sted: Jyllinge Bibliotek

Jannie Rasmussen fra Ågerup udstiller sine farvestrålende akrylmalerier inspireret af dyrs blikke og udtryk.

11


Fingerbøl-samling Udstilling 12

Torsdag d. 3. januar-torsdag d. 31. januar Sted: Ågerup Bibliotek

Fredag d. 1. februar - fredag d. 29. februar Sted: Viby Bibliotek

Mandag d. 3. marts - lørdag d. 29. marts Sted: Jyllinge Bibliotek

Mandag d. 5. maj - torsdag d. 29. maj Sted: Gundsømagle Bibliotek

Pernille Mikkelsen fra Ågerup har venligst udlånt sin samling af fingerbøl – der er både nye og gamle, danske og udenlandske, som Pernille har samlet gennem flere år.


Malerier af Ulla Elmqvist Sted: Gundsømagle Bibliotek

Mandag d. 3. marts- mandag d. 31. marts

Udstilling

Torsdag d. 3. januar-torsdag d. 31. januar

Sted: Gadstrup Bibliotek

Tirsdag d. 1. april - onsdag d. 30. april Sted: Viby Bibliotek Ulla Elmqvist, Jyllinge udstiller olie- og akrylmalerier. Ulla finder inspiration i den svenske og danske natur og hendes værker giver stof til fantasien.

Nebukaneser-udstilling Mandag d. 7. januar-torsdag d. 24. januar Sted: Ågerup Bibliotek Den lokale Jyllingekunstner Bridget Hauptmann har illustreret den bibelske fortælling om Babelstårnet og Nebukaneser og udstiller sine flotte billeder.

13


Månedens Kunstnere 2007 Udstilling

Fredag d. 18. januar-søndag d. 27. januar Sted: Roskilde Bibliotek, salen. Hver måned vælges en lokal kunstner til at få lavet et kunsttryk, der udsendes og hænger sammen med plakaten Roskilde Menuen. For sjette gang får kunstnerne fra det forløbne år mulighed for at vise deres forskellige værker i en samlet udstilling. Der vises kolorerede og oliekridt tegninger, akvareller, akrylbilleder, fotografier, skulpturer og glaskunst.

Togo - hvad bruges pengene til? Mandag d. 4. februar - lørdag d. 1. marts Sted: Jyllinge Bibliotek Dansk Røde Kors’ lokale afdeling har en forretning i Jyllinge. En stor del af indtjeningen fra salg af tøj m.m. går til Togo, hvor pengene bruges bl.a. til køb af undervisningsmaterialer. I udstillingen kan du læse mere om Dansk Røde Kors og specielt om venskabsprojektet.

14


Filtede tørklæder og sjaler Sted: Gundsømagle Bibliotek

Mandag d. 3. marts - lørdag d. 29. marts

Udstilling

Mandag d. 4. februar-tors. d. 28. februar

Sted: Jyllinge Bibliotek

Karen Kristensen, Hanne Egholm og Gitte Jacobsen har i flere år flettet pil, men det seneste år har interessen været mere vendt mod filtningen. På biblioteket kan man se et udvalg af de filtede ting i mange farver og teknikker samt hæklede og strikkede tørklæder og sjaler.

15


Malerier - Blomsterinspiration Udstilling

16

Mandag d. 3. marts - torsdag d. 27. marts Sted: Ågerup Bibliotek Maleriet er en dejlig hobby, synes Bente Christensen, Ågerup; det er spændende at arbejde med form, farve og kontraster og man bliver bedre til at iagttage. Bente Christensen maler med akryl og henter især inspiration i naturen omkring hende.

Georginer i olie Mandag d. 3. marts - mandag d. 31. marts Sted: Viby Bibliotek

Tirsdag d. 1. april - tirsdag d. 29. april Sted: Gadstrup Bibliotek Kate Piil, Hvedstrup, har flere års erfaring med mange forskellige malerteknikker. Hun har arbejdet med både almue-, ikon- og blomstermaleri og undervist på LOF i flere sæsoner. Biblioteket udstiller et udvalg af hendes malerier, bla. oliemalerier med smukke georginer som motiv.


Træskærerarbejder af Peter Stendys Sted: Ågerup Bibliotek

Mandag d. 31. marts - tirsdag d. 29. april Sted: Gundsømagle Bibliotek

Udstilling

Mandag d. 3. marts - torsdag d. 27 marts

Peter Stendys bor i Gadstrup og nyder at arbejde med træ i sin fritid. Udstillingen viser nogle af hans flotte træskærerarbejder, der er udført med en helt utrolig akkuratesse.

Gustav Wied 150 år Torsdag d. 6. marts-tirsdag d. 25. marts Sted: Roskilde Bibliotek Plancheudstilling om Gustav Wied. Udstilling åbnes i salen kl. 13.00. Mogens Vestergaard åbner dørene og byder velkommen, og giver ordet til borgmesteren, som åbner udstillingen. Udstillingen vises i salen til og med søndag d. 9. marts. Herefter flyttes den ud i udlånsområderne. Til udstillingen sælges katalog.

17


Malerier af Inga Knudsen Udstilling

18

Fredag d. 2. maj - lørdag d. 31. maj Sted: Viby Bibliotek

Mandag d. 5. maj- torsdag d. 29. maj Sted: Gadstrup Bibliotek Inga Knudsen fra Gadstrup udstiller sine abstrakte akrylmalerier. Det er primært akrylmalerier skabt på lærred, med pensel, svamp eller spartel, men også ”collageteknikken” anvendes.

Sommerudstilling Mandag d. 2. juni - mandag d. 30. juni Sted: Gundsømagle og Ågerup Bibliotek Sommerferien nærmer sig, og bibliotekerne har fundet en masse dejlig sommerlæsning frem sammen med masser af inspiration til ferien…


Bogsalg på Roskilde Bibliotekerne Sted

Emne

Hele året

Viby

Vores kasserede materialer stilles frem løbende, og du får mulighed for at gøre et kup! Alt koster 5 kr.

Hele året

Roskilde

Vores kasserede materialer stilles frem løbende, og de sælges via selvbetjening. Alt koster 5 kr.

25/2-6/3

Ågerup Vores kasserede bøger stilles frem, Gundsømagle og du får muligheden or at gøre et kup! Alt koster 5 kr.

25/2-8/3

Jyllinge

Bogsalg

Periode

Vores kasserede bøger stilles frem, og du får mulighed for at gøre et kup! Alt koster 5 kr.

19


Ågerup Bibliotek Oversigt

20

Dato

Tid

Emne

Torsdag d. 17/1

19.30-21 Feng Shui, hvad er det?

3/1 - 31/1

Udstilling med Fingerbøl

7/1 - 24/1

Illustrationer – Nebukaneser

Torsdag d. 28/1

19-21

Bogcafé

4/2 - 28/2

Acrylmalerier af Dorte Aggebo

25/2 - 6/3

Bogsalg

3/3 - 27/3

Maleriudstilling - Blomsterinspiration

3/3 - 27/3

Træskærerarbejder af Peter Stendys

2/6 - 30/6

Sommerudstilling


Gundsømagle Bibliotek Tid

Emne

3/1 - 31/1

Malerier af Ulla Elmqvist

4/2 - 28/2

Udstilling med filtede tørklæder og sjaler

25/2 - 6/3

Bogsalg

Torsdag d. 28/2

19-21

Oversigt

Dato

Bogcafé

3/3 - 27/3

Acrylmalerier af Jannie Rasmussen

31/3 - 29/4

Træskærerarbejder af Peter Stendys

5/5 - 29/5

Udstilling med Fingerbøl

2/6 - 30/6

Sommerudstilling

Jyllinge Bibliotek Dato

Tid

Emne

2/1 - 2/2

Acrylmalerier af Dorte Aggebo

4/2 - 1/3

Udstilling: Togo - hvad bruges pengene til?

25/2 - 8/3

Bogsalg

3/3 - 29/3

Udstilling med filtede tørklæder og sjaler

3/3 - 29/3

Udstilling med Fingerbøl

31/3 - 26/4

Acrylmalerier af Jannie Rasmussen

21


Viby Bibliotek Oversigt 22

Dato

Tid

2/1 - 31/1

Emne Acrylmalerier af Jannie Rasmussen

Onsdag d. 23/1

19-21

BogcafĂŠ

1/2 - 29/2

Udstilling med Fingerbøl

3/3 - 31/3

Malerier - Georginer i olie

1/4 - 30/4

Malerier af Ulla Elmqvist

2/5 - 31/5

Malerier af Inga Knudsen

Gadstrup Bibliotek Dato

Tid

Emne

4/2 - 28/2

Acrylmalerier af Jannie Rasmussen

3/3 - 31/3

Malerier af Ulla Elmqvist

1/4 - 29/4

Malerier - Georginer i olie

5/5 - 29/5

Malerier af Inga Knudsen


Roskilde Bibliotek Tid

3/1 - 27/1 Torsdag d. 10/1

Emne Hverdagsbilleder - livet som nydansker

19-21

18/1 - 27/1

Kan koranen oversættes? Månedens Kunstnere 2007

Torsdag d. 5/2

19-21

Afghanistan i forandring

Onsdag d. 5/3

19-21

Dommerens Litteraturhistorie

Torsdag d. 6/3

13-16.30 Gustav Wied 150 år - Byvandring

6/3 – 25/3 Tirsdag

d. 8/4

Oversigt

Dato

Udstilling om Gustav Wied 19-21

Den Stor Fædrelandskrig

23


Gadstrup Bibliotek Nyvej 40 4621 Gadstrup Telefon: 46 19 04 85 Mail: vibybib@roskildebib.dk

Mandag Tirsdag Torsdag

kl. 14 - 18 kl. 10 - 15 kl. 14 - 20

Gundsømagle Bibliotek Rosentorvet 8 4000 Roskilde Telefon: 46 31 81 10 Mail: jyllinge@roskildebib.dk

Mandag Tirsdag Torsdag

kl. 15 - 20 kl. 10 - 13 kl. 15 - 20

Jyllinge Bibliotek Bygaden 19 4040 Jyllinge Telefon: 46 31 82 30 Fax: 46 31 82 39 Mail: jyllinge@roskildebib.dk

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Lørdag

kl. kl. kl. kl. kl.

Roskilde Bibliotek Dronning Margrethes Vej 14 4000 Roskilde Telefon 46 31 50 00 Fax 46 31 50 13 Mail: voksen@roskildebib.dk

Mandag - fredag kl. 10 - 19 Lørdag: kl. 10 - 14 Søndag (15/9-15/4): kl. 12 - 16

Viby Bibliotek Tofthøjvej 11 4130 Viby Sjælland Telefon: 46 31 73 72 Fax: 46 19 33 71 Mail: vibybib@roskildebib.dk

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag

kl. kl. kl. kl. kl. kl.

Ågerup Bibliotek Gundsølillevej 2 4000 Roskilde Telefon: 46 31 81 07 Mail: jyllinge@roskildebib.dk

Mandag Tirsdag Torsdag

kl. 15 - 20 kl. 10 - 12 kl. 15 - 20

14 10 14 14 10 10

www.roskildebib.dk

-

-

20 16 20 20 13

20 12 20 17 12 13

Trykt den 18. januar 2008

14 10 14 14 10

Arrangementer for voksne  
Arrangementer for voksne  

Arrangementer for voksne - forår 2008