Page 1

susan kang a r c h i t e c t u r e . d e s i g n


Thesis: Identity of a Transitional Culture in Suburbia Buford Highway, Doraville, GA // Marketplace // Bridge

Contextual Form Generators

Sense of Enclosure

Connectivity Across Hwy

The intervention serves the functions of a marketplace, bridge, and community forum space. The need for a pedestrian bridge across the busy industrial highway would foster community building. As food and commerce is common ground for most people groups, the market draws users through and across the pedestrian bridge while providing opportunities for crosscultural interaction.

BU

FO

RD

HI

SH

GH

AL

W

LO

AY

W

FO

RD

RO

AD

Interior Perspective of Market Experience: middle of bridge looking East

0

50

100

200

Site Plan

300

Bridging the Divide


Although Atlanta prides itself on its ethnic diversity, this is hard to distinguish in the built environment of suburbia. This issue is especially apparent along Buford Hwy just within the perimeter of I-285. Asian Square and Pinetree Plaza characterize the placelessness of suburbia while having ethnic diversity. The thesis aims to articulate and give identity to the community of immigrants which provide the richness and diversity to the environment. This is achieved by defining the edge along the strip of Buford Highway, redefining how people move through/ on/around built space, and incorporating a program which fosters a sense of community and cross-cultural communication/awareness.

0

Exterior Perspective: North looking South on Buford Hwy

20

40

60

100


BUILDING COMPONENTS

wooden roof

aluminum framed sliding doors

1’ wall partitions

vertical cores

ramping floors

steel box frame 2’x 2’ wide flange

concrete ramp anchors

Perspective under bridge: East looking West


SECTIONAL PERSPECTIVES

ROOF DETAIL steel rod local wood slats (2”x12”) screws c-channel steel edge wide flange steel frame


stictching the void: The Gulch Atlanta, GA // Urban Intervention // Masterplan

"The Gulch" is an area in downtown atlanta that is disconnected from surrounding neighborhoods. Atlanta's beginning as a train hub led to a system of viaducts that created vertical separation to serve functionality of transportation but it also created a rip in the urban fabric. In this design, we propose an intervention that stitches between neighborhoods surrounding the gulch by increasing connectivity of the constitutional order of the street network, introduce a multi-modal station to create connectivity on a regional level as well as introduction of new attractions and increase density in the area. The proposal emphasizes creation of new public spaces or commons which are inherently linked to the street network and thus fulfill a serious lack in downtown Atlanta.

Railroad Junction

Void and Districts

Bridging

Central Axis

Green Spine

Commons

Existing Grid

Extending Grid

Proposed Grid

Primary Streets

Secondary Streets

Pedestrian Paths


Roof Plan


Bauhaus Dessau Besucharzentrum: Forming the Urban Corner Dessau, Germany // Visitor Center // Museum Lobby

Concept: Lifting the Mass Defining the corner of Pushkinalle and Gropiusalle architecturally. Key characteristics of interior spaces are informed by the prominent corner created. Bauhaus principles are reinterpreted throughout the design. Gropius’ play of solid vs. transparency inspired the appearance of a lifted mass.

Site Plan

Pushk

inalle

alle

pius

Gro

Pushkinalle Elevation

Longitudinal Section


View from corner of Pushkinalle and Gropiusalle

Spider Clamp Detail

Facade Detail

1. Gusset Plate 2. Steel Tube 3. 8mm Stainless Steel Cable 4. 8mm Cable Stay 5. Steel Column 6. Glazing 7. Clamping Bar 8. Mullion

1. Porcelain 2. Metal 3. Insulation 4. Aluminum Mullion 5. 0.19mm Glazing

2nd floor

(units in mm)

(units in mm)

1st floor

Spatial Quality: Visual Connections Interior spaces are designed to allow the visitor to have multiple visual connections throughout the museum. With the use of ramps, the promenade of the visitor is guided in a chronological order following the Bauhaus throughout history. This results in a variety of dynamic exhibition opportunities.

Groundfloor

Basement

Permanent Exhibition

Changing Exhibition


Briarwood Mixed-Use Development Atlanta, GA // Mixed Use Development

Three story mixed use project facilitating retail at ground level, residential programming on the second floor, and a community space on the roof top.

1

2 A-401

Exterior Perspective along Ground Level

1

3

2

A-302

A-302

A-302

UP

UP

5' - 5 1/2" 5' - 0"

12' - 2"

12' - 0"

REF.

12' - 2"

9' - 6"

5' - 2"

17' - 0 1/2"

REF.

REF.

12' - 9 1/2"

1 A-301

REF.

12' - 9 1/2"

20' - 2 1/2"

4' - 11 1/2"

32' - 11 1/2"

5' - 6"

12' - 9"

9' - 8 1/2"

DN

9' - 8 1/2"

DN

10' - 4"

21' - 9"

1

SECOND LEVEL 3/16" = 1'-0"

3 A-401

PROJECT NORTH

1

3

2

A-302

A-302

A-302

6' - 10"

ROOF LEVEL 36' - 0"

UP

UP

THIRD LEVEL 22' - 0"

9' - 4 1/2"

19' - 6 1/2"

4' - 1"

DN

1885 SF

15' - 0"

1884 SF

53' - 0 1/2"

FINISH FLOOR 0' - 0"

23' - 4"

53' - 0 1/2"

SECOND LEVEL 11' - 0"

RETAIL 2

20' - 2 1/2"

32' - 11 1/2"

RETAIL 1

1 A-301

4' - 4"

PARKING -10' - 0"

1

FINISH FLOOR 3/16" = 1'-0"

PROJECT NORTH

LONGITUDINAL SECTION 1 3/16" = 1'-0"

1

3

2

A-302

A-302

A-302


www.susankang.carbonmade.com | susan.kang@outlook.com | 404.944.9556

Susan Kang Portfolio  

Undergraduate Architecture Portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you