Page 1

www.surfmagazin.si

VODIČ WINDSURFERSKA  FUERTEVENTURA

NAUČITE SE! WIND- IN KITESURF ŠOLA

KAKO JE BILO?

¸November 2010 . Številka 4 . Cena 4,90 EUR

TEKMOVANJA 2010

9 771855 865007

intervju

. REPORTAŽE . NOVA OPREMA . KOLUMNE . DOGODKI . OSEBNE IZKAZNICE . POLAJNARJEV KOTIČEK . TEKMOVANJA .


w w w. m e d i a s u r f . s i


UVODNIK

Kreativne rešitve. good design for good business

Za večino nas, povprečnih surferjev, se je sezona že zaključila, počasi se nam pridružujejo tudi tekmovalci in tisti, ki jim mraz malo kasneje ohladi kri v žilah. Zagotovo nas je malo takih, ki bi lahko bili s sezono povsem zadovoljni, saj užitkov, ki nam jih naši športi ponujajo, ni nikoli dovolj. V tokratnem glavnem intervjuju vam predstavljamo najhitrejšega med nami, Jerneja Privška. Redno se udeležuje hitrostnih tekmovanj, je lastnik slovenskega hitrostnega državnega rekorda, pred dnevi popravljenega na tekmovanju v Namibiji. Letošnji SloStyle je bil zelo napet in razburljiv. Veseli me, da so se na letošnjem slovenskem državnem prvenstvu pomerile tudi ženske ter s tem naredile pomemben korak pri širjenju popularnosti tega športa, saj surfanje vsekakor ne spada v kategorijo »moških športov«. Prva slovenska državna prvakinja, v prostem slogu jadranja na deski, je postala Nina Tanhofer. Ker se bliža sneg, so nekatere teme v

reviji zimsko obarvane. O svojih surferskih izkušnjah nam je spregovoril deskar na snegu, Žan Košir, ki je letos zelo dobro pričel s sezono. Držimo pesti, da bo uspešen tudi v nadaljevanju. Vsekakor je tudi v tej številki zanimiva vsebina, vredna branja. Včasih sem kot urednica revije v dilemi, na kakšen način predstaviti članek, da bo čimbolj jasen in zanimiv. Na spletnem mediju je nekatere stvari mnogo lažje predstaviti ali popestriti s kratkim filmom ali video reportažo, zato smo se odločili, da nekatere članke opremimo s kodami QR. S telefonom »skenirate« kodo QR in prikaže se vam spletna vsebina. To bi morala omogočati večina novejših telefonov. Pri nas nisem še zasledila medija s takšnim načinom obogatitve vsebine, zato upam, da vam bo všeč. Pred vami je zadnja številka slovenskega Surf magazina te sezone. Prebili smo led, se veliko naučili, veliko se še moramo.

V naslednjo sezono bomo stopili marca, z novimi vsebinami, ki vam bodo krajšale čas med čakanjem na veter :). Vsem ljubiteljem naših športov, profesionalnim tekmovalcem, boljšim polovicam ter najmlajšim želimo vesele praznike, veliko uspehov in surferskih užitkov v letu 2011!

Glavna urednica Tamara Momčilović

Grafično oblikovanje in založništ vo

3


VSEBINA

WINDSURF KITE 12 32 36

49 VSEBINA

4

06

Novice

28

Koristno

12

Pohod proti vrhu

32

Polajnarjev kotiček

16

Novice oprema

36

Glavni intervju

20

Zanimivo

42

Kite šola

24

Windsurf šola

46

Reportaža

Kaj, kje in kdaj? Žan Košir - intervju Priporočila trgovcev ASP World Championship Tour Nasveti za začetek in nadaljevanje

Tekmovanja v valovih Iz vode na sneg

Najhitrejši, Jernej Privšek Nasveti za napredne in hrabre Windsurferska Fuerteventura


VSEBINA

E SNOWBOARD 54 46 28

50

Intervju

62

Oglasna deska

54

Tehnologija

64

Osebno

56

Osebne izkaznice

66

Kolofon

58

Uporabno

60

Osebno

Quiksilver windsurf šola Oprema za velike hitrosti Zanimivosti o naših športnikih

Brezplačni mali oglasi Vesela jadrnička

Vzdrževanje kite opreme Podoživetje sezone 2010

5


NOVICE

Lord of the Wind Showdown, 12.–16. 1. 2011 Slalom, big air in freestyle tekme, kite- in windsurfing klinike, testiranje in ogled najnovejše opreme, bogat program z »live« bandi, »beach partyji«, turnirji v odbojki ter nagradni sklad 19 000 ameriških dolarjev in dodatne nagrade. Vse to se bo dogajalo na drugi strani Atlantika, pravzaprav že na obalah Pacifika, skratka zelo, zelo daleč od nas. Če boste slučajno ravno tam ... Več info na: www.lordofthewindbaja.com.

PWA 2010 Morda bo azijski del turneje PWA 2011 daljši, vendar bomo počakali na uradni koledar zveze PWA. Upamo še na več freestyle, wave in dvoranskih tekem. V letošnji sezoni se ni zgodilo nič pretresljivega, prihajajo sicer nekatera nova imena, a predvsem se samo velika med seboj mešajo. V slalomu primat še vedno drži Francoz Antoine Albeau, čarodej na vodi, Gollito Estredo, se je po enem letu ponovno zavihtel na vrh, mladi »vejver« Philip Koester pa postaja zelo podoben Bjoernu Dunkerbecku, večkratnemu svetovnemu prvaku v vseh disciplinah. V wave disciplini čakamo še na zadnjo tekmo na Kapverdskih otokih. Pri ženskah prostoslogašica Sarah-Quita Offringa v svojih »heatih« počne to, kar še marsikateri od fantov ne zmore, prav tako dvojčici »the Moreno twins«, ki že vrsto let prevladujeta v in nad valovi, prekaljena stara znanka Karin Jaggi pa dokazuje, da v slalomu zelo veliko pomenijo izkušenje. Naša Tine Slabe (slalom) in Andraž Žan (freestyle) sta bila letos solidna, bi si pa verjetno vsak od njiju želel malce več. Tine je v izjemno izenačeni in močni konkurenci zasedel 33. mesto. Za vedno pa se bomo spominjali tekme na Sotaventu na Fuerteventuri, kjer je v osmem plovu v prvem krogu prvič v življenju zmagal v svoji skupini. Andraž je bil skupno 23., najboljšo uvrstitev je dosegel na tekmi v Costa Teguise, Lanzarote, Španija, kjer je bil deveti, še boljšo uvrstitev pa mu je preprečil skupni zmagovalec Gollito. Več info na: www.pwaworldtour.com.

European Freestyle ProTour

Lancelin Ocean Classic, 6.–9. 1. 2011

Steven Van Broeckhoven – B-72, 24-letni Belgijec, se je pred tremi leti pojavil na tekmovanju EFPT, lani je že osvojil naslov, letos pa si ga je »priglisiral« in »priskakal« kar preveč prepričljivo. Osvojil je tudi skupno četrto mesto v PWA (z istim številom točk kot prva dva) in s tem pokazal, da njegova zgodba še ni končana. Drugo mesto je osvojil Francoz Nicolas Akgazcyan – F-400, tretji pa je bil mladi, vzpenjajoči se Nizozemec, Davy Scheffers – H-311. Naš Andraž Žan je imel malo smole, eno tekmo je izpustil in na koncu mu je pripadlo 14. mesto. Njegova najboljša uvrstitev je bilo osmo mesto v viharni Porto Lisci na Sardiniji. Držimo pesti za naslednje leto!

Tekmovanje sega nazaj v leto 1986, ko se je nekaj surferskih entuziastov spravilo na enodnevni surferski maraton. Danes dogodek traja štiri dni in surferji tekmujejo v treh disciplinah: wave, maraton in slalom. Maraton je dolg 25 km, udeleži pa se ga od 200 do 400 surferjev, ki se po celi trasi peljejo z vetrom. To je najbolj prestižno in najdaljše tekmovanje v Avstraliji, udeležujejo pa se ga tudi najboljši surferji iz vsega sveta. Dogodek privabi tudi do 5000 ljudi, ki pripotujejo v Lancelin samo s tem namenom.

Več info na: www.efpt.net.

Več info na: www.lancelinoceanclassic.com.

European Freestyle Pro Kids Tour Mladi surferji so letos prvič tekmovali na skupnem evropskem tekmovanju. Šport se tako razvija in konkurenca je čedalje hujša. Imena mladeničev si zapomnite, saj boste o njih še slišali. EFPKT skupno: U-20: Valentin Boeckler U-17: Rick Jendrusch U-15: Tim Ruyssenors in Julian Wiemar Več info na: www.efpkids-tour.com/results.html.


NOVA OPREMA NOVICE

Boot Dusseldorf, 22.–30. 1. 2011

V nemškem Dusseldorfu vsako leto poteka sejem vodnih športov, na katerem se lahko tako izobražujete kot seveda zabavate. Pridružite se, uživajte in izkusite svet vodnih športov, ki ponuja za vsakogar nekaj. Poskusite se potapljati, zaveslajte na SUP-u (Stand Up Paddle), pripravite se na potovanje po novih plažah in zalivih ali pa osebno spoznajte surferske in jadralske zvezde.

Winter Windsurf

Več info na: www.boat-duesseldorf.com.

Niso vsi slabe volje, ko na severu zamrznejo vsa jezera in je čas za debela ogrinjala. Lani so organizatorji tekmovanja »Winter Windsurf« izpeljali tekme na Finskem, v Litvi, Latviji in Estoniji ter Odprto evropsko prvenstvo. Njihov koncept je »raziskovanje različnih krajev«. Kjer je bilo možno, so se povezali z ostalimi športi (kitesurfing, vlečne sani …) ter razširili program za tekmovalce in obiskovalce. Koledarja za naslednje leto trenutno še ni, prva tekma pa bo verjetno že v začetku januarja, seveda nekje v mrzlih krajih na severu. Več info na: www.winterwindsurf.com.

Downwind Dash 12. februarja v Južni Afriki dogodek z imenom Downwind Dash praznuje 25. obletnico. Več kot 300 kite- in windsurferjev se bo skupaj ponovno podalo na 20-kilometrski veleslalom od Langebaana to Saldanha. Več info na: www.langebaandash.co.za.

Sejem TIP – Turizem in prosti čas

27.–30. 1. 2011, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Koledar WINDSURF KLINIKA 2011:

Tako kot vsako leto, se bo tudi januar 2011 zaključil s štiridnevnim sejmom, na katerem bodo prisotni windsurferji, surferji in kiteboarderji. Ali bo tudi letos dvorana namenjena rabljeni windsurferski, surferski in kiterski opremi, bomo še izvedeli, prav tako še ne vemo, ali bodo tudi letos slovenski windsurferski klubi združeno promovirali windsurfing in tako kot lani pripravili zanimiva surferka predavanja, foto galerije, filme … V vsakem primeru boste lahko sprostili svojo energijo z udarjanjem žogic za golf, pokušanjem slovenske kulinarike, ogledom jaht, novih načinov in destinacij za preživljanje aktivnega prostega časa ter še marsičem.

• Sal/Zelenoortski otoki – 20. do 26. februar 2011 • Bol/Hrvaška – 24. do 30. april 2010 • Premantura/Hrvaška – maj 2011 • Fuerteventura/Kanarski otoki – 19. do 25. junij 2011 • Bol/Hrvaška – 10. do 16. julij 2011, 17. do 23. julij 2011, 24. do 30. julij 2011 • Podersdorf (Nežidersko jezero)/Avstrija – september 2011 • Premantura/Hrvaška – 29. oktober do 1. november 2011 • Cape Town/Južnoafriška republika – 24. do 30. december 2011

Več info na: www.gr-sejem.si/sejmi/koledar-sejmov/alpe-adria-turizem-in-prosti-cas.

Več info na: msmilos@hotmail.com.

Državno prvenstvo Slovenije v RS:X Portorož, 15.–17. 10. 2010

Jadralci olimpijskih razredov so sredi oktobra na »Obali« tekmovali na odprtem državnem prvenstvu. Organizatorju JK Pirat Portorož je uspelo izpeljati 5 plovov v razredu RS:X. Zasedba je bila mednarodna. Več info na: www.jadralna-zveza.si in www.klub-pirat.si.

7


NOVICE

Olimpijska disciplina 2010 Tudi letos je od 15. do 17. oktobra jadralni klub Pirat Portorož pod okriljem Jadralne zveze Slovenije priredil državno prvenstvo v več olimpijskih disciplinah, med drugimi tudi v RS:X. V petek in soboto nam je bil veter izredno naklonjen (oblačno, burja nad 10 vozlov) in pred »piransko punto« se je izpeljalo 6 plovov. Ker je bil štart skupaj z drugimi disciplinami in je bila večina plovov v »glisiranju«, se je izkazala hitrostna premoč jadralnih desk RS:X. Nedeljska napoved se je uresničila: orkanska burja z dežjem je pometala po portoroškem zalivu. V takšnih razmerah je precej rizično poslati vso »floto« na morje in po pravilni odločitvi šefa regate, Vilija Domjana, so bili vsi nadaljnji plovi odpovedani. Seveda pa je ta burja prišla prav za izvedbo freestyle regate v Izoli. Regatno polje je bilo v obliki trapeza in dolgo približno 5 milj. Posledice tega so bili le trije plovi na dan. Na državno prvenstvo se je prijavilo 12 tekmovalcev. Lanskemu zmagovalcu in trenutno enemu najboljših hrvaških slalomistov, Luki Mratoviću (njegova osebna izkaznica je že opisana v naši reviji), je zmago izpred nosa odpeljal zelo

dobro pripravljeni in taktično izkušenejši Slovak Patrik Pollak. Na tretjem mestu in s precejšnjim zaostankom je pristal naš legendarni olimpijski kandidat Aljaž Maslo. Kakor lani, je tudi letos na prvo mesto med žensko konkurenco suvereno pripeljala Špela Puh (hči Dušana Puha) pred Nikolino Đakulovič iz Splita. Tretje mesto je pripadlo Sandri Rogič (sedanji izbranki Dušana Puha), četrto pa naši legendi ženskega jadranja in edini udeleženki olimpijskih iger v preteklosti – Heleni Burger (mati Špele Puh). Zaradi takšnega jadralskega »pedigreja« je trenutno Špela naša najbolj verjetna kandidatka za olimpijske igre 2012 v Londonu. Letos je tudi marsikaterega tekmovalca v slabo voljo spravila novica za naslednje leto in za olimpijado v Londonu: po novem pravilniku se bodo morala uporabljati barvna jadra, kar pomeni, da bodo v prihodnje vsi kandidati za olimpijske igre morali zamenjati jadra. Vsekakor so takšne spremembe pisane na kožo njihovem proizvajalcem in mečejo slabo luč na olimpijsko jadranje. Več info na: www.jadralna-zveza.si

Prvi 2x loop v Slo Kdo: ALJAŽ LAVRENČIČ in FLIKKAboards WAVE TWIN 69 Kje: Ližnjan (HR), 17. 10. 2010 Pogoji: burja 7–8 BF, val do 2 m Aljažev komentar: dvojni loop sem vsaj petnajstkrat poizkusil že 14 dni prej, tokrat pa mi je končno uspelo! Za uspešen pristanek sploh ni potrebna ekstremna višina, bolj je pomembna hitrost rotacije. Nasvet za tiste, ki bi radi poizkusili: enojna in pol rotacija ni kaj dosti bolj boleča kot polovična pri klasičnem loopu! Zanimivosti: foto dokumentacije prvega uspešnega pristanka sicer žal ni, je bil pa priča na vodi Boštjan Brnot – Konan, ki dodaja, da je »Aljaževa rotacija dvojnega loopa zelo podobna stilu Philipa Kösterja!« Čestitamo Aljažu in že se veselimo njegovih prihodnjih uspehov!

OI 2016, Rio de Janeiro, Brazilija Kiteboarding ali windsurfing? Vstopnico za poletne olimpijske igre leta 2016 v Rio de Janeiru v Braziliji bo morda lahko dobil le eden. Windsurfing lahko izgubi stalno udeležbo na poletnih olimpijskih igrah, kiteboarding pa je bliže olimpijskim igram kot še nikoli. Kakorkoli že, ISAF bi se morala potruditi, da bi na glavni oder največjega tekmovanja stopila oba športa.

Več info na: www.flikkaboards.com. Več info na: www.surfertoday.com.

8


By Ted Ligety By Ted Ligety

Soaza

Soaza

2PQLERW

2PQLERW

6ODE

6ODE

6ZDO\

6ZDO\

*XVWDI

*XVWDI

Yoni

Yoni

$\NURLG

$\NURLG Soaza Jr. %UDLQ%XFNHW

%UDLQ%XFNHW

Soaza

Soaza Jr.

Soaza Sir Edmund

Sir Edmund 2PQLERW

2PQLERW 6KUHG6ORYHQLD7HVPDVSRUWGRR6HQLþQR.ULåH7HOZZZWHVPDVSRUWVL ZZZIDFHERRNFRP6KUHG6ORYHQLD


NOVICE FOTO ZGODBA

Koledar tekmovanj IWA - international windsurfing association: november 16.-21.

Fleixeiras, BRA

WIND BRASIL IFCA Slalom World Championship

december 7.-12.

Icarizinhio, BRA

IFCA South Americans Freestyle Wind Brasil Freestyle – Grand Prix Mundial de Freestyle

14.-19.

ISAF World Cup - RS:X

Melbourne, AUS

28.-31.

2010/2011 Oceanic Windsurfing Championships

Illawara YC, Wollongong, NSW, AUS

1.-5.

Bay of Cadiz New Year Regatta

CADIZ, ŠPA

10.-15.

Peru Beach Club, Buenos Aries. ARG

12.-16.

RS:X South American Windsurfing Continental Championships Singapore Open & Asian Windsurfing Championships

15.-17.

Alex Caviglia Blue Water Classic

Biscayne, Miami, ZDA

23.-29.

ISAF World Cup - RS:X

Rolex Miami, ZDA

29.-30.

Heat 5 - NSW Windsurfing Series & Oceanics Warm-Up Event

Hawks Nest, NSA, AUS

2.-6.

RSX Sail Auckland

Auckland NZL

2.-5.

Hawks Nest, NSA, AUS Oceanic Formula Windsurfing Championships Grand Prix (long distance race) Buzios & Buzios International Regatta inc IFCA South American Slalom Championships

2011 januar

NRSCC Sea Sports Centre, Singapur

februar

5.-12.

Armacao de Buzios, RJ, BRA 16.-19.

IFCA Oceanic Slalom Championships

Dunedin, NZL

18.-21.

New Zealand RS:X National Championships

Auckland NZL

17.-20.

North American Windsurfing Championships

North Hotel Zone, Cozumel, MEH

23.-28.

Andalusian Olympic Week - Carnival Trophy

CADIZ, ŠPA

4.-8.

RS:X South American Windsurfing Championships

Buenos Aires, ARG

4.-6.

Calema Midwinters

Merritt Island, Florida, ZDA

12.-13.

North Isand Championships

Tauranga, NZL

16.-20.

Split Olympic Sailing Week

Split, HR

marec

Atene, GR

21.-25.3. Athens Eurolymp Week april 2.-9.

ISAF World Cup - RS:X

Princess Sofia, Palma, Spain

19.-24.

IFCA Pro Kids, Junior, Youth & Masters Slalom World Championships Lagos Iberian Cup 2011 Campeonato Nacional / Copa de Espanha 2011

Curacao, Netherlands Antilles

21.-24.

Clube de Vela de Lagos, Spain

Parko se vrača »'Parko' se vrača!«, bojni krik ljubiteljev tega 29-letnega surferja iz Queenslanda, Avstralija, odmeva po svetu, saj je poškodovani super atlet pred kratkim spet stopil na surf desko in prvič po poškodbi »zajahal« valove. Da ponovimo, kaj se je sploh zgodilo. Joel Parkinson je po solidnem začetku turneje 2010 s tremi že odpeljanimi tekmami, na katerih je dosegel solidne uvrstitve med prvih pet tekmovalcev, v zatišju pred JBayem in Tahitijem, s prijatelji surfal na domačem spotu Snappers Rock, ki je tisti dan »delal« kot v sanjah. Luke Egan se še spominja: »Do mene je pritekel ves maničen, češ da danes dela Snappers kot v sanjah in naj mu posodim desko, ker je svojo že zlomil.«

10

Po tej navdušeni zahtevi se je spravil v vodo in ko je na tretjem valu šel v tubo, ga je pena podrla, pri čemer so ga smerniki porezali po peti. To je bila že druga poškodba pete tega svetovnega podprvaka v 2009. Prva je bila avgusta 2009 na Baliju, v letu 2010 pa ga je ta poškodba morda stala tudi naslova svetovnega prvaka. Kakorkoli, po dolgih štirih mesecih se je »Parko« prvič postavil nazaj na desko in se s starim »shortboardom« 6,6 zapeljal po »stenah« bližnjih spotov. Sam pravi, da je »popolnoma iz forme, zarjavel kot star poltovornjak«, a da se mora kljub temu popraviti in vrniti v tekmovalni krog. Držimo pesti!


NOVA OPREMA SURFAŠKI PODMLADEK

11


KOLOFON

Iščete idejo za darilo? 0

Letna naročnina na Surf magazin

/

9 771855 865007

P.S. Poštnino podarimo mi!

.

.

.

.

.

.

.

.

USTANOVITELJ IN ZALOŽNIK MEDIASURF, Jernej Modic s.p. Primšarjeva 13, 1380 Cerknica T: 051 258 909 info@mediasurf.si www.mediasurf.si

GLAVNI IN ODGOVORNI UREDNIK Tamara Momčilović tamara@surfmagazin.si OBLIKOVANJE MEDIASURF

0

LEKTORICA Katarina Arnol

/

MARKETING marketing@surfmagazin.si

865007

Ponudba velja do 1. 1. 2011.

SODELAVCI Andraž Žan Blaž Dečko Borut Lukič Boštjan Guštin - Ačo Domen Simčič Gorazd Majcen Ivica Dolenc - Johnny Janez Polajnar Jernej Modic Jurij Panjan Lenart Lah Marko Odič Matevž Maček Matevž Malej Miha Lenasi Miloš Miloševič Žiga Hrček

9 7718 55

NAROČNINA narocniki@surfmagazin.si

.

.

.

19,60 .

TISK Premiere

.

.

€ .

.

Podatke pošljite na:

narocniki@surfmagazin.si Pretekle številke Surf magazina za le 2,50 EUR na izvod.

66

DISTRIBUCIJA Ekdis NAKLADA 2000 izvodov + naročniki ISSN 1855-8658 Na podlagi Zakona o davku na dodano vrednost sodi revija med izdelke, za katere se obračuna in plačuje davek na dodanu vrednost po stopnji 8,5 %. Ponapis celote ali pozameznih delov je dovoljen samo s pisnim dovoljenjem uredništva. Mehansko in elektronsko razmnoževanje je prepovedano. Za prispevke velja zaščita avtorskih pravic. Rokopisov in fotolitov ne vračamo. Za slikovno in tekstovno vsebino malih oglasov ne odgovarjamo. Mnenja avtorjev ne odražajo stališča uredništva revije Surf magazin, zato uredništvo zanje ne odgovarja.


Kreativne rešitve. good design for good business

Grafično oblikovanje in založništ vo


www.69slam.si

Trgovina Gallusovo nabre탑je 7, Ljubljana online prodaja:

SURFmagazin #04  

First windsurf, kitesurf and snowboard magazine in Slovenia and region.