Page 1

Nummer 6 – 7 april 2014 - Hét vakblad voor de winkelvloer

Win een experience! Scan de code of check pagina 4

Win een Raft Experience!


Switchen

Inhoud Dat een switch ook verkeerd kan vallen, en dan vooral bij klanten, bleek bij de Bas van der Heijden-supermarkt in Rotterdam, die Dirk ging heten. Heel Rotterdam over de rooie. Er werd zelfs een speciale ‘Bas moet Bas blijven’-Facebook-pagina voor opgericht. Inmiddels heeft de pagina bijna 500 likes… Toch raar. Zeker als Dirk ter verduidelijking van de naamswijzigingen deze week een commercial de ether in slingerde, waarbij de ‘3=1 weken’ werden aangekondigd. Consumenten kunnen van sommige producten drie stuks meenemen en hoeven er slechts één te betalen. Toch leuke geste van Dirk richting de klant, zou je denken. Tel uit je winst…

Niet iedere retailer zit er op te wachten: zijn winkel ombouwen vanwege een formulewisseling. Met het verdwijnen van de C1000formule, zijn dergelijke situaties wél aan de orde van de dag. Hoe gaat zo’n ‘switch’ in zijn werk? Neem de simpele(?) doch vaak strakke planning wanneer de winkel dicht gaat om te worden omgebouwd, de communicatie met de klanten en niet te vergeten het personeel en de integratie van nieuwe (bestel)systemen. Van C1000 rood naar AH-blauw, Coop-oranje en Jumbo-geel is niet zo heel eenvoudig, maar met een goed doordracht plan kan dat best vlekkeloos verlopen. Zo blijkt uit de verhalen van twee C1000-ondernemers die wij naar ‘hun’ recente switch vroegen. Lees hun ervaringen op pagina 14 en 15.

Niet voor de Rotterdammers. Zij zweren bij Bas en willen hun gevleugelde uitspraak ‘Effe naar Bas’ in ere houden. Ben bang dat hen dit niet gaat lukken… En de vergelijking die de initiatiefnemer van de Facebook-pagina maakte (‘Het is voor mij alsof de Kuip ineens de ArenA wordt’) dan? Tja… als niet-voetbalvrouw doet mij dat écht helemaal niets, maar duidelijk is dat er bij de nieuwe Dirk wél werk aan de winkel is. Om van Bas-fans échte Dirk-fans te maken. Succes!

Win een Raft Experience op het enige wilde water van Nederland!

PS Zin om te raften met vrienden of collega’s? Check pagina 4!

4

Rubriek Teamwork

18

Rumoer op de winkelvloer

21

Het heldere DNA van team Spa: “Bij mooi weer denkt iedereen direct aan barbecue-producten. Door mineraalwater mee te nemen, speel je in op de relevantie”.

Eugenie Engelbracht, Hoofdredacteur e.engelbracht@smssupermarkt.nl @EEngelbracht

Gewonnen! Maart 2014 gaat de boeken in als een van de warmste maanden ooit. Nederland trok er dan ook massaal op uit. Spa deed er de afgelopen maand nog een schepje bovenop en stelde vier exclusieve Spa-roeiboten beschikbaar voor supermarktmanagers en -medewerkers. De prijs uit Supermarkt experience nummer 5 is gewonnen, door: - Monica Barten, assistent-bedrijfsleider bij EMTÉ.

Win een experience

Eén grote beestenboel bij Jumbo Veltink.

En verder... • Millennials kopen liefst in fysieke winkel 5 • Thema Ontbijt

- Carla Vermeulen, ondernemer bij SPAR. - Sander Ruesink, bedrijfsleider bij Coop Noorden. - Erik Slegers, medewerker verkoopklaar (agf) bij AH XL Helmond.

Wekelijks onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Aanmelden kan op www.supermarktexperience.nl – altijd op de hoogte!

www.supermarktexperience.nl

7

• Nieuwe ‘Duvel Mini’

12

• Ruttes Rules: de redding van AH

13

• Geswitched van formule: hoe voelt dat? 14 • Tien tips om je team te motiveren!

17

• Visie op gebak

23

• Thema Rijst en pasta’s

24

• Thema AGF

30

3


Raften op het enige wilde water van Nederland!

Win een experience! Het hele jaar door is het zomer bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer! Dit is jouw kans om met dit zomerse gevoel kennis te maken…. We verloten dit keer, namens het watersportcomplex, een Raft Experience voor zes personen. Durf jij de uitdaging aan? Voor wildwater- en surfavonturen hoef je niet meer naar het buitenland. Bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer stromen er miljoenen liters water door een kunstmatige wildwaterrivier, waarop vrijwel iedereen kan avonturieren. Raften, tuben of kanoën: het kan allemaal! Voor wie meer van golven houdt, beschikt het watersportcomplex over drie Flowriders, waarop een breed publiek kan bodyboarden en flowboarden.

Raften Bij het raften daal je in een opblaasbare boot de ‘Wildwaterbaan’ af. Raften is een uitstekende teambuildingactiviteit, waarbij je in een groep van vier tot negen personen intensief samenwerkt om de stroming de baas te zijn. Chillen bij Beach House Zowel op het water als op het droge is er genoeg te beleven bij Dutch Water Dreams. Op elk moment van de dag biedt Beach House, te midden van de wildwaterbaan, een uitstekende plek om heerlijk na te genieten. Beachvolleyballen, heerlijk barbecueën of gewoon gezellig een drankje drinken met een prachtig uit-

zicht op de wildwaterbaan. Alle elementen voor een zorgeloos vakantiegevoel zijn aanwezig.

Doe mee! Deze wedstrijd is in het leven geroepen voor managers en medewerkers van supermarkten. Stuur een mail, voorzien van je naam, de naam van de supermarkt, je functie en verdere contactgegevens vóór 18 april a.s. naar prijsvraag@ smssupermarkt.nl of maak gebruik van het invulformulier op onze website (button Win een experience). De winnaar wordt in een volgende uitgave van Supermarkt experience bekendgemaakt. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Dit is de prijs! Dutch Water Dreams geeft een spetterend Raft Experiencearrangement voor zes personen ter waarde van € 210 weg. De datum van het arrangement is op basis van beschikbaarheid en in overleg met Dutch Water Dreams.

4

www.supermarktexperience.nl


‘Millennials’ kopen het liefst toch in een fysieke winkel Shoppen in een fysieke winkel is nog lang niet passé, ook niet onder de nieuwe generaties, de zogenaamde ‘Millennials’. Bijna de helft van hen, geboren tussen 1980 en 2000, bezoekt graag een fysieke winkel en denkt dit de komende jaren te blijven doen. Het zijn de belangrijkste onderzoeksresultaten uit een onderzoek dat Q&A Research & Consultancy in opdracht van Retail Event Nederland heeft uitgevoerd en die werden gepresenteerd tijdens de gelijknamige beurs in Expo Houten.

Fysiek versus online Millennials zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en passen diverse manieren van oriëntatie, winkelen, aankopen, beoordelen en delen van ervaringen toe. Op de vraag “Stel je voor dat je een product zou willen kopen en je zou dit zowel online als in een winkel kunnen doen. Wat doe je het liefst?” geeft 47% aan liever in een fysieke winkel te kopen dan online (32%). Bij generatie X (1965-1980) is de groep die voorkeur geeft voor de fysieke winkel (37%) zelfs kleiner. Niet verbazend is dat onder de Boomers de fysieke winkel (53%) sterk de voorkeur heeft boven de online winkel (19%).

Toekomstvisie Een andere vraag voor de ondervraagden: “Stel, het is vijf jaar later en je zou weer een product kopen. Ook nu kan dat zowel in een online winkel als in een fysieke winkel. Wat doe je het liefst?” Hieruit bleek dat de groei in online klein zal zijn bij de Millennials (van 32 naar 33%) en een groeiend aantal Millennials geen voorkeur heeft voor een kanaal. De voorkeur voor fysiek neemt weliswaar iets af (van 47 naar 41%), maar is nog steeds het grootst. Opvallend is de toekomstvisie van de Boomers, waarbij een groei in online kopen wordt verwacht. Aantrekkelijke koopaspecten Ook werd de aantrekkelijkheid van vijftien aspecten bij het kopen van een product onderzocht. Bij alle generaties staat snelle beschikbaarheid van het product op de eerste plaats. Daarna zijn er wel verschillen. Bij Millennials draait het om ‘Touch & Feel’, een zeer uitgebreid assortiment en 24/7 winkelen. Generatie X wil vooral prijzen kunnen vergelijken en inzicht in de beschikbaarheid van het product. Daarna volgt ‘Touch & Feel’ pas. Bij de Boomers komt ‘Touch & Feel’ niet voor in hun top 5. Evenals generatie X hechten Boomers meer waarde aan eenvoudig prijzen vergelijken en inzicht in de beschikbaarheid. Verder zijn ruilen en deskundig advies aantrekkelijk voor de Boomers. De verschillen tussen de generaties tonen

Millennials zijn opgegroeid in het digitale tijdperk.

duidelijk aan dat er andere eisen aan de (fysieke) winkel worden gesteld. “Het is eigenlijk gek dat we allemaal denken dat de Millennials ontzettend online zijn gefocust. Dit blijkt dus juist niet het geval”, zegt Frank Quix, directeur van Q&A Research & Consultancy. “Vooral als je kijkt naar de ‘Touch & Feel’, dus producten voelen en passen, zie je dat Millennials dit juist aantrekkelijker vinden dan andere generaties. Dit onderzoek biedt veel antwoorden op vragen die retailers hebben. Met deze antwoorden zijn ze voorbereid op de toekomst en weten ze: what’s in store for me?”

Conclusie Retailers die zich richten op Millennials moeten op een fysieke plek aanwezig zijn waar Millennials producten kunnen ervaren. Om hen goed van dienst te zijn, is inzicht in een breed assortiment essentieel en een 24/7-toegang. Zij willen graag worden geholpen via product reviews, zowel online als in de winkel. Tot slot wil deze generatie graag winkelen in een plezierige omgeving die inspireert. Eugenie Engelbracht

Wensen van millennials op het gebied van shoppen.

www.supermarktexperience.nl

5


Danerolles in nieuw jasje Infotorial Na jaren stil te hebben gezeten, slaat Danerolles een andere weg in en wil ze de verse deegcategorie nog beter op de kaart zetten. Ze introduceert in de Benelux een nieuwe verse pizzadeeg met verse tomatensaus. Bovendien krijgt de hele productenrange een vernieuwde Europese verpakkingslijn, waardoor Danerolles in één oogopslag wordt herkend in verschillende Europese landen.

In Nederland wordt dit alles ondersteund met een landelijke (televisie)campagne vanaf week 18. Heel het jaar door trekt de Danerolles-bus door het land waarbij consumenten kennis kunnen maken met de nieuwe Danerolles-producten. Ook het sociale media-platform krijgt meer aandacht. Zo start Danerolles met Facebook en zullen foodbloggers, die nu al actief met het merk bezig zijn, meer betrokken worden bij het merk.

zodat ze vers en lekker blijven”, aldus Piet Decuypere van Danerolles Nederland. Het bekende croissantje verpakt in blik is niet meer de enige hardloper binnen het assortiment. “We merken bijvoorbeeld dat onze witte en bruine broodjes een goede groei doormaken”, aldus Decuypere. Naast croissants en broodjes bevat het assortiment ook nog chocoladebroodjes en ‘Cookies’ en is daar sinds kort ook een rechthoekige pizzadeeg met verse tomatensaus bijgekomen.

‘Liefhebben’ Danerolles dient de liefde en de consument dient de liefde op. Dit is wat de producten van Danerolles uit willen stralen. “Onze verse deegproducten worden direct verpakt in het bekende blikje

Verse pizzadeeg “We willen met de toevoeging van het verse pizzadeeg en verse tomatensaus inspelen op de trend die steeds duidelijker wordt: mensen koken thuis graag

6

www.supermarktexperience.nl

samen, het liefst met verse ingrediënten. Ze gaan op zoek naar variatie, gemak én dit alles zo gezond mogelijk. Wij hebben als eerste een echte verse tomatensaus ontwikkeld, die verpakt is in een plastic tube in plaats van een glazen potje. Hierdoor kunnen consumenten makkelijker de hoeveelheid verse saus bepalen en het is ook nog beter voor het milieu”, aldus Decuypere. Daarnaast wil Danerolles ook een volledige verse deeg categorievisie neerzetten. Naast de croissant en het broodje hoort daar dus ook de pizza bij. In de visie van Danerolles liggen alle verse degen bij elkaar, zowel zoet als hartig, net als in vele andere Europese landen.

Nieuwe verpakkingslijn De hele productenrange van Danerolles krijgt een vernieuwde Europese verpakkingslijn. Vanaf week 18 is dus niet alleen de verse pizzadeeg in de televisiecampagne te zien, maar ook de nieuwe stijl. Het logo is gemoderniseerd, waarin nog duidelijker het ‘liefhebben’ is verwerkt. De fotografie van het product is aangepast en de omschrijving is verduidelijkt. Decuypere: “Met de nieuwe verpakking dient Danerolles nog meer de liefde en kunnen consumenten zich nog beter in onze producten herkennen”. Voor meer informatie: Danone Nederland b.v. Tel.: 030 - 710 5000 info@danone.nl www.danone.nl / www.serving-love.com


Ontbijt De categorie ontbijt is bij PLUS Verbeeten in Malden een groot gedeelte van de winkel en is onder te verdelen in drie segmenten: traditioneel, luxe en snel en verantwoord. “Er is een duidelijke verschuiving te zien naar een gezonder en verantwoorder ontbijt”, aldus Koen Verstegen, een van de ondernemers bij PLUS Verbeeten.

Guus van Sloun en Koen Verstegen tonen het eiermeubel van GIJS StreekSelecties op de winkelvloer.

Broodnodige informatie én variatie Bij binnenkomst valt het oog direct op het ontbijtschap. Verstegen vertelt dat het schap voornamelijk uit standaardproducten bestaat en dat er weinig verandering is. Hij legt uit dat men voor het ontbijt graag standaardproducten wil, maar dat verrassingen daar uiteraard wél bij horen. “We hebben een keer een proef van de Ruijter gehad met kleine

porties broodbeleg. Klanten konden op deze manier zelf hun eigen smaken uitkiezen en in een doosje stoppen. Een standaardproduct dat toch dat beetje extra’s biedt. Dat vinden klanten leuk. Met ons lente-magazine proberen we klanten tips te geven voor bijvoorbeeld het paasontbijt. We plaatsen tegen die tijd ook op de winkelvloer basisproduc-

ten met andere producten bij elkaar om klanten te blijven inspireren.”

Traditioneel Onder het traditionele ontbijt valt brood met bijvoorbeeld jam, hagelslag en pindakaas als broodbeleg. Dit beleg is bij binnenkomst meteen te vinden. Het traditionele ontbijt is volgens Verstegen

Verse deegproducten Brood en ontbijt blijven een essentieel gegeven in onze westerse maatschappij. Dit vertelt Piet Decuypere van Danerolles Nederland. “In het weekend gaan de consumenten nog een stapje verder en is men op zoek naar het luxere broodsegment. Verse deegproducten, zoals verse croissants en broodjes, spelen daarbij een belangrijke rol. De consument wil gemakkelijk thuis kunnen afbakken of maakt er graag tijd voor met het hele gezin. Onze verse deegproducten worden direct verpakt in bekende blikjes zodat het vers en lekker blijft. Om de verse deegcategorie nog aantrekkelijker te maken voor zowel de consument als voor onze handelspartners blijven wij innoveren en breiden we het assortiment steeds verder uit. Ook de lancering van vers pizzadeeg met verse tomatensaus past in die strategie.”

www.supermarktexperience.nl

7


voor gezinnen met kinderen die veel nodig hebben en dus meteen de basisproducten in de eerste paar meter kunnen terugvinden. Verstegen merkt wel op dat er steeds meer gezinnen met kinderen voor het luxere ontbijt gaan. Verstegen: “We zien een duidelijke trend

richting het verantwoorder en bewuster ontbijten”. Dit is volgens hem ook terug te zien in de crackers, cracottes en het beschuit. “Deze producten verschuiven steeds vaker van ontbijt naar gezond tussendoortje.”

Luxe Het luxe segment is volgens Verstegen voor alle leeftijden. “Jongeren kijken voornamelijk naar het gezonde aspect,

omdat het bijvoorbeeld leuk is voor kinderen om zelf sinaasappelsap te persen”, vertelt Verstegen. Volgens de ondernemer is de sinaasappelpers zeer populair en staat men er op drukke tijden gewoon voor in de rij. “Het is typisch een element dat past binnen verantwoord en bewust ontbijten. Steeds meer mensen vinden het ontbijt belangrijk en zijn zich ervan bewust dat het een goede start van de dag is.”

“Steeds meer mensen vinden ontbijten belangrijk” terwijl ouderen juist willen genieten. Gezinnen met kinderen kiezen er vaak voor om ook bewust te ontbijten én

Snel en verantwoord Achter het brood, de kaas en de vleeswaren ligt het snelle en verantwoorde

Broodvervangers Het broodvervangers-schap is in beweging. “We zien dat het volume groeit, maar dat de omzet nog harder groeit. Door introducties binnen het schap zien we een verschuiving van het gebruik van ontbijt en lunch naar veel meer verantwoord tussendoor”, aldus Kim van den Bergh, category manager broodvervangers bij Mondelēz Nederland. Ze vervolgt: “Met LiGA belVita Breakfast bieden wij een oplossing voor consumenten die een gehaaste ochtend hebben, maar wel goed willen ontbijten. Uiteindelijk hopen we hiermee ook een jongere doelgroep naar het schap te trekken. Broodvervangers worden namelijk door veel oudere consumenten gekocht”.

8

www.supermarktexperience.nl


PLUS Verbeeten: meer sfeer PLUS Verbeeten heeft in totaal vier winkels. De supermarkten bevinden zich in Vierlingsbeek, Tegelen, Overloon en Malden. Koen Verstegen runt samen met zijn neef Jan Verbeeten en nicht Jolien Verbeeten deze winkels. PLUS Verbeeten in Malden is te vinden in het centrale gedeelte van het overdekte winkelcentrum. Supermarktondernemer Koen Verstegen legt uit dat de winkel pas helemaal is verbouwd naar de Briljant-formule en dat de winkel ook is verplaatst naar dit centrale deel van het overdekte winkelcentrum. “Mensen weten de winkel sneller te vinden.” Bovendien geeft hij aan dat hij zeer tevreden is over de Briljant-formule. Verstegen: “De Briljant-formule van PLUS geeft veel meer sfeer. Mensen voelen zich er thuis. En dat is precies waar men tegenwoordig naar op zoek is. Ook de versafdeling is groter dan ooit en dat is een enorm plus-punt”.

ontbijt. “Dit is natuurlijk bedoeld voor de mensen die nauwelijks tijd hebben om te ontbijten. Het bestaat voornamelijk uit drinkyoghurts of fruitontbijt van bijvoorbeeld Hero. Men kiest eerder voor een fruitontbijt dan voor een voorverpakt broodje. Het gezonde aspect speelt ook hier weer mee”, aldus Verstegen.

Informatie over product Naast de trend van verantwoorder en bewuster ontbijten, wil men ook steeds vaker meer informatie over het product krijgen. Verstegen: “PLUS doet dit bijvoorbeeld al met een aantal producten aan de hand van signing. Denk aan de borden bij de Korenlanderbroden, maar bijvoorbeeld ook bij de eieren van GIJS”. Guus van Sloun

van GIJS StreekSelecties levert op dat moment de eieren voor een nieuw ei-concept in de winkel. Hij vertelt: “Het eiermeubel is een conceptversie die we bij een aantal PLUS-winkels hebben staan. Men kan hier zelf hun eieren uitzoeken en zelf in een doosje stoppen. Bovendien is er op het meubel informatie te vinden wanneer de eieren bijvoorbeeld zijn gelegd. Verser kan dus niet”. Volgens Van Sloun is er veel vraag naar de verkoop van losse eieren en wordt dit al veel gedaan in boerderijwinkels. Verstegen antwoordt: “Ook hier zie je dat men het leuk vindt om zelf de eieren uit te kiezen én dat mensen het belangrijk vinden dat het vers is”.

Chantal Swartjes

www.supermarktexperience.nl

9


10

www.supermarktexperience.nl


www.supermarktexperience.nl

11


Snel ontbijt? Shake Awake! Infotorial Rosies-Food, producent van glutenvrije graanproducten, heeft deze week haar nieuwste product gelanceerd: Shake Awake. Een gezonde shake voor iedereen die weinig tijd heeft voor een ontbijt.

Shake Awake, vanaf week 23 onder andere verkrijgbaar bij Jumbo supermarkten, is er in drie smaken: caramel, sinaasappel en banaan. Simone van Lanen van Rosies legt uit: ‘’Shake Awake is een gezonde ontbijtdrink op basis van haver, waarmee we ons assortiment verder uitbrei-

den. Het is vooral bedoeld voor mensen die geen zin of weinig tijd hebben voor een ontbijt, maar toch de dag gezond willen beginnen. We lanceren deze glutenvrije, biologische ontbijtdrink naast de productlijnen voor volwassenen en kinderen die we al langer hebben”.

Kidslijn Het merk Rosies is sinds 2009 actief op de Nederlandse markt en omvat natuurlijke, glutenvrije, biologische en lekkere ontbijtproducten voor jong en oud. Van Lanen: “Zo hebben wij, speciaal voor kinderen,

een kidslijn met onze ‘’Aap’’, bio glutenvrije Choco Pops en ‘’Uil’’, bio glutenvrije Frosted Cornflakes. De vrolijke verpakkingen zorgen ervoor dat de kinderen met plezier aan hun ontbijt beginnen”. Naast de chocopops en cornflakes heeft Rosies nog een rijk assortiment aan cereals zoals onder andere Crunchy’s, Muesli’s, Flakes & Haverpap in diverse smaken, waaronder appel, cranberry, tropical en ginger lemon.

Voor meer informatie: Rosies-Food Tel.: 0413-294986 info@rosies-food.nl www.rosiesfood.com

Nieuwe ‘Duvel Mini’ moet vooral nieuwe klanten verleiden Onlangs lanceerde Duvel Moortgat met veel tamtam haar nieuwste product: de Duvel Mini, een speciaalbier in een flesje van 18 cl. Volgens Martin Strijtveen, general manager bij Duvel Moortgat, is het doel van de lancering van dit nieuwe

12

formaat flesje “vooral nieuwe klanten te verleiden om ons blond speciaalbier te proberen”.

Drempel Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat bij speciaalbierconsumenten het grotere volume van 33 cl een drempel vormt op hun consumptiepatroon. “Kleinere volumes in bier zijn dan ook een duidelijk trend, waar wij nu op inspelen. Liefhebbers kunnen nu dus ook genieten van Duvel als zij minder grote dorst hebben. Hiermee maken we ons product toegankelijker voor een breder publiek.” Het bier zelf is niet gewijzigd qua receptuur, smaak en alcoholpercentage en is identiek aan de 33cl fles. Het Duvel Mini-flesje is in het supermarktschap nu ook naast de grote Duvel flessen te vinden. De komende maanden wordt Duvel Mini flink gepromoot via een prikkelende campagne en activaties op de winkelvloer. Strijtveen: “We komen met een print-

www.supermarktexperience.nl

campagne op outdoorbillboards met als payoff ‘Small is beautiful. Nieuw: Duvel Mini’ en gaan aan de slag met acties op de winkelvloer. Daarbij ligt de nadruk op het verstrekken van informatie aan consumenten over ons speciaalbier en Duvel Mini, waarbij we tegelijkertijd de nieuwe verpakking tonen, waarbij vier flesjes zijn verpakt in een ‘mandje’. Consumenten kunnen, zonder de verpakking open te hoeven scheuren, naar wens één, twee, drie of alle vier de flesjes meenemen”, besluit Strijtveen.


Ruttes Rules Gerard Rutte, supermarktspecialist, ziet veel supermarkten in Nederland en daarbuiten. Supermarkt experience vraagt hem ieder nummer het hemd van zijn lijf, maar vooral naar zijn belevenissen in supermarktland. Ook als hij geen tijd of zin heeft.

“Pollemans en Van der Linden redden Albert Heijn” Nog wat gedaan meneer Rutte? “Het was een saaie week. We zijn bezig met het afmaken en aansluiten van ons systeem. Dat vergt tijd en rust. Leuk was wel een hernieuwde kennismaking met Jan Pollemans, tegenwoordig AH-franchiser in Etten-Leur. Ik ken hem nog uit de tijd dat hij in Roosendaal die enorme Super de Boer exploiteerde. Wat een artiest! Lekker recht voor zijn raap en volop humor. Zo mogen er nog wel meer ondernemers zijn wat mij betreft. Co van der Linden uit Amstelveen is hetzelfde laken en pak. Is nu bezig met het bouwen van een nieuwe supermarkt. Leuke kerel met een volle Amsterdamse spraakval. Je zou toch zeggen dat AH er met dit soort artiesten wel moet komen.”

Hoezo dan? “Deze ondernemers zorgen voor sfeer en uitstraling in de winkels. Zijn lekker creatief en doen álles voor de klant. Precies wat de marktleider nodig heeft. De AH-winkels moeten meer sfeer en beleving krijgen. Het zijn nu logistieke winkels aan het worden. Ingericht met systemen door boekhouders. Dat is nooit goed. Als ondernemers een

andere indeling van de winkel willen of een meter extra producten willen, kan dat niet. Past niet in de systemen. Niet handig. AH heeft fans, geen klanten. Daar moet je extra je best voor doen.”

Zag laatst ook een C1000-fan die een museum wil beginnen.. “Ja, wat een pannenkoek! Wie zit daar op te wachten? Er gaat geen hond naar toe en de commerciële waarde is mij even onduidelijk. Hoe ga je hier geld mee verdienen? C1000 is een prachtige formule, maar het boek is dicht. Gesloten. Over tot de orde van de dag. Ik heb altijd nog de gedachte gehad dat Jumbo de C1000-formule in stand zou houden. Maar het is over. In 2015 is het afgelopen met C1000.” Winnaar van de week? “Jumbo en PLUS. Jumbo voor die prachtige nieuwe winkel in Maastricht en PLUS omdat het succesvol bezig is met Briljant. Toch knap dat je met zo’ n nieuwe formule met ondernemers kunt scoren. Het is al lastig genoeg om ze allemaal in de kruiwagen te houden. Bovendien is de Briljant-formule vier jaar geleden ingezet en er is nogal wat gebeurd. Ben benieuwd of de nieuwe winkel in Maastricht gaat scoren.”

www.supermarktexperience.nl

Verliezer? “De Rabobank, omdat die maar wat lopen te roepen over de ontwikkeling van de supermarkt voor de komende jaren. Hebben ze weer een of ander onduidelijk onderzoek gedaan en gaan ze weer blaten. Alles voor de publiciteit, denk ik dan maar. Laten ze hun eigen zaken eerst op orde brengen.” Nog leuke dingen voor volgende week? “Het wordt lekker weer, dus gaan we lekker fietsen. Verder ga ik binnenkort naar China om nieuwe hardware voor een aantal projecten te bekijken. Dat is wel weer spannend…”

Gerard Rutte.

13


Woensdag 19 maart opende de gloednieuwe Albert Heijn van ondernemersechtpaar Guido en Christi-Mari Zonnenberg in de Doetinchemse wijk Overstegen. De Albert Heijn-winkel neemt de plaats in van de C1000-winkel en is geheel eigentijds, ruim en overzichtelijk Guido Zonnenberg: “C1000 had meer foodaanbiedingen, terwijl Albert Heijn meer non-foodaanbiedingen heeft”.

opgezet. Guido Zonnenberg vertelt zijn ervaring.

Van rood naar blauw Hoe zijn jullie voorbereid op de formuleswitch? “Zo’n 36 weken voor de ombouw werden we al intensief begeleid. Vanaf januari kreeg elke afdeling een gespecialiseerd team, zodat iedereen in elke functie stap voor stap werd aangestuurd. Wij waren de dertigste winkel die werd omgebouwd en je merkte wel dat ze hiermee al veel ervaring hadden opgedaan. Na de opening waren ze er nog een paar dagen en dan sta je er alleen voor. Ik heb daarom een beroep

gedaan op een oude bekende die al langere tijd werkzaam is bij Albert Heijn. Hij helpt mij de komende maanden verder. Ik zou dit ook elke ondernemer aanraden.”

Wat zijn duidelijke verschillen tussen C1000 en Albert Heijn? “Het assortiment is heel verschillend. C1000 had veel artikelen die Albert Heijn niet heeft, maar op versgebied is Albert Heijn heel vooruitstrevend. Ik ben blij met het borrel- en tapasassortiment en de sushi. C1000 had scherpere foodaanbiedingen. Albert Heijn heeft weer meer non-foodaanbiedingen. Als mijn klanten producten in de schappen missen is er steeds meer mogelijk om dit toe te voegen. Ook in het versassortiment.”

De gloednieuwe agf-afdeling bij de Albert Heijn in Doetinchem.

Wat blijft hetzelfde in de winkel? “Eigenlijk is alles veranderd, behalve het personeel. De winkel is helemaal opnieuw gebouwd binnen de vier bestaande buitenmuren van onze voormalige C1000. Het enige wat ik heb behouden is de marktkraam bij de ingang. Hier ontvangen wij onze klanten in het weekend met scherpe

14

www.supermarktexperience.nl

gebaksaanbiedingen. De marktkraam is herkenbaar en daarmee zijn wij onderscheidend voor onze consumenten. Verder behoud ik natuurlijk ook onze eigen spaaracties en de bloemenstal bij Moederdag bijvoorbeeld.”

Wat ga je missen aan C1000? “De Euroweken. Dat was bruisend en enorm druk. De bestelsystemen van C1000 ga ik niet missen. Daarin is Albert Heijn veel verder. Op het gebied van de overige automatisering is het nog zoeken. Bij C1000 hadden we veel zaken al goed geregeld. We konden dan ook bij C1000 op commercieel gebied snel schakelen. Dat is nu iets lastiger.” Wat vind je sterk aan Albert Heijn? “Albert Heijn is natuurlijk een grote organisatie, die uitstekend inspeelt op de laatste trends. Denk aan de samenwerking met Bol.com en de internetverkoop. Ze gaan met de tijd mee. Tot slot hebben ze veel ervaring in de back office bestelsystemen en handelen ze op het juiste moment.” Chantal Swartjes


Al bijna een jaar geleden werd de 345ste Jumbo in Nederland geopend van ondernemer Gert Driesen. Op 25 mei 2013 ging zijn voormalige C1000-winkel in Fijnaart dicht en op 12 juni 2013 kreeg hij er een nieuwe Jumbo voor terug. Een aantal C1000elementen is nog steeds terug te De toenmalige C1000-winkel van ondernemer Gert Driesen.

vinden in de winkel.

Van rood naar geel Hoe zijn jullie voorbereid op de formuleswitch? “De ondersteuning door de Jumbotransitieteams is van top niveau. Zij hebben hele strakke draaiboeken waar vrijwel alles aan bod komt. Dit proces werd bijzonder goed ondersteund en begeleid door mensen met veel praktijkervaring. Daarnaast hebben wij onze kennis, twee jaar voor deze ombouw opgedaan met de ombouw van Super de Boer naar C1000, ingebracht.” Wat zijn duidelijke verschillen tussen C1000 en Jumbo? “Als ik het verschil bekijk van de ombouw van Super de Boer naar C1000 tussen de ombouw van C1000 naar Jumbo vond ik de bouwleiding bij Jumbo professioneler. Ook de bouw- en transitieplanning was strakker. Als ik het op het winkelniveau bekijk, dan is het verschil het grootst in het assortiment. Dit komt door de zeven zekerheden van Jumbo. Echter werden er ook sterke elementen van C1000 door Jumbo overgenomen, zoals het assortiment uit eigen slagerij.” Wat blijft hetzelfde in de winkel? “Voor de schermen is bijna alles eigenlijk

veranderd en aangepast aan de stijl van Jumbo. Het enige wat gebleven is, is een klein deel van de koelingen. Verder is alles achter de schermen in principe hetzelfde, zoals de supermarktmedewerkers. Zij zijn uiteraard het belangrijkste gedeelte van de winkel.”

Wat ga je missen aan C1000? “Jumbo is eigenlijk heel flexibel en haalt de sterke elementen uit C1000 en voert ze bij Jumbo in. Dus heel veel hoef ik niet te missen aan C1000. Het enige wat ik bij C1000 heel goed geregeld vond, was het bestelsysteem. Wij hadden hier veel meer invloed op. Maar Jumbo is daar ook mee aan het experimenteren en wellicht wordt dit in de toekomst ook iets gemakkelijker te regelen.”

compleet mogelijk te zijn. En dat biedt Jumbo met de zeven zekerheden. We zijn nu bijna een jaar Jumbo en zien aan de cijfers dat we in omzet zijn gestegen. Van Super de Boer naar C1000 hadden we al een omzetstijging en nu dus weer. De formule Jumbo slaat bij ons dus heel goed aan. Tot slot heerst er bij Jumbo een ondernemersgeest en wordt er hard gewerkt om het succes steeds verder uit te bouwen.” Chantal Swartjes

Wat vind je sterk aan Jumbo? “Het sterkste punt van Jumbo zijn de zeven zekerheden. Het goed uitvoeren van deze belangrijke formule-uitgangspunten maakt Jumbo onderscheidend. Daarnaast liggen wij met onze winkel in een dorp als enige servicesupermarkt, waarbij het belangrijk is om zo

www.supermarktexperience.nl

15


2e Luchtige uitje gratis met Dr. Oetker Wolkentoetje Wegens het succes van voorgaande jaren organiseert Dr. Oetker Wolkentoetje ook dit jaar weer de luchtige uitjes-campagne. Consumenten sparen van week 15 t/m 26 door middel van actiezegels op de verpakking voor een 2e luchtige uitje gratis, zoals een luchtballonvaart, indoor skydiven of een weekendje weg. Er is voor ieder wat wils, waarbij de korting kan oplopen tot € 250. Elke actieverpakking bevat één actiezegel en vanaf zes actiezegels ontvang je al een 2e luchtige uitje gratis. Zorg daarom voor voldoende voorraad. De promotie wordt intensief op TV en online ondersteund.

Dr. Oetker Wolken Vanille Vanaf week 10 introduceert Dr. Oetker een nieuwe variant binnen de succesvolle Wolkenrange: Dr. Oetker Wolken Vanille. Dr. Oetker Wolken is volledig on top gekomen binnen het segment Cake en Koek. Er is ruimte voor een nieuwe smaakvariant naast de huidige Vanille-Choco, Citroen en Chocolade. Vanille is naast een toegankelijke smaak nog steeds de best roterende smaak binnen het bakschap. Dr. Oetker Wolken Vanille wordt ondersteund door onder andere tv en online. Adviesprijs: € 2,49. Plaatsingsadvies: naast de huidige Dr. Oetker Wolken varianten.

Voor meer informatie: Dr. Oetker Nederland b.v. Tel.: 033-4517900 www.wolkentoetje.nl

Voor meer informatie: Dr. Oetker Nederland B.V. Tel.: 033-4517900

Sauzen van Bieze in een nieuw bakje

Snackfabrikant Royaan verduurzaamt

De sauzen van Bieze zitten vanaf nu in een nieuwe eigentijdse verpakking met een design die versheid en ambachtelijkheid uitstraalt. Het vierkante bakje is hersluitbaar en thuis gemakkelijk te presenteren bij je maaltijd of de borrel. De koelverse sauzen van Bieze zijn vol smaak en goed gevuld. Zo zit er in de knoflooksaus ook echt vééél knoflook en in de Tzaziki saus vééél komkommer. Hééérlijke saus om in te dippen met verse knapperige groentes of met een stokbroodje. Natuurlijk smaken ze ook uitstekend bij vlees en vis. Sauzen van Bieze; koelvers dus vééél lekkerder. Leuk filmpje zien over Bieze? Check onze Facebook pagina!

Royaan, fabrikant van premium snackmerken als Van Dobben en Kwekkeboom, is een samenwerking gestart met de stichting Lakenvelder voor de afname van Lakenvelder rundvlees. Het vlees wordt geprezen om de kwaliteit en gezien als een van de beste Nederlandse rundvleessoorten. Op dit moment ontwikkelt Royaan een aantal nieuwe onderscheidende producten met het Lakenveldervlees. Royaan werkt hiervoor samen met vleesbedrijf Groothedde in Vaassen (Gelderland) die onder andere de Lakenvelder runderen in Nederland op de markt brengt. “We zetten nu een nieuwe stap in het verder verduurzamen van de keten en de leveranciers van wie wij ons vlees betrekken“, aldus Bart Bakker, CEO van Royaan. “Onze toekomstmissie is gericht op het produceren van premium snackproducten die niet alleen lekker zijn maar vooral ook eerlijke, authentieke en betrouwbare ingrediënten bevatten”.

Voor meer informatie: Bieze B.V. Tel.: 033-2477100 www.bieze.nl

16

www.supermarktexperience.nl


Tien tips om je team te motiveren! Een gemotiveerde medewerker is een ambassadeur voor elk bedrijf. Maar op welke manier kun je je medewerkers het beste motiveren?. Doe je voordeel met deze tips van WerkXYZ, een online platform voor werkgevers en werkzoekenden.

Geef complimenten Geef complimenten waar mogelijk. Het kost niets. Doe dit waar andere medewerkers bij zijn; dat werkt stimulerend. Verantwoordelijkheid  Geef medewerkers de mogelijkheid op gelijk niveau te werken en laat hen in een team werken. Hiermee breng je de

verantwoordelijkheid en creativiteit terug bij de medewerkers. Dit zorgt voor extra motivatie.

Ideeën overdragen Mensen vinden het naar als je vertelt wat ze moeten doen. Maak jouw idee ook hun idee door te vragen of jouw werkwijze ook daadwerkelijk de goede is. Wees niet (te?) kritisch Men wil niet horen wat er verkeerd is gedaan, dat werkt demotiverend. Vraag of dit de beste manier was om een probleem op te lossen? Wat zijn goede alternatieven? Maak van iedereen een leider Laat duidelijk zien wat topprestaties zijn en wie die heeft geleverd. Laat diegene een voorbeeld zijn voor anderen. Betrokkenheid Bespreek een nieuw beleid of verandering

goed met elkaar. Doe dit tijdens een lunch, in klein gezelschap. Hiermee wordt men extra gemotiveerd en krijg jij gedetailleerde informatie die belangrijk kan zijn voor de uitvoering.

Erkenning Creëer momenten van erkenning. Maak goede resultaten bekend tijdens een overleg of via interne media. Heldere communicatie Bedank medewerkers voor hun inzet. Zij hebben recht om te weten waar het bedrijf staat. Wees eerlijk en helder in de communicatie.

Kookspaaractie Hessing en Vomar

Buisman deelt Oranje-fietsen uit

Versproducent Hessing zoekt drie directeuren via een spaaractie met Vomar Voordeelmarkt. De directeuren moeten op de basisschool zitten, mooi kunnen kleuren, van verse groente houden en één dag beschikbaar zijn voor het directeurschap. Het is de afsluiting van de spaaractie rond het Buddy Kookstripboek met spaarstickers van kookstriphelden Wieke Wortel, Roberto Ravioli en Kong Foe Kokkie. De ontbrekende striphelden kunnen t/m 24 mei bij elkaar worden gespaard bij Vomar en zitten als spaarsticker op de panklare groente van Hessing. In de eerste week kregen klanten het kookstripboek gratis bij minimaal € 25 aan boodschappen. Daarna kost het boek € 1. De drie ‘directeuren’ zijn de winnaars van de kleurwedstrijd in het boek, mogen voor één dag op de directiestoel zitten en winnen met hun klas een leerzame excursiedag bij Hessing. De zeshonderd mooiste kleurplaten winnen een Hessing-miniatuurvrachtwagen

Consumenten maakten van 1 november 2013 t/m 15 februari 2014 via een actie van Buisman kans op één van de drie unieke oranje Buisman-fietsen. Buisman lanceerde de actie rond de nieuwe verpakkingen en een nieuwe smaak in haar aanbod: Café au Caramel. Gedurende de actieperiode zat op iedere portieverpakking (Latte Macchiato, Café au Caramel, Cappuccino en Hot Chocolate) een sticker met een actiecode. Door de code te registreren, ontving consumenten € 1 retour en maakte men kans op één van de fietsen. Buisman ging onlangs op pad om de prijzen uit te reiken. Jan Linders te Brunssum, Jumbo te Duiven en Poiesz Supermarkten te Appelscha (zie foto) hadden de eer om samen met Buisman de winnaars te verrassen.

www.supermarktexperience.nl

17


Teamwork: het heldere DNA van

In Teamwork’ stellen wij de belangrijkste schakel tussen fabrikanten en supermarkten voor: de buitendienst. Dit keer staat het team van Spadel Nederland centraal. Maak kennis met het Spa Field Sales Home-team, dat bestaat uit vijftien Het Spa-team tijdens een teambuildingsmiddag. Letterlijk één met het water.

Verantwoordelijk voor de buitendienst is Vincent van der Koelen. Samen met zijn Field sales coach stuurt hij dertien rayon managers aan, deze bezoeken dagelijks supermarkten in heel Nederland. Van der Koelen: “Begin dit jaar is ons Field team verdubbeld naar vijftien personen. Dit hebben we gedaan omdat wij fysiek meer op de

Vincent van der Koelen: “Als team hebben wij één belangrijke missie: vanuit een aantal basisprincipes een groei realiseren in de categorie mineraalwater.

18

gedreven en enthousiaste mensen.

winkelvloer aanwezig willen zijn en de dialoog met supermarkten aan willen gaan om kennis over de mineraalwater categorie te delen. Deze verdubbeling is een belangrijke verandering geweest binnen onze organisatie”.

business-model ligt meer dan vroeger op het assortiment, de beschikbaarheid en de merchandising. Dát alles is het DNA van Spa en vormt in onze ogen de basis voor een mooie en gezonde groei.”

Veranderingsproces Hoe je het wendt of keert: resultaat is het enige dat telt. In dat opzicht hebben Vincent en zijn team één belangrijke missie naar supermarkten: vanuit een aantal basisprincipes groei realiseren en dit voor de volledige categorie mineraalwater, samen met de supermarkten. Hij legt uit: “Vroeger waren wij binnen de buitendienst vooral een promotie-gedreven organisatie. De laatste twee jaar zijn wij bewust stap voor stap terug gegaan naar de basis: het bieden van een compleet en passend assortiment dat leidt tot een gezonde groei en een goed rendement voor beide partijen. Natuurlijk doen we nog aan lokale promoties, maar de nadruk in ons

Grote kansen voor watercategorie Het mineraalwater schap is vaak onvoldoende doordacht. Dit komt door te weinig aandacht én te weinig kennis van de categorie bij de supermarkten. Mineraalwater is niet zomaar een onderdeel van de categorie frisdranken. Het is een categorie apart met een eigen dynamiek. Mineraalwater kent bijvoorbeeld grote regionale verschillen (op gebied van koolzuurgehalte, verpakkingsgrootte, consumptie per capita, …) die niet bij elke ondernemer bekend zijn. Daarnaast is een overzichtelijk schap van enorme waarde. Van der Koelen: “Er liggen grote kansen voor de supermarkten. Dat begint al bij de consument, waarvan 70% zijn keuze pas voor het schap maakt. Dat

www.supermarktexperience.nl


n het Spa-team schap moet daarom overzichtelijk zijn, want ‘misgrijpen’ (of zelfs niet vinden) is omzet laten liggen. Onze boodschap richting retail is ook: voorkom out of stock en zorg voor een vol schap én een ruime voorraad. Zeker bij warm weer, omdat de mineraalwatercategorie immers een zeer sterk seizoenseffect heeft. Van januari tot en met april moet je als supermarkt het basisassortiment op orde hebben. Vanaf mei tot en met de zomer, moet je voorbereid zijn op de piekmomenten en is het slim om in te spelen met extra displays of gekoeld aanbod van de mineraalwaters. Bovendien kan voor gekoeld mineraalwater een hogere prijs worden gevraagd. Tel uit je winst! Bij mooi weer denkt iedereen direct aan barbecue. Wie barbecueën zegt, zegt: houtskool, vlees, sauzen, bier. Maar ook mineraalwater hoort in dit rijtje thuis.”

Lokale consumptie Supermarkten die benieuwd zijn naar de consumptie en gedetailleerde kennis

van mineraalwater in hun marktgebied, zijn bij Spa ook aan het juiste adres. “Wij hebben inzichten op lokaal niveau dankzij zeer gedetailleerde postcodedata van Nielsen. Wij kunnen ondernemers exact vertellen wat er allemaal op lokaal niveau gebeurt en hoe de consumptie van mineraalwater zich in hun verzorgingsgebied verhoudt. Want daar zitten landelijk gezien duidelijke verschillen in. De verkoop van mineraalwater in winkels in toeristische gebieden is bijvoorbeeld heel anders dan in een stad, of de verhoudingen van koolzuurvrij en bruisend mineraalwater is in het zuiden anders dan in het noorden, en ga zo maar door. Dat realiseert niet iedereen zich. Wij gaan ondernemers daarbij helpen, zodat zij de lokale situatie nóg beter in kunnen schatten en daar - al dan niet samen met ons - actie op kunnen ondernemen. Niet alleen voor meer rendement en hogere verkopen maar ook om bij ondernemers het bekende ‘wauw’-

The Water Basics van Spa: Compleet assortiment, beschikbaarheid, Merchandising en als laatste promotie.

effect rond mineraalwater te creëren en hen in te laten zien dat zij hiermee echt goud in handen hebben”, besluit Van der Koelen. Eugenie Engelbracht

Uitgesproken! • “Waar wij voorheen binnen de buitendienst vooral een promotie-gedreven organisatie waren, zijn wij teruggegaan naar de basis, waarbij de nadruk ligt op een compleet assortiment.” • “Mineraalwater is helaas niet altijd op het netvlies van supermarktmanagers.” • “Bij mooi weer denkt iedereen direct aan barbecue-producten. Door mineraalwater mee te nemen, speel je in op de relevantie.” • “Wij kunnen over elke supermarkt op lokaal niveau vertellen wat de consumptie en gebruiken zijn binnen mineraalwater in hun marktgebied.” Wilt u een afspraak maken met het team van Spadel Nederland? Neem dan contact op met uw rayon manager of mail naar: v.vanderkoelen@spawater.com.

www.supermarktexperience.nl

19


hét verlengstuk van uw buitendienst! Door onze nieuwe rubriek 'Teamwork' krijgen supermarkten meer inzicht in de werkwijze en visie van de buitendienstteams. Dat zorgt voor erkenning en een goede samenwerking. U wilt toch óók optimaal Teamwork leveren? Neem dan nú een gereduceerd thuisabonnement op ons blad voor uw buitendienst!

€ 95,00 excl. btw. Mail voor meer info naar info@smssupermarkt.nl


Rumoer op de winkelvloer Wat doe je als retailer als jouw hoofdkantoor een spaaractie heeft voor klanten voor een lekker dagje uit, bijvoorbeeld naar de dierentuin? Juist, dan haal je een paar pluchen dieren in huis en geef je ze een opvallend plekje in je winkel. Gewoon omdat het kan.

Eén grote beestenboel bij Jumbo Veltink Bij Jumbo Veltink in Nijkerk kunnen klanten er écht niet om heen: een ware ‘dierentuin’ midden in de winkel. Een aandoenlijke moedertijger met jong, een giraffe, een olifant en een enorme leeuw hebben hier tijdelijk hun intrek genomen. Om nog maar te zwijgen over de vrolijke aap, die slingerend de gekste capriolen uithaalt. ‘Opvallen bij je klanten’ is het credo van Jumbo-ondernemer Rob Veltink. “Die aap hangt al langer bij ons boven

Rob Veltink: “Kinderen vinden dit gewéldig en willen de beesten aaien en knuffelen”.

de bananen, maar ik wilde juist op een andere plek tamtam maken voor de actie, vandaar deze dierentuin van 2x2 meter.” De actie is simpel: bij elke € 10 aan boodschappen krijgen klanten een ‘Uitzegel’, voor hoge kortingen op dagjes uit. Rob: “Voor mij een reden om de boel eens letterlijk op de kop te zetten en hier een mooi dierenparadijs te plaatsen”. Voor de dieren schakelde Rob de firma Elra2000 in Raamsdonksveer in, dat ruim negenduizend populaire (dieren)figuren in het assortiment heeft en binnen notime de dierentuin had staan. “Ideaal, ik had er geen omkijken naar”, aldus Rob, die snel besloot de beesten tot het eind van de actie - 13 mei - te laten staan. Naast de promotie óp de winkelvloer, wordt de actie ook volop gecommuniceerd via plafondhangers, raamstickers en de eigen Facebook-pagina.

Jungle-geluiden Het leuke van Rob’s dierentuin is dat er wel degelijk sprake is van ‘interactie’ tussen dier en klant. Rob: “Dat is mooi. Bij de beesten kun je op een knop drukken en dan hoor je speciale jingles, zoals gelui-

www.supermarktexperience.nl

den uit de jungle, het gebrul van een leeuw of een vrolijk liedje. Kinderen vinden dit gewéldig; de wat oudere klanten trouwens ook. Men blijft écht staan luisteren. En natuurlijk willen de kids alle dieren aaien en knuffelen. Echt een schot in de roos dus!”. Dat vertaalt zich ook terug in de omzet. “Waar de markt momenteel 2% doet, zit ik nu al over de 10%. Deze actie, in combinatie met de landelijke Jumbo tv-campagne, kan dat percentage alleen nog maar laten groeien”, aldus een tevreden Veltink. Eugenie Engelbracht

21


De Wit weet ‘t… Dat is even wennen, Koningsdag in plaats van de, reeds vele decennia lang bestaande, Koninginnedag! Vele jaren lang werd uw winkel begin april ‘overspoeld’ met oranje getinte activiteiten van zowel fabrikanten als retailers. Hoe zal dit gaan rond Koningsdag? Zal het aanbod, zoals bijvoorbeeld in kledingzaken, voor de man (koning) aanzienlijk minder uitgebreid zijn dan voor de vrouw (koningin)? Feit is in ieder geval dat er dit jaar, zowel landelijk als lokaal, min-

Foto: www.reclamezeil.com

Vers gebak

der discussie zal zijn over de openingstijden, want de viering vindt plaats op dé belangrijkste omzet-dag van de week. Zaterdag 26 april zullen dus vrijwel alle supermarkten de gehele of het grootste deel van de dag zijn geopend. Uw winkel zal ongetwijfeld ook vol liggen met de bekende oranje tompouces en andere oranje georiënteerde producten. Zal de lang bestaande Wilhelmina-pepermunt vervangen worden door Willem pepermunt? Arie de Wit.

We zullen zien of allerlei acties en premiums dit jaar meer op de man zijn gericht, ondanks dat het merendeel van de shoppers nog steeds van het vrouwelijke geslacht is. En mocht u onverhoopt met een (te) groot restant oranjespullen blijven zitten, weet dan dat ruim zes weken na Koningsdag, het WK voetbal start in Brazilië en tegen die tijd zal de oranje-gekte wel weer flink zijn losgebarsten. Met hopelijk alle positieve omzet-gevolgen van dien.

Gebak, wie lust het niet? Of het nu zelfgemaakt is, bij de bakker of de supermarkt vandaan komt, menig Nederlander kan ‘s nachts wakker worden gemaakt voor een lekker gebakje. De supermarkt is de laatste jaren een steeds grotere rol gaan spelen bij gebak. Was het vroeger vooral diepvriesgebak dat de klok sloeg, tegenwoordig kan men ook om het verse gebak niet meer heen. Vaak kunnen klanten gebak online bestellen en dat vervolgens in de winkel ophalen.

Ik wens u en uw medewerkers in ieder geval een mooie en gezellige Koningsdag toe! Reageren? ariecdewit@kpnmail.nl Pakt u groots uit met Koningsdag? Laat het de redactie weten op redactie@smssupermarkt.nl

Nat en droog gebak

Binnen de categorie gebak zijn twee soorten gebak te onderscheiden: nat gebak en droog gebak. Nat gebak is een verzamelnaam voor alle gebaksoorten die als hoofdingrediënt slagroom, banketbakkersroom of crème hebben. Dit gebak kan meestal maximaal maar 24 uur worden bewaard. Droog gebak staat voor alle andere gebaksoorten, zoals vlaaien, appeltaart en gevulde koeken. Deze vormen van gebak hebben een langere bewaartijd.

www.supermarktexperience.nl

23


Rijst & Pasta’s De markten voor rijst en pasta’s laten een mooie groei zien. De Oosterse en Italiaanse maaltijden zijn nog altijd erg populair. Dat heeft natuurlijk een reden: met rijst en pasta’s kunnen lekkere, gezonde en ook nog eens snelle maaltijden worden bereid. Lassie en Granfood schijnen hun licht op deze twee categorieën.

“Duidelijkheid in het sch De categorie rijst is goed voor € 87 miljoen omzet in het supermarktkanaal. De categorie is niet alleen daarom heel belangrijk voor supermarkten, vooral ook omdat rijst de basis vormt voor veel maaltijden. Het rijstschap is volgens Fu Ying Chi, trade marketing manager bij Lassie Nederland, een kansrijke plaats in de supermarkt om de shopper inspiratie te laten opdoen en vervolgens een keuze te laten maken voor verse groente, vlees of vis. “Smaak blijft het belangrijkste aspect, maar gemak en gezondheid spelen een

steeds grotere rol”, zegt hij. “Kansen zitten hem in het ontwikkelen van relevante innovaties die inspelen op deze trends. Lassie Rijke Roerbak Rijst - vorig jaar op de markt gebracht - is

“Kansen in relevantie innovaties” bijvoorbeeld zo’n échte innovatie. Onderscheidend als het gaat om smaak en revolutionair in bereidingsgemak. Nu bovendien ook verkrijgbaar in een risottovariant die in slechts vier minuten klaar is.”

Noviteiten uitproberen Wanneer er wordt gekeken naar de schapruimte komt rijst er volgens Fu enigszins bekaaid van af. “Helemaal als je het vergelijkt met het deegwarenschap.” De reden is volgens hem dat

24

veel retailers kiezen voor een brede presentatie van de basissoorten rijst (wit, basmati, pandan en zilvervlies) en minder aandacht hebben voor de zogenaamde specialiteiten. "Het schap

www.supermarktexperience.nl

krijgt daardoor veelal een commodityachtige uitstraling, wat de shopper nauwelijks verleidt of inspireert om nieuwe producten uit te proberen. Toch is het juist dít type producten waarmee de retailer de zogenaamde ‘downtrading’ naar hard discount kan voorkomen.” Lassie zelf hanteert voor het schap een segmentatie die is voortgekomen uit shopper-onderzoek. “Wij delen het schap in naar de ‘consumer needs’ en onderscheiden onder andere ‘functional, convenience, specialty en health’.


hap is zeer belangrijk” Daarbinnen maakt de consument een keuze naar merk (prijslijn) en verpakking. Doel is een duidelijke indeling die de shopper stimuleert noviteiten uit te proberen.”

Meer variatie Ook de categorie pasta’s, oftewel deegwaren, is een interessante categorie voor supermarkten omdat consumenten niet alleen een pasta kopen, maar ook saus, groenten en vlees of vis. Mascha Ekelschot, trade marketing manager bij Granfood: “Daarnaast gebruikt ongeveer tweederde van de consument ook kaas bij de pastamaaltijd en ook het gebruik van pesto vormt een trend; als smaakmaker, maar ook als pastasaus”. De meest gegeten pastavormen zijn volgens haar nog altijd spaghetti en macaroni. “Deze twee laten echter geen groei meer zien. De groei komt uit vormen als penne, fuslilli, farfalle en tagliatelle. Consumenten zijn duidelijk op zoek naar meer variatie. Een bolognese-saus wordt nog steeds

veel gebruikt, maar ook hier is er groei voor andere smaken, zoals carbonara.”

Cross selling “De indeling van het pastaschap moet gericht zijn op duidelijkheid, rust en cross selling van verschillende producten”, gaat Ekelschot verder. “We hebben hiervoor uitgebreid shoppperonderzoek gedaan. Over het algemeen werken merkblokken het beste, vooral omdat deze veel rust en duidelijkheid bieden voor de consument. Daarnaast is het verstandig om Italiaanse pasta’s (in zakken) aan te laten sluiten op de kant-en-klare pastasauzen, omdat dit de cross selling bevordert. De basispasta in dozen wordt vaak gecombineerd met droge mixen. Het is dus verstandig om ook deze segmenten op elkaar te laten aansluiten.” Supermarkten zien de categorie vaak als een van de speerpunten binnen dkw, dus gaan zij hier volgens Van Ekelschot goed mee om. “Maar er is zeker nog ruimte voor verdere

www.supermarktexperience.nl

groei als we goed kijken naar het assortiment, het schappenplan en activatie. Wij helpen retailers hier graag bij.” Marloes Kleijer

Quinoa Een mooi voorbeeld met betrekking tot een van de belangrijkste huidige trends - gezondheid - is de onstuimige groei van Quinoa, een zaad van een van oorsprong ZuidAmerikaans plantje dat op grote hoogte in de Andes groeit. Fu Ying Chi, trade marketing manager bij Lassie Nederland: “De Wereld Voedsel Organisatie FAO had 2013 uitgroepen tot jaar van de Quinoa. Dit zorgde voor zo’n enorme groei in de verkopen van Quinoa in de Westerse wereld dat het slechts nog beperkt leverbaar was. Bij Lassie - als belangrijkste aanbieder van Quinoa - is dit product, waaronder een biologische drie kleurenvariant, inmiddels weer beschikbaar”.

25


Infotorial Lassie heeft - na de introductie van Lassie Toverrijst ruim vijftig jaar geleden - opnieuw een revolutie weten te ontketenen. De lancering van Lassie Rijke Roerbak Rijst in 2013 en bovenal die van Lassie Rijke Roerbak Risotto in week 4 van dit jaar hebben heel wat teweeg gebracht. Dankzij Lassie kan heel Nederland in een handomdraai risotto maken.

Nieuwe innovatie van Las Ondanks het feit dat rijst door de Tweede Wereldoorlog en alle Nederlanders die in Indië hebben gevochten aan populariteit had gewonnen, werd rijst tot in de jaren vijftig niet veel gegeten in Nederland. “Simpelweg omdat Nederlandse vrouwen het niet goed konden klaarmaken. Rijst bereiden was destijds veel werk; de rijst

moest eerst worden gewassen en daarna echt góed worden gekookt”, aldus Paul Stam, marketing manager bij Lassie Nederland. Lassie introduceerde in 1959 Toverrijst. “Een voorgekookte rijstvariant die de bereiding in één klap een stuk makkelijker maakte. De bereiding van Toverrijst kon, en kan nog steeds, niet

Rijke Roerbak Risotto: snel klaar! Aangezien veel consumenten huiverig zijn om risotto te bereiden, kunt u ze als ondernemer blij maken met de volgende bereidingstips: • Zet een pan op het vuur met wat olijfolie erin. • Fruit daarin wat groente, bijvoorbeeld uit, wortel en bleekselderij. • Doe het hele pak rijke Roerbak Risotto er in één keer in. • Schenk er een scheut witte wijn bij. • Doe er, na opname van de wijn, een halve liter vocht in twee delen bij. • Voeg vervolgens toe wat u lekker vindt, zoals garnalen en parmaham. • Tip: strooi er voor het serveren nog wat parmezaanse kaas overheen. • Het gerecht staat in tien minuten op tafel!

26

www.supermarktexperience.nl

mislukken. Bovendien is het ook nog snel klaar. Wij hebben Nederland met Lassie Toverrijst rijst leren eten.” In de loop der jaren werd het assortiment uitgebreid met basmati-, pandan- en risotto-rijst.

Zeer waardige opvolger De Nederlandse consument heeft er even op moeten wachten, maar Lassie Toverrijst kreeg in 2013 een zeer waardige opvolger in de vorm van Lassie Rijke Roerbak Rijst. Paul: “Met Rijke Roerbak Rijst hebben we weer echt een innovatie te pakken. Men hoeft de rijst immers niet meer te koken, maar direct te bereiden in de (hapjes)pan. Het gaat hier dus om een hele nieuwe manier van bereiden. Hier hebben we bij de ondersteuning van de introductie ook de focus op gelegd; hoe bereid je Rijke Roerbak Rijst? Het was echt iets nieuws”. Rijke Roerbak Rijst is verkrijgbaar in een witte en een basmati-variant.


ssie: Rijke Roerbak Risotto Dé oplossing In week 4 van dit jaar volgde de tweede stap: de introductie van Lassie Rijke Roerbak Risotto. Volgens Paul een nóg grotere innovatie dan Rijke Roerbak Rijst. “Risotto: veel mensen vinden het lekker, maar maken het niet. De bereiding duurt lang en is best ingewikkeld, vergelijkbaar met de bereiding van rijst in de jaren vijftig. Rijke Roerbak Risotto lukt áltijd en kan in tien minuten op tafel staan. Wij bieden met dit product echt dé oplossing.” Het product stroomde als eerste in bij Deen en

maal makkelijk smaak worden toegevoegd in de vorm van diverse ingrediënten, zoals bouillon, courgette, ui en parmezaanse kaas. Je kunt het zo gezond, smaakvol of luxe maken als je zelf wilt. Je bent echt aan het koken.” Voor extra impact op het schap is - zowel voor de risotto als de rijst - gekozen voor een eigentijdse verpakking in de vorm van een moderne stazak.

Shopperactivatie Paul benadrukt tot slot het emotionele aspect van de Rijke Roerbak Risotto nog

“Rijke Roerbak Rijst lukt áltijd” is inmiddels ook landelijk verkrijgbaar. Hoe is zo’n snelle bereiding dan mogelijk, vraagt menigeen zich waarschijnlijk af. “De risotto is al licht gepoft, waardoor de korrel heel poreus is. Dit zorgt ervoor dat er snel vocht wordt opgenomen. Bovendien kan er hele-

eens extra: “Dit product is echt een nieuwe innovatie van Lassie; een Italiaanse klassieker in een modern jasje. We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat risotto een authentiek gerecht is en hoe makkelijk er smaak kan worden toegevoegd. Op de

www.supermarktexperience.nl

Huishoudbeurs hebben we veel mensen laten proeven en dat gaan we ook in de supermarkten doen. Rond week 20 vinden er demo’s plaats bij de verschillende AH XL’s en daarna wellicht ook bij meer formules. We hechten veel waarde aan shopperactivatie”.

Voor meer informatie: Lassie Nederland Tel.: 075-6471200 www.lassie.nl

altijd goed

27


“Snacks en zoetwaren blijven belangrijk voor supermarkten” De totale markt van snacks en zoetwaren is door een lichte groei van 0,3% in 2013 verder gestegen tot € 3,631 miljard. Het is een belangrijke en grote markt die ruim 6% van de totale consumentenbestedingen aan eten en drinken (ca. €56,4 miljard) vertegenwoordigt. Daarnaast zijn snacks en zoetwaren goed voor bijna 8% van de totale supermarktomzet (ca. € 34,5 miljard). Dat blijkt uit recente cijfers van het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren Benelux (SSZ Benelux).

Verwennen Alhoewel consumenten niet meer snacks en zoetwaren zijn gaan eten (het volume daalde in 2013 licht met 0,7%) blijven we onszelf wel graag verwennen met koekjes, chocolade, snoep en hartige versnaperingen. Snacks en zoetwaren worden gezien als lekkere en leuke producten waar je vrolijk van wordt. Producten om jezelf mee te belonen of verwennen, om uit te delen of om het gewoon extra gezellig mee te maken. Omzetontwikkeling in vier categorieën De markt voor snacks en zoetwaren wordt volgens het SSZ Benelux onderverdeeld in vier categorieën. De categorie ‘Hartige versnaperingen’ groeide in consumentenwaarde met 2,3%. De andere categorieën bleven min of meer stabiel: ‘Suikerwerk’ kwam uit op -0,2%, ‘Chocolade’ op -0,4% en ‘Biscuit/Banket/ Snijkoek’ op -0,5%. In 2013 werd ruim 73% van de snacks- en zoetwarenomzet gerealiseerd via de supermarkten. Binnen dit kanaal groeide de omzet met 0,6% tot een omvang van € 2,668 miljard. Het Out-of-Home kanaal liet in 2013 een omzetdaling zien van 0,6%. In totaal werd er voor € 963 miljoen verkocht via dit kanaal. Onder Out-of-Home vallen

verkooppunten als benzinestations, drogisterijen, tabakswinkels, zoetwarenspeciaalzaken, bioscopen, sportkantines e.d.

Trend 1: Hybride Consumenten vertonen in zijn algemeenheid steeds meer een zogenaamd ‘hybride koopgedrag’. Enerzijds zijn zij daarbij op zoek naar wat je zou kunnen noemen ‘slimme deals’: het zoeken naar producten en verkooppunten met een aantrekkelijke prijs/kwaliteitverhouding. Anderzijds laat de consument zich altijd graag verrassen en verleiden door nieuwe en/of luxere producten, die best weer wat meer mogen kosten. Deze laatste ontwikkeling zien we bijvoorbeeld terug in de sterke groei van de segmenten repen/tabletten, luxere koekjes (koekjes met chocolade, kleine cakejes) en luxe noten. Daarnaast valt ook de groei van suikervrije drop en de lichtere hartige producten zoals gepofte chips en popcorn op.

Trend 2: Blurring De trend ‘blurring’ speelde in 2013 ook weer een rol. Blurring omschrijft het door elkaar heen gaan lopen van productcategorieën en branches. Op productniveau zien we steeds vaker succesvolle combinaties van verschillende ingrediënten zoals drop met fruitgom en chocolade met koek. Op brancheniveau zien we dat non-food ketens in toenemende mate succesvol zijn met snacks en zoetwaren. Eugenie Engelbracht

Over SSZ Benelux SSZ Benelux is het kennisplatform van de snacks- en zoetwarenfabrikanten voor alle partijen in de sector. Door kennis op het niveau van consumenten, afnemers en fabrikanten te bundelen, wil SSZ Benelux een positieve bijdrage leveren aan het vergroten van de relevante kennis over de branche.

De consument laat zich altijd graag verrassen en verleiden door nieuwe en/of luxere producten, die best weer wat meer mogen kosten.

28

www.supermarktexperience.nl


Nieuws Henkell & Co Nederland BV maakt zich klaar voor een stijlvolle première. Met de introductie van een geheel nieuwe verpakkingslijn, waarbij alle mousserende wijnen nu in een compleet vernieuwde en elegante fles gepresenteerd worden, geeft Henkell & Co opnieuw een boost aan het segment mousserende wijnen.

Deze lelie op de nieuwe Henkell-flessen staat gelijk aan ‘sensueel, prachtig en stijlvol’.

Henkell. Finest Sparkling Wine Henkell & Co Nederland BV is onderdeel van de toonaangevende Henkell & Co Gruppe die naast mousserende wijnen eveneens stille wijn en gedistilleerd produceert. Wereldwijd wordt Henkell al verkocht in meer dan 100 verschillende landen. Alleen al van Henkell Trocken

gaan er meer dan 20 miljoen flessen per jaar over de toonbank. Daarnaast is Henkell & Co via dochterondernemingen in twintig verschillende landen vertegenwoordigd waaronder Henkell & Co Nederland BV te Rijswijk.

Nieuwe ontwerp met lelie De focus van het nieuwe ontwerp van de productlijn is de speciale lelie. Deze lelie staat gelijk aan de termen ‘sensueel, prachtig en stijlvol’. De lelie siert prominent de hals van de fles en komt weer terug op het etiket, dus trekt zonder meer de aandacht van vele mousserende wijnkenners over de hele wereld. Elegant is

www.supermarktexperience.nl

de nieuwe fles zeker ook, getuige de slanke vorm met op de hals een sierlijk lint, dat wordt geaccentueerd met een reliëf goudfolie. De goudfoliecapsule maakt het openen van de fles tot een ware belevenis. De nieuwe look geeft de fles een glamoureuze uitstraling, die niet alleen prima aansluit bij elk feest en elk evenement, maar ook gewoon uitnodigt om gedronken te worden als aperitief of wanneer men lust heeft.

Vliegende start Met deze uitgebreide restyling maakt Henkell, het meest geëxporteerde merk van mousserende wijn, een vliegende start. Tijdens ProWein 2014, ’s werelds grootste wijninkoopbeurs, werd de nieuwe Henkell-fles op de stand van Henkell & Co voor het eerst aan het publiek getoond en direct al enthousiast ontvangen. De nieuwe lijn wordt de komende maanden in de Nederlandse supermarkten uitgeleverd.

29


Agf Vele productsoorten met diverse kleuren en smaken uit verschillende werelddelen zijn er te vinden op de agf-afdeling van de supermarkt. Deze categorie is voor veel supermarkten hét visitekaartje. Het is daarom belangrijk om kakelverse en smaakvolle producten te verkopen.

Kwaliteit én versheid is b Voordat groenten en fruit in het schap belanden, wordt de kwaliteit eerst door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) gecontroleerd. De belangrijkste taak binnen het KCB is het uitvoeren van import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten. Ook controleren zij de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland worden verhandeld. Deze controles vinden plaats van teeltbedrijven tot aan

groothandelaren, maar stopt bij distributiecentra en detailhandel. Deze taak neemt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op zich. Zij voeren daar inspecties uit. Het is daar-

“We moeten met elkaar om de tafel” om van belang om aan alle veiligheidsen hygiëne-eisen te voldoen. Groenten en fruit worden dus van begin tot eind goed in de gaten gehouden en, waar nodig, streng gecorrigeerd. Maar hoe is het met de agf-afdeling van de supermarkt gesteld?

Assortiment “De afgelopen vijf jaar is de agfafdeling veranderd. Supermarkten moeten het hele jaar bloemkool, boontjes, sla en dergelijke in het assor-

30

timent hebben. Ze kiezen meestal voor één bepaalde afnemer om verzekerd te zijn van een compleet assortiment. Dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit van groenten en fruit, aangezien dit

www.supermarktexperience.nl

vaak seizoensgebonden is”, aldus Nico Bakker, teler bij Vollegrondsgroente. Hij vervolgt dat supermarkten zijn verwikkeld in de concurrentiestrijd en dat ze daardoor altijd een zo compleet mogelijk assortiment moeten bieden. “Echter is dit bij Lidl anders. Daar zie je geen compleet assortiment en accepteert de klant als het product tijdelijk niet beschikbaar is. Zo zou het eigenlijk moeten zijn.” Nico Bakker vertelt dat een groep telers aansluiting heeft gezocht om de handen bijeen te slaan en de


bij agf belangrijk kwaliteit van groenten en fruit te handhaven. De groep, genaamd De Telers, wil de controle over eigen geteelde producten behouden en de lijnen korter maken. Ook willen ze voor nieuwe concepten zorgen, zoals een groenteburger of een paarse bloemkool. “Op deze manier blijft het assortiment aantrekkelijk en onderscheidend”, aldus Bakker.

Ontwikkelingen Bakker vindt het belangrijk dat telers en ondernemers met elkaar om de tafel gaan. “Met veel categorieën in de winkel zie je dat dit al veelvuldig gebeurt. De presentatie van frisdranken, snoep en dergelijke worden allemaal besproken en er wordt zowaar een display voor in de winkel gezet. Echter bij de agf-afdeling is hier helemaal geen sprake van. We zouden juist met elkaar moeten bespreken wat we met elkaar kunnen”, aldus Bakker. Als voorbeeld noemt hij het ras. Terwijl bij appels het ras wel wordt aangegeven, wordt dit bij groenten, zoals broccoli of

bloemkool, niet gedaan. “Dit is vreemd, aangezien hier ook verschillen in zitten. Een consument kan zo niet het verschil zien en koopt de ene keer - een naar zijn smaak - lekkere bloemkool en de volgende keer niet. Vervolgens koopt de consument even geen bloemkool meer.” Ook over de presentatie van groenten en fruit zou volgens Bakker beter nagedacht kunnen worden. “Zo zouden supermarkten bijvoorbeeld groenten van klein naar groot kunnen

leggen, zodat consumenten die weinig nodig hebben het kleinste product direct kunnen pakken en niet eerst producten opzij hoeven te leggen. Dit gaat uiteraard ook ten koste van de kwaliteit.” Tot slot zou hij ook best een display van groenten en fruit willen tegenkomen in de supermarkt. “Waarom niet? Groenten en fruit zijn gezond en mogen ook best worden gezien.” Chantal Swartjes

Meest favoriete groenten en fruit Volgens de Groente- en Fruitmonitor eten Nederlanders bij de hoofdmaaltijd het meest uien (12%), tomaten (11%) en paprika’s (10%). De meest gegeten basiscomponent is de aardappel. Groenten worden vaak vers en niet-gesneden gekocht. Roerbak- en wokgroenten worden het meest kanten-klaar voorgesneden gekocht. Buiten de hoofdmaaltijd eet 13% van de Nederlandse consument groenten op een ander moment. Vooral de tomaat en de komkommer worden dan genuttigd. Ruim 60% eet naast de hoofdmaaltijd op andere momenten fruit. De appel is het populairst als tussendoor, terwijl de banaan het vaakst bij het ontbijt en de lunch wordt gegeten. De aardbei wordt daarentegen het meest gegeten bij het nagerecht.

www.supermarktexperience.nl

31


Infotorial De Gebr. Van Liere is een groot landbouw-, sorteer én verpakkingsbedrijf in Dronten. Op maar liefst 350 hectare in de provincie Flevoland verbouwt dit bedrijf voornamelijk uien. Naast uien teelt het bedrijf ook aardappelen, peen en graan. Ze leveren andere groenten met hun exportbedrijf Flevotrade aan importeurs en groothandelaren over de Piet van Liere (directeur) en Willy Becker (commercieel manager).

hele wereld.

Gebr. Van Liere: alles onder één dak Al negentien jaar is het landbouwbedrijf van de Gebr. Van Liere een toonaangevend bedrijf in Flevoland. Sinds 2002 is het bedrijf naar een groot pand aan de Staalwijk in Dronten verhuisd en is het uitgebreid met een sorteer- en verpakkingsbedrijf. Op deze manier teelt, bewerkt en levert het bedrijf veel agf-producten onder één dak.

Kwalitatieve producten “Onze producten worden met grote zorg geteeld en verwerkt. Wij leveren een constante kwaliteit, aangezien de vruchtbare Flevolandse kleigronden rijk zijn aan voedingsstoffen en mineralen”, aldus Willy Becker, commercieel manager bij FlevoTrade. Het bedrijf is bovendien

32

aangesloten bij de Stichting Veldleeuwerik, waarin agrarische ondernemers en hun afnemers samenwerken om maximale duurzaamheid te realiseren met behoud van continuïteit van de telers. “De boer gaat op een andere manier met de grond om en zorgt ervoor dat de grond niet uitgeput raakt. De natuurlijke mineralen en vitaminen blijven daardoor bewaard, dat uiteindelijk ten goede komt aan de smaak.”

Duurzame verpakkingen Gebr. Van Liere garandeert de versheid van hun producten. Ze pakken de producten namelijk pas in nadat ze besteld worden. Er zijn verschillende verpakkingsmogelijkheden, van 0,5 tot 25 kilogram of van bigbags tot losse producten. Nieuw zijn de duurzame kilo-verpakkingen. Becker: “Duurzame oplossingen vinden wij erg belangrijk, niet alleen voor de teelt, maar voor het gehele proces. Al eerder hebben we nieuwe vrachtwagens aangeschaft die een stuk milieuvriendelijker zijn. Nu zijn de duurzame kilo-verpakkingen die FSC-gecertificeerd zijn aan de beurt”. Deze

www.supermarktexperience.nl

duurzame kilo-verpakking bevat de duurzaam geteelde ui, die geteeld wordt naar de normen van Stichting Veldleeuwerik (www.veldleeuwerik.nl).

Logistiek traject Nadat de producten zijn geteeld en bewerkt, kan FlevoTrade óók zorgdragen voor het gehele logistieke traject. “De producten worden op de juiste plaats en op het juiste tijdstip afgeleverd. Vandaag besteld, is morgen in huis. Met grote bestellingen - zoals 1.500 ton uien - duurt het uiteraard wel iets langer. Maar dankzij eigen teelt, verwerking en export kunnen wij dit snel leveren”, aldus Becker. Voor meer informatie FlevoTrade / Gebr. van Liere Tel.: 0321-387 170 / 0321-317 476 info@flevotrade.nl / info@gebrvanliere.nl www.flevotrade.nl / www.gebrvanliere.nl


Proef de asperges! Infotorial Op 10 april opent officieel het aspergeseizoen. Het Nederlands asperge centrum zal na deze opening een landelijke generieke campagne voor de asperge voeren.

Het Nederlands asperge centrum is onderdeel van Aceera bv, dat is gericht op de teler/sector en de consument. Bart Benders, projectmanager bij het Nederlands asperge centrum: “Wij bieden een platform voor consumenten, aangezien wij merken dat velen nog te weinig van asperges afweten en we de consumptie graag zien stijgen”.

Verse asperges Via het platform geeft het Nederlands asperge centrum informatie over verse asperges, bewaaradvies, leuke uitjes en

Ontbijten loont

recepten. Benders: “Aangezien consumenten afhaken na aankoop van mindere kwaliteit, moet het product in de winkel kakelvers zijn. Supermarkten moeten daarom asperges gekoeld bewaren. Op deze manier zullen zij de omzet van asperges zien stijgen”.

Proef de lente Net zoals vorig jaar voert het Nederlands asperge centrum dit jaar ook weer de landelijke campagne ‘Proef de lente’. “Vorig jaar hebben we hiermee een goede start gemaakt en nu hebben we deze nog

Bijna iedere Nederlander weet dat het ontbijt belangrijk is, toch slaat een op de drie Nederlanders minstens één keer per week het ontbijt over. De belangrijkste oorzaak is tijdgebrek. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.300 volwassen Nederlanders, uitgevoerd door Peil.nl in opdracht van Mondelēz International. Volgens voedingsdeskundige Yneke Vocking loont ontbijten voor energieniveau, bioritme, bloeddruk, gewichtscontrole en darmwerking en zorgen langzaam vrijkomende koolhydraten voor energie.

verder uitgebouwd”, aldus Benders. Hij laat weten dat ze dit jaar twee financiële partners erbij hebben: ZON fruit & vegetables en The Greenery. “Deze steun is noodzakelijk om asperges landelijk steeds meer op de kaart te kunnen zetten.”

Voor meer informatie: Nederlands asperge centrum Tel.: 077-397 4060 info@aspergecentrum.nl www.aspergecentrum.nl

LiGA belVita Breakfast

Speciaal voor Nederlanders die het ontbijt weleens overslaan, introduceert Mondelēz International de lekkere en voedzame belVita Breakfast ontbijtbiscuits. De zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en het gecontroleerde bakproces zorgen ervoor dat belVita Breakfast langzaam verteerbaar zetmeel bevat en de koolhydraten geleidelijk afgeeft. De ontbijtbiscuits zijn verkrijgbaar in diverse varianten en bovendien verpakt per vier, waardoor ze gemakkelijk en snel mee te nemen zijn.

www.supermarktexperience.nl

33


EVMI lanceert nieuwe Food Top 100

Tweets on Twitter Spar Amstelveen @ SparAmstelveen  AZ - Ajax is uitverkocht! Bij ons maak je kans op 2 kaarten: like en deel ons op Facebook! RetailTrends Media @RetailTrends_NL   Consument kiest in supermarkt minder vaak voor A-merk. supersupermarkt @supersupermarkt Vanavond bij 1Vandaag: hoe #SSK supermarkt @jumbodokkum SSK thema veiligheid & preventie gestalte geeft - primeur in supermarktenland!

Jan-Willem Grievink @jwgrievink   Nieuwe Jumbo in Maastricht is mooi en zo druk dat het vol loopt met AH-winkelwagens. Klanten vinden het super super.

EVMI presenteert 6 mei de nieuwe Food Top 100, een ranglijst van de 100 grootste Nederlandse foodbedrijven. De lijst wordt onthuld tijdens het symposium ‘Innoveren in de voedingsmiddelenindustrie’, dat wordt georganiseerd samen met HAS Hogeschool. Samensteller van de lijst is dr. ir. Onno van Bekkum, eigenaar van adviesbureau Co-Op Champions. Alleen Nederlandse bedrijven zijn dit jaar in de lijst opgenomen. Naast een award voor de hoogste omzet worden prijzen uitgereikt voor R&D/innovatie, het aantal personeelsleden en social media. Het aantal banen is een criterium voor het belang voor de maatschappij. De manier waarop foodbedrijven social media inzetten voor marketingdoeleinden zegt iets over de mate waarin bedrijven transparant zijn en daarbij moderne communicatiemiddelen gebruiken. Het symposium vindt plaats bij HAS Hogeschool in Den Bosch, begint om 14.30 uur en duurt tot 19.00 uur. Aanmelden via www.evmi.nl/foodtop100.

Colofon Adres: Vendelier 35, 3905 PB Veenendaal Tel.: 0318-511495 E-mail algemeen: info@smssupermarkt.nl E-mail redactie: redactie@smssupermarkt.nl Internet: www.supermarktexperience.nl Verantwoording: Supermarkt experience is een uitgave van uitgeverij SMS Super Media Service B.V.. Verschijning: tweewekelijks - 24x per jaar op vrijdag Doelgroep: Management en medewerkers van levensmiddelenorganisaties en distributiecentra, Filialen I en II, Zelfstandigen Groot + Klein en overige bij de levensmiddelenbranche betrokken fabrikanten en toeleveranciers.

René Tanchette Uitgever

34

Eugenie Engelbracht Hoofdredacteur

Abonnement: Abonnementsprijs: € 115,- per jaar excl. btw. Speciaal abonnement voor buitendienst € 95,- per jaar excl btw. Uitgever: René Tanchette (r.tanchette@smssupermarkt.nl) Sales: Henk Luiten (h.luiten@smssupermarkt.nl) Peter Smeele (p.smeele@smssupermarkt.nl) Redactie: Eugenie Engelbracht (e.engelbracht@smssupermarkt.nl) Marloes Kleijer (m.kleijer@smssupermarkt.nl) Chantal Swartjes (ch.swartjes@smssupermarkt.nl)

Marloes Kleijer Eindredacteur

Chantal Swartjes Redacteur

Vormgeving & DTP: Cre8tiFF (info@cre8tiff.nl) Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van SMS Super Media Service B.V.. ©SUPERMARKT EXPERIENCE

Henk Luiten Account Manager

www.supermarktexperience.nl

Peter Smeele Account Manager

Femke Fisher Grafisch Vormgever


Supermarkt experience nr. 6, 07-04-2014  
Advertisement