Page 1

30 mei 2013 - HĂŠt vakblad voor de winkelvloer

NIEUW! Beleef 't...


Nieuwe koers

Inhoud

Het antwoord is simpel: omdat onze lezer én de markt erom vraagt. In de zes weken dat ik nu weer in de foodbranche werk, heb ik ontdekt dat het woord ‘beleving’ in deze markt essentieel is. Bij een actie op de winkelvloer, bij de lancering van een nieuw product en ja, zeker óók bij de opening van een nieuwe winkel. Zonder beleving geen actie, geen reactie, geen klanten en dus ook geen omzet.

Trots, enorm trots! Dat ben ik op deze eerste Supermarkt experience. De afgelopen weken hebben wij keihard gewerkt aan de ‘ombouw’ van vakblad Supermarkt. Voor u ligt een moderne en eigentijdse uitgave: ‘Supermarkt experience’ met als pay-off ‘Hét vakblad voor de winkelvloer’. Zaten jullie met vakblad Supermarkt dan niet op de goede weg, hoor ik u denken? Waarom deze koerswijziging? Waarom nu?

Voor mijn gevoel - ook een experience wordt deze beleving de komende jaren nóg belangrijker. Net als de mensen op de winkelvloer trouwens. Want dáár gebeurt het. Wij stellen de supermarktmanagers en hun medewerkers centraal. Met een nieuwe koers, met verhalen, reportages en thema’s die bol staan van de actie en die beleving. En - dat is nog het allerbelangrijkste - met een blad waarin de lezer zich pas écht herkent… Eugenie Engelbracht, Hoofdredacteur e.engelbracht@smssupermarkt.nl @EEngelbracht

4

Beleef ‘t…

7

Doe mee met de wedstrijd en maak kans op een reis naar Brussel voor twee personen!

André van Reijen vertelt over de titel ‘Beste PLUS van Nederland’ die hij onlangs in de wacht sleepte.

PS Tips en adviezen zijn uiteraard welkom!

Alex Vagevuur versterkt Supermarkt-team Het team van Supermarkt experience is sinds 21 mei versterkt met Alex Vagevuur. In zijn functie van salesmanager geeft hij sturing aan het verkoopteam, dat bestaat

Win een experience!

uit de accountmanagers Peter Smeele en Henk Luiten, beiden al jaren werkzaam in de foodbranche en voor het vakblad. Alex gaat zich, na een enerverende periode in de reis- en luchtvaartbranche in diverse marketing- en salesfuncties, nu volop storten op de wereld van supermarkten. Vagevuur: “Een hele nieuwe ‘experience’ voor mij. Ik ken die wereld in feite alleen maar van áchter de winkelwagen. Het is een mooie uitdaging, zeker nu deze week ook ons vakblad is omgedoopt tot Supermarkt experience. De eerste reacties op de nieuwe formule zijn erg positief.”

www.supermarktexperience.nl

Rumoer op de winkelvloer

11

C1000 René Puts in Stramproy verstuurde een erotische postordermailing naar zo’n 18.000 huishoudens.

En verder... • ‘Wij zijn hét vakblad voor de winkelvloer’ 5 • Tweets on twitter

16

• Ruttes Rules

17

• Thema: barbecue en partyproducten

18

• Toekomst van folder ligt bij kleermaker 24 • Thema: agf

25

• Op bezoek bij bio-boer

27

• Thema: Koel- en vriesapparatuur

31

3


Colofon Adres: Vendelier 35, 3905 PB Veenendaal Tel.: 0318-511495 E-mail algemeen: info@smssupermarkt.nl E-mail redactie: redactie@smsmsupermarkt.nl Internet: www.supermarktexperience.nl Verantwoording: Supermarkt experience is een uitgave van uitgeverij SMS Super Media Service. Verschijning: tweewekelijks - 24x per jaar op vrijdag Doelgroep: Management en medewerkers van levensmiddelenorganisaties en distributiecentra, Filialen I en II, Zelfstandigen Groot + Klein en overige bij de levensmiddelenbranche betrokken fabrikanten en toeleveranciers. Abonnement: Abonnementsprijs: € 115,- per jaar excl. btw. Speciaal abonnement voor buitendienst € 95,- per jaar excl btw.

Win een experience! Dit is de prijs! • Twee overnachtingen in een 3-sterrenhotel in het hartje van Brussel voor twee personen, inclusief ontbijt.

René Tanchette Managing Director/Partner

Uitgever: René Tanchette (r.tanchette@smssupermarkt.nl)

Alex Vagevuur Salesmanager

Henk Luiten Accountmanager

Peter Smeele Accountmanager

Sales: Alex Vagevuur (a.vagevuur@smssupermarkt.nl) Henk Luiten (h.luiten@smssupermarkt.nl) Peter Smeele (p.smeele@smssupermarkt.nl)

Eugenie Engelbracht Hoofdredacteur

Marloes Kleijer Eindredacteur

Chantal Swartjes Redacteur

Iedereen kent de Grand Place of Grote Markt in Brussel. Maar behalve dit 'hart' van de stad biedt Brussel natuurlijk veel meer. Een van de kleinste, maar tegelijkertijd ook leukste bezienswaardigheden is Manneke Pis en de grootste is het Atomium, destijds gebouwd in het kader van de wereldtentoonstelling. De Grote Markt blijft uiteraard de grotere trekker, het stadhuis, de Belfort en de prachtige gildehuizen domineren dit stukje cultuurerfgoed. Brussel is niet beroemd om zijn patatten. De Brussels Wafel heeft de eer het beroemdste tussendoortje van de stad te zijn. Brussel: niet over nadenken, gewoon doen. Doe mee met onze wedstrijd en grijp nú de kans om naar Brussel af te reizen!

Redactie: Eugenie Engelbracht (e.engelbracht@smssupermarkt.nl) Marloes Kleijer (m.kleijer@smssupermarkt.nl) Chantal Swartjes (ch.swartjes@smssupermarkt.nl)

stedentrips.nl. Stedentrips.nl is de online stedenvakanties-specialist en biedt je de kans om wereldsteden werkelijk te ervaren. Stedentrips.nl informeert en adviseert en heeft een aanbod van meer dan duizend hotels in alle prijsklasses, van 2- tot 5-sterren en biedt legio vervoersmogelijkheden. Stedentrips.nl biedt one-stop-shopping: je vindt bij de aanbieder alle informatie over de stad en de hotels, kunt profiteren van de meeste recente aanbiedingen en er zijn volop tips en trips.

Doe mee! Deze wedstrijd is in het leven geroepen voor managers en medewerkers van supermarkten in Nederland . Meedoen is simpel. Stuur een mail, voorzien van je naam en de naam van de supermarkt, vóór 7 juni a.s. naar

Vormgeving & DTP: Cre8tiFF (info@cre8tiff.nl)

prijsvraag@smssupermarkt.nl. De winnaar wordt in de volgende uitgave bekendge-

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van SMS Super Media Service. ©SUPERMARKT EXPERIENCE

4

De prijs wordt beschikbaar gesteld door

maakt. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

www.supermarktexperience.nl


Vanaf vandaag is vakblad Supermarkt omgedoopt tot Supermarkt experience. Bij Supermarkt experience draait, zoals de naam al aangeeft, alles om ‘beleving’ en ‘experience’.

“Wij zijn hét vakblad voor de winkelvloer” Met een nieuw formaat, een frisse uitstraling en een veelvoud aan onderwerpen brengt Supermarkt experience iedere twee weken informatie en nieuws over én uit het levensmiddelenkanaal. “Wij gaan het blad naar een hoog niveau tillen. Meer dan ooit positioneren wij ons als hét vakblad voor de winkelvloer, waarmee wij gelijk het gat opvullen in het vakbladenlandschap in de foodbranche”, aldus hoofdredacteur Eugenie Engelbracht.

Herkennen Een belangrijke rol in het blad is weggelegd voor de supermarkten in Nederland.

“Want”, zo stelt Engelbracht, “dáár gebeurt het allemaal. Supermarkt experience wordt een blad waarin de supermarktondernemers en het personeel zich herkennen. Via reportages, interviews, acties en achtergrondverhalen spelen wij in op trends of gebeurtenissen uit de foodbranche, waarbij wij altijd een link leggen naar de mensen van de winkelvloer.” Leuke en verrassende rubrieken, zoals ‘Rumoer op de winkelvloer’, ‘Beleef ‘t…’, ‘Ondernemen’ en ‘Win een experience’ en pakkende columns van supermarktkenners Gerard Rutte (Ruttes Rules) en Arie de Wit (De Wit weet ’t) completeren het geheel. Binnen de redactionele formule is een goede verdeling gemaakt tussen informatie bestemd voor de winkelvloer en de hoofdkantoren. Alle informatie is ook terug te vinden op de compleet gerestylde website www.supermarktexperience.nl. Als extra service kunnen supermarkten op de site gratis vacatures plaatsen.

Ondersteuning Met haar mission statement bedient Supermarkt experience dus een duidelijke doelgroep: de supermarktmanagers en -medewerkers. “Maar wij vergeten natuurlijk niet de buitendiensten en leveranciers, die nauw samenwerken met de mensen op de winkelvloer. Zij zijn immers ook gebaat met een goede informatiestroom richting hun afnemers. Supermarkt experience ondersteunt hen daarin”, besluit Engelbracht. Heeft u nieuws voor Supermarkt experience of wilt u een keer meewerken aan een reportage? Mail naar redactie@smssupermarkt.nl.

www.supermarktexperience.nl

5


Eerste Vomar Voordeelmarkt in Utrecht De 58ste Vomar Voordeelmarkt is 23 mei geopend in winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht. De winkel en de wijk werden feestelijk aangekleed met ballonnen in de huiskleuren van de supermarkt. Naast spetterende openingsaanbiedingen ontvingen de eerste driehonderd klanten een gratis bosje bloemen. Het is de eerste winkel in de stad Utrecht en naast de vestiging in Maarssenbroek de tweede in de provincie Utrecht. De nieuwe supermarkt is 1.400 m2 groot en biedt de klant veel aanbod in gemaksproducten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en kleine

portieverpakkingen. Daarnaast is er ook een Kiala afhaalpunt gevestigd, zijn er belegde broodjes te koop, verse sappen, smoothies en snacks te koop in automaten en kunnen er loten worden gekocht voor diverse kansspelen. Ook is er ook

een uitgebreide stomerijservice. Tijdens de opening werd er een loterij georganiseerd waarbij veertig klanten een waardecheque van € 25 konden winnen. De eerste drie dagen ontvingen klanten een gratis appeltaart bij € 20 aan boodschappen.

AH Naaldwijk ‘VriesVers Winkel van het Jaar 2013’ Vorige week werden de winnaars bekend gemaakt van de verkiezingen ‘VriesVers Winkel van het Jaar 2013’. Albert Heijn Naaldwijk kwam het beste uit de bus en mag een jaar lang de felbegeerde titel dragen. Coop uit Nieuwehorne en C1000 Stramproy deelden de tweede plaats. De verkiezingen worden voor het vierde jaar door het VriesVers Platform georganiseerd met als doel om VriesVers nog beter op de kaart te zetten.

Kritische noot Tijdens de wedstrijd werden de 110 deelnemende winkels door hun eigen consumenten beoordeeld. Deelnemende retailers waren Plus, Coop, CoopCompact, SuperCoop, Spar, Jumbo, Albert Heijn, Jan Linders, C1000 en MCD. De top 10 is bezocht door mystery shoppers, die de winkels extra onder de loep namen. Over AH Naaldwijk zegt de jury: “Deze winkel heeft een zeer ruim opgezette vriesversafdeling en daardoor een enorm breed

6

www.supermarktexperience.nl

en diep aanbod van vriesversproducten. De producten zijn mooi gespiegeld en er wordt continu aandacht besteed om de presentatie optimaal te houden. Ook is er veel aandacht besteed aan de hygiëne van exterieur en interieur van de vriesversdeurenkasten. Toch zijn er ook punten ter verbetering. Bij bijna alle bezochte winkels en dus ook deze, ontbreekt de signing. Dit geldt zowel voor de routing in de winkel als voor de meubelen zelf”, aldus het juryrapport.


Beleef ’t In de rubriek ‘Beleef ‘t…’ staat de redactie stil bij een bijzondere gebeurtenis in het leven van mensen uit de supermarktwereld. Deze keer is het podium voor PLUS-ondernemer André van Reijen uit Veldhoven. Hij werd in april dit jaar - voor de tweede keer in de geschiedenis - uitgeroepen tot ‘Beste PLUS van Nederland’.

"Zeggen wat je doet en doen wat je zegt" Waarom bent u dit jaar de beste? “Die vraag kun je beter aan de jury stellen. Blijkbaar doen wij iets wat in hun ogen zó goed is dat wij de titel verdienen. Ik zie mijzelf gewoon als een ondernemer die samen met zijn team - een winkel probeert te runnen waar klanten zich thuisvoelen. Niets meer en niets minder.”

persoon, die heel bewust in mijn winkel komt om de boodschappen te doen en hier euro’s uit te geven. Wij doen er alles aan om de klant zo goed mogelijk te bedienen en de verwachtingen van die klant én wat wij hen als PLUS beloven waar te maken. Dat laatste is misschien nog wel het moeilijkste.”

Maar u heeft toch wel een motto? “Mijn motto is: ‘Zeggen wat je doet en doen wat je zegt’. Dat eerste gedeelte wordt gevoed door onze formule en dat tweede maken wij zelf waar. Binnen je bedrijf handel je altijd vanuit een bepaalde gedachte, waarbij je je ook in jouw klant verplaatst. Ik vind rommel bijvoorbeeld vreselijk; dat vertaal ik terug naar mijn winkel, dus daar vindt de klant geen rommel. Hetzelfde geldt voor de telefoon; ik heb een hekel aan wachten. Hier rinkelen vier telefoons als er iemand belt en geldt de instructie: zo snel mogelijk opnemen.”

Doet u nog iets leuks voor uw klanten en team? “Er liep al een campagne vanwege ons 15-jarig bestaan dit jaar: 15 weken lang,

15 aanbiedingen voor € 1. Ook geven wij 15 iPads weg. Met die € 1 is de link snel gelegd naar onze eerste plaats van deze verkiezing, dus ja het krijgt wel alle aandacht. Voor mijn 120 kanjers komt er een ‘aangekleed-gaat-uit-feest’, waarbij zij op onze kosten een nieuwe outfit mogen kopen in winkels hier in Veldhoven en op 8 juni met z’n allen feest gaan vieren. Want dankzij hún inzet zijn wij nu de beste PLUS van Nederland.” Eugenie Engelbracht

En die klant is zeker koning bij u? “Nee, de klant is geen koning, want dan moet ik neerbuigend zijn en dat wil ik niet. Een klant is voor mij een gelijkwaardige

www.supermarktexperience.nl

7


“Zoutreductie is een uitdaging”

Zoektocht naar wit Heineken-blikje De wereldpremière van Sensation ‘Into the Wild’ was in recordtempo uitverkocht. Als jarenlange partner van Sensation biedt Heineken de consument de kans om alsnog naar het dance-event van het jaar te kunnen gaan, door in Nederland speciale witte Heineken Sensation blikjes te verspreiden. De gelukkige vinders van deze blikjes winnen vier toegangskaarten tot het dance-event. Er zijn dertig speciale witte Heineken Sensation-blikjes verspreid over Nederland. In elk speciaal Heineken Sensation 6-pack kan een winnend wit Heineken blikje zich schuilhouden. De speciale actieverpakkingen met de witte Heineken-blikjes liggen tot medio juni in de winkels.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is verheugd over de afspraken tussen de vleeswarensector en de supermarkten om de hoeveelheid zout en verzadigd vet in vleeswaren te verlagen. De afspraken zijn in lijn met eerder gemaakte afspraken tussen supermarkten en industrie. Zo werd al eerder een zoutreductie van 30% in groentenconserven, 15% in jonge Goudse kaas en 15% in brood bereikt. Aanpassing van productsamenstelling staat hoog op de agenda van de levensmiddelenindustrie. De FNLI zet er op in om de komende jaren meer van dergelijke afspraken tussen producenten en supermarkten te maken. De afspraak betekent in de praktijk dat de meeste populaire vleeswaren eind 2015 10% minder zout en 5% minder verzadigd vet zullen bevatten. Philip den Ouden, directeur FNLI: “De

beoogde zoutreductie van 10% is een uitdaging voor de betrokken sectoren. Het gaat niet alleen om smaak. Zout vervult in vleeswaren een aantal belangrijke functies, zoals inzake de textuur van het product en de microbiologische veiligheid (de houdbaarheid). Deze functies moeten deels door andere stoffen worden overgenomen. Het is daarom een mooie stap van de vleeswarensector en de supermarkten om harde toezeggingen af te geven”.

Jorritsma: “Pinnen, ja graag” Het contante geld van de burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma, verdwijnt vandaag achter slot en grendel. Gedurende een week maakt de burgemeester bij betalingen uitsluitend gebruik van haar pinpas. Met de aftrap van de campagne ‘Pinnen, ja graag’ wordt de voorkeur van ondernemers voor betalingen met pin, ook bij kleine bedragen, onder de aandacht gebracht. Om aandacht te vragen voor de onnodige hoeveelheid contant geld in winkels zullen vele burgemeesters, waaronder

Ahmed Aboutaleb en Onno Hoes, haar voorbeeld volgen. Hoewel de meeste Nederlanders denken dat ze kleinere zaken, zoals snackbars, cafés en bakkers, een plezier doen met cash, is het tegendeel waar. Winkeliers worden een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallen als consumenten vaker kiezen voor pin. De nieuwe pincampagne is een initiatief van Betaalvereniging Nederland, de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, banken, koepelorganisaties, Maestro, VPAY en een aantal ondernemers.

Akkoord over duurzaam varkensvlees De Nederlandse supermarkten, verenigd in het CBL, hebben overeenstemming bereikt over de verdere verduurzaming van al het verse varkensvlees met de Nederlandse varkensvleessector, vertegenwoordigd door LTO en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Hiermee geven de partijen invulling aan het streven om het gangbare vlees

8

www.supermarktexperience.nl

te verduurzamen, zoals in juni 2012 aangekondigd door het CBL. Dit is een uitvoeringslijn van het Verbond van Den Bosch. De belangrijke stappen: de varkens krijgen uiterlijk in 2015 meer ruimte en afleidingsmateriaal. Vleesvarkens krijgen 25% meer ruimte en biggen tot 50%. Hierdoor wordt verveling voorkomen en ontstaat er minder onrust in de stal.


CêlaVíta geeft een jaar lang gratis boodschappen weg CêlaVíta gaat bouwen aan het segment koelverse kookaardappelen. Op de verpakking van alle CêlaVíta-kookaardappelen zit van eind mei tot en met eind juni een actiesticker met een unieke actiecode. Met deze actiecode maakt men kans op een jaar lang gratis boodschappen en iedere dag kans op een BK-braadpan. De actie wordt intensief ondersteund in alle huis-aan-huisbladen, landelijke dagbladen en door middel van online advertenties. Voor POSmateriaal kan contact worden opgenomen met CêlaVíta.

Gezonde maaltijden voor kinderen Voor meer informatie: CêlaVíta Tel.: 038-8459700 www.celavita.nl

Spar sponsort maaltijden Alpe d’HuZes Duizenden Nederlandse wielrenners gaan woensdag 5 juni en donderdag 6 juni weer de Alpe d’HuZes beklimmen in Frankrijk. Spar sponsort al een aantal jaren, samen met een groot aantal leveranciers, dit unieke evenement door het leveren van onder andere ingrediënten en toebehoren voor duizenden maaltijden voor deelnemers, vrijwilligers en supporters. “Het is ieder jaar weer een enorme hap-

pening”, aldus algemeen directeur Sjaak Kranendonk. “De Alpe d’HuZes is ten tijde van dit evenement in handen van Nederlanders. De belangstelling om deel te nemen is de laatste jaren enorm gestegen. De drijfveren van de deelnemers zijn vaak bijzonder indrukwekkend en maken dat zij tot ongelooflijke prestaties in staat zijn. Wij willen als Spar daaraan graag ons steentje bijdragen.”

Ouders kunnen vanaf nu bij Jumbo en C1000 kiezen uit vijf gezonde maaltijden voor hun kinderen. Het nieuwe merk Healthy Heroes moet ouders helpen om gemakkelijk en goedkoop een gezonde leefstijl toe te passen in hun gezin. Marije van Asdonk, obesitascoach en kinderfysiotherapeut, bedacht de producten als onderdeel van de oplossing voor overgewicht bij kinderen. Maar liefst een op de zeven jongens en een op de zes meisjes is te zwaar. Dat komt onder andere door slecht eten. “Vaak kunnen de kinderen er niets aan doen, maar zijn het de ouders die een handje moeten worden geholpen”, concludeert van Asdonk. De maaltijden van Healthy Heroes staan voor ‘Hollandse pot zonder gedoe’.

Nieuw: Mini Cheesecake Windmolenkaas brengt een smaakvolle innovatie met het product Mini Cheesecake. Een compleet product waarmee je snel en gemakkelijk een echte ‘New York style’ cheesecake maakt. Het product bestaat uit een aluminium bakvormpje, bakkarton, kant-en-klare bodemkoek en een kuipje verse cheesecake basis. De consument legt het bakkarton in de bakvorm, daarop de bodemkoek, en als laatste de verse basis. Daarna

afbakken in de oven en het resultaat is een heerlijke cheesecake! Natuurlijk kan er ook gevarieerd worden door een ingrediënt te mengen met de verse cheesecake basis. Nu al een succes bij de eerste retailers, straks in heel Nederland een begrip! Voor meer informatie: Windmolenkaas info@windmolenkaas.nl www.facebook.com/versebasis

www.supermarktexperience.nl

9


“Displays zijn vaak hetzelfde, zonde” Infotorial Displays zijn er in vele vormen en maten. “Vaak zijn displays meer van hetzelfde, zonde. Ik mis bij veel displays het prikkelende effect en de beleving. De klant moet immers tijdens het winkelen door een display worden geprikkeld. Daarin is voor fabrikanten nog wel een slag te maken.”

Aan het woord is Menno Verhagen, directeur van Global Creations, al dertien jaar specialist in het bedenken, ontwerpen en vervaardigen van displays en

POS-materialen voor de retail. Voor onder meer HEMA, Gall&Gall, LG en HTC maakte zijn team al tal van bijzondere displays van uiteenlopende materialen. Verhagen: “Een goede display, waarin producten op een verrassende manier zijn gepresenteerd, zorgt voor extra omzet in de supermarkt. Het is bekend dat circa 70% van de aankoopbeslissingen op de winkelvloer plaatsvindt. Daarbij spelen displays een uitermate belangrijke rol, mits deze uitnodigend zijn, de zintuigen van de klant prikkelen en uiteindelijk de klant tot aankopen zetten. ‘Beleven’ leidt immers tot keuze. Met andere woorden: de kracht van een goede combinatie van presentatie, ontwerp, vorm, beeld en gevoel bepaalt het succes van een display”.

Out-of-the-box Met het motto ‘The smart way to display’ onderstreept Global Creations zijn creatieve gedachtegang als producent van displays. Met zijn kennis en ervaring is het bedrijf in staat om displays te maken die de consument écht raken. Het beste bewijs hiervoor zijn de diverse prijzen die Global Creations ontving voor displays, voor onder meer Vrumona en HTC. Verhagen: “Voor Uniekaas

10

www.supermarktexperience.nl

ontwikkelden wij een koelvitrinedisplay, die in de supermarkt in of bij het wijnschap kon worden geplaatst. Hiermee ‘koppelden’ wij twee productgroepen aan elkaar en werd de consument die op zoek was naar wijn direct op de kaasblokjes van Uniekaas gewezen. Op deze manier spelen wij in op de associatie en de beleving die consumenten hebben bij het drinken van wijn. We denken out-of-the box en geven hiermee een andere, nieuwe draai aan het gebruik van een display. De display wordt nu écht een highlight in het schap”. Juist in de combinatie van diverse producten in één display of een display plaatsen bij een bepaald schap is volgens Verhagen nog wel een slag te maken voor fabrikanten c.q. retailers. “Zij mogen best wat meer en creatiever nadenken over de presentatie van producten. Uiteraard willen en kunnen wij hen daarbij helpen”, stelt hij.

Minimale investering De (modulaire) displays die Global Creations produceert, hebben een levertijd van twee tot tien weken, worden geleverd in uiteenlopende materialen en zijn prijstechnisch interessant. Verhagen: “Met een minimale investering kan een maximaal rendement worden behaald. Wij zorgen voor de beste materialen en hebben maar één doel voor ogen: een succesvolle presentatie op de plaats van verkoop realiseren”.

Voor meer infomatie: Global Creations Tel.: 033-4535392 www.globalcreations.nl


Rumoer op de winkelvloer Iedere supermarkt kent het fenomeen: acties op de winkelvloer, waarmee de klant wordt verrast, geïnspireerd, in het zonnetje wordt gezet of gewoon op een ludieke manier wordt verwend. Supermarkt experience laat in iedere uitgave in de rubriek 'Rumoer op de winkelvloer' een bijzondere actie de revue passeren.

Erotische postorder-mailing uit Stramproy C1000 René Puts in Stramproy vierde zijn vijftiende verjaardag wel heel verleidelijk: een unieke kortingsactie verpakt in een ‘erotische postorder-mailing’. Op 23 april ontvingen zo’n 18.000 huishoudens deze actie per post. “Een ludieke manier om meer omzet te behalen en mensen te verleiden om naar onze winkel te komen”, aldus Ralf Jansen, supermarktmanager bij C1000 Réne Puts en medebedenker van deze actie.

Actiegebied Het gebied bevat 30.000 brievenbussen, waarvan een extern bedrijf er zo’n 18.000 heeft geselecteerd die in het klantenprofiel, voordeelgezinnen in zowel Nederland als in België, van de C1000-winkel vielen. Jansen: “Voornamelijk het achtergebied in België is voor ons interessant. Uit recente onderzoeken is gebleken dat boodschappen doen bij ons veel voordeliger is dan bij de supermarkten in België”. C1000 René Puts liet al eerder aan de hand van kassabonvergelijkingen weten dat het

soms zelfs € 40 kan schelen op een volle winkelwagen.

Spraakmakende actie De actie omvatte een envelop met daarin vier kubusjes die uit de verpakking sprongen. Aan de hand van het elastiekje in het midden van elke kubus, werd het idee gecreëerd dat na openen van de envelop de kubusjes dus letterlijk uit de verpakking sprongen. Elke kubus gaf 25% korting op de aangegeven producten in een bepaalde periode. De actie heeft in totaal vier weken geduurd. “In de eerste week gaven we 25% korting op het complete assortiment om alle drempels weg te nemen voor bijvoorbeeld onze klanten uit het achtergebied in België. De korting moest van die aard zijn, dat het inclusief benzinekosten nóg voordeliger was om bij ons boodschappen te komen doen”, aldus Jansen. Omzetstijging van ruim 10% In de eerste week werden volgens Jansen al zo’n 1.500 kubusjes ingeleverd. Gemiddeld zijn er per week tussen de duizend en 1.500 kubusjes teruggekomen. De deelname aan deze actie lag dus gemiddeld rond 8%. Volgens Jansen was het resultaat gelijk terug te zien in de winkel. “We hebben een omzetstijging van ruim 10% per week met deze actie

www.supermarktexperience.nl

behaald. De betaalbaarheid en het terugverdienen ervan is dus zeker bereikt. Bovendien hebben we ongeveer tussen de honderd en 150 nieuwe klanten getrokken uit het achtergebied in België. Dit zijn klanten die meestal om de twee of drie weken komen om hun kofferbak te vullen”, aldus Jansen. Chantal Swartjes Oók reuring gemaakt? Zorgt u ook regelmatig in uw supermarkt voor de nodige 'reuring' op de winkelvloer? Met bijvoorbeeld een speciale actie, gebeurtenis, event of presentatie? Individueel of in samenwerking met een leverancier? Laat het ons weten via redactie@smssupermarkt.nl en deel úw beleving met uw collega’s door middel van een reportage in deze rubriek. Geen actie is ons te gek!

11


Infotorial Pro Carton Nederland en ECMA Nederland zijn sinds februari samengegaan tot Vouwkarton Platform Nederland. Dit platform is opgericht om het gebruik van vouwkarton te stimuleren richting klanten en retailers. Niet alleen omdat vouwkarton een duurzaam materiaal is, maar ook omdat het een veelzijdig verpakkingsmateriaal is, dat bovendien uitstekend bedrukt kan worden.

Meest milieuvriendelijke concept 2012: Green Packaging bei Ja! Natürlich.

Vouwkarton is veelzijdig verpakkingsmateriaal De vouwkartonnage-industrie bestaat al zo’n 130 jaar. Creativiteit en innovatie staan hier nog steeds centraal. Voorzitter Peter Klein Sprokkelhorst en secretaris Rogier Krabbendam leggen uit dat vouwkarton vaak ten onrechte als ‘oubollig’ wordt beschouwd. Klein Sprokkelhorst: “Als goed voorbeeld kan ik aangeven dat vorig jaar tijdens de Pro Carton/ECMA Carton Award een prachtige winnaar

Vouwkarton De vouwkartonverpakkingen zijn geschikt voor veel producten, zowel food als non-food. Vrijwel elke vorm en

12

www.supermarktexperience.nl

naar voren is gekomen: Taittinger Rose Lens. Een heel simpel concept met een aantrekkelijke bedrukking die perfect aansluit op de inhoud van de verpakking”.

uitstraling is mogelijk, aangezien het gemakkelijk te vouwplakken, stansen en bedrukken is. Klein Sprokkelhorst: “Een aantrekkelijk concept, dat aansluit op de inhoud is de meeste effectieve verpakking, zoals Taittinge Rose Lens dat heeft gedaan. Merkeigenaar Taittinger Rose Lens koos voor een 3D-verpakking met een sprankelend bubbeleffect. Het resultaat van de


en duurzaam verpakking brengt de inhoud, champagne, op deze manier goed naar voren. Volgens de jury had de doos een onmiddellijke aantrekkingskracht en een perfecte kwaliteit, wat bereikt kan worden met drukwerk op karton. “De ‘bubbels’ werden op zodanige wijze gedrukt, dat ze eruit zagen als bolletjes, terwijl ze in principe helemaal plat waren”, aldus de jury.

Pro Carton/ECMA Carton Award De Pro Carton/ECMA Carton Award is een jaarlijks terugkerend evenement. Er komen verschillende categorieën aan bod, waarbij nieuwe verpakkingen worden beoordeeld, zoals meest innovatieve en meest milieuvriendelijke verpakking. Ook is er, net zoals Taittinger Rose Lens, een algemene winnaar. Innovatie, uitstraling en

www.supermarktexperience.nl

resultaat komen hier bijvoorbeeld ter sprake. Hieraan doen niet alleen verpakkingsproducenten mee, ook retailers en merkeigenaren kunnen zichzelf aanmelden met goedkeuring van de verpakkingsproducent. Voor 6 juni kunnen retailers, merkeigenaren en verpakkingsproducten zich nog aanmelden voor de Pro Carton/ECMA Carton Award 2013.

13


Meest innovatieve concept 2012: Termo Astuccio “Frusta

Carton of the Year 2012: Taittinger Rose Lens.

Milieuvriendelijk karakter “Steeds meer consumenten willen weten wat voor invloed de verpakking van producten op het milieu heeft. Daarom hebben wij sinds 2005 gegevens en onderzoeken beschikbaar over het gehele productieproces van vouwkarton”, aldus Krabbendam. Het verpakkingsmateriaal is zeer duurzaam, aangezien in Nederland voor zo’n circa 90% papier en karton gerecycled wordt of bestaat uit materiaal dat afkomstig is uit een hernieuwbare bron. De grondstof, houtvezel, is afkomstig uit Europees duurzaam beheerde bossen, die beheerd worden door Forest Certification Schemes, zoals FSC en PEFC. Klein Sprokkelhorst: “Het is dus absoluut niet zo dat tropisch regenwoud wordt gebruikt als grondstof voor vouwkarton, zoals sommige mensen denken. Dit hout is niet eens bruikbaar hiervoor. Daarnaast wordt het

14

aantal bomen dat gekapt wordt weer in meerdere aantallen teruggeplant”.

Communicatie- en marketingtool Uit het onderzoek ‘Packaging: a medium with considerable power’ is gebleken dat vouwkarton een uitstekende communicatie- en marketingtool is. Prokarton heeft speciaal hiervoor vorig jaar een uitgebreid onderzoek uitgevoerd om aan

te tonen dat vouwkartonverpakkingen een grote kracht én macht hebben. Dit onderzoek is uitgevoerd onder ruim tweeduizend respondenten in Duitsland. Het onderzoek maakt onderscheid tussen ‘instore packaging’ en ‘in-home packaging’. Instore is de verpakking in het schap en in-home is de verpakking thuis in het keukenkastje van de consument. Beiden scoorden het hoogst op gede-

Interessante data Vouwkarton Platform Nederland organiseert het gehele jaar door verschillende activiteiten: - 13 juni 2013: Netwerkdag voor de Nederlandse vouwkartonnage-industrie Deze dag is toegankelijk voor leden van het platform en biedt hen een unieke kans om op informele wijze te netwerken. - 27 en 28 november 2013: Packaging Innovations Een beurs waar onder andere de winnaar van de Pro Carton/ECMA Carton Awards 2013 wordt gepresenteerd. Hier zullen ook de laatste trends op vouwkartongebied worden toegelicht.

www.supermarktexperience.nl


Gedetailleerde informatie De respondenten vinden de meest gedetailleerde informatie via het internet en de verpakking. De communicatie is hierbij dus zeer sterk en toont de kracht van de verpakking duidelijk aan in dit gebied.

a Sorrentina�.

tailleerde informatie op de verpakking, instore met 41% en in-home met 44%. Vouwkartonverpakkingen zeggen iets over de kwaliteit en de milieuaspecten van een product en hebben daarnaast een sterke invloed op de aankoopbeslissing. Het uitgebreidere onderzoek is te vinden op www.procarton.com, waarop ook te zien is dat jonge consumenten veel aandacht besteden aan de verpakking.

Milieuvriendelijkheid In de grafiek is te zien dat de verpakking in de winkel en de verpakking thuis allebei bovenaan staan wat betreft de geschiktheid van het medium voor het benadrukken van de milieuvriendelijkheid van een product.

Voor meer informatie: Vouwkarton Platform Nederland Tel.: 070-3180034 info@vouwkartonplatform.nl www.vouwkartonplatform.nl

Aankoopbeslissing Naast huidige speciale aanbiedingen in de winkel en de zoekopdracht op internet, is het de instore-verpakking die helpt te beslissen tot aankoop over te gaan. Uit het onderzoek komt naar voren dat de in-home-verpakking juist zorgt voor stimulatie van een herhalingsaankoop door middel van het terugzien van het product thuis.

www.supermarktexperience.nl

15


Bijzondere boerderijbeleving voor C1000-klant op Open Boerderijdag

Vulploegmedewerkers Bram Kronenburg, Karel Looien en Coen van Drunen druk in de weer met de bandenwissel.

Op zaterdag 1 juni is het WereldMelkdag en zal over de hele wereld aandacht worden besteed aan melk. Daarom organiseren C1000 en Friesland Campina een speciale Open Boerderijdag op 1 juni, waarbij het thema ‘Melk is bijzonder’ centraal staat. Op een speciaal geselecteerde boerderij in de regio kunnen de klanten het bijzondere van melk beleven onder het genot van een VIP-lunch. Jeffrey Jansen, directeur commercie vers van C1000, is blij met de de intensieve samenwerking: “Samen met FrieslandCampina

organiseren we voor het tweede jaar de Open Boerderijdag. Gezamenlijk willen we de klanten van C1000 meer laten genieten van zuivel. Want ook onze klanten zijn bijzonder!”. WereldMelkdag is in 2001 uitgeroepen door de Food and Agriculture Organisation van de United Nations.

Opmerkelijk... C1000-medewerkers in Bennekom aarzelden geen moment om een vrouw op leeftijd te helpen met een lekke band van haar auto. Op de eigen Facebook-pagina plaatste de C1000 Snetselaar een foto van deze opmerkelijke service. “Het bericht werd al snel ruim 2.400 keer bekeken. Een absoluut record op onze Facebookpagina. De reacties waren bovendien ontzettend leuk”, aldus ondernemer Henry Snetselaar. Na de bandenwissel, die ongeveer een halfuurtje in beslag nam, kon de vrouw weer naar huis rijden.

Tweets on Twitter @ReneAlfring Ook voor een heerlijke massage van @bert_meinen moet je bij de c1000 zijn. #moederdag pic.twitter.com/uRPxHFgHKS

@PlusBenders Uitslag ontvangen van rosbiefen gehaktkeuring. Allebei 10! Met de kwaliteit / voedselveiligheid zit het dus prima. #Trotsoponzemedewerkers @Deen_Weidevenne Vandaag op pad met KVO (keurmerk veilig ondernemen) winkelcentrum Weidevenne. Audit ondergaan en de eerste ster is binnen!

Ook iets opmerkelijks meegemaakt? Meld het onze redactie via redactie@smssupermarkt.nl.

Nieuw bij PLUS: Groentefriet PLUS biedt als eerste en enige supermarkt sinds 22 mei ‘Groentefriet’ aan. Voedingstechnoloog Marc van Hulst kwam op het idee om groenten in de vorm van een frietje te maken. Op deze manier wil hij groenten lekker, leuk en aantrekkelijk maken voor kinderen. Groentefriet is gemaakt van gepureerde wortel, maïs, witte bonen en een uitgebalanceerde mix van kruiden en specerijen. Met een portie krijgen kinderen al meer dan

16

www.supermarktexperience.nl

50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Daarnaast is Groentefriet rijk aan eiwitten en een bron van vitaminen en mineralen. Groentefriet bevat bovendien minder koolhydraten, geen toegevoegde suiker en kunstmatige stoffen. Groentefriet mag het ‘Gezondere Keuze’-vinkje voeren, dat wordt ondersteund door het Voedingscentrum. Een zak Groentefriet van 600 gram kost € 2,99.


Ruttes Rules

Gerard Rutte, supermarktspecialist, ziet veel supermarkten in Nederland en daarbuiten. Supermarkt experience vraagt hem ieder nummer het hemd van zijn lijf, maar vooral naar zijn belevenissen in supermarktland. Ook als hij geen tijd of zin heeft.

Iedereen betaalt de prijs van doping Goedemorgen meneer Rutte, lekker geslapen? “Ja, prima. Slapen doe ik altijd als de beste. Alleen niet zo lang, ga pas rond half twee naar bed en sta weer vroeg op. Liefst ’s morgens meteen 50 kilometer fietsen.” Fietsen? “Ik ben een fanatieke wielrenner, rijd de stenen uit de straat. Op mijn manier natuurlijk, want ben al een oude man van over de vijftig. Maar kan de jonkies nog goed hebben. Daarom zijn we nu ook bezig met een leuke Tour de France Actie. We leveren bij de actiekast shirtjes en broekjes met de formulekleuren. Op de actiekast kunnen klanten de daguitslagen en de eindstand raden. Spektakel, ik denk dat de Tour een onderschat evenement is. Maar weinig supermarkten doen er iets mee.” Gebruikt u ook doping? “Natuurlijk, anders houd ik het niet vol. Af en toe een spuit en je gaat weer als de brandweer. Over doping moeten ze niet zo moeilijk doen. Profs mogen wel met negentig kilometer van de berg knallen en een spuit is gevaarlijk. Net zo hypocriet als de melkpoederaffaire. Laat die Chinezen toch lekker onze producten kopen. Zorg er

alleen even voor dat ondernemers nog iets kunnen verdienen aan die producten. Het is toch te gek voor woorden dat er een minmarge zit op een product waar mensen stad en land voor aflopen? Doping heeft ook een prijs en iedereen betaalt dat lachend.” Wie zijn schuld is dat dan? “Het komt doordat supermarkten denken dat klanten altijd naar de prijs kijken. Dat geldt zeker voor een aantal producten, maar niet voor alles. Waarom moet bier met een minmarge worden verkocht? Ik ben er een voorstander van dat de overheid dit soort zaken gaat verbieden. Dan kunnen we met zijn allen weer aan kwaliteit gaat werken. Meer oudere mensen in de winkel, dat zou helpen. Het wordt er gezelliger en menselijker van. En dat is goed, want supermarkten moeten weer de strijd aan met prijsvechters als Aldi en vooral ook Lidl. Albert Heijn heeft het begrepen en gaat vol aan de bak met het nieuwe eigen merk Basic.” Gaat u nog leuke dingen doen deze week? “Ik ga bij tien ondernemers langs, van verschillende formules. Praten over lokale

www.supermarktexperience.nl

marketing en acties. Een van de ondernemers wil een webshop, omdat zijn organisatie hem die niet willen leveren. Jumbo wacht daar nog even mee, maar ik denk dat ze er toch snel mee gaan komen. Je kan je er niet aan onttrekken. Het gemak telt zwaarder dan andere argumenten. Aan gemak kun je geld verdienen. Nou, ik moet weg, naar PLUS Dee in Putten, een van de leukste ondernemingen van Nederland.

Gerard Rutte.

17


BBQ De klant op de juiste en goede manier bereiken en een kwalitatief en compleet assortiment aanbieden dat aansluit op de wensen van de klant zijn zaken waar PLUS Koenders zich vooral mee bezig houdt, ook tijdens het barbecueseizoen.

Marc Koenders en Marjolein Welmer.

Totaal BBQ-aanbod is ba Supermarktondernemer Marc Koenders en zijn vrouw, Annie Koenders, zijn elf jaar geleden gestart met de PLUS-winkel in Eibergen. Ze hebben daar gelijk een compleet aanbod van barbecueproducten aan vastgeplakt. De reden is simpel: ze hebben beiden een slagersachtergrond en willen hun kennis en ervaring delen met hun medewerkers en klanten.

Online Een aantal jaren terug heeft de PLUSwinkel zelfs een eigen barbecue-website, genaamd www.bbqsupermarkt.nl, gelanceerd om nog dichter bij de klant te komen. “Studenten van de opleiding Hoger Supermarkt Management (HSM) hebben toen een project uitgevoerd om de barbecueproducten beter weg te zetten. Zij hebben dit idee, om een website op te zetten, toen geopperd. Waar we

18

www.supermarktexperience.nl

uiteindelijk heel tevreden mee zijn, aangezien we veel klanten hiermee trekken”, aldus Koenders. Volgens de ondernemer oriënteren klanten zich via de website en komen ze vervolgens naar de winkel om de barbecueproducten te bestellen.

In de winkel Naast de website brengt PLUS Koenders ook flyers rond over hun zijn barbecueassortiment, voornamelijk op de nabijgelegen campings, en is er een duidelijke aankleding in de winkel en een speciaal schap gericht op barbecue. “Als het mooi weer is, geeft het barbecueassortiment een absolute boost in de winkel. We schakelen dan snel om klanten onze producten te laten zien en te laten proeven”, vertelt Marjolein Welmer, versmanager bij PLUS Koenders. De producten worden dan met mooi weer als het ware uit de schappen getrokken.


asis voor goed feestje “Wijn en verschillende biertjes hebben we dan ook breed gepresenteerd, omdat die dan ook hard lopen.”

Barbecueproducten Een steeds harder lopend product voor op de barbecue is vis of spies, een wat luxer product volgens Koenders. “De vraag naar luxere producten neemt toe, aangezien men minder uit eten gaat en dus meer en uitgebreider thuis eet.” Vlees is een belangrijk - zo niet het belangrijkste - onderdeel binnen het totale pakket barbecueproducten. Suzan Wilbers, communicativerantwoordelijke bij Vion Food Nederland, benadrukt dan ook dat het barbecueseizoen voor hen belangrijk is voor de afzet van hun producten. Volgens Wilbers zijn er doorgaans drie tot vier piekmomenten. Vion Food Nederland ziet de verkoop stijgen rond Pasen, de

aanvang van schoolvakanties, de start van de bouwvakvakantie en het einde van schoolvakanties. “Filetlapjes en speklapjes à-la-minute zijn veruit de meest verkochte barbecueproducten van 2012. Verder zagen we in dit jaar ook een forse toename van hamburgers, barbecueschotels en spareribs”, aldus Wilbers. Welmer legt uit dat daarnaast de sauzen, salades en drank ook zeker niet mogen worden vergeten. Satésaus is bijvoorbeeld niet weg te denken tijdens een barbecue. Margreet Houthoff, trade marketing manager bij Heinz, vertelt: “Ons Wijko-merk wordt door het hele jaar heen geconsumeerd, maar kent een extra uplift in de zomer. Het is daarom van belang dat we tijdens het barbecueseizoen goed zichtbaar in het schap zijn”. Houthoff geeft aan dat voornamelijk grote verpakkingen zeer in trek zijn bij warmere maanden.

Party Op de barbecue-website van PLUS Koenders zijn niet alleen barbecueproducten aanwezig, maar ook een speciale koelwagen, barbecues en statafels, die de klant kan reserveren. De koelwagen is zeer succesvol volgens Welmer. “Hij is steeds gereserveerd voor feestjes of bijvoorbeeld voetbalverenigingen. In de buurt van de winkel hebben we ook veel campings die van de koelwagen gebruik willen maken.” Een ongeopend en ongekoeld product mag na het barbecuefeestje gewoon weer worden teruggebracht naar de winkel. Koenders: “Om het feestje helemaal compleet te maken voor de klant willen we in de toekomst misschien ook wel een springkussen gaan verhuren”.

www.supermarktexperience.nl

19

Chantal Swartjes


De slager terug in de supermarkt Vers, ambachtelijk, luxe, kwaliteit en genieten; termen die van groot belang zijn op een vleesafdeling van de supermarkt. Droge worst- en vers vleesspecialist Weidenaar uit Dokkum weet er alles over te vertellen.

Regionaal gekruide rollades worden vakkundig gesorteerd en in net gestopt door slager Bertus.

Wat in 1927 begon met een plaatselijke slagerij is uitgegroeid tot een professioneel, ambachtelijk vleesverwerkend bedrijf in Dokkum, een familiebedrijf welteverstaan. Wini Weidenaar, verantwoordelijk voor communicatie en commercie: “Mijn opa en oma zijn begonnen met een dorpswinkel, mijn vader is hier samen met zijn broers mee doorgegaan en is later ook gaan venten. Inmiddels staan mijn broer en zijn vrouw aan het hoofd van het bedrijf”. Het motto van Weidenaar? “Ambachtelijke, verantwoordelijke en duurzame producten maken! Zo halen we 30% van de energie uit zonnepanelen en warmtekrachtkoppelingssystemen.” (zie www.friesedrogeworst.nl)

20

Hollands rundvlees Weidenaar is gespecialiseerd in het produceren van verschillende soorten droge worst, maar ook in producten als leverworst en gehaktballen. “Daarnaast leveren we een interessant assortiment vers voorverpakt vlees”, vertelt Weidenaar. “Bijzonder is dat we hiervoor uitsluitend Hollands rundvlees gebruiken, dat te allen tijde goed traceerbaar is en bovendien een prachtige ambachtelijke uitstraling heeft. Het vlees wordt door onze eigen slagers verwerkt, er komt geen machine aan te pas. Op deze manier brengen wij de slager weer terug in de supermarkt.” Met name de verse rollades en gehaktballen zijn zeer populair onder de klanten van Weidenaar, wat volgens Weidenaar te maken heeft met de kruidnagel die extra wordt toegevoegd. Een van de nieuwste producten van Weidenaar is de Runder Droge Worst, die gemaakt wordt van koeien die grazen in het Lauwersmeer-gebied. Weidenaar: “Een gedeelte van de opbrengsten van dit product schenken we aan Staatsbosbeheer”. Daarnaast heeft de vleesspecialist recentelijk de Twentse Droge Worst, Cervelaat met olijf en de Pompeblêd-burger (een runderburger, verkrijgbaar bij Poiesz Supermarkten) op de markt gebracht. Op maat “Onze constante kwaliteit is het allerbelangrijkste”, vervolgt Weidenaar. “Die wijkt nooit af. Onze kracht is bovendien dat we op kleine schaal kunnen produceren. Wij zijn in staat om volledig op maat te

www.supermarktexperience.nl

leveren.” Doordat Weidenaar supermarkten grotendeels rechtstreeks belevert, is er regelmatig contact met de winkelvloer en weet men precies wat de consument wil. “De lijnen zijn kort, we hechten veel waarde aan persoonlijke aandacht”, zegt Weidenaar tot besluit.

Lieuwe Weidenaar, directeur, haalt de droge worst uit de rookkast, waar de worst nog met turf en eikenhout wordt gerookt.


Infotorial Coop-ondernemer Sybolt Greidanus is ervan overtuigd: “Een slagerij op de winkelvloer is zeer belangrijk. Vlees moet vers zijn”. Hij maakt op deze afdeling dankbaar gebruik van de UC Evo Line-weegschalen van METTLER TOLEDO.

“Slagerij is bindende factor voor supermarkt” Greidanus heeft jarenlang aan het roer gestaan van zijn C1000 in Emmeloord. Op 9 maart 2013 kwam daar verandering in; de winkel opende zijn deuren als Coop. Een belangrijke stap voor de ondernemer: “Bij Coop - een organisatie met een dienende factor - staat de ondernemer centraal, er is sprake van een face-to-facementaliteit. En wij dienen op onze beurt Coop. Dat betekent dat ik daadwerkelijk weer ondernemer bén, het bindmiddel met de consument”.

Bediening Deze filosofie komt terug in de slagerij van Coop Greidanus. Een winkel zonder slagerij is voor Greidanus, die zichzelf

heel duidelijk positioneert als een ‘franchiser met eigen ideeën’, uitgesloten. “Ik geloof in mezelf - ‘de vent achter de tent’ - en ik heb dan ook heel bewust gekozen voor een slagerij in bediening. Bovendien kom ik hiermee de wens van mijn klanten tegemoet, zij zijn gewend aan een slagerij in hun supermarkt en willen niet anders. De slagerij is in mijn ogen een van de voornaamste afdelingen in de winkel. Mensen hebben aanspraak nodig en maken graag een praatje. Je wil niet weten hoeveel mensen hun ei kwijt willen. De supermarkt, en met name de slagerijafdeling, is hierin de bindende factor.”

Direct communiceren De keuze voor de UC Evo Line, touchscreen computerweegschalen was snel gemaakt door Greidanus. “We doen al jaren zaken met METTLER TOLEDO.” De UC Evo Line-weegschalen, die grote beeldschermen hebben waarop allerlei informatie gecommuniceerd kan worden, maken het contact met de consument nog gemakkelijker. “De weegschalen

www.supermarktexperience.nl

maken op een hele slimme manier gebruik van de digitale mogelijkheden. Eigenlijk zijn het meer computers dan weegschalen. Er staan complete software-pakketten op, zodat de slager zijn eigen ideeën kan projecteren op de beeldschermen. Zo kunnen we heel direct communiceren; heeft u dit wel? Of: denkt u daar aan?” De weegschalen zorgen voor een professionele uitstraling, aldus Greidanus. En dat kan wat hem betreft ook zeker worden gezegd over leverancier METTLER TOLEDO. “Ik heb een zeer goede relatie met METTLER TOLEDO, dat staat voor een snelle en goede service. Mocht er een storing zijn, waar nog geen sprake van is geweest, bellen ze direct in en dan kunnen ze de weegschalen op afstand bedienen.”

Voor meer infomatie: METTLER TOLEDO Tel.: 0344-638363 www.mt.com

21


Infotorial Het is vaak de grote vraag onder fabrikanten, (retail)organisaties, vervoerders en transportbedrijven: hoe krijg ik mijn goederen op een zo efficiënt mogelijke manier op de plaats van verkoop, de winkel? Truck Door Service Nederland biedt met zijn systeem van vrachtwagenroldeuren de helpende hand.

Roldeuren maken handlin Klanten als DHL, TNT, HEMA en Kwantum maken al jaren gebruik van de diverse technieken van Truck Door Service Nederland. Ook voor het levensmiddelenkanaal biedt het assortiment diverse mogelijkheden. Hans Heuvelmans, directeur van Truck Door Service Nederland legt uit: “De laatste jaren merken wij dat er vanuit de vervoersbranche voor het

Het verschuifbare 2-delige strokengordijn van Temptec GmbH.

transport van producten steeds meer vraag is naar vrachtwagens met roldeuren. Hoewel wij ons voornamelijk richten op vervoerders en transportbedrijven, sluit ik een samenwerking met partijen binnen het foodkanaal zeker niet uit. Juist omdat in deze branche óók een efficiënte handling van goederen gewenst en van belang is. Immers, hoe sneller de goederen bij of in de supermarkt zijn, hoe beter”. Hij doelt hiermee op de achterliggende gedachte om de manier van bevoorrading sneller te laten verlopen. Op dit moment wordt in veel gevallen nog gebruikgemaakt van vrachtwagens met traditionele vleugeldeuren, maar er is wel een kentering te zien en de vraag naar roldeuren neemt toe. Niet zo verwonderlijk, want het gebruik van vrachtwagens met roldeuren zorgt ervoor dat de laad- en lostijden voor de transporteurs aanzienlijk worden verkort. De roldeuren worden normaal handbediend,

22

www.supermarktexperience.nl

maar kunnen worden voorzien van een elektrische of pneumatische bediening, wat onder andere het comfort, de veiligheid en temperatuurbeheersing ten goede komt. Tevens kunnen alle drie deze bedieningscombinaties voldoen aan de Piek-norm.

Tussenwanden en gordijnen Naast het leveren van roldeuren vertegenwoordigt Truck Door Service Nederland sinds december 2012 ook het assortiment van Temptec GmbH voor de Benelux. Temptec GmbH is een fabrikant van diverse typen strokengordijnen (1-, 2- of 3- delig) en 3-delige geïsoleerde tussenwanden en rol-opgordijnen, die zowel in de breedte als de lengte verschuifbaar zijn. Alle systemen zijn zelfdragend, blinken uit in eenvoud en zijn eenvoudig te monteren. Heuvelmans: “De geïsoleerde tussenwanden, die op ‘maat’ kunnen worden geplaatst in de vracht-


De Rolltop Rasting12.

ng goederen efficiënter wagens, kunnen aanzienlijke brandstofbesparingen opleveren. Bij het laden en lossen voorkomen de tussenwanden een koude-val, wat een gunstig effect heeft op het brandstofverbruik”.

deren die op een bepaalde temperatuur moeten blijven. De strokengordijnen zijn voorzien van aangegoten ribbels die voorkomen dat de gordijnen aan elkaar blijven kleven.

“Laad- en lostijden worden aanzienlijk verkort” Gebruik in supermarkten Volgens Heuvelmans zijn de strookgordijnen ook voor supermarkten een uitkomst, bijvoorbeeld door deze te plaatsen in het magazijn. De gordijnen zorgen er voor dat de omgeving tochtvrij blijft, wat wel zo prettig is voor de medewerkers die regelmatig het magazijn in- en uitlopen. Daarnaast voorkomen de gordijnen temperatuurverschillen, wat weer ideaal is voor goe-

Schuif- en rolluikjes Een duidelijke trend in de vervoersbranche is de opkomst van kleine aluminium schuif- en rolluikjes, die vooral voor de wat kleinere bezorgauto’s worden gebruikt. Heuvelmans: “Daarbij moet je denken aan de rolluiken die je ook op de brandweerauto’s ziet. Deze luiken zijn ideaal voor bijvoorbeeld supermarkten die een eigen bezorgservice hebben of willen opzetten”.

www.supermarktexperience.nl

Onderhoud en reparatie Als specialist adviseert Truck Door Service Nederland zijn afnemers goed over de verkoop en het gebruik van alle merken en typen roldeuren, tussenwanden en strokengordijnen. “Ook voor onderhoud, reparatie en montage is men bij ons aan het juiste adres. Met veel firma’s hebben wij onderhoudscontracten, waarbij onze eigen monteurs langskomen voor een onderhoud en update van de producten”, besluit Heuvelmans.

Voor meer informatie: Truck Door Service Nederland b.v. Tel.: 013-5167057 www.truckdoorservice.nl

23


Toekomst van folder ligt bij kleermaker Met de toenemende digitalisering, de opkomst van de smartphone en de focus op duurzaamheid, lijkt de toekomst van de huis-aan-huis-folder somber. De oplossing ligt in slimme database-technieken en de inzet van de ‘wil van de consument’. Op naar de kleermaker dus?

Supermarkten kunnen niet zonder folders. Althans, dat beweren deskundigen. Ze baseren zich daarbij op ervaring van retailers die ‘ooit een keer gestopt zijn’ met folderen. De omzet zou als een plumpudding in elkaar zijn gezakt. Jumbo lijkt deze bewering vooralsnog te lochenstraffen. Immers, de formule van de familie Van Eerd werkt nagenoeg niet met acties. De kosten die hiermee gemoeid zijn, kunnen beter gestopt worden in lage prijzen. Maar

ook Jumbo komt schromend van dit principe terug en produceert weer folders, zij het voornamelijk digitaal.

Denemarken Geen retailer wil dus zonder folders. Klanten zijn er gek op, folders worden uitgespit en met elkaar vergeleken. Toch is er ook vanuit de retailer behoefte aan een ander folderbeleid. Al weet met niet precies hoe. De kosten van de folder en de druk vanuit de samen-

leving nopen daartoe. In Denemarken kwam daar het probleem bij dat de overheid dreigde met een zware belasting op elke uitgegeven folder. Dit om de makers te dwingen beter met grondstoffen en het milieu om te gaan. Zware boetes werden in het vooruitzicht gesteld als de branche het aantal folders niet zou verminderen. Uit onderzoek onder klanten bleek dat ook daar de maatschappelijke druk voelbaar was. Er werden steeds meer ‘ja-nee’-stickers op brievenbussen geplakt. Toch werden sommige folders gemist en bleek een digitale folder niet altijd een oplossing.

Succes De oplossing werd uiteindelijk gevonden bij de kleermaker, een digitale knipper althans. Klanten kregen de gelegenheid om op een website hun eigen specifieke voorkeuren aan te geven; welke folders men wilde en in welke frequentie. Met postverwerkers, database-bedrijven en drukkers werd een slim systeem uitgedacht voor geselecteerde en min of meer ‘één-op-éénverspreiding’. Het werd een enorm succes. De kosten stegen minimaal, retailers waren bereid fractioneel meer te betalen voor de verspreiding van de folder en klanten reageerden enthousiast. Dat resulteerde in aanmerkelijk minder stickers op brievenbussen en een grotere focus op de folders die uitgegeven werden. Het bereik steeg enorm. Bovendien zag de overheid af van financiële sancties en werd het imago van de totale branche verbeterd. De digitale kleermaker bracht uitkomst. Misschien ook iets voor de Nederlandse branche? Al was het alleen maar om vervelende discussies te vermijden. Mark Engelenburg

24

www.supermarktexperience.nl


Agf Supermarkten doen steeds beter hun best om agf-producten zo vers mogelijk bij de consument thuis te krijgen. Bevochtigingssystemen en koelplaten zijn aan de orde van de dag. Alles voor het perfecte agfproduct.

Goede agf-afdeling zorgt voor positieve uitstraling 2012 was - door het wisselvallige weer - een lastig jaar voor agf. Dat zal in 2013 naar verwachting niet anders zijn, aangezien de zonneschijn ook dit voorjaar lang op zich laat wachten. Des te belangrijker is het dat supermarkten goed met deze (wellicht dus schaarse) producten omgaan. De presentatie van de agf-afdeling speelt hierbij een belangrijke rol. Een goede agf-afdeling zorgt namelijk voor een positieve uitstraling van de hele

Kennis Buiten een goede presentatie van de agfafdeling om, is agf-kennis op de winkelvloer essentieel. Enerzijds voor het product zelf (kwaliteitsbeoordeling, hoe te presenteren), anderzijds voor de informatievoorziening richting de consument. De informatievoorziening richting de consument over bereidingen, alternatieven, combinaties en dergelijke levert extra mogelijkheden op.

winkel en heeft een gunstige invloed op de winkelbeleving van de consument. Bedrijven die hier alles over weten zijn bijvoorbeeld Contronics (Sint-Oedenrode) en Bouwman Bedrijfskoeling (Harderwijk).

Deken van mist In Nederlandse supermarkten worden agf-producten vaak voorverpakt gepresenteerd, wat de versheid ten goede komt. Een andere manier om agf er verser en mooier uit te laten zien, is het gebruik van een bevochtigingssysteem, dat groente en fruit vers en koel houdt. Onder meer DekaMarkt, SuperCoop en DEEN werken met een dergelijk systeem, dat ervoor zorgt dat er een deken van mist over de producten wordt verspreid. Hierdoor daalt de temperatuur van de producten een aantal graden en stijgt de luchtvochtigheid. Producten staan geen vocht meer af, worden continu gekoeld en blijven dus langer vers. Een aantal groente- en fruitsoorten kan zelfs in de winkel nog doorgroeien door deze

www.supermarktexperience.nl

manier van presenteren. Ook koelplaten vormen een optie om agfproducten zo vers mogelijk te presenteren. Koelplaten zorgen ervoor dat groente en fruit langer houdbaar zijn, waardoor minder sprake is van derving. Door koeling in de schappen van de agf-eilanden worden de bacteriegroei en het rijpingsproces verminderd, waardoor de producten langer vers blijven en fruitvliegen bovendien geen kans krijgen. Daarbij hoeven de verse producten ’s avonds niet meer naar de koeling verplaatst te worden.

25


Milieukeur voor paprika Infotorial Paprikakwekerij De Westerschelde uit Terneuzen heeft vorige week het Milieukeur-certificaat mogen ontvangen.

De kwekerij produceert op zeer duurzame wijze rode, gele en groene paprika’s en wordt met de toekenning van het certificaat beloond voor alle duurzame inspanningen. Johan Reedijk van Kwekerij De Westerschelde is trots: “Om het SMK-keurmerk te ontvangen, moet je

aan strenge normen voldoen. Binnen ons bedrijf maken wij gebruik van de restwarmte en rest-CO2 van de naastgelegen kunstmestfabrikant Yara. Hiermee verwarmen wij onze kassen. Wij telen dus met warmte die eerst in het milieu terechtkwam”. Volgens hem willen steeds meer consumenten duurzame producten. “De vraag neemt toe en daar spelen wij op in. Aan het verkregen certificaat hangt ook een kwaliteitsnorm. De consument kan rekenen op een kwaliteitsproduct. Voor supermarkten zorgen onze paprika’s voor onderscheid op de agf-afdeling”, besluit Reedijk.

Voor meer informatie: Kwekerij De Westerschelde Tel.: 0115-477990 www.dewesterschelde.nl Verkoop via veiling ZON Tel.: 077-3235848

Op bezoek bij bio-boer Honderden biologische boeren openen op 22 en 23 juni hun terrein voor publiek tijdens het Lekker naar de Boer-weekend, dat mede mogelijk is gemaakt door Bio+.

Bio+ vindt het erg belangrijk om de bioboer nog dichter bij de consument te brengen. Daarom geeft Bio+ tot aan het Lekker naar de Boer-weekend ruim 750 groene prijzen weg door middel van een on pack ‘Kras & Win-actie’. Door vóór 23 juni een Bio+-product met actiesticker te kopen, maken consumenten kans op een van de honderden groene prijzen, waaronder een reis door de mens bij CORPUS, kaarten voor het Arnhems Midzomeravond Festival, entreekaarten

voor het Nederlands Openluchtmuseum en overnachtingen bij de boeren van FarmCamps.

Gerbers is Bio+ continu bezig om de bioboer dichter bij de consument de brengen. “Zo hebben we diverse verpakkingen al voorzien van een QR-code die linkt naar informatie over de herkomst van een product.” Deze vorm van communiceren past volgens hem goed bij biologisch. “In de biologische keten staat ‘transparantie’ hoog in het vaandel. Door middel van QR-codes of open dagen, geef je letterlijk een kijkje in de biologische keten.”

Kijkje in de keten “We vinden het belangrijk dat steeds meer mensen weten wat biologisch inhoudt. Bovendien is ‘kennis’ ook vaak ‘kopen’. Hoe meer mensen kennis opdoen over het werk op de bio-boerderij, hoe beter”, aldus Henk Gerbers, voorzitter van Stichting Merkartikel Bio+. Volgens

www.supermarktexperience.nl

27


Infotorial Contronics, een internationaal opererend bedrijf gevestigd in Sint-Oedenrode, ontwikkelt en produceert innovatieve en duurzame apparatuur. Contronics heeft twee interessante bevochtigingssystemen voor de agf-afdeling in de supermarkt met oog op het milieu, waarbij verse producten langer koel en vers blijven.

Koele mist bevordert vers In 1999 is het bedrijf begonnen met het eerste veilige bevochtigingsconcept dat verse producten vers houdt in gekoelde omstandigheden. Daarna volgde het ‘Fresh in-Fresh out’-systeem, dat zorgt voor een koele vochtige omgeving voor ongekoelde uitstalling van groenten en fruit. Frank Bakker, directeur van Contronics, vliegt de hele wereld over om zijn mistsystemen te promoten, te verkopen en Awards binnen te slepen. In 2002 won het bedrijf al de Eureka Lynx Award, een award die uitgereikt wordt aan een bedrijf dat een ontwikkelproject verandert in een succes. Op dit moment is Contronics door een internationale jury gekozen als finalist voor de prestigieuze European Business Awards.

de supermarkt liggen. In Duitsland en Frankrijk zijn ze daarentegen overal te zien. Toch is er al een aantal supermarkten in Nederland dat de systemen uitprobeert, zoals DekaMarkt, SuperCoop en DEEN. Bakker: “Het systeem wordt compleet en veilig geïnstalleerd in een

de luchtvochtigheid tot ongeveer 95% stijgt. Het product staat op deze manier geen vocht meer af en wordt daarnaast continu gekoeld. Volgens Bakker groeit een aantal soorten zelfs door in het schap dankzij het bevochtigingsysteem, omdat de micron fijne druppeltjes direct door

"Meer omzet door aantrekkelijke verse producten"

Bevochtigingssystemen Contronics heeft ongeveer 15.000 bevochtigingssystemen operationeel in supermarkten in Europa. In Nederland zijn er nog niet veel, aangezien groenten en fruit hier nog veel verpakt in

paar uur. Een keer per jaar onderhoud is voldoende om het bevochtigingssysteem probleemloos en hygiënisch verantwoord te laten werken”. De bevochtigers creëren mist, gezuiverd water dat door middel van hoog frequente golven (ultrasoon) verneveld wordt en als het ware als een deken over de producten wordt uitgespreid. Dit vormt een koele vochtige laag net boven het product, waarbij de temperatuur 4 tot 5 graden zakt en

28

www.supermarktexperience.nl

de stomata van de bladeren worden opgenomen. Hierbij blijven de groenten droog. “Ze groeien niet alleen, maar zien er ook nog eens verser en mooier uit. Consumenten zullen deze producten dus sneller kopen, waardoor de agf-omzet stijgt.” Volgens Bakker zorgt dit ervoor dat consumenten de winkel frequenter zullen bezoeken en er dus ook meer omzet gehaald kan worden uit andere producten.


sheid groenten en fruit Voedselveiligheid Hygiëne en puur, zuiver water zijn erg belangrijk voor deze duurzame manier van koelen. Het systeem bevat een apparaat dat de kwaliteit van het water continu bewaakt en bij twijfel de bevochtiger uitschakelt. Een spoelprogramma zorgt elk uur voor automatische reiniging. Bovendien worden ’s nachts de bacteriën, die wellicht door de lucht in het systeem zijn binnengetreden, door een ingebouwde ozongenerator gedood. “Doordat het systeem dag en nacht koelt, zijn er minder arbeidskosten. De producten kunnen tijdens de nacht immers gewoon blijven liggen en hoeven niet naar de koelcel verplaatst te worden. Ook vermindert het de energiekosten, omdat de supermarkt de koelcel uitspaart en het systeem koeling levert met minder dan eenderde van de energie die de gebruikelijke koeling nodig heeft”, aldus Bakker. Op dit moment is Contronics bezig met de ontwikkeling van een nieuw soort ‘elektrisch geactiveerd water met chloor-radicalen’.

“Dit component is actief ter bestrijding van bacteriën op het voedsel zelf, zoals de EHEC-bacterie. Dit zorgt voor nog meer voedselveiligheid.”

Milieuaspecten De bevochtigingssystemen zijn volgens Bakker ideaal om de wereld beter leefbaar te maken. “We leven in een maatschappij met zeven miljard mensen die allemaal een lekker bordje eten willen. Echter, maar 50% van het zorgvuldig geproduceerde verse voedsel belandt op het bord, ook in Nederland. De rest van het voedsel gaat verloren in het logistieke proces. Onze systemen zorgen ervoor dat het voedselafval vermindert met 50%, aangezien het product veel langer vers blijft, ook thuis. Bovendien hebben verpakte producten een houdbaarheidsdatum, wat ervoor zorgt dat ze worden weggegooid als de tht-datum is verstreken, ongeacht de kwaliteit. Ditzelfde geldt voor de winkel. Onverpakte producten hebben deze

www.supermarktexperience.nl

houdbaarheidsdatum niet. De groenteman en de consument oordelen hier zelf of de kwaliteit nog goed is.” Het is volgens Bakker goed om als supermarkt te laten zien dat men niet alleen voor de consument, maar ook voor het milieu gezond bezig is. Een onlangs gehouden enquête onder klanten van een grote supermarktketen toonde aan dat de betere kwaliteit van de verse producten onder de mistdeken gewaardeerd werd met een 8,5. Maar het bewust verbeteren van het milieu door de supermarkt scoorde een 9.

Voor meer informatie: Contronics Tel.: 0413-487000 Info@contronics.nl www.contronics.nl

29


30

www.supermarktexperience.nl


Koel- en vriesapparatuur Supermarkten hebben steeds regelmatiger te maken met ruimtegebrek in de koel- en vriesinstallaties. Ze kiezen er dan vaak voor om verplaatsbare cellen te huren.

Huur koel en vries: aantrekkelijk alternatief Steeds meer supermarkten en dc’s van de verschillende supermarktketens weten hun weg te vinden naar verhuurders van koelen vriesmeubelen. “Het is ideaal: tegen een gunstig tarief een actiekoeling in de winkel op de momenten dat de ondernemer het wil”, aldus Esther Bouwman, sales & marketing manager bij Cool Rentals. “De klant is meestal flexibel in het bepalen van de huurperiode. Hoe langer de huurperiode, hoe voordeliger het huurtarief. Tijdens piekmomenten kan men zo op een slimme manier meer omzet genereren.”

Mobiele flexibiliteit Het valt Constantijn Vermeulen, international marketing coördinator bij full service verhuurbedrijf Coolworld International op dat het investeren in of vervangen van koel- en vriescellen vandaag de dag liever wordt uitgesteld, calamiteiten uitgezonderd. “Huren is in deze gevallen een aantrekkelijk alternatief. Natuurlijk kijken alle partijen eerst naar wat er onder de streep staat qua kosten, maar service, flexibiliteit en snelheid van leveren wegen zonder meer mee in de besluitvorming bij inhuur. Wanneer supermarkten koel- of vriescellen huren, hebben ze bovendien simpelweg ook niet te maken met onderhoud.”

Voorbereiding is het halve werk volgens Vermeulen. “Met bondige heldere afspraken tussen leveranciers van huurkoeling, inkoopcentrales en installateurs kan snel worden geschakeld. Voorraadverlies door uitval, extra druk tijdens piekperiodes of een ongewenste onderbreking van de koelketen kan eenvoudig voorkomen worden. Bedrijven als Coolworld kunnen daarbij voor een oplossing zorgen of vrijblijvend advies geven.”

Pos-materiaal Belangrijk is volgens Bouwman dat een gehuurde impuls/actiekoeling moet opvallen bij de consument. “Ik denk dat er nog veel te halen valt op het gebied van pos-materiaal, full colour branding in de huisstijl, communicatie van de actie, verplaatsing van de actiekoeling en geen vaste plaats in de winkel en seizoensgebonden inzet.” Een bewegingsmelder, LCD-scherm en een leuk kleurtje doen volgens haar wonderen voor de verkoop. Het gaat er volgens Bouwman vooral om dat er in het geval van piekmomenten op een effectieve manier extra omzet wordt gegenereerd. “De ondernemer hoeft geen grote investering te doen, maar moet er wel op letten dat er meerdere piek-

www.supermarktexperience.nl

perioden mogelijk zijn dan alleen de maand december en rondom de paasdagen. Te denken valt aan schoolvakanties, de zomermaanden juli en augustus en een speciale barbecuekoeling. Met een beetje meer aankleding, zoals een banner, creëert een ondernemer snel sfeer in zijn winkel. Uit diverse onderzoeken is gebleken hoe de winkelende consument hierdoor kan worden beïnvloed.”

Calamiteiten Een van de belangrijkste tips die Joeri Giljam, marketing manager bij Recool, tot slot kan geven, heeft betrekking op het inzetten/huren van tijdelijke apparatuur indien de bestaande installatie onverwachts kapotgaat, in het geval van calamiteiten dus. “Wat wij veel zien, is dat indien de apparatuur plotseling kapotgaat snel of soms ook te snel een nieuwe installatie wordt geplaatst, tegen hoge kosten en in veel gevallen, vanuit het oogpunt van energiezuinigheid en duurzaamheid, met een hoog energieverbruik. Oók in dit geval kan tijdelijke huur een betere optie zijn om tot een betere investeringsbeslissing te komen.” Marloes Kleijer

31


Infotorial Sinds de overname door Installatiebedrijf Bakker Projecten in januari 2012 staat KoelGroep Dorenbos voor méér dan alleen koudetechniek. “We kunnen nu het totaalpakket leveren”, aldus kersverse bedrijfsleider Wim Meijer.

One-stop-shopping bij KoelGroep Dorenbos KoelGroep Dorenbos is een begrip in Nederland als het gaat om koudetechniek. Het bedrijf - dat meer dan dertig jaar bestaat - heeft drie belangrijke pijlers: bananenrijpcellen, airconditioning & klimaatbeheersing én supermarktkoeling. Meijer: “De overname door Installatiebedrijf Bakker heeft van ons een mooie, bijzondere club gemaakt. De supermarktondernemer kan bij ons terecht voor one-stop-shopping. Vanuit de koeltechniek kijken we samen met de ondernemer wat belangrijk is. Koel- en vriesinstallaties vormen een van de belangrijkste onderdelen van de supermarkt. Is er sprake van nieuwbouw?

32

Dan kunnen we het totaalpakket leveren, van de koeltechniek en koelmeubelen tot warmteterugwinning, verwarming en zelfs alle elektra”.

Nadenken over de toekomst Het motto van KoelGroep Dorenbos is ‘kijken naar de toekomst’. De koelspecialist wil de duurzaamste installateur van Noord-Nederland worden. “Onze insteek is de supermarktondernemer te laten nadenken over de toekomst”, legt Meijer uit. “Een supermarkt moet niet alleen nu, maar ook over twintig jaar aan alle wetgeving voldoen. Een installatie kan op papier geen CO2 uitstoten, maar moet in de praktijk eigenlijk nog tot veel meer in staat zijn en ook daadwerkelijk energiezuinig zijn. Het gebruik van led-verlichting is bijvoorbeeld een belangrijke toegevoegde waarde, want dat komt ook de presentatie van de producten ten goede. Er is meer op de markt dan rechttoe, rechtaan. Wij staan voor mooie, duurzame installaties met onder andere natuurlijke koudemiddelen.” Supermarktondernemers kunnen vrijblijvend een installatiescan laten uitvoeren door KoelGroep Dorenbos en zo het juiste advies krijgen.

www.supermarktexperience.nl

Merkonafhankelijk Opvallend is het feit dat Koelgroep Dorenbos totaal merkonafhankelijk is, in tegenstelling tot de meeste andere grote koelleveranciers in Nederland. Meijer: “Wij werken met meerdere fabrikanten en partners. Wat de klant wil, leveren wij. Waar merk A het perfecte merk is voor klant A, kan klant B een heel ander merk nodig hebben. Wij denken daar in mee en dat onderscheidt ons ten opzichte van de anderen”. KoelGroep Dorenbos heeft bovendien een 24-uursservicedienst. “We kijken op afstand dagelijks daar de temperaturen van de koelapparatuur bij onze klanten. Als er afwijkingen zijn, wordt men snel en adequaat gealarmeerd en gaan onze mensen erop af. Op deze manier ontzorgen we de supermarktondernemer volledig”, zegt Meijer tot slot.

Voor meer infomatie: KoelGroep Dorenbos Tel.: 0592-530310 www.koelgroep.nl


“Juiste temperatuur is van levensbelang” Koel- en vriesapparatuur Supermarkten en supermarktketens vinden het onderhoud van hun koel- en vriesinstallaties erg belangrijk en besteden hier veel aandacht aan. Het feit dat achterstallig onderhoud meestal extra energieverbruik veroorzaakt, speelt hierbij een grote rol.

“Er wordt door supermarkten niet bezuinigd op het onderhoud van koelingen en vriesinstallaties”, constateert Jan Wirtjes, directeur/eigenaar van Fridina b.v. uit Groningen. "Het is van levensbelang dat voedingsmiddelen op de juiste manier worden bewaard. Dat geldt voor de winkelvloer, maar zeker ook op dc-niveau, omdat de hoeveelheden die daar liggen nog veel groter zijn. Bovendien is het wettelijk verplicht om voedingsmiddelen onder de juiste temperatuur te bewaren, dus is er weinig keus; supermarkten komen er niet onderuit om de installaties goed te onderhouden.” “Gezien het feit dat installaties die slecht zijn onderhouden vaak extra energie verbruiken, is het onderhoud bij de meeste supermarkten inderdaad wel in orde”, vult Harry Dekker, productmanager koudetechniek bij Daikin Airconditioning Nederland, aan. Ook het reinigen van onder meer condensors en meubelverdampers is volgens Dekker van belang om

het energieverbruik zo efficiënt mogelijk te houden. “Daikin levert onder meer klimaatcassette-units die voorzien zijn van een zogenaamd zelfreinigend uitblaaspaneel en zo zorgen voor voor besparing op energieverbruik en onderhoud.”

Lekdichtheid Wirtjes vertelt dat met name de lekdichtheid van groot belang is. “Er moet te allen tijde voor worden gezorgd dat er geen koelmiddellekkage optreedt. Als dat gebeurt, loopt de temperatuur van de installatie op en als gevolg daarvan gaat de kwaliteit van de producten achteruit. Afhankelijk van de grootte van de installatie moet de lekdichtheid (STEK) een aantal keer per jaar worden gecontroleerd.” Daarnaast komt Fridina soms ook apparatuur tegen die niet goed is schoongemaakt. “En dan heb ik het over de plek waar de verdampers, condensors en ventilators zitten. Ook dan klopt de temperatuur in de installatie niet.” Automatische temperatuurcontole Een trend die al even bestaat is het draadloos monitoren van de temperaturen van koel- en vriesmeubelen. Er zijn tegenwoordig draadloze systemen die temperaturen kunnen controleren, bewaken en registreren. Dergelijke systemen bewaken de temperatuur in koel- en vriesmeubelen en koel- en vriescellen. Ze bieden een automatische temperatuurcontrole. Op

www.supermarktexperience.nl

ieder moment kan dus worden gecontroleerd of producten op de juiste temperatuur worden bewaard. Ook kunnen supermarkten door middel van een web based-applicatie met een eigen inlogcode dagelijks inzicht krijgen in de staat van de koelinstallaties. Hiermee hebben ze inzage in de storingen in de koelingen en de ondernomen acties. Supermarkten kunnen op deze manier werken aan de verbetering van hun bedrijfsproces en het besparen of voorkomen van kosten in de keten, bijvoorbeeld door het terugdringen van de tijd die de deur van koelcellen openstaat. Marloes Kleijer

Dagafdekking Natuurlijk kan men bij het onderwerp koelen vriesinstallaties niet om dagafdekking heen. Jan Wirtjes, directeur/eigenaar van Fridina: “Dat is nog altijd een heel actueel onderwerp. Door koel- en vriesmeubelen af te dekken, kunnen supermarkten zo 20 tot 25% energie besparen. Het is echt zaak dat ze dit nu oppakken en dat gebeurt gelukkig ook. Wij merken dat supermarkten goed op de hoogte zijn van hun plicht tot afdekken. Ook door het toepassen van LED-verlichting in de meubels wordt een aanzienlijke energiebesparing bereikt”.

33


Elkaar helpen beter te worden De food-sector wordt sinds een aantal recente voedselschandalen onder een vergrootglas gelegd. Consumenten willen meer dan ooit weten wat de herkomst is van een product en onder welke omstandigheden het is gemaakt. Door meer samen te werken in de keten en exclusieve afspraken te maken met retailers kan de effectiviteit en transparantie van

de keten worden vergroot. Hierdoor is de sector beter in staat in te spelen op voorkeuren van consumenten, te innoveren en de export naar (nieuwe) afzetmarkten te vergroten. De voedingsindustrie moet snel een inhaalslag maken, wil zij deze kansen benutten. Dit concludeert ABN AMRO in haar ‘Visie op Food 2013’.

Digitaal lezen met AH en bol.com DekaMarkt wint Folder Vakprijs De folder van DekaMarkt heeft de Folder Vakprijs 2013 in de wacht gesleept. De directie van DekaMarkt is letterlijk supertrots op deze prestigieuze reclameprijs. Namens DekaMarkt nam manager marketing en communicatie Aldo Breed de prijs in ontvangst: “We waren al zeer blij dat we een van de drie genomineerden waren. Maar dat we winnen, is reden om het glas te heffen”. Directeur DekaMarkt Onno de Groot: “Ik weet wat mijn mensen kunnen. Op uiterst professionele wijze hebben ze ons succesvolle concept Vers, Vriendelijk en Voordelig zeer goed naar voren gebracht. Zo staat de voorpagina van de folder altijd in het teken van vers en vindt de klant een Proef ’t Verschilmenu en interessante weetjes over onze producten binnenin. Ik ben zo trots als een pauw en dat mag iedereen weten”.

Open dag den Eelder

Als het aan Albert Heijn en bol.com ligt, lezen Nederlanders en Belgen deze zomer digitaal. De twee merken gaan samen aandacht besteden aan de gemakken van digitaal lezen en bieden de nieuwste reader tegen de laagste prijs aan. Ze

verwachten binnen enkele weken vele tienduizenden readers te verkopen en zo digitaal lezen een flinke impuls te geven. Albert Heijn en bol.com bieden de nieuwste reader van Sony aan voor € 99 euro. Tot voor kort kostte het artikel € 139 euro.

Eerbetoon in nieuwste Jan Linders

Den Eelder is nog een van de weinige echte familiebedrijven waar alle zuivelproducten vers worden bereid. Op zaterdag 29 juni 2013 is er een open dag (10.00-17.00 uur). Directe aanleiding van de open dag is de nieuwe mestvergistingsinstallatie, die groene energie uit koemest maakt.

Jan Linders heeft in Gennep, op steenworpafstand van de allereerste échte supermarkt die Jan Linders vijftig jaar geleden opende, een gloednieuwe supermarkt geopend. De nieuwe supermarkt is volledig geënt op de ultieme versbeleving voor de klant. Nieuw zijn de ovenverse maaltijden, zoals lasagnes en pizza’s, die voor de ogen van de klant worden bereid. Ook zijn er vers belegde broodjes en kunnen klanten zelf hun

34

www.supermarktexperience.nl

jus d’orange persen. Zo doet de keten zijn naam van ‘Beste verssupermarkt van Nederland’ extra eer aan. Directeur Leo Linders: “Vijftig jaar geleden opende mijn vader hier vlakbij zijn eerste supermarkt, dat gevoel is niet te beschrijven. Ik ben echt helemaal gelukkig!”. Als eerbetoon is er in de supermarkt een unieke tijdlijn te vinden, die op bijzondere wijze de geschiedenis van Jan Linders in tekst en beeld illustreert.


Supermarkt experience nr. 1, 30-05-2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you