__MAIN_TEXT__

Page 1

de Kleine Gids voor de ChampagneArdennen Wat kan je zoal doen in de Watermolen van Tourteron behalve heerlijk bijkomen?

supergites.nl

editie 1 2014/15


binnen

uiteten

wandelen

fietsen

buiten

tourteron

autorijden thuisblijven

de Kleine Gids voor de ChampagneArdennen In deze Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen is een keuze gemaakt van wat er zoal te doen is in deze streek. Rondom Tourteron liggen eeuwenoude boomgaarden. Het is het rijk van de Reine des Reinettes. Het is er heerlijk wandelen en fietsen door de licht glooiende heuvels met afwisselend boomgaarden, weide, akkers en bossen. Je kan er dagtochtjes maken naar steden als Charleville-Mézières en Reims, kanoën in de Aisne, kastelen en kloosters bekijken en golfen op een gevechtslinie uit de Eerste Wereldoorlog. supergites.nl

Inhoudsopgave Alles over de Watermolen Activiteiten Dagtochten en Bezienswaardigheden Uiteten Winkels

5 15 31 81 99

3


4


afstand

De Watermolen van Tourteron is de eerste Supergîte in Frankrijk. De rustieke molen uit 1813 ligt tegen het heuveldorp Tourteron, precies op de grens met de heuvelachtige Franse Ardennen en het vlakke hoogland van de NoordChampagne. De molen bestond oorspronkelijk uit vier aan elkaar geschakelde gebouwen; twee woonhuizen van de smid en de molenaar, de molen zelf en de bakkerswoning en bakkerij tegen de heuvel aan. Ze vormden samen een zogeheten hameau, een miniatuur ‘industrieterrein’. Terwijl het graan werd gemalen, werden de paarden verzorgd en het brood gebakken. Ook de wasplaats maakte deel uit van deze belangrijke ontmoetingsplaats. Het moet een levendige bedoeling zijn geweest. supergites.nl

0 km

Watermolen van Tourteron

Vermoedelijk stond er voor 1813 een houten molen. Deze heeft waarschijnlijk met de invoering van de Franse Graanwet uit 1811 plaatsgemaakt voor het huidige complex. Dat ze ook toen zuinig waren kan je zien aan het vele hergebruikte hout welke we zoveel mogelijk zichtbaar hebben gelaten bij de verbouwing. 5


6


via via

Pièce de résistance is de keuken. Het is de plek in huis waar alles bij elkaar komt, waar ontbeten wordt, waar het brood is, waar, met een wijntje, de geur gemaakt wordt die onweerstaanbaar genadeloos het huis hongerig maakt. Aan het moderne Warendorf kookeiland kan je ‘s ochtends het ontbijtbuffet uitstallen en kan je ‘s middags lekker beginnen met koken of gewoon kijken naar de kok.

afstand

0 km

Koken met Warendorf

TIP: Op induxi koken is bijna gelijk aan koken op als gas. Uit is uit, 1 is laag, en 9 is hoog. Je zal zien dat op 9 water binnen een paar tellen kookt. TIP: Leg een paar tellen je vinger op om de induxi-plaat aan te doen en zet hem op dezelfde manier uit.

supergites.nl

7


8


via via

De grote slaapkamer, direct aan de vide, kijkt uit over de boomgaard. In deze kamer staat het exclusieve tweepersoons Lavital boxspringbed ‘Sapphire’.

afstand

0 km

Slapen op Lavital

De tweede kamer ligt midden in het huis en was oorspronkelijk de bakkerij. In deze kamer staat een tweepersoons ‘Royal’. De derde slaapkamer was de bakkerswoning en -winkel aan huis. Hier staat de ‘Comfort’. Op de bovenste verdieping waar ooit het fijnste meel gemalen werd, ligt kamer 4 met de ‘Celebration’, met een geïntegreerde boxspring. Alle bedden zijn 210 cm lang en minstens 180 cm breed. De dekbedden zijn tweepersoons (240 cm x 220 cm). Lavital bedden supergites.nl

zijn gemaakt van zuiver natuurlijke materialen, zoals biologisch & Fairtrade katoen, biologische wol, biologisch vlas en paardenhaar. TIP: Elk bed heeft een Medium en een Harde kant. Zwaardere mensen en ‘buikslapers’ liggen beter op een hardere vering. Probeer het uit want uitrusten begint bij goed slapen. 9


10


via via

De woonkamer met zijn 80 m2 en 6 meter hoogte is niet te verwarmen met traditionele radiatoren. Daarvoor moest een dramatischere oplossing komen. We vonden die in Letland. De Thermobull, liefkozend de Rus genaamd, is een luchtverwarmer. Door het stoken van een houtvuur wordt in de buizenconstructie in de kachel luchtcirculatie op gang gebracht. De kachel zuigt als het ware koude lucht van de grond die heet de openingen bovenop de kachel weer verlaat. De kachel geeft relatief weinig stralingswarmte maar verwarmt met gemak 400 m3 lucht.

afstand

0 km

Verwarmen met Thermobull

TIP: Stook de eerste avond direct bij aankomst de Rus goed heet. Zodra de warme lucht uit de pijpen komt moet je hem goed vol stoppen en de schuif op de grond zo dicht mogelijk schuiven. Zo kan hij de hele nacht doorbranden en is de ergste kou uit de woonkamer als je ‘s ochtends wakker wordt. TIP: gebruik zo min mogelijk de elektrische kachels. Deze zijn duur.

supergites.nl

11


12


via via

De tuin van de watermolen bestaat uit vier zones; voortuin, boomgaard, bloementuin en open veld. Bij mooi weer is de boomgaard en de bloementuin alleen al een reden om niet van huis te gaan. In de boomgaard staan diverse soorten appels en peren die je mag plukken als ze rijp zijn. Per soort verschilt het maar de meesten zijn pas rijp vanaf september. Er staat ook een kersenboom en een abrikoos. In de bloesemmaanden april en mei zijn ze op hun mooist. In de boomgaard staan de deckchairs en de Weber klaar voor de zwoele zomeravonden.

afstand

0 km

Genieten in de Tuin

De bloementuin is onze trots waar we veel tijd en liefde in stoppen. Over negen bedden staan eenjarigen en vaste planten gemengd op kleur, herkomst en soort. Het is er heerlijk kijken en genieten van al het moois. TIP: De bloementuin is geen plek voor spelende kinderen en honden.

supergites.nl

13


14


afstand

Langs de molen lopen vijf wandelroutes door het afwisselende landschap van boomgaarden, akkers en bossen. Route 76 begint al bij de voordeur. Je loopt het pad af naar de weg. slaat rechtsaf en direct het volgende pad weer rechts. Je loopt dan aan de overkant van het dal over de voormalige spoorbaan. De twee huisjes waren eens het station van Tourteron. Aan het eind van het pad kan je kiezen: Of twee keer rechtsaf terug naar Tourteron (route 75), of linksaf de heuvel op. Boven aangekomen ga je rechtsaf en loop je door tot het gehucht met de watertoren. Hier ga je rechtsaf tussen de weilanden door. tot het geweldige uitzicht over het dal met Guincourt. Beneden loop je door het dorp en pak je rechts van de kerk het supergites.nl

0 km

Wandelen vanuit de Molen

pad naar boven. Verderop rechts aanhouden tot je in het volgende dal beneden aangekomen bent. Daar neem je een scherpe bocht naar rechts terug naar Tourteron. Ervaren wandelaars gaan hier recht door en nemen route 77. TIP: Zoek Supergites op de site RouteYou.com. Deze route kan je downloaden voor de iPhone. 15


16


afstand

Door de lichte glooiing is het in deze streek heerlijk fietsen. Je kunt korte afstanden doen zoals via Suzanne naar Attigny en terug. Of via Lametz naar Neuville Day en over Mont de Jeux naar Attigny. Dit lijkt niet zo ver maar het is een best pittig stukje door de heuvels. De Grand Prix van Tourteron wordt elk jaar op de eerste zaterdagmiddag van augustus georganisseerd. Deze gaat van Tourteron via Lametz (RD 28) naar La Sabotterie (RD28C) dan via l’Anerie, (RD28C) terug naar Tourteron. Het zijn 12 rondes van 9,4km; in totaal 112.8km. Het is een zeer gemoedelijke aangelegenheid met muziek, BBQ en dorpsfeest.

0 km

Fietsen in de Ardennen

Fietsen huren? Dat kan

Onervaren fietser? Wees vooral voorzichtig in de bochten heuvel af.

supergites.nl

17


18


via Lametz

Op fietsafstand en dus hartstikke dichtbij ligt een stuwmeer met watersport-faciliteiten. Het meer Lac du Bairon ligt net boven Le Chesne.

afstand

11 km

Zwemmen

Je kan er zeilen, roeien en zwemmen. Om te vissen heb je wel een speciale vergunning nodig. Het strandje aan het meer heeft een glijbaan, een kinderspeelplaats, een paar BBQ plekken en picknicktafels. Het is er meestal rustig behalve op warme zomerdagen.

supergites.nl

19


20


via Charbogne

In de zomermaanden kan je onder andere bij de kerk van Semuy kano’s huren. Je kan met zijn tweeën of drieeën in één kano. Je wordt met aantal kanoërs stroomopwaarts gebracht en te water gelaten.

afstand

11 km

Kanoën

Het is geen wildwater gebeuren dus redelijk safe om met kinderen te doen. Ze hebben zwemvesten voor kinderen vanaf ± 8 jaar. Je mag ongeveer 4 uur kanoën stroomafwaards. Als je de Supergites’ picknickmand meeneemt kan je lekker lunchen tussen de koeien aan de Aisne. Zo relaxed.

supergites.nl

21


22


via Guincourt > Baâlons

Er zijn verschillende golfbanen in de directe omgeving van Tourteron. Geen top maar wel lekker golfen in de vrije natuur zonder vliegtuiglawaai of snelwegruis.

afstand

9 km

Golfen

Hier zijn drie opties: 9 km ten noorden van Tourteron ligt de 18 holes golfbaan Golf des Ardennes in Villers-le-Tilleul welke zonder lidmaatschap te bezoeken is. Een dagkaart kost ongeveer 45 euro. Net onder Charleville-MĂŠzieres ligt de luxe 18 holes golfbaan van Abbaye de Sept Fontaines. De golfbaan is aangelegd in de bossen waarbij het natuurlijke landschap moderne golftechnieken vereist.

supergites.nl

Iets verder weg ligt de 9 holes baan van Saint Walfroy, klein maar bijzonder aangelegd op de militaire vestingwerken van de Maginotlinie. Supergites biedt in het voor- en naseizoen golfarrangementen. Op supergites.nl leest je hier meer over. 23


24


afstand

Overal in de Champagne-Ardennen worden brocantes, vide-greniers en (overdekte) antiekmarkten georganiseerd. Het brocante-seizoen loopt van maart tot oktober. Vooral in de zomer struikel je bijna ieder weekend over de rommelmarkten. Voor wie een kans wil maken op een unieke vondst is het raadzaam om vroeg te gaan. Niet alleen is dan de temperatuur nog aangenaam, de handelaren staan dan te wachten bij het uitladen van de spullen. De meesten brocantes beginnen om 6 uur ’s ochtends. Stel je vindt niet die onbekende CÊzanne, die 17de eeuwse zilveren kandelaar of die unieke Lalique fruitschaal, ook een oranje asbak van 1 euro kan er voor zorgen dat uw dag niet meer stuk kan.

supergites.nl

16 km

Brocantes

Kijk op vide-greniers.org of op info-brocantes.com voor de laatste informatie. Rondom Tourteron liggen 08-Ardennen, 51-Marne en 55-Meuse. In Launois-sur-Vence is een antieke postoverslag waar regelmatig overdekte brocantes gehouden worden. launoissurvence.com 25


26


Bij de watermolen ligt de oude wasplaats van Tourteron. In de 19e eeuw werden er overal in Frankrijk in het kader van de verbetering van de openbare hygiëne talrijke wasplaatsen en waterbekkens gebouwd. Sommige zijn sober en sommige prachtig van architectuur.

Wasplaatsen

Trijntje Kunst heeft een boekje geschreven over “Openbare wasplaatsen in de Noord-Meuse” Naast de uitleg over de wasplaatsen zijn er ook een aantal toeristische routes opgenomen voor de auto en de fiets. Kijk op lulu.com of www.betula-alba.nl/lavoir

supergites.nl

27


28


Om de Franse Ardennen te ontdekken zijn er door het Comité Départemental du Tourisme des Ardennes zes thematische routes uitgestippeld. Deze zijn goed bewegwijzerd en met de brochure in de hand kom je voorbij alle belangrijke bezienswaardigheden van de regio.

Autoroutes

ROUTE RIMBAUD - VERLAINE langs Tourteron (150 km) ROUTE DES FORETS, LACS ET ABBAYES op zoek naar meren, bossen en abdijen (260 km). ROUTE DU PORCIEN langs dorpjes met vakwerkhuizen (110 km) De brochure met deze drie routes is online te vinden.

supergites.nl

29


30


afstand 29 km

De dubbelstad Charleville-Mézières aan de Maas is onder andere bekend door het Place Ducal. Het is omringd door 17e-eeuwse paviljoens met een arcadengallerijen.

CharlevilleMézières

De vlakbij gelegen basiliek NotreDame is gebouwd in een mengeling van gotiek en renaissancestijl. Ze werd opgetrokken tussen 1499 en 1610. Deze rustige hoofdstad van de Franse Ardennen is het economische centrum van de streek. Er is een bescheiden maar aardig streekmuseum over de geschiedenis van Charleville-Mézières. Hetzelfde kaartje geeft ook toegang tot Museum Rimbaud. De stad is ook bekend vanwege zijn internationale poppenfestival dat in de zomer wordt gehouden. supergites.nl

31


32


via Charleville-Mézières of binnendoor over Baâlon

Het kasteel van Sedan was ooit het grootste middeleeuwse kasteel van Europa met een oppervlakte van 35.000m2 verdeeld over zeven niveaus. Het huidige kasteel is het enige overblijfsel van de voormalige fortificaties in en rond de stad.

afstand

41 km

Sedan

Bij de Franse nederlaag bij Sedan in 1870 werd keizer Napoleon III door de Pruizen gevangen genomen en werd een groot deel van het kasteel en de meeste verdedigingswerken vernietigd.

supergites.nl

33


34


via Charleville-MÊzières > Sedan

Het Kasteel van Bouillon voldoet aan elke jongensdroom. Het ligt hoog op een rots, bestaat een aan eenschakeling van torens en muren, heeft hangbruggen, schietgaten en een doolhol aan donkere gangen en spelonken.

supergites.nl

afstand 65 km

Bouillon (B)

35


36


via Rethel

Veel mensen gaan naar Reims om Champagne te kopen. Het is immers het centrum van de handel. Toch biedt Reims meer dan bubbels.

afstand 62 km

Reims

De bekendste bezienswaardigheid in de stad is natuurlijk de enorme Kathedraal van Reims. Hier zijn alle koningen van Frankrijk zijn gekroond met uitzondering van twee. Reims was tentijde van hun koningschap in Engelse handen. Van de oude stad is vrijwel geheel verwoest tijdens de eerste wereldoorlog. Behalve de kathedraal staat ook nog de romaanse St. RĂŠmibasiliek, het bisschoppelijk paleis (Palais du Tau) en de Romeinse triomfboog Porte Mars, overeind. Je kan in Reims lekker shoppen en heerlijk uit eten. Het is de grootste stad in de buurt. supergites.nl

37


38


via Baälon

Ten noorden van Tourteron ligt het prachtige klooster van Elan dat de start kan zijn van een dag wandelen door uitgestrekte bossen, langs beekjes en meren.

afstand

19 km

Élan

Het klooster werd gesticht in 1148 door de Cisterciënzer Roger uit Engeland vergezeld door twaalf monniken. Na een lange periode van grote welvaart, werd het landgoed en de abdij na de Franse Revolutie gegeven aan het volk. Het werd uiteindelijk verwoest in het begin van 19de eeuw. De abdij was ooit uitgerust met kanalen, dammen en een hydraulisch systeem om graanmolens en smederijen te laten draaien. Her en der kom je de kanalen en stuwmeertjes nog tegen in de bossen rondom. supergites.nl

Voor de beeldvorming: Het grappige kasteeltje in het midden van het dorp was het poortgebouw van het klooster. Er is een soort VVV met een kleine expositie over het klooster van Élan.

39


40


via La Sabotterie

In het rustige dorp Omont met zijn 88 inwoners verraadt niets zijn eeuwenoude geschiedenis. Begin elfde eeuw was Omont zelfs de hoofdstad van de provincie. Eind negende eeuw laat aartsbisschop Fulco van Reims de eerste vesting bouwen op de heuvelkam van Omont. Waarschijnlijk om zijn land te beschermen tegen de invallen van Vikingen. De vesting groeide in een paar eeuwen uit tot het grootste kasteel in de omgeving. Er is geen tekening of plattegrond van het kasteel. Gezien de bouwperiode en de vergelijkbare situatie bovenop een heuvelkam, wordt ervan uitgegaan dat de opbouw en de vorm vergelijkbaar was met die van het Kasteel van Bouillon. In september 1591 liet Lodewijk IV, supergites.nl

afstand

12 km

Omont

na een belegering, het immense kasteel bestaande uit vier aaneengeschakelde burchten met de grond gelijk maken. Aan het eind van het dorp kan je de oorspronkelijke weg naar het kasteel oplopen. In de tweede voorburcht staat nu een kleine kapel. 41


42


via Lametz > Le Chesne

Op weg naar ChĂŠmery-sur-Bar, diep in de bossen verscholen, ligt het voormalige Karthuizer klooster van Mont-Dieu. Op deze plek in het hart van de Ardennen ver weg van de bewoonde wereld leefden ooit honderden monniken in volledige afzondering volgens de leefregels van Sint Bruno.

afstand

18 km

Chartreuse du Mont-Dieu

Na een lange periode met godsdienstoorlogen en als klapstuk de Franse Revolutie bleef slechts 10% van het complex gespaard. Het is nu privĂŠbezit. In de bossen erom heen is een korte wandeling uitgestippeld. Alles bij elkaar absoluut de moeite waard.

supergites.nl

43


44


via Lametz > Le Chesne > Stonne > Yoncq

Het piepkleine stadje Mouzon is een leuke stop tijdens een rondrit door de streek. Het heeft behalve een mooie kerk, een prachtige tuin die te bezichtigen is, een paar restanten van een stadswal en het Viltmuseum, het MusĂŠe Atelier du Feutre.

afstand

41 km

Mouzon

Je kan uitstekend lunchen bij restaurant Les Echevins in de Rue Charles De Gaulle.

supergites.nl

45


46


via Rethel > Reims

Zeg je Champagne, zeg je Reims. Maar voor de echte Champagnesfeer kan je beter een klein stukje doorrijden naar Epernay, historisch gezien het centrum van de champagneproductie.

afstand 88 km

Epernay

Aan de Avenue de Champagne zijn er diverse champagnehuizen te bezoeken waaronder MoĂŤt & Chandon, Dom PĂŠrignon, Mercier en Perrier Jouet. Ten zuidoosten van Epernay kan je heerlijk door de wijngaarden fietsen met plaatsjes als Oger, Mesnil-sur-Oger en Vertus. De bodem is krijtachtig, ideaal voor druiven die voor Champagne nodig zijn; Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.

Zelf kopen we champagne liever bij een klein huis zoals J. MoussyMary in Mesnil sur Oger. Je krijgt er meer aandacht, de champagne is er super-lekker en de prijs stukken beter. Je kan er alleen niet proeven. Gelukkig weten we al hoe goed hij smaakt. Champagne Moussy-Mary +33 3 26 57 94 46

supergites.nl

47


48


via Rethel > Reims

Als je een bezoek brengt aan de champagnestreek is een korte stop bij Le Jardin Botanique de la Presle de moeite waard.

afstand

81 km

Nanteuilla-ForĂŞt

Er wordt kleine entree gevraagd voor de tuinen met wellustige bloemenborders, weelderige wilgenbossen en welruikende rozenperken. De tuinen zijn op zijn mooist aan het begin van de zomer, mei en juni, en in de nazomer, september. Je kunt er tevens planten kopen. Le Jardin Botanique ligt even voor het dorp Nanteuil-la-ForĂŞt in het gehucht La Presle.

supergites.nl

49


50


via Rethel > Reims

Diep in de bossen bij Verzy, ten oosten van Reims, is een uniek natuurverschijnsel te vinden. De bijna 1000 dwergbeuken van La Faux hebben een groei-afwijking waardoor ze zonder bemoeienis van de mens een bonzai-achtige vorm hebben.

afstand 65 km

Verzy

Nergens ter wereld vergroeien zoveel beuken tot meters hoge heuvels van takken en bladeren als in dit oeroude bos. Het Franse Staatsbosbeheer heeft een wandelpad aangelegd langs de mooiste exemplaren.

supergites.nl

51


52


via Le Chesne > Buzancy

Verdun kreeg al een plaats in de Europese geschiedenis in 843 vanwege het Verdrag van Verdun, waarbij het grote Karolingische rijk werd verdeeld in drie stukken.

afstand 84 km

Verdun

Helaas is Verdun beter bekend vanwege De Slag om Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog welke aan honderdduizenden soldaten het leven kostte. De meeste herdenkingsmonumenten en begraafplaatsen liggen ten noorden van de stad waaronder Montmauzon en het Ossuarium van Douaumont.

supergites.nl

53


54


via Le Chesne > Buzancy

Verdun kreeg al een plaats in de Europese geschiedenis in 843 vanwege het Verdrag van Verdun, waarbij het grote Karolingische rijk werd verdeeld in drie stukken.

afstand 84 km

Douaumont

Helaas is Verdun beter bekend vanwege De Slag om Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog welke aan honderdduizenden soldaten het leven kostte. De meeste herdenkingsmonumenten en begraafplaatsen liggen ten noorden van de stad waaronder Montmauzon en het Ossuarium van Douaumont.

supergites.nl

55


56


via Le Chesne > Buzancy

Onbekende relieken van een oorlog zijn zeker niet minder de moeite waard om te bezichtigen. De meest indrukwekkende overblijfselen van de eerste wereldoorlog zijn misschien wel de verwoeste dorpen ten noorden van Verdun. Hier geen groots meeslepende monumenten maar stille getuigen van de wreedheid; heuvels vol ontelbare diepe kraters waar ooit vredige boerendorpen lagen. Lieflijke boerendorpen zoals Tourteron er ook ĂŠĂŠn is.

afstand 82 km

Fleury-devantDouaumont

Zowel in Douaumont als in Fleury getuigen bescheiden bordjes van de diepe wonden die deze oorlog heeft achtergelaten.

supergites.nl

57


58


via Mouzon zuidwaards of via Dun-sur-Meuse noordwaards

De Maas ofwel Meuse meandert prachtig door het Franse landschap. Vanaf de heuvels erom heen kan je de rivier mooi zien liggen.

Het Maasdal

Het is zeker de moeite waard om met de auto stroomopwaards te rijden. Omderweg rij je door verlate dorpjes en kom je kleine stadjes zoals Mouzon, Stenay, en Dun tegen. Af en toe verrast een kort wandeling met groene vergezichten of een Romaanse kerk zoals deze bij Montigny-devant-Sassey.

supergites.nl

59


60


via Rethel

De kerk Saint Didier werd aan het eind van de 17e eeuw gebouwd en is een van de eigenaardigste kerken van Frankrijk.

afstand 100 km

Asfeld

De bouw begon in 1681 en werd in 1685 afgerond. De kerk van Asfeld is uniek in Frankrijk. De stijl is barok, hij bestaat uit een rond gebouw met een gang, poort en klokkentoren, die samen een buitengewoon geheel vormen dat men zou kunnen vergelijken met een spiegel of het muziekinstrument de viola. De kerkzaal is vijfhoekig en staat op een platform met holle zijden, die de ronding van de kapellen en apsis completeren. De bovenkant is bijzonder door de manier waarop, aan de binnenkant, de aanzet van de koepel is verwerkt. supergites.nl

61


62


via Rethel

Bovenop een rots ligt de oude stad Laon, de hoofdplaats van het departement Aisne. Laon werd al in de 5e eeuw een bisschopszetel en was in de Karolingische tijd de koninklijke residentie van onder andere Karel de Grote. De stad met kleine straatjes bevat veel bezienswaardigheden waaronder een bijzondere Tempelierskapel en een bescheiden museum over de stadsgeschiedenis.

afstand 85 km

Laon

De beroemde Kathedraal van Laon werd vanaf 1155 gebouwd, nadat zijn romaanse voorganger was afgebrand. Laon heeft een prachtig centrum en goed voor een leuke stadswandeling. supergites.nl

63


64


via Vouzier > Reims

Op de uitgestrekte vlakten van de Champagne verheft zich de Basiliek de l’Epine, het doel van veel pelgrimstochten.

afstand 74 km

Châlon-en-Ch / l’Epine

Hij heeft de afmetingen van een kathedraal en omdat hij op een kleine verhoging staat, is hij van mijlen afstand al zichtbaar. De Basiliek de l’Epine zou zijn gesticht in 1400 na een wonderbaarlijke vondst door een herder, van een Mariabeeld in een brandende doornstruik. De buitengewoon pure stijl van het geheel illustreert de 13e eeuwse gotiek, met uitzondering van de eerste twee pilaren van het schip. Châlon-sur-Champagne is het dichtstbijzijnde stadje. Het is er rustig en weinig inspirerend. Maar nu je er toch bent kan je er maar beter wat van maken. supergites.nl

65


66


via Rethel > Reims

Het lijkt ver maar ook Parijs is makkelijk in een dagtocht te doen. Met de auto is het slechts twee uur rijden. En vanuit Rethel ben je met de TGV al in anderhalf uur in hartje stad. ’s Ochtends heen en ’s avonds terug.

afstand 209 km

Parijs

Eifeltoren, Louvre, Musee d’Orsay, Sacre Coeur. Wat er in Parijs te doen is, behoeft geen verdere uitleg. Om een idee te geven van de mogelijkheden met de trein... Heen door de weeks: Vertrek Rethel - 7.48 Aankomst Parijs - 9.00

Terug door de weeks: Vertrek Parijs- 20.57 Aankomst Rethel - 22.14

Zondags: Vertrek Rethel - 8.46 Aankomst Parijs - 10.00

Check s.v.p. tgv.fr voor de juiste vertrektijden en de prijs.

supergites.nl

67


68


via Rethel > Reims

Het Chateau Vaux-le-Vicomte is een dagtocht waard. Het prachtige kasteel heeft meer weg van een paleis van een vorst dan een ‘eenvoudig’ optrekje van de minister van financiën.

afstand 209 km

Vaux-le-Vicomte

Het is in opdracht van Nicolas Fouquet ontworpen en gebouwd door een magisch trio; Vau, Le Notre en Le Brun die later ook het paleis van Versailles zouden uitbreiden met bijgebouwen en Franse tuinen. Je kunt er heerlijk wandelen in de tuinen en met een audiotour het paleis bezichtigen.

Chateau Vaux-le-Vicomte ligt ten noorden van Maincy.

Saignant detail: Fouquet werd twee weken na het openingsfeest van Chateau Vaux-le-Vicomte opgepakt op verdenking van valsheid in geschriften en omkoperij. Lodewijk de Viertiende zorgde ervoor dat hij nooit meer zou vrijkomen. supergites.nl

69


70


via La Sabotterie

Domaine de Vendresse is een ‘petit’ pretpark van vier hectare droge en natte speeltuinen, visvijvers en voorstellingen met vuur.

afstand

17 km

Domaine de Vendresse

Er zijn speeltoestellen voor alle leeftijden: 2-6 jaar: Speeltuin op zandgrond met houten toestellen, glijbanen en water- en zandbakken. 7-14 jaar: Speeltuin met pompen en doelwitten, geisers, kabelbaan, en klimwand. Alle leeftijden: afstandsbestuurbare boten op de vijvers en een regenmuur.

TIP: Neem droge kleren mee. Ik vermoed dat ze anders niet droog de auto inkomen.

Kortom: wil je de kleine mannetjes even laten uitrazen zodat ze moe en voldoen vroeg naar bed gaan. Vendresse biedt oplossing. supergites.nl

71


72


via La Sabotterie

La Cassine is anno nu een Frans onopvallend dorpje, één van dertien in een dozijn. Maar als je iets beter kijkt ontdek je onder de klimop en de struiken een kolossale ruïne, het voormalige kasteel La Cassine.

afstand

16 km

La Cassine

Nu wordt de ruïne gebruikt als decor voor voorstellingen en het middeleeuwse klooster als buurtgebouw voor brocantes en exposities. Kijk op de site van la-cassine.com om te zien wat er ‘speelt’.

supergites.nl

73


74


via Signy l’Abbaye

Dichtbij Signy l’Abbaye ligt Le Chêne Perché dat zoiets als ‘de omgevallen eik’ betekend. Het is een natuurpark voor waaghalsen met boomhutten en touwbruggen die van boomtop tot boomtop gaan.

afstand 35 km

Le Chêne Perché

Het park is geopend van april tot november. Le Chêne Perché Domaine de la Vénerie 08460 Signy l’Abbaye +33 3 24 53 35 62 lecheneperche.com

supergites.nl

75


76


via le Chesne > Vouziers

Acht kilometer ten zuiden van Vouziers ligt het kindervermaakpark Nocturnia. Op het terrein staat een modern educatief centrum waar kinderen spelenderwijs kennis maken met het fascinerende nachtleven der dieren. Maar naar alle waarschijnlijkheid vinden kinderen de wolven en het enorme tussen-de-bomenzwevende springnet tien keer zo spannend.

afstand 33 km

Nocturnia

Echt perfect om ze even uit te laten razen. Parc Argonne DĂŠcouverte (Nocturnia) RD946 - Bois de Roucy 08250 Olizy-Primat +33 3 24 71 07 38 nocturnia.fr supergites.nl

77


78


via Charleville-Mézières

Bij de grens met België, in het noorden van de Franse Ardennen, nabij Fumay, vind je het park Terraltitude “waar gezelligheid, sensaties en emoties samengaan met een goed humeur met uw vrienden en met het gezin.”

afstand 66 km

Terraltitude

Er is een acrobatische parcours in de hoogte, voor volwassenen en kinderen, verdeeld over 5 hectare (111 spelen). Het park is alleen geopend in de zomermaanden juli en augustus. terraltitude.com

supergites.nl

79


80


via Lametz > Le Chesne

De absolute top van de regio voor provinciaalse prijzen was altijd Les Échevins. Een menu lag onder de 30 euro en daar at je de sterren van de hemel voor.

afstand

41 km

Mouzon

Sinds een jaar heeft het een andere eigenaar en zijn we er zelf niet meer geweest. Ik adviseer Tripadvisor er op na te slaan om de laatste recenties te lezen. Restaurant Les Echevins 33 Rue Charles De Gaulle 08210 Mouzon restaurant-lesechevins.fr

supergites.nl

81


82


via Rethel

De beste combinatie met een dagje Reims is een lunch in De Tuin oftewel Le Jardin. Dit restaurant dat ten noorden van Reims ligt moet het niet hebben van de gevel noch van de kale dorpsstraat waar het aan ligt. Je zou er zo voorbij rijden. De smaak is waar het omdraait want eenmaal aan tafel begint het feest direct bij de amuse. Ze hebben een betaalbaar instapmenu waar je in Nederland nog geen hoofdgerecht voor kan krijgen.

afstand 53 km

Neufchâtelsur-Aisne

Binnen wordt je wel een beetje moe van de enthousiaste decoratie. Le Jardin 22 Rue Principale 02190 Neufchâtel-sur-Aisne +33 3 23 23 82 00 ‎ restaurant-le-jardin.com supergites.nl

83


84


via Lametz > Le Chesne

We hebben er zelf nog niet gegeten maar de kaart zag er veel belovend uit. We zijn benieuwd naar uw bevindingen.

afstand 26 km

Chémerysur-Bar

Restaurant “Au Coin d’Enfer” 35 Route Nationale 08450 Chemery-sur-Bar +33 3 24 27 44 85

supergites.nl

85


86


afstand 34 km

Gek genoeg is lekker uiteten in Charleville-Mézières niet zo eenvoudig. Het enige waar wij smakelijk zijn aangeschoven was aan de Tafel van Arthur. Deze eetkelder ligt hartje stad. Let op: Je loopt er zo voorbij. Het is beter om te reserveren.

CharlevilleMézières

La Table D’arthur 11 rue Pierre Bérégovoy 08000 Charleville-Mézières +33 3 24 57 05 64

supergites.nl

87


88


via via

Het grote plein van Charleville huist veel restaurantjes. Ze zijn echter niet allemaal even geslaagd als horeca-onderneming.

afstand 34 km

CharlevilleMézières

Het lekkerste kan je eten aan de noord kant en dus in de zon bij Le Grillardin. Ze zijn goed in vlees - logisch. Verder voeren ze een gewone Franse keuken met steak tartaar en entrecote. De lokale invloeden proef je in de Sauce Marroille, een stevige kaassaus.. De frieten zijn on-Frans knapperig. Le Grillardin 18 Place Ducale 08000 Charleville-Mézières, +33 3 24 59 96 52

supergites.nl

89


90


via Neuvizy > Launois sur Vence > Dommery

Een van de beste plekken voor een hapje buiten de deur is de herberg van de abdij in Signy l’Abbaye. Ze serveren er een betaalbare, eenvoudige en tevens smakelijke hap traditionele Franse keuken, elke keer een verrassing.

afstand 35 km

Signy l’Abbaye

Zomers heeft het restaurant een te klein terras maar de rest van het jaar is het een geweldig restaurant. Auberge de l’Abbaye 2 Place Aristide Briand 08460 Signy l’Abbaye +33 3 24 52 81 27

supergites.nl

91


92


via Attigny > Roche

Lekker dicht in de buurt, op maar 13 km afstand, ligt het boerenrestautant ‘La Ferme de Méry’. Het is even zoeken, zeker als het mais hoog staat. Net voorbij Roche rechtsaf de borden ‘labyrinth’ volgen.

afstand

13 km

Roche

Het is wat het is dus verwacht niet te veel van een boerenrestaurant. Ze serveren schaamteloos TUC om te dippen en zijn trots op hun Franse manier van serveren. Voordeel is wel dat een menu al begint bij 10 euro. Ze zijn verder ook goed in verse geitenkaas. Deze is direct bij de voordeur te koop. La Ferme de Méry Hameau de Mery 1 08130 Chuffilly Roche +33 32 43 02 648 supergites.nl

93


94


afstand

Geen zin in koken? In Amagne kan je heerlijke pizza’s afhalen. Daar eten kan ook alleen hebben ze een andere definitie van gezellig.

11 km

Amagne

Bestel vanuit de molen en haal ze op als ze klaar zijn. Het is ongeveer 10 minuten rijden. Pizzeria Le Renouveau 33 Avenue Pierre Curie 08300 Amagne +33 3.24.39.09.97

supergites.nl

95


96


via Rethel

Voor een ouderwets Hollandse crĂŞpe ga je naar Renneval. Dit gelegenheidspannenkoekenhuis wordt gerund door vrienden van de molen, Cees en Marjanne.

afstand 62 km

Renneval

Het is een belevenis op zich, de tocht waard zoals Michelin het omschrijft. Marjanne bakt ze bruin terwijl Cees het carillon hedendaagse popmuziek laat spelen. Uiteindelijk gaat het om de pure rust en het warme onthaal. Ook leuk voor de kinderen. Uitsluitend op afspraak. Pannenkoekenhuis Renneval Rue du Chateau, Renneval. +33 323 581 502

supergites.nl

97


98


afstand 62 km

Natuurlijk kan je vlees en vleeswaren bij de Cora kopen. De meeste hypermarches in Frankrijk hebben de lokale slager in dienst en wordt het vlees ambachtelijk bereid.

Boucherie Charcutterie

Desalniettemin is een bezoek aan de lokale slagersvakman een extra tractatie. Bij de ene is het een en al hartelijkheid in een zeer authentiek interieur. Bij de ander kan je niet kiezen uit het ruime aanbod in quiches of de lokale specialiteit, boudin blanc.

lokale specialiteiten.

Authentiek is de linker charcutterie op het plein in Attigny (11 km) of de kleine boucherie in Signy d’Abbaye (35 km).

Alle slagers, ook die van de Cora, hebben een uitgebreid assortiment voor de BBQ als er mooi weer verwacht wordt.

Een echte keurslager is de slager in Rethel (20 km). Zomer en winter heeft slager deze een keur aan supergites.nl

99


100


via Rethel

Tourteron heeft zo waar een echte bakker. Het ziet eruit alsof hij al jaren dicht is. Toch verkopen ze elke dag vers stokbrood met uitzondering van woensdag. Als je van een Frans croissantje wil genieten dan kan je die bestellen. De bakker is open tot 10 uur ‘s ochtends.

afstand

10 km

Boulangerie

Voor de dichtsbijzijnde bakkers met een uitgebreidere keuze rij je naar Attigny.

supergites.nl

101


102


via Charleville-Mézières

Het walhalla van het boodschappen doen is natuurlijk de Franse Hypermarché met oneindig veel keuze. Uren kan je verdwalen tussen de schappen met kant-en-klare confit de canard en de meters lange counters met kazen. Een eenvoudig pakje boter of een pak melk kopen kost al snel een uur. Plan daarom de boodschappen voor een paar dagen.

afstand 30 km

Hypermarché

Er zijn supermarkten genoeg in de omgeving van Tourteron. Onze voorkeur heeft de Cora langs de snelweg op weg naar Tourteron.

Carrefour Rue Paulin Richier, CharlevilleMézières

Carrefour Contact 3 rue Saint Charles, Attigny

Cora Hypermarché Route Départementale, VillersSemeuse

Intermarché Rue Arthur Rimbaud, Amagne supergites.nl

103


Heb je nog tips voor deze Kleine Gids? Laat het ons weten via supergites.nl

104


supergites.nl

105


Voor meer informatie kijk op www.supergites.nl. We wensen je Bonnes Vacances.

supergites.nl

2 supergites.nl

Profile for Marco de Boer | Supergites

De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15  

Wat is er zoal te doen in Noord-Frankrijk vanuit de Watermolen van Tourteron. Dit kleine gidsje geeft uitleg over de molen. de activiteiten...

De Kleine Gids voor de Champagne-Ardennen: editie 2014/15  

Wat is er zoal te doen in Noord-Frankrijk vanuit de Watermolen van Tourteron. Dit kleine gidsje geeft uitleg over de molen. de activiteiten...

Advertisement