Page 1

soort bezigheid kaartje

afstand vanaf de molen

0 km

Wat kan je zoal doen behalve heerlijk bijkomen in de Watermolen van Tourteron?

editie 2011/12

In en om Tourteron

supergites.nl


afstand

Het voordeel van de Watermolen is dat je helemaal niet weg hoeft. De unieke sfeer van de ruwe muren en de oude houten constructie laten je direct thuis voelen. In de moderne keuken kan je lekker met elkaar koken en samen ontbijten. En de riante slaapkamers met hun luxe Lavital bedden verdienen op zijn minst ĂŠĂŠn ochtend extreem lang uitslapen.

Watermolen van Tourteron

Natuurlijk is bij mooi weer de tuin en boomgaard alleen al een reden om niet weg te gaan. De Weber BBQ staat klaar. Gewoon relaxed een paar dagen van het leven genieten kan echt geen kwaad.

supergites.nl

0 km

Tips:


afstand

Langs de molen lopen vijf wandelroutes door het afwisselende landschap van boomgaarden, weide, akkers en bossen. De routes zijn 2 tot 16 km.

Wandelen

In het dorp bij de kerk staan de routes uitgelegd met de precieze lengte en kleurencode maar in de molen vindt u –als het goed is– een gedetailleerde wandelkaart van de directe omgeving. Ook verder in de omgeving kunt u heerlijk wandelen. Ten noorden van Tourteron ligt het prachtige klooster van Elan dat de start kan zijn van een dag wandelen door uitgestrekte bossen, langs beekjes en meren.

supergites.nl

Tips:

0 km


afstand

Door de lichte glooiing is er in het gebied rondom Tourteron heerlijk fietsen. U kunt korte afstanden doen zoals via Suzanne naar Attigny en terug. Of via Lametz naar Neuville Day en over Mont de Jeux naar Attigny. Dit lijkt kort maar is een best pittig stukje door de heuvels.

0 km

Fietsen

Wielrennen in de Ronde van Tourteron

Elk jaar op de eerste zaterdagmiddag van augustus wordt er een serieuze tour georganisseerd; de Grand Prix van Tourteron. Deze gaat van Tourteron via Lametz (RD 28) naar La Sabotterie (RD28C) dan via l’Anerie, (RD28C) terug naar Tourteron. Het zijn 12 rondes van 9,4km; in totaal 112.8km. Het is een zeer gemoedelijke aangelegenheid met muziek, BBQ en feest. supergites.nl

Tips: Wees vooral voorzichtig in de bochten heuvel af.


via Lametz > Le Chesne

Op weg naar ChĂŠmery-sur-Bar, diep in de bossen verscholen, ligt het voormalige Karthuizer klooster van Mont-Dieu. Op deze plek in het hart van de Ardennen ver weg van de bewoonde wereld leefden ooit honderden monniken in volledige afzondering volgens de leefregels van Sint Bruno.

afstand

Chartreuse du Mont-Dieu

Na een lange periode met godsdienstoorlogen en als klapstuk de Franse Revolutie bleef slechts 10% van het complex gespaard. Het is nu privĂŠbezit. De bossen erom heen zijn goed voor een stevige wandeling. Ales bij elkaar absoluut de moeite waard.

supergites.nl

20 km

Tips:


afstand

De dubbelstad Charleville-Mézières liggend aan de Maas is onder andere bekend door het Place Ducal. Het is omringd door 17e-eeuwse paviljoens met een arcadengallerij.

CharlevilleMézières

De vlakbij gelegen basiliek Notre-Dame is gebouwd in een mengeling van gotiek en renaissancestijl. Ze werd opgetrokken tussen 1499 en 1610. Deze hoofdstad van de Franse Ardennen is het economische centrum van de streek. Er is een bescheiden maar aardig streekmuseum over de geschiedenis van Charleville-Mézières. Met hetzelfde kaartje is ook met Museum Rimbaud te bezoeken. De stad is ook bekend vanwege zijn internationale poppenfestival dat in de zomer wordt gehouden.

supergites.nl

Tips:

34 km


via Charleville-Mézières of binnendoor over Baâlon

Het kasteel van Sedan is het grootste middeleeuwse kasteel van Europa met een oppervlakte van 35.000m2 op 7 niveaus. Het is het enige overblijfsel van de voormalige fortificaties in en rond de stad. In 1870 werden de meeste verdedigingswerken vernietigd, behalve het kasteel.

afstand

Sedan

Tips:

supergites.nl

41 km


via Lametz > Le Chesne > Stonne > Yoncq

Het alleraardigst kleine stadje Mouzon is een leuke stop tijdens een rondrit door de streek. Het heeft een prachtige tuin die te bezichtigen is en een paar resten van een stadswal. Je kan uitstekend lunchen bij restaurant Les Echevins in de Rue Charles De Gaulle.

afstand

Mouzon

Tips:

supergites.nl

41 km


via Rethel

Veel mensen gaan naar Reims om daar Champagne te kopen. Het is immers het centrum van de handel. Toch biedt Reims meer dan bubbels. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere de historische Kathedraal van Reims waar alle koningen van Frankrijk zijn gekroond, de romaanse St.RĂŠmibasiliek, het aartsbisschoppelijk paleis (Palais du Tau) en de Romeinse triomfboog Porte Mars. Je kan er ook goed shoppen en heerlijk uit eten. Het is de grootste stad in de buurt.

supergites.nl

afstand

Reims

Tips:

61 km


via Rethel

Zeg je Champagne, zeg je Reims. Maar voor de echte Champagne-sfeer kan je beter een klein stukje doorrijden naar Epernay, historisch gezien het centrum van de champagneproductie.

afstand

Epernay

De bodem is krijtachtig, en in de directe omgeving groeien de druiven die voor Champagne nodig zijn, Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Je kunt er diverse champagnehuizen bezoeken en heerlijk door de wijngaarden fietsen. Tips:

supergites.nl

88 km


via Le Chesne > Buzancy

Verdun kreeg al een plaats in de Europese geschiedenis in 843 vanwege het Verdrag van Verdun, waarbij het grote Karolingische rijk werd verdeeld.

afstand

Verdun

Helaas is Verdun beter bekend vanwege De Slag om Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog welke aan honderdduizenden soldaten het leven kostte. De meeste monumenten en begraafplaatsen liggen ten zuiden van de stad.

Tips:

supergites.nl

84 km


via Rethel

Bovenop een heuvel ligt de oude stad Laon, de hoofdplaats van het departement Aisne. Let op: van Laon wordt de ‘A’ niet uitgesproken.

afstand

Laon

Laon werd al in de 5e eeuw een bisschopszetel en was in de Karolingische tijd de koninklijke residentie. De beroemde Kathedraal van Laon werd vanaf 1155 gebouwd, nadat zijn romaanse voorganger was afgebrand. De oude stad bevat nog veel andere Middeleeuwse gebouwen waaronder een bijzondere Tempeliers kapel en een klein museum over de stadsgeschiedenis. Het heeft een prachtig centrum en goed voor een leuke stadswandeling.

supergites.nl

Tips:

100 km


via Rethel > Reims

Het lijkt ver maar ook Parijs is makkelijk in een dagtocht te doen. Met de auto is het slechts twee uur rijden. En vanuit Rethel ben je met de TGV al in anderhalf uur in hartje stad. ’s Ochtends heen en ’s avonds terug.

afstand

Parijs

Eifeltoren, Louvre, Musee d’Orsay, Sacre Coeur. Wat er in Parijs te doen is, behoeft geen verdere uitleg. Om een idee te geven ... Door de weeks: Vertrek Rethel - 7.48 Aankomst Parijs - 9.00 Zondags: Vertrek Rethel - 8.46 Aankomst Parijs - 10.00 Door de weeks: Vertrek Parijs- 20.57 Aankomst Rethel - 22.14 Check tgv.fr voor de juiste vertrektijden. supergites.nl

Tips:

209 km


afstand

Om de Franse Ardennen te verkennen zijn er door het Comité Départemental du Tourisme des Ardennes zes thematische routes uitgestippeld. Deze zijn heel goed bewegwijzerd en met de brochure in de hand beleef je een prachtige uitstap. Volgens ieder thema kom je voorbij alle belangrijke bezienswaardigheden van de regio.

Autoroutes

ROUTE RIMBAUD - VERLAINE langs Tourteron (150 km) ROUTE DES FORETS, LACS ET ABBAYES op zoek naar meren, bossen en abdijen (260 km). ROUTE DU PORCIEN langs dorpjes met vakwerkhuizen (110 km)

supergites.nl

Tips:

divers


afstand

Overal in de Champagne-Ardennen worden brocantes, vide-greniers en antiekmarkten georganiseerd. Vooral in de zomer struikel je over de plaatselijke rommelmarkten. Voor wie een kans wil maken op een unieke vondst is het raadzaam om vroeg uit de veren te gaan. Niet alleen is dan de temperatuur nog het aangenaamst, maar de handelaren staan meestal al te wachten bij het uitladen van de spullen. De meesten beginnen om 6 uur ’s ochtends. En vindt u niet die tot nu toe onontdekte CÊzanne, een grappige kandelaar of fruitschaal voor 5 euro kan er voor zorgen dat uw dag niet meer stuk kan.

supergites.nl

divers

Brocantes

Tips: Kijk op vide-greniers.org of op info-brocantes.com voor de laatste informatie. Rondom Tourteron liggen 08-Ardennen, 51-Marne en 55-Meuse.


via Lametz

Hartstikke dichtbij, net boven Le Chesne, ligt een stuwmeer met watersportfaciliteiten. Je kan er zeilen, roeien en zwemmen. Om te vissen heb je een speciale vergunning nodig.

afstand

Zwemmen

Het strandje aan het stuwmeer heeft een glijbaan, een kinderspeelplaats, een paar BBQ plekken en picknicktafels. Het is er meestal rustig behalve op warme zomerdagen.

Tips:

supergites.nl

11 km


via Attigny

afstand

11 km

In de zomermaanden worden bij de kerk van Semuy kanoes verhuurd. Je kan met zijn tweeën of drieeën in één kano. Je wordt met aantal kanoërs stroom opwaarts gebracht en te water gelaten.

Kanoën

Het is geen wildwater gebeuren dus redelijk safe om met jongere kinderen te doen. Ze hebben zwemvesten voor kinderen vanaf ± 8 jaar.

Tips: Neem de Supergites’ picknickmand mee en lunch lekker tussen de koeien aan de Aisne

supergites.nl


afstand

Dichtbij Signy l’Abbaye ligt Le Chêne Perché dat zoiets als ‘de omgevallen eik’ betekend. Het is een natuurpark voor waaghalsen met boomhutten en touwbruggen die van boomtop tot boomtop gaan.

Le Chêne Perché

Het park is geopend van april tot november. Le Chêne Perché Domaine de la Vénerie 08460 Signy l’Abbaye +33 3 24 53 35 62 lecheneperche.com

supergites.nl

31 km

Tips:


afstand

Acht kilometer ten zuiden van Vouziers ligt het kindervermaakpark Nocturnia. Op het terrein staat een educatief centrum waar spelenderwijs kennis gemaakt kan worden met het fascinerende nachtleven. Maar naar alle waarschijnlijkheid vinden kinderen de wolven en het enorme tussen de bomen zwevende springnet tien keer zo spannend.

Nocturnia

Echt een uitje om ze even uit te laten. Parc Argonne DĂŠcouverte (Nocturnia) Sensations Nature en Ardennes RD946 - Bois de Roucy 08250 Olizy-Primat +33 3 24 71 07 38 www.nocturnia.fr

supergites.nl

Tips:

34 km


via Attigny

In het Noorden van de Franse Ardennen, in Fumay, vindt u het park Terraltitude waar gezelligheid, sensaties en emoties samengaan met een goed humeur met uw vrienden en met het gezin.

afstand

terraltitude

Ontdek de acrobatische parcours in de hoogte, voor volwassenen en kinderen, verdeeld over 5 hectare (111 spelen). Het park is alleen geopend in de zomermaanden juli en augustus. www.terraltitude.com Tips:

supergites.nl

66 km


vanaf

Golf des Ardennes in Villers-le-Tilleul Op 9 km ten noorden van Tourteron ligt de 18 holes golfbaan Golf des Ardennes die ook zonder lidmaatschap te bezoeken is. Dit kost ongeveer 45 euro voor een dagkaart. Abbaye de Sept Fontaines in Fagnon Net onder Charleville-MĂŠzieres ligt de luxe 18 holes golfbaan van Abbaye de Sept Fontaines. De golfbaan is aangelegd tussen bossen en dalen, waarbij het natuurlijke landschap moderne golftechnieken vereist. Deze golfbaan is een echte uitnodiging voor golfspelers van ieder niveau. Saint Walfroy in Margut Iets verder weg (60km) ligt een 9 holes baan. Klein maar bijzonder aangelegd op de militaire vestingwerken van de Maginotlinie. Vanaf de golfbaan heeft u prachtige vergezichten over het zuiden van BelgiĂŤ en de Lorraine. supergites.nl

9 km

Golfen

Tips: Supergites heeft een speciale aanbieding voor de golfliefhebber. In het vooren naseizoen kunt u een lang weekend of een midweek golfarrangement boeken. Op supergites.nl leest u hier meer over.


via Lametz > Le Chesne > Stonne > Yoncq

De absolute top van de regio voor provinciaalse prijzen. Een menu ligt onder de 30 euro en daar eet je de sterren van de hemel voor.

afstand

Mouzon

De chef van Les Échevins komt bij acht personen op afspraak speciaal voor u koken. Dit kan een heerlijke tractatie zijn voor een verjaardag of na een lange wandeling. Bij zes personen en in het weekend kan hij een menu samenstellen dat alleen opgewarmd hoeft te worden. Restaurant Les Echevins 33 Rue Charles De Gaulle 08210 Mouzon +33 3 24 26 10 90 restaurant-lesechevins.fr

supergites.nl

Tips:

41 km


afstand

Een down to earth brasserie met een zeer persoonlijke touch. De flamboyante eigenaresse is een deel van het plezier om hier te eten.

Rethel

Naar onze smaak zijn ze niet zo goed met vis. Vleesgerechten zijn daarentegen groots en meeslepend. Gesloten in het weekend. Een prima lunchplek. Le Gambetta 34 Avenue Gambetta, 08300 Rethel, +33 3 24 38 41 70‎

supergites.nl

Tips:

22 km


via Lametz > Le Chesne

We hebben er zelf nog niet gegeten maar de kaart zag er veel belovend uit. We zijn benieuwd naar uw bevindingen. Restaurant “Au Coin d’Enfer” 35 Route Nationale 08450 Chemery-sur-Bar +33 3 24 27 44 85

afstand

Chémery-sur-Bar

Tips:

supergites.nl

26 km


afstand

Gek genoeg is lekker eten in CharlevilleMézières niet zo eenvoudig. Het enige waar wij smakelijk zijn aangeschoven was aan de Tafel van Arthur. Deze eetkelder ligt hartje stad. Let op want je loopt er zo voorbij.

CharlevilleMézières

La Table D’arthur 11 rue Pierre Bérégovoy 08000 Charleville-Mézières +33 3 24 57 05 64

Tips:

supergites.nl

34 km


via Neuvizy > Launois sur Vence > Dommery

Een van de beste plekken voor een hapje buiten de deur. Betaalbare eenvoudige en smakelijke hap traditionele Franse keuken, elke keer een verrassing. Zomers een te klein terras maar de rest van het jaar een geweldig restaurant.

afstand

Signy d’Abbaye

Auberge de l’Abbaye 2 Place Aristide Briand 08460 Signy l’Abbaye +33 3 24 52 81 27‎

Tips:

supergites.nl

35 km


richting Rethel

Geen zin in koken? In Amagne kunt u heerlijke pizza’s afhalen. Daar eten kan ook alleen hebben ze een andere definitie van gezellig.

afstand

Amagne

Bestel vanuit de molen en haal ze op als ze klaar zijn. Het is ongeveer 10 minuten rijden. Pizzaria Le Renouveau 33 Avenue Pierre Curie 08300 Amagne +33 3.24.39.09.97

Tips:

supergites.nl

11 km


Voor meer informatie kijk op www.supergites.nl. We wensen je een Bon Vacances.

supergites.nl

Supergites Reisgids: In en om Tourteron 2011/12  

Een kleine handzame reisgids met tips over de vrijetijdsbesteding in de Franse Ardennen. Lees over wat er te doen is, waar je kan zwemmen, g...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you