SEO Bureauer 2018 - Din guide i SEO-universet

Page 1

SEO BUREAUER

2018

DIN GUIDE I SEO-UNIVERSET


INDHOLD

FORORD & TRENDS

SÅDAN FINDER DU DET RIGTIGE BUREAU

MARKEDSANALYSE AF SEO-BRANCHEN

Pas på – SEO er dynamisk! Det som virkede i 2017 virker måske ikke i 2018 2

Gode råd til at vælge SEO-bureau, når alle hævder, at de er bedst! 4

Kender du markedslederne og fremtidens stjerner i SEO-branchen?

HVORDAN FINDE DEN RETTE SEO-RÅDGIVER?

BEDSTE DANSKE SEO-BUREAUER 2018

10 GODE RÅD TIL VALG AF SEO-BUREAU

Hvem kan du stole på? Hvad bør du undersøge? Er ”no cure no pay” en god ide? 18

Vi stiller skapt på kundeoplevelsen og præsenterer for første gang 21 toplisten for SEO-bureauer

En række gode råd du med bør overveje når du skal vælge 22 SEO-bureau

HVAD VIL KUNDERNE HA´?

KEY PERFORMANCE INDICATORS

SEO OG ATTRIBUTERING

Hvordan ser kundernes ideelle SEO-bureau ud? Alt er ikke 24 lige vigtig!

Se hvilke SEO-bureauer som skaber målbare resultater og 25 værdi!

Hvilken rolle spiller SEO i kundens digitale kunderejse? Se 28 trafikken i det rigtige lys!

TEKNISK SEO 1

LINKBUILDING 1-2-3

DETALJERET RAPPORTERING

Hvad kan du selv gøre for at Google placerer din side højt i søge­ resultater? 30

Hvorfor skal man bruge link­ building? Hvad er fakta? Hvad virker? 32

Kom tæt på 10 SEO-bureauer, og se hvordan deres kunder oplever deres service 37

TEKNISK SEO 2

FÅ SUCCESS MED EN INDHOLDSSTRATEGI

FORSTÅ UNDERSØGELSEN

Hvilke krav skal du stille til dit bureau? Er siden mobilvenlig, hurtig, og bruges schema-data? 49

Det eneste, Google indholdsmæssigt kan forstå, er tekst! Har du en god indholdsstrategi? 52

Hvordan er undersøgelsen gennemført? Hvor kommer respondenterne fra?

6

54


ARTIKLER FRA SEO-BRANCHENS EKSPERTER Brancheanalysen nuanceres og perspektiveres af 10 artikler, skrevet af eksperter fra branchen, som på hver sin vis adresserer forskellige aspekter af SEO. Der er mange gode råd at hente i dem!

Eric Ziengs Eric Zieng’s mission er at være med til at gøre den digitale marketingbranche bedre og øge vores kompetencer. I denne rapport giver han en række gode råd til, hvordan man vælger det rigtige SEO-bureau. Mikkel deMib Svendsen Hvilke krav skal du stille til dit webbureau? De tekniske krav til dit website er idag meget høje, hvis den skal placeres højt i en Google søgning. Mikkel guider os desuden til hvordan man finder den rette rådgiver. Henning Madsen Få 10 gode råd af Henning til hvordan du vælger SEO-bureau. Hvilke ting skal du huske at undersøge før du vælger? Hvilken betydning har indholdet på din hjemmeside? Hvad består en god indholdsstrategi af? Sasa Kovacevic SEO-eksperten opfordrer os alle til at se mere holistisk på online markedsføring. Det handler om at evaluere hele den digitale kunderejse og bruge en intelligent konverteringsmodel. Thomas Rosenstand Hvad kan du selv gøre? Hvilke tekniske specifikationer skal din hjemmeside have for at have en chance i den hårde konkurrence i google søgningerne? Er mobilvenlighed nødvendig? Hvad er HTTPS egentlig? Mohammad Dadkhah Linkbuilder-eksperten Mohammad Dadkhah kaster lys over, hvilken rolle linkbuilding spiller i SEO-verden. Hvorfor skal du bruge det? Hvad siger eksperterne om det? Hvad virker?

1


FORORD & TRENDS SEO BUREAUER 2018 er Supanas første brancherapport inden for digital markedsføring (SEO = søgemaskineoptimering). SEO-branchen i Danmark er meget fragmenteret og vi har registreret næsten 100 SEO-bureauer, som har et selvstændigt virke i Danmark. Mange af SEO-bureauerne er små iværksættervirksomheder, uden betydende økonomisk aktivitet og andre indgår som del af store globale mediekoncerner. Rapporten omfatter en detaljeret analyse af kundeoplevelsen fra i alt 182 validerede respondenter. Der er samlet set blevet vurderet 19 SEO-bureauer, hvoraf 10 behandles indgående i rapporten. Desuden analyseres markedet tendenser på baggrund af de 65 største SEO-bureauer i branchen. Siden afslutningen af analysen har vi opdateret data om SEO-bureauerne, hvorfor det med fordel kan betale sig at orientere sig på supana.com, for at få det mest opdaterede billede af branchen.

2

PAS PÅ – alt er dynamisk

Dig og dine marketing-kolleger

Inden for digital marketing, er processer og strategier sjældent holdbare mange år og SEO er ingen undtagelse. Googles algoritmeopdateringer, implementering af nye teknologier og løbende justeringer er dagligdag for mange virksomheder. I rapporten har vi en række trendartikler, hvor førende eksperter giver deres bud på, hvad der er vigtigt. Eksempelvis får du hjælp til at vælge det rigtige SEO-bureau, og hvilke krav du bør stille. Inspiration til konkret optimering af jeres webside, viden om linkbuilding samt en påmindelse om at måle på det samlede bidrag og ikke kun sidste interaktion i kunderejsen. Rapporten er ikke et forsøg på at forudsige de tekniske eller indholdsmæssige tendenser, men skrevet for at give dig gode kort på hånden, når du skal ud og købe professionel sparring på SEO. For uanset hvordan Google ændrer algoritmerne, så har du stadig behov for at finde et dygtigt SEO-bureau til at rådgive dig og din forretning. SEO-branchen er en ung branche, der vokser eksplosivt, hvorfor der hele tiden dukker nye leverandører op. Det gør det vanskeligt at orientere sig i markedet og spotte de kommende stjerner. Men jeres evne til at finde gode SEO-bureauer, har vital betydning for jeres evne til at drive professionel digital marketing. Det handler reelt set blot om at gøre sin research godt, så beslutninger bliver bedst mulige. Så vær kritisk når du læser rapporten. Selv om vi gør vores yderste for at give dig den bedst mulige analyse og dermed indblik i SEO-bureauerne, så er det vigtigt, at du selv indsamler så mange informationer som muligt.

Rapporten er baseret på input fra af dine kolleger. Formålet er at opdatere og inspirere dig på leverandørerne inden for digital marketing, men også at give dig en mulighed for at komme til orde. Vi håber, at du, ligesom vores mange andre læsere, vil dele rapporten og benytte den som et opslagsværk over SEO-branchen.

Mere gennemsigtighed i branchen Brancherapporterne er Supanas initiativ for at gøre markedet mere gennemskueligt og sætte kundeoplevelsen i fokus. Trenden er, at kunderne vil have indsigt i leverandørernes kvalitet og rådgivning. Rapporterne og online toplisterne er et stort skridt i denne retning. Via rapporten øger Supana gennemsigtigheden i SEO-branchen, og når tilstrækkeligt mange personer bidrager, bliver resultatet større gennemsigtighed, mere viden, stigende konkurrence og bedre kvalitet. Ved at fokusere på kundeoplevelsen i målinger, benchmark og online vurderinger, vil udviklingen for alvor accelerere.

Kommerciel brug af rapporten Rapportens indhold er copyright beskyttet og tilhører Supana. Alle former for markedsføring, distribution og henvisninger af Supana’s brancheanalyser uden forudgående skriftlig aftale er i strid med ophavsretsloven. Det er ikke tilladt at videreformidle tekst eller figurer til kommercielt brug uden forudgående aftale med Supana.


Hvad siger kunderne?

LĂŚs andre kunders oplevelse

supana.com

3


SÅDAN FINDER DU DET RIGTIGE SEO-BUREAU Hvordan finder du frem til det helt rigtige SEO-bureau, der kan hjælpe dig i mål med bedre placeringer, mere trafik og større salg? Der er mange bureauer derude, der alle mener, de er bedst. Og hvad er vigtigst, når du skal vælge leverandør? Start med at se på forretningen inden du dykker ned i de SEO-magiske ord. Se på de endelige omkostninger ved et bureau, inkl. de interne ressourcer. Sæt dem i forhold til værdien SEO skaber. Det gælder med SEO-løsninger som med så meget andet: Det er dyrt at købe ind for billigt, og det er så ærgerligt at arbejde med nogen, som ikke skaber de resultater, du er ude efter. Derfor er step nummer 1 at starte med en afklaring, før jeres virksomhed tager fat i nogen overhovedet. Tag gerne flere kolleger med på råd, når du arbejder med rådene herunder.

1

3

Hvad vil du gerne opnå?

Spørg efter anbefalinger i dit netværk

Gør dig klogere før I mødes

Begynd med at sætte jer konkrete mål for, hvorfor I vil arbejde med SEO, og hvad formålet er. Vil I fx:

Spørg først mundtligt eller i mails, om dine bekendte har nogle gode anbefalinger og resultater, som stemmer overens med dine mål. Har du brug for at få flere input, så spørg på LinkedIn, Twitter eller Facebook. Vær klar på, at du kan få mange kommentarer, mails eller opkald efterfølgende. Hold fast i, hvad dit mål er med at hyre et bureau ind til opgaven. På den måde kan du hurtigere spørge ind og blive skarp på, hvad de forskellige leverandørers styrker er.

Der findes ufattelige mængder godt content om SEO derude. Er du SEO-jomfru, så gør dig selv den tjeneste at læse en lille smule op på lingoen, før du mødes med din potentielle leverandør. Så undgår du at blive overvældet af en sælger-Helge med brede fælge og hamster-kinderne fyldt med SEO-ord som metadescriptions, søgeordstæthed eller alt-attributter, som får dig til at tænke: ”Næ, DET skal jeg da have!” Du kan få en fornuftig gennemgang af SEO-områder via forskellige eksperter, der har besøgt Help Marketing Podcasten: General SEO, Teknisk SEO, Linkbuilding, SEO-tekster. Kig derefter på, hvad kunderne har sagt om leverandørerne, og hvordan de tager sig ud online, fx via Supanas eget tool eller tilsvarende. Er din opgave og dit budget ikke stort, kan disse tre trin være fine til at vælge det rigtige SEO-bureau ud fra. Er din opgave af en vis størrelse, og skal I vælge et bureau at samarbejde med over længere tid, så fortsæt næste råd (4).

• Ligge højere i ­søgeresultaterne? • Have mere trafik på ­hjemmesiden? • Skabe mere salg? • Andet? Spørg også jer selv om I er ude efter nogen, som kan lave dag til dag arbejdet altså eksekvering af SEO-taktik. Eller om det, I egentlig har brug for, er strategisk rådgivning, der kan guide jer i den rigtige retning. Det sidste kan give mening, hvis I i forvejen har kolleger siddende internt, der kan udføre arbejdet. Timer til eksekvering kan hurtigt løbe op.

4

2

 Tip Jeres businessmål skal veje tungere end SEO-tekniske eksekveringsmål. Så lad jer ikke fortrylle af smarte bureaufolk, som lokker med, at de bare lige kan lave magi på jeres title tags eller søgeord. Hvis ikke SEO-arbejdet giver jer en krone mere i omsætning, står I samme sted, som før I hyrede ekstern hjælp. Bare fattigere.


 Bonus tip I

 Bonus tip II

Tænk ikke SEO alene! AdWords, organisk og betalt social, nyhedsbreve, content creation, konverteringsoptimering er blot få områder, der skal tænkes taktisk med i din markedsføring.

SEO tager lidt tid før resultaterne viser sig. Så fyr ikke bureauet efter en måned, hvis der ikke er kæmpe resultater.

Artiklen er skrevet af Eric Ziengs, vært på Help Marketing Podcasten og forfatter af Help Marketing Bogen

4

5

6

Invitér til bureaurunde

Hold møde med udvalgte bureauer

Vælg det helt rigtige SEO-bureau for jer

En bureaurunde eller udbudsrunde fungerer sådan, at du inviterer 3-5 bureauer til at give et bud på din opgave. Det gør du for at sikre dig, at du får den bedste pris, det rette bureau for dig, og for at teste kemien mellem dig og leverandøren. Brief bureauerne godt ved at forklare:

Invitér de 2-3 mest relevante SEO-bureauer til et møde, hvor de forbereder en mundtlig pitch. Tag din kollega, der kommer til at løse opgaverne internt, med. Vedkommendes kemi med bureauet er essentielt. Hvert enkelt bureau pitcher, og derefter kan I stille nogle spørgsmål som fx:

Vurder bureauet ud fra deres tilgang til jeres konkrete problem og på kemien imellem jer. Sørg for, at I møder det team hos SEO-bureauet, som faktisk kommer til at løse opgaven for jer, og ikke blot partnerne. Vurder sammen med dine kolleger, hvilket bureau I finder bedst egnet til jeres samarbejde. Først her bør prisen spille en afgørende rolle for valg af SEO-bureau. Invitér bureauet indenfor. I er partnere, så vær åbne omkring jeres mål og til dels budgetter. Bureauer skal også motiveres lige som medarbejdere. Du kan lytte til afsnit 19 af Help Marketing, hvor vi satte fokus på bureau-samarbejde.

• Hvad går opgaven ud på? • Hvor stort er dit budget? • Hvad er målet? Giv en klar deadline. Når du har modtaget bureauernes oplæg, skærer du fra, indtil du har 2-3 oplæg tilbage.

• Hvilke resultater er I meget stolte af? • Arbejder I kun med white hatSEO? (hint: Hvis de arbejder med black hat-SEO holder de sig ikke til Googles regler. Det kan skade dig på sigt.) • Hvordan dokumenterer I jeres arbejde? • Hvordan måler I succes (her skal du tilbage til din virksomheds mål: placeringer, trafik, salg mv)

 Husk god ROI Husk at lave en udregning, der fokuserer på udgifterne til bureauet, udgifterne til jeres interne timer og sæt dem op imod de forventede ekstra indtægter (eller andre mål I måtte have). Sørg for at følge op måneds- eller kvartalsvis. 5


MARKEDSANALYSE AF SEO-BRANCHEN MARKEDSOVERBLIK Det er svært at orientere sig blandt de mange SEO-bureauer på det danske marked. Hvem performer bedst og værst? Vi har analyseret markedsdata fra SEO-bureauerne, så du lettere kan få et overblik over tendenserne i markedet, se markedslederne, samt spotte fremtidens tabere og vindere.

Markedslederne Markedsoverblikket viser, at s360, Danaweb, Co3, Novicell, GroupM og Morning Train er store leverandører, som formår at skabe en stor økonomisk vækst. Disse virksomheder kan altså betragtes som markedsledere, og vi må antage, at deres position varer ved grundet den store vækst. Hvis man derudover inddrager kundernes vurderinger, er det tydeligt, at Obsidian Digital, Spinnaker og InboundCPH har gode muligheder for at blive markedsledere på sigt. Disse

6

bureauer har alle yderst tilfredse kunder og oplever samtidig økonomisk vækst, hvorfor de må betragtes som seriøse udfordrere for de nuværende markedsledere.  Forholdet mellem økonomisk perfor-

mance og kundernes vurdering kan uddybes, når mere data er indsamlet. Du kan selv undersøge markedsoverblikket på supana.com


SEO-BUREAUER: MARKEDS OVERBLIK

Markedsudfordrer

Searchmind ApS Bondtofte Holding ApS Chaoticmedia ApS Tea Solutions ApS Texta ApS Onlinepartners A/S Obsidian Digital A/S Aimaze I/S Seo.dk ApS S360 A/S

Markedsleder

HelloSEO ApS A-Partner ApS

Good Vibes ApS Seo-Service.dk IVS Inbound Cph K/S

Spinnaker Nordic ApS

Danaweb A/S Compell ApS Morning Train ApS Co3 A/S Atak A/S We Market ApS Kompetencekanalen A/S Novicell ApS Aros Media ApS Conversio ApS Peytz & Co. A/S Scandesign ApS Groupm Denmark A/S Cap Tech ApS European Domain Centre ApS Skjoldby & Co ApS Bymedia IVS Webjuice.dk A/S Spoton Marketing ApS Adworks Media ApS Kunde & Co. A/S Lund og Co. Kommunikation ApS IIH Nordic A/S Meresalg ApS Medier & Co ApS River Online ApS Ium A/S Omd Denmark A/S Online-Results A/S Omnicom Media Group A/S Atriumweb A/S Cosina ApS Dentsu Aegis Network A/S Change ApS Mindmill Denmark ApS Iternum ApS Waimea ApS Selected Media Group P/S Typoconsult A/S Jimi Hove IVS Artefact Denmark A/S Adagenzy ApS Auctinus IVS Vsi Group Denmark ApS A-Better-Traffic.com ApS Minuskel A/S Dotseo ApS Lille leverandør Stor leverandør Allerup Bureau Kraken IVS& Co IVS Nordic ApS Seo IVS Klikko ApS Kh-Online ApS I-Strategi ApS Topborn

Kilde: Online toplisten

Økonomisk vækst

Seolite ApS

Leverandør størrelse

Økonomisk vækst (y-aksen) afhænger af leverandørens position i branchen på følgende parametre: Afkastningsgrad, vækst i økonomisk aktivitet og vækst i årets resultat.

Leverandør størrelse (x-aksen) afhænger af leverandørens position i branchen på følgende parametre: Alder, antal medarbejdere, balance og økonomisk aktivitet.

7


SEO-BUREAUER: VÆKST

Økonomisk vækst (10 segmenter)

Waimea ApS Spoton Marketing ApS Adworks Media ApS

Obsidian Digital A/S

Cosina ApS Omnicom Media Group A/S & Novicell Skjoldby Co ApSApS

Spinnaker Nordic ApS

Inbound Cph K/S Artefact Denmark A/S Dotseo ApS

Peytz & Co. A/S Lund og Co. Kommunikation Co3Morning A/S ApS Train ApS

Typoconsult A/S Ium A/S

Meresalg ApS Compell ApS

Minuskel A/S

Danaweb A/S Kunde & Co. A/S Atak A/S

Vsi Group Denmark ApS

Dentsu Aegis Network A/S

A-Better-Traffic.com ApS

Groupm Denmark Kompetencekanalen A/S Seo.dk A/S ApS

S360 A/S Bondtofte Holding ApS Conversio ApS

IIH Nordic A/S Omd Denmark A/S Mindmill Denmark ApS

Online-ResultsWebjuice.dk A/S A/S Onlinepartners A/S Chaoticmedia GoodApS Vibes ApS

Allerup & Co IVS Selected Media European Group P/S Domain Bymedia Centre IVSApS River Online ApS Medier & Co ApS Atriumweb A/SWe MarketCap ApS Change Tech ApS ApS

-56.1%

8

-37.7%

-0.5%

+2.3%

+9.8%

+13.8%

+25.4%

+44.5%

+67.7%

+270.3%

Leverandørerne er inddelt i segmenter, hvor de er grupperet efter ændringen af økonomisk aktivitet (nettoomsætning, bruttofortjeneste eller bruttoresultat).

De 10% med højest vækst i økonomisk aktivitet er grupperet i segmentet længst til højre.

Vi har tidligere konkluderet, at SEO-branchen oplever voldsom vækst. Det er helt uhørt at næsten 1/3 af SEO bureauerne har hypervækst. Dvs. at de vokser med mere end 40% om året. Samtidig har de 10% hurtigst voksende bureauer en gennemsnitlig vækst på 270%. Det er også interessant, at en række af de store leverandører får en markant del af væksten. Eksempelvis er s360 vokset 57,5% på trods af

deres størrelse. Obsidian Digital er på bare ét år vokset med 188%, og er dermed en af de hurtigst voksende SEO-bureauer. Helt i toppen finder vi dog mindre leverandører som f.eks. Meresalg (>300%), som stikker af fra resten af branchen, når det kommer til vækst. I den modsatte ende finder vi leverandører som Artefact Denmark (-46,2%), Minuskel (-22%) og Mindmill Denmark (-41,5%), som i øjeblikket mister markedsandele.

Kilde: Online toplisten

Klikko ApS

Scandesign Tea Solutions ApS ApS


SEO-BUREAUER: RISIKO

Finansiel risiko (soliditetsgrad)

Bureau Kraken IVS

Høj risiko

Lav risiko

Allerup & Co IVS Vsi Group Denmark ApS Seo.dk ApS We Market ApS River Online ApS Iternum ApS Atriumweb A/S Cap Tech ApS I-Strategi ApS Klikko ApS IIH Bondtofte Nordic A/SHolding ApS Kh-Online ApSOnline-Results A/S Dentsu Aegis Network A/S Change ApS Minuskel A/S Typoconsult A/S Kompetencekanalen A/S Selected Media Group P/S Texta ApS Seo-Service.dk IVSChaoticmedia ApS Mindmill Denmark ApS Kunde & Co. A/S Medier & Co ApS GoodApS Vibes ApS Seolite European DomainA/S Centre ApS Webjuice.dk Obsidian Digital A/S Aros MediaSeo ApSIVS Nordic Searchmind ApS A/S A-PartnerOnlinepartners ApS Bymedia IVS

Meresalg ApS

Inbound Cph K/S Omd Denmark A/S

Dotseo ApS Tea Solutions ApS Spoton Marketing ApS Groupm Denmark A/S Artefact Denmark A/S Ium A/S Adagenzy ApS Morning Train ApS Adworks Media ApS Auctinus IVS

Peytz & Co. A/S Skjoldby & Co ApS

Scandesign ApS Spinnaker Nordic ApS

Lund og Co. Kommunikation ApS

Waimea Omnicom Media ApS Group A/S Compell ApS Jimi Hove IVS

A-Better-Traffic.com ApS

Soliditetsgrad udtrykker virksomhedens evne til at betale sin samlede gæld og viser, hvor meget egenkapitalen udgør af den samlede aktivmasse. En virksomhed med en lav soli-

ditet har en forholdsvis lille egenkapital. Der er dermed stor risiko for, at den går konkurs, når det er krisetider, og indtjeningen er under pres.

En række af branchens mindre og nystartede bureauer er blandt de mest risikable leverandører at samarbejde med. Eksempelvis har Bureau Kraken (-401%) og Bymedia (-72%) en negativ soliditetsgrad. Det er ikke overraskende, da virksomhederne ikke har sparet overskud op, grundet deres korte levetid. Det er dog interessant, at mere veletablerede virksomheder som seo.dk (-20%), InboundCPH

(0%) og Spinnaker Nordic (6%) har så lave soliditetsgrader, som det er tilfældet. Der skal ikke ske store ændringer i indtjeningen, før egenkapitalen er væk i disse selskaber. Nogle af de mest solide selskaber er Obsidian Digital (59%), s360 (55%) og Co3 (51%), som alle er modstandsdygtige over for relativt store ændringer i deres indtjening.

Kilde: Online toplisten

Aimaze I/S Co3 A/S HelloSEO ApS Atak A/S Danaweb A/S

S360 A/S Novicell ApS Cosina ApS Conversio ApS

9


SEO-BRANCHEN

Aktivitetsniveauet Den økonomiske aktivitet i branchen er stigende, og har set en positiv udvikling på lige over 17% i løbet af det seneste år, hvor den samlede økonomiske aktivitet rundede 600 mio. kr. for første gang. Den store vækst er en generel tendens i branchen. I løbet af de seneste 3 år, har branchen samlet set oplevet en vækst på over 50%. Til sammenligning er hele IT-branchen, som SEO er en del af, kun vokset med 8% i løbet af det seneste år og med 14% i løbet af de seneste tre år.

SEO-branchen er altså vokset over tre gange så meget som IT branchen i løbet af de seneste tre år og mere end dobbelt så meget i løbet af det seneste år. Forklaringen kan med stor sandsynlighed findes, i den store digitalisering af virksomheder på tværs af alle brancher. Sammen med det stigende antal brugere og transaktioner, skaber det større konkurrence på nettet. Derfor er det i dag ekstra vigtigt at være synlig over for potentielle kunder.

Økonomisk aktivitet viser leverandørens nettoomsætning, bruttofortjeneste eller bruttoresultat. Hovedparten af leverandørerne er i selskabsklasse B og oplyser sjældent nettoomsætningen, hvorfor bruttofortjeneste eller bruttoresultat benyttes til at angive den økonomiske aktivitet.

FAKTA SEO-branchen

IT branchen

616 mio. kr.

88.410 mio. kr.

Årlig vækst

17%

8%

Medarbejdere

810

84.670

0,76 mio. kr.

1,04 mio. kr.

Økonomisk aktivitet

Økonomisk aktivitet pr. medarbejder. Kilde: Danmarks Statistik & Supana, 2018

10


205

199

190 175

174

160 145 136

130 115

114

111

100

100 2012

106

100 2013

2014

2015

65 danske SEO-bureauer

Kilde: Erhvervstyrelsen og supana.com, 2018

Økonomisk aktivitet i SEO-branchen (indekseret) Økonomisk vækst i SEO og IT branchen (indekseret)

2016

IT branchen

Økonomisk aktivitet er indekseret hvor 2012 er sat til 100.

De største SEO-bureauer De 10 største bureauer står for ca. 2/3 af den økonomiske aktivitet i branchen. Det tyder dog på, at dette forhold er ved at ændre sig. For selvom kun én ud af de ti største oplevede et fald i omsætningen sidste år, finder man den klart største vækst længere nede af listen, hvor virksomheder som Bondtofte, Morning Train, Cap Tech og Obsidian Digital springer i øjnene. Branchemedianen for vækst er 17%, medianen for de ti største bureauer er 12%, hvilket vil sige, at branchen som

helhed stiger mere end de ti største. Det er bemærkelsesværdigt at så få bureauer udviser negativ vækst, hvilket tyder på en branche med meget gunstig vilkår. Desuden er det værd at bemærke, at de største leverandører som Danaweb og OMD Danmark har flere andre forretningsområder end SEO, hvorfor deres samlede økonomiske aktivitet ikke nødvendigvis afspejler deres størrelse i SEO-branchen.

Udvikling i den samlede økonomiske aktivitet i SEO-branchen vs IT branchen SEO-branchen

IT branchen

2016

642 mio. kr.

Endnu ikke offentliggjort

2015

538 mio. kr.

88.410 mio. kr.

2014

419 mio. kr.

81.693 mio. kr.

2013

342 mio. kr.

77.338 mio. kr.

2012

309 mio. kr.

77.416 mio. kr.

11


SEO-branchen målt på økonomisk aktivitet I tabellen er medtaget leverandører med en økonomisk aktivitet som er større end 1 mio. kr.

Økonomisk aktivitet1

Udvikling (1 år)

Udvikling (3 år)

Markeds­ andel

1 Danaweb A/S

93.444.838 kr.

12%

27%

13%

2 OMD Denmark A/S

71.341.000 kr

5%

14%

11%

3 Novicell ApS

68.733.742 kr.

27%

81%

11%

4 GroupM Denmark A/S

61.908.000 kr.

9%

19%

10%

5 Peytz & Co. A/S

44.678.943 kr.

10%

18%

7%

6 Spoton Marketing ApS

35.409.784 kr.

145%

944%

6%

7 Co3 A/S

23.764.460 kr.

19%

108%

4%

8 IIh Nordic A/S

23.379.449 kr.

1%

388%

4%

9 Kompetencekanalen A/S

18.619.744 kr.

16%

104%

3%

10 s360 A/S

18.117.008 kr.

57%

207%

3%

11 Netbooster Agency A/S

17.307.156 kr.

-46%

3%

3%

12 Online-Results A/S

16.510.292 kr.

11%

20%

3%

13 Mindmill Denmark ApS

14.105.427 kr.

-11%

-22%

2%

14 River Online ApS

12.747.932 kr.

11%

-

2%

15 Conversio ApS

9.014.864 kr.

49%

266%

1%

16 Onlinepartners A/S

9.009.060 kr.

33%

258%

1%

17 Obsidian Digital A/S

8.623.942 kr.

188%

-

1%

18 Webjuice.dk A/S

8.144.723 kr.

13%

40%

1%

19 Selected Media Group P/S

7.982.978 kr.

-19%

4%

1%

20 Atriumweb A/S

7.946.426 kr.

20%

57%

1%

Økonomisk aktivitet viser leverandørens nettoomsætning, bruttofortjeneste eller bruttoresultat. Hovedparten af leverandørerne er i selskabsklasse B og oplyser sjældent nettoomsætningen, hvorfor bruttofortjeneste eller bruttoresultat benyttes til at angive den økonomiske aktivitet. 1

12


Udvikling (1 år)

Udvikling (3 år)

Markeds­ andel

21 ATAK A/S

6.352.413 kr.

35%

13%

1%

22 Spinnaker Nordic ApS

5.168.321 kr.

90%

-

1%

23 Inbound CPH K/S

4.050.311 kr.

3%

62%

1%

24 Waimea ApS

3.627.441 kr.

1%

327%

1%

25 Minuskel A/S

3.527.095 kr.

-22%

-37%

1%

26 Compell ApS

3.372.106 kr.

5%

10%

1%

27 Morning Train ApS

3.025.206 kr.

265%

102%

0%

28 Adworks Media ApS

2.965.690 kr.

-18%

-16%

0%

29 We Market ApS

2.807.281 kr.

45%

165%

0%

30 Bondtofte Holding ApS

2.795.886 kr.

664%

7906%

0%

31 Seo.dk ApS

2.643.029 kr.

29%

-6%

0%

32 Typoconsult A/S

2.393.814 kr.

-14%

-17%

0%

33 Cap Tech ApS

2.321.203 kr.

192%

-

0%

34 Lund og Co. Kommunikation ApS

2.255.575 kr.

16%

30%

0%

35 Skjoldby & Co ApS

1.940.082 kr.

39%

291%

0%

36 Tea Solutions ApS

1.863.427 kr.

-27%

-36%

0%

37 Good Vibes ApS

1.098.697 kr.

52%

203%

0%

641.602.679 kr.

17%

51%

88.410.288.000 kr.

8%

14%

65 største SEO-bureauer i alt IT-branchen

Kilde: Erhvervsstyrelsen og supana.com 2018

Økonomisk aktivitet1

Økonomisk aktivitet viser leverandørens nettoomsætning, bruttofortjeneste eller bruttoresultat. Hovedparten af leverandørerne er i selskabsklasse B og oplyser sjældent nettoomsætningen, hvorfor bruttofortjeneste eller bruttoresultat benyttes til at angive den økonomiske aktivitet. 1

13


TABERNE OG VINDERNE Som tidligere nævnt finder vi den mest voldsomme vækst et stykke nede af listen. Flere virksomheder udviser tegn på hypervækst. Bondtofte stikker af med en vækst på hele 664%, mens Meresalg, Morning Train og Obsidian Digital ligger på henholdsvis 357%, 265% og 188%. Endnu en indikation på, at branchen er ved at ændre sig. Hele 30% af bureauerne udviser hypervækst, men kun én af dem er i top 10 – nemlig s360, som ligger på 10. pladsen, når man sorterer efter økonomiske aktivitet (se side 13).

I den modsatte ende finder man virksomheder som Dotseo og Vsi Group Denmark, som oplever store fald på over 200%. Ydermere er det interessant at kigge på større bureauer som f.eks. IIH Nordic, som ligger med en udvikling på 1%. Det tyder altså på, at de større bureauer ikke får del af den samlede vækst i branchen på samme måde som de mindre aktører.

Økonomisk aktivitet

Vækst

Bondtofte Holding ApS

2.795.886 kr.

664%

Morning Train ApS

3.025.206 kr.

265%

Cap Tech ApS

2.321.203 kr.

192%

Obsidian Digital A/S

8.623.942 kr.

188%

Spoton Marketing ApS

35.409.784 kr.

145%

Spinnaker Nordic ApS

5.168.321 kr.

90%

18.117.008 kr.

57%

Conversio ApS

9.014.864 kr.

49%

We Market ApS

2.807.281 kr.

45%

Skjoldby & Co ApS

1.940.082 kr.

39%

ATAK A/S

6.352.413 kr.

35%

Onlinepartners A/S

9.009.060 kr.

33%

Seo.dk ApS

2.643.029 kr.

29%

Novicell ApS

68.733.742 kr.

27%

7.946.426 kr.

20%

Co3 A/S

23.764.460 kr.

19%

Mindmill Denmark ApS

14.105.427 kr.

-11%

Typoconsult A/S

2.393.814 kr.

-14%

Adworks Media ApS

2.965.690 kr.

-18%

Selected Media Group P/S

7.982.978 kr.

-19%

Minuskel A/S

3.527.095 kr.

-22%

Tea Solutions ApS

1.863.427 kr.

-27%

17.307.156 kr.

-46%

s360 A/S

Atriumweb A/S

Netbooster Agency A/S

I tabellen er medtaget leverandører med en økonomisk aktivitet som er større end 1 mio. kr.

14


ANSATTE I BRANCHEN SEO-branchen er en meget lille del af IT-branchen i Danmark. Den udgør under 1% af den danske IT-branche, uanset om man måler på omsætning eller antal ansatte. Der er lidt over 800 ansatte i SEO-branchen ud af 84.670 i IT branchen totalt.

De største leverandører, målt på antal ansatte, er Danaweb, GroupM og Kompetencekanalen. Branchen består primært af små virksomheder og større virksomheder med over 20 ansatte. Kun en lille tredjedel af branchen er mindre virksomheder med 5-19 ansatte.

SEO-branchen målt på antal ansatte

20+ ansatte (31%) 1-4 ansatte (40%)

10-19 ansatte (12%) 5-9 ansatte (17%) Små virksomheder, der udgør hovedparten af leverandørerne i branchen, skal i modsætning til store virksomheder ikke oplyse det specifikke antal ansatte. Derfor baseres data på antal ansatte fra Erhvervsstyrelsens kategorisering, som er baseret på tal fra SKATs eIndkomst. Kilde: Erhvervsstyrelsen og supana.com 2018

15


PROFIT & TAB mens Danaweb leverer branchens største overskud på 11.110.317 kr. I den modsatte ende af skalaen finder vi Cap Tech og Minuskel, hvor det kunne tyde på, at der er foretaget ekstraordinære investeringer i det forgangne år. Kun 9 ud af 63 leverandører har en negativ afkastningsgrad, hvilket igen beviser, at SEO-bureauer er blandt de mest profitable forretninger i Danmark.

Afkastnings­grad Afkastningsgraden er det mest centrale af de regnskabsmæssige nøgletal. Det er velegnet til at sammenligne meget forskellige virksomheder med, idet det er uafhængigt af virksomhedernes mission, størrelse (omsætning) og kapitalgrundlag (forholdet mellem gæld og egenkapital). Bemærk at det er resultat af ordinær drift og ikke årets resultat, der benyttes til at beregne afkastningsgraden.

 Beregningerne er kun gennemført for bureauer med mere end 1. mio. kr. i økonomisk aktivitet.

16

Searchmind ApS s360 A/S Obsidian Digital A/S Inbound CPH K/S Onlinepartners A/S Good Vibes ApS Bondtofte Holding ApS Compell ApS Danaweb A/S Tea Solutions ApS Kompetencekanalen A/S Mindmill Denmark ApS Co3 A/S Morning Train ApS Seo.dk ApS Webjuice.dk A/S We Market ApS Novicell ApS Spinnaker Nordic ApS Median ATAK A/S River Online ApS Skjoldby & Co ApS Conversio ApS Adworks Media ApS Online-Results A/S Spoton Marketing ApS Peytz & Co. A/S IIh Nordic A/S OMD Denmark A/S Atriumweb A/S GroupM Denmark A/S Waimea ApS Selected Media Group P/S Typoconsult A/S Netbooster Agency A/S Cap Tech ApS Minuskel A/S

66 56 54 54 53 51 46 46 46 45 41 39 39 36 34 33 31 28 25 21 21 18 17 15 13 13 11 7 6 4 4 3 2 2 0 -7 -30 -31

Årets resultat 565.054 kr. 7.268.331 kr. 2.304.219 kr. 1.267.119 kr. 1.453.149 kr. 615.469 kr. 437.859 kr. 347.913 kr. 24.276.588 kr. 408.333 kr. 1.064.231 kr. 2.647.940 kr. 5.663.414 kr. 392.646 kr. 322.212 kr. 852.511 kr. 315.212 kr. 9.649.740 kr. 243.421 kr. 266.894 kr. 2.018.470 kr. 753.876 kr. 146.141 kr. 372.694 kr. 135.741 kr. 630.271 kr. 632.397 kr. 1.508.630 kr. 534.110 kr. 7.464.000 kr. 149.648 kr. 2.103.000 kr. 34.845 kr. 883 kr. 928 kr. -4.161.333 kr. -132.815 kr. -865.951 kr.

Udvikling i resultat 51% 104% 406% 22.249% 43% 4.910% 328% 119% -35% 6% -29% 34% 596% 1.915% -34% 0% 13% 212% 13% 81% -25% -55% 29% 308% -25% 49% 964% 132% 32% -84% 1.078% -93% -97% -99% -140% -63% -14.190%

Kilde: Erhvervsstyrelsen og supana.com 2018

Afkastningsgraderne i branchen er steget markant i løbet af det sidste år. Branche­ medianen er mere end fordoblet. Leverandørerne er altså blevet væsentlig bedre til at skabe overskud. En branche­median på næsten 24% viser, at det er en lukrativ forretning at være SEO-bureau i Danmark. Det gennemsnitlige overskud for virksomhederne ligger på 902.303 kr. De bedste til at skabe profit (primære SEO-bureauer) er Searchmind, s360 og Obsidian Digital,


DANMARKS MEST EFFEKTIVE LEVERANDØR

Good Vibes ApS Spoton Marketing ApS Spinnaker Nordic ApS OMD Denmark A/S Searchmind ApS s360 A/S ATAK A/S Danaweb A/S Obsidian Digital A/S Inbound CPH K/S Compell ApS Co3 A/S Tea Solutions ApS Bondtofte Holding ApS Mindmill Denmark ApS Seo.dk ApS Cap Tech ApS Onlinepartners A/S We Market ApS Median Morning Train ApS Novicell ApS Webjuice.dk A/S River Online ApS Skjoldby & Co ApS Adworks Media ApS Kompetencekanalen A/S GroupM Denmark A/S Conversio ApS IIh Nordic A/S Online-Results A/S Waimea ApS Peytz & Co. A/S Atriumweb A/S Typoconsult A/S Selected Media Group P/S I-Strategi ApS Netbooster Agency A/S Minuskel A/S

flere grunde til at en virksomhed fremstilles effektiv eller det modsatte – Omstrukturering, måden hvorpå virksomheden er organiseret, eller simpelthen størrelsen på bruttofortjenesten.

Økonomiske aktivitet Lønomkostninger

 Beregningerne er kun gennemført for bureauer med mere end 1. mio. kr. i økonomisk aktivitet.

Effektivitetsgrad Tallet indikerer, hvor meget hver enkelt lønkrone bidrager til virksomhedens ordinære resultat. Det siger noget om effektiviteten.

= Effektivitetsgrad

Effektivitet

Økonomisk aktivitet

Personale­ omkostninger

408% 268% 231% 228% 227% 216% 185% 170% 153% 148% 145% 144% 143% 137% 134% 134% 133% 132% 124% 124% 121% 120% 115% 111% 111% 110% 109% 108% 108% 106% 106% 106% 105% 103% 103% 102% 90% 86% 82%

1.098.697 kr. 35.409.784 kr. 5.168.321 kr. 71.341.000 kr. 1.315.217 kr. 18.117.008 kr. 6.352.413 kr. 93.444.838 kr. 8.623.942 kr. 4.050.311 kr. 3.372.106 kr. 23.764.460 kr. 1.863.427 kr. 2.795.886 kr. 14.105.427 kr. 2.643.029 kr. 2.321.203 kr. 9.009.060 kr. 2.807.281 kr. 2.801.584 kr. 3.025.206 kr. 68.733.742 kr. 8.144.723 kr. 12.747.932 kr. 1.940.082 kr. 2.965.690 kr. 18.619.744 kr. 61.908.000 kr. 9.014.864 kr. 23.379.449 kr. 16.510.292 kr. 3.627.441 kr. 44.678.943 kr. 7.946.426 kr. 2.393.814 kr. 7.982.978 kr. 1.315.128 kr. 17.307.156 kr. 3.527.095 kr.

269.199 kr. 13.198.560 kr. 2.240.693 kr. 31.250.000 kr. 580.023 kr. 8.404.522 kr. 3.425.842 kr. 55.117.712 kr. 5.647.413 kr. 2.743.328 kr. 2.325.687 kr. 16.475.541 kr. 1.299.973 kr. 2.042.143 kr. 10.530.185 kr. 1.979.113 kr. 1.748.708 kr. 6.802.029 kr. 2.268.693 kr. 2.141.418 kr. 2.509.613 kr. 57.085.950 kr. 7.059.348 kr. 11.454.527 kr. 1.747.277 kr. 2.705.679 kr. 17.088.175 kr. 57.398.000 kr. 8.364.063 kr. 22.028.895 kr. 15.589.913 kr. 3.436.173 kr. 42.491.436 kr. 7.733.347 kr. 2.333.997 kr. 7.830.514 kr. 1.464.009 kr. 20.072.271 kr. 4.327.181 kr.

Kilde: Erhvervsstyrelsen og supana.com 2018

SEO-virksomhederne er yderst effektive over det meste af linjen. Faktisk er det kun seks ud af de 63 virksomheder, vi har data på, som performer dårligt i forhold til effektivitet. Det vil sige, at deres personaleudgifter er større end deres økonomiske aktivitet, og de derfor ikke er profitable. Branchen er altså generelt meget effektiv, og det er muligt at skabe en stor omsætning uden at personaleomkostningerne nødvendigvis følger med. Der kan være

17


HVORDAN FINDER DU DEN RETTE SEO-RÅDGIVER? SEO-branchen opfattes af mange, og måske ikke helt uden grund, som lidt af en jungle og at finde en rådgiver med de rette kvalifikationer, som en næsten uoverskuelig opgave. Men ved at følge nogle få gode råd, kan du undgå de værste faldgruber og slippe for, at købe katten i sækken.

Rådgivning er varm luft

Artiklen er skrevet af Mikkel deMib Svendsen, Udviklingsdirektør og Parner i Waimea Digital ApS

Rådgivning er, af natur, det som nogle betegner som varm luft. De har måske lidt ret, for rådgivning er i hvert fald ikke et håndfast hyldevareprodukt, en bil du kan prøvekøre, eller et stykke tøj du kan tage på, før du vælger at købe det. Rådgivning er en unik ydelse, der købes i forventning om, at få individuel og professionel assistance. Dette gælder ikke bare for SEO-rådgivning, men al anden rådgivning jeg kan komme i tanke om, og mange services, som advokatbistand, tandbehandling og bilreparation. At finde en god rådgiver, eller ordentlig serviceydelse er ikke en udfordring, som er enestående for SEO-branchen. Du har sikkert en berettiget forventning om, hvad resultatet, af den rådgivning du køber, skal være. Du forventer, at tandlægen diagnosticerer dig korrekt og udbedrer de huller, der måtte, være ordentligt, at advokaten vinder dine sager, at bilmekanikeren kan fikse din bil og ja, at SEO-rådgiveren får dig til tops i Google. Du kan bare ikke være helt sikker på resultatet før du sætter rådgiveren i gang og forpligter dig til at betale for ydelserne. Selv verdens dygtigste SEO-rådgivere kan ikke garantere at du kommer til tops i Googles redaktionelle (organiske) resultater på alle dine søgeord, lige så lidt som advokater kan garantere, at de vinder alle dine sager. Dygtige rådgivere kan give dig en professionel vurdering, men ingen garanti. Hvis du støder ind i SEO-rådgivere der påstår, at de kan det, så er det den første advarselslampe, som du skal holde øje med. Det er ikke sandt. Og som jeg vil komme lidt nærmere ind på om lidt, bør al rådgivning i det mindste bygge på både ærlighed og gennemsigtighed.

Du handler på tillid En dygtig SEO-rådgiver kan hjælpe dig med at vurdere, hvilken indsats det sand-

18

synligvis vil kræve, at nå nogle bestemte resultater. De søgeord som sandsynligvis vil have størst værdi for dig at komme til tops på kan identificeres, markedet og konkurrenterne kan analyseres og på baggrund af det, kan der udformes en effektiv strategi. Rådgiveren kan hjælpe dig med at eksekvere strategien og værdien af den synlighed, det kan give kan beregnes. Men du kan ikke være sikker på resultatet. Ingen kan med 100% sikkerhed love dig, at strategierne og beregningerne holder. Der er desværre alt for mange ubekendte faktorer. Hvis f.eks. dine konkurrenter optrapper deres aktiviteter dobbelt så meget som dig, så påvirker det naturligvis regnestykket. Og hvis Google pludselig ændrer noget, der kræver tilpasninger, spiller det også ind. Det eneste en god SEO-rådgiver kan, og bør love dig er, at gøre sit bedste. Du kan med rette forvente, at rådgiveren er dygtig til sit fag og at du får en professionel behandling. Men hvordan vurderer du om SEO-rådgiveren er så dygtig, som han påstår, hvis du ikke selv ved ret meget om SEO?

Hvem kan vi stole på? Der findes desværre ikke en skudsikker facitliste, du kan gå frem efter, når du skal beslutte dig for, hvilken SEO-rådgiver du vil hyre. Men nedenfor har jeg samlet nogle gode råd, som jeg, efter mange år i branchen, har erfaret, kan hjælpe dig på vej. ❶ Undersøg hvor længe din påtænkte SEO-rådgiver har været i branchen. Har han gennem mange år været aktiv leverandør, er der mindre risiko for, at han ikke kan leve op til det, han lover. Det er naturligvis ikke i sig selv en garanti, men de færreste rådgivere overlever mange år i branchen, hvis de bliver ved med at skuffe kunderne.


❷ Spørg ind til, hvilken form for rådgivning du kan forvente at få, hvilke arbejdsmetoder og teknikker rådgiveren forventer at bruge. Du bør få en ærlig og gennemsigtig forklaring på, hvordan der arbejdes. ❸ Hvis din påtænkte SEO-rådgiver påstår, at han har nogle særligt hemmelige teknikker, som vil give dig fantastiske resultater, vil jeg anbefale, at du holder dig fra ham. Al rådgivning skal kunne tåle dagens lys, og du skal, som kunde have fuld indsigt i, hvad der laves. I sidste ende er det dig, der skal stå til ansvar for det, som er på dit website. Det samme gælder hvis rådgiveren påstår, at han har en særlig relation til Google, som gør, at han kan optimere dit website bedre end andre. Det er der ingen, som har. Nogle bureauer har en partner-aftale med Google, men det er i forhold til deres annonceprogram AdWords. Det har intet med SEO at gøre og giver ingen særlige fordele eller insiderviden om SEO. ❹ Vær bevidst om, hvilke SEO-ydelser du har behov for. Skal du have generel hjælp med at analysere og vurdere, hvordan du bedst griber markedet an? Skal du have hjælp til teknisk søgemaskineoptimering af dit website? Har du brug for linkbuilding, indholdsudvikling eller tekstoptimering? Skal dit eget team supporteres og trænes, så de selv kan udføre nogle af SEO-opgaverne? Er dit website kun på dansk, eller operer du på flere internationale markeder? Det er ikke alle SEO-rådgivere, der har lige meget erfaring med de forskellige dele af SEO. Spørg ind til de områder du har behov for. ❺ Undersøg i hvilken grad SEO-rådgiveren er anerkendt for hans ekspertiser. Har han udgivet fagbøger om emnet, bliver han inviteret til at tale på fagkonferencer, optræder han som ekspert i medier og udtaler folk sig positivt om hans faglige kvalifikationer på f.eks. sociale medier? Det er let nok for mig at påstå, at jeg er ekspert, men det har langt større vægt hvis andre siger det, eller udviser anerkendelse af SEO-rådgiverens faglige kvalifikationer.

Virker de ting, de har lavet fornuftigt? Er den tekniske optimering på plads? ❼ Bed om referencer. Se på de ting rådgiveren har lavet og kontakt evt. et par af kunderne for at høre, hvad deres erfaring med samarbejdet har været. ❽ Brug din mavefornemmelse og sunde fornuft. Har du en naturlig tillid til ham og fornemmer du, at et samarbejde vil gå godt? Jeg ved godt, at ”mavefornemmelser” ikke er en særlig objektiv vurdering, men ikke desto mindre er det min erfaring, at det er et vigtigt parameter. Hvis samarbejdet skal fungere, skal du skal have den nødvendige tillid til rådgiveren.

No cure no pay Du har måske overvejet at indgå en såkaldt ”no cure no pay” aftale med en SEO-rådgiver. Altså en aftale, hvor du kun betaler for de resultater der skabes, frem for den tid der bruges. Men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning. Først og fremmest er det langt fra alle SEO-rådgivere, der tilbyder hel eller delvis betaling på no cure no pay basis. De mest erfarne og anerkendte rådgivere gør det sjældent. Og således risikerer du i praksis, at fravælge de dygtigste SEO-rådgivere, hvis du ønsker en sådan aftale. Men selv hvis du skulle være heldig, at finde en kompetent SEO-rådgiver, der kan tilbyde dig en no cure no pay aftale, er det ikke sikkert, det er en god ide. For med en sådan aftale bliver du som regel bundet meget mere. Rådgiveren vil naturligvis sikre sig, at han har kontrol over så mange faktorer som muligt, hvilket indskrænker din handlefrihed. Dertil kommer lange opsigelsesvarsler, exit betaling osv. I sidste ende vil en succesfuld no cure no pay aftale blive dyrere for dig, end blot at betale for rådgiverens tid. Betalingen skal jo også finansiere rådgiverens kreditomkostninger og risiko. Så når det går godt, skal han have en del mere, end han ellers ville have forlangt. En investor eller bank kan du jo heller ikke spise af med blot at betale det samme beløb tilbage som du lånte.

❻ Bed om eksempler på tidligere arbejde og effekten af det. Spørg hvilke dele af optimeringen SEO-rådgiveren har hjulpet med, hvordan processen blev grebet an og ikke mindst hvilke resultater, det gav for kunden. Test om muligt selv resultaterne.

19


Altid opdateret

Se detaljeret information om din leverandør

supana.com


BEDSTE SEO-BUREAUER 2018 Stort tillykke til Obsidian Digital, som er det bedste SEO-bureau i Supana’s analyse. Udover utroligt flot feedback fra kunderne, så har Obsidian Digital også næsten tredoblet sin størrelse på bare et år. Waimea har lagt sig på en flot 2. plads, efterfulgt af Spinnaker Nordic og InboundCPH. Det er værd at bemærke, at stort set alle SEO-bureauerne på toplisten har fået særdeles positiv feedback fra kunderne. Placering på toplisten

Leverandør

Leverandør performance3

afgøres derfor primært af datastyrken – dvs. hvor mange kunder og respondenter, som er kommet med feedback. Jo højere datastyrke desto højere sikkerhed for, at SEO bureauets performance holder vand. Da der er 127 SEO bureauer i Danmark og hver måned kommer flere til, kræver et 100% markedsoverblik, at endnu flere kunder deler deres observationer på supana.com.

Datastyrke2

Samlet Score1

NPS

Års erfaring

Økonomisk Aktivitet

1 Obsidian Digital A/S

     9,5

98

95

2

8.623.942 kr.

2 Waimea ApS

     9,2

93

90

3

3.627.441 kr.

3 Spinnaker Nordic ApS

     9,7

88

100

4

5.168.321 kr.

4 InboundCPH

     9,0

83

73

5

4.050.311 kr.

5 Cosina ApS

     9,6

78

100

3

437.055 kr.

6 Concept Interest

     10,0

73

100

0

7 Meresalg ApS

     9,8

68

100

5

334.116 kr.

8 Skjoldby & Co ApS

     9,3

63

100

11

1.940.082 kr.

9 Morning Train ApS

     8,3

58

50

7

3.025.206 kr.

10 Tekstsprutten

     9,5

53

100

8

11 Bureau Kraken IVS

     8,8

48

63

1

-35.721 kr.

12 Typoconsult A/S

     8,5

8

2.393.814 kr.

13 Aros Media ApS

     9,9

1

230.600 kr.

14 HelloSEO ApS

     8,5

1

146.160 kr.

15 Adworks Media ApS

     9,8

9

2.965.690 kr.

16 Brand Design IVS

     9,7

0

17 Aimaze I/S

     8,1

2

191.521 kr.

18 Lund og Co. Kommunikation ApS

     7,1

23

2.255.575 kr.

19 Searchmind ApS

     6,0

2

1.315.217 kr.

Samlet score udtrykker leverandørens samlede relative styrke i branchen og beregnes på baggrund af leverandør performance og datastyrke. 2 Leverandør performance måles via 15 spørgsmål, der undersøger kundeoplevelsen af rådgivning, leveringsevne og kvalitet på en skala fra 0-10. 3 Datastyrke måles via det totale antal af respondenter samt antallet af forskellige kunder, der har givet input inden for de seneste 24 mdr. 1

21


10 GODE RÅD TIL VALG AF SEO-BUREAU skabes gennem gode en klar og konkret ❶ Succes relationer ❸ Opstil projektplan Succesfulde resultater udspringer af et tæt samarbejde mellem kunde og bureau. Derfor er gode relationer afgørende og et bærende element for drivkraften og resultatskabelsen i samarbejdet. Hvis ikke der er en god kemi og en god mavefornemmelse til stede i de indledende forhandlinger, vil relationen og samarbejdet med al sandsynlighed fejle.

I forlængelse af forventningsafstemningen bør SEO-bureauet udarbejde en konkret handlingsplan, der beskriver alle detaljer i samarbejdet. Handlingsplanen skal beskrive, processens trin, hvornår de enkelte trin effektueres, og hvad det kræver at effektuere dem. Derved kan du sikre dig, at både du og bureauet overholder deadlines.

forventninger på alle vægt på datadrevne ❷ Afstem niveauer ❹ Læg strategier Afstem forventninger til samarbejdet på alle tænkelige niveauer – både de forretningsmæssige forventninger vedrørende budgetter, deadlines og resultater og de mere praktiske forventninger vedrørende leverancer, arbejdsmetoder, dialog og kontakt. Derved minimerer du risikoen for misforståelser og konflikter, der kan føre til samarbejdets ophør.

Vælg et SEO-bureau, der arbejder med datadrevne, indsigtsbaserede strategier med afsæt i en teknisk SEO-analyse, en indholdsanalyse, en søgeordsanalyse og en konkurrentanalyse. Uden disse indledende analyser arbejder både du og SEO-bureauet i blinde, og det kommer der sjældent nogle gode resultater ud af.

krav om åbenhed og ❺ Stil gennemsigtighed

En af styrkerne ved SEO og online marketing generelt er, at alt kan måles og derigennem også dokumenteres, rapporteres og evalueres. Som kunde bør du stille krav om regelmæssig dokumentation af arbejdet, og du bør deltage i regelmæssige evalueringsmøder, hvor du sammen med SEO-bureauet evaluerer samarbejdets fremdrift.

Artiklen er skrevet af Henning Madsen, Head of SEO & Partner, InboundCPH

22


vidensdeling til en del af specialister over ❻ Gør samarbejdet ❾ Prioriter generalister Udbyttet af arbejdet med SEO øges, hvis du indgår i processen som en aktiv medspiller, der kan præge, udvikle og udfordre arbejdsprocesserne. Samtidig kan der være både økonomiske og forretningsmæssige fordele ved, at du gradvist overtager en del af arbejdet fra SEO-bureauet, efterhånden som du lærer SEO-processerne at kende.

Skab rum for strategiske og operationelle tiltag

Vælg et SEO-bureau, der arbejder på både et strategisk og et operationelt plan. Ved at skabe balance mellem strategier og operationelle tiltag og ved at omsætte strategiske målsætninger til klare operationelle mål sikres en klar og holdbar SEO-indsats, der gennemsyrer og skaber synergi mellem alle aktiviteter i din virksomhed.

Nogle bureauer kan arbejde med alt fra SEO til webudvikling, visuelt design, it-infrastruktur, Google AdWords, sociale medier, PR og meget mere. Det kan være gode kompetencer at få ind i virksomheden, men jo flere forskellige ydelser et bureau tilbyder, jo mindre specialiserede er bureauet typisk i den enkelte ydelse.

kritisk over for cases og ❿ Vær referencer Cases og referencer kan være en god indikator for, om et SEO-bureau er i stand til at skabe resultater. Men det er ikke svært for et bureau at finde én succeshistorie blandt 100 kunder. Vær opmærksom på, om der er bredde i bureauets cases, og gå efter troværdige kolde facts i modsætning til udokumenteret varm luft.

op på bindingsperiode ❽ Tjek og betalingsvilkår

En god SEO-kontrakt har en bindingsperiode på 6 måneder og kan opsiges med måneds varsel derefter. Bindingsperioden på 6 måneder er nødvendig, fordi SEO er en langsigtet proces, der resultatmæssigt kræver en ganske lang tidsramme. Betaling bør ske bagudrettet på månedsbasis og med en mindre upfront-betaling ved kontraktindgåelse.

23


HVAD VIL KUNDEN HA’?

Næsten 200 kunders feedback viser konturerne af det ideelle SEO-bureau, altså det, som de fleste kunder synes, er vigtigt, når de vælger og bedømmer deres bureau.

HOT – kunden har altid ret

  

24

Det optimale SEO-bureau sætter alt ind på at skabe målbare resultater og øge kundens tilfredshed. Det handler ikke kun om konverteringer, men også om prisen. Der skal med andre ord være værdi for pengene. Samtidig skal samarbejdet med bureauets medarbejdere forløbe smertefrit og upåklageligt. Kunderne er således helt traditionelle i deres forståelse af leverandørrelationen. Resultat og Det handler om at bekundetilfredshed handle kunden som en konge samtidigt med Samarbejde at bureauet er i stand til at dokumentere, at Value for money det reelt set leverer et godt produkt som skaber værdi for kunden.

NOT - Innovation er ikke et plus I en branche hvor udviklingen går hurtigere end stort set alle andre steder, kan man forbavses over, at kunderne tillægger innovation mindst betydning. Trods stikprøvens begrænsede størrelse er der signifikant mindre kundefokus på bureauernes innovation end på de andre 10 adfærdspræferencer i målingen. Det er sandsynligvis en modreaktion på branchens generelle store innovation, og betyder, at man som kunde slet ikke ser behovet for, at netop mit bureau er særligt innovativt. Rigtigt mange digitale bureauer har gennem tiden baseret deres kundestrategi på account management med henblik på at blive kundens trusted advisor. For bureauer med denne strategi må kundernes prioritering være skræmmende, idet strategisk samarbejde og potentiale er det område, som kunderne vægter næstlavest.

  

Innovation Partnerskabs potentiale


KEY PERFORMANCE INDICATORS SEO-branchen lider af et blakket ry. Uanset om man taler med SEO-bureauerne selv eller deres kunder, står det klart, at branchen har en betragtelig andel af sorte får. Med andre ord, er en del af SEO-bureauerne lidt for dygtige sælgere, der ikke altid leverer, hvad de lover. Omvendt er det også lykkedes os at identificere SEO-bureauer, som er bedre end branchens generelle omdømme.

10 bureauer analyseres detaljeret i denne brancherapport, og Supana har i alt modtaget data på 19 SEO-bureauer. Kun tre ud af de 19 leverandører, som er blevet vurderet i Supanas undersøgelse, leverer ifølge deres kunder ikke god værdi for pengene. Det tegner et billede af, at bureauerne i rapporten generelt har tilfredse kunder og derfor kan anses som seriøse leverandører. Selvom alle danske SEO-bureauer løbende er blevet opfordret til deltagelse i undersøgelsen, er der stadig mange bu-

reauer, som Supana endnu ikke har målt kvaliteten af. Den manglende villighed til at deltage, kan dække over flere ting, og det virker som om, at en relativ stor del af bureauerne ikke ønsker større transparens. Hvilket jo kan skyldes, at de ved, at de har et kvalitetsproblem. I spørgerammen, som danner grundlag for undersøgelsen, stiller vi centrale Key Performance Indicator-spørgsmål (KPI’er) til SEO-kunderne. KPI-spørgsmålene udfoldes i de kommende afsnit.

ORGANISK TRAFIK Første spørgsmål sætter fokus på, om ydelsen har øget den organiske trafik på kundens webside. Endnu en kritisk parameter at undersøge, da det er langt de flestes primære grund til at benytte sig af SEO. Undersøgelsen viser, at samtlige SEO-bureauer i rapporten formår at øge

den organiske trafik til deres kunders sider i en meget tilfredsstillende grad. Her ses en smule større spredning i forhold til forrige spørgsmål, med den gennemsnitlig kundevurdering på 8,4 er meget høj.

Ydelsen har øget den organiske trafik Ydelsen har øget den organiske trafik

6

7

8

9

10

Concept Interest Meresalg ApS Spinnaker Nordic ApS Inbound Cph K/S Skjoldby & Co ApS Obsidian Digital A/S Waimea ApS Cosina ApS Bureau Kraken Ivs Gennemsnit 20 danske SEO Bureauer Morning Train ApS

25


POSITION PÅ GOOGLE Andet spørgsmål sætter fokus på, om ydelsen har forbedret positionen på Google. Hvis du ikke har fået flere besøgende, er du så i det mindste kommet på side 1 eller i toppen af søgeresultaterne?

Alle bureauerne i rapporten formår at forbedre deres kunders position på Google. I modsætning til forrige spørgsmål ligger alle bureauerne i rapporten over gennemsnittet.

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google 6

7

8

9

10

Co ncept Interest Meresalg ApS Spinnaker Nordic ApS Cosina ApS Obsidian Digital A/S Inbound Cph K/S Waimea ApS Bureau Kraken Ivs Skjoldby & Co ApS Morning Train ApS Gennemsnit 20 danske SEO Bureauer

SPARRING OG SUPPORT Tredje spørgsmål fokuserer på, om bureauet yder den nødvendige sparring og support til sine kunder. Stort set alle SEO-bureauer giver udtryk for, at dette er en kritisk parameter, når kvaliteten af SEO-ydelser skal måles. Mange kunder udtrykker det samme, da de ofte har svært ved at forstå, hvad der egentlig foregår, når der arbejdes med SEO på deres webside.

Undersøgelsen viser, at kunderne er yderst tilfredse, med SEO-bureauernes faglige sparring og support. Det er samtidigt det område, hvor SEO-bureauerne får den højeste gennemsnitlige score. Det er kun Morning Train, som ligger under den gennemsnitlige vurdering af alle leverandørerne.

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 6 Concept Interest Cosina ApS Meresalg ApS Spinnaker Nordic ApS Obsidian Digital A/S Skjoldby & Co ApS Inbound Cph K/S Waimea ApS Bureau Kraken Ivs Gennemsnit 20 danske SEO bureauer Morning Train ApS

26

7

8

9

10


KUNDEFORESPØRGSLER (LEADS) Fjerde spørgsmål sætter fokus på, om ydelsen har øget antallet af kundeforespørgsler og salget på websiden. Det parameter som i sidste ende holder SEO-kunderne i live. Igen viser det sig, at SEO-bureauerne leverer tilfredsstillende resultater til deres kunder. Alle bureauerne i rapporten har formået at øge antallet af kundeforespørgsler og salget på kundernes sider. Dette er Supanas første rapport på området. Vi kan konkludere, at alle SEO-bureauerne, der indgår i Supanas analyse har

tilfredse kunder. Der er dog ingen tvivl om, at branchen som helhed har udfordringer. I forbindelse med dataindsamlingen, talte vi med de største danske webshops. Her var holdningen til SEO-bureauerne meget klar; stort set alle havde været kunder hos et bureau, som ikke kunne levere, hvad de lovede. Mange valgte derfor at insource SEO-funktionen. Andre benyttede en trial & error process, hvor de skiftede bureau, indtil de fandt et, som kunne levere den ønskede kvalitet.

Ydelsen har øget antallet af (leads) og salget kundeforespørgsler (leads) og salget Ydelsen har øget antallet af kundeforespørgsler 6

7

8

9

10

Concept Interest Obsidian Digital A/S Spinnaker Nordic ApS Meresalg ApS Waimea ApS Skjoldby & Co ApS Cosina ApS Inbound Cph K/S Bureau Kraken Ivs Gennemsnit 20 danske SEO Bureauer Morning Train ApS

VÆRDI FOR PENGENE SEO-bureauerne i analysen skaber værdi for pengene. Det er tydeligt og i skarp kontrast til den generelle opfattelse både i og uden for SEO-branchen. Kun Morning Train ligger under gennemsnittet for bran-

chen, når det kommer til at skabe værdi for pengene for sine kunder. Igen kan det altså konkluderes, at SEO-bureauerne i denne rapport lever op til deres kunders forventninger.

Værdi for pengene Værdi for pengene 6

7

8

9

10

Co ncept Interest Cosina ApS Meresalg ApS Spinnaker Nordic ApS Bureau Kraken Ivs Obsidian Digital A/S Skjoldby & Co ApS Waimea ApS Inbound Cph K/S Gennemsnit 20 danske SEO bureauer Morning Train ApS

27


SEO OG ATTRIBUERING

– se mere holistisk på din online markedsføring Når du skal vurdere dine kunders digitale kunderejse, kan det nemt se ud som om, at SEO-arbejdet ikke bidrager væsentligt til konverteringerne. Men vælger du en anden konverteringsmodel i Google Analytics, bliver værdien af SEO-arbejdet tydeligt for enhver. Samtidig sker der noget vigtigt hos Google, som du bør holde dig for øje, hvis du går efter topplaceringer i organiske søgninger på meget kommercielle søgeord. Derfor skal du tillægge dig en mere holistisk tilgang til din online markedsføring – nu!

Skal du vurdere dine kunders digitale kunderejse, giver Google Analytics oftest en god indsigt, når du skal bedømme kundernes vej fra research til køb. Derved kan du få det fulde overblik over, hvordan kunderne har fundet frem til jer. Med den viden bag øret, kan du bedre planlægge din online markedsføring og se, hvor du kan og hvordan du skal optimere den.

Artiklen er skrevet af Sasa Kovacevic, Head of SEO & Partner i Obsidian Digital

28

Se trafikken fra søgeresultaterne i det rigtige lys Tager du et kig på dine webshops eller hjemmesides konverteringer i Google Analytics, giver det særlige Model Comparison Tool mulighed for at vurdere værdien af de forskellige kanaler, som genererer omsætning til dit domæne. Her kan du se, hvad dine AdWords og anden annoncering, dine aktiviteter på de sociale netværk, dit SEO-arbejde og din e-mail marketing reelt set genererer af indtægter. I denne oversigt ligger SEO-arbejdet oftest uventet lavt, hvis du bruger standardindstillingerne for visningen. Den vurderer nemlig konverteringen baseret på det sidste klik – altså hvor brugerne var, lige før de klikkede sig ind på jeres side og konverterede til kunder. Men inden den indsigt får dig til at skære ned på søgemaskineoptimeringsarbejdet, bør du lige se tallene i det rigtige lys. For det er sjældent, at besøgende fra et søgeresultat konverterer til kunder ved deres første besøg på siden. Til gengæld er der rigtig mange, som stifter bekendtskab med jeres hjemmeside, webshop eller

brand for første gang, når de møder jer i søgeresultaterne. Prøv selv at gå op lige over oversigten og vælg First Interaction i Comparison-feltet og se forskellen mellem standardindstillingen Last Interaction og First Interaction.

Se mere holistisk på din online markedsføring Nu er det nemt at se den sande værdi af jeres søgemaskineoptimeringsarbejde. For klikket fra søgeresultaterne til jeres hjemmeside er oftest det første skridt på kundernes digitale kunderejse – og ikke det sidste. Hvad betyder det for dig? Jo, hvis du udelukkende fokuserer på de digitale kanaler, der skaber flest konverteringer vurderet på Last Interaction, kan du nemt komme til at skære ned på andre kanaler, der spiller en vigtig rolle tidligere på kundernes rejse. Du er nødt til at se mere holistisk på kanalerne og finde ud af, hvor de bidrager mest til kunderejsen. I begyndelsen, undervejs eller til sidst? På baggrund af den viden kan du så tilpasse markedsføringen på de forskellige kanaler, så den går målrettet efter det sted på kunderejsen, hvor folk oftest befinder sig, når de møder jer gennem de forskellige kanaler. Skærer du f.eks. ned på tilstedeværelsen i de organiske søgeresultater, bliver det svært for dig at tiltrække nye kundeemner! Men når vi taler SEO, er der mere, du bør være opmærksom på!


Conversions & CPA

138 109

26% increase

Last Interaction

First Interacion

Google nedprioriterer kommercielle søgeord i de organiske søgninger Det er ingen hemmelighed, at Google længe har ønsket, at de kommercielle søgninger skal gå til den betalte annoncering, og at de mere informative søgninger skal gå til de organiske søgeresultater. Den opdeling bliver tydelige i 2018. Det betyder, at en søgning på f.eks. ”mobiltelefoner” fremover primært vil vise søgeresultater for forskellige guides og infosider om mobiltelefoner, hvorimod søgeresultater for webshops, mobilselskaber og andre brands vises som AdWords eller i Google Shopping. Det betyder, at du skal fokusere din søgemaskineoptimering for de organiske søgeresultater mod informative søgninger, og dine AdWords skal du optimere mod kommercielle søgninger – nå ja, det sidste er der ikke noget nyt i. Det nye er, at du skyder dig selv i foden, hvis du udelukkende går efter at få høje placeringer på kommercielle søgninger i de organiske søgeresultater.

Sådan optimerer du kanalerne bedst Denne skarpere opdeling i kommercielle og informative søgninger på Google, skævvrider yderligere værdien af SEO-arbejdet.

I hvert fald hvis du udelukkende betragter det efter Last Interaction-modellen, når du skal vurdere den digitale kunderejse med Google Analytics. Ja, værdien af SEO er nærmest i frit fald, hvis der kun er informative søgninger i de organiske søgeresultater. For de må nødvendigvis lede folk hen til nogle mere informative sider end dine produkt- eller salgssider, hvis din hjemmeside eller webshop skal ranke højt for disse søgninger. Altså bliver det i højere grad end tidligere ”frist interaction”, som søgeresultaterne bidrager med til kunderejsen. Altså, skal du: • Identificere det sted på kunderejsen, som hver enkelt digital markedsføringskanal bidrager mest til. • Målrette din markedsføring og annoncering på hver enkelt kanal, så den bidrager mest effektivt til det sted på kunderejsen, kunderne er, når de møder jer på den pågældende kanal. • Målrette de organiske søgeresultater efter informative søgninger Det giver jer den største effekt af hver enkelt af jeres digitale markedsføringskanaler.

29


TEKNISK SEO 1 – Hvad kan du selv gøre?

Der er ikke mange områder, hvor den gamle talemåde om, at ”ingen kæde er stærkere end det svageste led” finder bedre anvendelse, end når vi taler om SEO / Søgemaskineoptimering.

Artiklen er skrevet af Thomas Rosenstand, Concept Interest / TCON Services

De senere år er både Google og forbrugerne blevet ret skrappe i deres krav til, hvad de gerne vil se og opleve på nettet. Hastighed, mobilvenlighed, nem adgang til at købe eller tilmelde sig osv. Første forudsætning for at få gæster på sin hjemmeside er, at man kan findes i Google på det, folk efterspørger der. Og det stiller krav til hjemmesidernes ejere – i dag endnu mere end tidligere. Google har mange forskellige parametre, de ser på, når de skal afgøre, hvor i et søgeresultat, du skal ligge på en given søgning. Faktisk over 200 forskellige.

Teknikken skal være på plads Teknik i relation til en hjemmeside (eller webshop) handler om den måde, hvor på indholdet præsenteres til både Google og til brugerne. Der er langt flere elementer, end det er muligt at beskrive i denne artikel, så lad os tage de væsentligste:

Mobilvenlighed Hjemmesiden skal være mobilvenlig – og helst responsiv. Det er et indiskutabelt MUST nu, hvor Google er ved at skifte hele deres indeks ud, så det er det mobile indeks, der er det primære. Det betyder, at det er den oplevelse, googlebot mobile har, der danner grundlaget for dine placeringer også på desktopsøgninger! Der er ingen vej udenom – alle sider på din hjemmeside skal kunne bestå Google’s test af mobilvenlighed.

Sikker forbindelse (HTTPS) Din hjemmeside skal køre med SSL – altså have https foran. Google har varslet længe, at de vil prioritere hjemmesider med https over usikre. Og nu gør de det så.

30

De fleste browsere markerer faktisk usikre forbindelser som netop det – og hvem har lyst til at vise sig selv som ”usikker” i en kundes browser? Du skal have det fikset NU, hvis det ikke allerede er sket. Vær sikker på, at det gøres korrekt – ellers kan det koste dig placeringer. De væsentligste ting at sikre: • Sørg for, at alle kald til http bliver 301 redirectet til https • Sørg for, at alle interne links rettes til, så de går til https • Sørg for, at ingen billeder eller andet indhold, der hentes fra en anden adresse, hentes med http – så er forbindelsen nemlig ikke sikker! Igen: Det er afgørende vigtigt, at du får det implementeret, og at du får det gjort korrekt!

AMP - Accelerated Mobile Pages Loadtiden – det er den tid, det tager at indlæse din hjemmeside (en hvilken som helst side på din hjemmeside) – er en stedse mere afgørende faktor for dine placeringer. Det er logisk nok: Ingen orker i dag en langsom hjemmeside, og hvis Google viser langsomme hjemmesider i deres søgeresultater på side 1, bliver folk trætte af Google. Derfor tæller hastigheden med. Glem ikke, at det også har enorm betydning for dine gæsters tilfredshed. Amazon har for eksempel påvist, at for hver 100 millisekunder, en side hos dem er langsommere, falder deres salg fra den side med 1%. Altså: En tiendedel sekund langsommere koster 1% af salget. Test din hastighed for eksempel hos pingdom - vælg Stockholm, hvis der er tale om en dansk hjemmeside.


Jo hurtigere, jo bedre. Og sørg for at være hurtigere end dine konkurrenter! Der er ikke et magisk tal, men du bør kunne indlæse flertallet af dine sider på under 1 sekund. Kan du det? Hastighedsoptimering er en videnskab, og udover de lavt hængende frugter som for eksempel billedoptimering, er det en opgave for eksperter. Apropos billedoptimering: Har du husket at komprimere alle dine billeder og al din grafik? Du kan for eksempel bruge det fremragende og gratis værktøj optimizilla.

Indholdet er dit levebrød Tekster! Det er og bliver vejen, når du vil have placeringer i Google. Og til forskel fra tidligere (måske en 4-6 år tilbage), er det i dag bydende nødvendigt at have en sublim kvalitet i de tekster, du har på din hjemmeside. Du skal komme hele vejen rundt om et emne, beskrive i detaljer og besvare ethvert tænkeligt spørgsmål, der kan stilles til produktet / ydelsen, du beskriver. Globalt er det gennemsnitlige antal ord på sider, der ranker på side 1 i Google på 1.890 ord! Ja – det er en sjat, men det er sådan, det er. Glem ikke, at velskrevne og lange artikler/beskrivelser også har den bonus indbygget, at du kommer til at ranke på et hav af andre og relaterede søgninger. Din side om for eksempel boremaskiner vil også ranke på søgninger, der relaterer sig til de stadigt mere hyppige ”hvordan”, ”hvor”, ”hvem” og ”hvorfor” søgninger. For eksempel: ”Hvordan borer jeg i glas”, ”Hvor er det bedst at købe en boremaskine” og så videre.

Der er undersøgelser, der påviser, at de lange artikler / beskrivelser, der i forvejen ranker på side 1 på et vigtigt nøgleord også ranker på op til 1.000 andre termer. Det gør de, fordi indholdet kommer omkring emnet. Det skal du sikre dig, at dit indhold gør – og husk, at det er en engangsinvestering, du kan høste af i årevis. En af de mest læste artikler (og den giver kunder), jeg har på min egen hjemmeside, skrev jeg i 2007. Den tid, jeg brugte på at skrive den, er betalt hjem mange gange!

Duplicate Content skader din indeksering Ja så absolut! Men du er nødt til at sætte dig ind i, hvad der er det rigtige, og hvad der ikke er. Kun de færreste kan klare det hele selv, men jo mere vidende, du er – jo mindre eksperthjælp skal du købe dig til. Og jo mindre afhængig er du af andre. Området er enormt, og en meget stor del er faktisk ikke så svært. Du kan nå langt med for eksempel den danske bog SEO-LEX og en portion sund fornuft. Og resten? Der skal du købe dig til eksperthjælp. Sørg for, at du grundigt researcher en potentiel leverandør først. Markedet er desværre velforsynet med udbydere, der ikke burde lave det, de laver. Men der er også mange gode. Vælg en af dem. Vi ses i Google, ikke?

31


LINKBUILDING 1-2-3 32


LINKBUILDING 1

— Hvorfor skal jeg bruge linkbuilding? Lad mig give dig et simpelt svar: Du kan ganske enkelt ikke få topplaceringer på et konkurrencepræget søgeord uden at have backlinks til din side. Der findes ikke én eneste hjemmeside, som har formået det uden backlinks. Derfor: Ingen links = ingen topplaceringer! Hvordan får jeg links til min side? Der er mange muligheder for at få links til at pege på din side, men her vil jeg forklare, hvilken slags links der findes. Links inddeles i to kategorier: NoFollow og DoFollow. Alle links er automatisk af typen DoFollow, medmindre de aktivt er sat som NoFollow. Eksempelvis er links fra Facebook og annoncer altid NoFollow, og det vil sige, at søgemaskinerne officielt ikke følger dem. Kommer man helt ned på det nørdede plan, kan der også være en værdi i NoFollow-links, men som udgangspunkt skal du altid forsøge at få DoFollow-links til din hjemmeside. Links fra en artikel på en blog er som regel DoFollow. Links fra forummer såsom amino.dk er som regel DoFollow, og derfor følger søgemaskinerne disse links og beregner dem i deres algoritme. Så med andre ord: Det er næsten ligegyldigt, hvor mange følgere din Facebook-­side har. Følgere er fine til at få trafik til din hjemmeside, men hvis det ikke genererer links til din side, får du ikke topplaceringer på Google. Ligeledes er det også underordnet, hvor mange penge du bruger på AdWords – det påvirker nemlig heller ikke dine søgemaskine-placeringer.

Myter og facts om linkbuilding Der er mange forskellige myter og teorier til linkbuilding. Fælles er, at ingen har den konkrete opskrift på, hvordan man når 1. pladsen på Google – ikke engang en Google-medarbejder kan fortælle dig det. Hvorfor? Fordi der findes over 200 faktorer, som påvirker placeringer på Google. Du kan læse om dem alle sammen på Klikko. Igennem årene har forskellige SEO-eksperter erfaret, hvad der rent faktisk virker.

Det er kommunikeret ud via blogs, seminarer, kurser, bøger og meget andet. Undervejs er der opstået nogle teorier og myter, som ganske enkelt ikke er korrekte. Her er et par af myterne omkring det danske marked: Myte ❶ — Du skal kun have links fra .dk domæner Denne påstand er ganske enkelt forkert! Ser du på backlinks på de hjemmesider, som har førstepladsen på stort set samtlige konkurrenceprægede søgeord, er minimum 20 % af deres links ikke fra .dk domæner. Links fra udenlandske sider har altså noget at skulle sige i forhold til rangering i Danmark!

Artiklerne om linkbuilding er skrevet af Mohammad Dadkhah, Klikko.dk

Myte ❷ — Pas på med tempo i links Mange mener, at man ikke må skabe mere end blot 10-20 links per måned, da det ellers virker for unaturligt. Denne påstand, mener jeg ikke, er korrekt. Var det tilfældet, ville man aldrig kunne lave PR, da det potentielt kan resultere i et boom af links fra diverse sider og blogs. Så længe der er tale om links fra stærke og autoritære domæner, gør det ikke noget, at man får mere end 20 links per måned. Dog vil jeg fraråde mere end 200 links per måned, da det vil dog være svært at få links fra 200 nye domæner per måned, hvis de alle skal være autoritære. Myte ❸ — Få kun links fra relevante sider Dette er ikke alene ukorrekt, men også umuligt. Der findes ikke nogen hjemmesider i top 3-placeringer, som udelukkende har links fra relevante sider – det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre. Relevans er en vigtig faktor, men kun kombineret med autoritet. Et link fra en relevant side med Domain Rating 55 vil nok have større effekt end et link fra et domæne med højere autoritet, men uden relevans for din side.

33


LINKBUILDING 2 – Hvad er fakta?

1

”Vi beregner ikke værdien af købelinks i vores algoritme” — Google Googles politik er naturligvis at få virksomheder til ikke at købe links - hvorfor? Netop fordi links har en så stor og afgørende rolle i placeringerne. Det er til gengæld absolut ikke rigtigt, at links, som du køber, ikke har en værdi. Køb af links er en milliardforretning i hele verden, og det kunne det umuligt være, hvis der ikke var en effekt af det.

2

”Vores linkbuilding er udelukkende whitehat” — SEO-ekspert 1 Det er (næsten) aldrig korrekt, at eksperten kun leverer whitehat-optimering. Hvis du betaler en SEO-ekspert for at bygge links til din hjemmeside, er det ikke whitehat, men snarere greyhat eller blackhat, fordi linket kun opstår, når du betaler for det. Hvis det skulle være whitehat, ville det være baseret på at skabe noget lækkert indhold på din side, som bliver markedsført korrekt, og hvor folk så linker til dit indhold af egen fri vilje. Her er der snarere tale om PR og ikke linkbuilding. Dette fænomen kaldes Link Earning, og det er stort set en umulig strategi, medmindre du har mulighed for at bruge meget store budgetter til formålet.

3

”Vi sælger kun redaktionelle artikler” — SEO-ekspert 2 En redaktionel artikel opstår ikke på baggrund af betaling. Hvis du køber en artikel, uanset om den er markeret som ”redaktionel”, så er der tale om en betalt annonce. Derfor skal det ifølge dansk markedsføringslov også fremgå i forbindelse med artiklen, at der er tale om en annonce. Hvis udbyderen så gør det korrekte og angiver, at indholdet er en betalt annonce, skal linket samtidig være af typen NoFollow, da det er et krav ifølge Googles retningslinjer. Det er pest eller kolera – enten kan du bryde Googles retningslinjer eller dansk markedsføringslov.

34

”Vi laver ikke linkbuilding. Google vil straffe det!” — SEO-ekspert 3

4

Google straffer ikke alle slags links og alle former for linkbuilding. Selvom der har været utallige algoritmeændringer, som skal forhindre spam og snyd, er linkbuilding i dag prioritet højere hos virksomheder og SEO-eksperter end tidligere. Du skal stadig være varsom med, da nogle linkbuilding-strategier kan få dig straffet. Pas på med, at dine links ikke har en overvægt af ankertekster (linket er på et specifikt søgeord), da du risikerer at Google straffer dig. En anden faldgruppe er, at nogle SEO-firmaer sælger links baseret på artikler hos velkendte og større danske mediesider. Når disse artikler angives som annoncer, men stadig indeholder DoFollow links, er det direkte imod Googles retningslinjer. Vil du have links fra større medier, skal du sikre dig, at disse links ikke er markeret som annoncer.

”Vores links er de stærkeste” — SEO-ekspert 4 Der er ikke nogen, der kan sige, at de har de stærkeste links, for der findes ikke en konkret formular eller opskrift på ”de stærkeste links” – men man kan komme tæt på. De tre største pagerank-værktøjer er Ahrefs.com, Majestic.com og Moz.com, som vurderer et domæne på en skala fra 0-99, hvor 99 er det stærkeste. Jeg selv tager primært udgangspunkt i Ahrefs, da det, i mine øjne, er det bedste værktøj. Ahrefs har deres Ahrefs Rank, som er baseret på deres vurdering af Top 1.000.000 hjemmesider i verden, og her er Facebook rangeret som nummer 1. Vi skal helt ned på plads nummer 503 for at finde det første danske domæne, som er google.dk med en Domain Rating på 75, dr.dk ligger på plads 2.024 og tv2.dk på plads 5.055. Så når en SEO-ekspert siger, at han har de stærkeste links, kan du udfordre ham og spørge, hvilken Domain Rating de sider, han linker fra, rent faktisk har.

5


LINKBUILDING 3 – Hvad virker?

Når vi taler om linkbuilding til kunder, har de flester SEO-eksperter et arsenal af linkmuligheder. De typiske er: kataloger og forummer, outreach, indkøb på medier og PBN (Privat Blognetværk).

Kataloger og forummer

PBN (Privat Blognetværk)

Linkkataloger er efterhånden yt. Der er dog stadig nogle af dem, som er ganske effektive. Et linkkatalog minder på nogle punkter om De Gule Sider, Krak eller Eniro, hvor du blot opretter en profil for din virksomhed og indsætter et link til din hjemmeside. Amino.dk er et godt eksempel på et forum, hvor du, via din profil, dit indlæg eller en kommentar, kan få et link til din hjemmeside.

Et blognetværk er betegnelsen for, at du råder over egne blogs, som du kan skrive artikler på med et link til kundens hjemmeside. For det meste er blognetværk Wordpress-sider på udløbne domæner altså domæner, som har eksisteret før og stadig har indgående links til sig. Blognetværk er hyppigt benyttet af SEO-eksperter, da det er en billig strategi, der stadig er meget effektiv. Blognetværk kan dog også være risikable, hvis det gøres forkert. Når det er udført optimalt, kan det give gode resultater. At oprette et blognetværk kan være ganske enkelt:

Outreach Outreach er en betegnelse for, at du rækker ud til en anden hjemmeside for at få et link til din side. Eksempelvis rakte jeg ud til Amino for at spørge, om de kunne bruge et ekspertindlæg fra mig. Det resulterede i et indlæg om en SEO-case, hvori jeg linkede til min hjemmeside. Jeg bragte værdi til deres hjemmeside og deres brugere, og fik i samme ombæring linket til min side. Denne strategi er faktisk den bedste form for Whitehat-linkbuilding. En anden mulighed med Outreach er at kvalificere sig til et link. Du kan for eksempel få et link fra minecookies.org (Domain Rating 69), hvis du opfylder deres kriterier, heriblandt at have en cookie-notifikation og en cookie-politik på din hjemmeside. Netop disse to muligheder er gratis, men dog ofte tidskrævende.

Indkøb på medier Der er også mulighed for at købe sponsorerede indlæg på diverse medier, heraf bt.dk, sondagsavisen.dk og andre. Har du råd til disse linkmuligheder, og er du parat til at løbe risikoen, så er det naturligvis effektivt.

❶ Du finder udløbne domæner for eksempel via Webhosting ❷ Du tjekker domænets autoritet og at dets backlinks ikke er fra spammende hjemmesider ❸ Du køber de ledige domæner via unoeuro.com eller lignende ❹ Du opretter for eksempel kontrolpanel på unoeuro.com, webhosting. com, azehosting.net eller et andet sted. Du placerer domænerne på forskellige udbydere, så de er placeret på forskellige IP’er på forskellige subnets. ❺ Du opretter, via one-click-installation, en Wordpress-side og skriver en artikel, som indeholder et link til din hjemmeside. Denne strategi bliver også benyttet af nogle virksomheder selv. Jeg har sågar set en vinduespudser, der har sit eget blognetværk med 20 sider. Artiklen fortsætter på næste side... 

35


Blognetværk behøver ikke nødvendigvis at være på udløbne domæner. Det kan også være på et helt friskt og nyt domæne – men dette domæne har ingen autoritet, da det naturligvis ikke har backlinks til sig – hvad gør man så? I dette tilfælde laver man linkbuilding, via andre linkbuilding strategier, til sit blognetværk og dermed styrker domænerne i sit blognetværk, som sender linkstyrken videre til en hovedside, også kaldet Moneysite. Denne strategi kaldes typisk Tier Linkbuilding. Udførelse af strategien tager tid og kræver sunde budgetter, men hvis den er udført korrekt, kan det være en effektiv og holdbar løsning.

Hvordan finder du den rette partner til linkbuilding? Der kan være mange faktorer og parametre, som spiller en afgørende rolle i forhold til, hvilken partner du bruger til

36

linkbuilding, men efter min mening bør du tage udgangspunkt i følgende: ❶ Din partner SKAL have viden om næsten alle linkbuilding-strategier ❷ Din partner SKAL have erfaring med forskellige strategier ❸ Du SKAL have fuld transparens, så du ved, hvilken slags links du får. Dette punkt er utroligt vigtigt, da det kan have afgørende betydning for din hjemmesides fremtid på Google. ❹ Dine links SKAL være fra sider med autoritet, og gerne med minimum Ahrefs Domain Rating 30, dog helst med Domain Rating 40+. ❺ Du SKAL vide, hvor mange links og hvilken slags links du får for dit budget. Vigtigst af alt, så SKAL du vide, hvor meget af dit budget, der går til optimering af din side, og hvor meget der går til linkbuilding. Som sagt: Ingen links = ingen topplaceringer!


DETALJERET RAPPORTERING SEO BUREAUER

10

37


Fremragende performance

 9.5 af 10

41 vurderinger

Obsidian Digital A/S’s leverandør performance er 9.5 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som fremragende.

OBSIDIAN DIGITAL Obsidian Digital A/S er Nr. 1 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

950= 1000= 950= 1000= 950= 1000= 930= 1000= 950= 1000= 960= 1000=

Branche benchmark – 98% Obsidian Digital A/S’s benchmark vurdering ligger langt over gennemsnittet. Leverandørens resultat er bedre end 98% af leverandørerne i sammenligningsgruppen. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med meget stor værdi til organisationen.

9,5 9,5 9,5 9,3 9,5 9,6

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget Benchmark

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Obsidian Digital A/S

’’

KUNDEUDTALELSE Obsidian levererer hurtigt og effektivt arbejde. Vores samarbejde fungerer rigtig godt, og vi er meget tilfredse med deres arbejde. Kommunikationen er yderst professionel, ligesom deres anbefalinger er lige til at implementere. — Webshop i Region Hovedstaden

38

ERFARING 2 år

BRUTTOFORTJENESTE 8.623.942 kr.

NPS® 95

20 = 2% Kritiske kunder 0= 0% Passive kunder 980 = 98% AmbassadørerWAIMEA APS

Fremragende performance

 9.2 af 10

Waimea ApS er Nr. 2 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

21 vurderinger

Waimea ApS’s leverandør performance er 9.2 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som fremragende.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

940= 1000= 910= 1000= 920= 1000= 870= 1000= 930= 1000= 950= 1000=

Branche benchmark – 93% Waimea ApS’s benchmark vurdering ligger langt over gennemsnittet. Leverandørens resultat er bedre end 93% af leverandørerne i sammenligningsgruppen. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med meget stor værdi til organisationen.

9,4 9,1 9,2 8,7 9,3 9,5

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Benchmark

Waimea ApS

’’

KUNDEUDTALELSE Fremragende service i øjenhøjde! I forbindelse med opbygning af mindre website, har Waimea Digital stået for alt praktisk. Vi har oplevet hurtig reaktionstid og en meget kundevenlig tilgang. De enkelte rettelser er blevet udført prompte. Samtidig har sitet bl.a. vist sig hurtigere end lovet. Vi har fået kvalificeret sparring ifht. SEO-venlig tekst og opbygning. Tydeligt at der er solid ekspertise bag løsningerne. Meget tilfredsstillende. — Kommunikationsbureau i Region Hovedstaden

40

ERFARING 3 år

BRUTTOFORTJENESTE 3.627.441 kr.

NPS® 90

0= 0% Kritiske kunder 100 = 10% Passive kunder 900 = 90% Ambassadører


SPINNAKER NORDIC Spinnaker Nordic ApS er Nr. 3 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

Branche benchmark – 88% 9,9 9,8 9,8 9,4 9,6 10

990= 1000= 980= 1000= 980= 1000= 940= 1000= 960= 1000= 1000=

Spinnaker Nordic ApS’s benchmark vurdering ligger over gennemsnittet. Leverandørens resultat er bedre end 88% af leverandørerne i sammenligningsgruppen. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med større værdi end gennemsnittet til organisationen.

Fremragende performance

 9.7 af 10

17 vurderinger

Spinnaker Nordic ApS’s leverandør performance er 9.7 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som fremragende.

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget Benchmark

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Spinnaker Nordic ApS

’’

KUNDEUDTALELSE Det kan være svært at finde en troværdig SEO samarbejdspartner, der overholder aftaler og som leverer varen. Spinnaker gør begge. — Energivirksomhed i Region Hovedstaden

ERFARING 4 år

NETTOOMSÆTNING 5.168.321 kr.

NPS® 100

0= 0% Kritiske kunder 0 0% Passive kunder = 1000 = 100% Ambassadører

41


Meget god performance

  9.0 af 10

22 vurderinger

Inbound CPH K/S’s leverandør performance er 9.0 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som meget god.

INBOUND CPH K/S Inbound CPH K/S er Nr. 4 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

910= 1000= 890= 1000= 910= 1000= 840= 1000= 930= 1000= 910= 1000=

Branche benchmark – 83% Inbound CPH K/S’s benchmark vurdering ligger over gennemsnittet. Leverandørens resultat er bedre end 83% af leverandørerne i sammenligningsgruppen. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med større værdi end gennemsnittet til organisationen.

9,1 8,9 9,1 8,4 9,3 9,1

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Benchmark

Inbound Cph K/S

’’

KUNDEUDTALELSE ImboundCPH er super kompentente og forstår virkelig at have kunden i fokus. Vi er super tilfredse med det arbejde, de har lavet og ikke mindst de resultater, vi har opnået. — Rederivirksomhed i Region Hovedstaden med 1000+ ansatte

42

ERFARING 5 år

BRUTTOFORTJENESTE 4.050.311 kr.

NPS® 73

50 = 5% Kritiske kunder 180 = 18% Passive kunder 770 = 77% Ambassadører


COSINA APS

Fremragende performance



Cosina ApS er Nr. 5 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

990= 1000= 990= 1000= 980= 1000= 940= 1000= 990= 1000= 970= 1000=

9.6 af 10

Branche benchmark – 78% Cosina ApS’s benchmark vurdering ligger over gennemsnittet. Leverandørens resultat er bedre end 78% af leverandørerne i sammenligningsgruppen. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med større værdi end gennemsnittet til organisationen.

9,9 9,9 9,8 9,4 9,9 9,7

14 vurderinger

Cosina ApS’s leverandør performance er 9.6 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som fremragende.

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Benchmark

Cosina ApS

’’

KUNDEUDTALELSE Vi har utrolig gode erfaringer med Cosina, der har leveret SEO-analyser og løsninger til flere af vores kunder med stor succes. Altid utrolig kompetent vejledning og overskud til både at forklare de mange komplicerede aspekter af SEO og værdien heraf. Super samarbejde og masser af skarpe og velovervejede idéer til optimering. Jeg vil give min største anbefaling med på vejen. — Marketingbureau i Region Midtjylland

ERFARING 3 år

BRUTTORESULTAT 437.055 kr.

NPS® 100

0= 0% Kritiske kunder 0 0% Passive kunder = 1000 = 100% Ambassadører

43


CONCEPT INTEREST

Fremragende performance

 10.0 af 10

Concept Interest er Nr. 6 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

10 vurderinger

Concept Interest’s leverandør performance er 10.0 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som fremragende.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

1000= 1000= 1000= 990= 1000= 1000= 1000=

Branche benchmark – 73% Concept Interest’s benchmark vurdering ligger over gennemsnittet. Leverandørens resultat er bedre end 73% af leverandørerne i sammenligningsgruppen. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med større værdi end gennemsnittet til organisationen.

10 10 10 9,9 10 10

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Benchmark

Concept Interest

’’

KUNDEUDTALELSE Vi har gennem årene benyttet os af flere forskellige SEO-bureauer, og vi kan uden tvivl konstatere, at Concept Interest er det absolut bedste. Thomas Rosenstand ved alt om on-page og off-page SEO, hvilket har resulteret i en markant øget omsætning i vores webshops. Concept Interest får vores varmeste anbefaling. — Engrosvirksomhed i Region Nordjylland

44

ERFARING 0 år

BRUTTORESULTAT —

NPS® 100

0= 0% Kritiske kunder 0 0% Passive kunder = 1000 = 100% Ambassadører


MERESALG APS

Fremragende performance



Meresalg ApS er Nr. 7 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

990= 1000= 980= 1000= 1000= 940= 1000= 1000= 970= 1000=

9.8 af 10

Branche benchmark – 68% Meresalg ApS’s benchmark vurdering er gennemsnitlig. Leverandørens resultat er bedre end 68% af leverandørerne i denne gruppe. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med lige så stor værdi som andre leverandører til organisationen.

9,9 9,8 10 9,4 10 9,7

11 vurderinger

Meresalg ApS’s leverandør performance er 9.8 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som fremragende.

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Benchmark

Meresalg ApS

’’

KUNDEUDTALELSE Jeg har selv benyttet Meresalg til SEO, og anbefaler dem også til mine kunder, når de har brug for et pålideligt SEO-bureau der kan levere resultater. Oftest sker resultater meget hurtigt, og med 24/7 panel kan man altid få et overblik over fremgangen. — Webbureau i Region Nordjylland

ERFARING 5 år

BRUTTORESULTAT 334.116 kr.

NPS® 100

0= 0% Kritiske kunder 0 0% Passive kunder = 1000 = 100% Ambassadører

45


Fremragende performance

 9.3 af 10

9 vurderinger

Skjoldby & Co ApS’s leverandør performance er 9.3 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som fremragende.

SKJOLDBY & CO APS Skjoldby & Co ApS er Nr. 8 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

940= 1000= 950= 1000= 940= 1000= 900= 1000= 960= 1000= 950= 1000=

Branche benchmark – 63% Skjoldby & Co ApS’s benchmark vurdering er gennemsnitlig. Leverandørens resultat er bedre end 63% af leverandørerne i denne gruppe. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med lige så stor værdi som andre leverandører til organisationen.

9,4 9,5 9,4 9 9,6 9,5

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Benchmark

Skjoldby & Co ApS

’’

KUNDEUDTALELSE Vi bruger Skjoldby & Co til alle vores kunder, der ønsker at arbejde med SEO. Vi har valgt dem udelukkende på deres fornuftige tilgang til tingene. Her får du ikke trukket noget ned over hovedet og de kommer altid med velbegrundede argumenter i forhold til beslutninger. — Marketingbureau i Region Sjælland

46

ERFARING 11 år

BRUTTOFORTJENESTE 1.940.082 kr.

NPS® 100

0= 0% Kritiske kunder 0 0% Passive kunder = 1000 = 100% Ambassadører


MORNING TRAIN APS Morning Train ApS er Nr. 9 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

880= 1000= 790= 1000= 860= 1000= 770= 1000= 880= 1000= 810= 1000=

Branche benchmark – 58% 8,8 7,9 8,6 7,7 8,8 8,1

Morning Train ApS’s benchmark vurdering er gennemsnitlig. Leverandørens resultat er bedre end 58% af leverandørerne i denne gruppe. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med lige så stor værdi som andre leverandører til organisationen.

Meget god performance

  8.3 af 10

14 vurderinger

Morning Train ApS’s leverandør performance er 8.3 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som meget god.

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Benchmark

Morning Train ApS

’’

KUNDEUDTALELSE Morning Train leverer altid et fantastiske stykke arbejde, de er klart de bedste indenfor deres felt, og så er de perfekte at kommunikere med. De forstår deres kunders behov, lytter og giver deres mening til problemstillingen og hvilken løsning de synes, er den mest optimale. — Engrosvirksomhed i Region Syddanmark med 20-49 ansatte

ERFARING 7 år

BRUTTOFORTJENESTE 3.025.206 kr.

NPS® 50

140 = 14% Kritiske kunder 210 = 21% Passive kunder 640 = 64% Ambassadører

47


Meget god performance

  8.8 af 10

8 vurderinger

Bureau Kraken IVS’s leverandør performance er 8.8 hvilket betyder at kunderne oplever deres performance som meget god.

BUREAU KRAKEN IVS Bureau Kraken IVS er Nr. 11 af 127 på online toplisten for SEO-bureauer.

Professionel performance Kommunikation Metode & Analyse Fokus & Resultat Innovation & Værdi Etik & Samarbejde Partnerskabs potentiale

940= 1000= 880= 1000= 880= 1000= 900= 1000= 890= 1000= 880= 1000=

Branche benchmark – 48% Bureau Kraken IVS’s benchmark vurdering er gennemsnitlig. Leverandørens resultat er bedre end 48% af leverandørerne i denne gruppe. Dette tyder på, at leverandøren vil bidrage med lige så stor værdi som andre leverandører til organisationen.

9,4 8,8 8,8 9 8,9 8,8

Leverandøren yder den nødvendige faglige sparring og support 10

9

8 7

Ydelsen giver god værdi for pengene

Ydelsen har øget den organiske trafik

6 5

Ydelsen har øget antal kundeforespørgsler (leads) og salget

Ydelsen har forbedret positionen i søgninger på Google Benchmark

Bureau Kraken IVS

’’

KUNDEUDTALELSE Bureau Kraken har fra begyndelsen ydet særdeles effektiv og serviceminded ydelser, og være behjælpelig med god sparring samt overholdt alle aftaler og tidsfrister. — Konsulentvirksomhed i Region Hovedstaden

48

ERFARING 1 år

BRUTTOFORTJENESTE -35.721 kr.

NPS® 63

130 = 13% Kritiske kunder 130 = 13% Passive kunder 750 = 75% Ambassadører


TEKNISK SEO 2 — Stil krav til dit webbureau

De tekniske krav til websites er meget høje i dag, hvis de skal leve op til alt det som både forbrugere og Google forventer. Og særligt i forhold til Google er der mange ting der skal være på plads, hvis du vil øge sandsynligheden for, at få din fair share, af den gratis organiske trafik. Læs her hvordan du sikrer, at dit website lever op til de mange tekniske krav og hvilke er vigtigst.

Start med et indekserbart website

AMP - Accelerated Mobile Pages

Det lyder måske banalt, men det første og vigtigste er, at Google kan ”se” dit website – følge links til alle sider og læse indholdet. Det kræver, at såvel indhold som links udskrives i almindeligt HTML-format. Det er desværre ikke altid tilfældet. Nogle websites bruger JavaScript frameworks og AJAX, som kan gøre det svært eller helt umuligt for Google at se alt indholdet. Google påstår, at de godt kan håndtere disse formater. Det er desværre ikke altid er tilfældet. Mit bedste råd er derfor, at de vigtigste indhold og links udskrives i almindeligt server renderet HTML-format.

AMP er et forholdsvist nyt format, som Google var med til at lancere i 2016, med fokus på at skabe lynende hurtige websider til mobile brugere. Der er en del begrænsninger i formatet, men man kan ikke komme udenom, at AMP-sider p.t. nyder godt af ekstra opmærksomhed fra Google. Uanset om dit website er mobiloptimeret vil jeg anbefale, at du får AMP implementeret.

Mobile first Over 50% foretrækker i dag mobiltelefoner og tablets til netadgang, frem for traditionelle desktop computere. Denne udvikling er Google naturligvis også opmærksom på og de har derfor en ”mobile first” strategi. Det betyder i praksis, at websites der (også) fungerer godt på mobiltelefoner får lettere ved at ranke – både når folk søger på deres mobiltelefon og på andre computere. Den bedste måde at sikre en høj brugervenlighed på tværs af enheder er ved at bruge såkaldt Responsivt Web Design (RWD). Med RWD tilpasser websitet sig automatisk til forskellige skærmstørrelser. Hastigheden er også vigtig. Googles anbefalinger til mobil optimering er, at dine websider kan indlæses og vise det første indhold (før man begynder at scrolle ned) på under 1 sekund.

Hastighed er vigtigt for både SEO og konverteringer Det er ikke blot for mobile brugere at hastighed er vigtigt. Det gælder alle brugere. Flere undersøgelser har vist, at konverteringerne på et website stiger dramatisk, når hastigheden øges. Mest kendt er nok Amazons undersøgelse der viste, at for hver 100 ms de fik øget hastigheden solgte de for 1% mere. Google er naturligvis også opmærksom på dette. Deres egne undersøgelser viser, at over 50% af søgebrugerne bouncer tilbage til søgeresultatet, hvis det tager mere end 3 sekunder, at indlæse og vise det første indhold på siden. I forhold til Google skal hastighedsoptimering måles med Google PageSpeed Insight og hvis du vil undgå, at dit website kommer til at lide under for dårlig optimering, skal du op i det grønne felt på både desktop og mobil (over 85 ud af 100) for alle dine sider. Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvor hurtigt dit website er. En af de vigtigste

Artiklen er skrevet af Mikkel deMib Svendsen, Udviklingsdirektør og Parner i Waimea Digital ApS

Artiklen fortsætter på næste side... 

49


50

er, om dine billeder indlæses i den rigtige størrelser og er ordentligt komprimeret. En anden vigtig faktor er programmering og komprimeringen af dine websider. Og endelig er det vigtigt, at du har en webserver, der er kraftig nok til, at kunne levere siderne tilstrækkeligt hurtigt.

Men uanset hvor svært det end måtte være, så ændrer ikke på, at du bør have en plan for, hvad der skal gøres for at sikre, at alle potentielle Duplicate Content problemer på dit website løses. For konsekvenserne hvis det ikke sker, kan være meget alvorlige for din synlighed i Google.

Duplicate Content skader din indeksering

Schema-data forbedrer din synlighed

Duplicate Content er et udtryk for helt eller delvist identisk indhold, der kan tilgås via to eller flere forskellige URL’er. Grundlæggende set giver det ikke mening for Google, at indeksere det samme, eller så godt som det samme, indhold på mere end en URL – uanset, om det er på dit eget website eller på tværs af websites. Hvis Google finder det samme indhold via flere forskellige URL’er, forsøger de at gætte sig til, hvilken der er den rette at gemme i deres indeks, og gøre søgbar for brugerne. De andre, duplikerede, URL’er de finder filtreres ud. Desværre gætter de ikke altid rigtigt, og du risikerer derfor, at stå tilbage med en dårlig indeksering, hvis de finder Duplicate Content på dit website. Og endnu værre - hvis sider fra dit website filtreres ud, kan det have en negativ betydning for hele dit website, så gode unikke sider får sværere ved at ranke godt. Det kan godt være svært at løse alle Duplicate Content problemer. Det indrømmer jeg. Det langt fra nok, eller en særlig stabil og sikker løsning, bare at smide CANONICAL tags på alle sider. Det er vigtigt, at både du og dine webudviklere er opmærksom på det.

Schema.org er en standard for beskrivelse af elementer på dit website, som understøttes af alle de store søgemaskiner. Det hjælper dem med bedre at forstå indholdet og forbedre visningen i søgeresultaterne. Den fremhævede visning gør, at du vil få mere opmærksomhed og besøg. Der findes en masse forskellige Schema-objekter til forskellige typer af indhold – produkter, rejser, bøger, koncerter, navigationselementer, user ratings osv. Jeg anbefaler, at implementerer alle de objekttyper, som er relevante for dit website. Husk også at implementere detaljeret Schema-data om din virksomheds navn, placering og eventuelt åbningstider og at denne data er identisk med måden du visuelt skriver det websitet. Det hjælper Google med at placere din virksomhed og øger sandsynligheden for, at du dukker op på lokale søgninger.

Social META-tags optimerer visning på sociale medier I modsætning til søgemaskinerne er de sociale medier desværre ikke blevet enige


om en fælles standard til tagging af objekter. Der findes flere standarder, som vi samlet kalder Social META-tags. Med Social META-tags styrer du, hvordan det ser ud, når folk deler links til dit website på sociale medier. Det giver en langt flottere og korrekt visning, og dermed også mere synlighed og besøg. Hvis ikke der er Social META-tags på dit website, skal de sociale medier gætte sig til hvilken titel, beskrivelse og billede de skal bruge. Og det går ikke altid godt. Du har sikkert selv set eksempler på det, når f.eks. har et link til et produkt på Facebook deles, men der vises et billede af et helt andet. Jeg anbefaler, at du implementerer Facebook Open Graph, Twitter Card og relevant Schema data. Det sikrer, at du får en flot visning på de fleste af de største sociale medier. De formater, de sociale medier viser billeder i, er lidt anderledes, end dem du sikkert bruger på dine sider. De sociale medier bruger ikke helt det samme format, men 1200 x 630 pixels vil det se fint ud på de fleste. Du bør have mulighed for at angive et billede i dette format på dine sider, som indsættes i dine Social META-tags.

Er XML sitemaps vigtige? Der findes flere forskellige XML sitemaps standarder – de mest almindelige er for websider, for video og for nyheder (dagblade, magasiner mv). Hvis dit website er ordentligt struktureret, med links til alle undersider, vil du ikke have brug for XML-sitemaps for websider. Hvis du derimod driver en nyhedstjeneste, der er optaget i Google News, eller har videoer på dit website, er det en fordel at benytte XML-sitemaps for disse indholdstyper, da du her kan angive informationer, som Google ikke altid kan udlede direkte af dine websider.

Ingen er perfekte De fleste af os må leve med begrænsede budgetter og tid og derfor er det naturligvis heller ikke altid muligt, at få alt optimeret så godt, som du kunne tænke dig. Men ovenstående tekniske punkter bør altid være på plads. De er afgørende for, at dit øvrige arbejde med SEO-indholdsoptimering og linkbuilding får den ønskede effekt.

51


FÅ SUCCES MED EN INDHOLDSSTRATEGI Google forstår sig ikke på dit dyre webdesign, dine flotte produktbilleder og dine detaljerede produktvideoer. Det eneste, Google indholdsmæssigt kan forstå, er tekst. Godt, gennemarbejdet tekstindhold, der er afstemt med din målgruppes søgevaner, er derfor afgørende for din synlighed på Google og afgørende for, at din målgruppe kan finde dig på forretningsrelevante søgninger.

Det rette indhold kan engagere din målgruppe, brande og sælge dine produkter, opbygge tillid og relationer og positionere dig som markedsleder – men det er intet værd, hvis ikke din målgruppe finder og læser det. I dette indlæg gennemgår jeg elementerne i en indholdsstrategi, der sikrer dig øget synlighed på Google, flere besøgende på websitet, højere konverteringsrater og flere salg. Artiklen er skrevet af Henning Madsen, Head of SEO & Partner, InboundCPH

52

Afdæk din målgruppes søgevaner på Google Fundamentet for en succesfuld indholdsstrategi er, at du kender din målgruppes søgevaner på Google. Både fordi det giver dig en viden om, hvilket indhold der kan tiltrække og engagere din målgruppe, og fordi det giver dig en viden om, hvor det største økonomiske potentiale ligger. At skrive indhold i blinde uden kendskab til målgruppen er som at kaste penge ud af vinduet. Nu tror du måske, at du allerede kender din målgruppe. Det gør du ikke! Forestil dig eksempelvis, at du sælger strømper. Vidste du, at der er 2.040 personer, der årligt søger efter røde strømper, men kun 240 personer, der årligt søger efter grønne strømper? Sandsynligvis ikke, og netop en viden som denne er værdifuld, når du skal prioritere og fokusere din indholdsindsats. Din målgruppes søgevaner på Google kan afdækkes gennem en såkaldt søgeordsanalyse. Søgeordsanalysen giver dig viden om, hvad din målgruppe søger efter (udfordringer, behov og intentioner, som du kan tilbyde en løsning på), og hvad din målgruppe søger mest efter (altså hvilket

indhold, der kan tiltrække flest besøgende og flest potentielle kunder til dit website). Til analysen bruges typisk flere analyseværktøjer, heriblandt Google Keyword Planner, Answer The Public, SEMrush og Searchmetrics. Du kan selv komme langt med de to førstnævnte. Jeg vil ikke gå nærmere ind i de tekniske detaljer omkring analysen her, men anbefale dig at opsøge mere information på Google – eller at få et SEO-bureau til at udarbejde analysen for dig.

Udvælg og prioriter dine søgeord og søgefraser Søgeordsanalysen munder ud i en lang liste af søgeord (herunder søgefraser), som det er mere eller mindre relevant for dig at være synlig på. Udvælg og prioriter de mest relevante søgeord på baggrund af overvejelser om, hvorfor de pågældende søgeord er relevante, hvor mange der søger efter hvert søgeord, og hvordan søgeordene kan understøtte dine forretningsmål. Vær opmærksom på, at kun 11 % af brugerne på Google klikker sig videre til søgeresultaterne på side 2. En ellers imponerende stigning fra side 20 til side 2 på Google er med andre ord stort set værdiløs. Du skal derfor kun fokusere på søgeord, hvor dine ressourcer rækker til en position på side 1 – jo færre ressourcer du har, jo mere nicheprægede søgeord skal du fokusere på.

Skab synlighed gennem målrettede landingssider Opgaven med at synliggøre dit website på de søgeord, du har udvalgt, starter med


en gruppering af søgeordene på et antal landingssider. En landingsside er en underside (en produktkategori, en produktside, en informationsside, et blogindlæg eller lignende) på dit website, som er optimeret efter et eller flere relaterede søgeord med henblik på at synliggøre siden på disse søgeord. Én landingsside kan målrettes flere forskellige søgeord, hvis søgeordene er relaterede (eksempelvis ”sommerhusudlejning” og ”udlejning af sommerhus”). Er søgeordene ikke relaterede eller målrettet forskellige geografiske områder (eksempelvis ”sommerhusudlejning skagen” og ”sommerhusudlejning bornholm”), er det bedst at skabe en landingsside til hvert søgeord. Jo flere relevante landingssider, du har på dit website, jo flere forskellige søgninger på Google bliver websitet synligt på, og jo oftere vil du blive fundet af din målgruppe. Landingssiderne skal ikke nødvendigvis være tilgængelige via hovedmenuen på websitet – de kan med fordel gemmes lidt væk via links i sidefoden, hvis ikke du ønsker dem i hovedmenuen.

Skriv en søgeordsoptimeret tekst til hver landingsside Du synliggør landingssiderne på Google ved (udover en solid omgang linkbuilding) at skrive en tekst til hver side med udgangspunkt i det eller de søgeord, du har udvalgt til siden. Overvej, hvad der er intentionen bag hver søgning – at købe noget, at finde specifik information eller noget helt tredje – og skab så en landingsside med en tekst, der matcher netop den intention. Husk, at det ikke har nogen umiddelbar værdi, at din målgruppe læser dine tekster. Værdien opstår først i det øjeblik, din målgruppe køber et produkt, tilmelder sig noget, opretter en bruger eller lignende. Tænk derfor over, hvad der har værdi for dig, og hvordan du med dine tekster kan anspore din målgruppe til at foretage en værdiskabende handling. Vi kommer ikke uden om en række SEO-tekniske detaljer i forbindelse med

tekstproduktion. Ganske kort fortalt skal du især være opmærksom på følgende: 1. Landingssiden skal indeholde et Title Tag og en Meta Description. 2. Teksten skal være længere end dine konkurrenters tilsvarende tekster. 3. Tekstens overskrift skal opmærkes med et <h1>-tag. 4. Det valgte søgeord skal indgå i både tekst, overskrifter Title Tag og Meta Description. 5. Teksten skal være unik og må ikke findes andetsteds online.

Mål og evaluer dine resultater Sørg for løbende at måle og evaluere resultaterne af din arbejdsindsats, og husk, at SEO er en langsigtet proces, der kan tage måneder at opnå resultater med. Brug Google Analytics til at måle dit besøgstal og din målgruppes engagement i dit indhold, og brug et værktøj som eksempelvis Accuranker til at måle dit websites positioner på Google. Indholdsstrategien er en proces, der involverer mange personer i virksomheden. Strategiske beslutninger tages af ledelsen, operationelle guidelines udarbejdes af marketingchefen, indhold produceres af tekstforfatterne, og landingssider skabes af webredaktøren. En indholdsstrategi kræver derfor stort overblik og stort engagement – fra både dig og et eventuelt SEO-bureau.

53


FORSTĂ… UNDERSĂ˜GELSEN

Leverandørens evne til effektivt samarbejde og at handle etisk

ev Leve ne r til and vÌ inno at pr øren rdi va odu s ful tive ce de løs og re nin ge r

54

Supplier Quality Framework

Leverandørens evne til at levere brugbare løsninger pü en metodisk og analytisk müde

ns øre e nd lever rea r se ve at Le e til foku f høj s n ev ning ater a ret ult et for res valit k de

s ig r e ren tid dø frem artn n a r sp e m d v j o s rbe Le ma sa

Le ko vera mm nd ø un ren i k s tro og s ere, evn vÌ kriv prÌ e t og rdig e pü sen il at ko , en en ter rre e kt gage mü re de t

le tia ten po

dører til at fĂĽ det optimale ud af hinanden. Supplier Analytics™ er evidensbaseret og baseret pĂĽ uafhĂŚngig forskning. Fundamentet er databaserede analyser og forudsigelser pĂĽ baggrund af kunders perception af leverandørernes kritiske adfĂŚrd. Resultaterne i rapporten skal ikke forstĂĽs som SEO-bureauers virkelige adfĂŚrd, men som kundernes observationer og vurdering af kvalitet og vĂŚrdi i leverancerne. Den aktuelle spørgeramme bliver løbende udviklet og valideret (senest opdateret ultimo 2016).

Supanas Supplier Analytics™ gør det muligt at analysere kvalitet og vĂŚrdi hos danske SEO-bureauers service og professionelle rĂĽdgivning. Du kan m.a.o. sammenligne forskellige leverandører baseret pĂĽ kundernes vurdering af kvalitet, vĂŚrdi og potentiale pĂĽ tvĂŚrs af markedet. Supplier Analytics™ er unikt, fordi vĂŚrktøjet mĂĽler leverandørernes performance pĂĽ en lang rĂŚkke kritiske typer af leverandør­ adfĂŚrd. Supplier Analytics™ giver ikke kun en forstĂĽelse af markedet, men identificerer ogsĂĽ de vĂŚsentligste opmĂŚrksomhedspunkter, der kan hjĂŚlpe kunder og leveran-


INKLUDERET OG UDELADT Data i rapporten er baseret på leverandører, der har en selvstændig tilstedeværelse og et gyldigt CVR-nummer i Danmark.

Rapporten er Supanas første undersøgelse af området.

ANALYSENS PÅLIDELIGHED OG BEGRÆNSNINGER Analysen og benchmark er lavet med Supanas Supplier Analytics værktøj og er baseret på alt tilgængeligt materiale fra pålidelige respondenter. Respondenterne er alle personer, som har været kunde hos et vurderet SEO-bureau, og de stammer fra i alt 182 validerede respondenter. Der er samlet set blevet vurderet 19 SEO-bureauer, hvoraf ti behandles indgående i rapporten. Når et SEO-bureau analyseres i rapporten, skal minimum otte kunder have vurderet denne.

SEO-bureauerne har ikke haft indflydelse på, hvilke andre leverandører, som er blevet inddraget i undersøgelsen. Respondenter er blevet inviteret via mail, Facebook, LinkedIn Groups og via personlige netværk. Desuden er alle SEO-bureauer løbende blevet opfordret til at invitere egne kunder til undersøgelsen. Dette er gjort for at sikre, at alle er tilstrækkeligt repræsenteret i undersøgelsen. En del af SEO-bureauerne har selv inviteret egne kunder til at deltage i undersøgelsen.

UNDERSØGELSENS STIKPRØVE Optimalt set bør undersøgelsen baseres på vurderinger fra alle kunder i hele Danmark. I praksis er det oftest mellem 10-25 % af alle kunder, der besvarer kundeundersøgelser, hvorfor undersøgelsen er baseret på en stikprøve. En udfordring er, at der er store forskelle i SEO-bureauers markedsstrategier og kundesegmenter. Nogle leverandører har tusindvis af kunder, og andre har færre end halvtreds kunder. Når man skal vurdere resultaterne, vil 10 vurderinger, i nogle situationer, give et tilstrækkeligt billede, hvorimod der i andre situationer bør være mere end 100 vurderinger1. Der findes ingen uafhængige kilder, som angiver SEO-bureauernes antal af kunder. Derfor bør du overveje nøje, om det antal af vurderinger, som rapporten bygger på, giver dig tilstrækkelig information. Supana fraskriver sig alle forpligtelser

vedrørende respondenternes præcision og repræsentativitet, og kan derfor ikke holdes ansvarlig for analysen og fortolkninger heraf. SEO-bureauerne i rapporten har fået mellem 8 og 41 vurderinger. For at teste dette har vi gennemført t-test af samtlige leverandørers performance, målt efter 8, 9, 10, 11… op til det totale antal vurderinger. Testen demonstrerede, at undersøgelsens datastyrke, dvs. gyldighed og præcision, stiger med antallet vurderinger. På toplisten har vi derfor valgt, at den samlede score er afhængig af datastyrken, så der tages hensyn til datakvaliteten i placeringen på listen. På toplisten kan performancescore også aflæses, som ikke er justeret for datastyrken. Desuden viste t-testen, at der er belæg for at hævde, at når en leverandør har ti observationer, kan vi med rimelighed sige noget om deres performance2.

1 Hvis du har behov for en statistisk sikker vurdering, altså på et 95 % konfidensinterval, så skal stikprøven fra en leverandør med cirka 5000 kunder være på cirka 250 vurderinger.

M.a.o. har det ikke været muligt at afvise, at 10 observationer kan forklare variationen og middelværdien i hele datasættet. 2

55


SVARFORDELING PER REGION Der er en overrepræsentation af virksomheder fra Region Hovedstaden. Det er ikke så overraskende, da denne region huser størstedelen af danske virksomheder (2 ud af 5). Hvis man kigger på SEO-bran-

chen, har et godt stykke over halvdelen hovedkontor i Region Hovedstaden (104 ud af 172 i denne analyse), så det er forventeligt, at størstedelen af respondenterne kommer herfra.

Svarfordeling per region Svarfordeling per region 0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

Region Hovedstaden

45%

50%

45%

Region Sjælland

8%

Region Syddanmark

21%

Region Midtjylland

22%

Region Nordjylland

5% Fultidsansatte i DK

Respondenter i Supanas undersøgelse

MANGE SMÅ VIRKSOMHEDER KØBER SEO Næsten halvdelen (47%) af respondenterne kommer fra virksomheder med under 50 ansatte. Det giver et billede af, at SEO-branchen generelt har mindre virksomheder som kunder, når man måler på antallet af ansatte. Samtidig kan det antages, at SEO-bureauernes primære kunder er webshops og andre virksomheder med digitalt fokus, som ikke har behov for et stort antal ansatte.

Det bekræfter undersøgelsens repræsentativitet, da små og mellemstore virksomheder (SME) er den dominerende størrelsesgruppe blandt analysens respondenter. Det er også tilfældet, hvis man ser på den private sektor samlet, hvor de beskæftiger ca. 66% af de fuldtidsansatte.

Svarfordeling per virksomhedsstørrelse Svarfordeling per virksomhedsstørrelse 0%

10%

20%

30%

36%

Ukendt antal 20%

1-4 ansatte

27%

5-49 ansatte 9%

50-199 ansatte 200-999 ansatte >1000 ansatte

4% 3% Respondenter i Supanas undersøgelse

56

40%

50%


SVARFORDELING PER BRANCHE Når man ser på, hvilke brancher respondenterne kommer fra, er det tydeligt, at stort set alle typer virksomheder fra alle brancher gør brug af SEO – fra praktiserende læger til lagervirksomheder. Størstedelen af respondenterne kommer dog fra engros- eller detailhandelsvirksomheder, som har fokus på salg over nettet. Herudover er det tydeligt, at respondenterne typisk ikke kommer fra de mere

”traditionelle brancher” som fx bygge- & anlægsvirksomheder og banker & forsikringsselskaber, som ellers er det område med flest ansatte i den private sektor i Danmark. Det er nærliggende at konkludere, at virksomheder med meget online kundekontakt og -engagement er mere tilbøjelige til at benytte SEO-bureauer end andre typer af virksomheder.

Svarfordeling per branche Svarfordeling per branche 0%

5%

10%

15%

20%

25% 25%

Andre brancher 5%

Offentlige og personlige tjenester

21%

Fast ejendom, udlejning og forretningsservice 3%

Finansiering og forretningsservice Transport, post, IT og tele

16%

Handel, hotel og restauration Bygge og anlæg Industri

1%

30%

24%

4%

Respondenter i Supanas undersøgelse

57


OM Supana hjælper købere med at træffe bedre beslutninger. Via vores Supplier Analytics™ teknologi forener vi købere og leverandører af rådgivningsydelser. Supana arbejder med at skabe gennemsigtighed og tillid på markedet for konsulentydelser. Supana skaber gennemsigtighed ved at analysere og benchmarke købernes oplevelse af værdi og kvalitet. Supana udfører objektive og unikke analyser af leverandørers kvalitet og værdi via vores Supplier Quality Framework™.

KONTAKT SUPANA Email contact@supana.com Tlf +45 25 13 00 84 Web supana.com

FAGLIG ANSVARLIG Ulrik Schultz Brix PhD i organisational analysis Adm. direktør i Supana Har arbejdet med assessment, vurdering og kvalitet i mere end 15 år i konsulentbranchen.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.