Omakotisanomat 4 / 2013

Page 1

No 4/2013 35.vsk

n n

Korjausrakentaminen

Uudistuvan energian käyttÜ korjausrakentamisessa Sisäilman laadun parantaminen

16 s. Kustannusopas 2013/2014 Rakentajalle ja Korjaajalle alkaen s. 27

Pientaloasumisen suuri tietopankki


WWW.PUUSTELLI.FI

PUUSTELLI-KALUSTEIDEN OIKEASTA HINTA-LAATUSUHTEESTA KERTOO PUUSTELLI-KEITTIÖIDEN 30 VUODEN MARKKINAJOHTAJUUS.

TILAA MAKSUTON SUUNNITTELUJA MITTAUSPALVELU! Lähetä tekstiviesti PUUSTELLI MITTA ETUNIMI SUKUNIMI OSOITE numeroon 18252

Viestin lähettäminen on sinulle maksuton. Toimii kaikkien kotimaisten operaattorien liittymillä.


AINA TUOREITA IDEOITA. Puustellista saat yksilölliset kokonaisratkaisut keittiön lisäksi myös muihin kodin tiloihin: kodinhoitohuoneeseen, eteiseen, wc- ja kylpytiloihin sekä makuuhuoneisiin. Puustelli-kalusteet ovat kotimaista, sertifioitua laatua. Jotta kodistasi tulisi juuri sitä, mistä olet aina unelmoinut, on järkevää käyttää valintoihin Puustellin asiantuntija- ja suunnitteluapua. Näin voit olla varma kaiken yhteensopivuudesta; värit, materiaalit... Käytä sinäkin hyödyksi Puustellin maksuton suunnittelupalvelu ja saat juuri sinun kotiisi ja budjettiisi sopivat kalusteratkaisut.

PUUSTELLI TOTEUTTAA

SUOMALAISUUS Puustellin juuret ovat syvällä suomalaisuudessa. Koko kalustetuotanto, mm. ovien ja runkojen valmistus, on suomalaista työtä. Meidät on oikeutettu käyttämään AVAINLIPPUA osoituksena tästä korkeasta kotimaisuusasteesta.

I.FI WWW.PUUSTELL

2013

KEITTIÖUNELMASI!

SUUNNITTELE VALITSE TOTEUTA

140 SIVUA

TILAA ILMAINEN IDEAKIRJA KOTIISI!

Lähetä tekstiviesti PUUSTELLI RTS ETUNIMI SUKUNIMI OSOITE numeroon 18252 Viestin lähettäminen on sinulle maksuton. Toimii kaikkien kotimaisten operaattorien liittymillä.


Suunnittele unelmiesi sauna osoitteessa www.harvia.fi/designer.

Harvia valaistu kiulu

Harvia Scala -saunasisustusmalli

Harvia Solar -saunasisustusmalli

K Kaikki aikki ssaunaasi aunaasi Harvialta Har vialta Har vian valikoimasta löydät kaiken tar vittavan sähkö- tai puulämmitteiseen saunaan. Valitse saunasi mittojen mukaan räätälöity laudepaketti – saunan rakentaminen ei voi olla enää helpompaa.

www.har via.fi

Har via 20 Pro ja suojaseinä

CCilindro ilindro 110HEE 110HEE

Cilindro Cilindro VHEE

CCilindro ilindro

LLuontaista uontaista hhyvinvointia. yvinvointia.


Marraskuu 2013

No 4/2013 Sisältö KORJAUS KANNATTAA Varsinkin energiataloudellisten korjausten aika on nyt. Korjauspalveluja on hyvin saatavissa, energian hinta ja erityisesti sähkön hinta nousee. Esimerkiksi vanhoissa omakotitaloissa kokonaisenergian kulutus on keskimäärin 27 000 kwh vuodessa kustantaen asukkailleen noin 4 000 euroa. Tämä on useimmiten kohtuuinvestoinnilla puolitettavissa ja kannattaa tehdä, kun investoinnin takaisinmaksuaika on 5-10 vuotta. Energiataloudellisessa korjauksessa ei ole useimmiten kyse pelkästä energiansäästöstä vaan myös asumisviihtyvyydestä, talon arvonnoususta, asumisviihtyvyydestä, talon arvonnoususta, asumisterveydestä, asunnon paremmasta toimivuudesta ja helppohoitoisuudesta. Hyvän ja puhtaan sisäilman tärkeyttä ei tässä yhteydessä voi liiaksi korostaa. Omakotikannastamme yli puolessa on ala-arvoinen sisäilma ilmanvaihdon ollessa painovoiman ja liesituulettimen varassa eikä ainakaan ole kunnollista lämmöntalteenottoa. Aivan viime vuosina ilmanvaihtojärjestelmät, niiden suodatus- ja lämmöntalteenottokyky ovat kehittyneet kuitenkin valtavasti. Sekä terveyssyistä että energiansäästösyistä olisi hyvin perusteltua tiivistää vanhat talot ja laittaa niihin nykyaikainen ilmanvaihtojärjestelmä. Toinen voimakkaasti kehittynyt osa-alue on lämmitysjärjestelmät. Vanhoihin taloihin on saatavissa monia energiatehokkaita kokonaan uusia tai täydentäviä järjestelmiä, jotka hyödyntävät myös uusiutuvia ja ilmaisenergialähteitä. Näitä ovat ilmalämpöpumppu, ilmavesilämpöpumppu, poistoilmalämpöpumppu, aurinkovaraajat, maalämpöjärjestelmät, pellettitakat ilma- tai vesikiertoisena, puutakat, puuvesitakat, puukattilat, säteilylämmitys jne. Sähkö on useimmiten mukana osana lämmitysjärjestelmää. Kun käytetään useampaa lämmitystapaa, puhutaan hybridilämmityksestä. Pientalojen korjaukset ja erityisesti energiataloudelliset korjaukset ovat hyvin kannattavia sekä talon omistajille että yhteiskunnalle. Sen takia sitä nyt pitäisi myös edistää ja tukea yhtä hyvin kuin kerrostalokorjauksia. Kotitalousvähennys kannattaa kuitenkin hyödyttää.

Korjausterveisin Aarne Jussila, toimitusjohtaja Rakennustutkimus RTS Oy

5 6-7 8 9 10 12-13 14-15 18-19 20-21 22-23 24

Pääkirjoitus + sis.luettelo Lähivakuutuksen muistilista korjausrakentamiseen Tee taloa ja mieltä lämmittävä päätös Lammin Ikkunat ja ovet Tiedä mitä korjaat - etsi viat lämpökuvauksella Ilmanvaihdon perusparannus Parempi huoneilma Korjaurakentajille uusiutuvan lämpöenergian lähteitä Stiebel Eltron maalämpöpumput Nykyaikaista talosi vesikiertinen lämmitys Keskuimurilla puhdistat myös ilmaa Halltex sisäverhouslevy

27-42 Kustannusopas Rakentajalle ja Korjaajalle 44 48-50 52-53 54-55 56-57 58 60-61 62-63 64 65

Helppo ja turvallinen Kaakelilujalla märkätiloihin Kiintokalusteilla toimivuutta arkeen Uusi Beam Alliance keskuspölynimurijärjestelmä Talon lämpötehokkuuden päivittäminen kannattaa Tyylikäs ja turvallinen nosto-ovi autotalliin Uponor Koti-verkkopalvelu rakentajalle Öljyn puun ja auringon kolmiyhteys Energiatehokas pientalo SPU eristeillä Ulkonäkö ja kulutuksenkestävyys portaiden perustana Sinun portaasi ovat pääasia Portaat. comissa 35.vsk. ISSN 1797-1829, Aikakauslehtien Liiton jäsen

Lehden kustantaja:

Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy Laurinmäenkuja 3A, 00440 Helsinki Puhelin 09-5407 310, fax. 09–5031 810

Päätoimittaja: Aarne Jussila 040 9005601

aarne@jussila.fi

Toimitus ja aineistot:

Rakentajan Tietopalvelu RTI Oy Puhelin 09-5407 310, Fax. 09–5031 810 anne-maria@jussila.fi Anne-Maria Jussila jari.toivonen@rakennustutkimusrts.fi Jari Toivonen juha.kavilo@omakotisanomat.fi Juha Kavilo (aineistot) Pauliina Tikkanen pauliina.tikkanen@rakennustutkimusrts.fi

Ulkoasu:

Juha Kavilo

Paino: Ilmoitukset:

Forssa Print juha.kavilo@omakotisanomat.fi Salvagente Oy Aarnivalkeantie 3 A2, 02100 ESPOO 050 3823200 Etusivun kuva: 80-luvun tiilitaloon vaihdettiin autotallinovi. Artikkeli aiheesta sivuilla 56-57. Kuva Juha Kavilo

5


Vakuutusyhtiön muistilista turvalliseen korjausrakentamiseen Korjausrakentamisen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota myös asumisturvallisuuteen. Esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä voi mainiosti laittaa myös kodin turvatekniikan kuntoon. Huolellisuutta tulisijan valinnassa Monet asentavat jo olemassa olevaan rakennukseen uusia tulisijoja piippuineen tai korvaavat piippuja ns. kevythormeilla. Useita palovahinkoja on aiheutunut, kun hormi ja tulisija eivät olekaan olleet tehoiltaan yhteensopivia tai hormeja on asennettu tai rakennettu väärin. Siksi onkin aina tärkeää varmistaa tulisijan ja kevythormin yhteensopivuus. Tulisijasta saatu lämpöteho ei saa olla liian suuri piipun rakenteeseen nähden.

Toisen sukupolven palovaroittimet Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet ovat uudisrakentamisessa pakollisia. Laitteistot on järkevää asentaa sisätilaremonttien yhteydessä. Markkinoilla on olemassa myös älykkäämpiä palovaroittimia, jotka kytkevät virran pois juuri siitä tilasta, jossa savun katkua tuntuu. Keittiöihin on saatavissa vastaavanlaista tekniikkaa, joka estää sähkölaitteista aiheutuneita paloja ennalta.

Sähköasennukset tarkastettava Koko sähkölaitteisto on syytä tarkastaa rakennus- ja remonttitöiden jälkeen. Löystyneet liitokset ja asennusvirheet tulevat näin esiin. Samalla tulee hoidetuksi mahdollinen lakisääteinen sähkötarkastus. Sähköurakoitsijan tulee tehdä asennustöistään käyttöönottotarkastus ja laatia siitä pöytäkirja kiinteistön omistajalle säilytettäväksi.

Turvallinen valaistus Halogeenivalaisin kuumenee polttavan kuumaksi, kun taas led-valo on viileää. Remonttia suunniteltaessa on syytä valita energiaa säästävä ja paloturvallinen led-valaistus sekä asunnon kiinteäksi valaistukseksi että työmaan valaisemiseen.

Omaisuuden suojaus työmaalla Työnaikainen omaisuuden turvaaminen on tärkeää. Työkalut ja ammattimiehen koneet ovat arvokkaita ja haluttua pitkäkyntisten

6

saalista. Kun työmaalta poistutaan, työkalut ja koneet otetaan mukaan tai lukitaan luokiteltujen lukkojen taakse.

Märkätilat ja vesieristykset Märkätilojen vesieristykseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lopputuloksen on oltava määräysten mukainen ja jälkikäteen rakenteita rikkomatta varmistettavissa. Vain työnaikainen dokumentointi (valokuvat), koepalat ja asiaankuuluvat tarkastukset varmistavat työn laadun.

Kattotulityöt ja tulityöt Tulityöt ovat töitä, joissa syntyy kipinöitä, käytetään liekkiä tai lämpöä ja jotka aiheuttavat palovaaran. Jos rakennustöiden yhteydessä joudutaan tekemään tulitöitä, on niihin saatava kirjallinen lupa kiinteistön omistajataholta. Tulityön suorittajalla tulee olla voimassaoleva, henkilökohtainen tulityökortti. Tulityöt tulee aina pyrkiä tekemään vaihtoehtoisin menetelmin eli ilman palovaaraa. Osoitteesta www.lahitapiola.fi löydät lisää kodin turvallisuusvinkkejä muun muassa paloturvallisuuteen, murtoturvallisuuteen ja vesivahinkojen estämiseen liittyen.

Millaisia vakuutuksia tarvitaan? Uutta rakentaessa tai vanhaa remontoidessa sattuu ja tapahtuu. Siksi on tärkeää muistaa vakuuttaa itsensä, omaisuutensa ja työntekijänsä. Kotivakuutus antaa turvaa rakenteilla tai peruskorjattavana olevalle omakotitalolle, irtaimelle omaisuudelle, rakennusmateriaaleille ja tarvikkeille sekä työkaluille ja koneille. Yhtiömuotoisessa asumisessa rakennuksen vakuutusturvasta huolehtii taloyhtiö, ja asukas vastaa oman omaisuutensa vakuuttamisesta. Kotivakuutuksen laajuus voidaan valita tarpeiden mukaan. Laajin turvataso korvaa omaisuudelle aiheutuneita äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkoja. Tyypillisiä vahinkoja rakennuksilla ovat palovahingot, rikkoutumiset, varkaudet tai vesivuotojen aiheuttamat vahingot. Vakuutus ei korvaa

kuitenkaan rakennusvirheitä, kulumista, pilaantumista tai esimerkiksi materiaalivioista tai työvirheistä aiheutuvia vahinkoja. Rakennustöiden valmistuessa Kotivakuutus jatkuu ja turvaa tavallista arkeasi ja omaisuuttasi. Kun huoneistossa tehdään sisustustai perusparannustöitä kannattaa myös tarkistaa, että tehdyt sisustustyöt on turvattu Kotivakuutuksella.


Peruskorjausprojektin suunnitteluvaiheessa on hyvaĚˆ tarkistaa vakuutusturvansa tilanne LaĚˆhiTapiolan asiantuntijalta. TyoĚˆtä suorittava yritys vakuuttaa oman toimintansa ja omaisuutensa, mutta myoĚˆs tyoĚˆn teettaĚˆjaĚˆn on syytä varmistaa, ettaĚˆ yrityksellaĚˆ on vakuutusturva kunnossa. RakennustyĂśmaan johtovelvollisuuksis-

ta vastaava urakoitsija on yleensaĚˆ velvollinen vakuuttamaan jaĚˆlleenhankinta-arvosta tyoĚˆkohteen ja tyoĚˆtaĚˆ varten hankitut rakennustuotteet ja tarvikkeet. Vastuu- ja oikeusturvavakuutus kannattaa sisaĚˆllyttaĚˆaĚˆ Kotivakuutukseen siltaĚˆ varalta, ettaĚˆ joudut korvausvastuuseen rakentamisessa sivullisille aiheutetuista vahingoista. Vastuuvakuutus kattaa aiheutettuja henkiloĚˆ- ja esinevahinkoja, joista olet lain mukaan vastuussa. Oikeusturvavakuutus taas antaa turvaa oman kodin rakentamiseen liittyvissaĚˆ riitati-

lanteissa, jotka saattavat koskea esimerkiksi huonosti tehtyaĚˆ tyoĚˆtaĚˆ tai virheellistaĚˆ tavaraa. RakennustoĚˆihin osallistuvat perheenjaĚˆsenet ja talkoovaĚˆki on syytaĚˆ vakuuttaa ainakin tapaturmien varalta. Yksityistapaturmavakuutus kattaa erilaisissa kotitoĚˆissaĚˆ tai rakennustoĚˆissaĚˆ sattuvat tapaturmat. Se korvaa tapaturman aiheuttamia hoitokuluja, ja siihen sisaĚˆltyy myoĚˆs haittakorvaus. Henkivakuutuksella varmistetaan rakennustoĚˆiden valmistuminen, lainojen maksu ja koko perheen toimeentulo myoĚˆs tyoĚˆkyvyttoĚˆmyys- ja kuolemantapauksissa. Talkoovakuutus taas korvaa talkootoĚˆissaĚˆ ja niihin vaĚˆlittoĚˆmaĚˆsti liittyvillaĚˆ matkoilla sattuvat tapaturmat. Kaikista vakuutuksista voit lukea lisaĚˆaĚˆ osoitteesta: www.lahitapiola.fi LoĚˆydaĚˆt sieltaĚˆ myoĚˆs laĚˆhimmaĚˆn LaĚˆhiTapiolan toimipisteen, jonne voit ottaa yhteyttaĚˆ kaĚˆydaĚˆksesi vakuutusturvasi laĚˆpi asiantuntijan kanssa!

Siittää on ettu Si ua, kku un omisstttaaa ittsse pankkkkkiinssaa ja vaakku uuttu us syyhtiÜnsä y ti sä usyht Välitetään V älite ä ettäään ttoisistamme. ooisisstamm tta me *)('&(%$#)"! )!)# ) () & $ $&$ ) %%#% ) ()$ )(%& # ) () & $ $&$ &$ ') %%#% ) () & $ $&$ ( &') %%#% ) () *)$ ! *)('&(%$#)"! )!)# ')# ) ) ) ) &$ #) )) ) () "

7


RUNKO SUUNNITTELU JA VAIPPA

Lammin Ikkuna Oy:

Tee päätös, joka lämmittää paitsi taloa, myös mieltä Olitpa suunnittelemassa uuden talon rakentamista tai vanhan saneerausta, kannattaa jo hyvissä ajoin suunnata katse oviin ja ikkunoihin. Oikeilla valinnoilla vaikutat ratkaisevasti paitsi talosi ulkonäköön, myös sen energiatalouteen, tunnelmaan ja asumisviihtyisyyteen. Oma talo on sen verran mittava investointi, että siihen kannattaa valita juuri tyyliin räätälöidyt Lammin laatuovet ja -ikkunat. Ja eipä muuta kuin nauttimaan lämmöstä, valosta ja äänettömyydestä. Laatu on energiataloutta ja äänettömyyttä

Laatu on kestävyyttä ja ulkonäköä

Tilaa ajoissa – pysyt aikataulussa!

Lammin ovet ja ikkunat pitävät lämmön sisällä ja viiman ulkona. Ne täyttävät kirkkaasti kaikkein tiukimmatkin rakentamisen energiansäästövaatimukset. Lammin Eko Watti -ikkunoiden u-arvo on 0.66 W/m2K ja energiankulutus E = 42 kWh/m2 vuodessa, joten Eko Watti ikkunoiden energiankulutus on alle puolet Rakentamismääräyskokoelman (RakMK) mukaisten ikkunoiden kulutuksesta Energiatehokkaat ovet ja ikkunat vähentävät vedon tunnetta ja sitä kautta myös lämmittämisen tarvetta; jo yhden asteen lämpötilan pudotus vähentää kustannuksia jopa 5 % parantaen samalla asumismukavuutta ja yöunen laatua.

Harvoinpa tulee ajatelleeksi, kuinka suuri merkitys ovilla ja ikkunoilla on talon ulkonäköön ja kokonaistunnelmaan. Ovien ja ikkunoiden on kestettävä katseet ja arkielämän käyttövaatimukset vuosikymmeniksi.

Mikäpä olisi harmillisempaa kuin todeta rakentamisen tyssäävän tavarapulaan. Seisokit tulevat kalliiksi ja ovat täysin vältettävissä. Tilaa siis ovet ja ikkunat jo rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa niin varmistat, että saat juuri oikeanlaiset tuotteet oikeaan aikaa työmaallesi. Sitten ei muuta kuin asentamaan ne paikoilleen myhäillen tyytyväisyydestä, kun talon rakennusaikataulu pitää kutinsa juuri jetsulleen. Luotettava toimittaja on rakentajan paras kaveri.

Lammin ovilla ristimittatakuu Kehärakenteisten ovien ainutlaatuinen jäykkä rakenne takaa ovien ristimitan säilymisen Luotamme laatuumme ja myönnämme ainoana parvekeovillemme parhaan 5 vuoden ristimittatakuun.

ZZZ ODPPLQ À

Lammin. Energiaa säästävän rakennetekniikan edelläkävijä. Lammin Eko Watti – tutkitusti alan paras u-arvo •

Lammin Eko Watti -ikkunoiden u-arvo on 0.66 W/m2K ja energiankulutus E = 42 kWh/m2 vuodessa

Eko Watti ikkunoiden energiankulutus on alle puolet Rakentamismääräyskokoelman (RakMK) mukaisten ikkunoiden kulutuksesta

Lämpöä, joka tuntuu kehossa ja mielessä Laaja valikoima ja osaava henkilöstö mahdollistavat yksilölliset Lammin ikkunaja oviratkaisut jokaiseen kotiin; sellaiset, jotka vastaavat tämän päivän rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksia ja sopivat rakennuksen henkeen ja tyyliin. Samalla ne nostavat asumisen viihtyisyyden uudelle tasolle, heijastaen omalta osaltaan kodin persoonallisuutta. Lammin ikkunat ja ovet luovat jäljittelemätöntä tunnelmaa, jonka kokee omakseen ja jonka parissa viihtyy pitkään. Palvelumme kattaa ikkuna- ja ovivaihdot suunnittelusta asennukseen.

Lammin ovilla ristimittatakuu •

Lammi myöntää ainoana parvekeoville 5 vuoden ristimittatakuun

Kehärakenteisten ovien ainutlaatuinen jäykkä rakenne takaa ovien ristimitan säilymisen

Luotamme laatuumme ja myönnämme ovillemme parhaan takuun

Ota yhteyttä tai tule tutustumaan myyntinäyttelyymme! Näyttelyssämme myös uusi Watti Eko, jonka U-arvo on 0,66 W/m2/K!

Arjen luksusta. www.lammin.fi

8

131


Lammin ikkunat ja ovet 1. Lammin Ikkuna Oy

Yritys on toiminut vuodesta 1969. Liikevaihtoa on n. 20 milj. euroa ja henkilöstöä yhteensä n. 125. Yritys toimittaa ikkunoita ja ovia korjausrakentamiseen, uudisrakentamiseen sekä vientiin.

2. Tuotteet ja räätälöinti

Yritys tekee tavanomaisia ikkunoita, nelinkertaisia erittäin energiatehokkaita ”Watti Eko”-ikkunoita ja erikois-ikkunoita, kuten kaarevia, pyöreitä, vinoja ja palonsuojaikkunoita. Ikkunoihin on saatavissa erilaisia lisävarusteita, kuten sälekaihtimet, hyttyspuitteet, korvausilmaventtiilit, jakopuitteet jne. Pääovet ja parvekeovet tehdään mittatilaustyönä ja niitä on myös monen mallisia puu- ja alumiinirakenteisina, kokolasisina, pariovina jne.

3. Watti Eko

Watti Eko on uusi erinomaisen energiatehokas ikkuna, joka kuluttaa energiaa vain puolet siitä, mitä uusimmat energiavaatimukset ikkunoille ovat. Eko-ikkunan 1,5m x 1,2m energiankulutus on neliömetriä kohden vuodessa 44kWh, kun määräysten vaatimus on 86kWh.

4. Toimitukset

Lammin Ikkuna Oy lupaa asiakkailleen ammattitaidolla tehtyjä nopeita ja täsmällisiä toimituksia.

5. Lisätietoja

Lisätietoja Lammin Ikkunoiden ja ovien palveluverkosta saat puh. 010 8411 700 tai osoitteesta www.lammin.fi Ikkunavalmistajana Lammin Ikkuna on Suomen markkinoilla keskisuuri toimittaja, joka myy hyvin sekä uudisrakentajissa, että korjaajissa. Merkkiin tutustuneille mieleen on jäänyt erityisesti kuva lämpötaloudellisista ja edullisista tuotteista. Lammin Ikkunat hankkineet perustelevat päätöstään erityisesti hyvällä lämmöneristyksellä, hyvällä palvelulla ja hyvällä hinta-laatusuhteella. Lammin Ikkuna sai v. 2012/13 rakentajien tyytyväisyyskyselyssä toimialan parhaat pisteet tyytyväisyydessä ikkunatoimitukseen ja -toimittajaan.

Arjen luksusta. www.lammin.fi

9


Tiedä mitä korjaat – etsi viat lämpökuvauksella Remontin suunnittelu lähtee siitä, että tietää mitä tarvitsee korjata. Lämpökuvauksella saadaan rakennetta vaurioittamatta selville ongelmakohdat ulkovaipassa. Rahaa säästyy, kun korjaustoimenpiteet voidaan kohdistaa oikein. Lisäksi saadaan tietoa myös mahdollisista muista, ennalta tiedostamattomista vaurioista.

Tyypillisiä lämpökamekuvia, joiden oikea tulkinta vaatii ammattitaito

L

ämpökuvaus suoritetaan erityisellä infrapunasäteilyä mittaavalla lämpökameralla. Kamera muuttaa säteilyn kuvaksi, jota ammattikuvaajan on mahdollista tulkita. Lämpökuvauksen tarkoituksena on määrittää rakennuksen lämpötekninen kunto. Sillä voidaan paikantaa kylmäsillat, osa ilmavuodoista, eristeviat sekä joissain tapauksissa kosteus- ja homevauriot. Lisäksi voidaan paikantaa vikoja talotekniikassa. Korjausrakentamisessa sitä voidaan käyttää vikojen paikantamiseen ilman, että mahdollisesti toimiviakin rakenteita tarvitsee repiä auki. Sitä voidaan myös käyttää korjaustoimenpiteiden laadunvarmistukseen. Lämpökuvaus voidaan tehdä lisäksi myös alipaineessa. Tällöin puhutaan kaksivaiheisesta lämpökuvauksesta.

10

Ensimmäisessä vaiheessa kuvataan rakennus normaalipaineessa eli tehdään normaali lämpökuvaus. Tämän jälkeen rakennus alipaineistetaan erityisellä paineovilaitteistolla. Kaksivaiheisen lämpökuvauksen etuna on se, että näin saadaan lähes kaikki ilmanvuodot paikannettua. Ilmavuodot ja lämpösillat voidaan myös erotella toisistaan kaksivaiheisella kuvauksella. Normaalissa lämpökuvauksessa nämä erotellaan aistihavainnoin. Lämpökuvaus voidaan suorittaa myös pelkästään alipaineessa, jolloin puhutaan ilmanvuotokohtien paikannuksesta lämpökameralla. Tällöin ainoastaan ilmanvuodot paikannetaan. Muita em. vikoja ei voida havaita. Lämpökuvauksen tuloksia voidaan kuvauksen tarkoituksesta riippuen tulkita jo kuvauspaikalla. Yleensä kuvaukses-

ta toimitetaan kuitenkin raportti. Raportista käy ilmi vikojen sijainti ja vakavuus. Lisäksi voidaan antaa myös toimenpidesuosituksia. Raportti on arvokas todistus rakennuksen kunnosta. Lämpökuvaus vaatii vähintään 15 °C lämpötilaeron sisä- ja ulkolämpötilojen välillä. Jos tutkitaan ainoastaan hallitsemattomia ilmanvuotoja, eli suoritetaan lämpökuvaus vain alipaineessa, tarvitsee lämpötilaeron olla ainoastaan 5 °C. Lämpökuvauskausi ajoittuu käytännössä syksystä kevääseen. Lämpökuvauksia suorittavat VTT:n henkilösertifioimat lämpökuvaajat. Sertifiointimenettelyllä varmistetaan lämpökuvaajan pätevyys ja ammattitaito.


8 888888888

, &8!"" &8 " 8 8 #" "88

8 8

8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8 8

7654537682137.2,+*)(88

'&%$8#"!$ 8 " 8 #$"8#" 8 "! " 8 #%$8 # &8 " &8 & &8! # 8 8 8 8 !" % &(8, #" 88 & "8! # &8#"!$ 8 8 8 $ $#8 "8& $ 8 !! 8% &$ !!"8 8 8 8 8 8 8 ""#8& 8%$ "# 8 8 # " 8 +""#8 8 8 & $#88 !! 8 !!"8 8 8 #$ & # !! 88 ! # !" % " 88 $ #" &8 8 8 & &# 8 "8 # 8#$ & # #8 "% 8 8 8 8 " "# 88 8 8

8 8

!""8" 8 "&# &# " 8%$# % && !! 8 "8# #8 # &8! !" 8 8 8 8 8 % 8 & & 8 8 # "8' 8 8 8 2" & &% "8 8,8 8 8 8

8 ! &% 88

8 8

8 8 8 8 8

8 8 8 8 8 8 # " # " 88 # " 88


Kuva 1 Ilmanvaihtolaite, joka on sijoitettu esim. kodinhoitohuoneeseen tai tekniseen tilaan, on yhdistetty asunnon tulo- ja poistoilmakanaviin. Liesikuvusta johtaa poistoilmakanava omaan kattopuhaltimeen. Kiertoilmaliitännän avulla esim. takan lämpöä voidaan siirtää muihin tiloihin. Vastaavasti kesällä esim. ilmalämpöpumpun tuomaa viileyttä voidaan kierrättää muualle asuntoon. Swegon CASA 400M, 430K, 440, W130.

Ilmanvaihdon perusparannuksella parempaa huoneilmaa Teksti ja kuvat: Swegon Casa

V

anhoissa rakennuksissa on usein puutteellinen ilmanvaihto, joka ei täytä nykyisiä sisäilmalle asetettuja vaatimuksia eikä energiankulutustavoitteita. Talojen saneerauksissa pyritään yleensä parempaan energiatehokkuuteen uusimalla lämmitysjärjestelmä ja ikkunat tai lisäämällä lämmöneristystä. Samassa yhteydessä on tärkeää uudistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee samoja tavoitteita ja tuottaa hyvää, terveellistä sisäilmaa. Koneellinen ilmanvaihto tuottaa puhdasta sisäilmaa miellyttävän vedottomasti ympäri vuoden. Sen avulla vältetään huonetiloihin syntyvää tunkkaisuutta, torjutaan liiallista kosteutta ja lämpöä sekä poistetaan pölyjä ja häiritseviä hajuja. Hyvä ilmanvaihto edesauttaa myös talon rakenteiden säilymistä. Ilmanvaihdon perusparannuksella saadaan samat edut myös vanhempiin rakennuksiin. Swegon Oy on ilmanvaihdon asiantuntija, joka kehittää ja valmistaa laadukkaita ilmanvaihtolaitteita ja -järjestelmiä. Sen tuotevalikoimassa on tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti toimivia ilmanvaihtolaitteita, joilla vanhojen talojen mekaanisen poistoilman-

12

vaihdon tilalle voidaan asentaa nykyaikaiset vaatimukset täyttävä koneellinen ilmanvaihto. Samoin puutteellisesti toimiva vanha keittiö- tai talotuuletin tai ilmanvaihtokone voidaan korvata Swegonin matalaenergiatekniikan mukaisella Swegon CASA -laitteilla. Tällaisella ilmanvaihdon saneerauksella syntyy järjestelmä, joka tuottaa puhtaan sisäilman lisäksi merkittävää energiakustannusten säästöä.

Swegon Casa 400M ja Swegon Casa 440 – helppo valinta saneeraajalle Rivi- ja omakotitaloihin suunniteltu ilmanvaihtolaite Swegon Casa 400M sopii uudisrakennusten lisäksi erinomaisesti myös saneeraukseen. Se on helppo vaihtaa vanhan koneen tilalle, koska sen kanavalähtöjen paikat ovat samat kuin esim. Ilmava 100:ssa tai ILTO 300–400-sarjan laitteissa. Varmatoiminen ja helppokäyttöinen Swegon Casa 400M mahtuu mukavasti esim. kodinhoitohuoneeseen tai tekniseen tilaan. Se voidaan asentaa myös kosteaan tilaan, säädin on kuitenkin asennettava kuivaan tilaan kojerasiaan. Laitteen toimitukseen kuuluu aina sähköinen jälkilämmitysvastus.

Samaa ristivirtatekniikkaa kuin Swegon Casa 400M edustaa myös Swegon Casa 440, ilmanvaihtolaitteiden kestosuosikki. Monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta se on pitkään ollut yksi markkinoiden käytetyimmistä pien- ja rivitalojen ilmanvaihtolaitteista. Jos talon lämmönjakojärjestelmänä on vesikiertoinen lattialämmitys tai patterilämmitys, Swegon Casa 440 Econo on varma ja taloudellinen valinta. Sen jälkilämmityspatteri voidaan liittää yhtenä patterina lämpöjohtopiiriin, jolloin säästetään tuloilman jälkilämmitykseen tarvittavaa sähköä. (Kuva 1 yllä)

Ilmanvaihtojärjestelmän saneeraus parantaa talon energiatehokkuutta

Swegon on kehittänyt kaksi erityyppistä ilmanvaihtokonesarjaa, jotka soveltuvat erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloihin. Wsarjan koneiden lämmöntalteenotto perustuu tehokkaaseen vastavirtakennoon. Swegon Casa W80, W100 ja W130 sopivat kerros-, rivi- ja omakotitaloihin. Energiatehokkaissa R-sarjan koneissa Swegon Casa R85 ja R120 on pyörivä lämmönsiirrin.


Kuva 2 Ilmanvaihtolaite, joka on sijoitettu esim. kodinhoitohuoneeseen tai tekniseen tilaan, on yhdistetty asunnon tulo- ja poistoilmakanaviin. Liesikuvusta johtaa poistoilmakanava omaan kattopuhaltimeen. Kaikki mallit.

Swegon Casa R120 vanhan ilmanvaihtolaitteen tilalle

Kun vanha lämmöntalteenottojärjestelmä toimii puutteellisesti, paras ratkaisu ilmanvaihdon saneeraukseen on asentaa vanhan lto-laitteen tilalle esim. modernia matalaenergiatekniikkaa edustava Swegon Casa R120. Sen avulla rakentuu nykyiset säädökset ja vaatimukset täyttävä järjestelmä, joka tuottaa puhtaan sisäilman lisäksi merkittävää, jopa 30 %:n energiakustannusten säästöä (Kuva 2, yllä).

Swegon Casa R85 vanhan keittiö- tai talotuulettimen tilalle

Kun puutteelliseti toimiva vanha tuuletin korvataan esim. uudella matalaenergiatekniikan mukaisella Swegon Casa R85 -koneella,voidaan rakentaa monipuolinen lämmöntalteenottojärjestelmä. Se toimii tehokkaasti ja merkitsee jopa 30 %:n säästöä energiakustannuksiin (Kuva 3, alla).

Kuva 3 Ilmanvaihtolaite, joka on sijoitettu esim. kodinhoitohuoneeseen tai tekniseen tilaan, on yhdistetty liesikupuun ja se hoitaa asunnon tulo- ja poistoilmanvaihdon. Liesikuvun poistoilmakanava on yhdistetty koneen yläosassa sijaitsevaan yhteeseen, jolloin poistoilma johtuu ulos suoraan koneen poistoilmapuhaltimen kautta olematta milloinkaan yhteydessä lämmönvaihtimeen. Swegon CASA R85, R120, W80, W100.

13


Esimerkkejä yleisimmistä, korjausrakentajille sopivista uusiutuvan lämpöenergian lähteistä Suomen edistymistahti ei tällä hetkellä näytä riittävältä, EU:n puitteissa sovitun uusiutuvan energian käytön lisäämistä koskevan tavoitteen saavuttamiseksi v.2020. ” Pientalosektorilla riittää kuitenkin mahdollisuuksia tehdä kannattava investointi uusiutuvaan energiaan, joka maksaa itsensä muutamassa vuodessa ja tuo jatkossa säästöä ”, kertoi Nibe Energy Systems Oy:n markkinointipäällikkö Monica Mäkelä. Havainnollistamme uusiutuvan lämmitysenergian käyttömahdollisuuksia Nibe-lämpöpumpuilla ja niiden yhteistyökumppaniksi sopivilla aurinkokeräimillä. Nämä tuotteet on suunniteltu Pohjolan ilmasto-olosuhteisiin.

NIBE IlmavesiIämpöpumput Vanha vesikiertoinen öljy- tai puulämmitystalo vie helposti 2500 - 4000 kWh öljy-, puu- tai sähköenergiaa. Tällaiseen taloon voidaan vanhan kattilan rinnalle laittaa huomattavasti lämpöenergiaa säästävä ilma/vesilämpöpumppu. Ilma/vesilämpöpumppu, liitetään talon vesikiertoiseen järjestelmään ja lämpö käytetään pattereiden ja lattialämmityksen lämmitysveden sekä käyttöveden lämmittämiseen. Säästön suuruus riippuu tietenkin talon koosta, sen sijainnista ja nykyisestä energiankulutuksesta. Mutta lähtökohtaisesti voidaan helposti säästää jopa 60 % verrattuna nykyisiin öljy ja sähkökustannuksiin! Lisätietoja siitä, kuinka voit säästää oman talosi lämmityskustannuksissa, saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.

Miksi valita Nibe-ilmavesilämpöpumppu? - Se alentaa merkittävästi lämmityskustannuksia. - Ilmavesilämpöpumppu on helppo asentaa, koska se ei tarvitse maahan kaivettavia putkia eikä kallioon porattuja reikiä. Sijoituspaikallekaan ei aseteta mitään erityisvaatimuksia. - Ilma on rajoittamaton resurssi. Pumppu voidaan asentaa maantieteellisesti mihin tahansa, vaikka saatu kokonaisteho onkin suurempi maan eteläosissa lyhyemmän ja lauhemman kylmän kauden vuoksi. - Jos vanha kattila ja muut lämmitysjärjestelmän osat säilytetään, maksaa investointi itsensä nopeasti takaisin. - Lämpöpumppu käynnistyy ja pysähtyy tuhansia kertoja vuodessa ja seisoo ulkona joka säässä, joten on helppo käsittää, että se joutuu alttiiksi suurille rasituksille. Valitsemalla NIBE-ilmavesilämpöpumpun voit olla varma siitä, että se on suunniteltu kestämään meidän ilmastossamme – sekä osien että materiaalien puolesta.

Ilmavesilämpöpumppu NIBE Split paketti 2:ssa on ulos sijoitettava yksikkö, joka kytketään sisälle sijoitettavaan yksikköön. Yhdistelmä sopii parhaiten keskikokoisiin kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmönjako ja normaali käyttöveden tarve. NIBE ilmavesilämpöpumpun osat, materiaali ja toiminta on suunniteltu kestämään meidän ilmastossamme. NIBE Split ilmavesilämpöpumppu on hiljainen puurtaja, jonka käyntiääni ei häiritse ympäristöä lämpöä tuottaessaan.

14

Aurinkokeräimet täydentävät lämpöpumppuja Aurinkoenergiaa on saatavilla lähes koko vuoden ajan ja sen hyödyntäminen lisää säästöjäsi entisestään. Valmiit aurinkokeräinpaketit löytyvät maalämpö-, poistoilmalämpö- sekä ilmavesilämpöpumppuihin. Myös käyttövesivaraajia varten on aurinkokeräinpaketti. Kesäisin, jolloin lämmitysenergiaa ei tarvita kuin lämpimän käyttöveden tuottoon on aurinkoenergiaa tarjolla eniten. Se on silloin hyödynnettävä. NIBE Solar FP215-sarjan aurinkokeräimet F215 on erittäin tehokas aurinkokeräin, jossa on laserhitsattu kierukkaputki. Innovatiivisen rakenteensa ansiosta se on kevyt. Keräimen paino tyhjänä on vain 32,5 kg ja sen hyötysuhde on erittäin korkea tehokkaan eristysratkaisun ansiosta. Korkeita lämpötiloja kestävän PIR-levyn ja mineraalivillan yhdistelmän ansiosta keräin on vain 81mm paksuinen.


ENEMMÄN IRTI AURINGON LÄMMÖSTÄ! Aurinko on loistava energianlähde ja erittäin käyttökelpoinen myös Suomessa. Aurinkoenergiaa on saatavilla lähes koko vuoden ja sen hyödyntäminen laskee talosi lämmityskustannuksia entisestään ja on samalla ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. NIBEn aurinkokeräintuoteperheestä löytyvät valmiit paketit maa-, poistoilma- sekä ilmavesilämpöpumppuihin. F215 sarjan aurinkolämpöjärjestelmät on suunniteltu toimimaan optimaalisesti NIBEn lämpöpumppujen kanssa. Käyttöveden ja lämmitysveden lämmittämiseen käytetään ensijaisesti aurinkoenergiaa ja tarvittaessa lämpöpumppua. Aurinkokeräimet tuottavat sinulle ilmaista aurinkoenergiaa vuosien ajan. Panosta aurinkoiseen tulevaisuuteen! Lue lisää uusista aurinkokeräinjärjestelmistämme www.nibe.fi

NIBE premium -aurinkokeräinpaketit NIBE lämpöpumppuihn s Aurinkolämpöjärjestelmä, joka on suunniteltu toimimaan optimaalisesti NIBEn lämpöpumppujen kanssa s Kevyet ja tehokkaat, pikaliittimin varustetut keräimet s Lämpöpumpun ohjausyksikkö ohjaa myös aurinkolämpöjärjestelmää s Aurinkokeräimen toimintaa voidaan ohjata ja lukea lisälaitteen SMS 40 avulla

NIBE Energy Systems Oy Juurakkotie 3 01511 Vantaa Puh 09 - 274 6970 www.nibe.fi


NIBE Maalämpöpumppu on hyvä lämmönlähde Kun talossa on jo vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä (vesikiertoiset patterit ja/tai vesikiertoinen lattialämmitys), voidaan kattila korvata lämpöpumpulla, joka ottaa lämpöenergiaa kalliosta (porareiän kautta), maasta (maahan kaivetun keruuputkiston avulla) tai järvestä (järven pohjalle lasketun putkiston avulla). Sopivin ratkaisu riippuu talon sijainnista, kalliopohjasta, siitä halutaanko puutarha kaivaa putkitusta varten. Yleensä on halvempaa kaivaa putki maahan kuin porata reikä kallioon.

Valittavan NIBE-maalämpöpumpun koko ja malli riippuu talon asuinpintaalasta, perheenjäsenten lukumäärästä ja näiden perusteella lasketusta energiatarpeesta. Mitä suurempi talo ja energiankulutus, sitä suurempia ovat myös tulevat säästöt. Alle 100 neliömetrin taloon on harvoin kannattavaa asentaa maalämpöpumppua, koska energiankulutus on suhteellisen pieni. Oikea ratkaisu saattaa silloin olla NIBE-ilmavesi- tai poistoilmalämpöpumppu.

NIBE Poistoilmalämpöpumppu on ilmanvaihtolaite ja tehokas lämmöntalteenottaja samassa paketissa

kuvassa nibe maalämpöpumppu F1145, lämminvesivaraaja ja poistoilmamoduuli.

Uudisrakentajien suosima poistoilmalämpöpumppu ei välttämättä sovellu korjauskohteisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Riippuu talon valmistumisajankohdasta miten D2 määräykset ovat määritelleet ilmanvaihdon. Jos talossa on jo valmistuessaan ollut koneellinen ilmanvaihto kanavistoineen tai jos koneellinen ilman-

poistoilmalämpöpumppu asennetaan. Laite huolehtii ilmanvaihdosta ja poistoilmaan sitoutuneen lämmön talteenotosta korkealla hyötysuhteella. u

16

vaihto halutaan rakentaa korjauksen yhteydessä, voi poistoilmalämpöpumppu olla hyvä ratkaisu korvaamaan esim. vanhetuneen ilmanvaihtokoneen. On muistettava, että poistoilmalämpöpumppu edellyttää varsinaista lämmitysjärjestelmää, joko sähkövastuksin toimivaa tai vesikiertoista, jota täydentämään

Lue lisää www.nibe.fi



Stiebel Eltron Oy Saksalaisella Stiebel Eltron perheyrityksellä on lähes 40 vuoden kokemus lämpÜpumpuista. Yritys toimittaa tuotteitaan 120 maahan ja heillä on 18 saksan ulkopuolista tytäryhtiÜtä. Päätehtaan pinta-ala on 134.000m2 ja yhtiÜ tyÜllistää n.3000 henkilÜä. Konsernin liikevaihto on n. puoli miljardia euroa.

Tuote Stiebelin WPC kompaktilämpĂśpumppu on myydyin malli.Viisi eri teholuokkaa käsittävä maalämpĂśjärjestelmä täyttää nykyaikaisen matalaenergia- tai passiivitalon tarpeet. Matalaenergiatalossa lämmitystehoa ei tarvita paljon eikä myĂśskään keräyspiirin tarvitse olla iso – parhaimmillaan piirin sijoittamisen riittää 90 metrin porakaivo tai 120 metriä pitkä kaivanto rakennuksen ympärillä. Talvella lämmin, hyvin eristetty talo voi kesällä kaivata jäähdytystä. Erinomaisen hyĂśtysuhteen omaava WPC Cool -malli viilentää samalla keräyspiirillä ja energiakulut säilyvät pienenä vuodenajasta riippumatta. Stiebel- WPF mallin lämpĂśpumppu voi toimia myĂśs osana hybridijärjestelmää, jolloin kesäkauden käyttĂśveden voi lämmittää aurinkovaraajalla ja käyttää lämpĂśpumppua täysipainoisesti huoneilman viilennykseen. Stiebelin SBS- hybridivaraajaan voidaan liittää jopa neljä eri lämmĂśntuottajaa. Järjestelmän ohjauksen voi jättää automatiikan huoleksi.

Mallisto Stiebelin valikoimiin kuuluu yli 130 maalämpÜtuotetta. 4 - 500kW

Edustajat Stiebelin maalämpÜurakoitsijat palvelevat ympäri maan. Lähimmän edustajan lÜydät Stiebelin kotisivuilta.

Lisätiedot www.stiebel-eltron.fi, www.energiapakkaus.fi

Mitä maalämpÜtoimittajassa arvostetaan:

markkinaosuut Stiebel on viime vuosina kasvattanut taan Suomen maalämpÜmarkkinoilla. Stiebelin maalämpÜjärjestelmän hankkineet ovat teh valintansa neet mm. energiatehokkuuden, kestävyyden,

aktiivisen myyjän ja hyvän tarjouksen perusteella. Merkkiin tutustuneet rakentajat pitävät Stiebelin maalämpÜjärjestelmää energiatehokkaana toimintavar ja mana. MyÜs merkin myyjäpalvelu arvostetaan korkeal le. Hintakuvaltaan rakentajat sijoittavat Stiebelin toimi alan arvomerkkeihin.

w www.stiebel-eltron.ďŹ ww.stiebel-eltro n.ďŹ www.energiapakkaus.ďŹ www.energiapakkaus.ďŹ

18


M MARKKINOIDEN ARKKINOIDEN

TTEHOKKAIN EHOKKAIN

MAALÄMPÖPUMPPU MAALÄMPÖPUMPPU *Uuden *Uuden tiukemman tiukemman EN14511 EN14511 standardin s t andardin mukaisesti mukaises ti testattu te s t at t u

MAAHANTUOJA M A AHAN T U OJ A Stiebel Stiebel Eltron Eltron Oy Oy Kapinakuja Kapinakuja 1, 1, 04600 04 60 0 Mäntsälä Mänt sälä Puh. Puh. 020 020 720 720 9988 998 8 info@stiebel-eltron.fi info@stiebel-eltron.f i

JÄLLEENMYYJÄT JÄLLEENMY YJÄT LV Oyy V Vantaa Diileri iileri Finland Oy - Lämpödiileri Vantaa I 010 EETELÄ-SUOMEN T EL Ä-SUOMEN LLÄÄNI Ä ÄNI LVI-Trio LVI-Trio O antaa I 09 09 838 838 6450, 6 450, 0400 0 4 0 0 977560 9 7 75 6 0 D Oyy TNTAb Oyy P Palojoki 4422 22 88220 220 O T NT- Putki Pu t k i A b EEspoo spoo I 00400 4 0 0 8827 27 7771 71 LLämpö-Duo ämpö-Duo O alojoki I 00400 4 0 0 983 563 Esirel Oy Kerava I 045 1489 811 Mäntsälän Oyy Mäntsälä VTT - EEnergia Oyy Lohja M änt sälän SSähkö ähkö O Mänt sälä I 019 019 6689 89 9955 55 V ne rgia O Lohja I 040 0 4 0 7708 08 1870 Hämeen maalämpö Hämeenlinna I Oyy Vääksy Lämpötalo Oy Kouvola, Kotka, 0050 50 5408 54 08 228 228 EEtelä-Päijänteen telä-Päijänteen LLVI-Palvelu VI-Palvelu O Vääk sy I 040 0 4 0 8286 8286 094 094 LLappeenrannan appee LV-Ratalo Oyy Kausala ITÄ-S LÄÄNI Joen Rakennus ja Lämpö LLappeenranta, appeenranta, Imatra Imatra I 0400 0 4 0 0 410 410 269 269 LV - Rat alo O Kausala I 00400 4 0 0 256616 256616 ITÄ-SUOMEN Veli P yhäsalmi I 040 0 4 0 175 175 8083 8 0 83 P Putkipotteri utkip Oy Kuopio I 044 4 0 0 2277 77 5523 23 SSuomen uomen Maalämpö Maalämpö Oy O y Pyhäsalmi V eli Kuosmanen Kuosmanen Joensuu Joensuu I 00400 22853 853 153 153 SSuomen uomen Talotekniikka Talotekniikka Kuopio Kuopio I 0040 4 0 11244 24 4 837, 837, Mikkeli Mikkeli I 0207 0207 756 756 570, 570, Pieksämäki Piek sämäki I 0440 0 4 4 0 348 469 LVIS Pesoset Oy Kerimäki Kerimäki I 0040 4 0 77590 590 2279, 79, 0040 4 0 33000 0 0 0 2260 60 LLÄNSI-SUOMEN ÄNSI-SUOMEN LLÄÄNI Ä ÄNI Palokan I 040 5586 972 Palokan Putkipalvelu Putkipalvelu Oy Oy Palokka Pa LLännen ännen Maalämpö Maalämpö Hyllykallio Hyllykallio I 050 050 4100 410 0 777 777 SSuomen uomen Maalämpö Maalämpö O Oyy Pyhäsalmi P yhäsalmi I 044 0 4 4 5893 5893 512 512 LLVI V KotiLoimu Oy Nokia I 0041 41 55467 4 67 5548 4 8 TTurun urun M Maalämpö aaläm p ö O Oyy Raisio Raisio I 050 050 44100 10 0 7777 77 O OULUN ULUN LLÄÄNI Ä ÄNI SSuomen uomen Maalämpö Maalämpö O Oyy Oulu I 040 1758 091, P Pyhäjärvi yhäjär vi I 040 0 4 0 175 175 7744, 774 4, Kainuu Kainuu I 044 0 4 4 589 589 3512, 3512, Lapin L apin lääni lääni I 0400 0 4 0 0 227 227 790 79 0

w www.stiebel-eltron.fi ww.stiebel-eltron.fi

www.energiapakkaus.fi www.energiapakkaus.fi


Nykyaikaista talosi vesikiertoinen lämmitys

Mikko Hummelin Kaukora Oy

F

ossiilisten polttoaineiden käyttö pientalojen lämmitykseen on kovan muutospaineen alla. Maassa on vesikiertoiseen lämmönjakoon perustuvia vanhempia lämmitysjärjestelmiä varovaisesti arvioiden n. 300 - 400 000. Noin 200 000 niistä lämpiää öljyllä ja loput puulla tai sähköllä. Tavoitteena onkin hiilidioksidipäästöjen pudottaminen 20 %:lla vuoteen 2020 mennessä. Tämä merkitsee sitä, että esimerkiksi olemassaoleva, toimiva öljylämmityslaitteisto voi yltää tuohon 20%:n pudotukseen hyvin huollettuna ja ohjattuna, mutta kun laitteisto tulee teknisen ikänsä päähän se on joka tapauksessa uusittava. Kaikkien vanhojen vesikiertoisella lämmitysjärjestelmällä varustettujen pientalojen energialähdettä ei tulla korvaamaan maalämpöpumpulla. On paljon muita vaihtoehtoja, jotka tähtäävät aleneviin lämmityskustannuksiin ja pieneneviin päästöihin.

Miten lämmitän pientaloni-ongelma joudutaan ratkaisemaan myös peruskorjaustilanteessa. Parhaassa asemassa ovat ne, joiden talossa on vesikiertoinen lämmönjako. Kaukora Oy toi pari vuotta sitten markkinoille uusiutuvan energian asialla olevan hybridilämmityksen, jossa puu, aurinko ja lämpöpumppu tuottavat sulassa sovussa sähkön (tai jopa öljyn) kanssa lämpöä ja lämmintä käyttövettä kotiin, kertoi Mikko Hummelin. Uuden sukupolven lämmityslaite Jäspi Ecowatti on sähkökattilan ja vedenlämmittimen yhdistelmä. Siihen voi joustavasti liittää niin veteen varaavan tulisijan (vaikeutena saneerauskohteissa on tulisijan ja varaajan välisten putkitusten jälkiasennus), aurinkokennojärjestelmän kuin ilma/vesilämpöpumpunkin. Laite voidaan sijoittaa kätevästi esim. kodinhoitohuoneeseen ja siinä on valmiina vesikiertoiseen lämmitykseen tarvittavat yhteet. Ulkoilmaohjattu, tehonvalvonnalla varustettu säätötekniikka ohjaa laitetta täysin automaattisesti. Ecowatissa on kaksi erillistä 150 litran säiliötä, joista alempi toimii ulkopuolisen energialähteen puskurina. Ylempi on tavanomainen käyttövesisäiliö, jota voidaan esilämmittää alemman säiliön tuotolla. Portaittain toimiva sähkökattila huolehtii aina riittävästä lämmitystehosta.

Aurinkokennojärjestelmä Aurinkokennot ovat sekä uudisrakentajalle, että korjausrakentajalle mielekäs Ecowattiin helposti liitettävä järjestelmä. Maalis-syyskuussa saadaan lämmin käyttövesi tuotettua pääosin aurinkokennoilla, mutta vuoden toisella puoliskolla osuus jää 2030 prosenttiin. Näin ollen vuositasolla reilut 50 prosenttia käyttöveden lämmityksen tarvittavasta energiasta (2000 – 3000 kWh) voidaan tuottaa aurinkoenergialla. Kolmen Jäspi aurinkokeräimen paketti riittää hyvin tyypillisen omakotitalon tarpeisiin. Täydellisen asennus- ja varustepaketin avulla järjestelmä voidaan liittää Ecowattiin myös jälkikäteen missä vaiheessa tahansa.

Ilma-vesilämpöpumppu Ecowattiin on liitettävissä aurinkoa ja puuta täydentävänä vaihtoehtona, kolmantena ulkopuolisena laitteena ilma/vesilämpöpumppu.

Ecowatttiin liitettävät laitteet. Kuvassa lämmönjako toteutettu vesikiertoisena lattialämmityksenä. Lämmitys toimii myös vesikiertoisissa patteri lämmitysjärjestelmissä.

20

Kaukoran Jämä Moon ilma/vesilämpöpumppu tuottaa lämpöenergiaa aina –25 asteen ulkolämpötilaan asti. Optimaalisen ohjauksen avulla laitteella saavutetaan erinomainen vuosihyötysuhde. Laitteisto on kuitenkin kokonaiskustannuksiltaan selvästi maalämpöpumppua edullisempi. Se ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen kylmäaineen välityksellä veteen. Ilma-vesilämpöpumppua käytetään myös käyttöveden valmistuksessa ja tästä syystä se säästää ympäri vuoden, myös lämmityskauden ulkopuolella. Kaukoran JÄMÄ Moon ilmavesilämpöpumput on valmistettu alan parhaimmilla komponenteilla ja tehokkaalla kompressorilla ja niillä saavutetaan erinomainen vuosihyötysuhde. Jäspi Ecowatti hybridilämmityskattila ohjaa automaattisesti Jämä Moon ilma-vesilämpöpumppujen toimintaa. u


Ilma-vesilämpÜpumpun käyttÜkokemukset rohkaisevat puolella omilla jaloillaan. Sen alle asennettiin kouru, joka pidetään vastuksen avulla sulana. Kondenssivesi johdetaan putkella talon sisään ja pannuhuoneen lattiakaivoon. Näin on eliminoitu kaikki vaara veden joutumasta talon rakenteisiin.

Tamperelaisen Reijo Heinon vuonna 1976 rakennettu kaksikerroksinen kivitalo (610 m3) kulutti Ăśljyä 2000-2500 litraa vuodessa. Se oli liikaa. Korkea hinta ja Ăśljyn polton ympäristovaikutukset saivat harkitsemaan maalämpĂśpumpun hankintaa. Hankalat maasto-olosuhteet olisivat tehneet energiakaivosta kuitenkin poikkeuksellisen kalliin. Järkevä ratkaisu lĂśytyi kun toimivaa Ăśljylämmitystä täydennettiin Kaukoran Moon ilma-vesilämpĂśpumpulla. Ă–ljykattila, alkaa lämmittää automaattisesti siinä vaiheessa, kun ulkoilman lämpĂśtila putoaa alle -15 asteen. Taloa on nyt lämmitetty n. kolmen vuoden ajan ilmavesilämpĂśpumpulla ja Ăśljyllä (sivun alalaidassa taulukko kulutuslukemista). Huonetilojen lisälämmitykseen varaava tulisija on aina hyvä ratkaisu. Heinojen ilmavesilämpĂśpumpun ulkoyksikkĂś seisoo talon ulko-

Ilma-vesi lämpĂśpumpun tehon mitoitus Ă–ljylämmitystaloissa ilmavesilämpĂśpumpun käyttÜÜnotto on yleensä vaivaton projekti. Näin on erityisesti silloin, kun talossa on lattialämmitys. Järjestelmä on silloin mitoitettu valmiiksi lämpĂśpumpputekniikalle sopivalle matalammalle menoveden lämpĂśtilalle. LämpĂśpumppukäytĂśssä korkein veden lämpĂśtila on yleensä + 55 astetta, mikä ei riitä pitämään taloa lämpimänä, jos vanhat patterit on mitoitettu +60 asteen lämpĂśtilalle tai ylikin. Pattereiden vaihtamista kannattaa harkita, vaikkakin siitä luonnol-

LämpÜpumpun ja kattilan välille tarvittaessa lämmÜnvaihdin

raaja on liian pieni, lämmin vesi loppuu ensimmäiseksi suihkusta. Markkinoilla on jo myÜs korkeamman lämpÜtilan ilmavesilämpÜpumppuja. Esimerkiksi Kaukora Oy:n Jämä Moon 7,9 14 ja 20 kW:n ilma-vesilämpÜpumput saavuttavat parhaimmillaan 65 asteen lämpÜtilan kompressorilla. Lisäksi Kaukora Oy on tuonut markkinoille Jämä Moon ilma-vesilämpÜpumppujen yhteyteen MCU-100 ohjauskeskuksen, joka on kehitetty erityisesti Üljylämmityskattilan ja ilma-vesilämpÜpumpun optimaaliseen ohjaukseen. u

lisesti muodostuu lisäkustannuksia. Markkinoilla on jo myÜs korkeamman lämpÜtilan ilmavesilämpÜpumppuja. Ilma-vesilämpÜpumpun tehon oikea mitoitus on tärkeä. Apua saa ammattitaitoisesta lvi-liikkeestä, josta koko järjestelmän voi hankkia myÜs avaimet käteen asennettuna. Suunnitteluun tarvitaan talotekniikan ammattilainen, joka myÜs käy kohteessa varmistamassa lähtÜtiedot, jotta hän osaa laskea laitteen tehon, varaajan koon ja järjestelmän mitoituksen talon ja sen asukkaiden tarpeita varten. Jos tehot eivät riitä tai kuumavesiva-

Energiakulutus Heinon talon lämmitykseen ja lämpimän käyttÜveden tuottoon vv. 2009 - 2012

! ! "

!%

!$

!#

!"

!

%

$

#

"

&$$&($$ %-$$$ %-$$$

&$%$ *)$ )&$$ %-$$$ *$$$ +,$$ & '

&$%% ($+ '&)* %-$$$ +$$$ ,+(( & '

&$%& ($* '&(, %-$$$ +$$$ ,+)& & '

"

&

" !

" !!

" !"

21


Keskusimurilla puhdistat myös ilmaa Perinteinen imuri on usein äänekäs ja tehokkaistakin suodattimista huolimatta kierrättää likaista ilmaa asuintiloissa. Keskuspölynimuri poistaa kaiken imemänsä ilman putkistoonsa, jolloin roskat ja karkea tomu jäävät säiliöön ja pienhiukkaset häipyvät poistoputken kautta ulkoilmaan. Uudisrakentamisessa ja peruskorjauksessa keskuspölynimurin ja putkistojen asentaminen on helppoa, mutta asennus onnistuu myös valmiiseen asuntoon.

Keskusyksikkö huoltotilaan

ajoin, sillä ainakin putkiston asennus tapahtuu jo rakentamisen alkumetreillä. Muutama imurasia riittää Imurasiat asennetaan miellyttävään käyttökorkeuteen, esim. samalle tasolle valokytkimien kanssa. Myös väri voidaan valita samaksi tai lähes samanlaiseksi sähkökytkimien kanssa, jolloin ulkoasusta saadaan yhtenäinen. Parhain imurasian paikka on kerroksen keskeinen tila. Tällöin jo 8–12 metrin siivousyksikkö kattaa keskiverto-omakotitalon huoneiston ja näin ollen imurasioita tulee vain yksi kerrosta kohden. Eräissä malleissa myös keskusyksikön kyljessä on kiinteä imurasia, jolloin laitteen asennuskerros ei tarvitse välttämättä omaa rasiaansa lainkaan. Uudisrakentamisessa imurasioiden määrä voi olla tuplasti suurempi, jolloin siivousletkun pituus voi olla lyhyempikin. Kuuden metrin letku mahtuu paljon pienempään tilaan ja sitä on helppo käsitellä. Halutessaan voi hankkia jokaiselle kerrokselle oman siivoussarjansa.

Keskusyksikkö asennetaan yleisimmin kuivaan ja lämpimään huonetilaan, mutta laitetyypistä riippuen yksikön asennus voidaan tehdä myös kosteaan tilaan. Parhaimpia paikkoja ovat huoltoja tekniset tilat, joissa keskusyksikön käyntiääni ei häiritse ja säiliön tai pussin tyhjennys käy kätevästi. Mikäli yksikkö asennetaan eri palo-osastoon, esimerkiksi autotalliin, on käytettävä palotur vallisuusmääräyksien mukaista palomansettia putkivetoja tehtäessä. Kodista löytyy muitakin paikkoja imurille. Laitteen voi asentaa myös kodinhoitohuoneeseen, komeroon, kaapistoon tai eteiseen.Tällöin kannattaa valita keskusyksikkö, jossa on hiljainen käyntiääni. Keskusyksikkö asennetaan laitteen valmistajan ohjeiden mukaan noin 120 cm korkeuteen, jolloin säiliön tyhjennyskorkeus on hyvä. Laite vaatii pistorasian, joka on 10 ampeerin hitaan sulakkeen tai 16 ampeerin automaattisulakkeen takana. Jos laite asennetaan suljettuun tilaan, kaappiin tai komeroon, on tuuletuksesta huolehdittava asennusohjeen mukaisesti.

Vain alkuperäisiä putkia Keskuspölynimurin putkisto saattaa olla vain muutaman metrin pituinen, 50 metrin mittainen tai mitä tahansa tältä väliltä. Useinkaan ei tarvita pitkää imuputkistoa, sillä siivousyksikön siivousulottuvuus on laaja. Putkisto ja pienjännitejohto asennetaan kulkemaan esimerkiksi seinien sisällä ja lattian alla, saneerauskohteissa käytetään hyväksi kaapistojen sokkeleita, koteloita ja yläpohjia. Kylmään tilaan asennettaessa putkisto eristetään vähintään 50 mm:n eristekerroksella kondenssiveden muodostumisen ehkäisemiseksi. Putkistot myydään useimmiten putkipaketteina, jotka sisältävät tietyn määrän putkea, pienjännitejohtoa, imurasioita, kulmia jne. Pakettia

22

Siivousvälinesarjat

voidaan täydentää tarvittavilla lisäosilla. Keskusyksikköön asennetaan myös poistoputkisto, joka varustetaan lähellä ulospuhallusta äänenvaimentimella sekä päätetään ulkoseinään ulospuhallusläppään. Myös poistoputki vaatii eristyksen kylmissä tiloissa. Putkistoina käytetään vain valmistajan ilmoittamia putkia, joiden avulla saadaan aikaan koneelle laskettu oikea imuteho. Käytettäessä muita putkia voi staattinen sähkö saada aikaan ongelmia ja väärät kulmat ja liitokset aiheuttaa tukkeutumisia, jolloin mitättömällä säästöllä aiheutetaan helposti iso lasku. Kaikki putkiasennukset ja liitokset tehdään valmistajan ohjeen mukaisesti. Kannattaakin siis tutustua ja valita keskuspölynimuri hyvissä

Siivousyksikkö kostuu letkusta, käsikahvasta, imurointiputkesta ja suulakkeista. Lisäksi yksikkö voi sisältää kahvakäynnistimen, jolloin imuri voidaan sammuttaa ja käynnistää sormen painalluksella imurasiaan koskematta. Siivousvälinesarja sisältää yleensä lattia-, kaluste- ja rakosulakkeen. Lisävarusteena voidaan hankkia esim. parketti-, tamppaus- ja mattosuulakkeet. Siivouskomero kannattaa varustaa järjestyksen säilyttämiseksi kunnollisilla letku- ja välinetelineillä, jolloin välineiden ottaminen ja takaisin laitto on helppoa.

www.allaway.fi



Halltex-sisäverhouslevyt ja 7veljeksen ovet Kuitulevypohjaiset Halltex-sisustuslevyt ovat kotimaista valmistetta. Niitä voi käyttää lähes kaikissa kodin seinä- ja kattopinnoissa. Kotimaista valmistetta ovat myös Halltex Oy:n 7veljeksen ovet, joita käytetään niin uudis- kuin korjausrakentamisessa.

S

isustuslevyjen perusmateriaali on huokoinen puukuitulevy. Ekologisesti kestävä valmistusprosessi juurikaan kuormita luontoa, koska peruslevyn valmistuksessa ei käytetä valkaisutai liima-aineita. Valmistusmenetelmä takaa myös sen, että levyistä ei käytössä erity hajuja tai liuotinhöyryjä. Halltexsisustuslevyt ovat siksi turvallisia käyttää. Halltex-sisustuslevyt eristävät hyvin lämpöä. Niiden lämmönjohtavuus on 0,049 W/(K·m). Erityisesti raskaat seinämateriaalit huokuvat usein kylmää, mutta Halltexilla päällystetty pinta tuntuu käden alla mukavan lämpöiseltä. Huonetilan akustiikan ja äänieristyksen parantamisessa Halltexlevy on toimiva ja edullinen vaihtoehto. Halltex-levyt absorboivat huokoisen perusrakenteensa takia ääniaaltoja, joten etenkin suuria, kovapintaisia huonetiloja vaivaava häiritsevä jälkikaiunta saadaan vaimennettua pinnoittamalla tilan pinnoista osa Halltex-levyillä. Myös huoneiden välistä äänieris-

tystä voidaan kätevästi parantaa lisäämällä Halltex-levy suoraan vanhan seinäpinnan päälle. Halltex on monipuolinen sisustuslevy. Kun halutaan uudistaa kodin ilmettä ilman suurta remonttia, Halltex on varteenotettava vaihtoehto. Seinä- ja kattomateriaaleja vaihtamalla tila saa helposti aivan uuden ilmeen. Myös uuden kodin rakentajalle Halltex on houkutteleva pintamateriaali. Halltex-sisustuslevyjä on helppo asentaa. Ne voi asentaa myös yksin, sillä levyjä on helppo liikutella. Seinälevyjen kiinnitys tapahtuu yleensä liimaamalla ja kattolevyjen hakasnaulainta (nitojaa) apuna käyttäen. Levyt voi liimata suoraan vanhan seinän päälle, mikäli seinä on suurin piirtein suora. Pienet kolot eivät haittaa asennusta. Jos seinä on kovin epätasainen, kannattaa se oikaista rimoituksella. Asennuspinnan on oltava kuiva ja pölytön. Kattolevyjen alusrakenteeksi käy suoraan vanha kattopinta tai rimoitus.

7 veljeksen ovet

Kaikissa 7veljeksen ovissa käytetään turvallista ja tiivistä lämpöovirakennetta. Lämpöovessa oven pinnat, kehyspuut ja eristeet on liimattu säänkestävästi toisiinsa yhdeksi vankaksi kokonaisuudeksi. Lämpötilan ja kosteuden vaihteluista huolimatta lämpöovi säilyy suorana ja tiiviinä vuodesta toiseen. Vanhan talon henkeä kunnioittava korjaaja käyttää mieluiten talon tyyliin ja mitoitukseen sopivia

HETA2 ulko-ovi

komponentteja ja tarvikkeita. 7veljeksen mallistosta löytyy modernien vaihtoehtojen lisäksi myös klassisempia malleja. Lisäksi 7veljeksen ovet valmistaa ovia myös asiakkaan toiveiden mukaan muunneltuina variaatioina. Korjausrakentamisessa tarvitaan usein erikoismittaisia ovia. Massatuotteiden valmistajilla ja myyjillä erikoismittaisen tai muuten vakiosta poikkeavan oven toteuttaminen on usein mahdotonta. 7veljeksen ovet on valmistaja, joka palvelee myös niitä asiakkaita,jotka haluavat turvallisen lämpöovirakenteen oveensa, mutta joille vakiomittainen tai -mallinen ovi ei sellaisenaan sovellu. 7veljeksen ovimalliston ovet ovat saatavilla asiakkaan toiveen mukaisesti maalattuina sekä myös tiikki- ja mäntypintaisina. Myynti: rautakaupoista.

Halltex-sisustuslevyjä

24

Lisätietoja: www.halltex.fi


Hiljaiset katot

`i Ì>ÊUÊ6 i BÊUÊ" i Ì>ÊÊÊÊwww.halltex.fi


Hyvää sisäilmaa energiatehokkaasti – ympäri vuoden

a

t n i l a v n e t s i Ammattila Swegon CASA on Suomen suosituin lto-laite asumisen ilmanvaihdon ammattilaisrakentamisessa.

Teehokasta matalaenergiailmanvaihtoa

Swegon CASA W80 s 6ASTAVIRTAKENNO s )LMAVIRTA L S s (YĂšTYSUHDE YLI

Swegon CASA W100 s 6ASTAVIRTAKENNO s )LMAVIRTA L S s (YĂšTYSUHDE YLI

Premium-säädin

Swegon CASA W130 s 6ASTAVIRTAKENNO s )LMAVIRTA L S s (YĂšTYSUHDE YLI

Swegon CASA R85 s 0YĂšRIVĂ‹ KENNO s )LMAVIRTA L S s (YĂšTYSUHDE YLI

Econo-mallit voidaan liittää SUORAAN vesiperusteiseen lämmitysjärjestelmään esim. lattia- ja keskuslämmitystaloissa.

www.swegon.com/casa

Myynti: LV VI-liikkeet VI-li ja -urakoitsijat sekä rautakaupat.

Swegon CASA C R120 s 0YĂšRIVĂ‹ KENNO s )LMAVIRTA L S s (YĂšTYSUHDE YLI


Kustannusopas 2013/2014 Rakentajalle ja Korjaajalle

www.suomirakentaa.fi/kustannuslaskurit


2

KUSTANNUSOPPAAN JA LASKURIEN TAVOITTEET Kustannusoppaan tavoite on, että jokainen oman kodin rakentaja voi oppaan avulla itse arvioida ja laskea riittävän tarkan arvon rakentamisen kustannuksista ja edelleen seurata rakentamisen edetessä kustannusten muodostusta ja muuttumista. Opas auttaa rahoitustarpeen määrittelyssä, talopaketin ostopäätöksessä, materiaalien ja palveluiden ostoissa, työn johtamisessa ja valvonnassa ja aikataulusuunnittelussa. Myös asunnon peruskorjaaja voi laskea oppaan ja suomirakentaa.fi:ssä olevien remonttilaskurien avulla korjaushankkeensa kustannuksia, suunnitella tavara- ja työvoimahankintoja sekä seurata kustannusmuodostusta.

Mihin opastiedot perustuvat Oppaan teon perusteena on laajat tutkimukset omakoti- ja korjaustyömailta. Valtakunnallisesti noin 3 000:lta rakentajalta ja korjaajalta vuosittain saadut tiedot kustannuksista on täydennetty puhelinkyselyin ja korjattu vastaamaan laskennallisesti saatuja kustannustietoja. Kustannuslaskennan taustalla on -

markkinatiedot rakentajien ratkaisu- ja materiaalivalinnoista ja niiden kustannuksista sekä talon koko- ym. tiedoista määrätiedot rakentajilta ja laskennallisesti päivän hinnat rakentajilta, urakoitsijoilta ja rautakaupoista työmenekkitiedot ja työn hinnat urakoitsijoilta ja rakennusteollisuudelta

Markkinatiedot perustuvat tuhansiin kyselyihin rakentajien ja korjaajien ratkaisuista ja materiaalivalinnoista sekä laatu- ja määrävalinnoista. Näiden tietojen perusteella on muodostettu keskiarvotalo (indeksiomakotitalo). Indeksitalo on kaikista taloista laskettu keskiarvoinen ja keskilaatuinen talo.

Miten omat valinnat vaikuttavat Esimerkiksi kiintokalusteet (keittiö, kodinhoitohuone, kylpyhuone, vaatehuone) kustantavat keskiarvorakentajalle kalusteineen ja asennuskustannuksineen v. 2013 noin 16 800 euroa, mutta edullisin viidennes tekee sen keskimäärin 11 000 eurolla, kun tyytyy vähempään määrään kaappeja, vaatimattomampaan kalusteratkaisuun ja / tai kustannustehokkaampaan asennusporukkaan. Kokonaisedullisuus on siten usean tekijän summa. Ylin viidennes kustantaa kiintokalusteistaan keskimäärin 24 000 euroa. Tässä kustannusoppaassa rakentaminen (ja korjaus) on jaettu 20:een eri vaiheeseen ja kaikissa vaiheissa toistuu edellä kuvatun kaltainen kustannusvaihtelu. Eri kohtien osalta rakentajat ratkaisuineen on jaettu ja kuvattu tässä oppaassa tutkimuksen pohjalta viiteen eriarvoiseen kustannusluokkaan. Rakentamisen ja korjaamisen toteutus tehdään tässä oppaassa keskiarvoammattilaisen toimesta. Työkustannus on keskiarvoammattilaisen tekemänä tällä hetkellä sivukuluineen 38 /h. Kustannusarvioista voi jokainen lopuksi tehdä säästöarvion siis ammattimiehen aikaansaannoksen pohjalta. Kun esimerkiksi vesikattoasennusten työarvio tiedetään, rakentaja voi arvioida, miten suuren osan vesikattotyöstä aikoo itse toteuttaa. Omaa osaamistaan ei kannata yliarvostaa eikä tehdä sellaisia töitä, joita ei varmasti osaa. Oman työn tehokkuus jää helposti kolmannekseen ammattimiehen työn tehokkuudesta. Yhä suurempi osa oman työn arvosta tuleekin nykyisin rakennuttajan töistä, asioinneista, materiaalivalinnoista ja hankinnoista, työmaan siistinä pitämisestä yms. Esimerkiksi suunnittelun merkittävää omaa työtä on, kun perhe löytää itselleen sopivan täysin tyyppitalon.


3

A. OMAKOTIRAKENTAJAN KUSTANNUSOPAS JA -LASKURI Kustannusoppaan ja laskurin käyttö Kustannusopasta ja –laskureita korjataan määrävälein, koska talot ja kustannukset muuttuvat. Kustannusopas on tarkoitettu omaa kotia suunnitteleville rakennuttajille, talomyyjille, pankinjohtajille, rakennustarvike- ja tuotepalvelumyyjille, pientalosuunnittelijoille ja pientalourakoitsijoille. Se soveltuu myös omakotikorjaukseen ja loma-asunnon rakentamiseen. Opastietojen ja laskurin avulla on helppo suunnitella ja tarkentaa oman kodin ratkaisuja ja nähdä niiden vaikutus rakentamisen kustannuksiin. Se toimii hyvin myös talopaketin tai muun tuotepalvelupaketin hankintavaiheessa. Toimitussisältö viedään osaksi kustannusarviota, jolloin varmistutaan tämän osan kustannuksista ja kustannusarvion pitävyydestä. Samalla selviää, mitä toimitukseen kuuluu ja mitä ei. Yksittäisten tuotteiden ostamista varten on suunnitelmien valmistuttua laskettava tietysti määrät ja lopullinen kustannusarvio. Oppaassa ja laskurissa lähtökohtana on kaikkien uusien omakotitalojen rakentamiskustannukset ko. vuonna. Rakentajat jaetaan viiteen yhtä suureen kustannusluokkaan kustannustasojen perusteella. Keskimmäisen viidenneksen (LK 3 ***) rakentamisen kokonaiskustannukset v. 2013 on siten 1 920 /nettom2 eli nettoneliöiden ollessa 170, kustannukset ammattilaisilla teetettynä ovat noin 326 000 euroa. Samankokoisen talon rakentamiskustannukset kalleimmassa talossa ovat noin 2kertaiset edullisimman luokan rakentajiin (440 000 /215 000 ).

Vaihtelua eri rakennusvaiheiden kustannuksiin tulee erityisesti seuraavista valinnoista: 1) -

2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) -

Tilaratkaisut Pinta-alojen tarkennukset ja keskinäinen suhde, tilaratkaisujen toimivuus a) välttämättömät huoneistoneliöt b) vapaat apuneliöt (jotka kustantavat vain noin 1/3 huoneistoneliöistä) Kerrosluku / kellarillisuus / ullakollisuus Kannattaa tarkkaan harkita edullisia neliöitä suunnitteluvaiheessa Suunnittelutapa / sen yksilöllisyys Talotehtaan tyyppiratkaisu on koettu ratkaisu ja edullinen vai arkkitehdin luomus Paalutuksen tarve / perustamisen helppous Piharatkaisun laatu / määrä / omatoimisuus / aikataulu Talon monimuotoisuus (esimerkiksi kulmien / kattolappeiden määrä) Ulkoseinäratkaisu, talon ulkonäkö, kestävyys ja edustavuus vaihtelevat Varustetaso (kuten tulisijat, porealtaat, turvajärjestelmät) Sisustusmateriaalien laatu ja runsaus Keittiö- / kodinhoitotilojen laatu / määrä / tilavuus Varaa riittävästi säilytystilaa, helppo tilan käytettävyys Lämmitys / energiatalous Suora sähkö, maalämpö vai jotain siltä väliltä Ammattityövoiman kalleus Vaihtelu ja kustannusvaikutus on merkittävä Riskivara / yllättävät kustannukset (sää, työn keskeytyminen, vahingot, ylimääräinen hukka ym.). Tämäkin on arvioissa otettava huomioon. Oman työn kohdistaminen / osuus Mikä on realismia, oma osallistuminen voi joskus nostaakin kustannuksia, yleensä vaihteluväli 0 – 100 000 euroa (keskimäärin 45 000 euroa).

Suunnitteluvaiheen kustannuksia arvioidaan ja tarkennetaan edellä mainittujen perusvalintojen avulla. Kun kaikki suunnitelmat on tehty (arkkitehtikuvat, mittakuvat, rakennekuvat, lvissuunnitelma) on syytä laskea lopulliset rakennusosamäärät ja kustannukset. Kustannukset voidaan laskea manuaalisesti kaavakkeelle tai kaavakkeelta myös syöttää kustannusohjelmaan, joka automaattisesti hoitaa laskennan. Rakennustutkimus RTS Oy myös tekee korvausta vastaan tätä lopullista kustannusarviointia ja määrälaskentaa.


4

RAKENTAMISEN KUSTANNUSJAKAUMA KESKIARVOTALOSSA Omakotirakentaminen on tässä tarkastelussa jaettu 20 eri osaan, keskiarvoisen indeksitalon (KL 3 ***) kustannukset on esitetty oikealla.

OMAKOTIRAKENTAMISEN RAKENTAMISKUSTANNUKSET 2013 INDEKSITALOSSA MATERIAALI

TYÖ

YHTEENSÄ

(1000 ) 1. RAKENNUTTAMINEN 2. SUUNNITTELU 3. TYÖNJOHTO JA TYÖMAAHANKINNAT

12,9 0 13,0

4,9 14,7 14,7

17,8 14,7 27,7

4. MAA-, POHJA- JA PIHARAKENTEET 5. PERUSTUKSET 6. ULKOSEINÄRAKENTEET JA JULKISIVUPINNOITTEET

18,6 14,9 20,7

11,8 7,3 13,5

30,4 22,2 34,2

7. VÄLI- JA YLÄPOHJARAKENTEET 8. VESIKATTORAKENTEET 9. ULKO-OVET JA IKKUNAT

12,9 8,6 12,8

6,4 5,7 2,0

19,3 14,3 14,8

10. SISÄSEINÄT JA KATTORAKENTEET 11. HORMIT JA TULISIJAT 12. SISÄSEINÄ- JA KATTOPINNOITTEET

5,6 6,1 5,2

8,6 3,9 6,1

14,2 10,0 11,3

13. LATTIAN PINTARAKENTEET 14. KIINTOKALUSTEET 15. VÄLIOVET, PORTAAT JA LISTAT

6,7 13,2 5,5

3,9 3,6 3,0

10,6 16,8 8,5

16. KODINKONEET 17. LÄMMITYS 18. VESI- JA VIEMÄRITYÖT

6,6 9,7 6,1

0,5 6,8 6,4

7,1 16,5 12,5

19. ILMANVAIHTO 20. SÄHKÖ-, TELE- JA INFOTEKNIIKKA

6,7 8,8

2,1 5,8

8,8 14,6

YHTEENSÄ

194

132

326

Jokainen pääkohta on saatu tarkastelemalla kaikkien talojen kustannuksia yksityiskohtaisesti ja markkinoitten mukaisilla ratkaisuilla.

Seuraavalla sivulla on ensin kuvattu

-

markkinoitten mukaisia ratkaisuja eli miten Suomi rakentaa

-

ja toiseksi, mistä yksityiskohtaisista ratkaisuista rakentamiskustannukset tulevat (KL 3 *** talo)


5

MITEN SUOMI OMAKOTIRAKENTAA Tässä kustannusten kannalta oleellisia poikkeamia 1. ASUNNON NETTOALA (SISÄALA LATTIATASOSSA)

%

2. KERROSLUKU/KELLARILLISUUS

%

ALLE 100 M2 100-140 M2 140-179 M2 180-219 M2 220 M2 TAI YLI

4 26 33 23 14

1 MAANPÄÄLINEN KERROS 1 -KERROKSINEN 2 MAANPÄÄLLISTÄ KERROSTA RINNETALO KELLARI

49 23 14 8 6

3. RUNKOMATERIAALI

%

4. JULKISIVU

%

PUURANKARUNKO HIRSIRUNKO KIVIRUNKO

76 13 12

PUUVERHOUS (LAUTA) HIRSI TAI HIRSIPANEELI TIILI RAPPAUS

74 11 3 12

5. RAKENTAMISEN TOTEUTUS

%

6. SUUNNITTELUN YKSILÖLLISYYS

%

AVAIMET KÄTEEN –TEETTÄMINEN OSAURAKOINA TEETTÄMINEN OSALLISTUMALLA PALJON ITSE

33 25 51

TYYPPIRATKAISU MUUNNELTU TYYPPIRATKAISU TÄYSIN YKSILÖLLINEN

11 46 43

7. TALON MONIMUOTOISUUS

%

8. LÄMMITYSMUOTO

%

4 KULMAA 5-6 KULMAA 7-8 KULMAA 9-12 KULMAA YLI 12 KULMAA

42 21 19 14 4

SUORA SÄHKÖLÄMMITYS VESIKIERTOINEN SÄHKÖLÄMMITYS KAUKOLÄMMITYS MAALÄMMITYS POISTOILMA- TAI ULKOILMAVESILÄMPÖPUMPPU KLAPI-, HAKE- TAI PELLETTILÄMMITYS, VESIKIERTOINEN

10 10 11 50

9. TALON ENERGIATALOUS MÄÄRÄYSTEN MUKAINEN/ VÄHÄN PAREMPI NS. MATALAENERGIATALO NS. PASSIIVITALO TAI LÄHES PASSIIVITALO

%

65 29 6

www.suomirakentaa.fi/kustannuslaskurit

10 9


6

INDEKSITALON KUSTANNUSERÄT JA KUSTANNUSJAKAUMA % JA EUR 1.

RAKENNUTTAMINEN

1.1 1.2 1.3 1.4

Asiointi, valvonta, puhelin-, posti- ja kopiokulut Lupa-, katselmus- ja tarkastusmaksut Rahoituskulut ja vakuutukset Vesi-, viemäri-, sähkö- ja puhelinliittymät yms

% 5,46 %

eur 17 790 mat

yht 2.

SUUNNITTELU

2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7

Pääsuunnittelija Arkkitehtisuunnittelu Maaperäsuunnittelu Rakennesuunnittelu LVI-suunnittelu Sähkösuunnittelu Energiatodistus

työ 4 850 0

5 540 1 960

4 540 5 750

0 0

4 540 5 750

12 940

4 850

17 790

4,50 %

14 690 mat

yht 3.

TYÖNJOHTO JA TYÖMAAHANKINNAT

työ 2 440 6 870

2 440 6 870

0 0 0

270 2 500 1 220

270 2 500 1 220

0 0

980 410

980 410

0

14 690

14 690

8,51 %

27 760

Työnjohto ja –suunnittelu Materiaalihankinnat ja rahtikulut Käyttöaineet, työkalut, telineet, siirrot ja vuokraus Siivous- ja jätekuljetukset yht

4.

MAA-, POHJA- JA PIHARAKENTEET

työ 0

5 270

5 270

5 770 810 2 880

10 130 8 310 4 050

13 030

14 730

27 760

9,32 %

30 400

Tontin raivaus ja kaivutyöt Täyttö- ja tiivistystyöt Paalutus Salaojat, sadevesi- ja viemäriputket sekä kaivot Viher-, päällys- ja aluerakenteet yht

5.

PERUSTUKSET JA ALAPOHJA

1 900 1 470 0

1 900 6 850 1 450

1 740 9 980

1 750 6 730

3 490 16 710

18 550

11 850

30 400

22 150

Anturat ja routaeristys Perusmuurit vedeneristyksineen Alapohja

ULKOSEINÄRAKENTEET JA JULKISIVUPINNOITTEET

1 540

4 210

5 260 6 940 14 870

3 170 2 570 7 280

8 430 9 510 22 150

34 170

Kellarin ulkoseinät Ulkoseinä ja julkisivupinnoite Ulkoportaat ja tukimuurit Terassit

VÄLI- JA YLÄPOHJARAKENTEET

1 300

1 100

2 400

11 270 410 730

28 560 1 070 2 140

20 660

13 510

34 170

19 270

Välipohjarakenteet Yläpohjarakenteet Parveke

VESIKATTORAKENTEET

1 870

1 520

3 390

4 400 460

14 810 1 070

12 890

6 380

19 270

14 310

Vesikate alusrakenteineen ja katteineen Räystäs- ja otsalaudat Vesikaton varusteet, rännit, kattoturva

ULKO-OVET JA IKKUNAT

työ

yht

4 730

2 800

7 530

1 740 2 180

1 500 1 360

3 240 3 540

8 650

5 660

14 310

4,53 %

14 770 mat

9.1 9.2

yht

4,39 %

yht 9.

työ

10 410 610

mat 8.1 8.2 8.3

yht

5,91 %

yht 8.

työ

17 290 660 1 410

mat 7.1 7.2 7.3

yht

10,48 %

yht 7.

työ

2 670

mat 6.1 6.2 6.3 6.4

yht

6,79 %

yht 6.

työ

0 5 380 1 450

mat 5.1 5.2 5.3

yht

4 360 7 500 1 170

mat 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5

yht

0 0

mat 3.1 3.2 3.3 3.4

yht

690 1 960

Ulko-ovet Ikkunat yht

työ

yht

2 800

540

3 340

9 990 12 790

1 440 1 980

11 430 14 770


7

10.

SISÄSEINÄT JA KATTOVERHOUS

10.1 10.2 10.3 10.4

Saunatilojen seinät, kattoverhoukset ja lauteet Kosteiden tilojen seinät ja kattoverhous Huonetilojen seinäverhoukset Sisäkattoverhoukset

% 4,35 %

eur 14 180 mat

yht 11.

HORMIT JA TULISIJAT

3 160 3 030

1 240 1 790

2 690 2 270

3 930 4 060

5 630

8 550

14 180

3,06 %

9 990

11.1 Tulisijat 11.2 Hormit ja pellitykset yht SISÄSEINÄ- JA KATTOPINNOITTEET

3 000

7 690

1 410 6 100

890 3 890

2 300 9 990

11 290

yht

1 890 3 020 1 160

3 670 5 780 1 840

5 220

6 070

11 290

10570

yht

1 240 5 420 6 660

Keittiökalusteet Kodinhoitotilan kalusteet Eteis- ja huonetilojen kalusteet Kylpyhuone- ja wc-tilojen kalusteet

2,60 %

KODINKONEET, VARUSTEET JA LAITTEET

10 700 2 130

1 670 1 460

480 360

2 150 1 820

13 240

3 560

16 800

2 610

2 170 1 280

210 2 220

2 380 3 500

5 540

2 950

8 490

150

4 550

1 720 450 6 570

250 80 480

1 970 530 7 050

16 500

yht

3,85 %

yht

6 640

16 120

120 6 760

380 16 500

työ

yht

0 6 170

2 070 4 300

2 070 10 470

6 170

6 370

12 540

2,69 % 6 650

työ 2 130

yht 8 780

4,48 %

14 610 mat yht

100,00 %

12 540

8 780 yht

Rakentamiskustannukset yhteensä

yht

260 9 740

mat

SÄHKÖ-, TELE- JA INFOTEKNIIKKA

työ

9 480

mat

18.1 LVIS-aputyöt 18.2 Vesi- ja viemärityöt

20.

8490

yht

5,06 %

17.1 Lämmitys keskimäärin 17.2 Ilmalämpöpumppu

ILMANVAIHTO

työ

4 400

mat

VESI- JA VIEMÄRITYÖT

yht

520

7 050

yht LÄMMITYS

työ

2 090

2,16 %

16.1 Keittiökodinkoneet 16.2 Kodinhoitolaitteet (pesukone, keskusimuri) 16.3 Kiuas

19.

yht

2 280 440

mat

18.

työ

8 420 1 690

mat

yht

17.

2 530 8 040 10 570

VÄLIOVET, PORTAAT JA LISTAT

15.1 Väliovet ja saunanovi 15.2 Sisäportaat 15.3 Katto-, jalka-, ovi- ja ikkunalistat

16.

1 290 2 620 3 910

yht

16 800

yht 15.

työ

5,15 % mat

14.1 14.2 14.3 14.4

yht

3,24 %

13.1 Kosteiden tilojen lattiat 13.2 Huonetilojen lattiat

KIINTOKALUSTEET

työ

1 780 2 760 680

mat

14.

yht

3,46 %

12.1 Kosteiden tilojen seinätasoitteet ja -pinnoitteet 12.2 Huonetilojen seinätasoitteet ja -pinnoitteet 12.3 Kattotasoitteet ja -pinnoitteet

LATTIAN PINTARAKENTEET JA PINNOITTEET

työ

4 690

mat

13.

yht

1 920 1 670

mat

12.

työ

1 240 1 360

8 830

mat 194 730

työ

yht

5 780

14 610

työ 131 380

yht 326 110

326110


8

ARVIOI TALOSI RAKENTAMISKUSTANNUKSIA TARKEMPIEN KUSTANNUSLAATULUOKKIEN AVULLA Vuonna 2013 keskiarvoisen omakotitalon rakentamiskustannukset ammattimiehillä teetettynä ovat 1 920 euroa/nettom . Nettoala tarkoittaa eri kerrosten lattiatasojen yhteenlaskettua alaa sisämittojen mukaan laskettuna. Neliöihin lasketaan siis matalatkin huonetilat, kaikki kerrokset ja rakennuksen sisämittojen mukaan. Oman talon kustannukset kuitenkin vaihtelevat paljon sen mukaan, miten edullisesti materiaalit tai työ voidaan ostaa, minkä laatuisia (arvoisia) ratkaisut ja työn jälki ovat sekä miten tehokasta työ ja materiaalikäyttö ovat. Rakentaminen on jaettu 20 osaan. Kunkin osan/vaiheen rakentamiskustannukset on selvitetty ja rakentajat on sijoitettu rakennusosittain viiteen yhtä suureen luokkaan (20 % / luokka) rakentamiskustannustensa mukaan. Seuraavalla sivulla rakentamisen osakustannukset on esitetty kustannuslaatuluokittain (KL-luokat) euroina/nettom . KL-luokka 3 kuvaa keskiarvoisen talon rakentamiskustannuksia ja siitä summaksi saadaan noin 1 920 /nettom . Todettakoon tässä, että talon bruttoneliöt lasketaan, kuten nettoneliöt, mutta ulkopinnan mukaan (keskiarvotalossa +25 m2) Kun ympyröit itsesi rakennusosittain johonkin KL-luokkaan (kaikki 20 kohtaa) ja lasket rakennusosakustannukset yhteen, saat rakentamisen kokonaiskustannusarvion rakennusosittain /nettom . Talon kustannusarvio tulee, kun kaikki arvot tai ainakin yhteisarvo kerrotaan oman talon nettoneliöillä. Seuraavassa on esitetty valintoja helpottavia vinkkejä eri kohtiin 1-20 ääripäiden (KL I ja KL V osalta) Kohdat 1-3: KL I: KL V: Vähäiset asiointi, valvonta, työnjohto ja suunnittelukulut Yksinkertainen tyyppitalo Helppo kohde

Suuret asiointi-, suunnittelu-, toteutus- ja valvontakulut Monimuotoinen arkkitehdin suunnittelema Vaativa, yksilöllinen kohde

Kohdat 4-5: KL I: Helpot perustamisolosuhteet Yksinkertainen / helppo kohde Vaatimaton piharakentaminen

Vaikeat olosuhteet Vaativa kohde (esim. paalutus) Vaativa ja arvokas piharakentaminen

KL V:

Kohdat 6-10: KL I: KL V: Vaatimaton avaimet käteen -talotoimitus, paikalla tehty puutalo tai tyyppitalotarjous pohjana Omatoiminen pystytys Vaatimattomat rakenteet Kohdat 11-15: KL I: KL V: Yksi vaatimaton tulisija Vaatimattomat pinnoitteet (esim. muovimatto tai halpa laminaattilattia) Vaatimaton, pienehkö keittiö- ym. kalustus Kohdat 16-20: KL I: Vaatimaton kodinkoneistus Helppo vesi- ja viemäriurakka Suora sähkölämmitys Vähän pistorasioita

KL V:

Yksilöllinen, monimuotoinen, vaativa julkisivuratkaisu, esim. rapattu kivitalo tai massiivinen hirsitalo Ostettu palvelu Hyvin energiatehokkaat rakenteet

Kaksi tai useampi arvokasta tulisijaa Arvopinnoitteet, laatoitukset, aidot parkettilattiat jne. Korkealaatuinen ja runsas kalustus

Arvokodinkoneistus Erityisen hyvä varustetaso, murtosuojat yms. Runsas vesipisteiden määrä, arvokas kylpyhuone Maalämpö Runsas sähköistys, paljon valopisteitä ja pistorasioita


9

OMAN TALON RAKENTAMISKUSTANNUSTEN ARVIOINTI Rakentaminen kustantaa ammattilaisilla teetettynä keskimäärin 1 920 /nettom . Jokaisessa rakentamisen vaiheessa voi kuitenkin olla runsaasti vaihtelua. Yritä sijoittaa itsesi ja rakennushankkeesi alla olevaan taulukkoon. Siinä rakentajat on tutkimusten perusteella jaettu viiteen kustannusluokkaan. Rakentamiskustannukset KL-luokittain ( /nettom ):

1. RAKENNUTTAMINEN 2. SUUNNITTELU 3. TYÖNJOHTO JA TYÖMAAHANKINNAT

I 74 43 114

II 95 65 147

III 105 86 163

IV 116 108 179

V 137 129 212

4. MAA-, POHJA- JA PIHARAKENTEET 5. PERUSTUKSET JA ALAPOHJA 6. ULKOSEINÄRAKENTEET JA JULKISIVU

90 91 130

134 117 171

179 130 201

224 143 231

269 169 271

7. VÄLI- JA YLÄPOHJARAKENTEET 8. VESIKATTORAKENTEET 9. ULKO-OVET JA IKKUNAT

90 59 70

102 76 78

113 84 87

124 92 96

136 109 104

10. SISÄSEINÄT JA KATTOVERHOUS 11. HORMIT JA TULISIJAT 12. SISÄSEINÄ- JA KATTOPINNOITTEET

58 30 46

75 36 59

83 59 66

91 78 73

108 99 86

13. LATTIAPINNOITTEET 14. KIINTOKALUSTEET 15. VÄLIOVET, PORTAAT JA LISTAT

43 66 40

56 78 45

62 99 50

68 121 55

81 143 60

16. KODINKONEET, VARUSTEET JA LAITTEET 17. LÄMMITYS 18. VESI- JA VIEMÄRITYÖT

29 39 59

37 58 67

41 97 74

45 136 81

53 155 89

19. ILMANVAIHTO 20. SÄHKÖ-, TELE- JA INFOTEKNIIKKA

42 43

47 58

52 86

57 114

62 143

1256

1601

1920

2232

2615

YHTEENSÄ

Oman talon rakentamiskustannukset ammattilaisilla teetettynä yhteensä = __________ m2 x /nettom2 __________ = ___________ Oman talon tarkennettu rakentamiskustannusarvio saadaan, kun yhteenlaskettu neliökustannus kerrotaan aiotun talon nettoneliöillä. Keskiarvoinen talo (KL-luokka on III kaikissa kohdissa) on nettoalaltaan 170 m2 à 1 920 /m2 = 326 000 . Tässä on omaa työtä keskimäärin noin 40 000 euroa eli rakentamisen kokonaismeno on keskimäärin 285 000 + tontti. Helpommin rakentamiskustannusarvion voi tehdä Rakentajalaskurilla netissä suomirakentaa.fi. Kun talon suunnitelmat ovat valmiit ja ennen kuin rakentaminen käynnistyy, on syytä tehdä hankkeesta tarkka kustannus- ja määrälaskenta. Kustannusoppaan Määrä- ja lopullinen kustannuslaskenta ovat tärkeitä materiaalitilausten arvioimiseksi ja tekemiseksi. Kun tarvitset tarkemman kustannusarvion, ota yhteys Rakennustutkimukseen tai jätä yhteydenottopyyntö nettiin. www.suomirakentaa.fi

Puh. (09) 540 7310


10

KUSTANNUSVERTA TALOPAKETTIEN TA ALOPAKETTIEN KUSTANNUSVERTAILU AILU En siksi voidaan voidaan todeta todeta tutkimusten tu tk im u s te n o s o itta v a n , e ttä ssamat am at n eliöt ssamalla amalla ttoimitussisällöllä oimitussisällöllä ja ja Ensiksi osoittavan, että neliöt sa m a lla a siakkaan vaatimalla vaatimalla llaatutasolla aatutasolla sa a eri eri toimittajilta toimittajilta su unnilleen sa m a lla h in n a lla . T ä tä samalla asiakkaan saa suunnilleen samalla hinnalla. Tätä ve r t a ilu a e nemmän ttulisi ulisi kkiinnittää iin n it tä ä h uomiota ssiihen, iih e n , m ik ä o n iitselle ts e lle p aras toimitussisältö toimitussisältö ja ja laalaavertailua enemmän huomiota mikä on paras tuvaatimus minkälaista palvelua tu vaatimus sekä sekä erityisesti, erityisesti, m inkälaista jja a -laatuista -laatuista p alvel elua ttehtaalta ehtaalta todella todella saadaan saadaan / odoteodotetaan. mutta arviointi on taan. Tämän Tämän arviointi on siis siis usein usein hyvin hyvin ratkaisevaa, ratkaisevaa, m utta vaikeaa. vaikeaa. Kannattakin Kannattakin aina aina kysyä kysyä tätä aiemmin ja esimerkiksi e s im e r k ik s i a iemmin rakentaneelta. rakentaneelta. tätä myyjältä myyjältä ja

Kun esimerkiksi pankille, RakentaKun on on tarpeen tarpeen varmistaa varmistaa ttalon alon rrakentamiskustannuksia a k e n ta m is k u s ta n n u k s ia e s im e r k ik s i p ankille, vvoidaan oidaan R akentajan ensiksi pääkohdittain ja n kustannuslaskurista kustannuslaskurista ttulostaa u lo s ta a e nsiksi ttavoitellun avoitellun ttalon alon kkustannusarvio u s ta n n u s a rv io p ääkohdittain (työ, (työ, mamateriaalikustannukset teriaalikustannukset ja ja yhteensä) yhteensä) ja ja sitten sitten pyytää pyytää talotehtaalta talotehtaalta tarjous itselle sopivasta sopivasta toimitustoimitustarjous itselle kokonaisuudesta. Toimituksen tarrjous, joskokonaisuudesta. T oimituksen sisällön sisällön vertailussa vertailussa tulisi tulisi myyjältä myyjältä pyytää jospyytää mielellään mielellään tarjous, sa on Pientaloteollisuus niitä Ry:n määrittämiä on käytetty käytetty P ientaloteollisuus Ry:n määrittämiä yläkäsitteitä yläkäsitteitä / n iitä vastaavia vastaavia sisältöjä. sisältöjä.

Esimerkiksi noin koko vesikattovalmis talopaketti talopaketti ssisältää is ä ltä ä n oin 1/3 1/3 kko ko talon talon rakentamiskustannuksista. rakentamiskustannuksista. Es imerkiksi vesikattovalmis Varmuutta silloin siitä, että kustannusarviosta Va rmuutta kkustannusarvioon ustannusarvioon ttulee ulee si lloin si itä , e ttä llaskurilla askurilla llasketun asketun ttalon alon ku stannusarviosta voidaan 1/3. Muuttovalmis vo idaan nyt nyt ”lukita” ” lu k ita ” 1 /3 . M uuttovalmis talopaketti talopaketti kattaa kattaa vastaavasti vastaavasti noin noin 80 80 % rakentamisen rakentamisen kokonaiskustannuksista, kokonaiskustannusarvio jo hyvin hyvin tarkka tarkka ttarjouksen arjouksen jja ko konaiskustannuksista, jjolloin olloin ko konaiskustannusarvio on on jo a ttämän ämän tiedon ti edon perusteella. perusteella.

Lue lisää: lisää: suomirakentaa.fi/kustannusopas suomira akentaa.fi/kustannus an a opas tai tai kustannuslaskuri kustannuslaskurri

www.suomirakentaa.fi/kustannuslaskurit


11

B. OMAN KODIN KORJAAJAN KUSTANNUSOPAS JA REMONTTILASKURIT Kustannuslaskurit ja niiden perusteet Korjauskustannusten arviointiin on kehitetty noin 20 erilaista laskuria eri remontteja varten. Samaan aikaan voidaan tehdä useitakin remontteja tai vain jonkin remonttikokonaisuuden osa. Laskurit on tehty seuraaville remonteille A. ULKOREMONTIT

1. 2. 3. 4. 5.

Ulkoseinäremontti (+ lisäeristys) Vesikattoremontti (+ lisäeristys) Ikkuna- ja ulko-oviremontti Terassin teko Piharemontti

B. TILAREMONTIT

6. 7. 8. 9.

Saunaremontti Keittiöremontti Kylpyhuoneremontti Kodinhoitotilan remontti

C. PINTAREMONTIT & SISUSTUS

10. 11. 12. 13. 14. 15.

Lattiapinnoitus Seinä- ja kattoverhous Seinä- ja kattopinnoitus Laatoitus Tulisija- ja savupiippuremontti Porrashankinta & väliovet ja listat

D. TALOTEKNIIKKAREMONTIT (LVIS) 16. 17. 18. 19.

Lämmitysremontti Vesi- ja viemäriremontti Ilmanvaihtoremontti Sähkö- ja valaistusremontti

Korjauskustannusten karkeassa arvioinnissa kerrotaan laskurille vastaus aina lähinnä kolmeen kysymykseen: 1. Mitä toimenpiteitä tehdään? 2. Remontin laajuus? Miten monta neliötä, kpl jne. 3. Remontin laatu/kustannustaso. Todellisten remonttikustannusten pohjalta korjaajat on jaettu viiteen kustannusluokkaan 1-5 tähteä ja kussakin luokassa on 20 % korjauttajista. Kustannusten laskennassa on materiaalien osalta käytetty pienrakentajan keskiarvoisesti maksamia hintoja. Työkustannukset on arvostettu ammattilaisten keskituntiansioiden mukaan = sivukuluineen 38 /h. Työmenekkeihin on tehty korjaustöiden osalta keskimäärin 30 %:n lisäys työstä johtuvien usein yllätyksellistenkin hidastusten johdosta. Korjauttamisen, asioinnin, suunnittelun, mittausten, työnjohdon ja valvonnan sekä urakoitsijalle kuuluvien palkkioiden, materiaalihankinnan, käyttöaineiden, työkalujen, telineiden, siivouksen ym. yleiskustannuksina on käytetty 25 % remontin kokonaiskustannuksista (uudisrakentamisessa on noin 15 %). Tätä osuutta tullaan jatkossa tarkentamaan. Kustannuslaskurien ja opastietojen pohjalta saadaan kuitenkin nopeasti tietoon karkea arvio korjausten kokonaiskustannuksista. Koko laskennan taustalla on yksityiskohtaiset menekki- ja hintatiedot tarkennettuna kustannuslaskentaa varten. Kysy lisää: Rakennustutkimus RTS Oy Puhelin (09) 5407 310 tai suomirakentaa.fi/kustannuslaskuri.fi


12

MITÄ TOIMENPITEITÄ REMONTISSA ON? Remonttilaskurien toimenpideluetteloista valitaan ne toimenpiteet, jotka aiotaan tehdä, kerrotaan remontin laajuus ja kustannuslaatutaso. Kone antaa tällä perusteella kokonaiskustannuksen. Kokonaiskustannuksesta 25 % on laskennassa ns. yleiskustannusta ja se lisätään automaattisesti osaksi kustannuksiin. Tätä osuutta tullaan myöhemmin tarkentamaan. Seuraavassa on kuvattu, mitä toimenpiteitä eri remonttilaskureiden kokonaisuuksiin sisältyy.

A. ULKOREMONTIT 1. Ulkoseinäremontti = Vanhan verhouksen tai rappauksen purkua, lisäeristystä, uuden verhouksen asennusta, vanhan maalin poistoa, pohja- ja pintamaalausta sekä rappausta. 2. Vesikattoremontti (+ lisäeristys) = Vanhan katteen purkua, alusrakennetöitä, kateasennus, räystäs- ja otsalaudat, varusteiden, rännien ja kattoturvan laitto, sadevesien poisjohtaminen, yläpohjan lisäeristys. 3. Ikkuna- ja oviremontti = Vanhojen purku, uusien asennus, ulko- ja sisäpuoliset listoitukset, heloitukset. 4. Terassin teko = Maankaivu- ja hiekoitukset, alusrakenteet ja routaeristys, pintarakenteet ja pinnoitteet, pystyrakenteet ja katto. 5. Piharemontti = Maankaivu ja pintamaan poisto, täytöt, tasoitukset ja routaeristykset, kivetykset/pinnoitus, nurmikot, pensaat ja puut.

B. TILAREMONTIT 6. Saunaremontit = Seinien, rungon ja lauteiden purkutyöt, seinärungon, lämmöneristyksen ja katon teko. Pintarakenteiden ja paneloinnin teko, lattian tasoitukset ja vedeneristys, laatoitus, lauteiden laitto, kiuashankinta, hormin/piipun teko. 7. Keittiöremontti = Kalusteiden purku, kalustehankinnat/-asennukset, kodinkoneasennukset, tiskiallashankinnat, laatoitustyöt. 8. Kylpyhuoneremontti = Kalusteiden purku, runkorakennetyöt, vedeneristykset, verhoukset, tasoitukset ja pinnoitteet, laatoitus, kalusteet, altaat, suihkukaapit, wc-istuin, allashanat. 9. Kodinhoitotilan remontti = Vanhojen rakenteiden purku, runkorakenteet, vedeneristykset, verhoukset ja tasoitukset, pinnoitukset/laatoitus, kalusteet, altaat, hanat.


13

C. PINTAREMONTIT JA SISUSTUS 10. Lattiaremontti = Pinnoitteiden/pintarakenteiden poisto, alusrakenteiden laitto, tasoitukset, pinnoitukset. 11. Seinä- ja kattoverhous = Väliseinän purku, levytyksen purku, runkorakenteiden teko, alas lasketun katon rungon teko, seinälevytykset/paneloinnit, kattolevytykset/paneloinnit. 12. Seinä- ja kattopinnoitus = Vanhojen pinnoitteiden poisto, hionta ja pesu, seinätasoitukset, -maalaukset, tapetointi, kattojen tasoitus ja maalaus. 13. Laatoitus = Vanhan laatoituksen purku, tasoitukset, levytykset, vesieristykset, laatoitus seinään ja lattiaan. 14. Tulisija- ja savupiippuremontti = Vanhan tulisijan purku, korjaus, hormin purku tai korjaus, savupiipun laitto, piipun pellitys, leivinuunin, takkaleivinuunin ja varaavan takan asennus. 15. Porrashankinta & väliovet ja listat = Vanhan purku, portaiden asennus, väliovien asennus ja listoitus, seinä-, katto- ja lattialistat.

D. TALOTEKNIIKKAREMONTTI 16. Lämmitysremontti = Vanhan järjestelmän purku, ilmalämpöpumpun, sähköpatterien, vesipatterien / lattiakiertoveden, ilmavesilämpöpumpun, öljylämmityksen, puukattilalämmityksen, poistoilmalämpöpumpun, aurinkokeräimien, lämminvesivaraajien, automatiikan yms. asennukset. 17. Vesi- ja viemäriremontit = Vanhan purku, käyttövesijärjestelmän asennukset, jätevesijärjestelmän asennukset. 18. Ilmanvaihtoremontti = Vanhan purkutyöt, putkiasennukset, IV-koneen asennukset, suodattimien vaihdot, säädöt tms. 19. Sähkö- & valoremontti = Sähköjärjestelmän purkutyöt, johdotus, keskuksen, katkaisijoiden/pistorasioiden, valopisteiden asennustyöt.

suomirakentaa.fi:ssä olevat rakentaja- ja remonttilaskurit ovat täysin uusia sovelluksia, vaikka kustannuksia ja rakentajan valintoja on seurattu pitkään. Kustannuslaskurien hyödyntämistä, helppokäyttöisyyttä ja tarkkuutta kehitetään jatkuvasti.


14

ESIMERKKI: ESIMERKKI: U ULKOSEINÄREMONTTIKUSTANNUSARVION LKOSEINÄREMONTTIKUSTANNUSARVION TEKEMINEN TEKEMINEN Es imerkissä on on laskettu laskettu kkustannukset u s ta n n u k s e t p uujulkisivun uusimiselle uusimiselle ja ja samanaikaisesti samanaikaisesti tehtävälle te h tä v ä lle Esimerkissä puujulkisivun 2. lisäeristykselle. JJulkisivu ulkisivu u usitaan kkokonaan, okonaan, u usittavan jjulkisivumateriaalin ulkisivumateriaalin m äärä on 150 m lisäeristykselle. uusitaan uusittavan määrä m2. Määrä ssaadaan aadaan llaskemalla askemalla talon talon ulkoseinien ulkoseinien pinta-alat pinta-alat ja ja vähentämällä vähentämällä tuloksista tuloksista ikkunoiden, ik k u n o id e n , Määrä ovien ttms. ms. osien osien alat, alat, joihin joihin vverhousta erhousta ei tule. tule. ovien VALITSE T OIMENPITEET A. VALITSE TOIMENPITEET Ensin valitaan valitaan toimenpiteet, toimenpiteet, jjoita o ita a iotaan ttehdä. ehdä. T ässä ttapauksessa apauksessa vvanha anha julkisivuverhous julkisivuverhous pupuEnsin aiotaan Tässä sennetaan 100 retaan, a 100 mm mm lisäeristystä lisäeristystä jja a ttuulensuojalevy, u u le n s u o ja le v y , 1 -kertainen koolaus koolaus (eli (eli rimat rimat juljulretaan, asennetaan 1-kertainen a rte n ) a sennetaan u kiinnittämistä vvarten) ki sivuverhouksen kiinnittämistä usi p uupaneelijulkisivu se kä llopuksi opuksi pohkisivuverhouksen asennetaan uusi puupaneelijulkisivu sekä kahdesti. pinta ja maalataan maalataan ulkoseinät ulkoseinät kahdesti. ja maalataan pinta jamaalataan INTA-ALA B. MERKITSE MERKITSE P PINTA-ALA inta-ala. Mä ärittele llaskurilla askurilla uusittavaan uusittavaan julkisivumateriaalien julkisivumateriaalien p Määrittele pinta-ala. C. MÄÄRITTELE MÄÄRITTELE K USTANNUSTASO KUSTANNUSTASO valitaan hieman hieman keskimääräistä keskimääräistä korkeammat korkeammat (4 (4 tähteä) tä h te ä ) Tä ssä tapauksessa tapauksessa kustannustasoksi kustannustasoksi valitaan Tässä paksuus 28 m m), ttalo alo on m onimuotoinen jja a al ueelkoska käytetään käytetään h yvälaatuista p uupaneelia ((paksuus koska hyvälaatuista puupaneelia mm), monimuotoinen alueelovat maan keskitasoa korkeammat. k o rk e a m m a t. yövoimakustannukset ovat maan keskitasoa la ttyövoimakustannukset TULOS D. TULOS n 19 100 , , josta josta materiaalien materiaalien os uus on noi n 5 400 aa kkokonaiskustannukseksi okonaiskustannukseksi noi Laskuri ant Laskuri antaa noin osuus noin ,, as ennus jja ennusa p urkutyön noin noin 9 000 ja ja yleiskustannusten yleiskustannusten ((mm. mm. korjauttaminen, korrjauttaminen, ssuunnitelma, uunnitelma, asennuspurkutyön työnjohdon ja ja urakoinnin u r a k o in n in p alkkiot) n oin 4 700 . . työnjohdon palkkiot) noin A.

ULKOSEINÄREMONTIN ULKOSEINÄREMONTIN TOIMENPITEET TOIMENPITEET Vanhan A. V anhan verhouksen verhouksen purku purku Rappauksen Ra ppauksen purku p u rk u Julkisivun puuverhouksen/paneloinnin Ju lkisivun p uuverhouksen/paneloinnin purku purku Julkisivumuurauksen Ju lkisivumuurauksen purku purku Lämmöneristekerroksen Läm möneristekerroksen poisto poisto Julkisivulevytyksen Ju lkisivulevytyksen purku purku Ulkoseinän koseinän llisäeristys is ä e r is ty s B. Ul 12 mm mm tuulensuojalevy tuulensuojalevy 30 mm mm tuulensuojalevy tuulensuojalevy 50 mm mm tuulensuojalevy tuulensuojalevy 50 mm mm mineraalivilla mineraalivilla + kkoolaus oolaus 100 mm mm mineraalivilla mineraalivilla + kkoolaus oolaus 150 mm mm mineraalivilla mineraalivilla + kkoolaus oolaus 200 mm mm mineraalivilla mineraalivilla + kkoolaus oolaus Uuden den ulkoverhouksen u lk o v e r h o u k s e n a asennus sennus C. Uu Vaakapaneeli akapaneeli + 1-kertainen 1-kertainen koolaus koolaus Va Pystypaneeli stypaneeli + 2-kertainen 2-kertainen koolaus koolaus Py Rappauslevy ppauslevy + koolaus k o o la u s Ra Harkkomuuraus Ha rkkomuuraus 12 12 cm cm Tiilimuuraus Ti ilimuuraus Hirsipaneeli 28 Hi r s ip a n e e li 2 8 vuorilaudoin v u o r ila u d o in Vanhan D. V anhan maalin maalin poisto p o is to Pinnan Pi nnan hionta h io n t a Pinnan p e su Pi nnan pesu Pinnan k a a v in t a Pi nnan kaavinta pintamaalaus Pohja- ja p intamaalaus E. PohjaPohjamaali h ja m a a li Po Pintamaali Pi n t a m a a li Rappaus appaus F. R Ohutrappaus Oh utrappaus sementtipohjainen sementtipohjainen pinnoite p in n o ite Ohutrappaus pinnoite Oh utrappaus silikonihartsipohjainen s i l i k o n i h a r t s i p o h ja i n e n p in n o ite

B. P PINTA-ALA INTA-ALA 150 M2 M2

_

KUSTANNUSTASO TANNUSTASO (1 5) C. KUS (1 – 5) KL 4 **** LOPPUTULOS D. LOPPUTULOS TY Ö TYÖ MAT MAT

9 450 5 500 500

YLEISYLEISKUST. 000 KUST. 5 0 00 YHT. YHT.

19 1 950 950


15

ESIMERKKEJÄ TYYPILLISISTÄ REMONTTITOIMENPITEISTÄ JA –KUSTANNUKSISTA ERILAISTEN OMAKOTIREMONTTIEN TYYPILLISIÄ KUSTANNUKSIA 2013 150 m2:n Puu-ulkoseinän lisälämmöneristys 100 mm Paneloinnin purku, lisäeristys 100 mm min.villa + koolaus, tuulensuojalevy 12 mm, vaakapaneeli, maalaus Yhteensä

työ

mat

yl.kust.

yht

8610

5070

4560

18240

työ

mat

yl.kust.

yht

1207

1160

789

3156

työ

mat

yl.kust.

yht

5267

6090

3785

15142

työ

mat

yl.kust.

yht

205

860

355

1420

työ

mat

yl.kust.

yht

1710

960

890

3560

työ

mat

yl.kust.

yht

200

248

150

598

työ

mat

yl.kust.

yht

240

140

126

506

työ

mat

yl.kust.

yht

740

375

372

1487

työ

mat

yl.kust.

yht

1005

440

482

1927

työ

mat

yl.kust.

yht

120

260

127

507

Pilareille perustetun puuterassin teko 20 m2 Maankaivu, täyttö ja tiivistys, pilariperustus, painekyllästetty runko, painekyllästetty terassilauta Yhteensä Vanhan peltikatteen uusiminen teräsmuotokatteella 120 m2 Vanhan peltikatteen purku, ruoteiden asennus, aluskatteen ja tuuletusrimanasennus, teräsmuotokate, räystäs- ja otsalaudat, kattoturva, vesikourut ja syöksytorvet Yhteensä Pääulko-oven vaihto Vanhan oven purku, ulko-ovi, ulko-oven ulkopuolen listoitus, ulko-oven sisäpuolen listoitus, kynnyspelti, heloitus Yhteensä Lautalattian vaihto 30 m2 Vanhan lautalattian purku, uuden lautalattian asennus Yhteensä Kuivan tilan seinälevytyksen vaihto 20 m2 Vanhan levytyksen purku, seinien levytys Yhteensä Tapetoinnin uusiminen 20 m2 Vanhan tapetin poisto, tapetointi paperitapetilla Yhteensä Saunan seinäpaneelien vaihto 20 m2 Vanhojen paneelien purku, uusien paneelien asennus Yhteensä

Märkätilan seinälaatoituksen uusiminen 10 m2 Seinälaatoituksen purku, seinän tasoitus, seinän vedeneristys seinän laatoitus Yhteensä Välioven vaihto Vanhan oven purku, uuden oven asennus, oven listoitus Yhteensä


RAKENTAJAT RAKENT NTTAJAT JJA A REMONTOIJAT REMO NTOIJAT Rakentamisen Rakentamisen ja ja remontoimisen remontoimisen kustannuslaskurit kustannuslaskurit n nyt yt ve verkossa! rkossa!

www.suomirakentaa.fi/ www.suomirakentaa.fi/ kustannuslaskurit kustannuslaskurit

rakentaa.fi ra kentaa.fi


Kulta, messinki, kupari ja teräs ovat laadukkaiden uuninluukkujemme pintamateriaalit

Teemme takkaluukkuja myös mittatilaustyönä

TA P A N I P U O S I O Y Ydinkuja 3, 21420 Lieto, Puh. 02-488 69 00, fax 02-488 6901, 0400-828 268

43


Hintavertailu kaakelointivalmiina pintana (euroa/m2)

Vedeneristys, tasoitus ja saumaus Rakenteen hinta Työn hinta

Kaakeliluja

Kipsilevy

Kevytsoraharkko

Kahi 130

Kahi 85

64 €

69 €

70 €

105 €

74 €

Varma vedeneristys nopeasti ja edullisesti Cembrit Kaakeliluja on molemmilta puolilta valmiiksi vedeneristetty märkätilalevy, jonka valitsemalla rakentaja säästää työajassa ja kustannuksissa. Kaakeliluja ei kaipaa erillistä vedeneristysmassaa, eikä vaadi kuivumisaikaa. Kaakelilujan päämateriaali kuitusementti on tiivistä ja ääntä eristävä, mutta siitä valmistettuja levyjä on helppo käsitellä vaikka yhden ihmisen voimin. CEMBRIT KAAKELILUJA kehitettiin Suomessa 1990-luvun alussa. Tarkoituksena oli saada markkinoille rakentajan työtä helpottava rakennusmateriaali, joka samalla olisi kosteudensieto- ja vedeneristysominaisuuksiltaan ylivoimainen. Kaakelilujan intensiivinen testaus on todistanut, että tavoitteissa onnistuttiin. Molemmille puolille tehdasasennettu korkealaatuinen vedeneristyskalvo takasi Kaakelilujalle voiton TM Rakennusmaailman vedenpitävyystestissä. Levyllä on myös hyväksytty vedeneristysjärjestelmäsertifikaatti C112/00. Kaakeliluja täyttää Suomen rakentamis-

44

määräyskokoelman vedeneristysvaatimukset kaikilta osin. Lisäksi sillä on paras mahdollinen rakennusmateriaalin päästöluokitus M1. Se kertoo, että tuote on sisäilman kannalta päästötön ja täysin turvallinen. Kaakelilujan kiviainespohja ja käsittely antavat seinärakenteille suojan mikrobeilta ja homeelta, hyvän paloturvallisuuden sekä seinärekenteelle hyvän ääneneristävyyden. OMATOIMIRAKENTAJAN VALINTA Kaakelilujan avulla valmista märkätilaseinää syntyy nopeasti. Helpoin tapa on tehdä seinän runko puusta tai metallirangasta.

Kevyt seinärakennelma syntyy nopeasti myös omatoimirakentajalta. Keveytensä ansiosta runkorakennelma sopii myös pohjavahvistamattomiin yläkertoihin. Kaakelilujan valmis vedeneristyspinnoite on itsessään riittävä, mutta vedeneristysnauhaa tarvitaan saumojen, nurkkien ja ruuvinkantojen tiivistämiseen. Märkätilojen yleisin pintamateriaali on kaakelilaatat, jotka on helppo kiinnittää Kaakelilujan pintaan asianmukaisilla laasteilla tai liimoilla. Nimestään huolimatta Kaakelilujan voi pinnoittaa myös muilla pintamateriaaleilla, kuten märkätilatapetilla tai -kankaalla. Kaakelilujan voi myös maalata.

Hinnat sis. Arvonlisäveron. Hintataso 2012. Rakennustutkimus RTS Oy hintaseuranta.

VERTAA KAAKELILUJAN KUSTANNUKSIA


Cembritin Kaakeliluja voitti TM Rakennusmaailman märkätilalevyjen vertailun TM Rakennusmaailma testasi erilaiset Suomessa myytävät märkätilalevyt ja erityisesti niiden vedenpitävyyden.Valmiiksi vedeneristettyjen märkätilalevyjen mittaukset ja testaukset tehtiin VTT:llä. Vertailun ainoa kotimaassa valmistettu levy, Cembritin kuitusementtinen Kaakeliluja, rankattiin testien perusteella koko vertailuryhmän ykköseksi. Suomessa valmistettu Kaakeliluja sai vesihöyryn läpäisytestissä arvosanaksi täyden kympin, millä se päihitti kirkkaasti kaikki muut vertailun levyt. TM Rakennusmaailman vertailu todentaa, että Cembritin vahva panostus laatuun ja tuotekehitykseen kannattaa. Markkinoilla jo vuodesta 1992 ollut Kaakeliluja on sarjansa edelläkävijä, jonka lyömättömät tuoteominaisuudet on aikaansaatu pitkän kokemuksen ja systemaattisen kehitystyön avulla.

Kaakeliluja on Suomessa valmistettu märkätilalevy. www.cembrit.½

Vertailu




Kiintokalusteilla ”Keittiössä, eteisessä, makuuhuoneessa ja saniteettitiloissa toimivuus on tärkein asia, vaikka kalusteiden ulkonäköön kiinnitetään ensimmäisenä huomioita” toteaa sisustusarkkitehti Eeva Kokkonen Novartilta.

K

iintokalusteiden suunnittelu tapahtuu periaatteessa samalla tavalla, on kyseessä sitten uudisrakennus tai saneerattava talo. Kalustekokonaisuuden ulkonäön ratkaisee pääasiassa ovimalli. Yhdistelemällä kalusterunkoon erilaisia malleja, värejä ja materiaaleja saadaan omaa silmää miellyttävä toimiva lopputulos. Toimi-

Missä mennään keittiömaailmassa? Yksittäinen keittiö suunnitellaan yleensä asunnossa asujalle tai siihen muuttavalle ja voi siten olla hyvinkin persoonallinen. Persoonallisuus ja eri tyylein yhdistäminen on sallittua. Keittiö on nyt osa muuta kodin tilaa, ei erillinen huone. Nykytyylin mukainen avokeittiö asettaa tietysti toiminnallisuuden lisäksi esteettisiä vaatimuksia keittiökalustukselle. Saarekkeet ovat edelleen suosittuja ja ovatkin loistava ratkaisu seurusteluun ja yhteiseen kokkaukseen Valaistuksella on suuri merkitys ja valoihin panostetaan. Turvallisuuden kannalta on tärkeää että keittiössä nähdään toimia ja valoilla säädetään myös tunnelmaa. Kodinkoneet ovat entistä huomaamattomampia, joko integroituja tai kalustelinjaan muutoin sulautuvia, hiljaisia ja energiaa säästäviä. Skandinaavinen selkeys näkyy ulkonäössä. Valkoinen pitää edelleen pintansa. Keittiö voi olla täysin kiiltäväpintainen tai valkoisen murrettu väri. Harmaan eri väriskaalat, mudan ja betonin värisävy, ovat nyt suosittuja ja niitä yhdistetäänkin valkoisen pariksi sekä ovipinnoissa, työtasoissa että runkolevyissä. Ilmeettömyyttä saadaan aikaiseksi käyttämällä seinäkaapeissa profiilireunaa tai pomppusalpaa jolloin ovet ovat vedikkeettömiä ja aukeavat painalluksella. Vetimet voivat toisaalta olla myös kookkaita ilmeen tuojia. Sähköiset nostimet ja laatikon avaajat tuovat luksusta keittiön toimintoihin. Jätelajitteluun on lukuisia ratkaisuja ja erilaisilla mekanismikaapeilla saadaan hankalimmatkin piilonurkat käyttöön.

48

vaan lopputulokseen vaikuttavat perheen koon lisäksi ruoanlaittoon ja tekstiilihuoltoon liittyvät tottumukset. Saneerauskohteessa lähtökohtana ovat annetut tilat, joihin esim. keittiön- ja kodinhoitohuoneen kalustus suunnitellaan. Uudisrakentajan kohdalla hyväksytyt rakennuslupapiirustukset antavat lähtökohdan kiintokalustuksen


toimivuutta arkeen suunnittelulle, joka on aloitettava riittävän aikaisessa vaiheessa sillä kalustesuunnitelmat heijastuvat niin sähkö- kuin LVI-suunnitelmiinkin. Onneksi koti on meidän yksityisin alue ja siellä saa toteuttaa omia mielitekoja – niin muodoissa kuin väreissäkin. Tämän päivän muodikkaimmat keittiöt syntyvät yksilöllisis-

tä toiveista ja niiden onnistuneista ratkaisuista.

Kalustus toimintojen ja kosteusolosuhteiden mukaan Keittiötä käytetään aamusta iltaan. Perheen koko, ikä ja elämäntyyli määrittele-

Kuvat: Petra-keittiöt

vät toimivalle keittiölle asetettavat vaatimukset. Nykytyylin mukainen avokeittiö asettaa toiminnallisuuden lisäksi myös esteettisiä vaatimuksia keittiökalustukselle. Työtasoja on keittiössä harvoin liikaa. Materiaalit on valittava huolella sillä esimerkiksi luonnonkivi soveltuu kuumien astiapintojen ja roiskeveden läsnäoloon.

Saara kermanvärinen ovi, jossa seinäkaapit profiilirungoilla ja pomppusalvoilla = vedikkeettömät.Tasot Ylämaan ceasarstone, ruokapöytä massiivitammi.

49


Kodinhoitohuone on nimensä mukaisesti kodin arkinen huoltotila, johon sijoitetaan yleensä pyykinpesu- ja kuivaustoiminnot. Kostean pyykin kuivatus sekä kuivausrummun käyttö lisäävät ilmankosteutta, joten kodinhoitohuoneessa samoin kuin kylpyhuonetiloissa on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta. Kosteudenkestävyys on tärkeä ominaisuus laadukkaan ja pitkäikäisen kalustekokonaisuuden hankinnassa. Suunnittelijan tuleekin huomioida kalusteiden altistuminen suoralle

kosteudelle. Kotimaisen Novart Oy:n valmistaman Petra - kylpyhuonemallistossa säädettävillä kalustejaloilla lattiapinnan kosteus ei pääse vaikuttamaan kalusteeseen. Alle jäävä avoin tila voidaan haluttaessa peittää kalustekokonaisuuteen sointuvalla sokkelilevyllä tai valitaan ns. kalustejalat, jolloin jalat ovat osa estetiikkaa. Novartin Petra kalustemalliston runkomateriaalina on huonekalulevyä. Rungon ja hyllyjen kaikki reunat on suojattu 0,60 mm:n paksuisella reunanauhalla, joka estää kosteuden pääsyn rakenteeseen. Petra-kalusteiden ovien materiaalivaihtoehtoina ovat massiivipuu, puuviilu tai maalattu MDF-levy, valittavissa on myös kehysovia. Korkealaatuisille ja kestäville Petra-kalusteille on myönnetty useita kotimaisia ja kansainvälisiä sertifikaatteja.

Kalustemyyjä konkretisoi toiveet suunnitelmiksi

Petra-kylpyhuoneiden Thames valkotammi mikrolaminaattiovi. Petran mattamustat ja mattaharmaa laminaattiovet, joissa reunoissa luonnonvärinen lakattu tammilista.

50

Kalustussuunnitelmaa varten kalustemyyjä kirjaa jo ensimmäisen tapaamisen aikana asiakkaan tarpeet ja toiveet. Suunnitelman linjat luodaan yksilöllisesti käyttäjien ja myös tilan mukaan, siksi mukana on hyvä olla esimerkiksi tilan pohjapiirustus, johon on merkitty vesipisteiden, viemä-

rin ja sähköpistokkeiden sijainnit. Kaikki erikoispiirteet, kuten pintaputkitukset, patterit, epäsymmetriset seinät tms. kannattaa vaikka kuvata, jotta suunnittelijalle syntyy selkeä käsitys tilasta ja sen ominaisuuksista. Näiden tietojen perusteella myyjä muuttaa mielikuvat konkreettisiksi kalusteiksi. Asiakas puolestaan valitsee tulevien kalusteiden ovimallin ja värit. Näin saadaan ensimmäinen suunnitelma, jossa kalusteet ja kodinkoneet on mitoitettu tuleviin tai olemassa oleviin tiloihin. Suunnitelma tulostetaan pohjapiirroksena, nk. naamakuvina ja mahdollisesti perspektiivikuvina, väreissä. Nämä piirroskuvat antavat asiakkaalle todenmukaisen lähtökohdan kalustesuunnitelman tarkempaan tutkiskeluun. Alustavaa suunnitelmaa joudutaan täsmentämään ennen kalusteiden tilaamista. Myyjä käy tarkistamassa tilojen mitoituksen asennuspaikalla, ennen kuin kalusteet valmistetaan tehtaalla. Kun pohjapiirroksesta, joka on yleensä mittakaavassa 1/50, siirrytään valmistuvalle rakennukselle voi mittaheitto olla useita senttejä, jolloin muutokset on huomioitava kalusteiden valmistuksessa. Näin varmistetaan ettei asennusvaiheessa tule ikäviä yllätyksiä. u Lisätietoja ja malleja: www.petrakeittiot.fi


. o o t h a t ä t i m ä ä t Suomalaiinnen tie Me suomalaiset arvostamme kotimaisuutta, kääyytännöllisyyttä, ajatonta tyylliä ja järkihintaa. Siksi ei olekaan ihme, että Petra-keittiöillä on maan suosituin keiittiömallisto. Tutustu Petra-mallistoon ja löydä oman suosikkisi.

ww w ww.petrakeeittiot.fi

Petra-keittiöt myyyy :


Uusi BEAM Alliance keskusKeskuspölynimurin tärkein ominaisuus on pienten hiukkasten sisältävän poistoilman puhaltaminen suoraan ulos. Tämä pitää omalta osaltaan sisäilman laatua hyvänä, ilmanvaihdon ohella. Sisäilman laatu on usein taustalla, perheen allergisissa sairauksissa.

U

uden BEAM Alliance keskuspölynimurijärjestelmän koneet tarjoavat tehokkaan imutehon myös lattiamattosuulakkeella. Kasvanut suoritusteho käyttää 30 % vähemmän energiaa kuin perinteinen keskuspölynimurijärjestelmä ja siivouksen äänitaso on saatu alenemaan. Uusi mallisto sisältää useita hyödyllisiä uutuuksia, jotka helpottavat siivousta. Uudet pientalot on varustettu lähes poikkeuksetta keskuspölynimurilla jo useamman vuosikymmnen

Asennus / Koneen vaihto l

Vaihtokonepaketti Vaihda vanha keskuspölynimurisi uuteen BEAMIIN !

l

Nyt keskuspölynimurin vaihto on helppoa, olipa putkiston koko mikä tahansa, koska saat holkit ja vaihto-osat veloituksetta.

l

Mittaa vanhan keskuspölynimurisi putkiston ulkohalkaisija, näin löydetään oikean kokoiset holkit.

l

Vaihto-osat: n. 1 m putkea, 3 x 90 loiva kulma, 3 x 45 kulma, 3 x jatke ja pieni liima

l

Säästä vaihtamalla BEAMiin!

l

Hankkimalla BEAM- keskuspölynimurin, jossa on Gore-suodin, ei tarvitse ostaa suodattimia tai pölypusseja. Riittää kun tyhjennät roskasäiliötä - ja säästöä syntyy!

l

10 v takuu keskusyksikölle

52

ajan. Osa näistä keskusimureista on tullut vaihtoikään ja voidaan korvata BEAM Alliance sarjan keskusyksiköllä, putkiston koosta riippumatta.

Beam-keskuspölynimuri on helppo asentaa myös vanhaan taloon Erityisesti kaksikerroksisessa talossa keskusimurin edut huomataan käytössä selvästi, koska portaikko-ongelmat voidaan silloin unohtaa kokonaan. Putkistolle löytyy usein helppoja piiloreittejä kaappien, komeroiden ja hyllystöjen sokkeleista sekä keveiden väliseinien sisältä, ylä- tai alapohjasta. Varsinaista remonttia ei siis tarvita ollenkaan, joskin sellaisen yhteydessä putkistoläpiviennit on mahdollista tehdä vaikeampiinkin paikkoihin. Yksi hyvin sijoitettu imurasia riittää jopa sataa kerrosalaneliötä kohti ja Alliance sarjan koneiden kytketty imurasia helpottaa tilannetta lisää. Tällöin ei useinkaan tarvita sen kummempia putkis-


pölynimurijärjestelmä Uudessa monitoimisuulakkeessa on 3 toimintoa, mikä helpottaa ja nopeuttaa siivousta.

toviritelmiä, vain suorahko reitti imurasialta koneelle ja poistoputki koneelta ulos.

Tervellisyys

Sisäilman laatu on osoittautunut yleisimmäksi allergisten oireiden syyksi. Useat allergialääkärit suosittelevatkin potilailleen keskusimurointia tavallisen imurin sijasta. Maailmanlaajuinen Beam on kehittänyt imureita jo vuodesta 1957. Beam-imuri poistaa hienopölyn mikrobeineen ja hajut huoneilmasta tehokkaasti ja hiljaisesti. Beam-imurijärjestelmän vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen on selvää tieteellistä näyttöä. Tutkimuksen mukaan (UC-Davis Kalifornian yliopisto, Davis, kliininen tutkimus) Beam-imuri vähentää allergiaoireita seuraavasti: Nenäoireita 47% Muita oireita 48% Silmäoireita 61% Unihäiriöitä 44%

Uudet, tyylikkäät Beam Inno -imu-rasiat mukautuvat kaikkiin sisustustyyleihin. Ne sopivat suoraan vanhojen Beam -rasioiden tilalle. Värivaihtoehdot ovat silver, valkoinen, harmaa, antrasiitti ja musta.

u

Beam Oxygen Ultra - ilmanpuhdistusjärjestelmä on erillinen lisälaite, jolla voidaan täydentää sisäilman puhdistusta. Laite hyödyntää PlasmaWaveTM -teknologiaa, mikä neutraloi epäpuhtaudet, hajut ja tuoksut huoneilmasta. Tämä äärimmäisen hiljainen laite on helppo huoltaa, sopii tyylikkäästi asuntoon kuin asuntoon ja on riittävän tehokas isoonkin tilaan (max. 60 m2). Pöly- ja hajuanturit “haistavat” haitalliset hiukkaset. Hajun tason mukainen automaattisäätö. Auto- ja käsiohjaus, mukana kaukosäädin. Energy-Star -luokitus takaa

an. ustuu atus-

siirtämisen paikasta toiseen

pienen virran kulutuksen. Integroitu kätevä kantokahva. 3-Portainen suodatus. Aktiivihiilisuodin vähentää voimakkaita hajuja, tupakan savua, isompia pölyhiukkasia. HEPA -suodin poistaa 99,7% yli 0,3 mikronin pöly-, eläinhilse- ja siitepölyhiukkasista. PlasmaWaveTM neutraloi ja raikastaa huoneilmaa vähentäen muita hajuja, tupakansavua ja kemikaalisia yhdisteitä PlasmaWaveTM -teknologia vähentää tehokkaasti ilmassa olevia hajuja. HEPA -suodin suodattaa 99,7% ilman pölyistä, hajuista, allergeeneistä. Lemmikkien omistajat ja allergiasta kärsivät hengittävät helpommin, kun heillä on Oxygen Ultra -ilmanpuhdistin, joka on varustettu PlasmaWaveTM -teknologialla. Kaukosäätimestä voit säätää tuulettimen nopeutta ja halutessasi sammuttaa järjestelmän.

53


Talon lämpötehokkuuden päivittäminen Kodin lämmitysmuodon vaihtaminen on juuri nyt ajankohtainen asia. Energian hinnan jatkuva nousu sekä jokatalviset sähkökatkot puoltavat vaihtamista järkevämpään lämmitystapaan. Puilla lämmittäminen tuo turvallisuutta, lisää huomattavasti asumismukavuutta ja pienentää tuntuvasti energialaskua. Varaavan takan hankinta on järkevä päätös. Valmistalot on jo lähes poikkeuksetta varustettu varaavalla tulisijalla. Vanhan talon saneerauksessa on varaavan takan hankinta yksi tärkeimpiä päätöksiä, kun halutaan suosia kotimaista bioenergiaa Takka on kodin sydän

Varaava takka on, paitsi tehokas lämmönlähde, myös tärkeä osa harkittua sisustusta. Takan kaunis ulkonäkö on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä takka hankkiessa. Takalle valitaan keskeinen paikka missä se toimii sekä katseenvangitsijana, että tunnelman luojana. Takkatulen loimussa on helppo rentoutua ja elävän tulen ääressä yhdessä vietetyt hetket ovat juhlaa. Tämä kuvaa hyvin aikamme trendejä jotka nostavat esiin hiljentymisen ja keskittymisen olennaiseen – siihen parhaaseen osaan. Tavoittelemme laatua, oliko kyse kotimme sisustuksesta tai yhteisten hetkien tunnelmasta.

Kuvan takka: Riekko

54

Klapeilla fiksua ja luonnollista lämpöä!

Puulla lämmität luonnollisesti, sillä se on kotimainen, uusiutuva polttoaine. Puunpoltto ei kiihdytä ilmastonmuutosta, sillä puut sitovat kasvaessaan ilmakehän hiilidioksidia saman määrän kuin niiden palaessa vapautuu. Hyvässä tulisijassa ja oikein poltettuna puun energia voidaan muuttaa puhtaasti lämmöksi.

Edullista lisälämpöä

Uunilämmitys on perinteinen lämmitysmuoto, mutta nykyään pientaloissa se yleisimmin tukee jotain toista lämmitysjärjestelmää. Paras tulos saadaan massiivisilla, varaavilla tulisijoilla, joiden rakenteisiin varastoitunut lämpö vapautuu huonetiloihin tasaisesti ja pitkään.

Puulämmityksen veroista tunnelmaa et saa millään muulla lämmitystavalla!

Vanhan hyvin palvelleen takan tilalle nousee uusi kaunotar muutamassa päivässä, oli kysymys sitten perinnetalosta tai uudemmasta asumuksesta. Uuniseppien mallistosta löytyy mieluisa vaihtoehto niin kartanoon, taloon kuin mökkiinkin. Tulisija on mahdollista asentaa myös kohteeseen, jossa vanhaa savuhormia ei ole. Uuniseppien kokonaispalvelu kattaa koko paketin, perustuksesta piipun ja sadehattuun.

Asiantuntija apuna

Tekninen kotikäynti tehdään kaikkiin saneerauskohteisiin. Uuniseppien tulisija-asiantuntija tekee veloituksetta kotikäynnin, jolloin määritetään uunin sijainti, suojaetäisyydet, sekä mahdollisesti tarvittava perustus tai sen vahvistus. Hän selvittää hormiin ja palomuuriin liittyvät asiat, auttaa kotitalousvähennyslomakkeen täyttämisessä ja neuvoo kaikissa lupa-asioissa. Jos rakennuksessa on takkavaraus ja tulisija asennetaan sille suunniteltuun vanhaan paikkaan, ei perustusta tarvitse huomioida. Vanhaan taloon, jossa taas on välipohja-


kannattaa! ratkaisu (esim. rintamamiestalot), täytyy selvittää rakenteen kantavuus.

Toimii

Yhteensopiva hormi ja Uuniseppien varaava takka toimivat yhdessä moitteettomasti. Kysynnän kasvaessa ja asiakkaiden vaatimusten sekä mieltymysten muuttuessa on tärkeää, että myös tulisijavalmistaja on tiiviisti kehityksessä mukana. Turvallisuus, toimivuus ja sopivuus sisustukseen tulee olla ajan tasalla. Tuotesuunnittelu, kokonaispalvelu, CE merkinnät tulisijoissa ja savuhormeissa sekä jatkuva testaus ovat turvallisen valmistajan tunnukset. Luotettava testaus on ennen kaikkea ympäristön ja myös tulisijan käyttäjän etu.

Kuvan takka: Tunturi

Kuvan takka: Teeri

Ammattitaitoiset Uunisepät suojaavat lattian sekä seinät huolellisesti ja purkavat tarvittaessa vanhan takan. Asennuksen jälkeen työn jäljet siivotaan ja uusi takka luovutetaan asiakkaalle sytytystä vaille valmiina. Lisätietoja lähimmältä tulisijamyyjältä ja myös osoitteessa www.uunisepat.fi Teksti ja kuvat: Uunisepät

55


Turvallinen ja tyylikäs nosto-ovi on helppo asentaa myös korjauskohteeseen

Teksti ja kuvat: Juha Kavilo

Espoossa sijaitseva 80-luvun alkupuolella rakennettu, hienosti ympäristöön sopeutunut, tiiliverhottu talo sai autotalliinsa uuden oven. Uusi Crawford Entrematic g60-ovi on käyttömukavuudeltaan aivan eri luokkaa kuin vanha ovi, joka piti nousta autosta avaamaan, talliin ajettaessa, totesi talon isäntä Eero Nordqvist.

Y

hä useampi pientalorakentaja valitsee autotalliinsa pohjoisissa sääolosuhteissa kestävän ja käyttöominaisuuksiltaan kätevän lamellinosto-oven. Vaakatasoon autotallin kattoa vasten kääntyvän nosto-oven käyttö on helppoa ja oven kaukoohjausmahdollisuus takaa vaivattoman ajamisen tallista ulos ja sisään. Takavuosina pientaloissa yleisesti käytetyt kippiovet saattavat aiheuttaa hankaluuksia tila-autojen tai maastureiden käyttäjille,

Vaakatasossa avautuvat ovet (kuva oik.) olivat talvella tosi hankalat, sillä lumi kasaantui autotallin luiskaan, eivätkä ovet avautuneet kunnolla ellei lunta poistettu tarkasti. Oven huono lämpöeristys nosti lämmityskustannuksia. Uusi lamelliovi voidaan avata suoraan autosta eikä lumi häiritse samalla tavalla kuin vanhaa ovea käytettäessä. Autotallissa pidetään melko korkeata lämpötilaa, joten oven hyvällä lämmöneristyksellä on merkitystä, kertoi talon isäntä Eero Nordqvist kokeillessaan kauko-ohjaimen toimintaa. Hän oli työssään kuljetusalan yrittäjänä tutustunut Crawfordin laadukkaisiin oviin asioidessaan tavara-asemilla.

sillä avonaisen kippioven alareuna roikkuu alhaalla mataloittaen kulkuaukkoa. Nosto-ovella varustetun autotallin ajoaukko on maksimikoossaan oven ollessa auki, tämä helpottaa ajoneuvon liikuttamista.

Valitse turvallinen ja vankka ovi

Crawfordin edustava g60-ovi täyttää tiukimmatkin turvallisuutta, tukevuutta ja helppokäyttöisyyttä koskevat vaatimukset. g60malliston ominaisuudet ja rakenneratkaisut edustavat autotallinovien uutta sukupolvea. Kaukoohjattava ovi liikkuu lähes äänettömästi ja käsikäyttöisenäkin kevyesti. Ainutlaatuisen kylmän- ja lämmöneristyksen ansiosta lämpimään tilaan tarkoitettu g60 on erityisen hyvä valinta energiapiheimpäänkin taloon. Nosto-oven

56

koneiston ja rakenteiden kiinnittäminen ja kytkeminen edellyttää sopivia kiinnityspisteitä sekä maadoitetun pistorasian. Oven vahvuus on 42 mm, koosta riippumatta. Ovilamellien välissä on sisäänrakennettu sormisuoja. Myös muut rakenneosat ja on suojattu ja koteloitu niin, etteivät sormet voi jäädä puristuksiin mihinkään. Älykkään elektroniikan ansiosta sulkeutuva ovi myös vaihtaa kulkusuuntaa pienimmänkin esteen kohdatessaan.

Sovita pintakuviointi ja väri talosi mukaan

Ovia toimitetaan haluttuun sävyyn maalattuna, joten ovi sopeutuu väriltään ja pintakuvioinniltaan talon julkisivuun ja osaksi sen arkkitehtonista muotokieltä. Perushintaisia vakiovärejä ovat valkoinen, ruskea sekä antrasiitin harmaa RAL 7016 ja vaalea alumiini RAL 9006. Valkoisen oven voi myös itse viimeistellä sopivalla metallimaalilla. Oven ulkoasu pysyy siistinä teräspellin kolmiokohokuvioinnin ansiosta, sillä pintarakenne kätkee käytössä syntyvät pienet kolhut huomaamattomiksi. Vaihtoehtoisia pintakuviointimalleja on useita. Yksi vaihtoehdoista on puukuvioitu lamelliovi g60 Decor Woodgrain, jossa sekä pintapellin rakenne että väritys noudattavat puun kuosia. Ovi yhdistää lämpimän ja luonnonmukaisen ilmeen helppohoitoiseen ja säänkestävään materiaaliin. g60-oveen on saatavissa myös käytännöllinen ja tyylikäs lasitus, joka tuo autotalliin kaivattua luonnonvaloa. Eri korkuisille ja levyisille aukoille löytyy varmasti sopiva ratkaisu. - Toimitamme myös erikoisleveitä ovia, kahden auton talli voidaan varustaa jopa 5,5 metrin levyisellä nosto-ovella, kertoo Crawford Entrematic Finlandin myyntipäällikkö Pirkka Markkula. u


Mitoista liikkeelle. Oven mitoitus tapahtuu samalla tavalla oli kyseessä uudisrakennus tai rakennus, johon uusitaan autotallin ovi. Mittapiirroksesta ilmenevät oven strategiset mitat. Yllä oik: Ovikoneisto Magic 600 sijoitetaan ylös katonrajaan eikä se vie hyötytilaa itse autotallista. Oik: Kokenut ja ammattitaitoinen asentaja Launo Kallas tiesi mitä piti tehdä ja asennustyöt sujuivatkin suunnitellussa aikataulussa. Asennusolosuhteet ja rakenteet ovat kussakin autotallissa erilaiset, mutta toimiva taiteovi saadaan asennettua jokaiseen kohteeseen. Oviaukon mitoitus tarkistetaan tilausvaiheessa ja ovi toimitetaan mittatilaustyönä, kuhunkin aukkoon sopivaksi. Vas: Myös tallin sisäpuolella on telineestään irroitettava kauko-ohjain. Sitä tarvitaan mm. silloin, kun autotallia käytetään työtilana, vuodenaikana, jolloin ovi halutaan pitää kiinni.

Oveen on saatavissa näyttöpaneeli joka voidaan sijoittaa esim. keittiöön. Laitteesta näkyy onko ovi auki tai kiinni ja se voidaan sulkea tai avata paneelista. Sopii kohteisiin joissa ovi ei näy asuintiloihin.

57


Uponor KOTI -verkkopalvelu pientalorakentajan apuna Vuonna 2012 lanseerattu Uponor KOTI -verkkopalvelu on osoittautunut suosituksi työkaluksi omakotirakentajille. Verkkopalveluun on rekisteröitynyt jo noin 2000 rakentajaa. Palvelun ideana on helpottaa pientalon rakennusprosessia, sillä LVI-järjestelmät suunnitelmineen ja tarjouksineen voi nyt tilata samasta palvelusta. Uponor KOTI ‐verkkopalvelussa omakotirakentaja voi tilata LVI‐ suunnitelman, pyytää tarjousta jär‐ jestelmistä ja tilata ne uuteen kotiinsa, osan asennettuina. Rakentaja voi seurata tarjouspyyn‐ tönsä etenemistä verkkopalvelus‐ sa reaaliaikaisesti. Uponorin kou‐ luttamat urakoitsijat ja valtuutetut rautakaupat sitoutuvat tarjoamaan kaikkia järjestelmiä asiakkaalle käyttöopastuksineen. Rekisteröitynyt käyttäjä saa tilaa‐ mistaan järjestelmistä sähköisen talokansion, josta hän näkee kaikki rakennusprojektiin liittyvät doku‐ mentit. Kansiosta on iso apu esi‐ merkiksi taloa remontoitaessa tai myytäessä. Verkkopalveluin käyttö on maksutonta.

Palvelut myös LVI-remontteihin Tämän vuoden alussa Uponor KOTI laajentui kattamaan myös LVI‐remontit. Remontti alkaa tar‐ vekartoituksesta ja päättyy järjes‐

telmien asennukseen ja käytön opastukseen. Palveluun kuuluvat jätevesi‐, käyttövesi‐, radon‐ ja lämmitysremontit. Asiat hoituvat yhdellä sähköpostilla, puhelulla tai sähköisen lomakkeen lähetyksellä. Verkkopalvelua ei remonttikohtei‐ siin ole vielä saatavana. − Haluamme tehdä usein stres‐ saavasta kodin remontista mah‐ dollisimman vaivattoman proses‐ sin ja tuoda sujuvan palvelun myös remontoijille. Asiakkaan tulee voida olla varma siitä, että hänelle tarjotaan juuri oikeanlaisia, ammattitaitoisia ratkaisuja. Ajois‐ sa tehdyt remontit säästävät asuk‐ kaan kustannuksia ja ehkäisevät omaisuusvahinkoja. Lisäksi asuk‐ kaat voivat asua kotonaan remon‐ tin ajan, sanoo Uponorin palvelu‐ konseptipäällikkö Terhi Klemetti. Uponor KOTI ‐rakentajan ja remontoijan palveluihin voi tutus‐ tua osoitteessa www.uponor.fi. Verkkopalvelun osoite: www.uponorkoti.fi

Uponor KOTI -verkkopalvelun edut omakotirakentajalle l Maksuton verkkopohjainen LVI-palvelu omakotirakentajille - sujuva tapa rakennuttaa LVI-järjestelmät suunnittelusta käyttöönottoon Ammattilaisen tekemä LVI-suunnitelma, joka ottaa huomioon energiataloudellisuuden l Samansisältöiset tarvike- ja asennustarjoukset l Koulutettu jälleenmyyjä- ja urakoitsijaverkosto – ammattitaitoinen asennus ja asiantunteva palvelu l Sähköinen talokansio, joka pitää sisällään kaikki talon LVI-järjestelmiin liittyvät asiakirjat; järjestelmätodistukset, huolto- ja käyttöohjeet l Uponorin laadukkaat, kotimaiset järjestelmät

58


Lamellinosto-ovi Secura Kaikenkattavaa turvallisuutta.

www.crawfordautotallinovet.ďŹ


TEKNISET JÄRJESTELMÄT Öljyalan Palvelukeskus Oy:

Öljyn, puun ja auringon kolmiyhteys Monet peruskorjaajat ja uudisrakentajat miettivät talonsa lämmitysratkaisua sekä taloudelliselta että ekologiselta kannalta. Lämmitysjärjestelmältä halutaan myös helppoutta ja varmaa toimintaa. Yksi vaihtoehto on valita kotiinsa tai viikonlopun kakkoskotiin aurinkolämmön, puun ja öljyn yhdistelmä, joka on Keski-Euroopassa ollut suosittu jo pitkään. Kun vielä tulevaisuudessa puusta tehdään bioöljyä, on kokonaisratkaisu hyvin kotimainen, edullinen ja ympäristöystävällinen. Auringon ja öljyn yhdistävissä lämmitysratkaisuissa aurinkolämpöä hyödynnetään niin kauan kuin sitä riittää. Vasta tarvittaessa lämmitysjärjestelmä siirtyy käyttämään öljyenergiaa. Kehittyneillä Aurinko-puu-öljy- järjestelmillä pystytään aurinkolämmöllä tuottamaan merkittävä osa talon lämmitysenergiasta ja lämpimästä käyttövedestä. Aurinkoenergian aktiivinen hyödyntäminen onnistuu parhaiten matalaenergiataloissa, joissa on vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä. Parhaimmillaan auringon avulla saadaan vuositasolla jopa 15– 40 prosentin kokonaissäästö. Lämpimän käyttöveden osalta säästö voi nousta jopa 50 prosenttiin. Rakennuksen energiankulutuksessa on aina kyse kokonaisuudesta. Aurinko-puuöljy –järjestelmällä lämmitettäessä aurinkoa hyödynnetään maksimaalisesti, puuta omien mahdollisuuksien ja halujen mukaan sekä öljyä/bioöljyä kylmimpien talvikelien aikaan. Kaksi perusratkaisua Aurinkolämmitykseen on tarjolla kaksi perusratkaisua. Markkinoilla on järjestelmiä, joissa aurinkoenergiaa hyödynnetään lämpimän käyttöveden tuotannossa. Toisissa ratkaisuissa aurinkolämmön avulla tuotetaan lämpimän käyttöveden lisäksi myös lämpöä kiinteistön lämmitykseen. Säästöjä tutkittu Energiankulutusta mittaavassa vertailututkimuksessa

60

Aurinko-öljylämmitysjärjestelmän toimintaperiaate

AurinkoÖljy- taloa ja vastaavaa perinteistä öljylämmitystä käyttävää taloa vertailtiin kaksi vuotta. Tutkimus osoitti selvästi, että investointi auringon ja öljylämmön yhdistävään lämmitysjärjestelmään kannattaa. Tutkimukset osoittavat myös, miten tärkeä on suunnitella kiinteistö- ja henkilömääräkohtaisesti pientaloon oikean kokoinen aurinkolämmitysjärjestelmä. Toiseksi ei pidä unohtaa toteutuksessa hyvää asennusta ja huolellista järjestelmän käyttöönottoa. Näin toimittaessa saadut tutkimustulokset tukivat aikaisempien tutkimuskohteiden mukai-

sia 30–40 prosentin kokonaissäästöjä. Automatiikka järjestelmää

hoitaa

Aurinkolämpöjärjestelmään kuuluvat katolla olevat aurinkolämpökeräimet sekä liuosputkisto latauspumppuineen, aurinkolämpövaraaja ja ohjauskeskus automatiikkoineen. Kaikki toiminnot hoituvat automaattisesti aurinkolämpöjärjestelmän toimintaa ohjaavien antureiden ja ohjausyksikön käskystä. Aurinkolämpöjärjestelmän lämmönsiirtoputkisto toimii suljettuna piirinä, joten sitä ei tarvitse juu-

1

rikaan huoltaa. Asukkaiden tehtäväksi jää lähinnä tarkistaa lämmönsiirtoputkiston painetaso. Keräinten pinta on hyvä puhdistaa tarvittaessa pölystä ja puiden lehdistä. Lumi sulaa yleensä keräinten pinnalta melko nopeasti pois. Keräimet katolla Vaadittava keräinpinta-ala riippuu rakennuksen koosta ja siitä, halutaanko aurinkolämpöä käyttää pelkästään lämpimän käyttöveden tuotantoon vai myös lämmitykseen. Keräimen koko on noin 2,5 neliömetriä.


TEKNISET JÄRJESTELMÄT Lämpövaraaja Tekniseen tilaan sijoitetaan lämpövaraajan lisäksi myös ohjauskeskus, varojärjestelmä sekä aurinkolämpökattila, jossa on öljypoltin. Lisäksi tarvitaan öljysäiliö varusteineen, lämmönjakojärjestelmä, pumput ja savupiippu. Aurinkoa riittää näilläkin leveysasteilla Ilmatieteen laitoksen mittaustulosten mukaan Suomessa paistaa aurinko keskimäärin 1684 tuntia vuodessa, mikä tekee noin 4,7 aurinkotuntia päivää kohden. Eniten aurinkotunteja saadaan touko–elokuussa ja vähiten marras–tammikuussa. Kehittyneillä aurinkolämpöjärjestelmillä auringon säteilystä voidaan saada talteen 40–50 prosenttia. Aurinkotuntien lisäksi energiaa pystytään keräämään myös pilvisellä säällä, sillä aurinkolämpökeräimet vastaanottavat hajasäteilyä.

Valmius myös nestemäisiin biopolttoaineisiin Aurinko-öljylämmitysjärjestelmän valitseva peruskorjaaja ja uudisrakentaja ovat hyvässä asemassa siinäkin mielessä, että nykyaikaisissa öljylämmitysjärjestelmissä on mahdollista siirtyä käyttämään nestemäisiä biopolttoaineita. Takka kolmanneksi Varsinkin syys- ja talviaikaan on syytä käyttää talossa olevaa takkauunia myös lämmitykseen. Yksi kunnon pesällinen puulämpöä säästää noin 5 euroa ostoenergiaa. Nyt on saatavana myös ns. ”vesitakkoja”, jolloin takasta saatava energia voidaan siirtää omalla piirillään lämpimään käyttöveteen tai lämmitysveteen. Näin syntyy järkevä kolmiliitto: aurinko, puu ja öljy. Lisätietoja aurinko-öljylämmityksestä saa esimerkiksi Öljyalan Palvelukeskuksen verkkosivuilta: www.oljylammitys.fi

Perhe Naukkarinen siirtyi öljylämmityksestä öljyn, takan ja auringon sopuisaan kolmiliittoon Espoolaispariskunta Seppo ja Sinikka Naukkarisella takka ei ole pelkkä sisustuselementti. Kodin sydän on kyllä jokapäiväisessä käytössä myös tunnelmanluojana. Parhaimmillaan siinä loimottaa tuli kahdesti päivässä. Syksyllä 2012 takka toi entistäkin enemmän nautintoa, sillä tiilitalon asukkaat turvautuivat hybridilämmitykseen, eli takka valjastettiin myös lämmityskäyttöön. − Vantaan Myyrmäen messuilla tavattu Ekolämmöxyrityksen energia-asiantuntija Kari Balk tuntui osaavan asiansa, ja kutsuimme hänet katsomaan tilannettamme. Hän tuli sovitusti kevättalvella ja kertoi, miten voimme tehdä asumisestamme energiataloudellisempaa. Hän suositteli vesikiertoista takkaa, josta sen tuottaman lämmön saa talteen. Öljylämmitysjärjestelmään yhdistettynä se olisi oiva lisälämmönlähde, Seppo Naukkarinen kertoo. Odotettu öljynkulutus vain noin 1500 litraa Energia-asiantuntija ehdotti myös aurinkokeräinten asentamista kolmikerroksisen talon katolle. Katon rintamasuunta on edullisesti aurinkoon päin, jolloin keräinten hyötysuhde on korkea. Pariskunta piti ajatusta hyvänä, ja niin katolle asennettiin kolme noin 1,5-neliömetristä keräintä. Kesällä ne lämmittivät varaajan veden heti 80-asteiseksi. Loppuvuonna harmaallakin säällä lämpöä tulee jonkin verran. Myös talviaurinko antaa ilmaista energiaa, vaikkakin selvästi kesää vähemmän.

-Lähitaloistakin moni on kiinnostunut hybridiratkaisustamme, kertovat hybridilämmitykseen siirtyneet Sinikka ja Seppo Naukkarinen.

11

− Elokuussa takka ja aurinkokeräimet otettiin käyttöön. Järjestelmään kuuluu 400 litran varaaja ja takassa on vesikierukat, jotka kierrättävät 50 litraa vettä. Varaajan tuottama lämpö menee öljykattilaan ja sitä kautta lämmitykseen. Marraskuun loppuun mennessä öljyä ei ollut kulunut vielä tippaakaan. Tarvittava kevyt lämpö kertyi takasta. Espoolaispari arveli, että öljyä alkaa kulua ehkä vasta joulun tienoilla. Ennen öljysäiliöt täytettiin pari kertaa vuodessa. Nyt asukkaat uskovat, että kerta vuodessa riittää. Kulutus saattaa hyvinkin taas puolittua entisestä. − Uskomme, että vesikiertoinen takka ja aurinkolämpöjärjestelmä olivat hyvä valinta öljyn rinnalle. Näin saamme osan vuodesta ilmaista energiaa, osan taivaalta, osan omin hartiavoimin, Seppo Naukkarinen toteaa tyytyväisenä. Nykyaikainen hybridilämmitys kiinnostaa Naukkariset huollattavat öljypolttimen säännöllisesti joka toinen vuosi. Tarkastuslapusta näkee, milloin on aika kutsua huoltomies paikalle. Pariskunta kävi läpi vaihtoehdot öljylämmitykselle, mutta edullisempaa ja helppokäyttöisempää ei tuntunut löytyvän. Maalämpöpumppu vie paljon sähköä ja hankintakustannus on liian korkea. Nykyisellä kulutuksella öljyn hinnan nousukaan ei säikäyttäisi Naukkarisia. Talo voisi liittyä kaukolämpöverkkoon, mutta perusmaksuineen sekään ei olisi halpaa lystiä. − Kaukolämmössä emme voisi itse vaikuttaa lämmityskuluihin yhtä paljon kuin nyt. Lähitaloistakin moni on kiinnostunut ratkaisustamme, hybridilämmityksestä. Moni niistä on öljylämmitteisiä enkä ole kuullut, että kukaan aikoisi vaihtaa.

61


RUNKO JA VAIPPA SPU Eriste:

Energiatehokas pientalo SPU Eristeillä ! !

+*)('&*%%$# "!(' &&* )# &( % )&*%%$# $ && % '$$)# *# &!(&&$ $%%$# &!& %! '$$)# # # $"* ('&*%%$ # )) '&!)$$)# $ & '& )# *' ( '&*# + # ()# * *)# %* )* ( &* *# !(%$''* # *) )*" *''*# *# * & *''* # $"* &(%%$# ( # "!())*#

# #

# # # & '& %%$# ! $&!' # *# * *) ))*&# !(% ( $)# )( )# # $) # + # # ()# $)' %% )$)# ( ! $&**) $ '&$"* % '&* *# %** %*''*# ( *# ()# *)'$$ *))!&# # '! ! ( "$)# ( ! $&**) ** !)#$ # ) # $# ()# * $% # %% )$ '& ' " & ) # * (&! "* )$)# *# '$)# * *) # ()# % ) %** )$)

Matalaenergiakorjaaminen Vanhan talon omistajan ei tarvitse tyytyä suureen energialaskuun, sillä peruskorjauksen yhteydessä talon energiankulutus voidaan laskea jopa matalaenergiatasolle. Energian kulutusta pienentävät ratkaisut perustuvat rakennuksen vaipan ja ilmanvaihdon lämpÜhäviÜiden pienentämiseen sekä ilmaisenergian tehokkaaseen hyÜdyntämiseen. Vaipan lämmÜneristävyyden parantaminen merkitsee tehokkaampaa lämmÜneristämistä paksummilla rakennekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisäksi mahdolliset kylmäsillat korvataan paremmilla ra-

62

ja 1970-lukujen pientalojen korjausrakentamista. Tilaa tai lataa ilmainen opas

Lisää huonetilaa SPU Vintti-Iita -eristelevyillä

SPU Vintti-Iita -eristelevyjen pontteihin laitetaan aina saumavaahtoa.

kenneratkaisuilla. Ikkunoiden ja ovien kriittisiä kohtia ovat usein karmin ja seinärakenteen sekä karmin ja puitteen liitokset, joiden tiiviyttä parantamalla koko rakenteen lämmÜneristävyys paranee. Ikkunan lasiosan lämmÜneristävyyttä voidaan parantaa esimerkiksi lisälaseilla, pinnoituksella ja umpiolasielementeillä. Rakennuksen ilmanpitävyyden ja hallitun ilmanvaihdon parannustoimet ovat energiatalouden kannalta tehokkaimmat ja taloudellisesti kannattavimmat, kun ne suunnitellaan ja toteutetaan samalla kertaa. MyÜs ilmanvaihdon poistoilman lämmÜn talteenottojärjestelmän maksimaalinen hyÜtysuhde edellyttää ilmanpitävää vaippaa ja hallittua ilmanvaihtoa.

opiston kanssa kustannustehokkaan, rakennusfysikaalisesti oikein toimivan korjausmenetelmän. Hankkeen tavoitteena on rakentaa tehokkaita ratkaisuja vanhojen rakennusten lämmÜneristävyyden ja ilmanpitävyyden parantamiseksi. YhteistyÜn tuloksena on syntynyt kolmeosainen Eristä oikein -kirjasarja. Oppaissa käsitellään rintamamiestalojen, kellarien sekä 1960-

Eristä oikein -korjausoppaat SPU on kehittänyt yhdessä Tampereen teknillisen yli144

EristämättÜmän ullakon lämmÜneristäminen on monessa rakennuksessa järkevä keino hankkia käyttÜkelpoista lisätilaa. MyÜs käytÜssä olevan ullakon lisäeristäminen SPU Vintti-Iita -menetelmällä tuo huomattavat säästÜt energiankulutukseen. Huonosti eristettyjen ullakkotilojen kautta syntyvät lämpÜhäviÜt ovat monessa vanhassa talossa huomattavat. SPU Vintti-Iita -eristelevyt on valmistettu polyuretaanista , joka on tunnettu vaativien kohteiden korkealuokkaisena lämmÜneristeenä jo noin 40 vuoden ajan. SPU Vintti-Iita -menetelmällä eristetään tehokkaasti niin yläpohja kuin ulkoseinät.


RUNKO SUUNNITTELU JA VAIPPA

Ennen vinon kattopinnan ensimmäisen levyn asentamista kattokannattajan alapäähän on hyvä kiinnittää rima tai naula levyn alaspäin valumisen estämiseksi.

Kylmä ullakko hyötykäyttöön SPU Vintti-Iita on erittäin tehokas lämmöneriste, jolla saadaan tehokas lopputulos perinteisiin eristeratkaisuihin verrattuna merkittävästi pienemmällä eristevahvuudella. Ullakolle jää tällöin huomattavasti enemmän korkeutta ja hyödynnettävää tilaa. Monissa tapauksissa pientalopaketit toimitetaan asiakkaalle ns. käyttöullakkovarauksella. Rakennushetkellä ullakolla ei ole käyttöön tulevia tiloja, eikä ullakkotilaa tällöin ole lämmöneristetty. Usein tilaratkaisut on kuitenkin suunniteltu siten, että tilan hyötykäyttö on myöhäisemmässä vaiheessa mahdollista.Tällaisessa tapauksessa SPU Vintti-Iita -eristelevyt soveltuvat erittäin hyvin tilan lämmöneristysratkaisuksi. SPU Vintti-Iita -menetelmä ei edellytä erillistä höyrynsulkukerrosta eikä erillistä tuulensuojakerrosta SPU Vintti-Iita -eristyksen rungon muodostaa kannatinrakenteiden väliin asennettava paksu SPU VinttiIita -eristelevy. Eristelevyn yläpuolelle tulee jäädä vähintään 50 mm tuuletusrako eristeen yläpinnan ja mahdollisen aluskatteen väliin. Tämän jälkeen rakenteen sisäpintaan asennetaan vielä joko kipsilevypintainen SPU Anselmi -eristelevy, jossa on valmis kipsilevypinta pintakäsiteltäväksi.

Ennen ensimmäisen levyn asentamista nurkan pystysaumaan ja lattiaan pursotetaan saumavaahtoa. Levyt kiinnitetään ruuveilla runkotolppiin. Ruuvien väli on 300 mm ja etäisyys reunasta 15 mm.

SPU-polyuretaanille ominainen alhainen vesihöyryn läpäisevyys sekä hyvä tiiveys mahdollistavat sen, että SPU Vintti-Iita -rakenne ei edellytä erillistä höyrynsulkukerrosta eikä erillistä tuulensuojakerrosta.

Korjausrakentamisessa käytettävät eristepaksuudet Yläpohjat Vintti-Iita 70, 90, 120 tai 160 mm + 30 mm SPU-eristelevy Ulkoseinät Vintti-Iita 70 tai 90 mm + 30 mm SPU-eristelevy Lisätietoa eri rakenteista tehtynä SPU-eristeillä

SPU Eristeet on paloturvallinen valinta VTT on tehnyt vertailututkimuksen villa- ja SPUeristeisen ullakkohuoneen paloturvallisuudesta tutkimusraportissaan RTE1929/00b 29.12.2000(1). Raportin mukaan vertailtujen tilojen paloturvallisuus on aivan samaa tasoa.Villaeristeisen huoneen rakenteiden palokuorma on SPU-eristeistä hieman suurempi suuremmasta puutavaramäärästä johtuen, mutta erot ovat käytännössä pienet. Palossa syntyvät ympäristöhaitatkaan (savukaasut) ei-

vät aiheuta vaaraa kummassakaan tapauksessa ympäristölle. SPU Vintti-Iita – eristysmenetelmän edut ja ominaisuudet. – Tiivis ja kosteusteknisesti toimiva rakenne. – Ei tarvita erillistä höyryntai ilmansulkukerrosta. – Ei tarvita erillistä tuulensuojakerrosta. – Merkittävä huoneistoalan lisäys. – Vain 50 mm:n tuuletusvälivaatimus vinoille kattopinnoille normaalisti vaadittavan 100 mm:n sijaan. – Siirto- ja varastointityöt pienempiä. – Pölyhaitat ja jätteiden määrä vähäisempi. – Helppo asentaa. – Lämmitysenergian kulutus merkittävästi pienempi kuin perinteisissä eristeratkaisuissa.

Tehokas sisäseinien ja katon lisälämmöneristäminen Lisäeriste ja höyrynsulku Yksinkertaisimmillaan vanhaan ulkoseinään voidaan asentaa ohut SPU Eriste rungon sisäpuolelle lisäeristeeksi ja höyrynsuluksi. Laajamittaisimmissa korjauksissa ulkoseinän koko eristekerros vaihtamalla vanhasta raken-

145

nuksesta saadaan helposti nykymääräysten mukainen matalaenergiarakenne, jopa passiivienergiarakenne. Ohuempi rakenne SPU Eristeillä saavutetaan lämpötaloudellisesti tehokas, ilmanpitävä ja kosteusteknisesti ehdottoman luotettava ulkoseinärakenne. SPU Eristeiden hyvien lämmöneristysominaisuuksiensa vuoksi ulkoseinärakenteet voidaan toteuttaa merkittävästi ohuempina, kuin vastaavasti perinteisellä tavalla toteutetut villarakenteet. Tämä mahdollistaa energiatehokkaan korjaamisen myös silloin kun rungon välissä on vähän tilaa.

Lisäeristämisessä käytettävät SPU Eristeet: SPU Anselmi (30 mm tai 60 mm eristelevy johon on liimattu tehtaallamme valmiiksi kiinni 9 mm:n reunaohennettu kipsilevy. Levykoko 600 x 2600 mm). SPU Remonttilevy (40 mm paksu alumiinilaminaattipintainen eristelevy jossa on pitkillä sivuilla lautaura 22 x 100 mm laudalle. Levykoko on 600 x 2600 mm).

www.spu.fi 63


#"#! "

Varaa aikaa

Teräsportaat

Suurimmat virheet porrasratkaisuissa syntyvät liian myÜhäisestä suunnittelusta ja kiireestä. Kokonaisratkaisuun vaikuttavat porrastyypin valinta, aukon mitoitukset, tehdyt rakenteet, paloturvallisuusetäisyydet ja porraskuilun ikkuna-aukkojen sijoitukset. Liian ahtaaksi ei porrastilaa pidä suunnitella. Yläkerran sisustaminen vaatii usein kookkaiden osien ja huonekalujen siirtoa, jolloin liian ahtaiden portaiden vuoksi ei jää muuta vaihtoehtoa kuin kalustaa yläkerta ikkunan kautta. Portaat voidaan tehdä betonista, teräksestä tai puusta. Valintaan vaikuttavat sijoituspaikka ja ulkonäkÜ sekä portaan tekniset ominaisuudet.

Teräsportaita valittaessa vaihtoehtoja lÜytyy useita. Kellaritiloissa ne voivat olla teräsritiläaskelmallisia, mutta sisätiloissa ne saavat askelpinnoilleen esim. puupinnan. TyÜvaiheen aikana teräsporras on hyvä kulkuyhteys kerrosten välissä. Lopullinen pinnoite asennetaan vasta viimeistelyvaiheessa. Markkinoilta lÜytyy myÜs täysin teräksestä valmistettuja sisustusportaita.

Mittatilausporras Uusilla tietokoneohjelmilla voidaan porrassuunnittelu tehdä rakentajan toiveiden mukaiseksi. Lisäksi rakentaja näkee kolmiulotteisen kuvan tulevasta porrasratkaisustaan. Suunnitteluohjelma laskee valitun perusmallin mukaan nousut ja etenemät suoraan annetuista mitoista. Rakentajalla pitääkin olla tiedot todellisista porraskuilun ja -aukon mitoista sekä huonekorkeuksista valmiine pintoineen. Näiden lisäksi ohjelma laskee hinnat ja antaa toimitusajan sekä hintatiedot eri valmistusmateriaalivaihtoehdoista. Tilausta tehtäessä tiedot siirtyvät valmistajan tilausosastolle ja suoraan tuotantoon, jolloin virheiden syntymisen mahdollisuus vähenee huomattavasti.

Betoniportaat Betoniportaat ovat usein kellarikerrosten ratkaisuja. Niiden huonona puolena on valtava paino ja massiivinen ulkonäkÜ, hyvänä puolena kestävyys. Betoniportaat voidaan päällystää matolla, laatalla, liimapuulevyllä tai parketilla.

64

Puuportaat Puuportaat ovat yleisimmät kodin sisäportaat. Ne on rakennettu joko reisilankku-, satula- tai umpiportaina. Reisilankkuportaissa askelmat on sijoitettu kahden reisipuun väliin. TällÜin askelmien väli on avoin. Satulaportaissa porrasrakennelma tehdään reisien päälle, jolloin rakenne voi olla avoin tai umpinainen. Umpiportaat rakennetaan useimmiten rakenteiden varaan paikan päällä.TällÜin myÜs niiden alle jäävä tila on hyÜtykäytÜssä. Askelmien materiaalina on tavallisesti mänty. Mänty on kaunis ja hyvä materiaali, mutta kuitenkin arempi kovalle kulutukselle. Mikäli portaissa kuljetaan kengillä tai talossa on koira, kannattaa miettiä pintamateriaaliksi mäntyä kovempaa puulajia tai keraamista laattaa. Koivu eri sävyineen on myÜs yksi suosituimmista puulajeista. Sen pinta on huomattavasti mäntyä kestävämpi. Näiden lisäksi saatavilla on vaahterasta, pyÜkistä ja tammesta tehtyjä portaita. Parketin valinta vaikuttaa usein portaiden materiaaliin. TällÜin askelmat ovat vaneripohjaisia, ja niiden päälle asennetaan samaa lattiaparkettia vastaava pinnoite.

Kaiteet Kaideratkaisuissa voidaan käyttää useita eri tapoja, materiaaleja ja malleja. Kaide ja portaat muodostavat sisustukselli170

sen kokonaisuuden, joten sinänsä jo porrasratkaisu sulkee osan mahdollisuuksista pois. Kaide voidaan tehdä umpinaiseksi, jolloin ulkonäkÜ on massiivinen ja helposti kuilumainen. Haluttaessa keventää vaikutelmaa voidaan umpinainen osuus korvata levykaiteella, jolloin levy on ylhäältä ja alhaalta avoin. Lisää avaruutta ja keveyttä saadaan korvaamalla levy kirkkaalla tai hiekkapuhalletulla lasilla. Rakokaiteet voidaan valmistaa puusta tai teräksestä. Mallisto on kattava niin muodon, materiaalin kuin värienkin suhteen. Rakokaide on siro ja keveän näkÜinen ja sopii jokaiseen porrasratkaisuun.

Lisävarusteet Portaiden tulee olla turvalliset.Tähän vaikuttavat ennen kaikkea valaistus ja liukuesteet. Valaistuksen tulee olla kunnollinen, mahdollisuuksien mukaan olisi pyrittävä saamaan porraskuiluun luonnonvaloa, mikä voidaan toteuttaa seinä- tai kattoikkunoiden avulla. Liukkauteen voidaan vaikuttaa askelmien materiaalivalinnoilla. Lakattu pinta saattaa olla liukas. TällÜin askelmiin voidaan asentaa liukuesteet tai jyrsiä ura askelman etuosaan.

Huolto Portaiden huolto rajoittuu lähinnä normaaliin kodin siivoukseen. Tämän lisäksi narisevien askelten ruuvikiinnityksiä voidaan kiristää. Liukuesteiden pitää olla kiinni koko alustastaan. Kohonneet ja rikkonaiset nauhat on vaihdettava heti uusiin onnettomuuksien välttämiseksi. Huoltokorjauksissa puupinnat voidaan hioa ja lakata uudelleen. Pinnoitettujen portaiden pinta voidaan myÜs vaihtaa.Tähän voi olla syynä kuluneisuuden lisäksi lattiapinnan vaihtotarve.

www.suomirakentaa.fi


Portaat.comista lÜydät henkilÜkohtaisen, asiantuntevan palvelun ja räätälÜidyt porrasratkaisut sekä ammattitaitoiset porrasasentajat. HyÜdynnämme 3D-tekniikkaa portaiden suunnittelussa. Hyvällä suunnittelulla varmistat portaiden pitkän käyttÜiän, ulkoasun ja turvallisuusseikat. Tule ja tutustu, olitpa sitten remontoija tai uudisrakentaja. Porrashankinnan suunnittelu sisältää useita huomioonotettavia asioita: millainen portaan tyyli ja värimaailma sopivat omaan tilaani? Onko perinteinen tyyli lähempänä mieltymyksiäni vai tuntuuko modernimpi ratkaisu sopivammalta? Mitä materiaaleja kannattaa käyttää ja mitä lisävarusteita tarvitsen? Millainen porras on turvallinen? Kysymyksiä varmasti herättää mistä hankinnan kustannukset koostuvat ja miten voin luottaa, saanko valitsemaltani porrastoimittajalta rahoilleni vastinetta?

Portaat.com on lähellä Portaat.com -verkkopalvelun avulla Seita Wood on lähempänä portaan hankintaa suunnittelevaa asiakasta myÜs verkkoympäristÜssä. Tiedon saanti ja hankinnan aloittaminen tehdään mahdollisimman helpoksi nyt myÜs Internetin kautta. Koko hankintaprosessi, hankkeen aloittamisesta ja kokonaisuuden suunnittelus-

ta aina käyttÜvalmiiksi porrasratkaisuksi, tehdään mahdollisimman luotettavaksi, vaivattomaksi ja yksinkertaiseksi.

Portaat.com suunnittelee Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pätee myÜs kodin porrashankintaan. Portaat mielletään yhä enemmän osaksi kodin sisustuksellista kokonaisuutta. Tämä vaatii tarkkaa suunnittelutyÜtä ja sisustuksellisen kokonaisuuden hahmottamista. Seita Wood panostaa erityisesti portaan suunnitteluun ja hyÜdyntää vahvasti 3D-suunnitteluteknologiaa. Kolmiulotteisen kuvan nähdessään rakentaja hahmottaa paremmin kokonaisuuden tulevasta porrasratkaisusta. Hyvän teknisen suunnittelun yhdistäminen rakennusmääräyksiin, asiakkaan toiveisiin ja tarpeisiin takaa tasapainoisen lopputuloksen. Portaan sopivuus omaan kotiin on tärkeintä, eli miten saadaan aikaiseksi sellainen porrasratkaisu, jota on miellyttävä katsella ja käyttää. On tärkeää, että porras istuu luontevasti osaksi kotisi muita elementtejä ja on toiminnallisilta ja teknisiltä ominaisuuksiltaan laadukas, kestävä ja turvallinen.

Portaat.com on luotettava Mikään ei poista henkilÜkoh-

taisen, kasvokkain tapahtuvan asiakastapaamisen tärkeyttä porrastoimituksissakaan. Verkkopalvelumme kautta saat asiantuntevat suunnittelijat ja ammattitaitoiset asentajat käyttÜÜsi käden käänteessä. Hyvä suunnitelma, tehokkaat tuotantomenetelmät ja ammattilaisen kädenjälki asennuksessa takaavat porrasratkaisun, jota kelpaa katsella ja käyttää vielä vuosikymmenienkin päästä.

Portaat.com tarjoaa Tarjoamme ammattilaisen kädenjäljen portaan kokonaisvaltaisesta suunnittelusta viimeisteltyyn asennukseen, tarkan projektisuunnitelman, sisältäen toimituksen ja asennuksen aikataulutuksen sekä materiaali- ja kustannuserittelyt. Portaat.comin kautta lÜydät myÜs asiantuntijan

171

neuvot, vinkit sekä toimenpide-ehdotukset porrashankintaasi. Toiminnan taustalla on vakavarainen puusepänteollisuuden yritys. Seita Wood on osa vuonna 1955 perustettua SHT- Tukku konsernia.Valmistamme pääasiassa koivuportaita ja muita jalopuuportaita. Puu porrasmateriaalina on ekologinen ja lämmin valinta.

Yhteystiedot: info@portaat.com Seita Wood Tukuntie 4 31900 Punkalaidun Y-tunnus: 0113891-7 Myynti: 050 430 7600 Tehdas (vaihde): 02 763 6700

www.portaat.com

65


reilusti lisätilaa keittiÜÜn

Kaikki yhdella.. oven avauksella

D jo ki


omusDomus CenterCenter on ainoa ja remontoijaa palveleva myymäläketju, onrakentajaa ainoa rakentajaa ja remontoijaa palveleva myymäläketju, onka kattavasta valikoimasta saa samalla oven avauksella kaikki kodin jonka kattavasta valikoimasta saa samalla oven avauksella kaikki kodin intokalusteet sekä mittatilausovet ja -ikkunat. kiintokalusteet sekä mittatilausovet ja -ikkunat.

WWW.DOMUS.FI


Jäspiltä lämmityslaitteet kaikkina vuodenaikoina kaikkiin energiamuotoihin Jäspi-puukattilat

JĂ„MĂ„-maalämpĂśpumput

+­.­ 4UBS

+ĂŠTQJ &DPOBUVSF

Jäspi-aurinkolämmityslaitteet

Jäspi-hybridilämmityslaitteet

+ĂŠTQJ 4PMBS

SähkÜ- ja lämpÜpumppulämmitys

Biolämmitys

Ă–ljy- ja bioĂśljylämmitys

+ĂŠTQJ &DPXBUUJ

Kaukolämmitys

Hybridilämmitys

,"6,03" 0: t 5VPUFLBUV 1- t 3BJTJP t 1VI t LBVLPSB!LBVLPSB Ăś t www.kaukora.fi