2 minute read

Noora Rosbergin yritys pyörii rakkaudesta rautalankaan

TEKSTI ULLA HAUKIJÄRVI KUVA ULLA HAUKIJÄRVI

Ollessaan nuorena kesätöissä auton tuulilasikorjaamolla Noora Rosberg löysi takahuoneesta rautalankaa - ja rakastui heti.

Noora Rosberg on vääntänyt rautalangasta jo 23 vuotta, josta Spirraalin yrittäjänä 8,5 vuotta.

Mie olen kouluttautunut sosiaalialan ohjaajaksi, mutta tämä vei mukanaan. Lasten ja ”oikeiden töiden” jälkeen aloin yrittäjäksi.

Satoja ja tuhansia kiloja rautalankaa

Rosbergin unelmana oli alusta asti avata joskus oma puoti ja vääntää rautalankaa työkseen.

Mie sain lahjaksi viisi lasta. Kun pienin oli 3-vuotias, perustin kotipihaan pikkuisen puodin. Yrittäjäkursseilla sanottiin, että nollasta ei pysty aloittamaan, mutta mie aloitin, nauraa Rosberg.

Rosberg on kehittänyt yritystoimintaa pikkuhiljaa ja vääntänyt matkan varrella satoja ja tuhansia kiloja rautalankaa. Nyt oma puoti toimii Nuijantalolla Pälkäneellä, jossa käy varsinkin kesäisin paljon turisteja. Spirraalin asiakaskuntakin on laajentunut verkkokaupan, messujen ja kurssitoiminnan myötä.

Käsityöalahan ei ole mikään helpoin ala. Haasteena oli, miten ehdin tehdä kahdella kädellä tarpeeksi tuotteita riittävään liikevaihtoon. Rosbergilla on siihen erilaisia konsteja. Hän pakkauttaa tuotteet muualla ja tekee itse vain sen, mitä parhaiten osaa. Rautalangan vääntämistä hän ei pysty ulkoistamaan.

Konsepti mullistuu

Yritystoiminnan alkuvaiheessa ensimmäiset omat tuotteet olivat Rosbergille todella tärkeitä.

Mie kävin messuilla ja huomasin, että ihmiset halusivatkin ideoita ja materiaaleja. He sanoivat, että tämähän on helppo vääntää itsekin. Pahoitin siitä mieleni aluksi.

Rosberg oli jo lopettaa kädentaitomessuilla käymisen, kunnes hän sai oivalluksen. Hän oli itse aikanaan rakastunut rautalangan vääntämiseen - ja niin halusivat muutkin ihmiset rakastua.

Mie vaihdoin konseptia. Rupesin myymään laadukasta materiaalia, työvälineitä, DIY-paketteja, ohjeita ja aloin innostaa ihmisiä rautalangan pariin. Se mullisti aivan täysin yritystoimintani!

Kouluttautumalla kohti tavoitteita

Tukea yritystoiminnan kehittämiseen Rosberg on saanut koulutuksesta. Hän osallistui Suomen Yrittäjäopiston vetämään Yksiyrittäjäakatemiaan ja suoritti yrittäjän ammattitutkinnon.

Miehän olen itse asiassa käynyt yrittäjän ammattitutkintokoulutuksen kaksi kertaa. Moni kysyy, että miksi. Kävin edellisen kurssin vuonna 2016, ja sillä sain yritykseni silloiselle tavoitetasolle. Tällä kertaa oli tähtäimessä yritystoiminnan kasvu.

Rosberg oli mökkeilemässä, kun hänelle soitettiin ja kysyttiin, haluaako hän osallistua koulutukseen.

Sanoin, että mie olen kyllä jo käynyt yrittäjän ammattitutkinnon, mutta jos se on mahdollista, niin mie erittäin mielelläni lähden.

Edellisestä yrityksen tilanteen päivityksestä oli kulunut jo useampi vuosi. Rosberg halusi nostaa yrityksen liikevaihtoa ja viedä toimintaa muutenkin seuraavalle tasolle. Ajatuksena oli kehittää sähköisiä liiketoiminnan muotoja.

Seuratkaa unelmianne!

Koska yksinyrittäjällä harvemmin arjen keskellä on aikaa visioiden tekemiseen, on koulutus sopiva paikka miettiä tu-

levaisuutta. Rosbergin kokemuksen mukaan sillä on ollut hyvin suuret vaikutukset.

Asioita tulee pohdittua monipuolisesti ja tehtyä visiot ja budjetit tuleville vuosille. Kun niitä kohti lähtee, niin hyvin todennäköisesti ne myös tuottavat tulosta.

Hän suorittelee yrittäjän ammattitutkintoa kaikille, joissa on tavoitteena yrityksen kehittäminen ja kasvattaminen.

Seuratkaa unelmianne! Jos jokin asia tuo teille kylmiä väreitä, niin menkää sitä kohti vastustuksesta huolimatta. Ihmisen on tärkeä elää sellaista elämää kuin itse haluaapi.

KUVASSA NOORA ROSBERG

Haastattelu perustuu Noora Rosbergin videohaastatteluun.

Haastattelun voit katsoa YouTube-kanavaltamme: https://youtu.be/rWp6vefs0FY